abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  † In Memoriam † donderdag 9 mei 2013 @ 10:48:17 #101
91830 MaximusTG
pi_126253908
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 10:05 schreef Isabeau het volgende:
De laatste keer dat ik brood heb klaargemaakt was een recept voor Allinsonbrood. Dat was heavy zeg :o

Verder vind ik het grootste voordeel van zelf brood maken dat het warm is en warm brood is O+
Ja maar, ja maar, je moet het wel laten afkoelen voordat je het snijdt eigenlijk.. Dat is zonde van het brood. Dan droogt het veel sneller uit.

quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 10:35 schreef Hawaii_Tim het volgende:
Hobje en/of Maximus: ik zie op de foto's dat jullie allebei keurig een rekje gebruiken om het brood af te laten koelen. Is het voordeel van op die manier koelen groot genoeg om zo'n rekje tot een echte aanrader te maken of wil het ook prima zonder?
Nou, het is idd wat bloempje-moi zegt, de onderkant wordt anders vochtig. Maar ik moet er nog een kopen hoor, dit zijn rekjes van een bbqtje met alufolieballen eronder :D.

quote:
6s.gif Op donderdag 9 mei 2013 10:08 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Ik vroeg mij al af hoe jij al die broden opkrijgt of hoeveel mensen er wel niet bij je in huis wonen. :) Ik bak nu een keer in de twee dagen een 400 gram brood. Daar doe ik ongeveer twee keer ontbijt en twee keer lunch mee. De tweede lunch is dan wel moeizaam; dan is het al wat te oud naar mijn smaak. Ik merkte dat dat semolinabrood iets langer goed blijft.
Sinds ik nu de afgelopen twee weken alleen maar zelfgemaakt brood eet merk ik wel dat het minder vult minder, ik er meer van eet en ik volgens mij een kilo ben aangekomen! :@ Ik moet dus nog even zoeken naar brood dat wel goed vult, maar 100% volkoren vind ik te machtig. Per ongeluk kocht ik laatst een zak gebuild meel, misschien dat dat helpt.
Nou eet ik wel best veel brood, dus ik krijg het misschien wat makkelijker op. Vries ook stukken in, en maak ook wel eens een brood voor een ander.
  Moderator / KerstCrewQuizWinner donderdag 9 mei 2013 @ 10:50:29 #102
39237 crew  H_T
2733
pi_126253949
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 10:40 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Als je dat niet doet kan de onderkant van het brood niet luchten en wordt het vochtig. Daarom moeten gebakken spullen altijd op een rekje uithijgen van de oven, met voldoende ruimte om de onderkant te laten ademen. Kun gewoon je rek van je oven voor gebruikten.
Mijn oven heeft geen rek, vandaar. Baksels in een springvorm heb ik al wel eens laten afkoelen op een gaspit, maar zo te lezen biedt een rekje van een of ander soort genoeg voordeel om een keer een paar euro in te investeren
Ik ben de kleur MAGENTA
Je bent openminded, tenzij iets niet in je straatje past. Je houdt van discussiëren, maar hebt natuurlijk altijd gelijk. Als echte dierenliefhebber voer je graag kleine eendjes aan grote honden.
  donderdag 9 mei 2013 @ 13:39:57 #103
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126259780
Sodabrood en bananenbrood staan nu in de oven... hmmm O+
pi_126261304
quote:
17s.gif Op donderdag 9 mei 2013 13:39 schreef douche-eendje het volgende:
Sodabrood en bananenbrood staan nu in de oven... hmmm O+
Bananenbrood is toch een soort cake? Doe je daar ook beleg op? Sodabrood is de ontdekking van de eeuw (of enkele eeuwen geleden). Als je even geen tijd hebt gehad om een ander brood te maken, draai je even een sodabrood in elkaar. :9
  donderdag 9 mei 2013 @ 14:26:06 #105
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126261921
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:12 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Bananenbrood is toch een soort cake? Doe je daar ook beleg op? Sodabrood is de ontdekking van de eeuw (of enkele eeuwen geleden). Als je even geen tijd hebt gehad om een ander brood te maken, draai je even een sodabrood in elkaar. :9
Geen idee, heb gewoon het receptje van the fresh loaf gebruikt (deze) :). Er zit zoveel suiker en banaan in, en bij mij amandelschaafsel bovenop dat ik idd vermoed dat ik dat gewoon zo op kan eten. Of met een lik nutella erop :9

Sodabrood is echt heerlijk ja, heb me in Ierland een paar kilo dikker gegeten eraan :+
Maar ik ben nog echt een beginnertje met brood maken, dus wil eerst even gewoon wat simpele dingetjes maken.
pi_126262363
quote:
17s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:26 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Geen idee, heb gewoon het receptje van the fresh loaf gebruikt (deze) :). Er zit zoveel suiker en banaan in, en bij mij amandelschaafsel bovenop dat ik idd vermoed dat ik dat gewoon zo op kan eten. Of met een lik nutella erop :9

Sodabrood is echt heerlijk ja, heb me in Ierland een paar kilo dikker gegeten eraan :+
Maar ik ben nog echt een beginnertje met brood maken, dus wil eerst even gewoon wat simpele dingetjes maken.
Same here. Als ik zie wat de anderen allemaal uit hun oven toveren. Ik ben ook niet zo nauwkeurig als ik zou moeten zijn denk ik. Op de site van Levine lees ik dat het belangrijk is dat je 3 gram gist gebruikt, in plaat van 3,3 gram. En dat je 378 gram water moet hebben. Mijn weegschaal is niet eens zo nauwkeurig! :D Maar het is allemaal eetbaar en ook wel lekker. Ik begin nu pas echt wat dingen onder de knie te krijgen.

Nog een vraag: in enkele recepten van Levine wordt honing of suiker toegevoegd. Is dat echt om het zoeter te maken of heeft dat een andere functie? De honing proef ik niet terug.
pi_126262523
Ik heb ook maar weer eens brood gemaakt. Was lang geleden. Frans Landbrood van Levine, het ligt nu af te koelen, en ziet er best goed uit.

  donderdag 9 mei 2013 @ 14:40:55 #108
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126262568
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:35 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Same here. Als ik zie wat de anderen allemaal uit hun oven toveren. Ik ben ook niet zo nauwkeurig als ik zou moeten zijn denk ik. Op de site van Levine lees ik dat het belangrijk is dat je 3 gram gist gebruikt, in plaat van 3,3 gram. En dat je 378 gram water moet hebben. Mijn weegschaal is niet eens zo nauwkeurig! :D Maar het is allemaal eetbaar en ook wel lekker. Ik begin nu pas echt wat dingen onder de knie te krijgen.

Nog een vraag: in enkele recepten van Levine wordt honing of suiker toegevoegd. Is dat echt om het zoeter te maken of heeft dat een andere functie? De honing proef ik niet terug.
Ow, ik ben ook niet zo van de 3 of 3.3 gram hoor. Sorry, maar als ik echt goed af wil wegen heb ik een zeer exacte balans nodig en zonder goede kunde van afwegen kan je dat niet als "leek". Maar gelukkig ben ik geen leek met mn laboratoriumopleiding :P

Bananenbrood was nog iets te nat van binnen dus die staat nog wat langer in de oven... zo maar weer eens kijken :)
pi_126262722
Zij had er wel heel toffe maatlepels voor. Die ik natuurlijk direct weer wilde hebben :D Vooralsnog heb ik me ingehouden, pas als ik een jaar lang aan een stuk door brood maak mag het. Hoewel ze eigenlijk niet eens zo heel duur zijn.
  donderdag 9 mei 2013 @ 14:51:22 #110
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126262952
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:45 schreef bloempje-moi het volgende:
Zij had er wel heel toffe maatlepels voor. Die ik natuurlijk direct weer wilde hebben :D Vooralsnog heb ik me ingehouden, pas als ik een jaar lang aan een stuk door brood maak mag het. Hoewel ze eigenlijk niet eens zo heel duur zijn.
[ afbeelding ]
Die zijn ook niet nauwkeurig hoor :N :P Waar ik het mee heb geleerd is:

Als ik dan 300 mg af moest wegen moest het ook echt 300 mg zijn. En niet 301, of 299 :'). En de deurtjes zijn omdat luchtstromen je weging kunnen beïnvloeden bij zulke hoeveelheden. Voor/na het afwegen ook dat ding helemaal schoon moeten maken met een kwastje enzo :r

Maar bananenbrood nu ook uit de oven, ruikt goed! Foto's komen zo.
pi_126263009
quote:
17s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:51 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Die zijn ook niet nauwkeurig hoor :N :P Waar ik het mee heb geleerd is:
[ afbeelding ]
Als ik dan 300 mg af moest wegen moest het ook echt 300 mg zijn. En niet 301, of 299 :'). En de deurtjes zijn omdat luchtstromen je weging kunnen beïnvloeden bij zulke hoeveelheden. Voor/na het afwegen ook dat ding helemaal schoon moeten maken met een kwastje enzo :r

Maar bananenbrood nu ook uit de oven, ruikt goed! Foto's komen zo.
Er zijn grenzen natuurlijk! :D Zo'n maatlepel zal al een heel stuk schelen ten opzicht van mijn Aldi-keukenweegschaal. :')
  donderdag 9 mei 2013 @ 14:57:17 #112
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126263199
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:52 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Er zijn grenzen natuurlijk! :D Zo'n maatlepel zal al een heel stuk schelen ten opzicht van mijn Aldi-keukenweegschaal. :')
Ow ik heb hier een dingetje van de blokker van een 10tje. Meest belangrijke is dat je weegschaal stabiel staat dus ik geloof niet zo in lepels :P
  donderdag 9 mei 2013 @ 15:03:59 #113
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126263487
Bananenbrood:



Sodabrood:



Nomz. Mn sodabrood ziet er al een stuk beter uit dan de vorige :)
pi_126265477
Volkoren sodabrood?

Ik heb nu een brood in de koelkast staan voor de tweede rijs. Met rijzen in de koelkast heb ik niet zo veel ervaring, maar voorgaande keren was het na een nacht nog niet zover gerezen als ik zou willen.
Ik heb het net rond half vier in de koelkast gezet. Ik ben waarschijnlijk zo rond middernacht thuis en wil hem dan nog bakken. Dat is dus zo'n 8,5 uur. Is dat voldoende of te weinig?
  donderdag 9 mei 2013 @ 16:02:59 #115
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126265642
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 15:58 schreef bloempje-moi het volgende:
Volkoren sodabrood?

Ik heb nu een brood in de koelkast staan voor de tweede rijs. Met rijzen in de koelkast heb ik niet zo veel ervaring, maar voorgaande keren was het na een nacht nog niet zover gerezen als ik zou willen.
Ik heb het net rond half vier in de koelkast gezet. Ik ben waarschijnlijk zo rond middernacht thuis en wil hem dan nog bakken. Dat is dus zo'n 8,5 uur. Is dat voldoende of te weinig?
Helft volkoren, helft bloem gedaan :)
pi_126278978
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2013 11:27 schreef MaximusTG het volgende:
Fiets je toch even langs het Ekoplaza, daar hebben ze dat vast wel ;). Al iets met de desem gebakken trouwens :P?
Ja, foto's staan nog ergens, die had ik nog beloofd :P Huidge witbrood gaat met het (inmiddels witte) desem gemaakt worden, dus eventueel heb ik morgen versgebakken foto's voor je :P
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_126295543
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 15:58 schreef bloempje-moi het volgende:
Volkoren sodabrood?

Ik heb nu een brood in de koelkast staan voor de tweede rijs. Met rijzen in de koelkast heb ik niet zo veel ervaring, maar voorgaande keren was het na een nacht nog niet zover gerezen als ik zou willen.
Ik heb het net rond half vier in de koelkast gezet. Ik ben waarschijnlijk zo rond middernacht thuis en wil hem dan nog bakken. Dat is dus zo'n 8,5 uur. Is dat voldoende of te weinig?
Te veel dus. Heb het helaas kunnen weggooien :( Ik las ergens dat als de temperatuur van het brood onder de 7 graden komt dat de gist 'in slaap' valt en gewoon niet verder gaat. Maar dat blijkt dus niet het geval.
  † In Memoriam † vrijdag 10 mei 2013 @ 09:54:45 #118
91830 MaximusTG
pi_126295970
Hmm, jammer. De activiteit van de gist zakt ook inderdaad naar een minimum, maar sowieso is het deeg natuurlijk niet in 1 keer afgekoeld. En het houdt natuurlijk ook wel iets van activiteit.
Heb nu zelf een brood in de oven, dat ben ik gister om 10 uur gestart. Om 18 uur (8 uur kamertemperatuur) rest bloem erdoor gemengd en gekneed. Toen 2 uur buiten koelkast, daarna koelkast in. Moest vanochtend toch rond 5 uur ff eruit, dus toen dat deeg eruit gehaald en gevormd en in rijsmand gedaan. Afgedekt en laten rijzen buiten koelkast. Was om 8 uur nog niet genoeg gerezen, pas na 9en.
Het is gewoon heel moeilijk om het zo uit te kienen dat je deeg bijna meteen uit de koelkast goed is om te bakken.

edit: brood:



[ Bericht 40% gewijzigd door MaximusTG op 10-05-2013 10:19:03 ]
pi_126297862
Hm, mijn witte desembrood van gister is wel iets, maar amper omhoog gekomen. Veel te compact nog, dus nu maar voor 't paardje.
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † vrijdag 10 mei 2013 @ 11:56:44 #120
91830 MaximusTG
pi_126299328
Je kan het toch gewoon nog langer laten rijzen?
pi_126310908
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:35 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Same here. Als ik zie wat de anderen allemaal uit hun oven toveren. Ik ben ook niet zo nauwkeurig als ik zou moeten zijn denk ik. Op de site van Levine lees ik dat het belangrijk is dat je 3 gram gist gebruikt, in plaat van 3,3 gram. En dat je 378 gram water moet hebben. Mijn weegschaal is niet eens zo nauwkeurig! :D Maar het is allemaal eetbaar en ook wel lekker. Ik begin nu pas echt wat dingen onder de knie te krijgen.

Nog een vraag: in enkele recepten van Levine wordt honing of suiker toegevoegd. Is dat echt om het zoeter te maken of heeft dat een andere functie? De honing proef ik niet terug.
Zal ook best dat honing of suiker voor de smaak word toegevoegd maar tis vooral als voeding voor je gist. Gist houd erg van suiker. Heb je dus problemen met het rijzen van brood kan je 1 procent suiker aan toevoegen.
pi_126314483
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2013 11:56 schreef MaximusTG het volgende:
Je kan het toch gewoon nog langer laten rijzen?
Ik kwam er na het bakken pas achter :P Omdat het wel goed veerkrachtig was en luchtig voelde, dacht ik dat het wel goed kwam en heb ik alles in de oven gemikt. :)
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † zaterdag 11 mei 2013 @ 19:55:04 #123
91830 MaximusTG
pi_126359550
Ben je bekend met de fingerpoke test voor deeg?
pi_126364391
Deukje duwen, en kijken of het weer omhoog komt? Daar voldeed'ie aan. Ik denk eerder dat de melk -ik had melk gebruikt- misschien niet helemaal je-van-het meer was.

Was dan ook pas een week over de datum :P Maar rook nog goed.
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † zaterdag 11 mei 2013 @ 21:50:56 #125
91830 MaximusTG
pi_126364888
Ja, maar hij moet juist niet meteen omhoog komen. En niet helemaal. Als ie helemaal niet meer omhoog komt is het te ver.
pi_126365149
Het deukje herstelde zich in +/- 10 seconden denk ik, en daarna was er nog een licht putje. Na een minuut ofzo was er niets meer te zien van mn gepor.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_126368423
Ik had een stromboli gemaakt, maar hij rees gewoon niet voordat hij de oven in ging en ook de kaas liep er niet zo uit als had gemoeten :( Beetje jammer. Wel erg lekker overigens. Daar gaat het uiteindelijk om.
pi_126370857
quote:
2s.gif Op zaterdag 11 mei 2013 21:55 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Het deukje herstelde zich in +/- 10 seconden denk ik, en daarna was er nog een licht putje. Na een minuut ofzo was er niets meer te zien van mn gepor.
Misschien dat je deeg wat te stijf was als ik dit zo lees.

Als broodbakker pakken we een stukje deeg en proberen er een vliesje van te trekken. Als dat lukt dan is het goed. Voor niet bakkers vergt het misschien wat oefening.
pi_126376938
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2013 23:50 schreef Revje1 het volgende:

[..]

Misschien dat je deeg wat te stijf was als ik dit zo lees.

Als broodbakker pakken we een stukje deeg en proberen er een vliesje van te trekken. Als dat lukt dan is het goed. Voor niet bakkers vergt het misschien wat oefening.
  zondag 12 mei 2013 @ 11:27:04 #130
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126378732
*zucht*
Weer een baksteen gebakken :'(
Straks het recept uit de OP proberen, en anders pak ik maar weer een premix, die lukken tenminste wel :')

Nog mensen die interesse hebben een cursus broodbakken te geven in de omgeving amsterdam? :')
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
pi_126378892
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 11:27 schreef destrovel het volgende:
*zucht*
Weer een baksteen gebakken :'(
Straks het recept uit de OP proberen, en anders pak ik maar weer een premix, die lukken tenminste wel :')

Nog mensen die interesse hebben een cursus broodbakken te geven in de omgeving amsterdam? :')
Wat gaat er niet goed dan?

Volg eens een simpel recept van Levine heel nauwkeurig op. Haar recepten kloppen meestal erg goed. Als dat een paar keer is gelukt (probeer een paar keer hetzelfde recept) dan merk je ineens dat je deeg best wat langer kan rijzen, of juist korter moet. Blijven kijken, voelen, ruiken totdat je het deeg leert kennen. Ik zet mijn bak met deeg altijd naast me op de bank :') Kan ik het goed in de gaten houden.
  zondag 12 mei 2013 @ 11:43:37 #132
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126379221
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 11:32 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Wat gaat er niet goed dan?

Volg eens een simpel recept van Levine heel nauwkeurig op. Haar recepten kloppen meestal erg goed. Als dat een paar keer is gelukt (probeer een paar keer hetzelfde recept) dan merk je ineens dat je deeg best wat langer kan rijzen, of juist korter moet. Blijven kijken, voelen, ruiken totdat je het deeg leert kennen. Ik zet mijn bak met deeg altijd naast me op de bank :') Kan ik het goed in de gaten houden.
't rijst niet echt. De eerste rijs wel, de tweede niet. Na een paar uur was alleen de bovenkant van 't deeg uitgedroogd :')

Een recept van Levine? Linkje? :P
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
pi_126379336
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 11:43 schreef destrovel het volgende:

[..]

't rijst niet echt. De eerste rijs wel, de tweede niet. Na een paar uur was alleen de bovenkant van 't deeg uitgedroogd :')

Een recept van Levine? Linkje? :P
Nou had ik gisteren ook ineens een brood dat niet rees. Het lukt mij dus blijkbaar ook niet altijd. Wel altijd afdekken, zodat het niet uitdroogt! Heb je wel voldoende gist? Of staat het te warm zodat het allen de eerste keer rijst? Ik ben niet bepaald de expert, hoor!

Kies maar uit:
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/p/recepten-index.html
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 13:03:19 #134
91830 MaximusTG
pi_126381456
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 11:27 schreef destrovel het volgende:
*zucht*
Weer een baksteen gebakken :'(
Straks het recept uit de OP proberen, en anders pak ik maar weer een premix, die lukken tenminste wel :')

Nog mensen die interesse hebben een cursus broodbakken te geven in de omgeving amsterdam? :')
Ik snap niet hoe je het toch steeds voor mekaar krijgt? En een premix lukt dan wel? Als je deeg tijden s het rijzen uitdroogt doe je toch iets verkeerd.. Zoals bloempje-moi al aangeeft idd goed afdekken. In een kom met folie, of een deksel of een vochtige doek. Dan kan het niet eens uitdrogen. Of heb je je deeg in een oven laten rijzen?
Welk recept had je dit keer gevolgd dan?
Geef ook precies aan of je het dan tot de letter gevolgd hebt, of nog afgeweken wbt hoeveelheden en rijstijden en temperaturen.

Hier net een brood gebakken, lichtbruin, met melk en boter. Ook in de ovalen rijsmand laten rijzen:


  zondag 12 mei 2013 @ 13:05:20 #135
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126381523
Ik ga deze uit de OP vanmiddag even maken:

quote:
Volkorenbrood:

Ingredienten:

500 gr. volkoren tarwemeel
desertlepel zout
7 gr. droge gist van de supermarkt
4 dl. lauw water

Gooi het meel in een kom en maak een kuil in het midden.
Strooi het zout op het meel, maar zo dicht mogelijk tegen de rand, zodat het niet in de kuil valt.
Strooi gist in de kuil.
Schenk het water op de gist en laat het 5 minuten borrelen
Begin met je handen te kneden, tot het deeg redelijk aan elkaar plakt
Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg hier verder (deeg van je af duwen, dubbelvouwen en weer van je af duwen etc.) 10 minuten is voldoende.
Maak een bal van je deeg en laat het 60 minuten rijzen in een kom (met een theedoek erover) op kamertemperatuur.
Kneed het deeg vervolgens weer 10 minuten op het aanrecht
Laat het deeg nog 45 minuten rijzen in een lauwwarme oven op een bakplaat (oven 5 minuten voorverwarmen op 30 graden, vervolgens uit!)
Zet de oven op 220 graden en bak het brood in 30/40 minuten bruin.
Met als enige wijziging dat ik de tip uit de OP meeneem om het zout op te lossen in het water en er nog wat zonnebloempitten bij gooi. K laat horen hoe 't gaat :P
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
  zondag 12 mei 2013 @ 13:08:34 #136
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126381640
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:05 schreef destrovel het volgende:
Ik ga deze uit de OP vanmiddag even maken:

[..]

Met als enige wijziging dat ik de tip uit de OP meeneem om het zout op te lossen in het water en er nog wat zonnebloempitten bij gooi. K laat horen hoe 't gaat :P
Ik doe gezellig met je mee :P Want ik bedenk mij net dat ik morgen anders mn brood uit de vriezer (supermarktbrood) moet eten op werk en sinds ik zelf brood maak heb ik daar echt zo geen zin meer in :')
Mn sodabrood van afgelopen donderdag is inmiddels ook op.
  zondag 12 mei 2013 @ 13:09:42 #137
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_126381678
Hmmmm, maisbrood in de oven! :)
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 13:21:50 #138
91830 MaximusTG
pi_126382087
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:05 schreef destrovel het volgende:
Ik ga deze uit de OP vanmiddag even maken:

[..]

Met als enige wijziging dat ik de tip uit de OP meeneem om het zout op te lossen in het water en er nog wat zonnebloempitten bij gooi. K laat horen hoe 't gaat :P
Dat lijkt me geen goed plan, als je al problemen met het rijzen hebt om dan een 100% volkoren brood te maken op die manier. Veel te "snel" brood om het mooi luchtig te krijgen. Neem nou bv een van de lichtbruine broden op de pagina van Levine en probeer die.
  zondag 12 mei 2013 @ 13:23:17 #139
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126382137
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:21 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dat lijkt me geen goed plan, als je al problemen met het rijzen hebt om dan een 100% volkoren brood te maken op die manier. Veel te "snel" brood om het mooi luchtig te krijgen. Neem nou bv een van de lichtbruine broden op de pagina van Levine en probeer die.
Wat is dan precies die pagina van Levine? Die staat nl. niet in de OP :?
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
pi_126382280
quote:
Wat een rare kleur, of ligt dat aan mij?
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_126382313
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:23 schreef destrovel het volgende:

[..]

Wat is dan precies die pagina van Levine? Die staat nl. niet in de OP :?
Zie de response van Bloempje-moi ;-)
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 13:28:51 #142
91830 MaximusTG
pi_126382344
Bloempje-moi linkt er een paar posts eerder naar.. En hij staat wel in de OP, maar is misschien niet direct herkenbaar. Omdat het adres is uitdekeukenvanarden.blogspot.com
  zondag 12 mei 2013 @ 13:42:14 #143
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126382770
Ah, ik lees weer eens niet goed :P

Zoiets als het lichtbruin brood met lijnzaad een goede keus?
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 13:49:45 #144
91830 MaximusTG
pi_126384586
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:21 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dat lijkt me geen goed plan, als je al problemen met het rijzen hebt om dan een 100% volkoren brood te maken op die manier. Veel te "snel" brood om het mooi luchtig te krijgen. Neem nou bv een van de lichtbruine broden op de pagina van Levine en probeer die.
Het is mij ook nooit gelukt om een goed 100% volkorenbrood te maken. Wat is het geheim?
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 14:54:21 #146
91830 MaximusTG
pi_126385541
Je moet het meel een paar uur laten weken in water, maar zelfs dan krijg je niet eenzelfde soort luchtigheid die je bij half om half broden krijgt. Stel je wil dus een brood maken met 500 gram volkoren meel, 80% hydratie, zoals die in de OP. Dan meng je bv eerst 400 gram volkoren met 400 gram water voor een paar uur. Dan de rest van de ingredienten erbij. Of wat ik veel doe tegenwoordig (ik bak liefst met een mix van volkoren meel en bloem); het volkoren deel mengen met evenveel water en een heel klein beetje gist, of een lepel desem. Dat een nacht laten staan, en dan de rest erbij. Dat kneden en weer laten rijzen, dan vormen en laatste rijs. Dat is ook wat ik voor het brood dat ik hierboven postte gedaan heb. Volkoren deel met evenveel melk en een lepel desem. Dat vannacht laten fermenteren (op het aanrecht). Vanochtend bloem, boter, zout, rest melk erdoor. Kneden. 2 uur rijzen. Vormen, rijsmand, weer 2 uur rijzen. En toen ingesneden en gebakken.

Binnenkant:



Is een heerlijk zacht en smakelijk brood geworden.

[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 12-05-2013 15:04:54 ]
  zondag 12 mei 2013 @ 15:48:46 #147
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126388088
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:49 schreef MaximusTG het volgende:
Dat lijkt me prima ja.
Staat nu voor de eerste rijs, let's hope it works :D
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
  zondag 12 mei 2013 @ 15:56:11 #148
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126388445
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:21 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dat lijkt me geen goed plan, als je al problemen met het rijzen hebt om dan een 100% volkoren brood te maken op die manier. Veel te "snel" brood om het mooi luchtig te krijgen. Neem nou bv een van de lichtbruine broden op de pagina van Levine en probeer die.
Ik las dit net pas, maar hij staat hier gewoon nu in de oven. Het ziet er netjes uit tot nu toe aan rijzen, ben benieuwd hoe het er straks uitkomt. Was vandaag vooral te lui om even wat extra ingredienten in huis te halen maar heb ook geen zin in supermarktbrood morgen :r En de mogelijkheid op een allergische reactie, moet nog eens testen of het echt sesam is :X

Komend weekend bezoek dus vermoed dat ik dan ook niet aan brood maken toekom, dus wel de tijd om eens wat meer te lezen hier 's avonds aan linkjes en informatie.
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 16:12:32 #149
91830 MaximusTG
pi_126389462
quote:
17s.gif Op zondag 12 mei 2013 15:56 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ik las dit net pas, maar hij staat hier gewoon nu in de oven. Het ziet er netjes uit tot nu toe aan rijzen, ben benieuwd hoe het er straks uitkomt...
Het zal heus wel eetbaar zijn, maar als je, zoals destrovel al een paar keer een baksteen bakt is een 100% volkoren brood nu eenmaal geen logische keus..

Lees dit maar eens:
http://www.thekitchn.com/(...)e-grain-bread-183881
  zondag 12 mei 2013 @ 16:24:01 #150
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126390111
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2013 16:12 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Het zal heus wel eetbaar zijn, maar als je, zoals destrovel al een paar keer een baksteen bakt is een 100% volkoren brood nu eenmaal geen logische keus..

Lees dit maar eens:
http://www.thekitchn.com/(...)e-grain-bread-183881
Hmm ja ok :) Bittman is sowieso geniaal, heb de dikke vegetarier in huis. Mijn kookbijbel O+ waar dus ook een heel hoofdstuk over bakken (brood, cake, etc) instaat :') Ik ga dat eens lezen!
  zondag 12 mei 2013 @ 16:39:09 #151
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126390895
Schiet mij maar lek. Instructies tot de letter gevolgd:

quote:
260 gram tarwebloem
150 gram volkorenmeel
15 gram gebroken lijnzaad
7 gram droge gist
8 gram zout
125 gram melk, lauwwarm
75 gram water, lauwwarm
1 groot ei (60 ml), los geklopt
30 gram ongezouten zachte roomboter

Doe tarwebloem, volkorenmeel, lijnzaad, droge gist en zout in de kom en roer door elkaar. Voeg de boter, het water, de melk en het ei toe en roer met een pollepel of platte klopper door elkaar. Kneed met de deeghaak in ± 15 minuten (stand 2 KA) tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat.

1e rijs:
Vet een grote kom in met wat olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur in volume verdubbelen.
Maar na een uur ligt er nog steeds gewoon de homp deeg die ik erin had gedaan te wachten :')
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
  zondag 12 mei 2013 @ 16:45:32 #152
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126391213
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 16:39 schreef destrovel het volgende:
Schiet mij maar lek. Instructies tot de letter gevolgd:

[..]

Maar na een uur ligt er nog steeds gewoon de homp deeg die ik erin had gedaan te wachten :')
Bijzonder :D Heb je het afgedekt en waarmee?
  zondag 12 mei 2013 @ 16:54:39 #153
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126391660
quote:
17s.gif Op zondag 12 mei 2013 16:45 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Bijzonder :D Heb je het afgedekt en waarmee?
Theedoek. Heb er nu maar plastic overheen getrokken :')
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
pi_126391718
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 16:54 schreef destrovel het volgende:

[..]

Theedoek. Heb er nu maar plastic overheen getrokken :')
Op een relatief warme plaats zonder tocht?
  zondag 12 mei 2013 @ 17:01:17 #155
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_126391986
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 16:39 schreef destrovel het volgende:
Schiet mij maar lek. Instructies tot de letter gevolgd:

[..]

Maar na een uur ligt er nog steeds gewoon de homp deeg die ik erin had gedaan te wachten :')
Hoe warm was je water?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 12 mei 2013 @ 17:02:41 #156
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126392065
Ik heb alles eerst een uurtje laten staan om op kamertemperatuur te komen. Gewoon in de kamer waar ik zelf ook zit, dus zal wel een graadje of 18-19 zijn.
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
pi_126392370
Is je gist niet gewoon dood? Het schijnt toch ook zo te zijn dat je gist beter niet in het begin al in aanraking moet laten komen met het zout? Op dat laatste let ik eigenlijk nooit zo erg.
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 17:32:03 #158
91830 MaximusTG
pi_126393490
Ja, kom op zeg, dat kán toch haast niet anders dan dat er iets met die gist van je is? Welke gist gebruik je? Nog wel houdbaar? Dichte verpakking? Was je deeg weer uitgedroogd? Plastic gebruiken of een natte theedoek. Geen droge.
  zondag 12 mei 2013 @ 17:38:40 #159
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126393803
I
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 17:32 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, kom op zeg, dat kán toch haast niet anders dan dat er iets met die gist van je is? Welke gist gebruik je? Nog wel houdbaar? Dichte verpakking? Was je deeg weer uitgedroogd? Plastic gebruiken of een natte theedoek. Geen droge.
Ik heb een maandje geleden gist gekocht. Deze is van DLR, houdbaar tot 12/2016. Gewoon in de kast bewaard, dus staat koel en droog. Het was een dicht zakje. Maargoed. Ik heb nog ingrediënten, dus ik ga het gewoon nóg een keer proberen :')
Dit keer met een ander merk gist, want ik heb ondertussen ook al iets van 4 soorten.
Dr. Oetker een aanrader?
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
pi_126394102
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 17:38 schreef destrovel het volgende:
I

[..]

Ik heb een maandje geleden gist gekocht. Deze is van DLR, houdbaar tot 12/2016. Gewoon in de kast bewaard, dus staat koel en droog. Het was een dicht zakje. Maargoed. Ik heb nog ingrediënten, dus ik ga het gewoon nóg een keer proberen :')
Dit keer met een ander merk gist, want ik heb ondertussen ook al iets van 4 soorten.
Dr. Oetker een aanrader?


-Was je deeg elastisch?
-Heb je koud lauw of warm water gebruikt?
-Hoelang heb je het deeg gekneed?
  zondag 12 mei 2013 @ 18:29:33 #161
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126395766
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 17:45 schreef Revje1 het volgende:

[..]

-Was je deeg elastisch?
-Heb je koud lauw of warm water gebruikt?
-Hoelang heb je het deeg gekneed?
Deeg is elastisch, ingredienten op kamertemperatuur, 10 minuten gekneed.
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
pi_126398455
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 18:29 schreef destrovel het volgende:

[..]

Deeg is elastisch, ingredienten op kamertemperatuur, 10 minuten gekneed.
En waar koop jij je meel en bloem?
Als ik kneed dan heb ik het na 10 minuten kneden best warm gekregen. Deeg mag je best flink beet pakken. Als je grondstoffen kamertemperatuur zijn dan moet je het door het kneden zorgen dat het wel 27 a 28 graden word. Ook dat helpt bij een beter rijsproces
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 19:45:56 #163
91830 MaximusTG
pi_126399199
Dat doet in dit geval niet ter zake he? Nog geen 500 gram totaal bloem/meel, 7 gram gist, alles op kamertemperatuur. Dat had gewoon moeten rijzen.
Die gist is niet goed.
Heb het al eerder gezegd, maar pak dit nou eens een beetje analytisch aan. Meng in een aantal kleine bakjes een mengsel van een paar lepels bloem en een paar water en een klein theelepeltje gist. Gebruik alle soorten die je hebt. Dan moet er toch iets gebeuren..

[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 12-05-2013 20:05:12 ]
  zondag 12 mei 2013 @ 20:10:57 #164
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126400546
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 19:45 schreef MaximusTG het volgende:
Dat doet in dit geval niet ter zaken he? Nog geen 500 gram totaal bloem/meel, 7 gram gist, alles op kamertemperatuur. Dat had gewoon moeten rijzen.
Die gist is niet goed.
Heb het al eerder gezegd, maar pak dit nou eens een beetje analytisch aan. Meng in een aantal kleine bakjes een mengsel van een paar lepels bloem en een paar water en een klein theelepeltje gist. Gebruik alle soorten die je hebt. Dan moet er toch iets gebeuren..
Al eerder gedaan. Nu weer. En er gebeurt gewoon helemaal niets.

Ik heb nu nog een keer het recept gevolgd, dit keer zonder zout in geval ik daarmee die gist om zeep help. Anders morgen nieuwe gist halen. Iemand tips welke goed is?
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 20:15:32 #165
91830 MaximusTG
pi_126400796
Gewoon de groene dr oetker zakjes zijn prima. Is allemaal hetzelfde in feite.
Waar woon je ergens? Gebruik anders eens voor de zekerheid flessenwater.
pi_126401048
Laat gist en zout niet met elkaar in aanraking komen.
  zondag 12 mei 2013 @ 20:22:50 #167
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126401246
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 20:15 schreef MaximusTG het volgende:
Gewoon de groene dr oetker zakjes zijn prima. Is allemaal hetzelfde in feite.
Waar woon je ergens? Gebruik anders eens voor de zekerheid flessenwater.
Amsterdam. Als 't kraanwater daar écht zo erg was had 't wel eerder naar voren gekomen denk ik :P

Goed, morgen dr. Oetker halen dus. En tarwebloem, heb vandaag zo'n beetje 2 kilo meel er doorheen gejaagd :')
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 20:59:11 #168
91830 MaximusTG
pi_126403528
Nou ja, meer in het kader van alle variabelen uitsluiten he.
Ik heb trouwens zelf tegenwoordig een 500 gramsverpakking gist in de kast staan. Van Bruggeman.
Maar de laatste broden die ik hier gepost heb zijn allemaal met desem gemaakt. Vroeger gebruikte ik ook die dr oetker zakjes.
pi_126409209
Als ik gist was in 020, dan had ik ook een einde aan mn leven gemaakt, en niet alleen om het kraanwater :D :P
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_126418837
Ik woon ook in Amsterdam, maar heb nooit problemen met rijzen van mn deeg. :6
pi_126419188
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 20:22 schreef destrovel het volgende:

[..]

Amsterdam. Als 't kraanwater daar écht zo erg was had 't wel eerder naar voren gekomen denk ik :P

Goed, morgen dr. Oetker halen dus. En tarwebloem, heb vandaag zo'n beetje 2 kilo meel er doorheen gejaagd :')
Geen supermarkt bloem of meel kopen he.
  maandag 13 mei 2013 @ 08:53:57 #172
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_126419239
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2013 08:50 schreef Revje1 het volgende:

[..]

Geen supermarkt bloem of meel kopen he.
Waarom niet?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 13 mei 2013 @ 11:28:11 #173
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126422855
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2013 08:13 schreef Bleie het volgende:
Ik woon ook in Amsterdam, maar heb nooit problemen met rijzen van mn deeg. :6
Ik heb m'n bakblik nu een nacht op de verwarming gezet (speciaal hiervoor aangezet :') ), het is nu eindelijk een beetje gerezen, tot een centimeter onder de rand van 't blik (cakevorm, want student).

K gooi het wel gewoon in de oven en zie wel wat eruit komt. Straks nieuwe gist halen :P
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
pi_126432702
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2013 08:53 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waarom niet?
Omdat bloem in de supermarkt meestal alleen geschikt is om koekjes enzo mee te maken en te slechte kwaliteit is om brood mee te maken. Nu kan ik niet over elke supermarkt oordelen maar wil je goed spul hebben ga dan naar de bakker.
  † In Memoriam † maandag 13 mei 2013 @ 16:05:52 #175
91830 MaximusTG
pi_126432894
Met Koopmans Biotarwe kan je anders perfect brood bakken. Hoog glutengehalte. Maar je moet wel weten welke te kiezen in de supermarkt. Is kwestie van proberen omdat we in NL geen gegevens over type bloem/meel op pak zetten.

Maar zelfs met slechte bloem zou destrovel een rijs moeten zien van z'n deeg.

[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 13-05-2013 16:15:54 ]
pi_126434517
Als je er maar een structuur van kan maken. Ik heb 2 keer geprobeerd een witbrood van supermarkt bloem te maken. Bij de 2de rijs storte de hele boel inmekaar en van rijzen kwam er niks meer van:)

Daarna een bloem genomen met al alles erin ook bepaalde hulpgrondstoffen en toen ging het gewoon goed.

Koopmans is ook een bloem/meel leverancier aan bakkers dus die moeten ook wel goed spul hebben. Ik had het vooral over de wat standaard keuze van bloem/meel in de supermarkt.
pi_126436697
In het verleden wel eens met Jumbo eigenmerk gebakken, dat ging gewoon prima hoor.
La derecha oprime, la izquierda libera
  maandag 13 mei 2013 @ 17:24:57 #179
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_126436977
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2013 16:02 schreef Revje1 het volgende:

[..]

Omdat bloem in de supermarkt meestal alleen geschikt is om koekjes enzo mee te maken en te slechte kwaliteit is om brood mee te maken. Nu kan ik niet over elke supermarkt oordelen maar wil je goed spul hebben ga dan naar de bakker.
Heeft dus niets met de supermarkt an sich te maken, maar met het glutengehalte van de bloem
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 13 mei 2013 @ 17:26:12 #180
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_126437024
quote:
1s.gif Op maandag 13 mei 2013 16:05 schreef MaximusTG het volgende:
Met Koopmans Biotarwe kan je anders perfect brood bakken. Hoog glutengehalte. Maar je moet wel weten welke te kiezen in de supermarkt. Is kwestie van proberen omdat we in NL geen gegevens over type bloem/meel op pak zetten.

Maar zelfs met slechte bloem zou destrovel een rijs moeten zien van z'n deeg.
Voedingswaarde tabel -> eiwit % = gluten %
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 13 mei 2013 @ 17:36:04 #181
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126437464
quote:
2s.gif Op maandag 13 mei 2013 17:18 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
In het verleden wel eens met Jumbo eigenmerk gebakken, dat ging gewoon prima hoor.
Ik heb voor het proberen nu AH huismerk staan :') Maar er zit hier een molen met winkel die ook bloem/meel en andere benodigdheden verkopen ^O^ dus daar ga ik binnenkort eens even naartoe.
  dinsdag 14 mei 2013 @ 12:26:27 #182
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_126472048
Wit zuurdesum brood :)



[ Bericht 71% gewijzigd door MissHobje op 14-05-2013 12:32:47 ]
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  dinsdag 14 mei 2013 @ 12:59:30 #183
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_126473132
Ziet er mooi uit, Hobje!

Ik moet weer eens een nieuwe zuurdezem starten. aankomend weekend in NL, en het weekend daarna verhuizen. Daarna heb ik weer tijd om te bakken. Ik mis het wel. En niet je eigen brood voor ontbijt eten is ook stom...
  dinsdag 14 mei 2013 @ 13:51:43 #184
386633 Adnap
I love Life !
pi_126475126
Smaakt zuurdesem ook zuur ?? Stomme vraag wellicht maar mijn zoon vroeg dat. Dus ik denk stel m hier ff
I live life, i love life
Op Youtube dagelijks vlogs en kookvideo's bij Vraag 't Suus
  dinsdag 14 mei 2013 @ 13:56:34 #185
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_126475366
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2013 13:51 schreef Adnap het volgende:
Smaakt zuurdesem ook zuur ?? Stomme vraag wellicht maar mijn zoon vroeg dat. Dus ik denk stel m hier ff
Niet noodzakelijk. Kan wel, hangt ervan af hoe lang geleden je zuurdezem 'gegeten heeft', en hoelang hij die tijd krijgt te rijzen, en hoeveel desem er gebruikt wordt...
  dinsdag 14 mei 2013 @ 13:58:37 #186
386633 Adnap
I love Life !
pi_126475455
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2013 13:56 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

Niet noodzakelijk. Kan wel, hangt ervan af hoe lang geleden je zuurdezem 'gegeten heeft', en hoelang hij die tijd krijgt te rijzen, en hoeveel desem er gebruikt wordt...
Oke, want ik wil dus over een paar weken een zuurdesem starten
I live life, i love life
Op Youtube dagelijks vlogs en kookvideo's bij Vraag 't Suus
  † In Memoriam † dinsdag 14 mei 2013 @ 15:19:23 #187
91830 MaximusTG
pi_126479219
Ik zou je de "Pineapple juice method" aanraden! Je cultuur starten met vers ananassap (of sinaasappelsap) en biologische volkoren rogge. Als ie dan eenmaal een paar keer gevoerd is ga je over op bv gewone bloem en water. Net wat voor desem je wil maken.
  dinsdag 14 mei 2013 @ 15:25:11 #188
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_126479477
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2013 15:19 schreef MaximusTG het volgende:
Ik zou je de "Pineapple juice method" aanraden! Je cultuur starten met vers ananassap (of sinaasappelsap) en biologische volkoren rogge. Als ie dan eenmaal een paar keer gevoerd is ga je over op bv gewone bloem en water. Net wat voor desem je wil maken.
Heb jij nog ergens wat gedroogde starter liggen? En zou je een kans zien om dat vandaag of morgen op te sturen? Ik zie mijn ouders namelijk dit weekend, en dan zou je het naar hun kunnen sturen....Dat zou zo fijn zijn!
  † In Memoriam † dinsdag 14 mei 2013 @ 15:32:40 #189
91830 MaximusTG
pi_126479875
Jahoor, dat kan wel, stuur ik het morgen op. Als je me ff het adres pm't ;).
  dinsdag 14 mei 2013 @ 15:35:50 #190
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_126480049
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2013 15:32 schreef MaximusTG het volgende:
Jahoor, dat kan wel, stuur ik het morgen op. Als je me ff het adres pm't ;).
O+
  dinsdag 14 mei 2013 @ 16:48:08 #191
386633 Adnap
I love Life !
pi_126483550
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2013 15:19 schreef MaximusTG het volgende:
Ik zou je de "Pineapple juice method" aanraden! Je cultuur starten met vers ananassap (of sinaasappelsap) en biologische volkoren rogge. Als ie dan eenmaal een paar keer gevoerd is ga je over op bv gewone bloem en water. Net wat voor desem je wil maken.
Ik vraag me af of ik het kan starten met speltmeel want tarwe mag ik niet. :@ ben echt een nitwit hierin
I live life, i love life
Op Youtube dagelijks vlogs en kookvideo's bij Vraag 't Suus
  dinsdag 14 mei 2013 @ 16:51:27 #192
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_126483690
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2013 16:48 schreef Adnap het volgende:

[..]

Ik vraag me af of ik het kan starten met speltmeel want tarwe mag ik niet. :@ ben echt een nitwit hierin
Spelt is een tarwe, de stamvader van modernere tarwesoorten. Het heeft meer gluten dan gewone tarwe.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † dinsdag 14 mei 2013 @ 17:40:17 #193
91830 MaximusTG
pi_126486157
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2013 16:48 schreef Adnap het volgende:

[..]

Ik vraag me af of ik het kan starten met speltmeel want tarwe mag ik niet. :@ ben echt een nitwit hierin
Je kan je desem uiteindelijk voeren met wat voor bloem, meel, wat je ook wilt. roggebloem, roggemeel, tarwebloem, tarwemeel, speltmeel, etc.
Maar je kan het beste met biologische roggemeel beginnen, omdat daar veel meer van de gewenste microorganismen op zitten dan in tarwebloem, tarwemeel.
Vervolgens gebruik je de eerste paar keer geen water maar vers zuur ananas/sinaasappelsap. Daarmee versnel je namelijk de tijd die je desem nodig heeft om te gaan leven zeg maar. Normaal gesproken krijgt namelijk eerst een bacterie de bovenhand in de cultuur. Die wil je niet, maar die produceert ook gas. Dat geeft vaak de indruk dat de desem heel snel het goed doet, en daarna inzakt. Wat er dan gebeurt is dat de pH van de cultuur daalt, en zuurder wordt. Daardoor sterft die ongewenste bacterie en kunnen de gist icm de melkzuurbacterien hun werk gaan doen. Door de cultuur vanaf het begin zuur te houden sla je die stap over.

Nou, na een aantal keer verversen heb je dan hopelijk een cultuur die actief is, lekker gistig ruikt. Wat je dan dus doet is je cultuur/desem steeds minimaal verdubbelen. Dus stel, ik heb 200 gram desem. Dan meng ik daar 100 gram bloem en 100 gram water doorheen. Zit ik op 400 gram desem. Dat laat je weer een tijd staan, waarna je een deel erafhaalt om een brood mee te bakken en je de rest weer voedt. Je houdt dus altijd de originele cultuur in leven! Dat kan op het aanrecht, of in de koelkast. In de koelkast hoef je minder vaak te voeden. Maar als je em dan lang niet gebruikt is het aan te raden om een aantal keer een verdubbeling of verdriedubbeling te doen. Wat ik vaak doe als ik het een paar weken niet gebruikt heb: Meet 100 gram af van de originele desem en vervijfvoudig dat. Dus 200 gram bloem en 200 gram water erbij.
Meestal doe ik die 100 gram dan tijdelijk in een kommetje, was ik de container uit waar ie in zat en meng vervolgens alles daar weer in terug.

Je kunt je cultuur dus ook "ombouwen" naar een andere soort bloem of meel. Gewoon beginnen te voeden met hetgeen je wil. Na een paar keer verversen is er bijna niks meer van het originele bloem/meel terug te vinden.
  dinsdag 14 mei 2013 @ 18:10:22 #194
386633 Adnap
I love Life !
pi_126487371
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2013 16:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Spelt is een tarwe, de stamvader van modernere tarwesoorten. Het heeft meer gluten dan gewone tarwe.
Ja en typisch is dat ik dus wel spelt verdraag (mits het de juiste spelt soort is en niet de goedkope, winkelmeel) en het gaat dus niet om gluten want haver,rogge en bijv gerst verdraag ik wel
I live life, i love life
Op Youtube dagelijks vlogs en kookvideo's bij Vraag 't Suus
pi_126488276
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2013 14:54 schreef MaximusTG het volgende:
Je moet het meel een paar uur laten weken in water, maar zelfs dan krijg je niet eenzelfde soort luchtigheid die je bij half om half broden krijgt. Stel je wil dus een brood maken met 500 gram volkoren meel, 80% hydratie, zoals die in de OP. Dan meng je bv eerst 400 gram volkoren met 400 gram water voor een paar uur. Dan de rest van de ingredienten erbij. Of wat ik veel doe tegenwoordig (ik bak liefst met een mix van volkoren meel en bloem); het volkoren deel mengen met evenveel water en een heel klein beetje gist, of een lepel desem. Dat een nacht laten staan, en dan de rest erbij. Dat kneden en weer laten rijzen, dan vormen en laatste rijs. Dat is ook wat ik voor het brood dat ik hierboven postte gedaan heb. Volkoren deel met evenveel melk en een lepel desem. Dat vannacht laten fermenteren (op het aanrecht). Vanochtend bloem, boter, zout, rest melk erdoor. Kneden. 2 uur rijzen. Vormen, rijsmand, weer 2 uur rijzen. En toen ingesneden en gebakken.

Binnenkant:

[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]

Is een heerlijk zacht en smakelijk brood geworden.
Ik had nog niet gereageerd op je antwoord. Dank voor de uitleg! Ik heb echt niet eerder gehoord dat je het meel moet laten weken. Ik ga het proberen zodra ik überhaupt weer eens tijd heb om brood te maken.
pi_126597474
Levine heeft een internetwinkel geopend
http://www.broodbakshop.nl/

Die vrouw is goed bezig zeg! Lijkt me heerlijk om hier je brood mee te kunnen verdienen. :)
  † In Memoriam † donderdag 16 mei 2013 @ 20:10:33 #197
91830 MaximusTG
pi_126597532
Ja, maar dat hoeft dan dus niet meer - dat bak je dan zelf :P.
  donderdag 16 mei 2013 @ 20:11:47 #198
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_126597592
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2013 20:10 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, maar dat hoeft dan dus niet meer - dat bak je dan zelf :P.
das best triest, je dagelijks brood verdienen door het te verkopen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_126597600
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2013 20:10 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, maar dat hoeft dan dus niet meer - dat bak je dan zelf :P.
Ik dacht er aan het moment dat ik het postte ;) Nou ja, haar meel mee verdienen dan! :D
  † In Memoriam † donderdag 16 mei 2013 @ 20:13:56 #200
91830 MaximusTG
pi_126597707
Oh, maar die site is helemaal niet van haar. Ze schrijft alleen voor ze.
Hij doet het trouwens ook niet op het moment.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')