Dit werkt ook voor mij. Alleen gebruik ik geen zeep, maar een metalen schuursponje en laat ik ook dat steeds opnieuw inbranden achterwege. Als ik de pan met heet water heb schoongemaakt (dat doe ik lang niet altijd) dan daarna even goed olie erin smeren met een keukenpapiertje. Klaar voor volgend gebruik.quote:Op maandag 27 juni 2022 17:35 schreef Posergoth6667 het volgende:
[..]
Die zwarte laag is niet nodig. Je moet een laag hebben, niet 100 lagen. Dat je zo veel rook hebt, is ook een probleem.
Heb je die pan nog? Zo ja, pak die pan.
Heet water en zeep, goed schrobben. Koop anders ff bij de supermarkt zo'n RVS schoonmaak bol ding. Kost een euro ofzo. Alles wat los kan raken er af halen, tot de pan schoon is. Hoeft geen blank staal te zijn, maar schoon.
Afspoelen, afdrogen, op het vuur om op te warmen.
Pak een olie soort. Ik zou geen lijnzaad gebruiken, dat meurt als de pest.
Doe een laag in de pan die de hele bodem bedekt. Dus niet een dun laagje, gewoon uit laten lopen over de boden. Zet de pan op een middel vuur. Als er een mini beetje rook af komt, doe dan de pan voorzichtig draaien om de olie rond te laten gaan voor een minuutje. Dus niet helemaal laten walmen, net aan een klein beetje damp moet zichtbaar zijn. Daarna dump je de olie in een oud pannetje ofzo, dat hittebestendig is. Dus geen glas.
Pak een papieren doekje en veeg de pan schoon.
Gooi olie en/of vet in de pan. Als je er nu een ei in doet glijd deze door de pan heen.
Herhaal wanneer nodig, ik doe dat eens in de twee weken ofzo. Het hele proces kost mij normaal misschien 3 minuten en mijn keuken hangt echt niet vol met olie dampen.
Een paar keer achter elkaar inbranden heeft ook helemaal geen nut. Zwarte pannen zijn mooi voor de sier, maar je moet de pan gebruiken. Mijn pannen zijn niet egaal zwart, maar als ik er iets in gooi dan glijd het er doorheen, precies wat de bedoeling is.
Als je zo'n instagram pan wilt, moet je deze een flink aantal keer inbranden in de oven, wat een godsvermogen kost aan electra en een hoop irritatie. Zo'n pan werkt echt niet beter dan een 1 keer ingebrande pan.
Dit is een goed ingebrande pan:
[ afbeelding ]
Ik bak eigenlijk niets met tomaat. Nooit echt last van dus. Als ik dingen met tomaat maak, is het meestal iets van soep of curry of iets dergelijks, dat maak ik in een emaille stoofpan.quote:Op maandag 27 juni 2022 19:15 schreef sigme het volgende:
arna even goed olie erin smeren met een keukenpapiertje. Klaar voor volgend gebruik.
Je hebt wel een goede plek nodig waar je de (niet heel schone) pan goed kan wegzetten zonder dat huisdieren 'm komen uitlekken en/of er vet uit op vloer/aanrecht druipt.
Voordeel van deze aanpak is dat er ook alles in mag wat anders niet zou mogen. Tomaat met name.
Dat kan zeker, tomaat is best zuur. Laat je het lang pruttelen?quote:Op maandag 27 juni 2022 22:01 schreef JohnDDD het volgende:
Zou dat mijn probleem kunnen zijn, dat ik vaak tomatensaus maak in mijn koekenpannen?
Niks goors aan. Dat is een professionele pan. Dat is wat goede chef koks gebruiken. Het is geen aangebrand eten.quote:Op maandag 27 juni 2022 18:34 schreef Hyaenidae het volgende:
[..]
Wat een goor geval is dit? Ik zou daar geen eten meer uit lusten.
Ik heb RVS pannen van Fissler, de onderkant van de pan wordt wel bruin maar de binnenkant glanst nog als nieuw en zit geen gore bruine drab in. En ook geen coating die los kan laten oid, ideaal.
Soms toch wel een tijdje. Half uur ofzo.quote:Op maandag 27 juni 2022 23:21 schreef Farenji het volgende:
[..]
Dat kan zeker, tomaat is best zuur. Laat je het lang pruttelen?
Dat verschilt per pan. Geëmailleerde pannen, en pannen met anti-aanbaklaag geven niks om zuur. Plaatstaal zeker wel, en gietijzer denk ik ook wel.quote:Op maandag 27 juni 2022 22:01 schreef JohnDDD het volgende:
Zou dat mijn probleem kunnen zijn, dat ik vaak tomatensaus maak in mijn koekenpannen?
Ik heb hier twee pannen van Greenpan. Bakken allebei keihard aan.quote:Op zondag 3 juli 2022 22:48 schreef IkEetSlakken het volgende:
Zijn hier vooral dan van Greenpan. Blijven mooi. Duren iets langer voor ze op temperatuur zijn.
Dan doe je toch echt iets verkeerd....quote:Op maandag 4 juli 2022 19:33 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
Ik heb hier twee pannen van Greenpan. Bakken allebei keihard aan.
De Buyer hier, maar echt geen laag olie in de pan hoor!quote:Op maandag 27 juni 2022 17:35 schreef Posergoth6667 het volgende:
[..]
Die zwarte laag is niet nodig. Je moet een laag hebben, niet 100 lagen. Dat je zo veel rook hebt, is ook een probleem.
Heb je die pan nog? Zo ja, pak die pan.
Heet water en zeep, goed schrobben. Koop anders ff bij de supermarkt zo'n RVS schoonmaak bol ding. Kost een euro ofzo. Alles wat los kan raken er af halen, tot de pan schoon is. Hoeft geen blank staal te zijn, maar schoon.
Afspoelen, afdrogen, op het vuur om op te warmen.
Pak een olie soort. Ik zou geen lijnzaad gebruiken, dat meurt als de pest.
Doe een laag in de pan die de hele bodem bedekt. Dus niet een dun laagje, gewoon uit laten lopen over de boden. Zet de pan op een middel vuur. Als er een mini beetje rook af komt, doe dan de pan voorzichtig draaien om de olie rond te laten gaan voor een minuutje. Dus niet helemaal laten walmen, net aan een klein beetje damp moet zichtbaar zijn. Daarna dump je de olie in een oud pannetje ofzo, dat hittebestendig is. Dus geen glas.
Pak een papieren doekje en veeg de pan schoon.
Gooi olie en/of vet in de pan. Als je er nu een ei in doet glijd deze door de pan heen.
Herhaal wanneer nodig, ik doe dat eens in de twee weken ofzo. Het hele proces kost mij normaal misschien 3 minuten en mijn keuken hangt echt niet vol met olie dampen.
Een paar keer achter elkaar inbranden heeft ook helemaal geen nut. Zwarte pannen zijn mooi voor de sier, maar je moet de pan gebruiken. Mijn pannen zijn niet egaal zwart, maar als ik er iets in gooi dan glijd het er doorheen, precies wat de bedoeling is.
Als je zo'n instagram pan wilt, moet je deze een flink aantal keer inbranden in de oven, wat een godsvermogen kost aan electra en een hoop irritatie. Zo'n pan werkt echt niet beter dan een 1 keer ingebrande pan.
Dit is een goed ingebrande pan:
[ afbeelding ]
Ik ken die techniek, werkt voor geen meter.quote:Op dinsdag 5 juli 2022 00:04 schreef Papabear het volgende:
[..]
De Buyer hier, maar echt geen laag olie in de pan hoor!
Integendeel zelfs! Droog heet stoken en af en toe een flinterdun laagje neutrale olie (druivenpit) insmeren met een dik stuk keukenpapier om je takken niet te verbranden.
En steeds zodra het niet meer rookt dit herhalen tot een keer of 5 (de pan is dan gitzwart) op zo hoog mogelijk vuur (wokbrander).
Dan is hij te heet geweest. Dan veranderd de moleculaire structuur van de toplaag.quote:Op maandag 4 juli 2022 19:33 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
Ik heb hier twee pannen van Greenpan. Bakken allebei keihard aan.
Wat is dat voor gare pan dan, die niet "te heet" mag worden? Daar hoort een goede pan tegen te kunnen, dat is namelijk wat pannen doen, heet worden.quote:Op donderdag 7 juli 2022 14:20 schreef sanger het volgende:
[..]
Dan is hij te heet geweest. Dan veranderd de moleculaire structuur van de toplaag.
Daarom gietijzer; die kun je loeiheet stoken. Hebben ze niks vanquote:Op donderdag 7 juli 2022 14:42 schreef Farenji het volgende:
[..]
Wat is dat voor gare pan dan, die niet "te heet" mag worden? Daar hoort een goede pan tegen te kunnen, dat is namelijk wat pannen doen, heet worden.
Ik ben nog steeds heel blij met mijn Emaille koekenpan!quote:Op maandag 27 juni 2022 16:59 schreef golfer het volgende:
Kleine greep uit voorgaande topics waar je nog wat tips kunt vinden:
CUL / Emaille koekenpan of braadpan.
Ik heb ze (nog) niet maar ze zijn wel heel mooi! (Barcelona Evershine Collectie) (Sexy zelfs... )quote:Op zondag 3 juli 2022 22:48 schreef IkEetSlakken het volgende:
Zijn hier vooral dan van Greenpan. Blijven mooi. Duren iets langer voor ze op temperatuur zijn.
Mwah, een pan hoor je goed te gebruiken m.i. En dat kan per merk verschillen uiteraard.quote:Op donderdag 7 juli 2022 14:42 schreef Farenji het volgende:
[..]
Wat is dat voor gare pan dan, die niet "te heet" mag worden? Daar hoort een goede pan tegen te kunnen, dat is namelijk wat pannen doen, heet worden.
Ken geen anti-aanbakpan die goed heet kan worden. Die laag gaat dan stuk.quote:Op donderdag 7 juli 2022 14:42 schreef Farenji het volgende:
[..]
Wat is dat voor gare pan dan, die niet "te heet" mag worden? Daar hoort een goede pan tegen te kunnen, dat is namelijk wat pannen doen, heet worden.
Anti-aanbaklaag is kut, heel veel dingen worden pas goed in een goed heet gestookte pan, als je RVS goed heet laat worden bakt ie ook echt niet aan. Maar een anti aanbaklaag gaat dan idd al giftige walmen afgeven en gaat kapot.quote:Op donderdag 7 juli 2022 21:12 schreef Fer het volgende:
[..]
Ken geen anti-aanbakpan die goed heet kan worden. Die laag gaat dan stuk.
Daarom bak ik vlees meestal in een RVS of Stalen pan, dan kun je lekker heet stoken.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |