abonnement Unibet Coolblue
pi_146579745


deel 1
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven

deel 2
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #2

deel 3
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #3

deel 4
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #4

deel 5
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #5

De Rosetta-missie: een fascinerende reis naar de oorsprong van het leven

2014 wordt een intensief jaar voor ESA’s kometenjager Rosetta. Na een reis van bijna tien jaar en een winterslaap van 957 dagen zal ruimtesonde Rosetta komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoeten. Als klap op de vuurpijl maakt lander Philae zich klaar om voor het eerst in de geschiedenis te landen op een komeet. Rosetta is één van de meest complexe en ambitieuze missies ooit. Tijd om de missie eens onder de loep te nemen.Sinds november 1993 hebben wetenschappers en ingenieurs uit Europa en de Verenigde Staten hun krachten gebundeld om de ruimtesonde Rosetta en een lander genaamd Philae te bouwen. Rosetta werd in 2004 gelanceerd en zette middels een aantal flyby’s langs de aarde en Mars koers richting komeet Churyumov-Gerasimenko. Rosetta in de buurt van de komeet Churyumov Gerasimenko krijgen is niet makkelijk. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars. “De Rosetta-missie is een fascinerende reis naar onze oorsprong,” vertelt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen. Daarnaast zal de ruimtesonde getuige zijn van de spectaculaire transformatie van de komeet naarmate de afstand tot de zon kleiner wordt.”

Rosetta’s twaalf jaar durende reis door de ruimte. Animatie:ESA.

Wakker worden
In juni 2011 werd Rosetta in een diepe winterslaap gebracht voor de koudste, meest afgelegen deel van de reis. Rosetta werd in een langzame draai gezet om de stabiliteit te handhaven en haar zonnevleugels naar zon gericht om zoveel mogelijk zonlicht als mogelijk op te vangen. “Het is de eerste missie voorbij de asteroïdengordel die afhankelijk is van energie-opwekking door de zon, waardoor de sonde in staat is te opereren op 800 miljoen kilometer van de zon.” ESA is bezorgd om de gezondheid van het ruimtevaartuig. Zonder kleerscheuren een ruimtereis van meer dan tien jaar doorkomen is heel wat. “De onderdelen van Rosetta zijn uitvoerig getest, zodat zij kan omgaan met de ontberingen in de ruimte. We weten niet meer van Rosetta als toen ze in de sluimerstand ging,” aldus Taylor. Op dit moment zijn zowel de komeet als Rosetta op de terugreis naar het binnenste van het zonnestelsel en staat het Rosetta-team klaar om op 20 januari 2014 Rosetta, na een winterslaap van 957 dagen, wakker te maken.

Ontmoeting
“Zodra we de ruimtesonde met succes uit de winterslaap hebben gehaald en de instrumenten uitvoerig zijn getest, zullen we voorzichtig de komeet naderen en metingen verrichten.” Op het moment dat Rosetta wakker wordt, bevindt de sonde zich op nog zo’n negen miljoen kilometer van de komeet. In mei 2014 is die afstand naar verwachting verkleind tot twee miljoen kilometer en dan worden de eerste beelden van de Churyumov-Gerasimenko verwacht.

BELANGRIJKE LES
De ruimtesonde Rosetta is gebouwd met technologie van de jaren negentig en is niet de eerste ruimtesonde die naar een komeet wordt gestuurd. ESA’s Giotto werd ontworpen om de mysteries rond de komeet Halley op te lossen. Op 13 maart 1986 vloog Giotto heel dicht langs de komeet. Niemand had verwacht dat de ruimtesonde het spervuur aan komeetstof zou overleven. Hoewel Giotto flink werd beschadigd tijdens de flyby, bleven de meeste instrumenten operationeel. “De Giotto-missie was voor de ESA een belangrijke les. Hierdoor kon de technologie voor toekomstige missies zoals Rosetta worden verbeterd.”


Een prachtig beeld van Rosetta boven Mars, gemaakt door de Philae-camera op een afstand van ongeveer duizend kilometer van Mars. Foto: CIVA / Philae / ESA.

Rosetta zal de eerste ruimtesonde zijn die, op korte afstand, getuige is van een spectaculaire transformatie van de komeet. De verwachting is dat het prachtige beelden oplevert, maar het is ook een groot gevaar. Naarmate de komeet in toenemende intensiteit wordt blootgesteld aan de straling van de zon begint het ijs te sublimeren. Het gas dat uit de kern ontsnapt neemt ook stof mee en dat leidt tot de vorming van twee staarten. De ionenstaart bevat geïoniseerd gas en stof en stroomt altijd in tegengestelde richting van de zon. De stofstaart van microscopische stofdeeltjes draait enigszins in de richting van de baanvan de komeet. Hoewel het gas en stof de helderheid verhoogt, verbergt het ook de kern van de komeet. Het gas en het stof kunnen er voor zorgen dat Rosetta en Philae schade oplopen. Rosetta zal komeet Churyumov-Gerasimenko in het koude gebied van het zonnestelsel ontmoeten op het moment dat de komeet nog geen activiteit vertoont. “Het ontwerp van de baan van Rosetta is zodanig goed uitgezocht dat het ruimtevaartuig de gevaarlijke gebieden vermijdt, zoals de staart van de komeet. De navigatiecamera en het regelsysteem rekent op het zien van een deel van de zonnige zijde van de komeet, zodat het ruimtevaartuig niet in het staartgebied terechtkomt.”

Landing
Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er een poging gedaan worden om te landen op een komeet. Rosetta zal een serie manoeuvres maken om dichtbij de komeet te komen en dan zal de snelheid worden verlaagd tot ongeveer 25 meter per seconde. Het naderen van een komeet, erom heen cirkelen en er ook nog eens op landen is en delicate aangelegenheid. Aangezien er weinig bekend is van de komeet moeten beelden en analyses van de komeet meer duidelijkheid verschaffen. “Aan de hand van die informatie besluiten wetenschappers en operationele teams wat de beste landingsplaats zal zijn. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van de lander het beste waarborgen.” Uiteindelijk wordt het ruimtevaartuig in een baan rond de kern van de komeet gebracht op een afstand van ongeveer 25 kilometer. “De zwaartekracht van de komeet is een miljoen keer kleiner dan die van de aarde. Een natuurlijke baan om de komeet is daardoor alleen mogelijk onder de 30 kilometer,” aldus Taylor. In november 2014 wordt de lander Philae losgelaten op een hoogte van ongeveer een kilometer en zal op loopsnelheid landen op de uitgekozen landingsplaats. Onmiddellijk na de landing zal een harpoen worden afgevuurd om de lander te verankeren en te voorkomen dat Philae ontsnapt aan de zeer zwakke zwaartekracht van de komeet. Op de komeet zal Philae hoge resolutie foto’s maken en boringen verrichten op het oppervlak. De ruimtesonde Rosetta zal in een baan om de komeet Churyumov-Gerasimenko blijven in de nabijheid van de ijzige kern. Het zal meer dan een jaar duren voordat de opmerkelijke missie, in december 2015, tot een einde komt.


Rosetta’s Philae lander op de kern van de komeet. Animatie: ESA / AOES Medialab

Of de Rosetta-missie een succes wordt, is de nog de vraag. Op 20 januari 2014 weten we of Rosetta wakker wordt en klaar is voor de laatste etappe van haar bijzondere reis. “Ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn om dat te doen. Van daaruit moeten we de belangrijkste uitdagingen aangaan zoals de ontmoeting met de komeet en vervolgens de landing. Echter, voor mij is het belangrijkste aspect de wetenschap. Kometen zijn de meest primitieve objecten in het zonnestelsel. Een tijdcapsule uit de vroege stadia van de vorming van ons zonnestelsel. Kometen worden verantwoordelijk gehouden voor het leveren van een groot deel van het water in het zonnestelsel, waaronder het water op aarde. Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken,” aldus Taylor. De ijzige resten van de vorming van de planeten kunnen de sleutel zijn tot het ontrafelen van het mysterie dat ‘de oorsprong van het leven’ heet.Wist je dat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko een liedje zingt? Deze melodie is niet met onze oren hoorbaar, maar wel op andere frequenties
https://soundcloud.com/esaops/a-singing-comet
Luister hier hoe het klinkt. Let op, de frequentie is 10.000 keer opgeschroefd om het wijsje te laten horen..
.
Live Stream
On 11 & 12 November, all segments broadcast by ESA TV will also be webcast here. These include: Media briefing 11.11-20:00CET || GO/NOGO decision points 1-4 (11-12 Nov) || Separation, science updates & landing (12 Nov). The webstream will remain live all the way until 19:00 GMT / 20:00 CET on 12 November with a permanent view of ESOC Mission Control Room in between the listed sequences. Complete list is available via: http://www.esa.int/esatv/Television

http://new.livestream.com/esa/cometlanding

of hier
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.
.

.
http://sci.esa.int/rosetta/

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.
.


en inmiddels weten we dat Philae veilig is geland

*O*
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146579755
Wel jammer dat Philae niet over die hele komeet kan lopen en dan foto's maken.
pi_146579759
O+
Op woensdag 9 november 2016 06:02 schreef Anonymousz het volgende:
#superniger2020
pi_146579766
Nog één plaatje dan :P
nee, jij dan!
pi_146579775
Kijk, nu is ie wel automatisch gelinkt. :D
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146579783
Wat zullen de mensen die er aan gewerkt hebben trots en enorm blij zijn :)
pi_146579807
quote:
17s.gif Op woensdag 12 november 2014 17:41 schreef Juup© het volgende:
Wat zullen de mensen die er aan gewerkt hebben trots en enorm blij zijn :)
Dat lijkt me idd ook :) Is ook iets opzienbarends.
pi_146579813
Even te bedenken: we hebben net een apparaatje van 100 kg, van 1 bij 1 bij 1 meter, 6 miljard kilometer laten reizen naar een komeet van 3 km lengte 500 miljoen km van ons vandaan over een periode van meer dan 10 jaar met wetten die ongeveer 350 jaar geleden bedacht zijn.

Science *O*

[ Bericht 0% gewijzigd door Inaithnir op 12-11-2014 18:13:33 ]
  woensdag 12 november 2014 @ 17:41:58 #10
296378 SanAnt
Monica_l_Sigaar
pi_146579833
Al had het mij ¤100.- gekost, dit is gewoon goed besteed geld (als alles mislukt was ook).
pi_146579836
quote:
14s.gif Op woensdag 12 november 2014 17:40 schreef Molurus het volgende:
Kijk, nu is ie wel automatisch gelinkt. :D
ik wist niet dat je de url van het vorige topic er ook bij moest zetten, weer wat geleerd, hoef ik niet meer steeds jouw hulp te vragen Molurus haha :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146579842
Anchors did not shoot? hmmm
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146579853
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 17:41 schreef Inaithnir het volgende:
Even te bedenken: we hebben net een apparaatje van 100 kg, van 1 bij 1 bij 1 meter, 6 miljard kilometer laten reizen naar een komeet van 3 km lengte 50 miljoen km van ons vandaan over een periode van meer dan 10 jaar met wetten die ongeveer 350 jaar geleden bedacht zijn.

Science *O*
^O^
pi_146579869
Oftewel nog niet bevestigd dat hij daadwerkelijk op de komeet staat.
pi_146579877
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 17:42 schreef Molurus het volgende:
Anchors did not shoot? hmmm
O, oooooooo? Dat meen je niet?
pi_146579880
-O-
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 november 2014 @ 17:43:48 #19
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146579894
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 17:42 schreef Molurus het volgende:
Anchors did not shoot? hmmm
Klinkt wel raar inderdaad.
En de stuwraket heeft ook niet gewerkt.

Maar dat ie nou helemaal niet verankerd zit? Begrijp ik dat wel goed?
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146579896
quote:
17s.gif Op woensdag 12 november 2014 17:43 schreef Juup© het volgende:

[..]

O, oooooooo? Dat meen je niet?
Ze zijn nog niet zeker.
pi_146579902
-

[ Bericht 100% gewijzigd door Renderclippur op 12-11-2014 17:44:26 ]
pi_146579905
Hij staat wel, maar de harpoenankers zijn nog niet afgeschoten. (Nog) geen reden tot paniek!
pi_146579906
Ik ga ook eens een pilsje opentrekken en proosten op Philae.
no champagne for me madam
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146579908
First pictures of the landing site are expected in about 1 hour.
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146579928
Als ik het goed heb begrepen staat ie wel op de komeet, en alle software lijkt normaal te werken, maar ze hebben nog geen bevestiging dat de ankers daadwerkelijk zijn afgeschoten en dat Philae dus stabiel staat en dat ook blijft.
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146579929
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 17:41 schreef Inaithnir het volgende:
Even te bedenken: we hebben net een apparaatje van 100 kg, van 1 bij 1 bij 1 meter, 6 miljard kilometer laten reizen naar een komeet van 3 km lengte 50 miljoen km van ons vandaan over een periode van meer dan 10 jaar met wetten die ongeveer 350 jaar geleden bedacht zijn.

Science *O*
500 miljoen, maar inderdaad _O_ *O*
pi_146579948
Of het nu verder wel of niet geslaagd is, tot hier hebben ze het in ieder geval geschopt en dat is al al een prestatie op zich vind ik.
pi_146579957
OP is echt mobiel onvriendelijk. :')
Op woensdag 9 november 2016 06:02 schreef Anonymousz het volgende:
#superniger2020
pi_146579959
Wat is eigenlijk het ergste geval dat er kan gebeuren als de ankers niet uitgeschoten zijn?
pi_146579969
Einstein _O_
pi_146579970
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 17:45 schreef Infection het volgende:
Wat is eigenlijk het ergste geval dat er kan gebeuren als de ankers niet uitgeschoten zijn?
De walvissen gaan niet dood
pi_146579974
Filmkaartje 8,50? Was het maar zo'n feest
Moeten zij weten
  Moderator / Redactie Sport woensdag 12 november 2014 @ 17:46:10 #33
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_146579980
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 17:44 schreef spijkerbroek het volgende:
First pictures of the landing site are expected in about 1 hour.
Jammer dat ik moet werken :{
100.000 katjes
Fuck the EBU!
pi_146579981
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 17:45 schreef Infection het volgende:
Wat is eigenlijk het ergste geval dat er kan gebeuren als de ankers niet uitgeschoten zijn?
Dan valt Philae er weer vanaf denk ik? Aangezien er nauwelijks zwaartekracht is om Philae dan op z'n plek te houden.
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  woensdag 12 november 2014 @ 17:46:23 #35
12172 Rabieluh
Pronopower! Fight the ploon!
pi_146579982
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 17:46 schreef H0D3NPYL het volgende:
Filmkaartje 8,50? Was het maar zo'n feest
Misschien de gemiddelde prijs over al die tijd?
Recht zo die gaat, braaf zo die heen.
pi_146579983
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 17:43 schreef X11 het volgende:

[..]

Klinkt wel raar inderdaad.
En de stuwraket heeft ook niet gewerkt.

Maar dat ie nou helemaal niet verankerd zit? Begrijp ik dat wel goed?
Lander control has confirmed that it received a touch down signal "philae is fine". The anchor did not shoot. The comet may be soft. Tank opening failure has been confirmed. It was not a sensor problem.
pi_146579986
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 17:45 schreef Infection het volgende:
Wat is eigenlijk het ergste geval dat er kan gebeuren als de ankers niet uitgeschoten zijn?
Dat ie weg kan glijden ?
pi_146579994
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 17:46 schreef Rabieluh het volgende:

[..]

Misschien de gemiddelde prijs over al die tijd?
Ah ja dat zou kunnen.
Moeten zij weten
pi_146579997
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 17:46 schreef essnhills het volgende:

[..]

Dan valt Philae er weer vanaf denk ik? Aangezien er nauwelijks zwaartekracht is om Philae dan op z'n plek te houden.
Dat zou maar gebeuren... :')
  woensdag 12 november 2014 @ 17:46:58 #40
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_146580005
er is amper zwaartekracht
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_146580010
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 17:45 schreef superniger het volgende:
OP is echt mobiel onvriendelijk. :')
jammer voor je, maar ik wil m graag zo houden :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146580016
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 17:44 schreef spijkerbroek het volgende:
First pictures of the landing site are expected in about 1 hour.
c_/ *O*
  woensdag 12 november 2014 @ 17:47:19 #43
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146580018
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 17:44 schreef essnhills het volgende:
Als ik het goed heb begrepen staat ie wel op de komeet, en alle software lijkt normaal te werken, maar ze hebben nog geen bevestiging dat de ankers daadwerkelijk zijn afgeschoten en dat Philae dus stabiel staat en dat ook blijft.
Nou ja, hij zal er wel niet wegwaaien, ook al weegt ie dan maar 1 gram.
Maar ik betwijfel wel of hij grondboringen kan verrichten.
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146580030
Heh, nu zeggen ze weer dat de ankers wel zijn afgeschoten? (Dat was in de herhaling.)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146580032
Hij weegt hetzelfde als iets van 10kg op aarde.

Niet genoeg :?
pi_146580060
quote:
1s.gif Op woensdag 12 november 2014 17:46 schreef Tchock het volgende:

[..]

Lander control has confirmed that it received a touch down signal "philae is fine". The anchor did not shoot. The comet may be soft. Tank opening failure has been confirmed. It was not a sensor problem.
The landing may have been soft.
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
  woensdag 12 november 2014 @ 17:49:12 #47
52164 pfaf
pfief, pfaf, pfoef!
pi_146580080
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 17:47 schreef Molurus het volgende:
Heh, nu zeggen ze weer dat de ankers wel zijn afgeschoten? (Dat was in de herhaling.)
Dat hoorde ik ook ja.
pi_146580094
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 17:47 schreef X11 het volgende:

[..]

Nou ja, hij zal er wel niet wegwaaien, ook al weegt ie dan maar 1 gram.
Maar ik betwijfel wel of hij grondboringen kan verrichten.
Nou ja, wegwaaien... Wind is er niet natuurlijk. Maar de zwaartekracht op zo'n blokje ijs is vrij zacht en hij draait hard rond.
pi_146580108
Zijn die ankers nu bedoeld om ervoor te zorgen dat hij niet terugkaatste als hij te hard landde?
pi_146580114
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 17:40 schreef Gehenna het volgende:
Nog één plaatje dan :P
[ afbeelding ]
Ik betaal er graag aan mee...
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')