abonnement Unibet Coolblue
  zondag 21 juni 2020 @ 23:03:34 #1
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_193730945
quote:
Discussie barst los over toekomst beeld JP Coen in Hoorn: ’held’ of ’massamoordenaar’



Het idee van GroenLinks in Hoorn om de discussie te heropenen over het standbeeld van VOC-gouverneur Jan Pieterszoon Coen op de Roode Steen, naar aanleiding van de wereldwijde acties tegen standbeelden van omstreden historische figuren, heeft in de stad al een stortvloed aan reacties opgeleverd. Die variëren grof gezegd van ’Blijf af van onze held en laat het beeld staan!’ tot ’Coen was een massamoordenaar en dat beeld moet per direct weg!’

De oogst van een rondje langs verschillende Facebookpagina’s levert een bonte verzameling van meningen op.

Marjolijn Stam-Nierop vindt dat het hier gaat om ’geschiedenis die bij Hoorn hoort, of iedereen het nou leuk vindt of niet. De geschiedenis kun je niet ongedaan maken door weghalen van standbeelden of veranderen van straatnamen’.

Edith van Walsum vindt ook dat we van het verleden, van de geschiedenis kunnen leren. ’Overal is onrecht in vele vormen. Laten wij het anders doen, beter. Zonder al die haat. Ook van kunst blijf je af. Anders moet je over de hele wereld vele kunstwerken in gruzelementen slaan’.

Lucienne Naber vindt daarentegen dat de geschiedenis met de goede en slechte kanten ook doorgegeven kan worden via educatie en andere middelen. ’Daarom vind ik dat dit heerschap en zijn bedenkelijke geschiedenis in het museum thuishoort en niet meer anno 2020 op het plein’.

Toelichting
Renata Gravendijk is tegen het verwijderen. ’Hij hoort nu eenmaal tot onze geschiedenis. Als man en als beeld. Op de sokkel is er nu toelichting geplaatst en dat is wat mij betreft voldoende. Het beeld verwijderen, daarmee verwijder je niet de geschiedenis maar verhul je die. Dit beeld vertelt nu het juiste verhaal.’

Marc van Dijk reageerde namens de DRP (De Realistische Partij), die met een zetel in de gemeenteraad zit: ’DRP zal ervoor strijden dat J.P. Coen, een van de prachtigste Rijksmonumenten binnen de Hoornse gemeentegrens, blijft staan waar het staat!’

Hij vindt dat GroenLinks buitenlandse problematiek naar Nederland wil ’importeren’, die hier ’in een heel ander perspectief dient te worden geplaatst’. Een poll die hij maakte op het Hoorns/Westfries discussieplatform op Facebook trok een overweldigende meerderheid voor ’Het moet blijven zoals het nu is’.

Rellen
Ook anderen betreuren dat GroenLinks de ’eeuwige discussie’ over Coen juist nu oprakelt. Benno Ellerbroek is bang voor de gevolgen. ’Waarom dit doen, in tijden waar demonstraties in rellen kunnen eindigen zo je stadje in het nieuws zetten, terwijl je een aantal jaren terug akkoord ging met de geplaatste tekst op de sokkel?’.

Robert Vinkenborg, voorman van gemeenteraadsfractie HOP, vindt dat het beeld van Coen moet blijven. Hij haalt oud-burgemeester Pierre Janssens aan, die in 2013 in het NHD liet optekenen dat het handelen van Coen moet worden gezien in het licht van begin zeventiende eeuw.

Het stichten van een handelsrijk, zoals Coen namens de VOC moest doen in de Oost, kost altijd bloed en tranen, schreef Janssens. ’De Nederlandse staat heeft met piraterij en pure machtspolitiek zijn positie lang moeten veiligstellen. Als je wil voorkomen dat iemand denkt dat dat sprookjes waren, moet je vooral het standbeeld van Coen op zijn centrale plaats laten staan’.

Vinkenborg vindt dat Coen ook veel vertelt over de negentiende eeuw, ’toen we kennelijk behoefte hadden aan dit soort helden en het beeld werd geplaatst’. Hij voorziet, als het beeld weggaat, een discussie over de monumenten van de West-Indische Compagnie in Hoorn: ’Dat waren de slavendrijvers. En daar ben ik niet trots op. Maar juist aan de hand van die monumenten kunnen we de geschiedenis vertellen’.

Glazen sokkel
Matthijs Wolff maakte in 2011 samen met Cees Franke een plan voor een glazen ’hufterproof’ constructie rond het monument. Die glazen sokkel zou in vier talen (waaronder Indonesisch) moeten worden voorzien van de beknopte geschiedenis en de evolutie van meningen hierover.

’JP Coen was geen held. JP Coen heeft voor Hoorn wel voor veel rijkdom gezorgd. Dat op zich is geen reden om iemand te vereren. Maar weet je, er is in Hoorn ook helemaal niemand meer die JP Coen eert of vereert. Het standbeeld is een cultuurhistorisch ding, dat een verhaal bij zich draagt dat verteld moet worden. Dat doe je het beste als-ie erbij is.’

Destijds ging de glazen sokkel niet door, omdat de gemeenteraad koos voor een bordje met tekst en een verwijzing via een QR-code naar een site met informatie over Coen. Wolff vindt het tijd om het plan voor de glasconstructie nogmaals serieus te bekijken. ’Kijk met een transparante blik vanuit het heden naar het verleden. Zodat we leren, in plaats van te polariseren en te pakken wat ons goeddunkt’.

Waar Cees Franke inmiddels vindt dat ’een controversiële figuur als Coen niet op ons mooiste plein in Hoorn thuishoort’, stelt Wolff dat ’het duidelijkste monument, dat de hele geschiedenis aan een ieder kan vertellen, juist niet naar een achteraf plekje moet worden verbannen’.

Foute gast
’JP weg ermee’, schrijft José Verdonk. ’Het is een eerbetoon aan een hele foute gast. Hoeft niet meer, hij heeft zijn tijd gehad. Zet het in de tuin van het museum, met een goede uitleg erbij. Ja, we danken de welvaart van Hoorn en omstreken eraan, maar dat doet niets af aan het feit dat het geen held was, maar een massamoordenaar’.

Peter de Greeuw Sr. vindt dat er iets moet gebeuren. ’Het is en blijft een moeilijk onderwerp. Hoe de uitslag ook zal zijn, er zijn altijd mensen die zich gekrenkt zullen voelen. (...) Dat de huidige weelde voor een deel te danken is aan mensen, pioniers, zoals JP Coen en Michiel de Ruyter, is niet te ontkennen. Maar om daar nu een standbeeld voor intact te houden? Als echt veel mensen daar moeite mee hebben, is het niet meer dan democratisch dat dit beeld verdwijnt. Persoonlijk ben ik niet tegen het handhaven van het beeld maar dan óf met uitgebreide, kritische, informatie over zijn goede en slechte daden óf een plek in, bijvoorbeeld, de museumtuin.’

Naomie Mamadeus vindt standbeelden geen objectieve manier om historie over te brengen, omdat die gemaakt zijn ter verering en dat bij Coen niet op zijn plaats is. ’JP staat symbool voor een bloederig slavenverleden en is daarmee een herinnering aan een vreselijke tijd’.

https://www.noordhollands(...)d-of-massamoordenaar
"We aren't people, we are text." - Japanman Sakyusan -
  Beste debater 2022 zondag 21 juni 2020 @ 23:04:57 #2
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_193730965
quote:
6s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:03 schreef Tyr80 het volgende:

[..]

Omdat er geen geschikte vervanging is voor de bindende functie van het inmiddels achterhaalde concept religie?
Nee, omdat wegens die idee dat een concept achterhaald is, je ook maar de materiële cultuur daarbij behorende naar de schroothoop verwijst. Alles moet immers vooral 'nut' hebben.

Nederlandse ziekte, dat.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  Moderator zondag 21 juni 2020 @ 23:06:41 #3
236264 crew  capricia
pi_193730994
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 22:58 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Is gewoon zo; hier in het Zuiden hebben we altijd een andere cultuur en mentaliteit gehad. En nog. Zie niet in waarom dat niet benoemd kan worden.

Word altijd kriegelig wanneer men Nederland 'calvinistisch' noemt. Dat is boven de rivieren.
Het centrale bestuur zit in Den Haag.
(Een van de redenen waarom de zuidelijke Nederlanden zich af wilden scheiden?)
Definitely not CIA
  zondag 21 juni 2020 @ 23:07:16 #4
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_193731014
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:04 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Nee, omdat wegens die idee dat een concept achterhaald is, je ook maar de materiële cultuur daarbij behorende naar de schroothoop verwijst. Alles moet immers vooral 'nut' hebben.

Nederlandse ziekte, dat.
Ben je ff kwijt hoor, hosti en Mariabeeldjes?
"We aren't people, we are text." - Japanman Sakyusan -
  Moderator zondag 21 juni 2020 @ 23:07:21 #5
236264 crew  capricia
pi_193731015
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:04 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Nee, omdat wegens die idee dat een concept achterhaald is, je ook maar de materiële cultuur daarbij behorende naar de schroothoop verwijst. Alles moet immers vooral 'nut' hebben.

Nederlandse ziekte, dat.
Mooi gezegd.
Definitely not CIA
  Beste debater 2022 zondag 21 juni 2020 @ 23:07:56 #6
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_193731027
quote:
1s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:06 schreef capricia het volgende:

[..]

Het centrale bestuur zit in Den Haag.
(Een van de redenen waarom de zuidelijke Nederlanden zich af wilden scheiden?)
Dat het bestuur daar zit doet niets af aan de eigenheid van provincies, regio's en streken.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  Beste debater 2022 zondag 21 juni 2020 @ 23:10:05 #7
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_193731062
quote:
5s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:07 schreef Tyr80 het volgende:

[..]

Ben je ff kwijt hoor, hosti en Mariabeeldjes?
Welnee; hele kerkgebouwen. Geldt ook voor protestanten.

Opgetrokken door onze voorouders, brood voor uit de mond gespaard, maar het is nu 'achterhaald', die eeuwenlange traditie, dus kan het tegen de vlakte. Of maak er een leuk 'appartementencomplex' van. Of 'evenementenzaal'.

Het gaat hier helemaal niet om religie of geloof, maar om eerbied naar onze voorouders. De Nederlander van vandaag interesseert dat geen reet; het moet nut hebben, het moet vooral 'leuk' zijn en het moet allemaal niet te ingewikkeld worden.

Dat is de doodssteek voor onze cultuur; immigranten zijn er hooguit om op de puin die we er zelf van gemaakt hebben iets anders op te richten, want op zwarte piet na heeft de Nederland maling aan geschiedenis, cultuur en traditie.

Dat verklaart ook waarom men zo makkelijk beelden en straatnamen maar laat aanpassen dan wel verdwijnen. Na ons de zondvloed. Geschiedenis a) niet nuttig (lees rendabel) en b) niet 'leuk'.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  Moderator zondag 21 juni 2020 @ 23:11:20 #8
236264 crew  capricia
pi_193731086
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:07 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Dat het bestuur daar zit doet niets af aan de eigenheid van provincies, regio's en streken.
Nu gaan we van het topic af, maar ik kan NL (Europa) ook wel zien als een verzameling regio's. De culturele identiteit hoeft niet altijd samen te gaan met de nationale.

Zie jij een NLse cultuur?
Definitely not CIA
  Beste debater 2022 zondag 21 juni 2020 @ 23:11:45 #9
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_193731099
quote:
1s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:11 schreef capricia het volgende:

[..]

Nu gaan we van het topic af, maar ik kan NL (Europa) ook wel zien als een verzameling regio's. De culturele identiteit hoeft niet altijd samen te gaan met de nationale.

Zie jij een NLse cultuur?
Nauwelijks; maar ik ben dan ook fervent Brabants patriot.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  Moderator zondag 21 juni 2020 @ 23:15:18 #10
236264 crew  capricia
pi_193731170
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:11 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Nauwelijks; maar ik ben dan ook fervent Brabants patriot.
Is dat dan geen onderdeel van de NLse identiteit? Dat je zo je eigen cultuur kunt beleven (binnen traditioneel gevormde grenzen). Kan me voorstellen dat dat in bijv Friesland nog meer kan spelen.


Los hiervan vind ik ons gebrek aan hiërarchie echt een kenmerk van NL.
Definitely not CIA
  Beste debater 2022 zondag 21 juni 2020 @ 23:15:57 #11
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_193731182
quote:
1s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:15 schreef capricia het volgende:

[..]

Is dat dan geen onderdeel van de NLse identiteit? Dat je zo je eigen cultuur kunt beleven (binnen traditioneel gevormde grenzen). Kan me voorstellen dat dat in bijv Friesland nog meer kan spelen.

Los hiervan vind ik ons gebrek aan hiërarchie echt een kenmerk van NL.
Kan; Nederland als zodanig bestaat dan ook pas sinds 1839.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  Moderator zondag 21 juni 2020 @ 23:19:36 #12
236264 crew  capricia
pi_193731247
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:15 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Kan; Nederland als zodanig bestaat dan ook pas sinds 1839.
Ik weet het.
We praten vanuit een gegeven wat er toen nog niet was in deze verschijningsvorm. :)
Definitely not CIA
  zondag 21 juni 2020 @ 23:22:12 #13
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_193731303
@EttovanBelgie

Kerken mogen blijven hoor, die hebben zonder hun religieuze functie echt nog wel nut. Toerisme, blik op het verleden, waarschuwing voor de toekomst, en ook gewoon mooi vaak.

Bedoelde dus de RKK als instituut met ‘kerk’, niet de gebouwen.
"We aren't people, we are text." - Japanman Sakyusan -
  Beste debater 2022 zondag 21 juni 2020 @ 23:23:33 #14
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_193731328
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:22 schreef Tyr80 het volgende:
@:EttovanBelgie

Kerken mogen blijven hoor, die hebben zonder hun religieuze functie echt nog wel nut. Toerisme, blik op het verleden, waarschuwing voor de toekomst, en ook gewoon mooi vaak.
:')

Ahhh, cultuur-relativisme. Nog een Nederlandse ziekte.

Ja ik zie je edit. Vermoeiend, dat eenzijdig gejank over de kerk.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  zondag 21 juni 2020 @ 23:25:57 #15
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_193731388
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:23 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

:')

Ahhh, cultuur-relativisme. Nog een Nederlandse ziekte.
Noord of zuid?
"We aren't people, we are text." - Japanman Sakyusan -
  Beste debater 2022 zondag 21 juni 2020 @ 23:26:54 #16
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_193731412
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:25 schreef Tyr80 het volgende:

[..]

Noord of zuid?
Was vooral een Noordelijk gegeven; hier in het Zuiden is het sinds de jaren '70 ingeslopen.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  zondag 21 juni 2020 @ 23:35:42 #17
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_193731589
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:23 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

:')

Ahhh, cultuur-relativisme. Nog een Nederlandse ziekte.

Ja ik zie je edit. Vermoeiend, dat eenzijdig gejank over de kerk.
Hè?

We lijken het dus eens dat het godsdienstige aspect achterhaald is, ik haalde nota bene nog een positief aspect (de verbindende functie) ervan aan en nu is het eenzijdig gejank. Prima hoor, maar je bent niet te volgen zo.
"We aren't people, we are text." - Japanman Sakyusan -
  Beste debater 2022 zondag 21 juni 2020 @ 23:36:48 #18
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_193731614
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:35 schreef Tyr80 het volgende:

[..]

Hè?

We lijken het dus eens dat het godsdienstige aspect achterhaald is, ik haalde nota bene nog een positief aspect (de verbindende functie) ervan aan en nu is het eenzijdig gejank. Prima hoor, maar je bent niet te volgen zo.
Nee, die 'waarschuwing'...

Waarschuwing waartegen?
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  zondag 21 juni 2020 @ 23:42:20 #19
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_193731708
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:36 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Nee, die 'waarschuwing'...

Waarschuwing waartegen?
Allerlei vormen van verspilling vooral. Als er echt brood uit monden gespaard is zoals je zegt dan heeft het vast ook levens gekost. Om een ‘god’ te vereren. Moeten we niet meer doen.

Ze hoeven niet tegen de vlakte onwille van nut. Maar laten we er dan wel van leren.
"We aren't people, we are text." - Japanman Sakyusan -
  Beste debater 2022 zondag 21 juni 2020 @ 23:44:58 #20
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_193731740
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:42 schreef Tyr80 het volgende:

[..]

Allerlei vormen van verspilling vooral. Als er echt brood uit monden gespaard is zoals je zegt dan heeft het vast ook levens gekost. Om een ‘god’ te vereren. Moeten we niet meer doen.

Ze hoeven niet tegen de vlakte onwille van nut. Maar laten we er dan wel van leren.
Hoe (zowel katholieke als protestantse) kerken ook de instituten waren die charitas, onderwijs, verzorging en bovenal troost boden, bijvoorbeeld.

Maar goed, religie is in Nederland helemaal anathema (lol).
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  zondag 21 juni 2020 @ 23:48:17 #21
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_193731795
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:44 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Hoe (zowel katholieke als protestantse) kerken ook de instituten waren die charitas, onderwijs, verzorging en bovenal troost boden, bijvoorbeeld.

Maar goed, religie is in Nederland helemaal anathema (lol).
Dat moet zeker blijven gebeuren, maar zonder het bullshitjasje graag. Of om een wit voetje te halen bij ‘god’.
"We aren't people, we are text." - Japanman Sakyusan -
  Moderator maandag 22 juni 2020 @ 00:01:56 #22
236264 crew  capricia
pi_193731972
Ja, religie is ook gemeenschapszin.
Die structuren vervangen is best lastig.
Definitely not CIA
pi_193732053
Heeft Coen dit echt gedaan? Het leek me zo een aardige jongen die geen vlieg kwaad deed en oude vrouwtjes hielp met oversteken en boodschappen dragen.

Misschien vroegen de mensen wel erom, provocatie enzo. Hij ging ze toch niet zomaar mishandelen. Kan ook noodweer geweest zijn. Een kat in het nauw maakt rare sprongen
Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
Ik ben geen robot.
niet bang voor ban
I stand with (the) Netherlands. w/
  maandag 22 juni 2020 @ 07:32:03 #24
3542 Gia
User under construction
pi_193733067
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:07 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Dat het bestuur daar zit doet niets af aan de eigenheid van provincies, regio's en streken.
Ik wil nog wel het zuiden afscheiden van de rest van Nederland.
Zeeland, Brabant en Limburg bij Vlaanderen als nieuw land Groot-Brabant, of zo.
De Walen mogen dan bij Frankrijk en de rest van Nederland zoekt het maar lekker uit.
Lijkt me een gezellig nieuw landje, met goei bier.
pi_193733126
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 23:42 schreef Tyr80 het volgende:

[..]

Allerlei vormen van verspilling vooral. Als er echt brood uit monden gespaard is zoals je zegt dan heeft het vast ook levens gekost. Om een ‘god’ te vereren. Moeten we niet meer doen.

Ze hoeven niet tegen de vlakte onwille van nut. Maar laten we er dan wel van leren.
Ze herinneren wel iedere arme aan de nare ervaringen met religieuzen. Dus wel tegen de vlakte met al die godshuizen. Of ze moeten de armen teveel geld geven zodat die de rest van hun leven van hotel tot hotel kunnen zwerven om zodoende minder nare ervaringen te hebben.
  maandag 22 juni 2020 @ 07:50:35 #26
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_193733151
quote:
0s.gif Op maandag 22 juni 2020 00:09 schreef W.H.I.S.T.L.E het volgende:
Heeft Coen dit echt gedaan? Het leek me zo een aardige jongen die geen vlieg kwaad deed en oude vrouwtjes hielp met oversteken en boodschappen dragen.

Misschien vroegen de mensen wel erom, provocatie enzo. Hij ging ze toch niet zomaar mishandelen. Kan ook noodweer geweest zijn. Een kat in het nauw maakt rare sprongen
Doe niet zo vervelend man. Dat was gewoon voor de handel en het geld en niemand die er in die tijd echt moeilijk over deed om een paar duizend inboorlingen te doden, als er maar wat geld tegenover stond. En er is ook niemand die ontkent dat dat zo was, we zijn nu alleen een andere mening toegedaan.
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
pi_193733315
quote:
0s.gif Op maandag 22 juni 2020 00:09 schreef W.H.I.S.T.L.E het volgende:
Heeft Coen dit echt gedaan? Het leek me zo een aardige jongen die geen vlieg kwaad deed en oude vrouwtjes hielp met oversteken en boodschappen dragen.

Misschien vroegen de mensen wel erom, provocatie enzo. Hij ging ze toch niet zomaar mishandelen. Kan ook noodweer geweest zijn. Een kat in het nauw maakt rare sprongen
In zijn verdediging, ze hadden ook een vriend/collega van hem vermoord. En hij zal ongetwijfeld ook genoeg nuttigs daar hebben gedaan. Hij heeft Batavia opgericht wat nu Jakarta is toch? Misschien was het nu nog een jungle geweest als hij niet langs was gegaan.
Facts don't care about your feelings
pi_193733482
quote:
0s.gif Op maandag 22 juni 2020 07:50 schreef nixxx het volgende:

[..]

Doe niet zo vervelend man. Dat was gewoon voor de handel en het geld en niemand die er in die tijd echt moeilijk over deed om een paar duizend inboorlingen te doden, als er maar wat geld tegenover stond. En er is ook niemand die ontkent dat dat zo was, we zijn nu alleen een andere mening toegedaan.
Dat is niet waar. Ten eerste was het oorlog, de VOC was een zelffinancierende oorlogsmachine om met name de Spanjaarden en Portugezen financieel te treffen. In de Republiek werd er juist wel moeilijk gedaan over inboorlingen, in tegenstelling tot bijj de Engelsen, Fransen, Portugezen en Spanjaarden. Maar ja, voordat Coen had bericht over wat hij van plan was en een bevel terugkreeg waren we 1 a 2 jaar verder.

In het algemeen was de aanpak om inboorlingen met rust te laten en er handel mee te drijven. Het kon jaren duren voor er conflicten ontstonden maar als er gehandeld werd met de Europese vijanden dan kwam dat conflict er heel snel.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  maandag 22 juni 2020 @ 09:08:33 #29
474314 MissGiraffe
NOOIT sarcastisch!
pi_193733559
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2020 14:29 schreef manny het volgende:

[..]

Er staan vele onwaarheden op.

Wat klopt er niet dan?

HEy FOKKERZZZZZ! Denken we wel om .............?!????????????????
pi_195733408
quote:
Maar onder de oppervlakte speelt er meer, denken wij, en wordt de discussie over wat te doen met dit beladen stuk erfgoed mede gevoed door emoties, die in directe zin weinig met de gebeurtenissen op Banda te maken hebben, maar heel veel met onvrede over het hoge tempo van sociaal-culturele veranderingen in Nederland in het hier en nu: de toegenomen sociale mobiliteit, de doorwerking van koloniale wereldbeelden, maatschappijopvattingen en praktijken als racisme en, daaraan gekoppeld misschien wel, onvrede over de multiculturele samenleving. D
-----------
In Hoorn speelt de discussie over Coen zich af langs lijnen van 'wij' (de oorspronkelijke inwoners van Hoorn, ofwel de Horinezen) tegen 'zij' (de import, veelal uit Amsterdam, genaamd de Horenaren of ook wel: de 020-ers en anderen die zich vanuit, met name de Randstad, met de kwestie bemoeien). Er heerst ergernis over die 020-ers die 'ons' komen vertellen wat 'we' moeten vinden. Horinezen voelen zich moreel de maat genomen, alsof ze niet deugen als ze Coen niet verwerpen. De emoties lopen met name de afgelopen tien jaar hoog op. Journalist en 'Horenaar' Eric van de Beek, trekker van het burgerinitiatief tegen het standbeeld van Coen in 2011, kreeg bijvoorbeeld met de nodige agressie te maken. Hij ontving doodsbedreigingen, de ramen van zijn woning werden besmeurd en pamfletten gingen rond in de stad waarop hij als nazi werd afgebeeld.7 Op een Facebook-site voor Horinezen is een gewelddadige cartoon te vinden, waarbij een vrouw die zich uitspreekt tegen Coen, levend wordt verbrand. 'Lachen!' - was de teneur.8
https://www.ou.nl/-/jan-pieterszoon-coen
  Jaap van Dissel-award 2022 maandag 4 januari 2021 @ 12:13:38 #31
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_197205121
quote:
Opnieuw protest tegen J.P. Coen-beeld in Hoorn: leuzen aangebracht op straat

HOORN - Bij het standbeeld van J.P. Coen in Hoorn zijn gisteravond leuzen gespoten. Op foto's is te zien dat met graffiti meermaals de tekst 'weg met JP Coen' op de grond voor het beeld is geschreven.



De teksten zijn aangebracht door Building the Baileo, een van de organisaties achter de demonstratie tegen J.P. Coen vorig jaar juni in Hoorn. Die verliep in eerste instantie rustig en vreedzaam, maar daarna brak er onrust uit toen groepen jongeren door de stad trokken. Door het hele land werden mensen ervoor opgepakt.

Met de actie wil Building the Baileo opnieuw duidelijk maken dat het beeld in Hoorn wat hen betreft uit het straatbeeld moet verdwijnen. "Als de gemeente de indoctrinatie daadwerkelijk wil vervangen voor educatie haalt zij het beeld van het plein weg en plaatst het waar het hoort: in een museum", schrijft de organisatie in een bericht op Instagram.

"De verwijdering van het standbeeld van J.P. Coen door de gemeente Hoorn en erkenning voor de pijn die de handhaving van dit beeld decennialang, tot op de dag van vandaag (heeft) veroorzaakt. Wij willen een eind maken aan de verheerlijking van het Nederlandse koloniale verleden, in het bijzonder dat van de VOC. Informatie is belangrijk, dus het uitwissen van geschiedenis is nadrukkelijk niet ons doel. Maar enkel bewustwording is niet genoeg."

De gemeente Hoorn zegt tegen NH Nieuws op de hoogte te zijn van de teksten die zijn aangebracht bij het beeld. Volgens een woerdvoerder komt de gemeente later vandaag met een reactie.



https://www.nhnieuws.nl/n(...)angebracht-op-straat
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
pi_197205262
Beetje jammer dat we onze historie willen vergeten alleen omdat de tijd is veranderd.

De hele kern van 'geschiedenis' is volgens mij dat je hem blijft herinneren en er van leert. Feit is gewoon dat veel grote historische figuren zich in hebben gelaten met zaken die we nu niet meer als acceptabel zien. Nou laten we die nuance dan aanbrengen door duidelijke teksten bij hun standbeelden.

Het blijven grote figuren uit ons verleden.

Maar goed, deze nuance zal wel slecht vallen aan weerszijden van de discussie.
  maandag 4 januari 2021 @ 12:52:19 #33
168739 Red_85
'echt wel'
pi_197205711
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 12:21 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:
Beetje jammer dat we onze historie willen vergeten alleen omdat de tijd is veranderd.

De hele kern van 'geschiedenis' is volgens mij dat je hem blijft herinneren en er van leert. Feit is gewoon dat veel grote historische figuren zich in hebben gelaten met zaken die we nu niet meer als acceptabel zien. Nou laten we die nuance dan aanbrengen door duidelijke teksten bij hun standbeelden.

Het blijven grote figuren uit ons verleden.

Maar goed, deze nuance zal wel slecht vallen aan weerszijden van de discussie.
Inderdaad. Nuance is helemaal niet nodig. Vandalisme, chantage en met geweld je standpunt kracht bij zetten daarin tegen...

Hoop dat de gemeente verstandig blijft en nooit ook maar een millimeter aan dit volk toegeeft. Is het beeld weg, gaan ze wel zeuren over de gevel van het Westfries museum of over het VOC logo in de Grote Noord. Het zal nooit goed zijn voor dit volk.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_197207020
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 12:21 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:
Beetje jammer dat we onze historie willen vergeten alleen omdat de tijd is veranderd.

De hele kern van 'geschiedenis' is volgens mij dat je hem blijft herinneren en er van leert. Feit is gewoon dat veel grote historische figuren zich in hebben gelaten met zaken die we nu niet meer als acceptabel zien. Nou laten we die nuance dan aanbrengen door duidelijke teksten bij hun standbeelden.
Duidelijke teksten bij de persoonsverheerlijkende is een middel de historie te herinneren.
In het geval van JP Coen is de persoonsverheerlijking erg misplaatst en indirect worden zijn oorlogsmisdaden en die van zijn tijd goedgepraat of gebagatelliseerd, dus die negatieve zijde van zijn historie en zijn tijdperk vergeten.
Publiciteit krijgen door een anti-Coen actie is ook een middel om de historie in herinnering te houden.

Zie het filmpje
https://www.facebook.com/wepromiseto/posts/1782969761910459

[ Bericht 8% gewijzigd door Bluesdude op 04-01-2021 14:26:10 ]
pi_197207476
Laat de mensen lekker zeiken en zeuren. Als Sinterklaas eenmaal vertrokken is dan hebben ze immers niets om over te klagen. Nu hebben de beroeps-demonstranten een gesprekspartner gevonden in een standbeeld.
er moet geklaagd worden. er moeten leuzen gespoten worden. dat het helemaal nergens over gaat en dat de lieden die dit doen honderden kilometers van Hoorn wonen doet er niet toe.

wat dat betreft is de Nationale discussie- en ophefkalender voor 2021 redelijk aangepast
twitter


[ Bericht 0% gewijzigd door spectrumanalyser op 04-01-2021 15:11:12 ]
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
  maandag 4 januari 2021 @ 15:01:10 #36
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_197207643
Hmmm, ik erger me al jaren aan het beeld van Pim Fortuyn in Rotterdam. Het vereren van een xenofoob en polarist druist ook in tegen mijn huidige normen en waarden. Ik ga maar eens een actiegroepje starten.
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_197208179
Ik erger me aan al dat ge-erger.
is er al een actiegroep stop overbodige actiegroepen?
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
pi_197208607
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 15:26 schreef spectrumanalyser het volgende:
Ik erger me aan al dat ge-erger.
is er al een actiegroep stop overbodige actiegroepen?
Begin er zelf een !!
pi_197208653
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 14:52 schreef spectrumanalyser het volgende:
Laat de mensen lekker zeiken en zeuren. Als Sinterklaas eenmaal vertrokken is dan hebben ze immers niets om over te klagen. Nu hebben de beroeps-demonstranten een gesprekspartner gevonden in een standbeeld.
er moet geklaagd worden.
Doen ze dat demonstreren tegen JP-Coen verheerlijking voor hun beroep ? Verdient dat nou veel ?
Overigens ... Er wordt al langer dan 400 jaar geklaagd over Coen.
pi_197208895
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 15:51 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Doen ze dat demonstreren tegen JP-Coen verheerlijking voor hun beroep ? Verdient dat nou veel ?
Overigens ... Er wordt al langer dan 400 jaar geklaagd over Coen.
Het zal weinig opleveren voor de portemonnee. wel krijgen ze een vorm van aandacht waar ze zo naar verlangen.
Het blijft slechts kopieergedrag. Goed kijken wat er in de verenigde staten allemaal gaande is en dat hier lekker kopiëren. En je krijgt er nog erkenning voor ook, blijkbaar.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
pi_197209018
Gewoon in een museum er mee.
Kijk: uiteindelijk moet zo'n standbeeld bij tijd en wijle ook worden gerestaureerd. Dat kost ook geld.
Als het in een museum staat met alle plussen en minnen staat het niemand in de weg, en hoeft het niemand zich er aan te ergeren en zal niemand het beschadigen.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197209196
Onbegrijpelijk. Alles moet weg zodat alleen Nijntje nog overblijft.
Nijntje is het enige wat nog anno 2021 in een publieke ruimte kan want het heeft geen geslacht, geen misdaden gepleegd, niet gefraudeerd, geen geschiedenis, niet fout in de oorlog en heeft geen onzedelijke voorstellen gedaan - in tegenstelling tot Nelson Mandela. Van de laatst genoemde persoon moet elk standbeeld dan ook uit de publieke ruimte verdwijnen.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
pi_197209275
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 16:20 schreef spectrumanalyser het volgende:
Onbegrijpelijk. Alles moet weg zodat alleen Nijntje nog overblijft.
Nijntje is het enige wat nog anno 2021 in een publieke ruimte kan want het heeft geen geslacht, geen misdaden gepleegd, niet gefraudeerd, geen geschiedenis, niet fout in de oorlog en heeft geen onzedelijke voorstellen gedaan - in tegenstelling tot Nelson Mandela. Van de laatst genoemde persoon moet elk standbeeld dan ook uit de publieke ruimte verdwijnen.
Two wrongs don't make a right.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197209335
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 16:20 schreef spectrumanalyser het volgende:
Onbegrijpelijk. Alles moet weg zodat alleen Nijntje nog overblijft.
Nijntje is het enige wat nog anno 2021 in een publieke ruimte kan want het heeft geen geslacht, geen misdaden gepleegd, niet gefraudeerd, geen geschiedenis, niet fout in de oorlog en heeft geen onzedelijke voorstellen gedaan - in tegenstelling tot Nelson Mandela. Van de laatst genoemde persoon moet elk standbeeld dan ook uit de publieke ruimte verdwijnen.
Nelson Mandela mag je ook in een context plaatsen inderdaad. Zoals we in de loop van decennia ook anders zijn gaan denken over Ché Guevara.
pi_197211446
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 16:20 schreef spectrumanalyser het volgende:
Onbegrijpelijk. Alles moet weg zodat alleen Nijntje nog overblijft.
Hoe gruwelijk alleen nog standbeelden van Nijntje over heel Nederland
Enge fantasie van je.

Nijntje knuffelt hier een niet witte knuffel.. Best wel bruin.
En die regenboog op de achtergrond.
Wat een schandalig politiekcorrect plaatje
  Moderator maandag 4 januari 2021 @ 18:41:57 #46
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197211458
Nijn is wel heel erg wit
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197211582
Heeft Nijntje eigenlijk een gender?
pi_197211704
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 18:49 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:
Heeft Nijntje eigenlijk een gender?
transgender.... dus verdacht van politiekecorrectheid
pi_197212670
quote:
Zes verdachten van rellen na een demonstratie tegen het standbeeld van J.P. Coen in Hoorn zijn veroordeeld tot taakstraffen. Ze zijn schuldig bevonden aan het gooien van stenen en stoelen waarbij ME'ers en hun paarden werden geraakt. Meerdere verdachten wezen zelf naar de politie die de demonstranten ten onrechte in een hoek zou hebben gedreven.

Op 19 juni van dit jaar komen zowel voor- als tegenstanders van het standbeeld van J.P. Coen bij elkaar op aparte plekken in Hoorn om te demonstreren. Na afloop, als een deel van de tegendemonstranten richting het beeld wil lopen, gaat het fout. De politie houdt ze tegen, waarna het uit de hand loopt. Demonstranten steken vuurwerk af, en gooien met stoeptegels, stenen en stoelen richting de ME.
https://www.nhnieuws.nl/n(...)-wijzen-naar-politie

De burgemeester zei dat ze bewust naar Hoorn gingen om te rellen.
Het zal deels waar zijn. In welke mate gingen ze om te rellen en in welke mate wilden ze laten horen : Coen is okee ?
pi_197212803
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 18:49 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:
Heeft Nijntje eigenlijk een gender?
Nijntje was de eerste jaren non-binair, tot Dick Bruna persoonlijke voornaamwoorden ging gebruiken (echt waar).
En beelden, tja, wat hebben we er eigenlijk aan? Als je zo nodig aan iets of iemand wil denken, dan ga je je eigen huis er maar mee versieren. Dat geldt voor een beeld van een heilige, een bn’er en een experimenteel houtwerkje op een rotonde. Kost maar geld en nodeloos gediscussieer.
pi_197212902
Topic niet gelezen maar Coen had toch de honingtochten gedaan? En die waren heel wreed
FOK! is net een groot tijdschrift
pi_197213641
quote:
8s.gif Op maandag 4 januari 2021 15:01 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Hmmm, ik erger me al jaren aan het beeld van Pim Fortuyn in Rotterdam. Het vereren van een xenofoob en polarist druist ook in tegen mijn huidige normen en waarden. Ik ga maar eens een actiegroepje starten.
Homofoob :{w
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
pi_197213696
Nijntje is bovendien ook nog een cartoon.
Het zal aardig wat moeite gaan kosten om alle Nijntje-standbeelden en -verwijzingen weg te krijgen, het zijn er aardig wat.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
pi_197213762
Al je woede richten op standbeelden van historische figuren. _O- Sorry maar dan heb je echt niks aan je leven.
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
pi_197213890
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 20:34 schreef Hathor het volgende:
Al je woede richten op standbeelden van historische figuren. _O- Sorry maar dan heb je echt niks aan je leven.
Die boosheid is primair gericht tegen de persoonsverheerlijking door hedendaagse mensen, natuurlijk
  Moderator maandag 4 januari 2021 @ 20:42:19 #56
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197214050
zijn maar weinig mensen die Coen verheerlijken henden dage dus dat kan het niet zijn
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197214535
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 20:37 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Die boosheid is primair gericht tegen de persoonsverheerlijking door hedendaagse mensen, natuurlijk
Persoonsverheerlijking _O- Pik, het is 2021, niemand verheerlijkt een standbeeld, er zijn alleen debielen die zich eraan storen, en die moeten in een dwangbuis.
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
pi_197214681
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 20:55 schreef Hathor het volgende:
niemand verheerlijkt een standbeeld,
Het is persoonsverheerlijking van een persoon die echt leefde, niet de verheerlijking van een standbeeld

quote:
er zijn alleen debielen die zich eraan storen, en die moeten in een dwangbuis.
Jij vind dat een paar miljoen Nederlanders in een dwangbuis opgesloten moet worden?
En hoeveel honderd miljoen mensen wereldwijd zijn dat ?
  maandag 4 januari 2021 @ 21:07:35 #59
22794 Enchanter
Right you are Ken!!!
pi_197215030
Kan iemand mij uitleggen hoe die jankerds last hebben van dat beeld ?
Worden ze er ziek van of iets anders ?
Ik ben inmiddels overleden
  Moderator maandag 4 januari 2021 @ 21:07:44 #60
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197215037
ik geloof niet dat er miljoenen Nederlanders zijn die weten wie Coen was

laat staan honderd miljoen wereldwijd _O-
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  maandag 4 januari 2021 @ 21:08:23 #61
22794 Enchanter
Right you are Ken!!!
pi_197215057
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 20:59 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Het is persoonsverheerlijking van een persoon die echt leefde, niet de verheerlijking van een standbeeld
[..]

Dus Moskeeën moeten ook dicht ?
Daar wordt ook iemand aanbeden die niet vies was van een slaafje meer of minder
Ik ben inmiddels overleden
pi_197215299
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 21:08 schreef Enchanter het volgende:

[..]

Dus Moskeeën moeten ook dicht ?
Daar wordt ook iemand aanbeden die niet vies was van een slaafje meer of minder
Christelijke kerken dus ook. In de tijd van Abraham waren er ook slaven.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197215423
quote:
83s.gif Op maandag 4 januari 2021 21:07 schreef sp3c het volgende:
ik geloof niet dat er miljoenen Nederlanders zijn die weten wie Coen was
oei wat heb jij een lage dunk van de Nederlandse bevolking

l
quote:
aat staan honderd miljoen wereldwijd _O-
Er zijn 270 miljoen mensen in Indonesié .
Het is aan te nemen dat 100 miljoen weten wie JP Coen was. Vermoedelijk meer
Ook in Indonesie wordt hij genoemd als stichter van oud Batavia, nu Jakarta en als vernietiger van het dorpje Jajakarta.
  maandag 4 januari 2021 @ 21:19:46 #64
22794 Enchanter
Right you are Ken!!!
pi_197215451
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 21:15 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Christelijke kerken dus ook. In de tijd van Abraham waren er ook slaven.
ga ze daar ook langs met spuitbussen, of durven ze dat niet ?
Ik ben inmiddels overleden
  maandag 4 januari 2021 @ 21:40:02 #65
483379 Repentless
Live fast, on high
pi_197216006
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 16:09 schreef Twentsche_Ros het volgende:
Gewoon in een museum er mee.
Kijk: uiteindelijk moet zo'n standbeeld bij tijd en wijle ook worden gerestaureerd. Dat kost ook geld.
Als het in een museum staat met alle plussen en minnen staat het niemand in de weg, en hoeft het niemand zich er aan te ergeren en zal niemand het beschadigen.
Denk je nou echt dat er geen probleem meer is als dat beeld naar een museum wordt verplaatst? Het gaat die figuren niet om zaken in het 'juiste' historisch perspectief te plaatsen en om 'verering' tegen te gaan.

Het enige doel is het volledig wegvagen/vernietigen van alle in hun ogen 'ongewenste/provocerende/racistische/etc.' zaken. Waarbij het, als het lukt, als een triomf wordt gevierd.
  Moderator maandag 4 januari 2021 @ 21:56:53 #66
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197216436
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 21:18 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

oei wat heb jij een lage dunk van de Nederlandse bevolking

l
lol, pot verwijt de ketel _O-

ik heb Coen niet op een dusdanige sokkel staan dat ik verwacht dat iedereen weet wie hij is nee
het is een relatief klein mannetje in een kleine voetnoot in de geschiedenis

ik denk wel dat nu meer mensen hem kennen dan voordat zijn standbeeld wegmoest dus dat is iig een succesje :D

quote:
[..]

Er zijn 270 miljoen mensen in Indonesié .
Het is aan te nemen dat 100 miljoen weten wie JP Coen was. Vermoedelijk meer
Ook in Indonesie wordt hij genoemd als stichter van oud Batavia, nu Jakarta en als vernietiger van het dorpje Jajakarta.
ja goed verhaal, 270 miljoen waarvan 10 procent onder de armoede grens leeft, 27 procent 14 jaar en jonger en van overige 73 procent er 5 niet kan lezen of schrijven

er zijn echt geen 100 miljoen Indonesiers weten wie JP Coen was, totaal onwaarschijnlijk, die hebben echt andere dingen aan hun hoofd
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  maandag 4 januari 2021 @ 23:24:49 #67
22794 Enchanter
Right you are Ken!!!
pi_197217989
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 21:15 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Christelijke kerken dus ook. In de tijd van Abraham waren er ook slaven.
Klopt de vrouw van Abraham had sowieso een slaaf.

Ben benieuwd naar die gasten of ze dan ook zo flink zijn
Ik ben inmiddels overleden
pi_197221282
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 23:24 schreef Enchanter het volgende:

[..]

Klopt de vrouw van Abraham had sowieso een slaaf.

Ben benieuwd naar die gasten of ze dan ook zo flink zijn
Daar gaat het niet om. Het is stigmatiserend om alleen de moskeeën te noemen, en niet alle gebedshuizen van alle religies.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  dinsdag 5 januari 2021 @ 11:07:58 #69
22794 Enchanter
Right you are Ken!!!
pi_197221307
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 11:06 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Daar gaat het niet om. Het is stigmatiserend om alleen de moskeeën te noemen, en niet alle gebedshuizen van alle religies.
prima , maar dat doen ze dus niet , en ik vraag me nog steeds af hoe iemand met een IQ boven de 25 last kan hebben van een standbeeld
Ik ben inmiddels overleden
pi_197221350
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 21:40 schreef Repentless het volgende:

[..]

Denk je nou echt dat er geen probleem meer is als dat beeld naar een museum wordt verplaatst? Het gaat die figuren niet om zaken in het 'juiste' historisch perspectief te plaatsen en om 'verering' tegen te gaan.

Het enige doel is het volledig wegvagen/vernietigen van alle in hun ogen 'ongewenste/provocerende/racistische/etc.' zaken. Waarbij het, als het lukt, als een triomf wordt gevierd.
Wie zijn "die figuren"?
Dat is geen homogene groep.
Uiteindelijk kost het onderhouden van een standbeeld in de open lucht veel gemeenschapsgeld. Je zal het bij tijd en wijle moeten restaureren. Dus: gewoon laten staan en niks doen is geen optie.
Het is dus goedkoper om het weg te halen. Dan is een optie "Ergens binnen zetten bij een constante temperatuur" een goede beslissing op lange termijn. En waarom dan geen museum, waar een juiste klimaatbeheersing is.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197221389


Dit is natuurlijk heel wat anders. Dat kun je helemaal niet met elkaar vergelijken.
Want hierbij gaat "Laat toch gewoon hangen" niet op.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197221528
zelfs Pierre Kartner heeft een duistere geschiedenis. evengoed heeft hij een tiental onderscheidingen ontvangen.
stop de verheerlijking van Vader Abraham.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
  dinsdag 5 januari 2021 @ 11:23:21 #73
22794 Enchanter
Right you are Ken!!!
pi_197221529
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 11:12 schreef Twentsche_Ros het volgende:
[ afbeelding ]

Dit is natuurlijk heel wat anders. Dat kun je helemaal niet met elkaar vergelijken.
Want hierbij gaat "Laat toch gewoon hangen" niet op.
Dat is idd wat anders
Ik ben inmiddels overleden
pi_197221910
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 11:12 schreef Twentsche_Ros het volgende:
[ afbeelding ]

Dit is natuurlijk heel wat anders. Dat kun je helemaal niet met elkaar vergelijken.
Want hierbij gaat "Laat toch gewoon hangen" niet op.
Klopt want Hitler heeft nooit iets betekend voor de vaderlandse geschiedenis in tegenstelling tot Coen.
  dinsdag 5 januari 2021 @ 11:47:54 #75
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_197221977
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 20:37 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Die boosheid is primair gericht tegen de persoonsverheerlijking door hedendaagse mensen, natuurlijk
Die beelden zijn niet meer dan een verzamelplaats van duivenschijt. Maar mensen zijn wél klaar met al die SJW-jankers die overal maar door gekwetst zijn, maar die eigenlijk gewoon op geld bewuste aandachtshoeren zijn.

Als er al beeldenverering plaats vindt - hallo Thierry - dan is dat doorgaans een provocatieve reactie.
Als mijn post niet duidelijk is, moet je misschien even je sarcasmeradar aanzetten.
pi_197222424
quote:
83s.gif Op maandag 4 januari 2021 21:56 schreef sp3c het volgende:

[..]

lol, pot verwijt de ketel _O-

ik heb Coen niet op een dusdanige sokkel staan dat ik verwacht dat iedereen weet wie hij is nee
het is een relatief klein mannetje in een kleine voetnoot in de geschiedenis

ik denk wel dat nu meer mensen hem kennen dan voordat zijn standbeeld wegmoest dus dat is iig een succesje :D
[..]

ja goed verhaal, 270 miljoen waarvan 10 procent onder de armoede grens leeft, 27 procent 14 jaar en jonger en van overige 73 procent er 5 niet kan lezen of schrijven

er zijn echt geen 100 miljoen Indonesiers weten wie JP Coen was, totaal onwaarschijnlijk, die hebben echt andere dingen aan hun hoofd
Ik ben opgegroeid in Hoorn en met school hebben we ooit een rondleiding en uitleg over JP Coen gehad en ik wist het zelfs niet meer. Pas toen dat standbeeld in het nieuws kwam ben ik weer gaan inlezen. En dan is m'n vader nog Indonesisch ook :') Hij heeft het ook nooit over die JP Coen gehad totdat die zooi in het nieuws kwam en sindsdien zegt ie pas "ja schandalig wat hij heeft gedaan dat standbeeld moet weg".

Maar zo gaat het bij dit soort dingen altijd. Niemand interesseert tot een groepje gaat schreeuwen en dan kan je als één van de gekwetste minderheden niet meer achterblijven en moet je ze steunen. Als je als Surinamer zegt dat je niet achter BLM staat krijg je ook problemen met je broeders. In mijn wijk zie je ook veel Turkse vlaggen enzo hangen bij huizen. Een Turk vertelde me eens dat als je als Turk met een Nederlandse vlag gaat lopen zwaaien dat Turkse familie en vrienden dat zeker niet in dank afnemen. Daarom vind ik het altijd grappig dat mensen nationalisten (mensen die zeggen ik ben trots op Nederland) al snel als racist of extreem rechts worden weggezet terwijl juist de vele minderheden hier ook "trots" zijn op hun afkomst.
Facts don't care about your feelings
pi_197222534
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 11:44 schreef Gehrman het volgende:

[..]

Klopt want Hitler heeft nooit iets betekend voor de vaderlandse geschiedenis in tegenstelling tot Coen.
Inderdaad: Als het onze Nederlandse geschiedenis betreft is het natuurlijk wat anders dan die van een ander volk (in dit geval de Duitsers).
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  dinsdag 5 januari 2021 @ 12:30:40 #78
229532 Twiitch
Speelt met zichzelf
pi_197222756
Ook hier gaan ze gewoon toegeven en dan gaat de kwetsbrigade op zoek naar het volgende stokpaardje.
pi_197222998
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 11:47 schreef thedeedster het volgende:.

Als er al beeldenverering plaats vindt - hallo Thierry - dan is dat doorgaans een provocatieve reactie.
Dat was geen beeldenverering van Baudet.
Dat was de verering van een moordenaar die een icoon is van nationale trots, en dat is weer belangrijk voor de nationale identiteit, aldus Baudet
Ter redding van het vaderland enzo
twitter


Hij maakte een paar foto's bij beelden en dat was genoeg reclamemateriaal .
En toen stopte hij met dat eerbetoon.
Nu is hij een superwappie.... brrrrrrr das eg nie volgens nationale trots en nationale identiteit.
Dat is vele Nederlandse coronadoden willen 3 miljoen, mag best, aldus Baudet
  dinsdag 5 januari 2021 @ 12:47:47 #80
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_197223098
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 12:43 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Dat was geen beeldenverering van Baudet.
Dat was de verering van een moordenaar die een icoon is van nationale trots, en dat is weer belangrijk voor de nationale identiteit, aldus Baudet
[ twitter ]

Hij maakte een paar foto's bij beelden en dat was genoeg reclamemateriaal .
En toen stopte hij met dat eerbetoon.
Nu is hij een superwappie.... brrrrrrr das eg nie volgens nationale trots en nationale identiteit.
Dat is vele Nederlandse coronadoden willen 3 miljoen, mag best, aldus Baudet
Whatever, ik vind die Baudet een volidioot.
Als mijn post niet duidelijk is, moet je misschien even je sarcasmeradar aanzetten.
  dinsdag 5 januari 2021 @ 12:55:53 #81
168739 Red_85
'echt wel'
pi_197223248
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 12:43 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Dat was geen beeldenverering van Baudet.
Dat was de verering van een moordenaar die een icoon is van nationale trots, en dat is weer belangrijk voor de nationale identiteit, aldus Baudet
Ter redding van het vaderland enzo
[ twitter ]

Hij maakte een paar foto's bij beelden en dat was genoeg reclamemateriaal .
En toen stopte hij met dat eerbetoon.
Nu is hij een superwappie.... brrrrrrr das eg nie volgens nationale trots en nationale identiteit.
Dat is vele Nederlandse coronadoden willen 3 miljoen, mag best, aldus Baudet
Omdat baudet een foto bij Coen heeft gemaakt, moet Coen maar weg?

Raar...
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  dinsdag 5 januari 2021 @ 13:04:54 #82
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_197223427
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 12:55 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Omdat baudet een foto bij Coen heeft gemaakt, moet Coen maar weg?

Raar...
Dat wordt nog lachen;
Foto van Baudet bij een Moskee, foto van Baudet bij de ledenvergadering van D66, foto van Baudet bij de publieke omroep etc...
Als mijn post niet duidelijk is, moet je misschien even je sarcasmeradar aanzetten.
  dinsdag 5 januari 2021 @ 13:13:07 #83
483379 Repentless
Live fast, on high
pi_197223601
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 11:10 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Wie zijn "die figuren"?
Dat is geen homogene groep.
Uiteindelijk kost het onderhouden van een standbeeld in de open lucht veel gemeenschapsgeld. Je zal het bij tijd en wijle moeten restaureren. Dus: gewoon laten staan en niks doen is geen optie.
Het is dus goedkoper om het weg te halen. Dan is een optie "Ergens binnen zetten bij een constante temperatuur" een goede beslissing op lange termijn. En waarom dan geen museum, waar een juiste klimaatbeheersing is.
"Die figuren" zijn beroepsgekwetsten. Dat is inderdaad geen homogene groep die volledig te duiden is, maar ik neem aan dat je zelf ook wel een idee kunt vormen waar ik op doel. De categorie KOZP/Grauwe Eeuw.

Geld is natuurlijk niet de motivatie hier. De openbare ruimte staat vol met allerhande beelden die onderhouden moeten worden. Musea ontvangen tevens subsidie, dus het komt voornamelijk uit dezelfde gemeenschapspot.
  dinsdag 5 januari 2021 @ 13:16:48 #84
168739 Red_85
'echt wel'
pi_197223673
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 13:04 schreef thedeedster het volgende:

[..]

Dat wordt nog lachen;
Foto van Baudet bij een Moskee, foto van Baudet bij de ledenvergadering van D66, foto van Baudet bij de publieke omroep etc...
_O-
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  dinsdag 5 januari 2021 @ 13:17:11 #85
22794 Enchanter
Right you are Ken!!!
pi_197223680
Hey @Bluesdude ga je nog reageren op mijn vraag , of ga je hem , zoals we van je gewend zijn , weer negeren omdat je er geen antwoord op heb ?
Ik ben inmiddels overleden
pi_197223961
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 12:43 schreef Bluesdude het volgende:

Dat was geen beeldenverering van Baudet.
Dat was de verering van een moordenaar die een icoon is van nationale trots

Wie mag je volgens jou nog wel eren dan? Ghandi? Mandela? Che? Bijna iedereen heeft bloed aan z'n handen, zo ging dat vroeger nou eenmaal (en soms nu nog). Als je nog verder terug gaat wordt het alleen maar erger.

God heeft wellicht de meeste mensen en dieren vermoord en wordt ook nog elke dag vereerd :')
Facts don't care about your feelings
pi_197224089
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 13:13 schreef Repentless het volgende:

[..]

"Die figuren" zijn beroepsgekwetsten. Dat is inderdaad geen homogene groep die volledig te duiden is, maar ik neem aan dat je zelf ook wel een idee kunt vormen waar ik op doel. De categorie KOZP/Grauwe Eeuw.

Geld is natuurlijk niet de motivatie hier. De openbare ruimte staat vol met allerhande beelden die onderhouden moeten worden. Musea ontvangen tevens subsidie, dus het komt voornamelijk uit dezelfde gemeenschapspot.
quote:
Geld is natuurlijk niet de motivatie hier.
Nee klopt, maar het zal wel een rol spelen. Net als de Gouden Koets. Die wordt gerestaureerd. Want dat ding kost klauwen met geld in de buitenlucht. Als ie binnen blijft is ie veel goedkoper.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  dinsdag 5 januari 2021 @ 13:45:33 #88
49501 4-elements
Arrectis Auribus
pi_197224228
Gewoon een bordje bij het beeld plaatsen met wat Coen heeft gedaan (en eventueel waarom dit beeld hier in de 19e eeuw is geplaatst). Dan maak je er een leerobject van. Zo, dan is dat ook weer opgelost. :P
That's history. I say history because it happened in the past.
Murray Walker
pi_197224709
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 13:45 schreef 4-elements het volgende:
Gewoon een bordje bij het beeld plaatsen met wat Coen heeft gedaan (en eventueel waarom dit beeld hier in de 19e eeuw is geplaatst). Dan maak je er een leerobject van. Zo, dan is dat ook weer opgelost. :P
Ook een goed idee. Maar om hoge kosten van restauratie te voorkomen is het wellicht verstanding het standbeeld te verplaatsen naar een museum.
Want: een middeleeuws zwaard dat je vindt in een veengebied laat je ook niet in het veen liggen.
Je wil het juist conserveren door het in een museum te leggen. Dan blijft ie goed.
En zo is het ook met het standbeeld van Coen.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197224766
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 14:05 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Ook een goed idee. Maar om hoge kosten van restauratie te voorkomen is het wellicht verstanding het standbeeld te verplaatsen naar een museum.
Want: een middeleeuws zwaard dat je vindt in een veengebied laat je ook niet in het veen liggen.
Je wil het juist conserveren door het in een museum te leggen. Dan blijft ie goed.
En zo is het ook met het standbeeld van Coen.
Dan gaat het nog druk worden in dat museum. Want dit gaat toch op voor alle standbeelden.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
pi_197224822
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 21:18 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

oei wat heb jij een lage dunk van de Nederlandse bevolking

l
[..]

Er zijn 270 miljoen mensen in Indonesié .
Het is aan te nemen dat 100 miljoen weten wie JP Coen was. Vermoedelijk meer
Ook in Indonesie wordt hij genoemd als stichter van oud Batavia, nu Jakarta en als vernietiger van het dorpje Jajakarta.
Dat is dan wel apart want hij heeft slechts een heel klein stukje Java en een paar eilandjes geregeerd. Wel apart dat al die 100 miljoenen Indonesiers wiens voorouders maar enkele decennia onder Nederlandse bezetting hebben geleefd daar ook zo mee bezig zijn. Het is natuurlijk verschrikkelijk om ondewijs en infrastructuur opgelegd te krijgen maar ik neem aan dat het overgrote gedeelte van Indonesie dat niet 350 jaar maar slechts een paar decennia Nederlands bestuur heeft gekend het veel beter doet dan dat stukje dat wel zo lang onder de Nederlanders heeft gezwicht.

quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 12:09 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Ik ben opgegroeid in Hoorn en met school hebben we ooit een rondleiding en uitleg over JP Coen gehad en ik wist het zelfs niet meer. Pas toen dat standbeeld in het nieuws kwam ben ik weer gaan inlezen. En dan is m'n vader nog Indonesisch ook :') Hij heeft het ook nooit over die JP Coen gehad totdat die zooi in het nieuws kwam en sindsdien zegt ie pas "ja schandalig wat hij heeft gedaan dat standbeeld moet weg".

Maar zo gaat het bij dit soort dingen altijd. Niemand interesseert tot een groepje gaat schreeuwen en dan kan je als één van de gekwetste minderheden niet meer achterblijven en moet je ze steunen. Als je als Surinamer zegt dat je niet achter BLM staat krijg je ook problemen met je broeders. In mijn wijk zie je ook veel Turkse vlaggen enzo hangen bij huizen. Een Turk vertelde me eens dat als je als Turk met een Nederlandse vlag gaat lopen zwaaien dat Turkse familie en vrienden dat zeker niet in dank afnemen. Daarom vind ik het altijd grappig dat mensen nationalisten (mensen die zeggen ik ben trots op Nederland) al snel als racist of extreem rechts worden weggezet terwijl juist de vele minderheden hier ook "trots" zijn op hun afkomst.
Terwijl ze veel minder hebben om trots op te zijn, inclusief hun bijdrage aan de Nederlandse samenleving als groep. Er gebeuren nu twee dingen vanuit dezelfde agenda.

- Het eerste is dat nationalisme wordt gekoppeld aan 'white nationalism' en anderzins extreem-rechts, zodat er geen redelijk beschaafd alternatief meer is voor open grenzen globalisme wat bediscussieerd kan worden. Wat natuurlijk onzin is, want nationalisme gaat nou juist om je geboorteland, niet om het bloed van je vader, dat is patriottisme.

- Het tweede is de geschiedvervalsing. Door Nederland af te schilderen als een land dat een substantieel deel van zijn rijkdom heeft te danken aan koloniale uitbuiting, volstrekte onzin natuurlijk, geeft dat iedereen die het kleurtje heeft van mensen die vooral ooit slachtoffer waren van andere koloniale uitbuiting recht op die rijkdom. Je wil ze de kost niet geven (ha,ha) zoveel Ghanezen, Nigerianen, Angolezen, Zimbabwanen etc die het hun recht vinden om hier te wonen, te studeren en beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt. Terwijl dat natuurlijk een gunst is, ook voor al dan niet echte vluchtelingen, itt de Surinamers en Antillianen wiens historisch recht het wel is. Om dezelfde reden is er de leugen dat de Marokkanen en Turken na de oorlog het land hebben helpen opbouwen. Ook onzin, juist omdat die wederopbouw al geheel en alleen door de autochtone Nederlanders gedaan was, ging het economisch zo goed dat er een tekort was aan arbeidskrachten.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_197224958
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 14:08 schreef spectrumanalyser het volgende:

[..]

Dan gaat het nog druk worden in dat museum. Want dit gaat toch op voor alle standbeelden.
Er zijn aardig wat musea in Nederland.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197225058
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 12:09 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]
Een Turk vertelde me eens dat als je als Turk met een Nederlandse vlag gaat lopen zwaaien dat Turkse familie en vrienden dat zeker niet in dank afnemen.
In mijn kennissenkring (vrijwel allemaal Nederlanders) ken ik niemand die ooit met een Nederlandse vlag heeft staan zwaaien.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197225174
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 12:21 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:
Beetje jammer dat we onze historie willen vergeten alleen omdat de tijd is veranderd.

De hele kern van 'geschiedenis' is volgens mij dat je hem blijft herinneren en er van leert.
Dat kan uiteraard prima zonder standbeeld, gewoon vanuit een geschiedenisboek. We hebben ook geen beelden van Hitler, Stalin en Pol Pot nodig om te weten wat voor misdaden deze kerels hebben begaan.

(ja, ik weet dat er beelden van Stalin zijn in het voormalige oostblok maar ik heb er nog nooit een gezien en weet toch dat het een vreselijke massamoordenaar was).
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_197225235
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 20:55 schreef Hathor het volgende:

[..]

Persoonsverheerlijking _O- Pik, het is 2021, niemand verheerlijkt een standbeeld, er zijn alleen debielen die zich eraan storen, en die moeten in een dwangbuis.
Thierry Baudet kwam anders bijna klaar toen ie met het standbeeld van JP Coen op de foto ging.
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_197225304
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 14:22 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

In mijn kennissenkring (vrijwel allemaal Nederlanders) ken ik niemand die ooit met een Nederlandse vlag heeft staan zwaaien.
Ik zie die vlag zo vaak hangen. hele straten tegelijk.
Maar kijk eens met koningsdag bijvoorbeeld.

quote:
31 januari Verjaardag prinses Beatrix Enkele gebouwen Rijksoverheid
27 april Koningsdag: verjaardag koning Willem-Alexander Alle gebouwen Rijksoverheid
4 mei Dodenherdenking: Anders dan andere jaren hangt op 4 mei 2020 de vlag van zonsopgang tot zonsondergang halfstok. Zie voor meer informatie Vlaginstructie bij herdenking slachtoffers Tweede Wereldoorlog op 4 mei 2020 op Rijksoverheid.nl.
In andere jaren hangt de vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang. Alle gebouwen Rijksoverheid
5 mei Bevrijdingsdag Alle gebouwen Rijksoverheid
17 mei Verjaardag koningin Máxima Enkele gebouwen Rijksoverheid
Laatste zaterdag in juni Veteranendag Alle gebouwen Rijksoverheid
15 augustus Formeel einde Tweede Wereldoorlog Alle gebouwen Rijksoverheid
3e dinsdag in september Prinsjesdag (alleen in Den Haag vlaggen) Alle gebouwen Rijksoverheid
7 december Verjaardag prinses Catharina-Amalia Enkele gebouwen Rijksoverheid
15 december Koninkrijksdag Enkele gebouwen Rijksoverheid

bron: https://www.rijksoverheid(...)is-de-vlaginstructie
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
pi_197225346
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 14:33 schreef spectrumanalyser het volgende:

[..]

Ik zie die vlag zo vaak hangen. hele straten tegelijk.
Maar kijk eens met koningsdag bijvoorbeeld.
[..]

Ik heb zelf ook een vlag die ik buiten hang. Op 4 en 5 mei. Verder niks met het Koningshuis.
Maar je had het over "zwaaien met de vlag". Dat is wat anders dan een vlag aan je huis.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197225354
wtf
staat dat beeld er nog steeds?
Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
Ik ben geen robot.
niet bang voor ban
I stand with (the) Netherlands. w/
pi_197225480
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 14:35 schreef W.H.I.S.T.L.E het volgende:
wtf
staat dat beeld er nog steeds?
zijn er nog steeds Zwarte pieten tussen November en December? Ja.
heet de Coentunnel nog steeds de Coentunnel? Ja.
kun je nog steeds genieten van een heerlijke moorkop? Ja.
hanteren verzekeringen nog steeds een blacklist? Ja.
is er nog steeds ....... (uw ophef hier) ...... ? Jajajaja!
voorbeeld:
Is er nog steeds een Ajaxstraat in Rotterdam? Ja

Is het al vrijdag?
NEE!
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
pi_197225520
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 14:40 schreef spectrumanalyser het volgende:

[..]

zijn er nog steeds Zwarte pieten tussen November en December? Ja.
heet de Coentunnel nog steeds de Coentunnel? Ja.
kun je nog steeds genieten van een heerlijke moorkop? Ja.
hanteren verzekeringen nog steeds een blacklist? Ja.
is er nog steeds ....... (uw ophef hier) ...... ? Jajajaja!
voorbeeld:
Is er nog steeds een Ajaxstraat in Rotterdam? Ja

Is het al vrijdag?
NEE!
Er is overigens geen "Adolf Hitlerstraße" meer in Duitsland.
Maar dat is natuurlijk heel wat anders.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197225584
Ik vergeet helemaal dat er anno 2021 nog steeds indiaantje gespeeld wordt.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
pi_197226015
quote:
6s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 14:27 schreef Nielsch het volgende:

[..]

Dat kan uiteraard prima zonder standbeeld, gewoon vanuit een geschiedenisboek. We hebben ook geen beelden van Hitler, Stalin en Pol Pot nodig om te weten wat voor misdaden deze kerels hebben begaan.

(ja, ik weet dat er beelden van Stalin zijn in het voormalige oostblok maar ik heb er nog nooit een gezien en weet toch dat het een vreselijke massamoordenaar was).
Punt is dat Hitler en Pol Pot voor ons geen positieve bijdrage hebben geleverd met hun misdaden en dat hun misdaden ook in de tijd dat ze gepleegd werden dusdanig afschuwelijk waren dat we ze in Nederland behoorlijk negatief beoordeelden.

'Onze' Nederlandse zeehelden waren destijds precies dat: helden. En tot voor kort zijn ze dat gebleven, dat is ook de reden voor die standbeelden. En hoe je het ook wendt of keert, ze hebben ons veel welvaart gebracht. Dat is nogal een verschil met Hitler en Pol Pot vanuit Nederlands perspectief.

Die beelden staan er nu. Van mij mogen ze best met de juiste context naar een museum. Ik vind het ook prima als ze blijven staan. Maar omduwen, kapot maken of bespuiten is onze historie vernielen en dat is per definitie fout.
pi_197226291
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 15:06 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:

[..]

Punt is dat Hitler en Pol Pot voor ons geen positieve bijdrage hebben geleverd met hun misdaden en dat hun misdaden ook in de tijd dat ze gepleegd werden dusdanig afschuwelijk waren dat we ze in Nederland behoorlijk negatief beoordeelden.

Nee, dat is het punt helemaal niet. Het punt is dat er steeds wordt geroepen dat je "de geschiedenis uitwist" als je beelden weghaalt en dat dan niemand meer kan leren van de geschiedenis. Dat is natuurlijk dikke onzin en dat was mijn punt.
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_197226333
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 15:06 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:

'Onze' Nederlandse zeehelden waren destijds precies dat: helden. En tot voor kort zijn ze dat gebleven, dat is ook de reden voor die standbeelden. En hoe je het ook wendt of keert, ze hebben ons veel welvaart gebracht. Dat is nogal een verschil met Hitler en Pol Pot vanuit Nederlands perspectief.
Weer fout. Zelfs in zijn tijd werd JP Coen door collega's al gezien als brute moordenaar. De verering kwam pas vele honderden jaren later.

quote:
Die beelden staan er nu. Van mij mogen ze best met de juiste context naar een museum. Ik vind het ook prima als ze blijven staan. Maar omduwen, kapot maken of bespuiten is onze historie vernielen en dat is per definitie fout.
Niks mis met het vernielen van beelden van massamoordenaars. Ik begreep die mensen in Irak die het beeld van Saddam van zijn sokkel trokken ook prima.
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_197226593
quote:
6s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 15:23 schreef Nielsch het volgende:

[..]

Weer fout. Zelfs in zijn tijd werd JP Coen door collega's al gezien als brute moordenaar. De verering kwam pas vele honderden jaren later.
Inderdaad: Een alternatief Wilhelmus dat in zwang was in het begin van de 20e eeuw:

quote:
Wilhelmus van Nassaue,
Ziet gij dien heldenstoet?
Zij schoten op de vrouwen
En drenkten 't land met bloed.
De kwasten der banieren
zijn darmen van een kind.
Licht dat ge aan hun rapieren,
nog vrouwenharen vindt.
En een gewetensvraag: Als iemand als Thierry Baudet (of iemand anders die dweept met het vaderland) een Duitser was geweest, had ie dan niet de gedragingen van Duitse soldaten tijdens WO II goedgepraat, of "trots op geweest".
Ja dus, want de fatsoenlijke Duitse rechtse partij AfD, waar Geert Wilders wel eens komt spreken heeft al dergelijke lieden in haar midden.
Zoals Alexander Gauland.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197226659
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 15:06 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:

'Onze' Nederlandse zeehelden waren destijds precies dat: helden. En tot voor kort zijn ze dat gebleven, dat is ook de reden voor die standbeelden. En hoe je het ook wendt of keert, ze hebben ons veel welvaart gebracht.
Die welvaart wbt het aandeel van JP Coen is gestolen van Indonesiers. Met geweld.
Dat maakt "ons" tot helers en medeplichtigen . Geen reden om JP Coen dankbaar te zijn of de man 'held' te noemen.
pi_197226696
quote:
6s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 15:23 schreef Nielsch het volgende:

[..]

Weer fout. Zelfs in zijn tijd werd JP Coen door collega's al gezien als brute moordenaar. De verering kwam pas vele honderden jaren later.
[..]

Niks mis met het vernielen van beelden van massamoordenaars. Ik begreep die mensen in Irak die het beeld van Saddam van zijn sokkel trokken ook prima.
Even voor de duidelijkheid, het ging me niet specifiek om Coen. Het gaat me in zijn algemeenheid over historische figuren die in retrospect omstreden zijn.
pi_197226760
Uit de petitie bleek dat 99% van de anti-j.p.coen figuren niet in Hoorn woonachtig zijn of in de omgeving wonen.
Bij de demonstratie kwamen de figuren uit alle uithoeken van Nederland. Net als het BLM-feest in Haarlem, waar een aantal meisjes vertelde dat ze 2,5 uur in de trein hadden gezeten en bij alle BLM-feesten aanwezig waren.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
pi_197226811
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 15:40 schreef spectrumanalyser het volgende:
Uit de petitie bleek dat 99% van de anti-j.p.coen figuren niet in Hoorn woonachtig zijn of in de omgeving wonen.
Bij de demonstratie kwamen de figuren uit alle uithoeken van Nederland. Net als het BLM-feest in Haarlem, waar een aantal meisjes vertelde dat ze 2,5 uur in de trein hadden gezeten en bij alle BLM-feesten aanwezig waren.
Dit is toch irrelevante informatie?
  dinsdag 5 januari 2021 @ 15:42:17 #110
168739 Red_85
'echt wel'
pi_197226813
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 15:40 schreef spectrumanalyser het volgende:
Uit de petitie bleek dat 99% van de anti-j.p.coen figuren niet in Hoorn woonachtig zijn of in de omgeving wonen.
Bij de demonstratie kwamen de figuren uit alle uithoeken van Nederland. Net als het BLM-feest in Haarlem, waar een aantal meisjes vertelde dat ze 2,5 uur in de trein hadden gezeten en bij alle BLM-feesten aanwezig waren.
Exact.
Dat is misschien wel symbolisch voor hoe dat volk is. Anderen met wie je geen flikker te maken hebt gaan verplichten te leven volgens hun mening en leefwijze.

Als je Coen niet op een sokkel wil zien staan, blijf dat gewoon weg uit Hoorn.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  dinsdag 5 januari 2021 @ 15:45:03 #111
168739 Red_85
'echt wel'
pi_197226893
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 15:42 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:

[..]

Dit is toch irrelevante informatie?
Behoorlijk relevante wel.

Bij de demo tegen Coen in Hoorn was bijna geen Horinees bij. Mensen uit andere delen dan Hoorn vinden dat Coen weg moet, inwoners allerminst. Op een stel fanatieke kozp-/blm'ers na.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  dinsdag 5 januari 2021 @ 15:46:14 #112
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_197226921
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 15:42 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:

[..]

Dit is toch irrelevante informatie?
Hoezo irrelevant? Ik ga toch ook niet helemaal naar Mekka, omdat ik de islam maar zo zo vind?

Ga wat nuttigs doen, zou ik zeggen.
Als mijn post niet duidelijk is, moet je misschien even je sarcasmeradar aanzetten.
pi_197226975
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 15:45 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Behoorlijk relevante wel.

Bij de demo tegen Coen in Hoorn was bijna geen Horinees bij. Mensen uit andere delen dan Hoorn vinden dat Coen weg moet, inwoners allerminst. Op een stel fanatieke kozp-/blm'ers na.
Maar dat is toch irrelevant? Of mag je alleen maar iets vinden over zaken in je eigen dorp? Het is toch een nationale zaak als we het hebben over de geschiedenis van ons land en hoe we daar mee omgaan?

Ik vind de manier van demonstreren dan misschien niks, maar het is een nationale discussie. Ik vind alleen niet dat er zaken gesloopt moeten worden, ongeacht of dat in je eigen dorp is of elders.
  dinsdag 5 januari 2021 @ 15:52:18 #114
49501 4-elements
Arrectis Auribus
pi_197227064
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 15:36 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Die welvaart wbt het aandeel van JP Coen is gestolen van Indonesiers. Met geweld.
Dat maakt "ons" tot helers en medeplichtigen . Geen reden om JP Coen dankbaar te zijn of de man 'held' te noemen.
Dat 'ons' vind ik een beetje vreemd, want dit is honderden jaren geleden gebeurd. Daar hebben 'wij' helemaal niets meer mee te maken.

Je mag best kritisch kijken naar figuren als Coen. Maar ik denk juist dat je door beelden te laten staan. met een bordje er bij met uitleg over zijn daden, meer leert over de geschiedenis dan door alles maar te verwijderen.
That's history. I say history because it happened in the past.
Murray Walker
pi_197227065
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 15:37 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:

[..]

Even voor de duidelijkheid, het ging me niet specifiek om Coen. Het gaat me in zijn algemeenheid over historische figuren die in retrospect omstreden zijn.
Ik heb het wel over JP Coen, daar gaat dit topic namelijk over.
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_197227085
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 15:52 schreef 4-elements het volgende:

[..]

Dat 'ons' vind ik een beetje vreemd, want dit is honderden jaren geleden gebeurd. Daar hebben 'wij' helemaal niets meer mee te maken.

Je mag best kritisch kijken naar figuren als Coen. Maar ik denk juist dat je door beelden te laten staan. met een bordje er bij met uitleg over zijn daden, meer leert over de geschiedenis dan door alles maar te verwijderen.
Vandaar dat ie het tussen aanhalingstekens zet he.
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
  dinsdag 5 januari 2021 @ 15:54:48 #117
168739 Red_85
'echt wel'
pi_197227135
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 15:48 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:

[..]

Maar dat is toch irrelevant? Of mag je alleen maar iets vinden over zaken in je eigen dorp? Het is toch een nationale zaak als we het hebben over de geschiedenis van ons land en hoe we daar mee omgaan?
Nationaal mag je er wat van vinden, maar wordt bepaald in Den Haag. Nergens zie ik daar uit terug dat we de VOC tijd niet mogen herinneren of steden moeten slopen omdat herinneringen uit het straatbeeld moeten verdwijnen.
quote:
Ik vind de manier van demonstreren dan misschien niks, maar het is een nationale discussie. Ik vind alleen niet dat er zaken gesloopt moeten worden, ongeacht of dat in je eigen dorp is of elders.
Ik vind het nogal bizar dat als je uit Deventer en Dronten komt, nog nooit in Hoorn bent geweest je wel een mening hebt dat de lokale bewoners iets moeten doen naar jouw policor maatstaf. Wie denk je wel niet dat je bent? Horinezen hebben niks van je gejat, niks van je gesloopt of crimineel gedaan, maar toch moet een belangrijk element van jou verdwijnen.

Hoe dan? Kom dan gewoon niet en waar haal je het lef vandaan?
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_197227172
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 15:40 schreef spectrumanalyser het volgende:
Uit de petitie bleek dat 99% van de anti-j.p.coen figuren niet in Hoorn woonachtig zijn of in de omgeving wonen.
Bij de demonstratie kwamen de figuren uit alle uithoeken van Nederland. Net als het BLM-feest in Haarlem, waar een aantal meisjes vertelde dat ze 2,5 uur in de trein hadden gezeten en bij alle BLM-feesten aanwezig waren.
Dus je mag alleen protesteren tegen zaken in je eigen gemeente? Dat lijkt me een behoorlijke beperking van het demonstratierecht. Aan de andere kant; dan mogen die boeren ook niet meer samenkomen in Den Haag.
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
  dinsdag 5 januari 2021 @ 15:59:20 #119
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_197227260
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 15:56 schreef Nielsch het volgende:

[..]

Dus je mag alleen protesteren tegen zaken in je eigen gemeente? Dat lijkt me een behoorlijke beperking van het demonstratierecht. Aan de andere kant; dan mogen die boeren ook niet meer samenkomen in Den Haag.
Het gaat er niet om of iets wel of niet mag natuurlijk. Het gaat er om dat mensen gewoon lopen te zoeken om te zieken. Als je daar nooit komt, hoe kan je er dan door gekwetst worden? Dan ben je toch niet goed bij je hoofd?
Als mijn post niet duidelijk is, moet je misschien even je sarcasmeradar aanzetten.
pi_197227394
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 15:59 schreef thedeedster het volgende:

[..]

Het gaat er niet om of iets wel of niet mag natuurlijk. Het gaat er om dat mensen gewoon lopen te zoeken om te zieken. Als je daar nooit komt, hoe kan je er dan door gekwetst worden? Dan ben je toch niet goed bij je hoofd?
Wat een onzin weer. Een jood uit Amsterdam mag dus ook niet gekwetst raken door de bekladding van een joodse begraafplaats in Maastricht?
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_197227422
Ja en dan zijn wat op dat punt aangekomen. wat mankeren die figuren toch.
Standbeelden slopen. dat hebben we eerder in de verenigde staten gezien en in Engeland. toeval?

het is niet aan te tonen dat iemand gekwetst is. door wat is niet eens relevant.
Je kan geen rechten ontlenen aan gekwetst zijn.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
  dinsdag 5 januari 2021 @ 16:07:35 #122
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_197227486
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 16:04 schreef Nielsch het volgende:

[..]

Wat een onzin weer. Een jood uit Amsterdam mag dus ook niet gekwetst raken door de bekladding van een joodse begraafplaats in Maastricht?
Volstrekt misplaatste vergelijking. Dat weet je. Je gaat nu beelden met vandalisme vergelijken.

Mensen die gekwetst zijn door beelden zijn gewoon zielige stumpers. En helemaal als je die beelden nooit ziet.
Als mijn post niet duidelijk is, moet je misschien even je sarcasmeradar aanzetten.
  dinsdag 5 januari 2021 @ 16:12:57 #123
117098 Hathor
Effe niet
pi_197227589
quote:
6s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 14:30 schreef Nielsch het volgende:

[..]

Thierry Baudet kwam anders bijna klaar toen ie met het standbeeld van JP Coen op de foto ging.
Ik zag het ja, maar goed, ik heb die rare kwiebus toch al nooit serieus genomen, en dat is dus alleen maar een bevestiging.
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
pi_197228485
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 14:40 schreef spectrumanalyser het volgende:

[..]

zijn er nog steeds Zwarte pieten tussen November en December? Ja.
heet de Coentunnel nog steeds de Coentunnel? Ja.
kun je nog steeds genieten van een heerlijke moorkop? Ja.
hanteren verzekeringen nog steeds een blacklist? Ja.
is er nog steeds ....... (uw ophef hier) ...... ? Jajajaja!
voorbeeld:
Is er nog steeds een Ajaxstraat in Rotterdam? Ja

Is het al vrijdag?
NEE!
Zwarte Piet smiley 8} op fok is wel roetveeg smiley geworden. Op fok gewoon, haha.
Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
Ik ben geen robot.
niet bang voor ban
I stand with (the) Netherlands. w/
pi_197228559
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 15:52 schreef Nielsch het volgende:

[..]

Ik heb het wel over JP Coen, daar gaat dit topic namelijk over.
Ach, jij haalde ook Saddam en Hitler erbij.

Maar goed, over Coen dan. Het feit dat het beeld van hem over de eeuwen een aantal keer veranderd is en hij onderdeel is van een nationale discussie is wat mij betreft meer dan genoeg reden om zaken die naar hem verwijzen, inclusief zijn beeld, niet te vernielen. Zet het, desnoods met de anti-Coen leuzen erop, in een museum over de juiste tijd en voorzie het van de context. Alle context.

Daar mag je het mee oneens zijn, prima. Ik vind per definitie dat het slopen van beelden, schilderijen of andere cultuur stukken verkeerd is. Of ze nou van Hitler, Saddam, Coen of Johan Cruyff zijn.
  dinsdag 5 januari 2021 @ 18:49:23 #126
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_197230842
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 15:33 schreef Twentsche_Ros het volgende:
Inderdaad: Een alternatief Wilhelmus dat in zwang was in het begin van de 20e eeuw:
Er was helemaal niks "in zwang"... Verzonnen door dhr. Klaas Wybrands, dat heb ik je al eens eerder uitgelegd:
quote:
Desondanks beet hij als het moest goed van zich af. En dat was nodig ook, want rond die tijd werd Batavia 'verrijkt' met een nieuw dagblad, het 'Nieuws van den Dag van N.l.', een krant van het soort dat we nu een tabloid zouden noemen, en die onder redaktie stond van de niets en niemand ontziende K.Wybrands. Deze Wybrands had het regelmatig op Kruseman gemunt.
NWS / 75 jaar Indonesië: ’Het volk verdient excuses van Nederland’

De enige bij het wie het "in zwang is" is bij jou, ik krijg hier op Fok! meer hits:

NWS / 75 jaar Indonesië: ’Het volk verdient excuses van Nederland’
C&H / Kabinet laat Canon van Nederland aanpassen
NWS / Ruiten ingegooid bij bijeenkomst KOZP #3
NWS / BLM demonstraties in Nederland #21

Dan op Delpher... :')

[ Bericht 3% gewijzigd door AchJa op 05-01-2021 18:56:39 ]
pi_197233301
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 16:54 schreef W.H.I.S.T.L.E het volgende:

[..]

Zwarte Piet smiley 8} op fok is wel roetveeg smiley geworden. Op fok gewoon, haha.
Het gaat nog veel verder. De oprichter c.q. beheerder van dit forum is bedreigd middels een brief aan zijn huisadres.
Dat is de reden dat er geen Zwarte piet smiley meer op fok te zien is.
zum kotzen!
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
pi_197233557
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 20:35 schreef spectrumanalyser het volgende:

[..]

Het gaat nog veel verder. De oprichter c.q. beheerder van dit forum is bedreigd middels een brief aan zijn huisadres.
Dat is de reden dat er geen Zwarte piet smiley meer op fok te zien is.
zum kotzen!
Danny is niet zo'n figuur om te bezwijken voor een dreigmail.
Heeft hij dat gemeld ergens?
Hij gaat eerder dingen veranderen om geen adverteerders te verliezen
pi_197233908
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 20:44 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Danny is niet zo'n figuur om te bezwijken voor een dreigmail.
Heeft hij dat gemeld ergens?
Hij gaat eerder dingen veranderen om geen adverteerders te verliezen
In deze post
FB / Waar zijn de Zwarte Piet-banners en smileys gebleven?
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
  Moderator dinsdag 5 januari 2021 @ 21:00:32 #130
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197233939
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 14:41 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Er is overigens geen "Adolf Hitlerstraße" meer in Duitsland.
Maar dat is natuurlijk heel wat anders.
de Duitsers moeten in Duitsland lekker doen wat de Duitsers willen doen, ik vind dat niet echt heel interessant in deze discussie tbh

in Duitsland!!!
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197234846
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 14:10 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Dat is dan wel apart want hij heeft slechts een heel klein stukje Java en een paar eilandjes geregeerd. Wel apart dat al die 100 miljoenen Indonesiers wiens voorouders maar enkele decennia onder Nederlandse bezetting hebben geleefd daar ook zo mee bezig zijn.
Wat is je bron dat Indonesiers in het algemeen zo bezig zijn met JP Coen? Dat is niet wat ik schreef.
Ik beweerde dat zeker 100 miljoen de naam kent en weten dat hij een pionier was van de Nederlandse roverij.
Dat is wat anders dan "zo" met die figuur bezig zijn.
Mijn bron is jarenlang nieuws uit Indonesie volgen en dan krijg je de indruk dat velen de naam en reputatie wel kennen, maar verder heeft men de eigen dagelijks sores of denkt men eerder aan historiese periodes van niet zo ver terug. Soeharto, de revolutie, de oorlog en bezetting.
Verder is de Nederlandse aanwezigheid met bazig gedrag in Indonesië bijna 350 jaar Niet enkele decennia.
Vanaf het begin kleine stukjes land inpikken door de VOC, door de jaren heen steeds meer onder controle krijgen.
Maar ook in niet beheerste regio's toch invloed verwerven, al dan niet door deals of verkapte dreigingen.
Ergens in de 19e eeuw vond Nederland het normaal het hele land te mogen beheersen.

[ Bericht 2% gewijzigd door Bluesdude op 05-01-2021 22:17:08 ]
  woensdag 6 januari 2021 @ 10:52:16 #132
168739 Red_85
'echt wel'
pi_197241108
En er wordt aangifte gedaan. Terecht natuurlijk.

Blijkbaar hebben die terroristen ook nog eens een plaat voor hun kop:
quote:
Noordhollands Dagblad meldt dat de Hoornse fractie DRP vindt dat de stichting vanwege de statements op straat moet worden uitgesloten van deelname aan de stadsgesprekken. Voor Stichting We Promise is ook dit olie op het vuur. "Wij laten ons niet opzij schuiven. Laat het duidelijk zijn: wanneer er over racisme gesproken wordt zit We Promise aan tafel."
Met het bezigen van geweld, vandalisme en terrorisme ook nog eens verwachten dat er met je gepraat wordt. :N
Dan heb je het echt niet begrepen.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_197241370
quote:
83s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 21:00 schreef sp3c het volgende:

[..]

de Duitsers moeten in Duitsland lekker doen wat de Duitsers willen doen, ik vind dat niet echt heel interessant in deze discussie tbh

in Duitsland!!!
Bekijk dit bericht.

https://www.oktober44.nl/duitsers-diep-door-het-stof

Duitsers in een dorp in Sleeswijk Holstein hebben een straatnaam aangepast onder druk van de Nederlanders uit Putten.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  woensdag 6 januari 2021 @ 12:03:43 #134
168739 Red_85
'echt wel'
pi_197242086
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2021 11:12 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Bekijk dit bericht.

https://www.oktober44.nl/duitsers-diep-door-het-stof

Duitsers in een dorp in Sleeswijk Holstein hebben een straatnaam aangepast onder druk van de Nederlanders uit Putten.
Coen is een nazi waarvan nabestaanden nog steeds in leven zijn?
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  woensdag 6 januari 2021 @ 12:46:04 #135
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_197242725
Was dit al gepost?

https://www.nhnieuws.nl/n(...)ctie-gerechtvaardigd

quote:
Gemeente doet aangifte van bekladding J.P. Coen, daders vinden actie gerechtvaardigd

HOORN - De gemeente Hoorn gaat aangifte doen van de bekladding bij het beeld van J.P. Coen en wil de schade van twee- à drieduizend euro verhalen op de daders. Zondagavond plaatste stichting We Promise op Twitter een video waarin te zien is hoe zij in witte letters de woorden 'weg met J.P. Coen' aanbracht bij zowel het beeld, op de straatstenen van de Roode Steen als op het Grote Noord.
De gemeente heeft de teksten maandagochtend direct verwijderd. Een gemeentewoordvoerder laat weten dat dit relatief makkelijk ging, omdat er niet verf maar spuitkrijt is gebruikt. Toch laat de gemeente het er niet zitten en zegt zij aangifte te doen tegen de daders.

Stichting We Promise, die achter de actie zit, vindt de actie gerechtvaardigd en kopt de bal terug. "Het zou de gemeente sieren als zij in plaats van aangifte doen en boetes uitdelen tegen hun burgers, diezelfde energie zouden gebruiken om zich structureel tegen racisme in te zetten." Iets wat volgens de stichting onvoldoende gebeurt, daarom vonden zij de actie nodig.

"Als het aan de gemeente Hoorn had gelegen hadden zij nog steeds gedaan alsof er niks aan de hand was en als zij de ruimte krijgen zullen zij dat straks nog steeds doen", laat de stichting in een reactie weten. "Wij hebben tegen de gemeente Hoorn gezegd dat zij acties kunnen verwachten zolang het standbeeld er staat. Wij zijn ons woord nagekomen en zullen dat ook blijven doen."
Misplaatste actie
Burgemeester Jan Nieuwenburg denkt daar anders over en noemt de actie 'misplaatst'. "Nederland is een vrij land, met een plek voor ieders mening. Het bekladden of vernielen van zaken die niet van jou zijn is niet de manier om die mening te verkondigen."

Dit kwartaal nog wil de gemeente stadsgesprekken organiseren en de burgemeester benoemt in zijn reactie dat de daders ook betrokken worden bij de voorbereidingen van dit gesprek. "Juist in dat licht is de actie misplaatst. Dit soort acties frustreert het zorgvuldige proces om een goed en open stadsgesprek te kunnen voeren, waarbij niet alleen het geven van een mening, maar ook het luisteren naar andere meningen belangrijk is."

De woordvoerder van We Promise vindt dit los staan van elkaar. "Dat wij gesprekspartners zijn bij de stadsgesprekken betekent absoluut niet dat wij geen geluid meer mogen maken of actie zouden mogen voeren. Juist wel. Wij willen iedereen hier in Hoorn eraan herinneren dat de reden dat de stadsgesprekken er überhaupt komen door actievoeren komt."

Noordhollands Dagblad meldt dat de Hoornse fractie DRP vindt dat de stichting vanwege de statements op straat moet worden uitgesloten van deelname aan de stadsgesprekken. Voor Stichting We Promise is ook dit olie op het vuur. "Wij laten ons niet opzij schuiven. Laat het duidelijk zijn: wanneer er over racisme gesproken wordt zit We Promise aan tafel."
Stumpers.
Als mijn post niet duidelijk is, moet je misschien even je sarcasmeradar aanzetten.
pi_197242873
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2021 12:03 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Coen is een nazi waarvan nabestaanden nog steeds in leven zijn?
Coen is geen nazi, maar een omstreden figuur.
Net als die Christianssen waar een straatnaam naar vernoemd werd in dat Duitse dorp.

Nabestaanden in leven?
Wat bedoel je daarmee?
Nabestaanden van Coen? Wat heeft dat er nu mee te maken?
Nabestaanden van de slachtoffers van Coen of van Christianssen?
Dat doet er ook niet toe. Het gaat er om hoe je een omstreden figuur herdenkt. Straatnamen, standbeelden, etc.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  woensdag 6 januari 2021 @ 13:49:50 #137
168739 Red_85
'echt wel'
pi_197243741
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2021 12:55 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Coen is geen nazi, maar een omstreden figuur.
Net als die Christianssen waar een straatnaam naar vernoemd werd in dat Duitse dorp.

Nabestaanden in leven?
Wat bedoel je daarmee?
Nabestaanden van Coen? Wat heeft dat er nu mee te maken?
Nabestaanden van de slachtoffers van Coen of van Christianssen?
Dat doet er ook niet toe. Het gaat er om hoe je een omstreden figuur herdenkt. Straatnamen, standbeelden, etc.
Christianssen was wel wat anders dan een 'omstreden' figuur.
De nabestaanden van slachtoffers van de niet fraaie daden van Coen zijn niet meer in leven. Die van die nazi wel, immers zijn er genoeg mensen die de razzia van Putten zelfs nog kunnen herinneren.

Derhalve zijn de 2 totaal niet te vergelijken met elkaar.

Smerige poging tot Godwin, dat is het wel.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  woensdag 6 januari 2021 @ 13:50:14 #138
168739 Red_85
'echt wel'
pi_197243750
quote:
Ja.
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2021 10:52 schreef Red_85 het volgende:
En er wordt aangifte gedaan. Terecht natuurlijk.

Blijkbaar hebben die terroristen ook nog eens een plaat voor hun kop:
[..]

Met het bezigen van geweld, vandalisme en terrorisme ook nog eens verwachten dat er met je gepraat wordt. :N
Dan heb je het echt niet begrepen.
;)
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_197244240
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2021 13:49 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Christianssen was wel wat anders dan een 'omstreden' figuur.
De nabestaanden van slachtoffers van de niet fraaie daden van Coen zijn niet meer in leven. Die van die nazi wel, immers zijn er genoeg mensen die de razzia van Putten zelfs nog kunnen herinneren.

Derhalve zijn de 2 totaal niet te vergelijken met elkaar.

Smerige poging tot Godwin, dat is het wel.
Er zijn door de eeuwen heen altijd "Godwins" avant la lettre geweest.
Immers: Een oorlog die je zelf hebt meegemaakt is altijd bijzonder en onvergelijkbaar met "historische oorlogen en onrecht".

Verder:
Jouw logica zou betekenen dat over 10 a 20 jaar dat Duitse dorp wel weer een Christianssenstrasse zou mogen hebben.
Dan zijn de directe tijdgenoten immers ook overleden.

De onvergelijkbaarheid zit 'm dus in de ouderdom.
En wellicht ook omdat nationalistische Nederlanders onrecht milder beoordelen als Nederlanders dader zijn, dan wanneer Nederlanders slachtoffer zijn.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  woensdag 6 januari 2021 @ 14:14:52 #140
168739 Red_85
'echt wel'
pi_197244333
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2021 14:11 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Er zijn door de eeuwen heen altijd "Godwins" avant la lettre geweest.
Immers: Een oorlog die je zelf hebt meegemaakt is altijd bijzonder en onvergelijkbaar met "historische oorlogen en onrecht".

Verder:
Jouw logica zou betekenen dat over 10 a 20 jaar dat Duitse dorp wel weer een Christianssenstrasse zou mogen hebben.
Dan zijn de directe tijdgenoten immers ook overleden.
De onvergelijkbaarheid zit 'm dus in de ouderdom.
Dan zullen er nog wel kinderen zijn. Daarbij zijn we het er wel over eens wereldwijd dat nazi's nu niet echt vereerd zouden moeten worden om hun nazi gedrag. Niet nu, ook niet over 300 jaar.
quote:
En wellicht ook omdat nationalistische Nederlanders onrecht milder beoordelen als Nederlanders dader zijn, dan wanneer Nederlanders slachtoffer zijn.
Nu zijn we weer nationalisten natuurlijk...

Kan je ook een discussie voeren zonder frames? Het heeft weinig nut zo als je niet normaal kan doen.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_197244471
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2021 14:14 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Dan zullen er nog wel kinderen zijn. Daarbij zijn we het er wel over eens wereldwijd dat nazi's nu niet echt vereerd zouden moeten worden om hun nazi gedrag. Niet nu, ook niet over 300 jaar.
[..]

Nu zijn we weer nationalisten natuurlijk...

Kan je ook een discussie voeren zonder frames? Het heeft weinig nut zo als je niet normaal kan doen.
Waar trek je dan de grens bij "nabestaanden" als ook kinderen van slachtoffers gelden als "slachtoffers". Dan kun je toch ook de achter achter achterkleinkinderen beschouwen als "nabestaanden".

En natuurlijk is het nationalisme wanneer je het onrecht dat je volk in het verleden als dader heeft begaan goedpraat en daar waar "jouw volk" slachtoffer was van onrecht dit "ten hemel schreiend" te vinden.

Vanuit een helicopterview is Coen natuurlijk best wel te vergelijken met Christianssen.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  woensdag 6 januari 2021 @ 14:35:49 #142
168739 Red_85
'echt wel'
pi_197244742
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2021 14:22 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Waar trek je dan de grens bij "nabestaanden" als ook kinderen van slachtoffers gelden als "slachtoffers". Dan kun je toch ook de achter achter achterkleinkinderen beschouwen als "nabestaanden".
Die nu pas beginnen te mauwen over dat beeld omdat er in de VS wat roering was ontstaan en die kneuzen dezelfde sfeer hier willen invoeren.
quote:
En natuurlijk is het nationalisme wanneer je het onrecht dat je volk in het verleden als dader heeft begaan goedpraat en daar waar "jouw volk" slachtoffer was van onrecht dit "ten hemel schreiend" te vinden.
De slachtoffers van WOII herdenken is nationalisme?
Waaw...
Je bent echt niet goed tussen je oren.
quote:
Vanuit een helicopterview is Coen natuurlijk best wel te vergelijken met Christianssen.
Per definitie niet. Coen is geen nazi geweest.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_197244772
twitter


Geen referendum nodig.
pi_197245228
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2021 14:35 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Die nu pas beginnen te mauwen over dat beeld omdat er in de VS wat roering was ontstaan en die kneuzen dezelfde sfeer hier willen invoeren.
[..]

De slachtoffers van WOII herdenken is nationalisme?
Waaw...
Je bent echt niet goed tussen je oren.
[..]

Per definitie niet. Coen is geen nazi geweest.
Waarom zie je toch zo'n verschil tussen stilstaan bij "slachtoffers van WO II" en het onrecht tijdens kolonialisme zoals de Volkerenmoord op de Banda eilanden.

Het hoort toch allemaal in de verzameling "onrecht uit het verleden".
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197245258
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2021 12:03 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Coen is een nazi waarvan nabestaanden nog steeds in leven zijn?
Nee, JP Coen zorgde er wel voor dat de slachtoffers van zijn massamoorden geen nabestaanden meer hadden. Kinderen werden niet gespaard, maar ook gewoon als beesten geslacht.
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
  woensdag 6 januari 2021 @ 15:03:36 #146
44745 Ixnay
On The Hombre
pi_197245290
Petitie starten dat dat standbeeld onderdeel is van onze historie en moet blijven staan. ^O^

De doelgroep die zich hier druk om maakt is een minuscule minderheid.
  woensdag 6 januari 2021 @ 15:04:13 #147
168739 Red_85
'echt wel'
pi_197245306
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2021 15:00 schreef Twentsche_Ros het volgende:
"onrecht uit het verleden".
WOII bagatelliseren als "onrecht uit het verleden".

Je bent niet goed wijs jij.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  woensdag 6 januari 2021 @ 15:05:53 #148
168739 Red_85
'echt wel'
pi_197245340
quote:
6s.gif Op woensdag 6 januari 2021 15:01 schreef Nielsch het volgende:

[..]

Nee, JP Coen zorgde er wel voor dat de slachtoffers van zijn massamoorden geen nabestaanden meer hadden. Kinderen werden niet gespaard, maar ook gewoon als beesten geslacht.
82-76 jaar geleden of 400 jaar geleden.
Ik heb nog geen mens 400 jaar zien worden, jij wel?
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  woensdag 6 januari 2021 @ 15:07:02 #149
168739 Red_85
'echt wel'
pi_197245358
quote:
1s.gif Op woensdag 6 januari 2021 15:03 schreef Ixnay het volgende:
Petitie starten dat dat standbeeld onderdeel is van onze historie en moet blijven staan. ^O^

De doelgroep die zich hier druk om maakt is een minuscule minderheid.
Silent majority is .. silent.
Het gaat inderdaad om een miniscule minderheid. Maar wel een fanatiek stel terroristen die maar kan blijven opereren.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_197245380
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2021 15:04 schreef Red_85 het volgende:

[..]

WOII bagatelliseren als "onrecht uit het verleden".

Je bent niet goed wijs jij.
En dat mag met een volkerenmoord op de Banda eilanden wel? Bagatellliseren?
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  woensdag 6 januari 2021 @ 15:08:55 #151
168739 Red_85
'echt wel'
pi_197245393
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2021 15:08 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

En dat mag met een volkerenmoord op de Banda eilanden wel? Bagatellliseren?
Waar doe ik dat exact?
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_197245521
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2021 15:08 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Waar doe ik dat exact?
Als je de mensen die dit onrecht aankaarten ziet als "kneuzen".
Dat ze dat doen via het besmeuren van een standbeeld is een ander verhaal.
Maar wat is er mis mee om WO II te scharen onder de verzameling "onrecht uit het verleden"?
Er zit toch niks bagatelliserends in?
Het is niet bagatelliserend om WO II samen met de volkerenmoord op de Banda eilanden te scharen onder "onrecht uit het verleden".
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  woensdag 6 januari 2021 @ 15:27:46 #153
168739 Red_85
'echt wel'
pi_197245683
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2021 15:17 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Als je de mensen die dit onrecht aankaarten ziet als "kneuzen".
Dat ze dat doen via het besmeuren van een standbeeld is een ander verhaal.
Exact.
Aankaarten is op een geciviliseerde manier het onder de aandacht brengen en totaal iets anders dan vandalisme, terrorisme en intimidatie.
Als je die laatste 3 dingen doet, zet je je bij voorbaat al buiten de discussie. Maar blijkbaar raken ze daar nog geradicaliseerder van gezien hun reactie. Totaal de weg kwijt en daarom 'kneuzen'. Niet omdat ze iets aankaarten waar ze het niet mee eens zijn, wat ieder vrij is om te doen in dit land. Gelukkig.
quote:
Maar wat is er mis mee om WO II te scharen onder de verzameling "onrecht uit het verleden"?
Er zit toch niks bagatelliserends in?
Het is niet bagatelliserend om WO II samen met de volkerenmoord op de Banda eilanden te scharen onder "onrecht uit het verleden".
Jouw mening. Ik zie WOII toch echt wel als een van de meest erge dingen wat de mensen elkaar hebben aangedaan. 15.000 slachtoffers of 85.000.000 vind ik nog al een verschil waardoor het niet te vergelijken is met elkaar. Daarbij was de realisatie dat WOII slecht was er al bij de mensen die het voerde, kolonialisme komt nu eigenlijk pas als een slecht iets naar voren. Daarbij het meeste nog door dezelfde terroristische groepjes die nu aan vandalisme, terrorisme en intimidatie doen.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  woensdag 6 januari 2021 @ 19:40:51 #154
483379 Repentless
Live fast, on high
pi_197250559
quote:
6s.gif Op dinsdag 5 januari 2021 15:23 schreef Nielsch het volgende:

[..]

Weer fout. Zelfs in zijn tijd werd JP Coen door collega's al gezien als brute moordenaar. De verering kwam pas vele honderden jaren later.
Hoe kom je hierbij? Hij werd als lastig en keihard ervaren in zijn eigen tijd, maar werd door de VOC geen strobreed in de weg gelegd, omdat hij deed wat goed was voor het bedrijf. De kritiek kwam pas eind 19e eeuw op gang, niet de verering.

quote:
Niks mis met het vernielen van beelden van massamoordenaars. Ik begreep die mensen in Irak die het beeld van Saddam van zijn sokkel trokken ook prima.
Ik neem aan dat je zelf het verschil wel ziet? De mensen die de standbeelden van Hussein omver trokken, hadden zelf het regime bewust meegemaakt en daar eventueel onder geleden. Dat is wel wat anders dan het beeld omver trekken van iemand die 400 jaar geleden leefde en waar dus niemand die nu leeft in de verste verte ooit onder heeft geleden/mee te maken heeft gehad.

Na de dood van Stalin werd hij als held naast Lenin gelegd in het mausoleum. Echter vond vrij snel daarna de destalinisatie (inclusief verwijderen van standbeelden) plaats, omdat de bevolking van toen zelf zwaar had geleden onder zijn regime.

Stalin werd eveneens verwijderd uit het mausoleum. Lenin ligt er nog steeds, maar was ook gewoon een massamoordenaar. Echter is hij wel de stichter van de Sovjet-Unie, wat er uiteindelijk voor zorgde dat de overwegend agrarische gemeenschap van het juk van de Tsaar verlost werd. Daarna was men natuurlijk niet veel beter af, maar het heeft wel gezorgd dat Rusland nu is geworden wat het is.
pi_197253474
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2021 19:40 schreef Repentless het volgende:

[..]

Hoe kom je hierbij? Hij werd als lastig en keihard ervaren in zijn eigen tijd, maar werd door de VOC geen strobreed in de weg gelegd, omdat hij deed wat goed was voor het bedrijf. De kritiek kwam pas eind 19e eeuw op gang, niet de verering.
[..]

Ik neem aan dat je zelf het verschil wel ziet? De mensen die de standbeelden van Hussein omver trokken, hadden zelf het regime bewust meegemaakt en daar eventueel onder geleden. Dat is wel wat anders dan het beeld omver trekken van iemand die 400 jaar geleden leefde en waar dus niemand die nu leeft in de verste verte ooit onder heeft geleden/mee te maken heeft gehad.

Na de dood van Stalin werd hij als held naast Lenin gelegd in het mausoleum. Echter vond vrij snel daarna de destalinisatie (inclusief verwijderen van standbeelden) plaats, omdat de bevolking van toen zelf zwaar had geleden onder zijn regime.

Stalin werd eveneens verwijderd uit het mausoleum. Lenin ligt er nog steeds, maar was ook gewoon een massamoordenaar. Echter is hij wel de stichter van de Sovjet-Unie, wat er uiteindelijk voor zorgde dat de overwegend agrarische gemeenschap van het juk van de Tsaar verlost werd. Daarna was men natuurlijk niet veel beter af, maar het heeft wel gezorgd dat Rusland nu is geworden wat het is.
De slachtoffers van Coen waren ver weg van Hoorn, daar waar zijn standbeeld staat.
Dat maakt nog niet dat zijn daden als "normaal" kunnen worden beschouwd. Natuurlijk was iedereen in Nederland wel "blij" met Coen. Zijn wandaden waren een ver van mijn bed show.
Dat maakt zijn wandaden niet minder erg.
En ik heb al een voorbeeld aangegeven van iemand die in Duitsland werd vereerd met een straatnaambord.

Ik zal de link nogmaals geven:
https://www.oktober44.nl/duitsers-diep-door-het-stof

100% vergelijkbaar met "JP Coen".

Het valt allemaal onder de noemer "onrecht uit het verleden".

In dat Duitse dorp had Christianssen ook geen "dood en verderf" gezaaid. Toch hebben die Duitsers gemeend onder druk van de Nederlanders uit Putten om hun straatnaambord te veranderen.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  woensdag 6 januari 2021 @ 21:28:44 #156
13456 AchJa
Shut up!!!
  woensdag 6 januari 2021 @ 21:54:20 #157
150517 SpecialK
No hesitation, no delay.
pi_197254769
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2021 18:49 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:
Heeft Nijntje eigenlijk een gender?
Nijntje heeft een vaginijntje.
There are no things, but as a consequence there are as many things as we like
  woensdag 6 januari 2021 @ 22:02:33 #158
483379 Repentless
Live fast, on high
pi_197254999
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2021 21:19 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

De slachtoffers van Coen waren ver weg van Hoorn, daar waar zijn standbeeld staat.
Dat maakt nog niet dat zijn daden als "normaal" kunnen worden beschouwd. Natuurlijk was iedereen in Nederland wel "blij" met Coen. Zijn wandaden waren een ver van mijn bed show.
Dat maakt zijn wandaden niet minder erg.
En ik heb al een voorbeeld aangegeven van iemand die in Duitsland werd vereerd met een straatnaambord.

Ik zal de link nogmaals geven:
https://www.oktober44.nl/duitsers-diep-door-het-stof

100% vergelijkbaar met "JP Coen".

Het valt allemaal onder de noemer "onrecht uit het verleden".

In dat Duitse dorp had Christianssen ook geen "dood en verderf" gezaaid. Toch hebben die Duitsers gemeend onder druk van de Nederlanders uit Putten om hun straatnaambord te veranderen.
Dat is toch niet vergelijkbaar? Die straatnaam is 35 jaar na dato van de gebeurtenissen alweer veranderd, in 1980. Zeer grote kans dat overlevenden en directe nabestaanden van slachtoffers van die razzia gewoon in leven waren op dat moment (en deels zelfs nu nog in leven zijn).

Hoe is dat in hemelsnaam "100% vergelijkbaar met JP Coen" die al bijna 400 jaar dood is, uit een compleet ander tijdperk met andere opvattingen komt en van wie er al honderden jaren geen levend slachtoffer meer rondloopt?

Moet je dan ook maar (om maar wat voorbeelden te noemen) alle standbeelden van Napoleon Bonaparte, het Washington memorial in 'DC', of bijvoorbeeld het standbeeld van admiraal Nelson op Trafalgar Square verwijderen?

Of laten we alle verwijzingen naar Churchill (straatnamen etc.) in Nederland ook maar verwijderen. Hij heeft slechts mede voor de bevrijding van Nazi-Duitsland gezorgd, maar heeft tegelijk veel Indiërs laten verhongeren. Weg ermee!

Laten we anders wat verder terug gaan: het Colosseum is gebouwd onder Vespasianus, een Romeinse keizer die veelvuldig gebruikte maakte van slaven, gebieden veroverde en opstanden wreed neersloeg. Er werden zelfs slaven ter vermaak door gladiatoren vermoord of door wilde beesten verscheurd in dat theater. Afbreken maar?

Of nog verder terug:

De Sfinx in Egypte is een verering van een farao. De Egyptenaren hebben slavernij zo ongeveer uitgevonden.

Afbreken dan maar allemaal?
pi_197258558
Ros :')

Wat een kansloosheid.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_197260830
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2021 22:02 schreef Repentless het volgende:

[..]

Dat is toch niet vergelijkbaar? Die straatnaam is 35 jaar na dato van de gebeurtenissen alweer veranderd, in 1980. Zeer grote kans dat overlevenden en directe nabestaanden van slachtoffers van die razzia gewoon in leven waren op dat moment (en deels zelfs nu nog in leven zijn).

Hoe is dat in hemelsnaam "100% vergelijkbaar met JP Coen" die al bijna 400 jaar dood is, uit een compleet ander tijdperk met andere opvattingen komt en van wie er al honderden jaren geen levend slachtoffer meer rondloopt?

Moet je dan ook maar (om maar wat voorbeelden te noemen) alle standbeelden van Napoleon Bonaparte, het Washington memorial in 'DC', of bijvoorbeeld het standbeeld van admiraal Nelson op Trafalgar Square verwijderen?

Of laten we alle verwijzingen naar Churchill (straatnamen etc.) in Nederland ook maar verwijderen. Hij heeft slechts mede voor de bevrijding van Nazi-Duitsland gezorgd, maar heeft tegelijk veel Indiërs laten verhongeren. Weg ermee!

Laten we anders wat verder terug gaan: het Colosseum is gebouwd onder Vespasianus, een Romeinse keizer die veelvuldig gebruikte maakte van slaven, gebieden veroverde en opstanden wreed neersloeg. Er werden zelfs slaven ter vermaak door gladiatoren vermoord of door wilde beesten verscheurd in dat theater. Afbreken maar?

Of nog verder terug:

De Sfinx in Egypte is een verering van een farao. De Egyptenaren hebben slavernij zo ongeveer uitgevonden.

Afbreken dan maar allemaal?
Ik heb nergens gezegd dat het beeld van JP Coen moet worden afgebroken.
Ik heb gezegd dat vanwege kostenbesparing het beter zou zijn het beeld in een museum te plaatsen om daar middels een bord de juiste duiding te geven aan het beeld en de persoon Coen.

Waar ik bezwaar tegen heb is het "meten met 2 maten".
Waarom deden de Nederlanders uit Putten zo moeilijk over een straatnaambordje 100en kilometers verder weg. Een plaats waar je normaal je leven lang niet komt.

Een persoon met meerdere kanten. Anders zouden die dorpsbewoners nooit zo'n straatnaambordje plaatsen.
Maar ook een zwarte kant. Alleen daar hadden die Duitse dorpsbewoners nooit last van gehad.
In zoverre is het toch vergelijkbaar met Coen?
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197262664
quote:
Mooi, weten we waar de rekening heen kan.
De dood gaat ons niet aan. Zolang we er zijn, is de dood er niet, en wanneer de dood er is, zijn wij er niet meer.
pi_197262763
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2021 15:00 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Waarom zie je toch zo'n verschil tussen stilstaan bij "slachtoffers van WO II" en het onrecht tijdens kolonialisme zoals de Volkerenmoord op de Banda eilanden.

Het hoort toch allemaal in de verzameling "onrecht uit het verleden".
massamoord≠volkerenmoord
De dood gaat ons niet aan. Zolang we er zijn, is de dood er niet, en wanneer de dood er is, zijn wij er niet meer.
pi_197263014
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 10:49 schreef Tanatos het volgende:

[..]

massamoord≠volkerenmoord
semantische discussie.
Wanneer is iets "een volk".
Hoe dan ook: Het valt onder de noemer "onrecht uit het verleden".
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  donderdag 7 januari 2021 @ 11:25:10 #164
483379 Repentless
Live fast, on high
pi_197263314
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 07:53 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Ik heb nergens gezegd dat het beeld van JP Coen moet worden afgebroken.
Ik heb gezegd dat vanwege kostenbesparing het beter zou zijn het beeld in een museum te plaatsen om daar middels een bord de juiste duiding te geven aan het beeld en de persoon Coen.

Waar ik bezwaar tegen heb is het "meten met 2 maten".
Waarom deden de Nederlanders uit Putten zo moeilijk over een straatnaambordje 100en kilometers verder weg. Een plaats waar je normaal je leven lang niet komt.

Een persoon met meerdere kanten. Anders zouden die dorpsbewoners nooit zo'n straatnaambordje plaatsen.
Maar ook een zwarte kant. Alleen daar hadden die Duitse dorpsbewoners nooit last van gehad.
In zoverre is het toch vergelijkbaar met Coen?
Nee, niet vergelijkbaar. Nogmaals: slachtoffers/nabestaanden nog in leven vs. al honderden/duizenden jaren dood.

Met jouw redenatie kun je alle beelden/monumenten over de hele wereld m.b.t. historische figuren mdt bloed aan hun handen wel verwijderen uit de openbare ruimte.
pi_197263411
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 11:06 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

semantische discussie.
Wanneer is iets "een volk".
Hoe dan ook: Het valt onder de noemer "onrecht uit het verleden".
Als mensen bewust de verkeerde woorden gebruiken, worden semantische discussies belangrijk en noodzakelijk.
De dood gaat ons niet aan. Zolang we er zijn, is de dood er niet, en wanneer de dood er is, zijn wij er niet meer.
pi_197263600
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 11:25 schreef Repentless het volgende:

[..]

Nee, niet vergelijkbaar. Nogmaals: slachtoffers/nabestaanden nog in leven vs. al honderden/duizenden jaren dood.

Met jouw redenatie kun je alle beelden/monumenten over de hele wereld m.b.t. historische figuren mdt bloed aan hun handen wel verwijderen uit de openbare ruimte.
Uiteindelijk is alles vergelijkbaar. Want waar trek je precies de grens als je mbt WO II ook de kinderen en kleinkinderen als "nabestaanden" gaat zien. Dan kun je dat ook "doortrekken" naar achter-achter-achterkleinkinderen als het gaat om de moord op de inwoners van de Banda-eilanden.
Als je de farao's erbij betrekt is het verschil in ouderdom tussen kolonialisme en WO II al minimaal.

De periode kolonialisme/WO II komt relatief steeds dichter bij elkaar naarmate we verder de 21e eeuw ingaan.
En ieder beeld mag natuurlijk "ter discussie" staan. Met name als het op een openbare plek staat die je moeilijk kunt ontwijken. Op een markt bijvoorbeeld.
Bovendien zal zo'n beeld in de open lucht telkens moeten worden onderhouden. Dat is duurder dan "in een museum".
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  donderdag 7 januari 2021 @ 13:02:04 #167
3647 B.R.Oekhoest
Taalpotpourrist Berend Rinus
pi_197265055
Ik vind het nog lang niet ver genoeg gaan. Ik zout zeggen: iedereen die nu leeft en Coen of Koen van zijn voornaam heet, moet zo snel mogelijk naar het gemeentehuis om die besmette naam te laten veranderen.

En dat niet alleen: ook bekende overleden mensen als Coentje Moulijn en Koen van Vrijberghe de Koning moeten postuum een naamsverandering ondergaan. Dus we hebben het vanaf nu over de Cornelis Moulijntribune bij Feyenoord, en op de Flodder-aftitelingen bij Sjonnie staat dan Karel van Vrijberghe de Koning.
De moraal zit in een crisis, niemand weet meer wat van wie is.
Mijn broer Tinus zeker niet; de minkukel neemt steeds ongevraagd bezit van mijn FOK!account. Beste vent wel verder, overigens: http://fotoboek.fok.nl/Tinus_O..
pi_197265282
Het werkte bij Caligula niet, het werkte bij Hatjepsoet niet en het werkte bij Echnaton niet.
pi_197308749
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 13:16 schreef Horzula het volgende:
Het werkte bij Caligula niet, het werkte bij Hatjepsoet niet en het werkte bij Echnaton niet.
Dit snap ik niet....
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197309408
^ Damnatio Memoriae.. zoek dat maar eens op!

http://www.geschiedenisbe(...)nnering...%20More%20

Hoewel het wel waar is dat die vrij snel na de dood van de betrokkenen is toegepast en niet vierhonderd jaar later.
pi_197313863
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 13:02 schreef B.R.Oekhoest het volgende:
Ik vind het nog lang niet ver genoeg gaan. Ik zout zeggen: iedereen die nu leeft en Coen of Koen van zijn voornaam heet, moet zo snel mogelijk naar het gemeentehuis om die besmette naam te laten veranderen.

En dat niet alleen: ook bekende overleden mensen als Coentje Moulijn en Koen van Vrijberghe de Koning moeten postuum een naamsverandering ondergaan. Dus we hebben het vanaf nu over de Cornelis Moulijntribune bij Feyenoord, en op de Flodder-aftitelingen bij Sjonnie staat dan Karel van Vrijberghe de Koning.
Je doet een poging grappig te zijn, dus ?
  zaterdag 9 januari 2021 @ 22:34:52 #172
483379 Repentless
Live fast, on high
pi_197314798
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2021 11:41 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Uiteindelijk is alles vergelijkbaar. Want waar trek je precies de grens als je mbt WO II ook de kinderen en kleinkinderen als "nabestaanden" gaat zien. Dan kun je dat ook "doortrekken" naar achter-achter-achterkleinkinderen als het gaat om de moord op de inwoners van de Banda-eilanden.
Als je de farao's erbij betrekt is het verschil in ouderdom tussen kolonialisme en WO II al minimaal.

De periode kolonialisme/WO II komt relatief steeds dichter bij elkaar naarmate we verder de 21e eeuw ingaan.
En ieder beeld mag natuurlijk "ter discussie" staan. Met name als het op een openbare plek staat die je moeilijk kunt ontwijken. Op een markt bijvoorbeeld.
Bovendien zal zo'n beeld in de open lucht telkens moeten worden onderhouden. Dat is duurder dan "in een museum".
Die 'grens' is gevoelsmatig toch redelijk makkelijk? Directe nabestaanden/overlevenden nog in leven > protest aantekenen en bepalen of het 'gepast' is of verwijderd moet worden.

Herinneringen aan personen/gebeurtenissen van honderden jaren geleden, die onderdeel uitmaken van de geschiedenis van een land (inclusief al zijn donkere kanten), al tientallen of zelfs honderden jaren deel uitmaken van een straatbeeld en waarvan er al honderden jaren geen persoon meer in leven is die eronder geleden heeft > niet verwijderen omdat een aantal mensen het opeens 'aanstootgevend' vindt.

In Spanje staan talloze beelden beelden van Filips II. Veel Nederlanders hebben behoorlijk geleden of zijn vermoord onder zijn bewind. Willem-Alexander is zelfs nog een directe afstammeling van iemand die onder Filips vogelvrij is verklaard en vermoord.

Het is toch niet realistisch om die beelden nog ter discussie te stellen? Wat schiet je er mee op? Wie heeft er baat bij? Het financiële argument is leuk, maar dat kun je op alle kunstobjecten in de openbare ruimte toepassen.
  † In Memoriam † zaterdag 9 januari 2021 @ 23:55:18 #173
88815 The_Emotion
98.3
pi_197316113
In plaats van Coen van zn sokkel te trekken of stof te laten happen in een museum... is het gewoon niet een idee om er een ander beeld van onderdrukte/uitgemoorde Banda-eilanders er tegenover te zetten?
Dan kan Coen lekker blijven staan, maar je geeft het een extra dimensie door hem eeuwig naar zijn slachtoffers te laten kijken.
"Scientists are actually preoccupied with accomplishment. So they are focused on whether they can do something. They never stop to ask if they should do something."
- Ian Malcolm
pi_197316146
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 januari 2021 22:34 schreef Repentless het volgende:

Het is toch niet realistisch om die beelden nog ter discussie te stellen? Wat schiet je er mee op? Wie heeft er baat bij? Het financiële argument is leuk, maar dat kun je op alle kunstobjecten in de openbare ruimte toepassen.
wbt het standbeeld JPCoen te Hoorn heeft het Nederlandse volk baat bij een discussie.
Meer kennis over de man, meer kennis over de VOC, meer kennis over verheerlijking van foute figuren.
Lijkt me toch ook nuttig voor de moraal
  zondag 10 januari 2021 @ 00:04:54 #175
483379 Repentless
Live fast, on high
pi_197316218
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 januari 2021 23:58 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

wbt het standbeeld JPCoen te Hoorn heeft het Nederlandse volk baat bij een discussie.
Meer kennis over de man, meer kennis over de VOC, meer kennis over verheerlijking van foute figuren.
Lijkt me toch ook nuttig voor de moraal
Dat is gewoon onderdeel van geschiedenislessen op school.
  zondag 10 januari 2021 @ 00:06:13 #176
168739 Red_85
'echt wel'
pi_197316226
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 januari 2021 23:58 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

wbt het standbeeld JPCoen te Hoorn heeft het Nederlandse volk baat bij een discussie.
Meer kennis over de man, meer kennis over de VOC, meer kennis over verheerlijking van foute figuren.
Lijkt me toch ook nuttig voor de moraal
Je bent het dus eens het te laten staan?
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  zondag 10 januari 2021 @ 00:39:09 #177
56749 BlaZ
Torpitudo peius est quam mors.
pi_197316566
quote:
3s.gif Op zaterdag 9 januari 2021 23:55 schreef The_Emotion het volgende:
In plaats van Coen van zn sokkel te trekken of stof te laten happen in een museum... is het gewoon niet een idee om er een ander beeld van onderdrukte/uitgemoorde Banda-eilanders er tegenover te zetten?
Dan kan Coen lekker blijven staan, maar je geeft het een extra dimensie door hem eeuwig naar zijn slachtoffers te laten kijken.
De inwoners van de banda-eilanden waren ook geen lievertjes. Het is natuurlijk niet voor niets dat de VOC in dit geval wat drastischer dan normaal te werk ging.
Ceterum censeo Turciam delendam esse.
  † In Memoriam † zondag 10 januari 2021 @ 00:51:07 #178
88815 The_Emotion
98.3
pi_197316674
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2021 00:39 schreef BlaZ het volgende:

[..]

De inwoners van de banda-eilanden waren ook geen lievertjes. Het is natuurlijk niet voor niets dat de VOC in dit geval wat drastischer dan normaal te werk ging.
Dat kan toegelicht worden op hun sokkel, net zoals bij Coen.
"Scientists are actually preoccupied with accomplishment. So they are focused on whether they can do something. They never stop to ask if they should do something."
- Ian Malcolm
  † In Memoriam † zondag 10 januari 2021 @ 00:58:25 #179
88815 The_Emotion
98.3
pi_197316760
Ze hebben het wel over die Coen enzo! Maar die Bandanezen waren ook geen lieverdjes hoor!
"Scientists are actually preoccupied with accomplishment. So they are focused on whether they can do something. They never stop to ask if they should do something."
- Ian Malcolm
  zondag 10 januari 2021 @ 01:29:24 #180
56749 BlaZ
Torpitudo peius est quam mors.
pi_197316994
quote:
14s.gif Op zondag 10 januari 2021 00:51 schreef The_Emotion het volgende:

[..]

Dat kan toegelicht worden op hun sokkel, net zoals bij Coen.
Eens, akkoord.
Ceterum censeo Turciam delendam esse.
  zondag 10 januari 2021 @ 01:30:26 #181
56749 BlaZ
Torpitudo peius est quam mors.
pi_197316997
quote:
8s.gif Op zondag 10 januari 2021 00:58 schreef The_Emotion het volgende:
Ze hebben het wel over die Coen enzo! Maar die Bandanezen waren ook geen lieverdjes hoor!
Van Wikipedia:
However, the Dutch sought to establish a monopoly on the spice trade so that the Bandanese could only sell their products to the Dutch.[1] Negotiations were arduous, and at a certain point in late May 1609, the chieftains lured Verhoeff and two other commanders who had left their fleet to negotiate on the beach, into the woods into an ambush and killed them.[1] Their guard was also massacred by the Bandanese, so that a total of 46 Dutchmen were killed.[7] In reprise, the Dutch soldiers plundered several Bandanese villages and destroyed their ships.[1]
Ceterum censeo Turciam delendam esse.
  † In Memoriam † zondag 10 januari 2021 @ 01:48:33 #182
88815 The_Emotion
98.3
pi_197317091
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2021 01:29 schreef BlaZ het volgende:

[..]

Eens, akkoord.
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2021 01:30 schreef BlaZ het volgende:

[..]

Van Wikipedia:
However, the Dutch sought to establish a monopoly on the spice trade so that the Bandanese could only sell their products to the Dutch.[1] Negotiations were arduous, and at a certain point in late May 1609, the chieftains lured Verhoeff and two other commanders who had left their fleet to negotiate on the beach, into the woods into an ambush and killed them.[1] Their guard was also massacred by the Bandanese, so that a total of 46 Dutchmen were killed.[7] In reprise, the Dutch soldiers plundered several Bandanese villages and destroyed their ships.[1]
Two wrongs doesn't make one right.
Daarom beide of meerdere verhalen uit het verleden halen om de geschiedenis te vormen.
Want het verleden verander je niets aan, maar geschiedenis verandert op elk ogenblik.
De Engelsen, Spanjaarden en Portugezen van toen en nu kijken er ook naar hun eigen inzicht naar.
"Scientists are actually preoccupied with accomplishment. So they are focused on whether they can do something. They never stop to ask if they should do something."
- Ian Malcolm
  Beste debater 2022 zondag 10 januari 2021 @ 01:50:32 #183
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_197317098
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 januari 2021 17:03 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Dit snap ik niet....
Memoria damnatio

Verder heb ik als paap sowieso een schijthekel aan beeldstormerij.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_197318870
Aan tijdsbeelden mag je je storen.

Ze willen verwijderen riekt naar enge denkbeelden.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_197324240
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2021 01:50 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Memoria damnatio

Verder heb ik als paap sowieso een schijthekel aan beeldstormerij.
Ik pleit dus niet voor een beeldenstorm.
Wellicht zou zo'n beeld in een museum beter tot zijn recht komen. Ook zonder graffity gaat zo'n beeld agv weersomstandigheden een keer achteruit. Dan moeten er kosten worden gemaakt. Net als met de Gouden Koets. In een museum blijft ie langer goed, en kun je met toelichtingen de waarde juist "duiden".
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  Moderator zondag 10 januari 2021 @ 14:48:37 #186
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197324818
Als niemand het ziet kun je duiden tot je een ons weegt zonder iets te veranderen

Voor zover daar een noodzaak voor is want die zie ik ook nog steeds niet echt
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197337647
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2021 14:48 schreef sp3c het volgende:
Als niemand het ziet kun je duiden tot je een ons weegt zonder iets te veranderen

Voor zover daar een noodzaak voor is want die zie ik ook nog steeds niet echt
Iedereen kan toch naar zo'n museum gaan?
En wat moet er veranderen?
Persoonlijk vind ik standbeelden in het openbaar van mensen sowieso uit de tijd.
Als ik standbeeld-"onthullingen" zie van "recent" overleden personen, denk ik daar ook altijd wat meewarig over.
Vooral als ie niet helemaal lijkt. Of veel te dik is, zoals bij Wilhelmina. Daar was ook niet iedereen helemaal blij mee. En Michiel de Ruyter in Vlissingen wordt constant ondergescheten door de meeuwen.

En het is een kostenpost om ze eens in de zoveel tijd te onderhouden. Dus zet ze in een museum. Daar kunnen ze goed geconserveerd worden.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  maandag 11 januari 2021 @ 08:26:57 #188
473519 Drekkoning
Is het al juno?
pi_197337732
Standbeelden zijn niet enkel een herinnering aan vroeger, maar ook een eerbetoon aan de afgebeelde persoon.

Als nu blijkt dat zo iemand dat helemaal niet verdient vanwege zijn daden, dan is er niks mis mee zo een standbeeld van zijn sokkel te halen.
Lege bekers in het gras
Modder op mijn schoenen
Verlang naar het moment
Dat we even niks meer moeten
pi_197338321

Zo'n standbeeld bv. Daar was ook niet iedereen blij mee.
Ik vraag me trouwens af welke commissies kunnen bepalen of iemand een standbeeld krijgt in het openbaar.
Kortom: geen standbeelden meer van personen.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197338383



Hoeveel politieagenten kunnen we wel niet inzetten als we kunnen bespraken op deze schoonmaakkosten?
Hoeveel IC-bedden zijn dit wel niet?
Hoeveel meer "handen aan het bed"?
Onze ouderen zijn de dupe omdat al het geld naar het onderhoud van de standbeelden moet.

[ Bericht 4% gewijzigd door Twentsche_Ros op 11-01-2021 10:06:36 ]
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  maandag 11 januari 2021 @ 09:36:58 #191
272296 Jan_Lul
Ik zit hier niet voor
pi_197338423
quote:
0s.gif Op maandag 11 januari 2021 09:33 schreef Twentsche_Ros het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Hoeveel politieagenten kunnen we wel niet inzetten als we kunnen bespraken op deze schoonmaakkosten?
geen.

quote:
Hoeveel IC-bedden zijn dit wel niet?
geen

quote:
Hoeveel meer "handen aan het bed"?
geen
pi_197338737
Er kan geld bespaard worden als gekkies ophouden met het kalken van leuzen op treinen, standbeelden, winkelstraten en particuliere/andermans eigendommen.
De NS slaagt er vaker in om de schade te verhalen op daders. In 5 jaar tijd 600 daders die bij elkaar 5,6 miljoen mochten ophoesten.

Hoorn heeft in ieder geval aangifte gedaan tegen de gekkies die een tekst voor het standbeeld hadden gespoten.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
pi_197338782
quote:
0s.gif Op maandag 11 januari 2021 09:36 schreef Jan_Lul het volgende:

[..]

geen.
[..]

geen
[..]


geen
Wordt het schoonmaken gedaan door vrijwilligers? Wordt het schoonmaakmaterieel gratis ter beschikking gesteld. Wat is de meerwaarde van het schoonmaken van Michiel ten gunste van de maatschappij?
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197338802
quote:
0s.gif Op maandag 11 januari 2021 10:08 schreef spectrumanalyser het volgende:
Er kan geld bespaard worden als gekkies ophouden met het kalken van leuzen op treinen, standbeelden, winkelstraten en particuliere/andermans eigendommen.
De NS slaagt er vaker in om de schade te verhalen op daders. In 5 jaar tijd 600 daders die bij elkaar 5,6 miljoen mochten ophoesten.

Hoorn heeft in ieder geval aangifte gedaan tegen de gekkies die een tekst voor het standbeeld hadden gespoten.
Maar die meeuwen dan die ook onze nationale helden besmeuren?
Kunnen we die ook in het gareel krijgen dat ze onze beelden niet langer onderkalken?
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197338918
En de muizen dan, die overal maar naar hartenlust van alles bekladden?
Er is een spreekwoord, iets met gekken en dwazen. gaat over het schrijven op onder andere muren.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
pi_197339099
quote:
0s.gif Op maandag 11 januari 2021 10:27 schreef spectrumanalyser het volgende:
En de muizen dan, die overal maar naar hartenlust van alles bekladden?
Er is een spreekwoord, iets met gekken en dwazen. gaat over het schrijven op onder andere muren.
Helemaal mee eens.
Vandaar: Plaats alle standbeelden in musea. Geen schoonmaakkosten meer.
De Gouden Koets wordt momenteel (wie weet hoe lang?) niet meer buitenshuis gebruikt. Peperdure schoonmaakkosten. Gaat allemaal ten koste van de ouderenzorg (ouderen die ons land hebben opgebouwd).
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197339265
je draait het nu om. het is blijkbaar niet de schuld van tuig wat overal maar graffiti of spuitkrijt achterlaat, maar er moet ingegaan worden op eisen van al dat niet anonieme figuren die maar elke dag weer iets anders vinden wat ze niet bevalt.
nogmaals; de spoorwegen hebben al in totaal 5,6 miljoen weten te vorderen. het hoeft niet normaal te worden dat je maar overal troep mag achterlaten.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
pi_197339302
Er zal wel weer heel lang discussie over gevoerd worden, maar het eindigt altijd met een overwinning voor het zeurclubje.

laat de blanke zelfhaat door je heenstromen!
  Moderator maandag 11 januari 2021 @ 11:41:59 #199
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197340020
quote:
0s.gif Op maandag 11 januari 2021 08:15 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Iedereen kan toch naar zo'n museum gaan?
En wat moet er veranderen?
Persoonlijk vind ik standbeelden in het openbaar van mensen sowieso uit de tijd.
Als ik standbeeld-"onthullingen" zie van "recent" overleden personen, denk ik daar ook altijd wat meewarig over.
Vooral als ie niet helemaal lijkt. Of veel te dik is, zoals bij Wilhelmina. Daar was ook niet iedereen helemaal blij mee. En Michiel de Ruyter in Vlissingen wordt constant ondergescheten door de meeuwen.

En het is een kostenpost om ze eens in de zoveel tijd te onderhouden. Dus zet ze in een museum. Daar kunnen ze goed geconserveerd worden.
quote:
0s.gif Op maandag 11 januari 2021 09:29 schreef Twentsche_Ros het volgende:
[ afbeelding ]
Zo'n standbeeld bv. Daar was ook niet iedereen blij mee.
Ik vraag me trouwens af welke commissies kunnen bepalen of iemand een standbeeld krijgt in het openbaar.
Kortom: geen standbeelden meer van personen.
quote:
0s.gif Op maandag 11 januari 2021 09:33 schreef Twentsche_Ros het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Hoeveel politieagenten kunnen we wel niet inzetten als we kunnen bespraken op deze schoonmaakkosten?
Hoeveel IC-bedden zijn dit wel niet?
Hoeveel meer "handen aan het bed"?
Onze ouderen zijn de dupe omdat al het geld naar het onderhoud van de standbeelden moet.
dat is ineens een hele andere discussie

zonder te weten hoeveel geld het kost kan ik daar geen mening over vormen, het is me wel wat waard maar dat is niet oneindig natuurlijk
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197340945
quote:
0s.gif Op maandag 11 januari 2021 10:54 schreef MegaKaas het volgende:
Er zal wel weer heel lang discussie over gevoerd worden, maar het eindigt altijd met een overwinning voor het zeurclubje.

laat de blanke zelfhaat door je heenstromen!
Het gaat er over wat er met de standbeelden moet gebeuren?
Mijn idee "In een museum ermee" wordt niet ingegeven door welk "zeurclubje" dan ook.

Net als met de Gouden Koets. Dat ding kost kapitalen als ie telkens buiten over de keien ratelt. Dus: ter restauratie voorlopig ergens in een hal.
Dan zeg je ook niet: Ja, maar dan hebben de mensen die aanstoot nemen aan de beelden op de koets hun zin. Dus moeten we kost wat kost met dat ding in weer en wind rond gaan rijden.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197341527
er moet meer ophef komen. er is een groot tekort aan stichtingen die opkomen voor onbenullige onzinnige stellingen met een handjevol mensen wat zich beledigd voelt. Er dreigen harde acties. Als er niet zal worden ingegaan op de eisen dan moet er op de grond worden gezeten. veel te veel mensen hebben nu geen zinnige invulling van hun dag.

kortom. kom met iets, er zullen twaalf mensen blij zijn met een initiatief voor iets waarvan ze nu nog niet weten dat ze zich er al jaren aan doodergeren.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
  dinsdag 12 januari 2021 @ 01:05:52 #202
483379 Repentless
Live fast, on high
pi_197354913
quote:
0s.gif Op maandag 11 januari 2021 08:26 schreef Drekkoning het volgende:
Standbeelden zijn niet enkel een herinnering aan vroeger, maar ook een eerbetoon aan de afgebeelde persoon.

Als nu blijkt dat zo iemand dat helemaal niet verdient vanwege zijn daden, dan is er niks mis mee zo een standbeeld van zijn sokkel te halen.
Wie bepaalt dat dan, of iemand het 'verdient'?

Indien er een persoonlijkheidscultus rond een bepaalde leider is en er worden tijdens diens leven talloze standbeelden neergezet terwijl de bevolking er zwaar onder lijdt, heb ik er alle begrip voor dat die worden neergehaald kort na het overlijden van die persoon of de omverwerping van het regime. Dat heb ik hier al eerder aangegeven m.b.t. bijvoorbeeld Stalin.

Om dat echter honderden jaren na dato te doen omdat die persoon het volgens de huidige opvattingen niet 'verdient', terwijl er in de verste verte geen slachtoffer meer is die hier ooit persoonlijk leed van heeft ondervonden, vind ik echt totale waanzin. Inmiddels zijn zulke standbeelden gewoon onderdeel van een straatbeeld, geschiedenis en cultureel erfgoed.

In 2001 vond de Taliban dat twee monumentale Boeddha-beelden van 1.500 jaar oud geen bestaansrecht meer 'verdienden', omdat ze indruisten tegen hun huidige opvattingen. Gevolg: een maand lang verwoesten met dynamiet tot er niks meer van over was. Eeuwig zonde.
  dinsdag 12 januari 2021 @ 01:14:35 #203
168739 Red_85
'echt wel'
pi_197354937
quote:
83s.gif Op maandag 11 januari 2021 11:41 schreef sp3c het volgende:

[..]


[..]


[..]

dat is ineens een hele andere discussie

zonder te weten hoeveel geld het kost kan ik daar geen mening over vormen, het is me wel wat waard maar dat is niet oneindig natuurlijk
Alsof dat geld dan opeens wel naar het WFG gaat...

Hoeveel extra handen aan het bed kunnen er komen als we niet weer 400 asielzoekers toelieten vorige week?

Denk dat die wekelijkse influx meer zoden aan de dijk zet dan een historisch beeld wat eens per half jaar een auto, een hoogwerker, spuit en een mannetje op bezoek krijgt.

Non argument van ros.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_197356450
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2021 01:05 schreef Repentless het volgende:

[..]

Wie bepaalt dat dan, of iemand het 'verdient'?

Indien er een persoonlijkheidscultus rond een bepaalde leider is en er worden tijdens diens leven talloze standbeelden neergezet terwijl de bevolking er zwaar onder lijdt, heb ik er alle begrip voor dat die worden neergehaald kort na het overlijden van die persoon of de omverwerping van het regime. Dat heb ik hier al eerder aangegeven m.b.t. bijvoorbeeld Stalin.

Om dat echter honderden jaren na dato te doen omdat die persoon het volgens de huidige opvattingen niet 'verdient', terwijl er in de verste verte geen slachtoffer meer is die hier ooit persoonlijk leed van heeft ondervonden, vind ik echt totale waanzin. Inmiddels zijn zulke standbeelden gewoon onderdeel van een straatbeeld, geschiedenis en cultureel erfgoed.

In 2001 vond de Taliban dat twee monumentale Boeddha-beelden van 1.500 jaar oud geen bestaansrecht meer 'verdienden', omdat ze indruisten tegen hun huidige opvattingen. Gevolg: een maand lang verwoesten met dynamiet tot er niks meer van over was. Eeuwig zonde.
Goede argumenten!
Het is dan ook niet zwart/wit. Ik pleit ook absoluut niet voor een vernietiging van de beelden. De verering van Coen is onderdeel van onze identiteit en onze geschiedenis. Je kunt je wel afvragen of zo'n beeld zo'n prominente plek moet innemen in het dagelijks leven. Men zal anno 2021 het niet in het hoofd halen om zo'n zeeschuimer van weleer met een beeld te vereren.
Ooit kreeg ik van mijn moeder een kruisbeeld. Het liefst zag ze dat ik dat in de kamer neerhang. Nou, nee. Maar ik gooi het natuurlijk ook niet weg. Het ligt ergens in een la.
Dus: een discussie is prima. Maar zoals Thierry het misbruikt om zo'n persoon met een boeket te vereren, maakt dat je wel kanttekeningen kunt plaatsen om het zonder toelichting en kritiek op deze plek te laten.
Je zou er naast een monument over koloniale uitbuiting kunnen plaatsen. Een toelichting.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  Moderator dinsdag 12 januari 2021 @ 10:17:02 #205
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197357740
er zijn al kanttekeningen bij geplaatst he??

en een monument ernaast ... kan ... waarom zouden we?
wie moet er nu eigenlijk nog overtuigd worden?
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197360338
Goed, de ophef over het standbeeld lijkt te verwateren.
Gelukkig is er iemand opgestaan met een initiatief voor niet eerder ontdekte ophef: Het kaartspel.

In een kaartspel is de heer meer waard dan de vrouw. Dat kan natuurlijk niet, ook al is het een kaartspel.
Gaat er al een belletje branden? Waarschijnlijk zijn er nog 6 mensen die zich al jaren dood ergeren aan deze ongelijkheid.

de oplossing is gelukkig nabij. Er is een genderneutraal kaartspel gemaakt.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
  Moderator dinsdag 12 januari 2021 @ 20:54:25 #207
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197371280
dat is echt appels en peren vergelijken hoor

mevrouw vond iets stom en brengt iets op de markt wat voor haar minder stom is en als genoeg mensen dat kopen dan kan ze er van gaan leven
das ff wat anders dan 'jullie moeten allemaal een ander kaartspel gebruiken want #mad'

geen ophef, geen gezeur, geen probleem ... niks mis mee
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197371839
je hebt gelijk. het heeft wel wat ophef opgeleverd, maar te weinig.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
pi_197374442
Staat die psychopathische Nederlandse Hitler nog steeds in Hoorn? Het is wachten op een nieuwe Gokmen T. In een land waar psychopatisch zieke personen worden vereerd, worden ook psychopatisch gestoorde personen gecreëerd.
West-Melanesia
  dinsdag 12 januari 2021 @ 22:49:31 #210
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_197374784
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2021 22:39 schreef Oceanier het volgende:
Staat die psychopathische Nederlandse Hitler nog steeds in Hoorn? Het is wachten op een nieuwe Gokmen T. In een land waar psychopatisch zieke personen worden vereerd, worden ook psychopatisch gestoorde personen gecreëerd.
Je bent er het levende bewijs van...
pi_197374998
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2021 22:39 schreef Oceanier het volgende:
Staat die psychopathische Nederlandse Hitler nog steeds in Hoorn? Het is wachten op een nieuwe Gokmen T. In een land waar psychopatisch zieke personen worden vereerd, worden ook psychopatisch gestoorde personen gecreëerd.
:') :') :')
In order to understand, I destroyed myself
- Fernando Pessoa
pi_197375080
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2021 22:55 schreef Eufonie het volgende:

[..]

:') :') :')
De Adolf van Hoorn en de bewoners van Hoorn worden gek van 200 jaar commotie
West-Melanesia
pi_197375770
Er is te weinig ophef. Een familielid van Sylvana Simons, een lid van 'We promise', heeft geen contractverlenging gekregen bij haar werkgever. verder hoor je er niets meer van. De petitie en de aandacht van DENK hebben niets uitgehaald.

Weglopen uit een interview zorgt voor ophef. Tenminste, als je daarbij dreigt om laptops te stelen/vernietigen/wissen.

zoek iets creatiefs zoals dat grietje met haar gestoorde kaartspel. niet iets destructiefs zoals de boel slopen of bekladden. er is al genoeg graffiti.
ga zelf een standbeeld boetseren van Akwasi of van jezelf.

[ Bericht 3% gewijzigd door spectrumanalyser op 13-01-2021 09:16:06 ]
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
  dinsdag 12 januari 2021 @ 23:26:16 #214
22794 Enchanter
Right you are Ken!!!
pi_197375818
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2021 22:58 schreef Oceanier het volgende:

[..]

De Adolf van Hoorn en de bewoners van Hoorn worden gek van 200 jaar commotie
Wat een verschrikkelijke domme vergelijking.
Ook aan jou de vraag , moeten kerken en moskeeën ook maar gesloten worden ?
Ik ben inmiddels overleden
  Moderator dinsdag 12 januari 2021 @ 23:27:36 #215
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197375842
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2021 22:58 schreef Oceanier het volgende:

[..]

De Adolf van Hoorn en de bewoners van Hoorn worden gek van 200 jaar commotie
er is niet eens commotie en niemand is gek geworden

prima zo :)
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  woensdag 13 januari 2021 @ 00:44:14 #216
483379 Repentless
Live fast, on high
pi_197376970
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2021 08:46 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Goede argumenten!
Het is dan ook niet zwart/wit. Ik pleit ook absoluut niet voor een vernietiging van de beelden. De verering van Coen is onderdeel van onze identiteit en onze geschiedenis. Je kunt je wel afvragen of zo'n beeld zo'n prominente plek moet innemen in het dagelijks leven. Men zal anno 2021 het niet in het hoofd halen om zo'n zeeschuimer van weleer met een beeld te vereren.
Ooit kreeg ik van mijn moeder een kruisbeeld. Het liefst zag ze dat ik dat in de kamer neerhang. Nou, nee. Maar ik gooi het natuurlijk ook niet weg. Het ligt ergens in een la.
Dus: een discussie is prima. Maar zoals Thierry het misbruikt om zo'n persoon met een boeket te vereren, maakt dat je wel kanttekeningen kunt plaatsen om het zonder toelichting en kritiek op deze plek te laten.
Je zou er naast een monument over koloniale uitbuiting kunnen plaatsen. Een toelichting.
Ik ben helemaal met je eens dat het raar zou zijn om anno nu opeens nog een nieuw standbeeld van iemand als JP Coen neer te zetten. Hoewel het een prominent figuur in de Nederlandse geschiedenis en voor de Nederlandse ontwikkeling destijds blijft (ondanks alle wandaden), voegt het niets toe om daar 400 jaar later opnieuw de nadruk op te leggen. En gezien die eerder genoemde wandaden zelfs misplaatst.

Het genoemde beeld is echter meer dan 120 jaar geleden geplaatst. Ook dat was dus reeds bijna 300 jaar na Coens tijd, maar toen waren heersende opvattingen (in vrijwel de gehele wereld) ook nog compleet anders dan nu.

Ondanks dat er ook al wat kritiek was destijds, werd Coen toch vooral als een held beschouwd. Zoals bijvoorbeeld een Churchill hier ook als een held wordt beschouwd, maar in India denken ze daar weer heel anders over. Het is vrijwel onmogelijk om als leider/prominent figuur op het wereldtoneel 'brandschoon' te zijn.

Inmiddels is zo'n standbeeld (en vele standbeelden/bouwwerken in de wereld uit lang vervlogen tijden waarin andere opvattingen heersten) gewoon cultureel erfgoed. Dat praat die wandaden niet goed, maar om het honderden jaren na dato opeens 'ter discussie' te stellen en te willen verwijderen slaat echt nergens op. Laat het op zo'n moment gewoon voor wat het is: een onderdeel van het historische straatbeeld en een herinnering aan andere tijden.

Ik word persoonlijk altijd een beetje moe van al die 'duiding' die er gegeven zou moeten worden bij dergelijke standbeelden. Als iemand het beeld interessant genoeg vindt om het te bekijken en er meer van wil weten, kun je er genoeg boeken/bronnen op naslaan waarin alles uitvoerig wordt beschreven. Daar kun je als persoon zelf dan een mening over vormen, zonder dat je expliciet verteld moet worden dat iemand ook hele misdadige dingen heeft gedaan. Als je een beetje normaal bent, kun je zelf ook wel die conclusie trekken als je het relaas van Coen leest.
  woensdag 13 januari 2021 @ 00:46:21 #217
308523 the-eye
I'm a Live Wire
pi_197376996
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2021 22:39 schreef Oceanier het volgende:
Staat die psychopathische Nederlandse Hitler nog steeds in Hoorn? Het is wachten op een nieuwe Gokmen T. In een land waar psychopatisch zieke personen worden vereerd, worden ook psychopatisch gestoorde personen gecreëerd.
Hoe groot schat je de kans dat Gokman weet wie J.P. Coen is?
Als hij op school beter z'n best had gedaan zou hij het weten en was de kans dat hij ontspoorde een stuk kleiner zijn geweest
pi_197377340
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2021 22:58 schreef Oceanier het volgende:

[..]

De Adolf van Hoorn en de bewoners van Hoorn worden gek van 200 jaar commotie
Nee hoor. Vind het een prachtig beeld wat mooi mag blijven staan. Staat prachtig op de rode steen.
Huilies, daar worden we gek van.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_197378787
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2021 23:26 schreef Enchanter het volgende:

[..]

Wat een verschrikkelijke domme vergelijking.
Ook aan jou de vraag , moeten kerken en moskeeën ook maar gesloten worden ?
Eigenlijk is dit stiekem een uitstekende vraag.

Er en werd wordt nogal wat geweld gepleegd in de naam van geloof en in sommige gevallen worden de moordenaars van ongelovigen als helden vereerd.

Nu vind ik religie sowieso een tamelijk giftig fenomeen dat vooral misbruikt wordt om mensen op te hitsen tegen elkaar. Maar ook in deze context is het gek dat er minder aandacht voor is.
  woensdag 13 januari 2021 @ 08:28:11 #220
22794 Enchanter
Right you are Ken!!!
pi_197378827
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2021 08:25 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:

[..]

Eigenlijk is dit stiekem een uitstekende vraag.

Er en werd wordt nogal wat geweld gepleegd in de naam van geloof en in sommige gevallen worden de moordenaars van ongelovigen als helden vereerd.

Nu vind ik religie sowieso een tamelijk giftig fenomeen dat vooral misbruikt wordt om mensen op te hitsen tegen elkaar. Maar ook in deze context is het gek dat er minder aandacht voor is.
Omdat ze vooral moslims niet tegen hun schenen willen schoppen.
Tamelijk hypocriet dus
Ik ben inmiddels overleden
  woensdag 13 januari 2021 @ 08:34:29 #221
229532 Twiitch
Speelt met zichzelf
pi_197378870
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2021 22:39 schreef Oceanier het volgende:
Staat die psychopathische Nederlandse Hitler nog steeds in Hoorn? Het is wachten op een nieuwe Gokmen T. In een land waar psychopatisch zieke personen worden vereerd, worden ook psychopatisch gestoorde personen gecreëerd.
Zet je wel hier even neer waar je gaat schieten als je het allemaal niet meer trekt?
pi_197378906
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2021 08:28 schreef Enchanter het volgende:

[..]

Omdat ze vooral moslims niet tegen hun schenen willen schoppen.
Tamelijk hypocriet dus
Ik geloof dat er vanuit elke geloofsovertuiging evenveel misdaden tegen de menselijkheid zijn gedaan hoor. Alleen denken wij graag dat de christelijke handen net wat schoner zijn.
  woensdag 13 januari 2021 @ 08:41:59 #223
229532 Twiitch
Speelt met zichzelf
pi_197378938
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2021 23:24 schreef spectrumanalyser het volgende:
Een familielid van Sylvana Simons, een lid van 'We promise', is ontslagen.
Ze is niet ontslagen, dat maakt de deugbrigade ervan om de werkgever in een kwaad daglicht te stellen en de achterban op te hitsen. Haar contract is niet verlengd, dat de werkgever geen zin had om een vandaal die haar daden open en bloot op internet zet in dienst te hebben zal mogelijk meegespeeld hebben in de beslissing (en dat is hun goed recht), maar ze is niet ontslagen.
pi_197379407
even de tussenstand 13/1/2021
Zwarte piet blijft voorlopig nog wel even.
Bij de bakker ligt nog altijd de overheerlijke moorkop (aanrader)
Er is nog geen enkel standbeeld weggelopen.
De Coentunnel heet de Coentunnel.
We moeten weer op zoek naar twee verdachten met signalement Licht getinte man.
Sylvana Simons is zo gek als een bos uien.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
pi_197379636
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2021 09:23 schreef spectrumanalyser het volgende:
even de tussenstand 13/1/2021
Zwarte piet blijft voorlopig nog wel even.
Bij de bakker ligt nog altijd de overheerlijke moorkop (aanrader)
Er is nog geen enkel standbeeld weggelopen.
De Coentunnel heet de Coentunnel.
We moeten weer op zoek naar twee verdachten met signalement Licht getinte man.
Sylvana Simons is zo gek als een bos uien.
- Blanke vla is ook nog altijd verkrijgbaar.

- Jodenkoeken zijn er ook nog.
pi_197379759
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2021 09:23 schreef spectrumanalyser het volgende:
Sylvana Simons is zo gek als een bos uien.
Kende ik nog niet _O-
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_197379928
Over het algemeen zijn beroepsdemonstranten pas na 14:00 uur actief.
Elke dag uitslapen tot het middag uur. Ja dan snap ik wel waarom de slogan 'wakker zijn' zo trending is binnen die kring.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
  woensdag 13 januari 2021 @ 10:10:46 #228
22794 Enchanter
Right you are Ken!!!
pi_197380108
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2021 08:38 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:

[..]

Ik geloof dat er vanuit elke geloofsovertuiging evenveel misdaden tegen de menselijkheid zijn gedaan hoor. Alleen denken wij graag dat de christelijke handen net wat schoner zijn.
Oh nee hoor , alleen als je er wat van zegt , zullen christenen je niet onthoofden.
maar het waren toen hele andere tijden , men vond dat toen normaal als je slaven had of verhandelde.
Nu niet meer , ondanks dat het een aantal landen nog steeds voorkomt.
Ik ben inmiddels overleden
pi_197380697
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2021 10:10 schreef Enchanter het volgende:

[..]

Oh nee hoor , alleen als je er wat van zegt , zullen christenen je niet onthoofden.
maar het waren toen hele andere tijden , men vond dat toen normaal als je slaven had of verhandelde.
Nu niet meer , ondanks dat het een aantal landen nog steeds voorkomt.
Vooral in landen op het continent Afrika en Saudie Arabie komt slavernij nog veel voor hedendaags
I will do what i must !!
pi_197382222
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2021 09:23 schreef spectrumanalyser het volgende:
even de tussenstand 13/1/2021
Zwarte piet blijft voorlopig nog wel even.
Bij de bakker ligt nog altijd de overheerlijke moorkop (aanrader)
Er is nog geen enkel standbeeld weggelopen.
De Coentunnel heet de Coentunnel.
We moeten weer op zoek naar twee verdachten met signalement Licht getinte man.
Sylvana Simons is zo gek als een bos uien.
quote:
Trivia
Er zijn in Nederland nog meer lekkernijen met historische namen die als racistisch of beledigend kunnen worden opgevat: de jodenkoek, moorkop, Eskimo-ijs en zigeunersaus. De Nederlandse herintroductie van jodenvet in 2005 leidde tot discussie. Jamin gebruikt vanaf dat jaar alleen nog de term borsthoning.[19]
Toch verandert er af en toe wel wat.
Zie: Jodenvet.

Er zullen ook nog wel Sinterklaasintochten zijn waarbij Zwarte Piet nog steeds een roe draagt.
En wie weet zeggen sommigen nog steeds "Jodenvet".
Of Jodenstreek. Jodengift: Als je bij een kaartspel de kaarten één voor één verdeeld.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197382402
het gaat helemaal nergens over.
In Rotterdam is de Ajaxstraat. daar kun je proberen ophef over te maken en dat zal niet lukken. want het is gewoon een straatnaam, meer niet.

het lukt niet om ophef te maken over een straat. ook niet over een -overigens overheerlijk- gebakje.

mijn punt is, er moet een onderwerp gevonden worden waar ophef van komt. Dan kunnen OP1 en Jinek weer 5 minuten reserveren voor een of andere idioot die daar over komt klagen vertellen.
Misschien dat slavink qua spelling ietwat lijkt op slavernij. is dat wat? het onderwerp zelf maakt ook geen zak uit, zolang je maar ophef veroorzaakt want dan krijg je aandacht.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
  woensdag 13 januari 2021 @ 12:35:03 #232
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_197382520
Is dit nu eigenlijk het alternatief voor Pietloze periodes?
Als mijn post niet duidelijk is, moet je misschien even je sarcasmeradar aanzetten.
pi_197382955
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2021 12:35 schreef thedeedster het volgende:
Is dit nu eigenlijk het alternatief voor Pietloze periodes?
exact, dit is precies mijn punt.
het lukt maar niet om het hele jaar door voldoende ophef te creëren. geen ophef = geen aandacht.

Er is niets mis met Zwarte piet.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
pi_197391219
Lezers tegen Buma: 'Waarom dan geen Adolf Hitler Platz?'

https://www.parool.nl/nie(...)F%2Fwww.google.nl%2F

Hitler en God zijn natuurlijk geen Nederlanders.
West-Melanesia
  Moderator woensdag 13 januari 2021 @ 19:55:33 #235
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197391385
Berlijn is ook niet echt een Nederlandse stad, ik geloof best dat je Buma hoog hebt zitten maar dat gaat hij niet voor elkaar krijgen hoor
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  Moderator woensdag 13 januari 2021 @ 20:00:05 #236
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197391494
maar ok, wat vind je zo goed aan Hitler dat hij een standbeeld moet krijgen?
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197391828
Heeeey speccie. Heil Coen. Coen verdient een standbeeld!
West-Melanesia
  Moderator woensdag 13 januari 2021 @ 20:21:01 #238
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197392117
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2021 20:11 schreef Oceanier het volgende:
Heeeey speccie. Heil Coen. Coen verdient een standbeeld!
waarom?
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  woensdag 13 januari 2021 @ 21:47:50 #239
483379 Repentless
Live fast, on high
pi_197394173
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2021 19:49 schreef Oceanier het volgende:
Lezers tegen Buma: 'Waarom dan geen Adolf Hitler Platz?'

https://www.parool.nl/nie(...)F%2Fwww.google.nl%2F

Hitler en God zijn natuurlijk geen Nederlanders.
Leuke kop. Maar als je de reactie van de historicus leest waar deze quote uit komt, geeft hij juist een goed antwoord op die vraag en wat het verschil is met mensen als JP Coen, om af te sluiten met het pleidooi waarom een standbeeld van Coen wel zou kunnen blijven staan.
pi_197403443
Je kan wel een standbeeld gaan maken van de hedendaagse figuren die zichzelf belangrijk vinden, alleen zeggen dat soort mensen vaak "Jij mag mij niet filmen", "weg met die camera", "Hoe weet jij dat jij mij moet opnemen". De capuchon gaat op en er worden maatregelen genomen. Dit maakt het moeilijk om zo iemand te boetseren.
Dit soort figuren zie je rennen als er politie in aantocht is.
Een leuk grapje is dan ook om bij deze lieden met een verborgen speaker de politiesirene ten gehore te brengen.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
pi_197403685
quote:
83s.gif Op woensdag 13 januari 2021 20:21 schreef sp3c het volgende:

[..]

waarom?
Oceanier heeft weer een aanval denk ik. Misschien is de haloperidol op.
In order to understand, I destroyed myself
- Fernando Pessoa
pi_197403688
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2021 19:49 schreef Oceanier het volgende:
Lezers tegen Buma: 'Waarom dan geen Adolf Hitler Platz?'

https://www.parool.nl/nie(...)F%2Fwww.google.nl%2F

Hitler en God zijn natuurlijk geen Nederlanders.
Dit stuk gemist?

quote:
Gaat het om vermeende geweldenaars die ook in hun eigen tijd en samenleving al ruimschoots kritiek kregen op hun zogenaamd manhaftig optreden (Hitler, Stalin, Franco, Mao en meer van dit soort bloeddorstige genieën), dan oordeelt die tijd zélf over hen - en lijkt het vereeuwigen van hún namen in onze monumenten een moreel onjuiste zaak.

Is er in de betreffende periode en maatschappij geen sprake van ruime negatieve kritiek op hun handelen, laten we dan hun belang voor de historie laten prevaleren boven onze eigentijdse more­le veroordeling en hun namen in de be­naming van onze monumenten van trots (een dijk, een tunnel, een fraaie straat of stadsdeel) gewoon laten bestaan.
pi_197404275
je kunt proberen te beweren dat autochtonen eerdere in aanmerking komen voor een vaccinatie dan allochtonen. dat berust niet op waarheid maar geeft je wel ophef en wellicht een ticket voor een talkshow.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
pi_197404277
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 13:29 schreef AchJa het volgende:

[..]

Dit stuk gemist?
[..]

quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 13:29 schreef AchJa het volgende:
Gaat het om vermeende geweldenaars die ook in hun eigen tijd en samenleving al ruimschoots kritiek kregen op hun zogenaamd manhaftig optreden (Hitler, Stalin, Franco, Mao en meer van dit soort bloeddorstige genieën), dan oordeelt die tijd zélf over hen - en lijkt het vereeuwigen van hún namen in onze monumenten een moreel onjuiste zaak.

Is er in de betreffende periode en maatschappij geen sprake van ruime negatieve kritiek op hun handelen, laten we dan hun belang voor de historie laten prevaleren boven onze eigentijdse more­le veroordeling en hun namen in de be­naming van onze monumenten van trots (een dijk, een tunnel, een fraaie straat of stadsdeel) gewoon laten bestaan.
Dit lijkt een passieve beslissing. We laten het zoals het is, en gaan onzes weegs verder.
Een standbeeld moet evenwel onderhouden worden. Hetzelfde als met de Gouden Koets.
De oplossing is dan om deze koets ter restauratie in een restauratiehal te verplaatsen. Tijdelijk zeggen we dan. Maar iedereen weet dat dit een permanente "oplossing" wordt. Net zolang restaureren totdat we gewend zijn aan de neutralere andere koets. En dan mag de Gouden Koets in een Amsterdams museum met een werlverdiend pensioen.

Uiteindelijk zal het Coen-standbeeld ook dit lot ondergaan. Het nationaal monument moest onlangs ook een dure restauratie ondergaan. Men zal de onderhoudskosten wellicht aandikken omzo via een geitenpaadje het standbeeld te verwijderen.
Hoe lossen we dit op?
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  donderdag 14 januari 2021 @ 14:13:31 #245
478185 PiyeReloaded
Still the king of Kush
pi_197404447
Lopen er in 2021 echt mensen rond in Nederland die Jan Pieterszoon Coen als hun held zien? Ik bedoel, ik begrijp dat je dat standbeeld niet weg wil, maar 'handen af van onze held'? Serieus? :')
pi_197404510
quote:
10s.gif Op donderdag 14 januari 2021 14:13 schreef PiyeReloaded het volgende:
Lopen er in 2021 echt mensen rond in Nederland die Jan Pieterszoon Coen als hun held zien? Ik bedoel, ik begrijp dat je dat standbeeld niet weg wil, maar 'handen af van onze held'? Serieus? :')



Nou ja, dit was 2020
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197404627
Nou zet er dan een standbeeld van ome George Floyd neer. Dan kan dit topic dicht en op naar de volgende ophef.
je hoeft dan ook geen bloemen neer te leggen. een vals briefje van 20 voldoet ook.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
  donderdag 14 januari 2021 @ 14:26:00 #248
478185 PiyeReloaded
Still the king of Kush
pi_197404693
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 14:16 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

[ afbeelding ]


Nou ja, dit was 2020
Dat vind ik wel een tikje zorgwekkend en mogelijk een reden om dat standbeeld weg te halen. _O-
pi_197404747
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 14:26 schreef PiyeReloaded het volgende:

[..]

Dat vind ik wel een tikje zorgwekkend en mogelijk een reden om dat standbeeld weg te halen. _O-
Precies. Het wordt een statement voor extreem rechts. In de hoop dat links zich er weer aan ergert en de boel gaat bekladden. Zie hoefijzertheorie. Extreem links en extreeem rechts houden elkaar bezig.
Net als met Zwarte Piet.
Enfin: Vandaar mijn oplossing: "Verplaatsen naar een museum". Het is een praktische oplossing. De geest is toch al uit de fles.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 14:36:21 #250
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197404889
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 14:26 schreef PiyeReloaded het volgende:

[..]

Dat vind ik wel een tikje zorgwekkend en mogelijk een reden om dat standbeeld weg te halen. _O-
dat is Baudet he

dat is gewoon een troll ... en een hele slechte ook
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197404981
quote:
83s.gif Op donderdag 14 januari 2021 14:36 schreef sp3c het volgende:

[..]

dat is Baudet he

dat is gewoon een troll ... en een hele slechte ook
Maar wel iemand die de PS verkiezingen kan winnen. Iemand die de grootste partij daarbij kan worden. En omdat extreemlinksen zich weer gek laten maken, wordt de deur van TB besmeurd. Dit soort zaken heeft invloed op de maatschappij. Want uiteindelijk kun je met dit soort ongeleide projectielen geen regering vormen.
En dat is een beetje het probleem....
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 14:45:27 #252
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197405058
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 14:41 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Maar wel iemand die de PS verkiezingen kan winnen. Iemand die de grootste partij daarbij kan worden. En omdat extreemlinksen zich weer gek laten maken, wordt de deur van TB besmeurd. Dit soort zaken heeft invloed op de maatschappij. Want uiteindelijk kun je met dit soort ongeleide projectielen geen regering vormen.
En dat is een beetje het probleem....
wat heeft dat nou met dat beeld te maken?

we lopen idd altijd het risico dat er een idioot de verkiezingen wint, das een beetje het manco van de democratie zelf ... dat heeft echt geen drol met dit onderwerp te maken want als je dit beeld weg haalt gaat hij ergens anders interessant lopen doen

voorlopig gaf niemand 1 enkele fuck om zijn bloemetje dus wat die Coenverheerlijking zal het allemaal wel meevallen iig
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 14:46:56 #253
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197405088
ik kan theoretisch ook de tweede kamer verkiezingen winnen en de grootste partij worden, moet ik me wel gaan haasten maar in theorie kan het

tijd om alles wat ik leuk vind af te schaffen _O-
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197405104
Nog een punt. Bij de anti-Coen demonstratie zaten veel Zuid-Molukkers. En die zijn tegenwoordig een favoriete groep bij Geert (zelf ook iets Indo). Waarom? Nou, Zuid-Molukkers hadden in .... ik geloof Alphen aan de Rijn.... bonje met Marokkanen. En dan moet je dus kiezen.
Dat is ook de hele moeilijkheid met de aversie tegen diversiteit. Moet je ook een hekel aan oost-Europeanen hebben. Moet je een Oost Europa meldpunt oprichten. Maar wat dan als je als Geert een Hongaarse vrouw hebt. Hoe zit het met Joden? Dat waren ook immigranten, en toen waren ze ook niet welkom. Geert denkt daar nu weer anders over, terwijl men in bv België en de VS daar weer anders over denkt....
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_197405143
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 13:29 schreef AchJa het volgende:

[..]

Dit stuk gemist?
[..]

Ja die 15.000 Molukse criticasters waren natuurlijk omgelegd. Duhh
West-Melanesia
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 14:49:53 #256
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197405154
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 14:47 schreef Twentsche_Ros het volgende:
Nog een punt. Bij de anti-Coen demonstratie zaten veel Zuid-Molukkers. En die zijn tegenwoordig een favoriete groep bij Geert (zelf ook iets Indo). Waarom? Nou, Zuid-Molukkers hadden in .... ik geloof Alphen aan de Rijn.... bonje met Marokkanen. En dan moet je dus kiezen.
Dat is ook de hele moeilijkheid met de aversie tegen diversiteit. Moet je ook een hekel aan oost-Europeanen hebben. Moet je een Oost Europa meldpunt oprichten. Maar wat dan als je als Geert een Hongaarse vrouw hebt. Hoe zit het met Joden? Dat waren ook immigranten, en toen waren ze ook niet welkom. Geert denkt daar nu weer anders over, terwijl men in bv België en de VS daar weer anders over denkt....
waar heb je het nou over man?
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197405174
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 14:29 schreef Twentsche_Ros het volgende:

Precies. Het wordt een statement voor extreem rechts. In de hoop dat links zich er weer aan ergert en de boel gaat bekladden. Zie hoefijzertheorie. Extreem links en extreeem rechts houden elkaar bezig.
Extreem rechts heeft zich nog nooit met dat beeld bemoeid, itt een marginaal clubje Molukse actievoerders en dat idiote clubje van van Zeyl... Die wilden een statement maken en dan gaan vanzelf de hakken in het zand.
pi_197405205
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 14:03 schreef Twentsche_Ros het volgende:

Dit lijkt een passieve beslissing. We laten het zoals het is, en gaan onzes weegs verder.
Een standbeeld moet evenwel onderhouden worden. Hetzelfde als met de Gouden Koets.
De oplossing is dan om deze koets ter restauratie in een restauratiehal te verplaatsen. Tijdelijk zeggen we dan. Maar iedereen weet dat dit een permanente "oplossing" wordt. Net zolang restaureren totdat we gewend zijn aan de neutralere andere koets. En dan mag de Gouden Koets in een Amsterdams museum met een werlverdiend pensioen.

Uiteindelijk zal het Coen-standbeeld ook dit lot ondergaan. Het nationaal monument moest onlangs ook een dure restauratie ondergaan. Men zal de onderhoudskosten wellicht aandikken omzo via een geitenpaadje het standbeeld te verwijderen.
Hoe lossen we dit op?
Om te beginnen een stuk minder aandacht schenken aan die paar lange tenen clubjes en er vooral niet aan toegeven. Je ziet wat er van komt.
  donderdag 14 januari 2021 @ 14:54:42 #259
478185 PiyeReloaded
Still the king of Kush
pi_197405238
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 14:29 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Precies. Het wordt een statement voor extreem rechts. In de hoop dat links zich er weer aan ergert en de boel gaat bekladden. Zie hoefijzertheorie. Extreem links en extreeem rechts houden elkaar bezig.
Net als met Zwarte Piet.
Enfin: Vandaar mijn oplossing: "Verplaatsen naar een museum". Het is een praktische oplossing. De geest is toch al uit de fles.
Ik ben zelf geen aanhanger van de hoefijzertheorie, maar dat ze elkaar bezig houden is duidelijk inderdaad. Het is wel een mooie polderoplossing. Lekker Hollands.

quote:
83s.gif Op donderdag 14 januari 2021 14:36 schreef sp3c het volgende:

[..]

dat is Baudet he

dat is gewoon een troll ... en een hele slechte ook
Baudet is geen troll, maar een contrarian. Hij vindt het leuk om tegen de 'gevestigde orde' in te gaan, maar meent wat hij zegt. Het zorwekkende is dat dit zichzelf versterkt. Door het uit te spreken, ga je er zelf meer in geloven. Daarom wordt hij ook steeds gekker en niet alleen hij.
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 14:58:06 #260
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197405297
quote:
1s.gif Op donderdag 14 januari 2021 14:54 schreef PiyeReloaded het volgende:

[..]

Ik ben zelf geen aanhanger van de hoefijzertheorie, maar dat ze elkaar bezig houden is duidelijk inderdaad. Het is wel een mooie polderoplossing. Lekker Hollands.
[..]

Baudet is geen troll, maar een contrarian. Hij vindt het leuk om tegen de 'gevestigde orde' in te gaan, maar meent wat hij zegt. Het zorwekkende is dat dit zichzelf versterkt. Door het uit te spreken, ga je er zelf meer in geloven. Daarom wordt hij ook steeds gekker en niet alleen hij.
Baudet misschien niet (ik wil het iig best in het midden laten) maar deze actie was duidelijk wel getroll
dom getroll want niemand hapte
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197405468
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2021 21:47 schreef Repentless het volgende:

[..]

Leuke kop. Maar als je de reactie van de historicus leest waar deze quote uit komt, geeft hij juist een goed antwoord op die vraag en wat het verschil is met mensen als JP Coen, om af te sluiten met het pleidooi waarom een standbeeld van Coen wel zou kunnen blijven staan.
In die tijd was er geen kritiek op Coen is het argument. Dat argument gebruiken fascisten alleen omdat het een Nederlander is. Voor fascisten zijn Molukkers geen mensen maar een soort van ondergeschikte dieren, en dieren hebben geen mening. Dus waren volgens hen alle Molukkers van toen het eens met het beleid van Coen en was er nooit kritiek geweest.

Dat is zo’n beetje het flutargument.

Nou ik zal je wat vertellen. Coen is net als Hitler, altijd al gehaat. Hitler door joden Fransen, Amerikanen etcetc. Coen door Molukkers, Javanen, Balinezen, Buginezen, Menadonezen etcetc. Toen en nu nog steeds.

Coen is een achterlijke psychopaat die een compleet eiland uitroeide voor wat rijkdom.
West-Melanesia
  donderdag 14 januari 2021 @ 15:09:58 #262
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_197405508
Ziedend.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_197405544
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 14:51 schreef AchJa het volgende:

[..]

Extreem rechts heeft zich nog nooit met dat beeld bemoeid, itt een marginaal clubje Molukse actievoerders en dat idiote clubje van van Zeyl... Die wilden een statement maken en dan gaan vanzelf de hakken in het zand.
De Molukkers waren nog niet eens in Nederland toen er al actie werd gevoerd tegen dat standbeeld. Door de Nederlanders zelf.
West-Melanesia
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 15:12:53 #264
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197405566
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 15:08 schreef Oceanier het volgende:

[..]

In die tijd was er geen kritiek op Coen is het argument. Dat argument gebruiken fascisten alleen omdat het een Nederlander is. Voor fascisten zijn Molukkers geen mensen maar een soort van ondergeschikte dieren, en dieren hebben geen mening. Dus waren volgens hen alle Molukkers van toen het eens met het beleid van Coen en was er nooit kritiek geweest.

Dat is zo’n beetje het flutargument.

Nou ik zal je wat vertellen. Coen is net als Hitler, altijd al gehaat. Hitler door joden Fransen, Amerikanen etcetc. Coen door Molukkers, Javanen, Balinezen, Buginezen, Menadonezen etcetc. Toen en nu nog steeds.

Coen is een achterlijke psychopaat die een compleet eiland uitroeide voor wat rijkdom.
en dus plaats je een artikel waarin datzelfde argument gebruikt werd om het beeld lekker te laten staan?

heb je alleen de titel gelezen?
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  donderdag 14 januari 2021 @ 15:14:05 #265
478185 PiyeReloaded
Still the king of Kush
pi_197405585
Het is inderdaad wel een flinke kronkel die je tot de conclusie brengt dat er op Coen geen kritiek was in zijn tijd, maar op Hitler wel. _O-
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 15:15:47 #266
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197405630
begint een beetje een warrig topic te worden zo jongons
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197405675
Ja dat zijn die ultranationalistische Nederlanders enzo. Kampioen bagatelliseren.
West-Melanesia
  donderdag 14 januari 2021 @ 15:18:32 #268
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_197405701
Lekker jijbakken. Niks mis mee.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_197405714
Ik zou wel een standbeeld willen van de persoon die hier alle auto's openbreekt. De man heeft in een nachtje gewoon vier auto's gestript. Standbeeld graag. dan hebben we tenminste een duidelijk signalement.
Dan kan daarna weer ophef komen over waarom er van deze man een standbeeld is gemaakt.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 15:19:31 #270
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197405732
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 15:17 schreef Oceanier het volgende:
Ja dat zijn die ultranationalistische Nederlanders enzo. Kampioen bagatelliseren.
ja prima dus dhr J.H.E. Rees, historicus die je quote is een fascist en een ultranationalistische kampioen in bagatelliseren?

waarom quote je hem dan?

had je alleen de titel gelezen?
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197405762


Een omstreden figuur die werd vergeleken met keizer Nero, zo ver terug alleen omdat Hitler nog niet geboren was _O-

Coen is altijd omstreden geweest, vroeger en nu. Dat standbeeld zal altijd onder vuur liggen.
West-Melanesia
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 15:23:06 #272
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197405804
waarom quote jij dan een artikel dat het tegenovergestelde stelt?

heb je alleen de titel gelezen?
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197405872
Het argument tijdgeest zijn ze ook heel goed in om te gebruiken wanneer het op omstreden Nederlanders aankomt, zie foto boven. Als God een Nederlander was hoorde je de nadjes ook nooit over de gruweldaden van God in het oude testament. Je weet wel...ja god is een barbaar....hij is een moordenaar...gelovigen zijn ziek want ze aanbidden een psychopaat.....Nee, dat soort dingen zouden niet geroepen worden als God een Nederlander was. Dan was het argument.....”jongens, het was nou eenmaal een gruwelijke tijd die ouwe testament”...
West-Melanesia
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 15:27:36 #274
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197405896
nou en?

je gebruikte het argument zelf ook om onduidelijke redenen, waarom zou de rest het dan niet mogen?
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197406015
Ohja net zoals die hypocrisie richting Erdogan. De p verw de k dat ie z ziet.
West-Melanesia
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 15:33:03 #276
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197406029
welke hypocrisie richting Erdogan?
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197406077
Boeiend wat een marginale krant vroeger vond:

quote:
Recht voor allen

Verantwoordelijk uitgever was de sociaaldemocraat en latere anarchist Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Het werd verspreid via straatcolportage en kende in zijn hoogtepunt een oplage van 30.000 exemplaren
In order to understand, I destroyed myself
- Fernando Pessoa
pi_197406139
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 15:20 schreef Oceanier het volgende:
[ afbeelding ]

Een omstreden figuur die werd vergeleken met keizer Nero, zo ver terug alleen omdat Hitler nog niet geboren was _O-

Coen is altijd omstreden geweest, vroeger en nu. Dat standbeeld zal altijd onder vuur liggen.
Grappig krantje...

Recht voor Allen...
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 15:39:39 #279
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197406176
zolang je alleen de titels leest maakt het nauwelijks uit welke krant je pakt
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197406300
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 15:20 schreef Oceanier het volgende:
[ afbeelding ]

Een omstreden figuur die werd vergeleken met keizer Nero, zo ver terug alleen omdat Hitler nog niet geboren was _O-

Coen is altijd omstreden geweest, vroeger en nu. Dat standbeeld zal altijd onder vuur liggen.
Welke krant betreft dit? Artikel jaartal.
Wat is het boek van Terwogt waarnaar wordt gerefereerd.
Interessant artikel.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 15:52:27 #282
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197406384
blijkbaar een oud stadskrantje voor boze menschen
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197406511
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 15:47 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Welke krant betreft dit? Artikel jaartal.
Wat is het boek van Terwogt waarnaar wordt gerefereerd.
Interessant artikel.
28-05-1893 krant “Recht voor Allen”.

Volgens iemand het volgende:

Deze (vermoedelijk) ingezonden brief is 30 jaar nadat Max Havelaar was gepubliceerd.
Onder andere naar aanleiding van dat boek waren er een heleboel mensen die er op tegen waren wat er gebeurde in de voormalige koloniën, gelukkig is dat niet iets recents.


Het boek van Terwogt heb ik geen kennis van.
West-Melanesia
pi_197406527
Er zijn zoveel dingen waar Marisella de Cuba tegen is.
Zwarte piet, het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, moorkop, Gapers, Negerzoen, Witvis, witlof, witte kerst.

voor elk onderwerp zijn feestjes georganiseerd. echter is er ruimte voor nieuwe feesten.
dus kom maar op. Meer paranoia.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
pi_197406628
Hitler en zijn geniale visie, een visie die onder andere de industriële massamoord van miljoenen mensen inhield. Coens fantastische visie hield de volkerenmoord op de Bandanezen in.
West-Melanesia
pi_197406702
Surpator:

De auteur heeft helemaal gelijk. Door historische figuren louter als speelballen van het lot voor te stellen ontneem je iedere vorm verantwoordelijkheid. Het doet ook het belangrijke werk teniet van wie wél tegen de slavernij en misdaden ageerde toen, omdat de daders niets kwalijk genomen zou kunnen worden. Wij worden deels gevormd door onze tijd, maar wij vormen onze tijd ook. De daden van Coen werden volledig bewust ondernomen en als je kijkt naar wat hij heeft uitgericht op de Banda-Eilanden weet je dat hij geen 'complex personage' is, maar een gewetenloze moordenaar. Een bordje met een beetje context verandert daar niets aan, dat standbeeld zou door de gemeente uit de publieke ruimte weggehaald moeten worden.

En zelfs al zou je de redenering aanhangen die in dit stukje wordt ontkracht, dat we geen kritiek op Coen mogen hebben omdat hij 'een kind van zijn tijd is', dan is het alsnog de vraag wie we wel of niet eren met een standbeeld. En Coen is geen standbeeld waard.
West-Melanesia
pi_197406754
quote:
83s.gif Op donderdag 14 januari 2021 15:52 schreef sp3c het volgende:
blijkbaar een oud stadskrantje voor boze menschen
Klopt, daarbij is het een door een onbekend iemand ingezonden stuk...

Straks komt het alternatieve Wilhelmus stokpaardje van @Twentsche_Ros ook wel weer langs gok ik.
pi_197406779
kies er nou gewoon eens eentje uit en ga daar voor.

• Zwarte piet
• Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen
• Moorkop
• Gapers
• Negerzoen
• Witvis
• Witlof

alles tegelijk is net zoiets als dat je wat in huis aan het zoeken bent, dat je iets anders leuks tegenkomt en dan vergeet waar je eigenlijk naar aan het zoeken was.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
pi_197406985
Triest dat voor bepaalde figuren het betrekken van Hitler blijkbaar nodig is om hun verhaaltje kracht bij te zetten.
Alsof je een kind hoort dat dreigt met "Ik haal mijn vader erbij hoor!"
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
pi_197406989
Dekomen:

Dit standbeeld is van iemand die mensen heeft laten vermoorden voor winst/goederen. Mensen die voor hun eigen land, hun eigen familie op kwamen. Mensen die er niet voor kozen om Nederlanders te ontmoeten. Het is ok om onze geschiedenis te bestuderen, maar om een standbeeld van zo iemand neer te zetten, en daarmee toch deze daden in het spotlicht te zetten. Dat is toch niet ok. Ik was een paar jaar geleden nog fell tegenstander van het bekladden van dit beeld en de demonstranten ervan. Het voelde als een aanval op mij als Nederlander. Ik ben omgegaan in mijn gedachten hierover door in te zien dat iedereen fouten heeft gemaak, elk land. En dat we groeien, leren van het verleden.


Surpator:

De auteur heeft helemaal gelijk. Door historische figuren louter als speelballen van het lot voor te stellen ontneem je iedere vorm verantwoordelijkheid. Het doet ook het belangrijke werk teniet van wie wél tegen de slavernij en misdaden ageerde toen, omdat de daders niets kwalijk genomen zou kunnen worden. Wij worden deels gevormd door onze tijd, maar wij vormen onze tijd ook. De daden van Coen werden volledig bewust ondernomen en als je kijkt naar wat hij heeft uitgericht op de Banda-Eilanden weet je dat hij geen 'complex personage' is, maar een gewetenloze moordenaar. Een bordje met een beetje context verandert daar niets aan, dat standbeeld zou door de gemeente uit de publieke ruimte weggehaald moeten worden.

En zelfs al zou je de redenering aanhangen die in dit stukje wordt ontkracht, dat we geen kritiek op Coen mogen hebben omdat hij 'een kind van zijn tijd is', dan is het alsnog de vraag wie we wel of niet eren met een standbeeld. En Coen is geen standbeeld waard.



Plzstayhome:

Coen was ook in zijn tijd zeker een omstreden figuur:

(...) De hoofden werden op bamboespiezen gestoken. Slechts twee van hen wisten te ontsnappen. Veel Compagnie-dienaren en ook de Heren XVII vonden deze handelswijze veel te ver gaan.(...)
https://www.vocsite.nl/geschiedenis/personalia/coen.html


En hier nog eentje:

De ooggetuige: `Naar waarheid moet gezegd worden dat door de onzen te rigoreus geprocedeert is in 't ombrengen van de belangrijkste hoofden van het land. Civielder recht had men daar over kunnen doen, hetzij met haar op een galei te verbannen of op een of andere eiland te brengen, waar ze nooit af zouden hebben gekund. Dus doende zou immers van haar geen schade meer te verwachten zijn geweest. Maar 't en is dat niet geweest.'
http://wvi.antenna.nl/nl/nest/coen.html


Er was al in die tijd de optie geweest om deze incident met "civiel recht" op te lossen. Coen heeft bewust niet hiervoor gekozen:

Coen was koopman, diplomaat, wetgever, generaal en stedehouder, maar het lot misgunde hem zich ook een mens te tonen.'


Leprecon

Het idee dat mensen geschiedenis leren door naar standbeelden te kijken is niet realistisch. De meeste mensen leren geschiedenis in school.
Geschiedenis in stand houden heeft weinig te maken met standbeelden. In heel Duitsland is er nergens een swastika of "Hitlerstrasse" te bekennen, maar iedereen weet heus wie Hitler is en wat hij gedaan heeft.


Duidelijke verwoordingen
West-Melanesia
pi_197407055
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 16:26 schreef AchJa het volgende:

[..]

Wat voor autoriteiten zijn dat?
Close your eyes, give me your hand.

The Bangles - Eternal flame
West-Melanesia
pi_197407076
quote:
1s.gif Op donderdag 14 januari 2021 16:27 schreef Oceanier het volgende:
Close your eyes, give me your hand.

The Bangles - Eternal flame
De geschiedenis leert dat jij maar wat neerplempt zonder dat je ook maar iets leest. Kom eens met linkjes.
pi_197407091
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 16:28 schreef AchJa het volgende:

[..]

De geschiedenis leert dat jij maar wat neerplempt zonder dat je ook maar iets leest. Kom eens met linkjes.
Coen is Nederlander. I get it boy.
West-Melanesia
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 16:31:06 #297
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197407105
jij bent ook een Nederlander boy
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  donderdag 14 januari 2021 @ 16:32:43 #299
478185 PiyeReloaded
Still the king of Kush
pi_197407125
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 16:11 schreef spectrumanalyser het volgende:
kies er nou gewoon eens eentje uit en ga daar voor.

• Zwarte piet
• Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen
• Moorkop
• Gapers
• Negerzoen
• Witvis
• Witlof

alles tegelijk is net zoiets als dat je wat in huis aan het zoeken bent, dat je iets anders leuks tegenkomt en dan vergeet waar je eigenlijk naar aan het zoeken was.
Als je al die mensen wil reduceren tot één ja. Verschillende mensen hebben verschillende meningen over verschillende onderwerpen. Ik snap dat het lekker makkelijk is als je toch altijd tegen dat gezeur van die buitenlanders bent.
pi_197407144
eenachtdrie

Precies! Ik heb er zo'n hekel aan als mensen dit soort standbeelden verdediging onder het mom van "je kan onze geschiedenis niet wissen". Zo'n argument mist het hele punt. De geschiedenis moet juist onderwezen worden, maar met deze standbeelden zetten we hele foute figuren letterlijk op een voetstuk.
West-Melanesia
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')