abonnement Unibet Coolblue
pi_146612672


deel 1
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven

deel 2
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #2

deel 3
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #3

deel 4
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #4

deel 5
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #5

deel 6
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #6

deel 7
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #7

deel 8
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #8

De Rosetta-missie: een fascinerende reis naar de oorsprong van het leven

2014 wordt een intensief jaar voor ESA’s kometenjager Rosetta. Na een reis van bijna tien jaar en een winterslaap van 957 dagen zal ruimtesonde Rosetta komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoeten. Als klap op de vuurpijl maakt lander Philae zich klaar om voor het eerst in de geschiedenis te landen op een komeet. Rosetta is één van de meest complexe en ambitieuze missies ooit. Tijd om de missie eens onder de loep te nemen.



Sinds november 1993 hebben wetenschappers en ingenieurs uit Europa en de Verenigde Staten hun krachten gebundeld om de ruimtesonde Rosetta en een lander genaamd Philae te bouwen. Rosetta werd in 2004 gelanceerd en zette middels een aantal flyby’s langs de aarde en Mars koers richting komeet Churyumov-Gerasimenko. Rosetta in de buurt van de komeet Churyumov Gerasimenko krijgen is niet makkelijk. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars. “De Rosetta-missie is een fascinerende reis naar onze oorsprong,” vertelt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen. Daarnaast zal de ruimtesonde getuige zijn van de spectaculaire transformatie van de komeet naarmate de afstand tot de zon kleiner wordt.”

Rosetta’s twaalf jaar durende reis door de ruimte. Animatie:ESA.

Wakker worden
In juni 2011 werd Rosetta in een diepe winterslaap gebracht voor de koudste, meest afgelegen deel van de reis. Rosetta werd in een langzame draai gezet om de stabiliteit te handhaven en haar zonnevleugels naar zon gericht om zoveel mogelijk zonlicht als mogelijk op te vangen. “Het is de eerste missie voorbij de asteroïdengordel die afhankelijk is van energie-opwekking door de zon, waardoor de sonde in staat is te opereren op 800 miljoen kilometer van de zon.” ESA is bezorgd om de gezondheid van het ruimtevaartuig. Zonder kleerscheuren een ruimtereis van meer dan tien jaar doorkomen is heel wat. “De onderdelen van Rosetta zijn uitvoerig getest, zodat zij kan omgaan met de ontberingen in de ruimte. We weten niet meer van Rosetta als toen ze in de sluimerstand ging,” aldus Taylor. Op dit moment zijn zowel de komeet als Rosetta op de terugreis naar het binnenste van het zonnestelsel en staat het Rosetta-team klaar om op 20 januari 2014 Rosetta, na een winterslaap van 957 dagen, wakker te maken.

Ontmoeting
“Zodra we de ruimtesonde met succes uit de winterslaap hebben gehaald en de instrumenten uitvoerig zijn getest, zullen we voorzichtig de komeet naderen en metingen verrichten.” Op het moment dat Rosetta wakker wordt, bevindt de sonde zich op nog zo’n negen miljoen kilometer van de komeet. In mei 2014 is die afstand naar verwachting verkleind tot twee miljoen kilometer en dan worden de eerste beelden van de Churyumov-Gerasimenko verwacht.

BELANGRIJKE LES
De ruimtesonde Rosetta is gebouwd met technologie van de jaren negentig en is niet de eerste ruimtesonde die naar een komeet wordt gestuurd. ESA’s Giotto werd ontworpen om de mysteries rond de komeet Halley op te lossen. Op 13 maart 1986 vloog Giotto heel dicht langs de komeet. Niemand had verwacht dat de ruimtesonde het spervuur aan komeetstof zou overleven. Hoewel Giotto flink werd beschadigd tijdens de flyby, bleven de meeste instrumenten operationeel. “De Giotto-missie was voor de ESA een belangrijke les. Hierdoor kon de technologie voor toekomstige missies zoals Rosetta worden verbeterd.”


Een prachtig beeld van Rosetta boven Mars, gemaakt door de Philae-camera op een afstand van ongeveer duizend kilometer van Mars. Foto: CIVA / Philae / ESA.

Rosetta zal de eerste ruimtesonde zijn die, op korte afstand, getuige is van een spectaculaire transformatie van de komeet. De verwachting is dat het prachtige beelden oplevert, maar het is ook een groot gevaar. Naarmate de komeet in toenemende intensiteit wordt blootgesteld aan de straling van de zon begint het ijs te sublimeren. Het gas dat uit de kern ontsnapt neemt ook stof mee en dat leidt tot de vorming van twee staarten. De ionenstaart bevat geïoniseerd gas en stof en stroomt altijd in tegengestelde richting van de zon. De stofstaart van microscopische stofdeeltjes draait enigszins in de richting van de baanvan de komeet. Hoewel het gas en stof de helderheid verhoogt, verbergt het ook de kern van de komeet. Het gas en het stof kunnen er voor zorgen dat Rosetta en Philae schade oplopen. Rosetta zal komeet Churyumov-Gerasimenko in het koude gebied van het zonnestelsel ontmoeten op het moment dat de komeet nog geen activiteit vertoont. “Het ontwerp van de baan van Rosetta is zodanig goed uitgezocht dat het ruimtevaartuig de gevaarlijke gebieden vermijdt, zoals de staart van de komeet. De navigatiecamera en het regelsysteem rekent op het zien van een deel van de zonnige zijde van de komeet, zodat het ruimtevaartuig niet in het staartgebied terechtkomt.”

Landing
Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er een poging gedaan worden om te landen op een komeet. Rosetta zal een serie manoeuvres maken om dichtbij de komeet te komen en dan zal de snelheid worden verlaagd tot ongeveer 25 meter per seconde. Het naderen van een komeet, erom heen cirkelen en er ook nog eens op landen is en delicate aangelegenheid. Aangezien er weinig bekend is van de komeet moeten beelden en analyses van de komeet meer duidelijkheid verschaffen. “Aan de hand van die informatie besluiten wetenschappers en operationele teams wat de beste landingsplaats zal zijn. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van de lander het beste waarborgen.” Uiteindelijk wordt het ruimtevaartuig in een baan rond de kern van de komeet gebracht op een afstand van ongeveer 25 kilometer. “De zwaartekracht van de komeet is een miljoen keer kleiner dan die van de aarde. Een natuurlijke baan om de komeet is daardoor alleen mogelijk onder de 30 kilometer,” aldus Taylor. In november 2014 wordt de lander Philae losgelaten op een hoogte van ongeveer een kilometer en zal op loopsnelheid landen op de uitgekozen landingsplaats. Onmiddellijk na de landing zal een harpoen worden afgevuurd om de lander te verankeren en te voorkomen dat Philae ontsnapt aan de zeer zwakke zwaartekracht van de komeet. Op de komeet zal Philae hoge resolutie foto’s maken en boringen verrichten op het oppervlak. De ruimtesonde Rosetta zal in een baan om de komeet Churyumov-Gerasimenko blijven in de nabijheid van de ijzige kern. Het zal meer dan een jaar duren voordat de opmerkelijke missie, in december 2015, tot een einde komt.


Rosetta’s Philae lander op de kern van de komeet. Animatie: ESA / AOES Medialab

Op 20 januari 2014 werd Rosetta wakker en was klaar is voor de laatste etappe van haar bijzondere reis. “Ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn om dat te doen. Van daaruit moeten we de belangrijkste uitdagingen aangaan zoals de ontmoeting met de komeet en vervolgens de landing. Echter, voor mij is het belangrijkste aspect de wetenschap. Kometen zijn de meest primitieve objecten in het zonnestelsel. Een tijdcapsule uit de vroege stadia van de vorming van ons zonnestelsel. Kometen worden verantwoordelijk gehouden voor het leveren van een groot deel van het water in het zonnestelsel, waaronder het water op aarde. Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken,” aldus Taylor. De ijzige resten van de vorming van de planeten kunnen de sleutel zijn tot het ontrafelen van het mysterie dat ‘de oorsprong van het leven’ heet.



12 november 2014 was de dag van de landing. Om 09.35 werd Philae losgekoppeld van Rosetta en braken de 'Seven Hours of Terror aan'
Net na 17:00 uur kwam het signaal binnen dat de lander Philae de afdaling naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko had overleefd
Ook heeft Philae kort na zijn vertrek een foto van Rosetta gemaakt. En omgekeerd fotografeerde Rosetta de vertrekkende Philae.
Een leuk weetje: omdat de zwaartekracht op komeet 67P/C-G beperkt is, weegt de lander eenmaal op het oppervlak van de komeet slechts één gram!

Philae2014 twitterde op woensdag 12-11-2014 om 17:04:09 Touchdown! My new address: 67P! #CometLanding reageer retweet
Komeetlander Philae heeft na een eerste stuiter van het oppervlak van de komeet 67P twee uur lang gezweefd voor het weer landde. En ook toen veerde de 100 kilo wegende doos met poten weer omhoog, nu voor zo'n 7 minuten.
Het stuiteren was voorspeld doordat 67P nauwelijks zwaartekracht heeft. Om stuiteren te voorkomen is Philae uitgerust met een harpoen en een stuwmotor, maar beide systemen bleken niet te werken tijdens de landing.

elakdawalla twitterde op donderdag 13-11-2014 om 00:35:51 !!!! ........... !!! ... !! RT @Philae_ROMAP: @Philae_ROMAP magnetic field analysis revealed 3 landings at 15:33, 17:26 and 17:33 UTC reageer retweet




De komende maanden moet Philae met de tien meetinstrumenten aan boord de oppervlakte en de kern van de komeet en de gassen die eruit vrijkomen bestuderen.

De missie van Rosetta kan doorgaan tot in 2016. Dan is de brandstof op en raakt de sonde te ver verwijderd van de zon om nog genoeg stroom op te wekken. "Dan zal hij zijn rondjes om 67P blijven draaien of misschien proberen we hem zachtjes op het oppervlak neer te leggen. Hij zal voor altijd blijven meereizen met de komeet."

De missie staat onder leiding van de Nederlander Fred Jansen. Het landingssysteem en de zonnepanelen zijn in Nederland gemaakt. De sonde is getest bij ruimtevaartlaboratorium Estec in Noordwijk.


Een aantal foto's uit het eerste topic















Wist je dat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko een liedje zingt? Deze melodie is niet met onze oren hoorbaar, maar wel op andere frequenties
https://soundcloud.com/esaops/a-singing-comet
Luister hier hoe het klinkt. Let op, de frequentie is 10.000 keer opgeschroefd om het wijsje te laten horen.


.
.
Live Stream

http://new.livestream.com/esa/cometlanding

of hier
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.
.


.
.





en inmiddels weten we dat Philae veilig is geland

*O*

een paar foto's van de landing





.
.
http://sci.esa.int/rosetta/

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.

Het originele krantenartikel van 10 jaar geleden
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146612681
De topics gaan aan als een speer :D
nee, jij dan!
pi_146612684
Dat vrouwtje van al die tweets mocht een vraag stellen. :P
gr gr
  donderdag 13 november 2014 @ 15:13:38 #4
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146612688
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:12 schreef Nattekat het volgende:
Zonnepanelen toch nog heel :D
wat een wel/niet/wel/niet communicatie daar :D
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146612706
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:12 schreef Maanvis het volgende:

[..]

in dat opzicht is het klote dat ze 'm nu net in het stukje waar de komeet richting de zon toe gaat hebben laten landen. anders konden ze een paar maanden wachten en hem dan beter verankeren als de komeet weer kouder wordt en de harpoenen zich dus beter in het ijs zullen schieten.
Dat is juist expres. De komeet gaat verder weg dan Rosetta kan bereiken, dus dan zouden ze jaren moeten wachten en dan kijken hoe de lander er aan toe is.

quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:12 schreef Molurus het volgende:

[..]

Om toch te mierenneuken, haaks op de zwaartekracht en haaks op het oppervlak van 67P zijn op veel plaatsen niet hetzelfde. :P
Vandaar dat hij verticaal staat, natuurlijk. Op een perfect rond voorwerp met een perfect zwaartekrachtsveld kun je niet verticaal landen.
pi_146612725
Ik heb al een tijdje geen beeld meer overigens, de rest wel? :{
nee, jij dan!
pi_146612737
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:14 schreef Gehenna het volgende:
Ik heb al een tijdje geen beeld meer overigens, de rest wel? :{
Ik heb prima beeld
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146612743
Ik volg het op tv, die is stabiel.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146612747
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:14 schreef Gehenna het volgende:
Ik heb al een tijdje geen beeld meer overigens, de rest wel? :{
http://rosetta.esa.int/ werkt prima
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146612759
Heb er een dubbel gevoel bij, aan de ene kant is de landing succesvol, maar er zijn een hoop haken en ogen aan verbonden.
pi_146612770
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:14 schreef Gehenna het volgende:
Ik heb al een tijdje geen beeld meer overigens, de rest wel? :{
Ik ook niet. Heb NPO aanstaan
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_146612776
Zo, die man spreekt even
pi_146612777
quote:
Die had ik ;(
nee, jij dan!
pi_146612781
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:15 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Heb er een dubbel gevoel bij, aan de ene kant is de landing succesvol, maar er zijn een hoop haken en ogen aan verbonden.
Het feit dat dat ding nog reageert en niet zwaar beschadigd of voor altijd verloren in de ruimte is maakt het al een succes. _O_
pi_146612786
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:15 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Heb er een dubbel gevoel bij, aan de ene kant is de landing succesvol, maar er zijn een hoop haken en ogen aan verbonden.
Met mogelijk ook unieke onderzoekskansen. Zie het als een uitdaging!
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator / Redactie Sport donderdag 13 november 2014 @ 15:16:02 #16
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_146612787
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:13 schreef Maanvis het volgende:

[..]

wat een wel/niet/wel/niet communicatie daar :D
Lijkt mij ook logischer dat het aan de schaduw ligt, anders was er vast en zeker meer beschadigd.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_146612798
ah hij doet 't weer :D
nee, jij dan!
pi_146612805
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:15 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Heb er een dubbel gevoel bij, aan de ene kant is de landing succesvol, maar er zijn een hoop haken en ogen aan verbonden.
Einstein gaf net een mooi antwoord op je statement :)
pi_146612824
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:15 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Heb er een dubbel gevoel bij, aan de ene kant is de landing succesvol, maar er zijn een hoop haken en ogen aan verbonden.
Ik ben erg onder de indruk. Een paar dingen hadden beter gekund, maar op een klein stukje rots landen op honderden miljoenen kilometers afstand.. dan zijn een paar foutjes imo best toegestaan.
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146612830
HIj hoeft niet te praten maar mag gewoon in beeld staan nu. :D
gr gr
pi_146612847
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:16 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Ik ben erg onder de indruk. Een paar dingen hadden beter gekund, maar op een klein stukje rots landen op honderden miljoenen kilometers afstand.. dan zijn een paar foutjes imo best toegestaan.
Ik ben al dagen helemaal vrolijk voor de mensheid. :@
pi_146612848
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:17 schreef Quyxz_ het volgende:
HIj hoeft niet te praten maar mag gewoon in beeld staan nu. :D
Oh, helaas... :P
gr gr
  donderdag 13 november 2014 @ 15:17:44 #23
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146612870
samenvatting van het nieuw nieuws tot nu toe?
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146612879
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:16 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Ik ben erg onder de indruk. Een paar dingen hadden beter gekund, maar op een klein stukje rots landen op honderden miljoenen kilometers afstand.. dan zijn een paar foutjes imo best toegestaan.
En onderweg meer dan 6 miljard kilometer afgelegd om er te komen... en dan de snelheid precies synchroniseren met een object dat vrijwel geen zwaartekracht heeft.

_O_ _O_ _O_
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146612881
Zey make mirakel possibel
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146612893
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:14 schreef Gehenna het volgende:
Ik heb al een tijdje geen beeld meer overigens, de rest wel? :{
hier wel hoor
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146612896
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:17 schreef Maanvis het volgende:
samenvatting van het nieuw nieuws tot nu toe?
Veel leesplezier http://www.reddit.com/live/tw0cnch7nxjx/
  donderdag 13 november 2014 @ 15:18:29 #28
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146612903
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:16 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Ik ben erg onder de indruk. Een paar dingen hadden beter gekund, maar op een klein stukje rots landen op honderden miljoenen kilometers afstand.. dan zijn een paar foutjes imo best toegestaan.
Als ik zelf aan dat project zou werken zou ik zo'n instelling van mezelf niet tolereren.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146612949
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:18 schreef Maanvis het volgende:
Als ik zelf aan dat project zou werken zou ik zo'n instelling van mezelf niet tolereren.
Rephrase: foutjes = leermomenten
beter? ;)
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
  Moderator / Redactie Sport donderdag 13 november 2014 @ 15:19:44 #30
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_146612958
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:17 schreef Maanvis het volgende:
samenvatting van het nieuw nieuws tot nu toe?
Philae ligt op z'n zij, ze durven mechanische instrumenten niet te gebruiken uit angst voor slechte dingen, zonnepanelen vast nog heel.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_146612963
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:18 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Als ik zelf aan dat project zou werken zou ik zo'n instelling van mezelf niet tolereren.
Je moet natuurlijk nooit tevreden zijn. (Ambition. :P ) Maar dat doet niets af aan het feit dat deze missie veel slechter af had kunnen lopen. Het is echt een indrukwekkende prestatie, alleen al om in orbit van die komeet te komen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146612972
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:18 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Als ik zelf aan dat project zou werken zou ik zo'n instelling van mezelf niet tolereren.
Dan zou je gillend gek worden in zo'n industrie. Perfectie is een goed doel maar je weet met zo'n project, dat al meer dan twintig jaar loopt, dat alles wat er mogelijk fout kan gaan ongeveer ook fout gaat. Je kunt beter je successen vieren.
pi_146612981
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:15 schreef Tchock het volgende:

[..]

Het feit dat dat ding nog reageert en niet zwaar beschadigd of voor altijd verloren in de ruimte is maakt het al een succes. _O_
Natuurlijk, de missie was al voor 80% een succes omdat Rosetta de komeet heeft bereikt, aldus André Kuijpers. Philae is slechts een (kortstondig) onderdeel van deze missie. Ik hoop dat we zo lang mogelijk kunnen genieten van het nieuws rondom Philae.
pi_146613008
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:20 schreef ROADRUNN3R het volgende:

[..]

Natuurlijk, de missie was al voor 80% een succes omdat Rosetta de komeet heeft bereikt, aldus Albert Kuijpers. Philae is slechts een (kortstondig) onderdeel van deze missie. Ik hoop dat we zo lang mogelijk kunnen genieten van het nieuws rondom Philae.
In theorie heeft hij een vrijwel oneindige levensduur, als de komeet hem niet lanceert of zelf uit elkaar valt. Alleen moet hij wel genoeg zon hebben. Zou toch tof zijn als Philae bij de volgende passage langs de zon nog of weer blijkt te reageren. :D
pi_146613029
Straks verplaatst Philae onder invloed van zonnewind enzo, weer een andere plek om te onderzoeken. En intussen levert het het soort soap-verhaal op dat juist wel eens heel goed zou kunnen zijn voor de PR. ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146613050
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:21 schreef Molurus het volgende:
Straks verplaatst Philae onder invloed van zonnewind enzo, weer een andere plek om te onderzoeken. En intussen levert het het soort soap-verhaal op dat juist wel eens heel goed zou kunnen zijn voor de PR. ^O^
Wat denk jij dat zonnewind is? :D
  donderdag 13 november 2014 @ 15:22:52 #37
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146613070
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:22 schreef Tchock het volgende:

[..]

Wat denk jij dat zonnewind is? :D
Surfen!
pi_146613073
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:22 schreef Tchock het volgende:

[..]

Wat denk jij dat zonnewind is? :D
Geladen deeltjes. :P
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146613082
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:21 schreef Molurus het volgende:
Straks verplaatst Philae onder invloed van zonnewind enzo, weer een andere plek om te onderzoeken. En intussen levert het het soort soap-verhaal op dat juist wel eens heel goed zou kunnen zijn voor de PR. ^O^
To be continued.... :P
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  Moderator / Redactie Sport donderdag 13 november 2014 @ 15:23:54 #40
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_146613110
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:22 schreef Tchock het volgende:

[..]

Wat denk jij dat zonnewind is? :D
Een lading deeltjes waarvan sommige een massa hebben. Zo gek is dat idee niet :P
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_146613146
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:20 schreef Tchock het volgende:

[..]

In theorie heeft hij een vrijwel oneindige levensduur, als de komeet hem niet lanceert of zelf uit elkaar valt. Alleen moet hij wel genoeg zon hebben. Zou toch tof zijn als Philae bij de volgende passage langs de zon nog of weer blijkt te reageren. :D
Ik las op diverse sites dat het net zo goed slechts enkele dagen kan duren voordat Philae buiten gebruik raakt. Dat er 1 landingspoot in de lucht steekt, en er weinig zonne energie mogelijk is, maakt het erg aannemelijk dat de missie van Philae van korte duur zal zijn.
pi_146613173
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:22 schreef Molurus het volgende:

[..]

Geladen deeltjes. :P
Precies. Waarvan de meeste geen massa hebben. Die gaan niet zomaar op die afstand een massa van 100 kilo (hoe licht de zwaartekracht ook) van zijn plek optillen en ergens anders weer neerkwakken.
  donderdag 13 november 2014 @ 15:25:45 #43
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146613176
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:20 schreef Tchock het volgende:

[..]

Dan zou je gillend gek worden in zo'n industrie. Perfectie is een goed doel maar je weet met zo'n project, dat al meer dan twintig jaar loopt, dat alles wat er mogelijk fout kan gaan ongeveer ook fout gaat. Je kunt beter je successen vieren.
Maar kijk; ik ben programmeur, ik schrijf dus software. Als ik software voor 1 van die instrumenten zou moeten schrijven, en ik zou daarbij zo'n instelling hebben van 'maakt niet uit als het niet perfect is'.. dan kan het best zijn dat ik iets belangrijks vergeet te checken of uit te sluiten in mijn code. Wat tot resultaat heeft dat bepaalde software van mij niet helemaal naar verwachting werkt.. Dat kan desastreuse gevolgen hebben. Daarom dus :).
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146613225
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:24 schreef ROADRUNN3R het volgende:

[..]

Ik las op diverse sites dat het net zo goed slechts enkele dagen kan duren voordat Philae buiten gebruik raakt. Dat er 1 landingspoot in de lucht steekt, en er weinig zonne energie mogelijk is, maakt het erg aannemelijk dat de missie van Philae van korte duur zal zijn.
Werd net in de persconferentie uitgelegd. Philae gaat dan in een winterslaapmodus. Als zijn panelen weer zonlicht vangen warmt hij de batterijen en interne apparatuur op en dan gaat hij zichzelf opladen. Het kan dus best dat de lander over een paar dagen stil valt, maar het kan ook dat die dan tijden later weer tot leven komt.
pi_146613231
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:25 schreef Tchock het volgende:

[..]

Precies. Waarvan de meeste geen massa hebben. Die gaan niet zomaar op die afstand een massa van 100 kilo (hoe licht de zwaartekracht ook) van zijn plek optillen en ergens anders weer neerkwakken.
Verwaarloosbaar is het ook weer niet, het is de basis van het idee van een zonnezeil. Veel arbeid hoef je bij die zwaartekracht niet te verrichten. Bovendien zou ie wel eens een zeer labiele positie kunnen hebben.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146613263
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:25 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Maar kijk; ik ben programmeur, ik schrijf dus software. Als ik software voor 1 van die instrumenten zou moeten schrijven, en ik zou daarbij zo'n instelling hebben van 'maakt niet uit als het niet perfect is'.. dan kan het best zijn dat ik iets belangrijks vergeet te checken of uit te sluiten in mijn code. Wat tot resultaat heeft dat bepaalde software van mij niet helemaal naar verwachting werkt.. Dat kan desastreuse gevolgen hebben. Daarom dus :).
Als je programmeur bent weet je ook dat fouten onvermijdelijk zijn met zo'n gigantische hoeveelheid complexe software. Wist je bijvoorbeeld dat Rosetta twee camera's heeft waarmee ze de sterrenhemel kan fotograferen en door die twee afbeeldingen te vergelijken met een gigantische interne database kan bepalen waar ze zich bevindt in de ruimte?
  donderdag 13 november 2014 @ 15:28:50 #47
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146613289
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:25 schreef Tchock het volgende:

[..]

Precies. Waarvan de meeste geen massa hebben. Die gaan niet zomaar op die afstand een massa van 100 kilo (hoe licht de zwaartekracht ook) van zijn plek optillen en ergens anders weer neerkwakken.
Het kan wel maar dan heb je een zonnezeil nodig.
http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_sail
Die zijn er al wel getest maar nog nooit succesvol geweest naar mijn weten :).
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146613291
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:26 schreef Tchock het volgende:

[..]

Werd net in de persconferentie uitgelegd. Philae gaat dan in een winterslaapmodus. Als zijn panelen weer zonlicht vangen warmt hij de batterijen en interne apparatuur op en dan gaat hij zichzelf opladen. Het kan dus best dat de lander over een paar dagen stil valt, maar het kan ook dat die dan tijden later weer tot leven komt.
Ik vind het gewoon niet al te positief allemaal. Laten we hopen dat jij gelijk krijgt. ;)
pi_146613317
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:27 schreef Molurus het volgende:

[..]

Verwaarloosbaar is het ook weer niet, het is de basis van het idee van een zonnezeil. Veel arbeid hoef je bij die zwaartekracht niet te verrichten. Bovendien zou ie wel eens op een zeer labiele plek kunnen staan.
Een zonnezeil heeft dan ook een enorme oppervlakte en krijgt daar heel weinig kracht voor terug. Even van wiki: 640.000 vierkante meter levert vijf newton stuwkracht.
  donderdag 13 november 2014 @ 15:30:12 #50
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146613337
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:28 schreef Tchock het volgende:

[..]

Als je programmeur bent weet je ook dat fouten onvermijdelijk zijn met zo'n gigantische hoeveelheid complexe software. Wist je bijvoorbeeld dat Rosetta twee camera's heeft waarmee ze de sterrenhemel kan fotograferen en door die twee afbeeldingen te vergelijken met een gigantische interne database kan bepalen waar ze zich bevindt in de ruimte?
Mijn punt is dat je fouten in dit opzicht altijd moet vermijden. Bij andere bedrijven werk je vaak met continuous integration, dus je blijft constant testen en verbeteren. Fouten zijn dan neit erg want je kunt ze meteen verbeteren. Maar je kunt niet zomaar ff wat nieuwe firmware naar zo'n botje sturen.

Da's wel vet, een soort van ruimte GPS zonder satellieten :).
Gebruiken ze in Star Trek ook altijd.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146613350
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:29 schreef Tchock het volgende:

[..]

Een zonnezeil heeft dan ook een enorme oppervlakte en krijgt daar heel weinig kracht voor terug. Even van wiki: 640.000 vierkante meter levert vijf newton stuwkracht.
Als je op het randje van een afgrond staat zou de benodigde kracht elke waarde groter dan 0 kunnen hebben, ook dicht in de buurt daarvan. ;)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146613364
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:28 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Het kan wel maar dan heb je een zonnezeil nodig.
http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_sail
Die zijn er al wel getest maar nog nooit succesvol geweest naar mijn weten :).
Die ken ik, uiteraard. De techniek is nog niet ver gevorderd maar wel veelbelovend, want ruimteschepen hoeven ten slotte maar een héél klein beetje aandrijving te hebben. Ionenmotoren werken ook met dat idee.
  donderdag 13 november 2014 @ 15:31:39 #53
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146613388
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:30 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Da's wel vet, een soort van ruimte GPS zonder satellieten :).
Gebruiken ze in Star Trek ook altijd.
Dat is al sinds tijden de enigste manier van navigeren in het zonnestelsel.
pi_146613400
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:30 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Mijn punt is dat je fouten in dit opzicht altijd moet vermijden. Bij andere bedrijven werk je vaak met continuous integration, dus je blijft constant testen en verbeteren. Fouten zijn dan neit erg want je kunt ze meteen verbeteren. Maar je kunt niet zomaar ff wat nieuwe firmware naar zo'n botje sturen.

Da's wel vet, een soort van ruimte GPS zonder satellieten :).
Gebruiken ze in Star Trek ook altijd.
Als programmeur: is er eigenlijk nog iets substantieel veranderd wat programmeertaal en code betreft sinds de lancering van Rosetta? Staat dat controlecentrum helemaal vol met verouderde hardware? :P
pi_146613544
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:32 schreef Tchock het volgende:

[..]

Als programmeur: is er eigenlijk nog iets substantieel veranderd wat programmeertaal en code betreft sinds de lancering van Rosetta? Staat dat controlecentrum helemaal vol met verouderde hardware? :P
Dat soort realtime systemen stelt heel andere eisen aan zowel de software als de hardware dan we gewend zijn in consumentensoftware. Ik heb geen idee wat voor code ze erop hebben draaien, maar het zou mij verbazen als het zoiets als Java is. Ik vermoed meer een soort elementaire machinecode.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  donderdag 13 november 2014 @ 15:36:28 #56
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146613568
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:31 schreef Tchock het volgende:

[..]

Die ken ik, uiteraard. De techniek is nog niet ver gevorderd maar wel veelbelovend, want ruimteschepen hoeven ten slotte maar een héél klein beetje aandrijving te hebben. Ionenmotoren werken ook met dat idee.
ik geloof zelf meer in het minen van asteroïden voor hun materialen (zie het project planetary resources, http://www.planetaryresources.com/). En dan diverse refuel stations opzetten rond planeten en in de ruimte :). Asteroïden bevatten soms veel metaal en vaak veel water. Dat water kun je met electrolyse omzetten in waterstof en zuurstof. Electrolyse is in de ruimte vrij makkelijk want je kunt het met zonnepanelen van stroom voorzien. Ruimtevaartuigen kunnen dan in de ruimte bijgevuld worden met waterstof en zo veel langere missies krijgen. Voertuigen die asteroïden minen kunnen dan ook makkelijk gerefueld worden etc etc.. Uiteindelijk zullen we ontzettend veel onbemande voertuigjes in de ruimte hebben die geheel geautomatiseerd werken :).
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  donderdag 13 november 2014 @ 15:38:06 #57
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146613628
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:32 schreef Tchock het volgende:

[..]

Als programmeur: is er eigenlijk nog iets substantieel veranderd wat programmeertaal en code betreft sinds de lancering van Rosetta? Staat dat controlecentrum helemaal vol met verouderde hardware? :P
Nee, de code werkt in de basis nog steeds hetzelfde.. je krijgt wel snellere processoren maar aan de basis is eigenlijk niks veranderd. wat rosetta doet is vrij simpel, de echte data-analyse wordt op aarde gedaan.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146613633
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:35 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat soort realtime systemen stelt heel andere eisen aan zowel de software als de hardware dan we gewend zijn in consumentensoftware. Ik heb geen idee wat voor code ze erop hebben draaien, maar het zou mij verbazen als het zoiets als Java is. Ik vermoed meer een soort elementaire machinecode.
Dit zegt mij allemaal niets, maar:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
(info uit 2006, dus een paar jaar na lancering van Rosetta).
  donderdag 13 november 2014 @ 15:40:02 #59
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146613704
http://nos.nl/artikel/720941-philae-stabiel-op-komeet.html

Radio 1, lekker cynisch.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_146613757
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:40 schreef xzaz het volgende:
http://nos.nl/artikel/720941-philae-stabiel-op-komeet.html

Radio 1, lekker cynisch.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
"Beetje scheef" _O-
  donderdag 13 november 2014 @ 15:41:37 #61
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146613764
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:35 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat soort realtime systemen stelt heel andere eisen aan zowel de software als de hardware dan we gewend zijn in consumentensoftware. Ik heb geen idee wat voor code ze erop hebben draaien, maar het zou mij verbazen als het zoiets als Java is. Ik vermoed meer een soort elementaire machinecode.
ja waarom zou dat ding überhaupt java draaien..
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146613771
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:38 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Nee, de code werkt in de basis nog steeds hetzelfde.. je krijgt wel snellere processoren maar aan de basis is eigenlijk niks veranderd. wat rosetta doet is vrij simpel, de echte data-analyse wordt op aarde gedaan.
Zelf werk ik als data-analyst voor de AWACS, wij gebruiken voornamelijk SPSS en maatgeschreven software om bepaalde gebieden in kaart te brengen.
pi_146613772
Ik wil die foto's zien die de verschillende camera's hebben gemaakt als ze tot één geheel zijn bewerkt :~
pi_146613775
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:38 schreef Tchock het volgende:

[..]

Dit zegt mij allemaal niets, maar:

[..]

(info uit 2006, dus een paar jaar na lancering van Rosetta).
Mij wel, het bevestigt min of meer wat ik daar zei. :) Ada83 wordt kennelijk veel gebruikt, zelf niet bekend met die taal maar het zal ongetwijfeld gericht zijn op puur performance en betrouwbaarheid.

C/C++ zijn iets abstractere talen en worden gebruikt voor iets minder kritische systemen.

Java lijkt aantrekkelijk, maar er zijn issues met performance en betrouwbaarheid, en daarom wil men daar nog verder onderzoek naar doen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146613810
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:41 schreef Maanvis het volgende:

[..]

ja waarom zou dat ding überhaupt java draaien..
Java wordt best veel gebruikt in embedded software in allerlei systemen. Maar dat zijn allemaal systemen waarbij het geen grote ramp is als het ineens een keer niet werkt, of niet snel genoeg.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  donderdag 13 november 2014 @ 15:48:38 #66
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146614001
wat leuk zou zijn is als rosetta een sleepkabel heeft waarmee ie philae weer even ergens anders neer kan zetten.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146614027
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:48 schreef Maanvis het volgende:
wat leuk zou zijn is als rosetta een sleepkabel heeft waarmee ie philae weer even ergens anders neer kan zetten.
Dat wordt dan een heel lange kabel, en heel erg goed mikken. :D
Niet meer aanwezig in dit forum.
  donderdag 13 november 2014 @ 15:50:43 #68
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146614083
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:49 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat wordt dan een heel lange kabel, en heel erg goed mikken. :D
neuh gewoon ff een flyover maken op 50 meter hoogte, net als een heli die effe een tank optilt.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146614442
Hoe cool is dit:

pi_146614463
Landingsgestel kan theoretisch wel een hop doen, maar in praktijk dus te weinig stroom waarschijnlijk

elakdawalla twitterde op donderdag 13-11-2014 om 15:02:13 Ulamec: Philae landing gear can in principle be used to hop lander, but in practice there's unlikely to be enough power to do so. :( reageer retweet
pi_146614596
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 16:03 schreef nikao het volgende:
Hoe cool is dit:

[ afbeelding ]
Zo bizar dat die komeet helemaal niet te zien is. In je hoofd moet die komeet haast voor je neus hangen voor je zoiets zou proberen.
pi_146615441
...
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 16:03 schreef nikao het volgende:
Hoe cool is dit:

[ afbeelding ]
B-)

[ Bericht 100% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 13-11-2014 16:42:34 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146615889
Image: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA.
This OSIRIS wide-angle camera image shows the position of Rosetta’s lander Philae (circled) at 14:19:22 GMT (onboard spacecraft time).

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146616740
Bah, persconferentie gemist. Iemand een linkje waar ik hem terug kan kijken?
pi_146617043
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 16:59 schreef Inaithnir het volgende:
Bah, persconferentie gemist. Iemand een linkje waar ik hem terug kan kijken?
het bovenste filmpje (Rosetta #Comet Landing Media Briefing)
http://new.livestream.com/esa/cometlanding
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 13 november 2014 @ 17:13:31 #76
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146617280
Persconferentie niet kunnen zien, maar intussen zoveel mogelijk bijgelezen hier. Dank iedereen!

Ik blijf een beetje met een vraag zitten: Ik neem aan dat die eerste "hop" meteen bij de landing is gemaakt, en niet dat hij eerst een kwartiertje rustig heeft gestaan en toen alsnog opgesprongen is.

Hoe kunnen ze dan direct na de landing, na het eerste gejuich, melden dat hij geland is maar dat de stuwraketten en vermoedelijk ook de harpoenen niet gewerkt hebben?
Terwijl hij toen alweer omhoog aan het gaan was.
Hebben ze alleen de gegevens van het korte moment van de landing bekeken?
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146617374
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 17:13 schreef X11 het volgende:
Persconferentie niet kunnen zien, maar intussen zoveel mogelijk bijgelezen hier. Dank iedereen!

Ik blijf een beetje met een vraag zitten: Ik neem aan dat die eerste "hop" meteen bij de landing is gemaakt, en niet dat hij eerst een kwartiertje rustig heeft gestaan en toen alsnog opgesprongen is.

Hoe kunnen ze dan direct na de landing, na het eerste gejuich, melden dat hij geland is maar dat de stuwraketten en vermoedelijk ook de harpoenen niet gewerkt hebben?
Terwijl hij toen alweer omhoog aan het gaan was.
Hebben ze alleen de gegevens van het korte moment van de landing bekeken?
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 17:06 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

het bovenste filmpje (Rosetta #Comet Landing Media Briefing)
http://new.livestream.com/esa/cometlanding
de hele persconferentie kun je terugzien, duurt een uur.
Ik heb nu even geen tijd om te antwoorden.
tot straks
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146617385
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 17:13 schreef X11 het volgende:
Persconferentie niet kunnen zien, maar intussen zoveel mogelijk bijgelezen hier. Dank iedereen!

Ik blijf een beetje met een vraag zitten: Ik neem aan dat die eerste "hop" meteen bij de landing is gemaakt, en niet dat hij eerst een kwartiertje rustig heeft gestaan en toen alsnog opgesprongen is.

Hoe kunnen ze dan direct na de landing, na het eerste gejuich, melden dat hij geland is maar dat de stuwraketten en vermoedelijk ook de harpoenen niet gewerkt hebben?
Terwijl hij toen alweer omhoog aan het gaan was.
Hebben ze alleen de gegevens van het korte moment van de landing bekeken?
Speculatie:
Waarschijnlijk hebben ze sensoren die de impact meten voor de 'voeten' en die metingen kwamen door, alsmede de rest van de metingen...
Dat is het moment van gejuich... touch down etc.
Al vrij snel daarna kwam het bericht al dat ze data binnen kregen die ze niet hadden verwacht en dat de commnicatielink niet constant was. Hoogstwaarschijnlijk vermoedden ze toen al wel een bounce, maar daar zijn ze voorzichtig mee geweest..
pi_146618203
Ook moet je je die bounce een beetje in slow-motion voorstellen lijkt me. Omdat de zwaartekracht zo laag is, en er (neem ik aan) wel wat veerkracht in het landingsgestel zit, moet je het een beetje zien alsof je naar een filmpje kijkt van iemand die met zo'n pogo-stok springt, maar dan heel langzaam afgespeeld.

Gok ik zo hoor, ik ben geen astronoom :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 17:43:20 #80
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146618287
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 17:16 schreef nikao het volgende:

[..]

Speculatie:
Waarschijnlijk hebben ze sensoren die de impact meten voor de 'voeten' en die metingen kwamen door, alsmede de rest van de metingen...
Dat is het moment van gejuich... touch down etc.
Al vrij snel daarna kwam het bericht al dat ze data binnen kregen die ze niet hadden verwacht en dat de commnicatielink niet constant was. Hoogstwaarschijnlijk vermoedden ze toen al wel een bounce, maar daar zijn ze voorzichtig mee geweest..
dat, de eerste landing is geregistreerd en daarna kwam er vreemde data binnen en een onstabiele verbinding. Later op de avond konden ze de eerste stuiter al bevestigen en met de complete data konden ze de hele stuiteractie reconstrueren.
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146618993
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 17:40 schreef Inaithnir het volgende:
Ook moet je je die bounce een beetje in slow-motion voorstellen lijkt me. Omdat de zwaartekracht zo laag is, en er (neem ik aan) wel wat veerkracht in het landingsgestel zit, moet je het een beetje zien alsof je naar een filmpje kijkt van iemand die met zo'n pogo-stok springt, maar dan heel langzaam afgespeeld.

Gok ik zo hoor, ik ben geen astronoom :)
Het heeft echt niets weg van een bounce eigenlijk. De lander veert een beetje, de ondergrond ook, en dan komt het ding met minder dan wandelsnelheid van de grond en landt een uur later een kilometer verderop. Wat an sich natuurlijk weer best cool is.
  donderdag 13 november 2014 @ 18:12:22 #82
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_146619218
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 18:05 schreef Tchock het volgende:

[..]

Het heeft echt niets weg van een bounce eigenlijk. De lander veert een beetje, de ondergrond ook, en dan komt het ding met minder dan wandelsnelheid van de grond en landt een uur later een kilometer verderop. Wat an sich natuurlijk weer best cool is.
Ja, een ijskast van 1 gram knalt met 1m/sec op het oppervlak en blijft daar uiteindelijk toch liggen. Prima resultaat. Alleen de uitvinder van die harpoen heeft er vet de pee in.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_146619550
quote:
7s.gif Op donderdag 13 november 2014 18:12 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Ja, een ijskast van 1 gram knalt met 1m/sec op het oppervlak en blijft daar uiteindelijk toch liggen. Prima resultaat. Alleen de uitvinder van die harpoen heeft er vet de pee in.
Precies. De lander stuiterde trouwens omhoog met iets meer dan één kilometer per uur. :D
  donderdag 13 november 2014 @ 18:44:53 #84
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146620163
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 18:23 schreef Tchock het volgende:

[..]

Precies. De lander stuiterde trouwens omhoog met iets meer dan één kilometer per uur. :D
Dat kun je leuk visualiseren door je hand 1 meter op te heffen in pakweg 4 seconden.
Dus: eenentwintig, tweeëntwintig, drieëntwintig, vierentwintig .... en dan de hand omhoog tot 1 meter. :)

Dat is niet precies wat ik me bij een ruimtevaartuig in ons zonnestelsel voorstel. >:)

Maar ja, ze gingen natuurlijk tegelijk wel met 50.000 km/u richting de zon.
Terwijl ze met het hele zonnestelsel met ? km/u rondom het centrum van de Melkweg cirkelden. En trouwens, die Melkweg zelf.....
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
  donderdag 13 november 2014 @ 18:56:02 #85
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_146620606
Panorama:


Nog niet heel duidelijk wat we allemaal zien. :D
Géén kloon van tvlxd!
pi_146621042
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 18:56 schreef Montov het volgende:
Panorama:
[ afbeelding ]

Nog niet heel duidelijk wat we allemaal zien. :D
Philae lijkt met een pootje op de grond te staan, één op een rots en de laatste hangt in de lucht..
nee, jij dan!
pi_146621334
als ik mag vragen???... waarom uitgerekend die meteoor???
ze hadden toch ook een andere kunnen nemen???
FREE BEVERTON
  donderdag 13 november 2014 @ 19:18:00 #88
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_146621526
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 19:13 schreef Mountainbiker4life het volgende:
als ik mag vragen???... waarom uitgerekend die meteoor???
ze hadden toch ook een andere kunnen nemen???
Nee. Dit was de enige die er uit zag als een badeendje.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_146621638
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 19:13 schreef Mountainbiker4life het volgende:
als ik mag vragen???... waarom uitgerekend die meteoor???
ze hadden toch ook een andere kunnen nemen???
Goeie moment, goeie plek.
  donderdag 13 november 2014 @ 20:01:22 #90
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146623812
Ik weet nog niet hoe ik een tweet netjes moet quoten, dan maar zo:
quote:
MUPUS on Philae ‏@Philae_MUPUS 9m9 minutes ago

We will deploy the MUPUS penetrator for 2/3 of the max. length and then insert it. Should happen before midnight. Keep fingers crossed
Eigenlijk weet ik niet precies wat dit inhoudt, maar het klinkt wel belangwekkend.
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 20:04:48 #91
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146623974
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 20:01 schreef X11 het volgende:
Ik weet nog niet hoe ik een tweet netjes moet quoten, dan maar zo:

[..]

Eigenlijk weet ik niet precies wat dit inhoudt, maar het klinkt wel belangwekkend.
Philae_MUPUS twitterde op donderdag 13-11-2014 om 19:49:47 We will deploy the MUPUS penetrator for 2/3 of the max. length and then insert it. Should happen before midnight. Keep fingers crossed reageer retweet
dat is volgens mij samen met de boor één van de twee instrumenten die de grond in gaan en dus nog als risico beschouwd werden. Door hem minder ver de grond in te duwen zullen ze het risico beperken gok ik
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146624017
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 20:01 schreef X11 het volgende:
Ik weet nog niet hoe ik een tweet netjes moet quoten, dan maar zo:

[..]

Eigenlijk weet ik niet precies wat dit inhoudt, maar het klinkt wel belangwekkend.
Nice!!

Het is eigenlijk een soort boor/hamer die ze gebruiken;

quote:
MUPUS (Multi Purpose Sensors for Surface and Subsurface Science) consists of a number of temperature sensors attached to a 35 cm long penetrator that will be deployed away from the landing module. As the penetrator is hammered into the ground, the progress per hammering stroke and the temperature of the subsurface will be measured. In combination these will provide an indication of the properties of the comet’s surface (i.e. how resistant to penetration the surface is) and a profile of the temperature change with depth. The sensors can also operate in a heating mode which will allow the thermal properties of the comet (such as the heat conductivity) to be investigated.
btw.. er is een tweet icoontje in het menu (helemaal rechts) en daar kan je de url van de tweet in gooien
pi_146624088
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 20:04 schreef rubbereend het volgende:

[..]

Philae_MUPUS twitterde op donderdag 13-11-2014 om 19:49:47 We will deploy the MUPUS penetrator for 2/3 of the max. length and then insert it. Should happen before midnight. Keep fingers crossed reageer retweet
dat is volgens mij samen met de boor één van de twee instrumenten die de grond in gaan en dus nog als risico beschouwd werden. Door hem minder ver de grond in te duwen zullen ze het risico beperken gok ik
Ja.. de SD2 is de andere boor. En die moeten blijkbaar nog ffies op hun beurt wachten ;)

RosettaSD2 twitterde op donderdag 13-11-2014 om 19:36:11 It's so sad to have SD2 pawing to operate and still asked to wait into its case on @Philae2014 #CometLanding @AerospacePoliMI @SelexES reageer retweet
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 20:12:43 #94
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146624317
Uit bodem analyses zullen ze wel gehaald hebben dat hij redelijk veilig de grond voor een deel in kan. En ze zullen inmiddels dus wel wat meer weten over de positie van de sonde
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  donderdag 13 november 2014 @ 20:21:24 #95
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146624684
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 20:05 schreef nikao het volgende:

btw.. er is een tweet icoontje in het menu (helemaal rechts) en daar kan je de url van de tweet in gooien
Bedankt! Gelukt.
Het tweet knopje was geen probleem; de juiste url vinden wel. :P
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146636671
OK, blijkbaar was het dus echt niet de bedoeling om Philae te verplaatsen met die boor..

Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 00:56:35 .@maceseyebrows No we definitely do not want to shift @Philae2014 and have set failsaves for this #ThePinprick reageer retweet
pi_146636677
Vanmiddag om 14:00 uur weer live stream
Day 2 Report
Join us for a Google Hangout on 14 November at 13:00 GMT / 14:00 CET, live from ESOC, Darmstadt, Germany.
http://new.livestream.com/esa/cometlanding
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146636939
Mooi topic en zeer interessante gebeurtenis.

Wat ik mij verder afvraag, hoe gedateerd is de hardware van een satelliet van 10 jaar terug? Is daar een soort vergelijking van?
pi_146636994
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 08:32 schreef Apekoek het volgende:
Mooi topic en zeer interessante gebeurtenis.

Wat ik mij verder afvraag, hoe gedateerd is de hardware van een satelliet van 10 jaar terug? Is daar een soort vergelijking van?
Voornamelijk technologie uit de jaren 90 maar ook uit de jaren 80 :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146637017
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 08:37 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Voornamelijk technologie uit de jaren 90 maar ook uit de jaren 80 :)
Oh echt! Ze hebben natuurlijk heel lang moeten ontwikkelen. Hoe veel beter zou zo'n satelliet worden als je hem nu zou opbouwen?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')