abonnement Unibet Coolblue
pi_126365149
Het deukje herstelde zich in +/- 10 seconden denk ik, en daarna was er nog een licht putje. Na een minuut ofzo was er niets meer te zien van mn gepor.
pi_126368423
Ik had een stromboli gemaakt, maar hij rees gewoon niet voordat hij de oven in ging en ook de kaas liep er niet zo uit als had gemoeten :( Beetje jammer. Wel erg lekker overigens. Daar gaat het uiteindelijk om.
pi_126370857
quote:
2s.gif Op zaterdag 11 mei 2013 21:55 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Het deukje herstelde zich in +/- 10 seconden denk ik, en daarna was er nog een licht putje. Na een minuut ofzo was er niets meer te zien van mn gepor.
Misschien dat je deeg wat te stijf was als ik dit zo lees.

Als broodbakker pakken we een stukje deeg en proberen er een vliesje van te trekken. Als dat lukt dan is het goed. Voor niet bakkers vergt het misschien wat oefening.
pi_126376938
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2013 23:50 schreef Revje1 het volgende:

[..]

Misschien dat je deeg wat te stijf was als ik dit zo lees.

Als broodbakker pakken we een stukje deeg en proberen er een vliesje van te trekken. Als dat lukt dan is het goed. Voor niet bakkers vergt het misschien wat oefening.
  zondag 12 mei 2013 @ 11:27:04 #130
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126378732
*zucht*
Weer een baksteen gebakken :'(
Straks het recept uit de OP proberen, en anders pak ik maar weer een premix, die lukken tenminste wel :')

Nog mensen die interesse hebben een cursus broodbakken te geven in de omgeving amsterdam? :')
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
pi_126378892
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 11:27 schreef destrovel het volgende:
*zucht*
Weer een baksteen gebakken :'(
Straks het recept uit de OP proberen, en anders pak ik maar weer een premix, die lukken tenminste wel :')

Nog mensen die interesse hebben een cursus broodbakken te geven in de omgeving amsterdam? :')
Wat gaat er niet goed dan?

Volg eens een simpel recept van Levine heel nauwkeurig op. Haar recepten kloppen meestal erg goed. Als dat een paar keer is gelukt (probeer een paar keer hetzelfde recept) dan merk je ineens dat je deeg best wat langer kan rijzen, of juist korter moet. Blijven kijken, voelen, ruiken totdat je het deeg leert kennen. Ik zet mijn bak met deeg altijd naast me op de bank :') Kan ik het goed in de gaten houden.
  zondag 12 mei 2013 @ 11:43:37 #132
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126379221
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 11:32 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Wat gaat er niet goed dan?

Volg eens een simpel recept van Levine heel nauwkeurig op. Haar recepten kloppen meestal erg goed. Als dat een paar keer is gelukt (probeer een paar keer hetzelfde recept) dan merk je ineens dat je deeg best wat langer kan rijzen, of juist korter moet. Blijven kijken, voelen, ruiken totdat je het deeg leert kennen. Ik zet mijn bak met deeg altijd naast me op de bank :') Kan ik het goed in de gaten houden.
't rijst niet echt. De eerste rijs wel, de tweede niet. Na een paar uur was alleen de bovenkant van 't deeg uitgedroogd :')

Een recept van Levine? Linkje? :P
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
pi_126379336
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 11:43 schreef destrovel het volgende:

[..]

't rijst niet echt. De eerste rijs wel, de tweede niet. Na een paar uur was alleen de bovenkant van 't deeg uitgedroogd :')

Een recept van Levine? Linkje? :P
Nou had ik gisteren ook ineens een brood dat niet rees. Het lukt mij dus blijkbaar ook niet altijd. Wel altijd afdekken, zodat het niet uitdroogt! Heb je wel voldoende gist? Of staat het te warm zodat het allen de eerste keer rijst? Ik ben niet bepaald de expert, hoor!

Kies maar uit:
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/p/recepten-index.html
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 13:03:19 #134
91830 MaximusTG
pi_126381456
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 11:27 schreef destrovel het volgende:
*zucht*
Weer een baksteen gebakken :'(
Straks het recept uit de OP proberen, en anders pak ik maar weer een premix, die lukken tenminste wel :')

Nog mensen die interesse hebben een cursus broodbakken te geven in de omgeving amsterdam? :')
Ik snap niet hoe je het toch steeds voor mekaar krijgt? En een premix lukt dan wel? Als je deeg tijden s het rijzen uitdroogt doe je toch iets verkeerd.. Zoals bloempje-moi al aangeeft idd goed afdekken. In een kom met folie, of een deksel of een vochtige doek. Dan kan het niet eens uitdrogen. Of heb je je deeg in een oven laten rijzen?
Welk recept had je dit keer gevolgd dan?
Geef ook precies aan of je het dan tot de letter gevolgd hebt, of nog afgeweken wbt hoeveelheden en rijstijden en temperaturen.

Hier net een brood gebakken, lichtbruin, met melk en boter. Ook in de ovalen rijsmand laten rijzen:


  zondag 12 mei 2013 @ 13:05:20 #135
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126381523
Ik ga deze uit de OP vanmiddag even maken:

quote:
Volkorenbrood:

Ingredienten:

500 gr. volkoren tarwemeel
desertlepel zout
7 gr. droge gist van de supermarkt
4 dl. lauw water

Gooi het meel in een kom en maak een kuil in het midden.
Strooi het zout op het meel, maar zo dicht mogelijk tegen de rand, zodat het niet in de kuil valt.
Strooi gist in de kuil.
Schenk het water op de gist en laat het 5 minuten borrelen
Begin met je handen te kneden, tot het deeg redelijk aan elkaar plakt
Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg hier verder (deeg van je af duwen, dubbelvouwen en weer van je af duwen etc.) 10 minuten is voldoende.
Maak een bal van je deeg en laat het 60 minuten rijzen in een kom (met een theedoek erover) op kamertemperatuur.
Kneed het deeg vervolgens weer 10 minuten op het aanrecht
Laat het deeg nog 45 minuten rijzen in een lauwwarme oven op een bakplaat (oven 5 minuten voorverwarmen op 30 graden, vervolgens uit!)
Zet de oven op 220 graden en bak het brood in 30/40 minuten bruin.
Met als enige wijziging dat ik de tip uit de OP meeneem om het zout op te lossen in het water en er nog wat zonnebloempitten bij gooi. K laat horen hoe 't gaat :P
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
  zondag 12 mei 2013 @ 13:08:34 #136
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126381640
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:05 schreef destrovel het volgende:
Ik ga deze uit de OP vanmiddag even maken:

[..]

Met als enige wijziging dat ik de tip uit de OP meeneem om het zout op te lossen in het water en er nog wat zonnebloempitten bij gooi. K laat horen hoe 't gaat :P
Ik doe gezellig met je mee :P Want ik bedenk mij net dat ik morgen anders mn brood uit de vriezer (supermarktbrood) moet eten op werk en sinds ik zelf brood maak heb ik daar echt zo geen zin meer in :')
Mn sodabrood van afgelopen donderdag is inmiddels ook op.
  zondag 12 mei 2013 @ 13:09:42 #137
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_126381678
Hmmmm, maisbrood in de oven! :)
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 13:21:50 #138
91830 MaximusTG
pi_126382087
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:05 schreef destrovel het volgende:
Ik ga deze uit de OP vanmiddag even maken:

[..]

Met als enige wijziging dat ik de tip uit de OP meeneem om het zout op te lossen in het water en er nog wat zonnebloempitten bij gooi. K laat horen hoe 't gaat :P
Dat lijkt me geen goed plan, als je al problemen met het rijzen hebt om dan een 100% volkoren brood te maken op die manier. Veel te "snel" brood om het mooi luchtig te krijgen. Neem nou bv een van de lichtbruine broden op de pagina van Levine en probeer die.
  zondag 12 mei 2013 @ 13:23:17 #139
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126382137
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:21 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dat lijkt me geen goed plan, als je al problemen met het rijzen hebt om dan een 100% volkoren brood te maken op die manier. Veel te "snel" brood om het mooi luchtig te krijgen. Neem nou bv een van de lichtbruine broden op de pagina van Levine en probeer die.
Wat is dan precies die pagina van Levine? Die staat nl. niet in de OP :?
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
pi_126382280
quote:
Wat een rare kleur, of ligt dat aan mij?
pi_126382313
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:23 schreef destrovel het volgende:

[..]

Wat is dan precies die pagina van Levine? Die staat nl. niet in de OP :?
Zie de response van Bloempje-moi ;-)
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 13:28:51 #142
91830 MaximusTG
pi_126382344
Bloempje-moi linkt er een paar posts eerder naar.. En hij staat wel in de OP, maar is misschien niet direct herkenbaar. Omdat het adres is uitdekeukenvanarden.blogspot.com
  zondag 12 mei 2013 @ 13:42:14 #143
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126382770
Ah, ik lees weer eens niet goed :P

Zoiets als het lichtbruin brood met lijnzaad een goede keus?
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 13:49:45 #144
91830 MaximusTG
pi_126384586
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:21 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dat lijkt me geen goed plan, als je al problemen met het rijzen hebt om dan een 100% volkoren brood te maken op die manier. Veel te "snel" brood om het mooi luchtig te krijgen. Neem nou bv een van de lichtbruine broden op de pagina van Levine en probeer die.
Het is mij ook nooit gelukt om een goed 100% volkorenbrood te maken. Wat is het geheim?
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 14:54:21 #146
91830 MaximusTG
pi_126385541
Je moet het meel een paar uur laten weken in water, maar zelfs dan krijg je niet eenzelfde soort luchtigheid die je bij half om half broden krijgt. Stel je wil dus een brood maken met 500 gram volkoren meel, 80% hydratie, zoals die in de OP. Dan meng je bv eerst 400 gram volkoren met 400 gram water voor een paar uur. Dan de rest van de ingredienten erbij. Of wat ik veel doe tegenwoordig (ik bak liefst met een mix van volkoren meel en bloem); het volkoren deel mengen met evenveel water en een heel klein beetje gist, of een lepel desem. Dat een nacht laten staan, en dan de rest erbij. Dat kneden en weer laten rijzen, dan vormen en laatste rijs. Dat is ook wat ik voor het brood dat ik hierboven postte gedaan heb. Volkoren deel met evenveel melk en een lepel desem. Dat vannacht laten fermenteren (op het aanrecht). Vanochtend bloem, boter, zout, rest melk erdoor. Kneden. 2 uur rijzen. Vormen, rijsmand, weer 2 uur rijzen. En toen ingesneden en gebakken.

Binnenkant:



Is een heerlijk zacht en smakelijk brood geworden.

[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 12-05-2013 15:04:54 ]
  zondag 12 mei 2013 @ 15:48:46 #147
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126388088
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:49 schreef MaximusTG het volgende:
Dat lijkt me prima ja.
Staat nu voor de eerste rijs, let's hope it works :D
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
  zondag 12 mei 2013 @ 15:56:11 #148
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126388445
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2013 13:21 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dat lijkt me geen goed plan, als je al problemen met het rijzen hebt om dan een 100% volkoren brood te maken op die manier. Veel te "snel" brood om het mooi luchtig te krijgen. Neem nou bv een van de lichtbruine broden op de pagina van Levine en probeer die.
Ik las dit net pas, maar hij staat hier gewoon nu in de oven. Het ziet er netjes uit tot nu toe aan rijzen, ben benieuwd hoe het er straks uitkomt. Was vandaag vooral te lui om even wat extra ingredienten in huis te halen maar heb ook geen zin in supermarktbrood morgen :r En de mogelijkheid op een allergische reactie, moet nog eens testen of het echt sesam is :X

Komend weekend bezoek dus vermoed dat ik dan ook niet aan brood maken toekom, dus wel de tijd om eens wat meer te lezen hier 's avonds aan linkjes en informatie.
  † In Memoriam † zondag 12 mei 2013 @ 16:12:32 #149
91830 MaximusTG
pi_126389462
quote:
17s.gif Op zondag 12 mei 2013 15:56 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ik las dit net pas, maar hij staat hier gewoon nu in de oven. Het ziet er netjes uit tot nu toe aan rijzen, ben benieuwd hoe het er straks uitkomt...
Het zal heus wel eetbaar zijn, maar als je, zoals destrovel al een paar keer een baksteen bakt is een 100% volkoren brood nu eenmaal geen logische keus..

Lees dit maar eens:
http://www.thekitchn.com/(...)e-grain-bread-183881
  zondag 12 mei 2013 @ 16:24:01 #150
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126390111
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2013 16:12 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Het zal heus wel eetbaar zijn, maar als je, zoals destrovel al een paar keer een baksteen bakt is een 100% volkoren brood nu eenmaal geen logische keus..

Lees dit maar eens:
http://www.thekitchn.com/(...)e-grain-bread-183881
Hmm ja ok :) Bittman is sowieso geniaal, heb de dikke vegetarier in huis. Mijn kookbijbel O+ waar dus ook een heel hoofdstuk over bakken (brood, cake, etc) instaat :') Ik ga dat eens lezen!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')