abonnement Unibet Coolblue
pi_146612672


deel 1
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven

deel 2
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #2

deel 3
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #3

deel 4
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #4

deel 5
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #5

deel 6
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #6

deel 7
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #7

deel 8
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #8

De Rosetta-missie: een fascinerende reis naar de oorsprong van het leven

2014 wordt een intensief jaar voor ESA’s kometenjager Rosetta. Na een reis van bijna tien jaar en een winterslaap van 957 dagen zal ruimtesonde Rosetta komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoeten. Als klap op de vuurpijl maakt lander Philae zich klaar om voor het eerst in de geschiedenis te landen op een komeet. Rosetta is één van de meest complexe en ambitieuze missies ooit. Tijd om de missie eens onder de loep te nemen.Sinds november 1993 hebben wetenschappers en ingenieurs uit Europa en de Verenigde Staten hun krachten gebundeld om de ruimtesonde Rosetta en een lander genaamd Philae te bouwen. Rosetta werd in 2004 gelanceerd en zette middels een aantal flyby’s langs de aarde en Mars koers richting komeet Churyumov-Gerasimenko. Rosetta in de buurt van de komeet Churyumov Gerasimenko krijgen is niet makkelijk. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars. “De Rosetta-missie is een fascinerende reis naar onze oorsprong,” vertelt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen. Daarnaast zal de ruimtesonde getuige zijn van de spectaculaire transformatie van de komeet naarmate de afstand tot de zon kleiner wordt.”

Rosetta’s twaalf jaar durende reis door de ruimte. Animatie:ESA.

Wakker worden
In juni 2011 werd Rosetta in een diepe winterslaap gebracht voor de koudste, meest afgelegen deel van de reis. Rosetta werd in een langzame draai gezet om de stabiliteit te handhaven en haar zonnevleugels naar zon gericht om zoveel mogelijk zonlicht als mogelijk op te vangen. “Het is de eerste missie voorbij de asteroïdengordel die afhankelijk is van energie-opwekking door de zon, waardoor de sonde in staat is te opereren op 800 miljoen kilometer van de zon.” ESA is bezorgd om de gezondheid van het ruimtevaartuig. Zonder kleerscheuren een ruimtereis van meer dan tien jaar doorkomen is heel wat. “De onderdelen van Rosetta zijn uitvoerig getest, zodat zij kan omgaan met de ontberingen in de ruimte. We weten niet meer van Rosetta als toen ze in de sluimerstand ging,” aldus Taylor. Op dit moment zijn zowel de komeet als Rosetta op de terugreis naar het binnenste van het zonnestelsel en staat het Rosetta-team klaar om op 20 januari 2014 Rosetta, na een winterslaap van 957 dagen, wakker te maken.

Ontmoeting
“Zodra we de ruimtesonde met succes uit de winterslaap hebben gehaald en de instrumenten uitvoerig zijn getest, zullen we voorzichtig de komeet naderen en metingen verrichten.” Op het moment dat Rosetta wakker wordt, bevindt de sonde zich op nog zo’n negen miljoen kilometer van de komeet. In mei 2014 is die afstand naar verwachting verkleind tot twee miljoen kilometer en dan worden de eerste beelden van de Churyumov-Gerasimenko verwacht.

BELANGRIJKE LES
De ruimtesonde Rosetta is gebouwd met technologie van de jaren negentig en is niet de eerste ruimtesonde die naar een komeet wordt gestuurd. ESA’s Giotto werd ontworpen om de mysteries rond de komeet Halley op te lossen. Op 13 maart 1986 vloog Giotto heel dicht langs de komeet. Niemand had verwacht dat de ruimtesonde het spervuur aan komeetstof zou overleven. Hoewel Giotto flink werd beschadigd tijdens de flyby, bleven de meeste instrumenten operationeel. “De Giotto-missie was voor de ESA een belangrijke les. Hierdoor kon de technologie voor toekomstige missies zoals Rosetta worden verbeterd.”


Een prachtig beeld van Rosetta boven Mars, gemaakt door de Philae-camera op een afstand van ongeveer duizend kilometer van Mars. Foto: CIVA / Philae / ESA.

Rosetta zal de eerste ruimtesonde zijn die, op korte afstand, getuige is van een spectaculaire transformatie van de komeet. De verwachting is dat het prachtige beelden oplevert, maar het is ook een groot gevaar. Naarmate de komeet in toenemende intensiteit wordt blootgesteld aan de straling van de zon begint het ijs te sublimeren. Het gas dat uit de kern ontsnapt neemt ook stof mee en dat leidt tot de vorming van twee staarten. De ionenstaart bevat geïoniseerd gas en stof en stroomt altijd in tegengestelde richting van de zon. De stofstaart van microscopische stofdeeltjes draait enigszins in de richting van de baanvan de komeet. Hoewel het gas en stof de helderheid verhoogt, verbergt het ook de kern van de komeet. Het gas en het stof kunnen er voor zorgen dat Rosetta en Philae schade oplopen. Rosetta zal komeet Churyumov-Gerasimenko in het koude gebied van het zonnestelsel ontmoeten op het moment dat de komeet nog geen activiteit vertoont. “Het ontwerp van de baan van Rosetta is zodanig goed uitgezocht dat het ruimtevaartuig de gevaarlijke gebieden vermijdt, zoals de staart van de komeet. De navigatiecamera en het regelsysteem rekent op het zien van een deel van de zonnige zijde van de komeet, zodat het ruimtevaartuig niet in het staartgebied terechtkomt.”

Landing
Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er een poging gedaan worden om te landen op een komeet. Rosetta zal een serie manoeuvres maken om dichtbij de komeet te komen en dan zal de snelheid worden verlaagd tot ongeveer 25 meter per seconde. Het naderen van een komeet, erom heen cirkelen en er ook nog eens op landen is en delicate aangelegenheid. Aangezien er weinig bekend is van de komeet moeten beelden en analyses van de komeet meer duidelijkheid verschaffen. “Aan de hand van die informatie besluiten wetenschappers en operationele teams wat de beste landingsplaats zal zijn. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van de lander het beste waarborgen.” Uiteindelijk wordt het ruimtevaartuig in een baan rond de kern van de komeet gebracht op een afstand van ongeveer 25 kilometer. “De zwaartekracht van de komeet is een miljoen keer kleiner dan die van de aarde. Een natuurlijke baan om de komeet is daardoor alleen mogelijk onder de 30 kilometer,” aldus Taylor. In november 2014 wordt de lander Philae losgelaten op een hoogte van ongeveer een kilometer en zal op loopsnelheid landen op de uitgekozen landingsplaats. Onmiddellijk na de landing zal een harpoen worden afgevuurd om de lander te verankeren en te voorkomen dat Philae ontsnapt aan de zeer zwakke zwaartekracht van de komeet. Op de komeet zal Philae hoge resolutie foto’s maken en boringen verrichten op het oppervlak. De ruimtesonde Rosetta zal in een baan om de komeet Churyumov-Gerasimenko blijven in de nabijheid van de ijzige kern. Het zal meer dan een jaar duren voordat de opmerkelijke missie, in december 2015, tot een einde komt.


Rosetta’s Philae lander op de kern van de komeet. Animatie: ESA / AOES Medialab

Op 20 januari 2014 werd Rosetta wakker en was klaar is voor de laatste etappe van haar bijzondere reis. “Ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn om dat te doen. Van daaruit moeten we de belangrijkste uitdagingen aangaan zoals de ontmoeting met de komeet en vervolgens de landing. Echter, voor mij is het belangrijkste aspect de wetenschap. Kometen zijn de meest primitieve objecten in het zonnestelsel. Een tijdcapsule uit de vroege stadia van de vorming van ons zonnestelsel. Kometen worden verantwoordelijk gehouden voor het leveren van een groot deel van het water in het zonnestelsel, waaronder het water op aarde. Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken,” aldus Taylor. De ijzige resten van de vorming van de planeten kunnen de sleutel zijn tot het ontrafelen van het mysterie dat ‘de oorsprong van het leven’ heet.12 november 2014 was de dag van de landing. Om 09.35 werd Philae losgekoppeld van Rosetta en braken de 'Seven Hours of Terror aan'
Net na 17:00 uur kwam het signaal binnen dat de lander Philae de afdaling naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko had overleefd
Ook heeft Philae kort na zijn vertrek een foto van Rosetta gemaakt. En omgekeerd fotografeerde Rosetta de vertrekkende Philae.
Een leuk weetje: omdat de zwaartekracht op komeet 67P/C-G beperkt is, weegt de lander eenmaal op het oppervlak van de komeet slechts één gram!

Philae2014 twitterde op woensdag 12-11-2014 om 17:04:09 Touchdown! My new address: 67P! #CometLanding reageer retweet
Komeetlander Philae heeft na een eerste stuiter van het oppervlak van de komeet 67P twee uur lang gezweefd voor het weer landde. En ook toen veerde de 100 kilo wegende doos met poten weer omhoog, nu voor zo'n 7 minuten.
Het stuiteren was voorspeld doordat 67P nauwelijks zwaartekracht heeft. Om stuiteren te voorkomen is Philae uitgerust met een harpoen en een stuwmotor, maar beide systemen bleken niet te werken tijdens de landing.

elakdawalla twitterde op donderdag 13-11-2014 om 00:35:51 !!!! ........... !!! ... !! RT @Philae_ROMAP: @Philae_ROMAP magnetic field analysis revealed 3 landings at 15:33, 17:26 and 17:33 UTC reageer retweet
De komende maanden moet Philae met de tien meetinstrumenten aan boord de oppervlakte en de kern van de komeet en de gassen die eruit vrijkomen bestuderen.

De missie van Rosetta kan doorgaan tot in 2016. Dan is de brandstof op en raakt de sonde te ver verwijderd van de zon om nog genoeg stroom op te wekken. "Dan zal hij zijn rondjes om 67P blijven draaien of misschien proberen we hem zachtjes op het oppervlak neer te leggen. Hij zal voor altijd blijven meereizen met de komeet."

De missie staat onder leiding van de Nederlander Fred Jansen. Het landingssysteem en de zonnepanelen zijn in Nederland gemaakt. De sonde is getest bij ruimtevaartlaboratorium Estec in Noordwijk.


Een aantal foto's uit het eerste topicWist je dat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko een liedje zingt? Deze melodie is niet met onze oren hoorbaar, maar wel op andere frequenties
https://soundcloud.com/esaops/a-singing-comet
Luister hier hoe het klinkt. Let op, de frequentie is 10.000 keer opgeschroefd om het wijsje te laten horen.


.
.
Live Stream

http://new.livestream.com/esa/cometlanding

of hier
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.
.


.
.

en inmiddels weten we dat Philae veilig is geland

*O*

een paar foto's van de landing

.
.
http://sci.esa.int/rosetta/

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.

Het originele krantenartikel van 10 jaar geleden
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146612681
De topics gaan aan als een speer :D
nee, jij dan!
pi_146612684
Dat vrouwtje van al die tweets mocht een vraag stellen. :P
gr gr
  donderdag 13 november 2014 @ 15:13:38 #4
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146612688
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:12 schreef Nattekat het volgende:
Zonnepanelen toch nog heel :D
wat een wel/niet/wel/niet communicatie daar :D
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146612706
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:12 schreef Maanvis het volgende:

[..]

in dat opzicht is het klote dat ze 'm nu net in het stukje waar de komeet richting de zon toe gaat hebben laten landen. anders konden ze een paar maanden wachten en hem dan beter verankeren als de komeet weer kouder wordt en de harpoenen zich dus beter in het ijs zullen schieten.
Dat is juist expres. De komeet gaat verder weg dan Rosetta kan bereiken, dus dan zouden ze jaren moeten wachten en dan kijken hoe de lander er aan toe is.

quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:12 schreef Molurus het volgende:

[..]

Om toch te mierenneuken, haaks op de zwaartekracht en haaks op het oppervlak van 67P zijn op veel plaatsen niet hetzelfde. :P
Vandaar dat hij verticaal staat, natuurlijk. Op een perfect rond voorwerp met een perfect zwaartekrachtsveld kun je niet verticaal landen.
pi_146612725
Ik heb al een tijdje geen beeld meer overigens, de rest wel? :{
nee, jij dan!
pi_146612737
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:14 schreef Gehenna het volgende:
Ik heb al een tijdje geen beeld meer overigens, de rest wel? :{
Ik heb prima beeld
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146612743
Ik volg het op tv, die is stabiel.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146612747
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:14 schreef Gehenna het volgende:
Ik heb al een tijdje geen beeld meer overigens, de rest wel? :{
http://rosetta.esa.int/ werkt prima
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146612759
Heb er een dubbel gevoel bij, aan de ene kant is de landing succesvol, maar er zijn een hoop haken en ogen aan verbonden.
pi_146612770
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:14 schreef Gehenna het volgende:
Ik heb al een tijdje geen beeld meer overigens, de rest wel? :{
Ik ook niet. Heb NPO aanstaan
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_146612776
Zo, die man spreekt even
pi_146612777
quote:
Die had ik ;(
nee, jij dan!
pi_146612781
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:15 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Heb er een dubbel gevoel bij, aan de ene kant is de landing succesvol, maar er zijn een hoop haken en ogen aan verbonden.
Het feit dat dat ding nog reageert en niet zwaar beschadigd of voor altijd verloren in de ruimte is maakt het al een succes. _O_
pi_146612786
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:15 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Heb er een dubbel gevoel bij, aan de ene kant is de landing succesvol, maar er zijn een hoop haken en ogen aan verbonden.
Met mogelijk ook unieke onderzoekskansen. Zie het als een uitdaging!
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator / Redactie Sport donderdag 13 november 2014 @ 15:16:02 #16
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_146612787
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:13 schreef Maanvis het volgende:

[..]

wat een wel/niet/wel/niet communicatie daar :D
Lijkt mij ook logischer dat het aan de schaduw ligt, anders was er vast en zeker meer beschadigd.
100.000 katjes
Fuck the EBU!
pi_146612798
ah hij doet 't weer :D
nee, jij dan!
pi_146612805
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:15 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Heb er een dubbel gevoel bij, aan de ene kant is de landing succesvol, maar er zijn een hoop haken en ogen aan verbonden.
Einstein gaf net een mooi antwoord op je statement :)
pi_146612824
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:15 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Heb er een dubbel gevoel bij, aan de ene kant is de landing succesvol, maar er zijn een hoop haken en ogen aan verbonden.
Ik ben erg onder de indruk. Een paar dingen hadden beter gekund, maar op een klein stukje rots landen op honderden miljoenen kilometers afstand.. dan zijn een paar foutjes imo best toegestaan.
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146612830
HIj hoeft niet te praten maar mag gewoon in beeld staan nu. :D
gr gr
pi_146612847
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:16 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Ik ben erg onder de indruk. Een paar dingen hadden beter gekund, maar op een klein stukje rots landen op honderden miljoenen kilometers afstand.. dan zijn een paar foutjes imo best toegestaan.
Ik ben al dagen helemaal vrolijk voor de mensheid. :@
pi_146612848
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:17 schreef Quyxz_ het volgende:
HIj hoeft niet te praten maar mag gewoon in beeld staan nu. :D
Oh, helaas... :P
gr gr
  donderdag 13 november 2014 @ 15:17:44 #23
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146612870
samenvatting van het nieuw nieuws tot nu toe?
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146612879
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:16 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Ik ben erg onder de indruk. Een paar dingen hadden beter gekund, maar op een klein stukje rots landen op honderden miljoenen kilometers afstand.. dan zijn een paar foutjes imo best toegestaan.
En onderweg meer dan 6 miljard kilometer afgelegd om er te komen... en dan de snelheid precies synchroniseren met een object dat vrijwel geen zwaartekracht heeft.

_O_ _O_ _O_
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146612881
Zey make mirakel possibel
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146612893
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:14 schreef Gehenna het volgende:
Ik heb al een tijdje geen beeld meer overigens, de rest wel? :{
hier wel hoor
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146612896
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:17 schreef Maanvis het volgende:
samenvatting van het nieuw nieuws tot nu toe?
Veel leesplezier http://www.reddit.com/live/tw0cnch7nxjx/
  donderdag 13 november 2014 @ 15:18:29 #28
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146612903
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:16 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Ik ben erg onder de indruk. Een paar dingen hadden beter gekund, maar op een klein stukje rots landen op honderden miljoenen kilometers afstand.. dan zijn een paar foutjes imo best toegestaan.
Als ik zelf aan dat project zou werken zou ik zo'n instelling van mezelf niet tolereren.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146612949
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:18 schreef Maanvis het volgende:
Als ik zelf aan dat project zou werken zou ik zo'n instelling van mezelf niet tolereren.
Rephrase: foutjes = leermomenten
beter? ;)
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
  Moderator / Redactie Sport donderdag 13 november 2014 @ 15:19:44 #30
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_146612958
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:17 schreef Maanvis het volgende:
samenvatting van het nieuw nieuws tot nu toe?
Philae ligt op z'n zij, ze durven mechanische instrumenten niet te gebruiken uit angst voor slechte dingen, zonnepanelen vast nog heel.
100.000 katjes
Fuck the EBU!
pi_146612963
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:18 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Als ik zelf aan dat project zou werken zou ik zo'n instelling van mezelf niet tolereren.
Je moet natuurlijk nooit tevreden zijn. (Ambition. :P ) Maar dat doet niets af aan het feit dat deze missie veel slechter af had kunnen lopen. Het is echt een indrukwekkende prestatie, alleen al om in orbit van die komeet te komen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146612972
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:18 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Als ik zelf aan dat project zou werken zou ik zo'n instelling van mezelf niet tolereren.
Dan zou je gillend gek worden in zo'n industrie. Perfectie is een goed doel maar je weet met zo'n project, dat al meer dan twintig jaar loopt, dat alles wat er mogelijk fout kan gaan ongeveer ook fout gaat. Je kunt beter je successen vieren.
pi_146612981
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:15 schreef Tchock het volgende:

[..]

Het feit dat dat ding nog reageert en niet zwaar beschadigd of voor altijd verloren in de ruimte is maakt het al een succes. _O_
Natuurlijk, de missie was al voor 80% een succes omdat Rosetta de komeet heeft bereikt, aldus André Kuijpers. Philae is slechts een (kortstondig) onderdeel van deze missie. Ik hoop dat we zo lang mogelijk kunnen genieten van het nieuws rondom Philae.
pi_146613008
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:20 schreef ROADRUNN3R het volgende:

[..]

Natuurlijk, de missie was al voor 80% een succes omdat Rosetta de komeet heeft bereikt, aldus Albert Kuijpers. Philae is slechts een (kortstondig) onderdeel van deze missie. Ik hoop dat we zo lang mogelijk kunnen genieten van het nieuws rondom Philae.
In theorie heeft hij een vrijwel oneindige levensduur, als de komeet hem niet lanceert of zelf uit elkaar valt. Alleen moet hij wel genoeg zon hebben. Zou toch tof zijn als Philae bij de volgende passage langs de zon nog of weer blijkt te reageren. :D
pi_146613029
Straks verplaatst Philae onder invloed van zonnewind enzo, weer een andere plek om te onderzoeken. En intussen levert het het soort soap-verhaal op dat juist wel eens heel goed zou kunnen zijn voor de PR. ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146613050
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:21 schreef Molurus het volgende:
Straks verplaatst Philae onder invloed van zonnewind enzo, weer een andere plek om te onderzoeken. En intussen levert het het soort soap-verhaal op dat juist wel eens heel goed zou kunnen zijn voor de PR. ^O^
Wat denk jij dat zonnewind is? :D
  donderdag 13 november 2014 @ 15:22:52 #37
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146613070
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:22 schreef Tchock het volgende:

[..]

Wat denk jij dat zonnewind is? :D
Surfen!
pi_146613073
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:22 schreef Tchock het volgende:

[..]

Wat denk jij dat zonnewind is? :D
Geladen deeltjes. :P
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146613082
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:21 schreef Molurus het volgende:
Straks verplaatst Philae onder invloed van zonnewind enzo, weer een andere plek om te onderzoeken. En intussen levert het het soort soap-verhaal op dat juist wel eens heel goed zou kunnen zijn voor de PR. ^O^
To be continued.... :P
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  Moderator / Redactie Sport donderdag 13 november 2014 @ 15:23:54 #40
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_146613110
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:22 schreef Tchock het volgende:

[..]

Wat denk jij dat zonnewind is? :D
Een lading deeltjes waarvan sommige een massa hebben. Zo gek is dat idee niet :P
100.000 katjes
Fuck the EBU!
pi_146613146
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:20 schreef Tchock het volgende:

[..]

In theorie heeft hij een vrijwel oneindige levensduur, als de komeet hem niet lanceert of zelf uit elkaar valt. Alleen moet hij wel genoeg zon hebben. Zou toch tof zijn als Philae bij de volgende passage langs de zon nog of weer blijkt te reageren. :D
Ik las op diverse sites dat het net zo goed slechts enkele dagen kan duren voordat Philae buiten gebruik raakt. Dat er 1 landingspoot in de lucht steekt, en er weinig zonne energie mogelijk is, maakt het erg aannemelijk dat de missie van Philae van korte duur zal zijn.
pi_146613173
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:22 schreef Molurus het volgende:

[..]

Geladen deeltjes. :P
Precies. Waarvan de meeste geen massa hebben. Die gaan niet zomaar op die afstand een massa van 100 kilo (hoe licht de zwaartekracht ook) van zijn plek optillen en ergens anders weer neerkwakken.
  donderdag 13 november 2014 @ 15:25:45 #43
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146613176
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:20 schreef Tchock het volgende:

[..]

Dan zou je gillend gek worden in zo'n industrie. Perfectie is een goed doel maar je weet met zo'n project, dat al meer dan twintig jaar loopt, dat alles wat er mogelijk fout kan gaan ongeveer ook fout gaat. Je kunt beter je successen vieren.
Maar kijk; ik ben programmeur, ik schrijf dus software. Als ik software voor 1 van die instrumenten zou moeten schrijven, en ik zou daarbij zo'n instelling hebben van 'maakt niet uit als het niet perfect is'.. dan kan het best zijn dat ik iets belangrijks vergeet te checken of uit te sluiten in mijn code. Wat tot resultaat heeft dat bepaalde software van mij niet helemaal naar verwachting werkt.. Dat kan desastreuse gevolgen hebben. Daarom dus :).
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146613225
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:24 schreef ROADRUNN3R het volgende:

[..]

Ik las op diverse sites dat het net zo goed slechts enkele dagen kan duren voordat Philae buiten gebruik raakt. Dat er 1 landingspoot in de lucht steekt, en er weinig zonne energie mogelijk is, maakt het erg aannemelijk dat de missie van Philae van korte duur zal zijn.
Werd net in de persconferentie uitgelegd. Philae gaat dan in een winterslaapmodus. Als zijn panelen weer zonlicht vangen warmt hij de batterijen en interne apparatuur op en dan gaat hij zichzelf opladen. Het kan dus best dat de lander over een paar dagen stil valt, maar het kan ook dat die dan tijden later weer tot leven komt.
pi_146613231
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:25 schreef Tchock het volgende:

[..]

Precies. Waarvan de meeste geen massa hebben. Die gaan niet zomaar op die afstand een massa van 100 kilo (hoe licht de zwaartekracht ook) van zijn plek optillen en ergens anders weer neerkwakken.
Verwaarloosbaar is het ook weer niet, het is de basis van het idee van een zonnezeil. Veel arbeid hoef je bij die zwaartekracht niet te verrichten. Bovendien zou ie wel eens een zeer labiele positie kunnen hebben.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146613263
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:25 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Maar kijk; ik ben programmeur, ik schrijf dus software. Als ik software voor 1 van die instrumenten zou moeten schrijven, en ik zou daarbij zo'n instelling hebben van 'maakt niet uit als het niet perfect is'.. dan kan het best zijn dat ik iets belangrijks vergeet te checken of uit te sluiten in mijn code. Wat tot resultaat heeft dat bepaalde software van mij niet helemaal naar verwachting werkt.. Dat kan desastreuse gevolgen hebben. Daarom dus :).
Als je programmeur bent weet je ook dat fouten onvermijdelijk zijn met zo'n gigantische hoeveelheid complexe software. Wist je bijvoorbeeld dat Rosetta twee camera's heeft waarmee ze de sterrenhemel kan fotograferen en door die twee afbeeldingen te vergelijken met een gigantische interne database kan bepalen waar ze zich bevindt in de ruimte?
  donderdag 13 november 2014 @ 15:28:50 #47
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146613289
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:25 schreef Tchock het volgende:

[..]

Precies. Waarvan de meeste geen massa hebben. Die gaan niet zomaar op die afstand een massa van 100 kilo (hoe licht de zwaartekracht ook) van zijn plek optillen en ergens anders weer neerkwakken.
Het kan wel maar dan heb je een zonnezeil nodig.
http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_sail
Die zijn er al wel getest maar nog nooit succesvol geweest naar mijn weten :).
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146613291
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:26 schreef Tchock het volgende:

[..]

Werd net in de persconferentie uitgelegd. Philae gaat dan in een winterslaapmodus. Als zijn panelen weer zonlicht vangen warmt hij de batterijen en interne apparatuur op en dan gaat hij zichzelf opladen. Het kan dus best dat de lander over een paar dagen stil valt, maar het kan ook dat die dan tijden later weer tot leven komt.
Ik vind het gewoon niet al te positief allemaal. Laten we hopen dat jij gelijk krijgt. ;)
pi_146613317
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:27 schreef Molurus het volgende:

[..]

Verwaarloosbaar is het ook weer niet, het is de basis van het idee van een zonnezeil. Veel arbeid hoef je bij die zwaartekracht niet te verrichten. Bovendien zou ie wel eens op een zeer labiele plek kunnen staan.
Een zonnezeil heeft dan ook een enorme oppervlakte en krijgt daar heel weinig kracht voor terug. Even van wiki: 640.000 vierkante meter levert vijf newton stuwkracht.
  donderdag 13 november 2014 @ 15:30:12 #50
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146613337
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:28 schreef Tchock het volgende:

[..]

Als je programmeur bent weet je ook dat fouten onvermijdelijk zijn met zo'n gigantische hoeveelheid complexe software. Wist je bijvoorbeeld dat Rosetta twee camera's heeft waarmee ze de sterrenhemel kan fotograferen en door die twee afbeeldingen te vergelijken met een gigantische interne database kan bepalen waar ze zich bevindt in de ruimte?
Mijn punt is dat je fouten in dit opzicht altijd moet vermijden. Bij andere bedrijven werk je vaak met continuous integration, dus je blijft constant testen en verbeteren. Fouten zijn dan neit erg want je kunt ze meteen verbeteren. Maar je kunt niet zomaar ff wat nieuwe firmware naar zo'n botje sturen.

Da's wel vet, een soort van ruimte GPS zonder satellieten :).
Gebruiken ze in Star Trek ook altijd.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146613350
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:29 schreef Tchock het volgende:

[..]

Een zonnezeil heeft dan ook een enorme oppervlakte en krijgt daar heel weinig kracht voor terug. Even van wiki: 640.000 vierkante meter levert vijf newton stuwkracht.
Als je op het randje van een afgrond staat zou de benodigde kracht elke waarde groter dan 0 kunnen hebben, ook dicht in de buurt daarvan. ;)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146613364
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:28 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Het kan wel maar dan heb je een zonnezeil nodig.
http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_sail
Die zijn er al wel getest maar nog nooit succesvol geweest naar mijn weten :).
Die ken ik, uiteraard. De techniek is nog niet ver gevorderd maar wel veelbelovend, want ruimteschepen hoeven ten slotte maar een héél klein beetje aandrijving te hebben. Ionenmotoren werken ook met dat idee.
  donderdag 13 november 2014 @ 15:31:39 #53
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146613388
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:30 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Da's wel vet, een soort van ruimte GPS zonder satellieten :).
Gebruiken ze in Star Trek ook altijd.
Dat is al sinds tijden de enigste manier van navigeren in het zonnestelsel.
pi_146613400
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:30 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Mijn punt is dat je fouten in dit opzicht altijd moet vermijden. Bij andere bedrijven werk je vaak met continuous integration, dus je blijft constant testen en verbeteren. Fouten zijn dan neit erg want je kunt ze meteen verbeteren. Maar je kunt niet zomaar ff wat nieuwe firmware naar zo'n botje sturen.

Da's wel vet, een soort van ruimte GPS zonder satellieten :).
Gebruiken ze in Star Trek ook altijd.
Als programmeur: is er eigenlijk nog iets substantieel veranderd wat programmeertaal en code betreft sinds de lancering van Rosetta? Staat dat controlecentrum helemaal vol met verouderde hardware? :P
pi_146613544
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:32 schreef Tchock het volgende:

[..]

Als programmeur: is er eigenlijk nog iets substantieel veranderd wat programmeertaal en code betreft sinds de lancering van Rosetta? Staat dat controlecentrum helemaal vol met verouderde hardware? :P
Dat soort realtime systemen stelt heel andere eisen aan zowel de software als de hardware dan we gewend zijn in consumentensoftware. Ik heb geen idee wat voor code ze erop hebben draaien, maar het zou mij verbazen als het zoiets als Java is. Ik vermoed meer een soort elementaire machinecode.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  donderdag 13 november 2014 @ 15:36:28 #56
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146613568
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:31 schreef Tchock het volgende:

[..]

Die ken ik, uiteraard. De techniek is nog niet ver gevorderd maar wel veelbelovend, want ruimteschepen hoeven ten slotte maar een héél klein beetje aandrijving te hebben. Ionenmotoren werken ook met dat idee.
ik geloof zelf meer in het minen van asteroïden voor hun materialen (zie het project planetary resources, http://www.planetaryresources.com/). En dan diverse refuel stations opzetten rond planeten en in de ruimte :). Asteroïden bevatten soms veel metaal en vaak veel water. Dat water kun je met electrolyse omzetten in waterstof en zuurstof. Electrolyse is in de ruimte vrij makkelijk want je kunt het met zonnepanelen van stroom voorzien. Ruimtevaartuigen kunnen dan in de ruimte bijgevuld worden met waterstof en zo veel langere missies krijgen. Voertuigen die asteroïden minen kunnen dan ook makkelijk gerefueld worden etc etc.. Uiteindelijk zullen we ontzettend veel onbemande voertuigjes in de ruimte hebben die geheel geautomatiseerd werken :).
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  donderdag 13 november 2014 @ 15:38:06 #57
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146613628
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:32 schreef Tchock het volgende:

[..]

Als programmeur: is er eigenlijk nog iets substantieel veranderd wat programmeertaal en code betreft sinds de lancering van Rosetta? Staat dat controlecentrum helemaal vol met verouderde hardware? :P
Nee, de code werkt in de basis nog steeds hetzelfde.. je krijgt wel snellere processoren maar aan de basis is eigenlijk niks veranderd. wat rosetta doet is vrij simpel, de echte data-analyse wordt op aarde gedaan.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146613633
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:35 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat soort realtime systemen stelt heel andere eisen aan zowel de software als de hardware dan we gewend zijn in consumentensoftware. Ik heb geen idee wat voor code ze erop hebben draaien, maar het zou mij verbazen als het zoiets als Java is. Ik vermoed meer een soort elementaire machinecode.
Dit zegt mij allemaal niets, maar:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
(info uit 2006, dus een paar jaar na lancering van Rosetta).
  donderdag 13 november 2014 @ 15:40:02 #59
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146613704
http://nos.nl/artikel/720941-philae-stabiel-op-komeet.html

Radio 1, lekker cynisch.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_146613757
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:40 schreef xzaz het volgende:
http://nos.nl/artikel/720941-philae-stabiel-op-komeet.html

Radio 1, lekker cynisch.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
"Beetje scheef" _O-
  donderdag 13 november 2014 @ 15:41:37 #61
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146613764
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:35 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat soort realtime systemen stelt heel andere eisen aan zowel de software als de hardware dan we gewend zijn in consumentensoftware. Ik heb geen idee wat voor code ze erop hebben draaien, maar het zou mij verbazen als het zoiets als Java is. Ik vermoed meer een soort elementaire machinecode.
ja waarom zou dat ding überhaupt java draaien..
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146613771
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:38 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Nee, de code werkt in de basis nog steeds hetzelfde.. je krijgt wel snellere processoren maar aan de basis is eigenlijk niks veranderd. wat rosetta doet is vrij simpel, de echte data-analyse wordt op aarde gedaan.
Zelf werk ik als data-analyst voor de AWACS, wij gebruiken voornamelijk SPSS en maatgeschreven software om bepaalde gebieden in kaart te brengen.
pi_146613772
Ik wil die foto's zien die de verschillende camera's hebben gemaakt als ze tot één geheel zijn bewerkt :~
pi_146613775
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:38 schreef Tchock het volgende:

[..]

Dit zegt mij allemaal niets, maar:

[..]

(info uit 2006, dus een paar jaar na lancering van Rosetta).
Mij wel, het bevestigt min of meer wat ik daar zei. :) Ada83 wordt kennelijk veel gebruikt, zelf niet bekend met die taal maar het zal ongetwijfeld gericht zijn op puur performance en betrouwbaarheid.

C/C++ zijn iets abstractere talen en worden gebruikt voor iets minder kritische systemen.

Java lijkt aantrekkelijk, maar er zijn issues met performance en betrouwbaarheid, en daarom wil men daar nog verder onderzoek naar doen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146613810
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:41 schreef Maanvis het volgende:

[..]

ja waarom zou dat ding überhaupt java draaien..
Java wordt best veel gebruikt in embedded software in allerlei systemen. Maar dat zijn allemaal systemen waarbij het geen grote ramp is als het ineens een keer niet werkt, of niet snel genoeg.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  donderdag 13 november 2014 @ 15:48:38 #66
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146614001
wat leuk zou zijn is als rosetta een sleepkabel heeft waarmee ie philae weer even ergens anders neer kan zetten.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146614027
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:48 schreef Maanvis het volgende:
wat leuk zou zijn is als rosetta een sleepkabel heeft waarmee ie philae weer even ergens anders neer kan zetten.
Dat wordt dan een heel lange kabel, en heel erg goed mikken. :D
Niet meer aanwezig in dit forum.
  donderdag 13 november 2014 @ 15:50:43 #68
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146614083
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:49 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat wordt dan een heel lange kabel, en heel erg goed mikken. :D
neuh gewoon ff een flyover maken op 50 meter hoogte, net als een heli die effe een tank optilt.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146614442
Hoe cool is dit:

pi_146614463
Landingsgestel kan theoretisch wel een hop doen, maar in praktijk dus te weinig stroom waarschijnlijk

elakdawalla twitterde op donderdag 13-11-2014 om 15:02:13 Ulamec: Philae landing gear can in principle be used to hop lander, but in practice there's unlikely to be enough power to do so. :( reageer retweet
pi_146614596
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 16:03 schreef nikao het volgende:
Hoe cool is dit:

[ afbeelding ]
Zo bizar dat die komeet helemaal niet te zien is. In je hoofd moet die komeet haast voor je neus hangen voor je zoiets zou proberen.
pi_146615441
...
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 16:03 schreef nikao het volgende:
Hoe cool is dit:

[ afbeelding ]
B-)

[ Bericht 100% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 13-11-2014 16:42:34 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146615889
Image: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA.
This OSIRIS wide-angle camera image shows the position of Rosetta’s lander Philae (circled) at 14:19:22 GMT (onboard spacecraft time).

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146616740
Bah, persconferentie gemist. Iemand een linkje waar ik hem terug kan kijken?
pi_146617043
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 16:59 schreef Inaithnir het volgende:
Bah, persconferentie gemist. Iemand een linkje waar ik hem terug kan kijken?
het bovenste filmpje (Rosetta #Comet Landing Media Briefing)
http://new.livestream.com/esa/cometlanding
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 13 november 2014 @ 17:13:31 #76
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146617280
Persconferentie niet kunnen zien, maar intussen zoveel mogelijk bijgelezen hier. Dank iedereen!

Ik blijf een beetje met een vraag zitten: Ik neem aan dat die eerste "hop" meteen bij de landing is gemaakt, en niet dat hij eerst een kwartiertje rustig heeft gestaan en toen alsnog opgesprongen is.

Hoe kunnen ze dan direct na de landing, na het eerste gejuich, melden dat hij geland is maar dat de stuwraketten en vermoedelijk ook de harpoenen niet gewerkt hebben?
Terwijl hij toen alweer omhoog aan het gaan was.
Hebben ze alleen de gegevens van het korte moment van de landing bekeken?
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146617374
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 17:13 schreef X11 het volgende:
Persconferentie niet kunnen zien, maar intussen zoveel mogelijk bijgelezen hier. Dank iedereen!

Ik blijf een beetje met een vraag zitten: Ik neem aan dat die eerste "hop" meteen bij de landing is gemaakt, en niet dat hij eerst een kwartiertje rustig heeft gestaan en toen alsnog opgesprongen is.

Hoe kunnen ze dan direct na de landing, na het eerste gejuich, melden dat hij geland is maar dat de stuwraketten en vermoedelijk ook de harpoenen niet gewerkt hebben?
Terwijl hij toen alweer omhoog aan het gaan was.
Hebben ze alleen de gegevens van het korte moment van de landing bekeken?
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 17:06 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

het bovenste filmpje (Rosetta #Comet Landing Media Briefing)
http://new.livestream.com/esa/cometlanding
de hele persconferentie kun je terugzien, duurt een uur.
Ik heb nu even geen tijd om te antwoorden.
tot straks
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146617385
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 17:13 schreef X11 het volgende:
Persconferentie niet kunnen zien, maar intussen zoveel mogelijk bijgelezen hier. Dank iedereen!

Ik blijf een beetje met een vraag zitten: Ik neem aan dat die eerste "hop" meteen bij de landing is gemaakt, en niet dat hij eerst een kwartiertje rustig heeft gestaan en toen alsnog opgesprongen is.

Hoe kunnen ze dan direct na de landing, na het eerste gejuich, melden dat hij geland is maar dat de stuwraketten en vermoedelijk ook de harpoenen niet gewerkt hebben?
Terwijl hij toen alweer omhoog aan het gaan was.
Hebben ze alleen de gegevens van het korte moment van de landing bekeken?
Speculatie:
Waarschijnlijk hebben ze sensoren die de impact meten voor de 'voeten' en die metingen kwamen door, alsmede de rest van de metingen...
Dat is het moment van gejuich... touch down etc.
Al vrij snel daarna kwam het bericht al dat ze data binnen kregen die ze niet hadden verwacht en dat de commnicatielink niet constant was. Hoogstwaarschijnlijk vermoedden ze toen al wel een bounce, maar daar zijn ze voorzichtig mee geweest..
pi_146618203
Ook moet je je die bounce een beetje in slow-motion voorstellen lijkt me. Omdat de zwaartekracht zo laag is, en er (neem ik aan) wel wat veerkracht in het landingsgestel zit, moet je het een beetje zien alsof je naar een filmpje kijkt van iemand die met zo'n pogo-stok springt, maar dan heel langzaam afgespeeld.

Gok ik zo hoor, ik ben geen astronoom :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 17:43:20 #80
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146618287
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 17:16 schreef nikao het volgende:

[..]

Speculatie:
Waarschijnlijk hebben ze sensoren die de impact meten voor de 'voeten' en die metingen kwamen door, alsmede de rest van de metingen...
Dat is het moment van gejuich... touch down etc.
Al vrij snel daarna kwam het bericht al dat ze data binnen kregen die ze niet hadden verwacht en dat de commnicatielink niet constant was. Hoogstwaarschijnlijk vermoedden ze toen al wel een bounce, maar daar zijn ze voorzichtig mee geweest..
dat, de eerste landing is geregistreerd en daarna kwam er vreemde data binnen en een onstabiele verbinding. Later op de avond konden ze de eerste stuiter al bevestigen en met de complete data konden ze de hele stuiteractie reconstrueren.
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146618993
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 17:40 schreef Inaithnir het volgende:
Ook moet je je die bounce een beetje in slow-motion voorstellen lijkt me. Omdat de zwaartekracht zo laag is, en er (neem ik aan) wel wat veerkracht in het landingsgestel zit, moet je het een beetje zien alsof je naar een filmpje kijkt van iemand die met zo'n pogo-stok springt, maar dan heel langzaam afgespeeld.

Gok ik zo hoor, ik ben geen astronoom :)
Het heeft echt niets weg van een bounce eigenlijk. De lander veert een beetje, de ondergrond ook, en dan komt het ding met minder dan wandelsnelheid van de grond en landt een uur later een kilometer verderop. Wat an sich natuurlijk weer best cool is.
  donderdag 13 november 2014 @ 18:12:22 #82
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_146619218
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 18:05 schreef Tchock het volgende:

[..]

Het heeft echt niets weg van een bounce eigenlijk. De lander veert een beetje, de ondergrond ook, en dan komt het ding met minder dan wandelsnelheid van de grond en landt een uur later een kilometer verderop. Wat an sich natuurlijk weer best cool is.
Ja, een ijskast van 1 gram knalt met 1m/sec op het oppervlak en blijft daar uiteindelijk toch liggen. Prima resultaat. Alleen de uitvinder van die harpoen heeft er vet de pee in.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_146619550
quote:
7s.gif Op donderdag 13 november 2014 18:12 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Ja, een ijskast van 1 gram knalt met 1m/sec op het oppervlak en blijft daar uiteindelijk toch liggen. Prima resultaat. Alleen de uitvinder van die harpoen heeft er vet de pee in.
Precies. De lander stuiterde trouwens omhoog met iets meer dan één kilometer per uur. :D
  donderdag 13 november 2014 @ 18:44:53 #84
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146620163
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 18:23 schreef Tchock het volgende:

[..]

Precies. De lander stuiterde trouwens omhoog met iets meer dan één kilometer per uur. :D
Dat kun je leuk visualiseren door je hand 1 meter op te heffen in pakweg 4 seconden.
Dus: eenentwintig, tweeëntwintig, drieëntwintig, vierentwintig .... en dan de hand omhoog tot 1 meter. :)

Dat is niet precies wat ik me bij een ruimtevaartuig in ons zonnestelsel voorstel. >:)

Maar ja, ze gingen natuurlijk tegelijk wel met 50.000 km/u richting de zon.
Terwijl ze met het hele zonnestelsel met ? km/u rondom het centrum van de Melkweg cirkelden. En trouwens, die Melkweg zelf.....
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
  donderdag 13 november 2014 @ 18:56:02 #85
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_146620606
Panorama:


Nog niet heel duidelijk wat we allemaal zien. :D
Géén kloon van tvlxd!
pi_146621042
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 18:56 schreef Montov het volgende:
Panorama:
[ afbeelding ]

Nog niet heel duidelijk wat we allemaal zien. :D
Philae lijkt met een pootje op de grond te staan, één op een rots en de laatste hangt in de lucht..
nee, jij dan!
pi_146621334
als ik mag vragen???... waarom uitgerekend die meteoor???
ze hadden toch ook een andere kunnen nemen???
FREE BEVERTON
  donderdag 13 november 2014 @ 19:18:00 #88
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_146621526
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 19:13 schreef Mountainbiker4life het volgende:
als ik mag vragen???... waarom uitgerekend die meteoor???
ze hadden toch ook een andere kunnen nemen???
Nee. Dit was de enige die er uit zag als een badeendje.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_146621638
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 19:13 schreef Mountainbiker4life het volgende:
als ik mag vragen???... waarom uitgerekend die meteoor???
ze hadden toch ook een andere kunnen nemen???
Goeie moment, goeie plek.
  donderdag 13 november 2014 @ 20:01:22 #90
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146623812
Ik weet nog niet hoe ik een tweet netjes moet quoten, dan maar zo:
quote:
MUPUS on Philae ‏@Philae_MUPUS 9m9 minutes ago

We will deploy the MUPUS penetrator for 2/3 of the max. length and then insert it. Should happen before midnight. Keep fingers crossed
Eigenlijk weet ik niet precies wat dit inhoudt, maar het klinkt wel belangwekkend.
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 20:04:48 #91
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146623974
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 20:01 schreef X11 het volgende:
Ik weet nog niet hoe ik een tweet netjes moet quoten, dan maar zo:

[..]

Eigenlijk weet ik niet precies wat dit inhoudt, maar het klinkt wel belangwekkend.
Philae_MUPUS twitterde op donderdag 13-11-2014 om 19:49:47 We will deploy the MUPUS penetrator for 2/3 of the max. length and then insert it. Should happen before midnight. Keep fingers crossed reageer retweet
dat is volgens mij samen met de boor één van de twee instrumenten die de grond in gaan en dus nog als risico beschouwd werden. Door hem minder ver de grond in te duwen zullen ze het risico beperken gok ik
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146624017
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 20:01 schreef X11 het volgende:
Ik weet nog niet hoe ik een tweet netjes moet quoten, dan maar zo:

[..]

Eigenlijk weet ik niet precies wat dit inhoudt, maar het klinkt wel belangwekkend.
Nice!!

Het is eigenlijk een soort boor/hamer die ze gebruiken;

quote:
MUPUS (Multi Purpose Sensors for Surface and Subsurface Science) consists of a number of temperature sensors attached to a 35 cm long penetrator that will be deployed away from the landing module. As the penetrator is hammered into the ground, the progress per hammering stroke and the temperature of the subsurface will be measured. In combination these will provide an indication of the properties of the comet’s surface (i.e. how resistant to penetration the surface is) and a profile of the temperature change with depth. The sensors can also operate in a heating mode which will allow the thermal properties of the comet (such as the heat conductivity) to be investigated.
btw.. er is een tweet icoontje in het menu (helemaal rechts) en daar kan je de url van de tweet in gooien
pi_146624088
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 20:04 schreef rubbereend het volgende:

[..]

Philae_MUPUS twitterde op donderdag 13-11-2014 om 19:49:47 We will deploy the MUPUS penetrator for 2/3 of the max. length and then insert it. Should happen before midnight. Keep fingers crossed reageer retweet
dat is volgens mij samen met de boor één van de twee instrumenten die de grond in gaan en dus nog als risico beschouwd werden. Door hem minder ver de grond in te duwen zullen ze het risico beperken gok ik
Ja.. de SD2 is de andere boor. En die moeten blijkbaar nog ffies op hun beurt wachten ;)

RosettaSD2 twitterde op donderdag 13-11-2014 om 19:36:11 It's so sad to have SD2 pawing to operate and still asked to wait into its case on @Philae2014 #CometLanding @AerospacePoliMI @SelexES reageer retweet
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 20:12:43 #94
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146624317
Uit bodem analyses zullen ze wel gehaald hebben dat hij redelijk veilig de grond voor een deel in kan. En ze zullen inmiddels dus wel wat meer weten over de positie van de sonde
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  donderdag 13 november 2014 @ 20:21:24 #95
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146624684
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 20:05 schreef nikao het volgende:

btw.. er is een tweet icoontje in het menu (helemaal rechts) en daar kan je de url van de tweet in gooien
Bedankt! Gelukt.
Het tweet knopje was geen probleem; de juiste url vinden wel. :P
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146636671
OK, blijkbaar was het dus echt niet de bedoeling om Philae te verplaatsen met die boor..

Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 00:56:35 .@maceseyebrows No we definitely do not want to shift @Philae2014 and have set failsaves for this #ThePinprick reageer retweet
pi_146636677
Vanmiddag om 14:00 uur weer live stream
Day 2 Report
Join us for a Google Hangout on 14 November at 13:00 GMT / 14:00 CET, live from ESOC, Darmstadt, Germany.
http://new.livestream.com/esa/cometlanding
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146636939
Mooi topic en zeer interessante gebeurtenis.

Wat ik mij verder afvraag, hoe gedateerd is de hardware van een satelliet van 10 jaar terug? Is daar een soort vergelijking van?
pi_146636994
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 08:32 schreef Apekoek het volgende:
Mooi topic en zeer interessante gebeurtenis.

Wat ik mij verder afvraag, hoe gedateerd is de hardware van een satelliet van 10 jaar terug? Is daar een soort vergelijking van?
Voornamelijk technologie uit de jaren 90 maar ook uit de jaren 80 :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146637017
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 08:37 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Voornamelijk technologie uit de jaren 90 maar ook uit de jaren 80 :)
Oh echt! Ze hebben natuurlijk heel lang moeten ontwikkelen. Hoe veel beter zou zo'n satelliet worden als je hem nu zou opbouwen?
pi_146637099
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 november 2014 08:39 schreef Apekoek het volgende:

[..]

Oh echt! Ze hebben natuurlijk heel lang moeten ontwikkelen. Hoe veel beter zou zo'n satelliet worden als je hem nu zou opbouwen?
Misschien beter eerst even de OP doornemen, het staat namelijk ook daar
als ze m nu zouden bouwen zou die heel veel beter zijn iig :)
de technologische ontwikkeling gaat heel snel, vooral in 10 jaar tijd
Je hebt bijvoorbeeld Moore's Law, die stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke 2 jaar verdubbelt.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146637109
Ik denk dat vooral de camera's van betere kwaliteit zouden zijn. De hardware zelf lijkt me niet echt te baten bij meer snelheid of kleinere componenten?
pi_146637161
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 08:45 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Misschien beter eerst even de OP doornemen, het staat namelijk ook daar
als ze m nu zouden bouwen zou die heel veel beter zijn iig :)
de technologische ontwikkeling gaat heel snel, vooral in 10 jaar tijd
Je hebt bijvoorbeeld Moore's Law, die stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke 2 jaar verdubbelt.
Ah inderdaad niet de OP gelezen. En inderdaad, hadden ze niet op een later moment een nog betere camera kunnen inbouwen bijvoorbeeld? Moore's law ben ik bekend mee, maar is dat zo belangrijk in deze?
pi_146637166
Je zou bij wijze van spreken op de brandstapel worden gegooid als je 10 jaar geleden met een smartphone rond zou staan zwaaien :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146637251
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 november 2014 08:50 schreef Apekoek het volgende:

[..]

Ah inderdaad niet de OP gelezen. En inderdaad, hadden ze niet op een later moment een nog betere camera kunnen inbouwen bijvoorbeeld? Moore's law ben ik bekend mee, maar is dat zo belangrijk in deze?
Ik neem aan dat ze het beste hebben genomen dat toen voor handen was, ik bedoel, de sonde was gebouwd, klaar om te vertrekken en ik neem aan dat op dat er op dat moment een van de betere camera's van die tijd aan boord was :)
Nou misschien is Moore's Law niet direct relevant, het geeft aan dat de technologie razendsnel vooruit gaat, om een duiding te geven op je vraag of een lander van nu veel beter zou zijn dan een lander van 10 a 20 jaar geleden)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146637256
Nouja de eerste pda's en smartphone's waren er eind jaren 90 :P
pi_146637282
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 08:56 schreef Apekoek het volgende:
Nouja de eerste pda's en smartphone's waren er eind jaren 90 :P
Ik zeg ook, bij wijze van spreken :)
Neil Degrasse Tyson verwoordde dat een keer mooi in één van zn lezingen :)
vanaf 9 minuten ongeveer :)
sowieso de hele lezing is fantastisch en erg komisch :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 14 november 2014 @ 09:17:18 #108
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146637657
Ik denk niet dat ze een doorsnee camera zouden kunnen gebruiken. Werkt zo'n ding wel vlakbij het absolute nulpunt?
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
  vrijdag 14 november 2014 @ 09:22:25 #109
37248 BertV
Handgemaakt
pi_146637743
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 08:45 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Je hebt bijvoorbeeld Moore's Law, die stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke 2 jaar verdubbelt.
Jij bent 1 van de weinigen die dit correct omschrijft.
Wellicht dat we straks nog chips krijgen met meerdere lagen waardoor Moore's Law nog even telt.
Huisarts Van Waalwijk Van Doorn en/of voorouders net boven Neder-Rijn? Doe een DNA-test.
pi_146637854
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 09:17 schreef X11 het volgende:
Ik denk niet dat ze een doorsnee camera zouden kunnen gebruiken. Werkt zo'n ding wel vlakbij het absolute nulpunt?
de ruimtecamera's zullen dan ook geen doorsnee camera's zijn :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146638017
Nice, ze gaan de andere drill ook gebruiken!
RosettaSD2 twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 01:38:40 SD2 got an opportunity: plan is to operate soon in very risky conditions to serve @Philae_COSAC and possibly @Philae_Ptolemy on @Philae2014 reageer retweet
RosettaSD2 twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 08:47:44 Nominal procedure will be executed. No room for changes. We rearm the drill bit and rototranslate down to position 560 mm @AerospacePoliMI reageer retweet
pi_146638035
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 09:35:01 The last journalists standing at ESOC: @BBCAmos, me, @suthers, @erichand. Waiting for #CometLanding news http://t.co/0T9WqNtb6k reageer retweet


Martijn Bink is weer vertrokken. :+
gr gr
pi_146638048
Wachten op contact met Philae wat ieder moment kan gebeuren..

Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 09:37:26 Due to Rosetta standard maneuver RF link will be delayed a bit. #NailBite reageer retweet
pi_146638127
14-11-2014

Maakte kometenlander Philae deze (dood)sprong?ESA is nog altijd hard op zoek naar de lander waarmee ze twee dagen geleden geschiedenis schreef. Vermoed wordt dat deze zich in de schaduw van een klif bevindt. Iets wat de zoektocht (en het leven van Philae) niet vergemakkelijkt.

Gemengde gevoelens gisteren tijdens de persconferentie die ESA gaf. Enerzijds overheerste de vreugde van de vorige dag nog: voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid is het gelukt om een lander op het oppervlak van een komeet te zetten! Maar anderzijds waren er zorgen. Want Philae was niet één, niet twee, maar drie keer geland. De eerste keer keurig waar ESA de lander wilde hebben. En daarna? Geen idee! Maar het feit dat de zonnepanelen veel minder zonlicht hadden opgevangen dan gepland, was zorgwekkend. Het wees erop dat Philae in een schaduw was beland. Vermoedelijk in de schaduw van een grote klif. Het betekent dat Philae een flinke sprong gemaakt heeft (zie de afbeelding hieronder).


Het kruisje geeft de oorspronkelijke landingsplek van Philae aan. Een mooi vlak stukje komeet. In het rondje een stuk minder aantrekkelijk stukje komeet: de klif. ESA is bang dat de lander zich in de schaduw van deze grote klif bevindt. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

Energie
Als Philae zich daadwerkelijk in de schaduw bevindt, is dat een probleem. De eerste gegevens wijzen er namelijk op dat de lander op zijn huidige positie per rotatie van de komeet ongeveer anderhalf uur zonlicht op kan vangen. Dat is aanzienlijk minder dan de zes à zeven uur waar ESA op gehoopt had. Nu draait Philae nog met behulp van een accu, maar op lange termijn moet deze het toch echt van zonne-energie hebben. Een plekje in de schaduw kan de levensduur van de lander dan ook flink verkorten.

De foto’s
Het goede nieuws? Het werk dat Philae nu nog kan verzetten, pakt niemand ons meer af. Gisterenmiddag kon ESA al vol trots de eerste panoramafoto van de lander presenteren. Die foto is nu ook in hoge resolutie te downloaden.


Afbeelding: ESA / Rosetta / Philae / CIVA.

De positie
Voor wie zich afvraagt vanuit welke positie de lander deze panoramafoto gemaakt heeft, is ESA nog wat extra aan het photoshoppen geslagen. Het resultaat is onderstaande afbeelding. De panoramafoto met in het hart de lander. Alles wijst er op dit moment op dat de lander met twee benen op de komeet staat en één been in de lucht heeft.


Afbeelding: ESA / Rosetta / Philae / CIVA.

Al met al blijft het verhaal van deze kometenlander spannend. De komende dagen zullen we hopelijk te weten komen waar de lander precies is gebleven en wellicht meer duidelijkheid krijgen over het toekomstperspectief van Philae. Overigens is er ook als de lander slechts kortdurend kan functioneren geen man overboord. Rosetta is er tenslotte ook nog. Na het afscheid van Philae (hieronder zie je hoe dat er vanuit het perspectief van Rosetta uitzag) blijft de orbiter volop wetenschap bedrijven, terwijl deze zich – samen met de komeet – richting de zon haast.Afbeeldingen: ESA.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 14 november 2014 @ 09:50:35 #115
194833 Hanoying
vereert Zeus, zoals het hoort.
pi_146638237

Prima animators daar bij ESA :D
Laat ons Δωδεκάθεον's lied'ren zingen!
  Moderator / Redactie Sport vrijdag 14 november 2014 @ 09:52:10 #116
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_146638261
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 09:50 schreef Hanoying het volgende:
afbeelding
Prima animators daar bij ESA :D
Het wachten is op de animatie van de landing :D
100.000 katjes
Fuck the EBU!
pi_146638330
UPDATE

elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 09:47:02 Ferri: @Philae2014 has one or two more communications passes left, now and again tonight, before battery power runs out. reageer retweet
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 09:47:56 Ferri: @Philae2014 have done all they can without mechanical movements, then deployed MUPUS, may try drill during comm session. reageer retweet
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 09:48:42 Ferri: If MUPUS destabilized the lander it may ruin contact this morning so it is a risk but worthwhile because everything else was done. reageer retweet
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 09:49:30 Ferri: Tonight if they do succeed in one last downlink they will try to rotate lander body to aim largest solar panel toward sunlight. reageer retweet
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 09:50:03 Ferri: "They want to try and do this as a minimum and then therere are other crazy ideas but I doubt we will have the power." reageer retweet
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 09:50:59 But Ferri has not lost hope that changing solar season or even comet activity could cause better sun conditions & revive lander sometime. reageer retweet
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 09:52:28 They have done the first of two ranging measurements with CONSERT above lander to triangulate its position. Still haven't found it in images reageer retweet
  vrijdag 14 november 2014 @ 09:59:26 #118
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146638419
Volgens mij is het gewoon een diepe klif in gesodemieterd.
pi_146638988
hmmm nog geen update over een link met Philae......
dit was 1 uur geleden:

RosettaSD2 twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 09:17:05 Link to @Philae2014 expected in 5 minutes... reageer retweet
  vrijdag 14 november 2014 @ 10:29:29 #120
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146639107
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 10:23 schreef nikao het volgende:
hmmm nog geen update over een link met Philae......
dit was 1 uur geleden:

RosettaSD2 twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 09:17:05 Link to @Philae2014 expected in 5 minutes... reageer retweet
Die zijn gewoon druk bezig.
pi_146639127
Lekker temperatuurtje daar :)
Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 10:07:27 Meanwhile up in space: It is a really cold place out there. Yesterday it was nice -150°C below the baseplate of @Philae2014 reageer retweet
pi_146639181
En volgens mij was deze hier nog niet langsgekomen:

JRehling twitterde op woensdag 12-11-2014 om 18:01:12 Fox: "Why did America waste money landing on a comet?"Scientist: "This is a European mission."Fox: "Why didn't America get there first?" reageer retweet
gr gr
pi_146639189
quote:
10s.gif Op vrijdag 14 november 2014 10:33 schreef Quyxz_ het volgende:
En volgens mij was deze hier nog niet langsgekomen:

JRehling twitterde op woensdag 12-11-2014 om 18:01:12 Fox: "Why did America waste money landing on a comet?"Scientist: "This is a European mission."Fox: "Why didn't America get there first?" reageer retweet
_O-
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 14 november 2014 @ 10:37:00 #124
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146639246
quote:
10s.gif Op vrijdag 14 november 2014 10:33 schreef Quyxz_ het volgende:
En volgens mij was deze hier nog niet langsgekomen:

JRehling twitterde op woensdag 12-11-2014 om 18:01:12 Fox: "Why did America waste money landing on a comet?"Scientist: "This is a European mission."Fox: "Why didn't America get there first?" reageer retweet
Hoe kan je in twee vragen zoveel ergernis opwekken, het is een kunst.
pi_146640013
Philae leeft en praat nog!

elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 10:46:06 Philae is talking to us! RT @Philae_MUPUS: @Philae2014 [Housekeeping] data coming first, need to wait for our turn. reageer retweet
pi_146640034
Ziet er naar uit dat Philae toch alle geplande onderzoeken kan doen/heeft kunnen doen, ondanks alles
Nice!
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 10:59:02 That last retweet indicates @Philae2014 is on the way to achieving *all* of its hoped-for science, despite the rough landing reageer retweet
pi_146640517
MUPUS lijkt gewerkt te hebben

Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 11:14:16 MUPUS PEN Deployment operation confirmed, waiting for confirmation of insertion #ThePinprick reageer retweet
pi_146640643
*O*
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146640702
Verandering in signaal komt door verandering in baan van de orbiter en niet door verplaatsing van de lander lijkt mij.
gr gr
pi_146640752
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 11:34:08 Mark McCaughrean just visited. Said that the acquisition of @Philae2014's signal today was different in character than previous days. reageer retweet
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 11:38:05 Hmm, yes. RT @Philae_MUPUS: The orbiter changed its orbit. That's confirmed and a good explanation for the different radio link behaviour reageer retweet
pi_146640772
14-11-2014

ESA-verkenner neemt temperatuur komeet op

Philae is er in geslaagd een thermometer in komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko te prikken. De komeetlander functioneert prima.
Dat meldt het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA).

Philae heeft sinds hij woensdag op spectaculaire wijze op de komeet landde een gestage stroom informatie naar aarde gestuurd.

Wel speelt de rots waarnaast de lander onbedoeld is terechtgekomen de onderzoekers parten. De rots schermt de zonnepanelen van Philae af voor zonlicht en hindert zo zijn energievoorziening.

De accu van de komeetlander houdt het nog maar ongeveer een dag vol. De bestuurders van de lander overwegen Philae daarom te verplaatsen, zodat hij zonne-energie kan vangen. Het plaatsen van een thermometer in de korst van de komeet, de eerste 'mechanische operatie' van de lander, is daarom voorlopig ook even de laatste.(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146640880
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 11:42 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
De bestuurders van de lander overwegen Philae daarom te verplaatsen, zodat hij zonne-energie kan vangen. Het plaatsen van een thermometer in de korst van de komeet, de eerste 'mechanische operatie' van de lander, is daarom voorlopig ook even de laatste.
Klopt niet helemaal.
SD2 gaat vandaag ook aan de slag volgens hun twitter account. En verplaatsen is unlikely, mogelijk maar niet waarschijnlijk...
pi_146640982
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 11:46 schreef nikao het volgende:

[..]

Klopt niet helemaal.
SD2 gaat vandaag ook aan de slag volgens hun twitter account. En verplaatsen is unlikely, mogelijk maar niet waarschijnlijk...
We zullen het zien om 2 uur vanmiddag, meer foto's en data
als het goed kan Philae nog 1 dag mee, tenzij ze hem proberen te verplaatsen, wat mij dan wel waarschijnlijk lijkt

"De accu van de komeetlander houdt het nog maar ongeveer een dag vol. De bestuurders van de lander overwegen Philae daarom te verplaatsen, zodat hij zonne-energie kan vangen. Het plaatsen van een thermometer in de korst van de komeet, de eerste ‘mechanische operatie’ van de lander, is daarom voorlopig ook even de laatste."

maar goed dit nieuws was van 11:15
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 14 november 2014 @ 11:52:22 #134
226981 Gehenna
Volksmenner
pi_146641045
Ik zou Philae graag een kaartje willen sturen, maar ik kan nergens vinden hoeveel postzegels ik voor 67P nodig ben.. :{
nee, jij dan!
pi_146641057
Maar ja van de andere kant, ik meen dat om die verplaatsing mogelijk te maken energie nodig is die er op dit moment sowieso niet voor is :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146641073
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 11:52 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Maar ja van de andere kant, ik meen dat om die verplaatsing mogelijk te maken energie nodig is die er op dit moment sowieso niet voor is :)
Precies.. Misschien na een aantal dagen/weken het eens proberen...

Maar basically is alles wat nu nog mogelijk is een leuk extraatje :)
pi_146641149
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 11:53 schreef nikao het volgende:

[..]

Precies.. Misschien na een aantal dagen/weken het eens proberen...

Maar basically is alles wat nu nog mogelijk is een leuk extraatje :)
Inderdaad laten we blij zijn dat Philae uberhaubt op de komeet is terecht gekomen en werk heeft kunnen verrichten. Ik stel me zo af en toe het rampscenario voor dat Philae van de komeet was weggestuiterd, lost in space :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 14 november 2014 @ 12:09:46 #138
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_146641452
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 11:56 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Inderdaad laten we blij zijn dat Philae uberhaubt op de komeet is terecht gekomen en werk heeft kunnen verrichten. Ik stel me zo af en toe het rampscenario voor dat Philae van de komeet was weggestuiterd, lost in space :)
Er is al eens eerder een sonde op een komeet te pletter geslagen, maar dat was toen met opzet :)
pi_146641546
Die gebeurtenissen zijn ook vereeuwigd in andere topics :)

W&T / Het Astronomie Topic #5

W&T / Het astronomie topic #2
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146641557
Nice!
Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 12:01:40 First data coming in reageer retweet
  vrijdag 14 november 2014 @ 12:17:56 #141
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_146641638
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 12:14 schreef nikao het volgende:
Nice!
Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 12:01:40 First data coming in reageer retweet
Iedereen zit ongeduldig op zijn/haar stoel heen en weer te wippen hahaha, mooi.
pi_146641683
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 11:52 schreef Gehenna het volgende:
Ik zou Philae graag een kaartje willen sturen, maar ik kan nergens vinden hoeveel postzegels ik voor 67P nodig ben.. :{
Met zo'n NL 1 zegel kun je ongeveer 260 km afleggen (Leeuwarden naar Maastricht). Philae is 500 miljoen km hier vandaan, dus je hebt

500*10^6 / 260 = 1.923.077 zegels nodig!

1 zegel kost ¤0,64, dus totale kosten ongeveer ¤1.230.769,-
  vrijdag 14 november 2014 @ 12:21:41 #143
226981 Gehenna
Volksmenner
pi_146641745
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 12:19 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Met zo'n NL 1 zegel kun je ongeveer 260 km afleggen (Leeuwarden naar Maastricht). Philae is 500 miljoen km hier vandaan, dus je hebt

500*10^6 / 260 = 1.923.077 zegels nodig!

1 zegel kost ¤0,64, dus totale kosten ongeveer ¤1.230.769,-
* Gehenna gaat spaarpot plunderen :D
nee, jij dan!
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 14 november 2014 @ 12:40:19 #144
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146642263
Geweldig dat de MUPUS gebruikt is en er data binnenkomt :D misschien zelfs nog boren _O- dan zou gewoon vrijwel alles gelukt. En dat terwijl Philae op de komeet krijgen al zo bizar moeilijk is. En dan na twee keer stuiteren en scheef staan alles nog werkend krijgen en nog kunnen denken over opties om hem een hupje te geven _O-

zo bijzonder knap dit alles
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146642325
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 november 2014 08:39 schreef Apekoek het volgende:
Oh echt! Ze hebben natuurlijk heel lang moeten ontwikkelen. Hoe veel beter zou zo'n satelliet worden als je hem nu zou opbouwen?
De hard en software (!!) van de pioneers die in 1970 zijn gelanceerd functioneren nog steeds.
Hoeveel dagen zou de software onder Windows gedraaid hebben :X :X
Exaudi orationem meam
Requiem aeternam dona eis, Domine.
Et lux perpetua luceat eis.
  vrijdag 14 november 2014 @ 12:42:59 #146
226981 Gehenna
Volksmenner
pi_146642334
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 12:40 schreef rubbereend het volgende:
Geweldig dat de MUPUS gebruikt is en er data binnenkomt :D misschien zelfs nog boren _O- dan zou gewoon vrijwel alles gelukt. En dat terwijl Philae op de komeet krijgen al zo bizar moeilijk is. En dan na twee keer stuiteren en scheef staan alles nog werkend krijgen en nog kunnen denken over opties om hem een hupje te geven _O-

zo bijzonder knap dit alles
Enorm knap idd :D maar volgens mij hebben ze ook wel een beste portie mazzel :P
nee, jij dan!
  vrijdag 14 november 2014 @ 12:44:04 #147
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_146642366
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 12:40 schreef rubbereend het volgende:
Geweldig dat de MUPUS gebruikt is en er data binnenkomt :D misschien zelfs nog boren _O- dan zou gewoon vrijwel alles gelukt. En dat terwijl Philae op de komeet krijgen al zo bizar moeilijk is. En dan na twee keer stuiteren en scheef staan alles nog werkend krijgen en nog kunnen denken over opties om hem een hupje te geven _O-

zo bijzonder knap dit alles
En dan nog te bedenken dat het "verouderde" apparatuur is :)
pi_146642692
Er wordt geboord!

elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 12:40:04 Whoop! RT @chrislintott: Friends at DLR tell me that the drill is switched on and responding to commands #cometlanding reageer retweet
pi_146642765
14 uur live Google hangout met ESA over de results
https://plus.google.com/events/c78o050l93ub7cm4kcoltjnt424
  vrijdag 14 november 2014 @ 13:14:28 #151
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_146643195
Als je rekent op 6 uur zon per dag om Philae te laten werken en het blijkt in de praktijk 1.5 uur zon te zijn, dan betekent dat toch gewoon dat je eens in de 4 dagen een volle accu hebt? Dat zegt toch niet dat de hele missie ten einde is als dat niet veranderd kan worden?
pi_146643203
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 13:01:30 RT @chrislintott: Plan is to drill to maximum extent...and hang the possible risk. Edge of the seat science #CometLanding reageer retweet
pi_146643231
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 13:14 schreef Coelho het volgende:
Als je rekent op 6 uur zon per dag om Philae te laten werken en het blijkt in de praktijk 1.5 uur zon te zijn, dan betekent dat toch gewoon dat je eens in de 4 dagen een volle accu hebt? Dat zegt toch niet dat de hele missie ten einde is als dat niet veranderd kan worden?
Lijkt mij ook, maar volgens mij is het meer dat ze straks alles gedaan hebben wat ze kunnen met de instrumenten in deze positie..
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 14 november 2014 @ 13:19:51 #154
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146643351
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 13:14 schreef Coelho het volgende:
Als je rekent op 6 uur zon per dag om Philae te laten werken en het blijkt in de praktijk 1.5 uur zon te zijn, dan betekent dat toch gewoon dat je eens in de 4 dagen een volle accu hebt? Dat zegt toch niet dat de hele missie ten einde is als dat niet veranderd kan worden?
die 6 uur zon was niet om Philae op volle kracht te laten werken. Met die 6 uur per dag kan het apparaat overleven, zichzelf warmhouden en kon de accu bijladen en konden ze gaan kijken wat ze nog kunnen. Met 1,5 uur zon, zo gaaf één van de experts gisteren aan, kunnen ze hem waarschijnlijk wel in leven houden en kan er misschien elke dag een beetje bijgeladen worden waardoor ze eventueel na een tijdje Philae tot leven konden wekken om te gebruiken. Maar dat is allemaal gissen :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 14 november 2014 @ 13:20:35 #155
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146643378
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 13:14 schreef nikao het volgende:
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 13:01:30 RT @chrislintott: Plan is to drill to maximum extent...and hang the possible risk. Edge of the seat science #CometLanding reageer retweet
waarschijnlijk zijn alle andere belangrijke experimenten en metingen gedaan en is de data binnen dus kunnen ze een gokje gaan nemen
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146644028
quote:
10s.gif Op vrijdag 14 november 2014 10:33 schreef Quyxz_ het volgende:
En volgens mij was deze hier nog niet langsgekomen:

JRehling twitterde op woensdag 12-11-2014 om 18:01:12 Fox: "Why did America waste money landing on a comet?"Scientist: "This is a European mission."Fox: "Why didn't America get there first?" reageer retweet
Ach ja, Fox... Had er weinig anders van verwacht. Die lui zijn zo volkomen achterlijk.
pi_146644056
Ik ga trouwens via hier kijken denk ik:


Lijkt me stuk stabieler dan de esa site zelf
pi_146644129
:D

RosettaSD2 twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 13:39:07 In this moment, 500 mln km away, I'm piercing comet #67P. #CometLanding reageer retweet
pi_146644259
Zo vet dit _O_

Dat ze toch nog zoveel kunnen doen!

Ik kan het straks niet zelf volgen, dus ik vertrouw op jullie updates :)
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146644291
RosettaSD2 twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 13:44:49 Everything nominal so far. Current position 200 mm. We are reaching the comet soil. Link lost now, next window tonight at 22.00. Stay tuned. reageer retweet
pi_146644400
Nog 11 min te gaan!
pi_146644581
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 12:56 schreef nikao het volgende:
Er wordt geboord!

elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 12:40:04 Whoop! RT @chrislintott: Friends at DLR tell me that the drill is switched on and responding to commands #cometlanding reageer retweet
Het lijkt wel alsof ze zo snel mogelijk de belangrijkste data willen verzamelen voor het geval dat de lander zich niet meer kan opladen.
Never argue with idiots. First they will lower you to their level then beat you with experience.
  vrijdag 14 november 2014 @ 13:55:36 #163
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_146644653
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 november 2014 13:53 schreef eight het volgende:

[..]

Het lijkt wel alsof ze zo snel mogelijk de belangrijkste data willen verzamelen voor het geval dat de lander zich niet meer kan opladen.
Alles wat ze nu kunnen doen lijkt me meegenomen. Ze zullen er denk ik nog niet zeker van zijn dat er voldoende licht op de zonnepanelen zal vallen.
pi_146644736
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 november 2014 13:53 schreef eight het volgende:

[..]

Het lijkt wel alsof ze zo snel mogelijk de belangrijkste data willen verzamelen voor het geval dat de lander zich niet meer kan opladen.
Volgens plan; alles doen op de batterij (zonder opladen). Dus nu boren zodat de data straks met het volgende communicatie window verstuurd kan worden
pi_146644764
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 november 2014 13:53 schreef eight het volgende:

[..]

Het lijkt wel alsof ze zo snel mogelijk de belangrijkste data willen verzamelen voor het geval dat de lander zich niet meer kan opladen.
Ik dacht dat dat ook zo gepland was? Alles met de accu doen, en wat daarna nog op de zonnepanelen gedaan kan worden is mooi meegenomen?
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146644791
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 november 2014 13:58 schreef essnhills het volgende:

[..]

Ik dacht dat dat ook zo gepland was? Alles met de accu doen, en wat daarna nog op de zonnepanelen gedaan kan worden is mooi meegenomen?
Dat klopt
pi_146644877
Stefan Ulamec is er weer. _O_
gr gr
pi_146644919
Daar gaan we weer!
pi_146644972
Oh ff toffe vraag verzinnen :D
pi_146644974
Iemand geniale vragen? :P
gr gr
  vrijdag 14 november 2014 @ 14:04:06 #171
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146645002
geluid is overstuurd, of ligt dat aan mij?
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146645024
Nee klinkt erg raar
  vrijdag 14 november 2014 @ 14:05:47 #173
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146645078
@ESA: de wijzertjes van de audio opnames mogen niet in het rood komen.
:+
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146645104
Heb een vraag gesteld... nu maar kijken wat ze ervan vinden :)
pi_146645183
Nog geen nieuws eigenlijk.. ;)
pi_146645249
Rosetta.. makkelijk

Mute button... lastig!
pi_146645310
Cool.. de bounce zou op de foto moeten staan van OSIRIS (?)
  vrijdag 14 november 2014 @ 14:16:43 #178
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_146645466
Welke vraag heb je gesteld dan Basekid? :)
pi_146645498
best irritant dat achtergrond geklets..
Veni, vidi, vodka.
pi_146645537
Weinig spannends te melden?
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  vrijdag 14 november 2014 @ 14:19:23 #181
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_146645574
Belachelijk dat Matt Taylor zijn excuses moest aanbieden voor dat shirtje.....
pi_146645631
Wel mooi; het bouncen is dus eigenlijk een groot voordeel, aangezien ze nu wellicht van 3 plekken op de komeet data hebben ipv 1
pi_146645635
Inderdaad, hij was er ook nogal door ontdaan? Snap het niet helemaal
pi_146645653
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:20 schreef Basekid_NZ het volgende:
Inderdaad, hij was er ook nogal door ontdaan? Snap het niet helemaal
dat miste ik net.. wat gebeurde er?
  vrijdag 14 november 2014 @ 14:21:29 #185
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_146645654
Zo, dat kostte me dus net bijna een luidspreker ... jeemig zeg, doe daar es wat aan ESA. :)
pi_146645671
Van wie moest hij zijn excuses aanbieden dan? En aan wie?
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146645718
Matt bood zijn excuses aan over zijn thsirt van paar dagen geleden. Tijdens zijn stukje werd hij even redelijk emotioneel.
pi_146645740
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:20 schreef nikao het volgende:
Wel mooi; het bouncen is dus eigenlijk een groot voordeel, aangezien ze nu wellicht van 3 plekken op de komeet data hebben ipv 1
oh echt? Dat zou echt tof zijn :D
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146645744
gr gr
  vrijdag 14 november 2014 @ 14:24:44 #190
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146645777
Zover ik dat gemompel nog kan verstaan willen ze dus proberen de Philae iets te laten kantelen zodat ze wat meer zonlicht opvangen?
En ze hopen de komende weken als de komeet dichter bij de zon komt wat intenser zonlicht op te kunnen vangen.
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146645781
wordt dus een close call of er nog genoeg batterij is om de volgende uplink te halen... yikes!
pi_146645835
Er zijn dus mensen die hebben zitten zeiken over zijn shirt? Tja, je kunt je ook met onbelangrijke zaken bezighouden op zo'n dag, bijvoorbeeld met Philae.
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  vrijdag 14 november 2014 @ 14:26:38 #193
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_146645854
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:26 schreef essnhills het volgende:
Er zijn dus mensen die hebben zitten zeiken over zijn shirt? Tja, je kunt je ook met onbelangrijke zaken bezighouden op zo'n dag, bijvoorbeeld met Philae.
Triestigheid toch?
pi_146645866
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:26 schreef essnhills het volgende:
Er zijn dus mensen die hebben zitten zeiken over zijn shirt? Tja, je kunt je ook met onbelangrijke zaken bezighouden op zo'n dag, bijvoorbeeld met Philae.
Who cares dat hij net met z'n team een lander op een komeet gezet heeft 500 miljoen km hiervandaan? Kijk naar z'n shirt! :(
pi_146645870
The verge had er zelfs een artikel over...
pi_146645885
Hopen dat dat lukt dan! En.hoeveel uur op de batterij hebben ze nog ongeveer? Weet iemand dat?
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146645923
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:27 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Who cares dat hij net met z'n team een lander op een komeet gezet heeft 500 miljoen km hiervandaan? Kijk naar z'n shirt! :(
precies! Schandalig! :(
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  vrijdag 14 november 2014 @ 14:31:52 #198
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146646065
Zou het niet mogelijk zijn om vanaf de Aarde met laserstralen de zonnepanelen op te laden?
Als leek weet ik de huidige configuratie Zon-Aarde-Komeet-Rotsblok niet, noch of een laserstraal niet teveel uitwaaiert over die afstand, en of de laserfrequentie wel geschikt is.

Zomaar een science fiction bedenksel van mezelf....
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146646071
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:27 schreef essnhills het volgende:
Hopen dat dat lukt dan! En.hoeveel uur op de batterij hebben ze nog ongeveer? Weet iemand dat?
ze schatten dat ze nog 100Ah hadden en nog 80Ah nodig hebben voor de huidige activiteiten. Echter, het commando om in powersave modus te gaan is mislukt dus gebruiken ze nog 2A meer / uur dan nodig.
Kortom: Wordt erg spannend .
pi_146646077
Haha, ze maken met de Engelsman toch een grapje over Engelse en metric units. :D
gr gr
pi_146646111
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:31 schreef X11 het volgende:
Zou het niet mogelijk zijn om vanaf de Aarde met laserstralen de zonnepanelen op te laden?
Als leek weet ik de huidige configuratie Zon-Aarde-Komeet-Rotsblok niet, noch of een laserstraal niet teveel uitwaaiert over die afstand, en of de laserfrequentie wel geschikt is.

Zomaar een science fiction bedenksel van mezelf....
volgens mij onderschat je 500miljoen kilometer ;)
Ga eens na hoeveel afwijking 1mm richting wijziging op aarde is geworden op 500 miuljoen km afstand!
  vrijdag 14 november 2014 @ 14:35:45 #202
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146646201
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:31 schreef X11 het volgende:
Zou het niet mogelijk zijn om vanaf de Aarde met laserstralen de zonnepanelen op te laden?
Als leek weet ik de huidige configuratie Zon-Aarde-Komeet-Rotsblok niet, noch of een laserstraal niet teveel uitwaaiert over die afstand, en of de laserfrequentie wel geschikt is.

Zomaar een science fiction bedenksel van mezelf....
pi_146646205
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:32 schreef nikao het volgende:

[..]

ze schatten dat ze nog 100Ah hadden en nog 80Ah nodig hebben voor de huidige activiteiten. Echter, het commando om in powersave modus te gaan is mislukt dus gebruiken ze nog 2A meer / uur dan nodig.
Kortom: Wordt erg spannend .
Fingers crossed dus!
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146646272
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:31 schreef X11 het volgende:
Zou het niet mogelijk zijn om vanaf de Aarde met laserstralen de zonnepanelen op te laden?
Als leek weet ik de huidige configuratie Zon-Aarde-Komeet-Rotsblok niet, noch of een laserstraal niet teveel uitwaaiert over die afstand, en of de laserfrequentie wel geschikt is.

Zomaar een science fiction bedenksel van mezelf....
Niet met lasers misschien, maar zoiets dergelijks wordt wel aan gewerkt; http://en.wikipedia.org/w(...)e_power_transmission
  vrijdag 14 november 2014 @ 14:39:50 #205
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_146646343
Holger klinkt als een computer uit de jaren 80 :) soort voicebox.
pi_146646420
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:39 schreef Klapskaats het volgende:
Holger klinkt als een computer uit de jaren 80 :) soort voicebox.
Communicatie met een apparaat op 500 miljoen kilometer lukt zonder problemen, maar de geluidskwaliteit vanuit een ruimte een paar honderd kilometer verderop is belabberd :+
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146646440
Matt heeft het zwaar.

Helaas zal energie via lasers niet werken. Dat ding zit 28 lichtMINUTEN van de aarde af. Ik had ergens gelezen dat het signaal dat rosetta stuurt maar 0.0000017% van zijn originele kracht heeft. Een laser zou dus superrrrrrrrrr sterk moeten zijn.
  vrijdag 14 november 2014 @ 14:43:28 #208
12172 Rabieluh
Pronopower! Fight the ploon!
pi_146646472
Is de persco nou al afgelopen? Ik kan nergens werkende links vinden.
Recht zo die gaat, braaf zo die heen.
pi_146646490
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:43 schreef Rabieluh het volgende:
Is de persco nou al afgelopen? Ik kan nergens werkende links vinden.
gr gr
  vrijdag 14 november 2014 @ 14:44:42 #210
12172 Rabieluh
Pronopower! Fight the ploon!
pi_146646529
quote:
Thx, ik had hem net gevonden. Tig keer dit topic doorgescrolld maar deze net gemist een stuk of 5 keer :').
Recht zo die gaat, braaf zo die heen.
pi_146646534
5W om dat ding te booten! Echt knap in elkaar gezet.
pi_146646685
Jeej mn vraag is gesteld :D
  vrijdag 14 november 2014 @ 14:49:14 #213
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146646700
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:42 schreef Basekid_NZ het volgende:
Matt heeft het zwaar.

Helaas zal energie via lasers niet werken. Dat ding zit 28 lichtMINUTEN van de aarde af. Ik had ergens gelezen dat het signaal dat rosetta stuurt maar 0.0000017% van zijn originele kracht heeft. Een laser zou dus superrrrrrrrrr sterk moeten zijn.
Ik had begrepen dat laserlicht niet of nauwelijks uitwaaierde (vandaar "laserpen") in tegenstelling tot gewone elektromagnetische golven.
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146646726
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:48 schreef Basekid_NZ het volgende:
Jeej mn vraag is gesteld :D
:D
Wat was je vraag?
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
  vrijdag 14 november 2014 @ 14:50:10 #215
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146646732
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:48 schreef Basekid_NZ het volgende:
Jeej mn vraag is gesteld :D
Proficiat!
Was dat die "not usable" suggestie?
>:)
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
  vrijdag 14 november 2014 @ 14:50:45 #216
12172 Rabieluh
Pronopower! Fight the ploon!
pi_146646752
Die vraag waar ze om moesten lachen zeker oO/
Recht zo die gaat, braaf zo die heen.
pi_146646770
basekid twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 14:06:25 What have you learned so far that you can use to improve future missions? #askrosetta reageer retweet
pi_146646806
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:51 schreef Basekid_NZ het volgende:
basekid twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 14:06:25 What have you learned so far that you can use to improve future missions? #askrosetta reageer retweet
Ik kan niet kijken op het moment maar ik gok dat het antwoord iets is van "teveel om op te noemen". Goeie vraag though ^O^
  vrijdag 14 november 2014 @ 14:52:33 #219
226981 Gehenna
Volksmenner
pi_146646821
Philae2014 twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 14:51:34 In the end, I won’t be firing my harpoons, just in case. Safety comes first! #CometLanding reageer retweet
nee, jij dan!
  vrijdag 14 november 2014 @ 14:52:52 #220
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146646831
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:51 schreef Basekid_NZ het volgende:
basekid twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 14:06:25 What have you learned so far that you can use to improve future missions? #askrosetta reageer retweet
O dat zou ik terug moeten spoelen....
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146646980
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:52 schreef X11 het volgende:

[..]

O dat zou ik terug moeten spoelen....
:)
  vrijdag 14 november 2014 @ 15:03:37 #222
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_146647220
Dat was het dan.
  vrijdag 14 november 2014 @ 15:06:39 #223
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146647348
quote:
Gevonden. Op offset 44:22 (van deze live uitzending).
Helaas..... hij wordt beantwoord door een Fransman in onverstaanbaar Engels dat steeds weg dreigt te vallen en met een rare echo.
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146647435
Ja de twee amerikanen krijgen daarna weer dezelfde vraag, dus daar kwam wel veel duidelijke uit gelukkig.
  vrijdag 14 november 2014 @ 15:08:42 #225
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146647442
En nou loopt ie vast. Of komt dat omdat jullie allemaal aan het zoeken zijn? :)
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
  vrijdag 14 november 2014 @ 15:14:00 #226
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_146647636
Nou, ik ga weer even verder met andere zaken, tot later maar weer mensen.

:W
pi_146651643
Ik ben er weer, persconferentie gemist helaas, later op de avond eens terugkijken
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146651908
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:19 schreef moeilijkgeval het volgende:
Belachelijk dat Matt Taylor zijn excuses moest aanbieden voor dat shirtje.....
belachelijk :(
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146652441
Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 17:06:51 We have got a lot of data from all our thermal sensors in PEN, TEM and ANC-T. It is amazingly cold up there. reageer retweet
Dat klinkt goed:)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 14 november 2014 @ 17:27:10 #230
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146652649
Philae2014 twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 15:03:56 Back to work! I’m now drilling into the surface of #67P… I’ll give you updates as soon as I can! #CometLanding reageer retweet
_O- blijft een briljant account
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146652976
Het blijft toch fascinerend en een knap staaltje engineering zeg.. Makkelijk te vergeten dat alle aparatuur 10+ jaar oud is en 10 jaar lang bij zeer koude temperaturen stil heeft gestaan.

Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 17:04:03 We have deployed i.e moved away from lander. A motor which was not used for 10 years worked flawlessly. reageer retweet
pi_146653112
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 17:08 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

belachelijk :(
Ja wtf.. en hoezo 'semi-naked'... ik mag hopen dat dit vooral die hypocriete puriteinse amerikanen zijn die er over vallen... damn..
pi_146653228
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 17:37 schreef nikao het volgende:

[..]

Ja wtf.. en hoezo 'semi-naked'... ik mag hopen dat dit vooral die hypocriete puriteinse amerikanen zijn die er over vallen... damn..
lijkt me wel, puriteinse en jaloerse Americans :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 14 november 2014 @ 17:57:38 #234
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146653723
Met voldoende voedsel net buiten bereik ligt de arme Philae nu te verhongeren op die verre, koude komeet. :'(
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146653783
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 17:57 schreef X11 het volgende:
Met voldoende voedsel net buiten bereik ligt de arme Philae nu te verhongeren op die verre, koude komeet. :'(
;)
hij is nog druk met boren nu...
pi_146655076
Hij is dus nog niet omgevallen begrijp ik?
Maar zodra er genoeg samples zijn, kunnen we dan eindelijk het geloof opdoeken?
Wat is eigenlijk het doel van deze expeditie?
Kunnen we er dan iets mee?
pi_146655085
En waarom ben ik zwarte piet en niet Sinterklaas?
pi_146655167
Is er nog iets bijzonders gezegd vandaag? Ik heb het allemaal een beetje gemist helaas. :{

Is er een linkje naar de persco van vandaag?
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146655224
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 18:45 schreef Molurus het volgende:
Is er nog iets bijzonders gezegd vandaag? Ik heb het allemaal een beetje gemist helaas. :{

14-11-2014

ESA houdt adem in: Philae dreigt om te vallen op komeet


Risicovolle booractie van lander begonnen
Lander Philae boven de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. © belga.

De ruimtelander Philae is begonnen met boren in de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Dat meldt AP. Het is een risicovolle actie. Philae staat niet goed vast op de grond en kan door het boren omvallen. Aan de andere kant voelen de wetenschappers van het Europese Ruimteagentschap (ESA) zich gedwongen risico's te nemen: de batterijen van de lander zijn namelijk bijna op, waardoor de resultaten van de boring misschien niet eens de Aarde zullen bereiken.


© epa.


© epa.

Eerder vandaag meldden de wetenschappers van ESA dat het tijd werd om risico's te nemen. De batterijen van Philae dreigen namelijk leeg te raken. De onbemande lander staat ook niet goed vast op de grond. ESA stond voor een lastige keuze: proberen we de batterijen op te laden of laten we Philae nu nog snel boren en zoeken naar waardevolle informatie voordat de energie wegvalt? Het is dus voorlopig de tweede optie geworden, ook al bestaat dan het risico dat de lander omvalt.

Doordat Philae bij de landing drie keer van het oppervlakte van komeet 67P is gestuiterd, staat hij niet stabiel en niet op de juiste plaats. De wetenschappers weten na berekeningen ongeveer waar de lander op de komeet staat. Ze weten dat slechts twee van de drie poten van Philae goed vastzitten in de bodem en dat de lander pal in de schaduw van een rotswand staat. Dat betekent dat de zonnecollectoren niet genoeg stroom krijgen.

Een van de mogelijke oplossingen is het omdraaien van het belangrijkste deel van de lander, waardoor een zonnecollector meer richting de zon wordt gericht en de batterijen opgeladen kunnen worden. Dat gaan de wetenschappers vandaag ook nog proberen.

Risico's nemen
"De missie nadert het einde en dus gaan we meer risico's nemen", zei Paolo Ferri van ESA tegen de BBC. "We zijn superblij met wat Philae nu al aan informatie heeft verzameld, maar we missen nog informatie uit het boren. We zijn bereid risico's te nemen."

Indien Philae op de oorspronkelijke landingsplaats was neergestreken, zou er zeven uur zonlicht per 12,4 komeetdag zijn geweest voor het opladen van de secundaire batterij. Nu is dit slechts anderhalf uur. "Van zodra alle energie is opgebruikt, gaat de robot in winterslaap, aldus Philippe Gaudon die bij het Franse ruimtevaartbureau CNES voor Rosetta verantwoordelijk is.

Teams van onder andere wetenschappers en ingenieurs bestuderen intussen de binnengelopen data. Tachtig tot negentig procent van de verwachte wetenschappelijke gegevens is al binnen. Uit foto's blijkt dat het komeetoppervlak bezaaid is met stof en brokstukken die een omvang hebben van millimeters tot meters.

De landing is een primeur in de ruimtevaartgeschiedenis. Wetenschappers hopen door de studie van kometen meer te leren over het ontstaan van ons zonnestelsel, 4,6 miljard jaar geleden. De Philae gaat onder andere op zoek naar moleculen die een rol gespeeld kunnen hebben voor het opduiken van leven op onze planeet.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146655276
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 18:45 schreef Molurus het volgende:
Is er nog iets bijzonders gezegd vandaag? Ik heb het allemaal een beetje gemist helaas. :{

Is er een linkje naar de persco van vandaag?
bovenste filmpje

http://new.livestream.com/esa/cometlanding
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146655357
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146655372
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 18:52 schreef Molurus het volgende:

[..]

Merci! ^O^
graag gedaan :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146655483
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 18:42 schreef Antaris het volgende:
Hij is dus nog niet omgevallen begrijp ik?
Maar zodra er genoeg samples zijn, kunnen we dan eindelijk het geloof opdoeken?
Wat is eigenlijk het doel van deze expeditie?
Kunnen we er dan iets mee?
neem even de OP door :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146655586
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 18:56 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

neem even de OP door :)
Ik heb het meerdere malen gelezen, ik las net hierboven dat het voornamelijk om moleculen gaat.
Maar is het ook bekend waar deze komeet vandaan komt?
pi_146655715
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 18:59 schreef Antaris het volgende:

[..]

Ik heb het meerdere malen gelezen, ik las net hierboven dat het voornamelijk om moleculen gaat.
Maar is het ook bekend waar deze komeet vandaan komt?
De Oort cloud lijkt me
pi_146655818
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 19:02 schreef nikao het volgende:

[..]

De Oort cloud lijkt me
Ik meen uit de Kuipergordel
edit: even opgezocht: het is de Kuipergordel idd
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146656045
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 19:04 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Ik meen uit de Kuipergordel
edit: even opgezocht: het is de Kuipergordel idd
whoops.. dat had ik verkeerd in m'n hoofd zitten dan... thx for checking ;)
pi_146656065
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:23 schreef Basekid_NZ het volgende:
Matt bood zijn excuses aan over zijn thsirt van paar dagen geleden. Tijdens zijn stukje werd hij even redelijk emotioneel.
het stuk over het t-shirt
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146656123
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 19:10 schreef nikao het volgende:

[..]

whoops.. dat had ik verkeerd in m'n hoofd zitten dan... thx for checking ;)
Ik wist het zelf ook ff niet zeker :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146656160
quote:
Let's please forget about that .. zo snel mogelijk. Erger me groen en geel hier aan. Al die 'verontwaardigde' vrouwen en correcte kerels die hier ophef over maken.. bah :r
Als er iets ongepast was dan was het wel de ophef..
pi_146656258
Ik vind het een mooi shirt ;)

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146656295
Ik vind het triest dat iemand aangevallen wordt op z'n kleding op een wetenschappelijke conferentie, waar de mensen (juist) dat soort onzin zouden moeten negeren.
pi_146656311
Ook nog gemaakt door een vrouw hoorde ik.. :Y
pi_146656374
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 19:16 schreef Inaithnir het volgende:
Ik vind het triest dat iemand aangevallen wordt op z'n kleding op een wetenschappelijke conferentie, waar de mensen (juist) dat soort onzin zouden moeten negeren.
Taylor recently joined an online chat with the Wall Street Journal. In response to a question over how he was accepted in science with his tattoos with: “The people I work with don’t judge me by my looks but only by the work I have done and can do. Simple.” As a post at Business Insider dryly noted “If only women could hope to someday be judged that way too.”
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 14 november 2014 @ 19:19:18 #255
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146656414
Ik vind dat we al veel te lang over geluld hebben hier. Tis het nog niet waard om ons druk over te maken. Al trekt die man een overal aan.
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  vrijdag 14 november 2014 @ 19:20:09 #256
361691 DeJori
Zorgt hier voor de veiligheid
pi_146656452
Dat shirt _O_
Ik ben DeJori en ik wil aangesproken worden als DeJori. Ik heb handboeien en ik heb pepperspray. Ik los dat hier op op mijn manier. Aight?
pi_146656689

Het oppervlak van komeet 67P. © Photo News
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146656923
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 19:26 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[ afbeelding ]
Het oppervlak van komeet 67P. © Photo News
Voor de duidelijkheid, das nog eentje van de NAVCAM van Rosetta zelf (10km afstand geloof ik)
pi_146656971
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 19:31 schreef nikao het volgende:

[..]

Voor de duidelijkheid, das nog eentje van de NAVCAM van Rosetta zelf (10km afstand geloof ik)
inderdaad maar heb m nog niet voorbij zien komen geloof ik
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 14 november 2014 @ 19:32:58 #260
213785 zyx1981
Pepernoten iemand?
pi_146656981
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 19:26 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[ afbeelding ]
Het oppervlak van komeet 67P. © Photo News
Ontzettend vet! :9~ :9~ :9~
pi_146656994
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 19:32 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

inderdaad maar heb m nog niet voorbij zien komen geloof ik
Nee klopt... wel de link waar nog meer te vinden is :)

https://secure.flickr.com(...)s/72157638315605535/
pi_146657057
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 19:33 schreef nikao het volgende:

[..]

Nee klopt... wel de link waar nog meer te vinden is :)

https://secure.flickr.com(...)s/72157638315605535/
^O^
Ik zal de link in de volgende OP zetten
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 14 november 2014 @ 19:40:09 #263
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146657298
esa twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 19:10:03 MT @esaoperations: Signals from @Philae2014 expected at ESOC starting ~22:30CET - team emphasize this is 'very variable' #CometLanding reageer retweet
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146657333
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 19:40 schreef X11 het volgende:
esa twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 19:10:03 MT @esaoperations: Signals from @Philae2014 expected at ESOC starting ~22:30CET - team emphasize this is 'very variable' #CometLanding reageer retweet
Waarschijnlijk ergens rond 0:00 was de 'meer realistische' verwachting geloof ik ;)
pi_146657441
nog even afwachten dan :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146665458
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 19:26 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[ afbeelding ]
Het oppervlak van komeet 67P. © Photo News
Lijkt wel zand op het oppervlakte of iets?
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_146665483
quote:
Is dat Philae?
waar is de rots die het zonlicht ontneemt?
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 14 november 2014 @ 22:56:50 #269
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_146665537
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 22:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Is dat Philae?
waar is de rots die het zonlicht ontneemt?
Dit is de eerste landingsplaats, daar is geen rots.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_146665556
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 22:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Is dat Philae?
waar is de rots die het zonlicht ontneemt?
dit is de 1e landing, dus nog voor die 1km bounce
pi_146665572
Ok ik dacht al :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146665609
14-11-2014

Arbeid van komeetlander Philae zit erop


"Communicatie verbroken rond 21 uur vanavond"
Lander Philae boven de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. © belga.

UPDATE De arbeid van de Europese komeetlander Philae zit er bijna op, want het verzenden van data vreet energie en die is bijna op. "Er wordt niet verwacht dat er zaterdag nog voldoende energie zal zijn", zei vluchtleider Andrea Accomazzo vrijdag in het vluchtleidingscentrum ESOC in Darmstadt.
ESA en de Duitse zusterorganisatie DLR meldden dat vanavond de laatste mogelijkheid was om met de lander te communiceren. Nieuwe data op zaterdag is "onrealistisch", zei projectleider Stephan Ulamec van DLR.

Een half miljard km van ons wordt de Philae in winterslaap gebracht. Mogelijk kan het toestel weer energie tanken als de komeet zich naar de Zon richt. Maar dat zal waarschijnlijk niet in de komende maanden zijn", zei technisch leider Koen Geurts bij DLR.

Vandaag is een thermometer van het instrument Mupus 35 cm diep in de komeet geramd om de vastheid van de bodem te testen en informatie over de temperatuur te bekomen.

Volgens DLR zijn alle tien instrumenten geactiveerd. Philae "is een echte overlevingskunstenaar", zei Geurts.


(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146665722
MUPUS heeft al resultaten klaar, maar worden niet naar buiten gebracht voor hun (interne?) meeting morgen 9 CET

Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 20:28:24 Status report from MUPUS: we have just prepared a wrap-up presentation of our results for a Philae science meeting scheduled for 9:00 CET... reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 20:30:12 ...the while Philae science team. Sorry for that, folks. I hope you understand. Good night. Soundtrack may follow, then we're off for now. reageer retweet
pi_146665772
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:01 schreef nikao het volgende:
MUPUS heeft al resultaten klaar, maar worden niet naar buiten gebracht voor hun (interne?) meeting morgen 9 CET

Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 20:28:24 Status report from MUPUS: we have just prepared a wrap-up presentation of our results for a Philae science meeting scheduled for 9:00 CET... reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 20:30:12 ...the while Philae science team. Sorry for that, folks. I hope you understand. Good night. Soundtrack may follow, then we're off for now. reageer retweet
De voorgaande persconferenties waren ook Science meetings, dus ik ga ervan uit dat die niet intern is
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146665774
Oeps... 1 lenskap fail :(
GeertHub twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 18:59:25 CNES: most instruments successful, but lens cover of APXS (spectrometer) appears to have failed to open. #CometLanding reageer retweet
pi_146665847
En het is weer spannend.........

esaoperations twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 22:41:56 Flight control team at ESOC continues to wait for signals from @Philae on the surface of #67P - window is now open #CometLanding reageer retweet
pi_146665914
nog ff de NAVCAM capture van de 1e landing in een image;

pi_146665966
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:06 schreef nikao het volgende:
nog ff de NAVCAM capture van de 1e landing in een image;

[ afbeelding ]
Oh ja, nu zie ik ook de tijd onderin staan :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146666001
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:04 schreef nikao het volgende:
En het is weer spannend.........

esaoperations twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 22:41:56 Flight control team at ESOC continues to wait for signals from @Philae on the surface of #67P - window is now open #CometLanding reageer retweet
verwacht er maar niet teveel van

"ESA en de Duitse zusterorganisatie DLR meldden dat vanavond de laatste mogelijkheid was om met de lander te communiceren. Nieuwe data op zaterdag is "onrealistisch", zei projectleider Stephan Ulamec van DLR."
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146666030
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:08 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

verwacht er maar niet teveel van

"ESA en de Duitse zusterorganisatie DLR meldden dat vanavond de laatste mogelijkheid was om met de lander te communiceren. Nieuwe data op zaterdag is "onrealistisch", zei projectleider Stephan Ulamec van DLR."
Ik neem toch aan dat ze daar het huidige window mee bedoelen..

Philae zelf zei namelijk dit nog vanmiddag :P
Philae2014 twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 21:10:39 Few hours until I can communicate with @ESA_Rosetta again and transmit the @RosettaSD2 drilling results! #CometLanding reageer retweet
pi_146666083
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:09 schreef nikao het volgende:

[..]

Ik neem toch aan dat ze daar het huidige window mee bedoelen..

Philae zelf zei namelijk dit nog vanmiddag :P
Philae2014 twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 21:10:39 Few hours until I can communicate with @ESA_Rosetta again and transmit the @RosettaSD2 drilling results! #CometLanding reageer retweet
Vanmiddag? Dat was om 21:10 uur; de update van het artikel was van 21:15
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146666223
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:11 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Vanmiddag? Dat was om 21:10 uur; de update van het artikel was van 21:15
Er was geen window tussen vanmiddag en nu. Tijdens de hangout van vanmiddag gaven ze nog aan dat het krap wordt, maar wel verwachten nog 1 link te krijgen.
pi_146666244
Nog een filmpje hoe MUPUS ongeveer werkt ;)
pi_146666257
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:15 schreef nikao het volgende:

[..]

Er was geen window tussen vanmiddag en nu. Tijdens de hangout van vanmiddag gaven ze nog aan dat het krap wordt, maar wel verwachten nog 1 link te krijgen.
Nou dan is t wel spannend :) ik ben benieuwd
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146666275
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:08 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

verwacht er maar niet teveel van

"ESA en de Duitse zusterorganisatie DLR meldden dat vanavond de laatste mogelijkheid was om met de lander te communiceren. Nieuwe data op zaterdag is "onrealistisch", zei projectleider Stephan Ulamec van DLR."
Dat is dus niet waar. Of althans, die laatste mogelijkheid is nog niet voorbij.
pi_146666291
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:15 schreef nikao het volgende:
Nog een filmpje hoe MUPUS ongeveer werkt ;)
^O^
nog niet gezien, ff kijken dadelijk

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...