abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 26 maart 2015 @ 10:15:14 #1
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_151048708
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/

Filmpje van O+ Vincent Talleu O+ :


Wat resultaten van uit het vorige topic

Rorsach


Zo-is-dat





_Xbox_master_



Bleie




Ferdii



[ Bericht 1% gewijzigd door qltel op 26-03-2015 10:22:23 ]
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 26 maart 2015 @ 10:16:41 #2
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_151048755
Laatste post:

Niet geknede broodjes



pi_151048872
quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2015 10:16 schreef qltel het volgende:
Laatste post:

Niet geknede broodjes

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Nice! Heb je een foto van de binnenkant?
En een recept? :P
pi_151051058
Mooi qtel! ^O^
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_151055274
quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2015 10:16 schreef qltel het volgende:
Laatste post:

Niet geknede broodjes

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Wat ziet de korst er leuk en bijzonder uit! :) Had je er iets op gedaan vóór het bakken?
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 26 maart 2015 @ 14:36:11 #6
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_151056880
Nou zeg, wat een belangstelling voor mijn simpele broodjes..

Eerst even een crumbshot:





Recept is gewoon dat van Vincent, maar dan met de halve hoeveelheden (dus 500 gram bloem, beetje gist en verse zout en water). Water wat minder dan normaal, zo'n 600 ml, zodat ik een wat steviger deeg zou krijgen waar broodjes van te vormen zijn. Dit met de hand kort door elkaar gekneed (omdat ik met de normale lepel-methode meer water nodig zou hebben).

Dit een nachtje laten rijzen, vanmorgen er een lange worst van gerold, deze met een deegschraper in broodjes verdeeld, 2 uur laten rijzen, en een half uurtje in de oven. Eerst 20 minuten met een bakje water erbij en een stuk karton eroverheen en toen dat karton bijna de fik in ging nog 10 minuten zonder het karton.

@Minilot. Niets meer dan dat bakje water. Ik heb laatst een brood gebakken met 3% boter er doorheen, dat gaf wel een prachtige korst (was een experiment om te kijken of het langer vers zou blijven).
pi_151056976
Brood blijft zeker langer goed met zaken als boter of volle melk erdoor. Paradox is echter: hoe 'verrijkter' het brood, hoe minder de kans dat er bij ons thuis iets van overblijft. *)
Let me see you stripped down to the bone
pi_151117972
Experiment: Rofco op 280 en direct na het inschieten helemaal uit:







O+ Experiment geslaagd!
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 28 maart 2015 @ 08:34:45 #9
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_151117999
Wauw, spectaculaire gaten!
pi_151118742
Oehhh goed experiment!!
pi_151118804
Vooral tof dat de kleur van de korst ook helemaal mooi is geworden terwijl de elementen dus uit waren. Die stralingswarmte is kennelijk genoeg.
pi_151122206
Ik wil ook een Rofco :'(
pi_151156934
Heb nu 2 broden in de oven staan, lekker bakken op deze regenachtige zondag. Ben erg benieuwd naar het resultaat, dit is de eerste keer dat ik brood bak. Verder wel pizza en rolade klaargemaakt in mijn oven, maar dat reizen... geen idee of dat goed verlopen is.
  zondag 29 maart 2015 @ 17:33:29 #14
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_151161223
Waar wilde je dat het brood heen ging dan? ;)

Foto's als ze klaar zijn?
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_151162761
quote:
1s.gif Op zondag 29 maart 2015 17:33 schreef Molo het volgende:
Waar wilde je dat het brood heen ging dan? ;)

Heeft volkoren een ander ov tarief dan wit?
pi_151165678
Vandaag als oefening voor de pasen matzes gemaakt.
Die zijn echt goed gelukt. Ze zijn alleen niet rond en trekken wat krom, maar de smaak is prima.

pi_151167158
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2015 12:18 schreef Rorsach het volgende:
Ik wil ook een Rofco :'(
De kleinste is voor 2 broodjes! Moet ik eens vragen wat die kost? :)
pi_151169686
http://www.rofco.be/files/prijslijst.pdf

Dat krijg ik er nooit door bij m'n vrouw.
  zondag 29 maart 2015 @ 21:09:31 #19
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_151169702
quote:
1s.gif Op zondag 29 maart 2015 20:23 schreef Isegrim het volgende:

[..]

De kleinste is voor 2 broodjes! Moet ik eens vragen wat die kost? :)
Dat zou ik ook leuk vinden om te horen! :D

Edit: Hmm dat gaat er voorlopig niet komen :X
pi_151173036
Ik had de prijzen al een keer opgezocht, ik had al niet ingepland in de nieuwe keuken....
De warmhoudlade die komt er wel. :D
pi_151173628
quote:
0s.gif Op zondag 29 maart 2015 21:09 schreef Rorsach het volgende:
http://www.rofco.be/files/prijslijst.pdf

Dat krijg ik er nooit door bij m'n vrouw.
Oh joh, de prijzen staan gewoon online tegenwoordig. ^O^
pi_151361916
Zo, bijna pasen, dus tijd voor een paasstol! *O*

Ik heb er ééntje in de oven zitten, maar helaas is die een beetje mislukt - de stol is open gegaan in de oven en het spijs is nu eruit komen zetten 8)7 Maar volgens mijn man gaat het om de smaak :+

Ik zal zo even een fotootje plaatsen van dit hopelijk lekkere misbaksel :Y
freedom is just another word for nothing left to lose
  zaterdag 4 april 2015 @ 17:47:22 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151362985
Heb een chamotte steen in mijn oven gedaan en sindsdien bakken pizza en brood een stuk beter
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 4 april 2015 @ 17:48:12 #24
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151363013
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2015 08:32 schreef Isegrim het volgende:
Experiment: Rofco op 280 en direct na het inschieten helemaal uit:


[ afbeelding ]


[ afbeelding ]

O+ Experiment geslaagd!
vrij nat deeg?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_151363111
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 april 2015 17:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

vrij nat deeg?
Valt mee, ik zou LHO ff moeten vragen maar ik geloof 65%.
pi_151368037
:9 _O- Mijn paasstol:


Hij's wel heel lekker!
(naar dit recept)
freedom is just another word for nothing left to lose
  zaterdag 4 april 2015 @ 20:34:44 #27
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_151368067
Bastogne koek meets paasstol! _O_
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_151368092
LOL!
pi_151368593
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 april 2015 20:34 schreef Molo het volgende:
Bastogne koek meets paasstol! _O_
Haha, precies mijn gedachte :D

quote:
0s.gif Op zaterdag 4 april 2015 20:34 schreef Lot_1 het volgende:
:9 _O- Mijn paasstol:
[ afbeelding ]

Hij's wel heel lekker!
(naar dit recept)
Hij zal er wel niet minder om smaken, enjoy morgen/overmorgen :9
mag het weten
pi_151389427


Aangesneden ziet het er wat beter uit, t was heerlijk!
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_151389989
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 april 2015 17:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

vrij nat deeg?
66% hydratatie.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_151418257
Paasbrunchdingen gebakken voor mijn schoonfamilie gister!

Paar telefoonfoto's:

Spaanse olijfolie-anijswafels (tortas de aceite)


Piepkleine maanzaadbolletjes:


Pain d'epi met tomaat en eentje met bacon:


Brioche met palmsuiker en kokosmelk:


Klassieke Engelse hot cross buns naar recept van Paul Hollywood:


Citroen-meringuehapjes met Frans taartdeeg:
http://www.davidlebovitz.(...)ough-a-la-francaise/

Was lekker! *O*

[ Bericht 7% gewijzigd door minilot op 06-04-2015 15:39:17 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_151421455
(Had voor twaalf man uiteindelijk zeven soorten brood gebakken. Ik heb alleen geen kneedmachine dus heb nu wel een tikkie spierpijn :') )
Let me see you stripped down to the bone
  maandag 6 april 2015 @ 17:20:03 #34
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_151422376
Geen tijd voor eentje inmiddels? Je gebruikt 'm toch vaak genoeg
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_151423015
quote:
1s.gif Op maandag 6 april 2015 17:20 schreef Molo het volgende:
Geen tijd voor eentje inmiddels? Je gebruikt 'm toch vaak genoeg
Ik vind ze echt te duur. En ik hou van het gevoel van met de hand kneden :)
Meestal bak ik natuurlijk ook maar voor twee personen, alleen gisteren niet..
Let me see you stripped down to the bone
  maandag 6 april 2015 @ 17:37:45 #36
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_151423076
Ja ok, zit wat in. Ik vind het niet lollig, het begin. Wel als het deeg heerlijk zacht en fluffy is O+

Net als kaas, courgettes en aubergines snijden, kan ik heel blij van worden.

(Ach ja, die mensen moeten er ook zijn he :P )
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_151425684
Nog eentje dan, van vandaag (voor bij het avondeten) :))



Witbrood, gebakken in een braadpan, met chilipeper, knoflook, tijm en olijfolie
Let me see you stripped down to the bone
pi_151425907
quote:
1s.gif Op maandag 6 april 2015 17:35 schreef minilot het volgende:

[..]

Ik vind ze echt te duur. En ik hou van het gevoel van met de hand kneden :)
Meestal bak ik natuurlijk ook maar voor twee personen, alleen gisteren niet..
Voor degen tot een kilo voldoet een handmixer ook wel.

Een kneedmachine (Dus geen planeetmenger) begint bij zo'n 600 euro, en heb je eigenlijk niet in het klein. En een planeetmenger met deeghaak levert, als je niet vaak veel bakt, vooral frustratie op. Ik ben blij dat ik straks in de bakkerij niet meer met die Kenwood aan het kutten ben.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_151427443
Mooie broden weer! Ik heb helaas geen tijd gehad om brood te bakken dit weekend. Hopelijk volgend weekend weer wel.

Ik heb een hekel aan met de hand kneden trouwens, ben ontzettend blij met de Bosch standmixer die ik mezelf vorig jaar cadeau heb gedaan; ook voor hakken e.d., maar ik gebruik hem toch het meest voor kneden. Doet-ie geweldig.
pi_151427445
Mijn handmixertje van vijftien euro is prima voor eiwit en slagroom opkloppen, maar trekt nog geen honderd gram brooddeeg :')

Maar deert niet, ik heb handen en vingers en die volstaan :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_151428620
quote:
0s.gif Op maandag 6 april 2015 19:45 schreef Bleie het volgende:
Ik heb een hekel aan met de hand kneden trouwens, ben ontzettend blij met de Bosch standmixer die ik mezelf vorig jaar cadeau heb gedaan; ook voor hakken e.d., maar ik gebruik hem toch het meest voor kneden. Doet-ie geweldig.
ik ook :D geen enkele frustratie.
maar ik kneed soms nog wel even na met de hand, al is het maar voor het gevoel :)
pi_151443199
quote:
0s.gif Op maandag 6 april 2015 20:18 schreef Elleska het volgende:

[..]

ik ook :D geen enkele frustratie.
maar ik kneed soms nog wel even na met de hand, al is het maar voor het gevoel :)
Ja, als het eenmaal helemaal zacht is, kneed het wel lekker. Doe ik ook vaak.

En de laatste keer dat ik krentenbollen maakte, dacht ik de krenten er makkelijk met de machine doorheen te kneden. Niet dus. De helft ging kapot, en de rest werd niet goed verdeeld, dus dat doe ik volgende keer gewoon weer met de hand.
pi_151804513
Stil hier. :o

Desembolletjes van vandaag:
pi_151804764
Mooooooi!

Maar waar is het kruiuiuiuim? :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_151804811
Bij de klant. :')
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 18 april 2015 @ 18:55:31 #46
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_151805517
Tja, ik bak 2 a 3 broden per week en zo af en toe broodjes, maar het heeft niet zoveel zin om die allemaal hier te melden, denk ik.. :)
pi_151819352
Ik heb gisteren voor het eerst in enige tijd weer brood gebakken: recept van Levine, maar een beetje aangepast naar een mix van spelt-, volkoren- en tarwemeel. Erg lekker weer, maar geen foto.

Ik blijf timing bij brood lastig vinden. Op de dag dat je het bakt, is het het lekkerst, maar het is nog best lastig om een brood dan op tijd klaar te hebben voor de lunch. Kan je bij elk recept de eerste rijs een nacht in de koelkast doen? Of moet je dan de hoeveelheid gist aanpassen of zo?
pi_151821414
quote:
0s.gif Op zondag 19 april 2015 10:58 schreef Bleie het volgende:
Ik heb gisteren voor het eerst in enige tijd weer brood gebakken: recept van Levine, maar een beetje aangepast naar een mix van spelt-, volkoren- en tarwemeel. Erg lekker weer, maar geen foto.

Ik blijf timing bij brood lastig vinden. Op de dag dat je het bakt, is het het lekkerst, maar het is nog best lastig om een brood dan op tijd klaar te hebben voor de lunch. Kan je bij elk recept de eerste rijs een nacht in de koelkast doen? Of moet je dan de hoeveelheid gist aanpassen of zo?
Hangt mede af van de temperatuur van de koelkast. Maar in principe kan het gewoon. Maar het blijft altijd proberen en zoeken naar de optimale werkwijze. :Y
pi_151833822
quote:
1s.gif Op zondag 19 april 2015 12:49 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Hangt mede af van de temperatuur van de koelkast. Maar in principe kan het gewoon. Maar het blijft altijd proberen en zoeken naar de optimale werkwijze. :Y
Geen idee hoe koud mijn koelkast precies staat. Maar ik ga het gewoon eens proberen. Maakt het nog uit of je de eerste of de tweede rijs in de koelkast doet?
pi_151833884
quote:
1s.gif Op zondag 19 april 2015 19:02 schreef Bleie het volgende:

[..]

Geen idee hoe koud mijn koelkast precies staat. Maar ik ga het gewoon eens proberen. Maakt het nog uit of je de eerste of de tweede rijs in de koelkast doet?
Wij hebben voorkeur voor de eerste, maar er zijn ook mensen die de tweede rijs in de koelkast doen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')