abonnement Unibet Coolblue
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 20 augustus 2015 @ 22:14:44 #251
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_155392459
quote:
1s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 22:06 schreef computergirl het volgende:
250 kilo?!?!?
wel muis-proof opgeborgen? :D
Ik bak al het brood voor ons gezin zelf.. En graan wordt nu eenmaal maar 1x per jaar geoogst.
Ik hoop wel dat het muisvrij blijft. Ik heb het graan hier overigens niet staan, wel het bloem, zemelen en gries.
pi_155501531
Als het brood van boven op verschillende plekken scheurt tijdens het bakken heeft het dan niet lang genoeg gerezen?
pi_155501631
quote:
0s.gif Op maandag 24 augustus 2015 17:07 schreef Martijn1P het volgende:
Als het brood van boven op verschillende plekken scheurt tijdens het bakken heeft het dan niet lang genoeg gerezen?
Heb je het brood wel aan de bovenzijde ingesneden?
Let me see you stripped down to the bone
pi_155502533
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 22:14 schreef qltel het volgende:

[..]

Ik bak al het brood voor ons gezin zelf.. En graan wordt nu eenmaal maar 1x per jaar geoogst.
Ik hoop wel dat het muisvrij blijft. Ik heb het graan hier overigens niet staan, wel het bloem, zemelen en gries.
Wij bewaren het meel in deze:



Gaat 120 liter in, een kilo of 80 a 85. Deksel sluit luchtdicht af.
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 24 augustus 2015 @ 17:57:58 #255
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_155503484
quote:
2s.gif Op maandag 24 augustus 2015 17:34 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Wij bewaren het meel in deze:

[ afbeelding ]

Gaat 120 liter in, een kilo of 80 a 85. Deksel sluit luchtdicht af.
Goede oplossing!

Ik heb het voorlopig maar even in afsluitbare plastic emmers gedaan.
pi_155504143
quote:
0s.gif Op maandag 24 augustus 2015 17:10 schreef minilot het volgende:

[..]

Heb je het brood wel aan de bovenzijde ingesneden?
Ja, maar ik denk diep genoeg. Niet met een scheermesje, maar met een gekarteld mes. Hoe diep moet de snee ongeveer zijn?

Het brood bak ik op een steen en met stoom in de oven, dus dat zorgt voor een degelijke oven spring. Alleen scheurt het brood zo nu en dan open op enkele plekken aan de bovenkant.
  maandag 24 augustus 2015 @ 20:02:14 #257
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_155507567
Ga morgen weer eens proberen een brood te maken mbv most ipv water en gist.
Dit recept
Poolish/preferment

200g Federweißer (most)
200g Meel van harde tarwe

voor het preferment het meel en de Federweisser vermengen en 12-16 uur laten staan

Deeg

De poolish/het preferment
300 gram roggemeel
600g meel van harde tarwe
100g Federweißer (most)
390g Water

20g Zout


Deeg
Ingredienten samenvoegen en goed kneden zodat de gluten zich vormen.

2 Uur laten rijzen
Twee broden van vormen en in rijsmandjes doen, ca zes uur laten rijzen.
De oven met chamottesteen er in bij 250 graden voorverwarmen.
Water onder in de oven doen voor de stoom.
10 minuten op 250 graden bakken en dan de oven terugdraaien op 200 graden en nog 30 minuten verder bakken.


Zit te denken om er ook een pizza mee te maken.

[ Bericht 85% gewijzigd door Pietverdriet op 24-08-2015 20:25:17 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_155519554
quote:
1s.gif Op maandag 24 augustus 2015 20:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Ga morgen weer eens proberen een brood te maken mbv most ipv water en gist.
Leuk! Hou ons op de hoogte van het resultaat, ja? :Y
Let me see you stripped down to the bone
pi_155519566
Ik bakte gisteren voor het ontbijt vandaag een Scandinavisch brood met karnemelk, stroop, anijs- venkel- en karwijzaad. Moest eigenlijk roggemeel in maar dat bleek op te zijn, dus heb ik volkorenmeel gebruikt.



Wat een zacht en lekker en aromatisch ding is dit! :9 Eet het nu op met een lik boter en wat pure hagelslag. :)

Recept: http://www.davidlebovitz.com/2013/07/sour-milk-bread-recipe/
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 25 augustus 2015 @ 08:23:09 #260
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_155519639
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 augustus 2015 08:13 schreef minilot het volgende:
Ik bakte gisteren voor het ontbijt vandaag een Scandinavisch brood met karnemelk, stroop, anijs- venkel- en karwijzaad. Moest eigenlijk roggemeel in maar dat bleek op te zijn, dus heb ik volkorenmeel gebruikt.

[ afbeelding ]

Wat een zacht en lekker en aromatisch ding is dit! :9 Eet het nu op met een lik boter en wat pure hagelslag. :)

Recept: http://www.davidlebovitz.com/2013/07/sour-milk-bread-recipe/
Oh, dat lijkt me wel een leuke voor on de bakkerij. Is het niet meer cake-achtig?
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_155519664
quote:
1s.gif Op dinsdag 25 augustus 2015 08:23 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Oh, dat lijkt me wel een leuke voor on de bakkerij. Is het niet meer cake-achtig?
Nope. Lijkt zo door de vorm (gebakken in cakeblik), maar qua textuur is het helemaal niet zo. Zitten ook geen eieren in. Het Het lijkt vooral op een zachtere, aaibaardere versie van de Hollandse kruidkoek. Met andere specerijen. :) En veel minder zoet!

Door de venkel, anijs en karwij ruikt -ie ook echt belachelijk lekker tijdens het bakken :9 En blijft volgens David Lebovitz drie dagen goed op kamertemperatuur. Ook handig :)

[ Bericht 9% gewijzigd door minilot op 25-08-2015 08:41:28 ]
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 25 augustus 2015 @ 08:46:07 #262
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_155519885
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 augustus 2015 08:11 schreef minilot het volgende:

[..]

Leuk! Hou ons op de hoogte van het resultaat, ja? :Y
uiteraard
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 25 augustus 2015 @ 08:46:43 #263
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_155519894
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 augustus 2015 08:13 schreef minilot het volgende:
Ik bakte gisteren voor het ontbijt vandaag een Scandinavisch brood met karnemelk, stroop, anijs- venkel- en karwijzaad. Moest eigenlijk roggemeel in maar dat bleek op te zijn, dus heb ik volkorenmeel gebruikt.

[ afbeelding ]

Wat een zacht en lekker en aromatisch ding is dit! :9 Eet het nu op met een lik boter en wat pure hagelslag. :)

Recept: http://www.davidlebovitz.com/2013/07/sour-milk-bread-recipe/
met roggemeel lijkt het me erg op ontbijtkoek
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 26 augustus 2015 @ 00:51:35 #264
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_155546539
No knead met 20% volkoren :)




[ Bericht 15% gewijzigd door _Xbox_Master_ op 26-08-2015 00:59:00 ]
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
  donderdag 27 augustus 2015 @ 20:45:56 #265
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_155602473
quote:
1s.gif Op maandag 24 augustus 2015 20:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Ga morgen weer eens proberen een brood te maken mbv most ipv water en gist.
Dit recept
Poolish/preferment

200g Federweißer (most)
200g Meel van harde tarwe

voor het preferment het meel en de Federweisser vermengen en 12-16 uur laten staan

Deeg

De poolish/het preferment
300 gram roggemeel
600g meel van harde tarwe
100g Federweißer (most)
390g Water

20g Zout


Deeg
Ingredienten samenvoegen en goed kneden zodat de gluten zich vormen.

2 Uur laten rijzen
Twee broden van vormen en in rijsmandjes doen, ca zes uur laten rijzen.
De oven met chamottesteen er in bij 250 graden voorverwarmen.
Water onder in de oven doen voor de stoom.
10 minuten op 250 graden bakken en dan de oven terugdraaien op 200 graden en nog 30 minuten verder bakken.


Zit te denken om er ook een pizza mee te maken.
Het werd een smakelijk brood en een erg lekkere pizza. Het deeg rees erg goed, heb een deel opzij gezet als preferment voor het volgende brooddeeg. Je proeft niets van de most, het brood wordt niet zuur of zoet erdoor.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_156023790
Ciabatta gebakken, ze mogen nog luchtiger maar zijn erg lekker! En wat een leuk deeg om mee te werken zo slap en nat :9





Desem + gist
pi_156031965
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 september 2015 14:40 schreef Zo-is-dat het volgende:
Ciabatta gebakken, ze mogen nog luchtiger maar zijn erg lekker! En wat een leuk deeg om mee te werken zo slap en nat :9

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Desem + gist
Mooi hoor. Voor mij zouden ze niet luchtiger hoeven (dan blijft er geen brood meer over tussen de gaten...)
  zaterdag 12 september 2015 @ 20:15:29 #268
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_156032185
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 augustus 2015 17:27 schreef qltel het volgende:

[..]

geen idee, Die types zijn verschillend in verschillende landen, dacht ik. Maar ik neem aan dat het wel hetzelfde zal zijn, zoveel verschil zal er niet zitten tussen meel in supermarkten.
Type 450 waarschijnlijk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_156043392
ok, vast een suffe vraag...
Wat is de handigste manier om deeg in porties te verdelen? Met kunstof of metalen deegschraper?
pi_156056087
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2015 10:24 schreef computergirl het volgende:
ok, vast een suffe vraag...
Wat is de handigste manier om deeg in porties te verdelen? Met kunstof of metalen deegschraper?
Ik deed het altijd met een koksmes, maar heb tegenwoordig een kunststof deegschraper, en dat gaat een stuk makkelijker.
pi_156221310
Vandaag een eerste poging gedaan tot vlechtbroodjes. Resultaat goedkope mixer aan gort en een chemische lucht door de hele kamer, maar het deeg staat wel mooi te rijzen :D
Volgende keer maar lekker met de hand!
pi_156223589
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 september 2015 15:35 schreef Grutsk het volgende:
Vandaag een eerste poging gedaan tot vlechtbroodjes. Resultaat goedkope mixer aan gort en een chemische lucht door de hele kamer, maar het deeg staat wel mooi te rijzen :D
Volgende keer maar lekker met de hand!
Was het stiekem niet gewoon tijd voor wat beters? :P :D
mag het weten
pi_156226172
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 september 2015 17:31 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Was het stiekem niet gewoon tijd voor wat beters? :P :D
Haha, ironisch genoeg hadden we vanochtend het idee om voor kerst een KitchenAid aan te schaffen. Maar dit was echt niet de bedoeling :P

Het resultaat is alsvolgt. Niet heel bijzonder, maar wel gewoon lekker voor een eerste keer broodjes bakken. Misschien binnenkort eens een simpel brood proberen.

abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')