Lol, been there, done that.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 10:55 schreef Lucky_Strike het volgende:
5. Blijf bij je pan en zet je rookmelder even uit.
Voor een gietijzeren pan geldt dus hetzelfde als voor gewoon plaatstaal?quote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:30 schreef KookpuntExpert het volgende:
@ Lucky _ strike
Een plaatstalen pan moet je voor gebruik wassen, goed drogen en daarna inbranden met
plantaardige olie. Liefst arachide of lijnzaad olie, omdat deze goed tegen hitte kunnen.
Verwarm je pan langzaam voor ( dit voorkomt krom trekken ). smeer hem dan goed op alle punten in met de olie op een keukenpapier . Zet nu het vuur hoger en laat de olie 10 minuten in de pan trekken. Je ziet de pan nu verkleuren, dit is de bedoeling. Zet m uit laat m iets afkoelen en herhaal dit nog 2 keer. Na 3 x is de pan klaar voor gebruik. Was hem vervolgens na gebruik liefst af met alleen heet water. Sop ontvet en dat is niet de bedoeling
Ha Postbus 100, ieder kiest de pan die bij hem past. Op ieder potje past een dekseltje . Je kiest plaatstaal voor de duurzaamheid. Hij slijt nauwelijks en je doet er dus jaren mee. Maar als het niet bij je past , dan kun je inderdaad beter een andere pan uitkiezen.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:07 schreef Postbus100 het volgende:
Ik heb geen vragen. Heb het een keer geprobeerd met een plaatstalen wok, vanwege de lovende verhalen. Nou, ik ben geen fan. Gedoe om in te branden, je mag m niet afwassen, hij ging roesten, en dan moet je m weer inbranden. En je keuken stinkt drie dagen naar rook.
Dus waarom zou ik?
Geef mijn portie maar aan Fikkie.
Ik heb een gietijzeren wokpan, uit 1 stuk dus. Heeft me een hele tijd gekost voor ik er goed mee overweg konquote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:37 schreef klappernootopreis het volgende:
Ik zie geregeld ijzeren pannen die uit één stuk zijn gesmeed. Helaas zie ik niet vaak wokpannen. Heeft dit te maken met de hoeveelheid metaal die er in zit verwerkt?
Ja mag de pannen wel afspoelen met heet water en dan drogen met een keukenpapiertje.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:13 schreef Myraela het volgende:
Welke pannen die je wel mag afwassen, zijn toch erg fijn in de anti-aanbak? Ik had fijne pannen van Tefal (haters mogen haten) maar merk dat ze nu na een half jaar toch wat minder worden. Niet slecht, met een beetje olie bakt er alsnog niets aan. Maar de eerste maanden, had ik geen olie nodig voor een spiegeleitje. Dat wil ik weer.
Welke soorten pannen zijn er dan zoal en wat zijn de voor- en nadelen van elk?quote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:48 schreef KookpuntExpert het volgende:
[..]
Ha Postbus 100, ieder kiest de pan die bij hem past. Op ieder potje past een dekseltje . Je kiest plaatstaal voor de duurzaamheid. Hij slijt nauwelijks en je doet er dus jaren mee. Maar als het niet bij je past , dan kun je inderdaad beter een andere pan uitkiezen.
Creuset is meestal geemailleerd gietijzer. Dat is dus minder roest gevoelig, zeker als je een witte binnenkant hebt. Bij een zwarte ( iets ruwere ) zou ik toch zo min mogelijk de vaatwasser gebruiken omdat deze te veel ontvet, en daar kan de wok een beetje plakgevoeliger van worden.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:50 schreef Kanaroe het volgende:
[..]
Ik heb een gietijzeren wokpan, uit 1 stuk dus. Heeft me een hele tijd gekost voor ik er goed mee overweg kon
Verder ben ik vrij eigenwijs en zet mijn gietijzeren creuset af en toe in de vaatwasser omdat ik te lui ben om em af te wassen, dit verkort de levensduur zegt men, maar zoveel kwaad kan dit toch niet @:KookpuntExpert ?
Ha littledrummergirl, Check of je pannen magnetisch zijn , dit doe je door een magneetje onder de pan te plakken, valt ie er af , dan is hij niet geschikt voor inductie. Blijft de magneet zitten dan volgt stap 2; Kijk op een vlakke ondergrond of de pan nog een vlakke bodem heeft. Wiebelt hij niet , dan zou het goed moeten gaan. Mocht de pan teveel "zingen" dan is hij wellicht te lang op gas gebruikt en dan is voor de plaat een nieuwe pan de beste optie.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:40 schreef littledrummergirl het volgende:
Hai kookpunt, wij gaan binnenkort verhuizen van n huis met een gaskookplaat naar n huis met inductie. Ik lees wisselende dingen over of we onze huidige pannen mee kunnen nemen. Sommig bronnen zeggen gewoon proberen welke werken op inductie en welke niet en andere zeggen dat dat afgeraden wordt en dat het beter is te starten met een nieuwe set. Dat laatste snap ik vanuit verkopersoogpunt maar kan het ook daadwerkelijk kwaad voor mn pannen of mn plaat als ik eerst de oude probeer?
Ja, zowel gietijzer als plaatstaal moet je vettig houden en geleidelijk verwarmenquote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:35 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Voor een gietijzeren pan geldt dus hetzelfde als voor gewoon plaatstaal?
(Als je de spatie tussen de @ en Lucky_Strike weghaalt, krijg ik een melding van je bericht. Net als met @:KookpuntExpert)
Bedankt, ik zal je advies opvolgen, de creuset kan inderdaad wel eens wat roestig worden!quote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:56 schreef KookpuntExpert het volgende:
[..]
Creuset is meestal geemailleerd gietijzer. Dat is dus minder roest gevoelig, zeker als je een witte binnenkant hebt. Bij een zwarte ( iets ruwere ) zou ik toch zo min mogelijk de vaatwasser gebruiken omdat deze te veel ontvet, en daar kan de wok een beetje plakgevoeliger van worden.
advies : smeer hem na de vaatwasser een beetje in met olie voordat je hem in de kast zet.
Er bestaan wel wokken van plaatstaal , bijvoorbeeld van : Vocelli ( geschikt voor koken op gas ) en de Buyer mineral B die kan wel op inductie, maar op gas werkt beter omdat een wok minder bodem heeft voor op de inductie , dus de geleiding iets langzamer gaat. Let wel altijd langzaam verwarmen.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:37 schreef klappernootopreis het volgende:
Ik zie geregeld ijzeren pannen die uit één stuk zijn gesmeed. Helaas zie ik niet vaak wokpannen. Heeft dit te maken met de hoeveelheid metaal die er in zit verwerkt?
RvS bakt het allermooist Vlees en is heel duurzaam in gebruik. Mag gewoon schoon met sop of zelfs rvs sponsje. Eerst rustig voorverwarmen en als ie warm is dan pas olie of boter in de pan.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 11:53 schreef jeroen25 het volgende:
[..]
Welke soorten pannen zijn er dan zoal en wat zijn de voor- en nadelen van elk?
ha hyperdude , RVS mag je best afwassen , ook met sop en zelfs met rvs spons. Soms ontstaat namelijk witte aanslag , dit kan eiwit zijn of kalk. Met een beetje azijn haal je dit er uit.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 12:04 schreef Hyperdude het volgende:
Hoi, ik heb hier RVS koekenpannen. Hou niet zo van Teflon en roest.
Op goede dagen glijdt mijn eitje lekker rond. Maar vaak blijft het vooral langs de rand nogal plakken/aanbakken. Zijn er ook truuks voor RVS en aanbakken, ik doe al bijna niet afwassen en geen zeep enzo?
Goed topic, bedankt voor de medewerking en het initiatief.
Top.quote:Op vrijdag 13 maart 2020 12:14 schreef Kanaroe het volgende:
[..]
Bedankt, ik zal je advies opvolgen, de creuset kan inderdaad wel eens wat roestig worden!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |