twitter:MartijnKlungel twitterde op dinsdag 15-10-2019 om 23:52:23Alle ingangen naar het Binnenhof zijn vannacht al geblokkeerd door politiebusjes. Boeren willen morgen naar het Binnenhof, maar dat mag niet van minister Grapperhaus. Ook @rtvnoord volgt het #boerenprotest in Den Haag. https://t.co/qU2Sq2dWCw reageer retweet
quote:Protesterende boeren gaan woensdag in ochtendspits op pad: grote problemen verwacht
De protesterende boeren die woensdag het Binnenhof in Den Haag willen gaan bezetten, zullen vermoedelijk in de ochtendspits voor grote problemen op wegen in het hele land zorgen. Ze hebben afgesproken om 09.00 uur bij het RIVM in Bilthoven en rijden daarna door naar Den Haag. Er doen naar verwachting duizenden boeren mee.
De actiegroep Farmers Defence Force heeft de planning voor het protest van woensdag 16 oktober vandaag bekendgemaakt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is eerst aan de beurt. Daar willen de boeren om 09.00 uur al zijn. ,,De Rijksdienst die met schimmige methodes en uitkomsten ons als grootste vervuiler heeft aangewezen'', staat in het programma.
Daarna rijden de 'trekkers, bussen en auto's' naar Den Haag met verschillende eisen: ,,eerst onafhankelijke metingen en pas daarna maatregelen. Geen eliminatie van boerenbedrijven, geen inbreuk op grondrechten.'' De Farmers Defence Force zegt te verwachten dat premier Rutte en landbouwminister Schouten de actievoerders woensdag aanhoren.
De plannen laten zien dat de boeren al vroeg op pad gaan. Dat zal opnieuw zorgen voor grote drukte op de Nederlandse wegen. Tijdens het protest van 1 oktober zorgden de boeren ook al voor ellenlange files.
De actie van komende woensdag, waar naar verwachting duizenden boeren aan mee zullen doen en die groter moet worden dan de boerenactie van vorige week, wordt gehouden uit protest tegen de kabinetsbesluiten. De boeren willen niet weggesaneerd worden en eisen onder meer een betere vergoeding voor nertsenfokkerijen die over enkele jaren verboden worden.
Ontbijt
Een delegatie van actievoerders blijft in Den Haag. Donderdag wil de actiegroep daar ontbijt klaarzetten voor burgers, om het 'ongemak' dat de demonstraties met zich mee hebben gebracht, te verzachten. Het moet een ontbijt worden met in Nederland geproduceerde producten. Die middag zullen de boeren die overnacht hebben in Den Haag ook nog een tocht maken langs verschillende rijksgebouwen in de stad, maakte actieleider Mark van den Oever van actiegroep Farmers Defence Force vanmiddag bekend.
https://www.ad.nl/binnenl(...)n-verwacht~a5cd1fe3/
quote:Provincies zwichten voor boerenprotest: geen nieuwe stikstofregels voor boeren
Nadat Drenthe en Overijssel de regels geheel introkken, schortte Gelderland de invoering voorlopig op. In Groningen en Flevoland houdt het bestuur voet bij stuk.
Meerdere provinciebesturen hebben maandag besloten af te zien van de invoering van nieuwe stikstofregels. Drenthe en Overijssel schrapten de regels voor boeren, net als Friesland vorige week al deed. Gelderland schortte invoering ervan voorlopig op. Dit onder druk van demonstrerende boeren, die maandag met tractoren richting de provinciehuizen zijn getrokken. Groningen en Flevoland houden ondanks de protesten vast aan de gemaakte afspraken.
De Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) zei maandagavond in een persconferentie dat het provinciebestuur voet bij stuk houdt en geen uitzonderingen maakt in de nieuwe stikstofregels. ,,Vier andere provincies hebben een andere keuze gemaakt. Wij hebben gemeend daaraan vast te moeten houden." Staghouwer zei vanaf morgen met de landbouwsector en het Rijk in gesprek te gaan over een oplossing.
Eerder op de dag was de binnenstad van Groningen het toneel van grimmig protest. Demonstrerende boeren belaagden agenten met hooi en reden betonnen paaltjes omver. Een tractor reed door een afzetting bij de Vismarkt - fietsers en voorbijgangers konden hem ternauwernood ontwijken. Eén boer werd gearresteerd nadat hij met zijn tractor geprobeerd zou hebben op een politiepaard in te rijden.
Bij het provinciehuis moesten agenten met wapenstokken de menigte bij de deur weg houden. De honderden boeren daar eisten het schrappen van de stikstofregels, en dreigden de deur uit het provinciehuis te rammen - een trekker vlak voor de ingang van het provinciehuis zette hun dreigement kracht bij. Toen er om 16.30 uur nog geen conclusie was, reed de tractor de deur van het provinciehuis er daadwerkelijk uit. Agenten konden voorkomen dat de menigte naar binnen drong, zo is te zien op beelden van RTV Noord.
Koepelorganisatie LTO Noord, dat de demonstratie organiseerde, keurt de actie af en vraagt leden terug naar huis te gaan.
Drenthe, Overijssel en Gelderland
In andere provincies ging het provinciebestuur wel overstag. De Drentse gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) zei maandagmiddag tegenover zo'n duizend boeren, die zich hadden verzameld bij het provinciehuis in Assen, dat de maatregelen worden ingetrokken. ,,Wij hebben goed geluisterd en geconstateerd dat we hetzelfde bedoelen", zei Jumelet. ,,We gaan samen terug en trekken in."
Eerder op de dag zei Jumelet nog dat de maatregelen zouden worden uitgesteld. ,,Daarmee zijn de beleidsregels van tafel tot er iets beters ligt." Later werd hij stelliger in zijn bewoordingen. Ook in Overijssel werden de stikstofregels voor boeren helemaal ingetrokken.
In Gelderland is de invoering van de maatregelen voorlopig opgeschort, in elk geval tot de collegevergadering van volgende week. Een woordvoerder laat weten dat het provinciebestuur in overleg gaat om de maatregelen ,,die voor agrariërs gelden niet of nog niet in te laten gaan".
Friesland al overstag
Vrijdag trokken enkele tientallen boeren voor een demonstratie naar Leeuwarden. Daar kregen zij van gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) te horen dat het nieuwe stikstofbeleid wordt ingetrokken.
Het intrekken of opschorten van de invoering van nieuwe stikstofregels betekent dat er voorlopig geen nieuwe vergunningen kunnen worden afgegeven aan boerenbedrijven. Door een verstrekkend besluit van de Raad van State mogen alleen stikstof-uitstotende uitbreidingen van bedrijven volgen als die uitstoot elders wordt gecompenseerd.
Boeren vinden dat zij onevenredig hard worden getroffen door de maatregelen. Maandag zorgen demonstrerende boeren in delen van het land voor verkeersopstoppingen. Behalve naar Assen en Groningen trokken zij op tractoren naar de provinciehuizen in onder meer Haarlem, Den Haag, Zwolle en Arnhem.
https://www.nrc.nl/nieuws(...)erenprotest-a3976663
Je kan nog wel het beste jongetje van de klas zijn, maar als een ander jongetje in je klas een scheet laat heb je er wel last van.quote:Op zaterdag 19 oktober 2019 01:48 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Stikstofdepositie is bij uitstek een lokaal probleem. Van wat ze in China doen merken wij niks.
Niet oneens, maar willen we dat? Willen we een stadstaat met parken worden? En ja, dat houdt in kleinschalige boeren. Er is dan geen ruimte (en wettelijke normen) meer voor megastallenquote:Welnee, daar heb je best een keuze in. De overheid kan prima sturen naar een systeem waarin we minder voedsel voor de export produceren.
Kleinschalige boeren? Dat rijmt niet met stallen vol duizenden varkens.
Het enige wat in de knel komt is de lokale natuur. Dierenwelzijn is in dit land al topprioriteit (vergeleken met de rest van de wereld), en ziektes blijf je altijd houden, met of zonder boeren.quote:Ik pleit niet voor een Nederland zonder boeren, maar de huidige intensieve agrarische industrie is gewoonweg niet houdbaar. Dat gaat ten koste van de lucht- en waterkwaliteit en dus ook de volksgezondheid (maar denk ook aan bijvoorbeeld de Q-koorts), de natuur en het dierenwelzijn.
Leuk, alleen in het geval van stikstof zitten we niet in dezelfde klas als China. We zitten niet eens op dezelfde school.quote:Op zaterdag 19 oktober 2019 10:36 schreef Montagui het volgende:
[..]
Je kan nog wel het beste jongetje van de klas zijn, maar als een ander jongetje in je klas een scheet laat heb je er wel last van.
Het lijkt me wel dat we dat willen, ja. Nederland is gewoon te klein voor deze grootschalige en intensieve landbouw en veeteelt.quote:[..]
Niet oneens, maar willen we dat? Willen we een stadstaat met parken worden? En ja, dat houdt in kleinschalige boeren. Er is dan geen ruimte (en wettelijke normen) meer voor megastallen
Want van een slechte lucht- en waterkwaliteit hebben we zelf geen last?quote:[..]
Het enige wat in de knel komt is de lokale natuur.
Maar die bioindustrie zorgt wel voor een extra risico, denk bijvoorbeeld aan resistente bacteriën: zo is een kwart van de varkenshouders in Nederland besmet met MRSA. Dat is geen toeval, maar een direct gevolg van het antibioticagebruik in de bioindustrie.quote:Dierenwelzijn is in dit land al topprioriteit (vergeleken met de rest van de wereld), en ziektes blijf je altijd houden, met of zonder boeren.
We zitten wel op dezelfde school, en die heeft ook een naam - Aarde. Dus als wij het braafste jongetje van de klas zijn en het Chinese en een aantal andere jongetjes in de klas blijven ruften dan zeker wel dat wij daar last van gaan krijgen.quote:Op zaterdag 19 oktober 2019 11:20 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Leuk, alleen in het geval van stikstof zitten we niet in dezelfde klas als China. We zitten niet eens op dezelfde school.
Dan moet dat gezegd worden door de politiek. Dan weten we waar we aan toe zijn. Lijkt me vooral voor de boeren fijn om te weten of er nog toekomst voor ze is in Nederland, of dat ze elders hun heil moeten gaan zoeken.quote:Het lijkt me wel dat we dat willen, ja. Nederland is gewoon te klein voor deze grootschalige en intensieve landbouw en veeteelt.
Of willen we koste wat kost vasthouden aan een systeem dat een hoop vervuiling en overlast geeft, zonder dat we er ook echt wat aan hebben?
Een kleinere agrarische sector levert weer (adem)ruimte op die anders ingezet kan worden.
Of het 'vee' nu hier is of elders, ziektes blijf je toch houden. Of wil je omwille van de 'ziektes' het vee niet in jouw buurt? Liever de ziektes en het vee bij 'de buren'?quote:Want van een slechte lucht- en waterkwaliteit hebben we zelf geen last?
[..]
Maar die bioindustrie zorgt wel voor een extra risico, denk bijvoorbeeld aan resistente bacteriën: zo is een kwart van de varkenshouders in Nederland besmet met MRSA. Dat is geen toeval, maar een direct gevolg van het antibioticagebruik in de bioindustrie.
Daarnaast betekenen de grote stromen in- en export van dieren en veevoer een verhoogd risico op het binnenhalen van ziektes vanuit het buitenland. De kans op het uitbreken van dierziekten (zoals in het verleden mond-en-klauwzeer, BSE, vogelgriep, etc.) wordt vervolgens sterk vergroot door onze hoge veedichtheid.
Alle grote pandemieën uit het verleden zijn ontstaan uit ziektes die van vee op mens overgingen, dus stellen dat we daar geen last van hebben zou een beetje onnozel zijn. Laat staan de economische schade ontstaan door het ruimen van een significant deel van de veestapel.
Wat stikstof betreft niet dus.quote:Op zaterdag 19 oktober 2019 11:45 schreef Montagui het volgende:
[..]
We zitten wel op dezelfde school, en die heeft ook een naam - Aarde. Dus als wij het braafste jongetje van de klas zijn en het Chinese en een aantal andere jongetjes in de klas blijven ruften dan zeker wel dat wij daar last van gaan krijgen.
Je mist al een paar keer het punt dat ik probeer te maken: het gaat om het systeem dat niet klopt.quote:[..]
Dan moet dat gezegd worden door de politiek. Dan weten we waar we aan toe zijn. Lijkt me vooral voor de boeren fijn om te weten of er nog toekomst voor ze is in Nederland, of dat ze elders hun heil moeten gaan zoeken.
[..]
Of het 'vee' nu hier is of elders, ziektes blijf je toch houden. Of wil je omwille van de 'ziektes' het vee niet in jouw buurt? Liever de ziektes en het vee bij 'de buren'?
Laat mensen toch in de illusie dat iemand anders de schuldige is joh.. dat is namelijk lekker makkelijk ook al is het aantoonbaar niet zo.quote:
Als je alle kosten in de prijs meeneemt dan is het gauw voorbij met het heen en weer verschepen van spullen.quote:Op zaterdag 19 oktober 2019 12:11 schreef Isdatzo het volgende:
Je lost legio problemen op door te stoppen met voer, dieren en vlees van de ene kant van de wereld naar de andere te slepen, en door voedselproductie niet te concentreren in gebieden met zeer intensieve en grootschalige agrarische industrie.
Ja, en dan vervolgens stellen dat voor iedereen die je in Nederland uit de auto krijgt er in China een extra auto bijkomt.quote:Op zaterdag 19 oktober 2019 13:08 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Laat mensen toch in de illusie dat iemand anders de schuldige is joh.. dat is namelijk lekker makkelijk ook al is het aantoonbaar niet zo.
Het is een beetje een chinees die auto rijd in China de schuld geven voor de doden in het verkeer in NL.
Exact.quote:Op zaterdag 19 oktober 2019 13:11 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Als je alle kosten in de prijs meeneemt dan is het gauw voorbij met het heen en weer verschepen van spullen.
Klopt, maar het is een beetje mens eigen om de schuld altijd bij de ander te leggen. Er heerst een idee dat China massaal vervuilt, terwijl china momenteel 1 van de strengste milieu wetgeving heeft in de wereld. Ze sluiten zelfs fabrieken die zich er niet aan houden en dat kan omdat de regering is baas is over alles.quote:Op zaterdag 19 oktober 2019 13:19 schreef Isdatzo het volgende:
Ja, en dan vervolgens stellen dat voor iedereen die je in Nederland uit de auto krijgt er in China een extra auto bijkomt.
Die staan tenminste ook netjes in de wei..quote:Op zaterdag 19 oktober 2019 14:30 schreef Montagui het volgende:
Je zou maar hier wonen....
[ afbeelding ]
Dan geef mij maar:
[ afbeelding ]
quote:Op vrijdag 18 oktober 2019 19:54 schreef ACT-F het volgende:
[..]
En hoe probeert onze regering dat aan te pakken?
- Door de uitstoot te verminderen bij boeren en automobilisten.
Betekent dit dat er weer gebouwd mag worden?
- Geen millimeter, ondanks dat onze regering anders beweert.
Waarom niet?
- Omdat de Wet natuurbescherming eist dat je moet aantonen dat je activiteit geen nadelig invloed heeft op een Natura 2000 gebied. Met deze maatregel toon je dat niet aan, want daar was het PAS voor bedoeld dat als rekenmodel diende voor een activiteit waar je parameters van je activiteit in kon stoppen en waar een resultaat uitrolde. Als dit negatief was kon je nog een ADC-toets doen om af te wegen of het maatschappelijk belang zwaarder weegt dan het milieubelang. Indien dit positief was dan kon je alsnog bouwen.
Het PAS is volledig van tafel geveegd op 29 mei dit jaar. Er is jaren geleden al gewaarschuwd dat het PAS juridisch niet stand kon houden, maar dit is genegeerd (=juridische incompetentie 1), evenals de zaken voordat het bij de RvS kwam. Pas na 29 mei werd er een commissie opgetuigd onder leiding van Remkes die naar een oplossing toegewerkt heeft wat juridisch onhaalbaar is (=juridische incompetentie 2). De Tweede Kamer is daar pas sinds gisteren van doordrongen.
- Waarom mag in Duitsland meer uitgestoten worden?
De EU heeft nergens bepaald welke waardes gehanteerd moeten worden. Het enige wat bepaald is dat Natura 2000 gebieden niet achteruit mogen gaan. Dus de depositie moet gelijk blijven of verminderen. Het is aan het EU-land om te bepalen hoe ze die doelen halen. Duitsland heeft veel ruimere waardes gehanteerd en er is niemand in Duitsland die erop tegen is waardoor de Duitse wet stand houdt. In Nederland hebben we voor aanzienlijk lagere waardes gekozen, maar het rekenmodel daarachter is niet nauwkeurig waardoor niet gegarandeerd kan worden dat de uitstoot daadwerkelijk onder de gekozen waardes blijft. Onze wet sneuvelde o.a. om die reden.
- Als Duitsland meer uitstoot, moeten wij dan minderen om de depositie van een Natura 2000 gebied in ons land te onder de kritische depositiewaarde te houden?
- Ja.
Dat is toch niet eerlijk?
- Er is sprake van rechtsongelijkheid, maar als je geen rechtszaak begint zul je ook geen gelijk krijgen (=juridische incompetentie 3). Onze overheid stelt de Europese regelgeving niet ter discussie maar probeert zich er juist aan te houden. Dat is ook wel begrijpelijk, want als land heb je zelf in de hand hoe je een wet invult. We wilden graag het braafste jongetje van de klas zijn door 1400x lager te zitten dan Duitsland en dat heeft ons genekt.
- Wat nu?
Nu moeten we een juridische uitweg zien te vinden. Er is geopperd om de toewijzing van Natura 2000 gebieden in te trekken zodat we weer kunnen bouwen, maar of dit juridisch haalbaar is, is voer voor juristen. Zoals het er nu voor staat kunnen we de komende jaren niet bouwen, omdat het optuigen van een nieuwe wet jaren tijd vergt. Met 300.000 bouwvakkers in dit land betekent het een flinke schadepost voor B.V. Nederland die wij met z'n allen mogen ophoesten. Het is daarbij de vraag of het bij die 300.000 banen blijft, want indirect raakt het iedereen. We zitten op de vooravond van een economische recessie, maar merken de gevolgen pas als het bedrijf waarvoor we werken bezuinigingsmaatregelen afkondigt.
- Dus het gaat niet alleen de boeren aan, maar iedereen?
Dat is wat de boeren ons duidelijk willen maken. Dit probleem kun je niet alleen bij de boeren neerleggen, want het gaat ons allemaal aan. De taart is ruwweg in drieën opgedeeld. De boeren, de rest van Nederland en het buitenland. Als alle boeren verhuizen en zich net over de grens van Nederland vestigen dan zal het aandeel boeren verdwijnen en het aandeel buitenland stijgen. Wat zijn we nu opgeschoten? We kunnen de rest van Nederland ook emigreren, zodat Nederland een natuurreservaat wordt. Zelfs dan mag je geen millimeter bouwen zolang je niet aangetoond hebt dat de depositie van een Natura 2000 gebied gelijk blijft of afneemt.
- Waar gaat dit nog over?!
Het vergt boerenverstand om dit te doorzien. De boeren en diens sympathisanten hebben het al door. De rest Nederland moet eerst zijn baan kwijt raken voordat die wakker wordt.
Ah, hoeveel liter zijn de uiers nu volgens jou? Honderd???quote:Op zaterdag 19 oktober 2019 10:29 schreef michaelmoore het volgende:
het verwerken van mest op het eigen land is verplicht en was bedoeld om weidegang te bevorderen .omdat de overheid denkt dat koeien in de weide horen , daarom houden boeren de koeien in de stal en injecteren de mest in de bodem
De overheid wil kennelijk koeien in de weide zien , echter veel koeien kunnen nauwelijks nog lopen en in de stal geven ze meer melk
van je zus ??quote:Op zaterdag 19 oktober 2019 20:43 schreef AchJa het volgende:
[..]
Ah, hoeveel liter zijn de uiers nu volgens jou? Honderd???
Hoe je dat moet duiden? Door in elk geval het bijschrift van de afbeelding erbij te zetten.quote:Op zaterdag 19 oktober 2019 21:33 schreef AchJa het volgende:
Even een vraag tussendoor, hoe gaan we dit plaatje nou duiden? Hieruit blijkt dat het aandeel van de landbouw helemaal niet zo groot is als de rest van al die alarmberichten...
[ afbeelding ]
Komt van het PBL, die Aerius als bron gebruiken.
Dat had ik gezien, de voorspelde daling met reductiemaatregelen kun je gewoon zien bij de 2018, 2024 en 2030 staven. Maar waar het mij om gaat is dat hier een enorme hoeveelheid "natuurlijk en onbekend" en "buitenland" tussen staat en dat het aandeel "boeren" om het maar even zo te zeggen vrij marginaal is.quote:Op zaterdag 19 oktober 2019 22:09 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Hoe je dat moet duiden? Door in elk geval het bijschrift van de afbeelding erbij te zetten.
De berekende depositiedaling (gemiddelde over 6 gebieden verspreid over Nederland), komt door maatregelen die uitstoot van stikstof uit het buitenland, staluitstoots en verkeer verminderen. Mestaanwending- en stalmaatregelen vormen onderdeel van het PAS-pakket aan brongerichte maatregelen. Bron: Aerius 1.4.Kunderberg, Schoorlse Duinen, Engbertsdijksvenen, Grote Peel, de Wieden en de Drentsche Aa
Dit is dus de berekende stikstofdepositie ná het nemen van reductiemaatregelen.
Ik zit mobiel en heb nu geen tijd (en zin) om alles goed uit te zoeken, maar volgens mij is dit document uit 2012 (dus misschien inmiddels achterhaald) de bron van die figuur: https://edepot.wur.nl/238987
Wellicht dat je daar de duiding kan vinden die je zoekt.
Denk dat als ze dit lezen ze ook klaar met jou zijnquote:Op zaterdag 19 oktober 2019 22:45 schreef michaelmoore het volgende:
laat die boeren toch emigreren naar Polen of Canada of zo
boer zoekt vrouw ook mee
Klaar met die stront en kunstmest overal
Ja, die indruk geeft die figuur inderdaad en ik vind dat ook lastig te rijmen met de andere beschikbare gegevens.quote:Op zaterdag 19 oktober 2019 22:16 schreef AchJa het volgende:
[..]
Dat had ik gezien, de voorspelde daling met reductiemaatregelen kun je gewoon zien bij de 2018, 2024 en 2030 staven. Maar waar het mij om gaat is dat hier een enorme hoeveelheid "natuurlijk en onbekend" en "buitenland" tussen staat en dat het aandeel "boeren" om het maar even zo te zeggen vrij marginaal is.
ze kunnen me toch niet vinden en mijn auto rijd veel sneller dan een trekkerquote:Op zaterdag 19 oktober 2019 22:52 schreef rareman1 het volgende:
[..]
Denk dat als ze dit lezen ze ook klaar met jou zijn![]()
Gauw naar Polen toe dan.quote:Op zaterdag 19 oktober 2019 23:21 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
ze kunnen me toch niet vinden en mijn auto rijd veel sneller dan een trekker
zo doe je dat:quote:Op zaterdag 19 oktober 2019 22:53 schreef rareman1 het volgende:
https://mobile.twitter.co(...)%2Ftopic%2F196411%2F
twitter:JanCeesVogelaar twitterde op zaterdag 19-10-2019 om 12:08:39@TNO_pers @trouw Hallo TNO waarom hebben jullie de 123,6 Kton Nox uit de scheepvaart niet meegenomen in jullie "factsheet" bij CBS is deze wel te vinden https://t.co/AVBGr2r8nQ TNO zit alles er in jullie "Factsheet"?? Of keuzen gemaakt?? @thierrybaudet @HelmaLodders @JacoGeurts @TjeerdD66 reageer retweet
quote:Op zaterdag 19 oktober 2019 23:41 schreef Montagui het volgende:
[..]
zo doe je dat:
twitter:JanCeesVogelaar twitterde op zaterdag 19-10-2019 om 12:08:39@:TNO_pers @:trouw Hallo TNO waarom hebben jullie de 123,6 Kton Nox uit de scheepvaart niet meegenomen in jullie "factsheet" bij CBS is deze wel te vinden https://t.co/AVBGr2r8nQ TNO zit alles er in jullie "Factsheet"?? Of keuzen gemaakt?? @:thierrybaudet @:HelmaLodders @:JacoGeurts @:TjeerdD66 reageer retweet
Hoe kom je in godsnaam aan die onzin?quote:Op zaterdag 19 oktober 2019 10:29 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
het verwerken van mest op het eigen land is verplicht en was bedoeld om weidegang te bevorderen .omdat de overheid denkt dat koeien in de weide horen , daarom houden boeren de koeien in de stal en injecteren de mest in de bodem
De overheid wil kennelijk koeien in de weide zien , echter veel koeien kunnen nauwelijks nog lopen en in de stal geven ze meer melk
Dat al die fosfaat en ammoniak niet goed is in de grondwater dat weet men al jaren,daarom heeft de overheid weer fosfaatrechten ingesteld.
Misschien dat de overheid nu toestaat dat de mest verwerkt wordt tot droge mest en verkocht voor export
Dat vraag ik me inderdaad ook af.quote:Op zondag 20 oktober 2019 08:21 schreef BroesWillems het volgende:
[..]
Hoe kom je in godsnaam aan die onzin?
Hij is gewoon een beetje laag bij de grond.quote:Op zondag 20 oktober 2019 08:21 schreef BroesWillems het volgende:
[..]
Hoe kom je in godsnaam aan die onzin?
Bij de boeren gaat het dan ook niet om het klimaat he.quote:Op zondag 20 oktober 2019 14:22 schreef Twentsche_Ros het volgende:
Ik heb de neiging om de blokkeerboeren en de blokkeerklimaatjongeren op één hoop te gooien.
Immers.... Ze zijn het er allebei over eens dat ze het nooit met elkaar eens zijn.
Is dit een mening of is dit cynisch bedoeld.quote:Op zondag 20 oktober 2019 14:40 schreef AchJa het volgende:
[..]
Bij de boeren gaat het dan ook niet om het klimaat he.
De stikstofdepositiediscussie heeft geen reet met het klimaat te maken. Dat is geen mening maar een feit.quote:Op zondag 20 oktober 2019 15:08 schreef Twentsche_Ros het volgende:
Is dit een mening of is dit cynisch bedoeld.
Grote verschil is dat de ene groep rechtstreeks in z'n brood voorzieningen word geraakt en de ander niet.quote:Op zondag 20 oktober 2019 14:22 schreef Twentsche_Ros het volgende:
Ik heb de neiging om de blokkeerboeren en de blokkeerklimaatjongeren op één hoop te gooien.
Niet met het klimaat idd, wel met natuur/ milieu. Biodiversiteit etc. Wordt maar al te vaak door elkaar gebruikt.quote:Op zondag 20 oktober 2019 15:10 schreef AchJa het volgende:
[..]
De stikstofdepositiediscussie heeft geen reet met het klimaat te maken. Dat is geen mening maar een feit.
Dat rechtvaardigt de doodsbedreigingen, intimideren van e.o.a. bestuurslid van de RIVM niet die gewoon zijn werk doet en het schijt hebben aan de wet niet. Ze hadden op dezelfde manier behandeld moeten worden.quote:Op zondag 20 oktober 2019 17:53 schreef BroesWillems het volgende:
[..]
Grote verschil is dat de ene groep rechtstreeks in z'n brood voorzieningen word geraakt en de ander niet.
Wordt het warmer door stikstof, regent het vaker of waait het harder door stikstof?quote:Op zondag 20 oktober 2019 15:08 schreef Twentsche_Ros het volgende:
Is dit een mening of is dit cynisch bedoeld.
Zowel het veranderende klimaat als het stikstofprobleem hebben invloed op de natuur. Maar niet op elkaar.quote:Op zondag 20 oktober 2019 17:56 schreef LorneMalvo het volgende:
[..]
Niet met het klimaat idd, wel met natuur/ milieu. Biodiversiteit etc. Wordt maar al te vaak door elkaar gebruikt.
Juist.quote:Op zondag 20 oktober 2019 17:56 schreef LorneMalvo het volgende:
[..]
Niet met het klimaat idd, wel met natuur/ milieu. Biodiversiteit etc. Wordt maar al te vaak door elkaar gebruikt.
Zo ken ik er ook nog één.quote:Op zondag 20 oktober 2019 17:57 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Dat rechtvaardigt de doodsbedreigingen, intimideren van e.o.a. bestuurslid van de RIVM niet die gewoon zijn werk doet en het schijt hebben aan de wet niet. Ze hadden op dezelfde manier behandeld moeten worden.
Met 'het leger is ingezet' bedoel je dat er op z'n hoogst militairen onderweg zwaaiden naar de voorbijrijdende boeren? Ik ben het er wel mee eens dat de boeren net zo behandeld hadden moeten worden als de klimaatactivisten. Of andersom. Dat de wet niet of in mindere mate geldt voor groepen voor wie meer sympathie bestaat, is wat vreemd.quote:Op zondag 20 oktober 2019 18:18 schreef BroesWillems het volgende:
[..]
Zo ken ik er ook nog éénn.
Het leger werd ingezet tegen de boeren. De Turken konden er ondertussen lekker op los slaan.
Hé, als jij overdrijft, kan ik het ook.quote:Op zondag 20 oktober 2019 18:26 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Met 'het leger is ingezet' bedoel je dat er op z'n hoogst militairen onderweg zwaaiden naar de voorbijrijdende boeren? Ik ben het er wel mee eens dat de boeren net zo behandeld hadden moeten worden als de klimaatactivisten. Of andersom. Dat de wet niet of in mindere mate geldt voor groepen voor wie meer sympathie bestaat, is wat vreemd.
Wat was er overdreven aan?quote:Op zondag 20 oktober 2019 18:30 schreef BroesWillems het volgende:
[..]
Hé, als jij overdrijft, kan ik het ook.
Klopt, de ene groep vreest voor hun centen, de andere voor hun leven.quote:Op zondag 20 oktober 2019 17:53 schreef BroesWillems het volgende:
[..]
Grote verschil is dat de ene groep rechtstreeks in z'n brood voorzieningen word geraakt en de ander niet.
Ludieke actiequote:Op zondag 20 oktober 2019 20:00 schreef Kansenjongere het volgende:
[..]
"Boeren met een missie, Klaver in een kissie".
Je wil ook helemaal geen klaver in de wei. Gras is veel voedzamer voor de koeien.quote:Op zondag 20 oktober 2019 20:00 schreef Kansenjongere het volgende:
"Boeren met een missie, Klaver in een kissie".
De kern van het stikstof-probleem in één zinquote:Op maandag 21 oktober 2019 11:53 schreef AchJa het volgende:
[..]
Je wil ook helemaal geen klaver in de wei. Gras is veel voedzamer voor de koeien.
Groene polderwoestijnen, echt super.quote:Op maandag 21 oktober 2019 11:53 schreef AchJa het volgende:
Je wil ook helemaal geen klaver in de wei. Gras is veel voedzamer voor de koeien.
Grasquote:Op maandag 21 oktober 2019 11:53 schreef AchJa het volgende:
[..]
Je wil ook helemaal geen klaver in de wei. Gras is veel voedzamer voor de koeien.
quote:Onze veestapel heeft eiwitrijk voedsel nodig, zoals soja.
Die komt nu meestal van overzee en is dus niet duurzaam.
Hoe zorgen we dat onze koeien binnen de kringlooplandbouw passen, waardoor de natuur, het milieu en het klimaat minder worden belast? NEMO Kennislink geeft vijf oplossingen.
De grootste uitdaging voor de melkveehouderij is om drie kringlopen te sluiten: die van koolstof ( C ), stikstof (N) en fosfaat (P).
Stikstof en fosfaat komen vooral via krachtvoer en kunstmest de landbouw binnen en gaan via mest weer naar buiten.
Te veel mest – zowel dierlijke mest als kunstmest – zorgt voor te veel stikstof en fosfaat in de bodem, grondwater en oppervlaktewater.
Dat heeft negatieve gevolgen voor bijvoorbeeld de biodiversiteit en het drinkwater.
Dreamstime
“We zijn in Nederland een beetje doorgeschoten in het importeren van voer van elders. Dat komt omdat een boer hier dieren mag houden zonder dat hij voldoende grond heeft om zelf het veevoer op te verbouwen. Dat is een cruciale fout in ons landbouwsysteem”, zegt Zwier van der Vegte aan de telefoon. Hij is manager van melkveeproefbedrijf De Marke, een plek waar wetenschappers van Wageningen Universiteit al dertig jaar onderzoek doen naar kringlooplandbouw, een manier om voedsel te verbouwen waarbij het klimaat, milieu en de natuur zo min mogelijk worden belast.
Klopt. Overigens erg slecht voor de snoekbaars dat heldere water van tegenwoordig...quote:Op maandag 21 oktober 2019 18:05 schreef machtpen het volgende:
Vroeger hadden we veel fosfaat in het oppervlaktewater, toen was het water ook bijna overal groen. Tegenwoordig niet meer. Dus dat van die fosfaten valt wel mee en wordt gigantisch overdreven..
Waat rook jij eigemlijk? Moet goed spul zijn...quote:Op maandag 21 oktober 2019 17:55 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Gras![]()
, je lijkt wel een domme parlementariër
Het is zaak dat voedermais meer gevoerd wordt ipv soja,
inderdaad, kringloop landbouw , vreten wat hier groeit, jii vreet ook liever avocado's en mango's
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/soja-sonee/
[..]
Jij ziet iets groens in de wind en denkt, wow natuur...?quote:
quote:Op maandag 21 oktober 2019 18:52 schreef Ringo het volgende:
[..]
Jij ziet iets groens in de wind en denkt, wow natuur...?
jij rijdt wel eens langs lege weilanden ?/quote:
'met kringloop landbouw gaat de melk duur worden, te duur voor export, en dan hebben we veel meer grond nodig, , hele dure grondquote:Op maandag 21 oktober 2019 18:45 schreef AchJa het volgende:
[..]
Waat rook jij eigemlijk? Moet goed spul zijn...
quote:Op maandag 21 oktober 2019 18:52 schreef Ringo het volgende:
Jij ziet iets groens in de wind en denkt, wow natuur...?
Vertel eens waar jullie vandaan komen? Stad of platteland? Ik ben opgegroeid in een boerengehucht in Fryslan en heb jarenlang bij verschillende boeren gewerkt. Ik heb best wel een beetje een idee van wat eea inhoudt.quote:Op maandag 21 oktober 2019 18:54 schreef michaelmoore het volgende:
jij rijdt wel eens langs lege weilanden ?/
Dat laat je hier anders niet merken.quote:Op maandag 21 oktober 2019 19:46 schreef AchJa het volgende:
[..]
[..]
Vertel eens waar jullie vandaan komen? Stad of platteland? Ik ben opgegroeid in een boerengehucht in Fryslan en heb jarenlang bij verschillende boeren gewerkt. Ik heb best wel een beetje een idee van wat eea inhoudt.
Ik verschil gewoon van mening en sta compleet anders in de wedstrijd dan jou, maar daar waren in het vorige deel al achter he. Want jij hebt wel volkomen gelijk?quote:
Nee hoor. Ik bekijk de zaken door een andere bril dan iemand die in een stad is opgegroeid, dat is wat ik zeg.quote:
nee inderdaadquote:Op maandag 21 oktober 2019 19:51 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Dat laat je hier anders niet merken.
Toch niet weer deze he!quote:Op maandag 21 oktober 2019 20:03 schreef michaelmoore het volgende:
nee inderdaad
als jij denkt dat koeien gras eten
Blokkeer klimaat jongeren worden ook in hun broodvoorziening geraakt.quote:Op zondag 20 oktober 2019 17:53 schreef BroesWillems het volgende:
[..]
Grote verschil is dat de ene groep rechtstreeks in z'n brood voorzieningen word geraakt en de ander niet.
ach joh, laat het de minister lekker uitzoekenquote:Op maandag 21 oktober 2019 20:04 schreef AchJa het volgende:
[..]
Toch niet weer deze he!![]()
Wat krijgen ze dan volgens jou?
[ afbeelding ]
Speciaal voor jou.
Vertel even waar kuil en hooi van gemaakt zijn? Dat groeit aan de bomen toch?quote:Op maandag 21 oktober 2019 20:11 schreef michaelmoore het volgende:
ach joh, laat het de minister lekker uitzoeken
quote:Op maandag 21 oktober 2019 20:08 schreef derLudolf het volgende:
Morgen in Oldenburg
https://www.noz.de/lokale(...)erkehrsbehinderungen
inkuilen? dat doen we al veel jaren niet meerquote:Op maandag 21 oktober 2019 20:12 schreef AchJa het volgende:
[..]
Vertel even waar kuil en hooi van gemaakt zijn? Dat groeit aan de bomen toch?
Is dat niet die boer die ook een speciale ontheffing heeft voor zijn maniet van bemesten? Dit komt me bekend voor.quote:Op maandag 21 oktober 2019 20:16 schreef Red_85 het volgende:
Zojuist een uitstekend item op rtl nieuws.
En boer die 25% reductie op z'n uitstoot weet te behalen door een paar simpele dingen:
- Minder eiwitrijk voedsel voor de koeien
- Niet de poep en plas samen laten komen, want dan reageert het op elkaar en krijg je extra gassen
- Meer de koeien buiten op de wei, want op stal is de poep en plas lastig te scheiden.
- Bij mest uitrijden, water toevoegen. Want dat kapselt het gas in.
Volgens uit eigen zeggen van de boer kost hem dit niets extras.
Efficiënt als een malle dus. Bij wijze van spreken is morgen dus, met deze maatregelen, de hele crisis opgelost.
Volgende scene in het item legt rtl nieuws het voor aan greenpeace. Hun reactie:
'ja leuk, maar we willen gewoon minder dieren'.
Over klimaatdrammertjes en kleine kindjes gesproken.
Kon ik niet uit het item opmaken.quote:Op maandag 21 oktober 2019 20:17 schreef Chia het volgende:
[..]
Is dat niet die boer die ook een speciale ontheffing heeft voor zijn maniet van bemesten? Dit komt me bekend voor.
Wie is "we"?quote:Op maandag 21 oktober 2019 20:16 schreef michaelmoore het volgende:
inkuilen? dat doen we al veel jaren niet meer
gaat stinken , vrselijkquote:
Op welke opmerkingen doel je nu precies? Misschien lees ik eroverheen, maar ik zie jou vooral heel erg happen in het aas van michaelmoore.quote:Op maandag 21 oktober 2019 19:54 schreef AchJa het volgende:
[..]
Ik verschil gewoon van mening en sta compleet anders in de wedstrijd dan jou, maar daar waren in het vorige deel al achter he. Want jij hebt wel volkomen gelijk?
Waarom gaat je verder niet in op de opmerkingen die ik maak vwb de aanpak? Dat je misschien ook eens naar iets anders kunt kijken dan naar stikstofdepositie alleen?
Dat e.e.a. is afgenomen zegt niet zoveel over de feitelijke situatie.quote:Op maandag 21 oktober 2019 20:18 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Kon ik niet uit het item opmaken.
Item laat wel goed zien wat er aan de hand is. Boeren doen zat aan reductie van hun footprint. Maar volgens een paar extreme gekkies is het nooit genoeg tot die industrie is uitgeroeid.
Wederom geen antwoord. Maar we zijn het van je gewend.quote:
Kijk het even na op uitzending gemist ofso en kom dan terug.quote:Op maandag 21 oktober 2019 20:49 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Dat e.e.a. is afgenomen zegt niet zoveel over de feitelijke situatie.
In 1 van de andere zoveel topics over hetzelfde...quote:Op maandag 21 oktober 2019 20:42 schreef Isdatzo het volgende:
Op welke opmerkingen doel je nu precies? Misschien lees ik eroverheen, maar ik zie jou vooral heel erg happen in het aas van michaelmoore.
Wat moet ik anders met zo'n opmerking? Alsof heel Nederland een grasveld gaat worden.quote:En de terechte opmerking over 'groene polderwoestijnen' van Ringo wordt door jou met een ad hominem beantwoord.
Een deel van de boeren doet vast hun best, maar hoe je het ook wendt of keert: Nederland is te klein om op deze manier al dat voedsel voor de export te produceren als je de boel nog een beetje leefbaar wil houden.quote:Op maandag 21 oktober 2019 20:18 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Kon ik niet uit het item opmaken.
Item laat wel goed zien wat er aan de hand is. Boeren doen zat aan reductie van hun footprint.
Gelukkig hoef je je van die paar extreme gekkies weinig aan te trekken, en ik snap ook niet hoe het noemen ervan je punt dat 'boeren al zat doen' kracht bijzet.quote:Maar volgens een paar extreme gekkies is het nooit genoeg tot die industrie is uitgeroeid.
Ik heb werkelijk geen idee waar je nu aan refereert.quote:Op maandag 21 oktober 2019 20:55 schreef AchJa het volgende:
[..]
In 1 van de andere zoveel topics over hetzelfde...
Dat die gigantische lappen raaigras nul biodiversiteit kennen. Dat het leven in het oppervlaktewater in de polders zo goed als dood is.quote:[..]
Wat moet ik anders met zo'n opmerking? Alsof heel Nederland een grasveld gaat worden.
Je zegt dat een paar extreme gekkies dit doorduwen, maar feit is dat er een aantal vonnissen liggen waardoor de overheid nu in een impasse zit en geen vergunningen kan verstrekken totdat duidelijk is hoe o.a. de Habitat-richtlijnen worden gerespecteerd en het stikstof gehalte in Natura 2000-gebieden omlaag gaat. Dat heeft verder weinig met voor of tegen de boeren zijn te maken, noch dat er sprake is van een aantal 'gekkies'. Het is jammer dat de discussie zo de extremistische kant op wordt gestuurd en je 'tegen onze boeren bent' als je niet van mening bent dat de boeren maar onverminderd door moeten kunnen gaan.quote:Op maandag 21 oktober 2019 20:54 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Kijk het even na op uitzending gemist ofso en kom dan terug.
Nou.quote:Op maandag 21 oktober 2019 21:06 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Je zegt dat een paar extreme gekkies dit doorduwen, maar feit is dat er een aantal vonnissen liggen waardoor de overheid nu in een impasse zit en geen vergunningen kan verstrekken totdat duidelijk is hoe o.a. de Habitat-richtlijnen worden gerespecteerd en het stikstof gehalte in Natura 2000-gebieden omlaag gaat. Dat heeft verder weinig met voor of tegen de boeren zijn te maken, noch dat er sprake is van een aantal 'gekkies'. Het is jammer dat de discussie zo de extremistische kant op wordt gestuurd en je 'tegen onze boeren bent' als je niet van mening bent dat de boeren maar onverminderd door moeten kunnen gaan.
quote:Op maandag 21 oktober 2019 20:42 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Op welke opmerkingen doel je nu precies? Misschien lees ik eroverheen, maar ik zie jou vooral heel erg happen in het aas van michaelmoore.
En de terechte opmerking over 'groene polderwoestijnen' van Ringo wordt door jou met een ad hominem beantwoord.
quote:Op maandag 21 oktober 2019 20:53 schreef AchJa het volgende:
[..]
Wederom geen antwoord. Maar we zijn het van je gewend.
Hier moet ik @AchJa toch even bijvallen.quote:Op maandag 21 oktober 2019 20:55 schreef AchJa het volgende:
[..]
In 1 van de andere zoveel topics over hetzelfde...
[..]
Wat moet ik anders met zo'n opmerking? Alsof heel Nederland een grasveld gaat worden.
Raar mannetje idd. Zuigen, selectief quoten en vooral niet op vragen en argumenten in gaan.quote:Op maandag 21 oktober 2019 21:11 schreef Bocaj het volgende:
[..]
[..]
[..]
Hier moet ik @:AchJa toch even bijvallen.
Ook ik heb gemerkt dat @:michaelmoore geen antwoord geeft op vragen.
Dat is dan wel vervelend communiceren met zo'n iemand!
Nog een voorbeeld!
NWS / Europese Transfer Unie is een feit
juist , het is tij de provincie is al fors gronden aan het opkopen en de minister wil op kringloop landbouw , nou dan is t gauw klaarquote:Op maandag 21 oktober 2019 21:01 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Ik snap ook niet zo goed wat je nou tegen het inkrimpen van de veestapel kan hebben.
Die hele industrie levert niet eens zo bijster veel op, maar zorgt wel voor een hoop vervuiling. Waarom koste wat kost vasthouden aan een systeem dat niet werkt?
[
Hier doelde ik bv. op: NWS / Boeren naar Den Haag met de tractor #28 BOERUHHHquote:Op maandag 21 oktober 2019 21:05 schreef Isdatzo het volgende:
Ik heb werkelijk geen idee waar je nu aan refereert.
Ik ben een verwoed sportvisser en ik kan je verklappen dat het leven en visstand in de polderwateren beter dan ooit is. Sowieso (het kwam al eerder ter sprake) zit er veel minder fosfaat in het water en is het water enorm helder tov een jaar of 25 geleden.quote:Dat die gigantische lappen raaigras nul biodiversiteit kennen. Dat het leven in het oppervlaktewater in de polders zo goed als dood is.
Dat valt allemaal wel een beetje mee. En ik blijf erbij, ik heb liever grasveld dan beton. Daarnaast komt dat grasveld echt niet alleen door stikstof, boeren zaaien ook slim in met soorten gras he. Het is niet dat als ze bemesten dat alleen het gras groeit.quote:En dit was z'n punt niet volgens mij, maar als je voor de grap eens naar wat satellietbeelden kijkt dan zal je zien dat Nederland al grotendeels een grasveld is.
Waar ik vooral mee zit is dat de beste producten naar het buitenland gaan en wij weer shit importeren. Omdat de supermarkten hun enorme marges willen cashen.quote:Op maandag 21 oktober 2019 21:01 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Een deel van de boeren doet vast hun best, maar hoe je het ook wendt of keert: Nederland is te klein om op deze manier al dat voedsel voor de export te produceren als je de boel nog een beetje leefbaar wil houden.
Ik snap ook niet zo goed wat je nou tegen het inkrimpen van de veestapel kan hebben. Die hele industrie levert niet eens zo bijster veel op, maar zorgt wel voor een hoop vervuiling. Waarom koste wat kost vasthouden aan een systeem dat niet werkt?
[..]
Gelukkig hoef je je van die paar extreme gekkies weinig aan te trekken, en ik snap ook niet hoe het noemen ervan je punt dat 'boeren al zat doen' kracht bijzet.
Ik ben het met je eens dat met uiterst vervelend is om met michaelmoore te discussiëren. Ik zie hem hier ook niks inhoudelijks bijdragen, dus dan rest de vraag: waarom er steeds op blijven reageren?quote:Op maandag 21 oktober 2019 21:11 schreef Bocaj het volgende:
[..]
[..]
[..]
Hier moet ik @:AchJa toch even bijvallen.
Ook ik heb gemerkt dat @:michaelmoore geen antwoord geeft op vragen.
Dat is dan wel vervelend communiceren met zo'n iemand!
Nog een voorbeeld!
NWS / Europese Transfer Unie is een feit
Klopt idd niet wat hij zegt. De bio diversiteit is groot in de buitengebieden en ook de wateren zijn prima. De visstand is heel goed hoor ik van vrienden die het wel leuk vinden te vissen.quote:Op maandag 21 oktober 2019 21:25 schreef AchJa het volgende:
[..]
Hier doelde ik bv. op: NWS / Boeren naar Den Haag met de tractor #28 BOERUHHH
[..]
Ik ben een verwoed sportvisser en ik kan je verklappen dat het leven en visstand in de polderwateren beter dan ooit is. Sowieso (het kwam al eerder ter sprake) zit er veel minder fosfaat in het water en is het water enorm helder tov een jaar of 25 geleden.
Op bv de Koeverdermeer (ja, buitenwater maar de polders malen daar rechtstreeks op) kun je buiten de vaargeul gewoon de bodem zien tot ongeveer een meter diepte, ook tieren de waterplanten er welig. Mijn vader heeft dat voor het laatst in de jaren 60 gezien...
[..]
Dat valt allemaal wel een beetje mee. En ik blijf erbij, ik heb liever grasveld dan beton. Daarnaast komt dat grasveld echt niet alleen door stikstof, boeren zaaien ook slim in met soorten gras he. Het is niet dat als ze bemesten dat alleen het gras groeit.
juist ik kan hier ook in de rivier zwemmen, iets wat vroeger onmogelijk was, dat komt door de milieumaatregelen en daar moeten we mee doorgaanquote:Op maandag 21 oktober 2019 21:31 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Klopt idd niet wat hij zegt. De bio diversiteit is groot in de buitengebieden en ook de wateren zijn prima. De visstand is heel goed hoor ik van vrienden die het wel leuk vinden te vissen.
Wat me ook opvalt zijn de grote hoeveelheden roofvogels. Buizerds, Sperwers, Kiekendieven en zelfs Slechtvalken tieren weelderig de laatste jaren. Dat zijn allemaal top-of-the-foodchain rovers. Die zitten er echt niet als het niet goed gaat met de natuur.
Idd die bio diversiteit ook weer zoiets, als het echt zo beroerd was gegaan hier was er wel wat meer uitgestorven dan alleen de Beierse Woelmuis:quote:Op maandag 21 oktober 2019 21:31 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Klopt idd niet wat hij zegt. De bio diversiteit is groot in de buitengebieden en ook de wateren zijn prima. De visstand is heel goed hoor ik van vrienden die het wel leuk vinden te vissen.
Wat me ook opvalt zijn de grote hoeveelheden roofvogels. Buizerds, Sperwers, Kiekendieven en zelfs Slechtvalken tieren weelderig de laatste jaren. Dat zijn allemaal top-of-the-foodchain rovers. Die zitten er echt niet als het niet goed gaat met de natuur.
En net wat je zegt, waar vroeger de Buizerd en Kiekendief redelijk zeldzaam waren, althans je was blij als je er 1 zag moet je tegenwoordig oppassen dat je er niet 1 kapot rijdt op de snelweg. En wat te denken van de ooievaar en aalscholver? Mensen die denken dat de natuur kapot aan het gaan is letten echt niet op.quote:In Europa stierf sinds 1900 (mogelijk) slechts één zoogdiersoort uit, de Beierse woelmuis. Maar het is niet uitgesloten dat deze soort zich nog ergens ophoudt in een dal in Oostenrijk.
Het kan dus prima met boeren, waarom moet 50% weg dan?quote:Op maandag 21 oktober 2019 21:39 schreef michaelmoore het volgende:
juist ik kan hier ook in de rivier zwemmen, iets wat vroeger onmogelijk was, dat komt door de milieumaatregelen en daar moeten we mee doorgaan
Het is over met 50% van de boeren zoals we die kennen
Boerderij.nlquote:‘Opheffing Natura 2000 beste oplossing na PAS-uitspraak’
De PAS-uitspraak van de Raad van State was juridisch juist, maar ook statistisch onzinnig. De beste oplossing om Nederland van het slot te krijgen is volgens hem opheffing van de Natura 2000-gebieden.
Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) was een trucage: op papier was er een afname van de stikstofdepositie, terwijl in werkelijkheid de depositie toenam. Dat de Raad van State een streep heeft gezet door het PAS was dus terecht. Maar wel mosterd na de maaltijd. Na 10 jaar PAS was de trucage bijna uitgewerkt. De depositieruimte was bijna op en bij sommige Natura 2000-gebieden mocht er geen gram extra stikstof bij. Een klein deel van Nederland zat dus al op slot voordat de Raad van State heel Nederland compleet op slot zette.
Drempelwaarden
Nederland zit vooral op slot omdat de drempelwaarden in het PAS (0,05 en 1 mol stikstof/ha/jaar) niet meer mogen worden gebruikt om kleine toenames van de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden toe te staan zonder natuurvergunning. Dat deze drempelwaarden niet meer mogen worden gebruikt, heeft niks te maken met de hoogte van de drempelwaarden. De drempelwaarden in het PAS waren de strengste van Europa. De drempelwaarden mogen niet worden gebruikt omdat voor deposities onder de drempelwaarden met een trucage depositieruimte was vrijgemaakt (zie punt 29.1 van de uitspraak).
Memo werd niet bij uitspraak betrokken
Hiermee is het beantwoorden van de vraag of deposities onder de drempelwaarden überhaupt schadelijke gevolgen zouden kunnen hebben voor Natura 2000-gebieden, vakkundig door de Raad van State omzeild. Het niet bij de uitspraak betrekken van een memo van het RIVM was – op zijn zachtst gezegd – wat minder vakkundig van de Raad van State. In deze memo was onderbouwd dat deposities onder de drempelwaarde van 0,05 mol N/ha/jaar op geen enkele wijze schadelijk kan zijn voor Natura 2000-gebieden. De memo was volgens de regels op tijd ingediend, maar werd toch uit de beschouwing gelaten omdat de memo zo complex zou zijn, dat hier niet binnen 10 dagen op kon worden gereageerd (punt 10 van de uitspraak).
Vliegenpoepje
Het aantonen dat deposities onder de drempelwaarde van 0,05 mol stikstof/ha/jaar geen enkel effect kunnen hebben op een Natura 2000-gebied, is echter niet zo complex: 0,05 mol stikstof is 0,7 gram. In kunstmest zit 12% stikstof. Een depositie van 0,05 mol/ha/jaar op een Natura 2000-gebied zal dus hetzelfde effect hebben als het jaarlijks bemesten van 10.000 vierkante meter Natura 2000-gebied met circa 6 gram kunstmest: 6 gram kunstmest per 10.000 vierkante meter. Dat is 0,6 mg kunstmest per vierkante meter. Een vliegenpoepje.
Onzekerheid van de achtergronddepositie
Een andere reden waarom deposities onder de drempelwaarden geen effect kunnen hebben op een Natura 2000-gebied is de onzekerheid van de achtergronddepositie. De achtergronddepositie in Nederland is gemiddeld meer dan 1.700 mol stikstof per hectare. De onzekerheid van deze gemiddelde stikstofdepositie is 30%. Dat is een behoorlijk grote onzekerheid. De onzekerheid van de achtergronddepositie op 1 hectare Natura 2000-gebied is echter nog groter: 70% (zie publicatie PBL). Door deze grote onzekerheid leveren stikstofdeposities onder de drempelwaarden statistisch gezien geen enkele bijdrage aan de totale stikstofdepositie. De onzekerheid in de achtergronddepositie is zelfs zo groot, dat de stikstofdepositie in werkelijkheid helemaal geen ‘probleem’ hoeft te zijn. Of een ‘probleem’ dat niet is op te lossen. Waarschijnlijk het laatste. Want volgens natuurbeschermers wordt de biodiversiteit van de Natura 2000-gebieden ernstig aangetast door de hoge stikstofdepositie.
Beierse woelmuis
Aantasting van de biodiversiteit is volgens natuurbeschermers een ecologische ramp die het voortbestaan van de mens bedreigt. Dat deze stelling met minstens 1.700 mol zout moet worden genomen, blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Stichting Milieu Wetenschap en Beleid: de afgelopen 500 jaar is slechts 0,05% van de door de wetenschap beschreven soorten uitgestorven. In Europa stierf sinds 1900 (mogelijk) slechts een zoogdiersoort uit, de Beierse woelmuis.
Geen ecologische ramp
De stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden zal dus geen ecologische ramp veroorzaken, laat staan het voortbestaan van de mens bedreigen. Er worden hooguit een paar planten verdrongen door planten die niet zo geliefd zijn bij natuurbeschermers. Zoals gras, brandnetels en.. bomen: er worden door natuurbeheerders complete bossen omgekapt, zodat we kunnen blijven genieten van heide. Natuurliefhebbers die aangeven dat ze liever door een bos lopen dan over de heide, hebben het niet begrepen: 100 jaar geleden was er veel meer heide. En 100 jaar geleden was alles veel beter in Nederland. Inclusief de natuur. Toch?
Fanatieke natuurbeschermers
Het komt er in feite dus op neer dat Nederland op slot zit omdat een aantal fanatieke natuurbeschermers en ecologen ons wijs hebben gemaakt dat we dezelfde planten en dieren moeten hebben dan 100 jaar geleden, dat de biodiversiteit van Natura 2000-gebieden van levensbelang is en dat de biodiversiteit wordt bedreigd door de ammoniakemissie van de intensieve veehouderij. Dat laatste geloven we maar al te graag. Want wie is niet tegen die megastallen met varkens of kippen?
‘Extensieve’ melkveehouderij saneren
Maar wie denkt dat door de PAS-uitspraak de intensieve veehouderij zal worden aangepakt, komt waarschijnlijk bedrogen uit. Want de meest voor de hand liggende maatregel om de stikstofdepositie te verminderen is het saneren van de ‘extensieve’ melkveehouderij. Melkveehouderijen zijn namelijk verantwoordelijk voor bijna 50% van de ammoniakemissie, emitteren bovendien het broeikasgas methaan en kunnen – in tegenstelling tot de intensieve veehouderij – geen luchtwasser op hun stal plaatsen om de emissie van ammoniak tegen te gaan.
Wat het gevolg kan zijn van het saneren van de melkveehouderij, staat in het aangrijpende artikel in het NRC, 'Wij zijn goed voor dieren'. In dit artikel wordt beschreven hoe een nertsenfokker door het fokverbod depressief wordt en uiteindelijk zelfmoord pleegt.
Draconische maatregelen om de stikstofdepositie te verminderen kunnen dus – in tegenstelling tot biodiversiteit – wel dodelijk zijn. Er is gelukkig een minder draconische oplossing: het opheffen van Natura 2000-gebieden.
U kunt dan over een paar jaar misschien niet meer over de hei wandelen, maar wel door een bos en langs een wei met koeien. Ook mooi.
quote:Geen ecologische ramp
De stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden zal dus geen ecologische ramp veroorzaken, laat staan het voortbestaan van de mens bedreigen. Er worden hooguit een paar planten verdrongen door planten die niet zo geliefd zijn bij natuurbeschermers. Zoals gras, brandnetels en.. bomen: er worden door natuurbeheerders complete bossen omgekapt, zodat we kunnen blijven genieten van heide. Natuurliefhebbers die aangeven dat ze liever door een bos lopen dan over de heide, hebben het niet begrepen: 100 jaar geleden was er veel meer heide. En 100 jaar geleden was alles veel beter in Nederland. Inclusief de natuur. Toch?
Fanatieke natuurbeschermers
Het komt er in feite dus op neer dat Nederland op slot zit omdat een aantal fanatieke natuurbeschermers en ecologen ons wijs hebben gemaakt dat we dezelfde planten en dieren moeten hebben dan 100 jaar geleden, dat de biodiversiteit van Natura 2000-gebieden van levensbelang is en dat de biodiversiteit wordt bedreigd door de ammoniakemissie van de intensieve veehouderij. Dat laatste geloven we maar al te graag. Want wie is niet tegen die megastallen met varkens of kippen?
Serieus? Leest dit boek! Dat is je antwoord?quote:Op maandag 21 oktober 2019 21:54 schreef Isdatzo het volgende:
Ik kan jullie aanraden het uitstekende boek The Sixth Extinction van Elizabeth Kolbert te lezen wanneer je denkt dat het, door het zien van wat ooievaars en buizerds, allemaal wel meevalt.
Serieus, een aanrader.
Het kan beter zonder boeren en om ruimte te maken voor water, natuur, infra, wegen en woningen en voor de natuur te beschermen tegen de stikstof problematiek en de ammoniak en Fosfaatquote:Op maandag 21 oktober 2019 21:49 schreef AchJa het volgende:
[..]
Het kan dus prima met boeren, waarom moet 50% weg dan?
Gooi jezelf toch weg.quote:Op maandag 21 oktober 2019 23:01 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Het kan beter zonder boeren en om ruimte te maken voor water, natuur, infra, wegen en woningen en voor de natuur te beschermen tegen de stikstof problematiek en de ammoniak en Fosfaat
omdat ze 80% meer produceren dan dat we hier nodig hebben.quote:Op maandag 21 oktober 2019 21:49 schreef AchJa het volgende:
[..]
Het kan dus prima met boeren, waarom moet 50% weg dan?
Jij komt aanzetten met een stukkie uit een of ander brancheblaadje voor het boerenbedrijf (“Schaf die natuurgebieden toch af”), hoe geloofwaardig wil je het hebben?quote:Op maandag 21 oktober 2019 22:30 schreef AchJa het volgende:
Serieus? Leest dit boek! Dat is je antwoord?
Enerzijds altijd de mond vol hebben over de verloedering van Nederland in allerlei opzichten en dan anderzijds, wanneer het er op aan komt, is de teloorgang van stukjes Nederlandse natuur, ineens geen enkel probleem. Maffe situatie.quote:Op maandag 21 oktober 2019 21:55 schreef AchJa het volgende:
[..]
Boerderij.nl
Ik heb deze al vaker gepost en hier sta ik ook volledig achter, vooral dit stuk:
[..]
teloorgang stukjes natuur ?????????????????quote:Op maandag 21 oktober 2019 23:45 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Enerzijds altijd de mond vol hebben over de verloedering van Nederland in allerlei opzichten en dan anderzijds, wanneer het er op aan komt, is de teloorgang van stukjes Nederlandse natuur, ineens geen enkel probleem. Maffe situatie.
En nee, dat is niet persoonlijk naar jou.
quote:Zesduizend voetbalvelden nieuwe natuur in Nederland
2 oktober 2019
Nederland heeft er in 2018 ruim drieduizend hectare nieuw ingerichte natuurgebieden bij gekregen.
Ook de kwaliteit van de natuurgebieden ging licht vooruit. Om dit herstel door te zetten, gaan provincies en Rijk het natuurbeleid verbreden naar andere sectoren.
Dit staat in de Vijfde Voortgangsrapportage Natuur die het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de twaalf provincies, verenigd in het Interprovinciaal Overleg (IPO), vandaag tijdens de Natuurtop publiceren.
Ons land kreeg er vorig jaar ruim drieduizend hectare ingerichte natuur bij. Dat is een oppervlakte van zo'n zesduizend voetbalvelden.
Provincies kochten in 2018 bijna achttienhonderd hectare extra grond om als nieuwe natuur in te richten.
Uit de Voortgangsrapportage Natuur over 2018 blijkt dat provincies meer nieuwe natuur hebben verworven en ingericht dan voorgaande jaren.
Bovendien gaan provincies in de komende negen jaar nog ruim eenenveertigduizend hectare nieuwe natuur toevoegen aan het Natuurnetwerk Nederland (NNN).
Was er een concrete vraag of reactie waarop je van mij een antwoord verwachtte?quote:Op maandag 21 oktober 2019 22:30 schreef AchJa het volgende:
[..]
Serieus? Leest dit boek! Dat is je antwoord?
Roofvogels hadden het in de jaren 60 en 70 heel moeilijk in Nederland, vanwege het vele gif dat gebruikt werd in de landbouw. Nadat het gebruik werd ingeperkt ging het meteen een stuk beter.quote:Op maandag 21 oktober 2019 21:31 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Wat me ook opvalt zijn de grote hoeveelheden roofvogels. Buizerds, Sperwers, Kiekendieven en zelfs Slechtvalken tieren weelderig de laatste jaren. Dat zijn allemaal top-of-the-foodchain rovers. Die zitten er echt niet als het niet goed gaat met de natuur.
Vanwaar 'groene woestijn'?quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 00:25 schreef Peligrosso het volgende:
[..]
Roofvogels hadden het in de jaren 60 en 70 heel moeilijk in Nederland, vanwege het vele gif dat gebruikt werd in de landbouw. Nadat het gebruik werd ingeperkt ging het meteen een stuk beter.
Buizerdstand is stabiel. Buizerd is een vogel met een breed voedselspectrum en is daarom minder vatbaar voor snelle veranderingen van zijn leefgebied.
Sperwer heeft zich de afgelopen 30 jaar aangepast van bosvogel naar een leven in de stad of de randen daarvan. Sperwerpopulatie loopt terug maar niet heel snel. Buiten de bebouwde kom gaat het niet goed met sperwers.
Slechtvalk was hier in Nederland zo goed als uitgestorven, maar heeft Nederland weer ontdekt vanuit een fokprogramma in Duitsland. Slechtvalk heeft zich aangepast en is tegenwoordig ook een vogel die goed kan leven in de stad. Elke stad heeft tegenwoordig slechtvalken op de hoogste gebouwen.
De 3 soorten kiekendieven die we hier hadden zijn er nog, maar de blauwe gaat het heel erg slecht mee. Grauwe broedt alleen nog maar in Oost-Groningen dankzij een fanatieke groep beschermers. Bruine heeft Nederland weer bevolkt vanuit de Flevopolder, een toevalligheidje.
Weet je welke vogels die groene woestijnen fijn vinden? Die ganzen die de laatste jaren massaal hierheen komen en wat dan weer als een probleem wordt gezien.
Ja, dat is inderdaad de vergelijking. En die gaat best aardig op voor monocultureel grasland.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 00:47 schreef Red_85 het volgende:
Woestijn leeft amper wat. Op het gras en in de sloten leeft veel. Die vergelijking gaat niet op. Wat is het dan?
Teloorgang?quote:Op maandag 21 oktober 2019 23:45 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Enerzijds altijd de mond vol hebben over de verloedering van Nederland in allerlei opzichten en dan anderzijds, wanneer het er op aan komt, is de teloorgang van stukjes Nederlandse natuur, ineens geen enkel probleem. Maffe situatie.
En nee, dat is niet persoonlijk naar jou.
Ben ik het niet mee eens.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 00:51 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Ja, dat is inderdaad de vergelijking. En die gaat best aardig op voor monocultureel grasland.
Als dit je argument is tegen tientallen jaren onderzoek en trends door specialisten, houdt het wel een beetje op eigenlijk..quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 00:57 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Ben ik het niet mee eens.
Loop jij wel eens buiten?
Lopen, fietsen, zwemmen. Ik ben het liefst de hele dag buiten.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 00:57 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Ben ik het niet mee eens.
Loop jij wel eens buiten?
Helaas wijst onderzoek het tegendeel uit (ook zelf te aanschouwen).quote:Er leeft heel veel op de akkers, plassen en weides.
De Nederlandse productiebossen zijn inderdaad ook niet heel bijzonder, maar dat heb je me nergens horen roepen.quote:Van woelmuizen tot speciale vogels aan toe.
Of zijn bossen is ook een monocultuur. Hertjes, zwijntjes, kraaien. Muisjes.
Is dat opeens ook een woestijn?
Onzinterm.
Ik zie de verandering van heidelandschappen naar kale natuur bestaande uit weilanden en wat bomen wel als een teloorgang, ja. Er is al zo weinig natuur, als je het überhaupt al zo kunt noemen, waarom zou dat dan ook nog eens moeten wijken voor de nimmer eindigende productiedrang van boeren?quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 00:55 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Teloorgang?
Vanwaar? Natuur in NL doet het juist boven verwachting goed werd de afgelopen jaren gezegd. Maar nu er een paar gekkies wat rechtszaken hebben aangespannen, is het kommer en kwel geworden...
Raaaaaaar dat 'natuur' in een zaal wordt bepaald. Lekker theoretisch weer.
Probleem is dat die natuur niet vast staat voor de boeren. Bufferzones van 4 of 5 km moeten gerespecteerd worden. Als iedere keer een stukje er officieel wordt bij betrokken, schuift die grens ook weer op. Tot ze vastzitten.
Zit je dan met je investeringen en levensonderhoud.
Snap die boeren wel. Beleid van likmevestje dit. Continu andere wetten, continu andere richtlijnen. Continu een ander stofje wat in de mode is. Continu die wijzende vinger.
Nooit eens bij de grote industrie binnenstappen.
Dat grasland is juist heel bijzonder. NL is geliefd door de trekvogels. Voor zowel transit als tijdelijk verblijf in zomer of winter.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 01:02 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Lopen, fietsen, zwemmen. Ik ben het liefst de hele dag buiten.
[..]
De Nederlandse productiebossen zijn inderdaad ook niet heel bijzonder, maar dat heb je me ook nergens horen roepen.
Weet je hoe je meer natuur kunt krijgen? Door niet nog meer huizen en industriegebieden te hoeven bouwen. Waarom moet de bevolking groeien? De NL'ers zelf zien dit al en stoppen met de ongebreidelde voortplantingsdrang. Alleen de politiek en wat ideologische extemisten willen nog meer volk.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 01:05 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Ik zie de verandering van heidelandschappen naar kale natuur bestaande uit weilanden en wat bomen wel als een teloorgang, ja. Er is al zo weinig natuur, als je het überhaupt al zo kunt noemen, waarom zou dat dan ook nog eens moeten wijken voor de nimmer eindigende productiedrang van boeren?
Ik kan je verklappen dat je het gros van die trekvogels niet op een modern weiland gaat aantreffen.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 01:05 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Dat grasland is juist heel bijzonder. NL is geliefd door de trekvogels. Voor zowel transit als tijdelijk verblijf in zomer of winter.
Echt dikke onzin om de term woestijn er in te gooien.
Modetermpje.
Zo'n beetje alle graadmeters voor een gezond weidegebied zeggen wat anders.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 01:05 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Dat grasland is juist heel bijzonder. NL is geliefd door de trekvogels. Voor zowel transit als tijdelijk verblijf in zomer of winter.
Echt dikke onzin om de term woestijn er in te gooien.
Modetermpje.
Dus wat jou betreft krijgen die boeren meer ruimte en als dat betekent dat de stukjes natuur die we hier nog hebben langzaam uitsterven dan zij dat maar zo?quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 01:10 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Weet je hoe je meer natuur kunt krijgen? Door niet nog meer huizen en industriegebieden te hoeven bouwen. Waarom moet de bevolking groeien? De NL'ers zelf zien dit al en stoppen met de ongebreidelde voortplantingsdrang. Alleen de politiek en wat ideologische extemisten willen nog meer volk.
Stop daarmee. Heb je vanzelf meer ruimte voor natuur.
Trouwens, al dat aangeharkte stadspark on steroids wat we hebben natuur noemen
Staatsbosbeheer moet er zich altijd mee bemoeien ofso.
Ga lekker naar Schotland, Scandinavie, Frankrijk.. Of zelfs ardennen, eifel.
DIE boeren, zij zijn wel deel van ons heh. Stakingen staan al klaar onder andere bevolkingsgroepen, dus DIE boeren hebben misschien wel gelijk.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 01:16 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Dus wat jou betreft krijgen die boeren meer ruimte en als dat betekent dat de stukjes natuur die we hier nog hebben langzaam uitsterven dan zij dat maar zo?
Wat?quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 01:19 schreef Stray_cat het volgende:
[..]
DIE boeren, zij zijn wel deel van ons heh. Stakingen staan al klaar onder andere bevolkingsgroepen, dus DIE boeren hebben misschien wel gelijk.
Ah, de frame en antioplossing.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 01:16 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Dus wat jou betreft krijgen die boeren meer ruimte en als dat betekent dat de stukjes natuur die we hier nog hebben langzaam uitsterven dan zij dat maar zo?
Dood en dor landschap hoor. Groeit niks en de koeien em schapen die er op staan, gaan ook dood.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 01:12 schreef Peligrosso het volgende:
[..]
Zo'n beetje alle graadmeters voor een gezond weidegebied zeggen wat anders.
Mestinjectie... Ook zoiets wat door onwetenden verplicht werd gesteld want ruik je niet dus zal er ook wel geen uitstoot zijn. Dat alle boeren en vogelaars 30 jaar geleden al waarschuwden dat dat funest is voor de wormen en de toplaag en dus voor de weidevogels, soit.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 01:12 schreef Peligrosso het volgende:
[..]
Zo'n beetje alle graadmeters voor een gezond weidegebied zeggen wat anders.
Ben jij nog van plan om met iets te komen wat je groene woestijn verhaal ondersteunt?quote:Op maandag 21 oktober 2019 23:40 schreef Ringo het volgende:
Jij komt aanzetten met een stukkie uit een of ander brancheblaadje voor het boerenbedrijf (“Schaf die natuurgebieden toch af”), hoe geloofwaardig wil je het hebben?
Ik stelde je gewoon een vraag. Rustig aan, Henk.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 01:57 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Ah, de frame en antioplossing.
Wat wil je met een dergelijke post bereiken?
Ga normaal discussiëren ipv conclusies te trekken op je eigen beperkte denkbeelden.
We exporteren wel meer, daar ook maar mee stoppen dan? Alleen maar de interne markt bedienen en dat was het? Nederland gaat failliet op die manier zeker nu we ons best verdienende exportproduct ook al vaarwel moeten zeggen. Het Groningse aardgas waar onze welvaartsstaat is op gebouwd.quote:Op maandag 21 oktober 2019 23:36 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
omdat ze 80% meer produceren dan dat we hier nodig hebben.
50% is dus overbodig en is uitsluitend bedoeld winsten te maken ten koste van de natuur.
Nee hoor, moet je verder zelf weten. Het is ook meer in het algemeen gesteld.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 00:13 schreef Isdatzo het volgende:
Was er een concrete vraag of reactie waarop je van mij een antwoord verwachtte?
Dolores Claiborne ook...quote:Enneh, het is serieus een goed boek.
Maar teloorgang van de natuur is kletskoekquote:Op maandag 21 oktober 2019 23:45 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Enerzijds altijd de mond vol hebben over de verloedering van Nederland in allerlei opzichten en dan anderzijds, wanneer het er op aan komt, is de teloorgang van stukjes Nederlandse natuur, ineens geen enkel probleem. Maffe situatie.
En nee, dat is niet persoonlijk naar jou.
quote:Zesduizend voetbalvelden nieuwe natuur in Nederland
2 oktober 2019
Nederland heeft er in 2018 ruim drieduizend hectare nieuw ingerichte natuurgebieden bij gekregen.
Ook de kwaliteit van de natuurgebieden ging licht vooruit. Om dit herstel door te zetten, gaan provincies en Rijk het natuurbeleid verbreden naar andere sectoren.
Dit staat in de Vijfde Voortgangsrapportage Natuur die het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de twaalf provincies, verenigd in het Interprovinciaal Overleg (IPO), vandaag tijdens de Natuurtop publiceren.
Ons land kreeg er vorig jaar ruim drieduizend hectare ingerichte natuur bij. Dat is een oppervlakte van zo'n zesduizend voetbalvelden.
Provincies kochten in 2018 bijna achttienhonderd hectare extra grond om als nieuwe natuur in te richten.
Uit de Voortgangsrapportage Natuur over 2018 blijkt dat provincies meer nieuwe natuur hebben verworven en ingericht dan voorgaande jaren.
Bovendien gaan provincies in de komende negen jaar nog ruim eenenveertigduizend hectare nieuwe natuur toevoegen aan het Natuurnetwerk Nederland (NNN).
Dat het zo slecht gaat met de biodiversiteit in onze weidegebieden heeft inderdaad meerdere oorzaken.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 02:01 schreef AchJa het volgende:
[..]
Mestinjectie... Ook zoiets wat door onwetenden verplicht werd gesteld want ruik je niet dus zal er ook wel geen uitstoot zijn. Dat alle boeren en vogelaars 30 jaar geleden al waarschuwden dat dat funest is voor de wormen en de toplaag en dus voor de weidevogels, soit.
Niets aan de hand mensen, Henk ziet gras en koeien.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 02:01 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Dood en dor landschap hoor. Groeit niks en de koeien em schapen die er op staan, gaan ook dood.
50% van de weiden gaan verdwijnen en komt natuur voor terug met welig groeiend "onkruid" en bijen en hoog waterquote:Op dinsdag 22 oktober 2019 08:38 schreef Peligrosso het volgende:
[..]
Dat het zo slecht gaat met de biodiversiteit in onze weidegebieden heeft inderdaad meerdere oorzaken.
quote:Onkruidbestrijding van uw grasland
25 OKT 2018
Door de droogte is de graszode in veel percelen erg open geworden.
Op de open plaatsen is direct na de eerste regenval veel onkruidzaad ontkiemd.
Bestaande onkruidplanten, met name de diep wortelende soorten als paardenbloem en ridderzuring, kregen ruimte om zich verder te ontwikkelen.
Dit gaat ten koste van de opbrengst en voederwaarde van het gras.
Door nu naast doorzaaien aandacht te besteden aan een goede onkruidbestrijding, maakt u een goede start voor 2019 en wordt de basis gelegd voor een goede opbrengst van de eerste grassnede.
en daar stoppen we dus ook meequote:Op dinsdag 22 oktober 2019 02:01 schreef AchJa het volgende:
[..]
Mestinjectie... Ook zoiets wat door onwetenden verplicht werd gesteld want ruik je niet dus zal er ook wel geen uitstoot zijn. Dat alle boeren en vogelaars 30 jaar geleden al waarschuwden dat dat funest is voor de wormen en de toplaag en dus voor de weidevogels, soit.
Nederland kan niet prima verder met boerenquote:Op maandag 21 oktober 2019 21:49 schreef AchJa het volgende:
[..]
Het kan dus prima met boeren, waarom moet 50% weg dan?
ongezond landschapquote:Op dinsdag 22 oktober 2019 02:01 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Dood en dor landschap hoor. Groeit niks en de koeien em schapen die er op staan, gaan ook dood.
Ben jij met de kennis van nu, aardbevingen en alles, serieus nog gelukkig met de massale gas-export? Dan snap ik jou standpunt over stikstof ook gelijk.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 02:12 schreef AchJa het volgende:
[..]
We exporteren wel meer, daar ook maar mee stoppen dan? Alleen maar de interne markt bedienen en dat was het? Nederland gaat failliet op die manier zeker nu we ons best verdienende exportproduct ook al vaarwel moeten zeggen. Het Groningse aardgas waar onze welvaartsstaat is op gebouwd.
quote:Wil je dinsdag met de auto naar Duitsland?
Houd dan het filenieuws goed in de gaten. Door een protest van Duitse boeren zullen trekkers voor grote drukte op de weg zorgen.
De politie verwacht meer dan duizend actievoerders uit het hele noordwesten van Duitsland, meldt de Neue Osnabrücker Zeitung.
Nieuw mestbeleid
De Duitse boeren protesteren dinsdag onder andere tegen een nieuw mestbeleid van de regering.
Dat gebeurt op meerdere plekken in het land.
De grootste demonstratie vindt plaats in Bonn.
Dat is niet gewoon een vraag stellen...quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 02:08 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Ik stelde je gewoon een vraag. Rustig aan, Henk.
Dat is niets meer dan een persoonlijke mening van jou.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 08:39 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
50% van de weiden gaan verdwijnen en komt natuur voor terug met welig groeiend "onkruid" en bijen en hoog water
https://www.agrifirm.nl/n(...)ing-van-uw-grasland/
O jee , het gevecht tegen de paardenbloem en het zuring![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
[..]
[..]
en daar stoppen we dus ook mee
[..]
Nederland kan niet prima verder met boeren
ruimte voor water en natuur
[..]
ongezond landschap
Ik had zelf idd voor een andere oplossing gekozen ja ipv dat paniekvoetbal wat nu gespeeld wordt. Sowieso had de overheid samen met de NAM eerder kunnen beginnen met of de huizen aardbevingbestendig maken of mensen in die gebieden uitkopen, het is niet dat die aarbevingen pas sinds gisteren gebeuren. Dat zou nmm een goedkopere en eenvoudigere operatie zijn geweest dan wat er nu te gebeuren staat. Want laten we eerlijk zijn we hebben het niet over miljoenen metropolen maar over een dunbevolkt krimpgebied. Dan hadden we nog tientallen jaren genoeg gas omhoog kunnen blijven pompen en een reeel tijdspad uit kunnen zetten vwb de energietransitie ipv het huidige visieloze stel op sprong beleid.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 08:40 schreef Speekselklier het volgende:
Ben jij met de kennis van nu, aardbevingen en alles, serieus nog gelukkig met de massale gas-export? Dan snap ik jou standpunt over stikstof ook gelijk.
Gas exporteren blijven we ook gewoon doen, wees maar niet bang. Er wordt nu alleen meer uit andere velden gepompt. En vwb de bewoners, zie mijn eerste deel.quote:Gas is ons best verdienende export-product omdat we daarna lui zijn geworden. Als gas-sjeiks hebben we die kraan aangezet en zijn op onze handen gaan zitten. We hebben ons er van afhankelijk gemaakt en zijn boven onze stand gaan leven. Geld kwam toch wel.
Op 1 komt wat mij betreft de inwoner en zijn leefomgeving.
Daarna pas kijken wat er valt te exporteren.
Aan economische groei heb je niks als de leefomgeving er niet van profiteert. Dat vergeten we in Nederland.
https://fd.nl/economie-po(...)ebied-mogelijk-makenquote:Staatsbosbeheer doorbreekt taboe voor woningbouw in natuurgebied
Ik kan het niet lezen maar is dat dat bericht uit juli waar bv BNR het ook over heeft?:quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 10:33 schreef rareman1 het volgende:
https://fd.nl/economie-po(...)ebied-mogelijk-maken![]()
quote:Staatsbosbeheer trekt bouwen in het groen uit taboesfeer
Staatsbosbeheer wil woningbouw in minder belangrijke natuurgebieden mogelijk maken. Het gaat bijvoorbeeld om natuurgebieden aan de rand van de stad die nu nauwelijks toegankelijk zijn voor recreanten. Dat stelt de bos- en natuurbeheerder op BNR. De voorwaarde is wel dat deze woningen een positieve bijdrage leveren aan de natuur. ‘Eigendomsgrenzen zijn niet heilig’, zegt Robert Graat van Staatsbosbeheer.
Met deze stap zoekt Staatsbosbeheer nadrukkelijk de samenwerking met projectontwikkelaars. Volgens Graat heeft zijn organisatie vele tienduizenden hectaren grond aan de rand of in de buurt van steden in bezit. Een deel van deze gebieden wordt slecht onderhouden of is moeilijk toegankelijk voor bezoekers. Bovendien gaat het volgens Staatsbosbeheer nooit lukken om alle woningen in de stad te bouwen. Daarom zou er ook gekeken moeten worden naar locaties buiten de stad. De bouw van woningen in minder belangrijke natuurgebieden aan randen van steden draagt bij aan het doel om 1 miljoen woningen te bouwen vóór 2030. Daarnaast is de overtuiging dat de woningen waardeverhogend zijn voor deze natuurgebieden.
Staatsbosbeheer is in gesprek met projectontwikkelaars in verschillende delen van het land, onder meer in Krommenie. Daar wordt gewerkt aan een een wijk van ruim 200 woningen. Ook in Haarlemmermeer en Purmerend lopen gesprekken tussen Staatsbosbeheer en projectontwikkelaars. De woonwijken moeten de natuurgebieden beter bereikbaar maken. Het geld dat projectontwikkelaars betalen voor het gebruik van (een deel) van de percelen kan gebruikt worden voor het herstellen van natuurgebieden. Staatsbosbeheer benadrukt dat de woningen niet ten koste gaan van beschermde natuur zoals Natura 2000-gebieden.
Jan Fokkema, directeur van de vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen, zit al langere tijd aan tafel met Staatsbosbeheer. 'We zullen naar buiten moeten en natuur-inclusief moeten bouwen. Met die verouderde groene gebieden kunnen we nog veel meer kwaliteit realiseren.'
Ja. Die paniek over natuur is ook nergens voor nodig lijkt mij dan.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 10:48 schreef AchJa het volgende:
[..]
Ik kan het niet lezen maar is dat dat bericht uit juli waar bv BNR het ook over heeft?:
[..]
Natuur blijft tuurlijk , die komt er juist steeds meer en betere natuur en ruimte voor woningbouw en infra en snelfietspaden,quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 11:07 schreef rareman1 het volgende:
[..]
Ja. Die paniek over natuur is ook nergens voor nodig lijkt mij dan.
quote:Zesduizend voetbalvelden nieuwe natuur in Nederland
2 oktober 2019
Nederland heeft er in 2018 ruim drieduizend hectare nieuw ingerichte natuurgebieden bij gekregen.
Ook de kwaliteit van de natuurgebieden ging licht vooruit. Om dit herstel door te zetten, gaan provincies en Rijk het natuurbeleid verbreden naar andere sectoren.
Dit staat in de Vijfde Voortgangsrapportage Natuur die het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de twaalf provincies, verenigd in het Interprovinciaal Overleg (IPO), vandaag tijdens de Natuurtop publiceren.
Ons land kreeg er vorig jaar ruim drieduizend hectare ingerichte natuur bij. Dat is een oppervlakte van zo'n zesduizend voetbalvelden.
Provincies kochten in 2018 bijna achttienhonderd hectare extra grond om als nieuwe natuur in te richten.
Uit de Voortgangsrapportage Natuur over 2018 blijkt dat provincies meer nieuwe natuur hebben verworven en ingericht dan voorgaande jaren.
Bovendien gaan provincies in de komende negen jaar nog ruim eenenveertigduizend hectare nieuwe natuur toevoegen aan het Natuurnetwerk Nederland (NNN).
quote:Staatsbosbeheer doorbreekt taboe voor woningbouw in natuurgebied
Staatsbosbeheer wil woningbouw in minder belangrijke natuurgebieden mogelijk maken. De organisatie is daarover in gesprek met projectontwikkelaars. Het gaat bijvoorbeeld om natuurgebieden aan de rand van de stad die 'weinig ecologische of recreatieve waarde hebben', zegt Robert Graat van Staatsbosbeheer op BNR Nieuwsradio. 'Eigendomsgrenzen zijn niet heilig.'...….
De natuurbeheerder stelt wel als voorwaarde dat de woningen een positieve bijdrage leveren aan de natuur en niet ten koste gaan van beschermde Natura 2000-gebieden. Bijvoorbeeld door met de inkomsten boerenland aan te kopen en op die manier nieuwe natuur te creëren, te herstellen of aan te laten sluiten op bestaande natuurgebieden.
Rigide grens
Jan Fokkema, directeur van de branchevereniging voor projectontwikkelaars Neprom, juicht de samenwerking toe: 'Het is heel goed dat Staatsbosbeheer de rigide grens
Dit praatje is toch niet meer te verkopen?quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 11:14 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Natuur blijft tuurlijk , die komt er juist steeds meer en betere natuur en ruimte voor woningbouw en infra en snelfietspaden,
[..]
Staatsbosbeheer heeft dan ook allerminst het primaire doel om de natuur in Nederland te beschermen. Jullie vergeten dat deze organisatie opgericht is met (destijds) als voornaamste bezigheid de houtproductie in Nederland.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 11:07 schreef rareman1 het volgende:
[..]
Ja. Die paniek over natuur is ook nergens voor nodig lijkt mij dan.
Open er een topic over...quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 11:14 schreef michaelmoore het volgende:
Natuur blijft tuurlijk , die komt er juist steeds meer en betere natuur en ruimte voor woningbouw en infra en snelfietspaden,
Door de mens ingepolderde gebieden die van oudsher onder water hebben gestaan bombarderen tot natuurgebied waar je vervolgens niks meer mee kunt is ook best vreemd. Geef het dan terug aan de zee, volgens mij was het inpolderen bedoeld om ruimte voor ons te creeren toch?quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 11:25 schreef rareman1 het volgende:
We walsen een stuk natuur plat om het ergens anders weer 'op te bouwen'. Zo schuift dat hele natura gebied op tot er geen boer meer over is. simpel gezegd..
Mij zijn ze allang kwijt. Er spelen hele andere belangen mee dan alleen stikstof en natuur.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 11:42 schreef AchJa het volgende:
[..]
Door de mens ingepolderde gebieden die van oudsher onder water hebben gestaan bombarderen tot natuurgebied waar je vervolgens niks meer mee kunt is ook best vreemd. Geef het dan terug aan de zee, volgens mij was het inpolderen bedoeld om ruimte voor ons te creeren toch?
Dat idee begin ik ondertussen ook te krijgen ja.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 11:50 schreef rareman1 het volgende:
[..]
Mij zijn ze allang kwijt. Er spelen hele andere belangen mee dan alleen stikstof en natuur.
Hier lees danquote:Op dinsdag 22 oktober 2019 11:20 schreef rareman1 het volgende:
[..]
Dit praatje is toch niet meer te verkopen?
quote:Zesduizend voetbalvelden nieuwe natuur in Nederland
2 oktober 2019
Nederland heeft er in 2018 ruim drieduizend hectare nieuw ingerichte natuurgebieden bij gekregen.
Ook de kwaliteit van de natuurgebieden ging licht vooruit. Om dit herstel door te zetten, gaan provincies en Rijk het natuurbeleid verbreden naar andere sectoren.
Dit staat in de Vijfde Voortgangsrapportage Natuur die het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de twaalf provincies, verenigd in het Interprovinciaal Overleg (IPO), vandaag tijdens de Natuurtop publiceren.
Ons land kreeg er vorig jaar ruim drieduizend hectare ingerichte natuur bij. Dat is een oppervlakte van zo'n zesduizend voetbalvelden.
Provincies kochten in 2018 bijna achttienhonderd hectare extra grond om als nieuwe natuur in te richten.
Uit de Voortgangsrapportage Natuur over 2018 blijkt dat provincies meer nieuwe natuur hebben verworven en ingericht dan voorgaande jaren.
Bovendien gaan provincies in de komende negen jaar nog ruim eenenveertigduizend hectare nieuwe natuur toevoegen aan het Natuurnetwerk Nederland (NNN).
Welke belangen? Van wie?quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 11:50 schreef rareman1 het volgende:
[..]
Mij zijn ze allang kwijt. Er spelen hele andere belangen mee dan alleen stikstof en natuur.
ja ruimte voor natuur , meer natuur dan nuquote:Op dinsdag 22 oktober 2019 11:42 schreef AchJa het volgende:
[..]
Door de mens ingepolderde gebieden die van oudsher onder water hebben gestaan bombarderen tot natuurgebied waar je vervolgens niks meer mee kunt is ook best vreemd. Geef het dan terug aan de zee, volgens mij was het inpolderen bedoeld om ruimte voor ons te creeren toch?
De boer wegwerken.quote:
Als het niet wenselijk was , dan zouden ze het niet doenquote:Op dinsdag 22 oktober 2019 12:14 schreef rareman1 het volgende:
[..]
De boer wegwerken.
Agrarische grond omtoveren tot uiteindelijk bouwgrond. Of dat wenselijk is of niet laat ik in het midden .
Ik bepaal zelf wel wat ik wenselijk vind.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 12:21 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Als het niet wenselijk was , dan zouden ze het niet doen
Overigens bouwen in de polders daar moeten we niet meer willen, ruimte voor water en recreatie en fietssnel wegen ,
jij bent niet de politiek of je moet je verkiesbaar stellenquote:Op dinsdag 22 oktober 2019 12:22 schreef rareman1 het volgende:
[..]
Ik bepaal zelf wel wat ik wenselijk vind.
Niet voor mij weggelegd.quote:Op dinsdag 22 oktober 2019 12:23 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Of je moet je verkiesbaar stellen
quote:Ook in Duitsland protesteren duizenden boeren tegen milieubeleid
Dinsdag zijn ook in heel Duitsland boeren de straat op gegaan om tegen nieuwe milieumaatregelen te protesteren. In Bonn, waar naar verwachting het grootste protest plaatsvindt, zijn volgens de Duitse politie inmiddels tweeduizend tractoren aangekomen.
De trekkers vertrokken maandagavond en dinsdagochtend in grote groepen richting de stad. Volgens lokale media heeft dit tot "massaal" oponthoud op de weg geleid.
De Duitse politie roept de boeren op om calamiteitenroutes vrij te houden, omdat die op het moment worden geblokkeerd door tractoren.
De boeren verzamelen zich bij het ministerie van Landbouw, waar rond de tienduizend boeren worden verwacht (die overigens lang niet allemaal op de tractor komen). Momenteel zijn er meer dan vijfduizend aanwezig, bevestigt de Duitse politie in gesprek met General Anzeiger.
Ook in andere Duitse steden, waaronder Hannover, München, Berlijn, Stuttgart en Freiburg, zijn demonstraties georganiseerd.
Duitse boeren protesteren tegen het Agrarpaket
Op sommige vlakken is het boerenprotest in Duitsland vergelijkbaar met de protesten in Nederland. Zo vinden ook de Duitse boeren dat ze door de politiek als boeman worden gezien, aldus Tagesschau.
Hoofdzakelijk protesteren de Duitse boeren echter tegen het Agrarpaket, de nieuwe milieumaatregelen van de bondsregering. Hierin staat dat het gebruik van onkruidverdelger glyfosaat moet worden teruggedrongen om onder meer insecten te beschermen.
Bovendien moet er meer geld voor milieu- en klimaatbescherming komen en een dierenwelzijnslabel komen. De uitstoot van stikstof speelt bij de Duitsers geen rol.
De initiatiefnemers zeggen dat de maatregelen niet bij te benen zijn. Daarnaast zouden ze familiebedrijven in gevaar brengen.
voorbeeld doet volgen, kijken of de duitse politici ook snel zullen zwichten voor boeren terreurquote:
terecht , ze maken natuur, grond en water vuil , leveren dierlijke ongezonde producten met subsidie en hebben ook nog een grote mondquote:
Als de burgers nu gingen lopen door hun maisvelden, dan zou de wereld bij de boeren te klein zijn.quote:Op woensdag 23 oktober 2019 09:10 schreef Loekie1 het volgende:
Blijkbaar hebben ze veel tijd over. De docenten en verpleegkundigen zullen er jaloers op zijn.
Er zijn plannen bij de agrarische sector om te demonstreren in Amsterdam. De boeren hebben plannen om onder andere naar de Dam te komen.
https://www.telegraaf.nl/(...)illen-naar-amsterdam
Brabantse boeren gaan volgende week dagelijks de noodbel luiden bij het provinciehuis in Den Bosch.
https://www.telegraaf.nl/(...)abants-provinciehuis
Wat een wanstaltige poppekast.
ik mag aannemen dat dat de politie zich niet opnieuw laat verrassen en gewoon gaat handhaven.quote:Op woensdag 23 oktober 2019 09:10 schreef Loekie1 het volgende:
Blijkbaar hebben ze veel tijd over. De docenten en verpleegkundigen zullen er jaloers op zijn.
Er zijn plannen bij de agrarische sector om te demonstreren in Amsterdam. De boeren hebben plannen om onder andere naar de Dam te komen.
https://www.telegraaf.nl/(...)illen-naar-amsterdam
Brabantse boeren gaan volgende week dagelijks de noodbel luiden bij het provinciehuis in Den Bosch.
https://www.telegraaf.nl/(...)abants-provinciehuis
Wat een wanstaltige poppekast.
Blijkbaar heb jij ook veel tijd over. Wat een godgeklaagd.quote:Op woensdag 23 oktober 2019 09:10 schreef Loekie1 het volgende:
Blijkbaar hebben ze veel tijd over. De docenten en verpleegkundigen zullen er jaloers op zijn.
Er zijn plannen bij de agrarische sector om te demonstreren in Amsterdam. De boeren hebben plannen om onder andere naar de Dam te komen.
https://www.telegraaf.nl/(...)illen-naar-amsterdam
Brabantse boeren gaan volgende week dagelijks de noodbel luiden bij het provinciehuis in Den Bosch.
https://www.telegraaf.nl/(...)abants-provinciehuis
Wat een wanstaltige poppekast.
Zo vroeg al?quote:Op woensdag 23 oktober 2019 10:12 schreef Woelwater het volgende:
Boeren die zomaar een dag vrij kunnen nemen, het moet niet gekker worden![]()
Straks willen ze nog 7 weken vakantie ook, of eisen ze zelfs kantoortijden dat ze om 09:00 aan kunnen komen kakken
Wat dacht je van 's nachts. Niets zo irritant als om 23:30 door de polder te cruisen en dan steeds weer verblind worden door trekkers die op het land bezig zijn of je tegemoet komen rijden.quote:Op woensdag 23 oktober 2019 10:13 schreef daNpy het volgende:
En dan zeker ook nog steeds op zondag rooien?
Last hebben van mensen die hun werk uitvoeren is een keuze, zo blijkt maar weer.quote:Op woensdag 23 oktober 2019 10:54 schreef Woelwater het volgende:
[..]
Wat dacht je van 's nachts. Niets zo irritant als om 23:30 door de polder te cruisen en dan steeds weer verblind worden door trekkers die op het land bezig zijn of je tegemoet komen rijden.
Kijk ze allemaal weer los gaan dan...quote:Op woensdag 23 oktober 2019 09:10 schreef Loekie1 het volgende:
Blijkbaar hebben ze veel tijd over. De docenten en verpleegkundigen zullen er jaloers op zijn.
Wat een wanstaltige poppekast.
Zolang ze niks vernielen, in gevaar brengen of verstoren prima.quote:Op woensdag 23 oktober 2019 11:47 schreef AchJa het volgende:
[..]
Kijk ze allemaal weer los gaan dan...![]()
Nu nog even wachten op @:Hexagon en @:Vomy en het feest is weer compleet.
Oh nee, dat hoeft van mij ook helemaal niet, als we allemaal hetzelfde zouden denken zou het ook maar een saaie bende zijn.quote:Op woensdag 23 oktober 2019 11:50 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Zolang ze niks vernielen, in gevaar brengen of verstoren prima.
Ik ga er mijn standpunt niet op aanpassen overigens,
quote:Noord-Hollandse boeren willen overhandiging Friese vlag op Afsluitdijk
In Noord-Holland zijn sommige boeren jaloers op Friesland, waar gedeputeerde Johannes Kramer de onlangs genomen stikstofmaatregelen introk. Ze willen zich symbolisch afscheiden van hun provincie en bij Friesland voegen.
Hoewel in een aantal provincies het stikstofbeleid is opgeschort of van tafel geveegd, is het bestuur in Noord-Holland niet overstag gegaan. Boeren lanceren daarom de actie ‘Noord-Holland wordt Friesland-West’. Er is een petitie opgestart, die inmiddels bijna 1300 keer is ondertekend.
,,De provincie Friesland heeft wel het lef gehad om de landbouw tegemoet te komen en de regels terug te draaien’’, zegt initiatiefnemer Rob Smit uit Wieringerwerf. ,,Daarom willen wij ons als platteland van Noord-Holland afscheiden van de steden en ons aansluiten bij Friesland.’’
Het idee is om massaal de Friese vlag uit te steken, om te laten zien dat de boeren in Noord-Holland bij Friesland willen horen. Friese boeren is gevraagd vrijdag om 12:00 uur naar Afsluitdijk te gaan, om halverwege de Friese vlag aan Noord-Hollandse agrariërs te overhandigen.
https://www.lc.nl/friesla(...)itdijk-24948313.html
Ik hoop dat ze heel 020 plat gaan leggen. Ik ga alvast popcorn inslaanquote:Op woensdag 23 oktober 2019 09:10 schreef Loekie1 het volgende:
Er zijn plannen bij de agrarische sector om te demonstreren in Amsterdam. De boeren hebben plannen om onder andere naar de Dam te komen.
https://www.telegraaf.nl/(...)illen-naar-amsterdam
Ja, leuk man.. genieten van andermans ellende.quote:Op woensdag 23 oktober 2019 23:26 schreef vouwdeurtje het volgende:
[..]
Ik hoop dat ze heel 020 plat gaan leggen. Ik ga alvast popcorn inslaan
Magna Frisia.quote:Op donderdag 24 oktober 2019 16:44 schreef ACT-F het volgende:
Heel Noordoost-Nederland moet zich afscheiden van Nederland, want dat is Nedersaksen
https://www.ad.nl/binnenl(...)hun-kiezen~aeb76bef/quote:Op woensdag 23 oktober 2019 09:10 schreef Loekie1 het volgende:
Blijkbaar hebben ze veel tijd over. De docenten en verpleegkundigen zullen er jaloers op zijn.
Er zijn plannen bij de agrarische sector om te demonstreren in Amsterdam. De boeren hebben plannen om onder andere naar de Dam te komen.
https://www.telegraaf.nl/(...)illen-naar-amsterdam
Brabantse boeren gaan volgende week dagelijks de noodbel luiden bij het provinciehuis in Den Bosch.
https://www.telegraaf.nl/(...)abants-provinciehuis
Wat een wanstaltige poppekast.
quote:Boze boeren krijgen 'koeientaks' voor hun kiezen
Rundveehouders gaan vanaf komend jaar direct bijdragen aan het Diergezondheidsfonds.
De nieuwe koeientaks van maximaal enkele euro's per dier moet worden betaald bij slacht of export.
quote:Persbericht - 23 oktober 2019
SATL: stikstofdepositie vliegtuigen veel groter dan berekend
De depositie van stikstof die afkomstig is van vliegtuigen is in Nederland veel groter dan wordt verondersteld. Dat geldt ook voor de berekende stikstofdepositie van Lelystad Airport, stellen de samenwerkende burgercomités die verenigd zijn in de Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen (SATL) in een vorige week verstuurde brief aan de commissie Remkes.
SATL onderzocht de wijze waarop de bepaling van stikstofdepositie door de luchtvaart plaatsvindt. Daarbij ontdekten de burgercomités dat het overgrote deel (ongeveer 80 procent) van de stikstof die vliegtuigen boven Nederland uitstoten niet wordt betrokken bij de bepaling van de hoeveelheid stikstof die neerkomt in Natura2000-gebieden.
Dit komt grotendeels doordat Nederland alleen de stikstof die vliegtuigen uitstoten op een vlieghoogte tot maximaal 900 meter betrekt bij de berekening van de stikstofdepositie op natuurgebieden. Dat is volgens SATL onjuist, omdat vliegtuigen tijdens het landen of opstijgen per saldo vijf keer zo weinig stikstof uitstoten dan wanneer zij boven 900 meter vliegen. Een logisch gevolg van het feit dat het grootste gedeelte van iedere vlucht hoger plaatsvindt dan 900 meter.
SATL vindt het onjuist en onverantwoord dat alleen de stikstofuitstoot tot een vlieghoogte van 900 meter wordt betrokken in de depositieberekeningen. Een onderzoek van de Europese Commissie uit 2004 toont immers aan dat óók de stikstofuitstoot die plaatsvindt boven 900 meter een negatief effect heeft op de kwaliteit van natuurgebieden. Dat komt doordat alle stikstof die vliegtuigen uitstoten, dus ook die op hoogten boven 900 meter, uiteindelijk neerdaalt op het aardoppervlak.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderkent dat alle door vliegtuigen geëmitteerde stikstof terugkeert op het aardoppervlak, maar schaart deze stikstofdepositie onder het deel dat ons land vanuit het buitenland binnen komt binnenwaaien. SATL vindt dat onterecht. Op deze manier hoeven luchthavens en luchtvaartmaatschappijen namelijk veel minder dan andere sectoren bij te dragen aan de verlaging van de stikstofdepositie op Natura2000-gebieden.
De onderzoekers van SATL stellen daarom vast dat de berekende stikstofdepositie van Lelystad Airport op Natura2000-gebieden veel te laag is. Alle uitstoot van vliegtuigen op een hoogte boven 900 meter is namelijk niet in de stikstofberekeningen voor Lelystad Airport betrokken. Daar komt bij dat ook het wegverkeer dat straks dagelijks en met duizenden tegelijk van en naar Lelystad Airport rijdt niet volledig in de depositieberekeningen is meegenomen. Zo zijn de toegangswegen naar Lelystad Airport die zijn gelegen buiten de provincie Flevoland niet in het stikstofonderzoek betrokken. Hierdoor vindt een verdere onderschatting plaats van de stikstofdepositie op bijvoorbeeld de Natura2000-gebieden Veluwe, Wieden-Weerribben, Sallandse Heuvelrug maar ook verder weg gelegen gebieden zoals Waddenzee en Borkeld.
SATL roept minister Schouten van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit op om haar collega onmiddellijk te vragen om de stikstofberekeningen voor Lelystad Airport aan te laten vullen met de nu niet berekende depositie van stikstof: die van vluchten boven 900 meter én die van alle verwachte wegverkeersbewegingen van en naar Lelystad Airport.
Volgens SATL is de stikstofdepositie die afkomstig is van de luchtvaart in het algemeen en van Schiphol en de andere luchthavens in het bijzonder in alle stikstofgevoelige Natura2000-gebieden in Nederland drie tot misschien wel tien keer zo hoog dan tot nu toe wordt verondersteld. Voor Schiphol zijn tot op heden namelijk alleen stikstofberekeningen gemaakt binnen een beperkt studiegebied en op basis van modelmatig bepaalde vlieghoogtes tot 900 meter. In werkelijkheid wordt rond Schiphol veel langer veel lager gevlogen dan op basis van de vlieghoogten die in deze modellen worden gehanteerd. Door de grote drukte op Schiphol wordt in grote delen van Noord-Holland, Zuid-Holland en ook Utrecht structureel lager gevlogen dan 900 meter; binnen een gebied dat veel groter is dan het studiegebied waarbinnen nu de stikstofdepositie van Schiphol is bepaald.
SATL roept het Kabinet op om - vóórdat nieuwe besluiten worden genomen over de opening van Lelystad Airport of andere luchthavens - voor alle luchthavens in Nederland deugdelijk onderzoek naar de werkelijke stikstofdepositie uit te voeren. In dit onderzoek moet ook de stikstofdepositie door vliegtuigen die hoger vliegen dan 900 meter worden berekend, waarin met de werkelijk gevlogen vlieghoogten wordt gerekend en waarin ook de stikstofdepositie door wegverkeer van, naar en op deze luchthavens wordt betrokken.
Boeren zijn zelfstandigen he....quote:Op woensdag 23 oktober 2019 09:10 schreef Loekie1 het volgende:
Blijkbaar hebben ze veel tijd over. De docenten en verpleegkundigen zullen er jaloers op zijn.
Het begint ondertussen wel knap duidelijk te worden dat het huidige stikstofbeleid gebaseerd is op los zand waarbij de boeren per direct de zwarte piet toebedeeld hebben gekregen.quote:
twitter:RWSverkeersinfo twitterde op vrijdag 25-10-2019 om 12:47:18Ook op de Afsluitdijk (#A7) zijn de boeren gespot. Als je ze tegenkomt: wees alert en pas je rijstijl aan. (📸: @alexridder) https://t.co/KaRXKXefId reageer retweet
twitter:alexridder twitterde op vrijdag 25-10-2019 om 12:29:17@RWSverkeersinfo situatie A7, Afsluitdijk richting Friesland https://t.co/HXdYQSqdS3 reageer retweet
twitter:WatisdezeG twitterde op vrijdag 25-10-2019 om 12:27:44De #boeren komen eraan op de #afsluitdijk @NOS @NHNieuws @OmropFryslanNL #boerenprotest #a7 https://t.co/0Apn1WlyHe reageer retweet
SATL heeft ongetwijfeld gelijk, aangezien er bijna geen bedrijf in Nederland zo schandelijk de hand boven het hoofd wordt gehouden als Schiphol.quote:Op vrijdag 25 oktober 2019 13:49 schreef ACT-F het volgende:
Meten is weten. Huub huub, rekentruuk!
[..]
Stikstofdepositie in Natura 2000 gebieden:quote:Op vrijdag 25 oktober 2019 14:56 schreef VoMy het volgende:
[..]
SATL heeft ongetwijfeld gelijk, aangezien er bijna geen bedrijf in Nederland zo schandelijk de hand boven het hoofd wordt gehouden als Schiphol.
Is dit relevant voor de stikstofuitstoot van boeren?
We pakken het taartdiagram er nog eens bij:
Daar staat überhaupt geen luchtvaart in? Dat zullen ze bij de Waterleidingduinen geruststellend vinden.quote:Op vrijdag 25 oktober 2019 15:01 schreef AchJa het volgende:
[..]
Stikstofdepositie in Natura 2000 gebieden:
[ afbeelding ]
Depositie in de Natura 2000 gebieden is het grote probleem echter is het deel landbouw plotseling veel marginaler dan al die emissie grafieken die aan de lopende band voorbij komen.quote:Op vrijdag 25 oktober 2019 15:03 schreef VoMy het volgende:
Daar staat überhaupt geen luchtvaart in? Dat zullen ze bij de Waterleidingduinen geruststellend vinden.
Zoals in dat stukje te lezen was wordt 80% van de uitstoot door de luchtvaart berekend onder het kopje stikstof vanuit het buitenland.quote:Op vrijdag 25 oktober 2019 14:56 schreef VoMy het volgende:
[..]
SATL heeft ongetwijfeld gelijk, aangezien er bijna geen bedrijf in Nederland zo schandelijk de hand boven het hoofd wordt gehouden als Schiphol.
Is dit relevant voor de stikstofuitstoot van boeren?
We pakken het taartdiagram er nog eens bij:
[ afbeelding ]
Welk van de marginale streepjes zou eigenlijk iets minder marginaal moeten zijn? Ik denk dat luchtverkeer onder de 2,2% van overig verkeer valt. Stel de luchtvaartfactor is nu 4x te laag, en luchtvaart is voor 100% verantwoordelijk voor alles van overig verkeer, dan zou die schijf misschien wel naar 10% moeten. Dat is allemaal dus onder de uiterst ruime aannames van hierboven. Die paar procenten extra bij overig verkeer worden dan evenredig weggenomen uit de andere bronnen, wat voor de landbouw dus wellicht een genereuze 4 procentpunt vermindering zou inhouden. Dat betekent dat 41% van alle stikstofuitstoot in Nederland dus op het conto komt van de landbouw - en dan ook nog eens hoofdzakelijk veeteelt. Denk je eens in, meer dan 40% van alle uitstoot komt uit een sector waar maar een paar duizend man in actief zijn en die voor een groot deel draait op subsidies. En heel Nederland ondervindt daar hinder van!
Beter doet de politiek daar eens wat aan.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |