abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Moderator zaterdag 9 juli 2022 @ 12:23:20 #51
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_205285032
quote:
11s.gif Op maandag 27 juni 2022 18:43 schreef golfer het volgende:

[..]
Ze moeten Duits spreken en het merk maakt niet uit? :')
Geef het een Duitse naam en Chinese meuk wordt 10x meer waard. Zie je met gereedschap ook.
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_205285466
DeBuyer. Dan zal je wel eerst moeten accepteren dat een pan gebruikt wordt om goed eten te bereiden en niet is bedoeld als pièce de résistance in je keuken. Toen ik vroeger bij een vriendinnetje thuis kwam stond er altijd zo'n gore aangekoekte vetpan op het fornuis, haar vader was slager. Ongelofelijk goor vond ik dat toen. Maar sinds ik later ook zo'n stalen pan kocht heb ik nooit meer omgekeken.
  maandag 18 juli 2022 @ 09:36:17 #53
37887 Dauthi
Progressive
pi_205376105
DeBuyer met PapaBear methode.
Daarnaast RVS of Koper, maar moet bij ieder gebruik worden ingebrand zoals carbonstaal.

quote:
Wat is nou echt een goede pan die jaren meegaat en die niet heel veel onderhoud vergt?
Dit is een contradictio, je hebt of pannen die een levenlang meegaan en onderhoud vergen, of je hebt pannen die maar een paar jaar meegaan (in het geval van antiaanbak zouden ze eigenlijk ieder jaar moeten worden vervangen).

Goed kookgerei vergt nu eenmaal onderhoud. Messen moeten worden geslepen, hout moet worden geolied, pannen ingebrand, er zijn geen shortcuts.
En de shortcuts die er zijn, zijn vaak gemankeerd. Dankzij teflon pannen is heel de wereld vergiftigd met teflon, kankerverwekkende rotzooi. Die rotzooi zit zelfs in het Nederlandse leidingwater.
A pound of flesh, to be by him cut off Nearest the merchant's heart. -- Shakespeare :P
pi_205397534
Ik heb deze pannen sinds februari in gebruik, één van mijn beste keukenaankopen ooit!
Uitvinder van de biersmiley.
pi_205397653
mensen overdrijven altijd zo met die pannen...
Ik heb al 6 jaar een goedkope hapjespan. nooit enig probleem mee, qua aanbakken.
pi_205398696
quote:
0s.gif Op donderdag 7 juli 2022 14:20 schreef sanger het volgende:

[..]
Dan is hij te heet geweest. Dan veranderd de moleculaire structuur van de toplaag.
Ik wist überhaupt niet dat een pan te heet kan worden. Ik stook ze juist altijd heel erg heet.
Gaat voor de BHFH-award 2005!
Humanitas est in bestias bonitas.
I am the hole I can't get out of.
  woensdag 20 juli 2022 @ 12:06:32 #57
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_205398748
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 12:01 schreef JohnDDD het volgende:

[..]
Ik wist überhaupt niet dat een pan te heet kan worden. Ik stook ze juist altijd heel erg heet.
Wat bak je er dan in?
The love you take is equal to the love you make.
pi_205398873
quote:
1s.gif Op woensdag 20 juli 2022 12:06 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Wat bak je er dan in?
Groenten, tempeh, omelettes, pastasauzen ...
Gaat voor de BHFH-award 2005!
Humanitas est in bestias bonitas.
I am the hole I can't get out of.
  woensdag 20 juli 2022 @ 12:18:51 #59
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_205398894
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 12:17 schreef JohnDDD het volgende:

[..]
Groenten, tempeh, omelettes, pastasauzen ...
Sommige zou ik zeker niet in een erg hete pan bakken.

Gebruik je je koekenpan als een wok?
The love you take is equal to the love you make.
pi_205398908
quote:
1s.gif Op woensdag 20 juli 2022 12:18 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Sommige zou ik zeker niet in een erg hete pan bakken.

Gebruik je je koekenpan als een wok?
Soort van misschien ... voor alles wat ik maak warm ik meestal eerst de pan op, dan doe ik er olijfolie in en dan gooi ik meteen datgene erin wat ik wil klaarmaken. Daar komt dan meestal wel een sissend geluid van af ... dus een teken dat het vrij heet is.

ik heb het idee dat tempeh en aubergine bijv. meer olie absorberen als de pan niet goed heet is. als hij heet is dan schroeit de boel sneller dicht.
Gaat voor de BHFH-award 2005!
Humanitas est in bestias bonitas.
I am the hole I can't get out of.
  woensdag 20 juli 2022 @ 12:29:40 #61
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_205398985
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 12:20 schreef JohnDDD het volgende:

[..]
Soort van misschien ... voor alles wat ik maak warm ik meestal eerst de pan op, dan doe ik er olijfolie in en dan gooi ik meteen datgene erin wat ik wil klaarmaken. Daar komt dan meestal wel een sissend geluid van af ... dus een teken dat het vrij heet is.

ik heb het idee dat tempeh en aubergine bijv. meer olie absorberen als de pan niet goed heet is. als hij heet is dan schroeit de boel sneller dicht.
Het zou voor de levensduur van je pannen al schelen imo als je verschillende pannen gebruikt. En dus voor die hete klussen een pan die dat wel kan hebben.

Voor een tomatensaus bijv. gebruik ik een hapjespan. En dan start ik met een uitje fruiten. Fruiten doe je niet te heet, dan brandt je ui aan.
The love you take is equal to the love you make.
pi_205399020
quote:
1s.gif Op woensdag 20 juli 2022 12:29 schreef Lienekien het volgende:

[..]
Het zou voor de levensduur van je pannen al schelen imo als je verschillende pannen gebruikt. En dus voor die hete klussen een pan die dat wel kan hebben.

Voor een tomatensaus bijv. gebruik ik een hapjespan. En dan start ik met een uitje fruiten. Fruiten doe je niet te heet, dan brandt je ui aan.
Mm ja misschien heb je daar wel een punt. Ik begrijp na dit topic wel dat een tomatensaus in een koekenpan sowieso geen heel goed idee is. Wellicht kan ik een tomatensaus ook gewoon in een normale pan zonder anti-aanbaklaag bereiden. Zo heb ik het Italianen ook altijd zien doen ...
Gaat voor de BHFH-award 2005!
Humanitas est in bestias bonitas.
I am the hole I can't get out of.
  woensdag 20 juli 2022 @ 12:42:42 #63
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_205399104
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 12:20 schreef JohnDDD het volgende:

Soort van misschien ... voor alles wat ik maak warm ik meestal eerst de pan op, dan doe ik er olijfolie in en dan gooi ik meteen datgene erin wat ik wil klaarmaken. Daar komt dan meestal wel een sissend geluid van af ... dus een teken dat het vrij heet is.

Als je maar geen extra vierge olijfolie gebruikt om in te braden.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_205399119
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 12:42 schreef golfer het volgende:

[..]
Als je maar geen extra vierge olijfolie gebruikt om in te braden.
Ik eet geen vlees dus ik weet niet of ik veel braad of niet, maar ik gebruik altijd extra vierge om in te bakken of wat dan ook.
Gaat voor de BHFH-award 2005!
Humanitas est in bestias bonitas.
I am the hole I can't get out of.
  woensdag 20 juli 2022 @ 12:46:06 #65
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_205399133
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 12:44 schreef JohnDDD het volgende:

Ik eet geen vlees dus ik weet niet of ik veel braad of niet, maar ik gebruik altijd extra vierge om in te bakken of wat dan ook.
RIP

quote:
Extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten. Wanneer u ‘extra vierge’ olijfolie verhit, verbranden er stoffen die in de olie zitten. Dit is ongezond en op de lange termijn zelfs kankerverwekkend.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_205399173
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 12:46 schreef golfer het volgende:

[..]
RIP
[..]

Dat schijnt echt een mythe te zijn. Iemand heeft me dit recentelijk eens gezegd en toen heb ik daar online wat onderzoek naar gedaan. Het schijnt dat extra vierge tot iets van 207 graden totaal geen gevaren oplevert, daarboven kunnen er wel minimaal wat gifstoffen vrijkomen, maar dat schijnt al een erg hoge temperatuur te zijn die je meestal in de keuken met een koekenpan niet bereikt.

Opvallend genoeg vond ik erg veel Nederlandse bronnen waarin bakken in extra vierge wordt afgeraden terwijl op veel Engelstalige sites staat dat het geen enkel probleem is.
Gaat voor de BHFH-award 2005!
Humanitas est in bestias bonitas.
I am the hole I can't get out of.
pi_205399204
Gaat voor de BHFH-award 2005!
Humanitas est in bestias bonitas.
I am the hole I can't get out of.
  woensdag 20 juli 2022 @ 12:51:01 #68
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_205399206
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 12:48 schreef JohnDDD het volgende:

Dat schijnt echt een mythe te zijn. Iemand heeft me dit recentelijk eens gezegd en toen heb ik daar online wat onderzoek naar gedaan. Het schijnt dat extra vierge tot iets van 207 graden totaal geen gevaren oplevert, daarboven kunnen er wel minimaal wat gifstoffen vrijkomen, maar dat schijnt al een erg hoge temperatuur te zijn die je meestal in de keuken met een koekenpan niet bereikt.

Opvallend genoeg vond ik erg veel Nederlandse bronnen waarin bakken in extra vierge wordt afgeraden terwijl op veel Engelstalige sites staat dat het geen enkel probleem is.
Dan moet je het voedingscentrum dus maar eens gaan corrigeren:
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/olijfolie.aspx%20rel=
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_205399223
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 12:51 schreef golfer het volgende:

[..]
Dan moet je het voedingscentrum dus maar eens gaan corrigeren:
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/olijfolie.aspx%20rel=
naja in feite staat daar dat je er niet in moet frituren, wat volgens mij op veel hogere temperatuur gebeurt dan bakken of braden
Gaat voor de BHFH-award 2005!
Humanitas est in bestias bonitas.
I am the hole I can't get out of.
  woensdag 20 juli 2022 @ 12:55:14 #70
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_205399253
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 12:53 schreef JohnDDD het volgende:

naja in feite staat daar dat je er niet in moet frituren, wat volgens mij op veel hogere temperatuur gebeurt dan bakken of braden
Er staat letterlijk:
quote:
Bakken en braden in extra vierge olijfolie is niet aanbevolen omdat deze oliesoort minder goed tegen verhitting kan. Ook gaat de smaak grotendeels verloren na verhitting.
Maar goed, jij hebt er blijkbaar geen problemen mee, dus blijf het vooral gebruiken.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_205399270
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 12:55 schreef golfer het volgende:

[..]
Er staat letterlijk:
[..]
Maar goed, jij hebt er blijkbaar geen problemen mee, dus blijf het vooral gebruiken.
Naja, er staat niet dat er daarbij PAK's ontstaan, alleen dat dat bij frituren gebeurt. Er staat alleen dat de "olie minder goed tegen verhitting kan" wat een hele vage opmerking is en niet heel precies (zou ook op het frituren kunnen slaan) en dat de smaak verloren gaat, wat niet gevaarlijk is
Gaat voor de BHFH-award 2005!
Humanitas est in bestias bonitas.
I am the hole I can't get out of.
pi_205399337
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 12:53 schreef JohnDDD het volgende:

[..]
naja in feite staat daar dat je er niet in moet frituren, wat volgens mij op veel hogere temperatuur gebeurt dan bakken of braden
Denk het niet, frituren doe je meestal niet veel heter dan 180 graden. In een pan kan de temperatuur veel hoger oplopen.
pi_205399463
De ontbrandingstemperatuur van butaan is 2000C.

"gewoon niet te heet bakken".

"ja dan bak je te heet".

"dat overkomt mij nooit".

"mijn pan wordt niet zo heet".

"met willekeurige antiaanbaklaag nooit last van".

"ik doe al jaren met een antiaanbaklaag pan".

Gewoon blijven gebruiken mensen.
pi_205399483
het is wel logisch dat als je extra vierge erg heet maakt, dat de kleine stukjes olijf die erin zitten, gaan verbranden. beter neem je een zuivere olie om te bakken.
bovendien gaat de smaak er heel snel af als je verhit.
extra vierge kan je op het eind toevoegen, voor de smaak. of rauw gebruiken.

als je italiaans kookt, heb je vrijwel altijd maar een half vuurtje nodig. uitjes/knoflook fruiten moet langzaam. en pruttelen van een saus ook.

aubergine zuigt inderdaad de olie op. terwijl je waarschijnlijk juist wil dat het de saus opzuigt, later. dus, bak het niet, of bak met met weinig olie.
geldt ook voor tofu/tempeh. maar die kan je eerst marineren, dan heeft het al iets opgezogen en kan je beter bakken.

en wokken is wel een techniek waarbij je de pan constant in beweging houdt, zodat het niet aan brand. en na een tijdje beetjes vocht toevoegt.
  woensdag 20 juli 2022 @ 13:11:37 #75
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_205399490
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 13:09 schreef zonnegloed het volgende:
De ontbrandingstemperatuur van butaan is 2000C.

"gewoon niet te heet bakken".

"ja dan bak je te heet".

"dat overkomt mij nooit".

"mijn pan wordt niet zo heet".

"met willekeurige antiaanbaklaag nooit last van".

"ik doe al jaren met een antiaanbaklaag pan".

Gewoon blijven gebruiken mensen.
Butaan?
The love you take is equal to the love you make.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')