Geef het een Duitse naam en Chinese meuk wordt 10x meer waard. Zie je met gereedschap ook.quote:Op maandag 27 juni 2022 18:43 schreef golfer het volgende:
[..]
Ze moeten Duits spreken en het merk maakt niet uit?
Dit is een contradictio, je hebt of pannen die een levenlang meegaan en onderhoud vergen, of je hebt pannen die maar een paar jaar meegaan (in het geval van antiaanbak zouden ze eigenlijk ieder jaar moeten worden vervangen).quote:Wat is nou echt een goede pan die jaren meegaat en die niet heel veel onderhoud vergt?
Ik wist überhaupt niet dat een pan te heet kan worden. Ik stook ze juist altijd heel erg heet.quote:Op donderdag 7 juli 2022 14:20 schreef sanger het volgende:
[..]
Dan is hij te heet geweest. Dan veranderd de moleculaire structuur van de toplaag.
Wat bak je er dan in?quote:Op woensdag 20 juli 2022 12:01 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
Ik wist überhaupt niet dat een pan te heet kan worden. Ik stook ze juist altijd heel erg heet.
Groenten, tempeh, omelettes, pastasauzen ...quote:
Sommige zou ik zeker niet in een erg hete pan bakken.quote:Op woensdag 20 juli 2022 12:17 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
Groenten, tempeh, omelettes, pastasauzen ...
Soort van misschien ... voor alles wat ik maak warm ik meestal eerst de pan op, dan doe ik er olijfolie in en dan gooi ik meteen datgene erin wat ik wil klaarmaken. Daar komt dan meestal wel een sissend geluid van af ... dus een teken dat het vrij heet is.quote:Op woensdag 20 juli 2022 12:18 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Sommige zou ik zeker niet in een erg hete pan bakken.
Gebruik je je koekenpan als een wok?
Het zou voor de levensduur van je pannen al schelen imo als je verschillende pannen gebruikt. En dus voor die hete klussen een pan die dat wel kan hebben.quote:Op woensdag 20 juli 2022 12:20 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
Soort van misschien ... voor alles wat ik maak warm ik meestal eerst de pan op, dan doe ik er olijfolie in en dan gooi ik meteen datgene erin wat ik wil klaarmaken. Daar komt dan meestal wel een sissend geluid van af ... dus een teken dat het vrij heet is.
ik heb het idee dat tempeh en aubergine bijv. meer olie absorberen als de pan niet goed heet is. als hij heet is dan schroeit de boel sneller dicht.
Mm ja misschien heb je daar wel een punt. Ik begrijp na dit topic wel dat een tomatensaus in een koekenpan sowieso geen heel goed idee is. Wellicht kan ik een tomatensaus ook gewoon in een normale pan zonder anti-aanbaklaag bereiden. Zo heb ik het Italianen ook altijd zien doen ...quote:Op woensdag 20 juli 2022 12:29 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Het zou voor de levensduur van je pannen al schelen imo als je verschillende pannen gebruikt. En dus voor die hete klussen een pan die dat wel kan hebben.
Voor een tomatensaus bijv. gebruik ik een hapjespan. En dan start ik met een uitje fruiten. Fruiten doe je niet te heet, dan brandt je ui aan.
Als je maar geen extra vierge olijfolie gebruikt om in te braden.quote:Op woensdag 20 juli 2022 12:20 schreef JohnDDD het volgende:
Soort van misschien ... voor alles wat ik maak warm ik meestal eerst de pan op, dan doe ik er olijfolie in en dan gooi ik meteen datgene erin wat ik wil klaarmaken. Daar komt dan meestal wel een sissend geluid van af ... dus een teken dat het vrij heet is.
Ik eet geen vlees dus ik weet niet of ik veel braad of niet, maar ik gebruik altijd extra vierge om in te bakken of wat dan ook.quote:Op woensdag 20 juli 2022 12:42 schreef golfer het volgende:
[..]
Als je maar geen extra vierge olijfolie gebruikt om in te braden.
RIPquote:Op woensdag 20 juli 2022 12:44 schreef JohnDDD het volgende:
Ik eet geen vlees dus ik weet niet of ik veel braad of niet, maar ik gebruik altijd extra vierge om in te bakken of wat dan ook.
quote:Extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten. Wanneer u ‘extra vierge’ olijfolie verhit, verbranden er stoffen die in de olie zitten. Dit is ongezond en op de lange termijn zelfs kankerverwekkend.
Dat schijnt echt een mythe te zijn. Iemand heeft me dit recentelijk eens gezegd en toen heb ik daar online wat onderzoek naar gedaan. Het schijnt dat extra vierge tot iets van 207 graden totaal geen gevaren oplevert, daarboven kunnen er wel minimaal wat gifstoffen vrijkomen, maar dat schijnt al een erg hoge temperatuur te zijn die je meestal in de keuken met een koekenpan niet bereikt.quote:
Dan moet je het voedingscentrum dus maar eens gaan corrigeren:quote:Op woensdag 20 juli 2022 12:48 schreef JohnDDD het volgende:
Dat schijnt echt een mythe te zijn. Iemand heeft me dit recentelijk eens gezegd en toen heb ik daar online wat onderzoek naar gedaan. Het schijnt dat extra vierge tot iets van 207 graden totaal geen gevaren oplevert, daarboven kunnen er wel minimaal wat gifstoffen vrijkomen, maar dat schijnt al een erg hoge temperatuur te zijn die je meestal in de keuken met een koekenpan niet bereikt.
Opvallend genoeg vond ik erg veel Nederlandse bronnen waarin bakken in extra vierge wordt afgeraden terwijl op veel Engelstalige sites staat dat het geen enkel probleem is.
naja in feite staat daar dat je er niet in moet frituren, wat volgens mij op veel hogere temperatuur gebeurt dan bakken of bradenquote:Op woensdag 20 juli 2022 12:51 schreef golfer het volgende:
[..]
Dan moet je het voedingscentrum dus maar eens gaan corrigeren:
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/olijfolie.aspx%20rel=
Er staat letterlijk:quote:Op woensdag 20 juli 2022 12:53 schreef JohnDDD het volgende:
naja in feite staat daar dat je er niet in moet frituren, wat volgens mij op veel hogere temperatuur gebeurt dan bakken of braden
Maar goed, jij hebt er blijkbaar geen problemen mee, dus blijf het vooral gebruiken.quote:Bakken en braden in extra vierge olijfolie is niet aanbevolen omdat deze oliesoort minder goed tegen verhitting kan. Ook gaat de smaak grotendeels verloren na verhitting.
Naja, er staat niet dat er daarbij PAK's ontstaan, alleen dat dat bij frituren gebeurt. Er staat alleen dat de "olie minder goed tegen verhitting kan" wat een hele vage opmerking is en niet heel precies (zou ook op het frituren kunnen slaan) en dat de smaak verloren gaat, wat niet gevaarlijk isquote:Op woensdag 20 juli 2022 12:55 schreef golfer het volgende:
[..]
Er staat letterlijk:
[..]
Maar goed, jij hebt er blijkbaar geen problemen mee, dus blijf het vooral gebruiken.
Denk het niet, frituren doe je meestal niet veel heter dan 180 graden. In een pan kan de temperatuur veel hoger oplopen.quote:Op woensdag 20 juli 2022 12:53 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
naja in feite staat daar dat je er niet in moet frituren, wat volgens mij op veel hogere temperatuur gebeurt dan bakken of braden
Butaan?quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:09 schreef zonnegloed het volgende:
De ontbrandingstemperatuur van butaan is 2000C.
"gewoon niet te heet bakken".
"ja dan bak je te heet".
"dat overkomt mij nooit".
"mijn pan wordt niet zo heet".
"met willekeurige antiaanbaklaag nooit last van".
"ik doe al jaren met een antiaanbaklaag pan".
Gewoon blijven gebruiken mensen.
deze snap ik nietquote:Op woensdag 20 juli 2022 13:09 schreef zonnegloed het volgende:
De ontbrandingstemperatuur van butaan is 2000C.
"gewoon niet te heet bakken".
"ja dan bak je te heet".
"dat overkomt mij nooit".
"mijn pan wordt niet zo heet".
"met willekeurige antiaanbaklaag nooit last van".
"ik doe al jaren met een antiaanbaklaag pan".
Gewoon blijven gebruiken mensen.
Trollen?quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:09 schreef zonnegloed het volgende:
De ontbrandingstemperatuur van butaan is 2000C.
"gewoon niet te heet bakken".
"ja dan bak je te heet".
"dat overkomt mij nooit".
"mijn pan wordt niet zo heet".
"met willekeurige antiaanbaklaag nooit last van".
"ik doe al jaren met een antiaanbaklaag pan".
Gewoon blijven gebruiken mensen.
quote:Anders ligt dat met olijfolie van eerste persing, extra vierge olie. Daarin kunnen paks al vanaf 160 graden ontstaan. Voor die temperatuur heb je geen hoogoven nodig, waardoor kankerverwekkende stoffen wel in je maal komen. Met hoge temperaturen gaat ook de smaak van die (duurdere) olijfolie verloren, dus daarmee bakken is sowieso niet zo aantrekkelijk.
Geen idee waar hij/zij het over heeft, maar zelfs al zou het over butaan gaan, dan zijn dat de verkeerde cijfers:quote:
Dat schijnt dus echt een mythe te zijn. Ik heb zelfs een onderzoek gelezen waarin vesrchillende olies onderzocht werden en extra vierge olijfolie juist het veiligst bleek te zijnquote:Op woensdag 20 juli 2022 13:18 schreef pokkerdepok het volgende:
https://www.quest.nl/mens(...)erverwekkend-bakken/
[..]
in dat linkje van jou hebben ze het niet over kankerverwekkend. alleen dat de vitaminen/anti-oxidanten niet verloren gaan bij verhitting.quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:20 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
Dat schijnt dus echt een mythe te zijn. Ik heb zelfs een onderzoek gelezen waarin vesrchillende olies onderzocht werden en extra vierge olijfolie juist het veiligst bleek te zijn
Je bent niet op zoek naar de zelfontbrandingstemperatuur, maar de ontbrandingstemperatuur bij zuurstof. Forumprofessional.quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:18 schreef Kreator het volgende:
[..]
Geen idee waar hij/zij het over heeft, maar zelfs al zou het over butaan gaan, dan zijn dat de verkeerde cijfers:
Vlampunt −60 °C
Zelfontbrandings- temperatuur 287 °C
Mooie korting, gelijk gekocht.quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:21 schreef Kreator het volgende:
Ontopic:
Ik heb op aanradern van @:Lucky_Strike een Greenpan koekenpan en een paar dagen later ook wok gekocht.
Werkt gewoon prima, was met 40 en 50% korting opgeteld 55 euro voor deze 2 pannen en dit gaat gewoon weer 3 tot 10 jaar mee. Prima ROI.
Deze lijn gekocht: https://www.greenpan.nl/s(...)size=24cm&quantity=1
Er is echt geen bewijs voor volgens mij, sterker nog, er is bewijs dat extra vierge gezonder is dan andere olie:quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:23 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
in dat linkje van jou hebben ze het niet over kankerverwekkend. alleen dat de vitaminen/anti-oxidanten niet verloren gaan bij verhitting.
ik waag het er niet op. en het hoeft ook niet, als je het gewoon later alsnog aan je gerecht kan toevoegen, ook voor de smaak, die wel verloren gaat bij verhitting.
Maar wat is de relevantie van butaan in de discussie?quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:28 schreef zonnegloed het volgende:
[..]
Je bent niet op zoek naar de zelfontbrandingstemperatuur, maar de ontbrandingstemperatuur bij zuurstof. Forumprofessional.
[..]
Mooie korting, gelijk gekocht.
ook die links gaan geen van allen over het verbranden van de stukjes olijf die in een eerste persing zitten. eerste persing betekend dat het niet gefilterd/ uitgekookt is.quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:30 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
Er is echt geen bewijs voor volgens mij, sterker nog, er is bewijs dat extra vierge gezonder is dan andere olie:
https://www.researchgate.(...)tra_Virgin_Olive_Oil
https://olivewellnessinst(...)red-with-other-oils/
https://www.sciencedirect(...)ii/S0924224422000693
nou ze hebben die olie gewoon getest en blijkbaar is die veilig, dus blijkbaar zijn ze geen gebrande stukjes olijf tegengekomen of zijn die gewoon veiligquote:Op woensdag 20 juli 2022 13:35 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
ook die links gaan geen van allen over het verbranden van de stukjes olijf die in een eerste persing zitten. eerste persing betekend dat het niet gefilterd/ uitgekookt is.
Volgens mij wordt er helemaal niet meer geperst. Met de moderne methodes vraag ik me af of dat van die stukjes olijf die mogelijk zouden verbranden dan nog wel opgaat.quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:35 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
ook die links gaan geen van allen over het verbranden van de stukjes olijf die in een eerste persing zitten. eerste persing betekend dat het niet gefilterd/ uitgekookt is.
quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:36 schreef JohnDDD het volgende:
[..]
nou ze hebben die olie gewoon getest en blijkbaar is die veilig, dus blijkbaar zijn ze geen gebrande stukjes olijf tegengekomen of zijn die gewoon veilig
okee ik ben verder geen expert...quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:44 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Volgens mij wordt er helemaal niet meer geperst. Met de moderne methodes vraag ik me af of dat van die stukjes olijf die mogelijk zouden verbranden dan nog wel opgaat.
Ik was nergens naar op zoek, hooguit naar de zin van het leven. Die is een stukje minder geworden na jouw posts.quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:28 schreef zonnegloed het volgende:
Je bent niet op zoek naar de zelfontbrandingstemperatuur, maar de ontbrandingstemperatuur bij zuurstof. Forumprofessional.
Hier in Murcia in december nog 100 kilo olijven weggebracht naar de pers Almazara. Rond de vijf kilo olijven volstaat voor 1 liter Aceite Virgen (dus geen Virgen extra). Je krijgt grote kannen van 5 liter mee, we hadden dus 20 liter. Hier in de omgeving zowel particulieren als lokale barretjes restaurantjes frituren allemaal in die olie. Men wordt nog best oud hier geloof ik dus het zal wel goed gaan allemaal.quote:Op woensdag 20 juli 2022 13:44 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Volgens mij wordt er helemaal niet meer geperst. Met de moderne methodes vraag ik me af of dat van die stukjes olijf die mogelijk zouden verbranden dan nog wel opgaat.
Ja, dit dusquote:Op zaterdag 9 juli 2022 13:18 schreef zonnegloed het volgende:
DeBuyer. Dan zal je wel eerst moeten accepteren dat een pan gebruikt wordt om goed eten te bereiden en niet is bedoeld als pièce de résistance in je keuken. Toen ik vroeger bij een vriendinnetje thuis kwam stond er altijd zo'n gore aangekoekte vetpan op het fornuis, haar vader was slager. Ongelofelijk goor vond ik dat toen. Maar sinds ik later ook zo'n stalen pan kocht heb ik nooit meer omgekeken.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt. Ik heb hem van het weekend al schoongemaakt en ingebrand en er nog wat appels in gebakken omdat ik daar toevallig zin in had. Ging eigenlijk best prima en had geen last van aanbakken, ook niet in bijzondere mate toen er kaneel en suiker over ging.
Het gaat om een George Wilkinson pan die een siliconen handvat heeft wat ik eigenlijk wel praktisch vind ivm met de hitteoverbrengst die bij dit soort pannen wat aanzienlijker is. Vandaar dat de stelen vaak wat langer zijn wat ik weer minder fijn vind met opbergen.
Ik ga er morgen aardappeltjes met schil in bakken die ik vandaag gescoord heb en dat gaat vast prima lukken, want juist daarvoor zijn deze pannen heel geschikt.
[ Bericht 0% gewijzigd door Tengano op 06-07-2023 13:16:45 ]Deze user is in mei social vrij en is in juni weer terug.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |