Maar na een uur ligt er nog steeds gewoon de homp deeg die ik erin had gedaan te wachtenquote:260 gram tarwebloem
150 gram volkorenmeel
15 gram gebroken lijnzaad
7 gram droge gist
8 gram zout
125 gram melk, lauwwarm
75 gram water, lauwwarm
1 groot ei (60 ml), los geklopt
30 gram ongezouten zachte roomboter
Doe tarwebloem, volkorenmeel, lijnzaad, droge gist en zout in de kom en roer door elkaar. Voeg de boter, het water, de melk en het ei toe en roer met een pollepel of platte klopper door elkaar. Kneed met de deeghaak in ± 15 minuten (stand 2 KA) tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat.
1e rijs:
Vet een grote kom in met wat olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur in volume verdubbelen.
Bijzonderquote:Op zondag 12 mei 2013 16:39 schreef destrovel het volgende:
Schiet mij maar lek. Instructies tot de letter gevolgd:
[..]
Maar na een uur ligt er nog steeds gewoon de homp deeg die ik erin had gedaan te wachten
Theedoek. Heb er nu maar plastic overheen getrokkenquote:Op zondag 12 mei 2013 16:45 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
BijzonderHeb je het afgedekt en waarmee?
Op een relatief warme plaats zonder tocht?quote:Op zondag 12 mei 2013 16:54 schreef destrovel het volgende:
[..]
Theedoek. Heb er nu maar plastic overheen getrokken
Hoe warm was je water?quote:Op zondag 12 mei 2013 16:39 schreef destrovel het volgende:
Schiet mij maar lek. Instructies tot de letter gevolgd:
[..]
Maar na een uur ligt er nog steeds gewoon de homp deeg die ik erin had gedaan te wachten
Ik heb een maandje geleden gist gekocht. Deze is van DLR, houdbaar tot 12/2016. Gewoon in de kast bewaard, dus staat koel en droog. Het was een dicht zakje. Maargoed. Ik heb nog ingrediënten, dus ik ga het gewoon nóg een keer proberenquote:Op zondag 12 mei 2013 17:32 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, kom op zeg, dat kán toch haast niet anders dan dat er iets met die gist van je is? Welke gist gebruik je? Nog wel houdbaar? Dichte verpakking? Was je deeg weer uitgedroogd? Plastic gebruiken of een natte theedoek. Geen droge.
-Was je deeg elastisch?quote:Op zondag 12 mei 2013 17:38 schreef destrovel het volgende:
I
[..]
Ik heb een maandje geleden gist gekocht. Deze is van DLR, houdbaar tot 12/2016. Gewoon in de kast bewaard, dus staat koel en droog. Het was een dicht zakje. Maargoed. Ik heb nog ingrediënten, dus ik ga het gewoon nóg een keer proberen
Dit keer met een ander merk gist, want ik heb ondertussen ook al iets van 4 soorten.
Dr. Oetker een aanrader?
Deeg is elastisch, ingredienten op kamertemperatuur, 10 minuten gekneed.quote:Op zondag 12 mei 2013 17:45 schreef Revje1 het volgende:
[..]
-Was je deeg elastisch?
-Heb je koud lauw of warm water gebruikt?
-Hoelang heb je het deeg gekneed?
En waar koop jij je meel en bloem?quote:Op zondag 12 mei 2013 18:29 schreef destrovel het volgende:
[..]
Deeg is elastisch, ingredienten op kamertemperatuur, 10 minuten gekneed.
Al eerder gedaan. Nu weer. En er gebeurt gewoon helemaal niets.quote:Op zondag 12 mei 2013 19:45 schreef MaximusTG het volgende:
Dat doet in dit geval niet ter zaken he? Nog geen 500 gram totaal bloem/meel, 7 gram gist, alles op kamertemperatuur. Dat had gewoon moeten rijzen.
Die gist is niet goed.
Heb het al eerder gezegd, maar pak dit nou eens een beetje analytisch aan. Meng in een aantal kleine bakjes een mengsel van een paar lepels bloem en een paar water en een klein theelepeltje gist. Gebruik alle soorten die je hebt. Dan moet er toch iets gebeuren..
Amsterdam. Als 't kraanwater daar écht zo erg was had 't wel eerder naar voren gekomen denk ikquote:Op zondag 12 mei 2013 20:15 schreef MaximusTG het volgende:
Gewoon de groene dr oetker zakjes zijn prima. Is allemaal hetzelfde in feite.
Waar woon je ergens? Gebruik anders eens voor de zekerheid flessenwater.
Geen supermarkt bloem of meel kopen he.quote:Op zondag 12 mei 2013 20:22 schreef destrovel het volgende:
[..]
Amsterdam. Als 't kraanwater daar écht zo erg was had 't wel eerder naar voren gekomen denk ik
Goed, morgen dr. Oetker halen dus. En tarwebloem, heb vandaag zo'n beetje 2 kilo meel er doorheen gejaagd
Waarom niet?quote:Op maandag 13 mei 2013 08:50 schreef Revje1 het volgende:
[..]
Geen supermarkt bloem of meel kopen he.
Ik heb m'n bakblik nu een nacht op de verwarming gezet (speciaal hiervoor aangezetquote:Op maandag 13 mei 2013 08:13 schreef Bleie het volgende:
Ik woon ook in Amsterdam, maar heb nooit problemen met rijzen van mn deeg.
Omdat bloem in de supermarkt meestal alleen geschikt is om koekjes enzo mee te maken en te slechte kwaliteit is om brood mee te maken. Nu kan ik niet over elke supermarkt oordelen maar wil je goed spul hebben ga dan naar de bakker.quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |