Wow ziet er mooi uit!quote:Op zondag 17 mei 2015 22:48 schreef SV-tje het volgende:
Vandaag 1e dag van de cursus Brood 1 gehad bij Robert van Beckhoven. Leerzame dag en een volle vriezer rijker. Over 2 weken het vervolg en dan vooral gevulde broden.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Dan vertekend de foto enorm, want het is een groot vloerbrood (14 dikke sneden). Vooral het vormen en op spanning brengen is het belangrijkste.quote:Op zondag 17 mei 2015 23:00 schreef computergirl het volgende:
[..]
Foto 5 is net een AH pistoletje, hoe krijg je die zo mooi?
Heel veel vocht in het deeg, is eigenlijk bij elk brood het idee.quote:Op zondag 17 mei 2015 23:30 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
What ^^ said. Hoe krijg je die witte puntjes zo soft en squishy
Het geld zeker waard, heb al eerder 2 patisserie workshops gevolgd Bij Robert.quote:Op zondag 17 mei 2015 23:43 schreef Helsinki het volgende:
Oef. Ik krijg wat trek hiervan.
Meteen informatie opgezocht over zo'n workshop. Aardig aan de prijs. Maar het geld wel waard, SV?
Niets van dat alles, ei, bloem, volkorenmeel, melk, water en gist is het enige wat er in zit.quote:Op maandag 18 mei 2015 07:48 schreef computergirl het volgende:
[..]
als ik hier kijk dan zie ik allemaal poeders in de verkoop, KLEINBROODPOEDER ZACHTE LUXE en zo, staat verder geen ingredientenlijst bij en ben benieuwd of je daar bij workshops ook gebruik van maakt.
http://www.bijrobert.nl/w(...)es-voor-boulangerie/
Robert predikt juist hoge temperaturen, niet drogen maar bakken.quote:
Hogere temperaturen voor zachtere broden?quote:Op maandag 18 mei 2015 22:12 schreef SV-tje het volgende:
Robert predikt juist hoge temperaturen, niet drogen maar bakken.
240 graden 8-10 minutenquote:Op maandag 18 mei 2015 22:43 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Hogere temperaturen voor zachtere broden?
ziet er uit als enorm bakbeest (quote:Op zondag 31 mei 2015 09:12 schreef qltel het volgende:
Goedemorgen,
Ik heb een
[ afbeelding ]
gekocht.
Bij de fabrikant van het apparaat nog 10 euro goedkoper..quote:Op zondag 31 mei 2015 09:23 schreef computergirl het volgende:
[..]
ziet er uit als enorm bakbeest (). 399 euro op ebay (nw)
, flinke investering maar als je heel veel bakt vast de moeite waard. Nu niet meer handmatig kneden?
Ha, wat een verschil! Juist omdat je no knead-brooddeeg niet hoeft te kneden vind ik het juist rete-makkelijk.quote:Op zondag 31 mei 2015 10:27 schreef qltel het volgende:
[..]
Bij de fabrikant van het apparaat nog 10 euro goedkoper..
Wat Rewimo al zegt.. En verder viel me wel gelijk op dat de structuur van het brood wat we gebakken hebben veel fijner is, doordat alles beter gemengd is.
Handmatig kneden lukt me gewoon niet (zwakke polsen) en de afgelopen maanden hebben we no-knead-brood gegeten. Erg lekker, maar ik vind het lastig dat het maken daarvan minimaal 14 uur duurt.
Nou ja, het waren zo'n zes teentjes per broodje en zo heftig als als van rauwe knoflook ga je er absoluut niet van ruiken, maar ik merk het toch wel een beetje hoor.quote:Op zondag 31 mei 2015 11:32 schreef Molo het volgende:
Gekarameliseerd valt wel mee toch?
Ik krijg nooit klachten iig en eet dat erg vaak
Hoeft niet hè? Met sterke polsen (en die kreeg ik juist door kneden) of geduld (gewoon je deeg een halve dag laten borrelen, hoef je niet eens te kneden) kun je zonder enig apparaat erg lekker brood bakken hoor!quote:Op zondag 31 mei 2015 11:46 schreef Sigaartje het volgende:
Ziet er goed uit. Maar het is volgens mij een hele hobby. Als ik die apparaten zie, zakt me de moed in de ledematen.
Ik heb een poging gedaan om een gebruikte Hobart te kopen, dat ging niet door en dus heb ik deze gekocht (voor minder geld dan een gebruikte Hobart kostquote:Op zondag 31 mei 2015 11:25 schreef minilot het volgende:
[..]
Maar toch even nieuwschierig: waarom zo'n zo'n enorm bakbeest en niet een reguliere consumenten-kneedmachine? Te weinig inhoud voor jullie broodbehoefte?
Ik snap dat wel ja.quote:Op zondag 31 mei 2015 12:02 schreef qltel het volgende:
[..]
Ik heb een poging gedaan om een gebruikte Hobart te kopen, dat ging niet door en dus heb ik deze gekocht (voor minder geld dan een gebruikte Hobart kost). Ik lees over consumenten-kneedmachines niet zulke goede verhalen, we hebben plek voor deze en we hebben zo iets goeds in huis staan wat hopelijk erg lang meegaat. Deze is ook van RVS en supermakkelijk schoon te maken.
Hoe groot is dat ding ongeveer?quote:Op zondag 31 mei 2015 09:12 schreef qltel het volgende:
Goedemorgen,
Ik heb een
[ afbeelding ]
gekocht.
60 cm ongeveer, dus dat valt op zich mee. Maar wel loodzwaarquote:Op zondag 31 mei 2015 13:08 schreef Postbus100 het volgende:
Hoe groot is dat ding ongeveer?Menshoog? Of juist formaat tafelmodel koelkast?
Oh, dat valt me dan wel weer mee. En gelukkig maar dat hij zwaar is, anders danst hij je keuken doorquote:Op zondag 31 mei 2015 13:49 schreef Rewimo het volgende:
[..]
60 cm ongeveer, dus dat valt op zich mee. Maar wel loodzwaar
Ik krijg hem niet van zijn plekquote:Op zondag 31 mei 2015 14:15 schreef Postbus100 het volgende:
Oh, dat valt me dan wel weer mee. En gelukkig maar dat hij zwaar is, anders danst hij je keuken door
quote:Op zondag 31 mei 2015 13:08 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Hoe groot is dat ding ongeveer?Menshoog? Of juist formaat tafelmodel koelkast?
1,5 liter..quote:Op zondag 31 mei 2015 16:11 schreef computergirl het volgende:
Is dat een literfles? Lijkt me nou dat je bakbeest wel meter hoog is
Vandaar het Meneer Rewimo en mevrouw qltel. We zijn getrouwd enzo..quote:Op zondag 31 mei 2015 16:26 schreef Postbus100 het volgende:
Ik denk al: ik heb het gevoel dat ik een gesprek aan het voeren ben met twee mensen over hetzelfde onderwerp. Ik zie nu pas dat jullie een stelletje zijn
Daar let ik nooit zo op. Bovendien zit ik ook veel mobiel en daar valt dat allemaal weg. Maar leuk!quote:Op zondag 31 mei 2015 16:29 schreef qltel het volgende:
[..]
Vandaar het Meneer Rewimo en mevrouw qltel. We zijn getrouwd enzo..
En vandaag was dus de twee dag, zoals gezegd vandaag de gevulde broden en croissants.quote:Op zondag 17 mei 2015 22:48 schreef SV-tje het volgende:
Vandaag 1e dag van de cursus Brood 1 gehad bij Robert van Beckhoven. Leerzame dag en een volle vriezer rijker. Over 2 weken het vervolg en dan vooral gevulde broden.
Die wil ik.quote:Op zondag 31 mei 2015 11:29 schreef minilot het volgende:
Oh ja, ik had ook nog broodjes. Wit, no-knead en nogal 'pungent', met gehalveerde teentjes gekarameliseerde knoflook in en flink wat Fontina-kaas op het deeg
[ afbeelding ]
Crumbshot:
[ afbeelding ]
Lekker stinken
Ziet er ook weer super uit zeg!quote:Op zondag 31 mei 2015 23:42 schreef SV-tje het volgende:
[..]
En vandaag was dus de twee dag, zoals gezegd vandaag de gevulde broden en croissants.
Worstenbroodjes, rozijnenbollen en croissantjes (van de restjes deeg)
[ afbeelding ]
Koffiekoeken
[ afbeelding ]
Kaas-uien en Kaasstokbrood
[ afbeelding ]
Het restant van de croissantjes ligt ongebakken in de vriezer voor een andere keer.
Croissants in 1 dag??? Kan volgens mij nooit veel zijn. Rest ziet er wel erg yummie uit!quote:Op zondag 31 mei 2015 23:42 schreef SV-tje het volgende:
[..]
En vandaag was dus de twee dag, zoals gezegd vandaag de gevulde broden en croissants.
Worstenbroodjes, rozijnenbollen en croissantjes (van de restjes deeg)
[ afbeelding ]
Koffiekoeken
[ afbeelding ]
Kaas-uien en Kaasstokbrood
[ afbeelding ]
Het restant van de croissantjes ligt ongebakken in de vriezer voor een andere keer.
Consumentenkneedmachines zijn geen kneedmachines maar planeetmengers met een deeghaak. Die maken andere bewegingen dan een kneedmachine, waardoor meel kan achterblijven (niet mengt met deeg) of deeg op kan kruipen.quote:Op zondag 31 mei 2015 12:02 schreef qltel het volgende:
[..]
Ik heb een poging gedaan om een gebruikte Hobart te kopen, dat ging niet door en dus heb ik deze gekocht (voor minder geld dan een gebruikte Hobart kost). Ik lees over consumenten-kneedmachines niet zulke goede verhalen, we hebben plek voor deze en we hebben zo iets goeds in huis staan wat hopelijk erg lang meegaat. Deze is ook van RVS en supermakkelijk schoon te maken.
Klopt, dit is ook een planeetmenger (en ik noem alles kneedmachinesquote:Op maandag 1 juni 2015 11:22 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Maar dit is óók een planeetmenger (en dus geen kneedmachine), dus ben benieuwd hoe dit bevalt
Wow!quote:Op zondag 31 mei 2015 23:42 schreef SV-tje het volgende:
[..]
En vandaag was dus de twee dag, zoals gezegd vandaag de gevulde broden en croissants.
Worstenbroodjes, rozijnenbollen en croissantjes (van de restjes deeg)
[ afbeelding ]
Koffiekoeken
[ afbeelding ]
Kaas-uien en Kaasstokbrood
[ afbeelding ]
Het restant van de croissantjes ligt ongebakken in de vriezer voor een andere keer.
Wauw, mooi hoor. Die koffiekoeken zouden zo in de winkel kunnen liggen.quote:Op zondag 31 mei 2015 23:42 schreef SV-tje het volgende:
[..]
En vandaag was dus de twee dag, zoals gezegd vandaag de gevulde broden en croissants.
Worstenbroodjes, rozijnenbollen en croissantjes (van de restjes deeg)
[ afbeelding ]
Koffiekoeken
[ afbeelding ]
Kaas-uien en Kaasstokbrood
[ afbeelding ]
Het restant van de croissantjes ligt ongebakken in de vriezer voor een andere keer.
quote:
quote:
quote:
quote:Op maandag 1 juni 2015 08:19 schreef devlinmr het volgende:
[..]
Croissants in 1 dag??? Kan volgens mij nooit veel zijn. Rest ziet er wel erg yummie uit!
quote:
Dank je wel allemaal!quote:Op maandag 1 juni 2015 13:03 schreef qltel het volgende:
[..]
Wauw, mooi hoor. Die koffiekoeken zouden zo in de winkel kunnen liggen.
Ook ik ken eerlijk gezegd geen croissantrecepten waarbij het deeg voorafgaand aan het vormen en bakken niet in elk geval een nacht (of in elk geval tenminste acht uur) hoort te rusten na of voor het lamineren, wat op zichzelf (met tussenpozen) ook al uren duurt.quote:Op maandag 1 juni 2015 20:22 schreef SV-tje het volgende:
@Devlinmr hoezo zouden de croissants niets kunnen worden? Hoe lang zou je er volgens jou over moeten doen en waarom?
Voor een echte Franse croissant (dus niet die Nederlandse rommel) trek ik zo'n 3 dagen uit. Minder kan, maar gaat ten koste van de smaak.quote:Op maandag 1 juni 2015 20:22 schreef SV-tje het volgende:
[..]
[..]
[..]
[..]
[..]
[..]
Dank je wel allemaal!
@Devlinmr hoezo zouden de croissants niets kunnen worden? Hoe lang zou je er volgens jou over moeten doen en waarom?
Mee eens!quote:Op dinsdag 2 juni 2015 08:42 schreef devlinmr het volgende:
[..]
Voor een echte Franse croissant (dus niet die Nederlandse rommel) trek ik zo'n 3 dagen uit. Minder kan, maar gaat ten koste van de smaak.
voorbeeld recept http://www.weekendbakery.(...)e-franse-croissants/
Begrijp nu ook waarom croissants in NL nooit smaken (behalve dan naar margarine)quote:Op dinsdag 2 juni 2015 08:42 schreef devlinmr het volgende:
[..]
Voor een echte Franse croissant (dus niet die Nederlandse rommel) trek ik zo'n 3 dagen uit. Minder kan, maar gaat ten koste van de smaak.
voorbeeld recept http://www.weekendbakery.(...)e-franse-croissants/
Kijk daar heb ik wat aan, weet ik dat ik dat voortaan thuis ook ga doen. Deze croissants hebben alles bij elkaar uur of 6 geduurd om te maken. Dus ook niet dat je denkt dat het binnen 10 minuten gebeurd is.quote:
Wel eens 'croissants' gekocht bij een Turkse bakker?quote:Op dinsdag 2 juni 2015 08:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Begrijp nu ook waarom croissants in NL nooit smaken (behalve dan naar margarine)
Niet per se. De ham-kaascroissants die ik als student vaak bij een Turkse bakker haalde, waren heerlijk. Maar verder vind ik croissants alleen lekker in Frankrijk.quote:Op zaterdag 6 juni 2015 19:24 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Wel eens 'croissants' gekocht bij een Turkse bakker?Slappe, kleffe dingen.
De meeste croissants zijn met roomboter. Zelfs die van de afbakafdeling van de supermarkt.quote:Op dinsdag 2 juni 2015 08:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Begrijp nu ook waarom croissants in NL nooit smaken (behalve dan naar margarine)
Nope. En als er al roomboter in zit, is het vaak roomboter concentraat enzo.quote:Op zondag 7 juni 2015 13:43 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
De meeste croissants zijn met roomboter. Zelfs die van de afbakafdeling van de supermarkt.
De Hoogvliet bakkerij smaakt echt goed naar roomboter. Staat ook op de ingrediëntenlijst. Vind ze ook lekker!quote:Op zondag 7 juni 2015 15:28 schreef Molo het volgende:
[..]
Nope. En als er al roomboter in zit, is het vaak roomboter concentraat enzo.
AH en Lidl iig zeker weten geen roomboter. En degenen met roomboter, zijn deels roomboter en deels ander vet, of roomboter concentraatquote:Op zondag 7 juni 2015 16:04 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
De Hoogvliet bakkerij smaakt echt goed naar roomboter. Staat ook op de ingrediëntenlijst. Vind ze ook lekker!
Die je zelf moet afbakken zijn vaak wel met margarine of concentraat.
Iets warmer zetten, tikje suiker er in, of heel iets rogge (10%) in je tarwedesem doenquote:Op zondag 7 juni 2015 08:12 schreef Zo-is-dat het volgende:
Zo er staan 20 zachte zuurdesem bolletjes voor de eerste rijs, klein deel van t tarwe zuurdesem vervangen door Rogge omdat die veel mooier actief is dan mijn tarwe. Die bubbelt wel maar rijst niet erg hoogbijkomend voordeel dat een beetje Rogge alleen naar meer smaak geeft.
http://uitdekeukenvanarde(...)t-zuurdesem.html?m=1
Iemand nog tips om m'n tarwe desem wat actiever te krijgen?
Thanks! Ik gebruik al steeds m'n Rogge desem lepel om de tarwe variant door te roeren, de suiker heb ik nog niet geprobeerd. T huis is vrij koud waar we nu wonen dus dat is ook wat lastig.quote:Op zondag 21 juni 2015 13:38 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Iets warmer zetten, tikje suiker er in, of heel iets rogge (10%) in je tarwedesem doen
Fraai resultaat!quote:Op maandag 22 juni 2015 10:25 schreef Bleie het volgende:
Dit weekend eindelijk weer eens brood gebakken.
Ik vul die van mij aan met koud water. Bewaarde de desems thuis in een wijnkoelkast (daar staat nu een nood-desemquote:Op maandag 22 juni 2015 10:57 schreef Zo-is-dat het volgende:
[..]
Thanks! Ik gebruik al steeds m'n Rogge desem lepel om de tarwe variant door te roeren, de suiker heb ik nog niet geprobeerd. T huis is vrij koud waar we nu wonen dus dat is ook wat lastig.
Mooi!quote:Op maandag 22 juni 2015 10:25 schreef Bleie het volgende:
Dit weekend eindelijk weer eens brood gebakken.
No-knead van Vincent Talleu:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
(Mag nog iets luchtiger, maar smaakte prima)
Gevuld focaccia van Levine
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
quote:
Dank!quote:
quote:Op maandag 22 juni 2015 14:02 schreef Bleie het volgende:
[..]
[..]
Dank!
Wat is broodbakken toch leuk. Gelukkig bijna zomervakantie, dan heb ik er (hopelijk) weer wat meer tijd voor.
Zeker leuk! Sinds ik een planeetmenger heb komt er hier ook meer uit de oven. Hij is ook prima voor appeltaart en koekjes, maar ik heb er ook al broodjes mee gemaakt. En zo'n 3 a 4 broden per week, niet te vergeten.quote:Op maandag 22 juni 2015 14:02 schreef Bleie het volgende:
[..]
[..]
Dank!
Wat is broodbakken toch leuk. Gelukkig bijna zomervakantie, dan heb ik er (hopelijk) weer wat meer tijd voor.
Dit!quote:
http://uitdekeukenvanarde(...)e-zuurdesem.html?m=1quote:Op vrijdag 26 juni 2015 11:13 schreef Questular het volgende:
Denk dat ik me ook eens aan het zuurdesem bakken wil wagen, Als iemand een mooi beginners recept heeft dan lees ik dat graag
Ja hoor. Afgelopen 4 weken op vakantie geweest en bij vrienden van ons waar we een weekje waren een no-knead-brood gebakken. Sinds gisteren weer thuis en dus begint het normale leven weer. Ik bak alle brood voor ons gezin zelf dus de eersten staan nu te rijzen.quote:
Dankjewel! Welk gedeelte van het 'mooie' lukt niet? Heb er niet veel verstand van maar wat ik heb gelezen en wat ik tijdens die workshop mee heb gekregen is het vormen/op spanning brengen zeer belangrijk voor een 'mooi 'eindresultaatquote:Op zondag 26 juli 2015 18:53 schreef qltel het volgende:
Mooi brood trouwens! Zo mooi krijg ik ze niet..
Het mooie gedeelte lukt niet.quote:Op maandag 27 juli 2015 08:07 schreef Trusten het volgende:
[..]
Dankjewel! Welk gedeelte van het 'mooie' lukt niet? Heb er niet veel verstand van maar wat ik heb gelezen en wat ik tijdens die workshop mee heb gekregen is het vormen/op spanning brengen zeer belangrijk voor een 'mooi 'eindresultaat
Kan je deze twee van harte aanradenquote:Op donderdag 30 juli 2015 09:24 schreef qltel het volgende:
[..]
Het mooie gedeelte lukt niet.![]()
Ik maak brood, en het smaakt prima maar ziet er meestal niet geweldig mooi uit.
Zoals die mooie strepen op jouw bovenste foto of de mooie gelijke bolletjes op de onderste. Ik zie trouwens dat dat alleen een kwestie van insnijden is, ik moet dat dus toch eens een keer proberen. Dat "op spanning" brengen is ook zoiets, een vriend van me die bakker is heeft me dat een keer uitgelegd, maar dat mag hij dus nog een keer gaan doen..
Bedankt voor de tips! Ik ga de filmpjes zo even bekijken.quote:Op donderdag 30 juli 2015 09:28 schreef Trusten het volgende:
[..]
Misschien heb je er wat aan, al is het natuurlijk het meest belangrijk dat het lekker is
Wat bij broodjes voor mij ook heel erg helpt is gewoon netjes afwegen. Als ik een klomp deeg op het oog in bijvoorbeeld zes porties moet verdelen kom ik altijd met ongelijke broodjes te zitten en dat ookgt rommelig. Gewoon weegschaal erbij, deeg wegen, gewicht delen door de hoeveelheid broodjes die je hebben wilt. En dan met behulp van de weegschaal voor exact hetzelfde wegende porties zorgen.quote:Op donderdag 30 juli 2015 09:56 schreef qltel het volgende:
[..]
Bedankt voor de tips! Ik ga de filmpjes zo even bekijken.
Keurig! Mooi plat ookquote:
Recept!quote:Op vrijdag 31 juli 2015 16:05 schreef Isegrim het volgende:
Ben op dag 2 van een brood dat 3 dagen kost. Zacht, fluffy brood zou het moeten worden, maar dan met zuurdesem. Ben heel benieuwd of het een succes wordt.
Deze, die ik ook al in het bakkerij-topic had gezet geloof ik:quote:
Gekocht, dankje!quote:Op vrijdag 31 juli 2015 22:15 schreef Isegrim het volgende:
.. ff zoeken op 'sourdough', de cursus van Teresa Greenway.
Watskeburt?quote:Op zaterdag 1 augustus 2015 11:44 schreef Trusten het volgende:
Nou m'n eerste zuurdesem les aan den lijve ondervonden: als je 50g desem ververst met 100g water en 100g bloem wil dat niet zeggen dat je (minimaal) 200g actief desem krijgt...
Had gisteren 50g desem gevoed met 100g water en 100g bloem, verwachting was dat ik dan (minimaal) 50g over zou houden om te bewaren maar dat was krap 15 :pquote:
Ah zo.quote:Op zaterdag 1 augustus 2015 12:16 schreef Trusten het volgende:
[..]
Had gisteren 50g desem gevoed met 100g water en 100g bloem, verwachting was dat ik dan (minimaal) 50g over zou houden om te bewaren maar dat was krap 15 :p
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |