abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  † In Memoriam † donderdag 9 mei 2013 @ 10:48:17 #101
91830 MaximusTG
pi_126253908
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 10:05 schreef Isabeau het volgende:
De laatste keer dat ik brood heb klaargemaakt was een recept voor Allinsonbrood. Dat was heavy zeg :o

Verder vind ik het grootste voordeel van zelf brood maken dat het warm is en warm brood is O+
Ja maar, ja maar, je moet het wel laten afkoelen voordat je het snijdt eigenlijk.. Dat is zonde van het brood. Dan droogt het veel sneller uit.

quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 10:35 schreef Hawaii_Tim het volgende:
Hobje en/of Maximus: ik zie op de foto's dat jullie allebei keurig een rekje gebruiken om het brood af te laten koelen. Is het voordeel van op die manier koelen groot genoeg om zo'n rekje tot een echte aanrader te maken of wil het ook prima zonder?
Nou, het is idd wat bloempje-moi zegt, de onderkant wordt anders vochtig. Maar ik moet er nog een kopen hoor, dit zijn rekjes van een bbqtje met alufolieballen eronder :D.

quote:
6s.gif Op donderdag 9 mei 2013 10:08 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Ik vroeg mij al af hoe jij al die broden opkrijgt of hoeveel mensen er wel niet bij je in huis wonen. :) Ik bak nu een keer in de twee dagen een 400 gram brood. Daar doe ik ongeveer twee keer ontbijt en twee keer lunch mee. De tweede lunch is dan wel moeizaam; dan is het al wat te oud naar mijn smaak. Ik merkte dat dat semolinabrood iets langer goed blijft.
Sinds ik nu de afgelopen twee weken alleen maar zelfgemaakt brood eet merk ik wel dat het minder vult minder, ik er meer van eet en ik volgens mij een kilo ben aangekomen! :@ Ik moet dus nog even zoeken naar brood dat wel goed vult, maar 100% volkoren vind ik te machtig. Per ongeluk kocht ik laatst een zak gebuild meel, misschien dat dat helpt.
Nou eet ik wel best veel brood, dus ik krijg het misschien wat makkelijker op. Vries ook stukken in, en maak ook wel eens een brood voor een ander.
  Moderator / KerstCrewQuizWinner donderdag 9 mei 2013 @ 10:50:29 #102
39237 crew  H_T
2733
pi_126253949
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 10:40 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Als je dat niet doet kan de onderkant van het brood niet luchten en wordt het vochtig. Daarom moeten gebakken spullen altijd op een rekje uithijgen van de oven, met voldoende ruimte om de onderkant te laten ademen. Kun gewoon je rek van je oven voor gebruikten.
Mijn oven heeft geen rek, vandaar. Baksels in een springvorm heb ik al wel eens laten afkoelen op een gaspit, maar zo te lezen biedt een rekje van een of ander soort genoeg voordeel om een keer een paar euro in te investeren
Ik ben de kleur MAGENTA
Je bent openminded, tenzij iets niet in je straatje past. Je houdt van discussiëren, maar hebt natuurlijk altijd gelijk. Als echte dierenliefhebber voer je graag kleine eendjes aan grote honden.
  donderdag 9 mei 2013 @ 13:39:57 #103
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126259780
Sodabrood en bananenbrood staan nu in de oven... hmmm O+
pi_126261304
quote:
17s.gif Op donderdag 9 mei 2013 13:39 schreef douche-eendje het volgende:
Sodabrood en bananenbrood staan nu in de oven... hmmm O+
Bananenbrood is toch een soort cake? Doe je daar ook beleg op? Sodabrood is de ontdekking van de eeuw (of enkele eeuwen geleden). Als je even geen tijd hebt gehad om een ander brood te maken, draai je even een sodabrood in elkaar. :9
  donderdag 9 mei 2013 @ 14:26:06 #105
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126261921
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:12 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Bananenbrood is toch een soort cake? Doe je daar ook beleg op? Sodabrood is de ontdekking van de eeuw (of enkele eeuwen geleden). Als je even geen tijd hebt gehad om een ander brood te maken, draai je even een sodabrood in elkaar. :9
Geen idee, heb gewoon het receptje van the fresh loaf gebruikt (deze) :). Er zit zoveel suiker en banaan in, en bij mij amandelschaafsel bovenop dat ik idd vermoed dat ik dat gewoon zo op kan eten. Of met een lik nutella erop :9

Sodabrood is echt heerlijk ja, heb me in Ierland een paar kilo dikker gegeten eraan :+
Maar ik ben nog echt een beginnertje met brood maken, dus wil eerst even gewoon wat simpele dingetjes maken.
pi_126262363
quote:
17s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:26 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Geen idee, heb gewoon het receptje van the fresh loaf gebruikt (deze) :). Er zit zoveel suiker en banaan in, en bij mij amandelschaafsel bovenop dat ik idd vermoed dat ik dat gewoon zo op kan eten. Of met een lik nutella erop :9

Sodabrood is echt heerlijk ja, heb me in Ierland een paar kilo dikker gegeten eraan :+
Maar ik ben nog echt een beginnertje met brood maken, dus wil eerst even gewoon wat simpele dingetjes maken.
Same here. Als ik zie wat de anderen allemaal uit hun oven toveren. Ik ben ook niet zo nauwkeurig als ik zou moeten zijn denk ik. Op de site van Levine lees ik dat het belangrijk is dat je 3 gram gist gebruikt, in plaat van 3,3 gram. En dat je 378 gram water moet hebben. Mijn weegschaal is niet eens zo nauwkeurig! :D Maar het is allemaal eetbaar en ook wel lekker. Ik begin nu pas echt wat dingen onder de knie te krijgen.

Nog een vraag: in enkele recepten van Levine wordt honing of suiker toegevoegd. Is dat echt om het zoeter te maken of heeft dat een andere functie? De honing proef ik niet terug.
pi_126262523
Ik heb ook maar weer eens brood gemaakt. Was lang geleden. Frans Landbrood van Levine, het ligt nu af te koelen, en ziet er best goed uit.

  donderdag 9 mei 2013 @ 14:40:55 #108
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126262568
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:35 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Same here. Als ik zie wat de anderen allemaal uit hun oven toveren. Ik ben ook niet zo nauwkeurig als ik zou moeten zijn denk ik. Op de site van Levine lees ik dat het belangrijk is dat je 3 gram gist gebruikt, in plaat van 3,3 gram. En dat je 378 gram water moet hebben. Mijn weegschaal is niet eens zo nauwkeurig! :D Maar het is allemaal eetbaar en ook wel lekker. Ik begin nu pas echt wat dingen onder de knie te krijgen.

Nog een vraag: in enkele recepten van Levine wordt honing of suiker toegevoegd. Is dat echt om het zoeter te maken of heeft dat een andere functie? De honing proef ik niet terug.
Ow, ik ben ook niet zo van de 3 of 3.3 gram hoor. Sorry, maar als ik echt goed af wil wegen heb ik een zeer exacte balans nodig en zonder goede kunde van afwegen kan je dat niet als "leek". Maar gelukkig ben ik geen leek met mn laboratoriumopleiding :P

Bananenbrood was nog iets te nat van binnen dus die staat nog wat langer in de oven... zo maar weer eens kijken :)
pi_126262722
Zij had er wel heel toffe maatlepels voor. Die ik natuurlijk direct weer wilde hebben :D Vooralsnog heb ik me ingehouden, pas als ik een jaar lang aan een stuk door brood maak mag het. Hoewel ze eigenlijk niet eens zo heel duur zijn.
  donderdag 9 mei 2013 @ 14:51:22 #110
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126262952
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:45 schreef bloempje-moi het volgende:
Zij had er wel heel toffe maatlepels voor. Die ik natuurlijk direct weer wilde hebben :D Vooralsnog heb ik me ingehouden, pas als ik een jaar lang aan een stuk door brood maak mag het. Hoewel ze eigenlijk niet eens zo heel duur zijn.
[ afbeelding ]
Die zijn ook niet nauwkeurig hoor :N :P Waar ik het mee heb geleerd is:

Als ik dan 300 mg af moest wegen moest het ook echt 300 mg zijn. En niet 301, of 299 :'). En de deurtjes zijn omdat luchtstromen je weging kunnen beïnvloeden bij zulke hoeveelheden. Voor/na het afwegen ook dat ding helemaal schoon moeten maken met een kwastje enzo :r

Maar bananenbrood nu ook uit de oven, ruikt goed! Foto's komen zo.
pi_126263009
quote:
17s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:51 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Die zijn ook niet nauwkeurig hoor :N :P Waar ik het mee heb geleerd is:
[ afbeelding ]
Als ik dan 300 mg af moest wegen moest het ook echt 300 mg zijn. En niet 301, of 299 :'). En de deurtjes zijn omdat luchtstromen je weging kunnen beïnvloeden bij zulke hoeveelheden. Voor/na het afwegen ook dat ding helemaal schoon moeten maken met een kwastje enzo :r

Maar bananenbrood nu ook uit de oven, ruikt goed! Foto's komen zo.
Er zijn grenzen natuurlijk! :D Zo'n maatlepel zal al een heel stuk schelen ten opzicht van mijn Aldi-keukenweegschaal. :')
  donderdag 9 mei 2013 @ 14:57:17 #112
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126263199
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:52 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Er zijn grenzen natuurlijk! :D Zo'n maatlepel zal al een heel stuk schelen ten opzicht van mijn Aldi-keukenweegschaal. :')
Ow ik heb hier een dingetje van de blokker van een 10tje. Meest belangrijke is dat je weegschaal stabiel staat dus ik geloof niet zo in lepels :P
  donderdag 9 mei 2013 @ 15:03:59 #113
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126263487
Bananenbrood:



Sodabrood:



Nomz. Mn sodabrood ziet er al een stuk beter uit dan de vorige :)
pi_126265477
Volkoren sodabrood?

Ik heb nu een brood in de koelkast staan voor de tweede rijs. Met rijzen in de koelkast heb ik niet zo veel ervaring, maar voorgaande keren was het na een nacht nog niet zover gerezen als ik zou willen.
Ik heb het net rond half vier in de koelkast gezet. Ik ben waarschijnlijk zo rond middernacht thuis en wil hem dan nog bakken. Dat is dus zo'n 8,5 uur. Is dat voldoende of te weinig?
  donderdag 9 mei 2013 @ 16:02:59 #115
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126265642
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 15:58 schreef bloempje-moi het volgende:
Volkoren sodabrood?

Ik heb nu een brood in de koelkast staan voor de tweede rijs. Met rijzen in de koelkast heb ik niet zo veel ervaring, maar voorgaande keren was het na een nacht nog niet zover gerezen als ik zou willen.
Ik heb het net rond half vier in de koelkast gezet. Ik ben waarschijnlijk zo rond middernacht thuis en wil hem dan nog bakken. Dat is dus zo'n 8,5 uur. Is dat voldoende of te weinig?
Helft volkoren, helft bloem gedaan :)
pi_126278978
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2013 11:27 schreef MaximusTG het volgende:
Fiets je toch even langs het Ekoplaza, daar hebben ze dat vast wel ;). Al iets met de desem gebakken trouwens :P?
Ja, foto's staan nog ergens, die had ik nog beloofd :P Huidge witbrood gaat met het (inmiddels witte) desem gemaakt worden, dus eventueel heb ik morgen versgebakken foto's voor je :P
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_126295543
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 15:58 schreef bloempje-moi het volgende:
Volkoren sodabrood?

Ik heb nu een brood in de koelkast staan voor de tweede rijs. Met rijzen in de koelkast heb ik niet zo veel ervaring, maar voorgaande keren was het na een nacht nog niet zover gerezen als ik zou willen.
Ik heb het net rond half vier in de koelkast gezet. Ik ben waarschijnlijk zo rond middernacht thuis en wil hem dan nog bakken. Dat is dus zo'n 8,5 uur. Is dat voldoende of te weinig?
Te veel dus. Heb het helaas kunnen weggooien :( Ik las ergens dat als de temperatuur van het brood onder de 7 graden komt dat de gist 'in slaap' valt en gewoon niet verder gaat. Maar dat blijkt dus niet het geval.
  † In Memoriam † vrijdag 10 mei 2013 @ 09:54:45 #118
91830 MaximusTG
pi_126295970
Hmm, jammer. De activiteit van de gist zakt ook inderdaad naar een minimum, maar sowieso is het deeg natuurlijk niet in 1 keer afgekoeld. En het houdt natuurlijk ook wel iets van activiteit.
Heb nu zelf een brood in de oven, dat ben ik gister om 10 uur gestart. Om 18 uur (8 uur kamertemperatuur) rest bloem erdoor gemengd en gekneed. Toen 2 uur buiten koelkast, daarna koelkast in. Moest vanochtend toch rond 5 uur ff eruit, dus toen dat deeg eruit gehaald en gevormd en in rijsmand gedaan. Afgedekt en laten rijzen buiten koelkast. Was om 8 uur nog niet genoeg gerezen, pas na 9en.
Het is gewoon heel moeilijk om het zo uit te kienen dat je deeg bijna meteen uit de koelkast goed is om te bakken.

edit: brood:



[ Bericht 40% gewijzigd door MaximusTG op 10-05-2013 10:19:03 ]
pi_126297862
Hm, mijn witte desembrood van gister is wel iets, maar amper omhoog gekomen. Veel te compact nog, dus nu maar voor 't paardje.
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † vrijdag 10 mei 2013 @ 11:56:44 #120
91830 MaximusTG
pi_126299328
Je kan het toch gewoon nog langer laten rijzen?
pi_126310908
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 14:35 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Same here. Als ik zie wat de anderen allemaal uit hun oven toveren. Ik ben ook niet zo nauwkeurig als ik zou moeten zijn denk ik. Op de site van Levine lees ik dat het belangrijk is dat je 3 gram gist gebruikt, in plaat van 3,3 gram. En dat je 378 gram water moet hebben. Mijn weegschaal is niet eens zo nauwkeurig! :D Maar het is allemaal eetbaar en ook wel lekker. Ik begin nu pas echt wat dingen onder de knie te krijgen.

Nog een vraag: in enkele recepten van Levine wordt honing of suiker toegevoegd. Is dat echt om het zoeter te maken of heeft dat een andere functie? De honing proef ik niet terug.
Zal ook best dat honing of suiker voor de smaak word toegevoegd maar tis vooral als voeding voor je gist. Gist houd erg van suiker. Heb je dus problemen met het rijzen van brood kan je 1 procent suiker aan toevoegen.
pi_126314483
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2013 11:56 schreef MaximusTG het volgende:
Je kan het toch gewoon nog langer laten rijzen?
Ik kwam er na het bakken pas achter :P Omdat het wel goed veerkrachtig was en luchtig voelde, dacht ik dat het wel goed kwam en heb ik alles in de oven gemikt. :)
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † zaterdag 11 mei 2013 @ 19:55:04 #123
91830 MaximusTG
pi_126359550
Ben je bekend met de fingerpoke test voor deeg?
pi_126364391
Deukje duwen, en kijken of het weer omhoog komt? Daar voldeed'ie aan. Ik denk eerder dat de melk -ik had melk gebruikt- misschien niet helemaal je-van-het meer was.

Was dan ook pas een week over de datum :P Maar rook nog goed.
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † zaterdag 11 mei 2013 @ 21:50:56 #125
91830 MaximusTG
pi_126364888
Ja, maar hij moet juist niet meteen omhoog komen. En niet helemaal. Als ie helemaal niet meer omhoog komt is het te ver.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')