abonnement Unibet Coolblue
pi_192000605
In CUL krijgen we een aantal keer per jaar vragen over welke pannen een user moet kopen of hoe pannen behandeld moeten worden. Uiteraard zijn jullie allemaal welkom om daar topics over te blijven openen maar we wilden nou wel eens duidelijkheid over scheppen.

Jullie kunnen tot en met maandag je vragen over alle soorten pannen stellen aan @KookpuntExpert
Kookpunt is één van de grootste kookwinkels van de Benelux en uiteraard weten ze alles over pannen.

Ik ben zelf bij Kookpunt geweest om te kijken naar één van de meest ingewikkelde dingen rondom pannen: het inbranden van plaatstalen pannen. Dat bleek helemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

Waarom inbranden?
Een plaatstalen pan heeft geen anti-aanbaklaag. Je brengt door je pan zelf in te branden je eigen anti-aanbaklaag aan.

Het proces:
1. Je verwarmt je pan langzaam en zet daarna het vuur uit.
2. Je smeert je pan in met een 1 of 2 eetlepels olie die tegen hoge temperaturen kan op een stuk keukenrol, lijnzaadolie of arachideolie. Breng de laag gelijkmatig aan. Je mag geen druppels zien.
3. Je verwarmt de pan weer, direct op hoog vuur.
4. Laat de pan 10 minuten walmen.
5. Blijf bij je pan en zet je rookmelder even uit.
6. Laat je pan even afkoelen voor je dit herhaalt.

Dit proces herhaal je 4 keer, tot de pan zwart ziet. Als je een egaal gecoate pan wilt, moet je het tot 10 keer herhalen maar dit is niet nodig voor een goede werking van je pan.

Hoe behandel je een plaatstalen pan?
- Gebruik geen sop om de pan schoon te maken. Daarmee was je de beschermlaag weg.
- Maak de pan schoon met heet water en de zachte kant van een sponsje en veeg hem af met keukenrol. Vet de pan een beetje in voor je hem opbergt.
- De pan blijft hygiënisch door de hoge temperatuur waarop hij gebruikt wordt.
- Bak niet te vaak vis in je pan, de smaak kan achterblijven en je biefstuk of gebakken ei kan naar vis gaan smaken. Schaf voor vis liever een aparte pan aan.

Hoe herken je een plaatstalen pan?
Als een pan erg zwaar is en niet glanst, dan is het een plaatstalen pan. Als hij wel glanst, is het RVS.

Wat doe je als er een roestplekje op je pan ontstaat?
Bij roestvorming schuur je de pan schoon met een schuursponsje en je gaat opnieuw inbranden.

Kookpunt heeft ook beloofd om een heuse plaatstalen pan op te sturen naar de user die de beste vraag stelt in dit topic. Deze vraag hoeft niet over plaatstalen pannen te gaan maar moet natuurlijk wel met pannen te maken hebben.
Crew is als altijd uitgesloten van deze winactie.

De KookpuntExpert is hier te gast en we behandelen haar uiteraard ook zo.

Brand los :Y)

[ Bericht 0% gewijzigd door Lucky_Strike op 13-03-2020 11:38:48 ]
Spoilers!
pi_192000706
Ik stel graag de eerste vraag. Hoe moet ik een gietijzeren pan behandelen?
Spoilers!
pi_192000756
Kun je deze pannen ook op inductie gebruiken?
pi_192000762
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 10:55 schreef Lucky_Strike het volgende:

5. Blijf bij je pan en zet je rookmelder even uit.

Lol, been there, done that. _O-
Somebody that I used to know
pi_192000832
Ik heb geen vragen. Heb het een keer geprobeerd met een plaatstalen wok, vanwege de lovende verhalen. Nou, ik ben geen fan. Gedoe om in te branden, je mag m niet afwassen, hij ging roesten, en dan moet je m weer inbranden. En je keuken stinkt drie dagen naar rook.
Dus waarom zou ik?
Geef mijn portie maar aan Fikkie.
Somebody that I used to know
pi_192000964
Welke pannen die je wel mag afwassen, zijn toch erg fijn in de anti-aanbak? Ik had fijne pannen van Tefal (haters mogen haten) maar merk dat ze nu na een half jaar toch wat minder worden. Niet slecht, met een beetje olie bakt er alsnog niets aan. Maar de eerste maanden, had ik geen olie nodig voor een spiegeleitje. Dat wil ik weer.
pi_192001248
@ Lucky _ strike
Een plaatstalen pan moet je voor gebruik wassen, goed drogen en daarna inbranden met
plantaardige olie. Liefst arachide of lijnzaad olie, omdat deze goed tegen hitte kunnen.
Verwarm je pan langzaam voor ( dit voorkomt krom trekken ). smeer hem dan goed op alle punten in met de olie op een keukenpapier . Zet nu het vuur hoger en laat de olie 10 minuten in de pan trekken. Je ziet de pan nu verkleuren, dit is de bedoeling. Zet m uit laat m iets afkoelen en herhaal dit nog 2 keer. Na 3 x is de pan klaar voor gebruik. Was hem vervolgens na gebruik liefst af met alleen heet water. Sop ontvet en dat is niet de bedoeling
pi_192001326
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 11:30 schreef KookpuntExpert het volgende:
@ Lucky _ strike
Een plaatstalen pan moet je voor gebruik wassen, goed drogen en daarna inbranden met
plantaardige olie. Liefst arachide of lijnzaad olie, omdat deze goed tegen hitte kunnen.
Verwarm je pan langzaam voor ( dit voorkomt krom trekken ). smeer hem dan goed op alle punten in met de olie op een keukenpapier . Zet nu het vuur hoger en laat de olie 10 minuten in de pan trekken. Je ziet de pan nu verkleuren, dit is de bedoeling. Zet m uit laat m iets afkoelen en herhaal dit nog 2 keer. Na 3 x is de pan klaar voor gebruik. Was hem vervolgens na gebruik liefst af met alleen heet water. Sop ontvet en dat is niet de bedoeling
Voor een gietijzeren pan geldt dus hetzelfde als voor gewoon plaatstaal?

(Als je de spatie tussen de @ en Lucky_Strike weghaalt, krijg ik een melding van je bericht. Net als met @KookpuntExpert)
Spoilers!
  vrijdag 13 maart 2020 @ 11:37:51 #9
384435 klappernootopreis
Pleens treens en ottomobile
pi_192001374
Ik zie geregeld ijzeren pannen die uit één stuk zijn gesmeed. Helaas zie ik niet vaak wokpannen. Heeft dit te maken met de hoeveelheid metaal die er in zit verwerkt?
Mag ik je vandaag weer eens irriteren?
  vrijdag 13 maart 2020 @ 11:38:22 #10
486347 KookpuntExpert
Kookpunt Expert
pi_192001387
@ Lafoy .

Plaatstalen pannen kunnen ( mits) langzaam voorverwarmd gebruikt worden op inductie . Wel heb je dan een wat zwaardere plaatstalen pan nodig. Voorbeeld hiervan is de Buyer mineral B , deze heeft een iets dikkere wand ( dit voorkomt dat de pan bij verhitting sneller kromtrekt ). Ook is de mineral B van tevoren bewerkt met bijenwas, dit gaat de roestvorming tegen.
De pan moet voor gebruik ook goed gewassen worden. ( eerste keer wel met sop ) . en daarna ingebrand.
pi_192001437
Hai kookpunt, wij gaan binnenkort verhuizen van n huis met een gaskookplaat naar n huis met inductie. Ik lees wisselende dingen over of we onze huidige pannen mee kunnen nemen. Sommig bronnen zeggen gewoon proberen welke werken op inductie en welke niet en andere zeggen dat dat afgeraden wordt en dat het beter is te starten met een nieuwe set. Dat laatste snap ik vanuit verkopersoogpunt ;) maar kan het ook daadwerkelijk kwaad voor mn pannen of mn plaat als ik eerst de oude probeer?
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
  vrijdag 13 maart 2020 @ 11:48:45 #12
486347 KookpuntExpert
Kookpunt Expert
pi_192001571
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 11:07 schreef Postbus100 het volgende:
Ik heb geen vragen. Heb het een keer geprobeerd met een plaatstalen wok, vanwege de lovende verhalen. Nou, ik ben geen fan. Gedoe om in te branden, je mag m niet afwassen, hij ging roesten, en dan moet je m weer inbranden. En je keuken stinkt drie dagen naar rook.
Dus waarom zou ik?
Geef mijn portie maar aan Fikkie.
Ha Postbus 100, ieder kiest de pan die bij hem past. Op ieder potje past een dekseltje . Je kiest plaatstaal voor de duurzaamheid. Hij slijt nauwelijks en je doet er dus jaren mee. Maar als het niet bij je past , dan kun je inderdaad beter een andere pan uitkiezen.
pi_192001609
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 11:37 schreef klappernootopreis het volgende:
Ik zie geregeld ijzeren pannen die uit één stuk zijn gesmeed. Helaas zie ik niet vaak wokpannen. Heeft dit te maken met de hoeveelheid metaal die er in zit verwerkt?
Ik heb een gietijzeren wokpan, uit 1 stuk dus. Heeft me een hele tijd gekost voor ik er goed mee overweg kon :)

Verder ben ik vrij eigenwijs en zet mijn gietijzeren creuset af en toe in de vaatwasser omdat ik te lui ben om em af te wassen, dit verkort de levensduur zegt men, maar zoveel kwaad kan dit toch niet @KookpuntExpert ?
  vrijdag 13 maart 2020 @ 11:51:50 #14
486347 KookpuntExpert
Kookpunt Expert
pi_192001635
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 11:13 schreef Myraela het volgende:
Welke pannen die je wel mag afwassen, zijn toch erg fijn in de anti-aanbak? Ik had fijne pannen van Tefal (haters mogen haten) maar merk dat ze nu na een half jaar toch wat minder worden. Niet slecht, met een beetje olie bakt er alsnog niets aan. Maar de eerste maanden, had ik geen olie nodig voor een spiegeleitje. Dat wil ik weer.
Ja mag de pannen wel afspoelen met heet water en dan drogen met een keukenpapiertje.
Ook een pan met anti kleeflaag ( als jouw Tefal pan ) blijft beter zijn antikleef functie behouden als ie niet te vaak wordt ontvet met sop. Green pan ( is keramiek ) , bakt ook uitstekend zonder olie.
maar ook deze zet je beter niet in de vaatwasser.
pi_192001666
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 11:48 schreef KookpuntExpert het volgende:

[..]

Ha Postbus 100, ieder kiest de pan die bij hem past. Op ieder potje past een dekseltje . Je kiest plaatstaal voor de duurzaamheid. Hij slijt nauwelijks en je doet er dus jaren mee. Maar als het niet bij je past , dan kun je inderdaad beter een andere pan uitkiezen.
Welke soorten pannen zijn er dan zoal en wat zijn de voor- en nadelen van elk?
2147483647 angels can dance on the point of a needle.
Add one and they will all turn into devils.
  vrijdag 13 maart 2020 @ 11:56:44 #16
486347 KookpuntExpert
Kookpunt Expert
pi_192001723
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 11:50 schreef Kanaroe het volgende:

[..]

Ik heb een gietijzeren wokpan, uit 1 stuk dus. Heeft me een hele tijd gekost voor ik er goed mee overweg kon :)

Verder ben ik vrij eigenwijs en zet mijn gietijzeren creuset af en toe in de vaatwasser omdat ik te lui ben om em af te wassen, dit verkort de levensduur zegt men, maar zoveel kwaad kan dit toch niet @:KookpuntExpert ?
Creuset is meestal geemailleerd gietijzer. Dat is dus minder roest gevoelig, zeker als je een witte binnenkant hebt. Bij een zwarte ( iets ruwere ) zou ik toch zo min mogelijk de vaatwasser gebruiken omdat deze te veel ontvet, en daar kan de wok een beetje plakgevoeliger van worden.
advies : smeer hem na de vaatwasser een beetje in met olie voordat je hem in de kast zet.
  vrijdag 13 maart 2020 @ 12:03:19 #17
486347 KookpuntExpert
Kookpunt Expert
pi_192001833
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 11:40 schreef littledrummergirl het volgende:
Hai kookpunt, wij gaan binnenkort verhuizen van n huis met een gaskookplaat naar n huis met inductie. Ik lees wisselende dingen over of we onze huidige pannen mee kunnen nemen. Sommig bronnen zeggen gewoon proberen welke werken op inductie en welke niet en andere zeggen dat dat afgeraden wordt en dat het beter is te starten met een nieuwe set. Dat laatste snap ik vanuit verkopersoogpunt ;) maar kan het ook daadwerkelijk kwaad voor mn pannen of mn plaat als ik eerst de oude probeer?
Ha littledrummergirl, Check of je pannen magnetisch zijn , dit doe je door een magneetje onder de pan te plakken, valt ie er af , dan is hij niet geschikt voor inductie. Blijft de magneet zitten dan volgt stap 2; Kijk op een vlakke ondergrond of de pan nog een vlakke bodem heeft. Wiebelt hij niet , dan zou het goed moeten gaan. Mocht de pan teveel "zingen" dan is hij wellicht te lang op gas gebruikt en dan is voor de plaat een nieuwe pan de beste optie.
  vrijdag 13 maart 2020 @ 12:04:33 #18
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_192001851
Hoi, ik heb hier RVS koekenpannen. Hou niet zo van Teflon en roest. ;)
Op goede dagen glijdt mijn eitje lekker rond. Maar vaak blijft het vooral langs de rand nogal plakken/aanbakken. Zijn er ook truuks voor RVS en aanbakken, ik doe al bijna niet afwassen en geen zeep enzo?

Goed topic, bedankt voor de medewerking en het initiatief. ^O^
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
pi_192001882
Vraagje over doodgewone kookpannen. Als ik bij jullie kijk zie ik pannen van 22 euro tot ver boven de 400 euro per stuk. Wat maakt daar nou het verschil? Oftewel waar moet ik op letten en hoeveel verschil maakt het nu eigenlijk in gewoon gebruik?
  vrijdag 13 maart 2020 @ 12:06:05 #20
486347 KookpuntExpert
Kookpunt Expert
pi_192001885
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 11:35 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Voor een gietijzeren pan geldt dus hetzelfde als voor gewoon plaatstaal?

(Als je de spatie tussen de @ en Lucky_Strike weghaalt, krijg ik een melding van je bericht. Net als met @:KookpuntExpert)
Ja, zowel gietijzer als plaatstaal moet je vettig houden en geleidelijk verwarmen
pi_192002060
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 11:56 schreef KookpuntExpert het volgende:

[..]

Creuset is meestal geemailleerd gietijzer. Dat is dus minder roest gevoelig, zeker als je een witte binnenkant hebt. Bij een zwarte ( iets ruwere ) zou ik toch zo min mogelijk de vaatwasser gebruiken omdat deze te veel ontvet, en daar kan de wok een beetje plakgevoeliger van worden.
advies : smeer hem na de vaatwasser een beetje in met olie voordat je hem in de kast zet.
Bedankt, ik zal je advies opvolgen, de creuset kan inderdaad wel eens wat roestig worden!
  vrijdag 13 maart 2020 @ 12:17:35 #22
486347 KookpuntExpert
Kookpunt Expert
pi_192002121
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 11:37 schreef klappernootopreis het volgende:
Ik zie geregeld ijzeren pannen die uit één stuk zijn gesmeed. Helaas zie ik niet vaak wokpannen. Heeft dit te maken met de hoeveelheid metaal die er in zit verwerkt?
Er bestaan wel wokken van plaatstaal , bijvoorbeeld van : Vocelli ( geschikt voor koken op gas ) en de Buyer mineral B die kan wel op inductie, maar op gas werkt beter omdat een wok minder bodem heeft voor op de inductie , dus de geleiding iets langzamer gaat. Let wel altijd langzaam verwarmen.
  vrijdag 13 maart 2020 @ 12:32:59 #23
486347 KookpuntExpert
Kookpunt Expert
pi_192002361
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 11:53 schreef jeroen25 het volgende:

[..]

Welke soorten pannen zijn er dan zoal en wat zijn de voor- en nadelen van elk?
RvS bakt het allermooist Vlees en is heel duurzaam in gebruik. Mag gewoon schoon met sop of zelfs rvs sponsje. Eerst rustig voorverwarmen en als ie warm is dan pas olie of boter in de pan.
Vlees blijft heel even plakken in verband met de eiwitten, als het vanzelf los laat dan omdraaien.
Voor ei en zetmeel producten werkt RVS iets lastiger , daarom is een pan met een antikleef laag
makkelijker in gebruik . Kies er 1 zonder PFOA of van keramiek. Fissler heeft alle drie de opties.
  vrijdag 13 maart 2020 @ 12:41:29 #24
486347 KookpuntExpert
Kookpunt Expert
pi_192002516
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 12:04 schreef Hyperdude het volgende:
Hoi, ik heb hier RVS koekenpannen. Hou niet zo van Teflon en roest. ;)
Op goede dagen glijdt mijn eitje lekker rond. Maar vaak blijft het vooral langs de rand nogal plakken/aanbakken. Zijn er ook truuks voor RVS en aanbakken, ik doe al bijna niet afwassen en geen zeep enzo?

Goed topic, bedankt voor de medewerking en het initiatief. ^O^
ha hyperdude , RVS mag je best afwassen , ook met sop en zelfs met rvs spons. Soms ontstaat namelijk witte aanslag , dit kan eiwit zijn of kalk. Met een beetje azijn haal je dit er uit.
Wanden van RVS pannen zijn vaak niet gelaagd ( 3 ply ). Spring , Demeyere en Iitalla maken pannen die in zijn geheel uit meer dan 3 lagen bestaan ( rvs en aluminium ) deze geleiden tot boven aan de wand , die is dus net zo warm als de bodem waardoor de plak gevoeligheid minder is.
  vrijdag 13 maart 2020 @ 12:43:40 #25
486347 KookpuntExpert
Kookpunt Expert
pi_192002546
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2020 12:14 schreef Kanaroe het volgende:

[..]

Bedankt, ik zal je advies opvolgen, de creuset kan inderdaad wel eens wat roestig worden!
^O^ Top.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')