abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_154818002
Nèh. :D



Maar het crumbshot geeft hoop!



Luistert toch een heel stuk nauwer met desem, dit soort brood. :o
  zaterdag 1 augustus 2015 @ 15:05:20 #202
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_154818019
Ziet er wel mooi uit. Ben benieuwd of het beetje zacht is aan de binnenkant. Ja... Uhhh, hoe zeg je dat, niet droge kruim zeg maar :D
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_154818065
Ja, het kruim is lekker zacht. Het is een heerlijk brood, alleen nog niet esthetisch verantwoord. :+
  zaterdag 1 augustus 2015 @ 15:09:51 #204
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_154818101
^O^
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_154818368
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 augustus 2015 15:04 schreef Isegrim het volgende:
Nèh. :D

[ afbeelding ]

Maar het crumbshot geeft hoop!

[ afbeelding ]

Luistert toch een heel stuk nauwer met desem, dit soort brood. :o
Knus wel. :9 Maar waarom niet in een vorm gebakken om zo wat meer hoogte te krijgen? :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_154818499
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 augustus 2015 15:04 schreef Isegrim het volgende:
Nèh. :D
Vind ze er wel schattig en 'ambachtelijk' uit zien ;)
pi_154818647
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 augustus 2015 15:24 schreef minilot het volgende:

[..]

Knus wel. :9 Maar waarom niet in een vorm gebakken om zo wat meer hoogte te krijgen? :)
Ze zíjn in een vorm gebakken. :D
pi_154818662
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 augustus 2015 15:40 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Ze zíjn in een vorm gebakken. :D
Haha, ooh! Okee! :D Ahem!
Let me see you stripped down to the bone
pi_154818681
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 augustus 2015 15:41 schreef minilot het volgende:

[..]

Haha, ooh! Okee! :D Ahem!
Nog van de correcte afmetingen ook! Dus langer kneden! :Y
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 1 augustus 2015 @ 16:02:01 #210
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_154819083
Broodjes zijn heel aardig geworden. Filmpje "rond brood vormen" gevolgd en gewicht per broodje afgewogen. Ze waren wel tegen elkaar aan gerezen.. :)



Ik twijfel nu wel of ze misschien iets langer in de oven hadden gemoeten, de korst had wat harder gemogen.
pi_154819107
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 augustus 2015 16:02 schreef qltel het volgende:
Broodjes zijn heel aardig geworden. Filmpje "rond brood vormen" gevolgd en gewicht per broodje afgewogen.

[ afbeelding ]

Ik twijfel nu wel of ze misschien iets langer in de oven hadden gemoeten, de korst had wat harder gemogen.
Ietsje langer ja, worden ze ook wat mooier bruin. :) Inkwasten met melk of melk+losgeklopte eidoorer werkt ook voor een mooi korstje. Zonder met zoiets inkwasten blijven dit soort broodjes al snel wat witjes.

Wel fraai gelijkmatig zeg, mooi! ^O^
Let me see you stripped down to the bone
pi_154819136
Oh, en voor een goede verdeling van de zaadjes/pitjes erop:
Plat schaaltje vullen pet pitjes/zaadjes naar keuze. Broodbolletje inkwasten (met water of melk of eidooier+melk dus) en dan het bolletje ondersteboven door de pitjes/zaadjes rollen.

Krijg je een supergoede gelijkmatige verdeling van de pitjes/zaadjes over de bovenkant en blijven ze heel goed plakken. :Y
Let me see you stripped down to the bone
pi_154819343
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 augustus 2015 16:02 schreef qltel het volgende:
Broodjes zijn heel aardig geworden.
Goed gelukt toch voor een eerste poging? :Y
pi_154819567
Hmm mijn eerste zuurdesemprojectje is niet helemaal gelukt. Broden zijn in de oven totaal niet meer gerezen, dus de broden zijn veel te compact geworden.

Heb dit recept gevolgd:
http://uitdekeukenvanarde(...)jnen-pecannoten.html



Hoogstwaarschijnlijk ligt het aan één van deze twee zaken:

1. Tweede rijs is te lang geweest...ben namelijk een uur van huis geweest maar daarna leken ze nog niet goed genoeg gerezen dus nog half uurtje gewacht.

2. Kwam er, toen alles al klaar stond, achter dat mijn bloem van de molen bijna op was dus heb 180 gram bloem aangevuld met 200 gram 'supermarkt' bloem

Vond het deeg ook wat slapjes. Denken jullie?

Heb dit overigens altijd bij elke 'nieuwe' hobby, eerste poging is top en de tweede is dan mehhh -O-
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 1 augustus 2015 @ 17:02:55 #215
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_154820424
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 augustus 2015 16:03 schreef minilot het volgende:

[..]
Wel fraai gelijkmatig zeg, mooi! ^O^
Allemaal precies 100 gram deeg.. :)

quote:
0s.gif Op zaterdag 1 augustus 2015 16:04 schreef minilot het volgende:
Oh, en voor een goede verdeling van de zaadjes/pitjes erop:
Plat schaaltje vullen pet pitjes/zaadjes naar keuze. Broodbolletje inkwasten (met water of melk of eidooier+melk dus) en dan het bolletje ondersteboven door de pitjes/zaadjes rollen.

Krijg je een supergoede gelijkmatige verdeling van de pitjes/zaadjes over de bovenkant en blijven ze heel goed plakken. :Y
Bedankt voor de tip. Ik heb ze er nu gewoon met de hand op/in gedrukt na het vormen.
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 augustus 2015 16:13 schreef Trusten het volgende:

[..]

Goed gelukt toch voor een eerste poging? :Y
Het was niet helemaal mijn eerste poging met broodjes, maar wel de eerste poging met broodjes die ik op de goede manier gevormd heb..

Zo, en nu gaat de BBQ aan, daar kunnen we die broodjes mooi bij gebruiken.. :)
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 1 augustus 2015 @ 17:06:50 #216
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_154820508
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 augustus 2015 16:25 schreef Trusten het volgende:
2. Kwam er, toen alles al klaar stond, achter dat mijn bloem van de molen bijna op was dus heb 180 gram bloem aangevuld met 200 gram 'supermarkt' bloem
Ik bak de laatste weken met supermarktbloem (die broodjes ook). Komt van de Aldi in Duitsland (type 405) en kost 32 cent voor een kilo.
pi_154820646
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 augustus 2015 17:06 schreef qltel het volgende:
Ik bak de laatste weken met supermarktbloem (die broodjes ook). Komt van de Aldi in Duitsland (type 405) en kost 32 cent voor een kilo.
Ik had patentbloem, das type 45 geloof ik?
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 1 augustus 2015 @ 17:27:52 #218
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_154820965
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 augustus 2015 17:11 schreef Trusten het volgende:

[..]

Ik had patentbloem, das type 45 geloof ik?
geen idee, Die types zijn verschillend in verschillende landen, dacht ik. Maar ik neem aan dat het wel hetzelfde zal zijn, zoveel verschil zal er niet zitten tussen meel in supermarkten.
pi_154821244
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 augustus 2015 17:27 schreef qltel het volgende:

[..]

geen idee, Die types zijn verschillend in verschillende landen, dacht ik. Maar ik neem aan dat het wel hetzelfde zal zijn, zoveel verschil zal er niet zitten tussen meel in supermarkten.
Ik hoop dat een expert straks het verlossende antwoord kan geven :P ik heb namelijk begrepen dat het bloem uit de (Nederlandse) niet geschikt is voor brood vanwege een te laat eiwit gehalte, terwijl het voor koekjes etc juist weer wel heel geschikt is...
pi_154821495
Ook met het goedkoopste supermarktmeel kun je hele mooie broden bakken. :Y Heb je desem al eens met koude rijs (autolyse, hele nacht in koeling) geprobeerd? Dat is iets meer 'foolproof', minder foutgevoelig.
pi_154821533
Ik bak heel vaak uitstekende broodjes en broden (met allerlei soorten kruim en korst, afhankelijk van het recept) met de allergoedkoopste supermarktbloem van 35 cent per zak ofzo. :Y

Zo heel af en toe haal ik wel eens een zak eiwitrijke bloem bij de groothandel om een beetje mee te experimenteren, maar ik vind het verschil niet zo heel groot. Wel wat in smaak en kleur van het kruim, maar beslist niet in hoe hard het deeg rijst of de compactheid van het uiteindelijke kruim. Denk dus niet dat het daaraan ligt, Trusten. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_154821816
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 augustus 2015 17:53 schreef Isegrim het volgende:
Heb je desem al eens met koude rijs (autolyse, hele nacht in koeling) geprobeerd? Dat is iets meer 'foolproof', minder foutgevoelig.
Nope, was mijn eerste desembrood. Desem had ik gisteravond uit de koelkast gehaald en 'gevoerd'. Vanmorgen was het (iets meer dan) verdubbeld en heb ik het gebruikt. Zal er eens over lezen, thanks.

Hierbij nog een crumbshot ;)
pi_154822596
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 augustus 2015 18:07 schreef Trusten het volgende:

[..]

Nope, was mijn eerste desembrood. Desem had ik gisteravond uit de koelkast gehaald en 'gevoerd'. Vanmorgen was het (iets meer dan) verdubbeld en heb ik het gebruikt. Zal er eens over lezen, thanks.

Hierbij nog een crumbshot ;)
[ afbeelding ]
Maar dat is bepaald niet slecht voor de eerste keer hoor! En je hebt ook meteen voor een best lastig brood gekozen. :)
pi_154825840
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 augustus 2015 18:41 schreef Isegrim het volgende:
Maar dat is bepaald niet slecht voor de eerste keer hoor! En je hebt ook meteen voor een best lastig brood gekozen. :)
Thanks, moet zeggen dat hij ook erg goed smaakt :), ga hem binnenkort gewoon nog een keertje proberen
pi_154923980
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 augustus 2015 18:07 schreef Trusten het volgende:

[..]

Nope, was mijn eerste desembrood. Desem had ik gisteravond uit de koelkast gehaald en 'gevoerd'. Vanmorgen was het (iets meer dan) verdubbeld en heb ik het gebruikt. Zal er eens over lezen, thanks.

Hierbij nog een crumbshot ;)
[ afbeelding ]
Ziet er qua kruim toch hartstikke goed uit? O+
Let me see you stripped down to the bone
pi_154924005
Aangezien vanavond The Great British Bakeoff weer op de BBC begint heb ik vanmorgen iets gebakken uit een eerder seizoen (die van 2012):



Recept: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/middle_eastern_taboon_90922

:9 :9 :9

Drie ervan in de vriezer gegooid, de rest nu samen met collega's op mijn werk aan het opeten met hummus en koriander
Let me see you stripped down to the bone
pi_154929330
quote:
0s.gif Op woensdag 5 augustus 2015 12:35 schreef minilot het volgende:

[..]

Ziet er qua kruim toch hartstikke goed uit? O+
Ja het viel uiteindelijk erg mee :) punt is dat ik ook nog niet zo goed weet qua hoeveelheden deeg hoe groot e.e.a. zou moeten worden. Recept was schijnbaar ook voor twee kleinere broden...
pi_154931993
quote:
0s.gif Op woensdag 5 augustus 2015 12:36 schreef minilot het volgende:
Aangezien vanavond The Great British Bakeoff weer op de BBC begint heb ik vanmorgen iets gebakken uit een eerder seizoen (die van 2012):

[ afbeelding ]

Recept: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/middle_eastern_taboon_90922

:9 :9 :9

Drie ervan in de vriezer gegooid, de rest nu samen met collega's op mijn werk aan het opeten met hummus en koriander
yum.
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 6 augustus 2015 @ 21:16:35 #229
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_154965737
Vandaag samen met een vriend die bakker is een paar broodjes gebakken:





pi_154965802
was de sesam in de aanbieding ? :D
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 6 augustus 2015 @ 21:19:47 #231
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_154965824
quote:
1s.gif Op donderdag 6 augustus 2015 21:18 schreef computergirl het volgende:
was de sesam in de aanbieding ? :D
Hadden we gisteren gekocht.. :P
pi_155038497
hoe zit het met vochtgehalte als je ander meel gebruikt dan in recept?
deze overnight rolls, maar dan met verhouding volkoren/bloem omgedraaid bijvoorbeeld.

http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/
als ik precies de verhouding maak dan is het deeg s avonds veel droger dan op het voorbeeld plaatje, maar als ik wat extra vocht toevoeg is het na een nacht broodsoep en kan ik het deeg niet/nauwelijks vouwen en snijden
pi_155038660
Dat is een gevóel. :+ Nee, serieus. Het kan zelfs per merk verschillend zijn. Malingsgraad speelt ook mee. Maar je kunt altijd nog wat water of meel toevoegen vlak voor de bereiding.
pi_155153543
Heel inspirerend dit topic! Ik heb net afgelopen zondag voor het eerst een brood gebakken in de broodbakmachine. Met mix van soezie.... En vinden het maar niks...

Maar volgens mij moet het toch maar op de echte manier met meel en een oven. Iemand tips hoe te beginnen? Nu ik dit topic zo doorlees lijkt het me heel lastig.
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 12 augustus 2015 @ 17:44:20 #235
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_155153652
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 17:39 schreef nathalie85 het volgende:
Maar volgens mij moet het toch maar op de echte manier met meel en een oven. Iemand tips hoe te beginnen? Nu ik dit topic zo doorlees lijkt het me heel lastig.
Lastig? Dat valt wel mee.

In de OP staat een filmpje van Vincent Talleu. Bekijk het en doe (bijna) alles wat hij ook doet en je krijgt waarschijnlijk een erg lekker brood. En het enige wat je nodig hebt is een oude braadpan en de ingrediënten. En een oven uiteraard.. :+
pi_155154280
Dank je wel voor je snelle reactie! Dat moet te doen zijn! Nog tips voor goede kwaliteit meel? En de gist kan ik daarvoor gewoon gist uit de supermarkt gebruiken?
pi_155154473
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 18:14 schreef nathalie85 het volgende:
Nog tips voor goede kwaliteit meel? En de gist kan ik daarvoor gewoon gist uit de supermarkt gebruiken?
Meel van de molen of Amerikaanse patentbloem (ivm hoger eiwitgehalte). Supermarkt gist os prima, alleen opletten in het recept of het over droge of verse gist gaat

Hier staat veel nuttige info:

https://www.broodbakshop.(...)in-een-notendop.html
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 12 augustus 2015 @ 18:26:12 #238
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_155154632
Ik heb normaal een goede kwaliteit meel, maar dat is op en nu gebruik ik bloem van de Duitse Aldi (32 cent voor een kilo :) ). Indien nodig (voor tarwebrood) vermeng ik dat met wat tarwemeel wat ik nog heb staan en waar naar mijn smaak teveel tarwe in zit. Normaal heb ik verse gist, maar ik heb nu alleen droge gist en dat werkt beide prima. Ook met die goedkope bloem maak ik prima broden.

Als je goede bloem wilt hebben dan kun je wellicht bij een molen terecht. Ik heb er hier 1 in de buurt die allerlei soorten bloem en meel heeft.
pi_155154696
tarwemeel waar teveel tarwe inzit?
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 12 augustus 2015 @ 18:35:42 #240
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_155154884
quote:
1s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 18:28 schreef computergirl het volgende:
tarwemeel waar teveel tarwe inzit?
Ja, rare omschrijving.. :)

Ik denk dat er teveel zemelen (zo heten die dingen toch, die specifiek zijn voor tarwebrood?) in zitten. Vandaar dat ik 't vermeng met witte bloem. En dan is het nog steeds donker genoeg.
pi_155154893
Ik woon 1 km vanaf de Duitse grens dus dat komt goed!

Dank voor de tips, ik ga me erin verdiepen en wanneer ik resultaat heb geboekt zal ik het hier laten zien!
pi_155379173
Brood O+ Mooie dingen komen er langs zeg:)
Ik ga de topics eens goed doornemen. Wil wel eens vaker brood maken
Van de week voor het eerst Focaccia gemaakt (Mary Berry recept) Ik was best tevreden :s)
Just Breathe
pi_155384797
Vandaag slordige baguettes gebakken. Oven bleek te klein voor mijn expres wat dunner uitgerolde broden dus ik moest proppen (raakte daarmee wat luchtigheid kwijt), en scheermesje in lame was duidelijk aan vervanging toe. Naja, ach. :) Volgende keer beter!



Ze staan nu af te koelen dus nog geen crumbshot.

Recept was dat van Paul Hollywood uit the Great British Bakeoff van gisteren:
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/paul_hollywoods_55351
Let me see you stripped down to the bone
pi_155385042
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 18:35 schreef qltel het volgende:

[..]

Ja, rare omschrijving.. :)

Ik denk dat er teveel zemelen (zo heten die dingen toch, die specifiek zijn voor tarwebrood?) in zitten. Vandaar dat ik 't vermeng met witte bloem. En dan is het nog steeds donker genoeg.
Te volle volkorenmeel? :P

Tarwemeel wat je zeeft is (tarwe)bloem. Blijft tarwe :)

Goede bloem is ongebleekt en steengemalen, daar zit de kiem van de kern nog in, maar de zemel is er uitgezeefd. De kiem is relatief vet en geeft een wat gele kleur aan de bloem.

Bij fabrieksmatig gemalen bloem komt de kiem, met de zemel, terecht in je meel en niet in je bloem. Wittere bloem, minder vet, minder smaak.

Door iets meel aan je bloem toe te voegen, krijg je wat van die kiem terug maar ook de zemel geeft wat kleur en smaak terug aan het meel.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_155389621
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 18:18 schreef minilot het volgende:
Vandaag slordige baguettes gebakken. Oven bleek te klein voor mijn expres wat dunner uitgerolde broden dus ik moest proppen (raakte daarmee wat luchtigheid kwijt), en scheermesje in lame was duidelijk aan vervanging toe. Naja, ach. :) Volgende keer beter!

[ afbeelding ]

Ze staan nu af te koelen dus nog geen crumbshot.

Recept was dat van Paul Hollywood uit the Great British Bakeoff van gisteren:
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/paul_hollywoods_55351
Ahh je ziet het ook dat je ze een beetje in moest krimpen, anders waren ze toch wel heel top gelukt geweest! :9
pi_155391447
soda bread, poging 1

Beetje te diep ingesneden denk ik achteraf.
Weet nog niet of ik het lekker vind, de smaak past waarschijnlijk wel goed bij een stevige soep
pi_155391600
quote:
1s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 21:42 schreef computergirl het volgende:
soda bread, poging 1
[ link | afbeelding ]
Beetje te diep ingesneden denk ik achteraf.
Weet nog niet of ik het lekker vind, de smaak past waarschijnlijk wel goed bij een stevige soep
Tof dat je het geprobeerd hebt! Hoe is de structuur? Zit er een beetje samenhang in?
Somebody that I used to know
pi_155391791
quote:
1s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 21:49 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Tof dat je het geprobeerd hebt! Hoe is de structuur? Zit er een beetje samenhang in?
vrij compact, maar het was een recept met zware melen zoals volkoren en rogge

http://www.etenenzo.nl/blog/2013/02/janneke-bakt-soda-bread
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 20 augustus 2015 @ 22:04:12 #249
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_155392139
quote:
2s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 18:26 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Te volle volkorenmeel? :P

Tarwemeel wat je zeeft is (tarwe)bloem. Blijft tarwe :)

Goede bloem is ongebleekt en steengemalen, daar zit de kiem van de kern nog in, maar de zemel is er uitgezeefd. De kiem is relatief vet en geeft een wat gele kleur aan de bloem.
Ik wist dan ook niet hoe het heette.. :)

Ik heb nu gelukkig weer goed meel. Ik heb 250 kilo graan gekocht, wat in een windmolen is gemalen, waarna het gries en de zemel eruit is gezeefd en die heb ik hier nu apart staan. Ik kan nu dus m'n meel-mix maken zoals ik die zelf wil. Het gries is inderdaad prachtig geel.. :)
pi_155392198
250 kilo?!?!?
wel muis-proof opgeborgen? :D
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 20 augustus 2015 @ 22:14:44 #251
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_155392459
quote:
1s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 22:06 schreef computergirl het volgende:
250 kilo?!?!?
wel muis-proof opgeborgen? :D
Ik bak al het brood voor ons gezin zelf.. En graan wordt nu eenmaal maar 1x per jaar geoogst.
Ik hoop wel dat het muisvrij blijft. Ik heb het graan hier overigens niet staan, wel het bloem, zemelen en gries.
pi_155501531
Als het brood van boven op verschillende plekken scheurt tijdens het bakken heeft het dan niet lang genoeg gerezen?
pi_155501631
quote:
0s.gif Op maandag 24 augustus 2015 17:07 schreef Martijn1P het volgende:
Als het brood van boven op verschillende plekken scheurt tijdens het bakken heeft het dan niet lang genoeg gerezen?
Heb je het brood wel aan de bovenzijde ingesneden?
Let me see you stripped down to the bone
pi_155502533
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 22:14 schreef qltel het volgende:

[..]

Ik bak al het brood voor ons gezin zelf.. En graan wordt nu eenmaal maar 1x per jaar geoogst.
Ik hoop wel dat het muisvrij blijft. Ik heb het graan hier overigens niet staan, wel het bloem, zemelen en gries.
Wij bewaren het meel in deze:



Gaat 120 liter in, een kilo of 80 a 85. Deksel sluit luchtdicht af.
La derecha oprime, la izquierda libera
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 24 augustus 2015 @ 17:57:58 #255
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_155503484
quote:
2s.gif Op maandag 24 augustus 2015 17:34 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Wij bewaren het meel in deze:

[ afbeelding ]

Gaat 120 liter in, een kilo of 80 a 85. Deksel sluit luchtdicht af.
Goede oplossing!

Ik heb het voorlopig maar even in afsluitbare plastic emmers gedaan.
pi_155504143
quote:
0s.gif Op maandag 24 augustus 2015 17:10 schreef minilot het volgende:

[..]

Heb je het brood wel aan de bovenzijde ingesneden?
Ja, maar ik denk diep genoeg. Niet met een scheermesje, maar met een gekarteld mes. Hoe diep moet de snee ongeveer zijn?

Het brood bak ik op een steen en met stoom in de oven, dus dat zorgt voor een degelijke oven spring. Alleen scheurt het brood zo nu en dan open op enkele plekken aan de bovenkant.
  maandag 24 augustus 2015 @ 20:02:14 #257
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_155507567
Ga morgen weer eens proberen een brood te maken mbv most ipv water en gist.
Dit recept
Poolish/preferment

200g Federweißer (most)
200g Meel van harde tarwe

voor het preferment het meel en de Federweisser vermengen en 12-16 uur laten staan

Deeg

De poolish/het preferment
300 gram roggemeel
600g meel van harde tarwe
100g Federweißer (most)
390g Water

20g Zout


Deeg
Ingredienten samenvoegen en goed kneden zodat de gluten zich vormen.

2 Uur laten rijzen
Twee broden van vormen en in rijsmandjes doen, ca zes uur laten rijzen.
De oven met chamottesteen er in bij 250 graden voorverwarmen.
Water onder in de oven doen voor de stoom.
10 minuten op 250 graden bakken en dan de oven terugdraaien op 200 graden en nog 30 minuten verder bakken.


Zit te denken om er ook een pizza mee te maken.

[ Bericht 85% gewijzigd door Pietverdriet op 24-08-2015 20:25:17 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_155519554
quote:
1s.gif Op maandag 24 augustus 2015 20:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Ga morgen weer eens proberen een brood te maken mbv most ipv water en gist.
Leuk! Hou ons op de hoogte van het resultaat, ja? :Y
Let me see you stripped down to the bone
pi_155519566
Ik bakte gisteren voor het ontbijt vandaag een Scandinavisch brood met karnemelk, stroop, anijs- venkel- en karwijzaad. Moest eigenlijk roggemeel in maar dat bleek op te zijn, dus heb ik volkorenmeel gebruikt.



Wat een zacht en lekker en aromatisch ding is dit! :9 Eet het nu op met een lik boter en wat pure hagelslag. :)

Recept: http://www.davidlebovitz.com/2013/07/sour-milk-bread-recipe/
Let me see you stripped down to the bone
pi_155519639
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 augustus 2015 08:13 schreef minilot het volgende:
Ik bakte gisteren voor het ontbijt vandaag een Scandinavisch brood met karnemelk, stroop, anijs- venkel- en karwijzaad. Moest eigenlijk roggemeel in maar dat bleek op te zijn, dus heb ik volkorenmeel gebruikt.

[ afbeelding ]

Wat een zacht en lekker en aromatisch ding is dit! :9 Eet het nu op met een lik boter en wat pure hagelslag. :)

Recept: http://www.davidlebovitz.com/2013/07/sour-milk-bread-recipe/
Oh, dat lijkt me wel een leuke voor on de bakkerij. Is het niet meer cake-achtig?
pi_155519664
quote:
1s.gif Op dinsdag 25 augustus 2015 08:23 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Oh, dat lijkt me wel een leuke voor on de bakkerij. Is het niet meer cake-achtig?
Nope. Lijkt zo door de vorm (gebakken in cakeblik), maar qua textuur is het helemaal niet zo. Zitten ook geen eieren in. Het Het lijkt vooral op een zachtere, aaibaardere versie van de Hollandse kruidkoek. Met andere specerijen. :) En veel minder zoet!

Door de venkel, anijs en karwij ruikt -ie ook echt belachelijk lekker tijdens het bakken :9 En blijft volgens David Lebovitz drie dagen goed op kamertemperatuur. Ook handig :)

[ Bericht 9% gewijzigd door minilot op 25-08-2015 08:41:28 ]
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 25 augustus 2015 @ 08:46:07 #262
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_155519885
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 augustus 2015 08:11 schreef minilot het volgende:

[..]

Leuk! Hou ons op de hoogte van het resultaat, ja? :Y
uiteraard
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 25 augustus 2015 @ 08:46:43 #263
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_155519894
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 augustus 2015 08:13 schreef minilot het volgende:
Ik bakte gisteren voor het ontbijt vandaag een Scandinavisch brood met karnemelk, stroop, anijs- venkel- en karwijzaad. Moest eigenlijk roggemeel in maar dat bleek op te zijn, dus heb ik volkorenmeel gebruikt.

[ afbeelding ]

Wat een zacht en lekker en aromatisch ding is dit! :9 Eet het nu op met een lik boter en wat pure hagelslag. :)

Recept: http://www.davidlebovitz.com/2013/07/sour-milk-bread-recipe/
met roggemeel lijkt het me erg op ontbijtkoek
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 26 augustus 2015 @ 00:51:35 #264
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_155546539
No knead met 20% volkoren :)




[ Bericht 15% gewijzigd door _Xbox_Master_ op 26-08-2015 00:59:00 ]
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
  donderdag 27 augustus 2015 @ 20:45:56 #265
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_155602473
quote:
1s.gif Op maandag 24 augustus 2015 20:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Ga morgen weer eens proberen een brood te maken mbv most ipv water en gist.
Dit recept
Poolish/preferment

200g Federweißer (most)
200g Meel van harde tarwe

voor het preferment het meel en de Federweisser vermengen en 12-16 uur laten staan

Deeg

De poolish/het preferment
300 gram roggemeel
600g meel van harde tarwe
100g Federweißer (most)
390g Water

20g Zout


Deeg
Ingredienten samenvoegen en goed kneden zodat de gluten zich vormen.

2 Uur laten rijzen
Twee broden van vormen en in rijsmandjes doen, ca zes uur laten rijzen.
De oven met chamottesteen er in bij 250 graden voorverwarmen.
Water onder in de oven doen voor de stoom.
10 minuten op 250 graden bakken en dan de oven terugdraaien op 200 graden en nog 30 minuten verder bakken.


Zit te denken om er ook een pizza mee te maken.
Het werd een smakelijk brood en een erg lekkere pizza. Het deeg rees erg goed, heb een deel opzij gezet als preferment voor het volgende brooddeeg. Je proeft niets van de most, het brood wordt niet zuur of zoet erdoor.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_156023790
Ciabatta gebakken, ze mogen nog luchtiger maar zijn erg lekker! En wat een leuk deeg om mee te werken zo slap en nat :9





Desem + gist
pi_156031965
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 september 2015 14:40 schreef Zo-is-dat het volgende:
Ciabatta gebakken, ze mogen nog luchtiger maar zijn erg lekker! En wat een leuk deeg om mee te werken zo slap en nat :9

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Desem + gist
Mooi hoor. Voor mij zouden ze niet luchtiger hoeven (dan blijft er geen brood meer over tussen de gaten...)
  zaterdag 12 september 2015 @ 20:15:29 #268
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_156032185
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 augustus 2015 17:27 schreef qltel het volgende:

[..]

geen idee, Die types zijn verschillend in verschillende landen, dacht ik. Maar ik neem aan dat het wel hetzelfde zal zijn, zoveel verschil zal er niet zitten tussen meel in supermarkten.
Type 450 waarschijnlijk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_156043392
ok, vast een suffe vraag...
Wat is de handigste manier om deeg in porties te verdelen? Met kunstof of metalen deegschraper?
pi_156056087
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2015 10:24 schreef computergirl het volgende:
ok, vast een suffe vraag...
Wat is de handigste manier om deeg in porties te verdelen? Met kunstof of metalen deegschraper?
Ik deed het altijd met een koksmes, maar heb tegenwoordig een kunststof deegschraper, en dat gaat een stuk makkelijker.
pi_156221310
Vandaag een eerste poging gedaan tot vlechtbroodjes. Resultaat goedkope mixer aan gort en een chemische lucht door de hele kamer, maar het deeg staat wel mooi te rijzen :D
Volgende keer maar lekker met de hand!
pi_156223589
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 september 2015 15:35 schreef Grutsk het volgende:
Vandaag een eerste poging gedaan tot vlechtbroodjes. Resultaat goedkope mixer aan gort en een chemische lucht door de hele kamer, maar het deeg staat wel mooi te rijzen :D
Volgende keer maar lekker met de hand!
Was het stiekem niet gewoon tijd voor wat beters? :P :D
mag het weten
pi_156226172
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 september 2015 17:31 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Was het stiekem niet gewoon tijd voor wat beters? :P :D
Haha, ironisch genoeg hadden we vanochtend het idee om voor kerst een KitchenAid aan te schaffen. Maar dit was echt niet de bedoeling :P

Het resultaat is alsvolgt. Niet heel bijzonder, maar wel gewoon lekker voor een eerste keer broodjes bakken. Misschien binnenkort eens een simpel brood proberen.

pi_156226463
Ze zijn leuk! :Y
pi_156394347
Ga vandaag het volkorenbrood uit de OP maken, voor het eerst bakken met een poolish
https://www.broodbakshop.nl/blog/recepten/volkorenbrood/
pi_156406026
Wat een werk eigenlijk :D
vanochtend om 9.30 begonnen en brood staat nu nog af te koelen.
Poolish maken, het eigenlijke deeg mengen en kwartier kneden, 1e rijs, plat slaan, rusten, deeg vormen, 2e rijs. Dan 40 minuten in de oven.
(Slechte foto)
  vrijdag 2 oktober 2015 @ 17:06:36 #279
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_156551547
Fougasse gebakken O+






Zuurdesem met een snufje gist
pi_156552166
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 oktober 2015 17:06 schreef Zo-is-dat het volgende:
Fougasse gebakken O+

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]


Zuurdesem met een snufje gist
Oh, wat mooi. Pretzel-plus!
  Moderator zaterdag 3 oktober 2015 @ 09:16:18 #281
39093 crew  jitzzzze
Banaan in je oor
pi_156566689
Ben nu een paar weken aan het bakken, vooralsnog wat simpele bruine broden. Eerst als een echte barbaar met de koopman mixen.

Na 2 weken had ik dat wel gezien en heb zelf alle ingrediënten bij een molen gekocht. Samen met een bakblik is het helemaal compleet.

Het brood is altijd erg lekker, maar best korrelig en kruimeld verschrikkelijk. Waar kan dat door komen?
pi_156566698
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 oktober 2015 09:16 schreef jitzzzze het volgende:
Ben nu een paar weken aan het bakken, vooralsnog wat simpele bruine broden. Eerst als een echte barbaar met de koopman mixen.

Na 2 weken had ik dat wel gezien en heb zelf alle ingrediënten bij een molen gekocht. Samen met een bakblik is het helemaal compleet.

Het brood is altijd erg lekker, maar best korrelig en kruimeld verschrikkelijk. Waar kan dat door komen?
Te kort kneden?
  Moderator zaterdag 3 oktober 2015 @ 09:20:07 #283
39093 crew  jitzzzze
Banaan in je oor
pi_156566741
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 oktober 2015 09:20 schreef jitzzzze het volgende:

[..]

een minuut of 10, in een keukenmachine met deeghaak. Tot het een elastische bal geworden is
  Moderator zaterdag 3 oktober 2015 @ 09:27:23 #285
39093 crew  jitzzzze
Banaan in je oor
pi_156566805
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 oktober 2015 09:27 schreef jitzzzze het volgende:

[..]

hm, ik vrees dat de mixer nog wat langer aan de slag moet. Het is wel glad als stop met mixen maar niet zoals in dat filmpje
dat zijn de gluten die hun werk hebben gedaan idd, het ene meel heeft ook meer gluten dan andere maar de basis is goed lang kneden.
pi_156566829
Op de website van dat filmpje:http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/?m=1

Vind je trouwens nog veel meer goede informatie over (basis)technieken voor brood bakken. Haar boek is trouwens ook een aanrader voor elke beginnende bakker! :Y
  Moderator zaterdag 3 oktober 2015 @ 10:21:38 #288
39093 crew  jitzzzze
Banaan in je oor
pi_156567271
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 oktober 2015 09:31 schreef computergirl het volgende:

[..]

dat zijn de gluten die hun werk hebben gedaan idd, het ene meel heeft ook meer gluten dan andere maar de basis is goed lang kneden.
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 oktober 2015 09:33 schreef Zo-is-dat het volgende:
Op de website van dat filmpje:http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/?m=1

Vind je trouwens nog veel meer goede informatie over (basis)technieken voor brood bakken. Haar boek is trouwens ook een aanrader voor elke beginnende bakker! :Y
Thanks :)
pi_156581837
Meld me ook weer eens. Had voor mijn en tijdens mijn vakantie bijzonder weinig inspiratie. Nu weer lekker aan het bakken. Mijn zuurdesem heeft 5 weken verwaarlozing overleefd. *O*


eindelijk croissants gebakken.


naar een idee van the GBBO, cranberry quickbread

zag een stukje terug een fougasse staan, ook die staat nog op mijn lijstje.
  zondag 4 oktober 2015 @ 08:35:13 #290
221912 minilot
Nancy boy
pi_156587265
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 oktober 2015 22:48 schreef Oceanonix het volgende:
Meld me ook weer eens. Had voor mijn en tijdens mijn vakantie bijzonder weinig inspiratie. Nu weer lekker aan het bakken. Mijn zuurdesem heeft 5 weken verwaarlozing overleefd. *O*

[ afbeelding ]
eindelijk croissants gebakken.

Gaaf! Maar wat een boel werk is dat hè? :)
Heb je toevallig ook een foto van de laagjes aan te binnenkant? *)

Tip: als broodjes al bruin genoeg zijn van boven maar nog moeten doorgaren in de oven is heel losjes een velletje aluminiumfolie erop leggen een prima manier om zwarte stukjes korst te voorkomen.

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 04-10-2015 08:42:51 ]
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 4 oktober 2015 @ 08:38:16 #291
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_156587278
Vraagje : wat kosten 2 kleine broden en 2 chocolade chunk cookies bij elkaar.. :p
pi_156587285
quote:
0s.gif Op zondag 4 oktober 2015 08:38 schreef RobinOok het volgende:
Vraagje : wat kosten 2 kleine broden en 2 chocolade chunk cookies bij elkaar.. :p
Was dit misschien bedoeld voor in het bakkerij-topic? :+
  zondag 4 oktober 2015 @ 09:35:33 #293
221912 minilot
Nancy boy
pi_156587576
Nu bezig met dit:
http://thewoksoflife.com/2015/01/milk-bread-2/ :9

Bijna klaar met eerste rijs.
Wat is het toch altijd een feest, met de hand een slap deeg kneden waar melk, room en ei in zit. :')
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 4 oktober 2015 @ 09:37:36 #294
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_156587593
quote:
0s.gif Op zondag 4 oktober 2015 09:35 schreef minilot het volgende:
Nu bezig met dit:
http://thewoksoflife.com/2015/01/milk-bread-2/ :9

Bijna klaar met eerste rijs.
Wat is het toch altijd een feest, met de hand een slap deeg kneden waar melk, room en ei in zit. :')
Maar straks, hmmmm! Dan is t al het geplak waard :9
  zondag 4 oktober 2015 @ 09:39:50 #295
221912 minilot
Nancy boy
pi_156587608
quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 09:37 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Maar straks, hmmmm! Dan is t al het geplak waard :9
Nou, het plakken valt nog wel mee. Bij zulk zacht deeg (ook brioche enzo) hanteer ik de immer zeer goed werkende van-een-hoogte-op-het aanrecht-laten-vallen-kneedwijze. Alleen ben ik klein en onhandig en zit dus aan het einde van die twintig (!) minuten stukjes deeg in mijn wenkbrauwen en onder mijn oksels. :+
Let me see you stripped down to the bone
pi_156588516
quote:
0s.gif Op zondag 4 oktober 2015 08:35 schreef minilot het volgende:

[..]

Gaaf! Maar wat een boel werk is dat hè? :)
Heb je toevallig ook een foto van de laagjes aan te binnenkant? *)

Tip: als broodjes al bruin genoeg zijn van boven maar nog moeten doorgaren in de oven is heel losjes een velletje aluminiumfolie erop leggen een prima manier om zwarte stukjes korst te voorkomen.
Veel werk vind ik eigenlijk wel meevallen. Het duurt alleen lang omdat je het echt de tijd moet geven om te rusten.
Nee geen laagjes foto gemaakt. :'( En de rest is niet snijbaar want ligt in de vriezer.
Ze zijn donker geworden maar niet zwart. Op de foto lijkt het iets erger als in de praktijk.
  zondag 4 oktober 2015 @ 12:45:14 #297
221912 minilot
Nancy boy
pi_156589882
*burp* Dat was een prima laat ontbijt!

Mijn hand:


Vriendhand:


Mjjjjam!
Let me see you stripped down to the bone
pi_156590655
:9~
  zondag 4 oktober 2015 @ 13:57:14 #299
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_156591774
quote:
0s.gif Op zondag 4 oktober 2015 12:45 schreef minilot het volgende:
*burp* Dat was een prima laat ontbijt!

Mijn hand:
[ afbeelding ]

Vriendhand:
[ afbeelding ]

Mjjjjam!
[ afbeelding ]
:9~ :9~ :9~
pi_156592978
Ze hebben het bij het melk brood over cake en brood bloem is dat hetzelfde als patent en gewone bloem ?
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')