Maar na een uur ligt er nog steeds gewoon de homp deeg die ik erin had gedaan te wachtenquote:260 gram tarwebloem
150 gram volkorenmeel
15 gram gebroken lijnzaad
7 gram droge gist
8 gram zout
125 gram melk, lauwwarm
75 gram water, lauwwarm
1 groot ei (60 ml), los geklopt
30 gram ongezouten zachte roomboter
Doe tarwebloem, volkorenmeel, lijnzaad, droge gist en zout in de kom en roer door elkaar. Voeg de boter, het water, de melk en het ei toe en roer met een pollepel of platte klopper door elkaar. Kneed met de deeghaak in ± 15 minuten (stand 2 KA) tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat.
1e rijs:
Vet een grote kom in met wat olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur in volume verdubbelen.
Bijzonderquote:Op zondag 12 mei 2013 16:39 schreef destrovel het volgende:
Schiet mij maar lek. Instructies tot de letter gevolgd:
[..]
Maar na een uur ligt er nog steeds gewoon de homp deeg die ik erin had gedaan te wachten
Theedoek. Heb er nu maar plastic overheen getrokkenquote:Op zondag 12 mei 2013 16:45 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
BijzonderHeb je het afgedekt en waarmee?
Op een relatief warme plaats zonder tocht?quote:Op zondag 12 mei 2013 16:54 schreef destrovel het volgende:
[..]
Theedoek. Heb er nu maar plastic overheen getrokken
Hoe warm was je water?quote:Op zondag 12 mei 2013 16:39 schreef destrovel het volgende:
Schiet mij maar lek. Instructies tot de letter gevolgd:
[..]
Maar na een uur ligt er nog steeds gewoon de homp deeg die ik erin had gedaan te wachten
Ik heb een maandje geleden gist gekocht. Deze is van DLR, houdbaar tot 12/2016. Gewoon in de kast bewaard, dus staat koel en droog. Het was een dicht zakje. Maargoed. Ik heb nog ingrediënten, dus ik ga het gewoon nóg een keer proberenquote:Op zondag 12 mei 2013 17:32 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, kom op zeg, dat kán toch haast niet anders dan dat er iets met die gist van je is? Welke gist gebruik je? Nog wel houdbaar? Dichte verpakking? Was je deeg weer uitgedroogd? Plastic gebruiken of een natte theedoek. Geen droge.
-Was je deeg elastisch?quote:Op zondag 12 mei 2013 17:38 schreef destrovel het volgende:
I
[..]
Ik heb een maandje geleden gist gekocht. Deze is van DLR, houdbaar tot 12/2016. Gewoon in de kast bewaard, dus staat koel en droog. Het was een dicht zakje. Maargoed. Ik heb nog ingrediënten, dus ik ga het gewoon nóg een keer proberen
Dit keer met een ander merk gist, want ik heb ondertussen ook al iets van 4 soorten.
Dr. Oetker een aanrader?
Deeg is elastisch, ingredienten op kamertemperatuur, 10 minuten gekneed.quote:Op zondag 12 mei 2013 17:45 schreef Revje1 het volgende:
[..]
-Was je deeg elastisch?
-Heb je koud lauw of warm water gebruikt?
-Hoelang heb je het deeg gekneed?
En waar koop jij je meel en bloem?quote:Op zondag 12 mei 2013 18:29 schreef destrovel het volgende:
[..]
Deeg is elastisch, ingredienten op kamertemperatuur, 10 minuten gekneed.
Al eerder gedaan. Nu weer. En er gebeurt gewoon helemaal niets.quote:Op zondag 12 mei 2013 19:45 schreef MaximusTG het volgende:
Dat doet in dit geval niet ter zaken he? Nog geen 500 gram totaal bloem/meel, 7 gram gist, alles op kamertemperatuur. Dat had gewoon moeten rijzen.
Die gist is niet goed.
Heb het al eerder gezegd, maar pak dit nou eens een beetje analytisch aan. Meng in een aantal kleine bakjes een mengsel van een paar lepels bloem en een paar water en een klein theelepeltje gist. Gebruik alle soorten die je hebt. Dan moet er toch iets gebeuren..
Amsterdam. Als 't kraanwater daar écht zo erg was had 't wel eerder naar voren gekomen denk ikquote:Op zondag 12 mei 2013 20:15 schreef MaximusTG het volgende:
Gewoon de groene dr oetker zakjes zijn prima. Is allemaal hetzelfde in feite.
Waar woon je ergens? Gebruik anders eens voor de zekerheid flessenwater.
Geen supermarkt bloem of meel kopen he.quote:Op zondag 12 mei 2013 20:22 schreef destrovel het volgende:
[..]
Amsterdam. Als 't kraanwater daar écht zo erg was had 't wel eerder naar voren gekomen denk ik
Goed, morgen dr. Oetker halen dus. En tarwebloem, heb vandaag zo'n beetje 2 kilo meel er doorheen gejaagd
Waarom niet?quote:Op maandag 13 mei 2013 08:50 schreef Revje1 het volgende:
[..]
Geen supermarkt bloem of meel kopen he.
Ik heb m'n bakblik nu een nacht op de verwarming gezet (speciaal hiervoor aangezetquote:Op maandag 13 mei 2013 08:13 schreef Bleie het volgende:
Ik woon ook in Amsterdam, maar heb nooit problemen met rijzen van mn deeg.
Omdat bloem in de supermarkt meestal alleen geschikt is om koekjes enzo mee te maken en te slechte kwaliteit is om brood mee te maken. Nu kan ik niet over elke supermarkt oordelen maar wil je goed spul hebben ga dan naar de bakker.quote:
Heeft dus niets met de supermarkt an sich te maken, maar met het glutengehalte van de bloemquote:Op maandag 13 mei 2013 16:02 schreef Revje1 het volgende:
[..]
Omdat bloem in de supermarkt meestal alleen geschikt is om koekjes enzo mee te maken en te slechte kwaliteit is om brood mee te maken. Nu kan ik niet over elke supermarkt oordelen maar wil je goed spul hebben ga dan naar de bakker.
Voedingswaarde tabel -> eiwit % = gluten %quote:Op maandag 13 mei 2013 16:05 schreef MaximusTG het volgende:
Met Koopmans Biotarwe kan je anders perfect brood bakken. Hoog glutengehalte. Maar je moet wel weten welke te kiezen in de supermarkt. Is kwestie van proberen omdat we in NL geen gegevens over type bloem/meel op pak zetten.
Maar zelfs met slechte bloem zou destrovel een rijs moeten zien van z'n deeg.
Ik heb voor het proberen nu AH huismerk staanquote:Op maandag 13 mei 2013 17:18 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
In het verleden wel eens met Jumbo eigenmerk gebakken, dat ging gewoon prima hoor.
Niet noodzakelijk. Kan wel, hangt ervan af hoe lang geleden je zuurdezem 'gegeten heeft', en hoelang hij die tijd krijgt te rijzen, en hoeveel desem er gebruikt wordt...quote:Op dinsdag 14 mei 2013 13:51 schreef Adnap het volgende:
Smaakt zuurdesem ook zuur ?? Stomme vraag wellicht maar mijn zoon vroeg dat. Dus ik denk stel m hier ff
Oke, want ik wil dus over een paar weken een zuurdesem startenquote:Op dinsdag 14 mei 2013 13:56 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
Niet noodzakelijk. Kan wel, hangt ervan af hoe lang geleden je zuurdezem 'gegeten heeft', en hoelang hij die tijd krijgt te rijzen, en hoeveel desem er gebruikt wordt...
Heb jij nog ergens wat gedroogde starter liggen? En zou je een kans zien om dat vandaag of morgen op te sturen? Ik zie mijn ouders namelijk dit weekend, en dan zou je het naar hun kunnen sturen....Dat zou zo fijn zijn!quote:Op dinsdag 14 mei 2013 15:19 schreef MaximusTG het volgende:
Ik zou je de "Pineapple juice method" aanraden! Je cultuur starten met vers ananassap (of sinaasappelsap) en biologische volkoren rogge. Als ie dan eenmaal een paar keer gevoerd is ga je over op bv gewone bloem en water. Net wat voor desem je wil maken.
quote:Op dinsdag 14 mei 2013 15:32 schreef MaximusTG het volgende:
Jahoor, dat kan wel, stuur ik het morgen op. Als je me ff het adres pm't.
Ik vraag me af of ik het kan starten met speltmeel want tarwe mag ik niet.quote:Op dinsdag 14 mei 2013 15:19 schreef MaximusTG het volgende:
Ik zou je de "Pineapple juice method" aanraden! Je cultuur starten met vers ananassap (of sinaasappelsap) en biologische volkoren rogge. Als ie dan eenmaal een paar keer gevoerd is ga je over op bv gewone bloem en water. Net wat voor desem je wil maken.
Spelt is een tarwe, de stamvader van modernere tarwesoorten. Het heeft meer gluten dan gewone tarwe.quote:Op dinsdag 14 mei 2013 16:48 schreef Adnap het volgende:
[..]
Ik vraag me af of ik het kan starten met speltmeel want tarwe mag ik niet.ben echt een nitwit hierin
Je kan je desem uiteindelijk voeren met wat voor bloem, meel, wat je ook wilt. roggebloem, roggemeel, tarwebloem, tarwemeel, speltmeel, etc.quote:Op dinsdag 14 mei 2013 16:48 schreef Adnap het volgende:
[..]
Ik vraag me af of ik het kan starten met speltmeel want tarwe mag ik niet.ben echt een nitwit hierin
Ja en typisch is dat ik dus wel spelt verdraag (mits het de juiste spelt soort is en niet de goedkope, winkelmeel) en het gaat dus niet om gluten want haver,rogge en bijv gerst verdraag ik welquote:Op dinsdag 14 mei 2013 16:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Spelt is een tarwe, de stamvader van modernere tarwesoorten. Het heeft meer gluten dan gewone tarwe.
Ik had nog niet gereageerd op je antwoord. Dank voor de uitleg! Ik heb echt niet eerder gehoord dat je het meel moet laten weken. Ik ga het proberen zodra ik überhaupt weer eens tijd heb om brood te maken.quote:Op zondag 12 mei 2013 14:54 schreef MaximusTG het volgende:
Je moet het meel een paar uur laten weken in water, maar zelfs dan krijg je niet eenzelfde soort luchtigheid die je bij half om half broden krijgt. Stel je wil dus een brood maken met 500 gram volkoren meel, 80% hydratie, zoals die in de OP. Dan meng je bv eerst 400 gram volkoren met 400 gram water voor een paar uur. Dan de rest van de ingredienten erbij. Of wat ik veel doe tegenwoordig (ik bak liefst met een mix van volkoren meel en bloem); het volkoren deel mengen met evenveel water en een heel klein beetje gist, of een lepel desem. Dat een nacht laten staan, en dan de rest erbij. Dat kneden en weer laten rijzen, dan vormen en laatste rijs. Dat is ook wat ik voor het brood dat ik hierboven postte gedaan heb. Volkoren deel met evenveel melk en een lepel desem. Dat vannacht laten fermenteren (op het aanrecht). Vanochtend bloem, boter, zout, rest melk erdoor. Kneden. 2 uur rijzen. Vormen, rijsmand, weer 2 uur rijzen. En toen ingesneden en gebakken.
Binnenkant:
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Is een heerlijk zacht en smakelijk brood geworden.
das best triest, je dagelijks brood verdienen door het te verkopenquote:Op donderdag 16 mei 2013 20:10 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, maar dat hoeft dan dus niet meer - dat bak je dan zelf.
Ik dacht er aan het moment dat ik het posttequote:Op donderdag 16 mei 2013 20:10 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, maar dat hoeft dan dus niet meer - dat bak je dan zelf.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |