abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_146605295


deel 1
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven

deel 2
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #2

deel 3
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #3

deel 4
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #4

deel 5
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #5

deel 6
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #6

deel 7
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #7

De Rosetta-missie: een fascinerende reis naar de oorsprong van het leven

2014 wordt een intensief jaar voor ESA’s kometenjager Rosetta. Na een reis van bijna tien jaar en een winterslaap van 957 dagen zal ruimtesonde Rosetta komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoeten. Als klap op de vuurpijl maakt lander Philae zich klaar om voor het eerst in de geschiedenis te landen op een komeet. Rosetta is n van de meest complexe en ambitieuze missies ooit. Tijd om de missie eens onder de loep te nemen.Sinds november 1993 hebben wetenschappers en ingenieurs uit Europa en de Verenigde Staten hun krachten gebundeld om de ruimtesonde Rosetta en een lander genaamd Philae te bouwen. Rosetta werd in 2004 gelanceerd en zette middels een aantal flyby’s langs de aarde en Mars koers richting komeet Churyumov-Gerasimenko. Rosetta in de buurt van de komeet Churyumov Gerasimenko krijgen is niet makkelijk. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars. “De Rosetta-missie is een fascinerende reis naar onze oorsprong,” vertelt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen. Daarnaast zal de ruimtesonde getuige zijn van de spectaculaire transformatie van de komeet naarmate de afstand tot de zon kleiner wordt.”

Rosetta’s twaalf jaar durende reis door de ruimte. Animatie:ESA.

Wakker worden
In juni 2011 werd Rosetta in een diepe winterslaap gebracht voor de koudste, meest afgelegen deel van de reis. Rosetta werd in een langzame draai gezet om de stabiliteit te handhaven en haar zonnevleugels naar zon gericht om zoveel mogelijk zonlicht als mogelijk op te vangen. “Het is de eerste missie voorbij de asterodengordel die afhankelijk is van energie-opwekking door de zon, waardoor de sonde in staat is te opereren op 800 miljoen kilometer van de zon.” ESA is bezorgd om de gezondheid van het ruimtevaartuig. Zonder kleerscheuren een ruimtereis van meer dan tien jaar doorkomen is heel wat. “De onderdelen van Rosetta zijn uitvoerig getest, zodat zij kan omgaan met de ontberingen in de ruimte. We weten niet meer van Rosetta als toen ze in de sluimerstand ging,” aldus Taylor. Op dit moment zijn zowel de komeet als Rosetta op de terugreis naar het binnenste van het zonnestelsel en staat het Rosetta-team klaar om op 20 januari 2014 Rosetta, na een winterslaap van 957 dagen, wakker te maken.

Ontmoeting
“Zodra we de ruimtesonde met succes uit de winterslaap hebben gehaald en de instrumenten uitvoerig zijn getest, zullen we voorzichtig de komeet naderen en metingen verrichten.” Op het moment dat Rosetta wakker wordt, bevindt de sonde zich op nog zo’n negen miljoen kilometer van de komeet. In mei 2014 is die afstand naar verwachting verkleind tot twee miljoen kilometer en dan worden de eerste beelden van de Churyumov-Gerasimenko verwacht.

BELANGRIJKE LES
De ruimtesonde Rosetta is gebouwd met technologie van de jaren negentig en is niet de eerste ruimtesonde die naar een komeet wordt gestuurd. ESA’s Giotto werd ontworpen om de mysteries rond de komeet Halley op te lossen. Op 13 maart 1986 vloog Giotto heel dicht langs de komeet. Niemand had verwacht dat de ruimtesonde het spervuur aan komeetstof zou overleven. Hoewel Giotto flink werd beschadigd tijdens de flyby, bleven de meeste instrumenten operationeel. “De Giotto-missie was voor de ESA een belangrijke les. Hierdoor kon de technologie voor toekomstige missies zoals Rosetta worden verbeterd.”


Een prachtig beeld van Rosetta boven Mars, gemaakt door de Philae-camera op een afstand van ongeveer duizend kilometer van Mars. Foto: CIVA / Philae / ESA.

Rosetta zal de eerste ruimtesonde zijn die, op korte afstand, getuige is van een spectaculaire transformatie van de komeet. De verwachting is dat het prachtige beelden oplevert, maar het is ook een groot gevaar. Naarmate de komeet in toenemende intensiteit wordt blootgesteld aan de straling van de zon begint het ijs te sublimeren. Het gas dat uit de kern ontsnapt neemt ook stof mee en dat leidt tot de vorming van twee staarten. De ionenstaart bevat geoniseerd gas en stof en stroomt altijd in tegengestelde richting van de zon. De stofstaart van microscopische stofdeeltjes draait enigszins in de richting van de baanvan de komeet. Hoewel het gas en stof de helderheid verhoogt, verbergt het ook de kern van de komeet. Het gas en het stof kunnen er voor zorgen dat Rosetta en Philae schade oplopen. Rosetta zal komeet Churyumov-Gerasimenko in het koude gebied van het zonnestelsel ontmoeten op het moment dat de komeet nog geen activiteit vertoont. “Het ontwerp van de baan van Rosetta is zodanig goed uitgezocht dat het ruimtevaartuig de gevaarlijke gebieden vermijdt, zoals de staart van de komeet. De navigatiecamera en het regelsysteem rekent op het zien van een deel van de zonnige zijde van de komeet, zodat het ruimtevaartuig niet in het staartgebied terechtkomt.”

Landing
Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er een poging gedaan worden om te landen op een komeet. Rosetta zal een serie manoeuvres maken om dichtbij de komeet te komen en dan zal de snelheid worden verlaagd tot ongeveer 25 meter per seconde. Het naderen van een komeet, erom heen cirkelen en er ook nog eens op landen is en delicate aangelegenheid. Aangezien er weinig bekend is van de komeet moeten beelden en analyses van de komeet meer duidelijkheid verschaffen. “Aan de hand van die informatie besluiten wetenschappers en operationele teams wat de beste landingsplaats zal zijn. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van de lander het beste waarborgen.” Uiteindelijk wordt het ruimtevaartuig in een baan rond de kern van de komeet gebracht op een afstand van ongeveer 25 kilometer. “De zwaartekracht van de komeet is een miljoen keer kleiner dan die van de aarde. Een natuurlijke baan om de komeet is daardoor alleen mogelijk onder de 30 kilometer,” aldus Taylor. In november 2014 wordt de lander Philae losgelaten op een hoogte van ongeveer een kilometer en zal op loopsnelheid landen op de uitgekozen landingsplaats. Onmiddellijk na de landing zal een harpoen worden afgevuurd om de lander te verankeren en te voorkomen dat Philae ontsnapt aan de zeer zwakke zwaartekracht van de komeet. Op de komeet zal Philae hoge resolutie foto’s maken en boringen verrichten op het oppervlak. De ruimtesonde Rosetta zal in een baan om de komeet Churyumov-Gerasimenko blijven in de nabijheid van de ijzige kern. Het zal meer dan een jaar duren voordat de opmerkelijke missie, in december 2015, tot een einde komt.


Rosetta’s Philae lander op de kern van de komeet. Animatie: ESA / AOES Medialab

Op 20 januari 2014 werd Rosetta wakker en was klaar is voor de laatste etappe van haar bijzondere reis. “Ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn om dat te doen. Van daaruit moeten we de belangrijkste uitdagingen aangaan zoals de ontmoeting met de komeet en vervolgens de landing. Echter, voor mij is het belangrijkste aspect de wetenschap. Kometen zijn de meest primitieve objecten in het zonnestelsel. Een tijdcapsule uit de vroege stadia van de vorming van ons zonnestelsel. Kometen worden verantwoordelijk gehouden voor het leveren van een groot deel van het water in het zonnestelsel, waaronder het water op aarde. Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken,” aldus Taylor. De ijzige resten van de vorming van de planeten kunnen de sleutel zijn tot het ontrafelen van het mysterie dat ‘de oorsprong van het leven’ heet.12 november 2014 was de dag van de landing. Om 09.35 werd Philae losgekoppeld van Rosetta en braken de 'Seven Hours of Terror aan'
Net na 17:00 uur kwam het signaal binnen dat de lander Philae de afdaling naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko had overleefd
Ook heeft Philae kort na zijn vertrek een foto van Rosetta gemaakt. En omgekeerd fotografeerde Rosetta de vertrekkende Philae.
Een leuk weetje: omdat de zwaartekracht op komeet 67P/C-G beperkt is, weegt de lander eenmaal op het oppervlak van de komeet slechts n gram!

Philae2014 twitterde op woensdag 12-11-2014 om 17:04:09 Touchdown! My new address: 67P! #CometLanding reageer retweet
De komende maanden moet Philae met de tien meetinstrumenten aan boord de oppervlakte en de kern van de komeet en de gassen die eruit vrijkomen bestuderen.

De missie van Rosetta kan doorgaan tot in 2016. Dan is de brandstof op en raakt de sonde te ver verwijderd van de zon om nog genoeg stroom op te wekken. "Dan zal hij zijn rondjes om 67P blijven draaien of misschien proberen we hem zachtjes op het oppervlak neer te leggen. Hij zal voor altijd blijven meereizen met de komeet."

De missie staat onder leiding van de Nederlander Fred Jansen. Het landingssysteem en de zonnepanelen zijn in Nederland gemaakt. De sonde is getest bij ruimtevaartlaboratorium Estec in Noordwijk.


Een aantal foto's uit het eerste topicWist je dat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko een liedje zingt? Deze melodie is niet met onze oren hoorbaar, maar wel op andere frequenties
https://soundcloud.com/esaops/a-singing-comet
Luister hier hoe het klinkt. Let op, de frequentie is 10.000 keer opgeschroefd om het wijsje te laten horen.


.
.
Live Stream

http://new.livestream.com/esa/cometlanding

of hier
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.
.


.
.

en inmiddels weten we dat Philae veilig is geland

*O*

een paar foto's van de landing

.
.
http://sci.esa.int/rosetta/

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.

Het originele krantenartikel van 10 jaar geleden
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146605308
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:25 schreef xzaz het volgende: [..] Precies, wat is 'recht' wanneer je nucleus niet eens goed te bepalen is.
Recht vooruit is een lijn, loodrecht op die door het midden van de lander. Als daar een berg zit staat Philae direct naast een berg of ligt op zijn kant.
pi_146605330
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:27 schreef X11 het volgende:

[..]

Ik heb altijd geleerd dat je dan een schoen moet uittrekken en die zo hard mogelijk in de tegenovergestelde richting moet weggooien.
:+
Haha, slim. Tenminste, als die schoen geen onderdeel is van een ruimtepak. :P
Niet meer aanwezig in dit forum.
  donderdag 13 november 2014 @ 11:29:33 #4
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146605354
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:27 schreef nikao het volgende:
elakdawalla twitterde op donderdag 13-11-2014 om 11:20:49 Mark McCaughrean says we have 7 CIVA images on the ground and one of them is looking at sky. Means Philae is at least sloping, poss. on side reageer retweet
Maar hij staat wel 'vast'?
pi_146605376
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:29 schreef xzaz het volgende:

[..]

Maar hij staat wel 'vast'?
Jup. Met de ijsschroeven.
pi_146605378
Zou inderdaad goed kunnen dat het oorspronkelijke landingsdoel "Agilkia" niet behaald is.
pi_146605391
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:30 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Zou inderdaad goed kunnen dat het oorspronkelijke landingsdoel "Agilkia" niet behaald is.
Dan mogen we een nieuwe naam verzinnen lijkt me :+
nee, jij dan!
pi_146605400
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:31 schreef Gehenna het volgende:

[..]

Dan mogen we een nieuwe naam verzinnen lijkt me :+
Agilioopsie?
pi_146605401
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:21 schreef ROADRUNN3R het volgende:

[..]

Ja het is niet veel, maar genoeg om data te blijven terugsturen. Laten we hopen dat hij zo lang mogelijk zijn werk zal kunnen blijven verrichten.
Ach ja, van de Marsrover Opportunity dachten ze ook dat die maar 90 dagen mee zou gaan, Opportunity rijdt al meer dan 10 jaar rond op Mars :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146605424
Misschien hadden ze hem beter bolvormig kunnen maken. Beetje zoals zo'n ding:


Want het risico dat je op je zijkant terecht komt is natuurlijk best groot met zo'n kleine zwaartekracht.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146605428
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:31 schreef Vanillekwark het volgende:

[..]

Agilioopsie?
BijnAgilkia ;)
pi_146605432
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:30 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Zou inderdaad goed kunnen dat het oorspronkelijke landingsdoel "Agilkia" niet behaald is.
Agilkia is gedefineerd als het gebied waar Philae landt, dus waar Philae op de komeet ook is, hij is altijd op Agilkia. :P
gr gr
pi_146605433
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:32 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

BijnAgilkia ;)
_O-
  donderdag 13 november 2014 @ 11:32:34 #15
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146605434
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:27 schreef Tchock het volgende:

[..]

Recht vooruit is een lijn, loodrecht op die door het midden van de lander. Als daar een berg zit staat Philae direct naast een berg of ligt op zijn kant.
Zou die lander nou echt geen waterpas (of elektronisch equivalent vanwege de kou) aan boord hebben? Dan wisten ze toch meteen hoe scheef hij stond, of dat hij zelfs op zijn kant/kop ligt.
Afijn, leergeld voor de volgende keer zullen we maar zeggen.
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
  donderdag 13 november 2014 @ 11:32:47 #16
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146605442
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:31 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Ach ja, van de Marsrover Opportunity dachten ze ook dat die maar 90 dagen mee zou gaan, Opportunity rijdt al meer dan 10 jaar rond op Mars :)
Nee, de missie duurde 90 dagen.
pi_146605454
Voor de mensen die nog moeten inschakelen, om 14:00 uur is er een persconferentie op de live stream:
Day 1 Report

http://new.livestream.com/esa/cometlanding
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146605457
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:31 schreef Gehenna het volgende:

[..]

Dan mogen we een nieuwe naam verzinnen lijkt me :+
Haha _O-
Ik had Chunk67 (Chu, de eerste 3 letters van Churyumov en de letters nk van de naam GerasimeNKo) ingezonden. Chunk = brok, massa, blok, stuk, klomp etc.
pi_146605463
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:32 schreef X11 het volgende:

[..]

Zou die lander nou echt geen waterpas (of elektronisch equivalent vanwege de kou) aan boord hebben? Dan wisten ze toch meteen hoe scheef hij stond, of dat hij zelfs op zijn kant/kop ligt.
Afijn, leergeld voor de volgende keer zullen we maar zeggen.
Ik neem aan dat Philae wel op z'n minst een basic gyroscoop aan boord heeft (anders is landen in de ruimte gewoonweg onmogelijk)
pi_146605468
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:33 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Voor de mensen die nog moeten inschakelen, om 14:00 uur is er een persconferentie op de live stream:
Day 1 Report

http://new.livestream.com/esa/cometlanding
Ah top
pi_146605472
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:32 schreef X11 het volgende:

[..]

Zou die lander nou echt geen waterpas (of elektronisch equivalent vanwege de kou) aan boord hebben? Dan wisten ze toch meteen hoe scheef hij stond, of dat hij zelfs op zijn kant/kop ligt.
Afijn, leergeld voor de volgende keer zullen we maar zeggen.
Wat is 'recht' in een gebied met geen (tot heel weinig) zwaartekracht?
pi_146605475
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:32 schreef X11 het volgende:

[..]

Zou die lander nou echt geen waterpas (of elektronisch equivalent vanwege de kou) aan boord hebben? Dan wisten ze toch meteen hoe scheef hij stond, of dat hij zelfs op zijn kant/kop ligt.
Afijn, leergeld voor de volgende keer zullen we maar zeggen.
Zo'n ding moet extreem gevoelig zijn met de beperkte zwaartekracht h. Ik weet niet of dat haalbaar is.
gr gr
pi_146605488
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:32 schreef xzaz het volgende:

[..]

Nee, de missie duurde 90 dagen.
En waarom zou die maar 90 dagen duren denk je? :)

Opportunity doet het veel langer dan verwacht.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146605494
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:31 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Ach ja, van de Marsrover Opportunity dachten ze ook dat die maar 90 dagen mee zou gaan, Opportunity rijdt al meer dan 10 jaar rond op Mars :)
Volgens mij zijn de omstandigheden op een komeet die richting de zon gaat, toch net iets anders dan een stabiele planeet zoals Mars. :+
  donderdag 13 november 2014 @ 11:35:55 #25
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146605513
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:34 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

En waarom zou die maar 90 dagen duren denk je? :)

Opportunity doet het veel langer dan verwacht.
Omdat ze in die tijd de taken moesten uitvoeren. Niets deed ze vermoeden dat de rovers het niet langer konden uithouden. 10 jaar hadden ze ook niet verwacht maar zeker ook geen 90 dagen.
pi_146605514
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:32 schreef X11 het volgende:

[..]

Zou die lander nou echt geen waterpas (of elektronisch equivalent vanwege de kou) aan boord hebben? Dan wisten ze toch meteen hoe scheef hij stond, of dat hij zelfs op zijn kant/kop ligt.
Afijn, leergeld voor de volgende keer zullen we maar zeggen.
Natuurlijk wel. Maar er zijn elf experimenten met tientallen sensoren en bergen data. Het is niet zo simpel als wij nu doen.
pi_146605525
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:35 schreef xzaz het volgende:

[..]

Omdat ze in die tijd de taken moesten uitvoeren. Niets deed ze vermoeden dat de rovers het niet langer konden uithouden. 10 jaar hadden ze ook niet verwacht maar zeker ook geen 90 dagen.
De Opportunity vierde begin dit jaar zijn 10e verjaardag op Mars. Nog nooit heeft een voertuig het zo lang volgehouden op de planeet. De levensduur van de Opportunity is opmerkelijk. De NASA rekende erop dat het karretje het maar 90 dagen zou volhouden.

(luchtvaartnieuws.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146605538
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:33 schreef ROADRUNN3R het volgende:

[..]

Haha _O-
Ik had Chunk67 (Chu, de eerste 3 letters van Churyumov en de letters nk van de naam GerasimeNKo) ingezonden. Chunk = brok, massa, blok, stuk, klomp etc.
Nice, dan is dit gewoon CHunk69 ;)
nee, jij dan!
  donderdag 13 november 2014 @ 11:37:50 #29
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146605547
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:36 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

De Opportunity vierde begin dit jaar zijn 10e verjaardag op Mars. Nog nooit heeft een voertuig het zo lang volgehouden op de planeet. De levensduur van de Opportunity is opmerkelijk. De NASA rekende erop dat het karretje het maar 90 dagen zou volhouden.

(luchtvaartnieuws.nl)
En dat klopt niet ;)
pi_146605550
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:37 schreef Gehenna het volgende:

[..]

Nice, dan is dit gewoon CHunk69 ;)
_O-
pi_146605559
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:37 schreef xzaz het volgende:

[..]

En dat klopt niet ;)
Opportunity has continued to move, gather scientific observations, and report back to Earth for over 40 times its designed lifespan

Bron: wiki (inb4 haten op wiki)
pi_146605591
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:37 schreef xzaz het volgende:

[..]

En dat klopt niet ;)
Misschien wil je het Mars Missies topic even teruglezen
de voorgaande delen staan in de OP
daar hebben we netjes al het wetenschappelijk nieuws bijgehouden dat sinds het begin van de missies is verschenen ;)

W&T / [CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 10
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146605597
Stel nu, worst case scenario, dat Philae werkelijk op zijn zijkant ligt... hoeveel onderzoek kunnen ze dan nog doen?

Ik hoorde gisteren in DWDD zeggen dat ze bijvoorbeeld de komeet intern kunnen scannen als Rosetta aan de andere kant van de komeet is, zijn dat soort metingen nog mogelijk?

En in hoeverre kan Philae nog grondonderzoek doen?
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146605621
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:35 schreef ROADRUNN3R het volgende:

[..]

Volgens mij zijn de omstandigheden op een komeet die richting de zon gaat, toch net iets anders dan een stabiele planeet zoals Mars. :+
true :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146605622
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:40 schreef Molurus het volgende:
Stel nu, worst case scenario, dat Philae werkelijk op zijn zijkant ligt... hoeveel onderzoek kunnen ze dan nog doen?

Ik hoorde gisteren in DWDD zeggen dat ze bijvoorbeeld de komeet intern kunnen scannen als Rosetta aan de andere kant van de komeet is, zijn dat soort metingen nog mogelijk?

En in hoeverre kan Philae nog grondonderzoek doen?
Dat weet niemand hier. 14:00 persconferentie.
pi_146605641
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:40 schreef Molurus het volgende:
Stel nu, worst case scenario, dat Philae werkelijk op zijn zijkant ligt... hoeveel onderzoek kunnen ze dan nog doen?

Ik hoorde gisteren in DWDD zeggen dat ze bijvoorbeeld de komeet intern kunnen scannen als Rosetta aan de andere kant van de komeet is, zijn dat soort metingen nog mogelijk?

En in hoeverre kan Philae nog grondonderzoek doen?
Je krijgt inderdaad de indruk dat ‘ie niet rechtop staat, maar het is meer alsof je tegen een schuine helling aan zit te kijken.
pi_146605681
De foto is overigens gemaakt door het CIVA instrument, de ‘Comet nucleus Infrared and Visible Analyzer‘.
pi_146605796
ROSETTA OPERATIONS UPDATE

quote:
A short update from the Rosetta mission team at ESOC, still working today in the Main Control Room. We spoke a few minutes ago with Ignacio Tanco, deputy spacecraft operations manager, who reports that the spacecraft is doing very well, thank you!

• Rosetta flight control team in the main control room at ESOC on 13 November. Credit: ESA
• Rosetta flight control team in the main control room at ESOC on 13 November. Credit: ESA
• Rosetta is operating nominally; the network systems and overall ground segment to control the mission are nominal
• Last night, Rosetta lost contact with Philae as expected when it orbited below the horizon just after 20:00 CET.
• Contact was re-established this morning at 06:01 UTC / 07:01 CET, and the Philae-Rosetta radio link was initially unstable.
• As Rosetta rose higher above the Philae landing site, the link became very stable and the lander could transmit telemetry (status and housekeeping information) and science data from the surface.
• This morning's surface link was again lost due to Rosetta's orbit at about 09:58 UTC / 10:58 CET. Ignacio explains that with the current orbit, Rosetta will have, typically, two Philae communication windows per day.
• The next window opens at 19:27 UTC on the spacecraft and runs through to 23:47 UTC spacecraft time.

The team are ensuring that Rosetta maintains an orbit that is optimised for lander communication support; they are planning a manoeuvre (thruster burn) today to be conducted on Friday that will help keep Rosetta where it should be.

Rosetta is presently sending signals to the ground stations at about 28 Kbps; Ignacio says that the spacecraft's own telemetry downlink uses about 1 or 2 Kbps of this, so the rest is being used to download science data from Rosetta and lander science and telemetry from the surface.

http://blogs.esa.int/rose(...)a-operations-update/
nee, jij dan!
  donderdag 13 november 2014 @ 11:49:07 #39
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146605843
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:38 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Opportunity has continued to move, gather scientific observations, and report back to Earth for over 40 times its designed lifespan

Bron: wiki (inb4 haten op wiki)
Wat ook niet klopt
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:39 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Misschien wil je het Mars Missies topic even teruglezen
de voorgaande delen staan in de OP
daar hebben we netjes al het wetenschappelijk nieuws bijgehouden dat sinds het begin van de missies is verschenen ;)

W&T / [CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 10
quote:
Both robots have continued working far beyond their designed mission lifetimes.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/6128594.stm
pi_146605885
quote:
Ook goed lezen he, lifetimes
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 13 november 2014 @ 11:52:05 #41
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146605908
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:51 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Ook goed lezen he, lifetimes
Ja praten we over mission lifetimes hebben we het over die 90 dagen.
  donderdag 13 november 2014 @ 11:52:40 #42
37248 BertV
Hant ghemaect
pi_146605926
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:32 schreef Molurus het volgende:
Misschien hadden ze hem beter bolvormig kunnen maken. Beetje zoals zo'n ding:


Want het risico dat je op je zijkant terecht komt is natuurlijk best groot met zo'n kleine zwaartekracht.
Met een zwaartekracht van 10 gram op 100kg zou deze constructie wellicht ook niet werken. Dan zou je weer een motortje moeten inbouwen die de binnenkant horizontaal houdt. Op het moment dat het motortje aanslaat gaat de hele handel aan de wandel.
Langhwerpighe Frickedil Speciael
pi_146605943
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:52 schreef xzaz het volgende:

[..]

Ja praten we over mission lifetimes hebben we het over die 90 dagen.
zullen we kijken wat NASA zelf zegt?

Each rover far outlasted its design lifetime. Spirit
launched June 10, 2003, and landed in Gusev Crater
on January 4, 2004. Opportunity launched July 7,
2003, and landed in Meridiani Planum on January 25,
2004. Opportunity continues to operate in its tenth
year. Spirit’s final communication to Earth occurred on
March 22, 2010, about six years into its mission. The
rover lasted 20 times longer than its original design.
http://mars.nasa.gov/mer/home/resources/MERLithograph.pdf
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 13 november 2014 @ 11:54:11 #44
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146605971
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:52 schreef BertV het volgende:

[..]

Met een zwaartekracht van 10 gram op 100kg zou deze constructie wellicht ook niet werken. Dan zou je weer een motortje moeten inbouwen die de binnenkant horizontaal houdt. Op het moment dat het motortje aanslaat gaat de hele handel aan de wandel.
Bolvormig kan sowieso niet, dat ding moet in de grond gaan boren, hoe wil je dat doen als de boor er aan een willekeurige kant uit komt?
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146605989
Op Nat Geo is nu weer de herhaling van de docu over Rosetta
  donderdag 13 november 2014 @ 11:55:53 #46
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146606004
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:53 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

zullen we kijken wat NASA zelf zegt?

Each rover far outlasted its design lifetime. Spirit
launched June 10, 2003, and landed in Gusev Crater
on January 4, 2004. Opportunity launched July 7,
2003, and landed in Meridiani Planum on January 25,
2004. Opportunity continues to operate in its tenth
year. Spirit’s final communication to Earth occurred on
March 22, 2010, about six years into its mission. The
rover lasted 20 times longer than its original design.
http://mars.nasa.gov/mer/home/resources/MERLithograph.pdf
dat komt omdat er veel harde winden op mars zijn die het stof weer van de zonnepanelen afblazen. daar hadden ze bij de nasa geen rekening mee gehouden.
volgende missies zullen dus ook veel langere estimates hebben.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  donderdag 13 november 2014 @ 11:57:37 #47
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146606033
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:47 schreef Gehenna het volgende:
ROSETTA OPERATIONS UPDATE

Rosetta is presently sending signals to the ground stations at about 28 Kbps; Ignacio says that the spacecraft's own telemetry downlink uses about 1 or 2 Kbps of this, so the rest is being used to download science data from Rosetta and lander science and telemetry from the surface.
Ach, de tijden van het inbelmodem herleven.
E.T. is calling home.
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
  donderdag 13 november 2014 @ 11:57:55 #48
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146606039
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:53 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

zullen we kijken wat NASA zelf zegt?

Each rover far outlasted its design lifetime. Spirit
launched June 10, 2003, and landed in Gusev Crater
on January 4, 2004. Opportunity launched July 7,
2003, and landed in Meridiani Planum on January 25,
2004. Opportunity continues to operate in its tenth
year. Spirit’s final communication to Earth occurred on
March 22, 2010, about six years into its mission. The
rover lasted 20 times longer than its original design.
http://mars.nasa.gov/mer/home/resources/MERLithograph.pdf
Ja die design lifetime was een tijdspan die ze in gedachte hadden. Het geen eigenlijk helemaal niet klopte toen ze daar aankwamen.

Als ze die 90 dagen hadden aangehouden zouden ze na 90 dagen gewoon stilstaan.

Zie het interview:
pi_146606050
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:55 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Op Nat Geo is nu weer de herhaling van de docu over Rosetta
^O^
komt die toch :) ik zag m niet op tv gids.nl staan afgelopen nacht
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146606095
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:57 schreef xzaz het volgende:

[..]

Ja die design lifetime was een tijdspan die ze in gedachte hadden. Het geen eigenlijk helemaal niet klopte toen ze daar aankwamen.

i rest my case :)
verder raad ik je aan de Mars Missies topic door te nemen :)
nu is het genoeg geweest, pfff :) terug naar Rosetta.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 13 november 2014 @ 12:00:53 #51
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146606112
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 12:00 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

i rest my case :)
verder raad ik je aan de Mars Missies topic door te nemen :)
nu is het genoeg geweest, pfff :) terug naar Rosetta.
Ik heb alles tot op het bot gevolgd ;)
  donderdag 13 november 2014 @ 12:01:56 #52
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146606138
doe dit maar niet

[ Bericht 97% gewijzigd door Molurus op 13-11-2014 12:07:50 ]
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146606156
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 12:00 schreef xzaz het volgende:

[..]

Ik heb alles tot op het bot gevolgd ;)
ok dat is mooi :)
zie mijn originele statement
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:31 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Ach ja, van de Marsrover Opportunity dachten ze ook dat die maar 90 dagen mee zou gaan, Opportunity rijdt al meer dan 10 jaar rond op Mars :)
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:57 schreef xzaz het volgende:

[..]

Ja die design lifetime was een tijdspan die ze in gedachte hadden. Het geen eigenlijk helemaal niet klopte toen ze daar aankwamen.
We zijn het eens, vrede en blijdschap, on to the comet now
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 13 november 2014 @ 12:03:36 #54
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146606179
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 12:02 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

ok dat is mooi :)
zie mijn originele statement

[..]

[..]

We zijn het eens, vrede en blijdschap, on to the comet now
Nee jij denkt dat die dingen gebouwd zijn voor 90 dagen en geheel toevallig nu 10 jaar meegaan. Correct?
pi_146606332
We gaan niet discussiren over Mars hier aub, ik geef je gelijk
let's go on to the comet
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146606347
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 12:05 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Kom kom nou jongens, nu is het genoeg geweest Maanvis, reageer normaal of reageer niet, maar niet van die belachelijke opmerkingen zeg.
deze discussie over MArs is niet voor hier, hier Rosetta please
Ik ben er ook voor om inhoudelijk te reageren op nieuws over Philae en Rosetta. Ik schakelde gisteravond pas laat in bij dit topic en vond het zeer frustrerend om allemaal die poepreacties te moeten doorspitten om het nieuws ertussen uit te filteren. Laten we vooral nieuws posten rondom deze unieke gebeurtenis.
pi_146606391
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 12:03 schreef xzaz het volgende:

[..]

Nee jij denkt dat die dingen gebouwd zijn voor 90 dagen en geheel toevallig nu 10 jaar meegaan. Correct?
Nee, wat er verwacht was is dat na 90 dagen de zonnepanelen ondergestoft zouden zijn en de lander sowieso de Marswinter niet zou overleven. Beide blijken niet waar, dus kan de rover veel langer mee dan geschat. De rest van de onderdelen is uiteraard niet gemaakt om maar drie maanden intact te blijven.
pi_146606401
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 12:09 schreef ROADRUNN3R het volgende:

[..]

Ik ben er ook voor om inhoudelijk te reageren op nieuws over Philae en Rosetta. Ik schakelde gisteravond pas laat in bij dit topic en vond het zeer frustrerend om allemaal die poepreacties te moeten doorspitten om het nieuws ertussen uit te filteren. Laten we vooral nieuws posten rondom deze unieke gebeurtenis.
Als het gaat om mensen die live ontwikkelingen volgen dan neigt het al snel naar slowchat, en daar is op zich helemaal niets mis mee.

Maar laten we ieg ons best doen om de slowchat on topic te houden. :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146606414
Ik zit mobiel dus las de reacties niet, maar goed. Geen Mars meer.
pi_146606471
Nog 2 uur tot Persconferentie.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146606483
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 12:13 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Nog 2 uur tot Persconferentie.
Mooi, kan ik nog even boodschappen doen. Bbl!
Niet meer aanwezig in dit forum.
  donderdag 13 november 2014 @ 12:40:26 #62
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146607356
Ik had eigenlijk allang een filmpje verwacht van een blij huppelende Philae over het komeetoppervlak, af en toe een salto makend.
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
  donderdag 13 november 2014 @ 12:41:22 #63
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146607385
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 12:40 schreef X11 het volgende:
Ik had eigenlijk allang een filmpje verwacht van een blij huppelende Philae over het komeetoppervlak, af en toe een salto makend.
  donderdag 13 november 2014 @ 13:04:22 #64
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146608059
quote:
Rosetta is operating nominally; the network systems and overall ground segment to control the mission are nominal
Last night, Rosetta lost contact with Philae as expected when it orbited below the horizon just after 20:00 CET.
Contact was re-established this morning at 06:01 UTC / 07:01 CET, and the Philae-Rosetta radio link was initially unstable.
As Rosetta rose higher above the Philae landing site, the link became very stable and the lander could transmit telemetry (status and housekeeping information) and science data from the surface.
This morning's surface link was again lost due to Rosetta's orbit at about 09:58 UTC / 10:58 CET. Ignacio explains that with the current orbit, Rosetta will have, typically, two Philae communication windows per day.
The next window opens at 19:27 UTC on the spacecraft and runs through to 23:47 UTC spacecraft time.
http://blogs.esa.int/rose(...)a-operations-update/
  donderdag 13 november 2014 @ 13:05:21 #65
283276 Gesmoltenkaas
Plakkend aan je gehemelte
pi_146608086
Net even de eerste foto bekeken en gekanteld in photoshop.
Als je goed kijkt lijkt het alsof de poot niet op de "grond" staat maar dat Philae op
zijn kant ligt.

Hoop echt dat dit niet zo is..

(gekantelde foto)
pi_146608170
uhm.. dat zou kunnen, maar nu lijkt dit de grond te zijn. Kan ook zijn dat het een soort bergwand is en dat ie wel rechtop staat.

Sowieso is al bekend dat ie op z'n minst op een helling staat. Ze zien namelijk lucht in de panorama foto's (weet ff niet of het in 1 of meer opnames zit)
pi_146608217
Slecht nieuws:

elakdawalla twitterde op donderdag 13-11-2014 om 13:08:42 And now for some worse @Philae2014 news: according to a CNES briefing this morning, it gets only 1.5 hrs of sunlight in a 12 hr day. reageer retweet
  donderdag 13 november 2014 @ 13:09:48 #68
283276 Gesmoltenkaas
Plakkend aan je gehemelte
pi_146608234
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 13:09 schreef nikao het volgende:
Slecht nieuws:

elakdawalla twitterde op donderdag 13-11-2014 om 13:08:42 And now for some worse @Philae2014 news: according to a CNES briefing this morning, it gets only 1.5 hrs of sunlight in a 12 hr day. reageer retweet
:'(
  donderdag 13 november 2014 @ 13:10:02 #69
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146608249
http://blogs.esa.int/rosetta/2014/11/13/philae-the-happy-lander/

quote:
"Philae is on the surface and doing a marvellous job, working very well and we can say we have a very happy lander," says Paolo Ferri, ESA's Head of Mission Operations at ESOC today.

During the second lander-orbiter communication slot, which ran from 06:01 UTC / 07:01 CET until 09:58 UTC / 10:58 CET this morning, "We had a perfect pass; the radio link was extremely stable and we could download everything according to the nominal plan," adds Rosetta Flight Director Andrea Accomazzo.

Here are details:

First analysis of the touchdown data suggests that the lander bounced twice before settling on the surface of Comet 67P/C-G. The lander remains unanchored to the surface, but the instruments are running and are delivering images and data.

After touchdown at 15:34 UTC (confirmed at 17:02 CET), a clear strong signal was received, with some breaks. Lander telemetry stabilised at about 17:32 UTC and communication with the surface was maintained until the link to the orbiter was lost at 17:59 UTC due to Rosetta's orbit; this was about an hour earlier than predicted for the target landing site (most likely due to local horizon interference).

Later on 12 November, after analysing lander telemetry, the Lander Control Centre (in Cologne) and Philae Science, Operations and Navigation Centre (SONC, Toulouse) reported;

There were three touchdowns at 15:34, 17:25 and 17:32 UTC; in other words, the lander bounced
The firing of the harpoons did not occur
The primary battery is working properly
The mass memory is working fine (all data acquired until lander loss of signal at 17:59 UTC were transmitted to the orbiter)
Systems on board the lander recorded a rotation of the lander after the first touchdown. This is confirmed by ROMAP instrument data, which recorded a rotation around the Z-axis (vertical).

The lander did receive some power from the solar panels on Wall No. 2, but it appears that parts of the lander were in shadow during the time that last night's surface telemetry were being transmitted.

Teams are still working to confirm the location and the overall power and thermal situation on board. Nonetheless, the lander appears to be performing well.
pi_146608302
GKargl twitterde op donderdag 13-11-2014 om 11:03:02 @msbentley @rebeccamorelle Firing the harpoons is considered but will possibly happen at a later stage. reageer retweet
  donderdag 13 november 2014 @ 13:12:54 #71
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146608328
2 Solar panels blijken kapoet te zijn. Hij heeft toch een klap gemaakt.
pi_146608334
Wow.. .de eerste jump was wellicht 1km hoog!

WilksJeremy twitterde op donderdag 13-11-2014 om 09:31:11 Ulamec says #Philae may have jumped up to 1km high on first 'bounce' off the comet #CometLanding reageer retweet
pi_146608432
Dat verklaart ook waarom de verbinding af en toe wegviel in het begin: hij was nog aan het zweven na de eerste touchdown.

Echt een prestatie dit. Hier vallen de Amerikanen met hun rovertjes op Mars wel even stil van.
Like and subscribe for more posts.
pi_146608463
In elk geval lijken alle instrumenten het te doen en komt er goeie data binnen.

chrislintott twitterde op woensdag 12-11-2014 om 19:49:56 Ptolemy on board @Philae2014 has data from a mass spec safely down on the ground; exciting to have chemistry from a comet! #cometlanding reageer retweet
en blijkbaar toch wat onduidelijkheid of hij nu wel of niet recht staat;

ziggypao twitterde op donderdag 13-11-2014 om 10:41:54 CIVA panoramic images showing that #Philae2014 is upright to be shown at @esa press event at 13:00 UT! #CometLanding reageer retweet
  donderdag 13 november 2014 @ 13:17:43 #75
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146608473
quote:
7s.gif Op donderdag 13 november 2014 13:16 schreef gebrokenglas het volgende:
Dat verklaart ook waarom de verbinding af en toe wegviel in het begin: hij was nog aan het zweven na de eerste touchdown.

Echt een prestatie dit. Hier vallen de Amerikanen met hun rovertjes op Mars wel even stil van.
rovertjes?

pi_146608586
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 13:12 schreef nikao het volgende:
Wow.. .de eerste jump was wellicht 1km hoog!

WilksJeremy twitterde op donderdag 13-11-2014 om 09:31:11 Ulamec says #Philae may have jumped up to 1km high on first 'bounce' off the comet #CometLanding reageer retweet
En duurde een uur :)

quote:
-- Given where Philae ended up after bouncing, only 50-55 hrs of battery power remaining b/c of lack of sunlight at spot.
-- Philae solar panels seem damaged. 8 of 10 instruments sending data. The other 2 need movement & would consume energy, a no-no for now.
-- Unclear if a harpoon deployed, causing 1st of 2 bounces. Good luck with otherwise bad current site: Antennas well pointed to Rosetta.
-- Philae's 1st bounce kept it off surface for an hour. Unsure of stability of current spot, but while there, science prospects good.
pi_146608781
Waarschijnlijk niet 'echt' op z'n kant:

ziggypao twitterde op donderdag 13-11-2014 om 12:27:28 Hard to know the inclination of @Philae2014, probably around 30 degrees, by Philippe Gaudon @CNEs reageer retweet
pi_146608896
pbdes twitterde op donderdag 13-11-2014 om 12:45:44 CNES briefing: 2 Philae instruments - APXS and portion of MUPUS - not activated now for fear of moving Philae. Other 8 delivering data. reageer retweet
pbdes twitterde op donderdag 13-11-2014 om 12:39:36 CNES Toulouse press briefing on Philae: We never examined spot where Philae is now because too rocky. But antennas well pointed to Rosetta. reageer retweet
pbdes twitterde op donderdag 13-11-2014 om 12:27:41 CNES: Philae solar panels seem damaged. 8 of 10 instruments sending data. The other 2 need movement & would consume energy, a no-no for now. reageer retweet
pi_146608985
Dat van die kapotte zonnepanelen baart ook wel enige zorgen. Zou zonde zijn als het onderzoek puur blijft hangen op beschikbare elektriciteit.

Over 25 minuten weten we hoop ik meer.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146609043
Welke stream is zo die persco?
pi_146609052
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 13:36 schreef Tchock het volgende:
Welke stream is zo die persco?
http://rosetta.esa.int/
nee, jij dan!
pi_146609096
quote:
Merci.
pi_146609273
Spectaculaire landing. :D

Ik ga maar weer voor die stream zitten dan. :P
-nee-
pi_146609363
Who the F is NASA! Great work ESA ^O^

:)
pi_146609446
Iedereen bedankt voor het plaatsen van informatie en berichten hier. Top topic! *O*
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  donderdag 13 november 2014 @ 13:54:15 #86
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146609557
Es ist ein kleiner Schritt fr einen Lander, aber ein grosser Schritt fr das Vaterland

It's one small step for a lander, but a big step for the Fatherland

Il est un petit pas pour un atterrisseur, mais un grand pas pour la patrie
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146609567
NPO Nieuws zendt de persconferentie ook uit, voor wie graag de tv aanzet.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146609582
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 13:47 schreef WhateverWhatever het volgende:
Who the F is NASA! Great work ESA ^O^

:)
Ik mag hopen dat men in de wetenschappelijke wereld niet dit soort hooliganisme ontstaat. De NASA heeft decennia lang mooi werk verricht en ik mag hopen dat ze elkaar alleen maar stimuleren en helpen dan elkaar proberen af te troeven (hoewel dat ook voordelen kan hebben). De ruimtevaart staat financieel al onder zulke druk dat ze beter slim samen kunnen werken dan lange neuzen naar elkaar trekken.
Ik heb geen signature.
  donderdag 13 november 2014 @ 13:56:06 #89
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146609609
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 13:55 schreef VitaminWater het volgende:

[..]

Ik mag hopen dat men in de wetenschappelijke wereld niet dit soort hooliganisme ontstaat. De NASA heeft decennia lang mooi werk verricht en ik mag hopen dat ze elkaar alleen maar stimuleren en helpen dan elkaar proberen af te troeven (hoewel dat ook voordelen kan hebben). De ruimtevaart staat financieel al onder zulke druk dat ze beter slim samen kunnen werken dan lange neuzen naar elkaar trekken.
De maanlanding is alleen dankzij zulk hooliganisme tot uitvoering gekomen h.. :)
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146609622
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 13:55 schreef VitaminWater het volgende:

De ruimtevaart staat financieel al onder zulke druk dat ze beter slim samen kunnen werken dan lange neuzen naar elkaar trekken.
Och, het staat nog steeds in geen enkele verhouding tot het geld dat er wordt uitgegeven aan militaire hobby's enzo.

Dit is meer een kwestie van prioriteiten. Daarom is publieke opinie het belangrijkste dat er is, als het gaat om ruimtevaart. Het geld is er echt wel.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146609636
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 13:55 schreef VitaminWater het volgende:

[..]

Ik mag hopen dat men in de wetenschappelijke wereld niet dit soort hooliganisme ontstaat. De NASA heeft decennia lang mooi werk verricht en ik mag hopen dat ze elkaar alleen maar stimuleren en helpen dan elkaar proberen af te troeven (hoewel dat ook voordelen kan hebben). De ruimtevaart staat financieel al onder zulke druk dat ze beter slim samen kunnen werken dan lange neuzen naar elkaar trekken.
Natuurlijk doen zij niet aan zulke kinderachtige onzin. NASA heeft juist enorm meegewerkt aan dit project.
pi_146609778
Het is 2 uur, kom maar op :)
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146609786
De stream heeft het wel over 1st go/no-go...

ESA mag echt nog hard werken aan hun multimedia presentatie, kan een stuk professioneler.
pi_146609807
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 13:55 schreef VitaminWater het volgende:

[..]

Ik mag hopen dat men in de wetenschappelijke wereld niet dit soort hooliganisme ontstaat. De NASA heeft decennia lang mooi werk verricht en ik mag hopen dat ze elkaar alleen maar stimuleren en helpen dan elkaar proberen af te troeven (hoewel dat ook voordelen kan hebben). De ruimtevaart staat financieel al onder zulke druk dat ze beter slim samen kunnen werken dan lange neuzen naar elkaar trekken.
Uiteraard, uitspraak is ook meer een statement, ESA flikt dit wel maar eventjes, daar mag je als Europeaan best trots op zijn.

;)
pi_146609814
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 13:56 schreef Maanvis het volgende:

[..]

De maanlanding is alleen dankzij zulk hooliganisme tot uitvoering gekomen h.. :)
Dat was tussen landen (VS en USSR), die besloten geld in hun ruimtevaartprogramma's te stoppen voor prestige. De NASA en ESA zelf zijn voor een groot deel afhankelijk van subsidies en donaties van bijvoorbeeld regeringen.
Ik heb geen signature.
pi_146609837
Heeft iemand wel een knappe stream? Ik hoor slechts af en toe een paar woorden en ik heb datblauwe scherm
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146609845
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:03 schreef essnhills het volgende:
Heeft iemand wel een knappe stream? Ik hoor slechts af en toe een paar woorden en ik heb datblauwe scherm
Same here.
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146609861
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:03 schreef essnhills het volgende:
Heeft iemand wel een knappe stream? Ik hoor slechts af en toe een paar woorden en ik heb datblauwe scherm
Ik zie niets.
  donderdag 13 november 2014 @ 14:03:53 #99
283276 Gesmoltenkaas
Plakkend aan je gehemelte
pi_146609906
quote:
Daar heb ik ook alleen een aankondiging van de persco
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146609933
Hmm ik zie of hoor ook nog niets..
nee, jij dan!
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:05:58 #102
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146609941
ESA is nog bezig met alles gereed te maken denk ik _O-
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146609946
Nog geen nieuws uit Darmstadt?

;)
  Moderator / Redactie Sport donderdag 13 november 2014 @ 14:06:37 #104
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_146609963
Ik mis de beelden :{
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_146609977
Gvd ik zie ook niks
pi_146609996
ik heb 270p beeld. alleen maar esa reclame atm
pi_146610025
Beeld!
nee, jij dan!
pi_146610027
Ah,. beeld
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  donderdag 13 november 2014 @ 14:08:22 #109
283276 Gesmoltenkaas
Plakkend aan je gehemelte
pi_146610030
Ik heb beeld!
pi_146610033
Ik heb beeld.
-nee-
pi_146610038
Beeld!
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146610047
Zoals we gewend zijn 10 minuten te laat. :P
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146610085
"space for europe"? Een moderne versie van Lebensraum? ;)
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146610086
huh, replay?
pi_146610102
dit is niet live...
pi_146610113
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:09 schreef Basekid_NZ het volgende:
dit is niet live...
ik zie dit voor het eerst, wanneer heb jij dit gezien?
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146610124
Ze hebben het over een 1st go en of de lander wel gelanceerd mag worden. Lijkt me niet live dan?
  donderdag 13 november 2014 @ 14:10:37 #119
283276 Gesmoltenkaas
Plakkend aan je gehemelte
pi_146610127
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:09 schreef Basekid_NZ het volgende:
dit is niet live...
pi_146610132
en weg beeld -O-
nee, jij dan!
pi_146610135
eeeeen terug naar blauw scherm
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146610139
Rommelig.
-nee-
pi_146610154
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:10 schreef Basekid_NZ het volgende:
Ze hebben het over een 1st go en of de lander wel gelanceerd mag worden. Lijkt me niet live dan?
Ze hebben het bij mij helemaal nergens over, ik keek naar een leeg podium, met geroezemoes van ik denk journalisten op de achtergrond, en nu weer naar een blauw schermm.
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146610164
Ehm, Houston we have a problem...
pi_146610186
Wanneer leren journalisten nou eens om 14:00 te zitten en alles klaar te hebben staan/liggen?
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146610191
Misschien moeten we wachten tot 14.28
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146610192
Houston we got a problem...
pi_146610194
Ik zie een presentatie van die duitse vrouw, maar het is iets van 2 dagen geleden geloof ik

edit: laat maar, was blijkbaar van een live stream naar iets van eergister gesprongen... weird
pi_146610216
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:12 schreef Basekid_NZ het volgende:
Ik zie een presentatie van die duitse vrouw, maar het is iets van 2 dagen geleden geloof ik
Ik denk dat jij iets anders aan het kijken bent dan :+
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  donderdag 13 november 2014 @ 14:12:58 #130
283276 Gesmoltenkaas
Plakkend aan je gehemelte
pi_146610223
Beeld!
pi_146610236
JUICHEN!
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146610241
Alle juichmomenten?
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146610243
quote:
7s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:12 schreef essnhills het volgende:
Misschien moeten we wachten tot 14.28
:D
nee, jij dan!
pi_146610244
We krijgen nu eerst een half uur rommelige herhalingen van hoogtepunten van gisteren?
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146610255
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:13 schreef Molurus het volgende:
We krijgen nu eerst een half uur rommelige herhalingen van hoogtepunten van gisteren?
Waarschijnlijk.
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146610259
Typisch wetenschappers, toch niet helemaal gewend aan omgaan met de media.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146610278
Ah, dit is wel live nu.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146610286
Here we go.
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:14:32 #139
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146610288
het stuiterverhaal
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146610290
Ah, dit lijkt wel live
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146610292
oh die griezel weer :P
pi_146610338
Hans Teeuwen?
pi_146610341
NPO loopt wederom voor, 20 seconden ofzo dit keer.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:17:30 #144
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146610396
jas aan, want het is koud
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146610398
Albert Einstein.
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146610421
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:15 schreef Molurus het volgende:
NPO loopt wederom voor, 20 seconden ofzo dit keer.
Bij mij loopt NPO 20 seconden achter op http://rosetta.esa.int/
-nee-
pi_146610434
Niet dichtbij de plek waar ze wilden landen, maar ook niet ver weg.
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:19:21 #148
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146610482
structuur wordt snel bekend als ik het goed begrijp
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146610492
Compleet toevallig Egypte en de Nijl op de achtergrond. :P
gr gr
pi_146610514
Van een aantal instrumenten verwachten ze al snel data, o.a. over het magnetisch veld etc.
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146610520
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:19 schreef Quyxz_ het volgende:
Compleet toevallig Egypte en de Nijl op de achtergrond. :P
Leuk detail ja.

Doet denken aan Christopher Hitchens in de boekenkast, bij het debat tussen Krauss, Dennett en Pigliucci.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146610524
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:17 schreef spijkerbroek het volgende:
Albert Einstein.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:21:47 #153
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146610577
ah, Philae staat naast een klif en dat belemmert dus de verzending van data soms
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146610581
Hij is dus praktisch onder een klif geland begrijp ik?
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:22:28 #155
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146610601
en daarom dus in de schaduw, dat gaat wel problemen geven voor na de 60 uur die de batterij heeft lijkt me
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146610620
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:22 schreef rubbereend het volgende:
en daarom dus in de schaduw, dat gaat wel problemen geven voor na de 60 uur die de batterij heeft lijkt me
jep.. was al eerder bekend; ong. 1,5 uur zon per dag..
pi_146610667
Deze exotische plek zou, vanuit onderzoeksoogpunt, wellicht extra interessant kunnen zijn. Een plek waar men normaal nooit zou proberen te landen, maar we zijn er nu eenmaal.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146610698
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:24 schreef Molurus het volgende:
Deze exotische plek zou, vanuit onderzoeksoogpunt, wellicht extra interessant kunnen zijn. Een plek waar men normaal nooit zou proberen te landen, maar we zijn er nu eenmaal.
Wie weet, geluk bij een ongeluk! ;)
pi_146610702
Ze gaan dus nog een panorama maken met een langere belichtingstijd
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146610710
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:24 schreef Molurus het volgende:
Deze exotische plek zou, vanuit onderzoeksoogpunt, wellicht extra interessant kunnen zijn. Een plek waar men normaal nooit zou proberen te landen, maar we zijn er nu eenmaal.
precies :D je probeert te landen op de plek die het makkelijkst bereikbaar is, maar wellicht is dit een veel interessantere plek :Y
nee, jij dan!
pi_146610732
2 voetjes op de grond...
pi_146610769
Ze gaan pogen Philae recht te zetten gedurende de aankomende dagen
pi_146610771
ligt ie nou op de zijkant met 2 pootjes op de grond, hoe moet ik dit zien?

Zou leuk zijn om te zien welke positie dit is in het grotere geheel.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146610778
Maar staat Philae nu wel of niet verankerd? Heb dat nog niet meegekregen.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:27:14 #165
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146610786
een pootje in de lucht :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146610792
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:26 schreef Molurus het volgende:
ligt ie nou op de zijkant met 2 pootjes op de grond, hoe moet ik dit zien?

Zou leuk zijn om te zien welke positie dit is in het grotere geheel.
Twee poten op de grond, 1 in de lucht. Alsof je op een stoel zit te wippen.
pi_146610811
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:27 schreef Klapskaats het volgende:
Maar staat Philae nu wel of niet verankerd? Heb dat nog niet meegekregen.
Niet verankerd
pi_146610813
Ja een 3d plaatje zou handig zijn
pi_146610815
:D Ze weten dus nog niet precies waar Philae nou eigenlijk staat
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146610816
Deze gast is wel grappig. :P
gr gr
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:28:38 #171
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146610855
wow een kilometer de lucht in en na twee uur weer geland
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146610860
Hans Teeuwen heeft een niet op maat pak aan.
pi_146610862
One small step for Man, one giant leap for Philae ;)
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146610863
Een sprong met 38 cm/s die twee uur duurde en 1 km hoog ging. Low gravity *O*
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 13 november 2014 @ 14:28:59 #175
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_146610864
De foto's van "Albert Einstein"

pi_146610872
Na de eerste bounce zijn ze waarschijnlijk ongeveer een km verderop weer neergekomen, en daarna dus nog een stuiter
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146610905
Die 1 na laatste foto is nog het meest interessant, ten aanzien van de plek/positie van Philae.

Die is neem ik aan genomen door Rosetta?
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146610915
leuke gast :)
pi_146610935
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:29 schreef Molurus het volgende:
Die 1 na laatste foto is nog het meest interessant, ten aanzien van de plek/positie van Philae.

Die is neem ik aan genomen door Rosetta?
Dat is een samengesteld plaatje van de foto's die gemaakt zijn door Philae.
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146610940
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:29 schreef Molurus het volgende:
Die 1 na laatste foto is nog het meest interessant, ten aanzien van de plek/positie van Philae.

Die is neem ik aan genomen door Rosetta?
Die foto is een fake compositie, Philae is er door "ons" ingezet
pi_146610943
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:29 schreef Molurus het volgende:
Die 1 na laatste foto is nog het meest interessant, ten aanzien van de plek/positie van Philae.

Die is neem ik aan genomen door Rosetta?
Nee, dat is een compositie van alle foto's daarboven.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:31:27 #182
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146610966
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:29 schreef Molurus het volgende:
Die 1 na laatste foto is nog het meest interessant, ten aanzien van de plek/positie van Philae.

Die is neem ik aan genomen door Rosetta?
ik betwijfel berhaupt of Rosetta zover zou kunnen zoomen
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146610976
Rechtop, scheef, op 2 pootjes of toch op 3, het is en blijft een knap staaltje werk dat je op zo'n afstand kunt landen op een stuk steen van 7 km doorsnede :)
Ik ken vrouwen die hun auto nog niet eens voor de deur kunnen parkeren ...
pi_146610998
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:30 schreef Tchock het volgende:

[..]

Nee, dat is een compositie van alle foto's daarboven.
Verrek, nu zie ik het.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146611002
WIndows :P
nee, jij dan!
pi_146611017
Ze zitten nu dus waarschijnlijk ergens in dat blauwe vlak
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:33:08 #187
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146611035
De volgende wetenschappelijke tests na de eerste 60 zijn dus afhankelijk van wat ze aandurven met hoe hij nu staat
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:33:33 #188
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146611044
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:32 schreef essnhills het volgende:
Ze zitten nu dus waarschijnlijk ergens in dat blauwe vlak
voor hetzelfde geld wat hij er dus afgestuiterd _O-
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146611053
Ik kan me voorstellen dat Philae ergens in een "hoekje" is gesmeten, om het zo maar te zeggen.
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146611091
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:33 schreef rubbereend het volgende:

[..]

voor hetzelfde geld wat hij er dus afgestuiterd _O-
Misschien heeft die klif er wel voor gezorgd dat ie niet van de komeet afhupte :+
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146611112
Dus als ik het goed begrijp is het nog wel die kant van de komeet, maar een heel stuk naar rechts van de 'kop' in dit plaatje?

Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146611138
Zo snap ik het ook
pi_146611145
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:35 schreef Molurus het volgende:
Dus als ik het goed begrijp is het nog wel die kant van de komeet, maar een heel stuk naar rechts van de 'kop' in dit plaatje?

[ afbeelding ]
Ja, dat is wat ik er van begrijp
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  donderdag 13 november 2014 @ 14:35:50 #194
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_146611148
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:33 schreef spijkerbroek het volgende:
Ik kan me voorstellen dat Philae ergens in een "hoekje" is gesmeten, om het zo maar te zeggen.
Als ie nou goed klem zit kunnen ze gewoon naar bodemmonsters boren. :+
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_146611153
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:35 schreef Molurus het volgende:
Dus als ik het goed begrijp is het nog wel die kant van de komeet, maar een heel stuk naar rechts van de 'kop' in dit plaatje?

[ afbeelding ]
Ja, men denkt een stuk naar beneden en een beetje naar rechts in die foto
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:35:58 #196
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146611156
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:35 schreef Molurus het volgende:
Dus als ik het goed begrijp is het nog wel die kant van de komeet, maar een heel stuk naar rechts van de 'kop' in dit plaatje?

[ afbeelding ]
ja, volgens mij die "krater" waar de streep doorheen loopt
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 13 november 2014 @ 14:36:28 #197
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_146611175
De eerste en 2e waarschijnlijke landingsplaats:

En Koen Geurts (of hoe hij ook heet)

pi_146611209
Als ik het zo zie loopt ie nog een rele kans om vroeg of laat een keer van die klif af te vallen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:38:04 #199
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146611222
toch bijzonder, drie systemen om hem vast te zetten op de komeet. En uiteindelijk staat hij gewoon los
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 13 november 2014 @ 14:38:09 #200
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_146611227
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:35 schreef Molurus het volgende:
Dus als ik het goed begrijp is het nog wel die kant van de komeet, maar een heel stuk naar rechts van de 'kop' in dit plaatje?
Hij staat ergens in dat blauwe wiebertje op die foto.
pi_146611231
Dus nu maar 1,5 uur zonlicht per dag ipv de 6 7 waar ze op hadden gerekend.
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146611248
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:37 schreef Molurus het volgende:
Als ik het zo zie loopt ie nog een rele kans om vroeg of laat een keer van die klif af te vallen.
Maar hij staat toch juist in de schaduw van de klif? Dan zit ie dus aan de onderkant van de klif lijkt mij?
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:39:05 #203
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146611263
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:38 schreef essnhills het volgende:
Dus nu maar 1,5 uur zonlicht per dag ipv de 6 7 waar ze op hadden gerekend.
jep, dus na de 60 uur zullen de mogelijkheden zeer beperkt worden
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:39:46 #204
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146611293
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:37 schreef Molurus het volgende:
Als ik het zo zie loopt ie nog een rele kans om vroeg of laat een keer van die klif af te vallen.
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:38 schreef essnhills het volgende:

[..]

Maar hij staat toch juist in de schaduw van de klif? Dan zit ie dus aan de onderkant van de klif lijkt mij?
ja, naast de klif toch. Die loopt ernaast omhoog. Vandaar schaduw
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146611296
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:38 schreef rubbereend het volgende:
toch bijzonder, drie systemen om hem vast te zetten op de komeet. En uiteindelijk staat hij gewoon los
Ja, je kunt je afvragen of men wel voldoende rekening heeft gehouden met de bijna totale afwezigheid van zwaartekracht. Zoals ik eerder al zei: misschien was een bolvorm wel veel handiger.. kun je rustig over het oppervlak rollen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146611310
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:35 schreef Molurus het volgende:
Dus als ik het goed begrijp is het nog wel die kant van de komeet, maar een heel stuk naar rechts van de 'kop' in dit plaatje?

[ afbeelding ]
Ergens in de blauwe ruit, als ik het goed begrijp:
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146611348
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:40 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Ergens in de blauwe ruit, als ik het goed begrijp:
[ afbeelding ]
Ah ja, dat vroeg ik me dus af... orintatie van die twee plaatjes ten opzichte van elkaar.

Deze foto geeft wel een veel duidelijker beeld van hoe het eruit ziet namelijk.

Dank voor de toelichting!
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146611357
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:39 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ja, je kunt je afvragen of men wel voldoende rekening heeft gehouden met de bijna totale afwezigheid van zwaartekracht. Zoals ik eerder al zei: misschien was een bolvorm wel veel handiger.. kun je rustig over het oppervlak rollen.
Maar de lander weegt ongeveer een gram, dat gaat nooit goed.
-nee-
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:41:20 #209
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146611361
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:39 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ja, je kunt je afvragen of men wel voldoende rekening heeft gehouden met de bijna totale afwezigheid van zwaartekracht. Zoals ik eerder al zei: misschien was een bolvorm wel veel handiger.. kun je rustig over het oppervlak rollen.
er waren maar weinig geschikte plekken omdat je redelijk vlak moest hebben. De drie systemen zouden de sonde vervolgens op zn plek moeten verankeren. Doordat drie systemen niet werken zitten ze in deze situatie
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 13 november 2014 @ 14:42:29 #210
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_146611405
Foto genomen vlak voor de 1e landing. Het blok rechtsboven is ongeveer 5 meter groot.

pi_146611430
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:39 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ja, je kunt je afvragen of men wel voldoende rekening heeft gehouden met de bijna totale afwezigheid van zwaartekracht. Zoals ik eerder al zei: misschien was een bolvorm wel veel handiger.. kun je rustig over het oppervlak rollen.
De beste stuurlui staan aan wal. Ze hebben zelfs een kaart gemaakt van de zwaartekracht (want die is niet overal gelijk bij een object met zo'n rare vorm) en jij komt wel even verklaren dat ze gewoon een bolletje hadden moeten gebruiken (dat je dan al je instrumenten en antennes niet kunt richten en je op geen enkele manier aan het oppervlakte vast kunt klampen negeren we maar even).
pi_146611436
Ze gaan er vanuit dat er actieve processen aanwezig zijn, vanwege al het stof dat o.a. een steen half bedekt, en stof is niet 'stil'. Als ik het goed begrijp.

Houdt dat dan niet een vorm van atmosfeer in? :?
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:44:11 #213
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146611470
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:43 schreef essnhills het volgende:
Ze gaan er vanuit dat er actieve processen aanwezig zijn, vanwege al het stof dat o.a. een steen half bedekt, en stof is niet 'stil'. Als ik het goed begrijp.

Houdt dat dan niet een vorm van atmosfeer in? :?
gassen die loskomen uit de komeet?
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146611472
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:43 schreef Tchock het volgende:

[..]

De beste stuurlui staan aan wal. Ze hebben zelfs een kaart gemaakt van de zwaartekracht (want die is niet overal gelijk bij een object met zo'n rare vorm) en jij komt wel even verklaren dat ze gewoon een bolletje hadden moeten gebruiken (dat je dan al je instrumenten en antennes niet kunt richten en je op geen enkele manier aan het oppervlakte vast kunt klampen negeren we maar even).
Het was zomaar een wild idee hoor, ik pretendeer zeker niet dat ik het beter weet, relax. ;)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146611474
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:43 schreef essnhills het volgende:
Ze gaan er vanuit dat er actieve processen aanwezig zijn, vanwege al het stof dat o.a. een steen half bedekt, en stof is niet 'stil'. Als ik het goed begrijp.

Houdt dat dan niet een vorm van atmosfeer in? :?
Nee, dat er actieve processen aanwezig zijn. Maar dat was sowieso al bekend, want de komeet spuwt gas en ijs uit. Zoals trouwens elke komeet.
pi_146611487
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:42 schreef qltel het volgende:
Foto genomen vlak voor de 1e landing. Het blok rechtsboven is ongeveer 5 meter groot.

[ afbeelding ]
Die was al voorbijgekomen beste qltel
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146611498
Ik heb het begin gemist, is het spannend? :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146611499
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:44 schreef rubbereend het volgende:

[..]

gassen die loskomen uit de komeet?
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:44 schreef Tchock het volgende:

[..]

Nee, dat er actieve processen aanwezig zijn. Maar dat was sowieso al bekend, want de komeet spuwt gas en ijs uit. Zoals trouwens elke komeet.
Ah, ok.
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:44:52 #219
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146611503
ze willen hem dus morgenvroeg wat rechter gaan zetten als ik het goed begrijp
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146611556
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:44 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Ik heb het begin gemist, is het spannend? :)
Belangrijkste punten voor zover ik heb gekeken waren dat Philae bijna verticaal scheef staat en bovendien in de schaduw van een grote rotsklif. Alle instrumenten werken, maar twee kunnen niet gebruikt worden omdat die bewegende onderdelen hebben en ze bang zijn dat die de lander kunnen laten kantelen of schuiven.
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 13 november 2014 @ 14:46:39 #221
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_146611591
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:44 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Die was al voorbijgekomen beste qltel
Dat zou kunnen. Ik probeer alles te capturen wat voorbij komt en heb daarbij geen tijd om na te kijken wat er allemaal al voorbij gekomen is.
pi_146611608
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:45 schreef Tchock het volgende:

[..]

Belangrijkste punten voor zover ik heb gekeken waren dat Philae bijna verticaal scheef staat en bovendien in de schaduw van een grote rotsklif. Alle instrumenten werken, maar twee kunnen niet gebruikt worden omdat die bewegende onderdelen hebben en ze bang zijn dat die de lander kunnen laten kantelen of schuiven.
En ze zijn waarschijnlijk meer dan een km van de originele landplek terechtgekomen.
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146611619
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:46 schreef qltel het volgende:

[..]

Dat zou kunnen. Ik probeer alles te capturen wat voorbij komt en heb daarbij geen tijd om na te kijken wat er allemaal al voorbij gekomen is.
Wat natuurlijk ook volkomen logisch is. Er komen de hele tijd reeds beantwoorde vragen langs.
pi_146611624
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:45 schreef Tchock het volgende:

[..]

Belangrijkste punten voor zover ik heb gekeken waren dat Philae bijna verticaal scheef staat en bovendien in de schaduw van een grote rotsklif. Alle instrumenten werken, maar twee kunnen niet gebruikt worden omdat die bewegende onderdelen hebben en ze bang zijn dat die de lander kunnen laten kantelen of schuiven.
Dank voor de snelle toelichting ^O^
Toch nog 8 instrumenten die gebruikt kunnen worden, Is ook bekend welke 2?
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146611641
1 foto per uur.. da's best een slechte framerate ;)
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146611646
Leuk om te zien dit :D
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146611651
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:44 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Ik heb het begin gemist, is het spannend? :)
Philae is een cliffhanger :+
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_146611653
Ik gok de boor en...
pi_146611667
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:47 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Philae is een cliffhanger :+
Scherp! ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146611683
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:47 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Philae is een cliffhanger :+
ik lees het net ja, aiaiai :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport donderdag 13 november 2014 @ 14:49:05 #231
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_146611719
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:47 schreef spijkerbroek het volgende:
1 foto per uur.. da's best een slechte framerate ;)
Ach, je ziet hem bewegen :P
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:49:21 #232
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146611725
best bizar, van 22 kilometer afstand een sonde op de komeet laten vallen en hij valt op praktisch de gewenste plaats _O-
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146611767
Number 1.... lol.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146611783
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:47 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Dank voor de snelle toelichting ^O^
Toch nog 8 instrumenten die gebruikt kunnen worden, Is ook bekend welke 2?
Dat is ongetwijfeld bekend, maar ik zie het nergens langs komen. Puur zelfbedacht denk ik dat dat de APXS (stralingsmeter) en de SD2 (boor) zijn, omdat dat de enige twee zijn waarvan ik zo snel kan zien dat ze beweging nodig hebben om te werken.
pi_146611799
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:50 schreef Molurus het volgende:
Number 1.... lol.
idd ja, daar was het beste geweest als ie niet verder was gebounced
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146611822
Wordt een soort opsporing verzocht: wie heeft Philae gezien. Bij vertrek droeg hij/ zij .... bla bla bla.
Hij/zij is het laatst gezien in .... :)
pi_146611845
Nee die Stefan zei het net. Het gaat om de boor en om de probe die ze naast de lander in de grond willen prikken.
gr gr
pi_146611847
Wow wie is die reus van een presentator? :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:52:14 #239
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146611848
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:51 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

idd ja, daar was het beste geweest als ie niet verder was gebounced
als alle drie de systemen hadden gewerkt om hem op zijn plek te houden had hij gewoon perfect gestaan _O-
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146611849
Leuk dat we het nog steeds over een landing hebben, terwijl het meer een ongecontroleerde stuiterbotsing was. :P
-nee-
pi_146611857
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:52 schreef Quyxz_ het volgende:
Nee die Stefan zei het net. Het gaat om de boor en om de probe die ze naast de lander in de grond willen prikken.
Dat is wat ik ook noemde :D
pi_146611888
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:52 schreef rubbereend het volgende:

[..]

als alle drie de systemen hadden gewerkt om hem op zijn plek te houden had hij gewoon perfect gestaan _O-
waarschijnlijk ja, laten we blij zijn dat ie uberhaupt op de komeet zit :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146611893
Flight Dynamics krijgt een dikke veer in hun reet.
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146611898
M´n stream naait eruit. ;(
-nee-
pi_146611900
Overigens ook interessant: sommige instrumenten zijn al "uitgewerkt" en hebben alle data verzameld waar ze voor gemaakt zijn.
pi_146611915
quote:
14s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:53 schreef Marsenal het volgende:
M´n stream naait eruit. ;(
http://www.npo.nl/live/npo-nieuws
pi_146611930
awwwwwww _O_
pi_146611931
quote:
14s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:53 schreef Marsenal het volgende:
M´n stream naait eruit. ;(
Mijne ook }:|
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:53:56 #249
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146611936
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:53 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

waarschijnlijk ja, laten we blij zijn dat ie uberhaupt op de komeet zit :)
zeker, onwaarschijnlijk moeilijk dit
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146611938
hij wordt emotioneel
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146611941
Awww, helemaal emotioneel O+
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146611943
dude :'(
_O_ ^O^
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146611957
O+
pi_146611969
:D
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146611971
Gay. :{w
-nee-
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:54:51 #256
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146611986
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:53 schreef Tchock het volgende:
Overigens ook interessant: sommige instrumenten zijn al "uitgewerkt" en hebben alle data verzameld waar ze voor gemaakt zijn.
zal ook wel moeten, alles moest in principe binnen 60 uur af zijn. Daarna kunnen ze kijken wat ze nog kunnen
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  donderdag 13 november 2014 @ 14:54:57 #257
283276 Gesmoltenkaas
Plakkend aan je gehemelte
pi_146611992
Voor de mensen waarbij de stream stuk is, ik kijk nu verder op de npo site:
http://www.npo.nl/live/npo-nieuws
pi_146611999
"'t Is hier fantasties!" ;)
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146612014
Fred ^O^
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146612019
traanjte?
nee, jij dan!
pi_146612026
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:52 schreef Tchock het volgende:

[..]

Dat is wat ik ook noemde :D
^O^

Hier te zien dus:

Fredjeee nu :D
gr gr
pi_146612033
Stelletje emo's. :D
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 14:56:29 #263
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146612064
nog 20 maanden Rosetta, die ze aan het einde van zijn leven misschien naar Philae willen parkeren :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146612066
Hou jezelf even in de hand jongens, science goes first.
-nee-
pi_146612094
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:56 schreef rubbereend het volgende:
nog 20 maanden Rosetta, die ze aan het einde van zijn leven misschien naar Philae willen parkeren :D
Moeten ze wel eerst weten waar dat precies is :P
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146612095
Nog even en ze gaan 'we are the world' zingen :P
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 13 november 2014 @ 14:57:11 #267
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_146612104
En toen viel de stream uit bij me.. Geen idee of ik er gemist heb.. :(

Foto's van de eerste landingsplaats:pi_146612132
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:56 schreef rubbereend het volgende:
nog 20 maanden Rosetta, die ze aan het einde van zijn leven misschien naar Philae willen parkeren :D
We hebben nu gezien wat ESA verstaat onder "parkeren". Dat wordt gewoon een nieuwe Deep Impact.

pi_146612156
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:56 schreef rubbereend het volgende:
nog 20 maanden Rosetta, die ze aan het einde van zijn leven misschien naar Philae willen parkeren :D
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:27 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[ afbeelding ]

De missie van Rosetta kan doorgaan tot in 2016. Dan is de brandstof op en raakt de sonde te ver verwijderd van de zon om nog genoeg stroom op te wekken. "Dan zal hij zijn rondjes om 67P blijven draaien of misschien proberen we hem zachtjes op het oppervlak neer te leggen. Hij zal voor altijd blijven meereizen met de komeet."

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146612182
quote:
Ook supervet dat, als Rosetta op de komeet landt, we elke zes jaar onze held langs kunnen zien vliegen. _O_
pi_146612241
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 14:59 schreef Tchock het volgende:

[..]

Ook supervet dat, als Rosetta op de komeet landt, we elke zes jaar onze held langs kunnen zien vliegen. _O_
Daar had ik nog niet eens bij stilgestaan :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 15:00:42 #272
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146612254
"we just need another jump" _O-
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146612292
Ok, ze moeten dus nog wel eerst vanalles uitzoeken, en misschien hebben ze er niet genoeg tijd voor, maar in principe zouden ze er wel uit kunnen springen?
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 15:02:23 #274
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146612306
Ah, ze besluiten pas of ze Philae willen veranderen van positie voordat ze precies weten hoe ze staan. Logisch ook. En de vraag is dus of ze daar genoeg tijd voor krijgen.
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146612308
"Some principle possibility, but it would be very difficult".

Maakt niet uit... als je alles hebt gedaan op die plek wat je daar kunt doen, dan lijkt het me een poging waard!
Niet meer aanwezig in dit forum.
  donderdag 13 november 2014 @ 15:02:44 #276
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_146612317
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:02 schreef essnhills het volgende:
Ok, ze moeten dus nog wel eerst vanalles uitzoeken, en misschien hebben ze er niet genoeg tijd voor, maar in principe zouden ze er wel uit kunnen springen?
Daar is de lander niet voor ontworpen.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 15:03:15 #277
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146612332
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:02 schreef essnhills het volgende:
Ok, ze moeten dus nog wel eerst vanalles uitzoeken, en misschien hebben ze er niet genoeg tijd voor, maar in principe zouden ze er wel uit kunnen springen?
ze kunnen een hupje maken wat een betere positie zou kunnen geven. Maar als ze er heel slecht voor staan kan ik me ook voorstellen dat zo'n hupje het risico heeft dat ze verkeer eindigen bijvoorbeeld.
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146612345
quote:
7s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:02 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Daar is de lander niet voor ontworpen.
Hij zei net dat het landingsgestel wel zo is ontworpen dat hij kan ''hoppen' en dat dit ook bestuurd kan worden.
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146612352
Ik probeer me nog steeds de maandagochtendvergadering bij ESA voor te stellen waar iemand dit heeft voorgesteld.
Iedereen hangt achterover, maandagochtendkater, kop koffie voor de neus, stapels papier op de tafel.
En dan zegt er iemand: "... Zullen we op een komeet gaan landen?"
Iedereen is stil, kijkt die persoon aan, kijkt elkaar aan, en begint keihard te lachen.
"WTF dude! Ben je helemaal gek?!"
En dan zegt er iemand "nou... misschien is dat best wel een idee.."
Er wordt gebrainstormd en iedereen raakt meer en meer enthousiast.
:D
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146612375
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:03 schreef rubbereend het volgende:

[..]

ze kunnen een hupje maken wat een betere positie zou kunnen geven. Maar als ze er heel slecht voor staan kan ik me ook voorstellen dat zo'n hupje het risico heeft dat ze verkeer eindigen bijvoorbeeld.
Klopt, maar daarom ook
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:02 schreef Molurus het volgende:
"Some principle possibility, but it would be very difficult".

Maakt niet uit... als je alles hebt gedaan op die plek wat je daar kunt doen, dan lijkt het me een poging waard!
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146612394
Je moet ook goed bedenken dat toen Rosetta gelanceerd werd, de algemene consensus in de wetenschap was dat kometen stijf bevroren blokken ijs zijn met stenen er in. De ijsschroeven op zijn poten, het veersysteem in de lander, de harpoenen voor verankering: alles is ontworpen om te landen op een vrij gladde maar keiharde ijsmassa. In de tussentijd is ontdekt - en dat blijkt nu ook - dat kometen eerder de textuur van poedersneeuw hebben en zowel elastisch als zacht zijn.
  donderdag 13 november 2014 @ 15:04:48 #282
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_146612400
Maar wat willen ze proberen dan? De harpoenen nog een keer proberen te actieveren , en hopen dat ie daardoor weer een "hop" maakt? Of de boor tegen de grond kwakken en hem zo lanceren?
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  donderdag 13 november 2014 @ 15:05:13 #283
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_146612409
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:03 schreef essnhills het volgende:

[..]

Hij zei net dat het landingsgestel wel zo is ontworpen dat hij kan ''hoppen' en dat dit ook bestuurd kan worden.
Oh, cool!
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 15:05:33 #284
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146612421
quote:
14s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:04 schreef essnhills het volgende:

[..]

Klopt, maar daarom ook

[..]

zeker. De beperking van 60 uur is wel meer een beperking geworden nu er nauwelijks zonlicht is om de batterij na die 60 uur weer bij te laden
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146612442
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:04 schreef Tchock het volgende:
Je moet ook goed bedenken dat toen Rosetta gelanceerd werd, de algemene consensus in de wetenschap was dat kometen stijf bevroren blokken ijs zijn met stenen er in. De ijsschroeven op zijn poten, het veersysteem in de lander, de harpoenen voor verankering: alles is ontworpen om te landen op een vrij gladde maar keiharde ijsmassa. In de tussentijd is ontdekt - en dat blijkt nu ook - dat kometen eerder de textuur van poedersneeuw hebben en zowel elastisch als zacht zijn.
Ergens verbaast dat me ook niet echt. We hebben het over een omgeving waarin zwaartekracht bijna niet bestaat. En dan blijft alle materie min of meer 'fluffy', lijkt me.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146612458
Telemetry with video is lost :'(
nee, jij dan!
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 15:06:55 #287
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146612466
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:04 schreef Tchock het volgende:
Je moet ook goed bedenken dat toen Rosetta gelanceerd werd, de algemene consensus in de wetenschap was dat kometen stijf bevroren blokken ijs zijn met stenen er in. De ijsschroeven op zijn poten, het veersysteem in de lander, de harpoenen voor verankering: alles is ontworpen om te landen op een vrij gladde maar keiharde ijsmassa. In de tussentijd is ontdekt - en dat blijkt nu ook - dat kometen eerder de textuur van poedersneeuw hebben en zowel elastisch als zacht zijn.
de harpoen was ook ontworpen voor een meer gruisachtige bodem. En het raketje op het dak kon hem ook op de plek houden. Maarja als niks werkt is het sowieso al een wonder van het ontwerp dat hij er zo bijstaat :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  donderdag 13 november 2014 @ 15:07:28 #288
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146612477
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:00 schreef rubbereend het volgende:
"we just need another jump" _O-
Beman de harpoenen!!!
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146612482
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:06 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ergens verbaast dat me ook niet echt. We hebben het over een omgeving waarin zwaartekracht bijna niet bestaat. En dan blijft alle materie min of meer 'fluffy', lijkt me.
Achteraf is altijd makkelijk h. :P Grotendeels water, temperaturen rond het absolute nulpunt, dan is de gedachte dat het een blok ijs wordt niet heel raar. Dat doet water op aarde ook. Bovendien werkt zwakke zwaartekracht net zo goed op kleine deeltjes - alleen langzamer.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 november 2014 @ 15:08:03 #290
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146612501
quote:
7s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:04 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Maar wat willen ze proberen dan? De harpoenen nog een keer proberen te actieveren , en hopen dat ie daardoor weer een "hop" maakt? Of de boor tegen de grond kwakken en hem zo lanceren?
ze willen, als ze zeker weten dat ze de positie kunnen verbeteren, een hupje maken om hem horizontaal te krijgen.
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146612549
Ze gaan iig niet boren vanavond.
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146612558
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:09 schreef essnhills het volgende:
Ze gaan iig niet boren vanavond.
Lijkt me verstandig als je verticaal staat.
pi_146612575
quote:
10s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:10 schreef Tchock het volgende:

[..]

Lijkt me verstandig als je verticaal staat.
Wat is verticaal in de ruimte? ;)
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146612577
Het lijkt me dat de boor aan de onderkant zit, en dat je dus recht moet staan. :D
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146612588
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:10 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Wat is verticaal in de ruimte? ;)
Haaks op de richting van de zwaartekracht (of er juist parallel aan, dat ligt er aan je perspectief). Niet mierenneuken.
pi_146612605
quote:
10s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:10 schreef Tchock het volgende:
Haaks op de richting van de zwaartekracht. Niet mierenneuken.
j/k :P
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146612615
quote:
16s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:11 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

j/k :P
Ik ook. Zie PI.
  Moderator / Redactie Sport donderdag 13 november 2014 @ 15:12:33 #298
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_146612646
Zonnepanelen toch nog heel :D
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  donderdag 13 november 2014 @ 15:12:49 #299
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146612655
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:07 schreef Tchock het volgende:

[..]

Achteraf is altijd makkelijk h. :P Grotendeels water, temperaturen rond het absolute nulpunt, dan is de gedachte dat het een blok ijs wordt niet heel raar. Dat doet water op aarde ook. Bovendien werkt zwakke zwaartekracht net zo goed op kleine deeltjes - alleen langzamer.
in dat opzicht is het klote dat ze 'm nu net in het stukje waar de komeet richting de zon toe gaat hebben laten landen. anders konden ze een paar maanden wachten en hem dan beter verankeren als de komeet weer kouder wordt en de harpoenen zich dus beter in het ijs zullen schieten.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146612656
quote:
10s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:10 schreef Tchock het volgende:

[..]

Haaks op de richting van de zwaartekracht (of er juist parallel aan, dat ligt er aan je perspectief). Niet mierenneuken.
Om toch te mierenneuken, haaks op de zwaartekracht en haaks op het oppervlak van 67P zijn op veel plaatsen niet hetzelfde. :P
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146612659
laten we hopen dat dat met die zonnepanelen idd door de schaduw komt en niet door schade
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop: