FOK!forum / Culinesse à gogo / Brood bakken in de oven #11: We bakken nog even door..
MaximusTGdonderdag 18 april 2013 @ 13:01
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Basisprincipes
SPOILER
Brood bestaat in zn basis uit niets meer dan bloem of meel, water en zout. Als rijsmiddel wordt tegenwoordig vaak een gist gebruikt die al lang gecultiveerd wordt. Daarvoor werd er echter gebruik gemaakt van "wilde" gisten. Dat wordt tegenwoordig nog steeds gedaan, de zogenaamde "zuurdesem".
Als je dus wil beginnen met brood bakken, begin dan bij de basis, en wordt niet verleid met al die recepten met melk, suiker en andere toevoegingen. Zeker, dat zijn ook lekkere broden, maar het is goed om het niet te ingewikkeld te maken, zodat eventuele problemen makkelijk opgelost kunnen worden.

De basisingredienten zijn dus

- (tarwe)bloem/meel
- Water
- Zout
- Gist

Het makkelijkste ingredient is natuurlijk water. Hier in Nederland hebben wij geweldig kraanwater, en dat is dan ook perfect om brood mee te bakken.
Zout in een brood remt de groei van gist, maar zorgt ook voor smaak. Tarwebloem is ook in verschillende soorten verkrijgbaar. Voor brood wil je het liefste bloem met een hoog glutengehalte. Dat zijn eiwitten in het brood die een soort netwerk vormen na het kneden, waardoor gassen worden vastgehouden en het brood kan rijzen.
Vaak lastig bij supermarkten verkrijgbaar. De diverse broodmixen bevatten vaak wel goede bloem of meel, maar hebben als nadeel dat ze ook soms al gist en zout bevatten.
Gist is in Nederland in twee soorten verkrijgbaar. Verse gist, en instant gist. In Engelstalige recepten staat instant gist als IDY aangegeven, maar zij kennen ook nog ADY (active dry yeast). De verhoudingen om die soorten gist met elkaar vervangen zijn; 3 keer zoveel verse gist als instant gist (qua gewicht), van instant gist naar ADY is 1.25 maal het gewicht instant gist. Instant gist ipv ADY is 0.67 maal het gewicht ADY.
Vaak staat er in een recept dat je de gist in water moet oplossen. Dat hoeft alleen met verse gist en ADY. Niet met IDY (maar het kan ook geen kwaad).
Om het makkelijk te maken staan hoeveelheden in Engelse recepten ook vaak in volumematen (cups, teaspoons). De conversie voor die maten naar gewicht is voor elk ingredient anders!
Voor kleine hoeveelheden zijn tea- en tablespoons echter wel nauwkeuriger dan een weegschaal.
Wat beginnende bakkers vaak vervelend vinden is plakkerig deeg. Alleen is een deeg met een voldoende hoog vochtgehalte een van de belangrijkste dingen om een lekker luchtig brood te krijgen.

Een simpel recept staat hier, aanrader voor beginners:

http://www.thefreshloaf.com/lessons/yourfirstloaf

Als je eenmaal wat verder bent met brood, dan kom je er achter dat je door verschillende variabelen te varieren, een heel ander brood kan krijgen. Door er bv minder gist in te doen, zodat het brood langer moet rijzen, krijg je meer smaakontwikkeling.
Tips
SPOILER
[quote]
mijn brood is 'kruimelig :?
meestal is te kruimelig een gevolg van onvoldoende ontwikkelde gluten, dat kan door te kort kneden, of verkeerde meelmix, of te snel rijzen.
[/quote]

[quote]
zout
Wat betreft het zout; zoutkristallen en gist zijn geen vriendjes. Daar zijn allerlei non-remedies op gevonden, zoals het aan de rand in het deeg mengen, het er op het laatst indoen, maar de truuk is het gewoon in het water oplossen en dan erdoorheen kneden; dan is het zout opgelost in het water en doen de kristallen geen kwaad meer[/quote]

Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Een preferment is een mengsel dat je maakt voor het uiteindelijke deeg, en dat een deel van de bloem, water en gist bevat. Soms zit er ook zout in. Er zijn verschillende soorten prefermenten, zoals de poolish, sponge, biga.

[quote]
De Poolish
Deze methode bestaat uit twee stappen, stap 1 is het aanmaken van een slap deeg bestaande uit gist en gelijke delen bloem en water. Dit beslag maak je enkele uren voor het aanmaken van het uiteindelijke deeg.
Stap 2 is het aanmaken van het deeg.
Het doel van stap 1 is een snelle vermeerdering van gistcellen, dit leidt uiteindelijk tot een beter rijsvermogen van het uiteindelijke deeg.
Het gistpercentage is afhankelijk van het type bloem en de tijd tijd waarin je de poolish laat rijzen.
Dit zijn de aanbevolen percentages:
2.5% gist voor een 2 uur durende fermentatie op omgevingstemperatuur
1.5% gist voor 3 uur
0.5% gist voor 8 uur
0.1% gist voor 12-16 uur
De ingrediënten kort door elkaar mengen, evt met behulp van een planeetmenger.
Het volume van de poolish moet minstens verdubbelen, het oppervlak moet concaaf zijn (ingezakt). Een te lange fermentatie maakt de poolish te kleverig. De temperatuur van de poolish mag niet hoger worden dan 26 C.
In stap 2 wordt het resterende worden de resterende ingrediënten toegevoegd (bloem, water, zout), het zout toevoegen in stap 1 heeft een remmend effect op de gistwerking. Het deeg krijgt een rijstijd van een uur, wordt daarna verdeeld en opgemaakt, en na voldoende narijs afgebakken.
[/quote]
[quote]Op dinsdag 16 maart 2004 13:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik kan trouwens iedere hobbybroodbakker aanraden met een Poolish ofwel preferment te gaan werken, het brood word veel smaakvoller.
CUL / grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic deel 2

Dit heeft veel meer effect dan esotherisch meel of allerhand kruiden, want dan smaakt het brood naar kruiden ipv brood. Als je een preferment gebruikt krijg je een hele mooie diepe en rijke broodsmaak.
[/quote]
[quote]
Ik ben weer eens een brood aan het bakken op basis van een preferment, Heb 3 dagen terug in 350 Ml water gist op gelost en 150 gram meel er door gedaan.
Nu dit bij 350 gram meel met wat zout gedaan, en 10 Minuten in de kneedmachine, half uur laten rusten en daarna weer 3 minuten gekneed.
Toen ingemeeld in als bol in een bebloemde doek in een mandje te rijzen gezet, en 3 uur laten rijzen. Zit nu in de oven.
By the way
Meel is 200 gram volkoren tarwemeel, 200 gramroggemeel, en de resterende 100 gram is boekweit, spelt, dinkel. verder een handje diverse zaden er door en een klein beetje waltnoten olie.

Wat ik graag zou horen is, maken er nog meer mensen prefermenten, zuurdesems, poolish? We moeten toch verder komen als een zakje soesiemix in de BBM te gooien, niet?[/quote]

[quote]
een preferment kan je heel makkelijk zelf maken.
Neem de waterhoeveelheid uit je broodrecept, en 1/4 van het meel. Voeg nu de helft van het gist toe, en meng dit tot een dikke brij.
dit laat je een dag of 2-3 staan.
Nu maak je hiermee en de rest van je ingredienten je deeg.
Als je deeg klaar is neem je een deel ervan en doe dit in een plastik bakje in de koelkast.
Dit voeg je dan de volgende keer weer toe aan je deeg.[/quote]
[quote]
Als je je deeg klaar hebt neem je een deel ervan en dat kan je dan over een aantal dagen weer aan het nieuwe deeg toevoegen. Dan heb je daar namelijk al je preferment aan (pre ferment, vooraf gegist) en hoef je het niet apart te maken.
Het is dus ongeveer hetzelfde als desems, met het verschil dat desems voor roggemeel zijn. Rogge bevat geen gluten dus het komt niet mooi omhoog als je daar gist gebruikt, dan heb je een desem nodig om de belletjes in het deeg heel te houden.

Tip, als je brood bakt, maak dan altijd 100 gram meer deeg dan je nodig hebt en bewaar dit voor je volgende brood. Dit bewaar je in de koelkast en voeg je bij je volgende brood deeg. De reden hiervoor is dat moderne gist heel snel werkt en brooddeeg geen tijd heeft mooie smaken te vormen. Door een deel van het deeg achter te houden laat je in dit deel de bacterien en gisten verder werken en deze zorgen ervoor dat je brood dan altijd een mooie, rijke complexe broodsmaak heeft. Deze "preferment" techniek is uit amerika gekomen en heeft er voor gezorgt dat amerikanen tegenwoordig regelmatig broodbak wedstrijden winnen met hun smaakvolle brood. Dit is veel beter dan allerlei smaakmakers door je brood te gooien om een lekker brood te krijgen, want je proeft dan eens écht brood ipv alleen maar smaakmaker.
[/quote]
Enkele recepten:
SPOILER
[quote]
Volkorenbrood:

Ingredienten:

500 gr. volkoren tarwemeel
desertlepel zout
7 gr. droge gist van de supermarkt
4 dl. lauw water

Gooi het meel in een kom en maak een kuil in het midden.
Strooi het zout op het meel, maar zo dicht mogelijk tegen de rand, zodat het niet in de kuil valt.
Strooi gist in de kuil.
Schenk het water op de gist en laat het 5 minuten borrelen
Begin met je handen te kneden, tot het deeg redelijk aan elkaar plakt
Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg hier verder (deeg van je af duwen, dubbelvouwen en weer van je af duwen etc.) 10 minuten is voldoende.
Maak een bal van je deeg en laat het 60 minuten rijzen in een kom (met een theedoek erover) op kamertemperatuur.
Kneed het deeg vervolgens weer 10 minuten op het aanrecht
Laat het deeg nog 45 minuten rijzen in een lauwwarme oven op een bakplaat (oven 5 minuten voorverwarmen op 30 graden, vervolgens uit!)
Zet de oven op 220 graden en bak het brood in 30/40 minuten bruin.

Resultaat: een heerlijk, smakelijk vloerbrood.
Reactie broodmachineafficionados: "................."

Je kunt dit brood natuurlijk nog opsexen, door er een eitje door te gooien , wat olijfolie, of hele granen/zaden, maar het smaakt zo ook prima. (tip: koop wel goed, volkoren meel!)[/quote]

[quote]
Waldkorn
- 350 gram boerenpit
- 150 gram waldkorn
- 15 gram boter
- 10 gram suiker
- 10 gram droge gist
- 280 ml water
- 100 gram rozijnen
- 50 gram gebroken walnoten

Meng alle ingredienten behalve de noten en de rozijnen en kneed het goed door (in het recept staat 20 minuten).
Vorm een bal en laat het 25 minuten rijzen op een warme plek afgedekt met een theedoek.
Druk het deeg plat, scheur het in stukken en kneed het samen met de rozijnen en de walnoten tot alles goed door elkaar zit.
Maak het deeg een beetje langwerpig en laat nog 15 minuten rijzen.
Vet een broodblik in.
Doe het deeg in het broodblik en laat nog 50 minuten rijzen.
Verwarm de over voor op 230 graden.
Bak het brood in 40 minuten gaar. (Ten minste dat staat in het recept.)

Ik verwarm de over echter altijd op 220 graden en zet het rooster zo laag mogelijk in de oven. Het bakken doe ik ook korter. Je kunt 'horen' aan het brood wanneer het klaar is door het op te kloppen. Klinkt het hol dan is het gaar. Je kunt het dan eventueel wel langer in de over laten voor een hardere korst.
[/quote]

[quote]
focacciabrood:

500 gram tarwebloem (geen meel dus)
3 dl. lauw water
zakje gedroogde gist 7 gr.
dessertlepel zout
15 gehakte olijven (eerst laten uitlekken)
half potje gedroogde tomaten

Bereiding:
*10 minuten kneden
*uur laten rijzen in kom met theedoek erover
*10 minuten kneden
* half uur laten rijzen in lauwwarme oven (5 minuten op 50 graden dan uitzetten!)
* met vingers putjes in brood maken en wat olijfolie overheen gieten daarna wat zeezout en tijm over strooien
* 3 kwartier bakken op 220 graden!

Het brood heeft echt een lekker "italiaans" smaakje! [/quote]

[quote]
Honing-walnoten-brood

Nodig:
- 500 gr. volkorenmeel
- 250 ml. lauw water
- 20 gr. boter / margarine
- zout
- 14 gr. gist (2 zakjes van de supermarkt)
- 4-5 eetlepels honing
- 150 gram gepelde walnoten

Bereiding:
- Alle ingredienten in een kom doen
- Alles goed doormengen met een mixer met deeghaken (of gewoon lekker kneden zoals de echte bikkels in dit topic doen )
- Kom afdekken met een vochtige theedoek en deeg 45 minuten laten rijzen op kamertemperatuur
- Deeg goed kneden met de hand
- Deeg in een bolvorm kneden en deze op een bakplaat leggen
- Vervolgens bakplaat afdekken met een vochtige theedoek en het deeg nogmaals 30-45 minuten laten rijzen
- Brood op 200 gr. Celcius bakken gedurende 30-45 minuten
[/quote]

[quote]
Ben nu een brood aan het maken, niets spannends, 50% rogge 50% tarwe.
500 gram volkoren meel (half tarwe/rogge dus)
350 gram water (of cc)
gist (gewoen een zakje droge gist)
zuurdeeg uit een zakje
zout
100 gram van het meel met 100 cc water gemengd en wat van de gist en zuurdeeg toegevoegd. 24 uur laten fermenteren.
volgende dag dus
400 gram meel
250 ml water
schepje zout
In de kitchenaid. mengen, preferment toegevoegd, rest van het gist toegevoegd.
tien minuten kneden, half uur laten staan, verder gekneed zo een 5 minuten.
Daarna met wat bloem antikleef gemaakt en in 3 bolletjes verdeeld.
Op een bakblik gelegd en laat het nu verder omhoog komen tot het groot genoeg is en dan wordt het gebakken.
[/quote]

[quote]
Zuurdesem op basis van Jamie Oliver-recept
Maandag Meng 500 gram biologisch roggemeel met voldoende water om een zacht deeg te maken en doe dat een kom. Zet het eerst een uur buiten en breng het vervolgens naar een warm plekje binnen, waren je het afgedekt met keukenfolie en laat staan.

Dinsdag Het begin te bubbelen. Laat het met rust.

Woensdag Het mengsel blijft maar bubbelen en wordt enigszins grijs. Roer nu een handje bloem en een beetje water door het mengsel, net genoeg om het weer dezelfde consistentie te geven als op maandag. Laat het weer staan, nog steeds afgedekt.

Donderdag Laat het met rust.

Vrijdagmiddag ondertussen heb je een bierachtig, moutig, askeurig mengsel, vol natuurlijke gist en met veel karakter. Om het brood te maken doe je door dit mengsel een kilogram bloem en voegt er zoveel water aan toe dat je een stevig, soepel deeg krijgt dat niet meer plakt. Kneed het ruim vijf minuten. Haal er 500 gram af voor een volgende begin mengsel, voordat je er zout bij doet. Dek het af en zet het weg, klaar om het zelfde proces de volgende dag te herhalen, en de dag daarna, enzovoort. Voeg aan het overige zuurdesem desgewenst zout toe. Vorm het deeg en leg het in een kom of blik en dek het af met een met bloem bestoven theedoek. Laat het 14 uur staan.

Zaterdagochtend Bak het brood. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Leg het deeg voorzichtig op een met bloem bestrooid bakblik, maak er vrij diepe inkepingen in en bak het een uur of totdat het krokant is een hol klinkt als je op de bodem klopt. Laat het afkoelen en eet het vers of geroosterd.
[/quote]
[quote]Maisbrood

Maïs brood
Categorie: Brood
Personen: 0
Tijd: 3 uur
Datum: 21-08-2004
Bron: Verpakking Soezie meel

Ingredienten
500 gr boeren maïs meel
310 ml water, kamertemperatuur
10 gr zout
10 gr olie
4 gr gedroge gist

Bereiding
Recept voor een brood van 900 gr:

Doe de meel in het bakblik.
Schenk langs de rand het water en de olie.
Maak in het midden van de meel een kuiltje en doe daar de gist in.

Maar kenden ed kan ook met de hand ;)

Maisbrood versie 2

* 400 GRAM MAISMEEL
* 2 DECILITER KOKOSMELK
* 6 DECILITER MELK
* 4 EIEREN
* 100 GRAM BOTTER
* 2 THEELEPELS ZOUT
* 2 THEELEPELS SUIKER
* 50 GRAM KOKOS, geraspt
* 1 THEELEPEL ANIJSZAAD

Meng het maismeel met de kokosmelk en de helft van de melk en breng dit al roerend aan de kook. Voeg de rest van de melk toe, de suiker en zout en laat het geheel een kwartier afkoelen; roer dan de boter erdoor, de eieren, de anijs en de kokos. Breng het opnieuw aan de kook, en laat het 10 minuten koken, roer goed. Giet dit mengsel in een ingevette broodvorm en bak het een half uur op 190 graden. Serveer warm.

Maisbrood meest simpele versie
1000gr maismeel (Artipan mais )
570-590gr water
25 gr gist
20gr zout

40 min op 240 graden voor 400gr brood
[/quote]
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

Wat resultaten van Fok!kers

SPOILER
bloempje-moi; witbrood en gevuld brood

9263180.jpgbc0li.jpg

MaximusTG; zuurdesembrood met rogge en suikerbrood

desem4kl2.jpgsuikerbrood6kl.JPG

Jägartrut; zuurdesem en kaneelbrood

P1070153_zps928ae0cf.jpgP1070149_zpsd7b707b4.jpg

Mr-Z; Boules

A3ynA4bCUAASJ1b.jpg:large

Tombster3000; Dinner rolls

IMG_7997.jpg

motorbloempje; volkoren brood

2ef0xom.jpg

golfer; maisbrood

maisbrood-1.jpg

evo87; Des baguettes

9gxz7p.jpg
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)

Deel 11 alweer!
MaximusTGdonderdag 18 april 2013 @ 13:02
Laatste brood:

brood1kl.jpgbrood2kl.jpgbrood3kl.jpgbrood4kl.jpg

Had er wat maanzaad op gegooid :).

@MonkNL: Insnijden dus, dan heeft het brood ruimte om te groeien.
Jagärtrutdonderdag 18 april 2013 @ 13:03
ziet er mooi uit, Maximus..

Ik heb al heel lang niet meer gebakken vanwege te druk. Dit weekend nog geen tijd denk ik, maar volgend weekend wel. Zin in. Misschien heb ik voor die tijd tijd om een nieuwe zuurdesem aan te maken, dat zou helemaal fijn zijn!
MaximusTGdonderdag 18 april 2013 @ 13:34
Thanks! Ja, tis natuurlijk best lastig om brood bakken in een schema op te nemen...
Wat je zou kunnen doen is dus veel van de koelkast gebruik maken; Als je bv bij mijn broodrecept van het brood hierboven zeg maar op dag 1 's avonds begint. Mengen en snachts buiten koelkast laten fermenteren. Dan meng je de rest van de droge ingredienten vast bij elkaar. Op dag 2, volgende ochtend kwestie van dat bij het gefermenteerde doen. Dan rest water, ff snel kneden met mixer. Afdekken en in koelkast.
Als je dan 's avonds terug bent haal je het eruit, ff wachten, vormen, rijzen, bakken?
uniekhoorndonderdag 18 april 2013 @ 16:53
Is desembrood altijd zuurdesem?
MaximusTGdonderdag 18 april 2013 @ 17:00
Ja, zuurdesem is desem. Maar het brood dat je ermee maakt is niet per se zuur.
LeeHarveyOswalddonderdag 18 april 2013 @ 17:22
Poolish of preferment van gewone gist is toch ook desem, maar geen zuurdesem?
MaximusTGdonderdag 18 april 2013 @ 17:27
Nee, dat is geen desem.
motorbloempjevrijdag 19 april 2013 @ 18:02
Hoe hoort een zuurdesem te ruiken? :')

Ik vind hem een beetje 'chemisch' zuur ruiken, op 't moment... geen idee of 't wat is. Het 'voelt' niet helemaal goed.
MaximusTGvrijdag 19 april 2013 @ 19:40
Hmm.. Ja, geuren is moeilijk vergelijken via het internet he :p? Hij hoort wel zurig te ruiken iig. Als ie wat langer niet ververst is splitst ie zich in een dikkere drab en een grijze vloeistof. Dan ruikt ie ook wat minder lekker zeg maar. Gewoon blijven verversen.
MonkNLzaterdag 20 april 2013 @ 07:41
O dan zal ik hem verder moeten insnijden denk ik.. :P
zeeuws_meisjezondag 21 april 2013 @ 13:06
Paul Hollywood had het in de aflevering over soda Bread steeds over bicarbonate of soda. Is dat hetzelfde als bakpoeder, en zo niet, waar moet ik hier in Nederland naar zoeken?
MissHobjezondag 21 april 2013 @ 13:10
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2013 18:02 schreef motorbloempje het volgende:
Hoe hoort een zuurdesem te ruiken? :')

Ik vind hem een beetje 'chemisch' zuur ruiken, op 't moment... geen idee of 't wat is. Het 'voelt' niet helemaal goed.
Ik ben ook bezig met desem, ga vanaaf rozijnen desem brood bakken :)
LeeHarveyOswaldzondag 21 april 2013 @ 13:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2013 19:40 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm.. Ja, geuren is moeilijk vergelijken via het internet he :p? Hij hoort wel zurig te ruiken iig. Als ie wat langer niet ververst is splitst ie zich in een dikkere drab en een grijze vloeistof. Dan ruikt ie ook wat minder lekker zeg maar. Gewoon blijven verversen.
Oh dat deed hij hier na een dag al. Zowel het zuurdesem als het gewone preferment. Goed roeren en je ziet er een paar uur niets meer van :D
Sorellazondag 21 april 2013 @ 13:46
quote:
0s.gif Op zondag 21 april 2013 13:06 schreef zeeuws_meisje het volgende:
Paul Hollywood had het in de aflevering over soda Bread steeds over bicarbonate of soda. Is dat hetzelfde als bakpoeder, en zo niet, waar moet ik hier in Nederland naar zoeken?
Ik heb het bij de toko gehaald en het is niet hetzelfde als bakpoeder
bloempje-moimaandag 22 april 2013 @ 08:52
quote:
0s.gif Op zondag 21 april 2013 13:06 schreef zeeuws_meisje het volgende:
Paul Hollywood had het in de aflevering over soda Bread steeds over bicarbonate of soda. Is dat hetzelfde als bakpoeder, en zo niet, waar moet ik hier in Nederland naar zoeken?
Dat is bakingsoda en inderdaad niet hetzelfde als bakpoeder. Dat laatste kun je in de supermarkt kopen maar voor baksoda zou ik een ecowinkel proberen, een bakwinkel voor bijv. taarten of zelfs de drogist. Dan moet je vragen naar zuiveringszout. Alleen heb je bij de drogist de kans dat het tabletjes zijn, en dat is niet praktisch. Sodabrood is ^O^ als je even snel brood nodig hebt (ik ben niet zo goed met plannen).
MaximusTGmaandag 22 april 2013 @ 09:33
Bakpoeder = natriumbicarbonaat + een zuur.

En natriumbicarbonaat is natuurlijk bicarbonate of soda.
Daarom gaat er vaak iets van karnemelk in zo'n sodabread.
MissHobjemaandag 22 april 2013 @ 10:47
Mijn baksels afgelopen 2 weken:
bolletjes
bolletjes_zps760fdceb.jpg

mijn krenten/rozijnen, noten roggebroodje
3673b63c-118d-4b8b-973e-87f4ccb2cefa_zps4c1c3812.jpg

en de meergranen stokbroden:
50ead44c-eaa8-4736-99f8-be8df987bd8b_zps5426b33b.jpg
MissHobjemaandag 22 april 2013 @ 11:05
Oja vergat de croissants nog:

249ff030-1085-44bc-a823-df4daba98b2e_zps4fd5e937.jpg

en afgebakken:
925aa783-e990-4dfd-bab6-0e1b7d41ca84_zps016f6816.jpg

En ben nu nog pistolets aan het maken, die staan voorlopig nog even te rijzen.
evo87maandag 22 april 2013 @ 19:33
lekker bezig :) Roggebrood ziet er heerlijk uit, honger....
MissHobjedinsdag 23 april 2013 @ 10:05
quote:
0s.gif Op maandag 22 april 2013 19:33 schreef evo87 het volgende:
lekker bezig :) Roggebrood ziet er heerlijk uit, honger....
thanks moet zeggen dat dat brood ook wel een succes story is, super lekker.
MissHobjedinsdag 23 april 2013 @ 11:34
en de laatste baksels :o! italiaans achtige broodjes.
51046b04-9852-4275-84c8-70bb3fadde96_zps662a014e.jpg
H_Tzaterdag 27 april 2013 @ 14:39
Ik heb net soda bread gemaakt volgens dit recept, alleen dan met alleen bloem omdat de lokale supermarkt geen volkorenmeel had staan. Bij het vormen van het brood ging het niet allemaal even soepel, maar gelukkig is de smaak prima in orde :)
douche-eendjezondag 28 april 2013 @ 17:48
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 april 2013 14:39 schreef Hawaii_Tim het volgende:
Ik heb net soda bread gemaakt volgens dit recept, alleen dan met alleen bloem omdat de lokale supermarkt geen volkorenmeel had staan. Bij het vormen van het brood ging het niet allemaal even soepel, maar gelukkig is de smaak prima in orde :)
Zo lekker he :9

399605_634957866518536_1491752854_n.jpg

Beetje veel bloem aan de buitenkant want plakzooi... maar de eerste keer brood gemaakt *O*
H_Tzondag 28 april 2013 @ 19:50
quote:
17s.gif Op zondag 28 april 2013 17:48 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Zo lekker he :9

[ afbeelding ]

Beetje veel bloem aan de buitenkant want plakzooi... maar de eerste keer brood gemaakt *O*
Bij mij werd het ook een plakkerige zooi. Helaas was ik zo slim geweest om de zak bloem alweer in de kast te zetten, en ik zag het niet zitten dat met plakhanden te gaan pakken. Dus maar gegokt dat het zo ook wel zou lukken, en dat bleek te kloppen
douche-eendjezondag 28 april 2013 @ 19:54
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2013 19:50 schreef Hawaii_Tim het volgende:

[..]

Bij mij werd het ook een plakkerige zooi. Helaas was ik zo slim geweest om de zak bloem alweer in de kast te zetten, en ik zag het niet zitten dat met plakhanden te gaan pakken. Dus maar gegokt dat het zo ook wel zou lukken, en dat bleek te kloppen
Ik had van tevoren het recept even doorgenomen dus had alvast een beetje bloem apart staan voor handen & werkblad. Maar nu al een kwart van het brood op, hoop wel dat het morgen nog goed is... Was nogal een flinke hoeveelheid voor 1 persoon :P
H_Tzondag 28 april 2013 @ 19:55
quote:
17s.gif Op zondag 28 april 2013 19:54 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ik had van tevoren het recept even doorgenomen dus had alvast een beetje bloem apart staan voor handen & werkblad. Maar nu al een kwart van het brood op, hoop wel dat het morgen nog goed is... Was nogal een flinke hoeveelheid voor 1 persoon :P
Een dag red je wel :Y
douche-eendjezondag 28 april 2013 @ 19:56
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2013 19:55 schreef Hawaii_Tim het volgende:

[..]

Een dag red je wel :Y
Gelukkig. Heb het nu ook even "luchtdicht" verpakt en in een trommel gedaan. Nu maar eens kijken wat ik hierna ga brouwen in de oven, zo leuk om met een aantal basisproducten gewoon brood te kunnen maken.
bloempje-moimaandag 29 april 2013 @ 20:49
Ik heb hier nu een semolinabrood in de tweede rijs. Strakjes de oven in en dan morgen pas eten. Iemand ooit een semolinabrood gemaakt? Ik lees dat het een heel zachte structuur heeft, bijna cake. :9
bloempje-moidinsdag 30 april 2013 @ 10:17
Oh, het smaakt naar donuts! O+ Lekker brood, heel zacht.
MaximusTGwoensdag 1 mei 2013 @ 17:38
Ik zag dat je het recept van Levine gebruikt had; die heb ik ook een keer gemaakt ja. Was erg lekker. Ik had er toen broodjes van gemaakt.

Ben nu net begonnen aan Bread van Paul Hollywood. Goed programma zeg! Ook heel herkenbaar wat ie allemaal zegt, veel dingen die ik al wist :).
MonkNLwoensdag 1 mei 2013 @ 20:34
xpostje vanaf tweakers;
Ik zit eraan te denken om zo'n prefab oventje te kopen voor in de tuin. Maak regelmatig vloerbroden uit de oven en pizza op mijn bestron.

Kwam deze aanbieding tegen: http://www.barteljo.nl/in(...)d=36&aid=508&lang=NL

Iemand ervaringen met zo'n soort houtoven?
MaximusTGdonderdag 2 mei 2013 @ 00:19
Helaas geen ervaring mee nee (:P), maar;

- niet duur
- lijkt me geschikt voor pizza
- minder/niet geschikt voor brood, omdat ie zo dunwandig is; Pizza wordt met vuur in de oven gebakken, brood puur op de warmte opgeslagen in de oven.
ChilllayDdonderdag 2 mei 2013 @ 00:30
Ik had laatst pitabroodjes gemaakt met;
225 gram bloem
0.5 tl zout
0.25 tl basterdsuiker
3.5 gram instant gist
150 ml lauw water

Broodjes waren opzich prima (wel wat te dik, haha waren net kaiserbroodjes in de oven) :P maar ik vond ze niet echt 'smaakvol'. Supermarkt voorverpakte pita's vind ik niet te eten.... die van de (goeie) shoarmatent wel. Wat kan ik aanpassen of waarmee maak ik ze wat smaakvoller?
bloempje-moidonderdag 2 mei 2013 @ 08:30
quote:
0s.gif Op donderdag 2 mei 2013 00:30 schreef ChilllayD het volgende:
Ik had laatst pitabroodjes gemaakt met;
225 gram bloem
0.5 tl zout
0.25 tl basterdsuiker
3.5 gram instant gist
150 ml lauw water

Broodjes waren opzich prima (wel wat te dik, haha waren net kaiserbroodjes in de oven) :P maar ik vond ze niet echt 'smaakvol'. Supermarkt voorverpakte pita's vind ik niet te eten.... die van de (goeie) shoarmatent wel. Wat kan ik aanpassen of waarmee maak ik ze wat smaakvoller?
Had Paul Hollywood niet ook een pita-recept in zijn aflevering over flat bread?
Here it is: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/pitta_bread_97296
bloempje-moidonderdag 2 mei 2013 @ 08:33
quote:
0s.gif Op woensdag 1 mei 2013 17:38 schreef MaximusTG het volgende:

Ben nu net begonnen aan Bread van Paul Hollywood. Goed programma zeg! Ook heel herkenbaar wat ie allema
Die ja! Heerlijk, maar er zit best veel suiker in. Gisteravond de volkoren-semolina met honing gemaakt. Goed gelukt, hoewel mijn tweede rijs net iets te lang was denk ik. Lekker brood, zacht met een lekkere korst. Maar niet zo lekker als die gewone semolina :9 Ik kan me voorstellen dat ze als boleltjes ook echt heerlijk zijn!
Adnapdonderdag 2 mei 2013 @ 21:04
Iemand ervaring met dit recept ?

Kneedloosbrood Per brood heb je nodig:

- 300 gram volkorenmeel. Ja, gewoon meel, geen Zeventiengranenmix ofzo. En ook geen bloem. Gewoon: Volkoren Tarwemeel. Sommige supermarkten hebben het, en alle natuurwinkels.
- 200 gram bloem, of maismeel, of nog iets anders
- een theelepel zout
- 1 zakje droge gist
- scheut citroensap (dat versterkt het gist-effect en maakt je brood fijn bouncy)

Dat alles doe je ‘s avonds bij elkaar in een kom of teil en roert een beetje (of je laat je peuter dat roeren doen, terwijl je roept ZACHTJES AAN want mamma heeft geen zin om het meel van ‘t plafond te vegen).
Dan eerst een kwart liter water erbij, goed roeren.
Dan water bijschenken en tegelijk roeren, totdat het deeg er nét niet meer kneedbaar uitziet.
Wegzetten met een deksel erop en een nachtje laten staan.

‘s Morgens de ouderwetsche gasoven aan op Zeer Heet (dat zal 250 graden zijn. Heter mag ook, minder niet).
Een bakvorm – dat kan alles zijn: een heus broodblik, maar ook een gietijzeren pan of een ovenschaal – invetten met olie, bestuiven met bloem, en het deeg erin storten.
Minuutje of 40 bakken, check af en toe even hoe het wordt. Als je brood mooi goudbruin is en je klopt erop en het doet ‘doefdoefdoef’, dan is het goed. Uit de oven halen, tien minuutjes laten afkoelen, en dan kun je ‘t makkelijk uit de vorm halen en op z’n kop verder laten uitdampen.
Een stukje meteen opeten met kaas of pindakaas mmmm, de rest laten afkoelen.


Kneedloosbrood ? Kan dat ?? Heb nu een broodbakmachine maar moet straks tarwe en broodverbeteraardvrij brood bakken, mixen kan ik niet meer gebruiken. En vind het brood uit de broodbakmachine behoorlijk compact, niet lekker luchtig zeg maar
MaximusTGdonderdag 2 mei 2013 @ 21:19
Ja, dat kan, no-knead bread zul je meer google-resultaten mee hebben.
Maar tis wel heel knullig geschreven, dat stukje ;). "doefdoefdoef".

Euh, maar je zegt dat je tarwe-vrij moet bakken? Dan heb je hier toch ook niks aan?
Adnapdonderdag 2 mei 2013 @ 22:37
jawel,kan tarwemeel vervangen door spelt !
MaximusTGdonderdag 2 mei 2013 @ 22:45
Wat zit er dan wel in tarwemeel en niet in spelt dat je niet mag?
Adnapdonderdag 2 mei 2013 @ 22:53
quote:
0s.gif Op donderdag 2 mei 2013 22:45 schreef MaximusTG het volgende:
Wat zit er dan wel in tarwemeel en niet in spelt dat je niet mag?
bepaald stofje, van tarwe krijg ik buikklachten, van spelt (mits het zuiver is ) niet. Schijnt iets met de graankorrel te maken te hebben.
haver, rogge en gerst gaan in kleine hoeveelheid goed, maar tarwe is drama.
heb 2 jaar gluten vrij gegeten maar door provocatie uitgevonden dat het tarwe is.
MaximusTGvrijdag 3 mei 2013 @ 11:49
Hmm, wel lastig zeg. Nou, er zijn genoeg no-knead recepten te vinden met spelt hoor, dus dat moet wel lukken.
Dus als je regelmatig zelf brood wil gaan bakken zou ik iig een steen voor in de oven kopen en een goede weegschaal en een setje tea- en tablespoons.

Zelf net brood uit de oven gehaald;
Super simpel - is een zuurdesembrood geworden. Had mn desem namelijk eens verplaatst in een van de bakjes die ik toch gekocht had voor pizzadeeg (waar ik er nu 20 van heb :P). Daar zit mooi een deksel bij en zo. Die was er al een paar keer afgesprongen, dus het was goed actief, vond het zonde het zo in de koelkast te zetten. Dus heb om 21.30 gisteravond deel van die desem gemengd met volkoren meel, bloem en zout en genoeg water om op 75% hydratie uit te komen. Goed roeren, afdekken. Vanochtend was het mooi gerezen. Snel een bal van gemaakt en in een banneton. 2 uur later de oven in :

brood1kl.JPGbrood2kl.JPGbrood3kl.JPGbrood4kl.JPGbrood5kl.JPGbrood6kl.JPG
habituevrijdag 3 mei 2013 @ 11:55

the art of making bread door tiger in a jar

Prachtig filmpje.
LeeHarveyOswaldvrijdag 3 mei 2013 @ 12:23
Nieuw broodmes gekocht. Uitgeschoten. Anderhalve week geleden, inmiddels het meeste gevoel weer terug in mn vingertop :')

Dat geeft best een rommeltje in de keuken (en in de woonkamer, en in het metrostation op weg naar het ziekenhuis, ...).
MaximusTGvrijdag 3 mei 2013 @ 12:44
Oei, dat klinkt pijnlijk zeg. Natuurlijk ook zo'n gekarteld mes...
Anders ff op marktplaats kijken voor een broodsnijmachine :p.
Maar nee, zelf lekkere dikke sneetjes snijden is veel leuker! (Normaalgesproken dan)
douche-eendjevrijdag 3 mei 2013 @ 19:02
Dat kneedloze brood klonk wel leuk... *staat nu op aanrecht :+ * Brood #2 voor mij dus. Vond het vorige week zo leuk om brood te maken dat ik het gewoon nog een keer ga proberen.

Ow en het staat nu en uurtje en bubbels zijn al aanwezig :7 Jeuj.

[ Bericht 24% gewijzigd door douche-eendje op 03-05-2013 19:23:04 ]
Adnapvrijdag 3 mei 2013 @ 21:05
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 mei 2013 11:49 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, wel lastig zeg. Nou, er zijn genoeg no-knead recepten te vinden met spelt hoor, dus dat moet wel lukken.
Dus als je regelmatig zelf brood wil gaan bakken zou ik iig een steen voor in de oven kopen en een goede weegschaal en een setje tea- en tablespoons.

Steen ? De rest heb ik altijd in huis :D Kook veel en een goede weegschaal en maatlepels zijn onontbeerlijk mijns inziens
MaximusTGzaterdag 4 mei 2013 @ 07:22
Binnenkant brood:

brood7kl.jpgbrood8kl.jpg
MonkNLzaterdag 4 mei 2013 @ 08:45
quote:
0s.gif Op donderdag 2 mei 2013 00:19 schreef MaximusTG het volgende:
Helaas geen ervaring mee nee (:P), maar;

- niet duur
- lijkt me geschikt voor pizza
- minder/niet geschikt voor brood, omdat ie zo dunwandig is; Pizza wordt met vuur in de oven gebakken, brood puur op de warmte opgeslagen in de oven.
Heb gisteren met de eigenaar van houtoven.com gesproken. Die levert dezelfde ovens. Volgens hem houdt deze houtoven zo'n 3 uur de opgestookte warmte vast. Hij maakt er regelmatig broden in en zijn klanten ook. Ik denk dat ik er maar eentje ga aanschaffen.. :) Hoofdrede pizza, maar het feit dat ik er daarna een aantal broden in kan maken is natuurlijk wel een erg leuke bijkomstigheid.. :P
douche-eendjezaterdag 4 mei 2013 @ 17:01
Hmpf dat brood ging niet helemaal lekker geloof ik, deeg was ook veel te nat. Nou ja, morgen weer een poging :D
douche-eendjezondag 5 mei 2013 @ 11:09
20130505_105259.jpg
20130505_110736.jpg

Deze ging wat beter :)
bloempje-moizondag 5 mei 2013 @ 11:20
Is dat het 'No-knead'- brood? Ziet er lekker uit!

Vraag: Ik heb sinds vorige week semolinabrood ontdekt en het is echt heerlijk! Ik krijg er veel zachtere broden mee dan met meel. Jammie! :9
Nou heb ik van de site van Levine twee recepten: gewoon semolina en volkorensemolina.

Gewoon semolina
De percentages voor dit brood zijn bijna allemaal standaard: 100% meel, 1% droge gist, 2% zout, 60% water, 3% suiker en 10% olie. De laatste hoeveelheid is wat hoger, standaard is 3 - 5%.
500 gram semolina
5 gram droge gist
15 gram suiker
50 gram goede olijfolie
10 gram zout
300 gram lauwwarm water
bakblik van ± 25 cm, ingevet

1e rijs: 1 - 1,5 uur.
2e rijs: 60 - 90 minuten

Volkoren Semolina
De percentages zijn standaard: 100% meel, 1% droge gist, 2% zout, 5% vet, 63% vocht.
400 gram volkorenmeel
200 gram semolinameel
6 gram droge gist
1 eetlepel/15 ml honing
30 gram zonnebloemolie
12 gram zout
378 gram water, lauwwarm
broodvorm van 30 cm, ingevet

1e rijs +/- 1uur
2e rijs +/- 45 – 60 minuten

Beide broden heb ik uitgeprobeerd en de rijstijden kloppen exact: het eerste brood heeft toch wat meer tijd nodig om te rijzen dan het tweede. Maar waar ligt dat nou precies aan: het volkorenmeel, zonnebloemolie vs olijfolie, honing ipv suiker? Puur om te begrijpen welk ingrediënt nou welk effect heeft.
(Ik weet dat temperatuur ed invloed heeft en het is ook niet exact 45 minuten oid, maar desalniettemin moet het eerste brood langer rijzen dan het tweede).
douche-eendjezondag 5 mei 2013 @ 11:26
Ja, dat is het no knead bread :) Mn 2e brood pas, ga straks eens kijken wat ik volgend weekend wil gaan maken. Ben echt nog zo beginner dat het soms lastig is om iets te vinden dat niet al te makkelijk verpesten is :P

Het is wel echt superlekker, lang geleden dat ik brood heb gegeten met zo'n lekkere krokante korst :9
MaximusTGzondag 5 mei 2013 @ 13:01
Mooi broodje ja, douche-eendje.
Heb weer een brood gebakken, heb er nu wat boter doorheen gedaan. Eens kijken wat het effect daarvan is op de houdbaarheid. Foto's binnenkant komen ook nog wel.

brood1kl.JPGbrood2kl.JPG

edit:

brood3kl.JPGbrood4kl.JPG

Smaakt erg lekker!

[ Bericht 37% gewijzigd door MaximusTG op 05-05-2013 15:00:23 ]
douche-eendjezondag 5 mei 2013 @ 18:39
Jouw brood ziet er ook erg lekker uit Maximus! Wat voor brood is het? :)
MaximusTGzondag 5 mei 2013 @ 19:13
Dankjewel! Het is een zuurdesembrood, half volkoren meel, half bloem. Met 30 gram roomboter erdoorheen. En natuurlijk zout. Meer niet eigenlijk. Nou ja, water dan:P
Iets teveel water - ik ben veel te slordig met een recept bedenken en dan opschrijven; Ik schrijf bv op 50% volkoren, 50% bloem, 70% water, 2% zout, 5% boter. Dan reken ik uit hoeveel elk dan is bij een brood van ongeveer 1 kg. 300 gram volkoren, 300 gram bloem, 420 gram water etc. Dan schrijf ik op dat ik 100 gram desem neem, die bestaat uit 58 gram bloem en 42 gram water, 75% hydratie.
Die 58 gram bloem en 42 gram water haal ik dan af van wat ik al had opgeschreven.
Maar dan vergeet ik halverwege het recept dat de hoeveelheid water dus minder is vanwege de desem, en voeg teveel water toe. Dan krijg je dat het deeg wat verder uitzakt als je het uit de vorm haalt.

Ik meng altijd alle volkoren meel met de desem en zoveel water om op een zelfde gewicht aan water te komen als er aan volkoren meel in zit. Dat laat ik een nachtje staan, en dan de volgende ochtend, bloem, rest water en zout erbij. Nu dus ook boter (gesmolten). Dat kneden, rijzen, vormen, in mandje, weer rijzen en bakken.
Pietverdrietzondag 5 mei 2013 @ 19:16
Vanwaar een zuurdesem in een brood zonder rogge, waarom geen preferment? Geen kritiek, vraag het me gewoon af, zelfgemaakt zuurdesem?
MaximusTGzondag 5 mei 2013 @ 19:27
Geeft niks hoor ;). Waarom niet zou ik zeggen, wordt heel vaak gedaan namelijk? Zuurdesem geeft toch weer een andere smaak dan een preferment.
Zelfgemaakt inderdaad, hij leeft al geruime tijd afwisselend in de koelkast en op het aanrecht :P. Heeft ook veel rijskracht!

[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 05-05-2013 20:07:46 ]
Adnapzondag 5 mei 2013 @ 19:30
Wat zien die broden er zalig uit !
Adnapzondag 5 mei 2013 @ 19:36
quote:
17s.gif Op zondag 5 mei 2013 11:26 schreef douche-eendje het volgende:
Ja, dat is het no knead bread :) Mn 2e brood pas, ga straks eens kijken wat ik volgend weekend wil gaan maken. Ben echt nog zo beginner dat het soms lastig is om iets te vinden dat niet al te makkelijk verpesten is :P

Het is wel echt superlekker, lang geleden dat ik brood heb gegeten met zo'n lekkere krokante korst :9
Dank je voor het uitproberen !!
bloempje-moizondag 5 mei 2013 @ 23:15
Ik heb na veel mislukkingen eindelijk weer eens een boule geprobeerd. Ziet er redelijk uit!
936381_587123041312257_640252776_n.jpg
Adnapmaandag 6 mei 2013 @ 07:13
lauw..ik ben zo benieuwd of ik dit ook kan straks.
hoe baren jullie dit brood een hoelang blijft het goed??
bloempje-moimaandag 6 mei 2013 @ 08:49
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2013 07:13 schreef Adnap het volgende:
lauw..ik ben zo benieuwd of ik dit ook kan straks.
hoe baren jullie dit brood een hoelang blijft het goed??
Ik bak mijn brood meestal. Baren bewaar ik voor later ;)
Mijn brood bak ik de avond ervoor. Dan meteen naar bed, kan het afkoelen en is het de volgende ochtend nog prima. Ontbijt, lunch en soms nog de volgende dag. Dan is het op. In de tussentijd doe ik het in een plastic zak. In een plastic zak blijft de korst zacht, in een papieren zak blijft het knapperig, als ik het goed onthouden heb.

[ Bericht 2% gewijzigd door bloempje-moi op 06-05-2013 10:21:09 ]
LeeHarveyOswaldmaandag 6 mei 2013 @ 08:51
Wij wikkelen het in een handoek om 1 a 2 dagen te bewaren. En als ik meerdere broden bak, gaat de rest de vriezer in :)
MaximusTGmaandag 6 mei 2013 @ 09:27
Zo, net het nodige besteld bij de Weekend Bakery. Een starterset voor moederdag, en voor mezelf een rieten 1 kg ovalen rijsmand. 2 van geperst hout, voor 750 gram deeg, ovaal en rond, een lame en een deegsteker.
Adnapmaandag 6 mei 2013 @ 09:49
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2013 09:27 schreef MaximusTG het volgende:
Zo, net het nodige besteld bij de Weekend Bakery. Een starterset voor moederdag, en voor mezelf een rieten 1 kg ovalen rijsmand. 2 van geperst hout, voor 750 gram deeg, ovaal en rond, een lame en een deegsteker.
Gaaf !!

Ik wil het brood na het bakken straks af laten koelen, snijden en per portie invriezen. Is dat realistisch denken jullie ? Blijft het dan vers ?

En die tekst van net |:( lang leve autocorrect op mijn foon....
MaximusTGmaandag 6 mei 2013 @ 13:17
brood1kl.JPGbrood2kl.JPG

En daar is dr weer eentje :).
Stuk hoger gerezen in de oven dan de vorige, omdat het deeg meer stevigheid had.
Incl. desem zit dit brood op 300 volkoren, 300 bloem, 420 water, 12 gram zout, 30 gram roomboter. De desem, 100 gram zit meegerekend in de bloem en het water. Er zit ook nog een hand pompoenpitten in.
MaximusTGmaandag 6 mei 2013 @ 17:38
En de binnenkant:

brood3kl.JPGbrood4kl.JPG

Hij is echt heel lekker :).
H_Tmaandag 6 mei 2013 @ 17:39
Ik doe helemaal niets bijzonders met het brood nadat het gebakken is. Ik snij eraf wat ik wil, en laat de rest op het aanrecht liggen. De volgende dag is het aan de aangesneden kant een klein beetje uitgedroogd, maar een dunne plak eraf voor de vogels en de rest van het brood is weer prima te eten.
MaximusTGdinsdag 7 mei 2013 @ 14:15
Bestelling alweer binnen :D!

bestellingkl.JPG

Op de jutezak is voor moederdag, in dat papieren zakje zit nog gist, en een deegsteker. In het bubbelplastic een klopper en een lame, zoals die ook bovenin ligt.
bloempje-moidinsdag 7 mei 2013 @ 14:28
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2013 14:15 schreef MaximusTG het volgende:
Bestelling alweer binnen :D!

[ link | afbeelding ]

Op de jutezak is voor moederdag, in dat papieren zakje zit nog gist, en een deegsteker. In het bubbelplastic een klopper en een lame, zoals die ook bovenin ligt.
Dat is snel! Ik wil ook nog een lame-mesje, of zoals ze bij Betsie's noemen: een stokbroodmesje. Vreemd dat ik deze in kookwinkels nergens kan vinden. Ik wil het niet online bestellen eigenlijk.
MaximusTGdinsdag 7 mei 2013 @ 14:32
Nou ja, het is vooral een houdertje voor een scheermesje natuurlijk he.
Snap wel dat je het niet online wil bestellen, als je alleen zo'n mesje besteld wordt het wel duur natuurlijk. Hoewel ze de lame alleen ook als briefpost versturen.
Dit is voor iets meer dan 70 euro.. 32,95 starterset. Ik wou iig zelf ook een lame en een ovalen mandje van riet. Boven de 70 euro geen verzendkosten, dus daar zat ik al zo dicht bij dat het zonde was om niet wat meer te bestellen.
MaximusTGdinsdag 7 mei 2013 @ 18:48
Heb de kleine houtgeperste rijs"mand" meteen getest:

brood1kl.JPGbrood2kl.JPGbrood3kl.JPGbrood4kl.JPG

Tis dit recept: http://www.wildyeastblog.(...)-favorite-sourdough/
dat ik al eerder gemaakt heb. Omgerekend naar 750 gram totaal deeggewicht. Alleen had ik net niet genoeg witte tarwebloem, dus deel daarvan met volkoren tarwebloem en wat extra water. Dus dit is een zuurdesembrood met tarwebloem, tarwemeel, en volkoren rogge.
Isabeaudinsdag 7 mei 2013 @ 18:50
Mooie broden, Maximus. Hoe smaakte die laatste?
MaximusTGdinsdag 7 mei 2013 @ 18:52
Bedankt! Deze laatste bedoel je? Die is nog niet afgekoeld, maar hij ruikt echt ontzettend lekker. En de versie die ik al eerder maakte was ook erg lekker. Kan ik zeker aanraden, een brood met een deel rogge. Geeft het zo'n boost in smaak. Maar natuurlijk ook van de desem.
MissHobjedinsdag 7 mei 2013 @ 20:03
Hulde weer voor de prachtige broden die gemaakt zijn _O_ *O* echt iedereen gaat zo top voorruit zo leuk altijd die plaatjes.

Ik heb een wit zacht brood recept met desem opgezet vanmiddag, met erg lange rijs (3 uur er keer en wat vouwwerk tussendoor) nu nog een uurtje gok ik en dan gaan ze de oven in.
Ik word altijd zo blij van brood bakken (of taarten enzo) :o!
MaximusTGdinsdag 7 mei 2013 @ 20:19
Ben benieuwd naar je desembrood. Welk recept gebruik je? Leuk he, brood bakken :D, altijd zo mooi om ze te zien groeien in de oven!
douche-eendjedinsdag 7 mei 2013 @ 20:24
Jeetje maximus, hoeveel broden bak je per week? :o
MaximusTGdinsdag 7 mei 2013 @ 20:31
Oh, nou, deze week toevallig wel veel ja :). Ben op zoek naar een brood dat zich makkelijk aan een tijdschema laat aanpassen, en dat zowel ik als mn vriendin lekker vinden. En ik moet natuurlijk mn nieuwe rijsmandjes/vormen uitproberen :D. Denk dat ik donderdag die grote ovalen rieten ga proberen.
Oh, en daarbij, als je ergens beter in wil worden moet je het vaak doen he ;).

[ Bericht 15% gewijzigd door MaximusTG op 07-05-2013 20:40:34 ]
MissHobjedinsdag 7 mei 2013 @ 20:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2013 20:19 schreef MaximusTG het volgende:
Ben benieuwd naar je desembrood. Welk recept gebruik je? Leuk he, brood bakken :D, altijd zo mooi om ze te zien groeien in de oven!
ja en met desem net pas paar weken bezig :D dus dat is al zo leuk vind ik,.
Ik ben groot Levine fan ;) klik voor recept

Mooi pakketje spulletjes heb je besteld, ik ga aanstonds ook die rijsmandjes bestellen, ik gebruik nu een kunstoffen versie maar dat is toch niet zo fijn.. en broodmandjes met stoffen hoesje.. dat werkt op zich prima mits goed ingebloemd.
MaximusTGwoensdag 8 mei 2013 @ 09:24
quote:
14s.gif Op dinsdag 7 mei 2013 20:50 schreef MissHobje het volgende:

[..]

ja en met desem net pas paar weken bezig :D dus dat is al zo leuk vind ik,.
Ik ben groot Levine fan ;) klik voor recept

Mooi pakketje spulletjes heb je besteld, ik ga aanstonds ook die rijsmandjes bestellen, ik gebruik nu een kunstoffen versie maar dat is toch niet zo fijn.. en broodmandjes met stoffen hoesje.. dat werkt op zich prima mits goed ingebloemd.
En, hoe is het brood geworden?
Hier nog de binnenkant van broodje van gisteren;

brood5kl.JPGbrood6kl.JPG
LeeHarveyOswaldwoensdag 8 mei 2013 @ 09:43
Mn meel (spelt, bio) is op en pas over 2 weken weer leverbaar (ik wacht al twee weken, maar men was vergeten een berichtje te sturen dat't op was :') ).

Dus voorlopig maar even witbrood bakken :P
MaximusTGwoensdag 8 mei 2013 @ 11:27
Fiets je toch even langs het Ekoplaza, daar hebben ze dat vast wel ;). Al iets met de desem gebakken trouwens :P?
MaximusTGwoensdag 8 mei 2013 @ 14:40
Oeps, toch nog een brood gebakken vandaag :P. Voor de gasten vanavond..

brood1kl.JPGbrood2kl.JPGbrood3kl.JPGbrood4kl.JPG
MissHobjedonderdag 9 mei 2013 @ 00:18
was super gelukt, waren wat kleine broden. had wel in 1 grote vorm gekund achteraf.. leer voor de volgende keer :P
FB_IMG_13679569260677171_zps60d6863b.jpg

de batch van vanavond, desum rozijne/krentenbroodjes met koekkruiden hmmm
20130509_000109_zps59f29a2d.jpg

20130509_000242_zps2a51cc77.jpg

en mijn desem *O* die rockt zowat de pot uit :D
Gaat goed met die heerlijke dagen hehe
20130509_000846_zpsa11c93bd.jpg
MissHobjedonderdag 9 mei 2013 @ 00:18
Ik wil morgen eens proberen een desem brood 1e rijs te geven.dan uurtje of 9 de koelkast in.. eruit bij komen en afbakken..is dat wat?
MissHobjedonderdag 9 mei 2013 @ 00:23
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2013 18:48 schreef MaximusTG het volgende:
Heb de kleine houtgeperste rijs"mand" meteen getest:

[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]

Tis dit recept: http://www.wildyeastblog.(...)-favorite-sourdough/
dat ik al eerder gemaakt heb. Omgerekend naar 750 gram totaal deeggewicht. Alleen had ik net niet genoeg witte tarwebloem, dus deel daarvan met volkoren tarwebloem en wat extra water. Dus dit is een zuurdesembrood met tarwebloem, tarwemeel, en volkoren rogge.
Heaven _O_ :D mooie broodjes weer zeg :)

Trouwens lees net dat recept.. kan dus perfecto in de koelkast.. en dan meteen vanuit de koelkast bakken... wow dan ga ik die eens proberen, echt sinds ik desem aan het proberen ben...vind ik het brood 100% lekkerder smaken.
Isabeaudonderdag 9 mei 2013 @ 00:24
Ik oet hier niet te vaak komen, want dan wil ik ook broden bakken :9
MissHobjedonderdag 9 mei 2013 @ 00:29
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 00:24 schreef Isabeau het volgende:
Ik oet hier niet te vaak komen, want dan wil ik ook broden bakken :9
Ga doen dan *O* tis echt zo leuk en heul niet moeilijk, moeilijkste is het geduld :P
Isabeaudonderdag 9 mei 2013 @ 00:30
Oh, maar ik denk ook niet dat het moeilijk is :D Ik zou alleen niet weten wat ik met al dat brood aan moet; ik eet momenteel nauwelijks brood. Een beetje zoals taarten bakken. Erg leuk, maar je moet het dan ook op eten. Of meenemen naar je werk of zo.
MissHobjedonderdag 9 mei 2013 @ 00:41
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 00:30 schreef Isabeau het volgende:
Oh, maar ik denk ook niet dat het moeilijk is :D Ik zou alleen niet weten wat ik met al dat brood aan moet; ik eet momenteel nauwelijks brood. Een beetje zoals taarten bakken. Erg leuk, maar je moet het dan ook op eten. Of meenemen naar je werk of zo.
Heb je buurtjes ?? die van mij zijn er altijd blij mee :) en de collega's op werk natuurlijk die leveren tal van verzoekjes :P
douche-eendjedonderdag 9 mei 2013 @ 01:27
Ow ik eet het zelf wel hoor, maar je kan ook kleinere porties maken. En kan veel meer van dit brood geniete ndan de supermarkt/bakkers-broden.
Voor morgen weer een iers sodabrood op de planning en misschien ook een bananenbroodje proberen :)
MaximusTGdonderdag 9 mei 2013 @ 09:55
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 00:30 schreef Isabeau het volgende:
Oh, maar ik denk ook niet dat het moeilijk is :D Ik zou alleen niet weten wat ik met al dat brood aan moet; ik eet momenteel nauwelijks brood. Een beetje zoals taarten bakken. Erg leuk, maar je moet het dan ook op eten. Of meenemen naar je werk of zo.
Ja, als je helemaal geen brood eet wordt het idd lastig, maar met wat van die 750 gram rijsmandjes, en de mogelijkheid wat in te vriezen is het goed bij te houden :P.
En brood is natuurlijk wel wat gezonder dan taart he ;).
Dat grote brood van gister is alweer zo goed als op, als brood bij het avondeten geserveerd. Kipfilet met een tomatenmascarponesaus uit de oven (met mozzarella op de kip) met aardappeltjes, tapenade, kruidenboter en mijn heerlijke brood.
Voordeel van brood zelf bakken en snijden is ook dat je dikke plakken snijdt, dus je eet ook minder beleg.
Isabeaudonderdag 9 mei 2013 @ 10:05
De laatste keer dat ik brood heb klaargemaakt was een recept voor Allinsonbrood. Dat was heavy zeg :o

Verder vind ik het grootste voordeel van zelf brood maken dat het warm is en warm brood is O+
bloempje-moidonderdag 9 mei 2013 @ 10:08
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 09:55 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Ja, als je helemaal geen brood eet wordt het idd lastig, maar met wat van die 750 gram rijsmandjes, en de mogelijkheid wat in te vriezen is het goed bij te houden :P.
En brood is natuurlijk wel wat gezonder dan taart he ;).
Dat grote brood van gister is alweer zo goed als op, als brood bij het avondeten geserveerd. Kipfilet met een tomatenmascarponesaus uit de oven (met mozzarella op de kip) met aardappeltjes, tapenade, kruidenboter en mijn heerlijke brood.
Voordeel van brood zelf bakken en snijden is ook dat je dikke plakken snijdt, dus je eet ook minder beleg.
Ik vroeg mij al af hoe jij al die broden opkrijgt of hoeveel mensen er wel niet bij je in huis wonen. :) Ik bak nu een keer in de twee dagen een 400 gram brood. Daar doe ik ongeveer twee keer ontbijt en twee keer lunch mee. De tweede lunch is dan wel moeizaam; dan is het al wat te oud naar mijn smaak. Ik merkte dat dat semolinabrood iets langer goed blijft.
Sinds ik nu de afgelopen twee weken alleen maar zelfgemaakt brood eet merk ik wel dat het minder vult minder, ik er meer van eet en ik volgens mij een kilo ben aangekomen! :@ Ik moet dus nog even zoeken naar brood dat wel goed vult, maar 100% volkoren vind ik te machtig. Per ongeluk kocht ik laatst een zak gebuild meel, misschien dat dat helpt.
Isabeaudonderdag 9 mei 2013 @ 10:09
Dat Allinson was idd 100% volkorenmeel.

Wat is gebuild meel?
Pietverdrietdonderdag 9 mei 2013 @ 10:12
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 10:09 schreef Isabeau het volgende:
Dat Allinson was idd 100% volkorenmeel.

Wat is gebuild meel?
Gezeefd meel
bloempje-moidonderdag 9 mei 2013 @ 10:16
quote:
1s.gif Op donderdag 9 mei 2013 10:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gezeefd meel
Daarmee maak je toch lichtbruin brood? Dan heb je dus min of meer hetzelfde als dat je volkoren en bloem met elkaar mengt?
H_Tdonderdag 9 mei 2013 @ 10:35
Hobje en/of Maximus: ik zie op de foto's dat jullie allebei keurig een rekje gebruiken om het brood af te laten koelen. Is het voordeel van op die manier koelen groot genoeg om zo'n rekje tot een echte aanrader te maken of wil het ook prima zonder?
bloempje-moidonderdag 9 mei 2013 @ 10:40
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 10:35 schreef Hawaii_Tim het volgende:
Hobje en/of Maximus: ik zie op de foto's dat jullie allebei keurig een rekje gebruiken om het brood af te laten koelen. Is het voordeel van op die manier koelen groot genoeg om zo'n rekje tot een echte aanrader te maken of wil het ook prima zonder?
Als je dat niet doet kan de onderkant van het brood niet luchten en wordt het vochtig. Daarom moeten gebakken spullen altijd op een rekje uithijgen van de oven, met voldoende ruimte om de onderkant te laten ademen. Kun gewoon je rek van je oven voor gebruikten.
MaximusTGdonderdag 9 mei 2013 @ 10:48
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 10:05 schreef Isabeau het volgende:
De laatste keer dat ik brood heb klaargemaakt was een recept voor Allinsonbrood. Dat was heavy zeg :o

Verder vind ik het grootste voordeel van zelf brood maken dat het warm is en warm brood is O+
Ja maar, ja maar, je moet het wel laten afkoelen voordat je het snijdt eigenlijk.. Dat is zonde van het brood. Dan droogt het veel sneller uit.

quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 10:35 schreef Hawaii_Tim het volgende:
Hobje en/of Maximus: ik zie op de foto's dat jullie allebei keurig een rekje gebruiken om het brood af te laten koelen. Is het voordeel van op die manier koelen groot genoeg om zo'n rekje tot een echte aanrader te maken of wil het ook prima zonder?
Nou, het is idd wat bloempje-moi zegt, de onderkant wordt anders vochtig. Maar ik moet er nog een kopen hoor, dit zijn rekjes van een bbqtje met alufolieballen eronder :D.

quote:
6s.gif Op donderdag 9 mei 2013 10:08 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Ik vroeg mij al af hoe jij al die broden opkrijgt of hoeveel mensen er wel niet bij je in huis wonen. :) Ik bak nu een keer in de twee dagen een 400 gram brood. Daar doe ik ongeveer twee keer ontbijt en twee keer lunch mee. De tweede lunch is dan wel moeizaam; dan is het al wat te oud naar mijn smaak. Ik merkte dat dat semolinabrood iets langer goed blijft.
Sinds ik nu de afgelopen twee weken alleen maar zelfgemaakt brood eet merk ik wel dat het minder vult minder, ik er meer van eet en ik volgens mij een kilo ben aangekomen! :@ Ik moet dus nog even zoeken naar brood dat wel goed vult, maar 100% volkoren vind ik te machtig. Per ongeluk kocht ik laatst een zak gebuild meel, misschien dat dat helpt.
Nou eet ik wel best veel brood, dus ik krijg het misschien wat makkelijker op. Vries ook stukken in, en maak ook wel eens een brood voor een ander.
H_Tdonderdag 9 mei 2013 @ 10:50
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 10:40 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Als je dat niet doet kan de onderkant van het brood niet luchten en wordt het vochtig. Daarom moeten gebakken spullen altijd op een rekje uithijgen van de oven, met voldoende ruimte om de onderkant te laten ademen. Kun gewoon je rek van je oven voor gebruikten.
Mijn oven heeft geen rek, vandaar. Baksels in een springvorm heb ik al wel eens laten afkoelen op een gaspit, maar zo te lezen biedt een rekje van een of ander soort genoeg voordeel om een keer een paar euro in te investeren
douche-eendjedonderdag 9 mei 2013 @ 13:39
Sodabrood en bananenbrood staan nu in de oven... hmmm O+
bloempje-moidonderdag 9 mei 2013 @ 14:12
quote:
17s.gif Op donderdag 9 mei 2013 13:39 schreef douche-eendje het volgende:
Sodabrood en bananenbrood staan nu in de oven... hmmm O+
Bananenbrood is toch een soort cake? Doe je daar ook beleg op? Sodabrood is de ontdekking van de eeuw (of enkele eeuwen geleden). Als je even geen tijd hebt gehad om een ander brood te maken, draai je even een sodabrood in elkaar. :9
douche-eendjedonderdag 9 mei 2013 @ 14:26
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:12 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Bananenbrood is toch een soort cake? Doe je daar ook beleg op? Sodabrood is de ontdekking van de eeuw (of enkele eeuwen geleden). Als je even geen tijd hebt gehad om een ander brood te maken, draai je even een sodabrood in elkaar. :9
Geen idee, heb gewoon het receptje van the fresh loaf gebruikt (deze) :). Er zit zoveel suiker en banaan in, en bij mij amandelschaafsel bovenop dat ik idd vermoed dat ik dat gewoon zo op kan eten. Of met een lik nutella erop :9

Sodabrood is echt heerlijk ja, heb me in Ierland een paar kilo dikker gegeten eraan :+
Maar ik ben nog echt een beginnertje met brood maken, dus wil eerst even gewoon wat simpele dingetjes maken.
bloempje-moidonderdag 9 mei 2013 @ 14:35
quote:
17s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:26 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Geen idee, heb gewoon het receptje van the fresh loaf gebruikt (deze) :). Er zit zoveel suiker en banaan in, en bij mij amandelschaafsel bovenop dat ik idd vermoed dat ik dat gewoon zo op kan eten. Of met een lik nutella erop :9

Sodabrood is echt heerlijk ja, heb me in Ierland een paar kilo dikker gegeten eraan :+
Maar ik ben nog echt een beginnertje met brood maken, dus wil eerst even gewoon wat simpele dingetjes maken.
Same here. Als ik zie wat de anderen allemaal uit hun oven toveren. Ik ben ook niet zo nauwkeurig als ik zou moeten zijn denk ik. Op de site van Levine lees ik dat het belangrijk is dat je 3 gram gist gebruikt, in plaat van 3,3 gram. En dat je 378 gram water moet hebben. Mijn weegschaal is niet eens zo nauwkeurig! :D Maar het is allemaal eetbaar en ook wel lekker. Ik begin nu pas echt wat dingen onder de knie te krijgen.

Nog een vraag: in enkele recepten van Levine wordt honing of suiker toegevoegd. Is dat echt om het zoeter te maken of heeft dat een andere functie? De honing proef ik niet terug.
Bleiedonderdag 9 mei 2013 @ 14:39
Ik heb ook maar weer eens brood gemaakt. Was lang geleden. Frans Landbrood van Levine, het ligt nu af te koelen, en ziet er best goed uit.

4nivq.jpg
douche-eendjedonderdag 9 mei 2013 @ 14:40
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:35 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Same here. Als ik zie wat de anderen allemaal uit hun oven toveren. Ik ben ook niet zo nauwkeurig als ik zou moeten zijn denk ik. Op de site van Levine lees ik dat het belangrijk is dat je 3 gram gist gebruikt, in plaat van 3,3 gram. En dat je 378 gram water moet hebben. Mijn weegschaal is niet eens zo nauwkeurig! :D Maar het is allemaal eetbaar en ook wel lekker. Ik begin nu pas echt wat dingen onder de knie te krijgen.

Nog een vraag: in enkele recepten van Levine wordt honing of suiker toegevoegd. Is dat echt om het zoeter te maken of heeft dat een andere functie? De honing proef ik niet terug.
Ow, ik ben ook niet zo van de 3 of 3.3 gram hoor. Sorry, maar als ik echt goed af wil wegen heb ik een zeer exacte balans nodig en zonder goede kunde van afwegen kan je dat niet als "leek". Maar gelukkig ben ik geen leek met mn laboratoriumopleiding :P

Bananenbrood was nog iets te nat van binnen dus die staat nog wat langer in de oven... zo maar weer eens kijken :)
bloempje-moidonderdag 9 mei 2013 @ 14:45
Zij had er wel heel toffe maatlepels voor. Die ik natuurlijk direct weer wilde hebben :D Vooralsnog heb ik me ingehouden, pas als ik een jaar lang aan een stuk door brood maak mag het. Hoewel ze eigenlijk niet eens zo heel duur zijn.
Digital%20Spoon%20Scale%201.jpg
douche-eendjedonderdag 9 mei 2013 @ 14:51
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:45 schreef bloempje-moi het volgende:
Zij had er wel heel toffe maatlepels voor. Die ik natuurlijk direct weer wilde hebben :D Vooralsnog heb ik me ingehouden, pas als ik een jaar lang aan een stuk door brood maak mag het. Hoewel ze eigenlijk niet eens zo heel duur zijn.
[ afbeelding ]
Die zijn ook niet nauwkeurig hoor :N :P Waar ik het mee heb geleerd is:
large_9400.jpg
Als ik dan 300 mg af moest wegen moest het ook echt 300 mg zijn. En niet 301, of 299 :'). En de deurtjes zijn omdat luchtstromen je weging kunnen beïnvloeden bij zulke hoeveelheden. Voor/na het afwegen ook dat ding helemaal schoon moeten maken met een kwastje enzo :r

Maar bananenbrood nu ook uit de oven, ruikt goed! Foto's komen zo.
bloempje-moidonderdag 9 mei 2013 @ 14:52
quote:
17s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:51 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Die zijn ook niet nauwkeurig hoor :N :P Waar ik het mee heb geleerd is:
[ afbeelding ]
Als ik dan 300 mg af moest wegen moest het ook echt 300 mg zijn. En niet 301, of 299 :'). En de deurtjes zijn omdat luchtstromen je weging kunnen beïnvloeden bij zulke hoeveelheden. Voor/na het afwegen ook dat ding helemaal schoon moeten maken met een kwastje enzo :r

Maar bananenbrood nu ook uit de oven, ruikt goed! Foto's komen zo.
Er zijn grenzen natuurlijk! :D Zo'n maatlepel zal al een heel stuk schelen ten opzicht van mijn Aldi-keukenweegschaal. :')
douche-eendjedonderdag 9 mei 2013 @ 14:57
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:52 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Er zijn grenzen natuurlijk! :D Zo'n maatlepel zal al een heel stuk schelen ten opzicht van mijn Aldi-keukenweegschaal. :')
Ow ik heb hier een dingetje van de blokker van een 10tje. Meest belangrijke is dat je weegschaal stabiel staat dus ik geloof niet zo in lepels :P
douche-eendjedonderdag 9 mei 2013 @ 15:03
Bananenbrood:
20130509_144812.jpg
20130509_150229.jpg

Sodabrood:
20130509_144808.jpg
20130509_150211.jpg

Nomz. Mn sodabrood ziet er al een stuk beter uit dan de vorige :)
bloempje-moidonderdag 9 mei 2013 @ 15:58
Volkoren sodabrood?

Ik heb nu een brood in de koelkast staan voor de tweede rijs. Met rijzen in de koelkast heb ik niet zo veel ervaring, maar voorgaande keren was het na een nacht nog niet zover gerezen als ik zou willen.
Ik heb het net rond half vier in de koelkast gezet. Ik ben waarschijnlijk zo rond middernacht thuis en wil hem dan nog bakken. Dat is dus zo'n 8,5 uur. Is dat voldoende of te weinig?
douche-eendjedonderdag 9 mei 2013 @ 16:02
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 15:58 schreef bloempje-moi het volgende:
Volkoren sodabrood?

Ik heb nu een brood in de koelkast staan voor de tweede rijs. Met rijzen in de koelkast heb ik niet zo veel ervaring, maar voorgaande keren was het na een nacht nog niet zover gerezen als ik zou willen.
Ik heb het net rond half vier in de koelkast gezet. Ik ben waarschijnlijk zo rond middernacht thuis en wil hem dan nog bakken. Dat is dus zo'n 8,5 uur. Is dat voldoende of te weinig?
Helft volkoren, helft bloem gedaan :)
LeeHarveyOswalddonderdag 9 mei 2013 @ 21:03
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2013 11:27 schreef MaximusTG het volgende:
Fiets je toch even langs het Ekoplaza, daar hebben ze dat vast wel ;). Al iets met de desem gebakken trouwens :P?
Ja, foto's staan nog ergens, die had ik nog beloofd :P Huidge witbrood gaat met het (inmiddels witte) desem gemaakt worden, dus eventueel heb ik morgen versgebakken foto's voor je :P
bloempje-moivrijdag 10 mei 2013 @ 09:31
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 15:58 schreef bloempje-moi het volgende:
Volkoren sodabrood?

Ik heb nu een brood in de koelkast staan voor de tweede rijs. Met rijzen in de koelkast heb ik niet zo veel ervaring, maar voorgaande keren was het na een nacht nog niet zover gerezen als ik zou willen.
Ik heb het net rond half vier in de koelkast gezet. Ik ben waarschijnlijk zo rond middernacht thuis en wil hem dan nog bakken. Dat is dus zo'n 8,5 uur. Is dat voldoende of te weinig?
Te veel dus. Heb het helaas kunnen weggooien :( Ik las ergens dat als de temperatuur van het brood onder de 7 graden komt dat de gist 'in slaap' valt en gewoon niet verder gaat. Maar dat blijkt dus niet het geval.
MaximusTGvrijdag 10 mei 2013 @ 09:54
Hmm, jammer. De activiteit van de gist zakt ook inderdaad naar een minimum, maar sowieso is het deeg natuurlijk niet in 1 keer afgekoeld. En het houdt natuurlijk ook wel iets van activiteit.
Heb nu zelf een brood in de oven, dat ben ik gister om 10 uur gestart. Om 18 uur (8 uur kamertemperatuur) rest bloem erdoor gemengd en gekneed. Toen 2 uur buiten koelkast, daarna koelkast in. Moest vanochtend toch rond 5 uur ff eruit, dus toen dat deeg eruit gehaald en gevormd en in rijsmand gedaan. Afgedekt en laten rijzen buiten koelkast. Was om 8 uur nog niet genoeg gerezen, pas na 9en.
Het is gewoon heel moeilijk om het zo uit te kienen dat je deeg bijna meteen uit de koelkast goed is om te bakken.

edit: brood:

brood1kl.JPGbrood2kl.JPGbrood3kl.JPGbrood4kl.JPG

[ Bericht 40% gewijzigd door MaximusTG op 10-05-2013 10:19:03 ]
LeeHarveyOswaldvrijdag 10 mei 2013 @ 11:07
Hm, mijn witte desembrood van gister is wel iets, maar amper omhoog gekomen. Veel te compact nog, dus nu maar voor 't paardje.
MaximusTGvrijdag 10 mei 2013 @ 11:56
Je kan het toch gewoon nog langer laten rijzen?
Revje1vrijdag 10 mei 2013 @ 17:12
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:35 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Same here. Als ik zie wat de anderen allemaal uit hun oven toveren. Ik ben ook niet zo nauwkeurig als ik zou moeten zijn denk ik. Op de site van Levine lees ik dat het belangrijk is dat je 3 gram gist gebruikt, in plaat van 3,3 gram. En dat je 378 gram water moet hebben. Mijn weegschaal is niet eens zo nauwkeurig! :D Maar het is allemaal eetbaar en ook wel lekker. Ik begin nu pas echt wat dingen onder de knie te krijgen.

Nog een vraag: in enkele recepten van Levine wordt honing of suiker toegevoegd. Is dat echt om het zoeter te maken of heeft dat een andere functie? De honing proef ik niet terug.
Zal ook best dat honing of suiker voor de smaak word toegevoegd maar tis vooral als voeding voor je gist. Gist houd erg van suiker. Heb je dus problemen met het rijzen van brood kan je 1 procent suiker aan toevoegen.
LeeHarveyOswaldvrijdag 10 mei 2013 @ 18:46
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2013 11:56 schreef MaximusTG het volgende:
Je kan het toch gewoon nog langer laten rijzen?
Ik kwam er na het bakken pas achter :P Omdat het wel goed veerkrachtig was en luchtig voelde, dacht ik dat het wel goed kwam en heb ik alles in de oven gemikt. :)
MaximusTGzaterdag 11 mei 2013 @ 19:55
Ben je bekend met de fingerpoke test voor deeg?
LeeHarveyOswaldzaterdag 11 mei 2013 @ 21:42
Deukje duwen, en kijken of het weer omhoog komt? Daar voldeed'ie aan. Ik denk eerder dat de melk -ik had melk gebruikt- misschien niet helemaal je-van-het meer was.

Was dan ook pas een week over de datum :P Maar rook nog goed.
MaximusTGzaterdag 11 mei 2013 @ 21:50
Ja, maar hij moet juist niet meteen omhoog komen. En niet helemaal. Als ie helemaal niet meer omhoog komt is het te ver.
LeeHarveyOswaldzaterdag 11 mei 2013 @ 21:55
Het deukje herstelde zich in +/- 10 seconden denk ik, en daarna was er nog een licht putje. Na een minuut ofzo was er niets meer te zien van mn gepor.
bloempje-moizaterdag 11 mei 2013 @ 22:58
Ik had een stromboli gemaakt, maar hij rees gewoon niet voordat hij de oven in ging en ook de kaas liep er niet zo uit als had gemoeten :( Beetje jammer. Wel erg lekker overigens. Daar gaat het uiteindelijk om.
Revje1zaterdag 11 mei 2013 @ 23:50
quote:
2s.gif Op zaterdag 11 mei 2013 21:55 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Het deukje herstelde zich in +/- 10 seconden denk ik, en daarna was er nog een licht putje. Na een minuut ofzo was er niets meer te zien van mn gepor.
Misschien dat je deeg wat te stijf was als ik dit zo lees.

Als broodbakker pakken we een stukje deeg en proberen er een vliesje van te trekken. Als dat lukt dan is het goed. Voor niet bakkers vergt het misschien wat oefening.
bloempje-moizondag 12 mei 2013 @ 09:55
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2013 23:50 schreef Revje1 het volgende:

[..]

Misschien dat je deeg wat te stijf was als ik dit zo lees.

Als broodbakker pakken we een stukje deeg en proberen er een vliesje van te trekken. Als dat lukt dan is het goed. Voor niet bakkers vergt het misschien wat oefening.
destrovelzondag 12 mei 2013 @ 11:27
*zucht*
Weer een baksteen gebakken :'(
Straks het recept uit de OP proberen, en anders pak ik maar weer een premix, die lukken tenminste wel :')

Nog mensen die interesse hebben een cursus broodbakken te geven in de omgeving amsterdam? :')
bloempje-moizondag 12 mei 2013 @ 11:32
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 11:27 schreef destrovel het volgende:
*zucht*
Weer een baksteen gebakken :'(
Straks het recept uit de OP proberen, en anders pak ik maar weer een premix, die lukken tenminste wel :')

Nog mensen die interesse hebben een cursus broodbakken te geven in de omgeving amsterdam? :')
Wat gaat er niet goed dan?

Volg eens een simpel recept van Levine heel nauwkeurig op. Haar recepten kloppen meestal erg goed. Als dat een paar keer is gelukt (probeer een paar keer hetzelfde recept) dan merk je ineens dat je deeg best wat langer kan rijzen, of juist korter moet. Blijven kijken, voelen, ruiken totdat je het deeg leert kennen. Ik zet mijn bak met deeg altijd naast me op de bank :') Kan ik het goed in de gaten houden.
destrovelzondag 12 mei 2013 @ 11:43
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 11:32 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Wat gaat er niet goed dan?

Volg eens een simpel recept van Levine heel nauwkeurig op. Haar recepten kloppen meestal erg goed. Als dat een paar keer is gelukt (probeer een paar keer hetzelfde recept) dan merk je ineens dat je deeg best wat langer kan rijzen, of juist korter moet. Blijven kijken, voelen, ruiken totdat je het deeg leert kennen. Ik zet mijn bak met deeg altijd naast me op de bank :') Kan ik het goed in de gaten houden.
't rijst niet echt. De eerste rijs wel, de tweede niet. Na een paar uur was alleen de bovenkant van 't deeg uitgedroogd :')

Een recept van Levine? Linkje? :P
bloempje-moizondag 12 mei 2013 @ 11:46
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 11:43 schreef destrovel het volgende:

[..]

't rijst niet echt. De eerste rijs wel, de tweede niet. Na een paar uur was alleen de bovenkant van 't deeg uitgedroogd :')

Een recept van Levine? Linkje? :P
Nou had ik gisteren ook ineens een brood dat niet rees. Het lukt mij dus blijkbaar ook niet altijd. Wel altijd afdekken, zodat het niet uitdroogt! Heb je wel voldoende gist? Of staat het te warm zodat het allen de eerste keer rijst? Ik ben niet bepaald de expert, hoor!

Kies maar uit:
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/p/recepten-index.html
MaximusTGzondag 12 mei 2013 @ 13:03
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 11:27 schreef destrovel het volgende:
*zucht*
Weer een baksteen gebakken :'(
Straks het recept uit de OP proberen, en anders pak ik maar weer een premix, die lukken tenminste wel :')

Nog mensen die interesse hebben een cursus broodbakken te geven in de omgeving amsterdam? :')
Ik snap niet hoe je het toch steeds voor mekaar krijgt? En een premix lukt dan wel? Als je deeg tijden s het rijzen uitdroogt doe je toch iets verkeerd.. Zoals bloempje-moi al aangeeft idd goed afdekken. In een kom met folie, of een deksel of een vochtige doek. Dan kan het niet eens uitdrogen. Of heb je je deeg in een oven laten rijzen?
Welk recept had je dit keer gevolgd dan?
Geef ook precies aan of je het dan tot de letter gevolgd hebt, of nog afgeweken wbt hoeveelheden en rijstijden en temperaturen.

Hier net een brood gebakken, lichtbruin, met melk en boter. Ook in de ovalen rijsmand laten rijzen:

brood1kl.JPGbrood2kl.JPG
destrovelzondag 12 mei 2013 @ 13:05
Ik ga deze uit de OP vanmiddag even maken:

quote:
Volkorenbrood:

Ingredienten:

500 gr. volkoren tarwemeel
desertlepel zout
7 gr. droge gist van de supermarkt
4 dl. lauw water

Gooi het meel in een kom en maak een kuil in het midden.
Strooi het zout op het meel, maar zo dicht mogelijk tegen de rand, zodat het niet in de kuil valt.
Strooi gist in de kuil.
Schenk het water op de gist en laat het 5 minuten borrelen
Begin met je handen te kneden, tot het deeg redelijk aan elkaar plakt
Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg hier verder (deeg van je af duwen, dubbelvouwen en weer van je af duwen etc.) 10 minuten is voldoende.
Maak een bal van je deeg en laat het 60 minuten rijzen in een kom (met een theedoek erover) op kamertemperatuur.
Kneed het deeg vervolgens weer 10 minuten op het aanrecht
Laat het deeg nog 45 minuten rijzen in een lauwwarme oven op een bakplaat (oven 5 minuten voorverwarmen op 30 graden, vervolgens uit!)
Zet de oven op 220 graden en bak het brood in 30/40 minuten bruin.
Met als enige wijziging dat ik de tip uit de OP meeneem om het zout op te lossen in het water en er nog wat zonnebloempitten bij gooi. K laat horen hoe 't gaat :P
douche-eendjezondag 12 mei 2013 @ 13:08
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:05 schreef destrovel het volgende:
Ik ga deze uit de OP vanmiddag even maken:

[..]

Met als enige wijziging dat ik de tip uit de OP meeneem om het zout op te lossen in het water en er nog wat zonnebloempitten bij gooi. K laat horen hoe 't gaat :P
Ik doe gezellig met je mee :P Want ik bedenk mij net dat ik morgen anders mn brood uit de vriezer (supermarktbrood) moet eten op werk en sinds ik zelf brood maak heb ik daar echt zo geen zin meer in :')
Mn sodabrood van afgelopen donderdag is inmiddels ook op.
Zo-is-datzondag 12 mei 2013 @ 13:09
Hmmmm, maisbrood in de oven! :)
MaximusTGzondag 12 mei 2013 @ 13:21
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:05 schreef destrovel het volgende:
Ik ga deze uit de OP vanmiddag even maken:

[..]

Met als enige wijziging dat ik de tip uit de OP meeneem om het zout op te lossen in het water en er nog wat zonnebloempitten bij gooi. K laat horen hoe 't gaat :P
Dat lijkt me geen goed plan, als je al problemen met het rijzen hebt om dan een 100% volkoren brood te maken op die manier. Veel te "snel" brood om het mooi luchtig te krijgen. Neem nou bv een van de lichtbruine broden op de pagina van Levine en probeer die.
destrovelzondag 12 mei 2013 @ 13:23
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:21 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dat lijkt me geen goed plan, als je al problemen met het rijzen hebt om dan een 100% volkoren brood te maken op die manier. Veel te "snel" brood om het mooi luchtig te krijgen. Neem nou bv een van de lichtbruine broden op de pagina van Levine en probeer die.
Wat is dan precies die pagina van Levine? Die staat nl. niet in de OP :?
LeeHarveyOswaldzondag 12 mei 2013 @ 13:27
quote:
Wat een rare kleur, of ligt dat aan mij?
LeeHarveyOswaldzondag 12 mei 2013 @ 13:28
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:23 schreef destrovel het volgende:

[..]

Wat is dan precies die pagina van Levine? Die staat nl. niet in de OP :?
Zie de response van Bloempje-moi ;-)
MaximusTGzondag 12 mei 2013 @ 13:28
Bloempje-moi linkt er een paar posts eerder naar.. En hij staat wel in de OP, maar is misschien niet direct herkenbaar. Omdat het adres is uitdekeukenvanarden.blogspot.com
destrovelzondag 12 mei 2013 @ 13:42
Ah, ik lees weer eens niet goed :P

Zoiets als het lichtbruin brood met lijnzaad een goede keus?
MaximusTGzondag 12 mei 2013 @ 13:49
Dat lijkt me prima ja.
bloempje-moizondag 12 mei 2013 @ 14:34
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:21 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dat lijkt me geen goed plan, als je al problemen met het rijzen hebt om dan een 100% volkoren brood te maken op die manier. Veel te "snel" brood om het mooi luchtig te krijgen. Neem nou bv een van de lichtbruine broden op de pagina van Levine en probeer die.
Het is mij ook nooit gelukt om een goed 100% volkorenbrood te maken. Wat is het geheim?
MaximusTGzondag 12 mei 2013 @ 14:54
Je moet het meel een paar uur laten weken in water, maar zelfs dan krijg je niet eenzelfde soort luchtigheid die je bij half om half broden krijgt. Stel je wil dus een brood maken met 500 gram volkoren meel, 80% hydratie, zoals die in de OP. Dan meng je bv eerst 400 gram volkoren met 400 gram water voor een paar uur. Dan de rest van de ingredienten erbij. Of wat ik veel doe tegenwoordig (ik bak liefst met een mix van volkoren meel en bloem); het volkoren deel mengen met evenveel water en een heel klein beetje gist, of een lepel desem. Dat een nacht laten staan, en dan de rest erbij. Dat kneden en weer laten rijzen, dan vormen en laatste rijs. Dat is ook wat ik voor het brood dat ik hierboven postte gedaan heb. Volkoren deel met evenveel melk en een lepel desem. Dat vannacht laten fermenteren (op het aanrecht). Vanochtend bloem, boter, zout, rest melk erdoor. Kneden. 2 uur rijzen. Vormen, rijsmand, weer 2 uur rijzen. En toen ingesneden en gebakken.

Binnenkant:

brood3kl.JPGbrood4kl.JPG

Is een heerlijk zacht en smakelijk brood geworden.

[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 12-05-2013 15:04:54 ]
destrovelzondag 12 mei 2013 @ 15:48
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:49 schreef MaximusTG het volgende:
Dat lijkt me prima ja.
Staat nu voor de eerste rijs, let's hope it works :D
douche-eendjezondag 12 mei 2013 @ 15:56
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:21 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dat lijkt me geen goed plan, als je al problemen met het rijzen hebt om dan een 100% volkoren brood te maken op die manier. Veel te "snel" brood om het mooi luchtig te krijgen. Neem nou bv een van de lichtbruine broden op de pagina van Levine en probeer die.
Ik las dit net pas, maar hij staat hier gewoon nu in de oven. Het ziet er netjes uit tot nu toe aan rijzen, ben benieuwd hoe het er straks uitkomt. Was vandaag vooral te lui om even wat extra ingredienten in huis te halen maar heb ook geen zin in supermarktbrood morgen :r En de mogelijkheid op een allergische reactie, moet nog eens testen of het echt sesam is :X

Komend weekend bezoek dus vermoed dat ik dan ook niet aan brood maken toekom, dus wel de tijd om eens wat meer te lezen hier 's avonds aan linkjes en informatie.
MaximusTGzondag 12 mei 2013 @ 16:12
quote:
17s.gif Op zondag 12 mei 2013 15:56 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ik las dit net pas, maar hij staat hier gewoon nu in de oven. Het ziet er netjes uit tot nu toe aan rijzen, ben benieuwd hoe het er straks uitkomt...
Het zal heus wel eetbaar zijn, maar als je, zoals destrovel al een paar keer een baksteen bakt is een 100% volkoren brood nu eenmaal geen logische keus..

Lees dit maar eens:
http://www.thekitchn.com/(...)e-grain-bread-183881
douche-eendjezondag 12 mei 2013 @ 16:24
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2013 16:12 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Het zal heus wel eetbaar zijn, maar als je, zoals destrovel al een paar keer een baksteen bakt is een 100% volkoren brood nu eenmaal geen logische keus..

Lees dit maar eens:
http://www.thekitchn.com/(...)e-grain-bread-183881
Hmm ja ok :) Bittman is sowieso geniaal, heb de dikke vegetarier in huis. Mijn kookbijbel O+ waar dus ook een heel hoofdstuk over bakken (brood, cake, etc) instaat :') Ik ga dat eens lezen!
destrovelzondag 12 mei 2013 @ 16:39
Schiet mij maar lek. Instructies tot de letter gevolgd:

quote:
260 gram tarwebloem
150 gram volkorenmeel
15 gram gebroken lijnzaad
7 gram droge gist
8 gram zout
125 gram melk, lauwwarm
75 gram water, lauwwarm
1 groot ei (60 ml), los geklopt
30 gram ongezouten zachte roomboter

Doe tarwebloem, volkorenmeel, lijnzaad, droge gist en zout in de kom en roer door elkaar. Voeg de boter, het water, de melk en het ei toe en roer met een pollepel of platte klopper door elkaar. Kneed met de deeghaak in ± 15 minuten (stand 2 KA) tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat.

1e rijs:
Vet een grote kom in met wat olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur in volume verdubbelen.
Maar na een uur ligt er nog steeds gewoon de homp deeg die ik erin had gedaan te wachten :')
douche-eendjezondag 12 mei 2013 @ 16:45
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 16:39 schreef destrovel het volgende:
Schiet mij maar lek. Instructies tot de letter gevolgd:

[..]

Maar na een uur ligt er nog steeds gewoon de homp deeg die ik erin had gedaan te wachten :')
Bijzonder :D Heb je het afgedekt en waarmee?
destrovelzondag 12 mei 2013 @ 16:54
quote:
17s.gif Op zondag 12 mei 2013 16:45 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Bijzonder :D Heb je het afgedekt en waarmee?
Theedoek. Heb er nu maar plastic overheen getrokken :')
bloempje-moizondag 12 mei 2013 @ 16:55
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 16:54 schreef destrovel het volgende:

[..]

Theedoek. Heb er nu maar plastic overheen getrokken :')
Op een relatief warme plaats zonder tocht?
Pietverdrietzondag 12 mei 2013 @ 17:01
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 16:39 schreef destrovel het volgende:
Schiet mij maar lek. Instructies tot de letter gevolgd:

[..]

Maar na een uur ligt er nog steeds gewoon de homp deeg die ik erin had gedaan te wachten :')
Hoe warm was je water?
destrovelzondag 12 mei 2013 @ 17:02
Ik heb alles eerst een uurtje laten staan om op kamertemperatuur te komen. Gewoon in de kamer waar ik zelf ook zit, dus zal wel een graadje of 18-19 zijn.
bloempje-moizondag 12 mei 2013 @ 17:08
Is je gist niet gewoon dood? Het schijnt toch ook zo te zijn dat je gist beter niet in het begin al in aanraking moet laten komen met het zout? Op dat laatste let ik eigenlijk nooit zo erg.
MaximusTGzondag 12 mei 2013 @ 17:32
Ja, kom op zeg, dat kán toch haast niet anders dan dat er iets met die gist van je is? Welke gist gebruik je? Nog wel houdbaar? Dichte verpakking? Was je deeg weer uitgedroogd? Plastic gebruiken of een natte theedoek. Geen droge.
destrovelzondag 12 mei 2013 @ 17:38
I
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 17:32 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, kom op zeg, dat kán toch haast niet anders dan dat er iets met die gist van je is? Welke gist gebruik je? Nog wel houdbaar? Dichte verpakking? Was je deeg weer uitgedroogd? Plastic gebruiken of een natte theedoek. Geen droge.
Ik heb een maandje geleden gist gekocht. Deze is van DLR, houdbaar tot 12/2016. Gewoon in de kast bewaard, dus staat koel en droog. Het was een dicht zakje. Maargoed. Ik heb nog ingrediënten, dus ik ga het gewoon nóg een keer proberen :')
Dit keer met een ander merk gist, want ik heb ondertussen ook al iets van 4 soorten.
Dr. Oetker een aanrader?
Revje1zondag 12 mei 2013 @ 17:45
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 17:38 schreef destrovel het volgende:
I

[..]

Ik heb een maandje geleden gist gekocht. Deze is van DLR, houdbaar tot 12/2016. Gewoon in de kast bewaard, dus staat koel en droog. Het was een dicht zakje. Maargoed. Ik heb nog ingrediënten, dus ik ga het gewoon nóg een keer proberen :')
Dit keer met een ander merk gist, want ik heb ondertussen ook al iets van 4 soorten.
Dr. Oetker een aanrader?


-Was je deeg elastisch?
-Heb je koud lauw of warm water gebruikt?
-Hoelang heb je het deeg gekneed?
destrovelzondag 12 mei 2013 @ 18:29
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 17:45 schreef Revje1 het volgende:

[..]

-Was je deeg elastisch?
-Heb je koud lauw of warm water gebruikt?
-Hoelang heb je het deeg gekneed?
Deeg is elastisch, ingredienten op kamertemperatuur, 10 minuten gekneed.
Revje1zondag 12 mei 2013 @ 19:30
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 18:29 schreef destrovel het volgende:

[..]

Deeg is elastisch, ingredienten op kamertemperatuur, 10 minuten gekneed.
En waar koop jij je meel en bloem?
Als ik kneed dan heb ik het na 10 minuten kneden best warm gekregen. Deeg mag je best flink beet pakken. Als je grondstoffen kamertemperatuur zijn dan moet je het door het kneden zorgen dat het wel 27 a 28 graden word. Ook dat helpt bij een beter rijsproces
MaximusTGzondag 12 mei 2013 @ 19:45
Dat doet in dit geval niet ter zake he? Nog geen 500 gram totaal bloem/meel, 7 gram gist, alles op kamertemperatuur. Dat had gewoon moeten rijzen.
Die gist is niet goed.
Heb het al eerder gezegd, maar pak dit nou eens een beetje analytisch aan. Meng in een aantal kleine bakjes een mengsel van een paar lepels bloem en een paar water en een klein theelepeltje gist. Gebruik alle soorten die je hebt. Dan moet er toch iets gebeuren..

[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 12-05-2013 20:05:12 ]
destrovelzondag 12 mei 2013 @ 20:10
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 19:45 schreef MaximusTG het volgende:
Dat doet in dit geval niet ter zaken he? Nog geen 500 gram totaal bloem/meel, 7 gram gist, alles op kamertemperatuur. Dat had gewoon moeten rijzen.
Die gist is niet goed.
Heb het al eerder gezegd, maar pak dit nou eens een beetje analytisch aan. Meng in een aantal kleine bakjes een mengsel van een paar lepels bloem en een paar water en een klein theelepeltje gist. Gebruik alle soorten die je hebt. Dan moet er toch iets gebeuren..
Al eerder gedaan. Nu weer. En er gebeurt gewoon helemaal niets.

Ik heb nu nog een keer het recept gevolgd, dit keer zonder zout in geval ik daarmee die gist om zeep help. Anders morgen nieuwe gist halen. Iemand tips welke goed is?
MaximusTGzondag 12 mei 2013 @ 20:15
Gewoon de groene dr oetker zakjes zijn prima. Is allemaal hetzelfde in feite.
Waar woon je ergens? Gebruik anders eens voor de zekerheid flessenwater.
Revje1zondag 12 mei 2013 @ 20:19
Laat gist en zout niet met elkaar in aanraking komen.
destrovelzondag 12 mei 2013 @ 20:22
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 20:15 schreef MaximusTG het volgende:
Gewoon de groene dr oetker zakjes zijn prima. Is allemaal hetzelfde in feite.
Waar woon je ergens? Gebruik anders eens voor de zekerheid flessenwater.
Amsterdam. Als 't kraanwater daar écht zo erg was had 't wel eerder naar voren gekomen denk ik :P

Goed, morgen dr. Oetker halen dus. En tarwebloem, heb vandaag zo'n beetje 2 kilo meel er doorheen gejaagd :')
MaximusTGzondag 12 mei 2013 @ 20:59
Nou ja, meer in het kader van alle variabelen uitsluiten he.
Ik heb trouwens zelf tegenwoordig een 500 gramsverpakking gist in de kast staan. Van Bruggeman.
Maar de laatste broden die ik hier gepost heb zijn allemaal met desem gemaakt. Vroeger gebruikte ik ook die dr oetker zakjes.
LeeHarveyOswaldzondag 12 mei 2013 @ 22:18
Als ik gist was in 020, dan had ik ook een einde aan mn leven gemaakt, en niet alleen om het kraanwater :D :P
Bleiemaandag 13 mei 2013 @ 08:13
Ik woon ook in Amsterdam, maar heb nooit problemen met rijzen van mn deeg. :6
Revje1maandag 13 mei 2013 @ 08:50
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 20:22 schreef destrovel het volgende:

[..]

Amsterdam. Als 't kraanwater daar écht zo erg was had 't wel eerder naar voren gekomen denk ik :P

Goed, morgen dr. Oetker halen dus. En tarwebloem, heb vandaag zo'n beetje 2 kilo meel er doorheen gejaagd :')
Geen supermarkt bloem of meel kopen he.
Pietverdrietmaandag 13 mei 2013 @ 08:53
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2013 08:50 schreef Revje1 het volgende:

[..]

Geen supermarkt bloem of meel kopen he.
Waarom niet?
destrovelmaandag 13 mei 2013 @ 11:28
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2013 08:13 schreef Bleie het volgende:
Ik woon ook in Amsterdam, maar heb nooit problemen met rijzen van mn deeg. :6
Ik heb m'n bakblik nu een nacht op de verwarming gezet (speciaal hiervoor aangezet :') ), het is nu eindelijk een beetje gerezen, tot een centimeter onder de rand van 't blik (cakevorm, want student).

K gooi het wel gewoon in de oven en zie wel wat eruit komt. Straks nieuwe gist halen :P
Revje1maandag 13 mei 2013 @ 16:02
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2013 08:53 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waarom niet?
Omdat bloem in de supermarkt meestal alleen geschikt is om koekjes enzo mee te maken en te slechte kwaliteit is om brood mee te maken. Nu kan ik niet over elke supermarkt oordelen maar wil je goed spul hebben ga dan naar de bakker.
MaximusTGmaandag 13 mei 2013 @ 16:05
Met Koopmans Biotarwe kan je anders perfect brood bakken. Hoog glutengehalte. Maar je moet wel weten welke te kiezen in de supermarkt. Is kwestie van proberen omdat we in NL geen gegevens over type bloem/meel op pak zetten.

Maar zelfs met slechte bloem zou destrovel een rijs moeten zien van z'n deeg.

[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 13-05-2013 16:15:54 ]
Revje1maandag 13 mei 2013 @ 16:34
Als je er maar een structuur van kan maken. Ik heb 2 keer geprobeerd een witbrood van supermarkt bloem te maken. Bij de 2de rijs storte de hele boel inmekaar en van rijzen kwam er niks meer van:)

Daarna een bloem genomen met al alles erin ook bepaalde hulpgrondstoffen en toen ging het gewoon goed.

Koopmans is ook een bloem/meel leverancier aan bakkers dus die moeten ook wel goed spul hebben. Ik had het vooral over de wat standaard keuze van bloem/meel in de supermarkt.
LeeHarveyOswaldmaandag 13 mei 2013 @ 17:18
In het verleden wel eens met Jumbo eigenmerk gebakken, dat ging gewoon prima hoor.
tony_clifton-maandag 13 mei 2013 @ 17:20
Super YouTube-kanaal btw: http://www.youtube.com/user/artisanbreadwithstev
Pietverdrietmaandag 13 mei 2013 @ 17:24
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2013 16:02 schreef Revje1 het volgende:

[..]

Omdat bloem in de supermarkt meestal alleen geschikt is om koekjes enzo mee te maken en te slechte kwaliteit is om brood mee te maken. Nu kan ik niet over elke supermarkt oordelen maar wil je goed spul hebben ga dan naar de bakker.
Heeft dus niets met de supermarkt an sich te maken, maar met het glutengehalte van de bloem
Pietverdrietmaandag 13 mei 2013 @ 17:26
quote:
1s.gif Op maandag 13 mei 2013 16:05 schreef MaximusTG het volgende:
Met Koopmans Biotarwe kan je anders perfect brood bakken. Hoog glutengehalte. Maar je moet wel weten welke te kiezen in de supermarkt. Is kwestie van proberen omdat we in NL geen gegevens over type bloem/meel op pak zetten.

Maar zelfs met slechte bloem zou destrovel een rijs moeten zien van z'n deeg.
Voedingswaarde tabel -> eiwit % = gluten %
douche-eendjemaandag 13 mei 2013 @ 17:36
quote:
2s.gif Op maandag 13 mei 2013 17:18 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
In het verleden wel eens met Jumbo eigenmerk gebakken, dat ging gewoon prima hoor.
Ik heb voor het proberen nu AH huismerk staan :') Maar er zit hier een molen met winkel die ook bloem/meel en andere benodigdheden verkopen ^O^ dus daar ga ik binnenkort eens even naartoe.
MissHobjedinsdag 14 mei 2013 @ 12:26
Wit zuurdesum brood :) IMG_20130513_204326_zpsd7c57d54.jpg

IMG_20130514_123025_zpse742db8b.jpg

[ Bericht 71% gewijzigd door MissHobje op 14-05-2013 12:32:47 ]
Jagärtrutdinsdag 14 mei 2013 @ 12:59
Ziet er mooi uit, Hobje!

Ik moet weer eens een nieuwe zuurdezem starten. aankomend weekend in NL, en het weekend daarna verhuizen. Daarna heb ik weer tijd om te bakken. Ik mis het wel. En niet je eigen brood voor ontbijt eten is ook stom...
Adnapdinsdag 14 mei 2013 @ 13:51
Smaakt zuurdesem ook zuur ?? Stomme vraag wellicht maar mijn zoon vroeg dat. Dus ik denk stel m hier ff
Jagärtrutdinsdag 14 mei 2013 @ 13:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2013 13:51 schreef Adnap het volgende:
Smaakt zuurdesem ook zuur ?? Stomme vraag wellicht maar mijn zoon vroeg dat. Dus ik denk stel m hier ff
Niet noodzakelijk. Kan wel, hangt ervan af hoe lang geleden je zuurdezem 'gegeten heeft', en hoelang hij die tijd krijgt te rijzen, en hoeveel desem er gebruikt wordt...
Adnapdinsdag 14 mei 2013 @ 13:58
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2013 13:56 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

Niet noodzakelijk. Kan wel, hangt ervan af hoe lang geleden je zuurdezem 'gegeten heeft', en hoelang hij die tijd krijgt te rijzen, en hoeveel desem er gebruikt wordt...
Oke, want ik wil dus over een paar weken een zuurdesem starten
MaximusTGdinsdag 14 mei 2013 @ 15:19
Ik zou je de "Pineapple juice method" aanraden! Je cultuur starten met vers ananassap (of sinaasappelsap) en biologische volkoren rogge. Als ie dan eenmaal een paar keer gevoerd is ga je over op bv gewone bloem en water. Net wat voor desem je wil maken.
Jagärtrutdinsdag 14 mei 2013 @ 15:25
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2013 15:19 schreef MaximusTG het volgende:
Ik zou je de "Pineapple juice method" aanraden! Je cultuur starten met vers ananassap (of sinaasappelsap) en biologische volkoren rogge. Als ie dan eenmaal een paar keer gevoerd is ga je over op bv gewone bloem en water. Net wat voor desem je wil maken.
Heb jij nog ergens wat gedroogde starter liggen? En zou je een kans zien om dat vandaag of morgen op te sturen? Ik zie mijn ouders namelijk dit weekend, en dan zou je het naar hun kunnen sturen....Dat zou zo fijn zijn!
MaximusTGdinsdag 14 mei 2013 @ 15:32
Jahoor, dat kan wel, stuur ik het morgen op. Als je me ff het adres pm't ;).
Jagärtrutdinsdag 14 mei 2013 @ 15:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2013 15:32 schreef MaximusTG het volgende:
Jahoor, dat kan wel, stuur ik het morgen op. Als je me ff het adres pm't ;).
O+
Adnapdinsdag 14 mei 2013 @ 16:48
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2013 15:19 schreef MaximusTG het volgende:
Ik zou je de "Pineapple juice method" aanraden! Je cultuur starten met vers ananassap (of sinaasappelsap) en biologische volkoren rogge. Als ie dan eenmaal een paar keer gevoerd is ga je over op bv gewone bloem en water. Net wat voor desem je wil maken.
Ik vraag me af of ik het kan starten met speltmeel want tarwe mag ik niet. :@ ben echt een nitwit hierin
Pietverdrietdinsdag 14 mei 2013 @ 16:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2013 16:48 schreef Adnap het volgende:

[..]

Ik vraag me af of ik het kan starten met speltmeel want tarwe mag ik niet. :@ ben echt een nitwit hierin
Spelt is een tarwe, de stamvader van modernere tarwesoorten. Het heeft meer gluten dan gewone tarwe.
MaximusTGdinsdag 14 mei 2013 @ 17:40
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2013 16:48 schreef Adnap het volgende:

[..]

Ik vraag me af of ik het kan starten met speltmeel want tarwe mag ik niet. :@ ben echt een nitwit hierin
Je kan je desem uiteindelijk voeren met wat voor bloem, meel, wat je ook wilt. roggebloem, roggemeel, tarwebloem, tarwemeel, speltmeel, etc.
Maar je kan het beste met biologische roggemeel beginnen, omdat daar veel meer van de gewenste microorganismen op zitten dan in tarwebloem, tarwemeel.
Vervolgens gebruik je de eerste paar keer geen water maar vers zuur ananas/sinaasappelsap. Daarmee versnel je namelijk de tijd die je desem nodig heeft om te gaan leven zeg maar. Normaal gesproken krijgt namelijk eerst een bacterie de bovenhand in de cultuur. Die wil je niet, maar die produceert ook gas. Dat geeft vaak de indruk dat de desem heel snel het goed doet, en daarna inzakt. Wat er dan gebeurt is dat de pH van de cultuur daalt, en zuurder wordt. Daardoor sterft die ongewenste bacterie en kunnen de gist icm de melkzuurbacterien hun werk gaan doen. Door de cultuur vanaf het begin zuur te houden sla je die stap over.

Nou, na een aantal keer verversen heb je dan hopelijk een cultuur die actief is, lekker gistig ruikt. Wat je dan dus doet is je cultuur/desem steeds minimaal verdubbelen. Dus stel, ik heb 200 gram desem. Dan meng ik daar 100 gram bloem en 100 gram water doorheen. Zit ik op 400 gram desem. Dat laat je weer een tijd staan, waarna je een deel erafhaalt om een brood mee te bakken en je de rest weer voedt. Je houdt dus altijd de originele cultuur in leven! Dat kan op het aanrecht, of in de koelkast. In de koelkast hoef je minder vaak te voeden. Maar als je em dan lang niet gebruikt is het aan te raden om een aantal keer een verdubbeling of verdriedubbeling te doen. Wat ik vaak doe als ik het een paar weken niet gebruikt heb: Meet 100 gram af van de originele desem en vervijfvoudig dat. Dus 200 gram bloem en 200 gram water erbij.
Meestal doe ik die 100 gram dan tijdelijk in een kommetje, was ik de container uit waar ie in zat en meng vervolgens alles daar weer in terug.

Je kunt je cultuur dus ook "ombouwen" naar een andere soort bloem of meel. Gewoon beginnen te voeden met hetgeen je wil. Na een paar keer verversen is er bijna niks meer van het originele bloem/meel terug te vinden.
Adnapdinsdag 14 mei 2013 @ 18:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2013 16:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Spelt is een tarwe, de stamvader van modernere tarwesoorten. Het heeft meer gluten dan gewone tarwe.
Ja en typisch is dat ik dus wel spelt verdraag (mits het de juiste spelt soort is en niet de goedkope, winkelmeel) en het gaat dus niet om gluten want haver,rogge en bijv gerst verdraag ik wel
bloempje-moidinsdag 14 mei 2013 @ 18:32
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2013 14:54 schreef MaximusTG het volgende:
Je moet het meel een paar uur laten weken in water, maar zelfs dan krijg je niet eenzelfde soort luchtigheid die je bij half om half broden krijgt. Stel je wil dus een brood maken met 500 gram volkoren meel, 80% hydratie, zoals die in de OP. Dan meng je bv eerst 400 gram volkoren met 400 gram water voor een paar uur. Dan de rest van de ingredienten erbij. Of wat ik veel doe tegenwoordig (ik bak liefst met een mix van volkoren meel en bloem); het volkoren deel mengen met evenveel water en een heel klein beetje gist, of een lepel desem. Dat een nacht laten staan, en dan de rest erbij. Dat kneden en weer laten rijzen, dan vormen en laatste rijs. Dat is ook wat ik voor het brood dat ik hierboven postte gedaan heb. Volkoren deel met evenveel melk en een lepel desem. Dat vannacht laten fermenteren (op het aanrecht). Vanochtend bloem, boter, zout, rest melk erdoor. Kneden. 2 uur rijzen. Vormen, rijsmand, weer 2 uur rijzen. En toen ingesneden en gebakken.

Binnenkant:

[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]

Is een heerlijk zacht en smakelijk brood geworden.
Ik had nog niet gereageerd op je antwoord. Dank voor de uitleg! Ik heb echt niet eerder gehoord dat je het meel moet laten weken. Ik ga het proberen zodra ik überhaupt weer eens tijd heb om brood te maken.
bloempje-moidonderdag 16 mei 2013 @ 20:09
Levine heeft een internetwinkel geopend
http://www.broodbakshop.nl/

Die vrouw is goed bezig zeg! Lijkt me heerlijk om hier je brood mee te kunnen verdienen. :)
MaximusTGdonderdag 16 mei 2013 @ 20:10
Ja, maar dat hoeft dan dus niet meer - dat bak je dan zelf :P.
Pietverdrietdonderdag 16 mei 2013 @ 20:11
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2013 20:10 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, maar dat hoeft dan dus niet meer - dat bak je dan zelf :P.
das best triest, je dagelijks brood verdienen door het te verkopen
bloempje-moidonderdag 16 mei 2013 @ 20:11
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2013 20:10 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, maar dat hoeft dan dus niet meer - dat bak je dan zelf :P.
Ik dacht er aan het moment dat ik het postte ;) Nou ja, haar meel mee verdienen dan! :D
MaximusTGdonderdag 16 mei 2013 @ 20:13
Oh, maar die site is helemaal niet van haar. Ze schrijft alleen voor ze.
Hij doet het trouwens ook niet op het moment.
bloempje-moidonderdag 16 mei 2013 @ 20:38
Oh echt? -O-
PureEvilvrijdag 17 mei 2013 @ 13:13
Oh da's handig, ik wist niet eens dat dit topic bestond :o

Ik heb van de week voor het eerst in mn leven een brood gebakken,
'suiker' brood
164913_457630407662484_292495144_n.jpg

Alleen...Met te weinig suiker dus, verbeterpunt voor volgende keer. Maar goed, 't smaakte wel :)
bloempje-moizaterdag 18 mei 2013 @ 09:17
Vandaag eindelijk een brood gebakken met gebuild meel, maar ik had het iets donkerder verwacht. Het is eigenlijk net witbrood. -O- Jammer, dan maar weer volkoren en bloem mengen.
Pietverdrietzaterdag 18 mei 2013 @ 10:03
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2013 09:17 schreef bloempje-moi het volgende:
Vandaag eindelijk een brood gebakken met gebuild meel, maar ik had het iets donkerder verwacht. Het is eigenlijk net witbrood. -O- Jammer, dan maar weer volkoren en bloem mengen.
Natuurlijk is het net witbrood, gebuild meel is gezeefd meel, daar is alle schilletjes en zemels uit
bloempje-moizaterdag 18 mei 2013 @ 11:36
Ok, maar wat is dan precies het nut van gebuild meel?
evo87zaterdag 18 mei 2013 @ 13:37
zit tussen volkoren en witte bloem in. Heeft weer een unieke smaak en zit qua voedingwaarde tussen de twee andere in. Meer keuze is beter? :P
Dittyzaterdag 18 mei 2013 @ 16:06
leuk topic :) ben net bezig met een volkorenbrood, die mag bijna de oven in ben benieuwd of het wat gaat worden. De laatste keer wilde het deeg niet rijzen denk dat de melk te koud was. Dus nu poging 2 ;)
bloempje-moizaterdag 18 mei 2013 @ 16:13
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2013 13:37 schreef evo87 het volgende:
zit tussen volkoren en witte bloem in. Heeft weer een unieke smaak en zit qua voedingwaarde tussen de twee andere in. Meer keuze is beter? :P
Ik ben zo iemand die bij voorkeur boodschappen doet bij de Aldi omdat ze daar maar twee potten pindakaas hebben: met en zonder nootjes. :D Keuze is niet aan mij besteed.
MaximusTGzaterdag 18 mei 2013 @ 18:20
Heb gisteren bij mn ouders thuis pitabrood gebakken met AH Biologische bloem, die is ook prima voor brood volgens mij. Heb recept van Paul Hollywood gebruikt, exclusief de Nigella seeds want dat is in NL schijnbaar lastig te krijgen. Weer eens met de hand gekneed was tijdje geleden. Gelukkig kon ik het nog ;). Tis een simpel recept, 64 % hydratie, met nog wat olie. Lekker, maar niet bijzonder. Maak liever zelf naan, met yoghurt erin.
MaximusTGzondag 19 mei 2013 @ 12:44
Zooo, mooie broodbakdag vandaag; Heb een mooi broodje gebakken, met 1:1 rogge: tarwebloem/meel. Waarbij het tarwebloem/meel-deel grotendeels uit volkorentarwemeel bestaat.
Een zuurdesembrood;

brood1kl.JPGbrood2kl.JPGbrood3kl.JPGbrood4kl.JPG

Verder had ik laatst Jägartrut wat desem toegestuurd, een vlokkenvariant en eentje waar ik een heel dik/droog deeg van gemaakt had en wat ik had ingevroren. Van die laatste had ik nog een staafje zelf in de diepvries bewaard. Gisteravond eens geprobeerd of dat snel weer actief te maken is. Direct uit de diepvries in wat lauw water gedaan. Na aantal minuten was het ontdooid, met hand in kleine stukjes geperst. Verse bloem erdoorheen tot een dikke brij. Nachtje laten staan en het is alweer actief!
LeeHarveyOswaldzondag 19 mei 2013 @ 12:56
Gelijk maar ff de foto's erbij gezocht van het brood dat ik van jouw desem gemaakt heb.

av5yqt.jpg

j5z80x.jpg
Bleiezondag 19 mei 2013 @ 13:42
Ik heb vanochtend brood gebakken van dit recept. Amerikaans "French bread". Simpel, en prima te eten, maar wel erg 'hap-slik-weg', echt Amerikaans brood.
MaximusTGzondag 19 mei 2013 @ 14:29
Binnenkant brood:

brood5kl.JPGbrood6kl.JPGbrood7kl.JPGbrood8kl.JPG

@LHO: hij heeft de reis/rijs (haha) iig overleefd! Ik zag ook op je website dat je het deeg met je handen zo op de steen doet - dat is wel een beetje zonde van de rijs, niet waar? Zou je niet beter laten rijzen in een kom met een doek, of een mandje, of een provisorische "couche".
H_Tzondag 19 mei 2013 @ 15:58
Ik heb gisteren een cinnamon breakfast loaf gebakken. Erg smakelijk en zeker een aanrader voor als iemand een keer een zoet brood wil bakken :9
LeeHarveyOswaldzondag 19 mei 2013 @ 16:09
quote:
0s.gif Op zondag 19 mei 2013 14:29 schreef MaximusTG het volgende:
Binnenkant brood:

[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]

@LHO: hij heeft de reis/rijs (haha) iig overleefd! Ik zag ook op je website dat je het deeg met je handen zo op de steen doet - dat is wel een beetje zonde van de rijs, niet waar? Zou je niet beter laten rijzen in een kom met een doek, of een mandje, of een provisorische "couche".
:D Jup. Verplaatsmethode is voor verbetering vatbaar ja. Ik heb nu een witbrood (ook van je desem) in de oven, en die heb ik met bakpapiertje en al verplaatst.

Die heb ik gister 1 uur laten rijzen op 30 graden en een half uur op kamertemperatuur, vervolgens de koelkast in, vandaag nog een keer een half uur op kamertemperatuur en daarna de oven in op 30 graden.

Vervolgens uit de oven gehaald, oven naar 210 graden opgewarmd, en het mag er elk moment uit. Foto's volgen.
LeeHarveyOswaldzondag 19 mei 2013 @ 16:09
Overigens is de structuur van het brood wat jij net post echt prachtig!
LeeHarveyOswaldzondag 19 mei 2013 @ 16:39
2kkbps.jpg
minilotmaandag 20 mei 2013 @ 10:47
Maximus, waar haal jij je rijsmandjes? Ik heb wel eens online zitten zoeken, maar toen vond ik ze erg duur - ik kan me voorstellen dat jij wel weet waar ik ze goedkoop kan krijgen. :)

Verder: al het brood in huis was op en ik was echt straal vergeten dat vandaag alles dicht is. 8)7

Gelukkig lag er van een eerder project nog een restje deeg achterin de koelkast, dus maakte ik vanmorgen vroeg vier kleine maanzaadbolletjes. Toch nog ontbijt! :) Er zat melk, boter en een beetje suiker in het deeg, dus de bolletjes zijn qua structuur wat dichter en brioche-achtiger dan gewoon witbrood.
Lekker hoor! :9

BKshUYOCEAESXkf.jpg:large
MaximusTGmaandag 20 mei 2013 @ 10:52
Ja, het blijven wel dure dingen hoor - heb er laatst een aantal hier besteld:
http://www.weekendbakery.com/webshop/nl/8-banneton-riet

Ze hebben ze ook van geperst hout, die zijn veel goedkoper. Heb er twee van geperst hout, voor 750 gram deeg. En ik heb een ovalen en ronde van riet voor 1 kg deeg.
Zijn prima dingen die geperst houten, maar je krijgt niet echt dat mooie bloempatroon als bij een rieten.

Mooie bolletjes trouwens!
minilotmaandag 20 mei 2013 @ 10:53
Ah, nou, dan wacht ik wel tot ik weer eens in Frankrijk ben, want daar vind je die dingen overal voor hoogstens drie euro. :)
Pietverdrietmaandag 20 mei 2013 @ 10:56
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2013 10:53 schreef minilot het volgende:
Ah, nou, dan wacht ik wel tot ik weer eens in Frankrijk ben, want daar vind je die dingen overal voor hoogstens drie euro. :)
Merkwaardig, want daar heb me zoveel goede bakkers.
MaximusTGmaandag 20 mei 2013 @ 10:57
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2013 10:53 schreef minilot het volgende:
Ah, nou, dan wacht ik wel tot ik weer eens in Frankrijk ben, want daar vind je die dingen overal voor hoogstens drie euro. :)
Maar zijn dat dan rieten mandjes? Of van die mandjes met een doek erin. Want die zijn idd veel goedkoper. Die rieten kan ik me haast niet voorstellen dat ze maar 3 euro zijn.
minilotmaandag 20 mei 2013 @ 10:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2013 18:20 schreef MaximusTG het volgende:
Heb gisteren bij mn ouders thuis pitabrood gebakken met AH Biologische bloem, die is ook prima voor brood volgens mij. Heb recept van Paul Hollywood gebruikt, exclusief de Nigella seeds want dat is in NL schijnbaar lastig te krijgen. Weer eens met de hand gekneed was tijdje geleden. Gelukkig kon ik het nog ;). Tis een simpel recept, 64 % hydratie, met nog wat olie. Lekker, maar niet bijzonder. Maak liever zelf naan, met yoghurt erin.
Ik vond dat recept ook niet veel soeps. Pita haalt het qua smaak natuurlijk sowieso niet bij naanbrood waar yoghurt en ei doorheen zit. :9

En zelf kneden: O+ Ik hou er zo van!
Steeds als ik deeg sta te kneden (altijd met de hand dus) snap ik echt niet dat er mensen zijn die een paar honderd euro willen uitgeven aan een KitchenAid.
minilotmaandag 20 mei 2013 @ 10:59
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2013 10:57 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Maar zijn dat dan rieten mandjes? Of van die mandjes met een doek erin. Want die zijn idd veel goedkoper. Die rieten kan ik me haast niet voorstellen dat ze maar 3 euro zijn.
Volgens mij van precies het soort waar jij naar linkt. Ik zal het eens gaan uitzoeken :)
MonkNLmaandag 20 mei 2013 @ 10:59
Omdat je met een kitchenaid/kenwood meer kan dan alleen kneden :) En het staat nog eens mooi op je kookeiland/aanrecht.. :)
minilotmaandag 20 mei 2013 @ 11:02
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2013 10:59 schreef MonkNL het volgende:
Omdat je met een kitchenaid/kenwood meer kan dan alleen kneden :) En het staat nog eens mooi op je kookeiland/aanrecht.. :)
Zou in mijn vooral de toch al zeer krappe hoeveelheid aanrechtruimte opslurpen terwijl ik 'm vrijwel nergens voor nodig heb. :)

Maar als je een grote, strak opgeruimde keuken hebt is het natuurlijk wel een fraai ding.
Ik heb niet zo'n soort keuken. ;)

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 20-05-2013 11:08:56 ]
MonkNLmaandag 20 mei 2013 @ 11:04
Ben wel met je eens dat zelf kneden meer voldoening geeft! Kneed ook veel lekker zelf, alleen als ik bijv veel pizza's moet maken omdat er vrienden/fam langs komen gebruik ik lekker mijn machine.. :)
MaximusTGmaandag 20 mei 2013 @ 11:06
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2013 10:59 schreef minilot het volgende:

[..]

Volgens mij van precies het soort waar jij naar linkt. Ik zal het eens gaan uitzoeken :)
Ik zeg trouwens wel riet, dat is ook wat ze het in die webshop noemen. Maar het is "peddigrohr", wat vertaalt naar rotan.. Zit wel verschil in volgens mij.
bloempje-moimaandag 20 mei 2013 @ 20:28
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2013 11:28 schreef destrovel het volgende:

[..]

Ik heb m'n bakblik nu een nacht op de verwarming gezet (speciaal hiervoor aangezet :') ), het is nu eindelijk een beetje gerezen, tot een centimeter onder de rand van 't blik (cakevorm, want student).

K gooi het wel gewoon in de oven en zie wel wat eruit komt. Straks nieuwe gist halen :P
Is het uiteindelijk nog gelukt?
destrovelmaandag 20 mei 2013 @ 20:55
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2013 20:28 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Is het uiteindelijk nog gelukt?
Vodkabrood. Niet heel smakelijk. Vanwege drukte met de studie gebruik ik nu wel weer even premix. Over een week of 2 na de tentamens weer eens proberen :@
Jagärtrutdinsdag 21 mei 2013 @ 11:47
Je dezem heeft het naar Zweden gered, Maximus! Vanavond eens kijken hoe hij/zij het overleefd heeft, en volgende week weer aan het broodmaken!
MaximusTGvrijdag 24 mei 2013 @ 13:23
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2013 11:47 schreef Jagärtrut het volgende:
Je dezem heeft het naar Zweden gered, Maximus! Vanavond eens kijken hoe hij/zij het overleefd heeft, en volgende week weer aan het broodmaken!
En, hoe doet ie het ondertussen? Of het een hij of zij is heb ik nog niet gecontroleerd :P. Al iets mee gebakken?
Ik heb vanmiddag een deeg gemaakt, vrij simpel, 500 gr bloem, 10 gr zout, 100 gr desem en genoeg water om op ong. 65% hydratie uit te komen. Uurtje op aanrecht na kneden. Daarna in koelkast. Daar ga ik zondag mooi wat pistolets mee bakken.
MonkNLvrijdag 24 mei 2013 @ 13:37
Van de week maar eens Volkorenmeel gehaald bij de molen. Poolish gemaakt (wat een rijkere smaak). Vanochtend alles in de machine gegooid en door gekneed. Daarna deeg gevouwen, laten rijzen. Resultaat ben ik erg tevreden over!
erei5d.jpghttp:
MaximusTGvrijdag 24 mei 2013 @ 16:09
100% volkoren? Wat is het aandeel water? Mooi brood verder, ben benieuwd naar het kruim!
Jagärtrutvrijdag 24 mei 2013 @ 16:29
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 mei 2013 13:23 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

En, hoe doet ie het ondertussen? Of het een hij of zij is heb ik nog niet gecontroleerd :P. Al iets mee gebakken?
Ik heb vanmiddag een deeg gemaakt, vrij simpel, 500 gr bloem, 10 gr zout, 100 gr desem en genoeg water om op ong. 65% hydratie uit te komen. Uurtje op aanrecht na kneden. Daarna in koelkast. Daar ga ik zondag mooi wat pistolets mee bakken.
hij doet het goed!de vlokken ga ik invriezen, en de andere versie heb ik een paar keer eten gegeven en staat nu in de koelkast. Dit weekend verhuizen, volgend weekend de nieuwe oven uittesten!
MonkNLvrijdag 24 mei 2013 @ 18:26
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2013 16:09 schreef MaximusTG het volgende:
100% volkoren? Wat is het aandeel water? Mooi brood verder, ben benieuwd naar het kruim!
400gr Volkoren tarwemeel, 100gr tarwebloem. 4dl water. Kruim was stevig, maar niet te.. Had hem liever en uurtje langer laten rijzen nog, maar helaas ging dat niet vanwege de planning vanochtend.
douche-eendjevrijdag 24 mei 2013 @ 19:18
Ik vond het nu wel tijd om eens wat te proberen met poolish, dus heb deze voor het weekend op het programma:
http://www.thefreshloaf.com/recipes/mydailybread

Ben benieuwd hoe het gaat worden :)
MissHobjezaterdag 25 mei 2013 @ 10:49
quote:
14s.gif Op vrijdag 24 mei 2013 19:18 schreef douche-eendje het volgende:
Ik vond het nu wel tijd om eens wat te proberen met poolish, dus heb deze voor het weekend op het programma:
http://www.thefreshloaf.com/recipes/mydailybread

Ben benieuwd hoe het gaat worden :)
Ik heb er alle vertrouwen in ;) :D
Bleiezaterdag 25 mei 2013 @ 19:39
Ik wil vanavond / morgen weleens een brood met een deel volkorenmeel bakken. Heeft iemand een goed recept, voor een redelijke beginner?
MaximusTGzaterdag 25 mei 2013 @ 19:55
Deze is van mezelf, maar vrij simpel:
http://kookkompas.nl/5050(...)met-zaden-en-pitten/
Zou wel een vorm gebruiken!

Oh, en zaden en zo kan je eventueel weglaten.
douche-eendjezaterdag 25 mei 2013 @ 20:28
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 mei 2013 10:49 schreef MissHobje het volgende:

[..]

Ik heb er alle vertrouwen in ;) :D
Ik wat minder, het rijzen leek niet helemaal fantastisch te gaan... nou ja, anders morgen weer een poging :')
douche-eendjezaterdag 25 mei 2013 @ 20:32
quote:
17s.gif Op zaterdag 25 mei 2013 20:28 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ik wat minder, het rijzen leek niet helemaal fantastisch te gaan... nou ja, anders morgen weer een poging :')
Ow ok, staat nu 5 minuten in de oven en het is zo ongeveer al verdubbeld. Hehe :D
Bleiezaterdag 25 mei 2013 @ 20:53
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 mei 2013 19:55 schreef MaximusTG het volgende:
Deze is van mezelf, maar vrij simpel:
http://kookkompas.nl/5050(...)met-zaden-en-pitten/
Zou wel een vorm gebruiken!

Oh, en zaden en zo kan je eventueel weglaten.
Dat ziet er goed uit. Wordt wel zonder zaden idd, want die heb ik niet in huis. Wel tarwezemelen, geloof ik, misschien daar iets van doen? En die poolish, dat mag toch ook wel langer dan 8 uur staan?

Oh, nog een vraag, bedoel je ook bakken in een vorm? Of alleen reizen? En in het eerste geval, dan moet je de tweede reis toch al in de vorm doen?
MaximusTGzaterdag 25 mei 2013 @ 21:01
Ja, mag best wat langer staan hoor. Tweede rijs moet je em idd vormen en dan in je vorm doen. Kan ook in een kom met een bebloemde doek erin bv. Maar dat blijft lastig eruit krijgen denk ik.
douche-eendjezaterdag 25 mei 2013 @ 21:13
20130525_211112.jpg

Ik ben heel benieuwd hoe hij er bij het snijden uit gaat zien. Er zitten zelfs kleine luchtbelletjes onder de korst!
Bleiezaterdag 25 mei 2013 @ 21:24
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 mei 2013 21:01 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, mag best wat langer staan hoor. Tweede rijs moet je em idd vormen en dan in je vorm doen. Kan ook in een kom met een bebloemde doek erin bv. Maar dat blijft lastig eruit krijgen denk ik.
Super, ik ga hem proberen!
douche-eendjezaterdag 25 mei 2013 @ 21:31
Ow ik ben stout geweest en mijn nieuwsgierigheid heeft ervoor gezorgd dat het brood al gesneden is. Volgende keer maak ik 2 broden want dit snijd voor geen meter en ik moet echt eens een goed broodmes aanschaffen 8)7
Slechte foto zie ik nu maar... pff wat lekker :o
20130525_212924.jpg
bloempje-moizaterdag 25 mei 2013 @ 21:34
quote:
17s.gif Op zaterdag 25 mei 2013 21:31 schreef douche-eendje het volgende:
Ow ik ben stout geweest en mijn nieuwsgierigheid heeft ervoor gezorgd dat het brood al gesneden is. Volgende keer maak ik 2 broden want dit snijd voor geen meter en ik moet echt eens een goed broodmes aanschaffen 8)7
Slechte foto zie ik nu maar... pff wat lekker :o
[ link | afbeelding ]
Heb je het deeg gevouwen zoals in het recept staat of doorgeslagen? Iemand ervaring met het vouwen van het deeg? Bij mij is het resultaat meestal meer richting baksteen dan mooie kruim.
douche-eendjezaterdag 25 mei 2013 @ 21:36
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 mei 2013 21:34 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Heb je het deeg gevouwen zoals in het recept staat of doorgeslagen? Iemand ervaring met het vouwen van het deeg? Bij mij is het resultaat meestal meer richting baksteen dan mooie kruim.
Gewoon een beetje lukraak staan vouwen :@ En dit is het eerste brood wat ik op deze manier probeer.

Beter foto:
198643_648029988544657_1353820583_n.jpg
MaximusTGzaterdag 25 mei 2013 @ 21:56
Stretch and fold doe ik ook wel eens. Handige manier ook om bij wat natter deeg het glutennetwerk op te bouwen. Je voelt deeg dan steviger worden. Uit praktisch oogpunt is het dan handig om je deeg in een platte schaal te doen, die een beetje te oliën en dan folie dr over dat je ook insmeert met olie aan de binnenkant. Dan is het heel makkelijk om een paar keer dat deeg uit te rekken, op zichzelf terug te vouwen, 90 graden draaien, en dan weer rekken en vouwen.
douche-eendjezaterdag 25 mei 2013 @ 22:09
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 mei 2013 21:56 schreef MaximusTG het volgende:
Stretch and fold doe ik ook wel eens. Handige manier ook om bij wat natter deeg het glutennetwerk op te bouwen. Je voelt deeg dan steviger worden. Uit praktisch oogpunt is het dan handig om je deeg in een platte schaal te doen, die een beetje te oliën en dan folie dr over dat je ook insmeert met olie aan de binnenkant. Dan is het heel makkelijk om een paar keer dat deeg uit te rekken, op zichzelf terug te vouwen, 90 graden draaien, en dan weer rekken en vouwen.
Ik heb bij deze ook de aanbevolen autolysemethode gebruik :) Je merkt hierbij inderdaad dat met het stretch&fold het deeg ook echt steviger gaat worden, maar alsnog was het een vrij nat deeg. Maar nu een paar stukjes gegeten en het is echt heel smaakvol, jeetje.
bloempje-moizondag 26 mei 2013 @ 09:39
1zf7o5v.jpg
30my51j.jpg
2zjgorl.jpg
Che_zondag 26 mei 2013 @ 10:39
quote:
Damn, ziet er lekker uit.
bloempje-moizondag 26 mei 2013 @ 11:25
quote:
1s.gif Op zondag 26 mei 2013 10:39 schreef Che_ het volgende:

[..]

Damn, ziet er lekker uit.
Is het ook! :) Hij blijft alleen een beetje plat. Ik heb ook maar eens een rijsmandje besteld in de hoop dat het dan iets boller wordt. Helaas een van houtvezel want van riet kon ik ze niet klein vinden (ik maak altijd brood met 400 gram meel/bloem).
MaximusTGzondag 26 mei 2013 @ 12:27
Hoezo niet, je hebt ze ook van riet voor 750 gram deeg?
400 gram volkoren meel, met bv 75% water zit al aan 700 gram. En het is niet erg als het iets minder is natuurlijk.
Pietverdrietzondag 26 mei 2013 @ 12:31
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2013 12:27 schreef MaximusTG het volgende:
Hoezo niet, je hebt ze ook van riet voor 750 gram deeg?
400 gram volkoren meel, met bv 75% water zit al aan 700 gram. En het is niet erg als het iets minder is natuurlijk.
Deeg met 400 gram meel en 75% water kom ik toch echt op 1,6 kilo

Likt mij trouwens meer een beslag
MaximusTGzondag 26 mei 2013 @ 12:52
Hoe kom je in vredesnaam aan 1,6 kg? 400 gram meel, 75% daarvan aan water = 300 gram, geeft 700 gram deeg. Plus nog zout, gist etc. Bakkerspercentage he.
En dat is geen gekke hoeveelheid water voor een volkoren brood. Voor een wit brood zou je wel minder nemen natuurlijk.
Pietverdrietzondag 26 mei 2013 @ 12:55
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2013 12:52 schreef MaximusTG het volgende:
Hoe kom je in vredesnaam aan 1,6 kg? 400 gram meel, 75% daarvan aan water = 300 gram, geeft 700 gram deeg. Plus nog zout, gist etc. Bakkerspercentage he.
En dat is geen gekke hoeveelheid water voor een volkoren brood. Voor een wit brood zou je wel minder nemen natuurlijk.
Bij 400 gram meel en 300 gram water, bestaat je deeg voor 43% uit water
MaximusTGzondag 26 mei 2013 @ 13:00
Bakkerspercentage... Dat is tov de totale hoeveelheid bloem/meel.
Meel is dan in dit geval 100%, water 75%. Zout wordt vaak 2% genomen, etc.
Pietverdrietzondag 26 mei 2013 @ 13:03
Vakjargon kan tot verwarring voeren als je dat niet vermeld.
MaximusTGzondag 26 mei 2013 @ 13:06
Los van dat ik hier al vaker bakkerspercentages heb genoemd, noem ik ook gewoon de totale hoeveelheid deeg die het geeft. 700 gram dus. Wat prima in een 750 gram mandje kan. Lijkt me gewoon duidelijk.
LeeHarveyOswaldzondag 26 mei 2013 @ 14:07
920170_10151574835252088_1298421357_o.jpg

Wit zuurdesem met MaximusTG©® desem :P
MaximusTGzondag 26 mei 2013 @ 16:37
pistoletskl.jpg

Wat pistolets voor vanavond bij het eten. Zuurdesem, heeft vanaf vrijdagmiddag tot zondagmiddag in de koelkast staan rijzen.
bloempje-moizondag 26 mei 2013 @ 21:36
Weet iemand waar je greinsuiker kan kopen? Online kan ik het wel vinden, maar dan zijn de verzendkosten vier keer zo hoog als de suiker.
Ziranmaandag 27 mei 2013 @ 00:37
Luitjes,

Ik had een vraagje ; Als ik bijvoorbeeld vandaag deeg maak.. hoe lang zou ik dit dan afgedekt in de koelkast kunnen bewaren om er bijvoorbeeld de volgende dag of twee dagen(of 3 enz enz) later nog brood van te kunnen bakken?

Het liefst wil ik namelijk elke dag mijn eigen vers gebakte brood eten(nog een beetje warm yammie :) ), alleen ik heb niet elke dag de kans om s' ochtends vroeg of s' nachts deeg te maken.
Of bijvoorbeeld s'ochtends maken en dan in de avond pas bakken voor lekkere warme broodjes bij de soep.
LeeHarveyOswaldmaandag 27 mei 2013 @ 08:37
Dat gaat prima :)
bloempje-moimaandag 27 mei 2013 @ 09:38
Toen ik laatst mijn tweede rijs in de koelkast zette voor zo'n 6-8 uur, was het wel volledig ingezakt. :(
LeeHarveyOswaldmaandag 27 mei 2013 @ 09:41
Je gist wordt inactiever, maar het zou niet dood moeten gaan. Ik zou het wel voor de eerste rijs in de koelkast zetten, en voor het bakken ruim de tijd geven om weer tot leven te komen.
MaximusTGmaandag 27 mei 2013 @ 09:42
Dat is ook niet zo gek natuurlijk, je deeg is dan nog volop actief van de eerste rijs. Niet meteen afgekoeld als het in de koelkast staat, dus dat rijst lekker door. Zal er ongetwijfeld langer over doen dan buiten de koelkast, maar 6-8 uur is dan erg lang.
Dan kan je misschien beter je deeg voor het laatste deel van de eerste rijs in de koelkast zetten. Dan daarna vormen en voor de tweede rijs weer terugzetten in de koelkast.

@LHO; die gist was niet dood, dat deeg was overrezen. Dan kan het glutennetwerk de opgebouwde gassen niet meer vasthouden en zakt het in.
LeeHarveyOswaldmaandag 27 mei 2013 @ 09:45
Dus minder gist gebruiken, of in een eerder stadium de koeling in?
bloempje-moimaandag 27 mei 2013 @ 09:46
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2013 09:42 schreef MaximusTG het volgende:
Dat is ook niet zo gek natuurlijk, je deeg is dan nog volop actief van de eerste rijs. Niet meteen afgekoeld als het in de koelkast staat, dus dat rijst lekker door. Zal er ongetwijfeld langer over doen dan buiten de koelkast, maar 6-8 uur is dan erg lang.
Dan kan je misschien beter je deeg voor het laatste deel van de eerste rijs in de koelkast zetten. Dan daarna vormen en voor de tweede rijs weer terugzetten in de koelkast.

@LHO; die gist was niet dood, dat deeg was overrezen. Dan kan het glutennetwerk de opgebouwde gassen niet meer vasthouden en zakt het in.
Thanks, ik baalde er wel wat van. Vooral omdat ik het nu niet zo snel meer aandurf terwijl het juist zo handig kan zijn om de koelkast er bij te gebruiken. Ik ga het binnenkort nog eens proberen. :) Vandaag ga ik je volkorenbrood met poolish proberen. :Y
MaximusTGmaandag 27 mei 2013 @ 09:51
@LHO, vooral dat laatste is belangrijk, je moet die activiteit van de gist naar beneden halen voor je het deeg vormt (tenzij je er gewoon bij blijft om te controleren, bv als je de rijs net een uurtje langer wil maken omdat je even weg moet). Maar als je het echt 6-8 uur wil laten staan, dat is best lastig uitkienen. Dan is het handiger om te zorgen dat het na die 6-8 uur tijdens het opwarmen buiten de koelkast nog de laatste beetjes kan rijzen.

@bloempje-moi; koelkast is vooral handig voor een lange eerste rijs. Tweede rijs doe ik zelf eigenlijk nooit in de koelkast. Al was het maar omdat het lastig is qua ruimte :P.
Ben benieuwd, succes met het volkorenbrood (die 50/50 bedoel je he? die is volledig op kamertemperatuur iig ;) ) !
bloempje-moimaandag 27 mei 2013 @ 09:54
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2013 09:51 schreef MaximusTG het volgende:
@LHO, vooral dat laatste is belangrijk, je moet die activiteit van de gist naar beneden halen voor je het deeg vormt (tenzij je er gewoon bij blijft om te controleren, bv als je de rijs net een uurtje langer wil maken omdat je even weg moet). Maar als je het echt 6-8 uur wil laten staan, dat is best lastig uitkienen. Dan is het handiger om te zorgen dat het na die 6-8 uur tijdens het opwarmen buiten de koelkast nog de laatste beetjes kan rijzen.

@bloempje-moi; koelkast is vooral handig voor een lange eerste rijs. Tweede rijs doe ik zelf eigenlijk nooit in de koelkast. Al was het maar omdat het lastig is qua ruimte :P.
Ben benieuwd, succes met het volkorenbrood (die 50/50 bedoel je he? die is volledig op kamertemperatuur iig ;) ) !
Wel zo veilig! :D
Ik ben nu aan het uitrekenen hoe ik het moet aanpassen aan mijn 400 gram brood.
MaximusTGmaandag 27 mei 2013 @ 09:58
Daar had ik voor dat brood een google drive gedeelde spreadsheet voor gemaakt:

https://docs.google.com/s(...)zV192cWc&usp=sharing

Kan je gewenste totale deeggewicht invullen. Alleen omdat google docs geen breuken ondersteund staat gist en zout in grammen en in procenten van een hele teaspoon. Dus 10% tsp bij gist is dus 1/10 teaspoon gist.
MissHobjemaandag 27 mei 2013 @ 09:59
Ik deed mijn zuurdesem brood de 2e rijs in de koelkast (complete nacht) en dan zodra de oven heet is, deeg in oven. Fantastische korst! Deeg laat ik dus niet op temperatuur komen. Werkt perfecto.
bloempje-moimaandag 27 mei 2013 @ 10:04
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2013 09:58 schreef MaximusTG het volgende:
Daar had ik voor dat brood een google drive gedeelde spreadsheet voor gemaakt:

https://docs.google.com/s(...)zV192cWc&usp=sharing

Kan je gewenste totale deeggewicht invullen. Alleen omdat google docs geen breuken ondersteund staat gist en zout in grammen en in procenten van een hele teaspoon. Dus 10% tsp bij gist is dus 1/10 teaspoon gist.
Wow! :D Dank!
MaximusTGmaandag 27 mei 2013 @ 10:05
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2013 10:04 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Wow! :D Dank!
Geen dank! Als je de percentages van de zaden en pitten op 0 zet dan rekent die ook niet mee voor het totaal
bloempje-moimaandag 27 mei 2013 @ 10:13
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2013 10:05 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Geen dank! Als je de percentages van de zaden en pitten op 0 zet dan rekent die ook niet mee voor het totaal
Poolish done! 0.24 gram gist is nog even moeilijk met mijn keukenweegschaal. Hopelijk heb ik er niet te veel in gedaan.... And now we wait.
MaximusTGmaandag 27 mei 2013 @ 10:17
Haha, ja, das wel heel weinig he. 1/10 teaspoon. Maar goed, een uurtje of 8 verandert veel.
Overigens, zorg wel dat je altijd netjes alles in je kom naar beneden toe werkt, met een spatel oid. Vaak zitten de randen van een kom helemaal vol met deegresten na mengen/kneden/roeren. Zeker bij kleine hoeveelheden kan het "verlies" aan deeg flink oplopen als je dat niet doet.

Ga je in een vorm laten rijzen voor de tweede rijs? Oh, en probeer wat stoom in je oven te krijgen als je het brood erin doet!
Che_maandag 27 mei 2013 @ 10:48
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2013 09:58 schreef MaximusTG het volgende:
Daar had ik voor dat brood een google drive gedeelde spreadsheet voor gemaakt:

https://docs.google.com/s(...)zV192cWc&usp=sharing

Kan je gewenste totale deeggewicht invullen. Alleen omdat google docs geen breuken ondersteund staat gist en zout in grammen en in procenten van een hele teaspoon. Dus 10% tsp bij gist is dus 1/10 teaspoon gist.
Dit soort dingen ook bij de OP voegen :P
MaximusTGmaandag 27 mei 2013 @ 10:56
Je kan maar beperkt posts aanpassen op Fok!, zonder abo. En laat ik die spreadsheet nu net na het aanmaken van dit topic gemaakt hebben ;). Maar idd, voor de volgende!
douche-eendjemaandag 27 mei 2013 @ 11:02
Och we zijn nu bijna toe aan een nieuw topic toch? Ik moet ook maar eens op zoek naar een rijsmandje. Wat zijn nog meer handige spullen voor een beginner?
MaximusTGmaandag 27 mei 2013 @ 11:10
Poeeeee, tja, ligt er aan wat voor brood je wil bakken natuurlijk. Maar voor de meer Franse (of Duitse), rustieke broden;

Rijsmandjes
Deegkom
Spatel
Deegsteker
Grootverpakking gist
Goede kwaliteit, maar ook met genoeg gluten, bloem en/of meel
Verschillende zaden en pitten
Mesje om in te snijden (lame)
Canvas mat om losse broden op te laten rijzen (couche)
Steen voor in de oven
Schieter

Denk dat ik het dan wel grotendeels heb. Maar je kan natuurlijk een heleboel van die dingen vervangen door andere dingen, die er misschien niet specifiek voor bedoeld zijn.
Che_maandag 27 mei 2013 @ 11:13
Maximus, weet je ook hoe je naan moet maken?
MaximusTGmaandag 27 mei 2013 @ 11:17
Ik maak idd ook wel eens naan, gebruik meestal dit recept:
http://www.manjulaskitchen.com/2007/05/22/naan-bread/
In hoeverre dat authentiek is weet ik niet, maar het filmpje is iig van een Indiase vrouw :P.
LeeHarveyOswaldmaandag 27 mei 2013 @ 11:20
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2013 11:17 schreef MaximusTG het volgende:
Ik maak idd ook wel eens naan, gebruik meestal dit recept:
http://www.manjulaskitchen.com/2007/05/22/naan-bread/
In hoeverre dat authentiek is weet ik niet, maar het filmpje is iig van een Indiase vrouw :P.
Echt authentiek is het pas als je de naan tegen de wanden van je oven aanplakt :+
Che_maandag 27 mei 2013 @ 11:23
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2013 11:17 schreef MaximusTG het volgende:
Ik maak idd ook wel eens naan, gebruik meestal dit recept:
http://www.manjulaskitchen.com/2007/05/22/naan-bread/
In hoeverre dat authentiek is weet ik niet, maar het filmpje is iig van een Indiase vrouw :P.
Post wat foto's als je het de volgende keer maakt. Ben wel benieuwd :9

naanbaking72.jpg

:9~
MaximusTGmaandag 27 mei 2013 @ 11:34
Dat ziet er wel gaaf uit ja, wel wat lastig in huis :P. Maar is dat wel echt naan? Want het komt van deze pagina:
http://jchevy.wordpress.com/?s=naan&searchsubmit=Find+%C2%BB

Koerdische bakkerij?

Heb hier nog wel een foto van een keer toen ik naan had gebakken:
https://dl.dropboxusercon(...)aanbrood110312_5.jpg

Heb al mn broodfoto's in mn dropbox staan, van de meeste inclusief thumbnail om hier te posten, en dat is samen meer dan 400 foto's :P.
Che_maandag 27 mei 2013 @ 12:01
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2013 11:34 schreef MaximusTG het volgende:
Dat ziet er wel gaaf uit ja, wel wat lastig in huis :P. Maar is dat wel echt naan? Want het komt van deze pagina:
http://jchevy.wordpress.com/?s=naan&searchsubmit=Find+%C2%BB

Koerdische bakkerij?

Blijkbaar, heb het van google :P

In principe is naan gewoon plat brood wat je ook kan oprollen. Althans, zo is het in het Midden-Oosten. Geen idee hoe dat in India enzo is.
LeeHarveyOswaldmaandag 27 mei 2013 @ 12:06
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2013 11:34 schreef MaximusTG het volgende:
Dat ziet er wel gaaf uit ja, wel wat lastig in huis :P. Maar is dat wel echt naan? Want het komt van deze pagina:
http://jchevy.wordpress.com/?s=naan&searchsubmit=Find+%C2%BB

Koerdische bakkerij?

Heb hier nog wel een foto van een keer toen ik naan had gebakken:
https://dl.dropboxusercon(...)aanbrood110312_5.jpg

Heb al mn broodfoto's in mn dropbox staan, van de meeste inclusief thumbnail om hier te posten, en dat is samen meer dan 400 foto's :P.
Naan wordt in een tandoor gebakken, dit is in elk geval hoe ik het ken :)

tandoor-4.jpg

Er staan op Youtube filmpjes hoe je zelf een mini-tandoor uit bloempotten kunt bouwen. Ik weet alleen niet of de buren dat leuk vinden, als ik er een op het balkon bouw :D
LeeHarveyOswaldmaandag 27 mei 2013 @ 12:09
Als mn keuken wat groter was :D

26-l-9909-250x250.jpg
bloempje-moimaandag 27 mei 2013 @ 15:22
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2013 10:17 schreef MaximusTG het volgende:
Haha, ja, das wel heel weinig he. 1/10 teaspoon. Maar goed, een uurtje of 8 verandert veel.
Overigens, zorg wel dat je altijd netjes alles in je kom naar beneden toe werkt, met een spatel oid. Vaak zitten de randen van een kom helemaal vol met deegresten na mengen/kneden/roeren. Zeker bij kleine hoeveelheden kan het "verlies" aan deeg flink oplopen als je dat niet doet.

Ga je in een vorm laten rijzen voor de tweede rijs? Oh, en probeer wat stoom in je oven te krijgen als je het brood erin doet!
Er verandert nog helemaal niets -O- Moet het ondertussen niets bubbeltjes hebben oid?
MaximusTGmaandag 27 mei 2013 @ 15:23
Ja, dat zou ik wel verwachten ja. Was het wel genoeg gist? Het klopt dat het heel weinig is, daarom staat het ook zo lang. Maar voor jouw hoeveelheid zit je op ongeveer een tiende teaspoon. Kun je inschatten of je er ongeveer zo veel bij hebt gedaan? Want dat krijg je natuurlijk nooit op je weegschaal gewogen.
Anders meng je er nu nog eens zoveel doorheen en laat je het nog staan tot wanneer je het oorspronkelijk zou laten staan en kijk je hoe het er dan voor staat, als je bang bent dat het niet genoeg was.
Maar vergeet niet dat het deeg hierna als het volledig gemengd en gekneed is alsnog twee keer moet rijzen.

[ Bericht 90% gewijzigd door MaximusTG op 27-05-2013 15:29:00 ]
bloempje-moimaandag 27 mei 2013 @ 15:30
:N
2zdvnzt.jpg

Wachten? Meer gist erbij mengen? Ik dacht eerder dat ik er te veel dan te weinig bij had gedaan.
bloempje-moimaandag 27 mei 2013 @ 15:32
Ik doe er nog wel een beetje doorheen. Iets bubbelends moet het toch wel hebben lijkt me.

Edit: Jezus wat een smerige foto :D Het is echt alleen meel hoor!
MaximusTGmaandag 27 mei 2013 @ 15:32
Pff, moeilijk hoor, ik heb nooit gekeken hoe het er halverwege uitzag, ik meng het meestal voor het slapengaan om 12.00 snachts of zo, en dan volgende ochtend was het bubbelig.
Doe er maar nog wat doorheen ja, dat kan niet echt kwaad hoor, is ie alleen misschien wat sneller bij de volgende twee rijsstappen.

Oh, ik zie trouwens wel dat er nog wat meer zout in het deeg mag, doe er bij jou straks maar 8 gram zout bij, dat is een bakkerspercentage van ongeveer 2%.
bloempje-moimaandag 27 mei 2013 @ 15:36
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2013 15:32 schreef MaximusTG het volgende:
Pff, moeilijk hoor, ik heb nooit gekeken hoe het er halverwege uitzag, ik meng het meestal voor het slapengaan om 12.00 snachts of zo, en dan volgende ochtend was het bubbelig.
Doe er maar nog wat doorheen ja, dat kan niet echt kwaad hoor, is ie alleen misschien wat sneller bij de volgende twee rijsstappen.

Oh, ik zie trouwens wel dat er nog wat meer zout in het deeg mag, doe er bij jou straks maar 8 gram zout bij, dat is een bakkerspercentage van ongeveer 2%.
Nog een klein beetje gist erbij gedaan. Het had wel iets gedaan merkte ik toen ik het mengde. We wachten het nog even af. Het is toch altijd net een science project :)
MaximusTGmaandag 27 mei 2013 @ 21:17
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2013 15:36 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Nog een klein beetje gist erbij gedaan. Het had wel iets gedaan merkte ik toen ik het mengde. We wachten het nog even af. Het is toch altijd net een science project :)
En, wil het nog een beetje?
douche-eendjemaandag 27 mei 2013 @ 21:19
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2013 11:10 schreef MaximusTG het volgende:
Poeeeee, tja, ligt er aan wat voor brood je wil bakken natuurlijk. Maar voor de meer Franse (of Duitse), rustieke broden;

Rijsmandjes
Deegkom
Spatel
Deegsteker
Grootverpakking gist
Goede kwaliteit, maar ook met genoeg gluten, bloem en/of meel
Verschillende zaden en pitten
Mesje om in te snijden (lame)
Canvas mat om losse broden op te laten rijzen (couche)
Steen voor in de oven
Schieter

Denk dat ik het dan wel grotendeels heb. Maar je kan natuurlijk een heleboel van die dingen vervangen door andere dingen, die er misschien niet specifiek voor bedoeld zijn.
Ik ga eens even op zoek :)
bloempje-moimaandag 27 mei 2013 @ 21:28
quote:
1s.gif Op maandag 27 mei 2013 21:17 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

En, wil het nog een beetje?
Er kwamen bubbels! :D Niet helemaal zoveel als ik had gewild, maar ik wil er ook geen nachtwerk van maken. Ik had alleen even niet in de gaten hoe nat het deeg was toen ik heel enthousiast met mijn handjes aan het kneden sloeg. Nu zit er dus wel een beetje meer bloem in om het te kunnen handelen. Heb er ook nog een klein beetje gist bij gedaan (echt heel weinig) en het staat nu voor de eerste rijs. Het staat nu een goed uur en er is nog bar weinig gegroeid en gerezen moet ik zeggen. Gisteren heb ik nog een brood met dit gist gebakken dus het leeft. Misschien toch te weinig gist?
Snap er weinig van.
MaximusTGdinsdag 28 mei 2013 @ 10:35
Nou, ik ben em zelf ook weer aan het maken, kunnen we mooi vergelijken ;). Heb van alle stappen nu foto's gemaakt!