In feite al langer aan de gang, want er zijn de afgelopen jaren een half miljoen MBO-2 en -3 banen weggesaneerd.quote:Asscher voorziet baanloze toekomst
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken sluit niet uit dat er in de toekomst voor veel mensen geen betaald werk meer is.
Door technologische ontwikkelingen kan de meeste arbeid straks wellicht door robots of machines worden verricht. De overheid moet er dan voor zorgen dat er voor die mensen wel een inkomen is, zodat ze kunnen blijven profiteren van de welvaartsgroei.
Asscher zal dat maandag zeggen tijdens een congres in Den Haag.
Welke voorziening hem precies voor ogen staat om mensen zonder werk een inkomen te garanderen, laat de minister in het midden. Hij onderstreept wel dat er dan ''nieuwe instrumenten'' moeten komen. ''Dat gaat niet met ons huidige stelsel.''
Belasting
Mocht een baanloos leven voor veel burgers op termijn realiteit worden, dan moet ook het fiscaal stelsel op de helling, vindt Asscher. ''Bijvoorbeeld: wat gebeurt er met de loonbelasting als veel minder mensen werken?''
Voor Asscher is een toekomst waarin robots het werk van mensen overnemen allerminst denkbeeldig. Hij wijst op ontwikkelingen die nu al gaande zijn, zoals zelfrijdende auto's en volautomatische melkrobots.
''Robots worden in hoog tempo toegankelijker, betrouwbaarder en goedkoper. Ze zijn goedkoop, snel, nooit ziek, werken 24 uur per dag.''
Onderwijs
De overheid moet zich er volgens de vicepremier echter niet bij neerleggen dat veel werk dat nu nog door mensen wordt verricht, verloren dreigt te gaan. Via bijvoorbeeld onderwijs, opleiding, verlaging van de lasten op arbeid en een betere begeleiding van werklozen moet zijn proberen te voorkomen dat het zo ver komt.
Bron: nu.nl
Probleem voor de MBO-2 en -3'ers is echter wel rij actueel en wordt wrs steeds urgenter.quote:Op maandag 29 september 2014 14:47 schreef waht het volgende:
Erg jammer, ik had Asscher slimmer ingeschat.
Hopelijk is dit loze praat voor het stemvee.
Docent zijn lijkt me sowieso een van de makkelijkst te automatiseren banenquote:Op maandag 29 september 2014 14:42 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Dit betekent ook dat de docenten daar in feite nutteloos werk doen en dat ook hun opleidingen eigenlijk overbodig zijn....
Maar dat heeft niet enkel te maken met werk, ook met de politieke en economische kant van het verhaal. Er wordt wel een oplossing gevonden als inderdaad zoveel mensen echt niets meer kunnen doen (wat nogal iets is, en ik zeker niet geloof op dit moment).quote:Op maandag 29 september 2014 14:51 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Probleem voor de MBO-2 en -3'ers is echter wel rij actueel en wordt wrs steeds urgenter.
Dat wordt nog wat dan, als al die multinationals mee moeten gaan in zo'n omschakeling. Die willen zo lang mogelijk blijven teren op het monetaire systeem zoals we dat nu kennen, lijkt me.quote:Op maandag 29 september 2014 14:50 schreef jogy het volgende:
Volledige automatisering van de samenleving kan volgens mij alleen wanneer het hele monetaire systeem de deur uit gaat, anders krijg je dikke ellende.
Zodra kunstmatige intelligentie zo ver is dat het de mens qua capaciteit kan overtreffen en dus in principe alle werkzaamheden over kan nemen en de mensheid niet ziet als een uit te roeien kanker of zo dan is het niet handig om met een systeem te zitten die nog leunt op beloning op arbeid, gezien er geen arbeid meer is.
Dus of het ziet er geweldig mooi Star Trek utopisch uit of de hele wereld ziet er uit als een werkeloze getto met een kleine stinkend rijke top die het ervan neemt.
Ik dacht ook ongeveer hetzelfde. Ook al heb ik zo mijn bedenkingen bij dat filmpje, het is niet slecht om er over na te denken.quote:Op maandag 29 september 2014 14:53 schreef Disorder het volgende:
Fijn dat de politiek het inziet en er nu ook mee aan de slag gaat. Zou hij Humans need not apply gezien hebben?
Ik weet ook niet of alles aan die docu klopt, maar er zitten zeker actuele en toekomstige vraagstukken in die ik reėel acht.quote:Op maandag 29 september 2014 14:57 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Ik dacht ook ongeveer hetzelfde. Ook al heb ik zo mijn bedenkingen bij dat filmpje, het is niet slecht om er over na te denken.
Jup, wereldwijde economische getto lijkt me eerlijk gezegd ook eerder de uitkomst. Dat is in ieder geval de uitkomst van de status quo zoals het nu is. Of de automatisering wordt bewust tegengehouden zodat iedereen moet blijven werken voor hun geld en er dus verder niets hoeft te veranderen.quote:Op maandag 29 september 2014 14:55 schreef Disorder het volgende:
[..]
Dat wordt nog wat dan, als al die multinationals mee moeten gaan in zo'n omschakeling. Die willen zo lang mogelijk blijven teren op het monetaire systeem zoals we dat nu kennen, lijkt me.
MBO-2 en -3 banen vallen weg door automatisering/technologische vooruitgang, door bezuinigingen en door concurrentie van MOE-landers (die goedkoper zijn, ondanks dat ze hetzelfde verdienen zogenaamd).quote:Op maandag 29 september 2014 14:54 schreef waht het volgende:
[..]
Maar dat heeft niet enkel te maken met werk, ook met de politieke en economische kant van het verhaal. Er wordt wel een oplossing gevonden als inderdaad zoveel mensen echt niets meer kunnen doen (wat nogal iets is, en ik zeker niet geloof op dit moment).
Als het meerendeel van de mensen niks te besteden heeft zullen ze ook geen producten kunnen kopen. Vinden de multinationals niet zo leuk.quote:Op maandag 29 september 2014 14:58 schreef jogy het volgende:
[..]
Jup, wereldwijde economische getto lijkt me eerlijk gezegd ook eerder de uitkomst. Dat is in ieder geval de uitkomst van de status quo zoals het nu is. Of de automatisering wordt bewust tegengehouden zodat iedereen moet blijven werken voor hun geld en er dus verder niets hoeft te veranderen.
Hij stipt iig een probleem aan, beter zou het zijn geweest als hij wellicht ook een oplossing zou voorstellen, klopt.quote:Op maandag 29 september 2014 15:00 schreef Hexagon het volgende:
Nogal onnozele manier van denken van Lodewijk. Zou voorouders waren zeker ook bang voor veel werkloze scheppers nadat de dragline werd uitgevonden. Of ban voor werkloze herauten sinds de krant er is.
Hoe visieloos kun je zijn?
Dus dan worden er oplossingen gevonden. Of ze gaan gewoon veel minder verdienen, of bepaalde technologie wordt verboden, of buitenlandse arbeiders krijgen met beperkingen te maken, of er ontstaat totaal nieuw werk voor deze mensen, of een combinatie van dit alles.quote:Op maandag 29 september 2014 14:59 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
MBO-2 en -3 banen vallen weg door automatisering/technologische vooruitgang, door bezuinigingen en door concurrentie van MOE-landers (die goedkoper zijn, ondanks dat ze hetzelfde verdienen zogenaamd).
Je zou de laatste factor wel enigszins kunnen ondervangen, maar dat is een politieke kwestie en daarvoor zul je geen meerderheid krijgen. De twee andere factoren kun je niet beļnvloeden.
Revolutie, anarchie, genocide, epidemiėn, chaos, new-world-orderquote:Op maandag 29 september 2014 14:42 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Hoe gaat die baanloze toekomst eruit zien?
Dat kan hoor, dat er oplossingen worden gevonden, maar we zitten nu nog in de periode waarin eerst het probleem in kaart moet worden gebracht...quote:Op maandag 29 september 2014 15:04 schreef waht het volgende:
[..]
Dus dan worden er oplossingen gevonden. Of ze gaan gewoon veel minder verdienen, of bepaalde technologie wordt verboden, of buitenlandse arbeiders krijgen met beperkingen te maken, of er ontstaat totaal nieuw werk voor deze mensen, of een combinatie van dit alles.
Asscher toont een jammerlijk gebrek aan historisch inzicht. Blindstaren op wetenschap en technologie is uiteraard een hobby van de mens, maar het kan geen kwaad om het te zien als een balans binnen een maatschappij, en niet als een eeuwig groeiende/versterkende factor die ons leven zal bepalen. Dat is een waanbeeld.
Akkoord.quote:Op maandag 29 september 2014 15:07 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Dat kan hoor, dat er oplossingen worden gevonden, maar we zitten nu nog in de periode waarin eerst het probleem in kaart moet worden gebracht...
Natuurlijk verdwijnt er werk. Maar door het verdwijnen van werk door automatiseren verdwijnt niet de gecreeerde welvaart. Dus wordt dus vrijgespeeld om nieuwe dingen mee te kunnen doen. Dus zullen er ook nieuwe vormen van wensen en service ontstaan. En zijn er dus mensen nodig om dit te gaan doenquote:Op maandag 29 september 2014 15:02 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Hij stipt iig een probleem aan, beter zou het zijn geweest als hij wellicht ook een oplossing zou voorstellen, klopt.
Echter nogmaals het probleem van de MBO-2 en -3 banen is wel actueel aan het worden... of heb je dat gemist?
Ik wilde iets soortgelijks schrijven maar jij verwoordt het beter. Eens.quote:Op maandag 29 september 2014 15:09 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Natuurlijk verdwijnt er werk. Maar door het verdwijnen van werk door automatiseren verdwijnt niet de gecreeerde welvaart. Dus wordt dus vrijgespeeld om nieuwe dingen mee te kunnen doen. Dus zullen er ook nieuwe vormen van wensen en service ontstaan. En zijn er dus mensen nodig om dit te gaan doen
Nu snap ik dat een sociaaldemocraat het nogal eng vind als hij niet aan de voorkant kan beheersen hoe de arbeidsmarkt zich ontwikkeld. Maar ik zie het als gevaarlijk populisme dat zich tegen vooruitgang keert.
In de toekomst zullen erg veel banen verdwijnen, Chauffeurs (vrijwel ALLE chauffeurs en bezorgers) , data invoer en administratie. Fabrieken zullen compleet geautomatiseerd worden waarbij het onderhoud ook zo veel mogelijk geautomatiseerd zal worden. Alle dingen waarvan je nu al kan zeggen dat ze geautomatiseerd kunnen worden zullen dat in niet al te lange tijd worden. Kantooromgevingen en vooral de middenklasse banen zullen verdwijnen. Maar niet alleen de middenklasse, ook ongeschoold werk en werk waar je een goede opleiding voor nodig hebt zal steeds meer onder druk komen te staan. Dit zal gaan om miljoenen banen.quote:Op maandag 29 september 2014 14:47 schreef waht het volgende:
Erg jammer, ik had Asscher slimmer ingeschat.
Hopelijk is dit loze praat voor het stemvee.
Is lastig in verscheidene Fok topics erover komt niemand met een passende oplossing.quote:Op maandag 29 september 2014 15:02 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Hij stipt iig een probleem aan, beter zou het zijn geweest als hij wellicht ook een oplossing zou voorstellen, klopt.
Echter nogmaals het probleem van de MBO-2 en -3 banen is wel actueel aan het worden... of heb je dat gemist?
Ook weer waar natuurlijk, tenzij die corporaties er voor kunnen zorgen dat ze op een andere manier macht/weelde vast kunnen houden terwijl het voor het plebs alleen maar achteruit gaat. Mensen in posities van macht zullen deze macht niet snel uit handen geven dus wie weet wordt de financiėle macht geconverteerd naar macht door geweld oid?quote:Op maandag 29 september 2014 15:00 schreef Disorder het volgende:
[..]
Als het merendeel van de mensen niks te besteden heeft zullen ze ook geen producten kunnen kopen. Vinden de multinationals niet zo leuk.
Je leeft in de waan dat voor elke werkplaats er een terug komt. Dat is gewoonweg niet meer zo. Zeker moeten mensen 'andere dingen gaan doen' maar het gaat niet om een paar banen, het zal gaan om miljoenen banen. Niet een of ander dipje. Wetenschappers roepen al veel langer dat dit punt eraan gaat komen en dat er iets ter voorbereiding gedaan moet worden om een enorm vervelende transitie periode af te wenden. Helaas zit bijna iedereen in de bubbel dat het hem/haar niet zal overkomen.quote:Op maandag 29 september 2014 15:09 schreef Hexagon het volgende:
Natuurlijk verdwijnt er werk. Maar door het verdwijnen van werk door automatiseren verdwijnt niet de gecreeerde welvaart. Dus wordt dus vrijgespeeld om nieuwe dingen mee te kunnen doen. Dus zullen er ook nieuwe vormen van wensen en service ontstaan. En zijn er dus mensen nodig om dit te gaan doen
Nu snap ik dat een sociaaldemocraat het nogal eng vind als hij niet aan de voorkant kan beheersen hoe de arbeidsmarkt zich ontwikkeld. Maar ik zie het als gevaarlijk populisme dat zich tegen vooruitgang keert.
Jawel er verdwijnt kapitaal.quote:Op maandag 29 september 2014 15:09 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Natuurlijk verdwijnt er werk. Maar door het verdwijnen van werk door automatiseren verdwijnt niet de gecreeerde welvaart. Dus wordt dus vrijgespeeld om nieuwe dingen mee te kunnen doen. Dus zullen er ook nieuwe vormen van wensen en service ontstaan. En zijn er dus mensen nodig om dit te gaan doen
Nu snap ik dat een sociaaldemocraat het nogal eng vind als hij niet aan de voorkant kan beheersen hoe de arbeidsmarkt zich ontwikkeld. Maar ik zie het als gevaarlijk populisme dat zich tegen vooruitgang keert.
quote:Op maandag 29 september 2014 15:14 schreef B-FliP het volgende:
[..]
Je leeft in de waan dat voor elke werkplaats er een terug komt. Dat is gewoonweg niet meer zo. Zeker moeten mensen 'andere dingen gaan doen' maar het gaat niet om een paar banen, het zal gaan om miljoenen banen. Niet een of ander dipje. Wetenschappers roepen al veel langer dat dit punt eraan gaat komen en dat er iets ter voorbereiding gedaan moet worden om een enorm vervelende transitie periode af te wenden. Helaas zit bijna iedereen in de bubbel dat het hem/haar niet zal overkomen.
quote:Op maandag 29 september 2014 15:14 schreef B-FliP het volgende:
[..]
Je leeft in de waan dat voor elke werkplaats er een terug komt. Dat is gewoonweg niet meer zo. Zeker moeten mensen 'andere dingen gaan doen' maar het gaat niet om een paar banen, het zal gaan om miljoenen banen. Niet een of ander dipje. Wetenschappers roepen al veel langer dat dit punt eraan gaat komen en dat er iets ter voorbereiding gedaan moet worden om een enorm vervelende transitie periode af te wenden. Helaas zit bijna iedereen in de bubbel dat het hem/haar niet zal overkomen.
Wat is er nu precies verschillend aan eerdere perioden dat banen verdwenen en verschenen? Bovendien is die volledige automatisering ook niet in tien jaar gepiept ofzoquote:Op maandag 29 september 2014 15:14 schreef B-FliP het volgende:
[..]
Je leeft in de waan dat voor elke werkplaats er een terug komt. Dat is gewoonweg niet meer zo. Zeker moeten mensen 'andere dingen gaan doen' maar het gaat niet om een paar banen, het zal gaan om miljoenen banen. Niet een of ander dipje. Wetenschappers roepen al veel langer dat dit punt eraan gaat komen en dat er iets ter voorbereiding gedaan moet worden om een enorm vervelende transitie periode af te wenden. Helaas zit bijna iedereen in de bubbel dat het hem/haar niet zal overkomen.
Waarmee gezegd, vrij karig om vast te stellen dat er wellicht een probleem aan het groeien is, maar vervolgens komen met: er zal wel een oplossing worden gevonden...quote:
Het kapitaal dat je wint zijn de inkomsten van de arbeid die die robots voor je maken. Die zijn voor de eigenaar vrijgespeeld om iets anders mee te kunnen doen. Dat kapitaal is dus niet verdwenen.quote:Op maandag 29 september 2014 15:15 schreef nils7 het volgende:
[..]
Jawel er verdwijnt kapitaal.
Als ik nu iets moet doen met 5 personen a 50.000e per persoon is 250K op jaarbasis.
Als ik dat kan vervangen voor 2 robots die ik 24u per dag kan laten draaien en die eenmaling 1M kosten en jaarlijks nog 20K aan onderhoud dan ben ik na 4 jaar al uit de kosten met die robot en kan het goedkoper aangeboden worden. En dat zal ook gebeuren wil je concurrentie voordeel behouden.
MBO-2 en -3 niveau is ongeveer 75% van de bevolking en het probleem wordt ineens urgent.quote:Op maandag 29 september 2014 15:20 schreef Hexagon het volgende:
[..]
[..]
[..]
Wat is er nu precies verschillend aan eerdere perioden dat banen verdwenen en verschenen? Bovendien is die volledige automatisering ook niet in tien jaar gepiept ofzo
Nee dat heeft ie dus niet omdat hij zijn diensten/producten goedkoper aanbiedt dan met die werknemers.quote:Op maandag 29 september 2014 15:23 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Het kapitaal dat je wint zijn de inkomsten van de arbeid die die robots voor je maken. Die zijn voor de eigenaar vrijgespeeld om iets anders mee te kunnen doen. Dat kapitaal is dus niet verdwenen.
quote:Op maandag 29 september 2014 14:42 schreef Ryan3 het volgende:
Hoe gaat die baanloze toekomst eruit zien?
Het zal niet in een dag gebeurt zijn.quote:Op maandag 29 september 2014 15:23 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
MBO-2 en -3 niveau is ongeveer 75% van de bevolking en het probleem wordt ineens urgent.
Ik geloof ten eerste niet dat automatisering zoveel zonder tussenkomst van een mens zal kunnen overnemen. Dat heeft te maken met een gebrek aan stabiliteit en veerkracht van technische systemen. Ja, er is heel veel te doen met geautomatiseerde systemen maar het probleem zit hem al sinds het begin van deze ontwikkeling in het niet kunnen voorspellen van alle mogelijkheden of capaciteiten van dergelijke systemen, laat staan de mogelijke scenario's als miljoenen van dergelijke systemen samenwerken.quote:Op maandag 29 september 2014 15:11 schreef B-FliP het volgende:
[..]
In de toekomst zullen erg veel banen verdwijnen, Chauffeurs (vrijwel ALLE chauffeurs en bezorgers) , data invoer en administratie. Fabrieken zullen compleet geautomatiseerd worden waarbij het onderhoud ook zo veel mogelijk geautomatiseerd zal worden. Alle dingen waarvan je nu al kan zeggen dat ze geautomatiseerd kunnen worden zullen dat in niet al te lange tijd worden. Kantooromgevingen en vooral de middenklasse banen zullen verdwijnen. Maar niet alleen de middenklasse, ook ongeschoold werk en werk waar je een goede opleiding voor nodig hebt zal steeds meer onder druk komen te staan. Dit zal gaan om miljoenen banen.
Hoe wil jij dit slim aanpakken zonder hier op voorbereid te zijn? Ben benieuwd!
Misschien zitten we nu aan ons productieplafond qua materiaal en niet meer qua mankracht. Olieproductie zit tegen zijn productieplafond aan dus deze automatiseringsronde kan niet meer zo makkelijk aan schaalvergroting doen zoals het tijdens de voorgaande revoluties wel kon? de rek is er een beetje uit zeg maar. Tijdens de industriėle revolutie was dit nog anders omdat er gewoon meer geproduceerd werd om de werkende massa bezig te houden, nu is het minder een zaak van schaalvergroting maar meer zaak van kostenreductie? [/gok]quote:Op maandag 29 september 2014 15:20 schreef Hexagon het volgende:
[..]
[..]
[..]
Wat is er nu precies verschillend aan eerdere perioden dat banen verdwenen en verschenen? Bovendien is die volledige automatisering ook niet in tien jaar gepiept ofzo
Omdat bij de eerdere industriele revolutie geen gebruik gemaakt kon worden van hoogwaardige programmatuur die steeds meer toegankelijk word voor steeds meer ontwikkelaars. Door de eerste industriele revolutie ging handwerk verloren naar machinaal werk, paarden naar auto's. Maar nu is het dus ook zo dat controlerend werk, administratief werk, besturend werk, analytisch werk en transport grotendeels geautomatiseerd kan gaan worden. Daarbij ben ik nog vast een hoop andere takken van werk vergeten.quote:Op maandag 29 september 2014 15:20 schreef Hexagon het volgende:
Wat is er nu precies verschillend aan eerdere perioden dat banen verdwenen en verschenen? Bovendien is die volledige automatisering ook niet in tien jaar gepiept ofzo
Nee want naast dat hij meer winst maakt wordt ook het product voor de consument goedkoper. Waarmee die consument meer geld overhoudt om aan nieuwe diensten te besteden.quote:Op maandag 29 september 2014 15:23 schreef nils7 het volgende:
[..]
Nee dat heeft ie dus niet omdat hij zijn diensten/producten goedkoper aanbiedt dan met die werknemers.
Als hij een robot over 8 jaar afschrijft dan kan hij al voor de helft goedkoper zijn dmv het snijden in de kosten.
En dat zal hij moeten want anders doet de buurman het.
Waar heb je het over? Tuurlijk blijft de mens de baas maar het gestelde geeft aan dat er steeds minder mensen nodig zijn om een eindproduct te bereiken vanwege automatisering.quote:Op maandag 29 september 2014 15:26 schreef waht het volgende:
Technologie en wetenschap zijn geen antwoord op alles, het zijn middelen die we naar eigen goeddunk kunnen gebruiken of misbruiken. Hoe dan ook blijft de mens of natuur de baas.
Nou tegen de tijd dat computers dat echt allemaal 100% zelfstandig kunnen dan kunnen we als The Jetsons gaan leven. Maar daar gaan nog wel wat eeuwen overheen denk ik.quote:Op maandag 29 september 2014 15:26 schreef B-FliP het volgende:
[..]
Omdat bij de eerdere industriele revolutie geen gebruik gemaakt kon worden van hoogwaardige programmatuur die steeds meer toegankelijk word voor steeds meer ontwikkelaars. Door de eerste industriele revolutie ging handwerk verloren naar machinaal werk, paarden naar auto's. Maar nu is het dus ook zo dat controlerend werk, administratief werk, besturend werk, analytisch werk en transport grotendeels geautomatiseerd kan gaan worden. Daarbij ben ik nog vast een hoop andere takken van werk vergeten.
En dat jij denkt dat het nog wel 10 jaar goed zal gaan, betekent dat voor jou dat het je niets uitmaakt wat er na die 10 jaar gebeurt? Denk je dat enige voorbereidingen binnen 10 jaar gebeurd kunnen zijn?
Uiteraard niet, toch zijn er tussen neus en lippen door de afgelopen jaren dus een half miljoen banen op dat niveau weggesaneerd...quote:Op maandag 29 september 2014 15:26 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Het zal niet in een dag gebeurt zijn.
Ik heb het helemaal niet over 100% zelfstandig. Ik heb het over miljoenen banen die verloren gaan, dus meer structureel werklozen. En dat gaat wereldwijd in een rap tempo, rap genoeg om nog binnen een paar decennia voor serieuze problemen te zorgen.quote:Op maandag 29 september 2014 15:31 schreef Hexagon het volgende:
Nou tegen de tijd dat computers dat echt allemaal 100% zelfstandig kunnen dan kunnen we als The Jetsons gaan leven. Maar daar gaan nog wel wat eeuwen overheen denk ik.
Dat hoeft dus niet, zodra één of ander slim persoon een werkend kunstmatige intelligentie voor elkaar krijgt kan het erg snel gaan lijkt me. Misschien nog een jaartje of 20/30 maar zeker geen eeuwen.quote:Op maandag 29 september 2014 15:31 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Nou tegen de tijd dat computers dat echt allemaal 100% zelfstandig kunnen dan kunnen we als The Jetsons gaan leven. Maar daar gaan nog wel wat eeuwen overheen denk ik.
Kloptquote:Op maandag 29 september 2014 15:34 schreef jogy het volgende:
[..]
Dat hoeft dus niet, zodra één of ander slim persoon een werkend kunstmatige intelligentie voor elkaar krijgt kan het erg snel gaan lijkt me. Misschien nog een jaartje of 20/30 maar zeker geen eeuwen.
Die had ik al lang gezien.quote:Op maandag 29 september 2014 15:29 schreef B-FliP het volgende:
[..]
Waar heb je het over? Tuurlijk blijft de mens de baas maar het gestelde geeft aan dat er steeds minder mensen nodig zijn om een eindproduct te bereiken vanwege automatisering.
Een filmpje wat het hopenlijk wat beter uitlegt:
Juist wel, liefst gisteren nog.quote:Op maandag 29 september 2014 15:45 schreef Hexagon het volgende:
Mochten we zover komen dan zou je inderdaad eens na kunnen denken over wat de noodzaak aan arbeid verder is. maar voorlopig vind ik dat maar een filosofische discussie waarbij een minister zich nog niet bezig heft te houden.
Kijk eens wat de techniek gebracht heeft en wat het kan.quote:Op maandag 29 september 2014 15:44 schreef waht het volgende:
[..]
Die had ik al lang gezien.
Nogmaals, dat is blindstaren op techniek. Maar kennelijk zie jij het wel als antwoord op alles.
Blindstaren op techniek? Antwoord op alles? Helemaal niet, het is denken aan hoe we met een dergelijke situatie kunnen omgaan, waarbij er voor ongeveer 45% van de huidige beroepsbevolking gewoonweg geen baan zal zijn. En dit gaat er echt aan komen.quote:Op maandag 29 september 2014 15:44 schreef waht het volgende:
Die had ik al lang gezien.
Nogmaals, dat is blindstaren op techniek. Maar kennelijk zie jij het wel als antwoord op alles.
Maar wij kunnen niet voorspellen wat er in de toekomst nodig is. We gaan uit van het huidige aanbod werk maar je weet gewoon niet waar er over 50 jaar vraag naar is. Allerhande voorspellingen geven een houvast maar ik zou er geen geld op inzetten.quote:Op maandag 29 september 2014 15:53 schreef B-FliP het volgende:
[..]
Blindstaren op techniek? Antwoord op alles? Helemaal niet, het is denken aan hoe we met een dergelijke situatie kunnen omgaan, waarbij er voor ongeveer 45% van de huidige beroepsbevolking gewoonweg geen baan zal zijn. En dit gaat er echt aan komen.
Klopt, maar er is ook een leger programmeurs en systeembeheerders bij gekomen.quote:Op maandag 29 september 2014 15:53 schreef nils7 het volgende:
[..]
Kijk eens wat de techniek gebracht heeft en wat het kan.
Een beeld wat je nu ziet is dat 50% van de winkels in winkelcentra leeg staat.
Wat door techniek (internet) zo is gekomen.
Er is ook geen vraag meer voor die winkels en ja er zijn webshops voor in de plaats gekomen maar waar een winkel lokaal bediende met een klein aantal medewerkers kan een webshop nu in 1 keer heel de wereld bevoorraden met dat zelfde aantal mensen.
Klopt is namelijk 1 van de weinige bedrijfstakken denk ik die minder hard (maar wel) getroffen zal worden.quote:Op maandag 29 september 2014 15:56 schreef waht het volgende:
[..]
Klopt, maar er is ook een leger programmeurs en systeembeheerders bij gekomen.
Dat denk ik niet. Met virtual machines en een goed opgezet netwerk kan je een boel beheer centraliseren en wegbezuinigen. Ik ben zelf beheerder en mijn taak bestaat ten eerste uit zoveel mogelijk van mijn eigen taken te automatiseren en die van anderen. Beheer is ook in rap tempo aan het veranderen. Zo ook ondersteuning. Waar je vroeger nog persoonlijke ondersteuning had voor veel dingen zijn problemen die langer dan een aantal minuten kosten om op te lossen tegenwoordig makkelijker en sneller opgelost door gewoon een nieuwe VM beshikbaar te stellen. Datacenters worden draaiende gehouden door blades en disks te vervangen, wat met investering ook grotendeels te automatiseren is.. Redundant clusters vangen elkaar op.quote:Op maandag 29 september 2014 15:59 schreef nils7 het volgende:
Klopt is namelijk 1 van de weinige bedrijfstakken denk ik die minder hard (maar wel) getroffen zal worden.
Ik zeg toch ook dat ze worden getroffen maar minder hard dan een schoenenverkoper.quote:Op maandag 29 september 2014 16:08 schreef B-FliP het volgende:
[..]
Dat denk ik niet. Met virtual machines en een goed opgezet netwerk kan je een boel beheer centraliseren en wegbezuinigen. Ik ben zelf beheerder en mijn taak bestaat ten eerste uit zoveel mogelijk van mijn eigen taken te automatiseren en die van anderen. Beheer is ook in rap tempo aan het veranderen. Zo ook ondersteuning. Waar je vroeger nog persoonlijke ondersteuning had voor veel dingen zijn problemen die langer dan een aantal minuten kosten om op te lossen tegenwoordig makkelijker en sneller opgelost door gewoon een nieuwe VM beshikbaar te stellen. Datacenters worden draaiende gehouden door blades en disks te vervangen, wat met investering ook grotendeels te automatiseren is.. Redundant clusters vangen elkaar op.
Beheer word daarin ook steeds meer iets voor een kleinere club. Het outsourcen van complete bedrijfsnetwerken naar cloud omgevingen zal je meer zien bij MKB waarbij de opzet ook op een kostenbesparende maar efficiente manier zal worden ingezet.
Autostorage hebben ze bij Coca-Cola heb ik gezien.quote:Op maandag 29 september 2014 16:16 schreef Libris het volgende:
Het is natuurlijk niet alleen AI dat hier een rol speelt, maar het is veel breder. Technisch is er steeds meer mogelijk en daarnaast verandert onze samenleving zeer snel. Zelf ben ik werkzaam in de logistiek en ontwikkelingen zoals auto-palletizing. automatisch scannen van items (dimensie, OCR, barcoding), driverless vehicles in de opslagruimte worden steeds goedkoper en beter.
Een paar voorbeelden
Vooral in landen waar de lonen relatief hoog zijn, zullen deze technieken banen vervangen.
RFID tunnels, met de daarbij behorende ERP en Warehouse management systems kunnen inkomende en uitgaande goederen alswel als de opslag en realtime stock updates (realtime RFID scan op locatie) met een minimale foutmarge uitgevoerd worden met een minimale bezetting. Stockcounts zijn nog nooit zo simpel geweest..quote:Op maandag 29 september 2014 16:28 schreef nils7 het volgende:
Autostorage hebben ze bij Coca-Cola heb ik gezien.
Vrachtwagen chauffeur meld zich bij de poort en zodra die binnen komt gereden dan worden de pallets al uit de magazijnstellingen gehaald.
Met RFID kun je ook veel doen mijn gedacht (zeker nog wel winst te behalen bij retailers).
Kunstmatige intelligentie kan op verscheidene terreinen al die van mensen overtreffen. Dat betekend geenzins dat het alle werkzaamheden van mensen wegneemt. AI heeft ook goedkope hoogwaardige actuatoren en sensoren nodig en daarmee zijn ze nog niet zo ver. Werkzaamheden gaan verder dan denken alleen.quote:Op maandag 29 september 2014 14:50 schreef jogy het volgende:
Volledige automatisering van de samenleving kan volgens mij alleen wanneer het hele monetaire systeem de deur uit gaat, anders krijg je dikke ellende.
Zodra kunstmatige intelligentie zo ver is dat het de mens qua capaciteit kan overtreffen en dus in principe alle werkzaamheden over kan nemen en de mensheid niet ziet als een uit te roeien kanker of zo dan is het niet handig om met een systeem te zitten die nog leunt op beloning op arbeid, gezien er geen arbeid meer is.
Op dat laatste heb ik nog eens bedacht dat je als winkel een "final offer on the spot" kan doen om de klant toch over te halen het in de winkel te kopen.quote:Op maandag 29 september 2014 16:40 schreef Libris het volgende:
Beetje offtopic:
RFID voor goederen heeft naar mijn mening gefaald. Het is te duur en de werking ervan is ook niet fantastisch. Bijvoorbeeld. als de RFID tag op een metalen object plakt (rollcontainer) of als er veel metaal in de buurt is, werkt RFID niet. Voor asset management of voor high value goods misschien wel, maar voor supermarkt achtige producten gaat het niet werken. Lang leven de streepjes / QR code.
Meer ontopic.
Een ander gebied waar veel aan het veranderen is is de detailhandel en zelfs groothandel. Mensen kopen meer en meer online. Electronica winkel zoals de mediamarkt worden steeds meer etalagewinkels. Je zoekt een product uit, vraagt de verkoper om mening / demonstratie, Googled de naam op je mobiel, bestelt het bij de goedkoopste aanbieder en je hebt het morgen in huis.Op den duur worden 'brick and mortar' winkels niet meer rendabel. Dus mensen die MBO Detailhandle doen, pas op
Kan inderdaad, maar de kosten van een winkel zijn vele malen hoger dan van een online winkel. Winkelruimte is duurder dan een pakhuis op een industrie terrein. Plus dat je winkelpersoneel nodig hebt. Daarnaast zit je met voorraden, zeker als je veel SKUs / verschillende artikelen in verschillende winkels hebt. Denkt aan sportwinkels met alle schoenen in alle soorten en maten in elke winkel. Als je net de goede maat niet hebt, moet je nee verkopen. Veel makkelijker om 1 centraal magezijn te hebben.quote:Op maandag 29 september 2014 16:43 schreef nils7 het volgende:
[..]
Op dat laatste heb ik nog eens bedacht dat je als winkel een "final offer on the spot" kan doen om de klant toch over te halen het in de winkel te kopen.
Maar dan is integratie in google vereist.
Naja alles wat op een desktop gebeurt kan dus al wel overgenomen worden...quote:Op maandag 29 september 2014 16:42 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Kunstmatige intelligentie kan op verscheidene fronten al die van mensen overtreffen. Dat betekend geenzins dat het alle werkzaamheden van mensen wegneemt. AI heeft ook goedkope hoogwaardige actuatoren en sensoren nodig en daarmee zijn ze nog niet zo ver. Werkzaamheden gaan verder dan denken alleen.
Het begint pas. Ik zou het vooralsnog niet afschrijven als je de huidige tendens ziet. De ROI spreekt al in veel bedrijven die het geimplementeerd hebben voor zichzelf. De dingen die je opnoemt als problemen worden gewoon opgenomen in best practices waarbij er bij productie vervoer en opslag voor de optimale condities kan worden gezorgd.quote:Op maandag 29 september 2014 16:40 schreef Libris het volgende:
Beetje offtopic:
RFID voor goederen heeft naar mijn mening gefaald. Het is te duur en de werking ervan is ook niet fantastisch. Bijvoorbeeld. als de RFID tag op een metalen object plakt (rollcontainer) of als er veel metaal in de buurt is, werkt RFID niet. Voor asset management of voor high value goods misschien wel, maar voor supermarkt achtige producten gaat het niet werken. Lang leven de streepjes / QR code.
Gevolg: de logistieke ruimte is fors duurder geworden. Nog steeds arbeid, maar nu niet meer in een winkeltje maar in een hip kantoortje voor de webshop of op een industrieterrein voor logistiek vastgoed.quote:Op maandag 29 september 2014 15:53 schreef nils7 het volgende:
[..]
Kijk eens wat de techniek gebracht heeft en wat het kan.
Een beeld wat je nu ziet is dat 50% van de winkels in winkelcentra leeg staat.
Wat door techniek (internet) zo is gekomen.
Er is ook geen vraag meer voor die winkels en ja er zijn webshops voor in de plaats gekomen maar waar een winkel lokaal bediende met een klein aantal medewerkers kan een webshop nu in 1 keer heel de wereld bevoorraden met dat zelfde aantal mensen.
Voor tagging van artikelen / assets inderdaad passive. Active RFID is duurder en moeilijker te implementeren.quote:Op maandag 29 september 2014 16:43 schreef nils7 het volgende:
[..]
<knip>
Op het eerste dan bedoel je passieve chips neem ik aan?
Als er hele horden niet meer te kwalificeren zijn voor reguliere banen verzin je toch gewoon banen. De overheid schijnt daar erg effectief in te zijn.quote:Op maandag 29 september 2014 16:07 schreef Pietverdriet het volgende:
Als Ascher nu samen met zijn collegas eens zou gaan bezuinigen, overheidsuitgaven terugdringen, lasten verlichten en burocratiewaanzin terug zou dringen zou er veel meer werkgelegeheid komen door een groeiende economie
Dit is slechter nieuws voor vastgoedmelkers die binnenstadpanden verhuren dan voor winkeliers. Je kan met minder kosten een pand op een industrieterrein huren om je waren online te verkopen. Ook een onlineshop heeft werknemers nodig, orders moeten gepicked worden en ingepakt, ze worden afgehaald en bezorgd. Dit vernietigd geen werk, het veranderd werk. Ook enorme bedrijven als Amazon hebben bv hier in D veel arbeidsplaatsen doen ontstaan. Het zijn vakbonden die deze arbeidsplaatsen bedreigen, want men wil een andere cao waardoor het werk binnen nu en twee jaar zal verdwijnen naar Polen en Tsjechie.quote:Op maandag 29 september 2014 16:40 schreef Libris het volgende:
.
Meer ontopic.
Een ander gebied waar veel aan het veranderen is is de detailhandel en zelfs groothandel. Mensen kopen meer en meer online. Electronica winkel zoals de mediamarkt worden steeds meer etalagewinkels. Je zoekt een product uit, vraagt de verkoper om mening / demonstratie, Googled de naam op je mobiel, bestelt het bij de goedkoopste aanbieder en je hebt het morgen in huis.Op den duur worden 'brick and mortar' winkels niet meer rendabel. Dus mensen die MBO Detailhandle doen, pas op
De overheid zou daar eens mee op moeten houdenquote:Op maandag 29 september 2014 16:51 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Als er hele horden niet meer te kwalificeren zijn voor reguliere banen verzin je toch gewoon banen. De overheid schijnt daar erg effectief in te zijn.
Wij als mens zijn vervangbaar geworden. Robots halen ons in. Zij worden niet ziek, hoeven niet te slapen en zijn op lange termijn veeeeel winstgevender. Welke werkgever wil dan nog mensen in dienst?quote:Op maandag 29 september 2014 15:20 schreef Hexagon het volgende:
[..]
[..]
[..]
Wat is er nu precies verschillend aan eerdere perioden dat banen verdwenen en verschenen? Bovendien is die volledige automatisering ook niet in tien jaar gepiept ofzo
Een normale winkel moet ook herbevoorraad worden. Maar ja, individuele leveriningen aan klanten kost meer tijd dan een winkel bevoorrading. Maar denk wel dat de efficientie van een winkelbediende over het algemeen erg laag is. Wachten op klanten, niets verkopen. De baas moet toch doorbetalen.quote:Op maandag 29 september 2014 16:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dit is slechter nieuws voor vastgoedmelkers die binnenstadpanden verhuren dan voor winkeliers. Je kan met minder kosten een pand op een industrieterrein huren om je waren online te verkopen. Ook een onlineshop heeft werknemers nodig, orders moeten gepicked worden en ingepakt, ze worden afgehaald en bezorgd. Dit vernietigd geen werk, het veranderd werk
Zolang een computer nog niet kan interpreteren binnen de communicatie en geen gedachtesprongen kan maken (creativiteit) loopt het nog achter de mens. Volgens mij hebben we nu wel al kunstmatige intelligentie met een kleine k maar wachten we nog op echt Kunstmatige intelligentie met een hoofdletter K zeg maar. Of is de Turingtest al verslagen? (kan hoorquote:Op maandag 29 september 2014 16:42 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Kunstmatige intelligentie kan op verscheidene terreinen al die van mensen overtreffen. Dat betekend geenzins dat het alle werkzaamheden van mensen wegneemt. AI heeft ook goedkope hoogwaardige actuatoren en sensoren nodig en daarmee zijn ze nog niet zo ver. Werkzaamheden gaan verder dan denken alleen.
Iets zegt mij dat dergelijke werkzaamheden juist goed te automatiseren/robotiseren zijn op het afhalen en bezorgen na. Alhoewel daar met de zelfrijdende auto en bezorgende multicopterdrones ook al een en ander te voorzien is.quote:Op maandag 29 september 2014 16:52 schreef Pietverdriet het volgende:
orders moeten gepicked worden en ingepakt, ze worden afgehaald en bezorgd. Dit vernietigd geen werk, het veranderd werk
Ik ben bang dat je wat achterloopt qua info.quote:Op maandag 29 september 2014 16:56 schreef jogy het volgende:
[..]
Zolang een computer nog niet kan interpreteren binnen de communicatie en geen gedachtesprongen kan maken (creativiteit) loopt het nog achter de mens. Volgens mij hebben we nu wel al kunstmatige intelligentie met een kleine k maar wachten we nog op echt Kunstmatige intelligentie met een hoofdletter K zeg maar. Of is de Turingtest al verslagen? (kan hoor)
Die ga ik thuis ff kijken.quote:Op maandag 29 september 2014 16:59 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Ik ben bang dat je wat achterloopt qua info.
En in een webshop kan dat efficienter. Verder zijn webshops op industrieterreinen een stuk gemakkelijker te bevoorraden met een vrachtwagen dan winkels in oude binnensteden, en worden oude binnensteden minder belast door parkeerproblematiek.quote:Op maandag 29 september 2014 16:54 schreef Libris het volgende:
[..]
Een normale winkel moet ook herbevoorraad worden. Maar ja, individuele leveriningen aan klanten kost meer tijd dan een winkel bevoorrading. Maar denk wel dat de efficientie van een winkelbediende over het algemeen erg laag is. Wachten op klanten, niets verkopen. De baas moet toch doorbetalen.
Ook in bezorgen verandert het spel, met initiatieven als Parcel4Me (http://nos.nl/artikel/699673-webwinkelpakket-uit-de-muur.html). Maakt de bezorging efficienter.quote:Op maandag 29 september 2014 16:56 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Iets zegt mij dat dergelijke werkzaamheden juist goed te automatiseren/robotiseren zijn op het afhalen en bezorgen na. Alhoewel daar met de zelfrijdende auto en bezorgende multicopterdrones ook al een en ander te voorzien is.
Zou eens een tijdje een webshop gaan runnen voordat je dit zegtquote:Op maandag 29 september 2014 16:56 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Iets zegt mij dat dergelijke werkzaamheden juist goed te automatiseren/robotiseren zijn op het afhalen en bezorgen na. Alhoewel daar met de zelfrijdende auto en bezorgende multicopterdrones ook al een en ander te voorzien is.
Dat is ook waarom multinationals zoals Amazon een vette edge hebben en krijgen. De kennis en investeringen overstijgen op dit moment en in de nabije toekomst die van MKBers. Daar komt nog bij dat slimme multinationals itt MKBer bijna geen belastingen betalen.quote:Op maandag 29 september 2014 17:02 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zou eens een tijdje een webshop gaan runnen voordat je dit zegt
Maar een toenemend aantal banen in de IT verdwijnt nu naar Indie (want je zit tegenwoordig als beheerder of programmeur toch allang niet meer in de buurt van het systeem waar je mee bezig bent), en in de toekomst naar China.quote:Op maandag 29 september 2014 16:10 schreef nils7 het volgende:
[..]
Ik zeg toch ook dat ze worden getroffen maar minder hard dan een schoenenverkoper.
http://www.computable.nl/(...)rocent-gestegen.htmlquote:Op maandag 29 september 2014 17:08 schreef mvdejong het volgende:
[..]
Maar een toenemend aantal banen in de IT verdwijnt nu naar Indie (want je zit tegenwoordig als beheerder of programmeur toch allang niet meer in de buurt van het systeem waar je mee bezig bent), en in de toekomst naar China.
In de banen waar nog daadwerkelijk fysieke interactie met de klant nodig is, of echt fysieke dingen gedaan moeten worden, zorgt de hemelse EU ervoor dat Oost-Europeanen dit graag doen, want ons minimum-loon is in hun land ver boven modaal.
Wel een fijn stukje video, heb m helemaal afgezien. Waar hij eigenlijk voor pleit is dat als je met een fysiek of bruikbaar product bezig bent dat je dan het beste beloond kan worden. Maar de banen die hij bullshit jobs noemt hebben wel hun oorsprong in de menselijke psyche, marketing, design. Het speelt allemaal mee in welke fles Whiskey mensen kopen. Want als mensen zijn Whiskey niet kopen, maar die van een ander, omdat het labeltje de juiste kleur en tekst heeft, of op een bepaalde manier in de markt gezet is, dan gaat ook deze meneer kopje onder.quote:Op maandag 29 september 2014 16:51 schreef Digi2 het volgende:
Als er hele horden niet meer te kwalificeren zijn voor reguliere banen verzin je toch gewoon banen. De overheid schijnt daar erg effectief in te zijn.
Ben benieuwd wanneer we de eerste robots gaan zien die films of games kunnen maken danquote:Op maandag 29 september 2014 18:14 schreef Digi2 het volgende:
NWS / De geautomatiseerde maatschappij #3
Tsja, een computersysteem als Watson zou dat waarschijnlijk kunnen op termijn maar daar focust men zich nu niet op. Het laaghangende fruit plukt men 1st. Gerechten en sauzen verzinnen kan ie dan weer wel door de hobby van iemand bij IBMlabs.quote:Op maandag 29 september 2014 18:22 schreef Bot13 het volgende:
[..]
Ben benieuwd wanneer we de eerste robots gaan zien die films of games kunnen maken dan
quote:
Paar jaar. De eerste journalistieke stukken worden al automatisch gegenereerd.quote:Op maandag 29 september 2014 18:22 schreef Bot13 het volgende:
[..]
Ben benieuwd wanneer we de eerste robots gaan zien die films of games kunnen maken dan
Ja, centraal gestuurde overheidsplanningquote:Op maandag 29 september 2014 15:26 schreef Reya het volgende:
Toch heeft Asscher wel een punt: er bestaat wel zeker een historische trend waarbij het aantal arbeidsuren dat wordt verricht als percentage van het aantal totaal "geleefde" uren afneemt, simpelweg omdat er veel minder arbeidsintensieve productie plaatsvindt. Dat is in de loop der decennia langzaam ingeruild voor arbeid in de dienstensector, maar een dergelijke omslag vraagt wel een adequate langetermijnvisie.
Snap ik niet. Dus we hebben over een paar jaar robots met perfecte menselijke gelijkenis en/of CGI graphics die niet van echt te onderscheiden zijn? En dan computers die menselijk drama op zo'n manier begrijpen dat ze oprechte menselijke emoties neer kunnen zetten. En in het geval van films zoals Avatar kunnen ze fantasiewerelden en talen bedenken? Dingen zoals timing, menselijke imperfecties, humor, binnen een paar jaar allemaal artificieel op het doek?quote:Op maandag 29 september 2014 18:40 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Paar jaar. De eerste journalistieke stukken worden al automatisch gegenereerd.
Sure, droom lekker verderquote:Op maandag 29 september 2014 18:40 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Paar jaar. De eerste journalistieke stukken worden al automatisch gegenereerd.
Beter idee dan?quote:
In 1981 kwam de eerste IBM PC op de markt. Zonder harde schijf, zonder windows. Het duurde nog een paar jaar voordat computers snel genoeg waren om een muziekje af te spelen. (als in een opname van een band, geen 8-bits bliep-knor gedoe)quote:Op maandag 29 september 2014 18:58 schreef Bot13 het volgende:
[..]
Snap ik niet. Dus we hebben over een paar jaar robots met perfecte menselijke gelijkenis en/of CGI graphics die niet van echt te onderscheiden zijn? En dan computers die menselijk drama op zo'n manier begrijpen dat ze oprechte menselijke emoties neer kunnen zetten. En in het geval van films zoals Avatar kunnen ze fantasiewerelden en talen bedenken? Dingen zoals timing, menselijke imperfecties, humor, binnen een paar jaar allemaal artificieel op het doek?
Ik geloof best dat we over 100-200 jaar een beetje in de buurt kunnen komen, maar een paar jaar?
Ik ben er niet bang voor. Lekker luieren met mn basisloon.quote:Op maandag 29 september 2014 19:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Dit soort bangmakerij is er al sinds de eerste gemechaniseerde weefgetouwen.
Alleen deze keer is het ook echt die banen van taxi chauffeurs etc die mensen vinden wel een andere baan op HBO of WO niveau hé?quote:Op maandag 29 september 2014 19:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Dit soort bangmakerij is er al sinds de eerste gemechaniseerde weefgetouwen.
Totdat een of andere IS leger met zijn robots je familie kapot schiet of de russen of de chinezenquote:Op maandag 29 september 2014 19:09 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Ik ben er niet bang voor. Lekker luieren met mn basisloon.
Koffie uit automaten is echt fucking ranzig.quote:Op maandag 29 september 2014 16:59 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Ik ben bang dat je wat achterloopt qua info.
Avatar, geschat op 47 man/uur per frame, 24 frames per seconde, 1128 man/uur per seconde, 67.680 man uur per minuut, hele film, bijna 11 miljoen man uur.quote:Op maandag 29 september 2014 19:08 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
In 1981 kwam de eerste IBM PC op de markt. Zonder harde schijf, zonder windows. Het duurde nog een paar jaar voordat computers snel genoeg waren om een muziekje af te spelen. (als in een opname van een band, geen 8-bits bliep-knor gedoe)
In minder dan 25 jaar van praktisch niets tot breedband mobiel internet met alle notebooks, smartphones en NSA gedoe wat erbij hoort.
1 van de eerste stukjes CGI: Star Wars:
Vergelijk dat eens met Avatar.
En hoe wordt die goede koffie gemaakt?quote:Op maandag 29 september 2014 19:13 schreef TweeGrolsch het volgende:
[..]
Koffie uit automaten is echt fucking ranzig.
Een goed kopje koffie wat je in een restaurant kunt krijgen daar heb ik toch 2 keer zoveel voor over. Maar dat heb je gvd bijna nergens. Betaal je op de uni 2 euro voor de luxe koffie die nog steeds smerig is. Van die MiCaffé bocht.![]()
Met de handquote:Op maandag 29 september 2014 19:21 schreef Monolith het volgende:
[..]
En hoe wordt die goede koffie gemaakt?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Nee sure dat snap ik wel maar dat zijn technische verbeteringen aan "tools" die de mens kan gebruiken. Dat begeeft zich nog niet op het gebied van menselijke creativiteit of emotie of persoonlijkheid kunnen nabootsen.quote:Op maandag 29 september 2014 19:08 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
In 1981 kwam de eerste IBM PC op de markt. Zonder harde schijf, zonder windows. Het duurde nog een paar jaar voordat computers snel genoeg waren om een muziekje af te spelen. (als in een opname van een band, geen 8-bits bliep-knor gedoe)
In minder dan 25 jaar van praktisch niets tot breedband mobiel internet met alle notebooks, smartphones en NSA gedoe wat erbij hoort.
1 van de eerste stukjes CGI: Star Wars:
Vergelijk dat eens met Avatar.
Wel degelijk hoor. Er zijn bijvoorbeeld al wel dubbelblinde tests gedaan met door software gecomponeerde muziek en door mensen gecomponeerde muziek. Die kunnen de kenners niet onderscheiden.quote:Op maandag 29 september 2014 19:23 schreef Bot13 het volgende:
[..]
Nee sure dat snap ik wel maar dat zijn technische verbeteringen aan "tools" die de mens kan gebruiken. Dat begeeft zich nog niet op het gebied van menselijke creativiteit of emotie of persoonlijkheid kunnen nabootsen.
We zijn inmiddels ook al van potlood naar touchscreen-pen gegaan, maar ik zie nog geen robot een picasso op het doek krijgen.
Je hebt al robots die muziek kunnen componeren je hebt bots die games kunnen spelen.quote:Op maandag 29 september 2014 19:23 schreef Bot13 het volgende:
[..]
Nee sure dat snap ik wel maar dat zijn technische verbeteringen aan "tools" die de mens kan gebruiken. Dat begeeft zich nog niet op het gebied van menselijke creativiteit of emotie of persoonlijkheid kunnen nabootsen.
We zijn inmiddels ook al van potlood naar touchscreen-pen gegaan, maar ik zie nog geen robot een picasso op het doek krijgen.
Ik betwijfel of het allemaal zo'n vaart gaat lopen. Futurologen hebben nou niet bepaald altijd een heel realistische kijk op technologie en haar ontwikkeling.quote:Op maandag 29 september 2014 19:40 schreef Swetsenegger het volgende:
Mensen met een MBO opleiding hebben natuurlijk niet per definitie MBO niveau, dus dat ligt al een tikkie genuanceerder. Maar dat we bijzondere tijden tegemoet gaan lijkt me duidelijk.
Wie is hier de futuroloog dan? Het is overigens een tendens die al een heel tijdje aan de gang is.quote:Op maandag 29 september 2014 19:42 schreef Monolith het volgende:
[..]
Ik betwijfel of het allemaal zo'n vaart gaat lopen. Futurologen hebben nou niet bepaald altijd een heel realistische kijk op technologie en haar ontwikkeling.
De mensen die allerhande wilde voorspellingen doen over de mogelijkheden en toepassingen van technologie.quote:Op maandag 29 september 2014 19:43 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Wie is hier de futuroloog dan? Het is overigens een tendens die al een heel tijdje aan de gang is.
Nu nog wel maar veel wat een systeembeheerder nu met de hand doet gaat binnen een afzienbare tijd automatisch. En ik denk niet dat mensen als Kees de palletsorteerder een toekomst hebben binnen de ICT.quote:Op maandag 29 september 2014 15:56 schreef waht het volgende:
[..]
Klopt, maar er is ook een leger programmeurs en systeembeheerders bij gekomen.
Dat gebeurt al jaren, IBM 3584quote:Op maandag 29 september 2014 16:08 schreef B-FliP het volgende:
[..]
Dat denk ik niet. Met virtual machines en een goed opgezet netwerk kan je een boel beheer centraliseren en wegbezuinigen. Ik ben zelf beheerder en mijn taak bestaat ten eerste uit zoveel mogelijk van mijn eigen taken te automatiseren en die van anderen. Beheer is ook in rap tempo aan het veranderen. Zo ook ondersteuning. Waar je vroeger nog persoonlijke ondersteuning had voor veel dingen zijn problemen die langer dan een aantal minuten kosten om op te lossen tegenwoordig makkelijker en sneller opgelost door gewoon een nieuwe VM beshikbaar te stellen. Datacenters worden draaiende gehouden door blades en disks te vervangen, wat met investering ook grotendeels te automatiseren is.. Redundant clusters vangen elkaar op.
Beheer word daarin ook steeds meer iets voor een kleinere club. Het outsourcen van complete bedrijfsnetwerken naar cloud omgevingen zal je meer zien bij MKB waarbij de opzet ook op een kostenbesparende maar efficiente manier zal worden ingezet.
RFID of streepjescode maakt niet zoveel uit, een beetje achterliggend systeem moet beide aankunnen.quote:Op maandag 29 september 2014 16:40 schreef Libris het volgende:
Beetje offtopic:
RFID voor goederen heeft naar mijn mening gefaald. Het is te duur en de werking ervan is ook niet fantastisch. Bijvoorbeeld. als de RFID tag op een metalen object plakt (rollcontainer) of als er veel metaal in de buurt is, werkt RFID niet. Voor asset management of voor high value goods misschien wel, maar voor supermarkt achtige producten gaat het niet werken. Lang leven de streepjes / QR code.
Meer ontopic.
Een ander gebied waar veel aan het veranderen is is de detailhandel en zelfs groothandel. Mensen kopen meer en meer online. Electronica winkel zoals de mediamarkt worden steeds meer etalagewinkels. Je zoekt een product uit, vraagt de verkoper om mening / demonstratie, Googled de naam op je mobiel, bestelt het bij de goedkoopste aanbieder en je hebt het morgen in huis.Op den duur worden 'brick and mortar' winkels niet meer rendabel. Dus mensen die MBO Detailhandle doen, pas op
Het is een kwestie van tijd voordat 90% van het orderpicken en verzendklaar maken door robots wordt gedaan.quote:Op maandag 29 september 2014 16:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dit is slechter nieuws voor vastgoedmelkers die binnenstadpanden verhuren dan voor winkeliers. Je kan met minder kosten een pand op een industrieterrein huren om je waren online te verkopen. Ook een onlineshop heeft werknemers nodig, orders moeten gepicked worden en ingepakt, ze worden afgehaald en bezorgd. Dit vernietigd geen werk, het veranderd werk. Ook enorme bedrijven als Amazon hebben bv hier in D veel arbeidsplaatsen doen ontstaan. Het zijn vakbonden die deze arbeidsplaatsen bedreigen, want men wil een andere cao waardoor het werk binnen nu en twee jaar zal verdwijnen naar Polen en Tsjechie.
Alstublieft: http://tweakers.net/nieuw(...)aat-turing-test.htmlquote:Op maandag 29 september 2014 16:56 schreef jogy het volgende:
[..]
Zolang een computer nog niet kan interpreteren binnen de communicatie en geen gedachtesprongen kan maken (creativiteit) loopt het nog achter de mens. Volgens mij hebben we nu wel al kunstmatige intelligentie met een kleine k maar wachten we nog op echt Kunstmatige intelligentie met een hoofdletter K zeg maar. Of is de Turingtest al verslagen? (kan hoor)
Jij mist ook geen kans om je haat jegens EU tentoon te stellen hequote:Op maandag 29 september 2014 17:08 schreef mvdejong het volgende:
Maar een toenemend aantal banen in de IT verdwijnt nu naar Indie (want je zit tegenwoordig als beheerder of programmeur toch allang niet meer in de buurt van het systeem waar je mee bezig bent), en in de toekomst naar China.
In de banen waar nog daadwerkelijk fysieke interactie met de klant nodig is, of echt fysieke dingen gedaan moeten worden, zorgt de hemelse EU ervoor dat Oost-Europeanen dit graag doen, want ons minimum-loon is in hun land ver boven modaal.
Helemaal zal niet gebeuren maar bv het landschap van een game zou prima door een robot ontworpen kunnen worden. Neem bv. Minecraft, nooit hetzelfde.quote:Op maandag 29 september 2014 18:22 schreef Bot13 het volgende:
Ben benieuwd wanneer we de eerste robots gaan zien die films of games kunnen maken dan
Als er iets is wat geen probleem zou moeten zijn voor een robot is het repareren van een auto of het in maken van een maaltijd.quote:Op maandag 29 september 2014 15:06 schreef twiFight het volgende:
Je kunt een groot deel opvangen door grondstoffen duur te maken en arbeid goedkoop. Dan wordt het relatief duur om nieuwe producten te kopen en relatief goedkoper om producten te laten repareren. Als een auto stuk gaat zie ik een robot nog niet de auto repareren, daarvoor zijn te veel variabelen. Als je dat doortrekt naar een groot deel van de productie dan zijn er minder robots nodig, omdat de vraag naar nieuwe producten laag is, en is er veel arbeid nodig om spullen nog te gebruiken (want wees wel, het meeste dat 'stuk' gaat is met een nieuw onderdeel of opnieuw vastlassen van een draadje weer opgelost).
Je kunt in de voedselindustrie ook een hoop omkeren door in te zetten op vers bereidde producten, die niet en masse in een fabriek zijn verwerkt. Gezonder, lekkerder en er kunnen weer x duizend mensen aan het werk in kleine eettentjes overal.
Maar aangezien bedrijven lobbien en de politici geld boven alles stellen gaat dit niet gebeuren.
Ook dat heeft flink wat banen gekost maar dat is opgevangen door de werkweek flink in te korten, vroeger was 75 uur per week niet ongewoon. Dagje extra vrij per week lijkt me wel watquote:Op maandag 29 september 2014 15:20 schreef Hexagon het volgende:
Wat is er nu precies verschillend aan eerdere perioden dat banen verdwenen en verschenen? Bovendien is die volledige automatisering ook niet in tien jaar gepiept ofzo
Koffie uit automaten kun je dan ook niet met iets anders dan oploskoffie vergelijken. Juist iets als koffiezetten kan perfect volautomatisch gedaan worden, ook je iced moccafrappuchinoweetikveel:quote:Op maandag 29 september 2014 19:13 schreef TweeGrolsch het volgende:
[..]
Koffie uit automaten is echt fucking ranzig.
Een goed kopje koffie wat je in een restaurant kunt krijgen daar heb ik toch 2 keer zoveel voor over. Maar dat heb je gvd bijna nergens. Betaal je op de uni 2 euro voor de luxe koffie die nog steeds smerig is. Van die MiCaffé bocht.![]()
Tegenover de (uit onze zakken) duur-betaalde pro-EU propaganda is dat geen overdreven luxe; maar de EU maakt het ook wel steeds makkelijker om aan te geven dat de EU een fiasco is, en het einde van de Nederlandse welvaart als we niet op tijd uitstappen.[/quote]quote:Op maandag 29 september 2014 19:49 schreef Erasmo het volgende:
Jij mist ook geen kans om je haat jegens EU tentoon te stellen he
Onzin. Het is niet heel erg zichtbaar omdat onze welvaart en consumptie enorm is toegenomen.quote:Op maandag 29 september 2014 19:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Dit soort bangmakerij is er al sinds de eerste gemechaniseerde weefgetouwen.
Dan mag jij vertellen wat de magazijn / logitiek medewerker, administratief medewerker, helpdesk medewerker, vrachtwagen chauffeur, taxichauffeur en kassa medewerker in de toekomst voor werk gaan doen.quote:Op maandag 29 september 2014 20:01 schreef Leandra het volgende:
Tijdens de industriėle revolutie heeft men toch hetzelfde probleem gehad, banen die toen door de mechanisatie verloren gingen kennen we soms helemaal niet meer, maar aan de andere kant zijn er nu ook banen die 15 jaar geleden nog niet eens bestonden.
Order picken kan best door een robot en de delivery via een drone (ja niet meteen morgen maar over 10 jr)quote:Op maandag 29 september 2014 16:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dit is slechter nieuws voor vastgoedmelkers die binnenstadpanden verhuren dan voor winkeliers. Je kan met minder kosten een pand op een industrieterrein huren om je waren online te verkopen. Ook een onlineshop heeft werknemers nodig, orders moeten gepicked worden en ingepakt, ze worden afgehaald en bezorgd. Dit vernietigd geen werk, het veranderd werk. Ook enorme bedrijven als Amazon hebben bv hier in D veel arbeidsplaatsen doen ontstaan. Het zijn vakbonden die deze arbeidsplaatsen bedreigen, want men wil een andere cao waardoor het werk binnen nu en twee jaar zal verdwijnen naar Polen en Tsjechie.
Maar dat balanceren gebeurd niet en de rijken willen niet betalen voor de armen omdat ze grotendeels vinden dat we ''lui'' zijn of een andere mening daarover hebben.quote:Op maandag 29 september 2014 21:39 schreef Monolith het volgende:
Wat mensen ook nog wel eens over het hoofd zien is dat wanneer je alle reguliere arbeidskrachten vervangt door 'robots' zijn er ook geen mensen meer die de producten kunnen kopen. Dat had Henry Ford al door. Dat zal zich dus ook op de een of andere manier moeten gaan balanceren.
Dat is dan ook wel een vrij typisch gevalletje van een leveldesign dat draait op het genereren van een level bestaande uit simpele bouwblokken.quote:Op maandag 29 september 2014 19:49 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Helemaal zal niet gebeuren maar bv het landschap van een game zou prima door een robot ontworpen kunnen worden. Neem bv. Minecraft, nooit hetzelfde.
Je mist het punt. Je hebt niets aan een volstrekt geautomatiseerd bedrijf als er geen consumenten zijn om de producten of diensten af te nemen. Of 'de rijken' nou vinden dat mensen die weg geautomatiseerd worden lui zijn of niet.quote:Op maandag 29 september 2014 21:50 schreef hmmmmmmm het volgende:
[..]
Maar dat balanceren gebeurd niet en de rijken willen niet betalen voor de armen omdat ze grotendeels vinden dat we ''lui'' zijn of een andere mening daarover hebben.
Avatar, geschat op 47 man/uur per frame, 24 frames per seconde, 1128 man/uur per seconde, 67.680 man uur per minuut, hele film, bijna 11 miljoen man uur.quote:Op maandag 29 september 2014 19:08 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
In 1981 kwam de eerste IBM PC op de markt. Zonder harde schijf, zonder windows. Het duurde nog een paar jaar voordat computers snel genoeg waren om een muziekje af te spelen. (als in een opname van een band, geen 8-bits bliep-knor gedoe)
In minder dan 25 jaar van praktisch niets tot breedband mobiel internet met alle notebooks, smartphones en NSA gedoe wat erbij hoort.
1 van de eerste stukjes CGI: Star Wars:
Vergelijk dat eens met Avatar.
Je hebt gelijk maar de vraag wordt: hoe kan er geconsumeerd worden zonder zelf waarde toe te voegen?quote:Op maandag 29 september 2014 19:55 schreef mcmlxiv het volgende:
Het probleem is wel degelijk heel veel groter dan de meesten zich beseffen. Niet omdat de toekomst niet heel zonnig kan zijn, maar omdat de weg ernaar toe bijna onmogelijk is zonder revolutie en geweld.
De toekomst van arbeid gaat rigoureus veranderen! Alle routinematige (fabrieken, logistiek), zowat alle interpretatie (verzekeringswerk e.d.) en ook een groot deel van de semi-creatieve (medicijnmannen) werkzaamheden gaan overgenomen worden door machines en computers. En ja dat gaat in een razend tempo. Macro en micro zitten elkaar daar namelijk volledig in de weg. Wat nu nog niet zo handig is voor onze samenleving of wellicht een bedrijfstak is juist reuze handig voor een specifiek bedrijf.
Het optellen (of beter nog vermenigvuldigen) van ontwikkelingen als autonoom vervoer, smart devices, large scale 3d printing, robotisering (inclusief intelligente drones), maar vooral semantic meaning analytics systems zoals IBM's Watson geven opeens mogelijkheden waarbij de industriėle en informatie-industrie echt kinderspel was. Een enorm deel van het werk (diagnostiek) van artsen (toch geen MBO beroep) is nu al vervangbaar door intelligente patroonherkenning. Hebben we dan geen artsen meer nodig? Jazeker wel, maar erg veel minder dan nu! En met een heel ander werkpakket op termijn.
Dus ja, we gaan onherroepelijk, en ik denk behoorlijk snel, een heel andere werkomgeving zien. Niet alleen omdat het kan, maar omdat het kostentechnisch voor de voorlopers bijzonder interessant is. Een vervoersbedrijf zonder chauffeurs! De hoogste kostenpost eruit. Vrachtauto's die altijd kunnen rijden, op tijd komen en die geen brokken maken! Welke transporteur zou dat niet willen?
Het eindproduct, een wereld met heel veel vrijheden en veel meer mogelijkheden voor zelfontplooiing kan geweldig zijn. Maar hoe komen we daar? Hoe organiseren we een acceptabel leven voor de massa die tijdens de overgang van nu naar toekomst steeds verder in het nauw raakt.
Order picken met een robot, wellicht bij Heinz en dan doosgewijs, maar voordat dit in een magazijn kan waar je 5000 verschillende artikelen hebt en de investering zich loont...quote:Op maandag 29 september 2014 21:36 schreef nils7 het volgende:
[..]
Order picken kan best door een robot en de delivery via een drone (ja niet meteen morgen maar over 10 jr)
Het is meer een tussenvorm waar ik op doel, zeg maar de speler moet van a naar b via c en bouw er maar een omgeving omheen. Juist mooi als dat dynamischer kan, dan heeft het ook een hogere replay value.quote:Op maandag 29 september 2014 21:53 schreef Bot13 het volgende:
[..]
Dat is dan ook wel een vrij typisch gevalletje van een leveldesign dat draait op het genereren van een level bestaande uit simpele bouwblokken.
Als je kijkt naar de psychologie achter veel bestaande level layouts van games draait het heel erg op het sturen van mensen, en intuitie. En de verhalende invulling van de set zelf.
Ik denk gewoon dat de stap tussen "computers kunnen iets genereren" en "computers kunnen menselijke creativiteit nabootsen" iets te snel genomen wordt.
Eerder gepost filmpje laat zien hoe het nu al kan:quote:Op maandag 29 september 2014 22:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Order picken met een robot, wellicht bij Heinz en dan doosgewijs, maar voordat dit in een magazijn kan waar je 5000 verschillende artikelen hebt en de investering zich loont...
Zoals ik zei, doosgewijs, en een giga investeringquote:Op maandag 29 september 2014 22:03 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Eerder gepost filmpje laat zien hoe het nu al kan:
In een bestaand pand zeker. Maar toch, als het eenmaal in een doosje zit komt er geen mensenhand meer aan te pas.quote:Op maandag 29 september 2014 22:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zoals ik zei, doosgewijs, en een giga investering
Ik zeg niet dat het onmogelijk is, technisch is het dat zeker, ik zeg dat het zeer complex is bij duizenden verschillende artikelen en dat dit een enorme investering vereist. Je automatiseert niet om het automatiseren.quote:Op maandag 29 september 2014 22:11 schreef Erasmo het volgende:
[..]
In een bestaand pand zeker. Maar toch, als het eenmaal in een doosje zit komt er geen mensenhand meer aan te pas.
Maar robots worden met de dag beter in het zelfstandig herkennen van objecten en zullen binnenkort zelfstandig een doosje kunnen vullen uit een schap, aan de lopende band kan dat al(ook met verschillende soorten objecten).
Zulk soort ontwikkelingen zijn natuurlijk veel te complex om te plannenquote:Op maandag 29 september 2014 18:42 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Ja, centraal gestuurde overheidsplanning
Ik begrijp goed dat het bij een langetermijnvisie blijft en niks doen?quote:Op maandag 29 september 2014 22:18 schreef Reya het volgende:
[..]
Zulk soort ontwikkelingen zijn natuurlijk veel te complex om te plannen
Denk jij echt dat ministers in staat zijn een zinnige lange termijn visie te hebben? Enig idee hoe je minister wordt?quote:Op maandag 29 september 2014 22:25 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Ik begrijp goed dat het bij een langetermijnvisie blijft en niks doen?
Das ideaal voor de ministers natuurlijk.
Nee maar op het moment zien bedrijven het niet zo of is dat je niet opgevallen?quote:Op maandag 29 september 2014 21:54 schreef Monolith het volgende:
[..]
Je mist het punt. Je hebt niets aan een volstrekt geautomatiseerd bedrijf als er geen consumenten zijn om de producten of diensten af te nemen. Of 'de rijken' nou vinden dat mensen die weg geautomatiseerd worden lui zijn of niet.
Nou niet in de politiek ben ik zeker voor die opmerkingen van hem zijn achterlijk.quote:Op maandag 29 september 2014 22:34 schreef Kilgharrah het volgende:
Een Asscher loze toekomst lijkt me nog beter.
Ik zie op het moment die radicale vervanging van mensen door robots niet, dus dan is er weinig reden tot actie.quote:Op maandag 29 september 2014 22:33 schreef hmmmmmmm het volgende:
[..]
Nee maar op het moment zien bedrijven het niet zo of is dat je niet opgevallen?
Denk je echt dat de overheid in gaat grijpen nee die zijn voorstander van deze vooruitgang
Wat Asscher zegt en daar ben ik het mee eens dat binnen 5-10 jaar 50-80% van de MBO banen vervangen kunnen worden dat zal niet zo snel gebeuren maar bijv bij beroepen als taxichauffeur en in de transport gaat dit veel sneller omdat die technologie er al is.quote:Op maandag 29 september 2014 22:37 schreef Monolith het volgende:
[..]
Ik zie op het moment die radicale vervanging van mensen door robots niet, dus dan is er weinig reden tot actie.
En ook een overheid heeft alle belang bij een laag werkloosheidscijfer. Hoe denk je dat de overheid bekostigd wordt?
Het werkloosheidscijfer is in Nederland nog steeds vrij laag.
In de toekomst kunnen ze dat zelf dat is het idee....quote:Op maandag 29 september 2014 22:34 schreef hottentot het volgende:
Ben ik even blij dat ik die robots en machines kan programmeren, repareren en onderhouden.
Wat stel jij je voor bij dit soort programmeurs?quote:Op maandag 29 september 2014 22:40 schreef hmmmmmmm het volgende:
[..]
Wat Asscher zegt en daar ben ik het mee eens dat binnen 5-10 jaar 50-80% van de MBO banen vervangen kunnen worden dat zal niet zo snel gebeuren maar bijv bij beroepen als taxichauffeur en in de transport gaat dit veel sneller omdat die technologie er al is.
[..]
In de toekomst kunnen ze dat zelf dat is het idee....
Want programmeurs zijn te duur
Wat mensen vaak vergeten is dat er ook nog heel veel bestuurlijke en juridische aspecten aan dit soort zaken zitten. Dat iets technologisch gezien mogelijk is zegt nog niet zoveel. Als we al richting volledig chauffeurloze taxi's gaan, dan praat je eerder over decennia.quote:Op maandag 29 september 2014 22:40 schreef hmmmmmmm het volgende:
[..]
Wat Asscher zegt en daar ben ik het mee eens dat binnen 5-10 jaar 50-80% van de MBO banen vervangen kunnen worden dat zal niet zo snel gebeuren maar bijv bij beroepen als taxichauffeur en in de transport gaat dit veel sneller omdat die technologie er al is.
[..]
In de toekomst kunnen ze dat zelf dat is het idee....
Want programmeurs zijn te duur
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |