abonnement Unibet Coolblue
pi_146575805


deel 1
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven

deel 2
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #2

deel 3
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #3

De Rosetta-missie: een fascinerende reis naar de oorsprong van het leven

2014 wordt een intensief jaar voor ESA’s kometenjager Rosetta. Na een reis van bijna tien jaar en een winterslaap van 957 dagen zal ruimtesonde Rosetta komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoeten. Als klap op de vuurpijl maakt lander Philae zich klaar om voor het eerst in de geschiedenis te landen op een komeet. Rosetta is n van de meest complexe en ambitieuze missies ooit. Tijd om de missie eens onder de loep te nemen.Sinds november 1993 hebben wetenschappers en ingenieurs uit Europa en de Verenigde Staten hun krachten gebundeld om de ruimtesonde Rosetta en een lander genaamd Philae te bouwen. Rosetta werd in 2004 gelanceerd en zette middels een aantal flyby’s langs de aarde en Mars koers richting komeet Churyumov-Gerasimenko. Rosetta in de buurt van de komeet Churyumov Gerasimenko krijgen is niet makkelijk. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars. “De Rosetta-missie is een fascinerende reis naar onze oorsprong,” vertelt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen. Daarnaast zal de ruimtesonde getuige zijn van de spectaculaire transformatie van de komeet naarmate de afstand tot de zon kleiner wordt.”

Rosetta’s twaalf jaar durende reis door de ruimte. Animatie:ESA.

Wakker worden
In juni 2011 werd Rosetta in een diepe winterslaap gebracht voor de koudste, meest afgelegen deel van de reis. Rosetta werd in een langzame draai gezet om de stabiliteit te handhaven en haar zonnevleugels naar zon gericht om zoveel mogelijk zonlicht als mogelijk op te vangen. “Het is de eerste missie voorbij de asterodengordel die afhankelijk is van energie-opwekking door de zon, waardoor de sonde in staat is te opereren op 800 miljoen kilometer van de zon.” ESA is bezorgd om de gezondheid van het ruimtevaartuig. Zonder kleerscheuren een ruimtereis van meer dan tien jaar doorkomen is heel wat. “De onderdelen van Rosetta zijn uitvoerig getest, zodat zij kan omgaan met de ontberingen in de ruimte. We weten niet meer van Rosetta als toen ze in de sluimerstand ging,” aldus Taylor. Op dit moment zijn zowel de komeet als Rosetta op de terugreis naar het binnenste van het zonnestelsel en staat het Rosetta-team klaar om op 20 januari 2014 Rosetta, na een winterslaap van 957 dagen, wakker te maken.

Ontmoeting
“Zodra we de ruimtesonde met succes uit de winterslaap hebben gehaald en de instrumenten uitvoerig zijn getest, zullen we voorzichtig de komeet naderen en metingen verrichten.” Op het moment dat Rosetta wakker wordt, bevindt de sonde zich op nog zo’n negen miljoen kilometer van de komeet. In mei 2014 is die afstand naar verwachting verkleind tot twee miljoen kilometer en dan worden de eerste beelden van de Churyumov-Gerasimenko verwacht.

BELANGRIJKE LES
De ruimtesonde Rosetta is gebouwd met technologie van de jaren negentig en is niet de eerste ruimtesonde die naar een komeet wordt gestuurd. ESA’s Giotto werd ontworpen om de mysteries rond de komeet Halley op te lossen. Op 13 maart 1986 vloog Giotto heel dicht langs de komeet. Niemand had verwacht dat de ruimtesonde het spervuur aan komeetstof zou overleven. Hoewel Giotto flink werd beschadigd tijdens de flyby, bleven de meeste instrumenten operationeel. “De Giotto-missie was voor de ESA een belangrijke les. Hierdoor kon de technologie voor toekomstige missies zoals Rosetta worden verbeterd.”


Een prachtig beeld van Rosetta boven Mars, gemaakt door de Philae-camera op een afstand van ongeveer duizend kilometer van Mars. Foto: CIVA / Philae / ESA.

Rosetta zal de eerste ruimtesonde zijn die, op korte afstand, getuige is van een spectaculaire transformatie van de komeet. De verwachting is dat het prachtige beelden oplevert, maar het is ook een groot gevaar. Naarmate de komeet in toenemende intensiteit wordt blootgesteld aan de straling van de zon begint het ijs te sublimeren. Het gas dat uit de kern ontsnapt neemt ook stof mee en dat leidt tot de vorming van twee staarten. De ionenstaart bevat geoniseerd gas en stof en stroomt altijd in tegengestelde richting van de zon. De stofstaart van microscopische stofdeeltjes draait enigszins in de richting van de baanvan de komeet. Hoewel het gas en stof de helderheid verhoogt, verbergt het ook de kern van de komeet. Het gas en het stof kunnen er voor zorgen dat Rosetta en Philae schade oplopen. Rosetta zal komeet Churyumov-Gerasimenko in het koude gebied van het zonnestelsel ontmoeten op het moment dat de komeet nog geen activiteit vertoont. “Het ontwerp van de baan van Rosetta is zodanig goed uitgezocht dat het ruimtevaartuig de gevaarlijke gebieden vermijdt, zoals de staart van de komeet. De navigatiecamera en het regelsysteem rekent op het zien van een deel van de zonnige zijde van de komeet, zodat het ruimtevaartuig niet in het staartgebied terechtkomt.”

Landing
Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er een poging gedaan worden om te landen op een komeet. Rosetta zal een serie manoeuvres maken om dichtbij de komeet te komen en dan zal de snelheid worden verlaagd tot ongeveer 25 meter per seconde. Het naderen van een komeet, erom heen cirkelen en er ook nog eens op landen is en delicate aangelegenheid. Aangezien er weinig bekend is van de komeet moeten beelden en analyses van de komeet meer duidelijkheid verschaffen. “Aan de hand van die informatie besluiten wetenschappers en operationele teams wat de beste landingsplaats zal zijn. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van de lander het beste waarborgen.” Uiteindelijk wordt het ruimtevaartuig in een baan rond de kern van de komeet gebracht op een afstand van ongeveer 25 kilometer. “De zwaartekracht van de komeet is een miljoen keer kleiner dan die van de aarde. Een natuurlijke baan om de komeet is daardoor alleen mogelijk onder de 30 kilometer,” aldus Taylor. In november 2014 wordt de lander Philae losgelaten op een hoogte van ongeveer een kilometer en zal op loopsnelheid landen op de uitgekozen landingsplaats. Onmiddellijk na de landing zal een harpoen worden afgevuurd om de lander te verankeren en te voorkomen dat Philae ontsnapt aan de zeer zwakke zwaartekracht van de komeet. Op de komeet zal Philae hoge resolutie foto’s maken en boringen verrichten op het oppervlak. De ruimtesonde Rosetta zal in een baan om de komeet Churyumov-Gerasimenko blijven in de nabijheid van de ijzige kern. Het zal meer dan een jaar duren voordat de opmerkelijke missie, in december 2015, tot een einde komt.


Rosetta’s Philae lander op de kern van de komeet. Animatie: ESA / AOES Medialab

Of de Rosetta-missie een succes wordt, is de nog de vraag. Op 20 januari 2014 weten we of Rosetta wakker wordt en klaar is voor de laatste etappe van haar bijzondere reis. “Ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn om dat te doen. Van daaruit moeten we de belangrijkste uitdagingen aangaan zoals de ontmoeting met de komeet en vervolgens de landing. Echter, voor mij is het belangrijkste aspect de wetenschap. Kometen zijn de meest primitieve objecten in het zonnestelsel. Een tijdcapsule uit de vroege stadia van de vorming van ons zonnestelsel. Kometen worden verantwoordelijk gehouden voor het leveren van een groot deel van het water in het zonnestelsel, waaronder het water op aarde. Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken,” aldus Taylor. De ijzige resten van de vorming van de planeten kunnen de sleutel zijn tot het ontrafelen van het mysterie dat ‘de oorsprong van het leven’ heet.Wist je dat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko een liedje zingt? Deze melodie is niet met onze oren hoorbaar, maar wel op andere frequenties
https://soundcloud.com/esaops/a-singing-comet
Luister hier hoe het klinkt. Let op, de frequentie is 10.000 keer opgeschroefd om het wijsje te laten horen..
.
Live Stream
On 11 & 12 November, all segments broadcast by ESA TV will also be webcast here. These include: Media briefing 11.11-20:00CET || GO/NOGO decision points 1-4 (11-12 Nov) || Separation, science updates & landing (12 Nov). The webstream will remain live all the way until 19:00 GMT / 20:00 CET on 12 November with a permanent view of ESOC Mission Control Room in between the listed sequences. Complete list is available via: http://www.esa.int/esatv/Television

http://new.livestream.com/esa/cometlanding

of hier
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.
.

.
.
http://sci.esa.int/rosetta/

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.
.

[ Bericht 0% gewijzigd door Molurus op 12-11-2014 16:21:23 ]
Robert Moog died for our synths
pi_146575813
జ్ఞ‌ా
  woensdag 12 november 2014 @ 15:53:10 #3
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146575815
pi_146575832
Heeft iemand die laatste foto gescreencapped? ging mis hier. :'(

edit: Ah, hij staat er. :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146575833
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:51 schreef Maanvis het volgende:
ja leuk voor de mensen die de stream niet hbben dat jullie hier foto roepen maa rniets plaatsen ;)
Die staat binnen een paar minuten op alle websites joh. ;)
gr gr
  woensdag 12 november 2014 @ 15:53:55 #6
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_146575844
Staat al in de OP joh :P
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_146575860
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:53 schreef ATuin-hek het volgende:
Staat al in de OP joh :P
Ok joh
gr gr
pi_146575867
Had niet gedacht dat ie nog zo gedetailleerd zou zijn :o _O_
Robert Moog died for our synths
pi_146575870
Wow nice image!
pi_146575871
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:51 schreef Maanvis het volgende:
ja leuk voor de mensen die de stream niet hbben dat jullie hier foto roepen maa rniets plaatsen ;)
Ongeduldig much?
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146575880
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:54 schreef Gehenna het volgende:
Had niet gedacht dat ie nog zo gedetailleerd zou zijn :o _O_
Is ook geen iPhone cameraatje ;)
pi_146575887
quote:
Deze foto. _O_
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 november 2014 @ 15:55:06 #13
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146575889
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:54 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Is ook geen iPhone cameraatje ;)
Slechter nog ;)
  woensdag 12 november 2014 @ 15:55:28 #14
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_146575907
Niet verkeerd voor een paar km afstand :Y
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_146575913
Voor iedereen die van mening was dat de missie mislukt zou zijn als de landing niet lukt;
nu al 90 scientific papers waiting to be published.. .

nice
pi_146575946


ESA_Rosetta twitterde op woensdag 12-11-2014 om 15:54:48 I see you too @philae2014! Here you are in my OSIRIS camera - legs out! #CometLanding http://t.co/hmnfe2AkN2 reageer retweet
pi_146575962
Ik had dat 2e plaatje ook trouwens:
Robert Moog died for our synths
pi_146575964
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:55 schreef nikao het volgende:
Voor iedereen die van mening was dat de missie mislukt zou zijn als de landing niet lukt;
nu al 90 scientific papers waiting to be published.. .

nice
De landing is "alleen maar" het hoogtepunt van de missie. Er is zoveel meer dan alleen de landing, al was het alleen maar het vergaren van data van hoe je zo'n ding vlak bij een komeet krijgt.
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146575999
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:57 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

De landing is "alleen maar" het hoogtepunt van de missie. Er is zoveel meer dan alleen de landing, al was het alleen maar het vergaren van data van hoe je zo'n ding vlak bij een komeet krijgt.
Behalve dat, hierna gaat Rosetta nog een jaar door met data verzamelen. Daarmee kunnen ze alles bij elkaar nog wel een jaartje of wat door met onderzoeken.
  woensdag 12 november 2014 @ 15:58:54 #20
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146576017
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:57 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

De landing is "alleen maar" het hoogtepunt van de missie. Er is zoveel meer dan alleen de landing, al was het alleen maar het vergaren van data van hoe je zo'n ding vlak bij een komeet krijgt.
We zouden eigenlijk 10 tallen van dit soort missies moeten doen.. maar goed.
pi_146576028
జ్ఞ‌ా
pi_146576045
Zei hij nou dat ze al 90 papers klaar hadden liggen voor publicatie? Hot damn...
pi_146576057
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:58 schreef xzaz het volgende:

[..]

We zouden eigenlijk 10 tallen van dit soort missies moeten doen.. maar goed.
Wacht maar tot ze 'for sure' kostbare/zeldzame elementen en mineralen vinden..
  woensdag 12 november 2014 @ 16:00:16 #24
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_146576061
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:58 schreef Klapskaats het volgende:

[..]

Behalve dat, hierna gaat Rosetta nog een jaar door met data verzamelen. Daarmee kunnen ze alles bij elkaar nog wel een jaartje of wat door met onderzoeken.
Jazeker :Y En ook niet onbelangrijk, ze volgen de komeet dan als deze langs de zon vliegt.
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
  woensdag 12 november 2014 @ 16:01:03 #25
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146576084
Die cast doet bij een beetje denken aan het Europees songfestival.
pi_146576085
Deer in headlights :o
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
  woensdag 12 november 2014 @ 16:01:21 #27
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146576095
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:55 schreef nikao het volgende:
Voor iedereen die van mening was dat de missie mislukt zou zijn als de landing niet lukt;
nu al 90 scientific papers waiting to be published.. .

nice
het doel van de missie is bepalen of het leven op aarde ontstaan kan zijn door de inslag van een komeet.
als de philae niet landt kunnen we dat niet onderzoeken.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146576106
Die ziet er aardig nerveus uit :D
Wie dit leest is hek.
pi_146576113
OMG ULRIKE DIE HEEFT ALS LAATSTE DAT DING AANGERAAKT VOOR VERTREK!!!!!!!!!!!

De mensen raken natuurlijk een keer op.
pi_146576137
Ik heb altijd al interesse gehad in ruimtevaart en alles er omheen, maar als je dit ziet, dan wordt je wel even stil toch? Knap staaltje werk van de mensen die dit hebben gedaan.
pi_146576150
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 16:02 schreef Klapskaats het volgende:
Ik heb altijd al interesse gehad in ruimtevaart en alles er omheen, maar als je dit ziet, dan wordt je wel even stil toch? Knap staaltje werk van de mensen die dit hebben gedaan.
:Y
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146576152
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 16:01 schreef Maanvis het volgende:

[..]

het doel van de missie is bepalen of het leven op aarde ontstaan kan zijn door de inslag van een komeet.
als de philae niet landt kunnen we dat niet onderzoeken.
:N :N
dat zeg je steeds maar is gewoon niet waar:

quote:
Rosetta's prime objective is to help understand the origin and evolution of the Solar System
Uit de ESA FAQ


NASA geeft iets meer detail:
quote:
Primary Mission Goals
Catch comet 67P/Churyumov-Gerasimenko in 2014 and accompany it into the interior solar system.
Observe the comet's nucleus and coma from close range.
Deploy Philae to make first controlled landing on a comet.
Measure the increase in cometary activity during perihelion (position closest to the Sun).
Observe the changes associated with the change in season as the comet leaves the inner solar system on its outbound leg. At that time a different pole will be exposed to the sun.
Slechts 1 van de 5 objectives
pi_146576158
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 16:02 schreef Nober het volgende:
OMG ULRIKE DIE HEEFT ALS LAATSTE DAT DING AANGERAAKT VOOR VERTREK!!!!!!!!!!!

De mensen raken natuurlijk een keer op.
Ik wil een handtekening van die mevrouw :)
pi_146576174
Stream heeft er nu wel even moeite mee ineens -O-
I'm sorry, you must be confusing me with someone who gives a shit.
pi_146576199
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 16:03 schreef Tunafish het volgende:
Stream heeft er nu wel even moeite mee ineens -O-
Hij deed bij mij ook wat moeilijk idd
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146576207
Zo, die mevrouw is er ook niet beter op geworden afgelopen decennia
  woensdag 12 november 2014 @ 16:04:38 #37
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_146576212
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 16:02 schreef Klapskaats het volgende:
Ik heb altijd al interesse gehad in ruimtevaart en alles er omheen, maar als je dit ziet, dan wordt je wel even stil toch? Knap staaltje werk van de mensen die dit hebben gedaan.
Oh zeker :D Prachtig allemaal. Ik vind het even gaaf en indrukwekkend als deze missies:


Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_146576229
Welke stream kijken jullie?
Op woensdag 9 november 2016 06:02 schreef Anonymousz het volgende:
#superniger2020
  woensdag 12 november 2014 @ 16:05:32 #40
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146576241
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 16:05 schreef superniger het volgende:
Welke stream kijken jullie?
http://new.livestream.com/ESA/cometlanding
  woensdag 12 november 2014 @ 16:05:36 #41
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146576245
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 16:03 schreef nikao het volgende:

[..]

:N :N
dat zeg je steeds maar is gewoon niet waar:

[..]

dan wordt het tijd de TT aan te passen.
anyway, de philae boort in de grond naar stofjes en als die aan bepaalde voorwaarden voldoen (links of rechtsdraaiend of beide) kunnen we veel meer te weten komen over het ontstaan van het zonnestelsel.
kunnen we die stofjes niet onderzoeken doordat de philae zijn harpoentjes er een potje van maken, dan kunnen we niet zoveel onderzoek doen.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146576251
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 16:05 schreef superniger het volgende:
Welke stream kijken jullie?
Rosetta.esa.int
  woensdag 12 november 2014 @ 16:05:53 #44
12172 Rabieluh
Pronopower! Fight the ploon!
pi_146576257
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 16:05 schreef superniger het volgende:
Welke stream kijken jullie?
Janlul, maar streams mogen niet he.
Recht zo die gaat, braaf zo die heen.
pi_146576269
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 16:04 schreef ATuin-hek het volgende:

[..]

Oh zeker :D Prachtig allemaal. Ik vind het even gaaf en indrukwekkend als deze missies:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ah die eerste foto :P

Ik weet nog dat ik tijdens die roverlanding in een soortgelijk topic alles zat te volgen met andere leute :D
pi_146576280
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 16:05 schreef superniger het volgende:
Welke stream kijken jullie?
http://rosetta.esa.int/
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
  woensdag 12 november 2014 @ 16:06:31 #47
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146576281
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 16:06 schreef Renderclippur het volgende:

[..]

Ah die eerste foto :P

Ik weet nog dat ik tijdens die roverlanding in een soortgelijk topic alles zat te volgen met andere leute :D
Lekker vroeg op en de landing kijken 7 minutes of terror.
pi_146576298
http://rosetta.esa.int/ kan het even niet meer aan
Robert Moog died for our synths
pi_146576301
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 16:05 schreef Maanvis het volgende:

[..]

dan wordt het tijd de TT aan te passen.
anyway, de philae boort in de grond naar stofjes en als die aan bepaalde voorwaarden voldoen (links of rechtsdraaiend of beide) kunnen we veel meer te weten komen over het ontstaan van het zonnestelsel.
kunnen we die stofjes niet onderzoeken doordat de philae zijn harpoentjes er een potje van maken, dan kunnen we niet zoveel onderzoek doen.
Wat denk je dat er gebeurd op zo'n komeet, vooral als ie dicht bij de zon komt? Genoeg materiaal wat verdamt en weet ik veel via wat voor processen en reacties weggeblazen wordt. Dit kan prima gemeten worden zonder een lander op de komeet
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')