abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 25 mei 2013 @ 22:09:13 #251
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_127002822
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 mei 2013 21:56 schreef MaximusTG het volgende:
Stretch and fold doe ik ook wel eens. Handige manier ook om bij wat natter deeg het glutennetwerk op te bouwen. Je voelt deeg dan steviger worden. Uit praktisch oogpunt is het dan handig om je deeg in een platte schaal te doen, die een beetje te oliën en dan folie dr over dat je ook insmeert met olie aan de binnenkant. Dan is het heel makkelijk om een paar keer dat deeg uit te rekken, op zichzelf terug te vouwen, 90 graden draaien, en dan weer rekken en vouwen.
Ik heb bij deze ook de aanbevolen autolysemethode gebruik :) Je merkt hierbij inderdaad dat met het stretch&fold het deeg ook echt steviger gaat worden, maar alsnog was het een vrij nat deeg. Maar nu een paar stukjes gegeten en het is echt heel smaakvol, jeetje.
pi_127014897


  zondag 26 mei 2013 @ 10:39:23 #253
246313 Che_
Ape never kill Ape
pi_127015652
quote:
Damn, ziet er lekker uit.
pi_127016457
quote:
1s.gif Op zondag 26 mei 2013 10:39 schreef Che_ het volgende:

[..]

Damn, ziet er lekker uit.
Is het ook! :) Hij blijft alleen een beetje plat. Ik heb ook maar eens een rijsmandje besteld in de hoop dat het dan iets boller wordt. Helaas een van houtvezel want van riet kon ik ze niet klein vinden (ik maak altijd brood met 400 gram meel/bloem).
  † In Memoriam † zondag 26 mei 2013 @ 12:27:07 #255
91830 MaximusTG
pi_127018015
Hoezo niet, je hebt ze ook van riet voor 750 gram deeg?
400 gram volkoren meel, met bv 75% water zit al aan 700 gram. En het is niet erg als het iets minder is natuurlijk.
  zondag 26 mei 2013 @ 12:31:08 #256
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_127018138
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2013 12:27 schreef MaximusTG het volgende:
Hoezo niet, je hebt ze ook van riet voor 750 gram deeg?
400 gram volkoren meel, met bv 75% water zit al aan 700 gram. En het is niet erg als het iets minder is natuurlijk.
Deeg met 400 gram meel en 75% water kom ik toch echt op 1,6 kilo

Likt mij trouwens meer een beslag
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † zondag 26 mei 2013 @ 12:52:18 #257
91830 MaximusTG
pi_127018897
Hoe kom je in vredesnaam aan 1,6 kg? 400 gram meel, 75% daarvan aan water = 300 gram, geeft 700 gram deeg. Plus nog zout, gist etc. Bakkerspercentage he.
En dat is geen gekke hoeveelheid water voor een volkoren brood. Voor een wit brood zou je wel minder nemen natuurlijk.
  zondag 26 mei 2013 @ 12:55:33 #258
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_127019032
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2013 12:52 schreef MaximusTG het volgende:
Hoe kom je in vredesnaam aan 1,6 kg? 400 gram meel, 75% daarvan aan water = 300 gram, geeft 700 gram deeg. Plus nog zout, gist etc. Bakkerspercentage he.
En dat is geen gekke hoeveelheid water voor een volkoren brood. Voor een wit brood zou je wel minder nemen natuurlijk.
Bij 400 gram meel en 300 gram water, bestaat je deeg voor 43% uit water
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † zondag 26 mei 2013 @ 13:00:49 #259
91830 MaximusTG
pi_127019237
Bakkerspercentage... Dat is tov de totale hoeveelheid bloem/meel.
Meel is dan in dit geval 100%, water 75%. Zout wordt vaak 2% genomen, etc.
  zondag 26 mei 2013 @ 13:03:14 #260
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_127019329
Vakjargon kan tot verwarring voeren als je dat niet vermeld.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † zondag 26 mei 2013 @ 13:06:53 #261
91830 MaximusTG
pi_127019488
Los van dat ik hier al vaker bakkerspercentages heb genoemd, noem ik ook gewoon de totale hoeveelheid deeg die het geeft. 700 gram dus. Wat prima in een 750 gram mandje kan. Lijkt me gewoon duidelijk.
pi_127021848


Wit zuurdesem met MaximusTG©® desem :P
  † In Memoriam † zondag 26 mei 2013 @ 16:37:38 #263
91830 MaximusTG
pi_127028416


Wat pistolets voor vanavond bij het eten. Zuurdesem, heeft vanaf vrijdagmiddag tot zondagmiddag in de koelkast staan rijzen.
pi_127043231
Weet iemand waar je greinsuiker kan kopen? Online kan ik het wel vinden, maar dan zijn de verzendkosten vier keer zo hoog als de suiker.
pi_127052553
Luitjes,

Ik had een vraagje ; Als ik bijvoorbeeld vandaag deeg maak.. hoe lang zou ik dit dan afgedekt in de koelkast kunnen bewaren om er bijvoorbeeld de volgende dag of twee dagen(of 3 enz enz) later nog brood van te kunnen bakken?

Het liefst wil ik namelijk elke dag mijn eigen vers gebakte brood eten(nog een beetje warm yammie :) ), alleen ik heb niet elke dag de kans om s' ochtends vroeg of s' nachts deeg te maken.
Of bijvoorbeeld s'ochtends maken en dan in de avond pas bakken voor lekkere warme broodjes bij de soep.
pi_127056171
Dat gaat prima :)
pi_127057206
Toen ik laatst mijn tweede rijs in de koelkast zette voor zo'n 6-8 uur, was het wel volledig ingezakt. :(
pi_127057266
Je gist wordt inactiever, maar het zou niet dood moeten gaan. Ik zou het wel voor de eerste rijs in de koelkast zetten, en voor het bakken ruim de tijd geven om weer tot leven te komen.
  † In Memoriam † maandag 27 mei 2013 @ 09:42:30 #269
91830 MaximusTG
pi_127057285
Dat is ook niet zo gek natuurlijk, je deeg is dan nog volop actief van de eerste rijs. Niet meteen afgekoeld als het in de koelkast staat, dus dat rijst lekker door. Zal er ongetwijfeld langer over doen dan buiten de koelkast, maar 6-8 uur is dan erg lang.
Dan kan je misschien beter je deeg voor het laatste deel van de eerste rijs in de koelkast zetten. Dan daarna vormen en voor de tweede rijs weer terugzetten in de koelkast.

@LHO; die gist was niet dood, dat deeg was overrezen. Dan kan het glutennetwerk de opgebouwde gassen niet meer vasthouden en zakt het in.
pi_127057340
Dus minder gist gebruiken, of in een eerder stadium de koeling in?
pi_127057374
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2013 09:42 schreef MaximusTG het volgende:
Dat is ook niet zo gek natuurlijk, je deeg is dan nog volop actief van de eerste rijs. Niet meteen afgekoeld als het in de koelkast staat, dus dat rijst lekker door. Zal er ongetwijfeld langer over doen dan buiten de koelkast, maar 6-8 uur is dan erg lang.
Dan kan je misschien beter je deeg voor het laatste deel van de eerste rijs in de koelkast zetten. Dan daarna vormen en voor de tweede rijs weer terugzetten in de koelkast.

@LHO; die gist was niet dood, dat deeg was overrezen. Dan kan het glutennetwerk de opgebouwde gassen niet meer vasthouden en zakt het in.
Thanks, ik baalde er wel wat van. Vooral omdat ik het nu niet zo snel meer aandurf terwijl het juist zo handig kan zijn om de koelkast er bij te gebruiken. Ik ga het binnenkort nog eens proberen. :) Vandaag ga ik je volkorenbrood met poolish proberen. :Y
  † In Memoriam † maandag 27 mei 2013 @ 09:51:06 #272
91830 MaximusTG
pi_127057490
@LHO, vooral dat laatste is belangrijk, je moet die activiteit van de gist naar beneden halen voor je het deeg vormt (tenzij je er gewoon bij blijft om te controleren, bv als je de rijs net een uurtje langer wil maken omdat je even weg moet). Maar als je het echt 6-8 uur wil laten staan, dat is best lastig uitkienen. Dan is het handiger om te zorgen dat het na die 6-8 uur tijdens het opwarmen buiten de koelkast nog de laatste beetjes kan rijzen.

@bloempje-moi; koelkast is vooral handig voor een lange eerste rijs. Tweede rijs doe ik zelf eigenlijk nooit in de koelkast. Al was het maar omdat het lastig is qua ruimte :P.
Ben benieuwd, succes met het volkorenbrood (die 50/50 bedoel je he? die is volledig op kamertemperatuur iig ;) ) !
pi_127057571
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2013 09:51 schreef MaximusTG het volgende:
@LHO, vooral dat laatste is belangrijk, je moet die activiteit van de gist naar beneden halen voor je het deeg vormt (tenzij je er gewoon bij blijft om te controleren, bv als je de rijs net een uurtje langer wil maken omdat je even weg moet). Maar als je het echt 6-8 uur wil laten staan, dat is best lastig uitkienen. Dan is het handiger om te zorgen dat het na die 6-8 uur tijdens het opwarmen buiten de koelkast nog de laatste beetjes kan rijzen.

@bloempje-moi; koelkast is vooral handig voor een lange eerste rijs. Tweede rijs doe ik zelf eigenlijk nooit in de koelkast. Al was het maar omdat het lastig is qua ruimte :P.
Ben benieuwd, succes met het volkorenbrood (die 50/50 bedoel je he? die is volledig op kamertemperatuur iig ;) ) !
Wel zo veilig! :D
Ik ben nu aan het uitrekenen hoe ik het moet aanpassen aan mijn 400 gram brood.
  † In Memoriam † maandag 27 mei 2013 @ 09:58:27 #274
91830 MaximusTG
pi_127057646
Daar had ik voor dat brood een google drive gedeelde spreadsheet voor gemaakt:

https://docs.google.com/s(...)zV192cWc&usp=sharing

Kan je gewenste totale deeggewicht invullen. Alleen omdat google docs geen breuken ondersteund staat gist en zout in grammen en in procenten van een hele teaspoon. Dus 10% tsp bij gist is dus 1/10 teaspoon gist.
  maandag 27 mei 2013 @ 09:59:03 #275
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_127057660
Ik deed mijn zuurdesem brood de 2e rijs in de koelkast (complete nacht) en dan zodra de oven heet is, deeg in oven. Fantastische korst! Deeg laat ik dus niet op temperatuur komen. Werkt perfecto.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')