abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  † In Memoriam † maandag 30 augustus 2004 @ 11:30:41 #101
37843 lady-wrb
kortaf
pi_21635253
heeeee dat klinkt wel weer lekker experimenteel! maar helaas, ik kan niet tegen pinda's


hahahaha ik vertel mijn vriend net over ijs met pindakaas en die krijgt nu acuut braakneigingn
pi_21635812
quote:
Op zaterdag 28 augustus 2004 16:36 schreef lady-wrb het volgende:
ik heb nu al een paar keer gelezen dat er bij albert heijn cups met gepasteuriseerd ei te koop zijn.
weet iemand hoe dat eruit ziet en waar het in te vinden is? (bij de eieren of in een koelvak ofzo?)
ik heb me suf gezocht hier maar heb het niet kunnen vinden.
(nou is de AH van k a/d z zo klein dat je met 10 klanten binnen om de beurt moet ademhalen, dus kan het ook aan het beperkte assortiment liggen dat ze daar voeren)
Het staat hier tussen de vooverpakte, "vreemde" kazen. Eidooier, eiwit en heelei.
  † In Memoriam † maandag 30 augustus 2004 @ 13:53:08 #103
37843 lady-wrb
kortaf
pi_21638232
nou zeg de boel wil nog steeds niet bevriezen t is nu een taaie koude massa.

maar goed, t staat er ook pas vanaf 11 uur in natuurlijk

(maar t smaakt niet slecht )
  † In Memoriam † maandag 30 augustus 2004 @ 16:03:28 #104
37843 lady-wrb
kortaf
pi_21640952
ik krijg net een mail van philps:

ze gaan me een receptenboekje toesturen
  † In Memoriam † dinsdag 21 september 2004 @ 19:26:13 #105
37843 lady-wrb
kortaf
pi_22111372
tijd voor een nieuwe vraag.
zou het mogelijk zijn om ijs te bereiden met stoofperen?
  dinsdag 21 september 2004 @ 19:38:21 #106
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_22111661
quote:
Op dinsdag 21 september 2004 19:26 schreef lady-wrb het volgende:
tijd voor een nieuwe vraag.
zou het mogelijk zijn om ijs te bereiden met stoofperen?
tuurlijk,
gewoon stoofperen maken, sap heel erg inkoken,
zo fijn blenderen als je wilt en hup in de ijsmachine.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † zondag 26 september 2004 @ 14:10:18 #107
37843 lady-wrb
kortaf
pi_22213987
maar hoe zit het dan met de hoeveelheid suiker die erin moet?
  zondag 26 september 2004 @ 14:12:12 #108
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_22214020
quote:
Op zondag 26 september 2004 14:10 schreef lady-wrb het volgende:
maar hoe zit het dan met de hoeveelheid suiker die erin moet?
Experimenteer er eens mee, ik zou het zo niet weten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 12 april 2005 @ 16:51:36 #109
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_26174120
Sinds gisteren heb ik een ijsmachine Helaas moet eerst dat koelding 24 uur in de vriezer dus ik moest tot vandaag wachten met experimenteren.

Omdat er in de supermarkt geen fatsoenlijke chocoladeijs is te krijgen wordt het eerste probeersel Pure Chocoladeroomijs Of het lekker is weet ik vanavond pas en zoja dan zal ik het recept neerzetten. Zaterdag ga ik heel ordinair vanilleijs maken en eens kijken of ik lekkere aardbeien kan krijgen.

Wat is jullie succesrecept?

Ik kan heel goed zelf Googlen dus ik hoef geen linkjes naar ijsrecepten. Ik wil jullie recepten, tips en truukjes hebben.
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
pi_26174228
Als je heel goed kan googlen, dan wist je dat hier al een topic over was.edit: Die ik ook niet meer kan vinden , laat maar dus.
  dinsdag 12 april 2005 @ 16:58:08 #111
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_26174297
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
pi_26174298
Citroenijs is lekker , met stukjes citroenschil (dat is dus met suikerstroop, en zonder slagroom dacht ik)

Wat ik persoonlijk écht ranzig vond was onze variant van ananas-ijs, maar de rest thuis vond die wel okay, dus moet je zelf maar zien.

Als je het ijs na het ijsmaken nog even een uurtje ofzo in de diepvries zet smelt het niet zo snel in je bakje, en kun je meer opscheppen
  dinsdag 12 april 2005 @ 16:59:54 #113
50634 Houniet
ik ruik vet lekker
pi_26174359
citroenijs :9:9 :SD:D:D:D !!!!!!!!!!!!!




[ Bericht 5% gewijzigd door Houniet op 12-04-2005 17:01:05 (*********) ]
Op zaterdag 10 juni 2023 14:52 schreef GGMM het volgende:
Eigenlijk is elke prijs die in het voetbal gewonnen wordt terug te leiden naar het Ajax-DNA
pi_26174445
Zucht ik wil ook zo'n machine. Ik heb een koemelkallergie dus mag geen gewoon ijs hebben en dat is toch naast yoghurt wel een van de dingen die ik het meeste mis.
Wat zijn goede betaalbare ijsmachines?

I kheb er een hele tijd geleden een in bruikleen gehad, en heb toen oa frambozenijs gemaakt. Dat is ook echt een aanrader.
  dinsdag 12 april 2005 @ 17:05:47 #115
115814 Drumpie
Zie Signature.
  dinsdag 12 april 2005 @ 17:14:42 #116
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_26174733
Deze:
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
pi_26174793
quote:
Op dinsdag 12 april 2005 16:58 schreef Spindizzy het volgende:
Foodback CUL
Mijn welgemeende excuses.
quote:
Op dinsdag 12 april 2005 17:03 schreef p_iglet het volgende:
Zucht ik wil ook zo'n machine. Ik heb een koemelkallergie dus mag geen gewoon ijs hebben en dat is toch naast yoghurt wel een van de dingen die ik het meeste mis.
Wat zijn goede betaalbare ijsmachines?

I kheb er een hele tijd geleden een in bruikleen gehad, en heb toen oa frambozenijs gemaakt. Dat is ook echt een aanrader.
Misschien tijd om dit naar boven te schoppen?
  dinsdag 12 april 2005 @ 17:24:07 #118
76407 -erwin-
liberaal intellectueel
pi_26174942
Had op tv een keer gezien hoe ze ijs maakten met vloeibare stikstof. Dat was echt cool. En het was stukken beter dan een ijsmachine omdat je door de snelle koeling geen kristalvorming zou krijgen.
fotoboek.fok.nl/-erwin-
Ik heb geen respect voor gelovigen en hun geloof.
Mijn posts reflecteren niet noodzakelijkerwijs mijn mening.
  dinsdag 12 april 2005 @ 17:37:30 #119
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_26175225
quote:
Op dinsdag 12 april 2005 17:03 schreef p_iglet het volgende:
Wat zijn goede betaalbare ijsmachines?
De mijne komt bij de Albert Heijn vandaan Op de sticker stond dat hij afgeprijsd was van ¤109. Ik heb er ¤50 voor betaald. Geen idee of die dingen echt zo duur zijn
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
pi_26178297
quote:
Op dinsdag 12 april 2005 17:17 schreef shredder het volgende:
Misschien tijd om dit naar boven te schoppen?
Weet niet wat dat topic te maken heeft met mijn vraag naar betaalbare goede ijsmachines
Als vind ik het knap dat je zo snel dat topic boven water tovert...
  dinsdag 12 april 2005 @ 19:48:28 #121
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_26178344
quote:
Op dinsdag 12 april 2005 16:58 schreef jpzegthallo het volgende:
Citroenijs is lekker , met stukjes citroenschil (dat is dus met suikerstroop, en zonder slagroom dacht ik)
Welke suikerstroop gebruik je dan?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_26178433
quote:
Op dinsdag 12 april 2005 17:37 schreef Spindizzy het volgende:

[..]

De mijne komt bij de Albert Heijn vandaan Op de sticker stond dat hij afgeprijsd was van ¤109. Ik heb er ¤50 voor betaald. Geen idee of die dingen echt zo duur zijn
Ik kom dezelfde online allene maar tegen voor minstens 100 euro dus je hebt zeker een goede koop gedaan!!
  dinsdag 12 april 2005 @ 22:36:16 #123
85784 karper
vissen is me handelsmerk
pi_26182832
klopt dat ze zo duur waren.

heb ze zelf moeten afprijzen sommige appratuur ging voor 3x niets weg.

wel gek dat ze hem nog hadden die aktie is een tijd geleden.
pi_26184165
Ik denk dat je dit topic bedoelt.
(Het staat bij mij nog in 'My Active Topics', vandaar. )

Alleen jammer dat momenteel de Imageshack-foto's weer geblokkeerd zijn.
NEE tegen elke vorm van religieus fundamentalisme.
JA tegen mensenrechten, vrije individuele keuzes en gelijkwaardige behandeling.
pi_26184456
Bedankt Scootmobiel!
Kunnen mensen daar terecht voor advies.
Houden we het hier op de recepten.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_26185137
quote:
Op dinsdag 12 april 2005 23:29 schreef Oblivion het volgende:
Bedankt Scootmobiel!
Kunnen mensen daar terecht voor advies.
Houden we het hier op de recepten.
Okee!

Ik heb een machine van Kruidvat, merk Aigger, 17,95 euro, prima machientje):



Hier is een tip waar misschien meer mensen wat aan hebben:

In plaats van suiker gebruik ik meestal vruchtenlimonadesiroop, in dezelfde smaak als van de vruchten die je in het ijs verwerkt. Dat brengt de smaak nog meer tot uiting, het ijs wordt dan veel aromatischer dan alleen met de vruchten.

Je kunt ook experimenteren met combinaties, bv. citroensiroop bij ijs met verse aardbeien ofzo, dat levert ook vaak verrassend lekkere resultaten op.

Alleen moet je niet van die gewone (goedkope) limonadesiroop hebben, die geeft er meestal een vieze, chemische bijsmaak aan. Ik vind die van Super de Boer erg lekker (die van hun eigen 'Super'-merk dus), die bevat echte vruchten en is niet overdreven duur.
NEE tegen elke vorm van religieus fundamentalisme.
JA tegen mensenrechten, vrije individuele keuzes en gelijkwaardige behandeling.
pi_26189838
Ik heb dit topic nog in mijn bookmarks staan: Wie heeft een lekker ijsrecept?

En nu ben ik snel weer weg, veel te lekker dit topic...
pi_26189872
geen lekker chocolade ijs? jij hebt zeker nog nooit Ben&jerry's gegeten
Op 09-11-2006 23:08 schreef Chriz2k
Jij bent te sexii voor Fok :{w.
  woensdag 13 april 2005 @ 10:41:03 #129
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_26189900
quote:
Op woensdag 13 april 2005 10:39 schreef Jett het volgende:
geen lekker chocolade ijs? jij hebt zeker nog nooit Ben&jerry's gegeten
Zwaar overschat

Die ik gister zelf heb gemaakt was echt heerlijk
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
pi_26189942
Mijn moeder werd héél blij van mandarijnenijs. (ik vond 't drie keer niets... nja... kan gebeuren)
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
pi_26198565
*kick.

Heb ze bij elkaar laten voegen.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  woensdag 13 april 2005 @ 20:05:00 #132
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_26203536
Zoals beloofd is hier het recept voor:

Pure Chocoladeijs

Klop 4 eidooiers met 75 g witte basterdsuiker en 1 theelepel maizena tot het dik en romig is.
Breng 3 dl volle melk aan de kook en voeg het scheutje voor scheutje al roerend toe aan het eidooiermengsel. (heeel rustig aan doen want je wilt geen roereimengsel Giet dit mengsel terug aan de pan en breng zachtjes al roerend aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot het de dikte van vla heeft (blijven roeren!)
Haal pan van het vuur en voeg 200 g extra pure chocolade in stukken toe en roer tot al de chocola is gesmolten. Laat dit mengsel helemaal afkoelen.
Klop 3 dl slagroom en roer door de chocoladecustard. Giet dit in de ijsmachine en laat draaien tot het klaar is
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
pi_26208945
Wat is nou eigenlijk het verschil tussen sorbet-ijs en 'gewoon' ijs, qua ingrediënten?
Alleen het ontbreken van room en/of volle melk?

-edit-
Nu de 2 topics samengevoegd zijn, heb ik het antwoord al gevonden in een eerdere post van Pietverdriet, in het eerste deel van dit topic.

[ Bericht 29% gewijzigd door Scootmobiel op 13-04-2005 23:21:55 ]
NEE tegen elke vorm van religieus fundamentalisme.
JA tegen mensenrechten, vrije individuele keuzes en gelijkwaardige behandeling.
  donderdag 14 april 2005 @ 14:54:38 #134
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_26222430
Ik kon niet wachten tot zaterdag dus ben tussendoor ook nog maar even ijs aan het maken

Bosvruchten-yoghurtijs deze keer
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
  vrijdag 3 juni 2005 @ 22:15:24 #135
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_27621845
In bijna alle ijsrecepten worden eieren gebruikt. Weet iemand of die eieren echt nodig zijn? Ik kan hier geen gepasturiseerde eieren krijgen en vind het een beetje eng om gewone eieren te gebruiken. Mijn 2-jarige dochtertje eet namelijk ook erg graag ijs.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  vrijdag 3 juni 2005 @ 22:18:14 #136
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_27621923
Tinkepink: 500 g aardbeien pureren en daar 50 g poedersuiker en eventueel wat citroensap door roeren. In koelkast goed koud laten worden. In ijsmachine kiepen en 10 minuten laten draaien. Dan 300 ml licht geklopte slagroom toevoegen en laten draaien tot het goed is.
Kunt ook gemengde rode vruchten gebruiken.
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
  vrijdag 3 juni 2005 @ 22:55:16 #137
93499 Nonneke
-= People Are Strange =-
pi_27623067
quote:
Op woensdag 13 april 2005 20:05 schreef Spindizzy het volgende:
Zoals beloofd is hier het recept voor:

Pure Chocoladeijs

Klop 4 eidooiers met 75 g witte basterdsuiker en 1 theelepel maizena tot het dik en romig is.
Breng 3 dl volle melk aan de kook en voeg het scheutje voor scheutje al roerend toe aan het eidooiermengsel. (heeel rustig aan doen want je wilt geen roereimengsel Giet dit mengsel terug aan de pan en breng zachtjes al roerend aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot het de dikte van vla heeft (blijven roeren!)
Haal pan van het vuur en voeg 200 g extra pure chocolade in stukken toe en roer tot al de chocola is gesmolten. Laat dit mengsel helemaal afkoelen.
Klop 3 dl slagroom en roer door de chocoladecustard. Giet dit in de ijsmachine en laat draaien tot het klaar is
Zou dit ook met witte chocola kunnen ? of Witte chocola met door het ijs stukjes melk chocola ??
-= Een ongeluk zit in een klein hoekje... =-
;)
Lekker motor rijjuuuuhh
  vrijdag 3 juni 2005 @ 22:56:14 #138
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_27623100
Ik zou niet weten waarom niet. Gewoon proberen en even laten weten of het lekker was
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
pi_27624405
Volgens mij kan je die eieren inderdaad ook gewoon weglaten, Tinkepink... het ijs zal misschien iets minder vol en romig smaken, maar verder toch nog erg lekker. Gewoon eens uitproberen, zou ik zeggen.
NEE tegen elke vorm van religieus fundamentalisme.
JA tegen mensenrechten, vrije individuele keuzes en gelijkwaardige behandeling.
  maandag 6 juni 2005 @ 20:13:09 #140
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_27686982
Ik heb het inderdaad maar geprobeerd, zonder ei. Het belangrijkste verschil dat ik gemerkt heb is dat de consistentie van het ijs minder stevig is dan met eieren. We zijn nu een beetje aan het experimenteren met de ingredienten om stevig ijs te krijgen zonder ei.
Ik zal van de week jouw receptje eens proberen Spindizzy!

Vandaag heb ik sorbetijs gemaakt:
300 ml suikersiroop gemengd met 250 ml multivruchtensap en 1 opgeklopt eiwit (dit ijs hebben we dus maar niet gedeeld met de mini). Half uurtje in de ijsmachine en daarna nog een halfuurtje in de vriezer. Was erg lekker!
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  woensdag 8 juni 2005 @ 20:18:11 #141
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_27753327
quote:
Op vrijdag 3 juni 2005 22:18 schreef Spindizzy het volgende:
Tinkepink: 500 g aardbeien pureren en daar 50 g poedersuiker en eventueel wat citroensap door roeren. In koelkast goed koud laten worden. In ijsmachine kiepen en 10 minuten laten draaien. Dan 300 ml licht geklopte slagroom toevoegen en laten draaien tot het goed is.
Kunt ook gemengde rode vruchten gebruiken.
Ik heb vandaag een aangepaste versie gemaakt (had even geen computer bij de hand en wist de juiste hoeveelheden niet meer) en dat was erg lekker!
350 gram gepureerde aardbeien mengen met 50 gram suiker en 100 ml geklopte slagroom en een scheutje melk.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  vrijdag 10 juni 2005 @ 22:13:53 #142
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_27819671
Had ik mijn recept voor koffieijs al gepost? Geloof het niet hè?

- 1 eetlepel (iets meer) oploskoffie oplossen in een eetlepel water
- mengen met: 1 eierdooier, 50-70 gram suiker, 100 ml volle melk, zakje vanillesuiker, 200-250 ml opgeklopte slagroom
- ongeveer 45 minuten laten draaien.

Ik heb er de laatste keer klopklop doorheen gegegooid om het ijs wat steviger te maken en dat werkte inderdaad erg goed.
Erg lekker met stukjes lange vingers gedrenkt in cognac (er pas bij het serveren doorheen mengen)
Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_28206810
Vandaag weer eens aardbeienijs gemaakt, lekker!
Vanmorgen even naar de Lidl geweest voor verse aardbeien, en het recept uit de handleiding van m'n ijsmachine gebruikt:

200 gram verse aardbeien
60 gram fijne kristalsuiker
halve eetlepel citroensap
150 ml volle melk
75 ml slagroom.

(Omdat ik van slagroom allergische reacties krijg, gebruik ik in plaats daarvan altijd een zakje Klopklop, dat doet het ook goed. En evt. kan je ook een ei toevoegen.)

Aardbeien van de kroontjes ontdoen, goed wassen en fijnprakken met een vork.
In plaats van kristalsuiker heb ik vanillesuiker gebruikt, dat geeft een lekkerdere smaak aan het ijs, vind ik. Je kunt trouwens ook aardbeien- of frambozensiroop gebruiken in plaats van suiker.

Dan alle ingrediënten bij elkaar in een kom (of maatbeker van 1 liter) doen, even goed klutsen met de staafmixer en ± 40 minuten laten draaien in de machine.
Daarna nog een half uurtje in de vriezer zetten en klaar is het ijs.

Ik heb ooit ook weleens koffiemelk gebruikt in plaats van volle melk, maar dat gaf er toch een beetje 'sterke' smaak aan, wat ik niet echt lekker vond... Gewone volle melk geeft er een zachtere, betere smaak aan, vind ik.

Het is erg lekker geworden, nog beter dan de vorige keer. En bij gelegenheid ga ik ook eens bananenijs proberen, dat staat ook in m'n receptenboekje.
NEE tegen elke vorm van religieus fundamentalisme.
JA tegen mensenrechten, vrije individuele keuzes en gelijkwaardige behandeling.
  zaterdag 25 juni 2005 @ 15:23:29 #144
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_28223315
Ik maak vanavond ook aardbeien is.
500 gram aarbeien
175 gram basterdsuiker
Staafmixeren en in de ijsmachien
Ik gebruik in vruchtenijs eigenlijk liever geen room, en maak een sorbetijs. Dat smaakt veel vruchtiger, en je kan het de hele zomer eten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 25 juni 2005 @ 15:25:25 #145
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_28223356
Lucht in je ijs krijgen, zoals met opgeslagen room of opgeslagen eiwit is voor ijs dat je draait en eet eigenlijk niet nodig. Als je je ijs invriest om het te bewaren, dan moet er lucht in, om het soepeler te houden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 25 juni 2005 @ 15:33:30 #146
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_28223518
Chocolade ijs
250 Ml melk
75 gram suiker
Eetlepel cacao
Maak hier chocolademelk van en zet koud voor 24 uur
250 Ml Slagroom
200 gram chocolade
Sinaasappellikeur
Smelt de chocolade au bain marie, met de sinaasappel likeur.
Sla de slagroom bijna stijf.
Schuim de chocolademelk op
Envelopeer de gesmolte chocolade door de slagroom, en meng met de schuimige chocolade melk, en doe dit in de ijsmachine.

Ik schuim het hier wel op, dat is omdat je anders een tandpasta achtige substantie krijgt,
Alle zelfgemaakte ijs direct na het draaien eten,. das het lekkerst. Invriezen is eigenlijk altijd een teleurstelling.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_28297256
quote:
Op zaterdag 25 juni 2005 15:25 schreef Pietverdriet het volgende:
Lucht in je ijs krijgen, zoals met opgeslagen room of opgeslagen eiwit is voor ijs dat je draait en eet eigenlijk niet nodig. Als je je ijs invriest om het te bewaren, dan moet er lucht in, om het soepeler te houden.
Mijn ijs is vaak iets aan de harde kant, heb het meestal graag wat luchtiger, dus misschien moet ik dan juist wat meer opgeslagen spul gebruiken...

Dit vond ik trouwens óók een goeie tip (ff schaamteloos gejat uit het slagroomvervang-topic... ):
quote:
Op dinsdag 28 juni 2005 10:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Het hele geheim van zacht ijs maken in je ijsmachien is dat je ongeveer 25-30% droge stof in je mengsel moet hebben, om mooie kleine kristallen te krijgen.
Slagroom brengt veel vet en eiwit (droge stof) in je mengsel, maar ook lucht, en ook dat maakt je ijs "zacht".
Handig om te weten!
Ik kan zelf geen slagroom gebruiken omdat ik daar allergisch voor ben, maar opgeklopt eiwit lijkt me dan de beste vervanger, zo te zien.
Of Klopklop, dat gebruik ik ook regelmatig.
NEE tegen elke vorm van religieus fundamentalisme.
JA tegen mensenrechten, vrije individuele keuzes en gelijkwaardige behandeling.
  dinsdag 28 juni 2005 @ 22:43:22 #148
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_28319755
Speciaal voor Nembrionic:


Kersensorbet
1,2 kg rijpe kersen - 250 gr suiker - 1/4 L water - het sap van 1 citroen - 6 el sherry Brandy - 1 dl slagroom - 30 gr poedersuiker

Voorbereiding: De kersen wassen, van hun steeltjes ontdoen en ontpitten. De 6 mooiste kersen bewaren. Het water en de suiker aan de kook brengen tot een lichte siroop en ijskoud laten worden. Als je regelmatig sorbet maakt, kan je dit in grotere hoeveelheden maken en in lege pet-flessen bewaren in de ijskast. De verhouding is steeds 1 liter water voor een halve kilo suiker.
Bereidingswijze: De kersen in de blender fijnmalen en door de fijne zeef gieten. Het citroensap bij de kersenpuree doen en mengen met de ijskoude siroop. Het mengsel in de ijsmachine gieten en de instructies van de fabrikant volgen. Ondertussen de slagroom met de bloemsuiker stijf kloppen en afgedekt in de koelkast zetten.
Serveertips: De sorbet over 6 coupes verdelen, versieren met toefjes slagroom en de overgebleven kersen en een lepel sherry brandy over elke coupe gieten.


2x kersenijs
1 kilo kersen - 650 gram poedersuiker - 3 citroenen - 1/2 liter water - 1 borrelglas kirsch
Was de kersen, droog ze in een doek en haal er de pitten uit. Gooi deze niet weg. Plet het vlees van de kersen en verbrijzel de pitten met de deegroller. Doe de suiker met het water in een pannetje en breng het mengsel aan de kook. Laat de siroop drie minuten koken. Voeg er dan het vlees van de kersen en de pitten bij. Laat van het vuur af een uur marineren. Voeg dan het sap van de citroenen toe en het glas kirsch. Passeer de siroop door een fijne zeef. Doe de siroop in een vorm en zet deze in de vrieskast. Zolang de compositie nog niet stijf bevroren is, kloppen we ze af en toe even met de garde of een vork.

600 gr verse kersen, 1.5 dl water, 175 gr poedersuiker, 1/2 citroen.
Bereidingswijze: Ontpit 600 gr verse kersen en pureer ze in de keukenmachine samen met 1 1/2 dl water, 175 gr poedersuiker en het sap van een 1/2 citroen. Draai dit mengsel tot ijs in een ijsmachine of zet het in een diepvriesbakje ongeveer 6 uur in de diepvries. Roer, als u het ijs in de diepvries maakt, het mengsel elk uur om met een vork.
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
  dinsdag 28 juni 2005 @ 22:45:04 #149
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_28319826
Kersen sorbet
Kersen, ontpitten en blenderen, en per 100 gram 25 - 35 gram druivensuiker of basterdsuiker toevoegen en oplossen.
Dit in de ijsmachine
Ik vind vruchtenijs het lekkerst als het puur vruchten is, en suiker moet erbij voor de smaak (die door het bevriezen terug loopt) en om de droge stof omhoog te krijgen.
Gebruik geen fructose, dat is veel zoeter, en dan is het te zoet als je er voldoende droge stof in hebt.
Ik gebruik nooit room of andere zaken in een sorbetijs, dat is niet nodig.
lekker simpel houden is hierbij vaak het lekkerst.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 28 juni 2005 @ 22:47:27 #150
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_28319928
quote:
Op dinsdag 28 juni 2005 11:35 schreef Scootmobiel het volgende:

[..]

Mijn ijs is vaak iets aan de harde kant, heb het meestal graag wat luchtiger, dus misschien moet ik dan juist wat meer opgeslagen spul gebruiken...

Dit vond ik trouwens óók een goeie tip (ff schaamteloos gejat uit het slagroomvervang-topic... ):
[..]

Handig om te weten!
Ik kan zelf geen slagroom gebruiken omdat ik daar allergisch voor ben, maar opgeklopt eiwit lijkt me dan de beste vervanger, zo te zien.
Of Klopklop, dat gebruik ik ook regelmatig.
IJs direct eten wil ook helpen, thuisgemaakt ijsmachineijs is niet geschikt te bewaren. Het wordt te hard in de vriezer en vanwege de hygiene is het ook af te raden, ijs is heeeel besmettelijk.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_28332486
Okee, bedankt!
NEE tegen elke vorm van religieus fundamentalisme.
JA tegen mensenrechten, vrije individuele keuzes en gelijkwaardige behandeling.
pi_28359635
quote:
Op dinsdag 12 april 2005 23:54 schreef Scootmobiel het volgende:

[..]

Okee!

Ik heb een machine van Kruidvat, merk Aigger, 17,95 euro, prima machientje):

[afbeelding]

Hier is een tip waar misschien meer mensen wat aan hebben:

In plaats van suiker gebruik ik meestal vruchtenlimonadesiroop, in dezelfde smaak als van de vruchten die je in het ijs verwerkt. Dat brengt de smaak nog meer tot uiting, het ijs wordt dan veel aromatischer dan alleen met de vruchten.

Je kunt ook experimenteren met combinaties, bv. citroensiroop bij ijs met verse aardbeien ofzo, dat levert ook vaak verrassend lekkere resultaten op.

Alleen moet je niet van die gewone (goedkope) limonadesiroop hebben, die geeft er meestal een vieze, chemische bijsmaak aan. Ik vind die van Super de Boer erg lekker (die van hun eigen 'Super'-merk dus), die bevat echte vruchten en is niet overdreven duur.
Ben sinds gisteren in het bezit van hetzelfde machientje. Je recept geprobeerd en het was erg lekker. Bedankt nog hiervoor.
Heb echter eén probleempje. Ik krijg met geen mogelijkheid het plastik onderdeel van de rotor af i.v.m. het schoonmaken. Ik heb de beschrijving opgevolgd zoals in het boekje staat, maar helaas....ik ben wel niet blond maar heb wel blonde plukken, misschien dat het dat is.
Kun je me hierbij helpen?
Groetjes
Kiki
pi_28360879
Hoi Kiki, leuk dat je er nu ook een hebt!
Ze zijn inderdaad weer te koop bij het Kruidvat, voor dezelfde prijs als vorig jaar (17,95 euro).
Ik heb de mijne er even bij gepakt, dan komen we er hopelijk samen wel uit.

Ik heb hier nu dus het motorgedeelde in de hand, ondersteboven, en met het snoer naar links. Het brede, roterende blad staat nu omhoog gericht.
Dat blad moet je er eerst af trekken, recht omhoog, zodat je alleen het witte pinnetje (asje) nog ziet. Dat asje heeft twee vaste, platte schijfjes, waartussenin het doorzichtige plastic van het deksel moet zitten.

Dat gat in het deksel, in het midden, heeft een smalle kant (waar het pinnetje zit) en een grotere (ronde), bredere kant, links dus, vlak boven het zilverkleurige typeplaatje, aan de kant van het snoer.
Als je nu het motorgedeelte vasthoudt bij die dikke zwarte ''bulten', kan je het doorzichtige deksel het beste rechts aan de rand beetpakken (bij de vul-opening dus) en stevig naar rechts trekken, met je duim eronder tegen het witte deel aan, zodat het deksel loskomt van het witte asje.
Je kunt het dan (omhoog) eraf halen en schoonmaken.

Bij het terugzetten van het deksel moet je eerst het asje weer in het gat van het motorgedeelte doen, en dan het deksel eroverheen doen aan de kant van de grote ronde opening in het deksel, terwijl je het asje ietsje omhoog trekt en het deksel naar links schuift, zodat het doorzichtige plastic van het deksel weer precies tussen de twee witte schijfjes van het asje terecht komt. (Pfoe, best wel ingewikkeld eigenlijk.)
Als het goed is hoor je het deksel nu weer vastklikken. Nu kan je het rotorblad weer op het asje zetten en is-ie klaar voor het volgende gebruik.

Succes ermee!
NEE tegen elke vorm van religieus fundamentalisme.
JA tegen mensenrechten, vrije individuele keuzes en gelijkwaardige behandeling.
pi_28364500
Oh ja, trouwens... dit topic gaat eigenlijk meer over ijsrecepten, voor alles wat met
ijsmachines te maken heeft kan je het beste terecht in dit topic.
NEE tegen elke vorm van religieus fundamentalisme.
JA tegen mensenrechten, vrije individuele keuzes en gelijkwaardige behandeling.
  donderdag 30 juni 2005 @ 19:03:17 #155
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_28364696
quote:
Op donderdag 30 juni 2005 18:56 schreef Scootmobiel het volgende:
Oh ja, trouwens... dit topic gaat eigenlijk meer over ijsrecepten, voor alles wat met
ijsmachines te maken heeft kan je het beste terecht in dit topic.
Je bent alerter dan ik...

Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
pi_28365015
quote:
Op donderdag 30 juni 2005 19:03 schreef dutch-mamma het volgende:
Je bent alerter dan ik...

Ach ja, soms heb je weleens zo'n helder moment, hè...

Ik was net even die twee topics aan het doorlezen in My AT, dus ik dacht kom, ik speel meteen even voor richtingaanwijzer...
NEE tegen elke vorm van religieus fundamentalisme.
JA tegen mensenrechten, vrije individuele keuzes en gelijkwaardige behandeling.
pi_28367109
quote:
Op donderdag 30 juni 2005 18:56 schreef Scootmobiel het volgende:
Oh ja, trouwens... dit topic gaat eigenlijk meer over ijsrecepten, voor alles wat met
ijsmachines te maken heeft kan je het beste terecht in dit topic.
OEPS, ff over het hoofd gezien. Kwam ook via zoekmachine bij dit topic uit zodoende, en ben toch een beetje blond.
Anyway het is gelukt. Nu ff de koeler afwassen en hup de vriezer weer in voor het volgende recept, staat ie alvast klaar en hoef ik geen 18 uur te wachten
Bedankt
Kiki
pi_28367269
quote:
Op donderdag 30 juni 2005 20:20 schreef Kiki01 het volgende:
OEPS, ff over het hoofd gezien. Kwam ook via zoekmachine bij dit topic uit zodoende, en ben toch een beetje blond.
Anyway het is gelukt. Nu ff de koeler afwassen en hup de vriezer weer in voor het volgende recept, staat ie alvast klaar en hoef ik geen 18 uur te wachten
Bedankt
Kiki
Kan gebeuren, hè.
Graag gedaan, en tof dat het nu gelukt is.
NEE tegen elke vorm van religieus fundamentalisme.
JA tegen mensenrechten, vrije individuele keuzes en gelijkwaardige behandeling.
  donderdag 30 juni 2005 @ 20:30:51 #159
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_28367420
Hier even een ANTI-tip:
Vandaag heb ik ijs gemaakt van 500 ml gepureerde rote grutze met 125 gram fijne suiker en dat was NIET lekker. Veel te zoet en het werd niet goed hard. Niet aan beginnen dus.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  donderdag 30 juni 2005 @ 21:23:39 #160
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_28369080
Sja tinkepink
Rote grutze is al zo zoet, dat kan je zonder suiker in de ijsmachine doen.
Overginds denk ik niet dat veel mensen problemen ermee zullen hebben. Rote Grutze is vreselijk lekker (met room) maar niet in NL te krijgen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 1 juli 2005 @ 08:25:39 #161
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_28378221
Piet, kan jii me ook uitleggen waarom het ijs niet hard werd? Het droge stof gehalte was toch hoog genoeg?

Ik heb er later uit arren moede maar yoghurt doorheen gegooid en het toen nog maar door de ijsmachine heengegooid en toen was het beter te eten.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  vrijdag 1 juli 2005 @ 08:50:46 #162
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_28378531
Wat is rote grutze dan?
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  vrijdag 1 juli 2005 @ 09:33:56 #163
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_28379360
Rote grutze is een half gepureerd mengsel van verschillende rode vruchten (of groene, maar dan heet het Grune grutze) met suiker (geloof ik). Tijdens het siezoen kun je het in literbakken kopen bij bijvoorbeeld de Aldi of de Liddle, buiten het seizoen in pot of diepgevroren.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  vrijdag 1 juli 2005 @ 10:16:20 #164
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_28380328
Klinkt wel lekker
Jammer dat ze dat hier niet hebben...
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  vrijdag 1 juli 2005 @ 10:45:41 #165
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_28381081
quote:
Op vrijdag 1 juli 2005 08:25 schreef Tinkepink het volgende:
Piet, kan jii me ook uitleggen waarom het ijs niet hard werd? Het droge stof gehalte was toch hoog genoeg?

Ik heb er later uit arren moede maar yoghurt doorheen gegooid en het toen nog maar door de ijsmachine heengegooid en toen was het beter te eten.
Teveel suiker vermoed ik, idd, suiker verlaagt het vriespunt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator woensdag 13 juli 2005 @ 16:59:52 #166
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_28774075
Ik heb net een ijsmachine en mijn 1e recept was al een succes

After eight ijs

125 ml volle melk
125 ml slagroom (ongeslagen natuurlijk)
45 gram suiker
3 eierdooiers
1 vers, zacht vanillestokje
5 after eight mints

Melk + slagroom + het hele vanillestokje aan de kook brengen.
Hierna direct af laten koelen
Als het helemaal is afgekoeld: eierdooiers + suiker tot een witte dikke massa kloppen.
Zaadjes uit het vanillestokje schrapen.
Melk + slagroom + vanillezaadjes opnieuw aan de kook brengen. Als het kookt eier/suikermengsel toevoegen en van het vuur halen.
Dit alles goed doorkloppen, af laten koelen en dan 35 minuten draaien.

Als er 20 minuten verstreken zijn doe je er de 5 (of meer naar smaak ) after eight mints in (even in stukjes snijden/breken).

Als de draaitijd voorbij is 30-45 minuten in de vriezer en eet smakelijk!
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_29832418
Als het ijs gaat kristalliseren hoe kan ik dat het beste verhelpen?

Groetjes Little_angel_nr1
Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!
  zondag 21 augustus 2005 @ 22:10:25 #168
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_29853370
quote:
Op zondag 21 augustus 2005 09:38 schreef Little_angel_nr1 het volgende:
Als het ijs gaat kristalliseren hoe kan ik dat het beste verhelpen?

Groetjes Little_angel_nr1
Veel kristallen in je ijs betekend te weinig vaste stof.
Ergo meer suiker, vet enzo in je ijs stoppen. Probeer het anders met een suiker die minder zoet is (druivensuiker)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_29862017
Dank je wel Piet.
Ik heb nog het thee ijs gevonden.
Daar was als ik het goed herinner iemand naar op zoek.

Thee ijs:

Ingrediënten:

--------------------------------------------------------------------------------
5 koffielepels thee -1/2 liter melk - 150 gram suiker - 1 eetlepels rum - 1/2 dl slagroom - 3 eidooiers
--------------------------------------------------------------------------------
bereiding:
--------------------------------------------------------------------------------
Klop de eidooiers met de suiker totdat het mengsel licht van kleur is en schuimig. Breng de melk aan de kook. Haal ze van het vuur af en doe de thee erin. Laat deze 10 minuten intrekken. Passeer de melk en schenk ze langzaam onder kloppen bij het eimengsel. Schenk hier ook de slagroom bij en de rum. Verwarm de crème op zacht vuur onder roeren totdat hij dikker wordt. Haal dan de pan onmiddellijk van het vuur. Laat hem afkoelen en vries het mengsel in de sorbetière in.
--------------------------------------------------------------------------------
Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!
pi_30099333
Ik maakte vroeger ijs met Saromapoeder om een smaakje te geven, helaas ben ik de verhoudingen vergeten en nu smaakt mijn ijs niet zoals ik het me herinner ! Kan iemand me aan de juiste verhoudingen helpen?
Thanks
Pluk de dag, tik een eitje
pi_30664490
quote:
Op vrijdag 27 augustus 2004 19:54 schreef Spindizzy het volgende:

[..]

Ik heb hem nog wel voor je. Mail me maar even op spindizzy_73(AT)yahoo.com

Bij de Witte Boekenhal verkopen ze ook een groot boek met alleen maar ijsrecepten. Hij kost ongeveer 15 Euro. Voor als je echt veel recepten wilt

[afbeelding]
Dit boek hebben ze in tilburg in een boekenverkoop winkeltje, net zoiets als de slegte voor maar 8 Euro. Zit vlakbij van Leest. Heel leuk en goed boek.
Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!
  zaterdag 17 september 2005 @ 16:17:10 #172
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_30666991
Ik ga morgenavond kokosijs maken
Het recept komt uit een oosters kookboek

Ingrediënten:
- 600 ml kokosmelk
- 1 1/2 vanillestokje
- 150 g suiker
- sap en schil van 1 1/2 limoen

Bereiding:
Halveer de vanillestokjes en krab het merg er met de achterkant van het mes uit.
Verhit de kokosmelk met de suiker in een pan en laat 1 minuut borrelend koken.
Zet het vuur uit.
Voeg limoenschil en -sap en het vanillemerg toe.
Laat de massa in een koud waterbad afkoelen.
Giet in een diepvriesbestendig bakje en laat 3-4 uur in de diepvries staan.
Neem tussnedoor regelmatig eruit en roer de massa met een lepel om, opdat hij gelijkmatig bevriest.
Schep tot slot met een ijslepel 2 bolletje per kommetje eruit en dien op.

Ik doe er nog plakjes banaan bij, een dot slagroom en een beetje chocoladesaus
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  zaterdag 17 september 2005 @ 16:24:24 #173
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_30667182
Waar haal je cocosmelk vandaan?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator zaterdag 17 september 2005 @ 16:28:39 #174
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_30667280
quote:
Op zaterdag 17 september 2005 16:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Waar haal je cocosmelk vandaan?
supermarkt?
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 18 september 2005 @ 15:04:35 #175
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_30696451
quote:
Op zaterdag 17 september 2005 16:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Waar haal je cocosmelk vandaan?
kun je gewoon bij de supermarkt kopen. Staat meestal bij de indische spullen.
Bij de AH hebben ze blikjes van een goedkoop merk en pakjes van conimex.

Het staat nu in de diepvries.
Ben benieuwd hoe het wordt!
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  maandag 5 december 2005 @ 00:44:06 #176
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_32824993
piet ik vraag me af waar je druivesuiker in grotere hoeveelheden kan kopen, en ik neem aan dat je het had over witte basterdsuiker? ik begreep uit je stukjes in dit topic dat je beter die suikers kan gebruiken dan gewone kristalsuiker...
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  maandag 5 december 2005 @ 01:19:10 #177
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_32825560
en dan nog iets. ik snap dat het het ijs ten goede komt als je bij verhitte substanties het 12 uur laat afkoelen in de koelkast. is het niet mogelijk dit te doen door het kort in de vriezer te zetten, uurtje of wat en dan nog een uurtje in de koelkast? 12 uur is zo lang...
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  dinsdag 6 december 2005 @ 19:00:40 #178
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_32869360
quote:
Op maandag 5 december 2005 00:44 schreef zoalshetis het volgende:
piet ik vraag me af waar je druivesuiker in grotere hoeveelheden kan kopen, en ik neem aan dat je het had over witte basterdsuiker? ik begreep uit je stukjes in dit topic dat je beter die suikers kan gebruiken dan gewone kristalsuiker...
Geen idee waar je grote hoeveelheiden druivensuiker kan kopen, maar wat bedoel je met grote hoeveelheden? Hoeveel ijs ga je maken?
De reden om druivensuiker te gebruiken is om de hoeveelheid droge stof in je ijs hoger te krijgen zonder het al te zoet te maken. Het ligt er dus een beetje aan welk ijs je maakt of het belangrijk is. ALs je bv chocolade ijs maakt waar je door de massa chocolade smelt, dan heb je geen druivensuiker nodig.
quote:
Op maandag 5 december 2005 01:19 schreef zoalshetis het volgende:
en dan nog iets. ik snap dat het het ijs ten goede komt als je bij verhitte substanties het 12 uur laat afkoelen in de koelkast. is het niet mogelijk dit te doen door het kort in de vriezer te zetten, uurtje of wat en dan nog een uurtje in de koelkast? 12 uur is zo lang...
Neuh, als je het geforceerd koelt is prima, gaat erom dat het koud is. Dat kan je ook bereiken door de massa in een bak met water en ijsklontjes te zetten, dat gaat het snelst.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_35247947
Hallo Pietverdriet,
ik lees in een berichtje van jou dat Italiaans ijs gemaakt wordt met eiwitten ipv room.
Als basisijs werk ik altijd als volgt :
eidooiers tot schuim kloppen met de suiker
melk verwarmen en op het eiermengsel gieten terwijl je roert
alles in een kom en op zacht vuur roeren tot het schuim bijna allemaal weg is ( recept van Piet Huyzentruyt ), dan onmiddelijk laten afkoelen en alles in de ijsmachine

Ik vind het altijd jammer dat ik die eiwitten niet kan gebruiken.

Heb je een recept van italiaans ijs , zodat ik ook die eiwitten eens kan gebruiken.
( ben vorig jaar in la bella italia geweest en vind hun ijs superlekker! )

groetjes
  zondag 19 februari 2006 @ 11:05:25 #180
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_35248234
quote:
Op zondag 19 februari 2006 10:44 schreef kiaratje het volgende:
Hallo Pietverdriet,
ik lees in een berichtje van jou dat Italiaans ijs gemaakt wordt met eiwitten ipv room.
Als basisijs werk ik altijd als volgt :
eidooiers tot schuim kloppen met de suiker
melk verwarmen en op het eiermengsel gieten terwijl je roert
alles in een kom en op zacht vuur roeren tot het schuim bijna allemaal weg is ( recept van Piet Huyzentruyt ), dan onmiddelijk laten afkoelen en alles in de ijsmachine

Ik vind het altijd jammer dat ik die eiwitten niet kan gebruiken.

Heb je een recept van italiaans ijs , zodat ik ook die eiwitten eens kan gebruiken.
( ben vorig jaar in la bella italia geweest en vind hun ijs superlekker! )

groetjes
Het ijs wat je nu maakt is een Parfait achtig ijs., persoonlijk maak ik dat liever niet omdat de eidooiers een smaak in het ijs brengen die mijn medegenieters toch wat minder vinden.

Als je eieren gebruikt, gebruik dan mais of meergranen eieren, aan andere eieren wil nogal eens met vismeelgevoerde kippen een smaak hebben van vis.

Een ijsrecept voor met eiwitten.
Maak suikerstroop door Suiker met een beetje water aan de kook te brengen, het water kook je uit, maar het mag niet carameliseren. Het moet net draden trekken.
Sla je eiwitten heel stijf en voeg als je bijna stijf zijn suikerstroop toe in een dun straaltje, en klop verder. Ik gebruik er zelf mijn Kitchenaid voor. Je slaat door tot het eiwit zo stijf is dat het zijn parelglans verliest en een grijze gloed begint te krijgen
Voeg nu een vruchtenpulp toe, er niet doorheen slaan met garde, maar er voorzichtig doorheen omscheppen, enveloperen of vouwen zegt de vakman. Niet roeren, dan sla je de lucht eruit!! Gemalen aardbeien of frambozen of aalbessen, bij een horeca groothandel zijn deze in literpakken ingevroren te koop als halffabrikaat.
Dit mengsel gaat in de ijsmachine.

Nadeel van dit recept is, ik krijg het alleen echt goed met een prof ijssalon ijsmachine, in een huis tuin en keuken ijsmachine slaat eigenlijk vaak het meeste lucht uit het ijs, en daar begon het nu net om.

Je zal zelf moeten experimenteren met verhoudingen om het goed te krijgen voor jouw ijsmachine, en jouw smaak (hoe zoet je het wilt hebben)
Als het goed lukt is het een heerlijk ijs, dat, omdat er geen room of melk inzit, heel erg intens naar het fruit smaakt, of naar de smaakmaker die je gebruikt. Room of melk vlakken de smaken altijd af, net zoals je met bloem bindt de smaak van een saus afvlakt.

Een no thrills oplossing voor een vruchtenijs is alleen fruit en suiker te gebruiken, maar dan wordt je ijs niet luchtig, en je krijgt een tandpasta achtige structuur, en vanuit een prof ijsmakers zicht, je gebruikt meer gewicht per bolletje, dus duur.

Ijssalons in NL, hoe italiaans de namen ook maken hun ijs met poeder en water, smaakstoffen, room, en gebruiken geen verse eieren of vers fruit voor hun ijsmassa, dat heeft met kostprijs en hygiene wetgeving te doen.
Sterker nog, Yoghurtijs, wat in principe bevroren yoghurt zou moeten zijn mag in principe niet omdat het een te hoog kiemgetal heeft. Logisch want Yoghurt is melk en bacterien..
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_35249087
heel erg bedankt voor je uitvoerig antwoord!
Ik gebruik altijd biologische eieren en heb een profesionele ijsmachine Simac GC5000 ( kostte 350 euro). Ze noemen dit wel een profesionele ijsmachine maar deze is toch wel voor privegebruik.
Ze heeft wel een ingebouwde compressor.
Ik zal zeker rekening houden met alles wat je gezegd hebt
nog een fijne zondag!
  zondag 19 februari 2006 @ 12:25:37 #182
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_35249892
Kiaratje, laat ff weten hoe het gelukt is, en wat je mengverhoudingen waren.
Biologische eieren, heel fijn voor de kip, maar pas op daarmee. Een biologische kip loopt buiten en wroet daar tussen de aarde. Daar ligt ook kippenmest, en ze eten van alles. Dit betekend smaak impact, wat bij een gekookt eitje van voordeel kan zijn, maar bij ijs niet het geval hoeft te zijn.
Bij je eidooiers recept verhit je het ei, maar bij eiwitten gebruik je rauw eiwit. Omdat kippen uit vrije land houding minder steriel worden gehouden kunnen de eieren besmet zijn met bacterien, vooral salmonella. Voor een gezonde volwassene betekend dit meestal niets, en hooguit een beetje soepeler stoelgang, maar bejaarden, kleine kinderen en mensen met een zwak imuunsysteem kan het in het ergste geval dodelijk zijn.
IJs maken is een leuke hobby, maar let altijd op hygiene, en als je rauwe ingeredienten gebruikt, ook op aan wie je het voorzet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_35319403
Hallo Pietverdriet,
ik heb een poging gedaan om bananenijs te maken met eiwitten.
Die suikerstroop lukte niet , ik had suiker met water gemengd en voortdurend geroerd toen het pannetje op het kookfornuis stond, maar opeens kreeg ik terug verharde suiker.
Ik heb toen de eiwitten stijfgeklopt met bloemsuiker wat heel goed lukte.
Ik heb 2 eiwittten gebruikt, 350 gr bananen + citroen, 60 gr bloemsuiker + 1 vanillesuiker
Het resultaat was heel goed geslaagd, enorm luchtig , kreeg zelfs nog meer lucht tijdens het ijsbereiden. Heel erg bedankt !
'k vraag me wel af of het resultaat nog anders zou zijn als mijn suikerstroop zou gelukt zijn en ik het op die manier gemaakt had.
  dinsdag 21 februari 2006 @ 10:36:00 #184
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_35319491
* Pietverdriet is erg blij voor Kiaratje.

Als je suiker weer hard wordt, is het water verdampt voordat alle suiker is opgelost. Beetje meer water gebruiken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_35404985
Hallo Pietverdriet,
Een vraagje ivm diepvriesframbozen . Kun je ijs maken met diepvriesframbozen ?
Eerst de frambozen ontdooien en daarna ijs mee maken ? Of mag dit niet want je ontdooit eerst de frambozen en daarna worden ze terug bevroren bij het bereiden van het ijs ?

Een 2 de vraagje over mokka-ijs. Al mijn andere recepten uit het boekje van mijn ijsmachine lukken zeer goed , uitgenome mijn mokka-ijs. Toch nog altijd een klein beetje kristalisatie. Ik werk met een kopje straffe koffie , dus geen koffiepoeder. Zou dit de reden kunnen zijn? Ben benieuwd.
groetjes, Kiaratje
  donderdag 23 februari 2006 @ 14:09:49 #186
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_35405487
quote:
Op donderdag 23 februari 2006 13:56 schreef kiaratje het volgende:
Hallo Pietverdriet,
Een vraagje ivm diepvriesframbozen . Kun je ijs maken met diepvriesframbozen ?
Eerst de frambozen ontdooien en daarna ijs mee maken ? Of mag dit niet want je ontdooit eerst de frambozen en daarna worden ze terug bevroren bij het bereiden van het ijs ?
Geen probleem,
Opnieuw invriezen is vooral fout bij vlees.
Je zou de frambozen even kort aan de kook kunnen brengen, dat dood alle bacterien, maar voor prive gebruik is dat eigenlijk niet nodig, de smaak gaat wat achteruit.
quote:
Een 2 de vraagje over mokka-ijs. Al mijn andere recepten uit het boekje van mijn ijsmachine lukken zeer goed , uitgenome mijn mokka-ijs. Toch nog altijd een klein beetje kristalisatie. Ik werk met een kopje straffe koffie , dus geen koffiepoeder. Zou dit de reden kunnen zijn? Ben benieuwd.
groetjes, Kiaratje
Kristalvorming duid op een te laag droge stof gehalte, dus probeer het of met oploskoffie, of doe er ipv kristalsuiker druivensuiker in (druivensuiker is per gewicht minder zoet) gebruik meer suiker of doe er melkpoeder, creamer, room, eidooiers of iets anders bij dat je droge stof verhouding opkrikt.

[ Bericht 6% gewijzigd door Pietverdriet op 23-02-2006 14:14:56 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 23 februari 2006 @ 14:12:13 #187
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_35405573
Oh, droge stof is waar het bij ijsbereiden om draait, te weinig droge stof -> IJskristallen, te veel droge stof -> Je opslag (lucht in je ijs) gaat omlaag waardoor je een tandpasta achtige structuur krijgt.

Droge stof is alles andere als water (eiwit, vet, suikers)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 23 februari 2006 @ 14:23:20 #188
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_35405969
basterdsuiker is toch ook al beter dan gewone kristalsuiker?
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  donderdag 23 februari 2006 @ 14:36:14 #189
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_35406464
quote:
Op donderdag 23 februari 2006 14:23 schreef zoalshetis het volgende:
basterdsuiker is toch ook al beter dan gewone kristalsuiker?
ben daar nog niet helemaal uit, het lost wel makkelijker op.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_35406552
Heel erg bedankt voor je reacties !
Zojuist lekker kriekenijs gemaakt. Heerlijk.
Zou je daarbij een citroen mogen doen? Of zou de smaak niet meer zo goed zijn?
pi_35406996
Mag je ahornsiroop gebruiken ipv gewone suiker. Die ahornsiroop is reeds vloeibaar en is ook iets minder zoet.
  donderdag 23 februari 2006 @ 15:10:16 #192
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_35407777
quote:
Op donderdag 23 februari 2006 14:38 schreef kiaratje het volgende:
Heel erg bedankt voor je reacties !
Zojuist lekker kriekenijs gemaakt. Heerlijk.
Zou je daarbij een citroen mogen doen? Of zou de smaak niet meer zo goed zijn?
het mag wel, maar waarom zou je? Als het te zoet is liever zure kersen gebruiken, is lekkerder.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 23 februari 2006 @ 15:13:33 #193
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_35407908
quote:
Op donderdag 23 februari 2006 14:49 schreef kiaratje het volgende:
Mag je ahornsiroop gebruiken ipv gewone suiker. Die ahornsiroop is reeds vloeibaar en is ook iets minder zoet.
Is een geweldige combi met walnotenijs.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_35518975
Heeft iemand misschien een lekker recept met cookie dough? ik dacht zelf aan vanilleijs met stukjes melkchocola, witte chocola en grote brokken cookie dough
Geen gezeik.
  zondag 26 februari 2006 @ 19:47:50 #195
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_35519859
quote:
Op zondag 26 februari 2006 19:14 schreef samchestido het volgende:
Heeft iemand misschien een lekker recept met cookie dough? ik dacht zelf aan vanilleijs met stukjes melkchocola, witte chocola en grote brokken cookie dough
Je geeft het recept zelf al
(gesmolten) Chocolade en je cookies er op het allerlaatste moment doordraaien.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_35565047
Ik heb zojuist eens gekeken op de website van gelatti nl www.gelatti.nl
Sedert 1 febr kun je bestellen in hun webwinkel
Wie heeft ervaringen met hun produkten en wat vind je ervan ?
  dinsdag 28 februari 2006 @ 10:03:34 #197
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_35566153
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 08:31 schreef kiaratje het volgende:
Ik heb zojuist eens gekeken op de website van gelatti nl www.gelatti.nl
Sedert 1 febr kun je bestellen in hun webwinkel
Wie heeft ervaringen met hun produkten en wat vind je ervan ?
Ik vind het positief dat ze ijsmachines verkopen, vind echter de mixen die ze verkopen erg fout. Ik ken de mixen, het is voor ijs wat voor soep de zakjes en de poeders zijn. Als je de moeite doet om een mooie (en laten we wel zijn, dure) ijsmachine te kopen, dan maak je toch ook je ijs niet uit een zakje maar uit room, ei, suiker, vanille, vruchten, chocolade, etc etc
Verder vind ik de beschrijving van de producten vreselijk kort en slecht.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_35567304
Bedankt voor je reactie.
'k was niet van plan om die mixen te kopen , was alleen nieuwsgierig naar eventuele ervaringen ermee. In het weekend aardbeienijs gemaakt ( met aardbeien vanuit de diepvries ). 't was weer smullen, zo'n ijs kun je niet kopen.
  dinsdag 28 februari 2006 @ 11:03:45 #199
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_35567380
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 11:00 schreef kiaratje het volgende:
Bedankt voor je reactie.
'k was niet van plan om die mixen te kopen , was alleen nieuwsgierig naar eventuele ervaringen ermee. In het weekend aardbeienijs gemaakt ( met aardbeien vanuit de diepvries ). 't was weer smullen, zo'n ijs kun je niet kopen.
Precies
Kan je in je omgeving aan een pasje voor Hanos of ISPC komen?
Daar hebben ze in de diepvries vruchtenpuree's van topkwaliteit die ideaal zijn voor ijs en gebak.
Als je in het oosten van het land woont moet je anders een bij de grote supermarkten in Duitsland kijken waar men ook zacht fruit in de diepvries heeft liggen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 28 februari 2006 @ 12:01:22 #200
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_35568742
wat je ook kan doen en heerlijk ijs oplevert zijn die blikken met vruchten. perzikken, peren, coctail, kersen, aardbeien. kan je prima vruchtenpuree van maken en is erg goedkoop.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')