abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  maandag 16 februari 2004 @ 11:37:46 #1
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_17218095
Ok, iedereen kent wel van die broodbakmachinetypjes die na 49 Euro te hebben uitgegeven bij de Aldi en zonder morsen het geprepareerde meel plus wat chemicaliën in de de machine te hebben gegooid, zichzelf de nederlandse Paul Bocuse wanen.
Als je dan ook nog tegen deze lieden zegt dat een echte man (m/v) zijn/haar brood zelf bakt, van echt meel, in de oven, dan kan het gebeuren dat je op een zaterdagmiddag onder het betweterig oog van deze culinaire geniëen moet laten zien dat zelf brood maken niet onlosmakelijk verbonden is met een broodbakmachine.

Dit overkwam mij dus afgelopen zaterdag. Hoe red je je hier uit? is de volgende vraag die elke echte man (m/v) zich dan stelt.
Het antwoord:

Ingredienten:

500 gr. volkoren tarwemeel
desertlepel zout
7 gr. droge gist van de supermarkt
4 dl. lauw water

Gooi het meel in een kom en maak een kuil in het midden.
Strooi het zout op het meel, maar zo dicht mogelijk tegen de rand, zodat het niet in de kuil valt.
Strooi gist in de kuil.
Schenk het water op de gist en laat het 5 minuten borrelen
Begin met je handen te kneden, tot het deeg redelijk aan elkaar plakt
Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg hier verder (deeg van je af duwen, dubbelvouwen en weer van je af duwen etc.) 10 minuten is voldoende.
Maak een bal van je deeg en laat het 60 minuten rijzen in een kom (met een theedoek erover) op kamertemperatuur.
Kneed het deeg vervolgens weer 10 minuten op het aanrecht
Laat het deeg nog 45 minuten rijzen in een lauwwarme oven op een bakplaat (oven 5 minuten voorverwarmen op 30 graden, vervolgens uit!)
Zet de oven op 220 graden en bak het brood in 30/40 minuten bruin.

Resultaat: een heerlijk, smakelijk vloerbrood.
Reactie broodmachineafficionados: "................."

Je kunt dit brood natuurlijk nog opsexen, door er een eitje door te gooien , wat olijfolie, of hele granen/zaden, maar het smaakt zo ook prima. (tip: koop wel goed, volkoren meel!)

"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
  maandag 16 februari 2004 @ 11:39:43 #2
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_17218154
* Klonk gaat het uit proberen
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_17218168
Cool!
Goede tip.
Is vast erg lekker zo vers.
Geluk duurt je leven lang.
pi_17218178
jaaa lekker!
* Jelief krijgt zin om te bakken
Heb een broodbakmachine van mijn mams in huis maar dat brood dat ik daar in bak is lang niet zo lekker als gewoon in de oven!
En dan lekker van het verse brood snoepen, beetje boter en eten maar!
Begin maar gewoon, op hoop van zegen.
Begin maar gewoon,hier en nu.
Je kunt niet alles voorzien.
Begin er maar gewoon aan te werken.
  maandag 16 februari 2004 @ 11:41:31 #5
13760 Angelic1
Never a dull moment
pi_17218206
Geef mij maar m'n broodbakmachine! Niets kneden, moeilijk doen. Hoppetee alles in dat ding en 3 uur later klaar. Wit brood, bruin brood, granenbrood, mueslibrood, krentenbrood.. maakt niet uit.
***I have an attitude and I'm not afraid to use it***
Angelic1 since 2001
pi_17218209
Klinkt goed hoor!
Voor in het weekend is het heerlijk, door de week is het qua tijd soms toch wat makkelijker om diezelfde ingredienten even in de broodbakmachine te gooien....
Als ik dan wat bak in de oven, is het meestal eenkruidkoek ofzo
  maandag 16 februari 2004 @ 11:53:36 #7
43790 IJzercookie
De specialiteit uit Vld
pi_17218556
Ja.. zo ging dat in de goede oude tijd...

Ik ben daar nog steeds voor. Het scheelt een hoop ruimte in de keuken!

That's the way the cookie crumbles
pi_17218675
Nog meer ideeen:
Ciabatta & Focaccia

Ik maak trouwens zelf altijd brood voor mee naar mijn werk. Ik heb ooit eens een recept via Soezieclub gekregen wat ik echt geweldig vind. Het enige nadeel: hun meel kun je maar op sommige plekken kopen.

Waldkorn
- 350 gram boerenpit
- 150 gram waldkorn
- 15 gram boter
- 10 gram suiker
- 10 gram droge gist
- 280 ml water
- 100 gram rozijnen
- 50 gram gebroken walnoten

Meng alle ingredienten behalve de noten en de rozijnen en kneed het goed door (in het recept staat 20 minuten).
Vorm een bal en laat het 25 minuten rijzen op een warme plek afgedekt met een theedoek.
Druk het deeg plat, scheur het in stukken en kneed het samen met de rozijnen en de walnoten tot alles goed door elkaar zit.
Maak het deeg een beetje langwerpig en laat nog 15 minuten rijzen.
Vet een broodblik in.
Doe het deeg in het broodblik en laat nog 50 minuten rijzen.
Verwarm de over voor op 230 graden.
Bak het brood in 40 minuten gaar. (Ten minste dat staat in het recept.)

Ik verwarm de over echter altijd op 220 graden en zet het rooster zo laag mogelijk in de oven. Het bakken doe ik ook korter. Je kunt 'horen' aan het brood wanneer het klaar is door het op te kloppen. Klinkt het hol dan is het gaar. Je kunt het dan eventueel wel langer in de over laten voor een hardere korst.

[Dit bericht is gewijzigd door Tedda op 16-02-2004 12:11]

  maandag 16 februari 2004 @ 11:59:03 #9
83411 edje34
Breda de`` gekste``
pi_17218689
Lekker hoor verse broodjes op zondag
Geeft de leugen je geen vleugels
Raakt de waarheid in de war
Dan zijn de keizers slechts helpers en huilt de oude nar.
(Hans teeuwen)
  maandag 16 februari 2004 @ 14:57:25 #10
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_17223543
quote:
Op maandag 16 februari 2004 11:58 schreef Tedda het volgende:
Nog meer ideeen:
Ciabatta & Focaccia

Ik maak trouwens zelf altijd brood voor mee naar mijn werk. Ik heb ooit eens een recept via Soezieclub gekregen wat ik echt geweldig vind. Het enige nadeel: hun meel kun je maar op sommige plekken kopen.


Als je in de buurt van een molen woont, waar ze zelf nog meel malen, ga daar dan heen. Woon helaas zelf ver weg van zo'n ouderwetse molen, maar ze zijn door het hele land te vinden.
quote:
Ik verwarm de over echter altijd op 220 graden en zet het rooster zo laag mogelijk in de oven. Het bakken doe ik ook korter. Je kunt 'horen' aan het brood wanneer het klaar is door het op te kloppen. Klinkt het hol dan is het gaar. Je kunt het dan eventueel wel langer in de over laten voor een hardere korst.
Klopt, je brood is gaar als het dof, maar hol klinkt. Je kunt je brood nog wat donkerder maken, door 10 minuten voor tijd nog wat water op het brood te gooien!
"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
pi_17223602
quote:
Op maandag 16 februari 2004 14:57 schreef Litman het volgende:

[..]

Als je in de buurt van een molen woont, waar ze zelf nog meel malen, ga daar dan heen. Woon helaas zelf ver weg van zo'n ouderwetse molen, maar ze zijn door het hele land te vinden.


Ik kom uit Dordrecht waar nog een molen staat (en woon in Den Haag). Maar mijn ouders wonen nog in Dordt en ik kom er regelmatig dus voor mij is aan het meel komen geen probleem
  woensdag 18 februari 2004 @ 17:10:10 #12
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_17289103
Geïnspireerd door mijn eerste succesvol gebakken brood uit de oven heb ik gisteren nog een brood gebakken, maar dan in een broodbakblik en ipv 500 gram tarwemeel, heb ik deze keer 250 gram bloem en 250 gram tarwemeel genomen. Je krijgt dan een iets lichter (zowel qua structuur als look) brood. Smaakte prima vanmorgen!

Iemand anders al een brood in de oven gebakken?

"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
pi_17294831
Je vergeet het leukste van broodbakken: Na de eerste rijs alle lucht er uit slaan. Heerlijk even de agressie afreageren op het deeg (en het is nog nuttig ook).

Ikzelf zet mijn gist altijd in een kopje lauwarm water met een theelepeltje honing. Dat dan weer met het water gewoon verder kneden.

Nog een tip: Als je het brood in de oven zet, gooi dan een kopje water op de bodem van je oven, en doe snel de deur dicht. Dit resulteert in wat stoom en geeft een beter bakresultaat.

  woensdag 18 februari 2004 @ 20:39:04 #14
36304 Christine
Da's toch ideaal?!
pi_17294945
Eerder bakte ik ook vaak zelf brood in de oven. Een heerlijke klus waar je echt tijd voor nodig hebt. Destijds had ik dat ook, maar nu heb ik eigenlijk alleen de zaterdag om te bakken. Meestal maak ik dan appeltaart of cake oid.

Misschien toch wel een goed idee voor volgend weekend, brood bakken.

  donderdag 19 februari 2004 @ 11:08:45 #15
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_17308187
quote:
Op woensdag 18 februari 2004 20:35 schreef Fixers het volgende:
Je vergeet het leukste van broodbakken: Na de eerste rijs alle lucht er uit slaan. Heerlijk even de agressie afreageren op het deeg (en het is nog nuttig ook).
Klopt, er is niets mooiers dan je deeg op het aanrecht gooien en er op slaan!
quote:
Ikzelf zet mijn gist altijd in een kopje lauwarm water met een theelepeltje honing. Dat dan weer met het water gewoon verder kneden.
Wordt je brood wel iets zoeter, hou ik persoonlijk niet zo van.....
quote:
Nog een tip: Als je het brood in de oven zet, gooi dan een kopje water op de bodem van je oven, en doe snel de deur dicht. Dit resulteert in wat stoom en geeft een beter bakresultaat.
Beter bakresultaat in welk opzicht? Dat het brood bruiner wordt?
"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
  donderdag 19 februari 2004 @ 11:14:33 #16
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_17308340
quote:
Op woensdag 18 februari 2004 20:39 schreef Christine het volgende:
Eerder bakte ik ook vaak zelf brood in de oven. Een heerlijke klus waar je echt tijd voor nodig hebt. .
Valt echt wel mee hoor!
Effectief ben je maximaal +/- 30 minuten bezig: nl. 2 keer 15 minuten deeg kneden. Voor de rest doet het deeg het werk.

Het maakt ook niet uit of je het deeg nu 1 of 2 uur laat rijzen, dus je bent ook nog tamelijk flexibel qua inplannen!

[Dit bericht is gewijzigd door Litman op 19-02-2004 11:33]

"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
  donderdag 19 februari 2004 @ 11:22:26 #17
20297 Cybart
FRISBEE FUCKER
pi_17308522
ik gebruik het broodrecept van jamie oliver

1 pak meel, 6, 25 dl lauw water, 2 eetlepels zout, 2 eetlepels suiker, 3 zakjes gist.
dat tot een beslag maken
half uurtje laten rijzen
nogmaals kneden (en evt wat dingen toevoegen), en dan wederom een half uur laten rijzen. en dan een minuut of 50 op 200 graden

zelf doe ik er meestal pesto, olijfolie en italiaanse kruiden doorheen

pi_17309467
quote:
Op donderdag 19 februari 2004 11:22 schreef Cybart het volgende:
ik gebruik het broodrecept van jamie oliver

1 pak meel, 6, 25 dl lauw water, 2 eetlepels zout, 2 eetlepels suiker, 3 zakjes gist.
dat tot een beslag maken
half uurtje laten rijzen
nogmaals kneden (en evt wat dingen toevoegen), en dan wederom een half uur laten rijzen. en dan een minuut of 50 op 200 graden

zelf doe ik er meestal pesto, olijfolie en italiaanse kruiden doorheen


Ik gebruik dat ook om ciabatta's te maken, maar een minuut of 50? Het is bij mij altijd al na 15-20 minuten klaar.
pi_17309661
Ik neem altijd zo'n pak broodmix en daar gooi ik dan vanalles doorheen; zaden, stukjes olijf, pesto, stukjes zongedroogde tomaat e.d. hoppa, in de oven. En iedereen denkt dat je ontzettend hebt staan klussen, maar het is een wwerkje van niks en kan haast niet fout gaan!
  donderdag 19 februari 2004 @ 13:09:58 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17311119
Als je goed wilt leren brood bakken maak dan een brood met meel, water, gist en zout. Als je dat lukt een lekker brood te bakken hiermee, dan pas met allerlei zooi er door gooien.
Veel mensen die allerlei dingen door het brood gooien doen dat omdat ze daarmee een niet al te goed geslaagd brood camoufleren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_17312890
quote:
Op donderdag 19 februari 2004 13:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Als je goed wilt leren brood bakken maak dan een brood met meel, water, gist en zout. Als je dat lukt een lekker brood te bakken hiermee, dan pas met allerlei zooi er door gooien.
Veel mensen die allerlei dingen door het brood gooien doen dat omdat ze daarmee een niet al te goed geslaagd brood camoufleren.
Ik niet hoor, mijn eerste brood was gewoon niet te vreten. het recept (van Jamie Oliver) schreef 30 gram zout voor (kilo bloem). "30 dat is veels teveel dat zal wel 3 gram moeten zijn." Het was dus wel 30 gram. (een desertlepel toch?)
  donderdag 19 februari 2004 @ 14:22:54 #22
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17313106
quote:
Op donderdag 19 februari 2004 14:16 schreef Fixers het volgende:

[..]

Ik niet hoor, mijn eerste brood was gewoon niet te vreten. het recept (van Jamie Oliver) schreef 30 gram zout voor (kilo bloem). "30 dat is veels teveel dat zal wel 3 gram moeten zijn." Het was dus wel 30 gram. (een desertlepel toch?)


Als je bijhoud wat je doet, en er dan vreselijke resultaten uitkomen, dan leer je echt brood bakken, want je leert wat er gebeurd als je bepaalde dingen doet.
Als je direct een redelijk resultaat wilt moet je een mix en een broodbak machine gebruiken. Als je wilt leren brood te bakken moet je het helemaal zelf doen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_17313240
ik zie die kaffer van een nol ook nog wel eens voorbij komen met zijn warme bakkersoven op yorin shop!
Wie een kuil graaft voor een ander is een arbeider |
Perfection is achieved, not when there is nothing more to add.. but when there is nothing left to take away
pi_17313327
Zo een broodbakmachine van de aldi is best relax ouders van een vriend van me hebben zo een ding thuis, schijnt best goed te werken
En zo is het ...
pi_17313393
quote:
Op donderdag 19 februari 2004 14:16 schreef Fixers het volgende:

[..]

Ik niet hoor, mijn eerste brood was gewoon niet te vreten. het recept (van Jamie Oliver) schreef 30 gram zout voor (kilo bloem). "30 dat is veels teveel dat zal wel 3 gram moeten zijn." Het was dus wel 30 gram. (een desertlepel toch?)


Ik heb een boek waarin staat dat je twee eetlepels moet gebruiken op 1 kilo bloem, dat klopt niet dat moet 2 theelepels zijn. Het is ergens met de vertaling fout gegaan, want in de engelse versie schijnt het wel goed te staan.
30 gram komt ook overeen met twee eetlepels. Ik weet alleen even niet hoeveel 1 theelepel is, ik dacht 5 gram maar ben niet zeker, dus zou er 10 gram zout in moeten.
pi_17313420
quote:
Op maandag 16 februari 2004 11:37 schreef Litman het volgende:
Ok, iedereen kent wel van die broodbakmachinetypjes die na 49 Euro te hebben uitgegeven bij de Aldi en zonder morsen het geprepareerde meel plus wat chemicaliën in de de machine te hebben gegooid, zichzelf de nederlandse Paul Bocuse wanen.
Ja die broodbakmachines stellen ook geen ruk voor. De enige goeie is die van Panasonic. Kost wel een paar duiten (¤180-¤210) maar wel perfect resultaat.
Bij de weg 500 meel en 400 water is m.i. een beetje vreemde verhouding. Ik dacht meer aan 500 en 300water
  donderdag 19 februari 2004 @ 15:05:41 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17314259
quote:
Op donderdag 19 februari 2004 14:35 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Ja die broodbakmachines stellen ook geen ruk voor. De enige goeie is die van Panasonic. Kost wel een paar duiten (¤180-¤210) maar wel perfect resultaat.


Vraagje:
Heb je die wel eens geprobeerd?
Gek dan toch dat de testen naar broodbak machines die van de aldi er heel goed uitkomt. Heb er verschillende getest, maar die van de aldi is in de prijs kwaliteit verhouding absoluut een top apparaat, en bij het kijken naar de kwaliteit alleen is ie nog steeds heel goed.

Edit, over broodbakmachinens verder in het broodbakmachine topic graag

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_17314612
Ik heb een paar dagen geleden getracht een ciabattabrood te bakken. M'n allereerste, ik ben niet zo'n culinair wonder. De korst was zo hard dat je er iemands hersens mee kon inslaan. Van binnen had hij juist wel wat gaarder gekund volgens mij. Betekent dat dan dat de oven te heet stond....? Of iets anders?
pi_17315228
Hoe lang heb je hem gebakken en op hoeveel graden?

Bij mij is ciabatta vaak na 15-20 minuten al gaar op 200 graden (dacht ik).
Je kunt 'luisteren' of je brood gaar is door er op te kloppen, klinkt het hol dan is het gaar. Het is dan aan jezelf of je hem er toch nog wat langer in laat om een harder korstje te krijgen.

pi_17316587
Ca. 25-30 minuten op 220 graden...
  donderdag 19 februari 2004 @ 17:29:24 #31
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_17318645
quote:
Op donderdag 19 februari 2004 14:35 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Bij de weg 500 meel en 400 water is m.i. een beetje vreemde verhouding. Ik dacht meer aan 500 en 300water


Met volkoren tarwemeel werkte het perfect. Ligt misschien ook aan het gebruikte meel/bloem!
"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
  donderdag 19 februari 2004 @ 17:43:09 #32
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17319018
quote:
Op donderdag 19 februari 2004 17:29 schreef Litman het volgende:

[..]

Met volkoren tarwemeel werkte het perfect. Ligt misschien ook aan het gebruikte meel/bloem!


wel eerlijk blijven, brood bakken is een vak, en niet makkelijk.
als goed brood bakken makkelijk zou zijn, dan zou er niet zoveel hulpmiddelen in de bakkerijen gebruikt worden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_17324070
quote:
Op donderdag 19 februari 2004 11:08 schreef Litman het volgende:

[..]

Klopt, er is niets mooiers dan je deeg op het aanrecht gooien en er op slaan!
[..]

Wordt je brood wel iets zoeter, hou ik persoonlijk niet zo van.....
[..]

Beter bakresultaat in welk opzicht? Dat het brood bruiner wordt?


Ach zoeter valt wel mee met een telepeltje op een kilo bloem. 't brenkt wel je gist lekker op gang. Bier ook trouwens en dat geeft nog wat extra smaak zelfs.

Beter bakresultaat. Weet niet meer waarom het precies is, geloof dat het was om het bakproces goed opgang te laten komen. Bij bladerdeeg producten zoals verse croissants zorgt de stoom er voor dat ze extra luchtig worden.

pi_17333268
quote:
Op donderdag 19 februari 2004 16:22 schreef rooierooie het volgende:
Ca. 25-30 minuten op 220 graden...
Misschien moet je hem wat lager in de oven zetten.
Met brood bakken moet je het gewoon een aantal keer fout doen en blijven proberen. Niet ophouden na het eerste mislukte brood.
Ik weet eigenlijk niet goed wat de oorzaak kan zijn van jouw probleem, daarvoor ben ik niet ervaren genoeg. Maar het kan misschien ook zijn dat je niet goed genoeg gekneed hebt of het niet lang genoeg hebt laten rijzen.
pi_17334595
Zo zonder Fok! maar wat ge-experimenteerd met brood. Gewoon standaard recept scheut olijfolie en wat gedroogde basilicum en oregano door het deeg kneden. Weer zout tekort, al komt het dit keer door de olie. Twee flinke kofflepels zout (met kop erop) op een kilo bloem moet in principe genoeg zijn.

Volgende experiment: Andere bloemsoorten gebruiken. In plaats van de gewone tarwebloem ('t is niet bruin, 't is niet wit) witte bloem, volkoren bloem of een mengsel met wat rogge.
pi_17334752
quote:
Op maandag 23 februari 2004 08:43 schreef Tedda het volgende:
Misschien moet je hem wat lager in de oven zetten.
Met brood bakken moet je het gewoon een aantal keer fout doen en blijven proberen. Niet ophouden na het eerste mislukte brood.
Ik weet eigenlijk niet goed wat de oorzaak kan zijn van jouw probleem, daarvoor ben ik niet ervaren genoeg. Maar het kan misschien ook zijn dat je niet goed genoeg gekneed hebt of het niet lang genoeg hebt laten rijzen.
Bedankt voor je reactie. Ik ga het gewoon nog een keertje proberen. Ik heb er die keer twee gemaakt en die tweede heb ik inderdaad lager in de oven gezet maar ook van die tweede was de korst keihard dus daar heeft het niet aan gelegen. Ik heb een klein elektrisch oventje, misschien moet ik die gewoon wat minder heet zetten ofzo...
  maandag 23 februari 2004 @ 14:07:25 #37
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_17336022
quote:
Op maandag 23 februari 2004 11:26 schreef rooierooie het volgende:

[..]

Ik heb een klein elektrisch oventje, misschien moet ik die gewoon wat minder heet zetten ofzo...
Die kleine oventjes kunnen enorm heet worden inderdaad, probeer het eens op 180 graden!
"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
pi_17336093
Als er geen molen in de buurt is kun je bij reformwinkels ook verschillende soorten meel kopen. Daar hebben ze ook verschillende zaden voor in/op het brood zoals pompoenpitten, zonnebloempitten en lijnzaad
  dinsdag 16 maart 2004 @ 12:22:27 #39
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_17751148
Hoppetee! Omhoog!

Afgelopen zaterdag heb ik ge-experimenteerd met spelt. Een spelbroodje gebakken voor bij de soep. Hmmm, alleen maar speltmeel is net ff te heftig. Was een saai brood. Nu ben ik bezig met 200 gr speltmeel en 300 gram tarwemeel. Het staat nu voor de eerste keer re rijzen. Ben benieuwd

Komende zaterdag gaan we even hier bij de molen langs. Kijken wat we daar voor meel kunnen scoren want al die kilozakkies bij de biowinkel tikken heel hard aan.
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
  dinsdag 16 maart 2004 @ 13:21:04 #40
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17752288
Ik kan trouwens iedere hobbybroodbakker aanraden met een Poolish ofwel preferment te gaan werken, het brood word veel smaakvoller.
grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic deel 2

Dit heeft veel meer effect dan esotherisch meel of allerhand kruiden, want dan smaakt het brood naar kruiden ipv brood. Als je een preferment gebruikt krijg je een hele mooie diepe en rijke broodsmaak.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 16 maart 2004 @ 16:08:35 #41
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_17755458
Ik wil toch nog wel ff opscheppen over het resultaat

Before:


After:


Hij was nog niet perfect maar ik ben zeker niet ontevreden over deze poging
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
  dinsdag 16 maart 2004 @ 16:15:06 #42
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17755589
Hoe smaakt het?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 16 maart 2004 @ 16:16:07 #43
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_17755619
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 16:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Hoe smaakt het?
Beetje flauw nog. Ben toch nog te voorzichtig met zout.
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
  dinsdag 16 maart 2004 @ 16:17:23 #44
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17755649
Moet inderdaad altijd gevoelsmatig veel zout in brood.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 16 maart 2004 @ 16:19:13 #45
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_17755688
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 16:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Moet inderdaad altijd gevoelsmatig veel zout in brood.


Maar goed, overmorgen gewoon nog een poging.
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
  dinsdag 16 maart 2004 @ 16:22:41 #46
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_17755785
Probeer eens half zeezout, half jozo (om geen jodiumtekort te krijgen). Met zeezout voeg je met een klein beetje heel veel smaak toe!
"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
  dinsdag 16 maart 2004 @ 16:25:20 #47
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_17755856
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 16:22 schreef Litman het volgende:
Probeer eens half zeezout, half jozo (om geen jodiumtekort te krijgen). Met zeezout voeg je met een klein beetje heel veel smaak toe!
Die van dat jozo is een goeie tip. Schrijf het gelijk op boodschappenlijstje
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
pi_17770763
ik doe dit ook altijd (zelf brood bakken in een cakevorm), voor mij geen machine hoor! ik koop eigenlijk nooit meer brood van de supermarkt.

Mijn recept is ietsje anders:


500g bloem,
ong. half blokje gist (dingen zijn ong. 30g geloof ik), dan rijst ie wat beter. instantgist is ook prima
300ml lauw water
flinke snuf zeezout
2 theelepels olijfolie

en als je er echt een feest van wil maken moet je wat uienringen bakken en met een beetje bloem binden, dit op het laatst door het deeg kneden (niet erdoorheen, maar in strengen zeg maar)
met cashewnoten en rozijnen door het deeg wordt het ook allemaal een stuk lekkerder, maar ook vetter en duurder.

ik laat het brood rijzen op de verwarming, ong. 45min, onder een vochtige theedoek
over voorverwarmen op 200 graden, en ong. 1u bakken. Dan nog een kwartiertje met de grill van onderen zodat ie aan alle kanten bruin is.
En dan.... je fikken branden tijdens het afsnijden van het eerste bammetje. Daar een beetje boter opsmeren en dan een snufje zout erop.... HEERLIJK!


en... mijn broden zijn altijd lekkerder dan die uit de broodbakmachine van mn ouders
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  vrijdag 19 maart 2004 @ 11:36:04 #49
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17820362
En, hoe gaan de zuurdesem/prefermenten experimenten?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 19 maart 2004 @ 11:46:54 #50
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_17820587
Piet, mijn brood is van binnen best kruimelig. Weet jij waar dat aan kan liggen? Te kort gekneed? Te kort gebakken?
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
  vrijdag 19 maart 2004 @ 11:49:44 #51
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17820646
Ligt eraan, wat voor brood is het, wat zij je ingredienten?
meestal is te kruimelig een gevolg van onvoldoende ontwikkelde gluten, dat kan door te kort kneden, of verkeerde meelmix, of te snel rijzen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 19 maart 2004 @ 11:51:10 #52
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_17820683
quote:
Op vrijdag 19 maart 2004 11:36 schreef Pietverdriet het volgende:
En, hoe gaan de zuurdesem/prefermenten experimenten?
Ik heb woensdagavond 200 gram bloem, een theelepel suiker en ongeveer 2 dl. water in een glazen pot gegooid. en op het aanrecht gezet. Vooralsnog stinkt het nog niet heel erg. Het ziet er ongeveer uit als op onderstaand plaatje:

"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
  vrijdag 19 maart 2004 @ 11:51:43 #53
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_17820696
Ben nog steeds aan het proberen mijn speltbrood goed te krijgen Ik gebruik 200 gr speltmeel en 300 gr tarwemeel, 7 gr gist.

Zal volgende keer beginnen met wat langer kneden.
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
  vrijdag 19 maart 2004 @ 12:01:10 #54
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17820918
Kneed je met de hand spindizzy? Je moet brooddeeg lang kneden, en als je spelt of rogge gebruik is dat een vreselijke plakboel,
Ik gebruik een zware Kitchenaid,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 19 maart 2004 @ 12:02:38 #55
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17820947
quote:
Op vrijdag 19 maart 2004 11:51 schreef Litman het volgende:

[..]

Ik heb woensdagavond 200 gram bloem, een theelepel suiker en ongeveer 2 dl. water in een glazen pot gegooid. en op het aanrecht gezet. Vooralsnog stinkt het nog niet heel erg. Het ziet er ongeveer uit als op onderstaand plaatje:

[afbeelding]
Waar ruikt het naar?
Let wel, er HOEFT helemaal geen desem te ontstaan, er kan ook van alles anders ontstaan, dat is het risico van een wilde gisting, het gaat nog wel eens mis...
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 19 maart 2004 @ 12:04:05 #56
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_17820980
Ja, met de hand. Ik heb wel een keukenmachine maar ik denk niet dat hij dat trekt. Ga ik gewoon langer kneden voortaan En morgen is de molen open, zit ik me de hele week al op te verheugen. Eens kijken wat ze daar voor lekkers hebben aan meelsoorten
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
  vrijdag 19 maart 2004 @ 12:08:45 #57
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17821077
Een gewone keukenmachine of mixer trekt dat inderdaad niet, heb er een paar kapot gekregen voor ik mijn Kitchenaid kocht. Ik dram er wel eens vaker over door, maar ben verliefd op dat ding

Let wel, er zijn 2 modellen, een kleinere en deze, en als je er een gaat kopen, neem dan deze, meer motorvermogen!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 19 maart 2004 @ 12:09:38 #58
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_17821103
quote:
Op vrijdag 19 maart 2004 12:02 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waar ruikt het naar?
Let wel, er HOEFT helemaal geen desem te ontstaan, er kan ook van alles anders ontstaan, dat is het risico van een wilde gisting, het gaat nog wel eens mis...
Het ruikt naar verschraald bier in een flesje waar een nacht een sigarettenpeuk in heeft liggen te weken (voor de kenners )
Hoe gaat zo'n gecontroleerde gisting eigenlijk in zijn werk? Heb je enig idee?
"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
  vrijdag 19 maart 2004 @ 12:13:12 #59
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_17821192
Oh maar dat is inderdaad wel een mooie ja...*op verlanglijstje schrijft*

Hoewel we wel een woonkeuken hebben zit er een piepklein aftands keukenblok in. Binnenkort gaan we de keuken verbouwen en dan kan ik eindelijk al mijn keukenapparaten en dingetjes neerzetten en uitstallen
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
  vrijdag 19 maart 2004 @ 12:17:04 #60
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17821280
quote:
Op vrijdag 19 maart 2004 12:09 schreef Litman het volgende:

[..]

Het ruikt naar verschraald bier in een flesje waar een nacht een sigarettenpeuk in heeft liggen te weken (voor de kenners )
Hoe gaat zo'n gecontroleerde gisting eigenlijk in zijn werk? Heb je enig idee?
Welke gecontroleerde gisting?
Je bent wild aan het gisten. Gisten komen net als bacterien en schimmels overal voor, kiemen zweven in de lucht. Wat je nu doet is eigenlijk gewoon een zetmeel/water mengsel laten "rotten" in de hoop dat er een desem ontstaat. Desems zijn eigenlijk geen gisten maar bacterien, en die maken uit zetmeel zuren en koolzuur, net zoals bv in zuurkool (dat ruikt ook zo "goddelijk" als je het maakt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 19 maart 2004 @ 12:18:34 #61
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17821315
quote:
Op vrijdag 19 maart 2004 12:13 schreef Spindizzy het volgende:
Oh maar dat is inderdaad wel een mooie ja...*op verlanglijstje schrijft*

Hoewel we wel een woonkeuken hebben zit er een piepklein aftands keukenblok in. Binnenkort gaan we de keuken verbouwen en dan kan ik eindelijk al mijn keukenapparaten en dingetjes neerzetten en uitstallen
* Pietverdriet wil ook een woonkeuken, helaas nu een open keuken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 19 maart 2004 @ 12:22:07 #62
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_17821387
quote:
Op vrijdag 19 maart 2004 12:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Welke gecontroleerde gisting?
Als tegenovergestelde van "wilde" gisting. Ik neem aan dat in de "zuurdesemindustrie" de zuurdesem niet uit een wilde gisting wordt gemaakt?
"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
  vrijdag 19 maart 2004 @ 12:27:39 #63
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17821506
Oh, ja die kweken gewoon de juiste bacterien. Je sorteert die onder de microscoop en maakt dan een kweek.
Hoe is je duits?
http://www.agfdt.de/loads/lehrinfo/muster.pdf

je kan in Duitsland gewoon van die sachets kopen in de Real (een supermarkt) die kant en klaar (en levende) zuurdesembacterien bevatten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 19 maart 2004 @ 12:53:08 #64
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_17822068
quote:
Op vrijdag 19 maart 2004 12:27 schreef Pietverdriet het volgende:
Oh, ja die kweken gewoon de juiste bacterien. Je sorteert die onder de microscoop en maakt dan een kweek.
Hoe is je duits?
http://www.agfdt.de/loads/lehrinfo/muster.pdf

je kan in Duitsland gewoon van die sachets kopen in de Real (een supermarkt) die kant en klaar (en levende) zuurdesembacterien bevatten.
Interessante link! Nederland is trouwens zo ongeveer het enige land waar je geen zuurdesem los kunt kopen (zoals sauerteig in Dld of sourdoughstarter in Eng./VS) Is het soms verboden in NL?
"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
  vrijdag 19 maart 2004 @ 13:07:09 #65
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17822412
Nee hoor zover ik weet, denk dat een bakkerij groothandel het wel kan leveren.
Maar anders google je toch eens en besteld het internetwijze uit Duitsland?
Je hoef dat maar 1 keer te doen, dan maak je een potje met deze starter en water en meel, en je neemt voor ieder brood een deel ervan en na het deeg maken doe je een deel van het deeg terug in je starter, met wat water.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 22 maart 2004 @ 13:45:26 #66
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_17886373
Het maken van zuurdesem is mislukt helaas , zondag toen ik ik wakker werd was het mengsel zwart uitgeslagen en stonk verschrikkelijk naar ammoniak (?). Vervolgens heb ik maar een focacciabrood gebakken volgens het volgende recept:

500 gram tarwebloem (geen meel dus)
3 dl. lauw water
zakje gedroogde gist 7 gr.
dessertlepel zout
15 gehakte olijven (eerst laten uitlekken)
half potje gedroogde tomaten

Bereiding:
*10 minuten kneden
*uur laten rijzen in kom met theedoek erover
*10 minuten kneden
* half uur laten rijzen in lauwwarme oven (5 minuten op 50 graden dan uitzetten!)
* met vingers putjes in brood maken en wat olijfolie overheen gieten daarna wat zeezout en tijm over strooien
* 3 kwartier bakken op 220 graden!

Het brood heeft echt een lekker "italiaans" smaakje!
"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
  woensdag 24 maart 2004 @ 18:43:01 #67
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17943069
Sja, dat mislukken gebeurt maar al te snel. Hoe verlopen je preferment experimenten?
en al iemand anders al eens gewerkt met prefermenten?
Ik blijf erbij, het maakt het brood echt veel lekkerder, veel broodiger. Er hebben trouwens recentelijk een stel amerikanen (de preferment of Poolish is weer populair geworden in de states door bakkers die weer echt lekker brood wouden maken) allerlei prijzen gewonnen in parijs voor hun brood, waaronder de eerste prijs voor het beste stokbrood.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_17948691
Nog een beproefd recept van mij :

Honing-walnoten-brood

Nodig:
- 500 gr. volkorenmeel
- 250 ml. lauw water
- 20 gr. boter / margarine
- zout
- 14 gr. gist (2 zakjes van de supermarkt)
- 4-5 eetlepels honing
- 150 gram gepelde walnoten

Bereiding:
- Alle ingredienten in een kom doen
- Alles goed doormengen met een mixer met deeghaken (of gewoon lekker kneden zoals de echte bikkels in dit topic doen )
- Kom afdekken met een vochtige theedoek en deeg 45 minuten laten rijzen op kamertemperatuur
- Deeg goed kneden met de hand
- Deeg in een bolvorm kneden en deze op een bakplaat leggen
- Vervolgens bakplaat afdekken met een vochtige theedoek en het deeg nogmaals 30-45 minuten laten rijzen
- Brood op 200 gr. Celcius bakken gedurende 30-45 minuten

Dit is verschrikkelijk lekker brood met daarop nog eens een provencaalse kruidenboter Er is slechts een probleem: de keren dat ik het maakte, wilde het niet goed rijzen. Da's op zich niet echt een probleem, maar het wordt zo'n compacte klomp . De smaak blijft overigens wel .

Iemand enig idee hoe dat kan komen?
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
  woensdag 24 maart 2004 @ 22:53:35 #69
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_17948740
quote:
Op woensdag 24 maart 2004 22:51 schreef PdeHoog het volgende:
Honing-walnoten-brood
Oeh, dat klinkt lekker! Ik ben gek op walnoten. Dit staat op de planning voor het weekend.
*
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
  woensdag 24 maart 2004 @ 23:24:44 #70
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17949450
quote:
Op woensdag 24 maart 2004 22:51 schreef PdeHoog het volgende:
Nog een beproefd recept van mij :

Honing-walnoten-brood
Dit is verschrikkelijk lekker brood met daarop nog eens een provencaalse kruidenboter Er is slechts een probleem: de keren dat ik het maakte, wilde het niet goed rijzen. Da's op zich niet echt een probleem, maar het wordt zo'n compacte klomp . De smaak blijft overigens wel .

Iemand enig idee hoe dat kan komen?
Laat de honing eens weg, en de boter ook.
machinaal kneden, 10 minuten
Hak de noten grof fijn. en voeg ze op het laatst toe

Smaakt dan nog beter, wordt in de Toskane veel gegeten
De honing kan je er altijd opsmeren, en de grote hoeveelheid honing doet je gist geen goed, Het langere en betere kneden door de machine zorgt voor een betere glutenvorming.
In Italie gebruiken ze trouwens patentbloem voor walnotenbrood, er zitten door de walnoten genoeg vezels in
:-)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_17950001
quote:
Op woensdag 24 maart 2004 23:24 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

-- nuttige tips van Piet --
Ik ga het binnenkort eens uitproberen. Thnx
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
  donderdag 25 maart 2004 @ 09:43:14 #72
20297 Cybart
FRISBEE FUCKER
pi_17953141
eergisteren piadina's gemaakt...
damn dat recept zocht ik al tijden (sinds mijn vakantie in turkije waar we dat kregen)
moet nu alleen nog een knoflookachtige saus voor erbij, en knoflookpeper voor door het beslag.

heel simpel te maken

180 gram tarwemeel/tarwebloem
1 eetlepel olijfolie
1 dl water
1 theelepel zout
dat tot een deeg maken
(eventueel op smaak brengen met knoflook, peper, of knoflookpeper, laatste is het lekkerst)
20 minuten laten rustig

deeg in 4en delen
4 bolletjes geheel plat uitrollen
en dan in een (ingevette) grilpan 2 minuten bakken, omdraaien en dan nog 1.5 minuut
en voila 4 piadina's staan tot uw beschikking
  donderdag 25 maart 2004 @ 10:26:08 #73
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_17953915
quote:
Op woensdag 24 maart 2004 23:24 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Laat de honing eens weg, en de boter ook.
Piet, ik gooi altijd een klontje boter in mijn brood. Kan ik dus beter weglaten?

Ben nog steeds vooral bezig een goed speltbrood te bakken. Mijn poging met 200 gr speltmeel en 300 gr zesgranenmeel van de molen was heel goed gelukt. Mijn man zegt dat deze de lekkerste tot nu toe was. En mijn nichtje van bijna drie kreeg er ook zonder moeite drie boterhammen van weggegeten Jammer dat het deeg zo ontzettend kleeft.

Nu de routine van het broodbakken er een beetje inzit stelt het qua werk en tijd niks meer voor. Na het eten ben je een half uur ermee bezig. 's Avonds tegen tienen kunnen we dan nog een warme snee brood met boter en suiker snoepen.
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
  donderdag 25 maart 2004 @ 10:29:34 #74
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17953984
quote:
Op donderdag 25 maart 2004 10:26 schreef Spindizzy het volgende:

[..]

Piet, ik gooi altijd een klontje boter in mijn brood. Kan ik dus beter weglaten?

Ben nog steeds vooral bezig een goed speltbrood te bakken. Mijn poging met 200 gr speltmeel en 300 gr zesgranenmeel van de molen was heel goed gelukt. Mijn man zegt dat deze de lekkerste tot nu toe was. En mijn nichtje van bijna drie kreeg er ook zonder moeite drie boterhammen van weggegeten Jammer dat het deeg zo ontzettend kleeft.

Nu de routine van het broodbakken er een beetje inzit stelt het qua werk en tijd niks meer voor. Na het eten ben je een half uur ermee bezig. 's Avonds tegen tienen kunnen we dan nog een warme snee brood met boter en suiker snoepen.
Nee hoor, je kan gewoon wat vet in het brood doen, maar walnoten zijn al zo vet dat het niet in dat ene brood niet hoeft.
Dat het deeg zo plakt, sja, daar helpt alleen een broodbakmachine of een mengmachine tegen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 25 maart 2004 @ 10:32:42 #75
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_17954033
Wordt je af en toe niet schijtziek van al dat ge-uitleg joh
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
  donderdag 25 maart 2004 @ 11:27:22 #76
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17955249
Ik ben een collectief van 20 personen, we wisselen elkaar af
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 25 maart 2004 @ 11:31:01 #77
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_17955335
Dat verklaart de snelle antwoorden
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
  zaterdag 29 mei 2004 @ 20:13:34 #78
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_19500199
Ik ben weer eens een brood aan het bakken op basis van een preferment, Heb 3 dagen terug in 350 Ml water gist op gelost en 150 gram meel er door gedaan.
Nu dit bij 350 gram meel met wat zout gedaan, en 10 Minuten in de kneedmachine, half uur laten rusten en daarna weer 3 minuten gekneed.
Toen ingemeeld in als bol in een bebloemde doek in een mandje te rijzen gezet, en 3 uur laten rijzen. Zit nu in de oven.
By the way
Meel is 200 gram volkoren tarwemeel, 200 gramroggemeel, en de resterende 100 gram is boekweit, spelt, dinkel. verder een handje diverse zaden er door en een klein beetje waltnoten olie.

Wat ik graag zou horen is, maken er nog meer mensen prefermenten, zuurdesems, poolish? We moeten toch verder komen als een zakje soesiemix in de BBM te gooien, niet?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_19612685
Ik maak wel mijn eigen brood met de hand zonder broodbakmachine, maar ik heb nog niet geprobeerd zuurdesem te maken.

Ik ben nog steeds op zoek naar een goed recept voor krentenbrood. Heb er al een paar geprobeerd maar de meesten willen op de een of andere manier niet lukken. Inmiddels heb ik wel een recept gevonden wat goed rijst (want dat leek bij de meeste HET probleem te zijn) maar dat is eigenlijk een recepet voor Kerststol.
  donderdag 3 juni 2004 @ 13:05:02 #80
34891 melonovy
La Kutschie
pi_19613475
quote:
Op donderdag 25 maart 2004 09:43 schreef Cybart het volgende:
eergisteren piadina's gemaakt...
damn dat recept zocht ik al tijden (sinds mijn vakantie in turkije waar we dat kregen)
moet nu alleen nog een knoflookachtige saus voor erbij, en knoflookpeper voor door het beslag.

heel simpel te maken

180 gram tarwemeel/tarwebloem
1 eetlepel olijfolie
1 dl water
1 theelepel zout
dat tot een deeg maken
(eventueel op smaak brengen met knoflook, peper, of knoflookpeper, laatste is het lekkerst)
20 minuten laten rustig

deeg in 4en delen
4 bolletjes geheel plat uitrollen
en dan in een (ingevette) grilpan 2 minuten bakken, omdraaien en dan nog 1.5 minuut
en voila 4 piadina's staan tot uw beschikking
vetlekker! Bedankt voor het recept, maken ze hier nu die turkse pizza's van? * melonovy krijgt er trek van...
Waar kun je die dingen nog meer mee beleggen?
Het voelt goed hè?
A je to!
pi_19614287
Kan je eigen gemaakt brood nou langer bewaren dan brood uit de winkel??
pi_19618830
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 13:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik kan trouwens iedere hobbybroodbakker aanraden met een Poolish ofwel preferment te gaan werken, het brood word veel smaakvoller.
grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic deel 2

Dit heeft veel meer effect dan esotherisch meel of allerhand kruiden, want dan smaakt het brood naar kruiden ipv brood. Als je een preferment gebruikt krijg je een hele mooie diepe en rijke broodsmaak.
Waar bekom ik zulks, Piet?

Ben vorige week eens begonnen met een yogurtbrood te maken, dat ging goed! En zonder gist!
  donderdag 3 juni 2004 @ 16:38:31 #83
20297 Cybart
FRISBEE FUCKER
pi_19618893
quote:
Op donderdag 3 juni 2004 13:05 schreef melonovy het volgende:

[..]

vetlekker! Bedankt voor het recept, maken ze hier nu die turkse pizza's van? me krijgt er trek van...
Waar kun je die dingen nog meer mee beleggen?
dit zijn inderdaad die pizza-achtige-dingen die je er vaak als apitiser krijgt....

oja en om je brood in te dippen heb ik inmiddels ook een mooi recept:
(erg veel knoflook, maar o zo lekker)

- 150 gram (Griekse) yoghurt
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel Bertolli olijfolie Extra Vergine
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel gehakte peterselieblaadjes
- peper
- zout

Pers de knoflook uit.
Meng de yoghurt, het citroensap, de olijfolie, knoflook en peterselie door elkaar.
Breng de saus op smaak met zout en peper.

==================================
dinsdag had ik nog een toscaans brood (schiacciata) gemaakt met wat bruschetta er door heen
ook erg lekker. denk dat ik dat vanavond ook weer maak
  donderdag 3 juni 2004 @ 16:41:55 #84
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_19619007
quote:
Op vrijdag 19 maart 2004 12:08 schreef Pietverdriet het volgende:
Een gewone keukenmachine of mixer trekt dat inderdaad niet, heb er een paar kapot gekregen voor ik mijn Kitchenaid kocht. Ik dram er wel eens vaker over door, maar ben verliefd op dat ding
[afbeelding]
Let wel, er zijn 2 modellen, een kleinere en deze, en als je er een gaat kopen, neem dan deze, meer motorvermogen!
[offtopic}
Ik zoek eigenlijk al jaren naar zo'n soortgelijk machientje. In de bakkerij heb je de industrie versies genaamd hobartjes, maar ik heb liever zo'n kitchen aid. Bij welke bedrijven kan je deze machientjes vinden en hoe duur kosten deze ongeveer? Alvast bedankt!
[/offtopic]
  donderdag 3 juni 2004 @ 17:38:04 #85
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_19620472
Mr Z, kijk eens op www.ebay.de
en neem dan de zware uitvoering.
(staat een plaatje op pagina 1)
Kan je trouwens ook een Kenwood aanraden, niet zo mooi qua design, maar wel heel degelijk.

[ Bericht 23% gewijzigd door Pietverdriet op 03-06-2004 17:45:45 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 3 juni 2004 @ 17:44:13 #86
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_19620583
quote:
Op donderdag 3 juni 2004 16:36 schreef Solitarias het volgende:

[..]

Waar bekom ik zulks, Piet?

Ben vorige week eens begonnen met een yogurtbrood te maken, dat ging goed! En zonder gist!
Zuurdesems kan je hier (in Duitsland) gewoon in de supermarkt kopen,
maar een preferment kan je heel makkelijk zelf maken.
Neem de waterhoeveelheid uit je broodrecept, en 1/4 van het meel. Voeg nu de helft van het gist toe, en meng dit tot een dikke brij.
dit laat je een dag of 2-3 staan.
Nu maak je hiermee en de rest van je ingredienten je deeg.
Als je deeg klaar is neem je een deel ervan en doe dit in een plastik bakje in de koelkast.
Dit voeg je dan de volgende keer weer toe aan je deeg.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_19620878
quote:
Op donderdag 3 juni 2004 17:44 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zuurdesems kan je hier (in Duitsland) gewoon in de supermarkt kopen,
maar een preferment kan je heel makkelijk zelf maken.
Neem de waterhoeveelheid uit je broodrecept, en 1/4 van het meel. Voeg nu de helft van het gist toe, en meng dit tot een dikke brij.
dit laat je een dag of 2-3 staan.
Nu maak je hiermee en de rest van je ingredienten je deeg.
Als je deeg klaar is neem je een deel ervan en doe dit in een plastik bakje in de koelkast.
Dit voeg je dan de volgende keer weer toe aan je deeg.
Ja ja, zoals bij zo'n Amish-friendshipbrood dus? De gistcellen blijven zich dus elke weer vermeerderen?
Ik ga dra ik thuus ben meteen eens zo'n preferment maken! Ook leuk als kadootje voor mijn kookmuze...

Dank je Piet (wie vd 20?)
  donderdag 3 juni 2004 @ 18:01:46 #88
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_19620942
quote:
Op donderdag 3 juni 2004 13:35 schreef liefkleinmeisjuh het volgende:
Kan je eigen gemaakt brood nou langer bewaren dan brood uit de winkel??
Geen idee. Het is hier altijd al op voordat het kan bederven We bakken 4 broden per week (2 per keer) en dat gaat steeds helemaal op.
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
  donderdag 3 juni 2004 @ 18:04:29 #89
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_19620992
quote:
Op donderdag 3 juni 2004 13:35 schreef liefkleinmeisjuh het volgende:
Kan je eigen gemaakt brood nou langer bewaren dan brood uit de winkel??
Ja en nee
ligt er aan wat je maakt. Een zuurdesem brood met veel rogge blijft wel een week goed en pas echt lekker als het een dag oud is, een wittebrood uit bloem, water, zout en gist is de volgende dag al oud.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 4 juni 2004 @ 20:01:25 #90
13804 MouseOver
Cabdriver from Hell
pi_19647598
* MouseOver heeft ook een poging gewaagd.. spannend
Maar begrijp ik nu goed dat de eerste koude rijzing veel langer dan een uurtje mag duren. Kan ik het gewoon de hele nacht laten staan?

zo niet dan ben ik te snel begonnen
Vampire Romance O+
  vrijdag 4 juni 2004 @ 20:23:47 #91
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_19648156
quote:
Op vrijdag 4 juni 2004 20:01 schreef MouseOver het volgende:
* Pietverdriet heeft ook een poging gewaagd.. spannend
Maar begrijp ik nu goed dat de eerste koude rijzing veel langer dan een uurtje mag duren. Kan ik het gewoon de hele nacht laten staan?

zo niet dan ben ik te snel begonnen
Euh,
waar ben je aan begonnen? Een preferment of deeg voor een brood?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 4 juni 2004 @ 20:28:46 #92
13804 MouseOver
Cabdriver from Hell
pi_19648304
quote:
Op vrijdag 4 juni 2004 20:23 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Euh,
waar ben je aan begonnen? Een preferment of deeg voor een brood?
Hmm, ja, het topic was ondertussen idd weer wat verder.. een brood iig zoals in de OP beschreven. Grote god, wat plakt dat deeg trouwens.

Oja:
-"oven op 30 graden". Welke stand is dat ongeveer?
-Hoeveel groter wordt het deeg tijdens de eerste rijzing? de verhouding bord/deeg ziet bij nader inzien een beetje fout uit eigenlijk
Vampire Romance O+
  vrijdag 4 juni 2004 @ 20:48:41 #93
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_19648801
Oh, euh, geen idee, das niet mijn recept, moet dat eens rustig doorlezen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 5 juni 2004 @ 00:59:50 #94
13804 MouseOver
Cabdriver from Hell
pi_19655525
Tis gelukt! Verbazend makkelijk zeg! Wat ik een volgende keer morgen anders ga doen is om het deeg bij het rijzen in de oven niet op een bakplaat maar gelijk in de bakvorm te doen. Ik denk dat het dan wat luchtiger en mooier van vorm wordt omdat het tijdens het overdoen weer een beetje samengeperst wordt.

Is het normaal dat bij die 2de keer rijzen er een klein dun korstje opkomt of stond de oven dan te hoog?
Vampire Romance O+
  dinsdag 8 juni 2004 @ 08:53:32 #95
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_19721863
quote:
Op zaterdag 5 juni 2004 00:59 schreef MouseOver het volgende:
Tis gelukt! Verbazend makkelijk zeg! Wat ik een volgende keer morgen anders ga doen is om het deeg bij het rijzen in de oven niet op een bakplaat maar gelijk in de bakvorm te doen. Ik denk dat het dan wat luchtiger en mooier van vorm wordt omdat het tijdens het overdoen weer een beetje samengeperst wordt.

Is het normaal dat bij die 2de keer rijzen er een klein dun korstje opkomt of stond de oven dan te hoog?
Het brood, zoals ik beschreef is een vloerbrood, (dus geen bakvorm gebruiken), dus na de 2e keer rijzen in de oven, laat ik hem gewoon op de bakplaat liggen!
Als je een dun korstje krijgt tijdens de 2e keer rijzen, dan is je oven inderdaad te warm/heet.
5 minuten voorverwarmen op de laagste stand werkt het beste.
"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
pi_23829505
Heeft er iemand al eens brood gebakken in terracotta potjes???
En zo ja zijn er dan nog dingen waar ik moet opletten om mislukking te voorkomen
pi_23829556
Ik zag in duitsland in de supermarkt inderdaad zuurdesem liggen, maar het was me nog niet duidelijk hoe ik dat precies zou moeten gebruiken (toch niet goed genoeg opgelet met Duits vroeger blijkbaar)... iemand een idee?
  woensdag 8 december 2004 @ 12:03:17 #98
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_23829684
Zuurdesem toevoegen aan 500 gram roggemeel en verder normaal recept volgen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_23830835
quote:
Op woensdag 8 december 2004 11:53 schreef Oceanonix het volgende:
Heeft er iemand al eens brood gebakken in terracotta potjes???
En zo ja zijn er dan nog dingen waar ik moet opletten om mislukking te voorkomen
En ik dan
pi_23831321
quote:
Op woensdag 8 december 2004 13:03 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

En ik dan
Hmm, nooit gedaan... waarom wil je dat doen dan?
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')