abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  † In Memoriam † donderdag 9 mei 2013 @ 10:48:17 #101
91830 MaximusTG
pi_126253908
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 10:05 schreef Isabeau het volgende:
De laatste keer dat ik brood heb klaargemaakt was een recept voor Allinsonbrood. Dat was heavy zeg :o

Verder vind ik het grootste voordeel van zelf brood maken dat het warm is en warm brood is O+
Ja maar, ja maar, je moet het wel laten afkoelen voordat je het snijdt eigenlijk.. Dat is zonde van het brood. Dan droogt het veel sneller uit.

quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 10:35 schreef Hawaii_Tim het volgende:
Hobje en/of Maximus: ik zie op de foto's dat jullie allebei keurig een rekje gebruiken om het brood af te laten koelen. Is het voordeel van op die manier koelen groot genoeg om zo'n rekje tot een echte aanrader te maken of wil het ook prima zonder?
Nou, het is idd wat bloempje-moi zegt, de onderkant wordt anders vochtig. Maar ik moet er nog een kopen hoor, dit zijn rekjes van een bbqtje met alufolieballen eronder :D.

quote:
6s.gif Op donderdag 9 mei 2013 10:08 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Ik vroeg mij al af hoe jij al die broden opkrijgt of hoeveel mensen er wel niet bij je in huis wonen. :) Ik bak nu een keer in de twee dagen een 400 gram brood. Daar doe ik ongeveer twee keer ontbijt en twee keer lunch mee. De tweede lunch is dan wel moeizaam; dan is het al wat te oud naar mijn smaak. Ik merkte dat dat semolinabrood iets langer goed blijft.
Sinds ik nu de afgelopen twee weken alleen maar zelfgemaakt brood eet merk ik wel dat het minder vult minder, ik er meer van eet en ik volgens mij een kilo ben aangekomen! :@ Ik moet dus nog even zoeken naar brood dat wel goed vult, maar 100% volkoren vind ik te machtig. Per ongeluk kocht ik laatst een zak gebuild meel, misschien dat dat helpt.
Nou eet ik wel best veel brood, dus ik krijg het misschien wat makkelijker op. Vries ook stukken in, en maak ook wel eens een brood voor een ander.
  Moderator / KerstCrewQuizWinner donderdag 9 mei 2013 @ 10:50:29 #102
39237 crew  H_T
2733
pi_126253949
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 10:40 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Als je dat niet doet kan de onderkant van het brood niet luchten en wordt het vochtig. Daarom moeten gebakken spullen altijd op een rekje uithijgen van de oven, met voldoende ruimte om de onderkant te laten ademen. Kun gewoon je rek van je oven voor gebruikten.
Mijn oven heeft geen rek, vandaar. Baksels in een springvorm heb ik al wel eens laten afkoelen op een gaspit, maar zo te lezen biedt een rekje van een of ander soort genoeg voordeel om een keer een paar euro in te investeren
Ik ben de kleur MAGENTA
Je bent openminded, tenzij iets niet in je straatje past. Je houdt van discussiëren, maar hebt natuurlijk altijd gelijk. Als echte dierenliefhebber voer je graag kleine eendjes aan grote honden.
  donderdag 9 mei 2013 @ 13:39:57 #103
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126259780
Sodabrood en bananenbrood staan nu in de oven... hmmm O+
pi_126261304
quote:
17s.gif Op donderdag 9 mei 2013 13:39 schreef douche-eendje het volgende:
Sodabrood en bananenbrood staan nu in de oven... hmmm O+
Bananenbrood is toch een soort cake? Doe je daar ook beleg op? Sodabrood is de ontdekking van de eeuw (of enkele eeuwen geleden). Als je even geen tijd hebt gehad om een ander brood te maken, draai je even een sodabrood in elkaar. :9
  donderdag 9 mei 2013 @ 14:26:06 #105
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126261921
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:12 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Bananenbrood is toch een soort cake? Doe je daar ook beleg op? Sodabrood is de ontdekking van de eeuw (of enkele eeuwen geleden). Als je even geen tijd hebt gehad om een ander brood te maken, draai je even een sodabrood in elkaar. :9
Geen idee, heb gewoon het receptje van the fresh loaf gebruikt (deze) :). Er zit zoveel suiker en banaan in, en bij mij amandelschaafsel bovenop dat ik idd vermoed dat ik dat gewoon zo op kan eten. Of met een lik nutella erop :9

Sodabrood is echt heerlijk ja, heb me in Ierland een paar kilo dikker gegeten eraan :+
Maar ik ben nog echt een beginnertje met brood maken, dus wil eerst even gewoon wat simpele dingetjes maken.
pi_126262363
quote:
17s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:26 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Geen idee, heb gewoon het receptje van the fresh loaf gebruikt (deze) :). Er zit zoveel suiker en banaan in, en bij mij amandelschaafsel bovenop dat ik idd vermoed dat ik dat gewoon zo op kan eten. Of met een lik nutella erop :9

Sodabrood is echt heerlijk ja, heb me in Ierland een paar kilo dikker gegeten eraan :+
Maar ik ben nog echt een beginnertje met brood maken, dus wil eerst even gewoon wat simpele dingetjes maken.
Same here. Als ik zie wat de anderen allemaal uit hun oven toveren. Ik ben ook niet zo nauwkeurig als ik zou moeten zijn denk ik. Op de site van Levine lees ik dat het belangrijk is dat je 3 gram gist gebruikt, in plaat van 3,3 gram. En dat je 378 gram water moet hebben. Mijn weegschaal is niet eens zo nauwkeurig! :D Maar het is allemaal eetbaar en ook wel lekker. Ik begin nu pas echt wat dingen onder de knie te krijgen.

Nog een vraag: in enkele recepten van Levine wordt honing of suiker toegevoegd. Is dat echt om het zoeter te maken of heeft dat een andere functie? De honing proef ik niet terug.
pi_126262523
Ik heb ook maar weer eens brood gemaakt. Was lang geleden. Frans Landbrood van Levine, het ligt nu af te koelen, en ziet er best goed uit.

  donderdag 9 mei 2013 @ 14:40:55 #108
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126262568
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:35 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Same here. Als ik zie wat de anderen allemaal uit hun oven toveren. Ik ben ook niet zo nauwkeurig als ik zou moeten zijn denk ik. Op de site van Levine lees ik dat het belangrijk is dat je 3 gram gist gebruikt, in plaat van 3,3 gram. En dat je 378 gram water moet hebben. Mijn weegschaal is niet eens zo nauwkeurig! :D Maar het is allemaal eetbaar en ook wel lekker. Ik begin nu pas echt wat dingen onder de knie te krijgen.

Nog een vraag: in enkele recepten van Levine wordt honing of suiker toegevoegd. Is dat echt om het zoeter te maken of heeft dat een andere functie? De honing proef ik niet terug.
Ow, ik ben ook niet zo van de 3 of 3.3 gram hoor. Sorry, maar als ik echt goed af wil wegen heb ik een zeer exacte balans nodig en zonder goede kunde van afwegen kan je dat niet als "leek". Maar gelukkig ben ik geen leek met mn laboratoriumopleiding :P

Bananenbrood was nog iets te nat van binnen dus die staat nog wat langer in de oven... zo maar weer eens kijken :)
pi_126262722
Zij had er wel heel toffe maatlepels voor. Die ik natuurlijk direct weer wilde hebben :D Vooralsnog heb ik me ingehouden, pas als ik een jaar lang aan een stuk door brood maak mag het. Hoewel ze eigenlijk niet eens zo heel duur zijn.
  donderdag 9 mei 2013 @ 14:51:22 #110
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126262952
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:45 schreef bloempje-moi het volgende:
Zij had er wel heel toffe maatlepels voor. Die ik natuurlijk direct weer wilde hebben :D Vooralsnog heb ik me ingehouden, pas als ik een jaar lang aan een stuk door brood maak mag het. Hoewel ze eigenlijk niet eens zo heel duur zijn.
[ afbeelding ]
Die zijn ook niet nauwkeurig hoor :N :P Waar ik het mee heb geleerd is:

Als ik dan 300 mg af moest wegen moest het ook echt 300 mg zijn. En niet 301, of 299 :'). En de deurtjes zijn omdat luchtstromen je weging kunnen beïnvloeden bij zulke hoeveelheden. Voor/na het afwegen ook dat ding helemaal schoon moeten maken met een kwastje enzo :r

Maar bananenbrood nu ook uit de oven, ruikt goed! Foto's komen zo.
pi_126263009
quote:
17s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:51 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Die zijn ook niet nauwkeurig hoor :N :P Waar ik het mee heb geleerd is:
[ afbeelding ]
Als ik dan 300 mg af moest wegen moest het ook echt 300 mg zijn. En niet 301, of 299 :'). En de deurtjes zijn omdat luchtstromen je weging kunnen beïnvloeden bij zulke hoeveelheden. Voor/na het afwegen ook dat ding helemaal schoon moeten maken met een kwastje enzo :r

Maar bananenbrood nu ook uit de oven, ruikt goed! Foto's komen zo.
Er zijn grenzen natuurlijk! :D Zo'n maatlepel zal al een heel stuk schelen ten opzicht van mijn Aldi-keukenweegschaal. :')
  donderdag 9 mei 2013 @ 14:57:17 #112
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126263199
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:52 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Er zijn grenzen natuurlijk! :D Zo'n maatlepel zal al een heel stuk schelen ten opzicht van mijn Aldi-keukenweegschaal. :')
Ow ik heb hier een dingetje van de blokker van een 10tje. Meest belangrijke is dat je weegschaal stabiel staat dus ik geloof niet zo in lepels :P
  donderdag 9 mei 2013 @ 15:03:59 #113
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126263487
Bananenbrood:



Sodabrood:



Nomz. Mn sodabrood ziet er al een stuk beter uit dan de vorige :)
pi_126265477
Volkoren sodabrood?

Ik heb nu een brood in de koelkast staan voor de tweede rijs. Met rijzen in de koelkast heb ik niet zo veel ervaring, maar voorgaande keren was het na een nacht nog niet zover gerezen als ik zou willen.
Ik heb het net rond half vier in de koelkast gezet. Ik ben waarschijnlijk zo rond middernacht thuis en wil hem dan nog bakken. Dat is dus zo'n 8,5 uur. Is dat voldoende of te weinig?
  donderdag 9 mei 2013 @ 16:02:59 #115
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126265642
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 15:58 schreef bloempje-moi het volgende:
Volkoren sodabrood?

Ik heb nu een brood in de koelkast staan voor de tweede rijs. Met rijzen in de koelkast heb ik niet zo veel ervaring, maar voorgaande keren was het na een nacht nog niet zover gerezen als ik zou willen.
Ik heb het net rond half vier in de koelkast gezet. Ik ben waarschijnlijk zo rond middernacht thuis en wil hem dan nog bakken. Dat is dus zo'n 8,5 uur. Is dat voldoende of te weinig?
Helft volkoren, helft bloem gedaan :)
pi_126278978
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2013 11:27 schreef MaximusTG het volgende:
Fiets je toch even langs het Ekoplaza, daar hebben ze dat vast wel ;). Al iets met de desem gebakken trouwens :P?
Ja, foto's staan nog ergens, die had ik nog beloofd :P Huidge witbrood gaat met het (inmiddels witte) desem gemaakt worden, dus eventueel heb ik morgen versgebakken foto's voor je :P
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_126295543
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 15:58 schreef bloempje-moi het volgende:
Volkoren sodabrood?

Ik heb nu een brood in de koelkast staan voor de tweede rijs. Met rijzen in de koelkast heb ik niet zo veel ervaring, maar voorgaande keren was het na een nacht nog niet zover gerezen als ik zou willen.
Ik heb het net rond half vier in de koelkast gezet. Ik ben waarschijnlijk zo rond middernacht thuis en wil hem dan nog bakken. Dat is dus zo'n 8,5 uur. Is dat voldoende of te weinig?
Te veel dus. Heb het helaas kunnen weggooien :( Ik las ergens dat als de temperatuur van het brood onder de 7 graden komt dat de gist 'in slaap' valt en gewoon niet verder gaat. Maar dat blijkt dus niet het geval.
  † In Memoriam † vrijdag 10 mei 2013 @ 09:54:45 #118
91830 MaximusTG
pi_126295970
Hmm, jammer. De activiteit van de gist zakt ook inderdaad naar een minimum, maar sowieso is het deeg natuurlijk niet in 1 keer afgekoeld. En het houdt natuurlijk ook wel iets van activiteit.
Heb nu zelf een brood in de oven, dat ben ik gister om 10 uur gestart. Om 18 uur (8 uur kamertemperatuur) rest bloem erdoor gemengd en gekneed. Toen 2 uur buiten koelkast, daarna koelkast in. Moest vanochtend toch rond 5 uur ff eruit, dus toen dat deeg eruit gehaald en gevormd en in rijsmand gedaan. Afgedekt en laten rijzen buiten koelkast. Was om 8 uur nog niet genoeg gerezen, pas na 9en.
Het is gewoon heel moeilijk om het zo uit te kienen dat je deeg bijna meteen uit de koelkast goed is om te bakken.

edit: brood:



[ Bericht 40% gewijzigd door MaximusTG op 10-05-2013 10:19:03 ]
pi_126297862
Hm, mijn witte desembrood van gister is wel iets, maar amper omhoog gekomen. Veel te compact nog, dus nu maar voor 't paardje.
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † vrijdag 10 mei 2013 @ 11:56:44 #120
91830 MaximusTG
pi_126299328
Je kan het toch gewoon nog langer laten rijzen?
pi_126310908
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:35 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Same here. Als ik zie wat de anderen allemaal uit hun oven toveren. Ik ben ook niet zo nauwkeurig als ik zou moeten zijn denk ik. Op de site van Levine lees ik dat het belangrijk is dat je 3 gram gist gebruikt, in plaat van 3,3 gram. En dat je 378 gram water moet hebben. Mijn weegschaal is niet eens zo nauwkeurig! :D Maar het is allemaal eetbaar en ook wel lekker. Ik begin nu pas echt wat dingen onder de knie te krijgen.

Nog een vraag: in enkele recepten van Levine wordt honing of suiker toegevoegd. Is dat echt om het zoeter te maken of heeft dat een andere functie? De honing proef ik niet terug.
Zal ook best dat honing of suiker voor de smaak word toegevoegd maar tis vooral als voeding voor je gist. Gist houd erg van suiker. Heb je dus problemen met het rijzen van brood kan je 1 procent suiker aan toevoegen.
pi_126314483
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2013 11:56 schreef MaximusTG het volgende:
Je kan het toch gewoon nog langer laten rijzen?
Ik kwam er na het bakken pas achter :P Omdat het wel goed veerkrachtig was en luchtig voelde, dacht ik dat het wel goed kwam en heb ik alles in de oven gemikt. :)
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † zaterdag 11 mei 2013 @ 19:55:04 #123
91830 MaximusTG
pi_126359550
Ben je bekend met de fingerpoke test voor deeg?
pi_126364391
Deukje duwen, en kijken of het weer omhoog komt? Daar voldeed'ie aan. Ik denk eerder dat de melk -ik had melk gebruikt- misschien niet helemaal je-van-het meer was.

Was dan ook pas een week over de datum :P Maar rook nog goed.
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † zaterdag 11 mei 2013 @ 21:50:56 #125
91830 MaximusTG
pi_126364888
Ja, maar hij moet juist niet meteen omhoog komen. En niet helemaal. Als ie helemaal niet meer omhoog komt is het te ver.
pi_126365149
Het deukje herstelde zich in +/- 10 seconden denk ik, en daarna was er nog een licht putje. Na een minuut ofzo was er niets meer te zien van mn gepor.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_126368423
Ik had een stromboli gemaakt, maar hij rees gewoon niet voordat hij de oven in ging en ook de kaas liep er niet zo uit als had gemoeten :( Beetje jammer. Wel erg lekker overigens. Daar gaat het uiteindelijk om.
pi_126370857
quote:
2s.gif Op zaterdag 11 mei 2013 21:55 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Het deukje herstelde zich in +/- 10 seconden denk ik, en daarna was er nog een licht putje. Na een minuut ofzo was er niets meer te zien van mn gepor.
Misschien dat je deeg wat te stijf was als ik dit zo lees.

Als broodbakker pakken we een stukje deeg en proberen er een vliesje van te trekken. Als dat lukt dan is het goed. Voor niet bakkers vergt het misschien wat oefening.
pi_126376938
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2013 23:50 schreef Revje1 het volgende:

[..]

Misschien dat je deeg wat te stijf was als ik dit zo lees.

Als broodbakker pakken we een stukje deeg en proberen er een vliesje van te trekken. Als dat lukt dan is het goed. Voor niet bakkers vergt het misschien wat oefening.
  zondag 12 mei 2013 @ 11:27:04 #130
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126378732
*zucht*
Weer een baksteen gebakken :'(
Straks het recept uit de OP proberen, en anders pak ik maar weer een premix, die lukken tenminste wel :')

Nog mensen die interesse hebben een cursus broodbakken te geven in de omgeving amsterdam? :')
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
pi_126378892
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 11:27 schreef destrovel het volgende:
*zucht*
Weer een baksteen gebakken :'(
Straks het recept uit de OP proberen, en anders pak ik maar weer een premix, die lukken tenminste wel :')

Nog mensen die interesse hebben een cursus broodbakken te geven in de omgeving amsterdam? :')
Wat gaat er niet goed dan?

Volg eens een simpel recept van Levine heel nauwkeurig op. Haar recepten kloppen meestal erg goed. Als dat een paar keer is gelukt (probeer een paar keer hetzelfde recept) dan merk je ineens dat je deeg best wat langer kan rijzen, of juist korter moet. Blijven kijken, voelen, ruiken totdat je het deeg leert kennen. Ik zet mijn bak met deeg altijd naast me op de bank :') Kan ik het goed in de gaten houden.
  zondag 12 mei 2013 @ 11:43:37 #132
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126379221
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 11:32 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Wat gaat er niet goed dan?

Volg eens een simpel recept van Levine heel nauwkeurig op. Haar recepten kloppen meestal erg goed. Als dat een paar keer is gelukt (probeer een paar keer hetzelfde recept) dan merk je ineens dat je deeg best wat langer kan rijzen, of juist korter moet. Blijven kijken, voelen, ruiken totdat je het deeg leert kennen. Ik zet mijn bak met deeg altijd naast me op de bank :') Kan ik het goed in de gaten houden.
't rijst niet echt. De eerste rijs wel, de tweede niet. Na een paar uur was alleen de bovenkant van 't deeg uitgedroogd :')

Een recept van Levine? Linkje? :P
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
pi_126379336
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 11:43 schreef destrovel het volgende:

[..]

't rijst niet echt. De eerste rijs wel, de tweede niet. Na een paar uur was alleen de bovenkant van 't deeg uitgedroogd :')

Een recept van Levine? Linkje? :P
Nou had ik gisteren ook ineens een brood dat niet rees. Het lukt mij dus blijkbaar ook niet altijd. Wel altijd afdekken, zodat het niet uitdroogt! Heb je wel voldoende gist? Of staat het te warm zodat het allen de eerste keer rijst? Ik ben niet bepaald de expert, hoor!

Kies maar uit:
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/p/recepten-index.html
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 13:03:19 #134
91830 MaximusTG
pi_126381456
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 11:27 schreef destrovel het volgende:
*zucht*
Weer een baksteen gebakken :'(
Straks het recept uit de OP proberen, en anders pak ik maar weer een premix, die lukken tenminste wel :')

Nog mensen die interesse hebben een cursus broodbakken te geven in de omgeving amsterdam? :')
Ik snap niet hoe je het toch steeds voor mekaar krijgt? En een premix lukt dan wel? Als je deeg tijden s het rijzen uitdroogt doe je toch iets verkeerd.. Zoals bloempje-moi al aangeeft idd goed afdekken. In een kom met folie, of een deksel of een vochtige doek. Dan kan het niet eens uitdrogen. Of heb je je deeg in een oven laten rijzen?
Welk recept had je dit keer gevolgd dan?
Geef ook precies aan of je het dan tot de letter gevolgd hebt, of nog afgeweken wbt hoeveelheden en rijstijden en temperaturen.

Hier net een brood gebakken, lichtbruin, met melk en boter. Ook in de ovalen rijsmand laten rijzen:


  zondag 12 mei 2013 @ 13:05:20 #135
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126381523
Ik ga deze uit de OP vanmiddag even maken:

quote:
Volkorenbrood:

Ingredienten:

500 gr. volkoren tarwemeel
desertlepel zout
7 gr. droge gist van de supermarkt
4 dl. lauw water

Gooi het meel in een kom en maak een kuil in het midden.
Strooi het zout op het meel, maar zo dicht mogelijk tegen de rand, zodat het niet in de kuil valt.
Strooi gist in de kuil.
Schenk het water op de gist en laat het 5 minuten borrelen
Begin met je handen te kneden, tot het deeg redelijk aan elkaar plakt
Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg hier verder (deeg van je af duwen, dubbelvouwen en weer van je af duwen etc.) 10 minuten is voldoende.
Maak een bal van je deeg en laat het 60 minuten rijzen in een kom (met een theedoek erover) op kamertemperatuur.
Kneed het deeg vervolgens weer 10 minuten op het aanrecht
Laat het deeg nog 45 minuten rijzen in een lauwwarme oven op een bakplaat (oven 5 minuten voorverwarmen op 30 graden, vervolgens uit!)
Zet de oven op 220 graden en bak het brood in 30/40 minuten bruin.
Met als enige wijziging dat ik de tip uit de OP meeneem om het zout op te lossen in het water en er nog wat zonnebloempitten bij gooi. K laat horen hoe 't gaat :P
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
  zondag 12 mei 2013 @ 13:08:34 #136
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126381640
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:05 schreef destrovel het volgende:
Ik ga deze uit de OP vanmiddag even maken:

[..]

Met als enige wijziging dat ik de tip uit de OP meeneem om het zout op te lossen in het water en er nog wat zonnebloempitten bij gooi. K laat horen hoe 't gaat :P
Ik doe gezellig met je mee :P Want ik bedenk mij net dat ik morgen anders mn brood uit de vriezer (supermarktbrood) moet eten op werk en sinds ik zelf brood maak heb ik daar echt zo geen zin meer in :')
Mn sodabrood van afgelopen donderdag is inmiddels ook op.
  zondag 12 mei 2013 @ 13:09:42 #137
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_126381678
Hmmmm, maisbrood in de oven! :)
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 13:21:50 #138
91830 MaximusTG
pi_126382087
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:05 schreef destrovel het volgende:
Ik ga deze uit de OP vanmiddag even maken:

[..]

Met als enige wijziging dat ik de tip uit de OP meeneem om het zout op te lossen in het water en er nog wat zonnebloempitten bij gooi. K laat horen hoe 't gaat :P
Dat lijkt me geen goed plan, als je al problemen met het rijzen hebt om dan een 100% volkoren brood te maken op die manier. Veel te "snel" brood om het mooi luchtig te krijgen. Neem nou bv een van de lichtbruine broden op de pagina van Levine en probeer die.
  zondag 12 mei 2013 @ 13:23:17 #139
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126382137
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:21 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dat lijkt me geen goed plan, als je al problemen met het rijzen hebt om dan een 100% volkoren brood te maken op die manier. Veel te "snel" brood om het mooi luchtig te krijgen. Neem nou bv een van de lichtbruine broden op de pagina van Levine en probeer die.
Wat is dan precies die pagina van Levine? Die staat nl. niet in de OP :?
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
pi_126382280
quote:
Wat een rare kleur, of ligt dat aan mij?
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_126382313
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:23 schreef destrovel het volgende:

[..]

Wat is dan precies die pagina van Levine? Die staat nl. niet in de OP :?
Zie de response van Bloempje-moi ;-)
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 13:28:51 #142
91830 MaximusTG
pi_126382344
Bloempje-moi linkt er een paar posts eerder naar.. En hij staat wel in de OP, maar is misschien niet direct herkenbaar. Omdat het adres is uitdekeukenvanarden.blogspot.com
  zondag 12 mei 2013 @ 13:42:14 #143
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126382770
Ah, ik lees weer eens niet goed :P

Zoiets als het lichtbruin brood met lijnzaad een goede keus?
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 13:49:45 #144
91830 MaximusTG
pi_126384586
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:21 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dat lijkt me geen goed plan, als je al problemen met het rijzen hebt om dan een 100% volkoren brood te maken op die manier. Veel te "snel" brood om het mooi luchtig te krijgen. Neem nou bv een van de lichtbruine broden op de pagina van Levine en probeer die.
Het is mij ook nooit gelukt om een goed 100% volkorenbrood te maken. Wat is het geheim?
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 14:54:21 #146
91830 MaximusTG
pi_126385541
Je moet het meel een paar uur laten weken in water, maar zelfs dan krijg je niet eenzelfde soort luchtigheid die je bij half om half broden krijgt. Stel je wil dus een brood maken met 500 gram volkoren meel, 80% hydratie, zoals die in de OP. Dan meng je bv eerst 400 gram volkoren met 400 gram water voor een paar uur. Dan de rest van de ingredienten erbij. Of wat ik veel doe tegenwoordig (ik bak liefst met een mix van volkoren meel en bloem); het volkoren deel mengen met evenveel water en een heel klein beetje gist, of een lepel desem. Dat een nacht laten staan, en dan de rest erbij. Dat kneden en weer laten rijzen, dan vormen en laatste rijs. Dat is ook wat ik voor het brood dat ik hierboven postte gedaan heb. Volkoren deel met evenveel melk en een lepel desem. Dat vannacht laten fermenteren (op het aanrecht). Vanochtend bloem, boter, zout, rest melk erdoor. Kneden. 2 uur rijzen. Vormen, rijsmand, weer 2 uur rijzen. En toen ingesneden en gebakken.

Binnenkant:



Is een heerlijk zacht en smakelijk brood geworden.

[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 12-05-2013 15:04:54 ]
  zondag 12 mei 2013 @ 15:48:46 #147
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126388088
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:49 schreef MaximusTG het volgende:
Dat lijkt me prima ja.
Staat nu voor de eerste rijs, let's hope it works :D
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
  zondag 12 mei 2013 @ 15:56:11 #148
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126388445
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:21 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dat lijkt me geen goed plan, als je al problemen met het rijzen hebt om dan een 100% volkoren brood te maken op die manier. Veel te "snel" brood om het mooi luchtig te krijgen. Neem nou bv een van de lichtbruine broden op de pagina van Levine en probeer die.
Ik las dit net pas, maar hij staat hier gewoon nu in de oven. Het ziet er netjes uit tot nu toe aan rijzen, ben benieuwd hoe het er straks uitkomt. Was vandaag vooral te lui om even wat extra ingredienten in huis te halen maar heb ook geen zin in supermarktbrood morgen :r En de mogelijkheid op een allergische reactie, moet nog eens testen of het echt sesam is :X

Komend weekend bezoek dus vermoed dat ik dan ook niet aan brood maken toekom, dus wel de tijd om eens wat meer te lezen hier 's avonds aan linkjes en informatie.
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 16:12:32 #149
91830 MaximusTG
pi_126389462
quote:
17s.gif Op zondag 12 mei 2013 15:56 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ik las dit net pas, maar hij staat hier gewoon nu in de oven. Het ziet er netjes uit tot nu toe aan rijzen, ben benieuwd hoe het er straks uitkomt...
Het zal heus wel eetbaar zijn, maar als je, zoals destrovel al een paar keer een baksteen bakt is een 100% volkoren brood nu eenmaal geen logische keus..

Lees dit maar eens:
http://www.thekitchn.com/(...)e-grain-bread-183881
  zondag 12 mei 2013 @ 16:24:01 #150
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126390111
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2013 16:12 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Het zal heus wel eetbaar zijn, maar als je, zoals destrovel al een paar keer een baksteen bakt is een 100% volkoren brood nu eenmaal geen logische keus..

Lees dit maar eens:
http://www.thekitchn.com/(...)e-grain-bread-183881
Hmm ja ok :) Bittman is sowieso geniaal, heb de dikke vegetarier in huis. Mijn kookbijbel O+ waar dus ook een heel hoofdstuk over bakken (brood, cake, etc) instaat :') Ik ga dat eens lezen!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')