abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 12 mei 2013 @ 16:39:09 #151
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126390895
Schiet mij maar lek. Instructies tot de letter gevolgd:

quote:
260 gram tarwebloem
150 gram volkorenmeel
15 gram gebroken lijnzaad
7 gram droge gist
8 gram zout
125 gram melk, lauwwarm
75 gram water, lauwwarm
1 groot ei (60 ml), los geklopt
30 gram ongezouten zachte roomboter

Doe tarwebloem, volkorenmeel, lijnzaad, droge gist en zout in de kom en roer door elkaar. Voeg de boter, het water, de melk en het ei toe en roer met een pollepel of platte klopper door elkaar. Kneed met de deeghaak in ± 15 minuten (stand 2 KA) tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat.

1e rijs:
Vet een grote kom in met wat olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur in volume verdubbelen.
Maar na een uur ligt er nog steeds gewoon de homp deeg die ik erin had gedaan te wachten :')
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
  zondag 12 mei 2013 @ 16:45:32 #152
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126391213
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 16:39 schreef destrovel het volgende:
Schiet mij maar lek. Instructies tot de letter gevolgd:

[..]

Maar na een uur ligt er nog steeds gewoon de homp deeg die ik erin had gedaan te wachten :')
Bijzonder :D Heb je het afgedekt en waarmee?
  zondag 12 mei 2013 @ 16:54:39 #153
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126391660
quote:
17s.gif Op zondag 12 mei 2013 16:45 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Bijzonder :D Heb je het afgedekt en waarmee?
Theedoek. Heb er nu maar plastic overheen getrokken :')
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
pi_126391718
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 16:54 schreef destrovel het volgende:

[..]

Theedoek. Heb er nu maar plastic overheen getrokken :')
Op een relatief warme plaats zonder tocht?
  zondag 12 mei 2013 @ 17:01:17 #155
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_126391986
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 16:39 schreef destrovel het volgende:
Schiet mij maar lek. Instructies tot de letter gevolgd:

[..]

Maar na een uur ligt er nog steeds gewoon de homp deeg die ik erin had gedaan te wachten :')
Hoe warm was je water?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 12 mei 2013 @ 17:02:41 #156
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126392065
Ik heb alles eerst een uurtje laten staan om op kamertemperatuur te komen. Gewoon in de kamer waar ik zelf ook zit, dus zal wel een graadje of 18-19 zijn.
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
pi_126392370
Is je gist niet gewoon dood? Het schijnt toch ook zo te zijn dat je gist beter niet in het begin al in aanraking moet laten komen met het zout? Op dat laatste let ik eigenlijk nooit zo erg.
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 17:32:03 #158
91830 MaximusTG
pi_126393490
Ja, kom op zeg, dat kán toch haast niet anders dan dat er iets met die gist van je is? Welke gist gebruik je? Nog wel houdbaar? Dichte verpakking? Was je deeg weer uitgedroogd? Plastic gebruiken of een natte theedoek. Geen droge.
  zondag 12 mei 2013 @ 17:38:40 #159
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126393803
I
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 17:32 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, kom op zeg, dat kán toch haast niet anders dan dat er iets met die gist van je is? Welke gist gebruik je? Nog wel houdbaar? Dichte verpakking? Was je deeg weer uitgedroogd? Plastic gebruiken of een natte theedoek. Geen droge.
Ik heb een maandje geleden gist gekocht. Deze is van DLR, houdbaar tot 12/2016. Gewoon in de kast bewaard, dus staat koel en droog. Het was een dicht zakje. Maargoed. Ik heb nog ingrediënten, dus ik ga het gewoon nóg een keer proberen :')
Dit keer met een ander merk gist, want ik heb ondertussen ook al iets van 4 soorten.
Dr. Oetker een aanrader?
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
pi_126394102
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 17:38 schreef destrovel het volgende:
I

[..]

Ik heb een maandje geleden gist gekocht. Deze is van DLR, houdbaar tot 12/2016. Gewoon in de kast bewaard, dus staat koel en droog. Het was een dicht zakje. Maargoed. Ik heb nog ingrediënten, dus ik ga het gewoon nóg een keer proberen :')
Dit keer met een ander merk gist, want ik heb ondertussen ook al iets van 4 soorten.
Dr. Oetker een aanrader?


-Was je deeg elastisch?
-Heb je koud lauw of warm water gebruikt?
-Hoelang heb je het deeg gekneed?
  zondag 12 mei 2013 @ 18:29:33 #161
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126395766
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 17:45 schreef Revje1 het volgende:

[..]

-Was je deeg elastisch?
-Heb je koud lauw of warm water gebruikt?
-Hoelang heb je het deeg gekneed?
Deeg is elastisch, ingredienten op kamertemperatuur, 10 minuten gekneed.
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
pi_126398455
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 18:29 schreef destrovel het volgende:

[..]

Deeg is elastisch, ingredienten op kamertemperatuur, 10 minuten gekneed.
En waar koop jij je meel en bloem?
Als ik kneed dan heb ik het na 10 minuten kneden best warm gekregen. Deeg mag je best flink beet pakken. Als je grondstoffen kamertemperatuur zijn dan moet je het door het kneden zorgen dat het wel 27 a 28 graden word. Ook dat helpt bij een beter rijsproces
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 19:45:56 #163
91830 MaximusTG
pi_126399199
Dat doet in dit geval niet ter zake he? Nog geen 500 gram totaal bloem/meel, 7 gram gist, alles op kamertemperatuur. Dat had gewoon moeten rijzen.
Die gist is niet goed.
Heb het al eerder gezegd, maar pak dit nou eens een beetje analytisch aan. Meng in een aantal kleine bakjes een mengsel van een paar lepels bloem en een paar water en een klein theelepeltje gist. Gebruik alle soorten die je hebt. Dan moet er toch iets gebeuren..

[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 12-05-2013 20:05:12 ]
  zondag 12 mei 2013 @ 20:10:57 #164
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126400546
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 19:45 schreef MaximusTG het volgende:
Dat doet in dit geval niet ter zaken he? Nog geen 500 gram totaal bloem/meel, 7 gram gist, alles op kamertemperatuur. Dat had gewoon moeten rijzen.
Die gist is niet goed.
Heb het al eerder gezegd, maar pak dit nou eens een beetje analytisch aan. Meng in een aantal kleine bakjes een mengsel van een paar lepels bloem en een paar water en een klein theelepeltje gist. Gebruik alle soorten die je hebt. Dan moet er toch iets gebeuren..
Al eerder gedaan. Nu weer. En er gebeurt gewoon helemaal niets.

Ik heb nu nog een keer het recept gevolgd, dit keer zonder zout in geval ik daarmee die gist om zeep help. Anders morgen nieuwe gist halen. Iemand tips welke goed is?
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 20:15:32 #165
91830 MaximusTG
pi_126400796
Gewoon de groene dr oetker zakjes zijn prima. Is allemaal hetzelfde in feite.
Waar woon je ergens? Gebruik anders eens voor de zekerheid flessenwater.
pi_126401048
Laat gist en zout niet met elkaar in aanraking komen.
  zondag 12 mei 2013 @ 20:22:50 #167
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126401246
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 20:15 schreef MaximusTG het volgende:
Gewoon de groene dr oetker zakjes zijn prima. Is allemaal hetzelfde in feite.
Waar woon je ergens? Gebruik anders eens voor de zekerheid flessenwater.
Amsterdam. Als 't kraanwater daar écht zo erg was had 't wel eerder naar voren gekomen denk ik :P

Goed, morgen dr. Oetker halen dus. En tarwebloem, heb vandaag zo'n beetje 2 kilo meel er doorheen gejaagd :')
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 20:59:11 #168
91830 MaximusTG
pi_126403528
Nou ja, meer in het kader van alle variabelen uitsluiten he.
Ik heb trouwens zelf tegenwoordig een 500 gramsverpakking gist in de kast staan. Van Bruggeman.
Maar de laatste broden die ik hier gepost heb zijn allemaal met desem gemaakt. Vroeger gebruikte ik ook die dr oetker zakjes.
pi_126409209
Als ik gist was in 020, dan had ik ook een einde aan mn leven gemaakt, en niet alleen om het kraanwater :D :P
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_126418837
Ik woon ook in Amsterdam, maar heb nooit problemen met rijzen van mn deeg. :6
pi_126419188
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 20:22 schreef destrovel het volgende:

[..]

Amsterdam. Als 't kraanwater daar écht zo erg was had 't wel eerder naar voren gekomen denk ik :P

Goed, morgen dr. Oetker halen dus. En tarwebloem, heb vandaag zo'n beetje 2 kilo meel er doorheen gejaagd :')
Geen supermarkt bloem of meel kopen he.
  maandag 13 mei 2013 @ 08:53:57 #172
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_126419239
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2013 08:50 schreef Revje1 het volgende:

[..]

Geen supermarkt bloem of meel kopen he.
Waarom niet?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 13 mei 2013 @ 11:28:11 #173
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126422855
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2013 08:13 schreef Bleie het volgende:
Ik woon ook in Amsterdam, maar heb nooit problemen met rijzen van mn deeg. :6
Ik heb m'n bakblik nu een nacht op de verwarming gezet (speciaal hiervoor aangezet :') ), het is nu eindelijk een beetje gerezen, tot een centimeter onder de rand van 't blik (cakevorm, want student).

K gooi het wel gewoon in de oven en zie wel wat eruit komt. Straks nieuwe gist halen :P
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
pi_126432702
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2013 08:53 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waarom niet?
Omdat bloem in de supermarkt meestal alleen geschikt is om koekjes enzo mee te maken en te slechte kwaliteit is om brood mee te maken. Nu kan ik niet over elke supermarkt oordelen maar wil je goed spul hebben ga dan naar de bakker.
  † In Memoriam † maandag 13 mei 2013 @ 16:05:52 #175
91830 MaximusTG
pi_126432894
Met Koopmans Biotarwe kan je anders perfect brood bakken. Hoog glutengehalte. Maar je moet wel weten welke te kiezen in de supermarkt. Is kwestie van proberen omdat we in NL geen gegevens over type bloem/meel op pak zetten.

Maar zelfs met slechte bloem zou destrovel een rijs moeten zien van z'n deeg.

[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 13-05-2013 16:15:54 ]
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')