Misschien dat je deeg wat te stijf was als ik dit zo lees.quote:Op zaterdag 11 mei 2013 21:55 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Het deukje herstelde zich in +/- 10 seconden denk ik, en daarna was er nog een licht putje. Na een minuut ofzo was er niets meer te zien van mn gepor.
quote:Op zaterdag 11 mei 2013 23:50 schreef Revje1 het volgende:
[..]
Misschien dat je deeg wat te stijf was als ik dit zo lees.
Als broodbakker pakken we een stukje deeg en proberen er een vliesje van te trekken. Als dat lukt dan is het goed. Voor niet bakkers vergt het misschien wat oefening.
Wat gaat er niet goed dan?quote:Op zondag 12 mei 2013 11:27 schreef destrovel het volgende:
*zucht*
Weer een baksteen gebakken
Straks het recept uit de OP proberen, en anders pak ik maar weer een premix, die lukken tenminste wel
Nog mensen die interesse hebben een cursus broodbakken te geven in de omgeving amsterdam?
't rijst niet echt. De eerste rijs wel, de tweede niet. Na een paar uur was alleen de bovenkant van 't deeg uitgedroogdquote:Op zondag 12 mei 2013 11:32 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Wat gaat er niet goed dan?
Volg eens een simpel recept van Levine heel nauwkeurig op. Haar recepten kloppen meestal erg goed. Als dat een paar keer is gelukt (probeer een paar keer hetzelfde recept) dan merk je ineens dat je deeg best wat langer kan rijzen, of juist korter moet. Blijven kijken, voelen, ruiken totdat je het deeg leert kennen. Ik zet mijn bak met deeg altijd naast me op de bank Kan ik het goed in de gaten houden.
Nou had ik gisteren ook ineens een brood dat niet rees. Het lukt mij dus blijkbaar ook niet altijd. Wel altijd afdekken, zodat het niet uitdroogt! Heb je wel voldoende gist? Of staat het te warm zodat het allen de eerste keer rijst? Ik ben niet bepaald de expert, hoor!quote:Op zondag 12 mei 2013 11:43 schreef destrovel het volgende:
[..]
't rijst niet echt. De eerste rijs wel, de tweede niet. Na een paar uur was alleen de bovenkant van 't deeg uitgedroogd
Een recept van Levine? Linkje?
Ik snap niet hoe je het toch steeds voor mekaar krijgt? En een premix lukt dan wel? Als je deeg tijden s het rijzen uitdroogt doe je toch iets verkeerd.. Zoals bloempje-moi al aangeeft idd goed afdekken. In een kom met folie, of een deksel of een vochtige doek. Dan kan het niet eens uitdrogen. Of heb je je deeg in een oven laten rijzen?quote:Op zondag 12 mei 2013 11:27 schreef destrovel het volgende:
*zucht*
Weer een baksteen gebakken
Straks het recept uit de OP proberen, en anders pak ik maar weer een premix, die lukken tenminste wel
Nog mensen die interesse hebben een cursus broodbakken te geven in de omgeving amsterdam?
Met als enige wijziging dat ik de tip uit de OP meeneem om het zout op te lossen in het water en er nog wat zonnebloempitten bij gooi. K laat horen hoe 't gaatquote:Volkorenbrood:
Ingredienten:
500 gr. volkoren tarwemeel
desertlepel zout
7 gr. droge gist van de supermarkt
4 dl. lauw water
Gooi het meel in een kom en maak een kuil in het midden.
Strooi het zout op het meel, maar zo dicht mogelijk tegen de rand, zodat het niet in de kuil valt.
Strooi gist in de kuil.
Schenk het water op de gist en laat het 5 minuten borrelen
Begin met je handen te kneden, tot het deeg redelijk aan elkaar plakt
Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg hier verder (deeg van je af duwen, dubbelvouwen en weer van je af duwen etc.) 10 minuten is voldoende.
Maak een bal van je deeg en laat het 60 minuten rijzen in een kom (met een theedoek erover) op kamertemperatuur.
Kneed het deeg vervolgens weer 10 minuten op het aanrecht
Laat het deeg nog 45 minuten rijzen in een lauwwarme oven op een bakplaat (oven 5 minuten voorverwarmen op 30 graden, vervolgens uit!)
Zet de oven op 220 graden en bak het brood in 30/40 minuten bruin.
Ik doe gezellig met je mee Want ik bedenk mij net dat ik morgen anders mn brood uit de vriezer (supermarktbrood) moet eten op werk en sinds ik zelf brood maak heb ik daar echt zo geen zin meer inquote:Op zondag 12 mei 2013 13:05 schreef destrovel het volgende:
Ik ga deze uit de OP vanmiddag even maken:
[..]
Met als enige wijziging dat ik de tip uit de OP meeneem om het zout op te lossen in het water en er nog wat zonnebloempitten bij gooi. K laat horen hoe 't gaat
Dat lijkt me geen goed plan, als je al problemen met het rijzen hebt om dan een 100% volkoren brood te maken op die manier. Veel te "snel" brood om het mooi luchtig te krijgen. Neem nou bv een van de lichtbruine broden op de pagina van Levine en probeer die.quote:Op zondag 12 mei 2013 13:05 schreef destrovel het volgende:
Ik ga deze uit de OP vanmiddag even maken:
[..]
Met als enige wijziging dat ik de tip uit de OP meeneem om het zout op te lossen in het water en er nog wat zonnebloempitten bij gooi. K laat horen hoe 't gaat
Wat is dan precies die pagina van Levine? Die staat nl. niet in de OPquote:Op zondag 12 mei 2013 13:21 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Dat lijkt me geen goed plan, als je al problemen met het rijzen hebt om dan een 100% volkoren brood te maken op die manier. Veel te "snel" brood om het mooi luchtig te krijgen. Neem nou bv een van de lichtbruine broden op de pagina van Levine en probeer die.
Wat een rare kleur, of ligt dat aan mij?quote:
Zie de response van Bloempje-moi ;-)quote:Op zondag 12 mei 2013 13:23 schreef destrovel het volgende:
[..]
Wat is dan precies die pagina van Levine? Die staat nl. niet in de OP
Het is mij ook nooit gelukt om een goed 100% volkorenbrood te maken. Wat is het geheim?quote:Op zondag 12 mei 2013 13:21 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Dat lijkt me geen goed plan, als je al problemen met het rijzen hebt om dan een 100% volkoren brood te maken op die manier. Veel te "snel" brood om het mooi luchtig te krijgen. Neem nou bv een van de lichtbruine broden op de pagina van Levine en probeer die.
Staat nu voor de eerste rijs, let's hope it worksquote:
Ik las dit net pas, maar hij staat hier gewoon nu in de oven. Het ziet er netjes uit tot nu toe aan rijzen, ben benieuwd hoe het er straks uitkomt. Was vandaag vooral te lui om even wat extra ingredienten in huis te halen maar heb ook geen zin in supermarktbrood morgen En de mogelijkheid op een allergische reactie, moet nog eens testen of het echt sesam isquote:Op zondag 12 mei 2013 13:21 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Dat lijkt me geen goed plan, als je al problemen met het rijzen hebt om dan een 100% volkoren brood te maken op die manier. Veel te "snel" brood om het mooi luchtig te krijgen. Neem nou bv een van de lichtbruine broden op de pagina van Levine en probeer die.
Het zal heus wel eetbaar zijn, maar als je, zoals destrovel al een paar keer een baksteen bakt is een 100% volkoren brood nu eenmaal geen logische keus..quote:Op zondag 12 mei 2013 15:56 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Ik las dit net pas, maar hij staat hier gewoon nu in de oven. Het ziet er netjes uit tot nu toe aan rijzen, ben benieuwd hoe het er straks uitkomt...
Hmm ja ok Bittman is sowieso geniaal, heb de dikke vegetarier in huis. Mijn kookbijbel waar dus ook een heel hoofdstuk over bakken (brood, cake, etc) instaat Ik ga dat eens lezen!quote:Op zondag 12 mei 2013 16:12 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Het zal heus wel eetbaar zijn, maar als je, zoals destrovel al een paar keer een baksteen bakt is een 100% volkoren brood nu eenmaal geen logische keus..
Lees dit maar eens:
http://www.thekitchn.com/(...)e-grain-bread-183881
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |