jaaaa lekker bedankt! (morgen bramenijs )quote:Op dinsdag 24 augustus 2004 20:41 schreef qltel het volgende:
Misschien heb je hier wat aan?
zou het iets specifieker kunnen? hoeveel aardbeien op hoeveel suiker? en moet er geen room in ofzo?quote:Op woensdag 25 augustus 2004 18:45 schreef Pietverdriet het volgende:
aardbeien, suiker, wat druppels citroensap
Blenderen, ijsmachine in
Pond aardbeien.quote:Op woensdag 25 augustus 2004 18:55 schreef lady-wrb het volgende:
[..]
zou het iets specifieker kunnen? hoeveel aardbeien op hoeveel suiker? en moet er geen room in ofzo?
Ga je een ijssalon beginnen? Hihihi...quote:Op woensdag 25 augustus 2004 19:52 schreef lady-wrb het volgende:
(heeft er misschien iemand een recept voor baileys ijs?)
kwijlquote:Op donderdag 26 augustus 2004 11:42 schreef lady-wrb het volgende:
ik heb mijn eerste ijs gemaakt (al is het dan niet met de ijsmachine want die kon deze hoeveelheid kennelijk niet aan)
500 gram bramen
250 gram basterdsuiker
2 eetl. citroensap
400 gram room
de boel gemixt met de staafmixer en in een diepvriesbak gedaan.
onder regelmatig omroeren laten invriezen en ziedaar:
een bak overheerlijk bramenroomijs
Het gaat bij ijsmaken om de goede droge stof verhouding, te weinig droge stof en je krijgt kristallen, teveel en het wordt een pasta.quote:Op donderdag 26 augustus 2004 11:44 schreef lady-wrb het volgende:
misschien een hele domme vraag hoor, maar kan je ook halfroom gebruiken voor ijs? of krijg je dan geen goede struktuur?
Poeh, die malibu, kan je beter na het maken van het ijs er over gieten, want als je het door de massa doet bevriest het minder goed.quote:Op donderdag 26 augustus 2004 22:50 schreef lady-wrb het volgende:
piet, als ik kokosijs met malibu zou willen maken, hoeveel kokos en hoeveel malibu zou ik erin moeten doen?
Nee, wel ijsmachine gebruiken, wat je kan doen is een kleine hoeveelheid maken, bv 250 a 300 ml.quote:Op vrijdag 27 augustus 2004 09:42 schreef lady-wrb het volgende:
ja, kokosijs zonder malibu is een eitje. maar t ging mij er nou net om, om die smaak van malibu in mijn ijs te krijgen.
dat het minder bevriest komt zeker door de alcohol? en als ik het nou in de vriezer doe ipv de ijsmachine? zou dat helpen?
Ik heb hem nog wel voor je. Mail me maar even op spindizzy_73(AT)yahoo.comquote:Op vrijdag 27 augustus 2004 19:11 schreef lady-wrb het volgende:
ze hebben hem niet meer
eigenlijk wilde ik dat met marsrepen doen ofzo.quote:Op woensdag 25 augustus 2004 18:24 schreef Dementor het volgende:
Plet een zak choco M&M's en gooi dat eens bij je ijs
Walnoten? Of ben je daar ook allergisch voor?quote:Op vrijdag 27 augustus 2004 20:19 schreef lady-wrb het volgende:
helaas, ben ik allergisch voor, maar t zou moeten kunnen ja
ik weet het piet, ik ben inderdaad niet zo'n ijseter, behalve als ik het zelf gedraaid heb.quote:Op vrijdag 27 augustus 2004 20:22 schreef Pietverdriet het volgende:
Het beste boek wat ik ken is het boek van de SVH over ijsbereiden. Dit is vakliteratuur, maar gaat goed in op de theorie van het ijsbereiden en het hoe en waarom van de ingredienten.
De PDF´jes waar ik de link naar gaf zijn ook goed.
Voor de rest hou ik me ook aanbevolen voor een goed boek over ijsbereiding, is erg weinig goeds over te vinden.
Ohja, weet waar je aan begint als je zelf ijs gaat maken. Als je eenmaal een lekker en goed aarbeien ijs van rijpe verse aardbeien heb gegeten valt het spul van de ijswinkel om de hoek erg tegen.
Probeer het ook eens zonder room, met aardbeien uit eigen tuin..quote:Op vrijdag 27 augustus 2004 20:25 schreef lady-wrb het volgende:
[..]
ik weet het piet, ik ben inderdaad niet zo'n ijseter, behalve als ik het zelf gedraaid heb.
en voor zelfgedraaid aardbeienijs van rijpe verse aardbeien en verse room mogen ze me 's nachts wakker maken
t was helaas een slecht aardbeienjaar hier. (de planten stonden er voor het eerst dit jaar)quote:Op vrijdag 27 augustus 2004 20:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Probeer het ook eens zonder room, met aardbeien uit eigen tuin..
Kunt gerust ijsmaken zonder machine hoor Moet je het alleen zelf een paar keer goed doorroeren terwijl het staat te bevriezenquote:Op vrijdag 27 augustus 2004 22:00 schreef Noca het volgende:
Ik wil een ijsmachine!! Deze recepten lijken me heerlijk!
Ah ja, dat scheelt!quote:Op vrijdag 27 augustus 2004 22:02 schreef lady-wrb het volgende:
heeeee noca, je hebt het gevonden zie ik!
(je hoeft trouwens niet perse een ijsmachine te hebben hoor. als je maar regelmatig omschept tijdens het bevriezen kom je ook een heel eind!
Mijn man is de ijsmaker. Ik ben van de taartenquote:Op vrijdag 27 augustus 2004 22:12 schreef lady-wrb het volgende:
maak jij vaak ijs, spindizzy?
Heb er wel eens wat mee geexperimenteerd, maar tot nu toe geen geweldige resultaten. Wat wel lekker is Amandelspijs met wat water verdunnen, en zo amandelmelk maken, dat drinken ze in Sicilie. Een lekker amandelijs of marsepijn ijs heb ik nog niet voor elkaar.quote:Op vrijdag 27 augustus 2004 22:49 schreef lady-wrb het volgende:
ik heb vandaag een pakje amandelspijs meegebracht. zou dat lekker zijn in ijs?
pietverdriet, weet jij dat misschien?
wat ging er mis piet?quote:Op vrijdag 27 augustus 2004 22:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heb er wel eens wat mee geexperimenteerd, maar tot nu toe geen geweldige resultaten. Wat wel lekker is Amandelspijs met wat water verdunnen, en zo amandelmelk maken, dat drinken ze in Sicilie. Een lekker amandelijs of marsepijn ijs heb ik nog niet voor elkaar.
Smaak van amandelen blijft niet overeind, je hebt wel de structuur in je mond, maar geen echte smaak.quote:Op vrijdag 27 augustus 2004 22:57 schreef lady-wrb het volgende:
[..]
wat ging er mis piet?
of iets met amandellikeur of amandelessence?quote:Op vrijdag 27 augustus 2004 22:59 schreef krakkemieke het volgende:
Jammer Piet, ik zag al amandelijs op een kletskop of speculaasje voor me....
Zou de smaak van amandelen beter gaan met geroosterde amandelen?
Ja dat is mogelijk, máááárquote:Op zondag 29 augustus 2004 20:53 schreef lady-wrb het volgende:
is het ook mogelijk de gewone suiker in het recept te vervangen door zoetstof?
Eerlijk gezegt heb ik daar nooit over nagedacht, Ik heb een hekel aan zoetstof en andere surrogaten .quote:Op zondag 29 augustus 2004 22:30 schreef lady-wrb het volgende:
ehhhhhhhhhhh dat wou ik eigenlijk aan jou vragen, want op dat probleem kwam ik dus ook uit
Sorbetje van groene thee of muntthee is anders érg lekker tussen twee gangen in of als heel fris zomertoetje...quote:Op vrijdag 27 augustus 2004 23:12 schreef Pietverdriet het volgende:
Thee heb ik nooit geprobeert, maar heb ook nooit ergens thee-ijs gezien, dus vermoed dat het niets is.
Het staat hier tussen de vooverpakte, "vreemde" kazen. Eidooier, eiwit en heelei.quote:Op zaterdag 28 augustus 2004 16:36 schreef lady-wrb het volgende:
ik heb nu al een paar keer gelezen dat er bij albert heijn cups met gepasteuriseerd ei te koop zijn.
weet iemand hoe dat eruit ziet en waar het in te vinden is? (bij de eieren of in een koelvak ofzo?)
ik heb me suf gezocht hier maar heb het niet kunnen vinden.
(nou is de AH van k a/d z zo klein dat je met 10 klanten binnen om de beurt moet ademhalen, dus kan het ook aan het beperkte assortiment liggen dat ze daar voeren)
tuurlijk,quote:Op dinsdag 21 september 2004 19:26 schreef lady-wrb het volgende:
tijd voor een nieuwe vraag.
zou het mogelijk zijn om ijs te bereiden met stoofperen?
Experimenteer er eens mee, ik zou het zo niet weten.quote:Op zondag 26 september 2004 14:10 schreef lady-wrb het volgende:
maar hoe zit het dan met de hoeveelheid suiker die erin moet?
Mijn welgemeende excuses.quote:
Misschien tijd om dit naar boven te schoppen?quote:Op dinsdag 12 april 2005 17:03 schreef p_iglet het volgende:
Zucht ik wil ook zo'n machine. Ik heb een koemelkallergie dus mag geen gewoon ijs hebben en dat is toch naast yoghurt wel een van de dingen die ik het meeste mis.
Wat zijn goede betaalbare ijsmachines?
I kheb er een hele tijd geleden een in bruikleen gehad, en heb toen oa frambozenijs gemaakt. Dat is ook echt een aanrader.
De mijne komt bij de Albert Heijn vandaan Op de sticker stond dat hij afgeprijsd was van ¤109. Ik heb er ¤50 voor betaald. Geen idee of die dingen echt zo duur zijnquote:Op dinsdag 12 april 2005 17:03 schreef p_iglet het volgende:
Wat zijn goede betaalbare ijsmachines?
Weet niet wat dat topic te maken heeft met mijn vraag naar betaalbare goede ijsmachinesquote:Op dinsdag 12 april 2005 17:17 schreef shredder het volgende:
Misschien tijd om dit naar boven te schoppen?
Welke suikerstroop gebruik je dan?quote:Op dinsdag 12 april 2005 16:58 schreef jpzegthallo het volgende:
Citroenijs is lekker , met stukjes citroenschil (dat is dus met suikerstroop, en zonder slagroom dacht ik)
Ik kom dezelfde online allene maar tegen voor minstens 100 euro dus je hebt zeker een goede koop gedaan!!quote:Op dinsdag 12 april 2005 17:37 schreef Spindizzy het volgende:
[..]
De mijne komt bij de Albert Heijn vandaan Op de sticker stond dat hij afgeprijsd was van ¤109. Ik heb er ¤50 voor betaald. Geen idee of die dingen echt zo duur zijn
Okee!quote:Op dinsdag 12 april 2005 23:29 schreef Oblivion het volgende:
Bedankt Scootmobiel!
Kunnen mensen daar terecht voor advies.
Houden we het hier op de recepten.
Zwaar overschatquote:Op woensdag 13 april 2005 10:39 schreef Jett het volgende:
geen lekker chocolade ijs? jij hebt zeker nog nooit Ben&jerry's gegeten
Zou dit ook met witte chocola kunnen ? of Witte chocola met door het ijs stukjes melk chocola ??quote:Op woensdag 13 april 2005 20:05 schreef Spindizzy het volgende:
Zoals beloofd is hier het recept voor:
Pure Chocoladeijs
Klop 4 eidooiers met 75 g witte basterdsuiker en 1 theelepel maizena tot het dik en romig is.
Breng 3 dl volle melk aan de kook en voeg het scheutje voor scheutje al roerend toe aan het eidooiermengsel. (heeel rustig aan doen want je wilt geen roereimengsel Giet dit mengsel terug aan de pan en breng zachtjes al roerend aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot het de dikte van vla heeft (blijven roeren!)
Haal pan van het vuur en voeg 200 g extra pure chocolade in stukken toe en roer tot al de chocola is gesmolten. Laat dit mengsel helemaal afkoelen.
Klop 3 dl slagroom en roer door de chocoladecustard. Giet dit in de ijsmachine en laat draaien tot het klaar is
Ik heb vandaag een aangepaste versie gemaakt (had even geen computer bij de hand en wist de juiste hoeveelheden niet meer) en dat was erg lekker!quote:Op vrijdag 3 juni 2005 22:18 schreef Spindizzy het volgende:
Tinkepink: 500 g aardbeien pureren en daar 50 g poedersuiker en eventueel wat citroensap door roeren. In koelkast goed koud laten worden. In ijsmachine kiepen en 10 minuten laten draaien. Dan 300 ml licht geklopte slagroom toevoegen en laten draaien tot het goed is.
Kunt ook gemengde rode vruchten gebruiken.
Mijn ijs is vaak iets aan de harde kant, heb het meestal graag wat luchtiger, dus misschien moet ik dan juist wat meer opgeslagen spul gebruiken...quote:Op zaterdag 25 juni 2005 15:25 schreef Pietverdriet het volgende:
Lucht in je ijs krijgen, zoals met opgeslagen room of opgeslagen eiwit is voor ijs dat je draait en eet eigenlijk niet nodig. Als je je ijs invriest om het te bewaren, dan moet er lucht in, om het soepeler te houden.
Handig om te weten!quote:Op dinsdag 28 juni 2005 10:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Het hele geheim van zacht ijs maken in je ijsmachien is dat je ongeveer 25-30% droge stof in je mengsel moet hebben, om mooie kleine kristallen te krijgen.
Slagroom brengt veel vet en eiwit (droge stof) in je mengsel, maar ook lucht, en ook dat maakt je ijs "zacht".
IJs direct eten wil ook helpen, thuisgemaakt ijsmachineijs is niet geschikt te bewaren. Het wordt te hard in de vriezer en vanwege de hygiene is het ook af te raden, ijs is heeeel besmettelijk.quote:Op dinsdag 28 juni 2005 11:35 schreef Scootmobiel het volgende:
[..]
Mijn ijs is vaak iets aan de harde kant, heb het meestal graag wat luchtiger, dus misschien moet ik dan juist wat meer opgeslagen spul gebruiken...
Dit vond ik trouwens óók een goeie tip (ff schaamteloos gejat uit het slagroomvervang-topic... ):
[..]
Handig om te weten!
Ik kan zelf geen slagroom gebruiken omdat ik daar allergisch voor ben, maar opgeklopt eiwit lijkt me dan de beste vervanger, zo te zien.
Of Klopklop, dat gebruik ik ook regelmatig.
Ben sinds gisteren in het bezit van hetzelfde machientje. Je recept geprobeerd en het was erg lekker. Bedankt nog hiervoor.quote:Op dinsdag 12 april 2005 23:54 schreef Scootmobiel het volgende:
[..]
Okee!
Ik heb een machine van Kruidvat, merk Aigger, 17,95 euro, prima machientje):
[afbeelding]
Hier is een tip waar misschien meer mensen wat aan hebben:
In plaats van suiker gebruik ik meestal vruchtenlimonadesiroop, in dezelfde smaak als van de vruchten die je in het ijs verwerkt. Dat brengt de smaak nog meer tot uiting, het ijs wordt dan veel aromatischer dan alleen met de vruchten.
Je kunt ook experimenteren met combinaties, bv. citroensiroop bij ijs met verse aardbeien ofzo, dat levert ook vaak verrassend lekkere resultaten op.
Alleen moet je niet van die gewone (goedkope) limonadesiroop hebben, die geeft er meestal een vieze, chemische bijsmaak aan. Ik vind die van Super de Boer erg lekker (die van hun eigen 'Super'-merk dus), die bevat echte vruchten en is niet overdreven duur.
Je bent alerter dan ik...quote:Op donderdag 30 juni 2005 18:56 schreef Scootmobiel het volgende:
Oh ja, trouwens... dit topic gaat eigenlijk meer over ijsrecepten, voor alles wat met
ijsmachines te maken heeft kan je het beste terecht in dit topic.
Ach ja, soms heb je weleens zo'n helder moment, hè...quote:
OEPS, ff over het hoofd gezien. Kwam ook via zoekmachine bij dit topic uit zodoende, en ben toch een beetje blond.quote:Op donderdag 30 juni 2005 18:56 schreef Scootmobiel het volgende:
Oh ja, trouwens... dit topic gaat eigenlijk meer over ijsrecepten, voor alles wat met
ijsmachines te maken heeft kan je het beste terecht in dit topic.
Kan gebeuren, hè.quote:Op donderdag 30 juni 2005 20:20 schreef Kiki01 het volgende:
OEPS, ff over het hoofd gezien. Kwam ook via zoekmachine bij dit topic uit zodoende, en ben toch een beetje blond.
Anyway het is gelukt. Nu ff de koeler afwassen en hup de vriezer weer in voor het volgende recept, staat ie alvast klaar en hoef ik geen 18 uur te wachten
Bedankt
Kiki
Teveel suiker vermoed ik, idd, suiker verlaagt het vriespunt.quote:Op vrijdag 1 juli 2005 08:25 schreef Tinkepink het volgende:
Piet, kan jii me ook uitleggen waarom het ijs niet hard werd? Het droge stof gehalte was toch hoog genoeg?
Ik heb er later uit arren moede maar yoghurt doorheen gegooid en het toen nog maar door de ijsmachine heengegooid en toen was het beter te eten.
Veel kristallen in je ijs betekend te weinig vaste stof.quote:Op zondag 21 augustus 2005 09:38 schreef Little_angel_nr1 het volgende:
Als het ijs gaat kristalliseren hoe kan ik dat het beste verhelpen?
Groetjes Little_angel_nr1
Dit boek hebben ze in tilburg in een boekenverkoop winkeltje, net zoiets als de slegte voor maar 8 Euro. Zit vlakbij van Leest. Heel leuk en goed boek.quote:Op vrijdag 27 augustus 2004 19:54 schreef Spindizzy het volgende:
[..]
Ik heb hem nog wel voor je. Mail me maar even op spindizzy_73(AT)yahoo.com
Bij de Witte Boekenhal verkopen ze ook een groot boek met alleen maar ijsrecepten. Hij kost ongeveer 15 Euro. Voor als je echt veel recepten wilt
[afbeelding]
supermarkt?quote:Op zaterdag 17 september 2005 16:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Waar haal je cocosmelk vandaan?
kun je gewoon bij de supermarkt kopen. Staat meestal bij de indische spullen.quote:Op zaterdag 17 september 2005 16:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Waar haal je cocosmelk vandaan?
Geen idee waar je grote hoeveelheiden druivensuiker kan kopen, maar wat bedoel je met grote hoeveelheden? Hoeveel ijs ga je maken?quote:Op maandag 5 december 2005 00:44 schreef zoalshetis het volgende:
piet ik vraag me af waar je druivesuiker in grotere hoeveelheden kan kopen, en ik neem aan dat je het had over witte basterdsuiker? ik begreep uit je stukjes in dit topic dat je beter die suikers kan gebruiken dan gewone kristalsuiker...
Neuh, als je het geforceerd koelt is prima, gaat erom dat het koud is. Dat kan je ook bereiken door de massa in een bak met water en ijsklontjes te zetten, dat gaat het snelst.quote:Op maandag 5 december 2005 01:19 schreef zoalshetis het volgende:
en dan nog iets. ik snap dat het het ijs ten goede komt als je bij verhitte substanties het 12 uur laat afkoelen in de koelkast. is het niet mogelijk dit te doen door het kort in de vriezer te zetten, uurtje of wat en dan nog een uurtje in de koelkast? 12 uur is zo lang...
Het ijs wat je nu maakt is een Parfait achtig ijs., persoonlijk maak ik dat liever niet omdat de eidooiers een smaak in het ijs brengen die mijn medegenieters toch wat minder vinden.quote:Op zondag 19 februari 2006 10:44 schreef kiaratje het volgende:
Hallo Pietverdriet,
ik lees in een berichtje van jou dat Italiaans ijs gemaakt wordt met eiwitten ipv room.
Als basisijs werk ik altijd als volgt :
eidooiers tot schuim kloppen met de suiker
melk verwarmen en op het eiermengsel gieten terwijl je roert
alles in een kom en op zacht vuur roeren tot het schuim bijna allemaal weg is ( recept van Piet Huyzentruyt ), dan onmiddelijk laten afkoelen en alles in de ijsmachine
Ik vind het altijd jammer dat ik die eiwitten niet kan gebruiken.
Heb je een recept van italiaans ijs , zodat ik ook die eiwitten eens kan gebruiken.
( ben vorig jaar in la bella italia geweest en vind hun ijs superlekker! )
groetjes
Geen probleem,quote:Op donderdag 23 februari 2006 13:56 schreef kiaratje het volgende:
Hallo Pietverdriet,
Een vraagje ivm diepvriesframbozen . Kun je ijs maken met diepvriesframbozen ?
Eerst de frambozen ontdooien en daarna ijs mee maken ? Of mag dit niet want je ontdooit eerst de frambozen en daarna worden ze terug bevroren bij het bereiden van het ijs ?
Kristalvorming duid op een te laag droge stof gehalte, dus probeer het of met oploskoffie, of doe er ipv kristalsuiker druivensuiker in (druivensuiker is per gewicht minder zoet) gebruik meer suiker of doe er melkpoeder, creamer, room, eidooiers of iets anders bij dat je droge stof verhouding opkrikt.quote:Een 2 de vraagje over mokka-ijs. Al mijn andere recepten uit het boekje van mijn ijsmachine lukken zeer goed , uitgenome mijn mokka-ijs. Toch nog altijd een klein beetje kristalisatie. Ik werk met een kopje straffe koffie , dus geen koffiepoeder. Zou dit de reden kunnen zijn? Ben benieuwd.
groetjes, Kiaratje
ben daar nog niet helemaal uit, het lost wel makkelijker op.quote:Op donderdag 23 februari 2006 14:23 schreef zoalshetis het volgende:
basterdsuiker is toch ook al beter dan gewone kristalsuiker?
het mag wel, maar waarom zou je? Als het te zoet is liever zure kersen gebruiken, is lekkerder.quote:Op donderdag 23 februari 2006 14:38 schreef kiaratje het volgende:
Heel erg bedankt voor je reacties !
Zojuist lekker kriekenijs gemaakt. Heerlijk.
Zou je daarbij een citroen mogen doen? Of zou de smaak niet meer zo goed zijn?
Is een geweldige combi met walnotenijs.quote:Op donderdag 23 februari 2006 14:49 schreef kiaratje het volgende:
Mag je ahornsiroop gebruiken ipv gewone suiker. Die ahornsiroop is reeds vloeibaar en is ook iets minder zoet.
Je geeft het recept zelf alquote:Op zondag 26 februari 2006 19:14 schreef samchestido het volgende:
Heeft iemand misschien een lekker recept met cookie dough? ik dacht zelf aan vanilleijs met stukjes melkchocola, witte chocola en grote brokken cookie dough
Ik vind het positief dat ze ijsmachines verkopen, vind echter de mixen die ze verkopen erg fout. Ik ken de mixen, het is voor ijs wat voor soep de zakjes en de poeders zijn. Als je de moeite doet om een mooie (en laten we wel zijn, dure) ijsmachine te kopen, dan maak je toch ook je ijs niet uit een zakje maar uit room, ei, suiker, vanille, vruchten, chocolade, etc etcquote:Op dinsdag 28 februari 2006 08:31 schreef kiaratje het volgende:
Ik heb zojuist eens gekeken op de website van gelatti nl www.gelatti.nl
Sedert 1 febr kun je bestellen in hun webwinkel
Wie heeft ervaringen met hun produkten en wat vind je ervan ?
Preciesquote:Op dinsdag 28 februari 2006 11:00 schreef kiaratje het volgende:
Bedankt voor je reactie.
'k was niet van plan om die mixen te kopen , was alleen nieuwsgierig naar eventuele ervaringen ermee. In het weekend aardbeienijs gemaakt ( met aardbeien vanuit de diepvries ). 't was weer smullen, zo'n ijs kun je niet kopen.
die kan je het best ongezouten kopen bij de notenboer en als je mazzel hebt zijn er ook gepelde. mix ze tot pulp. is makkelijk want het is een zachte nootsoort.quote:Op maandag 13 maart 2006 23:32 schreef ijsliefhebber het volgende:
Ik zoek een recept voor pistache-ijs en dan met name hoe je pistache-noten moet bewerken om ze in een ijsrecept te kunnen gebruiken.
Ik heb er mee geexperimenteerd, maar het gaat niet op het ijs van de Italiaan lijken. Echt lekker werd het ook niet.quote:Op maandag 13 maart 2006 23:32 schreef ijsliefhebber het volgende:
Ik zoek een recept voor pistache-ijs en dan met name hoe je pistache-noten moet bewerken om ze in een ijsrecept te kunnen gebruiken.
Het is maar wat je lekker vind, smaakstoffen smaken sterker dan verse producten meestal, en als je liever vaniline als vanilie hebt, of syntetische aardbeien/frambozen/bosbessen smaak ipv aardbeien, frambozen of bosbessen, dan is dat fijn voor je, maar de reden dat ik ijs maak is omdat ik echte producten wou, en geen poedermixquote:Op dinsdag 14 maart 2006 16:41 schreef Pilootje het volgende:
Soms moet je je er bij neerleggen dat je met verse producten niet altijd het lekkerste ijs kan maken
Voor de ijsbereiding wordt ontiegelijk veel gebruik gemaakt van compounds. Zoook voor pistache. Is een enorm dikke groene stroop die ze echt in alle smaken hebben. Natuurlijk wel lekker gehakte nootjes als garnituur er doorheen draaien
bij mij prima gelukt, maar dat doet alles met witte basterdsuiker krijg ik het idee.quote:Op dinsdag 14 maart 2006 13:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik heb er mee geexperimenteerd, maar het gaat niet op het ijs van de Italiaan lijken. Echt lekker werd het ook niet.
waarom zou je dat willen gebruiken? Zowel gelatine als Agar Agarquote:Op woensdag 29 maart 2006 15:47 schreef kiaratje het volgende:
Heeft er iemand ervaringen met het verwerken van agar agar ( geleermiddel ipv gelatine ) in het bereiden van ijs ? Ik hoor het graag.
wat bevalt je niet aan de huidige structuur van je mokka ijs?quote:Op woensdag 29 maart 2006 15:57 schreef kiaratje het volgende:
Mijn mokka-ijs is nog altijd niet zoals ik het zou willen ? ( vetgehalte reeds verhoogd, evenals suiker , oploskoffie ipv gewone koffie ) Ik dacht als er agar agar aan toegevoegd zou worden, dat het mokka-ijs dan een betere structuur zou hebben.
Ik heb ook eens gezien bij de ingrediënten van vruchtensorbets van het merk ijsboerke dat er gelatine in verwerkt was , vandaar mijn idee om agar agar ook bij mokka-ijs te doen.
Agar agar schijnt ook een natuurprodukt te zijn ( plantaardig) en nog sterker te zijn dan gelatine.
Heb ze zo overgenomen uit de boeken, heb ze niet geprobeerd en ik dacht eerlijk gezegt hetzelfde.quote:Op donderdag 6 april 2006 09:10 schreef kiaratje het volgende:
Hallo Pietverdriet,
moet er in het recept van het leerboek voor banketbakkerij geen melk , alleen maar room ( 1 liter )? Is dit dan niet te vettig met al die room + eieren ( te hoge droge stof). En is de room dan room met 35 % vetaandeel ?
Als je de hoeveelheid vetten bekijkt bij het andere recept van de Konditormeister is er wel een groot verschil met de hoeveelheid vet ( room + eieren ), vandaar mijn vraagje.
groetjes, Kiaratje
Mijn reactie is een reactie op je vorige bericht. Als je pistache ijs wilt dan gaat dat simpelweg niet gemakkelijk met alleen pistache noten alleen. Je mist dan gewoon smaak.quote:Op dinsdag 14 maart 2006 17:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het is maar wat je lekker vind, smaakstoffen smaken sterker dan verse producten meestal, en als je liever vaniline als vanilie hebt, of syntetische aardbeien/frambozen/bosbessen smaak ipv aardbeien, frambozen of bosbessen, dan is dat fijn voor je, maar de reden dat ik ijs maak is omdat ik echte producten wou, en geen poedermix
Je kan in principe iedere zoetstog gebruiken, maar, en dat is een flinke maar, om goed ijs te maken moet je het droge stof aandeel dat je er door suiker inbrengt door iets anders vervangen. Daar zoetstof veel zoeter is dan suiker heb je nog een flinke hoeveelheid droge stof nodig, je kan daar dan denken aan melkpoeder bv.quote:Op donderdag 4 mei 2006 20:56 schreef duivelin1 het volgende:
welke zoetstof kun je gebruiken ipv suiker? (ik mag namelijk geen suiker)
Ja, of een deel van de melk vervangen door room, room heeft een vaste stof gehalte van 35-40% en volle melk een procent of 6-7%.quote:Op donderdag 4 mei 2006 21:08 schreef duivelin1 het volgende:
dus extra melkpoeder toevoegen naast de yoghurt of melk?
lobbig geslagen, je wilt namelijk lucht in je ijs, daar wordt de structuur beter van.quote:Op donderdag 4 mei 2006 22:01 schreef duivelin1 het volgende:
dank je. geklopte room of zo uit het pakje?
Is het dan niet verstandiger om ook zoetstoffen te vermijden?quote:Op zaterdag 6 mei 2006 11:30 schreef duivelin1 het volgende:
nee, ik volg een dieet om het te voorkomen (ik heb door een andere aandoening een hele grote kans erop en probeer de kans zo te verkleinen), daarbij komt ook nog dat als ik suiker eet, ik de dagen erna alleen maar met allerlei snoep in mn hoofd loop (negerzoenen, m&m's enz)
Honing en stroop zijn ook voor het grootste deel gewoon suiker.quote:Op zaterdag 6 mei 2006 11:59 schreef zoalshetis het volgende:
honing? stroop?
maar denk wel iets gezonder dan die geraffineerde suikers. denk ook dat het lichaam ze anders verwerkt.quote:Op zaterdag 6 mei 2006 12:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Honing en stroop zijn ook voor het grootste deel gewoon suiker.
Denk dat maar lekker, maar dat is echt niet zo.quote:Op zaterdag 6 mei 2006 12:03 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
maar denk wel iets gezonder dan die geraffineerde suikers. denk ook dat het lichaam ze anders verwerkt.
Bron?quote:Op zaterdag 6 mei 2006 13:21 schreef zoalshetis het volgende:
oh ja, waarom zijn verschillende chemische zoetstoffen erg kankerverwekkend?
Bron?quote:Op zaterdag 6 mei 2006 13:37 schreef duivelin1 het volgende:
aspartaam ed zijn inderdaad gevaarlijk, maar er zijn genoeg andere zoetstoffen die wel mogen
http://www.aspartaam.nl/quote:
quote:In onderzoeken ontdekten wetenschappers dat aspartaam de hoeveelheid serotonine in de hersenen vermindert. "Dat hierdoor het aantal mensen, waaronder ook kinderen, met een depressie onrustbarend stijgt, neemt men op de koop toe."
Dat is meer een TRUTH linkquote:Op zaterdag 6 mei 2006 14:09 schreef Oblivion het volgende:
[..]
http://www.aspartaam.nl/
[..]
En voor mensen met PKU is het niet best.
Neuh, ik geloof dat het best troep is.quote:
quote:Mensen met de stofwisselingsziekte PKU (phenyl-keto-uria) wordt echter afgeraden om producten met aspartaam te gebruiken. Aspartaam wordt namelijk in het lichaam omgezet in fenylanaline; dit is een stof die deze patiënten niet teveel binnen mogen krijgen.
Prima, maar hier werd geroepen dat het zwaar kankerverwekkend is, en dan heb je het over dingen die net zo ongezond zijn als bv roken.quote:Op zaterdag 6 mei 2006 14:15 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Neuh, ik geloof dat het best troep is.
Sure, omdat jij dat zegt.quote:Op zaterdag 6 mei 2006 14:16 schreef zoalshetis het volgende:
zoetstoffen zijn echt misschien nog wel gevaarlijker dan sigaretten. geen bron.
Dat zegt meer over de gevoeligheid van mensen voor bepaalde stoffen, zoals je ook mensen hebt die tegen de vlakte gaan van gluten. Dat wil echter nog niet zeggen dat tarwe meel ongezond is.quote:Op zaterdag 6 mei 2006 14:18 schreef Oblivion het volgende:
Ach, het is zoals vele dingen, gewoon niet teveel van nemen...
Maar voor PKU mensen is het niet goed.
[..]
Bron.
Heb daar toevallig naar moeten zoeken voor 2 buurmeisjes.
Maar we hebben het niet over tarwemeel, maar over zoetstoffen.quote:Op zaterdag 6 mei 2006 14:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat zegt meer over de gevoeligheid van mensen voor bepaalde stoffen, zoals je ook mensen hebt die tegen de vlakte gaan van gluten. Dat wil echter nog niet zeggen dat tarwe meel ongezond is.
En wat is nu je punt?quote:Op zaterdag 6 mei 2006 14:30 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Maar we hebben het niet over tarwemeel, maar over zoetstoffen.
Een gedeelte mensheid zal er niet goed tegen kunnen.
Ben er zelf ook niet kapot van, so?
Whatever, open er fijn een topic over, gaan we het hier verder over ijs hebben, kay?quote:Op zaterdag 6 mei 2006 14:34 schreef zoalshetis het volgende:
ik heb het over chemische zoetstoffen. niet over tarwemeel...
tuurlijk is graffineerde suiker slechter dan ongeraffineerde. daar hoef je met je chloorkennis toch niet zo moeilijk over te doen. zo zijn bepaalde zoetstoffen straks heel erg schadelijk, maar dat is gezien het feit dat er nog weinig aan de hand is meer iets voor tru...
Idd waar daar gaat dit topic toch over?quote:Op zaterdag 6 mei 2006 14:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Whatever, open er fijn een topic over, gaan we het hier verder over ijs hebben, kay?
Kloptquote:Op zondag 7 mei 2006 10:50 schreef Claudia_x het volgende:
Ik had gister bedacht dat ik van mijn smoothies ook best ijsjes zou kunnen maken, maar ze zijn behoorlijk mislukt. Te veel kristalvoming. Na het lezen van dit topic begrijp ik waar het door komt: te weinig droge stof.
Wat is er ongezond aan vet? Neem volle ipv magere Yoghurt en druivensuiker en eet een wat kleinere portie.quote:Ik gebuik als basis voor mijn smoothies magere yoghurt en banaan, en ik gooi er geen suiker in. Moet ik me er bij neerleggen dat er nu eenmaal geen relatief 'gezond' ijs is (dwz: geen suiker en weinig vet)?
Is het ook mogelijk om de juiste verhouding te krijgen zonder suiker?quote:Op zondag 7 mei 2006 10:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Wat is er ongezond aan vet? Neem volle ipv magere Yoghurt en druivensuiker en eet een wat kleinere portie.
Ja, door meer vet en eiwit toe te voegen, maar of dat lekker is..quote:Op zondag 7 mei 2006 11:18 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Is het ook mogelijk om de juiste verhouding te krijgen zonder suiker?
Je kan die koelelementen van Philips los bestellen bij Witgoed en Herrie afaik.quote:Op zondag 7 mei 2006 12:59 schreef Tinkepink het volgende:
Potverdorie. Ben ik zo stom geweest de koelbak van mijn ijsmachine in de afwasmachine te doen. En nu is ie kapot. Iemand toevallig nog een oude Philipsijsbak over?
Ik wil zo graag weer ijs maken (ik weet het, het kan ook met de hand, maar daarvoor heb ik natuurlijk geen machine gekocht)
Sinaasappelsap bevat al veel suikers, dus dat lijkt me een onmogelijkheid.quote:Op zaterdag 13 mei 2006 11:56 schreef Yolli het volgende:
Weet iemand het recept voor sinaasappelijs dat gemaakt wordt met een ijsmachine?
Suikervrij?
Zoetstof mag wel?quote:Op zaterdag 13 mei 2006 12:46 schreef Yolli het volgende:
ik bedoel zonder toegevoegde suiker
Dus met zoetstof mag wel.
En ik gebruik uitgeperste sinaasappels, geen sinaasappelsap.
Vroeger mocht ik geen suiker en dan maakten we dat altijd.
Ik vond het erg lekker. En dat wilde ik nogmaals proberen.
Inmiddels mogen suikers wel weer, maar heb niet zo'n behoefte aan super zoet ijs.
Vandaar "suikervrij"
Dit kun je ook doen met nutella choco (de choco ook eerst opwarmen), dan nog bresiliene nootjes (gemalen hazelnoten toevoegen) en je hebt "ferero rocher ijs"quote:Op dinsdag 6 juni 2006 22:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Tip
Als je vanilleijs draait en het is klaar , bittere chocolade au bain marie smelten.
De chocolade in je ijs gieten en met een lepel er even doorheen roeren...
quote:Op zondag 10 september 2006 12:01 schreef Annemiek78 het volgende:
Ik heb dit weekend een ijsmachine gekregen. Zo eentje waarvan je de eerst de bak goed in moet vriezen en die je daarna nog effe terug moet zetten. Hardstikke gaaf gewoon, alleen zitten er maar een paar recepten bij om zelf ijs te maken.
De recepten voor standaard vanilleijs/ roomijs of yoghurtijs heb ik dus al wel, maar wie heeft er nog wat lekker speciale recepten???
quote:Op zondag 10 september 2006 12:04 schreef Fiorenza het volgende:
ijs recepten
After Eight-ijs
Aantal personen: 6
Ingrediënten
5 eidooiers
170 gr suiker
5 dl melk
1 1/2 dl slagroom
100 gr After Eights
1 eetlepel crème de menthe
6 dikke Brusselse wafels (eventueel zelfgebakken)
Bereiding:
Klop de eidooiers en de suiker in een kom tot de eidooiers wit van kleur zijn
Breng de melk en 1 dl slagroom aan de kook
Klop de rest van de slagroom door het eidooiermengsel en klop er deel voor deel de hete melk door
Schenk het mengsel terug in de pan en verwarm het langzaam op zacht vuur tot het gebonden is (laat het niet koken)
Laat het mengsel onder regelmatig roeren afkoelen
Verkruimel de After Eights en roer ze samen met de crème de menthe door het ijsmengsel
Draai het in de ijsmachine tot ijs of laat het in het ijslaatje in 6 uur bevriezen
Serveer het ijs op de Brusselse wafels
quote:Op zondag 10 september 2006 22:48 schreef HeaRt_woRm het volgende:
Ben & Jerry's
Ik heb ook gewoon zo'n machine die je in de vriezer moet zetten (ik zet hem in het vriesgedeelte van de koelkast) en het gaat gewoon heel goed: het duurt 1 a 2 uur en dan klapt het roerelement automatisch omhoog en is het ijs smeuig en lekker. Van ijs dat blijft plakken aan de zijkanten ook nog niks van gemerkt.quote:Op zondag 30 juli 2006 11:39 schreef sieske het volgende:
nou, ik heb een goedkope machine (15 euro ofzo bij de kruidvat), die doet dat ook. Ijs blijft plakken aan de zijkant, maar als ie eenmaal draait wordt alles gewoon gemengd, dus in principe is dat geen probleem. Ik krijg gewoon lekker ijs, geen speciale goed machine van 200 euro voor nodig. Heb ik trouwens ook het geld niet voor. Ze zeggen wel dat een eigen koelmotor beter is, dat zal ook wel, maar eentje die je in de vriezer moet zetten, is ook goed hoor. Het ijs is lekker en goed te eten, daar gaat het toch om?
Slagroom weglaten, fruit en suiker blenderen en daar sorbet van maken.quote:Op zaterdag 16 juni 2007 16:47 schreef justmattie het volgende:
Heb net bij de Makro een ijsmachine gekocht dingetje was in de aanbieding enzo ik dacht leuk om te proberen.
Ik heb hier nog slagroom staan, die je nog zelf op moet kloppen, en wat fruit enzo. Is daar ijs van te maken ?
Ja, in de ijsmachine.quote:Op zaterdag 16 juni 2007 19:26 schreef justmattie het volgende:
in die ijsmachine ?
Hoe bedoel je dat?quote:Op zaterdag 16 juni 2007 19:36 schreef justmattie het volgende:
en met wat ijs erin dus ,
Heb je een goede vriezer?quote:alleen dan ga ik nu eerst dat koelding in de vriezen zetten kan ik morgen eens een sorbet proberen
aha ok. thnx.quote:Op zaterdag 16 juni 2007 21:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hoe bedoel je dat?
Vruchtenpulp met suiker in de ijsmachine doen en die massa vriezen bedoel ik
[..]
Heb je een goede vriezer?
Doe ook niet teveel ijsmassa in de machine, het vriest beter en je kan het ijs sowieso niet (goed) bewarenquote:Op zondag 17 juni 2007 14:41 schreef justmattie het volgende:
[..]
aha ok. thnx.
en ja best goeie vriezer gisteravond eringezet, en hij is nu helemaal bevroren, hoor geen water meer klotsen
Water met opgeloste zouten.quote:Op zondag 17 juni 2007 14:48 schreef justmattie het volgende:
zit er in dat koelelement water of een ander soort vloeistof ?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |