abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † donderdag 18 april 2013 @ 13:01:37 #1
91830 MaximusTG
pi_125437128
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

Wat resultaten van Fok!kers

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)

Deel 11 alweer!
  † In Memoriam † donderdag 18 april 2013 @ 13:02:19 #2
91830 MaximusTG
pi_125437143
Laatste brood:



Had er wat maanzaad op gegooid :).

@MonkNL: Insnijden dus, dan heeft het brood ruimte om te groeien.
pi_125437173
ziet er mooi uit, Maximus..

Ik heb al heel lang niet meer gebakken vanwege te druk. Dit weekend nog geen tijd denk ik, maar volgend weekend wel. Zin in. Misschien heb ik voor die tijd tijd om een nieuwe zuurdesem aan te maken, dat zou helemaal fijn zijn!
  † In Memoriam † donderdag 18 april 2013 @ 13:34:38 #4
91830 MaximusTG
pi_125438152
Thanks! Ja, tis natuurlijk best lastig om brood bakken in een schema op te nemen...
Wat je zou kunnen doen is dus veel van de koelkast gebruik maken; Als je bv bij mijn broodrecept van het brood hierboven zeg maar op dag 1 's avonds begint. Mengen en snachts buiten koelkast laten fermenteren. Dan meng je de rest van de droge ingredienten vast bij elkaar. Op dag 2, volgende ochtend kwestie van dat bij het gefermenteerde doen. Dan rest water, ff snel kneden met mixer. Afdekken en in koelkast.
Als je dan 's avonds terug bent haal je het eruit, ff wachten, vormen, rijzen, bakken?
  donderdag 18 april 2013 @ 16:53:56 #5
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_125445633
Is desembrood altijd zuurdesem?
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  † In Memoriam † donderdag 18 april 2013 @ 17:00:16 #6
91830 MaximusTG
pi_125445901
Ja, zuurdesem is desem. Maar het brood dat je ermee maakt is niet per se zuur.
pi_125446752
Poolish of preferment van gewone gist is toch ook desem, maar geen zuurdesem?
  † In Memoriam † donderdag 18 april 2013 @ 17:27:40 #8
91830 MaximusTG
pi_125489404
Hoe hoort een zuurdesem te ruiken? :')

Ik vind hem een beetje 'chemisch' zuur ruiken, op 't moment... geen idee of 't wat is. Het 'voelt' niet helemaal goed.
Ja doei.
  † In Memoriam † vrijdag 19 april 2013 @ 19:40:45 #10
91830 MaximusTG
pi_125492990
Hmm.. Ja, geuren is moeilijk vergelijken via het internet he :p? Hij hoort wel zurig te ruiken iig. Als ie wat langer niet ververst is splitst ie zich in een dikkere drab en een grijze vloeistof. Dan ruikt ie ook wat minder lekker zeg maar. Gewoon blijven verversen.
pi_125514884
O dan zal ik hem verder moeten insnijden denk ik.. :P
pi_125551423
Paul Hollywood had het in de aflevering over soda Bread steeds over bicarbonate of soda. Is dat hetzelfde als bakpoeder, en zo niet, waar moet ik hier in Nederland naar zoeken?
  zondag 21 april 2013 @ 13:10:59 #13
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_125551570
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2013 18:02 schreef motorbloempje het volgende:
Hoe hoort een zuurdesem te ruiken? :')

Ik vind hem een beetje 'chemisch' zuur ruiken, op 't moment... geen idee of 't wat is. Het 'voelt' niet helemaal goed.
Ik ben ook bezig met desem, ga vanaaf rozijnen desem brood bakken :)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_125552245
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2013 19:40 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm.. Ja, geuren is moeilijk vergelijken via het internet he :p? Hij hoort wel zurig te ruiken iig. Als ie wat langer niet ververst is splitst ie zich in een dikkere drab en een grijze vloeistof. Dan ruikt ie ook wat minder lekker zeg maar. Gewoon blijven verversen.
Oh dat deed hij hier na een dag al. Zowel het zuurdesem als het gewone preferment. Goed roeren en je ziet er een paar uur niets meer van :D
pi_125552728
quote:
0s.gif Op zondag 21 april 2013 13:06 schreef zeeuws_meisje het volgende:
Paul Hollywood had het in de aflevering over soda Bread steeds over bicarbonate of soda. Is dat hetzelfde als bakpoeder, en zo niet, waar moet ik hier in Nederland naar zoeken?
Ik heb het bij de toko gehaald en het is niet hetzelfde als bakpoeder
pi_125587990
quote:
0s.gif Op zondag 21 april 2013 13:06 schreef zeeuws_meisje het volgende:
Paul Hollywood had het in de aflevering over soda Bread steeds over bicarbonate of soda. Is dat hetzelfde als bakpoeder, en zo niet, waar moet ik hier in Nederland naar zoeken?
Dat is bakingsoda en inderdaad niet hetzelfde als bakpoeder. Dat laatste kun je in de supermarkt kopen maar voor baksoda zou ik een ecowinkel proberen, een bakwinkel voor bijv. taarten of zelfs de drogist. Dan moet je vragen naar zuiveringszout. Alleen heb je bij de drogist de kans dat het tabletjes zijn, en dat is niet praktisch. Sodabrood is ^O^ als je even snel brood nodig hebt (ik ben niet zo goed met plannen).
  † In Memoriam † maandag 22 april 2013 @ 09:33:44 #17
91830 MaximusTG
pi_125588602
Bakpoeder = natriumbicarbonaat + een zuur.

En natriumbicarbonaat is natuurlijk bicarbonate of soda.
Daarom gaat er vaak iets van karnemelk in zo'n sodabread.
  maandag 22 april 2013 @ 10:47:16 #18
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_125590479
Mijn baksels afgelopen 2 weken:
bolletjes


mijn krenten/rozijnen, noten roggebroodje


en de meergranen stokbroden:
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  maandag 22 april 2013 @ 11:05:10 #19
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_125591031
Oja vergat de croissants nog:



en afgebakken:


En ben nu nog pistolets aan het maken, die staan voorlopig nog even te rijzen.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_125610612
lekker bezig :) Roggebrood ziet er heerlijk uit, honger....
  dinsdag 23 april 2013 @ 10:05:24 #21
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_125630792
quote:
0s.gif Op maandag 22 april 2013 19:33 schreef evo87 het volgende:
lekker bezig :) Roggebrood ziet er heerlijk uit, honger....
thanks moet zeggen dat dat brood ook wel een succes story is, super lekker.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  dinsdag 23 april 2013 @ 11:34:55 #22
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_125633244
en de laatste baksels :o! italiaans achtige broodjes.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  Moderator / KerstCrewQuizWinner zaterdag 27 april 2013 @ 14:39:28 #23
39237 crew  H_T
2733
pi_125795117
Ik heb net soda bread gemaakt volgens dit recept, alleen dan met alleen bloem omdat de lokale supermarkt geen volkorenmeel had staan. Bij het vormen van het brood ging het niet allemaal even soepel, maar gelukkig is de smaak prima in orde :)
Ik ben de kleur MAGENTA
Je bent openminded, tenzij iets niet in je straatje past. Je houdt van discussiëren, maar hebt natuurlijk altijd gelijk. Als echte dierenliefhebber voer je graag kleine eendjes aan grote honden.
pi_125833142
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 april 2013 14:39 schreef Hawaii_Tim het volgende:
Ik heb net soda bread gemaakt volgens dit recept, alleen dan met alleen bloem omdat de lokale supermarkt geen volkorenmeel had staan. Bij het vormen van het brood ging het niet allemaal even soepel, maar gelukkig is de smaak prima in orde :)
Zo lekker he :9



Beetje veel bloem aan de buitenkant want plakzooi... maar de eerste keer brood gemaakt *O*
  Moderator / KerstCrewQuizWinner zondag 28 april 2013 @ 19:50:15 #25
39237 crew  H_T
2733
pi_125836968
quote:
17s.gif Op zondag 28 april 2013 17:48 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Zo lekker he :9

[ afbeelding ]

Beetje veel bloem aan de buitenkant want plakzooi... maar de eerste keer brood gemaakt *O*
Bij mij werd het ook een plakkerige zooi. Helaas was ik zo slim geweest om de zak bloem alweer in de kast te zetten, en ik zag het niet zitten dat met plakhanden te gaan pakken. Dus maar gegokt dat het zo ook wel zou lukken, en dat bleek te kloppen
Ik ben de kleur MAGENTA
Je bent openminded, tenzij iets niet in je straatje past. Je houdt van discussiëren, maar hebt natuurlijk altijd gelijk. Als echte dierenliefhebber voer je graag kleine eendjes aan grote honden.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')