abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_126599209
Oh echt? -O-
  vrijdag 17 mei 2013 @ 13:13:29 #202
159615 PureEvil
Everybody Lies.
pi_126629704
Oh da's handig, ik wist niet eens dat dit topic bestond :o

Ik heb van de week voor het eerst in mn leven een brood gebakken,
'suiker' brood


Alleen...Met te weinig suiker dus, verbeterpunt voor volgende keer. Maar goed, 't smaakte wel :)
pi_126667169
Vandaag eindelijk een brood gebakken met gebuild meel, maar ik had het iets donkerder verwacht. Het is eigenlijk net witbrood. -O- Jammer, dan maar weer volkoren en bloem mengen.
  zaterdag 18 mei 2013 @ 10:03:50 #204
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_126667697
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2013 09:17 schreef bloempje-moi het volgende:
Vandaag eindelijk een brood gebakken met gebuild meel, maar ik had het iets donkerder verwacht. Het is eigenlijk net witbrood. -O- Jammer, dan maar weer volkoren en bloem mengen.
Natuurlijk is het net witbrood, gebuild meel is gezeefd meel, daar is alle schilletjes en zemels uit
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_126669554
Ok, maar wat is dan precies het nut van gebuild meel?
pi_126672998
zit tussen volkoren en witte bloem in. Heeft weer een unieke smaak en zit qua voedingwaarde tussen de twee andere in. Meer keuze is beter? :P
pi_126677937
leuk topic :) ben net bezig met een volkorenbrood, die mag bijna de oven in ben benieuwd of het wat gaat worden. De laatste keer wilde het deeg niet rijzen denk dat de melk te koud was. Dus nu poging 2 ;)
pi_126678151
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2013 13:37 schreef evo87 het volgende:
zit tussen volkoren en witte bloem in. Heeft weer een unieke smaak en zit qua voedingwaarde tussen de twee andere in. Meer keuze is beter? :P
Ik ben zo iemand die bij voorkeur boodschappen doet bij de Aldi omdat ze daar maar twee potten pindakaas hebben: met en zonder nootjes. :D Keuze is niet aan mij besteed.
  † In Memoriam † zaterdag 18 mei 2013 @ 18:20:48 #209
91830 MaximusTG
pi_126682324
Heb gisteren bij mn ouders thuis pitabrood gebakken met AH Biologische bloem, die is ook prima voor brood volgens mij. Heb recept van Paul Hollywood gebruikt, exclusief de Nigella seeds want dat is in NL schijnbaar lastig te krijgen. Weer eens met de hand gekneed was tijdje geleden. Gelukkig kon ik het nog ;). Tis een simpel recept, 64 % hydratie, met nog wat olie. Lekker, maar niet bijzonder. Maak liever zelf naan, met yoghurt erin.
  † In Memoriam † zondag 19 mei 2013 @ 12:44:46 #210
91830 MaximusTG
pi_126718189
Zooo, mooie broodbakdag vandaag; Heb een mooi broodje gebakken, met 1:1 rogge: tarwebloem/meel. Waarbij het tarwebloem/meel-deel grotendeels uit volkorentarwemeel bestaat.
Een zuurdesembrood;



Verder had ik laatst Jägartrut wat desem toegestuurd, een vlokkenvariant en eentje waar ik een heel dik/droog deeg van gemaakt had en wat ik had ingevroren. Van die laatste had ik nog een staafje zelf in de diepvries bewaard. Gisteravond eens geprobeerd of dat snel weer actief te maken is. Direct uit de diepvries in wat lauw water gedaan. Na aantal minuten was het ontdooid, met hand in kleine stukjes geperst. Verse bloem erdoorheen tot een dikke brij. Nachtje laten staan en het is alweer actief!
pi_126718548
Gelijk maar ff de foto's erbij gezocht van het brood dat ik van jouw desem gemaakt heb.



La derecha oprime, la izquierda libera
pi_126719984
Ik heb vanochtend brood gebakken van dit recept. Amerikaans "French bread". Simpel, en prima te eten, maar wel erg 'hap-slik-weg', echt Amerikaans brood.
  † In Memoriam † zondag 19 mei 2013 @ 14:29:22 #213
91830 MaximusTG
pi_126721736
Binnenkant brood:



@LHO: hij heeft de reis/rijs (haha) iig overleefd! Ik zag ook op je website dat je het deeg met je handen zo op de steen doet - dat is wel een beetje zonde van de rijs, niet waar? Zou je niet beter laten rijzen in een kom met een doek, of een mandje, of een provisorische "couche".
  Moderator / KerstCrewQuizWinner zondag 19 mei 2013 @ 15:58:18 #214
39237 crew  H_T
2733
pi_126724863
Ik heb gisteren een cinnamon breakfast loaf gebakken. Erg smakelijk en zeker een aanrader voor als iemand een keer een zoet brood wil bakken :9
Ik ben de kleur MAGENTA
Je bent openminded, tenzij iets niet in je straatje past. Je houdt van discussiëren, maar hebt natuurlijk altijd gelijk. Als echte dierenliefhebber voer je graag kleine eendjes aan grote honden.
pi_126725244
quote:
0s.gif Op zondag 19 mei 2013 14:29 schreef MaximusTG het volgende:
Binnenkant brood:

[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]

@LHO: hij heeft de reis/rijs (haha) iig overleefd! Ik zag ook op je website dat je het deeg met je handen zo op de steen doet - dat is wel een beetje zonde van de rijs, niet waar? Zou je niet beter laten rijzen in een kom met een doek, of een mandje, of een provisorische "couche".
:D Jup. Verplaatsmethode is voor verbetering vatbaar ja. Ik heb nu een witbrood (ook van je desem) in de oven, en die heb ik met bakpapiertje en al verplaatst.

Die heb ik gister 1 uur laten rijzen op 30 graden en een half uur op kamertemperatuur, vervolgens de koelkast in, vandaag nog een keer een half uur op kamertemperatuur en daarna de oven in op 30 graden.

Vervolgens uit de oven gehaald, oven naar 210 graden opgewarmd, en het mag er elk moment uit. Foto's volgen.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_126725256
Overigens is de structuur van het brood wat jij net post echt prachtig!
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_126726417
La derecha oprime, la izquierda libera
  maandag 20 mei 2013 @ 10:47:10 #218
221912 minilot
Nancy boy
pi_126757766
Maximus, waar haal jij je rijsmandjes? Ik heb wel eens online zitten zoeken, maar toen vond ik ze erg duur - ik kan me voorstellen dat jij wel weet waar ik ze goedkoop kan krijgen. :)

Verder: al het brood in huis was op en ik was echt straal vergeten dat vandaag alles dicht is. 8)7

Gelukkig lag er van een eerder project nog een restje deeg achterin de koelkast, dus maakte ik vanmorgen vroeg vier kleine maanzaadbolletjes. Toch nog ontbijt! :) Er zat melk, boter en een beetje suiker in het deeg, dus de bolletjes zijn qua structuur wat dichter en brioche-achtiger dan gewoon witbrood.
Lekker hoor! :9

Let me see you stripped down to the bone
  † In Memoriam † maandag 20 mei 2013 @ 10:52:12 #219
91830 MaximusTG
pi_126757886
Ja, het blijven wel dure dingen hoor - heb er laatst een aantal hier besteld:
http://www.weekendbakery.com/webshop/nl/8-banneton-riet

Ze hebben ze ook van geperst hout, die zijn veel goedkoper. Heb er twee van geperst hout, voor 750 gram deeg. En ik heb een ovalen en ronde van riet voor 1 kg deeg.
Zijn prima dingen die geperst houten, maar je krijgt niet echt dat mooie bloempatroon als bij een rieten.

Mooie bolletjes trouwens!
  maandag 20 mei 2013 @ 10:53:21 #220
221912 minilot
Nancy boy
pi_126757917
Ah, nou, dan wacht ik wel tot ik weer eens in Frankrijk ben, want daar vind je die dingen overal voor hoogstens drie euro. :)
Let me see you stripped down to the bone
  maandag 20 mei 2013 @ 10:56:15 #221
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_126757982
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2013 10:53 schreef minilot het volgende:
Ah, nou, dan wacht ik wel tot ik weer eens in Frankrijk ben, want daar vind je die dingen overal voor hoogstens drie euro. :)
Merkwaardig, want daar heb me zoveel goede bakkers.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † maandag 20 mei 2013 @ 10:57:20 #222
91830 MaximusTG
pi_126758006
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2013 10:53 schreef minilot het volgende:
Ah, nou, dan wacht ik wel tot ik weer eens in Frankrijk ben, want daar vind je die dingen overal voor hoogstens drie euro. :)
Maar zijn dat dan rieten mandjes? Of van die mandjes met een doek erin. Want die zijn idd veel goedkoper. Die rieten kan ik me haast niet voorstellen dat ze maar 3 euro zijn.
  maandag 20 mei 2013 @ 10:57:59 #223
221912 minilot
Nancy boy
pi_126758020
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2013 18:20 schreef MaximusTG het volgende:
Heb gisteren bij mn ouders thuis pitabrood gebakken met AH Biologische bloem, die is ook prima voor brood volgens mij. Heb recept van Paul Hollywood gebruikt, exclusief de Nigella seeds want dat is in NL schijnbaar lastig te krijgen. Weer eens met de hand gekneed was tijdje geleden. Gelukkig kon ik het nog ;). Tis een simpel recept, 64 % hydratie, met nog wat olie. Lekker, maar niet bijzonder. Maak liever zelf naan, met yoghurt erin.
Ik vond dat recept ook niet veel soeps. Pita haalt het qua smaak natuurlijk sowieso niet bij naanbrood waar yoghurt en ei doorheen zit. :9

En zelf kneden: O+ Ik hou er zo van!
Steeds als ik deeg sta te kneden (altijd met de hand dus) snap ik echt niet dat er mensen zijn die een paar honderd euro willen uitgeven aan een KitchenAid.
Let me see you stripped down to the bone
  maandag 20 mei 2013 @ 10:59:00 #224
221912 minilot
Nancy boy
pi_126758040
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2013 10:57 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Maar zijn dat dan rieten mandjes? Of van die mandjes met een doek erin. Want die zijn idd veel goedkoper. Die rieten kan ik me haast niet voorstellen dat ze maar 3 euro zijn.
Volgens mij van precies het soort waar jij naar linkt. Ik zal het eens gaan uitzoeken :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_126758051
Omdat je met een kitchenaid/kenwood meer kan dan alleen kneden :) En het staat nog eens mooi op je kookeiland/aanrecht.. :)
  maandag 20 mei 2013 @ 11:02:25 #226
221912 minilot
Nancy boy
pi_126758123
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2013 10:59 schreef MonkNL het volgende:
Omdat je met een kitchenaid/kenwood meer kan dan alleen kneden :) En het staat nog eens mooi op je kookeiland/aanrecht.. :)
Zou in mijn vooral de toch al zeer krappe hoeveelheid aanrechtruimte opslurpen terwijl ik 'm vrijwel nergens voor nodig heb. :)

Maar als je een grote, strak opgeruimde keuken hebt is het natuurlijk wel een fraai ding.
Ik heb niet zo'n soort keuken. ;)

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 20-05-2013 11:08:56 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_126758172
Ben wel met je eens dat zelf kneden meer voldoening geeft! Kneed ook veel lekker zelf, alleen als ik bijv veel pizza's moet maken omdat er vrienden/fam langs komen gebruik ik lekker mijn machine.. :)
  † In Memoriam † maandag 20 mei 2013 @ 11:06:07 #228
91830 MaximusTG
pi_126758216
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2013 10:59 schreef minilot het volgende:

[..]

Volgens mij van precies het soort waar jij naar linkt. Ik zal het eens gaan uitzoeken :)
Ik zeg trouwens wel riet, dat is ook wat ze het in die webshop noemen. Maar het is "peddigrohr", wat vertaalt naar rotan.. Zit wel verschil in volgens mij.
pi_126781566
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2013 11:28 schreef destrovel het volgende:

[..]

Ik heb m'n bakblik nu een nacht op de verwarming gezet (speciaal hiervoor aangezet :') ), het is nu eindelijk een beetje gerezen, tot een centimeter onder de rand van 't blik (cakevorm, want student).

K gooi het wel gewoon in de oven en zie wel wat eruit komt. Straks nieuwe gist halen :P
Is het uiteindelijk nog gelukt?
  maandag 20 mei 2013 @ 20:55:59 #230
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_126783204
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2013 20:28 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Is het uiteindelijk nog gelukt?
Vodkabrood. Niet heel smakelijk. Vanwege drukte met de studie gebruik ik nu wel weer even premix. Over een week of 2 na de tentamens weer eens proberen :@
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
  dinsdag 21 mei 2013 @ 11:47:14 #231
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_126803723
Je dezem heeft het naar Zweden gered, Maximus! Vanavond eens kijken hoe hij/zij het overleefd heeft, en volgende week weer aan het broodmaken!
  † In Memoriam † vrijdag 24 mei 2013 @ 13:23:10 #232
91830 MaximusTG
pi_126944988
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2013 11:47 schreef Jagärtrut het volgende:
Je dezem heeft het naar Zweden gered, Maximus! Vanavond eens kijken hoe hij/zij het overleefd heeft, en volgende week weer aan het broodmaken!
En, hoe doet ie het ondertussen? Of het een hij of zij is heb ik nog niet gecontroleerd :P. Al iets mee gebakken?
Ik heb vanmiddag een deeg gemaakt, vrij simpel, 500 gr bloem, 10 gr zout, 100 gr desem en genoeg water om op ong. 65% hydratie uit te komen. Uurtje op aanrecht na kneden. Daarna in koelkast. Daar ga ik zondag mooi wat pistolets mee bakken.
pi_126945405
Van de week maar eens Volkorenmeel gehaald bij de molen. Poolish gemaakt (wat een rijkere smaak). Vanochtend alles in de machine gegooid en door gekneed. Daarna deeg gevouwen, laten rijzen. Resultaat ben ik erg tevreden over!
  † In Memoriam † vrijdag 24 mei 2013 @ 16:09:44 #234
91830 MaximusTG
pi_126951198
100% volkoren? Wat is het aandeel water? Mooi brood verder, ben benieuwd naar het kruim!
  vrijdag 24 mei 2013 @ 16:29:54 #235
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_126952103
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 mei 2013 13:23 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

En, hoe doet ie het ondertussen? Of het een hij of zij is heb ik nog niet gecontroleerd :P. Al iets mee gebakken?
Ik heb vanmiddag een deeg gemaakt, vrij simpel, 500 gr bloem, 10 gr zout, 100 gr desem en genoeg water om op ong. 65% hydratie uit te komen. Uurtje op aanrecht na kneden. Daarna in koelkast. Daar ga ik zondag mooi wat pistolets mee bakken.
hij doet het goed!de vlokken ga ik invriezen, en de andere versie heb ik een paar keer eten gegeven en staat nu in de koelkast. Dit weekend verhuizen, volgend weekend de nieuwe oven uittesten!
pi_126956666
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2013 16:09 schreef MaximusTG het volgende:
100% volkoren? Wat is het aandeel water? Mooi brood verder, ben benieuwd naar het kruim!
400gr Volkoren tarwemeel, 100gr tarwebloem. 4dl water. Kruim was stevig, maar niet te.. Had hem liever en uurtje langer laten rijzen nog, maar helaas ging dat niet vanwege de planning vanochtend.
  vrijdag 24 mei 2013 @ 19:18:13 #237
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126958846
Ik vond het nu wel tijd om eens wat te proberen met poolish, dus heb deze voor het weekend op het programma:
http://www.thefreshloaf.com/recipes/mydailybread

Ben benieuwd hoe het gaat worden :)
  zaterdag 25 mei 2013 @ 10:49:41 #238
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_126978853
quote:
14s.gif Op vrijdag 24 mei 2013 19:18 schreef douche-eendje het volgende:
Ik vond het nu wel tijd om eens wat te proberen met poolish, dus heb deze voor het weekend op het programma:
http://www.thefreshloaf.com/recipes/mydailybread

Ben benieuwd hoe het gaat worden :)
Ik heb er alle vertrouwen in ;) :D
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_126995382
Ik wil vanavond / morgen weleens een brood met een deel volkorenmeel bakken. Heeft iemand een goed recept, voor een redelijke beginner?
  † In Memoriam † zaterdag 25 mei 2013 @ 19:55:14 #240
91830 MaximusTG
pi_126996098
Deze is van mezelf, maar vrij simpel:
http://kookkompas.nl/5050(...)met-zaden-en-pitten/
Zou wel een vorm gebruiken!

Oh, en zaden en zo kan je eventueel weglaten.
  zaterdag 25 mei 2013 @ 20:28:41 #241
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126997422
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 mei 2013 10:49 schreef MissHobje het volgende:

[..]

Ik heb er alle vertrouwen in ;) :D
Ik wat minder, het rijzen leek niet helemaal fantastisch te gaan... nou ja, anders morgen weer een poging :')
  zaterdag 25 mei 2013 @ 20:32:52 #242
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126997596
quote:
17s.gif Op zaterdag 25 mei 2013 20:28 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ik wat minder, het rijzen leek niet helemaal fantastisch te gaan... nou ja, anders morgen weer een poging :')
Ow ok, staat nu 5 minuten in de oven en het is zo ongeveer al verdubbeld. Hehe :D
pi_126998604
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 mei 2013 19:55 schreef MaximusTG het volgende:
Deze is van mezelf, maar vrij simpel:
http://kookkompas.nl/5050(...)met-zaden-en-pitten/
Zou wel een vorm gebruiken!

Oh, en zaden en zo kan je eventueel weglaten.
Dat ziet er goed uit. Wordt wel zonder zaden idd, want die heb ik niet in huis. Wel tarwezemelen, geloof ik, misschien daar iets van doen? En die poolish, dat mag toch ook wel langer dan 8 uur staan?

Oh, nog een vraag, bedoel je ook bakken in een vorm? Of alleen reizen? En in het eerste geval, dan moet je de tweede reis toch al in de vorm doen?
  † In Memoriam † zaterdag 25 mei 2013 @ 21:01:20 #244
91830 MaximusTG
pi_126999032
Ja, mag best wat langer staan hoor. Tweede rijs moet je em idd vormen en dan in je vorm doen. Kan ook in een kom met een bebloemde doek erin bv. Maar dat blijft lastig eruit krijgen denk ik.
  zaterdag 25 mei 2013 @ 21:13:21 #245
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_126999597


Ik ben heel benieuwd hoe hij er bij het snijden uit gaat zien. Er zitten zelfs kleine luchtbelletjes onder de korst!
pi_127000235
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 mei 2013 21:01 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, mag best wat langer staan hoor. Tweede rijs moet je em idd vormen en dan in je vorm doen. Kan ook in een kom met een bebloemde doek erin bv. Maar dat blijft lastig eruit krijgen denk ik.
Super, ik ga hem proberen!
  zaterdag 25 mei 2013 @ 21:31:35 #247
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_127000685
Ow ik ben stout geweest en mijn nieuwsgierigheid heeft ervoor gezorgd dat het brood al gesneden is. Volgende keer maak ik 2 broden want dit snijd voor geen meter en ik moet echt eens een goed broodmes aanschaffen 8)7
Slechte foto zie ik nu maar... pff wat lekker :o
pi_127000858
quote:
17s.gif Op zaterdag 25 mei 2013 21:31 schreef douche-eendje het volgende:
Ow ik ben stout geweest en mijn nieuwsgierigheid heeft ervoor gezorgd dat het brood al gesneden is. Volgende keer maak ik 2 broden want dit snijd voor geen meter en ik moet echt eens een goed broodmes aanschaffen 8)7
Slechte foto zie ik nu maar... pff wat lekker :o
[ link | afbeelding ]
Heb je het deeg gevouwen zoals in het recept staat of doorgeslagen? Iemand ervaring met het vouwen van het deeg? Bij mij is het resultaat meestal meer richting baksteen dan mooie kruim.
  zaterdag 25 mei 2013 @ 21:36:36 #249
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_127000976
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 mei 2013 21:34 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Heb je het deeg gevouwen zoals in het recept staat of doorgeslagen? Iemand ervaring met het vouwen van het deeg? Bij mij is het resultaat meestal meer richting baksteen dan mooie kruim.
Gewoon een beetje lukraak staan vouwen :@ En dit is het eerste brood wat ik op deze manier probeer.

Beter foto:
  † In Memoriam † zaterdag 25 mei 2013 @ 21:56:27 #250
91830 MaximusTG
pi_127002001
Stretch and fold doe ik ook wel eens. Handige manier ook om bij wat natter deeg het glutennetwerk op te bouwen. Je voelt deeg dan steviger worden. Uit praktisch oogpunt is het dan handig om je deeg in een platte schaal te doen, die een beetje te oliën en dan folie dr over dat je ook insmeert met olie aan de binnenkant. Dan is het heel makkelijk om een paar keer dat deeg uit te rekken, op zichzelf terug te vouwen, 90 graden draaien, en dan weer rekken en vouwen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')