Gietijzeren kookplaten (helaas ... sociale huurwoning)quote:
Mijn carbonstalen pannen waren ook nog best bruikbaar, maar de zwarte laag liet langzaam los (in mijn eten). En dat is dus heel bewerkelijk want dan moet je hem opnieuw gaan inbranden en dat kan eigenlijk niet goed zonder de oude laag eerst te verwijderen. Ik vond het te bewerkelijk.quote:Op maandag 27 juni 2022 15:43 schreef Farenji het volgende:
Ik gok dat je ze toch niet echt optimaal behandelt dan, want een goede plaatstaal pan zou een leven lang mee moeten gaan.
Dat gezegd hebbende: RVS vind ik zelf ideaal. Onverwoestbaar, en bakt met meeste eten niet aan, mits je hem *echt* goed heet laat worden, en je het eten niet meteen los probeert te maken maar het zichzelf los laat bakken. Met de disclaimer dat ik er zelf nooit vis of vlees in bak. Maar eieren bakken lukt bijv prima. Hoeft niet ingebrand te worden en mag evt zelfs in de vaatwasser (al doe ik dat zelf nooit).
Nadeel van rvs is dat het dus langer duurt om heet te worden dan plaatstaal, en dat het weer minder goed warmte vasthoudt dan gietijzer (al is dat misschien ook weer een voordeel).
Dus gas?quote:Op maandag 27 juni 2022 15:39 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
Gietijzeren kookplaten (helaas ... sociale huurwoning)
Ja heb toch de neiging om te claimen dat je hem niet goed hebt ingebrand. Misschien te veel olie gebruikt of zo?quote:Op maandag 27 juni 2022 15:49 schreef JohnDDD het volgende:
maar de zwarte laag liet langzaam los (in mijn eten). En dat is dus heel bewerkelijk want dan moet je hem opnieuw gaan inbranden
Nee, google maar eens op gietijzeren kookplaat. Dan zie je wat ik bedoel. Dat werkt op elektriciteit.quote:
Dat was wel altijd een dingetje ja, dat inbranden. Het probleem was ook dat het dusdanig ging roken in de keuken dat de woning nog een dag naar rook stonk en ik haast niet meer kon ademen Ik deed het ook een paar keer achter elkaar voor de zekerheid. De zwarte laag leek best mooi.quote:Op maandag 27 juni 2022 15:53 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Ja heb toch de neiging om te claimen dat je hem niet goed hebt ingebrand. Misschien te veel olie gebruikt of zo?
Gietijzer was hier echt een drama met aardappelen bakken...quote:Op maandag 27 juni 2022 15:51 schreef Harvest89 het volgende:
RVS van een goed merk (bk of zo) en/of gietijzeren pannen.
Gietijzeren pannen altijd extreem goed afdrogen, anders gaan ze roesten.
Goede tip.quote:Op maandag 27 juni 2022 15:41 schreef Bugno3 het volgende:
https://www.bk.nl/shop/al(...)0B10qWBoClMMQAvD_BwE
Geen zeep gebruiken, maar echt ideale pannen. Ontzettend snel heet ook, en je kunt er gewoon naar hartelust in schrapen.
Die vind ik niet.quote:Op maandag 27 juni 2022 15:53 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
Nee, google maar eens op gietijzeren kookplaat. Dan zie je wat ik bedoel. Dat werkt op elektriciteit.
Aardappelen bakken in rvs gaat prima, wel het zetmeel van de aardappelen wassen voor het bakken.quote:Op maandag 27 juni 2022 15:59 schreef Piles het volgende:
[..]
Gietijzer was hier echt een drama met aardappelen bakken...
Nu weer bij de anti aanbaklaag terug, maar die gaan ook snel stuk
Mss toch maar eens RVS proberen.
Hm das lastig bij van die voorgegaarde&gekruidequote:Op maandag 27 juni 2022 16:14 schreef Farenji het volgende:
[..]
Aardappelen bakken in rvs gaat prima, wel het zetmeel van de aardappelen wassen voor het bakken.
Die zwarte laag is niet nodig. Je moet een laag hebben, niet 100 lagen. Dat je zo veel rook hebt, is ook een probleem.quote:Op maandag 27 juni 2022 15:54 schreef JohnDDD het volgende:
Dat was wel altijd een dingetje ja, dat inbranden. Het probleem was ook dat het dusdanig ging roken in de keuken dat de woning nog een dag naar rook stonk en ik haast niet meer kon ademen Ik deed het ook een paar keer achter elkaar voor de zekerheid. De zwarte laag leek best mooi.
Wat een goor geval is dit? Ik zou daar geen eten meer uit lusten.quote:Op maandag 27 juni 2022 17:35 schreef Posergoth6667 het volgende:
[..]
Dit is een goed ingebrande pan:
[ afbeelding ]
Dat heet patina en is dus een natuurlijke anti-aanbaklaag. Niks goors aan.quote:Op maandag 27 juni 2022 18:34 schreef Hyaenidae het volgende:
Wat een goor geval is dit? Ik zou daar geen eten meer uit lusten.
Ik heb RVS pannen van Fissler, de onderkant van de pan wordt wel bruin maar de binnenkant glanst nog als nieuw en zit geen gore bruine drab in. En ook geen coating die los kan laten oid, ideaal.
Ze moeten Duits spreken en het merk maakt niet uit?quote:Op maandag 27 juni 2022 18:40 schreef SjoukjeHooynaayer het volgende:
Ik zweer bij Duitse pannen, maar kan je geen merk noemen.
Dit werkt ook voor mij. Alleen gebruik ik geen zeep, maar een metalen schuursponje en laat ik ook dat steeds opnieuw inbranden achterwege. Als ik de pan met heet water heb schoongemaakt (dat doe ik lang niet altijd) dan daarna even goed olie erin smeren met een keukenpapiertje. Klaar voor volgend gebruik.quote:Op maandag 27 juni 2022 17:35 schreef Posergoth6667 het volgende:
[..]
Die zwarte laag is niet nodig. Je moet een laag hebben, niet 100 lagen. Dat je zo veel rook hebt, is ook een probleem.
Heb je die pan nog? Zo ja, pak die pan.
Heet water en zeep, goed schrobben. Koop anders ff bij de supermarkt zo'n RVS schoonmaak bol ding. Kost een euro ofzo. Alles wat los kan raken er af halen, tot de pan schoon is. Hoeft geen blank staal te zijn, maar schoon.
Afspoelen, afdrogen, op het vuur om op te warmen.
Pak een olie soort. Ik zou geen lijnzaad gebruiken, dat meurt als de pest.
Doe een laag in de pan die de hele bodem bedekt. Dus niet een dun laagje, gewoon uit laten lopen over de boden. Zet de pan op een middel vuur. Als er een mini beetje rook af komt, doe dan de pan voorzichtig draaien om de olie rond te laten gaan voor een minuutje. Dus niet helemaal laten walmen, net aan een klein beetje damp moet zichtbaar zijn. Daarna dump je de olie in een oud pannetje ofzo, dat hittebestendig is. Dus geen glas.
Pak een papieren doekje en veeg de pan schoon.
Gooi olie en/of vet in de pan. Als je er nu een ei in doet glijd deze door de pan heen.
Herhaal wanneer nodig, ik doe dat eens in de twee weken ofzo. Het hele proces kost mij normaal misschien 3 minuten en mijn keuken hangt echt niet vol met olie dampen.
Een paar keer achter elkaar inbranden heeft ook helemaal geen nut. Zwarte pannen zijn mooi voor de sier, maar je moet de pan gebruiken. Mijn pannen zijn niet egaal zwart, maar als ik er iets in gooi dan glijd het er doorheen, precies wat de bedoeling is.
Als je zo'n instagram pan wilt, moet je deze een flink aantal keer inbranden in de oven, wat een godsvermogen kost aan electra en een hoop irritatie. Zo'n pan werkt echt niet beter dan een 1 keer ingebrande pan.
Dit is een goed ingebrande pan:
[ afbeelding ]
Ik bak eigenlijk niets met tomaat. Nooit echt last van dus. Als ik dingen met tomaat maak, is het meestal iets van soep of curry of iets dergelijks, dat maak ik in een emaille stoofpan.quote:Op maandag 27 juni 2022 19:15 schreef sigme het volgende:
arna even goed olie erin smeren met een keukenpapiertje. Klaar voor volgend gebruik.
Je hebt wel een goede plek nodig waar je de (niet heel schone) pan goed kan wegzetten zonder dat huisdieren 'm komen uitlekken en/of er vet uit op vloer/aanrecht druipt.
Voordeel van deze aanpak is dat er ook alles in mag wat anders niet zou mogen. Tomaat met name.
Dat kan zeker, tomaat is best zuur. Laat je het lang pruttelen?quote:Op maandag 27 juni 2022 22:01 schreef JohnDDD het volgende:
Zou dat mijn probleem kunnen zijn, dat ik vaak tomatensaus maak in mijn koekenpannen?
Niks goors aan. Dat is een professionele pan. Dat is wat goede chef koks gebruiken. Het is geen aangebrand eten.quote:Op maandag 27 juni 2022 18:34 schreef Hyaenidae het volgende:
[..]
Wat een goor geval is dit? Ik zou daar geen eten meer uit lusten.
Ik heb RVS pannen van Fissler, de onderkant van de pan wordt wel bruin maar de binnenkant glanst nog als nieuw en zit geen gore bruine drab in. En ook geen coating die los kan laten oid, ideaal.
Soms toch wel een tijdje. Half uur ofzo.quote:Op maandag 27 juni 2022 23:21 schreef Farenji het volgende:
[..]
Dat kan zeker, tomaat is best zuur. Laat je het lang pruttelen?
Dat verschilt per pan. Geëmailleerde pannen, en pannen met anti-aanbaklaag geven niks om zuur. Plaatstaal zeker wel, en gietijzer denk ik ook wel.quote:Op maandag 27 juni 2022 22:01 schreef JohnDDD het volgende:
Zou dat mijn probleem kunnen zijn, dat ik vaak tomatensaus maak in mijn koekenpannen?
Ik heb hier twee pannen van Greenpan. Bakken allebei keihard aan.quote:Op zondag 3 juli 2022 22:48 schreef IkEetSlakken het volgende:
Zijn hier vooral dan van Greenpan. Blijven mooi. Duren iets langer voor ze op temperatuur zijn.
Dan doe je toch echt iets verkeerd....quote:Op maandag 4 juli 2022 19:33 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
Ik heb hier twee pannen van Greenpan. Bakken allebei keihard aan.
De Buyer hier, maar echt geen laag olie in de pan hoor!quote:Op maandag 27 juni 2022 17:35 schreef Posergoth6667 het volgende:
[..]
Die zwarte laag is niet nodig. Je moet een laag hebben, niet 100 lagen. Dat je zo veel rook hebt, is ook een probleem.
Heb je die pan nog? Zo ja, pak die pan.
Heet water en zeep, goed schrobben. Koop anders ff bij de supermarkt zo'n RVS schoonmaak bol ding. Kost een euro ofzo. Alles wat los kan raken er af halen, tot de pan schoon is. Hoeft geen blank staal te zijn, maar schoon.
Afspoelen, afdrogen, op het vuur om op te warmen.
Pak een olie soort. Ik zou geen lijnzaad gebruiken, dat meurt als de pest.
Doe een laag in de pan die de hele bodem bedekt. Dus niet een dun laagje, gewoon uit laten lopen over de boden. Zet de pan op een middel vuur. Als er een mini beetje rook af komt, doe dan de pan voorzichtig draaien om de olie rond te laten gaan voor een minuutje. Dus niet helemaal laten walmen, net aan een klein beetje damp moet zichtbaar zijn. Daarna dump je de olie in een oud pannetje ofzo, dat hittebestendig is. Dus geen glas.
Pak een papieren doekje en veeg de pan schoon.
Gooi olie en/of vet in de pan. Als je er nu een ei in doet glijd deze door de pan heen.
Herhaal wanneer nodig, ik doe dat eens in de twee weken ofzo. Het hele proces kost mij normaal misschien 3 minuten en mijn keuken hangt echt niet vol met olie dampen.
Een paar keer achter elkaar inbranden heeft ook helemaal geen nut. Zwarte pannen zijn mooi voor de sier, maar je moet de pan gebruiken. Mijn pannen zijn niet egaal zwart, maar als ik er iets in gooi dan glijd het er doorheen, precies wat de bedoeling is.
Als je zo'n instagram pan wilt, moet je deze een flink aantal keer inbranden in de oven, wat een godsvermogen kost aan electra en een hoop irritatie. Zo'n pan werkt echt niet beter dan een 1 keer ingebrande pan.
Dit is een goed ingebrande pan:
[ afbeelding ]
Ik ken die techniek, werkt voor geen meter.quote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:04 schreef Papabear het volgende:
[..]
De Buyer hier, maar echt geen laag olie in de pan hoor!
Integendeel zelfs! Droog heet stoken en af en toe een flinterdun laagje neutrale olie (druivenpit) insmeren met een dik stuk keukenpapier om je takken niet te verbranden.
En steeds zodra het niet meer rookt dit herhalen tot een keer of 5 (de pan is dan gitzwart) op zo hoog mogelijk vuur (wokbrander).
Dan is hij te heet geweest. Dan veranderd de moleculaire structuur van de toplaag.quote:Op maandag 4 juli 2022 19:33 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
Ik heb hier twee pannen van Greenpan. Bakken allebei keihard aan.
Wat is dat voor gare pan dan, die niet "te heet" mag worden? Daar hoort een goede pan tegen te kunnen, dat is namelijk wat pannen doen, heet worden.quote:Op donderdag 7 juli 2022 14:20 schreef sanger het volgende:
[..]
Dan is hij te heet geweest. Dan veranderd de moleculaire structuur van de toplaag.
Daarom gietijzer; die kun je loeiheet stoken. Hebben ze niks vanquote:Op donderdag 7 juli 2022 14:42 schreef Farenji het volgende:
[..]
Wat is dat voor gare pan dan, die niet "te heet" mag worden? Daar hoort een goede pan tegen te kunnen, dat is namelijk wat pannen doen, heet worden.
Ik ben nog steeds heel blij met mijn Emaille koekenpan!quote:Op maandag 27 juni 2022 16:59 schreef golfer het volgende:
Kleine greep uit voorgaande topics waar je nog wat tips kunt vinden:
CUL / Emaille koekenpan of braadpan.
Ik heb ze (nog) niet maar ze zijn wel heel mooi! (Barcelona Evershine Collectie) (Sexy zelfs... )quote:Op zondag 3 juli 2022 22:48 schreef IkEetSlakken het volgende:
Zijn hier vooral dan van Greenpan. Blijven mooi. Duren iets langer voor ze op temperatuur zijn.
Mwah, een pan hoor je goed te gebruiken m.i. En dat kan per merk verschillen uiteraard.quote:Op donderdag 7 juli 2022 14:42 schreef Farenji het volgende:
[..]
Wat is dat voor gare pan dan, die niet "te heet" mag worden? Daar hoort een goede pan tegen te kunnen, dat is namelijk wat pannen doen, heet worden.
Ken geen anti-aanbakpan die goed heet kan worden. Die laag gaat dan stuk.quote:Op donderdag 7 juli 2022 14:42 schreef Farenji het volgende:
[..]
Wat is dat voor gare pan dan, die niet "te heet" mag worden? Daar hoort een goede pan tegen te kunnen, dat is namelijk wat pannen doen, heet worden.
Anti-aanbaklaag is kut, heel veel dingen worden pas goed in een goed heet gestookte pan, als je RVS goed heet laat worden bakt ie ook echt niet aan. Maar een anti aanbaklaag gaat dan idd al giftige walmen afgeven en gaat kapot.quote:Op donderdag 7 juli 2022 21:12 schreef Fer het volgende:
[..]
Ken geen anti-aanbakpan die goed heet kan worden. Die laag gaat dan stuk.
Daarom bak ik vlees meestal in een RVS of Stalen pan, dan kun je lekker heet stoken.
Geef het een Duitse naam en Chinese meuk wordt 10x meer waard. Zie je met gereedschap ook.quote:Op maandag 27 juni 2022 18:43 schreef golfer het volgende:
[..]
Ze moeten Duits spreken en het merk maakt niet uit?
Dit is een contradictio, je hebt of pannen die een levenlang meegaan en onderhoud vergen, of je hebt pannen die maar een paar jaar meegaan (in het geval van antiaanbak zouden ze eigenlijk ieder jaar moeten worden vervangen).quote:Wat is nou echt een goede pan die jaren meegaat en die niet heel veel onderhoud vergt?
Ik wist überhaupt niet dat een pan te heet kan worden. Ik stook ze juist altijd heel erg heet.quote:Op donderdag 7 juli 2022 14:20 schreef sanger het volgende:
[..]
Dan is hij te heet geweest. Dan veranderd de moleculaire structuur van de toplaag.
Wat bak je er dan in?quote:Op woensdag 20 juli 2022 12:01 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
Ik wist überhaupt niet dat een pan te heet kan worden. Ik stook ze juist altijd heel erg heet.
Groenten, tempeh, omelettes, pastasauzen ...quote:
Sommige zou ik zeker niet in een erg hete pan bakken.quote:Op woensdag 20 juli 2022 12:17 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
Groenten, tempeh, omelettes, pastasauzen ...
Soort van misschien ... voor alles wat ik maak warm ik meestal eerst de pan op, dan doe ik er olijfolie in en dan gooi ik meteen datgene erin wat ik wil klaarmaken. Daar komt dan meestal wel een sissend geluid van af ... dus een teken dat het vrij heet is.quote:Op woensdag 20 juli 2022 12:18 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Sommige zou ik zeker niet in een erg hete pan bakken.
Gebruik je je koekenpan als een wok?
Het zou voor de levensduur van je pannen al schelen imo als je verschillende pannen gebruikt. En dus voor die hete klussen een pan die dat wel kan hebben.quote:Op woensdag 20 juli 2022 12:20 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
Soort van misschien ... voor alles wat ik maak warm ik meestal eerst de pan op, dan doe ik er olijfolie in en dan gooi ik meteen datgene erin wat ik wil klaarmaken. Daar komt dan meestal wel een sissend geluid van af ... dus een teken dat het vrij heet is.
ik heb het idee dat tempeh en aubergine bijv. meer olie absorberen als de pan niet goed heet is. als hij heet is dan schroeit de boel sneller dicht.
Mm ja misschien heb je daar wel een punt. Ik begrijp na dit topic wel dat een tomatensaus in een koekenpan sowieso geen heel goed idee is. Wellicht kan ik een tomatensaus ook gewoon in een normale pan zonder anti-aanbaklaag bereiden. Zo heb ik het Italianen ook altijd zien doen ...quote:Op woensdag 20 juli 2022 12:29 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Het zou voor de levensduur van je pannen al schelen imo als je verschillende pannen gebruikt. En dus voor die hete klussen een pan die dat wel kan hebben.
Voor een tomatensaus bijv. gebruik ik een hapjespan. En dan start ik met een uitje fruiten. Fruiten doe je niet te heet, dan brandt je ui aan.
Als je maar geen extra vierge olijfolie gebruikt om in te braden.quote:Op woensdag 20 juli 2022 12:20 schreef JohnDDD het volgende:
Soort van misschien ... voor alles wat ik maak warm ik meestal eerst de pan op, dan doe ik er olijfolie in en dan gooi ik meteen datgene erin wat ik wil klaarmaken. Daar komt dan meestal wel een sissend geluid van af ... dus een teken dat het vrij heet is.
Ik eet geen vlees dus ik weet niet of ik veel braad of niet, maar ik gebruik altijd extra vierge om in te bakken of wat dan ook.quote:Op woensdag 20 juli 2022 12:42 schreef golfer het volgende:
[..]
Als je maar geen extra vierge olijfolie gebruikt om in te braden.
RIPquote:Op woensdag 20 juli 2022 12:44 schreef JohnDDD het volgende:
Ik eet geen vlees dus ik weet niet of ik veel braad of niet, maar ik gebruik altijd extra vierge om in te bakken of wat dan ook.
quote:Extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten. Wanneer u ‘extra vierge’ olijfolie verhit, verbranden er stoffen die in de olie zitten. Dit is ongezond en op de lange termijn zelfs kankerverwekkend.
Dat schijnt echt een mythe te zijn. Iemand heeft me dit recentelijk eens gezegd en toen heb ik daar online wat onderzoek naar gedaan. Het schijnt dat extra vierge tot iets van 207 graden totaal geen gevaren oplevert, daarboven kunnen er wel minimaal wat gifstoffen vrijkomen, maar dat schijnt al een erg hoge temperatuur te zijn die je meestal in de keuken met een koekenpan niet bereikt.quote:
Dan moet je het voedingscentrum dus maar eens gaan corrigeren:quote:Op woensdag 20 juli 2022 12:48 schreef JohnDDD het volgende:
Dat schijnt echt een mythe te zijn. Iemand heeft me dit recentelijk eens gezegd en toen heb ik daar online wat onderzoek naar gedaan. Het schijnt dat extra vierge tot iets van 207 graden totaal geen gevaren oplevert, daarboven kunnen er wel minimaal wat gifstoffen vrijkomen, maar dat schijnt al een erg hoge temperatuur te zijn die je meestal in de keuken met een koekenpan niet bereikt.
Opvallend genoeg vond ik erg veel Nederlandse bronnen waarin bakken in extra vierge wordt afgeraden terwijl op veel Engelstalige sites staat dat het geen enkel probleem is.
naja in feite staat daar dat je er niet in moet frituren, wat volgens mij op veel hogere temperatuur gebeurt dan bakken of bradenquote:Op woensdag 20 juli 2022 12:51 schreef golfer het volgende:
[..]
Dan moet je het voedingscentrum dus maar eens gaan corrigeren:
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/olijfolie.aspx%20rel=
Er staat letterlijk:quote:Op woensdag 20 juli 2022 12:53 schreef JohnDDD het volgende:
naja in feite staat daar dat je er niet in moet frituren, wat volgens mij op veel hogere temperatuur gebeurt dan bakken of braden
Maar goed, jij hebt er blijkbaar geen problemen mee, dus blijf het vooral gebruiken.quote:Bakken en braden in extra vierge olijfolie is niet aanbevolen omdat deze oliesoort minder goed tegen verhitting kan. Ook gaat de smaak grotendeels verloren na verhitting.
Naja, er staat niet dat er daarbij PAK's ontstaan, alleen dat dat bij frituren gebeurt. Er staat alleen dat de "olie minder goed tegen verhitting kan" wat een hele vage opmerking is en niet heel precies (zou ook op het frituren kunnen slaan) en dat de smaak verloren gaat, wat niet gevaarlijk isquote:Op woensdag 20 juli 2022 12:55 schreef golfer het volgende:
[..]
Er staat letterlijk:
[..]
Maar goed, jij hebt er blijkbaar geen problemen mee, dus blijf het vooral gebruiken.
Denk het niet, frituren doe je meestal niet veel heter dan 180 graden. In een pan kan de temperatuur veel hoger oplopen.quote:Op woensdag 20 juli 2022 12:53 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
naja in feite staat daar dat je er niet in moet frituren, wat volgens mij op veel hogere temperatuur gebeurt dan bakken of braden
Butaan?quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:09 schreef zonnegloed het volgende:
De ontbrandingstemperatuur van butaan is 2000C.
"gewoon niet te heet bakken".
"ja dan bak je te heet".
"dat overkomt mij nooit".
"mijn pan wordt niet zo heet".
"met willekeurige antiaanbaklaag nooit last van".
"ik doe al jaren met een antiaanbaklaag pan".
Gewoon blijven gebruiken mensen.
deze snap ik nietquote:Op woensdag 20 juli 2022 13:09 schreef zonnegloed het volgende:
De ontbrandingstemperatuur van butaan is 2000C.
"gewoon niet te heet bakken".
"ja dan bak je te heet".
"dat overkomt mij nooit".
"mijn pan wordt niet zo heet".
"met willekeurige antiaanbaklaag nooit last van".
"ik doe al jaren met een antiaanbaklaag pan".
Gewoon blijven gebruiken mensen.
Trollen?quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:09 schreef zonnegloed het volgende:
De ontbrandingstemperatuur van butaan is 2000C.
"gewoon niet te heet bakken".
"ja dan bak je te heet".
"dat overkomt mij nooit".
"mijn pan wordt niet zo heet".
"met willekeurige antiaanbaklaag nooit last van".
"ik doe al jaren met een antiaanbaklaag pan".
Gewoon blijven gebruiken mensen.
quote:Anders ligt dat met olijfolie van eerste persing, extra vierge olie. Daarin kunnen paks al vanaf 160 graden ontstaan. Voor die temperatuur heb je geen hoogoven nodig, waardoor kankerverwekkende stoffen wel in je maal komen. Met hoge temperaturen gaat ook de smaak van die (duurdere) olijfolie verloren, dus daarmee bakken is sowieso niet zo aantrekkelijk.
Geen idee waar hij/zij het over heeft, maar zelfs al zou het over butaan gaan, dan zijn dat de verkeerde cijfers:quote:
Dat schijnt dus echt een mythe te zijn. Ik heb zelfs een onderzoek gelezen waarin vesrchillende olies onderzocht werden en extra vierge olijfolie juist het veiligst bleek te zijnquote:Op woensdag 20 juli 2022 13:18 schreef pokkerdepok het volgende:
https://www.quest.nl/mens(...)erverwekkend-bakken/
[..]
in dat linkje van jou hebben ze het niet over kankerverwekkend. alleen dat de vitaminen/anti-oxidanten niet verloren gaan bij verhitting.quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:20 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
Dat schijnt dus echt een mythe te zijn. Ik heb zelfs een onderzoek gelezen waarin vesrchillende olies onderzocht werden en extra vierge olijfolie juist het veiligst bleek te zijn
Je bent niet op zoek naar de zelfontbrandingstemperatuur, maar de ontbrandingstemperatuur bij zuurstof. Forumprofessional.quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:18 schreef Kreator het volgende:
[..]
Geen idee waar hij/zij het over heeft, maar zelfs al zou het over butaan gaan, dan zijn dat de verkeerde cijfers:
Vlampunt −60 °C
Zelfontbrandings- temperatuur 287 °C
Mooie korting, gelijk gekocht.quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:21 schreef Kreator het volgende:
Ontopic:
Ik heb op aanradern van @:Lucky_Strike een Greenpan koekenpan en een paar dagen later ook wok gekocht.
Werkt gewoon prima, was met 40 en 50% korting opgeteld 55 euro voor deze 2 pannen en dit gaat gewoon weer 3 tot 10 jaar mee. Prima ROI.
Deze lijn gekocht: https://www.greenpan.nl/s(...)size=24cm&quantity=1
Er is echt geen bewijs voor volgens mij, sterker nog, er is bewijs dat extra vierge gezonder is dan andere olie:quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:23 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
in dat linkje van jou hebben ze het niet over kankerverwekkend. alleen dat de vitaminen/anti-oxidanten niet verloren gaan bij verhitting.
ik waag het er niet op. en het hoeft ook niet, als je het gewoon later alsnog aan je gerecht kan toevoegen, ook voor de smaak, die wel verloren gaat bij verhitting.
Maar wat is de relevantie van butaan in de discussie?quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:28 schreef zonnegloed het volgende:
[..]
Je bent niet op zoek naar de zelfontbrandingstemperatuur, maar de ontbrandingstemperatuur bij zuurstof. Forumprofessional.
[..]
Mooie korting, gelijk gekocht.
ook die links gaan geen van allen over het verbranden van de stukjes olijf die in een eerste persing zitten. eerste persing betekend dat het niet gefilterd/ uitgekookt is.quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:30 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
Er is echt geen bewijs voor volgens mij, sterker nog, er is bewijs dat extra vierge gezonder is dan andere olie:
https://www.researchgate.(...)tra_Virgin_Olive_Oil
https://olivewellnessinst(...)red-with-other-oils/
https://www.sciencedirect(...)ii/S0924224422000693
nou ze hebben die olie gewoon getest en blijkbaar is die veilig, dus blijkbaar zijn ze geen gebrande stukjes olijf tegengekomen of zijn die gewoon veiligquote:Op woensdag 20 juli 2022 13:35 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
ook die links gaan geen van allen over het verbranden van de stukjes olijf die in een eerste persing zitten. eerste persing betekend dat het niet gefilterd/ uitgekookt is.
Volgens mij wordt er helemaal niet meer geperst. Met de moderne methodes vraag ik me af of dat van die stukjes olijf die mogelijk zouden verbranden dan nog wel opgaat.quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:35 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
ook die links gaan geen van allen over het verbranden van de stukjes olijf die in een eerste persing zitten. eerste persing betekend dat het niet gefilterd/ uitgekookt is.
quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:36 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
nou ze hebben die olie gewoon getest en blijkbaar is die veilig, dus blijkbaar zijn ze geen gebrande stukjes olijf tegengekomen of zijn die gewoon veilig
okee ik ben verder geen expert...quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:44 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Volgens mij wordt er helemaal niet meer geperst. Met de moderne methodes vraag ik me af of dat van die stukjes olijf die mogelijk zouden verbranden dan nog wel opgaat.
Ik was nergens naar op zoek, hooguit naar de zin van het leven. Die is een stukje minder geworden na jouw posts.quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:28 schreef zonnegloed het volgende:
Je bent niet op zoek naar de zelfontbrandingstemperatuur, maar de ontbrandingstemperatuur bij zuurstof. Forumprofessional.
Hier in Murcia in december nog 100 kilo olijven weggebracht naar de pers Almazara. Rond de vijf kilo olijven volstaat voor 1 liter Aceite Virgen (dus geen Virgen extra). Je krijgt grote kannen van 5 liter mee, we hadden dus 20 liter. Hier in de omgeving zowel particulieren als lokale barretjes restaurantjes frituren allemaal in die olie. Men wordt nog best oud hier geloof ik dus het zal wel goed gaan allemaal.quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:44 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Volgens mij wordt er helemaal niet meer geperst. Met de moderne methodes vraag ik me af of dat van die stukjes olijf die mogelijk zouden verbranden dan nog wel opgaat.
Ja, dit dusquote:Op zaterdag 9 juli 2022 13:18 schreef zonnegloed het volgende:
DeBuyer. Dan zal je wel eerst moeten accepteren dat een pan gebruikt wordt om goed eten te bereiden en niet is bedoeld als pièce de résistance in je keuken. Toen ik vroeger bij een vriendinnetje thuis kwam stond er altijd zo'n gore aangekoekte vetpan op het fornuis, haar vader was slager. Ongelofelijk goor vond ik dat toen. Maar sinds ik later ook zo'n stalen pan kocht heb ik nooit meer omgekeken.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt. Ik heb hem van het weekend al schoongemaakt en ingebrand en er nog wat appels in gebakken omdat ik daar toevallig zin in had. Ging eigenlijk best prima en had geen last van aanbakken, ook niet in bijzondere mate toen er kaneel en suiker over ging.
Het gaat om een George Wilkinson pan die een siliconen handvat heeft wat ik eigenlijk wel praktisch vind ivm met de hitteoverbrengst die bij dit soort pannen wat aanzienlijker is. Vandaar dat de stelen vaak wat langer zijn wat ik weer minder fijn vind met opbergen.
Ik ga er morgen aardappeltjes met schil in bakken die ik vandaag gescoord heb en dat gaat vast prima lukken, want juist daarvoor zijn deze pannen heel geschikt.
[ Bericht 0% gewijzigd door Tengano op 06-07-2023 13:16:45 ]
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |