qltel | donderdag 26 maart 2015 @ 10:15 |
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven. Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten. Basisprincipes Tips Poolish/Preferment ![]() ![]() Enkele recepten: Internetsites voor broodrecepten en informatie: Vooral de eerste twee zijn aanraders! http://www.thefreshloaf.com/ http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/ http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1 http://www.broodbakken.startkabel.nl/ http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag ![]() http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/ Filmpje van ![]() ![]() Wat resultaten van uit het vorige topic Rorsach ![]() Zo-is-dat ![]() ![]() _Xbox_master_ ![]() Bleie ![]() ![]() Ferdii ![]() ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door qltel op 26-03-2015 10:22:23 ] | |
qltel | donderdag 26 maart 2015 @ 10:16 |
Laatste post: Niet geknede broodjes ![]() ![]() | |
Waterdrinker | donderdag 26 maart 2015 @ 10:21 |
Nice! Heb je een foto van de binnenkant? En een recept? ![]() | |
Lot_1 | donderdag 26 maart 2015 @ 11:46 |
Mooi qtel! ![]() | |
minilot | donderdag 26 maart 2015 @ 13:52 |
Wat ziet de korst er leuk en bijzonder uit! ![]() | |
qltel | donderdag 26 maart 2015 @ 14:36 |
Nou zeg, wat een belangstelling voor mijn simpele broodjes.. Eerst even een crumbshot: ![]() ![]() Recept is gewoon dat van Vincent, maar dan met de halve hoeveelheden (dus 500 gram bloem, beetje gist en verse zout en water). Water wat minder dan normaal, zo'n 600 ml, zodat ik een wat steviger deeg zou krijgen waar broodjes van te vormen zijn. Dit met de hand kort door elkaar gekneed (omdat ik met de normale lepel-methode meer water nodig zou hebben). Dit een nachtje laten rijzen, vanmorgen er een lange worst van gerold, deze met een deegschraper in broodjes verdeeld, 2 uur laten rijzen, en een half uurtje in de oven. Eerst 20 minuten met een bakje water erbij en een stuk karton eroverheen en toen dat karton bijna de fik in ging nog 10 minuten zonder het karton. @Minilot. Niets meer dan dat bakje water. Ik heb laatst een brood gebakken met 3% boter er doorheen, dat gaf wel een prachtige korst (was een experiment om te kijken of het langer vers zou blijven). | |
minilot | donderdag 26 maart 2015 @ 14:39 |
Brood blijft zeker langer goed met zaken als boter of volle melk erdoor. Paradox is echter: hoe 'verrijkter' het brood, hoe minder de kans dat er bij ons thuis iets van overblijft. ![]() | |
Isegrim | zaterdag 28 maart 2015 @ 08:32 |
Experiment: Rofco op 280 en direct na het inschieten helemaal uit:![]() ![]() ![]() | |
qltel | zaterdag 28 maart 2015 @ 08:34 |
Wauw, spectaculaire gaten! | |
Zo-is-dat | zaterdag 28 maart 2015 @ 09:48 |
Oehhh goed experiment!! | |
Isegrim | zaterdag 28 maart 2015 @ 09:53 |
Vooral tof dat de kleur van de korst ook helemaal mooi is geworden terwijl de elementen dus uit waren. Die stralingswarmte is kennelijk genoeg. | |
Rorsach | zaterdag 28 maart 2015 @ 12:18 |
Ik wil ook een Rofco ![]() | |
appelepent | zondag 29 maart 2015 @ 15:29 |
Heb nu 2 broden in de oven staan, lekker bakken op deze regenachtige zondag. Ben erg benieuwd naar het resultaat, dit is de eerste keer dat ik brood bak. Verder wel pizza en rolade klaargemaakt in mijn oven, maar dat reizen... geen idee of dat goed verlopen is. | |
Molo | zondag 29 maart 2015 @ 17:33 |
Waar wilde je dat het brood heen ging dan? ![]() Foto's als ze klaar zijn? | |
HaverMoutKoekje | zondag 29 maart 2015 @ 18:21 |
Heeft volkoren een ander ov tarief dan wit? | |
Oceanonix | zondag 29 maart 2015 @ 19:49 |
Vandaag als oefening voor de pasen matzes gemaakt. Die zijn echt goed gelukt. Ze zijn alleen niet rond en trekken wat krom, maar de smaak is prima. ![]() | |
Isegrim | zondag 29 maart 2015 @ 20:23 |
De kleinste is voor 2 broodjes! Moet ik eens vragen wat die kost? ![]() | |
Rorsach | zondag 29 maart 2015 @ 21:09 |
http://www.rofco.be/files/prijslijst.pdf Dat krijg ik er nooit door bij m'n vrouw. | |
Zo-is-dat | zondag 29 maart 2015 @ 21:09 |
Dat zou ik ook leuk vinden om te horen! ![]() Edit: Hmm dat gaat er voorlopig niet komen ![]() | |
Oceanonix | zondag 29 maart 2015 @ 22:08 |
Ik had de prijzen al een keer opgezocht, ik had al niet ingepland in de nieuwe keuken.... De warmhoudlade die komt er wel. ![]() | |
Isegrim | zondag 29 maart 2015 @ 22:19 |
Oh joh, de prijzen staan gewoon online tegenwoordig. ![]() | |
Lot_1 | zaterdag 4 april 2015 @ 17:10 |
Zo, bijna pasen, dus tijd voor een paasstol! ![]() Ik heb er ééntje in de oven zitten, maar helaas is die een beetje mislukt - de stol is open gegaan in de oven en het spijs is nu eruit komen zetten ![]() ![]() Ik zal zo even een fotootje plaatsen van dit hopelijk lekkere misbaksel ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 4 april 2015 @ 17:47 |
Heb een chamotte steen in mijn oven gedaan en sindsdien bakken pizza en brood een stuk beter | |
Pietverdriet | zaterdag 4 april 2015 @ 17:48 |
vrij nat deeg? | |
Isegrim | zaterdag 4 april 2015 @ 17:52 |
Valt mee, ik zou LHO ff moeten vragen maar ik geloof 65%. | |
Lot_1 | zaterdag 4 april 2015 @ 20:34 |
![]() ![]() ![]() Hij's wel heel lekker! (naar dit recept) | |
Molo | zaterdag 4 april 2015 @ 20:34 |
Bastogne koek meets paasstol! ![]() | |
Isegrim | zaterdag 4 april 2015 @ 20:35 |
LOL! | |
Joosie200 | zaterdag 4 april 2015 @ 20:51 |
Haha, precies mijn gedachte ![]() Hij zal er wel niet minder om smaken, enjoy morgen/overmorgen ![]() | |
Lot_1 | zondag 5 april 2015 @ 15:43 |
![]() Aangesneden ziet het er wat beter uit, t was heerlijk! | |
LeeHarveyOswald | zondag 5 april 2015 @ 16:03 |
66% hydratatie. | |
minilot | maandag 6 april 2015 @ 15:14 |
Paasbrunchdingen gebakken voor mijn schoonfamilie gister! Paar telefoonfoto's: Spaanse olijfolie-anijswafels (tortas de aceite) ![]() Piepkleine maanzaadbolletjes: ![]() Pain d'epi met tomaat en eentje met bacon: ![]() Brioche met palmsuiker en kokosmelk: ![]() Klassieke Engelse hot cross buns naar recept van Paul Hollywood: ![]() Citroen-meringuehapjes met Frans taartdeeg: http://www.davidlebovitz.(...)ough-a-la-francaise/ ![]() Was lekker! ![]() [ Bericht 7% gewijzigd door minilot op 06-04-2015 15:39:17 ] | |
minilot | maandag 6 april 2015 @ 16:52 |
(Had voor twaalf man uiteindelijk zeven soorten brood gebakken. Ik heb alleen geen kneedmachine dus heb nu wel een tikkie spierpijn ![]() | |
Molo | maandag 6 april 2015 @ 17:20 |
Geen tijd voor eentje inmiddels? Je gebruikt 'm toch vaak genoeg | |
minilot | maandag 6 april 2015 @ 17:35 |
Ik vind ze echt te duur. En ik hou van het gevoel van met de hand kneden ![]() Meestal bak ik natuurlijk ook maar voor twee personen, alleen gisteren niet.. | |
Molo | maandag 6 april 2015 @ 17:37 |
Ja ok, zit wat in. Ik vind het niet lollig, het begin. Wel als het deeg heerlijk zacht en fluffy is ![]() Net als kaas, courgettes en aubergines snijden, kan ik heel blij van worden. (Ach ja, die mensen moeten er ook zijn he ![]() | |
minilot | maandag 6 april 2015 @ 18:59 |
Nog eentje dan, van vandaag (voor bij het avondeten) ![]() ![]() Witbrood, gebakken in een braadpan, met chilipeper, knoflook, tijm en olijfolie | |
LeeHarveyOswald | maandag 6 april 2015 @ 19:04 |
Voor degen tot een kilo voldoet een handmixer ook wel. Een kneedmachine (Dus geen planeetmenger) begint bij zo'n 600 euro, en heb je eigenlijk niet in het klein. En een planeetmenger met deeghaak levert, als je niet vaak veel bakt, vooral frustratie op. Ik ben blij dat ik straks in de bakkerij niet meer met die Kenwood aan het kutten ben. | |
Bleie | maandag 6 april 2015 @ 19:45 |
Mooie broden weer! Ik heb helaas geen tijd gehad om brood te bakken dit weekend. Hopelijk volgend weekend weer wel. Ik heb een hekel aan met de hand kneden trouwens, ben ontzettend blij met de Bosch standmixer die ik mezelf vorig jaar cadeau heb gedaan; ook voor hakken e.d., maar ik gebruik hem toch het meest voor kneden. Doet-ie geweldig. | |
minilot | maandag 6 april 2015 @ 19:45 |
Mijn handmixertje van vijftien euro is prima voor eiwit en slagroom opkloppen, maar trekt nog geen honderd gram brooddeeg ![]() Maar deert niet, ik heb handen en vingers en die volstaan ![]() | |
Elleska | maandag 6 april 2015 @ 20:18 |
ik ook ![]() maar ik kneed soms nog wel even na met de hand, al is het maar voor het gevoel ![]() | |
Bleie | dinsdag 7 april 2015 @ 10:49 |
Ja, als het eenmaal helemaal zacht is, kneed het wel lekker. Doe ik ook vaak. En de laatste keer dat ik krentenbollen maakte, dacht ik de krenten er makkelijk met de machine doorheen te kneden. Niet dus. De helft ging kapot, en de rest werd niet goed verdeeld, dus dat doe ik volgende keer gewoon weer met de hand. | |
Isegrim | zaterdag 18 april 2015 @ 18:13 |
Stil hier. ![]() Desembolletjes van vandaag: ![]() | |
minilot | zaterdag 18 april 2015 @ 18:25 |
Mooooooi! Maar waar is het kruiuiuiuim? ![]() | |
Isegrim | zaterdag 18 april 2015 @ 18:27 |
Bij de klant. ![]() | |
qltel | zaterdag 18 april 2015 @ 18:55 |
Tja, ik bak 2 a 3 broden per week en zo af en toe broodjes, maar het heeft niet zoveel zin om die allemaal hier te melden, denk ik.. ![]() | |
Bleie | zondag 19 april 2015 @ 10:58 |
Ik heb gisteren voor het eerst in enige tijd weer brood gebakken: recept van Levine, maar een beetje aangepast naar een mix van spelt-, volkoren- en tarwemeel. Erg lekker weer, maar geen foto. Ik blijf timing bij brood lastig vinden. Op de dag dat je het bakt, is het het lekkerst, maar het is nog best lastig om een brood dan op tijd klaar te hebben voor de lunch. Kan je bij elk recept de eerste rijs een nacht in de koelkast doen? Of moet je dan de hoeveelheid gist aanpassen of zo? | |
Isegrim | zondag 19 april 2015 @ 12:49 |
Hangt mede af van de temperatuur van de koelkast. Maar in principe kan het gewoon. Maar het blijft altijd proberen en zoeken naar de optimale werkwijze. ![]() | |
Bleie | zondag 19 april 2015 @ 19:02 |
Geen idee hoe koud mijn koelkast precies staat. Maar ik ga het gewoon eens proberen. Maakt het nog uit of je de eerste of de tweede rijs in de koelkast doet? | |
Isegrim | zondag 19 april 2015 @ 19:04 |
Wij hebben voorkeur voor de eerste, maar er zijn ook mensen die de tweede rijs in de koelkast doen. | |
Bleie | zondag 19 april 2015 @ 19:15 |
Dank! Ik moet maar eens gaan experimenteren. | |
ChilllayD | dinsdag 21 april 2015 @ 18:32 |
Ik heb een no knead deegje staan sinds vanmiddag. Op kamertemperatuur. Is dat wat? Wil er morgen mee aan de slag om een Ciabatta te maken. Als ik pizzadeeg maak zet ik het een uurtje of 2 op kamertemp, vorm bolletjes en gaan dan de hele nacht de koelkast in. Dit recept zegt (voor dit brooddeeg) bij kamertemp laten staan en nu slaan de twijfels toe? Gebruikt: •125 gram bloem •125 gram La Tua Farina type 00 Minder dan een half theelepeltje gist Minder dan een half theelepeltje zout •1 eetlepel olijfolie | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 24 april 2015 @ 13:25 |
Deel van de batch van vandaag:![]() Links boven & rechts onder zijn broden met 30% volkoren roggemeel en karwijzaad, de andere twee zijn witbroden met vijgen en walnoot. ![]() ![]() ![]() | |
Postbus100 | vrijdag 24 april 2015 @ 13:26 |
Karwijzaad ![]() | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 24 april 2015 @ 13:26 |
Waarschijnlijk wat te laat, maar na een tijdje zou ik het zelf toch wel koud zetten denk ik. | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 24 april 2015 @ 13:28 |
Het is toch een van de populairdere. Vandaag waren er 9 stuks besteld! ![]() Dank. Hopelijk zijn ze dat ook; dit is de eerste keer dat ik ze gemaakt heb ![]() ![]() | |
n0a | vrijdag 24 april 2015 @ 17:08 |
Ben ik de enige die het vijgen/walnoten brood heeft besteld? [ Bericht 34% gewijzigd door n0a op 24-04-2015 17:09:45 ((Te snel verzonden.)) ] | |
Isegrim | vrijdag 24 april 2015 @ 17:18 |
Nee, er waren er wel meer. ![]() | |
n0a | vrijdag 24 april 2015 @ 17:24 |
Ik moet beter lezen ![]() ![]() | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 24 april 2015 @ 20:38 |
5 stuks besteld, 6 gebakken. Nummer 6 voor onszelf. ![]() | |
minilot | vrijdag 1 mei 2015 @ 09:43 |
Tipje, dit brood: http://tworedbowls.com/20(...)cia-pimento-romesco/ Gisteren gemaakt, helaas geen foto's van. Verse kruiden uit de tuin gebruikt (citroentijm, rozemarijn en veeeeeeel oregano) en het was heel, héél erg lekker! ![]() | |
Zo-is-dat | zondag 3 mei 2015 @ 15:19 |
Dat brood klinkt heerlijk! Misschien dinsdag eens maken, dienst dus geen festival voor mij helaas. ![]() Vandaag twee meergranen busbroden met veel pitjes gebakken, per ongeluk voor de een de verkeerde gister gemaakte poolish gebruikt maar t is gelukkig allemaal goed gekomen ![]() De verkeerde poolish was voor pitten en zaden pistoletjes dus die maar opnieuw gemaakt en vanavond bakken. Er staat ook nog een desem brood te rijzen dus t ruikt al de hele dag lekker in huis! ![]() | |
Bleie | zondag 3 mei 2015 @ 22:38 |
Ook weer eens brood gebakken. Twee Franse landbroden met zaden en pitten.![]() ![]() Erg lekker. De eerste is al op. | |
Merel1808 | zondag 3 mei 2015 @ 23:17 |
Ik had nog een bosje rozemarijn liggen en dit klonk zo lekker dat ik het meteen gemaakt heb, deeg staat nu een uur of 5 in de koelkast, maar het is al bijna uit de kom gerezen ![]() | |
Zo-is-dat | zondag 3 mei 2015 @ 23:41 |
Een beetje, snel geschoten, resultaat van vandaag: ![]() ![]() | |
Bleie | maandag 4 mei 2015 @ 08:10 |
Zien er goed uit! | |
LeeHarveyOswald | zondag 10 mei 2015 @ 01:09 |
Vandaag als experiment voor onszelf een volkoren kamutbroodje meegebakken met 80% hydratatie. Hele mooie kruim, bijzondere smaak. Geen foto's gemaakt. | |
Heaven7 | zondag 10 mei 2015 @ 13:04 |
Korte vraag voor de kenners hier ![]() | |
Joosie200 | zondag 10 mei 2015 @ 13:12 |
Ik heb voor moederdag vandaag nog een paar 100% volkorenbroden gemaakt (eentje met pompoenpitten, rozijnen en gojibessen) Qua verhouding hield ik 500 gram volkorenmeel, 300 gram water, paar gram gist en zout aan. Verder eerst half uurtje op gang laten komen buiten de koelkast, vervolgens 24 uur in de koelkast, op kamertemperatuur laten komen en opbollen maar. Alvast op de schietplankje gelegd en met bloem bestoven huishoudfolie gebruikt om het in een paar uur te laten verdubbelen. Ondertussen de pizzasteen laten opwarmen in de oven en afbakken maar. Een volkorenbatard en volkorenboule kwamen allebei prima de oven uit. Korst lekker crunchy, kruim prima. No pics maar mamlief vond ze lekker ![]() | |
LeeHarveyOswald | zondag 10 mei 2015 @ 17:17 |
Als ik een volkorenbrood bak, is dat enkel volkorenmeel. Maar dat zal altijd iets compacter blijven. Je kan proberen iets meer water toe te voegen, of het een langere rijstijd te geven. | |
Heaven7 | zondag 10 mei 2015 @ 17:46 |
Oh! Ja de smaak is erg lekker van 100% volkoren maar het is compact als een roggebrood ![]() | |
Zo-is-dat | zondag 10 mei 2015 @ 21:05 |
Brood foto sessie ![]() ![]() Broden met pitten en zaden en honing spelt broodjes, beide ook een met bonus poezel ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 10 mei 2015 @ 21:07 |
Zien er heerlijk uit zo-is-dat ![]() | |
Questular | maandag 11 mei 2015 @ 10:36 |
![]() ![]() Mn 1e melk witbrood, erg lekker ![]() | |
HaverMoutKoekje | maandag 11 mei 2015 @ 18:32 |
Hoe is dit afgelopen? | |
Aventura | woensdag 13 mei 2015 @ 09:59 |
Ik lees al een tijdje mee. Wil zelf ook wel een keer gaan bakken ![]() | |
Isegrim | woensdag 13 mei 2015 @ 10:22 |
Hij is in elk geval een goede bakker. Vrij bekend ook. | |
Isegrim | woensdag 13 mei 2015 @ 10:23 |
Kruim heeft een heerlijke kleur! ![]() | |
Heaven7 | vrijdag 15 mei 2015 @ 18:49 |
Ik heb 500 gram glutenpoeder weten te vinden, welke verhouding gebruik ik voor een 100% volkorenbrood zodat ie mooi rijst? | |
RobinOok | zaterdag 16 mei 2015 @ 14:49 |
Mag ik even een luie vraag stellen? Ik wil zachte, lichte, fluffy hamburgerbroodjes maken, misschien een beetje brioche-achtig? Wie heeft een beproeft recept? Ik wil liever niet zelf het wiel opnieuw uitvinden. En ik had het idee / de indruk dat de broodjes van Levine die vaak voorbij komen net iets steviger zijn dan wat ik zoek.... Wie kan me iets aanbevelen? | |
minilot | zaterdag 16 mei 2015 @ 15:13 |
Ikke! Deze begin vd week gemaakt, voldoen exact aan je omschrijving: http://userealbutter.com/2015/05/06/brioche-recipe/ ![]() | |
RobinOok | zaterdag 16 mei 2015 @ 15:15 |
Yes! Dat wordt hem. Dank je! (alleen ga ik ze zwart maken ![]() | |
minilot | zaterdag 16 mei 2015 @ 15:26 |
Tof! Nu al zin in de foto's ![]() | |
LeeHarveyOswald | zaterdag 16 mei 2015 @ 16:26 |
![]() ![]() ![]() Witbrood met honing en rozemarijn, 70% hydratatie (ex honing). | |
Molo | zaterdag 16 mei 2015 @ 16:41 |
![]() | |
SV-tje | zondag 17 mei 2015 @ 22:48 |
Vandaag 1e dag van de cursus Brood 1 gehad bij Robert van Beckhoven. Leerzame dag en een volle vriezer rijker. Over 2 weken het vervolg en dan vooral gevulde broden.![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 17 mei 2015 @ 23:00 |
Foto 5 is net een AH pistoletje, hoe krijg je die zo mooi? | |
Zo-is-dat | zondag 17 mei 2015 @ 23:04 |
Wat veel verschillende ook! Super leuk ![]() | |
FutureFairytale | zondag 17 mei 2015 @ 23:04 |
Ik ben vooral benieuwd hoe je zachte puntjes maakt! Als mensen broodjes maken is de korst vrijwel altijd hard. Echt zachte puntjes of kadetjes, hoe maak je die? ![]() | |
Molo | zondag 17 mei 2015 @ 23:18 |
OMG, dat ziet er toch verdorie lekker uit man! ![]() (Bolussen en vlechtbroodjes, kun je me echt voor wakker maken ![]() | |
Joosie200 | zondag 17 mei 2015 @ 23:30 |
What ^^ said. Hoe krijg je die witte puntjes zo soft en squishy ![]() | |
Helsinki | zondag 17 mei 2015 @ 23:43 |
Oef. Ik krijg wat trek hiervan ![]() Meteen informatie opgezocht over zo'n workshop. Aardig aan de prijs ![]() | |
HaverMoutKoekje | maandag 18 mei 2015 @ 07:48 |
als ik hier kijk dan zie ik allemaal poeders in de verkoop, KLEINBROODPOEDER ZACHTE LUXE en zo, staat verder geen ingredientenlijst bij en ben benieuwd of je daar bij workshops ook gebruik van maakt. http://www.bijrobert.nl/w(...)es-voor-boulangerie/ | |
Isegrim | maandag 18 mei 2015 @ 09:05 |
Lagere temperatuur. | |
Isegrim | maandag 18 mei 2015 @ 09:09 |
Beetje teleurstellend dat hij dat soort producten gebruikt. ![]() | |
Isegrim | maandag 18 mei 2015 @ 10:07 |
Dit zit er in kleinbroodpoeder: Ingrediënten: dextrose, plantaardig vet (palm), weipoeder (MELK), TARWEgluten, suiker, TARWEbloem, TARWEzetmeel, SOJAmeel, emulgator E471, E481, E472e, enzymen (TARWE), broodverbeteraar E300, E920. ![]() | |
HaverMoutKoekje | maandag 18 mei 2015 @ 10:56 |
waar haal je die info vandaan? | |
Isegrim | maandag 18 mei 2015 @ 11:29 |
Bakkersgroothandel. Dit zijn standaard industrieproducten. | |
HaverMoutKoekje | maandag 18 mei 2015 @ 11:45 |
aha, thanks. Even al die e nummers nagekeken. E920: L-cysteïne, soms gemaakt van haar! | |
Isegrim | maandag 18 mei 2015 @ 11:47 |
Yup. Zie ook KvW. Zit in elk fabrieksbrood. | |
Bleie | maandag 18 mei 2015 @ 12:19 |
Wow ziet er mooi uit! Levine heeft een aantal recepten voor zachte bolletjes. | |
SV-tje | maandag 18 mei 2015 @ 22:12 |
Iedereen bedankt voor de complimenten!Dan vertekend de foto enorm, want het is een groot vloerbrood (14 dikke sneden). Vooral het vormen en op spanning brengen is het belangrijkste. Heel veel vocht in het deeg, is eigenlijk bij elk brood het idee. Het geld zeker waard, heb al eerder 2 patisserie workshops gevolgd Bij Robert. Niets van dat alles, ei, bloem, volkorenmeel, melk, water en gist is het enige wat er in zit. Robert predikt juist hoge temperaturen, niet drogen maar bakken. | |
LeeHarveyOswald | maandag 18 mei 2015 @ 22:43 |
Hogere temperaturen voor zachtere broden? ![]() | |
minilot | dinsdag 19 mei 2015 @ 15:48 |
Voor zachte korst: halverwege baktijd de korst inkwasten met gesmolten boter of warme melk en zodra je brood uit de oven komt nogmaals. ![]() En wat helemaal goed werkt: zodra je brood uit de oven komt je brood meteen afdekken met een natte theedoek (niet druipend, wel goed vochtig). Op die manier laten afkoelen en tadaa: zachte korst. ![]() (En eieren, boter en/of melk gebruiken in het deegrecept zelf zorgt uiteraard voor zachter, meet 'squishy' kruim met vaak al vanzelf een zachtere korst.) | |
SV-tje | dinsdag 19 mei 2015 @ 21:12 |
240 graden 8-10 minuten | |
qltel | zondag 31 mei 2015 @ 09:12 |
Goedemorgen, Ik heb een ![]() gekocht. En gisteren een wit, tarwe en krentenbrood gebakken: ![]() en trouwens ook nog krentenbollen, zandkoekjes en gevulde koeken.. | |
Molo | zondag 31 mei 2015 @ 09:14 |
Wow, ziet er goed uit! ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 31 mei 2015 @ 09:23 |
ziet er uit als enorm bakbeest ( ![]() ![]() | |
Rewimo | zondag 31 mei 2015 @ 09:37 |
Het is ook een bakbeest ![]() ![]() ![]() | |
qltel | zondag 31 mei 2015 @ 10:27 |
Bij de fabrikant van het apparaat nog 10 euro goedkoper.. ![]() Wat Rewimo al zegt.. En verder viel me wel gelijk op dat de structuur van het brood wat we gebakken hebben veel fijner is, doordat alles beter gemengd is. Handmatig kneden lukt me gewoon niet (zwakke polsen) en de afgelopen maanden hebben we no-knead-brood gegeten. Erg lekker, maar ik vind het lastig dat het maken daarvan minimaal 14 uur duurt. Met dit apparaat kan ik in een paar uur een brood klaar hebben. En aangezien we om brood te kopen een half uur onderweg zijn (we wonen over de grens) is dit een uitkomst. | |
HaverMoutKoekje | zondag 31 mei 2015 @ 10:56 |
prima toch? plus je weet precies wat er in gaat. | |
minilot | zondag 31 mei 2015 @ 11:25 |
Ha, wat een verschil! Juist omdat je no knead-brooddeeg niet hoeft te kneden vind ik het juist rete-makkelijk. ![]() Maar gekneed brood is natuurlijk op een andere manier lekker en als je die lange rijstijd juist vervelend vindt kan ik me voorstellen dat zo'n ding een uitkomst is. Maar toch even nieuwschierig: waarom zo'n zo'n enorm bakbeest en niet een reguliere consumenten-kneedmachine? Te weinig inhoud voor jullie broodbehoefte? | |
Molo | zondag 31 mei 2015 @ 11:28 |
Maar wel redelijk wat planning. Kan me voorstellen dat dat minder handig is met werk en gezin | |
minilot | zondag 31 mei 2015 @ 11:29 |
Oh ja, ik had ook nog broodjes ![]() ![]() ![]() Crumbshot: ![]() Lekker stinken ![]() | |
Molo | zondag 31 mei 2015 @ 11:30 |
![]() Dat schreeuwt bijna om uiensoep! | |
minilot | zondag 31 mei 2015 @ 11:31 |
Wij hadden het als ontbijt net, met boter en zout. ![]() Dus we kunnen vanmiddag op vampierjacht. ![]() | |
Molo | zondag 31 mei 2015 @ 11:32 |
Gekarameliseerd valt wel mee toch? Ik krijg nooit klachten iig en eet dat erg vaak ![]() | |
minilot | zondag 31 mei 2015 @ 11:34 |
Nou ja, het waren zo'n zes teentjes per broodje en zo heftig als als van rauwe knoflook ga je er absoluut niet van ruiken, maar ik merk het toch wel een beetje hoor. ![]() ![]() | |
Sigaartje | zondag 31 mei 2015 @ 11:46 |
Ziet er goed uit. Maar het is volgens mij een hele hobby. Als ik die apparaten zie, zakt me de moed in de ledematen. | |
minilot | zondag 31 mei 2015 @ 11:56 |
Hoeft niet hè? Met sterke polsen (en die kreeg ik juist door kneden) of geduld (gewoon je deeg een halve dag laten borrelen, hoef je niet eens te kneden) kun je zonder enig apparaat erg lekker brood bakken hoor! Ik bak al een jaar meermaals per week brood en broodjes en heb nog nooit de neiging gevoeld om een kneedapparaat aan te schaffen hoor. Handen + keukenweegschaal + deegschrapertje en een oven, verder niks nodig. ![]() | |
qltel | zondag 31 mei 2015 @ 12:02 |
Ik heb een poging gedaan om een gebruikte Hobart te kopen, dat ging niet door en dus heb ik deze gekocht (voor minder geld dan een gebruikte Hobart kost ![]() | |
minilot | zondag 31 mei 2015 @ 12:07 |
Ik snap dat wel ja. ![]() Ik koop zelf simpele spullen voor in de keuken (theedoeken, deegrollers, ijsblokzakjes, noem maar op) het liefste bij de Sligro (horecagroothandel) wegens goedkoop maar zeer effectef en duurzaam. Mijn horecatheedoeken drogen bijvoorbeeld echt tien keer beter af dan die je in gewone winkels kunt kopen. ![]() Ik heb een tijdje geleden een staafmixer bedoeld voor de horeca gekocht en da's ook echt een wereld van verschil met consumentenspul. Dus ik zou zo'n keuze voor een kneedmachine denk ik ook wel maken als ik ooit uberhaupt behoefte aan zo'n ding zou hebben. Maar ik hou erg van met de hand kneden, dus hoeft niet. ![]() Enneh, ik lust juist graag Duits brood, dus ik zou er in jullie situatie niet een halfuur voor naar Nederland rijden. ![]() | |
Postbus100 | zondag 31 mei 2015 @ 13:08 |
Hoe groot is dat ding ongeveer? ![]() | |
Rewimo | zondag 31 mei 2015 @ 13:49 |
60 cm ongeveer, dus dat valt op zich mee. Maar wel loodzwaar ![]() | |
Postbus100 | zondag 31 mei 2015 @ 14:15 |
Oh, dat valt me dan wel weer mee. En gelukkig maar dat hij zwaar is, anders danst hij je keuken door ![]() | |
Rewimo | zondag 31 mei 2015 @ 14:35 |
Ik krijg hem niet van zijn plek ![]() | |
qltel | zondag 31 mei 2015 @ 16:06 |
![]() Vergelijk 'm maar even met deze fles limonade.. ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 31 mei 2015 @ 16:11 |
Is dat een literfles? Lijkt me nou dat je bakbeest wel meter hoog is ![]() | |
qltel | zondag 31 mei 2015 @ 16:13 |
1,5 liter.. ![]() De kom is 10 liter. Een normale emmer zeg maar. | |
Postbus100 | zondag 31 mei 2015 @ 16:26 |
Ik denk al: ik heb het gevoel dat ik een gesprek aan het voeren ben met twee mensen over hetzelfde onderwerp. Ik zie nu pas dat jullie een stelletje zijn ![]() | |
qltel | zondag 31 mei 2015 @ 16:29 |
Vandaar het Meneer Rewimo en mevrouw qltel. We zijn getrouwd enzo.. ![]() | |
Postbus100 | zondag 31 mei 2015 @ 16:31 |
Daar let ik nooit zo op. Bovendien zit ik ook veel mobiel en daar valt dat allemaal weg. Maar leuk! Ook mooie kneedmachine, meneer Rewimo ![]() | |
SV-tje | zondag 31 mei 2015 @ 23:42 |
En vandaag was dus de twee dag, zoals gezegd vandaag de gevulde broden en croissants. Worstenbroodjes, rozijnenbollen en croissantjes (van de restjes deeg) ![]() Koffiekoeken ![]() Kaas-uien en Kaasstokbrood ![]() Het restant van de croissantjes ligt ongebakken in de vriezer voor een andere keer. | |
HaverMoutKoekje | maandag 1 juni 2015 @ 06:27 |
Doe mij maar zo'n koffiekoek ![]() | |
Rewimo | maandag 1 juni 2015 @ 06:42 |
Wauw, dat ziet er heerlijk uit ![]() | |
Isegrim | maandag 1 juni 2015 @ 07:43 |
Die wil ik. ![]() | |
Zo-is-dat | maandag 1 juni 2015 @ 08:00 |
Ziet er ook weer super uit zeg! ![]() | |
devlinmr | maandag 1 juni 2015 @ 08:19 |
Croissants in 1 dag??? Kan volgens mij nooit veel zijn. Rest ziet er wel erg yummie uit! | |
LeeHarveyOswald | maandag 1 juni 2015 @ 11:22 |
Consumentenkneedmachines zijn geen kneedmachines maar planeetmengers met een deeghaak. Die maken andere bewegingen dan een kneedmachine, waardoor meel kan achterblijven (niet mengt met deeg) of deeg op kan kruipen. Maar dit is óók een planeetmenger (en dus geen kneedmachine), dus ben benieuwd hoe dit bevalt ![]() | |
qltel | maandag 1 juni 2015 @ 12:08 |
Klopt, dit is ook een planeetmenger (en ik noem alles kneedmachines ![]() | |
Bleie | maandag 1 juni 2015 @ 12:27 |
Wow! | |
qltel | maandag 1 juni 2015 @ 13:03 |
Wauw, mooi hoor. Die koffiekoeken zouden zo in de winkel kunnen liggen. | |
SV-tje | maandag 1 juni 2015 @ 20:22 |
Dank je wel allemaal! @Devlinmr hoezo zouden de croissants niets kunnen worden? Hoe lang zou je er volgens jou over moeten doen en waarom? | |
minilot | dinsdag 2 juni 2015 @ 07:47 |
Ook ik ken eerlijk gezegd geen croissantrecepten waarbij het deeg voorafgaand aan het vormen en bakken niet in elk geval een nacht (of in elk geval tenminste acht uur) hoort te rusten na of voor het lamineren, wat op zichzelf (met tussenpozen) ook al uren duurt. ![]() [ Bericht 3% gewijzigd door minilot op 02-06-2015 08:50:10 ] | |
devlinmr | dinsdag 2 juni 2015 @ 08:42 |
Voor een echte Franse croissant (dus niet die Nederlandse rommel) trek ik zo'n 3 dagen uit. Minder kan, maar gaat ten koste van de smaak. voorbeeld recept http://www.weekendbakery.(...)e-franse-croissants/ | |
minilot | dinsdag 2 juni 2015 @ 08:46 |
Mee eens! ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 2 juni 2015 @ 08:48 |
Begrijp nu ook waarom croissants in NL nooit smaken (behalve dan naar margarine) | |
SV-tje | dinsdag 2 juni 2015 @ 13:21 |
Kijk daar heb ik wat aan, weet ik dat ik dat voortaan thuis ook ga doen. Deze croissants hebben alles bij elkaar uur of 6 geduurd om te maken. Dus ook niet dat je denkt dat het binnen 10 minuten gebeurd is. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 6 juni 2015 @ 19:21 |
waarom moet je zuurdesem eigenlijk altijd met rogge beginnen? | |
Isegrim | zaterdag 6 juni 2015 @ 19:22 |
Op rogge zitten zeker weten de bacteriën die je wilt. Maar op tarwe vaak ook wel hoor. ![]() | |
Isegrim | zaterdag 6 juni 2015 @ 19:24 |
Wel eens 'croissants' gekocht bij een Turkse bakker? ![]() ![]() | |
Bleie | zondag 7 juni 2015 @ 07:46 |
Niet per se. De ham-kaascroissants die ik als student vaak bij een Turkse bakker haalde, waren heerlijk. Maar verder vind ik croissants alleen lekker in Frankrijk. | |
Zo-is-dat | zondag 7 juni 2015 @ 08:12 |
Zo er staan 20 zachte zuurdesem bolletjes voor de eerste rijs, klein deel van t tarwe zuurdesem vervangen door Rogge omdat die veel mooier actief is dan mijn tarwe. Die bubbelt wel maar rijst niet erg hoog ![]() http://uitdekeukenvanarde(...)t-zuurdesem.html?m=1 Iemand nog tips om m'n tarwe desem wat actiever te krijgen? | |
minilot | zondag 7 juni 2015 @ 13:26 |
Vanmorgen gebakken: half volkoren brioche-achtige bolletjes met zaden en pitten:![]() Met heel zacht kruim (dankzij gesmolten boter, melk en melkpoeder in het deeg): ![]() | |
FutureFairytale | zondag 7 juni 2015 @ 13:43 |
De meeste croissants zijn met roomboter. Zelfs die van de afbakafdeling van de supermarkt. | |
Molo | zondag 7 juni 2015 @ 15:28 |
Nope. En als er al roomboter in zit, is het vaak roomboter concentraat enzo. | |
FutureFairytale | zondag 7 juni 2015 @ 16:04 |
De Hoogvliet bakkerij smaakt echt goed naar roomboter. Staat ook op de ingrediëntenlijst. Vind ze ook lekker! Die je zelf moet afbakken zijn vaak wel met margarine of concentraat. | |
Molo | zondag 7 juni 2015 @ 16:08 |
AH en Lidl iig zeker weten geen roomboter. En degenen met roomboter, zijn deels roomboter en deels ander vet, of roomboter concentraat * Molo nu zin heeft om naar Parijs te rijden, naar dat toffe tentje waar je je viool kon laten fixen door een paar oude vakmannetjes en tegelijkertijd heerlijke croissants met jam en goeie koffie kon krijgen ![]() Ik heb uiteraard helemaal geen viool, maar kwam er per ongeluk terecht en zal dat nooit vergeten. Wat een toffe plek was dat ![]() | |
minilot | zondag 21 juni 2015 @ 12:58 |
Stilletjes hier! Dan maar wat ik net ook in het Foodgawker-topic heb gezet, de lollige lunch van daarnet ![]() ![]() Had nog verrijkt deeg voor witbrood over (met ei en melk, een beetje suiker en melkpoeder erdoor), en heb dat gevuld met een mengsel van spinazie, verse basilicum, rode ui (heel fijngesnipperd) en gorgonzola. Was lekker! ![]() [ Bericht 3% gewijzigd door minilot op 21-06-2015 13:45:37 ] | |
Isegrim | zondag 21 juni 2015 @ 13:30 |
En wat zien ze er leuk uit! ![]() | |
LeeHarveyOswald | zondag 21 juni 2015 @ 13:38 |
Iets warmer zetten, tikje suiker er in, of heel iets rogge (10%) in je tarwedesem doen ![]() | |
Bleie | maandag 22 juni 2015 @ 10:25 |
Dit weekend eindelijk weer eens brood gebakken. No-knead van Vincent Talleu: ![]() ![]() (Mag nog iets luchtiger, maar smaakte prima) Gevuld focaccia van Levine ![]() ![]() | |
Zo-is-dat | maandag 22 juni 2015 @ 10:57 |
Thanks! Ik gebruik al steeds m'n Rogge desem lepel om de tarwe variant door te roeren, de suiker heb ik nog niet geprobeerd. T huis is vrij koud waar we nu wonen dus dat is ook wat lastig. ![]() | |
qltel | maandag 22 juni 2015 @ 11:02 |
Fraai resultaat! | |
LeeHarveyOswald | maandag 22 juni 2015 @ 13:20 |
Ik vul die van mij aan met koud water. Bewaarde de desems thuis in een wijnkoelkast (daar staat nu een nood-desem ![]() Niet te veel suiker er in hoor, gewoon een beetje. Roeren, en op kamertemperatuur laten staan. Eventueel voeren met handwarm water. | |
LeeHarveyOswald | maandag 22 juni 2015 @ 13:21 |
Mooi! ![]() | |
Bleie | maandag 22 juni 2015 @ 14:02 |
Dank! Wat is broodbakken toch leuk. Gelukkig bijna zomervakantie, dan heb ik er (hopelijk) weer wat meer tijd voor. | |
qltel | maandag 22 juni 2015 @ 14:08 |
Zeker leuk! Sinds ik een planeetmenger heb komt er hier ook meer uit de oven. Hij is ook prima voor appeltaart en koekjes, maar ik heb er ook al broodjes mee gemaakt. En zo'n 3 a 4 broden per week, niet te vergeten. | |
Bleie | maandag 22 juni 2015 @ 14:13 |
Wow, 3 á 4 broden per week! Dat red ik echt niet. Ben al blij als ik in het weekend 1 keer brood kan bakken. | |
qltel | maandag 22 juni 2015 @ 15:12 |
Wij eten niet anders. Voor brood moet ik een half uur enkele reis rijden en dan vind ik zelf bakken een veel betere optie. | |
Bleie | maandag 22 juni 2015 @ 15:22 |
Ik vind zelf bakken ook veel lekkerder (en mijn man en kinderen ook), maar naast een baan en gezin blijven er gewoon geen zeeën van tijd over. En ik hoef maar een kleine 10 minuten te fietsen voor brood, dat scheelt ook. | |
Zo-is-dat | vrijdag 26 juni 2015 @ 10:57 |
![]() ![]() Twee norwich sourdough ![]() ![]() | |
Isegrim | vrijdag 26 juni 2015 @ 10:59 |
Prachtig!!! | |
Questular | vrijdag 26 juni 2015 @ 11:13 |
Denk dat ik me ook eens aan het zuurdesem bakken wil wagen, Als iemand een mooi beginners recept heeft dan lees ik dat graag ![]() | |
Molo | vrijdag 26 juni 2015 @ 11:28 |
Dit! ![]() Krijg er spontaan trek in ![]() Lik roomboter, plak ultra oude brokkelkaas, hmmmmmm | |
Zo-is-dat | vrijdag 26 juni 2015 @ 12:54 |
http://uitdekeukenvanarde(...)e-zuurdesem.html?m=1 Deze werkt prima! Heb ik met mijn eerste desem ook zo gedaan ![]() En dank voor de leuke reacties! Eens kijken of ik morgen een crumbshot kan maken ![]() | |
Zo-is-dat | vrijdag 26 juni 2015 @ 18:34 |
![]() Deze kreeg ik net doorgestuurd, naar verluid is ie erg lekker! ![]() | |
Trusten | zondag 26 juli 2015 @ 17:11 |
Is er nog iemand thuis aan het bakken ![]() ![]() ![]() Ik was niet ontevreden! ![]() | |
Elleska | zondag 26 juli 2015 @ 17:18 |
ohh die zachte bolletjes. die staat hier ook nog steeds op de planning. komende week maar eens mee bezig als het toch vies regenachtig herfstweer is. | |
qltel | zondag 26 juli 2015 @ 18:52 |
Ja hoor. Afgelopen 4 weken op vakantie geweest en bij vrienden van ons waar we een weekje waren een no-knead-brood gebakken. Sinds gisteren weer thuis en dus begint het normale leven weer. Ik bak alle brood voor ons gezin zelf dus de eersten staan nu te rijzen. | |
qltel | zondag 26 juli 2015 @ 18:53 |
Mooi brood trouwens! Zo mooi krijg ik ze niet.. | |
Oceanonix | zondag 26 juli 2015 @ 21:18 |
Heb een tijdje minder de tijd gehad om brood te bakken door de moestuin. Om de oogst daar te verwerken moest ik wel gaan bakken. ![]() ![]() tomaten en olijven brood ![]() tomaten courgette brood | |
Bleie | zondag 26 juli 2015 @ 21:36 |
Prachtig weer allemaal. Ik heb helaas geen tijd gemaakt om te bakken de laatste tijd. Andere dingen even voorrang gegeven. Komt wel weer. | |
Trusten | maandag 27 juli 2015 @ 08:07 |
Dankjewel! Welk gedeelte van het 'mooie' lukt niet? Heb er niet veel verstand van maar wat ik heb gelezen en wat ik tijdens die workshop mee heb gekregen is het vormen/op spanning brengen zeer belangrijk voor een 'mooi 'eindresultaat ![]() | |
qltel | donderdag 30 juli 2015 @ 09:24 |
Het mooie gedeelte lukt niet. ![]() Ik maak brood, en het smaakt prima maar ziet er meestal niet geweldig mooi uit. Zoals die mooie strepen op jouw bovenste foto of de mooie gelijke bolletjes op de onderste. Ik zie trouwens dat dat alleen een kwestie van insnijden is, ik moet dat dus toch eens een keer proberen. Dat "op spanning" brengen is ook zoiets, een vriend van me die bakker is heeft me dat een keer uitgelegd, maar dat mag hij dus nog een keer gaan doen.. | |
Trusten | donderdag 30 juli 2015 @ 09:28 |
Kan je deze twee van harte aanraden ![]() Die strepen is inderdaad een kwestie van insnijden, kan met een scherp mes maar dat lukte bij mij niet zo goed. Nu heb ik dus een 'lame', een soort scheermesje op een stokje. Zie o.a. http://www.broodbakshop.nl/deegmesje-lame.html Misschien heb je er wat aan, al is het natuurlijk het meest belangrijk dat het lekker is ![]() | |
qltel | donderdag 30 juli 2015 @ 09:56 |
Bedankt voor de tips! Ik ga de filmpjes zo even bekijken. | |
Martijn1P | donderdag 30 juli 2015 @ 20:37 |
![]() recept van: | |
minilot | vrijdag 31 juli 2015 @ 14:35 |
Wat bij broodjes voor mij ook heel erg helpt is gewoon netjes afwegen. Als ik een klomp deeg op het oog in bijvoorbeeld zes porties moet verdelen kom ik altijd met ongelijke broodjes te zitten en dat ookgt rommelig. Gewoon weegschaal erbij, deeg wegen, gewicht delen door de hoeveelheid broodjes die je hebben wilt. En dan met behulp van de weegschaal voor exact hetzelfde wegende porties zorgen. ![]() Keurig! Mooi plat ook ![]() | |
Isegrim | vrijdag 31 juli 2015 @ 16:05 |
Ben op dag 2 van een brood dat 3 dagen kost. Zacht, fluffy brood zou het moeten worden, maar dan met zuurdesem. Ben heel benieuwd of het een succes wordt. ![]() | |
minilot | vrijdag 31 juli 2015 @ 17:08 |
Recept! ![]() Driedaags brood klinkt gaaf! | |
Isegrim | vrijdag 31 juli 2015 @ 17:21 |
Deze, die ik ook al in het bakkerij-topic had gezet geloof ik: http://www.thefreshloaf.c(...)le-soft-velvety-ever | |
Isegrim | vrijdag 31 juli 2015 @ 22:15 |
Ik weet niet of deze link werkt, maar dit is een hele uitgebreide online cursus desembakken (op dit moment maar 11 euro, normaal veel duurder): https://www.udemy.com/cou(...)LSNPUBID=hzM84ZZ6Vno Edit: ff zoeken op 'sourdough', de cursus van Teresa Greenway. ![]() | |
Trusten | vrijdag 31 juli 2015 @ 22:53 |
Gekocht, dankje! | |
Isegrim | vrijdag 31 juli 2015 @ 23:05 |
Deel vooral je resultaten op de min of meer bijbehorende FB-groep, Perfect Sourdough. ![]() | |
Trusten | zaterdag 1 augustus 2015 @ 11:44 |
Nou m'n eerste zuurdesem les aan den lijve ondervonden: als je 50g desem ververst met 100g water en 100g bloem wil dat niet zeggen dat je (minimaal) 200g actief desem krijgt... | |
Isegrim | zaterdag 1 augustus 2015 @ 12:05 |
Watskeburt? | |
Trusten | zaterdag 1 augustus 2015 @ 12:16 |
Had gisteren 50g desem gevoed met 100g water en 100g bloem, verwachting was dat ik dan (minimaal) 50g over zou houden om te bewaren maar dat was krap 15 :p | |
Isegrim | zaterdag 1 augustus 2015 @ 12:17 |
Ah zo. ![]() ![]() | |
Isegrim | zaterdag 1 augustus 2015 @ 14:02 |
Ik heb twijfels bij mijn driedagenbrood. Het is zojuist de oven in gegaan maar ik weet niet of het voldoende gerezen is. Toch te voorzichtig geweest met kneden? Ik dacht 'windowpane stage 3' te hebben bereikt, maar misschien ben ik te bang geweest voor overkneden. We shall see. | |
Isegrim | zaterdag 1 augustus 2015 @ 15:04 |
Nèh. ![]() ![]() Maar het crumbshot geeft hoop! ![]() Luistert toch een heel stuk nauwer met desem, dit soort brood. ![]() | |
Molo | zaterdag 1 augustus 2015 @ 15:05 |
Ziet er wel mooi uit. Ben benieuwd of het beetje zacht is aan de binnenkant. Ja... Uhhh, hoe zeg je dat, niet droge kruim zeg maar ![]() | |
Isegrim | zaterdag 1 augustus 2015 @ 15:07 |
Ja, het kruim is lekker zacht. Het is een heerlijk brood, alleen nog niet esthetisch verantwoord. ![]() | |
Molo | zaterdag 1 augustus 2015 @ 15:09 |
![]() | |
minilot | zaterdag 1 augustus 2015 @ 15:24 |
Knus wel. ![]() ![]() | |
Trusten | zaterdag 1 augustus 2015 @ 15:32 |
Vind ze er wel schattig en 'ambachtelijk' uit zien ![]() | |
Isegrim | zaterdag 1 augustus 2015 @ 15:40 |
Ze zíjn in een vorm gebakken. ![]() | |
minilot | zaterdag 1 augustus 2015 @ 15:41 |
Haha, ooh! Okee! ![]() | |
Isegrim | zaterdag 1 augustus 2015 @ 15:42 |
Nog van de correcte afmetingen ook! Dus langer kneden! ![]() | |
qltel | zaterdag 1 augustus 2015 @ 16:02 |
Broodjes zijn heel aardig geworden. Filmpje "rond brood vormen" gevolgd en gewicht per broodje afgewogen. Ze waren wel tegen elkaar aan gerezen.. ![]() ![]() Ik twijfel nu wel of ze misschien iets langer in de oven hadden gemoeten, de korst had wat harder gemogen. | |
minilot | zaterdag 1 augustus 2015 @ 16:03 |
Ietsje langer ja, worden ze ook wat mooier bruin. ![]() Wel fraai gelijkmatig zeg, mooi! ![]() | |
minilot | zaterdag 1 augustus 2015 @ 16:04 |
Oh, en voor een goede verdeling van de zaadjes/pitjes erop: Plat schaaltje vullen pet pitjes/zaadjes naar keuze. Broodbolletje inkwasten (met water of melk of eidooier+melk dus) en dan het bolletje ondersteboven door de pitjes/zaadjes rollen. Krijg je een supergoede gelijkmatige verdeling van de pitjes/zaadjes over de bovenkant en blijven ze heel goed plakken. ![]() | |
Trusten | zaterdag 1 augustus 2015 @ 16:13 |
Goed gelukt toch voor een eerste poging? ![]() | |
Trusten | zaterdag 1 augustus 2015 @ 16:25 |
Hmm mijn eerste zuurdesemprojectje is niet helemaal gelukt. Broden zijn in de oven totaal niet meer gerezen, dus de broden zijn veel te compact geworden. Heb dit recept gevolgd: http://uitdekeukenvanarde(...)jnen-pecannoten.html ![]() Hoogstwaarschijnlijk ligt het aan één van deze twee zaken: 1. Tweede rijs is te lang geweest...ben namelijk een uur van huis geweest maar daarna leken ze nog niet goed genoeg gerezen dus nog half uurtje gewacht. 2. Kwam er, toen alles al klaar stond, achter dat mijn bloem van de molen bijna op was dus heb 180 gram bloem aangevuld met 200 gram 'supermarkt' bloem Vond het deeg ook wat slapjes. Denken jullie? Heb dit overigens altijd bij elke 'nieuwe' hobby, eerste poging is top en de tweede is dan mehhh ![]() | |
qltel | zaterdag 1 augustus 2015 @ 17:02 |
Allemaal precies 100 gram deeg.. ![]() Bedankt voor de tip. Ik heb ze er nu gewoon met de hand op/in gedrukt na het vormen. Het was niet helemaal mijn eerste poging met broodjes, maar wel de eerste poging met broodjes die ik op de goede manier gevormd heb.. Zo, en nu gaat de BBQ aan, daar kunnen we die broodjes mooi bij gebruiken.. ![]() | |
qltel | zaterdag 1 augustus 2015 @ 17:06 |
Ik bak de laatste weken met supermarktbloem (die broodjes ook). Komt van de Aldi in Duitsland (type 405) en kost 32 cent voor een kilo. | |
Trusten | zaterdag 1 augustus 2015 @ 17:11 |
Ik had patentbloem, das type 45 geloof ik? | |
qltel | zaterdag 1 augustus 2015 @ 17:27 |
geen idee, Die types zijn verschillend in verschillende landen, dacht ik. Maar ik neem aan dat het wel hetzelfde zal zijn, zoveel verschil zal er niet zitten tussen meel in supermarkten. | |
Trusten | zaterdag 1 augustus 2015 @ 17:41 |
Ik hoop dat een expert straks het verlossende antwoord kan geven ![]() | |
Isegrim | zaterdag 1 augustus 2015 @ 17:53 |
Ook met het goedkoopste supermarktmeel kun je hele mooie broden bakken. ![]() | |
minilot | zaterdag 1 augustus 2015 @ 17:54 |
Ik bak heel vaak uitstekende broodjes en broden (met allerlei soorten kruim en korst, afhankelijk van het recept) met de allergoedkoopste supermarktbloem van 35 cent per zak ofzo. ![]() Zo heel af en toe haal ik wel eens een zak eiwitrijke bloem bij de groothandel om een beetje mee te experimenteren, maar ik vind het verschil niet zo heel groot. Wel wat in smaak en kleur van het kruim, maar beslist niet in hoe hard het deeg rijst of de compactheid van het uiteindelijke kruim. Denk dus niet dat het daaraan ligt, Trusten. ![]() | |
Trusten | zaterdag 1 augustus 2015 @ 18:07 |
Nope, was mijn eerste desembrood. Desem had ik gisteravond uit de koelkast gehaald en 'gevoerd'. Vanmorgen was het (iets meer dan) verdubbeld en heb ik het gebruikt. Zal er eens over lezen, thanks. Hierbij nog een crumbshot ![]() ![]() | |
Isegrim | zaterdag 1 augustus 2015 @ 18:41 |
Maar dat is bepaald niet slecht voor de eerste keer hoor! En je hebt ook meteen voor een best lastig brood gekozen. ![]() | |
Trusten | zaterdag 1 augustus 2015 @ 20:50 |
Thanks, moet zeggen dat hij ook erg goed smaakt ![]() | |
minilot | woensdag 5 augustus 2015 @ 12:35 |
Ziet er qua kruim toch hartstikke goed uit? ![]() | |
minilot | woensdag 5 augustus 2015 @ 12:36 |
Aangezien vanavond The Great British Bakeoff weer op de BBC begint heb ik vanmorgen iets gebakken uit een eerder seizoen (die van 2012):![]() Recept: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/middle_eastern_taboon_90922 ![]() ![]() ![]() Drie ervan in de vriezer gegooid, de rest nu samen met collega's op mijn werk aan het opeten met hummus en koriander | |
Trusten | woensdag 5 augustus 2015 @ 15:59 |
Ja het viel uiteindelijk erg mee ![]() | |
HaverMoutKoekje | woensdag 5 augustus 2015 @ 17:29 |
yum. | |
qltel | donderdag 6 augustus 2015 @ 21:16 |
Vandaag samen met een vriend die bakker is een paar broodjes gebakken:![]() ![]() ![]() | |
HaverMoutKoekje | donderdag 6 augustus 2015 @ 21:18 |
was de sesam in de aanbieding ? ![]() | |
qltel | donderdag 6 augustus 2015 @ 21:19 |
Hadden we gisteren gekocht.. ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 9 augustus 2015 @ 08:58 |
hoe zit het met vochtgehalte als je ander meel gebruikt dan in recept? deze overnight rolls, maar dan met verhouding volkoren/bloem omgedraaid bijvoorbeeld. http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/ als ik precies de verhouding maak dan is het deeg s avonds veel droger dan op het voorbeeld plaatje, maar als ik wat extra vocht toevoeg is het na een nacht broodsoep en kan ik het deeg niet/nauwelijks vouwen en snijden ![]() | |
Isegrim | zondag 9 augustus 2015 @ 09:16 |
Dat is een gevóel. ![]() | |
nathalie85 | woensdag 12 augustus 2015 @ 17:39 |
Heel inspirerend dit topic! Ik heb net afgelopen zondag voor het eerst een brood gebakken in de broodbakmachine. Met mix van soezie.... En vinden het maar niks... Maar volgens mij moet het toch maar op de echte manier met meel en een oven. Iemand tips hoe te beginnen? Nu ik dit topic zo doorlees lijkt het me heel lastig. | |
qltel | woensdag 12 augustus 2015 @ 17:44 |
Lastig? Dat valt wel mee. In de OP staat een filmpje van Vincent Talleu. Bekijk het en doe (bijna) alles wat hij ook doet en je krijgt waarschijnlijk een erg lekker brood. En het enige wat je nodig hebt is een oude braadpan en de ingrediënten. En een oven uiteraard.. ![]() | |
nathalie85 | woensdag 12 augustus 2015 @ 18:14 |
Dank je wel voor je snelle reactie! Dat moet te doen zijn! Nog tips voor goede kwaliteit meel? En de gist kan ik daarvoor gewoon gist uit de supermarkt gebruiken? | |
Trusten | woensdag 12 augustus 2015 @ 18:20 |
Meel van de molen of Amerikaanse patentbloem (ivm hoger eiwitgehalte). Supermarkt gist os prima, alleen opletten in het recept of het over droge of verse gist gaat Hier staat veel nuttige info: https://www.broodbakshop.(...)in-een-notendop.html | |
qltel | woensdag 12 augustus 2015 @ 18:26 |
Ik heb normaal een goede kwaliteit meel, maar dat is op en nu gebruik ik bloem van de Duitse Aldi (32 cent voor een kilo ![]() Als je goede bloem wilt hebben dan kun je wellicht bij een molen terecht. Ik heb er hier 1 in de buurt die allerlei soorten bloem en meel heeft. | |
HaverMoutKoekje | woensdag 12 augustus 2015 @ 18:28 |
tarwemeel waar teveel tarwe inzit? | |
qltel | woensdag 12 augustus 2015 @ 18:35 |
Ja, rare omschrijving.. ![]() Ik denk dat er teveel zemelen (zo heten die dingen toch, die specifiek zijn voor tarwebrood?) in zitten. Vandaar dat ik 't vermeng met witte bloem. En dan is het nog steeds donker genoeg. | |
nathalie85 | woensdag 12 augustus 2015 @ 18:36 |
Ik woon 1 km vanaf de Duitse grens dus dat komt goed! Dank voor de tips, ik ga me erin verdiepen en wanneer ik resultaat heb geboekt zal ik het hier laten zien! | |
mocha | donderdag 20 augustus 2015 @ 13:57 |
Brood ![]() Ik ga de topics eens goed doornemen. Wil wel eens vaker brood maken Van de week voor het eerst Focaccia gemaakt (Mary Berry recept) Ik was best tevreden ![]() | |
minilot | donderdag 20 augustus 2015 @ 18:18 |
Vandaag slordige baguettes gebakken. Oven bleek te klein voor mijn expres wat dunner uitgerolde broden dus ik moest proppen (raakte daarmee wat luchtigheid kwijt), en scheermesje in lame was duidelijk aan vervanging toe. Naja, ach. ![]() ![]() Ze staan nu af te koelen dus nog geen crumbshot. Recept was dat van Paul Hollywood uit the Great British Bakeoff van gisteren: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/paul_hollywoods_55351 | |
LeeHarveyOswald | donderdag 20 augustus 2015 @ 18:26 |
Te volle volkorenmeel? ![]() Tarwemeel wat je zeeft is (tarwe)bloem. Blijft tarwe ![]() Goede bloem is ongebleekt en steengemalen, daar zit de kiem van de kern nog in, maar de zemel is er uitgezeefd. De kiem is relatief vet en geeft een wat gele kleur aan de bloem. Bij fabrieksmatig gemalen bloem komt de kiem, met de zemel, terecht in je meel en niet in je bloem. Wittere bloem, minder vet, minder smaak. Door iets meel aan je bloem toe te voegen, krijg je wat van die kiem terug maar ook de zemel geeft wat kleur en smaak terug aan het meel. | |
Zo-is-dat | donderdag 20 augustus 2015 @ 20:48 |
Ahh je ziet het ook dat je ze een beetje in moest krimpen, anders waren ze toch wel heel top gelukt geweest! ![]() | |
HaverMoutKoekje | donderdag 20 augustus 2015 @ 21:42 |
soda bread, poging 1![]() Beetje te diep ingesneden denk ik achteraf. Weet nog niet of ik het lekker vind, de smaak past waarschijnlijk wel goed bij een stevige soep | |
Postbus100 | donderdag 20 augustus 2015 @ 21:49 |
Tof dat je het geprobeerd hebt! Hoe is de structuur? Zit er een beetje samenhang in? | |
HaverMoutKoekje | donderdag 20 augustus 2015 @ 21:54 |
vrij compact, maar het was een recept met zware melen zoals volkoren en rogge ![]() http://www.etenenzo.nl/blog/2013/02/janneke-bakt-soda-bread | |
qltel | donderdag 20 augustus 2015 @ 22:04 |
Ik wist dan ook niet hoe het heette.. ![]() Ik heb nu gelukkig weer goed meel. Ik heb 250 kilo graan gekocht, wat in een windmolen is gemalen, waarna het gries en de zemel eruit is gezeefd en die heb ik hier nu apart staan. Ik kan nu dus m'n meel-mix maken zoals ik die zelf wil. Het gries is inderdaad prachtig geel.. ![]() | |
HaverMoutKoekje | donderdag 20 augustus 2015 @ 22:06 |
250 kilo?!?!? wel muis-proof opgeborgen? ![]() | |
qltel | donderdag 20 augustus 2015 @ 22:14 |
Ik bak al het brood voor ons gezin zelf.. En graan wordt nu eenmaal maar 1x per jaar geoogst. Ik hoop wel dat het muisvrij blijft. Ik heb het graan hier overigens niet staan, wel het bloem, zemelen en gries. | |
Martijn1P | maandag 24 augustus 2015 @ 17:07 |
Als het brood van boven op verschillende plekken scheurt tijdens het bakken heeft het dan niet lang genoeg gerezen? | |
minilot | maandag 24 augustus 2015 @ 17:10 |
Heb je het brood wel aan de bovenzijde ingesneden? | |
LeeHarveyOswald | maandag 24 augustus 2015 @ 17:34 |
Wij bewaren het meel in deze: ![]() Gaat 120 liter in, een kilo of 80 a 85. Deksel sluit luchtdicht af. | |
qltel | maandag 24 augustus 2015 @ 17:57 |
Goede oplossing! Ik heb het voorlopig maar even in afsluitbare plastic emmers gedaan. | |
Martijn1P | maandag 24 augustus 2015 @ 18:19 |
Ja, maar ik denk diep genoeg. Niet met een scheermesje, maar met een gekarteld mes. Hoe diep moet de snee ongeveer zijn? Het brood bak ik op een steen en met stoom in de oven, dus dat zorgt voor een degelijke oven spring. Alleen scheurt het brood zo nu en dan open op enkele plekken aan de bovenkant. | |
Pietverdriet | maandag 24 augustus 2015 @ 20:02 |
Ga morgen weer eens proberen een brood te maken mbv most ipv water en gist. Dit recept Poolish/preferment 200g Federweißer (most) 200g Meel van harde tarwe voor het preferment het meel en de Federweisser vermengen en 12-16 uur laten staan Deeg De poolish/het preferment 300 gram roggemeel 600g meel van harde tarwe 100g Federweißer (most) 390g Water 20g Zout Deeg Ingredienten samenvoegen en goed kneden zodat de gluten zich vormen. 2 Uur laten rijzen Twee broden van vormen en in rijsmandjes doen, ca zes uur laten rijzen. De oven met chamottesteen er in bij 250 graden voorverwarmen. Water onder in de oven doen voor de stoom. 10 minuten op 250 graden bakken en dan de oven terugdraaien op 200 graden en nog 30 minuten verder bakken. Zit te denken om er ook een pizza mee te maken. [ Bericht 85% gewijzigd door Pietverdriet op 24-08-2015 20:25:17 ] | |
minilot | dinsdag 25 augustus 2015 @ 08:11 |
Leuk! Hou ons op de hoogte van het resultaat, ja? ![]() | |
minilot | dinsdag 25 augustus 2015 @ 08:13 |
Ik bakte gisteren voor het ontbijt vandaag een Scandinavisch brood met karnemelk, stroop, anijs- venkel- en karwijzaad. Moest eigenlijk roggemeel in maar dat bleek op te zijn, dus heb ik volkorenmeel gebruikt. ![]() Wat een zacht en lekker en aromatisch ding is dit! ![]() ![]() Recept: http://www.davidlebovitz.com/2013/07/sour-milk-bread-recipe/ | |
Isegrim | dinsdag 25 augustus 2015 @ 08:23 |
Oh, dat lijkt me wel een leuke voor on de bakkerij. Is het niet meer cake-achtig? | |
minilot | dinsdag 25 augustus 2015 @ 08:25 |
Nope. Lijkt zo door de vorm (gebakken in cakeblik), maar qua textuur is het helemaal niet zo. Zitten ook geen eieren in. Het Het lijkt vooral op een zachtere, aaibaardere versie van de Hollandse kruidkoek. Met andere specerijen. ![]() Door de venkel, anijs en karwij ruikt -ie ook echt belachelijk lekker tijdens het bakken ![]() ![]() [ Bericht 9% gewijzigd door minilot op 25-08-2015 08:41:28 ] | |
Pietverdriet | dinsdag 25 augustus 2015 @ 08:46 |
uiteraard | |
Pietverdriet | dinsdag 25 augustus 2015 @ 08:46 |
met roggemeel lijkt het me erg op ontbijtkoek | |
_Xbox_Master_ | woensdag 26 augustus 2015 @ 00:51 |
No knead met 20% volkoren ![]() ![]() [ Bericht 15% gewijzigd door _Xbox_Master_ op 26-08-2015 00:59:00 ] | |
Pietverdriet | donderdag 27 augustus 2015 @ 20:45 |
Het werd een smakelijk brood en een erg lekkere pizza. Het deeg rees erg goed, heb een deel opzij gezet als preferment voor het volgende brooddeeg. Je proeft niets van de most, het brood wordt niet zuur of zoet erdoor. | |
Zo-is-dat | zaterdag 12 september 2015 @ 14:40 |
Ciabatta gebakken, ze mogen nog luchtiger maar zijn erg lekker! En wat een leuk deeg om mee te werken zo slap en nat ![]() ![]() ![]() Desem + gist | |
Bleie | zaterdag 12 september 2015 @ 20:10 |
Mooi hoor. Voor mij zouden ze niet luchtiger hoeven (dan blijft er geen brood meer over tussen de gaten...) | |
Pietverdriet | zaterdag 12 september 2015 @ 20:15 |
Type 450 waarschijnlijk | |
HaverMoutKoekje | zondag 13 september 2015 @ 10:24 |
ok, vast een suffe vraag... Wat is de handigste manier om deeg in porties te verdelen? Met kunstof of metalen deegschraper? | |
Zo-is-dat | zondag 13 september 2015 @ 18:19 |
http://uitdekeukenvanarde(...)et-sesamzaadjes.html![]() Erg lekker! | |
Bleie | zondag 13 september 2015 @ 19:25 |
Ik deed het altijd met een koksmes, maar heb tegenwoordig een kunststof deegschraper, en dat gaat een stuk makkelijker. | |
Bleie | zondag 13 september 2015 @ 19:26 |
Mooi! | |
Grutsk | zaterdag 19 september 2015 @ 15:35 |
Vandaag een eerste poging gedaan tot vlechtbroodjes. Resultaat goedkope mixer aan gort en een chemische lucht door de hele kamer, maar het deeg staat wel mooi te rijzen ![]() Volgende keer maar lekker met de hand! | |
Joosie200 | zaterdag 19 september 2015 @ 17:31 |
Was het stiekem niet gewoon tijd voor wat beters? ![]() ![]() | |
Grutsk | zaterdag 19 september 2015 @ 19:47 |
Haha, ironisch genoeg hadden we vanochtend het idee om voor kerst een KitchenAid aan te schaffen. Maar dit was echt niet de bedoeling ![]() Het resultaat is alsvolgt. Niet heel bijzonder, maar wel gewoon lekker voor een eerste keer broodjes bakken. Misschien binnenkort eens een simpel brood proberen. ![]() | |
Isegrim | zaterdag 19 september 2015 @ 19:58 |
Ze zijn leuk! ![]() | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 26 september 2015 @ 09:37 |
Ga vandaag het volkorenbrood uit de OP maken, voor het eerst bakken met een poolish https://www.broodbakshop.nl/blog/recepten/volkorenbrood/ | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 26 september 2015 @ 20:35 |
Wat een werk eigenlijk ![]() vanochtend om 9.30 begonnen en brood staat nu nog af te koelen. Poolish maken, het eigenlijke deeg mengen en kwartier kneden, 1e rijs, plat slaan, rusten, deeg vormen, 2e rijs. Dan 40 minuten in de oven. (Slechte foto) ![]() | |
Zo-is-dat | vrijdag 2 oktober 2015 @ 17:06 |
Fougasse gebakken ![]() ![]() ![]() Zuurdesem met een snufje gist | |
Skeletor. | vrijdag 2 oktober 2015 @ 17:37 |
Oh, wat mooi. Pretzel-plus! | |
jitzzzze | zaterdag 3 oktober 2015 @ 09:16 |
Ben nu een paar weken aan het bakken, vooralsnog wat simpele bruine broden. Eerst als een echte barbaar met de koopman mixen. Na 2 weken had ik dat wel gezien en heb zelf alle ingrediënten bij een molen gekocht. Samen met een bakblik is het helemaal compleet. Het brood is altijd erg lekker, maar best korrelig en kruimeld verschrikkelijk. Waar kan dat door komen? | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 3 oktober 2015 @ 09:17 |
Te kort kneden? | |
jitzzzze | zaterdag 3 oktober 2015 @ 09:20 |
een minuut of 10, in een keukenmachine met deeghaak. Tot het een elastische bal geworden is | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 3 oktober 2015 @ 09:24 |
| |
jitzzzze | zaterdag 3 oktober 2015 @ 09:27 |
hm, ik vrees dat de mixer nog wat langer aan de slag moet. Het is wel glad als stop met mixen maar niet zoals in dat filmpje | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 3 oktober 2015 @ 09:31 |
dat zijn de gluten die hun werk hebben gedaan idd, het ene meel heeft ook meer gluten dan andere maar de basis is goed lang kneden. | |
Zo-is-dat | zaterdag 3 oktober 2015 @ 09:33 |
Op de website van dat filmpje:http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/?m=1 Vind je trouwens nog veel meer goede informatie over (basis)technieken voor brood bakken. Haar boek is trouwens ook een aanrader voor elke beginnende bakker! ![]() | |
jitzzzze | zaterdag 3 oktober 2015 @ 10:21 |
Thanks ![]() | |
Oceanonix | zaterdag 3 oktober 2015 @ 22:48 |
Meld me ook weer eens. Had voor mijn en tijdens mijn vakantie bijzonder weinig inspiratie. Nu weer lekker aan het bakken. Mijn zuurdesem heeft 5 weken verwaarlozing overleefd. ![]() ![]() eindelijk croissants gebakken. ![]() naar een idee van the GBBO, cranberry quickbread zag een stukje terug een fougasse staan, ook die staat nog op mijn lijstje. | |
minilot | zondag 4 oktober 2015 @ 08:35 |
Gaaf! Maar wat een boel werk is dat hè? ![]() Heb je toevallig ook een foto van de laagjes aan te binnenkant? ![]() Tip: als broodjes al bruin genoeg zijn van boven maar nog moeten doorgaren in de oven is heel losjes een velletje aluminiumfolie erop leggen een prima manier om zwarte stukjes korst te voorkomen. [ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 04-10-2015 08:42:51 ] | |
RobinOok | zondag 4 oktober 2015 @ 08:38 |
Vraagje : wat kosten 2 kleine broden en 2 chocolade chunk cookies bij elkaar.. :p | |
Isegrim | zondag 4 oktober 2015 @ 08:39 |
Was dit misschien bedoeld voor in het bakkerij-topic? ![]() | |
minilot | zondag 4 oktober 2015 @ 09:35 |
Nu bezig met dit: http://thewoksoflife.com/2015/01/milk-bread-2/ ![]() Bijna klaar met eerste rijs. Wat is het toch altijd een feest, met de hand een slap deeg kneden waar melk, room en ei in zit. ![]() | |
Zo-is-dat | zondag 4 oktober 2015 @ 09:37 |
Maar straks, hmmmm! Dan is t al het geplak waard ![]() | |
minilot | zondag 4 oktober 2015 @ 09:39 |
Nou, het plakken valt nog wel mee. Bij zulk zacht deeg (ook brioche enzo) hanteer ik de immer zeer goed werkende van-een-hoogte-op-het aanrecht-laten-vallen-kneedwijze. Alleen ben ik klein en onhandig en zit dus aan het einde van die twintig (!) minuten stukjes deeg in mijn wenkbrauwen en onder mijn oksels. ![]() | |
Oceanonix | zondag 4 oktober 2015 @ 11:17 |
Veel werk vind ik eigenlijk wel meevallen. Het duurt alleen lang omdat je het echt de tijd moet geven om te rusten. Nee geen laagjes foto gemaakt. ![]() Ze zijn donker geworden maar niet zwart. Op de foto lijkt het iets erger als in de praktijk. | |
minilot | zondag 4 oktober 2015 @ 12:45 |
*burp* Dat was een prima laat ontbijt! Mijn hand: ![]() Vriendhand: ![]() Mjjjjam! ![]() | |
Isegrim | zondag 4 oktober 2015 @ 13:15 |
![]() | |
Zo-is-dat | zondag 4 oktober 2015 @ 13:57 |
![]() ![]() ![]() | |
Sorella | zondag 4 oktober 2015 @ 14:34 |
Ze hebben het bij het melk brood over cake en brood bloem is dat hetzelfde als patent en gewone bloem ? | |
Zo-is-dat | zondag 4 oktober 2015 @ 16:31 |
![]() Voor ![]() En na ![]() ![]() Een Marguérite met zuurdesem ![]() |