abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 26 maart 2015 @ 10:15:14 #1
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_151048708
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/

Filmpje van O+ Vincent Talleu O+ :


Wat resultaten van uit het vorige topic

Rorsach


Zo-is-dat





_Xbox_master_



Bleie




Ferdii



[ Bericht 1% gewijzigd door qltel op 26-03-2015 10:22:23 ]
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 26 maart 2015 @ 10:16:41 #2
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_151048755
Laatste post:

Niet geknede broodjes



pi_151048872
quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2015 10:16 schreef qltel het volgende:
Laatste post:

Niet geknede broodjes

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Nice! Heb je een foto van de binnenkant?
En een recept? :P
pi_151051058
Mooi qtel! ^O^
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_151055274
quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2015 10:16 schreef qltel het volgende:
Laatste post:

Niet geknede broodjes

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Wat ziet de korst er leuk en bijzonder uit! :) Had je er iets op gedaan vóór het bakken?
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 26 maart 2015 @ 14:36:11 #6
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_151056880
Nou zeg, wat een belangstelling voor mijn simpele broodjes..

Eerst even een crumbshot:





Recept is gewoon dat van Vincent, maar dan met de halve hoeveelheden (dus 500 gram bloem, beetje gist en verse zout en water). Water wat minder dan normaal, zo'n 600 ml, zodat ik een wat steviger deeg zou krijgen waar broodjes van te vormen zijn. Dit met de hand kort door elkaar gekneed (omdat ik met de normale lepel-methode meer water nodig zou hebben).

Dit een nachtje laten rijzen, vanmorgen er een lange worst van gerold, deze met een deegschraper in broodjes verdeeld, 2 uur laten rijzen, en een half uurtje in de oven. Eerst 20 minuten met een bakje water erbij en een stuk karton eroverheen en toen dat karton bijna de fik in ging nog 10 minuten zonder het karton.

@Minilot. Niets meer dan dat bakje water. Ik heb laatst een brood gebakken met 3% boter er doorheen, dat gaf wel een prachtige korst (was een experiment om te kijken of het langer vers zou blijven).
pi_151056976
Brood blijft zeker langer goed met zaken als boter of volle melk erdoor. Paradox is echter: hoe 'verrijkter' het brood, hoe minder de kans dat er bij ons thuis iets van overblijft. *)
Let me see you stripped down to the bone
pi_151117972
Experiment: Rofco op 280 en direct na het inschieten helemaal uit:







O+ Experiment geslaagd!
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 28 maart 2015 @ 08:34:45 #9
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_151117999
Wauw, spectaculaire gaten!
pi_151118742
Oehhh goed experiment!!
pi_151118804
Vooral tof dat de kleur van de korst ook helemaal mooi is geworden terwijl de elementen dus uit waren. Die stralingswarmte is kennelijk genoeg.
pi_151122206
Ik wil ook een Rofco :'(
pi_151156934
Heb nu 2 broden in de oven staan, lekker bakken op deze regenachtige zondag. Ben erg benieuwd naar het resultaat, dit is de eerste keer dat ik brood bak. Verder wel pizza en rolade klaargemaakt in mijn oven, maar dat reizen... geen idee of dat goed verlopen is.
  zondag 29 maart 2015 @ 17:33:29 #14
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_151161223
Waar wilde je dat het brood heen ging dan? ;)

Foto's als ze klaar zijn?
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_151162761
quote:
1s.gif Op zondag 29 maart 2015 17:33 schreef Molo het volgende:
Waar wilde je dat het brood heen ging dan? ;)

Heeft volkoren een ander ov tarief dan wit?
pi_151165678
Vandaag als oefening voor de pasen matzes gemaakt.
Die zijn echt goed gelukt. Ze zijn alleen niet rond en trekken wat krom, maar de smaak is prima.

pi_151167158
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2015 12:18 schreef Rorsach het volgende:
Ik wil ook een Rofco :'(
De kleinste is voor 2 broodjes! Moet ik eens vragen wat die kost? :)
pi_151169686
http://www.rofco.be/files/prijslijst.pdf

Dat krijg ik er nooit door bij m'n vrouw.
  zondag 29 maart 2015 @ 21:09:31 #19
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_151169702
quote:
1s.gif Op zondag 29 maart 2015 20:23 schreef Isegrim het volgende:

[..]

De kleinste is voor 2 broodjes! Moet ik eens vragen wat die kost? :)
Dat zou ik ook leuk vinden om te horen! :D

Edit: Hmm dat gaat er voorlopig niet komen :X
pi_151173036
Ik had de prijzen al een keer opgezocht, ik had al niet ingepland in de nieuwe keuken....
De warmhoudlade die komt er wel. :D
pi_151173628
quote:
0s.gif Op zondag 29 maart 2015 21:09 schreef Rorsach het volgende:
http://www.rofco.be/files/prijslijst.pdf

Dat krijg ik er nooit door bij m'n vrouw.
Oh joh, de prijzen staan gewoon online tegenwoordig. ^O^
pi_151361916
Zo, bijna pasen, dus tijd voor een paasstol! *O*

Ik heb er ééntje in de oven zitten, maar helaas is die een beetje mislukt - de stol is open gegaan in de oven en het spijs is nu eruit komen zetten 8)7 Maar volgens mijn man gaat het om de smaak :+

Ik zal zo even een fotootje plaatsen van dit hopelijk lekkere misbaksel :Y
freedom is just another word for nothing left to lose
  zaterdag 4 april 2015 @ 17:47:22 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151362985
Heb een chamotte steen in mijn oven gedaan en sindsdien bakken pizza en brood een stuk beter
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 4 april 2015 @ 17:48:12 #24
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151363013
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2015 08:32 schreef Isegrim het volgende:
Experiment: Rofco op 280 en direct na het inschieten helemaal uit:


[ afbeelding ]


[ afbeelding ]

O+ Experiment geslaagd!
vrij nat deeg?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_151363111
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 april 2015 17:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

vrij nat deeg?
Valt mee, ik zou LHO ff moeten vragen maar ik geloof 65%.
pi_151368037
:9 _O- Mijn paasstol:


Hij's wel heel lekker!
(naar dit recept)
freedom is just another word for nothing left to lose
  zaterdag 4 april 2015 @ 20:34:44 #27
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_151368067
Bastogne koek meets paasstol! _O_
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_151368092
LOL!
pi_151368593
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 april 2015 20:34 schreef Molo het volgende:
Bastogne koek meets paasstol! _O_
Haha, precies mijn gedachte :D

quote:
0s.gif Op zaterdag 4 april 2015 20:34 schreef Lot_1 het volgende:
:9 _O- Mijn paasstol:
[ afbeelding ]

Hij's wel heel lekker!
(naar dit recept)
Hij zal er wel niet minder om smaken, enjoy morgen/overmorgen :9
mag het weten
pi_151389427


Aangesneden ziet het er wat beter uit, t was heerlijk!
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_151389989
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 april 2015 17:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

vrij nat deeg?
66% hydratatie.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_151418257
Paasbrunchdingen gebakken voor mijn schoonfamilie gister!

Paar telefoonfoto's:

Spaanse olijfolie-anijswafels (tortas de aceite)


Piepkleine maanzaadbolletjes:


Pain d'epi met tomaat en eentje met bacon:


Brioche met palmsuiker en kokosmelk:


Klassieke Engelse hot cross buns naar recept van Paul Hollywood:


Citroen-meringuehapjes met Frans taartdeeg:
http://www.davidlebovitz.(...)ough-a-la-francaise/

Was lekker! *O*

[ Bericht 7% gewijzigd door minilot op 06-04-2015 15:39:17 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_151421455
(Had voor twaalf man uiteindelijk zeven soorten brood gebakken. Ik heb alleen geen kneedmachine dus heb nu wel een tikkie spierpijn :') )
Let me see you stripped down to the bone
  maandag 6 april 2015 @ 17:20:03 #34
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_151422376
Geen tijd voor eentje inmiddels? Je gebruikt 'm toch vaak genoeg
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_151423015
quote:
1s.gif Op maandag 6 april 2015 17:20 schreef Molo het volgende:
Geen tijd voor eentje inmiddels? Je gebruikt 'm toch vaak genoeg
Ik vind ze echt te duur. En ik hou van het gevoel van met de hand kneden :)
Meestal bak ik natuurlijk ook maar voor twee personen, alleen gisteren niet..
Let me see you stripped down to the bone
  maandag 6 april 2015 @ 17:37:45 #36
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_151423076
Ja ok, zit wat in. Ik vind het niet lollig, het begin. Wel als het deeg heerlijk zacht en fluffy is O+

Net als kaas, courgettes en aubergines snijden, kan ik heel blij van worden.

(Ach ja, die mensen moeten er ook zijn he :P )
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_151425684
Nog eentje dan, van vandaag (voor bij het avondeten) :))



Witbrood, gebakken in een braadpan, met chilipeper, knoflook, tijm en olijfolie
Let me see you stripped down to the bone
pi_151425907
quote:
1s.gif Op maandag 6 april 2015 17:35 schreef minilot het volgende:

[..]

Ik vind ze echt te duur. En ik hou van het gevoel van met de hand kneden :)
Meestal bak ik natuurlijk ook maar voor twee personen, alleen gisteren niet..
Voor degen tot een kilo voldoet een handmixer ook wel.

Een kneedmachine (Dus geen planeetmenger) begint bij zo'n 600 euro, en heb je eigenlijk niet in het klein. En een planeetmenger met deeghaak levert, als je niet vaak veel bakt, vooral frustratie op. Ik ben blij dat ik straks in de bakkerij niet meer met die Kenwood aan het kutten ben.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_151427443
Mooie broden weer! Ik heb helaas geen tijd gehad om brood te bakken dit weekend. Hopelijk volgend weekend weer wel.

Ik heb een hekel aan met de hand kneden trouwens, ben ontzettend blij met de Bosch standmixer die ik mezelf vorig jaar cadeau heb gedaan; ook voor hakken e.d., maar ik gebruik hem toch het meest voor kneden. Doet-ie geweldig.
pi_151427445
Mijn handmixertje van vijftien euro is prima voor eiwit en slagroom opkloppen, maar trekt nog geen honderd gram brooddeeg :')

Maar deert niet, ik heb handen en vingers en die volstaan :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_151428620
quote:
0s.gif Op maandag 6 april 2015 19:45 schreef Bleie het volgende:
Ik heb een hekel aan met de hand kneden trouwens, ben ontzettend blij met de Bosch standmixer die ik mezelf vorig jaar cadeau heb gedaan; ook voor hakken e.d., maar ik gebruik hem toch het meest voor kneden. Doet-ie geweldig.
ik ook :D geen enkele frustratie.
maar ik kneed soms nog wel even na met de hand, al is het maar voor het gevoel :)
pi_151443199
quote:
0s.gif Op maandag 6 april 2015 20:18 schreef Elleska het volgende:

[..]

ik ook :D geen enkele frustratie.
maar ik kneed soms nog wel even na met de hand, al is het maar voor het gevoel :)
Ja, als het eenmaal helemaal zacht is, kneed het wel lekker. Doe ik ook vaak.

En de laatste keer dat ik krentenbollen maakte, dacht ik de krenten er makkelijk met de machine doorheen te kneden. Niet dus. De helft ging kapot, en de rest werd niet goed verdeeld, dus dat doe ik volgende keer gewoon weer met de hand.
pi_151804513
Stil hier. :o

Desembolletjes van vandaag:
pi_151804764
Mooooooi!

Maar waar is het kruiuiuiuim? :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_151804811
Bij de klant. :')
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 18 april 2015 @ 18:55:31 #46
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_151805517
Tja, ik bak 2 a 3 broden per week en zo af en toe broodjes, maar het heeft niet zoveel zin om die allemaal hier te melden, denk ik.. :)
pi_151819352
Ik heb gisteren voor het eerst in enige tijd weer brood gebakken: recept van Levine, maar een beetje aangepast naar een mix van spelt-, volkoren- en tarwemeel. Erg lekker weer, maar geen foto.

Ik blijf timing bij brood lastig vinden. Op de dag dat je het bakt, is het het lekkerst, maar het is nog best lastig om een brood dan op tijd klaar te hebben voor de lunch. Kan je bij elk recept de eerste rijs een nacht in de koelkast doen? Of moet je dan de hoeveelheid gist aanpassen of zo?
pi_151821414
quote:
0s.gif Op zondag 19 april 2015 10:58 schreef Bleie het volgende:
Ik heb gisteren voor het eerst in enige tijd weer brood gebakken: recept van Levine, maar een beetje aangepast naar een mix van spelt-, volkoren- en tarwemeel. Erg lekker weer, maar geen foto.

Ik blijf timing bij brood lastig vinden. Op de dag dat je het bakt, is het het lekkerst, maar het is nog best lastig om een brood dan op tijd klaar te hebben voor de lunch. Kan je bij elk recept de eerste rijs een nacht in de koelkast doen? Of moet je dan de hoeveelheid gist aanpassen of zo?
Hangt mede af van de temperatuur van de koelkast. Maar in principe kan het gewoon. Maar het blijft altijd proberen en zoeken naar de optimale werkwijze. :Y
pi_151833822
quote:
1s.gif Op zondag 19 april 2015 12:49 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Hangt mede af van de temperatuur van de koelkast. Maar in principe kan het gewoon. Maar het blijft altijd proberen en zoeken naar de optimale werkwijze. :Y
Geen idee hoe koud mijn koelkast precies staat. Maar ik ga het gewoon eens proberen. Maakt het nog uit of je de eerste of de tweede rijs in de koelkast doet?
pi_151833884
quote:
1s.gif Op zondag 19 april 2015 19:02 schreef Bleie het volgende:

[..]

Geen idee hoe koud mijn koelkast precies staat. Maar ik ga het gewoon eens proberen. Maakt het nog uit of je de eerste of de tweede rijs in de koelkast doet?
Wij hebben voorkeur voor de eerste, maar er zijn ook mensen die de tweede rijs in de koelkast doen.
pi_151834293
quote:
1s.gif Op zondag 19 april 2015 19:04 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Wij hebben voorkeur voor de eerste, maar er zijn ook mensen die de tweede rijs in de koelkast doen.
Dank! Ik moet maar eens gaan experimenteren.
pi_151899160
Ik heb een no knead deegje staan sinds vanmiddag. Op kamertemperatuur. Is dat wat?
Wil er morgen mee aan de slag om een Ciabatta te maken.

Als ik pizzadeeg maak zet ik het een uurtje of 2 op kamertemp, vorm bolletjes en gaan dan de hele nacht de koelkast in. Dit recept zegt (voor dit brooddeeg) bij kamertemp laten staan en nu slaan de twijfels toe?

Gebruikt:
•125 gram bloem
•125 gram La Tua Farina type 00
Minder dan een half theelepeltje gist
Minder dan een half theelepeltje zout
•1 eetlepel olijfolie
pi_151987794
Deel van de batch van vandaag:


Links boven & rechts onder zijn broden met 30% volkoren roggemeel en karwijzaad, de andere twee zijn witbroden met vijgen en walnoot.





La derecha oprime, la izquierda libera
pi_151987823
Karwijzaad :r sorry. Verder zien ze er prachtig uit. Die vijg/walnoot lijkt me dan wel weer lekker.
Somebody that I used to know
pi_151987825
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 april 2015 18:32 schreef ChilllayD het volgende:
Ik heb een no knead deegje staan sinds vanmiddag. Op kamertemperatuur. Is dat wat?
Wil er morgen mee aan de slag om een Ciabatta te maken.

Als ik pizzadeeg maak zet ik het een uurtje of 2 op kamertemp, vorm bolletjes en gaan dan de hele nacht de koelkast in. Dit recept zegt (voor dit brooddeeg) bij kamertemp laten staan en nu slaan de twijfels toe?

Gebruikt:
•125 gram bloem
•125 gram La Tua Farina type 00
Minder dan een half theelepeltje gist
Minder dan een half theelepeltje zout
•1 eetlepel olijfolie
Waarschijnlijk wat te laat, maar na een tijdje zou ik het zelf toch wel koud zetten denk ik.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_151987902
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 april 2015 13:26 schreef Postbus100 het volgende:
Karwijzaad :r sorry.
Het is toch een van de populairdere. Vandaag waren er 9 stuks besteld! :)

quote:
Verder zien ze er prachtig uit. Die vijg/walnoot lijkt me dan wel weer lekker.
Dank. Hopelijk zijn ze dat ook; dit is de eerste keer dat ik ze gemaakt heb :D Heb er ook 1 voor mijzelf gebakken dus ik ga er achter komen :P
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_151993318
Ben ik de enige die het vijgen/walnoten brood heeft besteld?

[ Bericht 34% gewijzigd door n0a op 24-04-2015 17:09:45 ((Te snel verzonden.)) ]
pi_151993522
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 april 2015 17:08 schreef n0a het volgende:
Ben ik de enige die het vijgen/walnoten brood heeft besteld?

Nee, er waren er wel meer. :Y
pi_151993638
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 april 2015 17:18 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Nee, er waren er wel meer. :Y
Ik moet beter lezen :D. Leek me al zo raar :). Ben benieuwd!
pi_151998825
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 april 2015 17:08 schreef n0a het volgende:
Ben ik de enige die het vijgen/walnoten brood heeft besteld?

5 stuks besteld, 6 gebakken. Nummer 6 voor onszelf. :s)
La derecha oprime, la izquierda libera
  vrijdag 1 mei 2015 @ 09:43:37 #61
221912 minilot
Nancy boy
pi_152173419
Tipje, dit brood:
http://tworedbowls.com/20(...)cia-pimento-romesco/

Gisteren gemaakt, helaas geen foto's van. Verse kruiden uit de tuin gebruikt (citroentijm, rozemarijn en veeeeeeel oregano) en het was heel, héél erg lekker! :9
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 3 mei 2015 @ 15:19:06 #62
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_152234510
Dat brood klinkt heerlijk! Misschien dinsdag eens maken, dienst dus geen festival voor mij helaas. -O-

Vandaag twee meergranen busbroden met veel pitjes gebakken, per ongeluk voor de een de verkeerde gister gemaakte poolish gebruikt maar t is gelukkig allemaal goed gekomen :D

De verkeerde poolish was voor pitten en zaden pistoletjes dus die maar opnieuw gemaakt en vanavond bakken.
Er staat ook nog een desem brood te rijzen dus t ruikt al de hele dag lekker in huis! :9
pi_152249410
Ook weer eens brood gebakken. Twee Franse landbroden met zaden en pitten.





Erg lekker. De eerste is al op.
pi_152250704
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 mei 2015 09:43 schreef minilot het volgende:
Tipje, dit brood:
http://tworedbowls.com/20(...)cia-pimento-romesco/

Gisteren gemaakt, helaas geen foto's van. Verse kruiden uit de tuin gebruikt (citroentijm, rozemarijn en veeeeeeel oregano) en het was heel, héél erg lekker! :9
Ik had nog een bosje rozemarijn liggen en dit klonk zo lekker dat ik het meteen gemaakt heb, deeg staat nu een uur of 5 in de koelkast, maar het is al bijna uit de kom gerezen :@
  zondag 3 mei 2015 @ 23:41:03 #65
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_152251327
Een beetje, snel geschoten, resultaat van vandaag:



pi_152254300
quote:
1s.gif Op zondag 3 mei 2015 23:41 schreef Zo-is-dat het volgende:
Een beetje, snel geschoten, resultaat van vandaag:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Zien er goed uit!
pi_152449438
Vandaag als experiment voor onszelf een volkoren kamutbroodje meegebakken met 80% hydratatie. Hele mooie kruim, bijzondere smaak. Geen foto's gemaakt.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_152456149
Korte vraag voor de kenners hier :) Ik heb al een paar broden gebakken met volkorenmeel maar krijg het niet goed gerezen. Witbrood is geen enkel probleem. Een mix van 50-50 gaat al een stuk beter maar is nog niet optimaal luchtig. Ik vraag me af welke verhouding volkoren/wit meel je kan aanhouden zodat het nog steeds een gezond vezelrijk brood is? Welke verhouding gebruiken bakkers?
pi_152456344
Ik heb voor moederdag vandaag nog een paar 100% volkorenbroden gemaakt (eentje met pompoenpitten, rozijnen en gojibessen) Qua verhouding hield ik 500 gram volkorenmeel, 300 gram water, paar gram gist en zout aan. Verder eerst half uurtje op gang laten komen buiten de koelkast, vervolgens 24 uur in de koelkast, op kamertemperatuur laten komen en opbollen maar. Alvast op de schietplankje gelegd en met bloem bestoven huishoudfolie gebruikt om het in een paar uur te laten verdubbelen. Ondertussen de pizzasteen laten opwarmen in de oven en afbakken maar.

Een volkorenbatard en volkorenboule kwamen allebei prima de oven uit. Korst lekker crunchy, kruim prima. No pics maar mamlief vond ze lekker O+
mag het weten
pi_152463615
quote:
0s.gif Op zondag 10 mei 2015 13:04 schreef Heaven7 het volgende:
Korte vraag voor de kenners hier :) Ik heb al een paar broden gebakken met volkorenmeel maar krijg het niet goed gerezen. Witbrood is geen enkel probleem. Een mix van 50-50 gaat al een stuk beter maar is nog niet optimaal luchtig. Ik vraag me af welke verhouding volkoren/wit meel je kan aanhouden zodat het nog steeds een gezond vezelrijk brood is? Welke verhouding gebruiken bakkers?
Als ik een volkorenbrood bak, is dat enkel volkorenmeel. Maar dat zal altijd iets compacter blijven. Je kan proberen iets meer water toe te voegen, of het een langere rijstijd te geven.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_152464355
quote:
2s.gif Op zondag 10 mei 2015 17:17 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Als ik een volkorenbrood bak, is dat enkel volkorenmeel. Maar dat zal altijd iets compacter blijven. Je kan proberen iets meer water toe te voegen, of het een langere rijstijd te geven.
Oh! Ja de smaak is erg lekker van 100% volkoren maar het is compact als een roggebrood :( Ik doe toch iets fout.
  zondag 10 mei 2015 @ 21:05:42 #72
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_152470266
Brood foto sessie O+



Broden met pitten en zaden en honing spelt broodjes, beide ook een met bonus poezel :D








pi_152470307
Zien er heerlijk uit zo-is-dat ^O^
pi_152483295




Mn 1e melk witbrood, erg lekker :)
pi_152497171
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 april 2015 18:32 schreef ChilllayD het volgende:
Ik heb een no knead deegje staan sinds vanmiddag. Op kamertemperatuur. Is dat wat?
Wil er morgen mee aan de slag om een Ciabatta te maken.

Als ik pizzadeeg maak zet ik het een uurtje of 2 op kamertemp, vorm bolletjes en gaan dan de hele nacht de koelkast in. Dit recept zegt (voor dit brooddeeg) bij kamertemp laten staan en nu slaan de twijfels toe?

Gebruikt:
•125 gram bloem
•125 gram La Tua Farina type 00
Minder dan een half theelepeltje gist
Minder dan een half theelepeltje zout
•1 eetlepel olijfolie
Hoe is dit afgelopen?
  woensdag 13 mei 2015 @ 09:59:12 #76
39145 Aventura
Relax, het is maar Fok
pi_152552041
Ik lees al een tijdje mee. Wil zelf ook wel een keer gaan bakken :) Aan de kenners: in mij woonplaats gaat Edwin Klaasen een broodbakworkshop geven. Is dat wat? http://www.kookwinkel.nl/(...)pmetedwinklaasen.asp
pi_152552647
quote:
0s.gif Op woensdag 13 mei 2015 09:59 schreef Aventura het volgende:
Ik lees al een tijdje mee. Wil zelf ook wel een keer gaan bakken :) Aan de kenners: in mij woonplaats gaat Edwin Klaasen een broodbakworkshop geven. Is dat wat? http://www.kookwinkel.nl/(...)pmetedwinklaasen.asp
Hij is in elk geval een goede bakker. Vrij bekend ook.
pi_152552661
quote:
0s.gif Op maandag 11 mei 2015 10:36 schreef Questular het volgende:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Mn 1e melk witbrood, erg lekker :)
Kruim heeft een heerlijke kleur! :9
pi_152628753
Ik heb 500 gram glutenpoeder weten te vinden, welke verhouding gebruik ik voor een 100% volkorenbrood zodat ie mooi rijst?
  zaterdag 16 mei 2015 @ 14:49:50 #80
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_152650354
Mag ik even een luie vraag stellen?
Ik wil zachte, lichte, fluffy hamburgerbroodjes maken, misschien een beetje brioche-achtig? Wie heeft een beproeft recept? Ik wil liever niet zelf het wiel opnieuw uitvinden. En ik had het idee / de indruk dat de broodjes van Levine die vaak voorbij komen net iets steviger zijn dan wat ik zoek....

Wie kan me iets aanbevelen?
pi_152650818
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 14:49 schreef RobinOok het volgende:
Mag ik even een luie vraag stellen?
Ik wil zachte, lichte, fluffy hamburgerbroodjes maken, misschien een beetje brioche-achtig? Wie heeft een beproeft recept? Ik wil liever niet zelf het wiel opnieuw uitvinden. En ik had het idee / de indruk dat de broodjes van Levine die vaak voorbij komen net iets steviger zijn dan wat ik zoek....

Wie kan me iets aanbevelen?
Ikke!

Deze begin vd week gemaakt, voldoen exact aan je omschrijving: http://userealbutter.com/2015/05/06/brioche-recipe/
O+
Let me see you stripped down to the bone
  zaterdag 16 mei 2015 @ 15:15:01 #82
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_152650873
Yes! Dat wordt hem. Dank je!
(alleen ga ik ze zwart maken :P )
pi_152651165
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 15:15 schreef RobinOok het volgende:
Yes! Dat wordt hem. Dank je!
(alleen ga ik ze zwart maken :P )
Tof! Nu al zin in de foto's :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_152652752






Witbrood met honing en rozemarijn, 70% hydratatie (ex honing).
La derecha oprime, la izquierda libera
  zaterdag 16 mei 2015 @ 16:41:43 #85
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_152653275
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zondag 17 mei 2015 @ 22:48:38 #86
304776 SV-tje
Party a Lot
pi_152697465
Vandaag 1e dag van de cursus Brood 1 gehad bij Robert van Beckhoven. Leerzame dag en een volle vriezer rijker. Over 2 weken het vervolg en dan vooral gevulde broden.






http://www.partyalot.nl/
Catering, taarten en workshops
pi_152697899
quote:
0s.gif Op zondag 17 mei 2015 22:48 schreef SV-tje het volgende:
Vandaag 1e dag van de cursus Brood 1 gehad bij Robert van Beckhoven. Leerzame dag en een volle vriezer rijker. Over 2 weken het vervolg en dan vooral gevulde broden.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Foto 5 is net een AH pistoletje, hoe krijg je die zo mooi?
  zondag 17 mei 2015 @ 23:04:17 #88
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_152698043
quote:
0s.gif Op zondag 17 mei 2015 22:48 schreef SV-tje het volgende:
Vandaag 1e dag van de cursus Brood 1 gehad bij Robert van Beckhoven. Leerzame dag en een volle vriezer rijker. Over 2 weken het vervolg en dan vooral gevulde broden.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Wat veel verschillende ook! Super leuk :D
pi_152698049
Ik ben vooral benieuwd hoe je zachte puntjes maakt! Als mensen broodjes maken is de korst vrijwel altijd hard. Echt zachte puntjes of kadetjes, hoe maak je die? :o
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  zondag 17 mei 2015 @ 23:18:33 #90
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_152698575
OMG, dat ziet er toch verdorie lekker uit man! :9

(Bolussen en vlechtbroodjes, kun je me echt voor wakker maken O+ )
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_152699019
quote:
1s.gif Op zondag 17 mei 2015 23:04 schreef FutureFairytale het volgende:
Ik ben vooral benieuwd hoe je zachte puntjes maakt! Als mensen broodjes maken is de korst vrijwel altijd hard. Echt zachte puntjes of kadetjes, hoe maak je die? :o
What ^^ said. Hoe krijg je die witte puntjes zo soft en squishy :o
mag het weten
  zondag 17 mei 2015 @ 23:43:34 #92
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_152699537
Oef. Ik krijg wat trek hiervan :).
Meteen informatie opgezocht over zo'n workshop. Aardig aan de prijs :@. Maar het geld wel waard, SV?
pi_152703346
quote:
1s.gif Op zondag 17 mei 2015 23:04 schreef FutureFairytale het volgende:
Ik ben vooral benieuwd hoe je zachte puntjes maakt! Als mensen broodjes maken is de korst vrijwel altijd hard. Echt zachte puntjes of kadetjes, hoe maak je die? :o
als ik hier kijk dan zie ik allemaal poeders in de verkoop, KLEINBROODPOEDER ZACHTE LUXE en zo, staat verder geen ingredientenlijst bij en ben benieuwd of je daar bij workshops ook gebruik van maakt.
http://www.bijrobert.nl/w(...)es-voor-boulangerie/
pi_152704403
quote:
1s.gif Op zondag 17 mei 2015 23:04 schreef FutureFairytale het volgende:
Ik ben vooral benieuwd hoe je zachte puntjes maakt! Als mensen broodjes maken is de korst vrijwel altijd hard. Echt zachte puntjes of kadetjes, hoe maak je die? :o
Lagere temperatuur.
pi_152704473
quote:
0s.gif Op maandag 18 mei 2015 07:48 schreef computergirl het volgende:

[..]

als ik hier kijk dan zie ik allemaal poeders in de verkoop, KLEINBROODPOEDER ZACHTE LUXE en zo, staat verder geen ingredientenlijst bij en ben benieuwd of je daar bij workshops ook gebruik van maakt.
http://www.bijrobert.nl/w(...)es-voor-boulangerie/
Beetje teleurstellend dat hij dat soort producten gebruikt. -O- 'Zuurdesempoeder' heeft bijvoorbeeld niks met echt desem te maken en is gewoon een smaakstof...
pi_152705594
Dit zit er in kleinbroodpoeder:

Ingrediënten: dextrose, plantaardig vet (palm), weipoeder (MELK), TARWEgluten, suiker, TARWEbloem, TARWEzetmeel, SOJAmeel, emulgator E471, E481, E472e, enzymen (TARWE), broodverbeteraar E300, E920.

-O- Dat wil je toch helemaal niet in je brood? Dat is bedoeld voor fabrieksbrood.
pi_152706817
quote:
0s.gif Op maandag 18 mei 2015 10:07 schreef Isegrim het volgende:
Dit zit er in kleinbroodpoeder:

Ingrediënten: dextrose, plantaardig vet (palm), weipoeder (MELK), TARWEgluten, suiker, TARWEbloem, TARWEzetmeel, SOJAmeel, emulgator E471, E481, E472e, enzymen (TARWE), broodverbeteraar E300, E920.

-O- Dat wil je toch helemaal niet in je brood? Dat is bedoeld voor fabrieksbrood.
waar haal je die info vandaan?
pi_152707661
quote:
0s.gif Op maandag 18 mei 2015 10:56 schreef computergirl het volgende:

[..]

waar haal je die info vandaan?
Bakkersgroothandel. Dit zijn standaard industrieproducten.
pi_152708103
quote:
1s.gif Op maandag 18 mei 2015 11:29 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Bakkersgroothandel. Dit zijn standaard industrieproducten.
aha, thanks. Even al die e nummers nagekeken.
E920: L-cysteïne, soms gemaakt van haar!
pi_152708132
quote:
0s.gif Op maandag 18 mei 2015 11:45 schreef computergirl het volgende:

[..]

aha, thanks. Even al die e nummers nagekeken.
E920: L-cysteïne, soms gemaakt van haar!
Yup. Zie ook KvW. Zit in elk fabrieksbrood.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')