abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  † In Memoriam † donderdag 17 mei 2012 @ 15:30:21 #1
91830 MaximusTG
pi_111666555


Vervolg op:
[Pizza] Zelf pizza maken voor beginner?
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #2
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #5
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #7
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #8
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #9
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #10
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #11
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #12
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #13

(ook interessant, maar oud:)
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza)

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!

Deeg:
SPOILER: Recept 1
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER: Recept 2
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Saus:

Je kan op veel verschillende manieren een saus maken; hieronder staat een recept voor een saus die gekookt wordt, maar je kan het ook zo simpel houden als het pureren van goede Italiaanse tomaten en ze op smaak te brengen met wat oregano, zout en peper. Zie bv de link naar de website van Varasano voor een goede (alhoewel iets omslachtige) methode.
Mocht je wat meer haast hebben, dan smaakt bv een Heinz Tomato Frito ook erg lekker als pizzasaus. Over het algemeen kan je echter wel stellen dat er maar weinig saus op de pizza nodig is.

SPOILER: Saus
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Bakken:
SPOILER: bakken
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Handige links over pizza maken
Jeff Varasano's Internet best pizza recipe
Pizzamaking.com

Twee pizzastenen:
http://pizzastein.com/
Jamie Oliver steen op fonq.nl

Filmpje over deeg opbollen


Filmpjes over deeg vormen



Een aantal mooie foto's uit het vorige topic

emmyemmy:


motorbloempje:


firefly90:


Yvesss:


MaximusTG:


Bortecinem:


pizzaaddict:


bobbee:


[ Bericht 4% gewijzigd door MaximusTG op 18-05-2012 09:29:07 ]
pi_111673736
quote:
0s.gif Op donderdag 17 mei 2012 09:29 schreef MaximusTG het volgende:
Nope. De beste tomaten die je hier in de supermarkt kan krijgen zijn eigenlijk die uit blik. En die zijn al verhit. Als je verse tomaten gebruikt kan je wel een saus koken.
Ik vind de smaak wel goed van Heinz pastasaus, niet heel zwaar. Dat is natuurlijk ook persoonlijk.
Frito is inderdaad goed. Ik probeerde het eerst met gezeefde tomaten, maar dat moet je nog even koken omdat het wel zuur is als het net uit het pak komt en het is erg dik.

quote:
0s.gif Op woensdag 16 mei 2012 17:21 schreef LieLie het volgende:

[..]

Begrijp ik het nou niet goed of zeg je dat je geen voorgegaarde kipfilet mag kopen maar wel heinz pastasaus op de pizza mag doen? :D
En over de voorgegaarde kip: dat zit er toch geen vocht meer in en wordt het erg droog?
Ik vind pastasaus dan weer iets anders, omdat je zelf qua bewerkingstijd vaak niet op kan tegen voorgemaakt voedsel. Als het goed spul is tenminste, in die van Heinz zit geen rommel in de vorm van smaakversterkers en conserveringsmiddelen naar mijn weten.
pi_111673803
Kant en klare saus is vooral heel zout ;(
Maargoed, heb die Heinzshit nooit van dichtbij bekeken. Hoeft ook niet; zelf maken is kleine moeite... :)
Ja doei.
pi_111673951
0,3 gram sodium per 100 gram.

Voedingscentrum zegt erover:

quote:
Soms zetten fabrikanten een bewering op het etiket. Die beweringen zijn wettelijk vastgelegd:

Verlaagd natrium: minder dan 25% zout in vergelijking met het oorspronkelijke product;
Laag natrium- of zoutgehalte: minder dan 0,3 gram zout of 0,12 gram natrium per 100 gram;
Zeer laag natrium- of zoutgehalte: minder dan 0,1 gram zout of 0,04 gram per 100 gram;
Zoutvrij: minder dan 0,0125 gram zout of 0,005 gram per 100 gram.
pi_111687576
Morgen weer pizza maken, deeg staat in de koelkast, ben benieuwd
zal foto's maken
  † In Memoriam † vrijdag 18 mei 2012 @ 09:36:05 #6
91830 MaximusTG
pi_111695795
quote:
0s.gif Op donderdag 17 mei 2012 18:42 schreef Basic_ het volgende:
0,3 gram sodium per 100 gram.

Voedingscentrum zegt erover:

[..]

Dus valt het niet onder zoutarm.. sodium=natrium. En 0,3 g natrium is ongeveer 0,75 gram zout.
pi_111702857
quote:
0s.gif Op maandag 14 mei 2012 17:31 schreef MaximusTG het volgende:
@Sarabi

Ja, doe ik heel vaak :). Kan met of zonder beleg. Wel altijd met saus doen, ander rijst de pizza in het midden teveel in de oven. Bak em tot ie uitgerezen is in de oven, en net begint te bruinen. Hij moet al wel 'hard' zijn bij de rand, anders zakt ie in als je em eruit haalt.
Werkt perfect. Direct vanuit de diepvries de oven in op wat bakpapier. Temperatuur dan niet op max zetten natuurlijk. Graad of 180, zoiets.
Bedankt voor de uitleg!
Ik heb net de bodems gemaakt en wil ze morgenavond gebruiken, is het dan ook slim om ze in te vriezen of kan ik ze beter op een andere manier bewaren?
  † In Memoriam † vrijdag 18 mei 2012 @ 14:44:26 #8
91830 MaximusTG
pi_111704109
Kan je gewoon doen natuurlijk, maar als je ze toch morgen al gebruikt lijkt het mij dat de koelkast praktischer is?
pi_111704592
Klinkt inderdaad een stuk praktischer :Y
pi_111710077
Ik laat mijn deeg wel eens 2-3 dagen in de koelkast liggen. En misschien is het een kwestie van smaak, maar dan vind ik het nog lekkerder.
pi_111710362
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 mei 2012 09:36 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dus valt het niet onder zoutarm.. sodium=natrium. En 0,3 g natrium is ongeveer 0,75 gram zout.
Maar ook niet weer te lullig met zout. Zout trekt de tomatensaus wel omhoog. En hoeveel tomatensaus doe je op de pizza? De standaard 2 tot 3 afgestreken eetlepels toch? En hoe vaak eet je pizza? Kortom, te verwaarlozen. Zout kan de tomatensaus net over het flauwe randje helpen. Gebruiken naar believen.
pi_111713613
En daar istie hoor, smaakte goed; mozarella, gorgonzola, ui, champignons.

Ietwat ovaal, maar ben wel trots op de rand, dik en luchtig ^O^

alleen volgende keer weer "droge" mozarella.

pi_111716730
Lijkt me zeer geslaagd. Zelf ben ik meer van de marginale rand, maar dat is gewoon persoonlijk. Had jij ook zo kunnen doen als je dat wilde. Pluspuntjes voor deze pizza.
  vrijdag 18 mei 2012 @ 20:11:24 #14
11170 jerney
Een goedkoop avonturier
pi_111717119
Binnenkort ook maar eens zelf pizza maken. :)
Heeft iemand toevallig een goed recept zonder kaas (I know, it's madness :P)?
Waarschijnlijk ga ik er wel een sojakaasje aan wagen, maar je weet nooit...
pi_111717393
Volgens mij de pizza bianca: http://www.pizzamaking.com/forum/index.php?topic=1464.0
Kun je ook nog wel wat vis opgooien. Denk dat alle seafood pizza's goed gaan zonder kaas.
  vrijdag 18 mei 2012 @ 20:22:39 #16
11170 jerney
Een goedkoop avonturier
pi_111717647
quote:
10s.gif Op vrijdag 18 mei 2012 20:17 schreef Yvesss het volgende:
Volgens mij de pizza bianca: http://www.pizzamaking.com/forum/index.php?topic=1464.0
Kun je ook nog wel wat vis opgooien. Denk dat alle seafood pizza's goed gaan zonder kaas.
Thanks :D
Lijkt me alleen toch wel een beetje... Erg minimalistisch :P
Hmmm vis is een goed idee. Met rode ui en knoflook ofzo. Sowieso... alles met knoflook. O+

Maar een vegan pizza wil ik ook wel eens proberen. :)
pi_111717858
Maar remember..... Hoe minimalistischer, hoe lekkerder. 5 ingrediënten is genoeg. Kaas valt al af voor je, daar komt iets creme fraiche-achtigs voor in de plaats. Evt. met knoflook, nog maar 3 keuzes over. Makkelijker dan je denkt, hoor. Gewoon doen.
pi_111724900
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 mei 2012 20:11 schreef jerney het volgende:
Binnenkort ook maar eens zelf pizza maken. :)
Heeft iemand toevallig een goed recept zonder kaas (I know, it's madness :P)?
Waarschijnlijk ga ik er wel een sojakaasje aan wagen, maar je weet nooit...
Flammenkuchen!
marinara?
  zaterdag 19 mei 2012 @ 08:13:49 #19
11170 jerney
Een goedkoop avonturier
pi_111732897
quote:
10s.gif Op vrijdag 18 mei 2012 20:27 schreef Yvesss het volgende:
Maar remember..... Hoe minimalistischer, hoe lekkerder. 5 ingrediënten is genoeg. Kaas valt al af voor je, daar komt iets creme fraiche-achtigs voor in de plaats. Evt. met knoflook, nog maar 3 keuzes over. Makkelijker dan je denkt, hoor. Gewoon doen.
Ik hoef inderdaad ook niet zo'n volgestampte pizza, maar heb toch wel behoefte aan iets van saus. Pizza's met creme fraiche, daar was ik dol op(flammkuchen ja :D). Maar dat zou nu dus ook een veganistische variant moeten worden. ;) Zou ik op zich wel eens willen proberen. En dan meteen met sojakaas, knoflook, ui en champignons. 5! O+
  zaterdag 19 mei 2012 @ 23:34:49 #20
374892 bobbee
Bob's House
pi_111763830

Ik versta er geen ruk van maar alleen al door het beeld een zeer goede les....check ook hoe je het deeg ziet groeien in de oven. Supermooi!

Ik dacht jullie dit ook wel leuk zouden vinden om te zien...

Hij begint bij 2:20 met het maken van de pizza...

[ Bericht 4% gewijzigd door bobbee op 19-05-2012 23:42:25 ]
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  zondag 20 mei 2012 @ 12:32:46 #21
375003 El-a-Menthol
menthol madness
pi_111776850
Vraagje, is een "pizza-steen" (niet perse deze) handig?

Als je een bakplaat hebt, is het überhaupt nog handig?
Overbodig "weer-iets-in-de-keuken" gadget (ben minimalist een beetje)?
"Trying is the first step towards failure"
"All normal people love meat. ... You don't win friends with salad."
"If God didn't want us to eat animals, why did he make them out of meat?"
(Homer J. Simpson)
  † In Memoriam † zondag 20 mei 2012 @ 12:46:06 #22
91830 MaximusTG
pi_111777211
Nee, zo'n steen is echt veeeeeeeeeeeeel beter dan bakken op een bakplaat.
  zondag 20 mei 2012 @ 12:58:23 #23
375003 El-a-Menthol
menthol madness
pi_111777600
Oke bedankt!
Niet dat ik je niet geloof of zo, maar wil graag kook processen begrijpen, dus... waarom is dat zo?
Beter vasthouden van warmte? By the way mijn oven gaat tot 250 graden Celsius.
"Trying is the first step towards failure"
"All normal people love meat. ... You don't win friends with salad."
"If God didn't want us to eat animals, why did he make them out of meat?"
(Homer J. Simpson)
  † In Memoriam † zondag 20 mei 2012 @ 13:20:08 #24
91830 MaximusTG
pi_111778368
Ja, je verhoogt de warmtecapaciteit van je oven. Als je niet zo'n steen hebt, en je doet je pizza op de (ook meeverwarmde) bakplaat, dan zal die in vergelijking tot de steen veel meer afkoelen. Ook onttrekt de steen vocht uit de bodem van de pizza, waardoor je een lekkerdere korst krijgt.
  zondag 20 mei 2012 @ 13:31:58 #25
375003 El-a-Menthol
menthol madness
pi_111778783
Bedankt voor je goed onderbouwen antwoord!
"Trying is the first step towards failure"
"All normal people love meat. ... You don't win friends with salad."
"If God didn't want us to eat animals, why did he make them out of meat?"
(Homer J. Simpson)
pi_111783313
Ik maak mijn pizza's in een speciaal pizza-oventje (kost iets meer dan 100 euro - er zijn verschillende merken - ik heb een Ferrari;-)). Daar zit een steen in en het oventje wordt heter dan een gewone oven. Is snel voorverwarmd en een pizza is in minder dan 5 minuten klaar. Voor wie regelmatig pizza's maakt is het dus een aanrader.

Ik gebruik een recept met zuurdesem van een man die er jaren onderzoek naar heeft gedaan (Joe Varrasano - het linkje daarnaar staat al in een eerder bericht). Een enigszins begrijpelijke uitwerking daarvan is gemaakt door Vittorio van Vivalafocaccia.com. Ik heb een vertaling gemaakt.
Liesje kookt het
  zondag 20 mei 2012 @ 15:23:37 #27
375003 El-a-Menthol
menthol madness
pi_111783605
Klinkt heel goed maar haat om veel grote apparaten hebben.
Maar als hij echt 300 graden en meer haalt is het ongetwijfeld beter.
Zit er ook over te denken bij volgende verhuizing magnetron weg te doen en alleen oven te houden.
Misschien dat ik toch zo iets koop en dan goed verstop ergens in een donker hoekje.
"Trying is the first step towards failure"
"All normal people love meat. ... You don't win friends with salad."
"If God didn't want us to eat animals, why did he make them out of meat?"
(Homer J. Simpson)
  † In Memoriam † zondag 20 mei 2012 @ 15:41:59 #28
91830 MaximusTG
pi_111784408
Dat is de afweging die je moet maken ja.. Je kan ook prima resultaten behalen in een oven die tot 250 graden gaat, zeker met zo'n steen. Maar zo'n oventje zorgt wel voor een krokantere bodem. Hoewel ik nog steeds niet tevreden ben over de bruining van de buitenste rand. Dat komt ook door de beperkingen in warmtecapaciteit van zo'n klein oventje. De foto van mijn pizza in de OP is bijvoorbeeld in de gewone oven gemaakt, op een zelfde steen als jij hier eerder postte.

Het recept in mijn PDF met zuurdesem in mn signature en in de OP is ook die van Varasano. Aangevuld met een alleen gist versie, en een zelfde-dag recept.

@pizzaliesje, je zegt op je blog "Gebruik liefst bloem van harde tarwe, Vittorio beveelt tipo 00 aan ". Maar besef wel dat tipo 00 juist niet van harde tarwe is. Farina di grano tenero (=zacht). Je wil een bloem met een hoog eiwit-gehalte.
pi_111786366
@El-a-Menthol Ja het oventje wordt flink heet. 450 graden volgens het boekje. Ik geloof dat niet helemaal, maar wel warmer dan een gewone oven. Ik gebruik het zo vaak, dat het oventje zelden in een kast verdwijnt;-)

@MaximusTG Ik ken het verschil tussen harde en zachte tarwe. Ik dacht dat tipo 00 alleen iets zei over de malingsgraad en niet over de soort tarwe. Heb momenteel alleen zachte tarwe in huis, dus kan het niet verifieren (op aantal sites zie ik wel melding van harde tipo 00). Ik gebruik de laatste tijd vaak meel van de molen en hier in Nederland is dat nu eenmaal (vrijwel) standaard zachte tarwe.

Een tijdje geleden heb ik een proeverij gedaan (voor de rubriek 'Iedereen kan koken'). Daar testten we ook 3 types deeg (snel, langzaam en heel langzaam deeg) en de zuurdesemvariant (het heel langzame deeg) won het van de andere twee. Maar dat er meerdere wegen naar Rome leiden moge duidelijk zijn;-)
Liesje kookt het
  † In Memoriam † zondag 20 mei 2012 @ 16:32:15 #30
91830 MaximusTG
pi_111786658
Dat klopt, alleen in de context van pizzadeeg wordt vrijwel altijd 'Farina di grano tenero tipo 00' bedoeld.
  zondag 20 mei 2012 @ 16:43:24 #31
375003 El-a-Menthol
menthol madness
pi_111787167
quote:
0s.gif Op zondag 20 mei 2012 16:26 schreef pizzaliesje het volgende:
@Ja het oventje wordt flink heet. 450 graden volgens het boekje. Ik geloof dat niet helemaal, maar wel warmer dan een gewone oven. Ik gebruik het zo vaak, dat het oventje zelden in een kast verdwijnt;-)
Hi hi, jij eet vast vaak pizza :P
Eh... laat maar, je gebruikersnaam verraad al genoeg zo.
Mooie van een pizza is wel dat verschrikkelijk veel verschillende dingen erop gewoon werken.
Hoeft niet de allerbeste combinatie te zijn, maar is zelden vies.
En dat oventje, zelfs als hij "maar" 350/400 graden haalt...
"Trying is the first step towards failure"
"All normal people love meat. ... You don't win friends with salad."
"If God didn't want us to eat animals, why did he make them out of meat?"
(Homer J. Simpson)
  zondag 20 mei 2012 @ 19:51:38 #32
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_111796469
quote:
0s.gif Op woensdag 16 mei 2012 02:34 schreef Spartagek het volgende:
Kipfilet in de lengte doorsnijden, zodat je ongeveer 1cm dikke plakken hebt
( wel de adertjes en 'rotzooi' erafhalen, maar dat is persoonlijk )
Op de snijplank kruiden met peper, zout en evt paprika en knoflookpoeder en dan in de koekenpan bakken.
niet te hoog, middelvuur en in het geval van olie, niet teveel laten bewegen.
dan is het met 5 a 10 minuten wel gaar hoor.

dan even in een bbqsausje laten rusten

4 el water
3 el ketchup ( heinz smoked bbq is ook lekker als basis )
3 el bruine suiker
2 el azijn
1 el citroensap
2 el Worcestershire
1 tl zout
1 tl mosterdpoeder
1 tl chili poeder

Daarna meebakken op de pizza ... smullen hoor
Het was heel lekker!! Heb de saus als saus op de pizza gebruikt en verder belegd met mais, rode ui, puntpaprika en kaas. :Y)
  † In Memoriam † maandag 21 mei 2012 @ 18:05:32 #33
91830 MaximusTG
pi_111839429
Pizzanieuws!!!: Beatrix krijgt eigen pizza

:+

Denk dat ik morgen maar weer eens een deegje maak, deze keer met zuurdesem :). Voor een lekker zomerse pizza!
  † In Memoriam † dinsdag 22 mei 2012 @ 17:11:24 #34
91830 MaximusTG
pi_111883226
Gisteravond al een deegje gemaakt, met desem en klein beetje normale gist. Had iets langer buiten de koelkast mogen rijzen (had niet meer tijd), maar smaakte erg goed:



Tomatensaus, salami, champignons, mozzarella en basilicum.
  dinsdag 22 mei 2012 @ 17:18:27 #35
374892 bobbee
Bob's House
pi_111883517
Hallo,

vraagje:
ik heb 2 pizza oventjes. 2x de Bestron DLD9016. 1 ervan is van voor de EU regeling.
Nou wordt dat ene oventje dus 100x heter dan de andere (!), zo heet dat de bodem vrijwel direct begint te roken als ik de pizza erin leg. |:(
Ik bak in het oventje met de lagere temp. de pizza's door eerst op te warmen op stand 1 1/2 en dan als de pizza erin gaat naar stand 3. :Y)
Maar hoe bakken jullie de pizza in de oventjes die veel heter worden....?
Warm je op, op stand 1 en dan bakken op stand 2 ofzo? Iemand een tip hiervoor?

Thanks! ^O^
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  † In Memoriam † dinsdag 22 mei 2012 @ 17:28:53 #36
91830 MaximusTG
pi_111883961
Ja, dat is inderdaad een probleem. Liefst zou ik ook iets van een steen bovenin, achter het element hebben, om daar warmte op te slaan. Dan zou het nl. nog nut hebben op hele hoge temperatuur voor te verwarmen.
Wat je nu dus het beste kan doen is lager voorverwarmen, en dan tijdens het bakken op max zetten, en eventueel overschakelen naar alleen bovenwarmte.
Mocht het dan nog te heet zijn, kan je overwegen met een natte doek over de steen heen te gaan. Doe ik ook wel eens. Wel op eigen risico, theoretisch zou de steen dan kunnen barsten. Maar dat is nl. wel hoe ze het in een houtoven doen. Heel heet stoken, vuur aan de kant, as wegvegen, natte doek erover.
Sommigen gooien er dan als test wat bloem op. Als die niet meteen zwart wordt kan de pizza erop.
  dinsdag 22 mei 2012 @ 18:17:36 #37
374892 bobbee
Bob's House
pi_111885919
Hmmm, dus die hoge temperatuur is eigenlijk niet echt handig....terwijl ik op de duitse, italiaanse en franse forums vaak zie dat ze juist die oventjes met die hoge temperatuur willen hebben?

(Ik heb trouwens de DLD9016 met 1 knop. Dus niet afzonderlijk te regelen boven en onder warmte.)


Ik denk dat ik beter kan voorverwarmen op 1 1/2 en dan ook bakken op 1 1/2. Anders gaat het echt te hard. Dat ding wordt zo loeiheet. Binnenkort komt mijn ionfrarood temp. metertje binnen uit hongkong.
15,- euro incl verzenden! Dan kan ik het goed opmeten.

In ieder geval weer bedankt!
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  † In Memoriam † dinsdag 22 mei 2012 @ 21:02:31 #38
91830 MaximusTG
pi_111895835
Tja, nou ja, je wil in feite wel een hele hete oven, alleen zit in dit soort oventje alle thermische massa (de steen) onder de bodem. Op het moment dat je de oven open doet koelt de bovenkant alweer flink af. Dan gaat de pizza erop, deksel dicht. Steen is nog loeiheet natuurlijk.
Misschien is het dan inderdaad voor een oventje met maar een schakelaar handig om de steen met een natte doek af te koelen vlak voor je de pizza er op doet..
En dan zorgen dat het bovenste element vol aan staat als de pizza erin zit.
  dinsdag 22 mei 2012 @ 22:01:10 #39
374892 bobbee
Bob's House
pi_111901152
Met die andere oven gaat het overigens prima met een goed resultaat. Bakken duurt 7 a 8 minuten. Dus wat langer maar ja, wel een lekker pizza. En waarom dan die ombouw van het nieuwe type oventje met ventilator erop etc...? Die wordt dan toch ook super heet? Hoe bak je daar je pizza op? Met welke stand/tijd etc? Of is die anders?

[ Bericht 3% gewijzigd door bobbee op 22-05-2012 22:30:16 ]
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  † In Memoriam † woensdag 23 mei 2012 @ 08:52:29 #40
91830 MaximusTG
pi_111914334
Ja, die wordt ook superheet idd, maar dat is een kwestie van de goede stand vinden om in op te warmen; Door de ventilator slaat de thermostaat helemaal niet meer af als je de draaiknop (bij dit model zit er een traploze knop) hoger dan ik denk ongeveer 40% zet. Dus iets daaronder voorverwarmen. Dan pizza erop, stand op vol aan en op alleen bovenwarmte. Maar dat is vaak dan nog niet genoeg om de rand mooi te bruinen (in de tijd die je hebt voor de onderkant te ver is). Het is het inherente nadeel aan een kleine oven; Je hebt geen bulk thermische massa om de temperatuur te stabiliseren.
Erg jammer, want de onderkant wordt namelijk altijd het lekkerste in de Bestron. Krokant, licht gebrand. Zal binnenkort nog eens een echt kleine pizza erin bakken, waarbij de buitenste rand van de pizza net onder het bovenste element valt. Kijken of dat uitmaakt.
pi_111930766
Ik heb een Ferrari G3. Volgens gebruiksaanwijzing verwarm ik hem voor op stand 2,5 (van 3). Voordat de pizza erin gaat, gaat de klep een minuut of 2 open. De steen koelt dan iets en het verwarmingselement bovenin wordt weer roodgloeiend. Ik heb eigenlijk nog geen klachten gehad over de manier waarop dat gaat.
Liesje kookt het
  † In Memoriam † woensdag 23 mei 2012 @ 16:27:49 #42
91830 MaximusTG
pi_111931571
Euhm, tja, ik heb de foto's op je blog gezien, en dat noem ik toch ook niet echt een bruine rand, of wel dan?
Misschien dat het dus scheelt als de rand precies onder het element ligt (een kleinere pizza dus). Zal ook eens experimenteren met aluminiumfolie achter het bovenste element. Hoewel dat nu ook al reflecterend is, dus dat weet ik ook niet.
En anders.. toch maar weer eens op de BBQ doen!
  woensdag 23 mei 2012 @ 22:52:11 #43
374892 bobbee
Bob's House
pi_111951079
Ik ben wel weer een stapje verder. Ik heb een infrarood thermometer (max 380c) kunnen lenen van de buren en dit is het resultaat:

Oven die heter wordt:
Stand 1 - 240 celsius
Stand 2 - 320 c
Stand 2 1/2 - 370 c
Stand 3 - boven de 400 c

De "normale" oven:
Stand 1 - 135 c
Stand 2 - 222 c
Stand 3 - 325 c (dit is dus de max voor deze oven)

Er zit dus nogal wat verschil in de oventjes! De ideale baktemperatuur is 360 tot 380 ° C. Misschien is er wat mis met de weerstand van het oventje die minder warm wordt of het is normaal, dan kan ik de standen knop nog wat aanpassen...ik ga ze binnenkort even doormeten om te kijken of de weerstanden nog goed zijn.

Inderdaad wordt de rand van de pizza niet goed bruin zoals je zegt. En nu begrijp ook waarom er op de duitse en franse forums een taartvorm in de deksel wordt gemonteerd die de warmte naar buiten stuurt! Ik ben vandaag aan het zoeken geweest in de stad naar een 16x4 aluminium taartvorm maar heb die nog niet kunnen vinden....zie hier wat voorbeelden mochten die nog niet bekend zijn:




Ik denk dat dit echt wel wat verbetering moet geven.

Resultaat:
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  † In Memoriam † woensdag 23 mei 2012 @ 22:57:17 #44
91830 MaximusTG
pi_111951485
Heel interessant! Dat is precies wat ik bedoelde :). Grappig dat er dus al mensen zijn die al zoiets in elkaar gezet hebben. Linkje naar betreffende forum?
  woensdag 23 mei 2012 @ 23:27:21 #45
374892 bobbee
Bob's House
pi_111953331
Ja, het leeft echt heel erg in frankrijk en italie! Ze doen er van alles aan om een goed resultaat te boeken. Ze dekken dus ook de kromming af in de deksel die naar het midden loopt bij de versie's die geen ronde weerstand hebben. Die zijn meer geschikt voor diepvries pizza's.



Hier de link via google translate :P
http://translate.google.n(...)on-sujet_28563_1.htm

En hier italiaans forum:
http://www.profumidalforn(...)?f=41&t=199&start=10

Youtube:
dubbele 600 w weerstand in de deksel (heel creatief!)

En extreme modding:



Die mr-sub-zer o is echt een "pizza oven modding freak"! _O_
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  donderdag 24 mei 2012 @ 07:52:49 #46
374892 bobbee
Bob's House
pi_111958262
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2012 16:09 schreef pizzaliesje het volgende:
Ik heb een Ferrari G3. Volgens gebruiksaanwijzing verwarm ik hem voor op stand 2,5 (van 3). Voordat de pizza erin gaat, gaat de klep een minuut of 2 open. De steen koelt dan iets en het verwarmingselement bovenin wordt weer roodgloeiend. Ik heb eigenlijk nog geen klachten gehad over de manier waarop dat gaat.
Hoi, de pizza's uit de oventjes zijn zeker lekker maar wil je het echt goed doen dan zijn er nog al wat aanpassingen te doen... een hele belangrijke is de weerstand in de deksel. die loopt een stukje naar binnen bij de ferarri oven en nieuwere bestrons enz. en is meer geschikt voor diepvries pizza. Daarom heb ik het oudere type gezocht. Dat ontwerp is nog gebasseerd op het originele italiaanse oventje.
[img]nsa22.casimages.com/img/2012/01/24/120124095119426431.jpg[/img]
Ook wil je korstrand goed bruin hebben, van buiten knapperig en van binnen zacht,verend. Dit zijn een aantal punten die dus aan te passen zijn. Als de oven eenmaal warm is zou hij boven in de deksel meer moeten verhitten omdat de steen veel meer warmte vasthoudt en je zo een ongelijke verdeling krijgt voor het bakken zoals maximus aangeeft. Kortom, ik ga ermee aan de slag om de aanpassingen door te voeren! Eerst opzoek naar een alu taartvorm van 16x4cm voor in de deksel...
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  † In Memoriam † donderdag 24 mei 2012 @ 11:33:52 #47
91830 MaximusTG
pi_111963751
Nou, dat die nieuwe oventje geschikt zouden zijn voor diepvriespizza vind ik persoonlijk een beetje onzin. Waarschijnlijk bedoelen ze dat die nieuwere oventjes minder warm worden. Dat klopt ja, omdat ze de maximale temperatuur voor dit soort ovens begrensd hebben. Maar dat kan je omzeilen door de thermostaat te modden of voor de gek te houden (zoals ik ook heb gedaan) met een ventilatortje. Mijn oventje wordt echt gloeiend heet, anders zou ie zichzelf ook niet kunnen schoonbranden. Alleen die warmteverdeling, dat blijft lastig.

Ben even langs de Blokker geweest, en heb wat van die aluminium serveerschalen gehaald. Die ertussen geknutseld, en zag ook een rvs asbakje dat ik middenin het element heb gemaakt. Het nadeel aan dit model (de DLD9070) is dat die geen bout in het midden heeft. Heb em dus met ijzerdraad vastgemaakt. Als het nu blijkt te werken dan ga ik eens kijken of het ook mooier kan.

Foto:

  donderdag 24 mei 2012 @ 11:49:33 #48
374892 bobbee
Bob's House
pi_111964407
Na wat research is het nieuwe type spiraal meer aangepast voor diepvriespizza. het bakken moet daarbij ook mer in het midden van de pizza plaats vinden. het heeft ook niet te maken met de temperatuur van de oven. puur de straling van de warmte.
Ik ga zo ook even naar de blokker! hopelijk hebben ze de juiste maat.
Met die asbak ga je het effect niet bereiken....

[ Bericht 7% gewijzigd door bobbee op 24-05-2012 12:52:49 ]
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
pi_111965580
Hahaha, ik smul van alle nerdigheid en gehack om betere pizza's te krijgen ^O^ :D
Mijn leem-oven staat nog steeds op de planning, maar nu op de wat langere termijn
  donderdag 24 mei 2012 @ 13:51:17 #50
374892 bobbee
Bob's House
pi_111969101
Leem oven...! ben benieuwd! En waarom op de langere termijn? Heb je de spullen wel al? is ook wel aardig nerderig hoor... :) Maar wel uber-cool 8-)

Ik heb een alu bakje gemaakt van zo'n schaal. ga het zo maar even uitproberen....

edit: ik heb een pizza gebakken op stand 2 1/2. Dat is dus 320 graden. En het resultaat mag er zijn! 3 minuten in de oven en de bodem was krokanter en de korst rand goed gebruind en knapperig met een zachte doorbakken middenkern. Overigens had ik even wat brooddeeg gebruikt omdat ik dat altijd in de koelkast heb staan en ik had de pizza iets te klein gemaakt waardoor het randje van het alu bakje in de korst kwam. Dus even geen foto, ik ga ook geen nieuwe maken anders moet ik die ook weer opeten.... :s)
Als ik de infrarood thermometer heb ga ik bakken op 370/380 graden, dat moet de perfecte temp zijn voor deze oventjes en met de modificatie. Bakken zou dan 90 a 120 seconden moeten duren....




[ Bericht 40% gewijzigd door bobbee op 24-05-2012 15:34:19 ]
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  donderdag 24 mei 2012 @ 16:04:35 #51
374892 bobbee
Bob's House
pi_111973904


[ Bericht 100% gewijzigd door bobbee op 24-05-2012 16:04:56 ]
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  † In Memoriam † donderdag 24 mei 2012 @ 19:36:36 #52
91830 MaximusTG
pi_111984612
Wow! Mijn favoriet zo te zien: tomaat kaas, champignon en... wat ? Salami?

Zo te zien was de rand ook lekker "chewy"?

hmmm...
pi_111985260
quote:
0s.gif Op donderdag 24 mei 2012 19:36 schreef MaximusTG het volgende:
Pizzaatje gebakken;

[ link | afbeelding ]
Hm, gorgonzola?
  † In Memoriam † donderdag 24 mei 2012 @ 21:00:22 #55
91830 MaximusTG
pi_111986152
Nee, geraspte mozzarella :). En verder idd salami, tomatensaus, champignons en paprika. Deeg was met desem en had ik dinsdag laat al gemaakt. Maar het was al iets te ver gerezen, volgende keer dat ik met desem maak en zo lang in de koelkast zet doe ik ook niet meer dat kleine beetje gewone gist erbij. Rijst zonder ook prima :).
pi_112000831
Ziet er lekker uit. Je bent wel van de dikke randen valt mij op Maximus.
  † In Memoriam † donderdag 24 mei 2012 @ 23:47:47 #57
91830 MaximusTG
pi_112001146
Zo hoort dat ook. Bedoel je breed of hoog trouwens? Zo breed zijn ze namelijk niet hoor. Laat denk ik 2,5 cm vanaf de rand vrij van saus. Hoogte is niet zozeer dat daar veel deeg zit, dat is lucht in het deeg he, dat zwelt op.
pi_112007970
@bobbee wow, wat is je steen nog mooi schoon! Dat was ie bij mij alleen in de eerste week;-)

@MaximusTG de 'bruiningsgraad' op de foto's verschilt inderdaad nogal. Ik heb ze al wel in alle tinten gebakken. Met harde bloem wordt de rand minder snel bruin (maar de pizza's zijn er niet minder smakelijk om). En als ik foto's maak, ben ik nogal eens geneigd om de oven te openen voor een tijdens-plaatje. Ik ben in elk geval niet ontevreden met de resultaten. Wat onverlet laat dat een echte houtoven natuurlijk het mooiste resultaat in korte tijd geeft. Wat dat betreft zijn mijn verwachtingen van de elektrische oventjes ook iets minder hoog.

Op de BBQ heb ik nog niet proberen te bakken. Kan me voorstellen dat dat ook lekker is.
Liesje kookt het
  † In Memoriam † vrijdag 25 mei 2012 @ 10:17:54 #59
91830 MaximusTG
pi_112008636
Die steen wordt vanzelf schoon als je je oventje heet genoeg laat worden:



Bruinen van de korst heeft ook te maken het hoeveelheid simpele suikers in het deeg (toevoegen van suiker zorgt ook vaak voor bruinere korst, maar lang laten rijzen heeft zelfde effect)

BBQ is wel leuk, vorig jaar gedaan, maar had niet genoeg tijd/gereedschap om het te verbeteren.
Had dit gebouwd op basis van commercieel (USA) verkrijgbaar opzetstuk voor kogelbbqs:

pi_112017428
quote:
Zo hoort dat ook. Bedoel je breed of hoog trouwens?
De breedte... ik vergelijk het dan met pizzeria pizza's.
pi_112037804
Maar @bobbee en @maximus: Werken de hitteschilden een beetje? Wat doet die omgekeerde asbak in het deksel precies? Ik heb nog 2 oldskool bestrons staan, dus ik ben best geïnteresseerd.


Edit: Ik zie het al. De hittestraling van de spiralen meer naar de randen sturen. Mooi. Ga ik ook doen.

[ Bericht 12% gewijzigd door Yvesss op 25-05-2012 23:20:27 ]
  vrijdag 25 mei 2012 @ 23:54:44 #62
374892 bobbee
Bob's House
pi_112039334
Vanochtend een gist deegje gemaakt met 100% "00" meel en alleen vandaag kunnen rijzen in de koelkast. Ondanks dat het deeg dan niet goed bruint wel een goed resultaat met de aanpassing van het alu bakje in de deksel! Ik ben er alleen nog niet helemaal uit of ik het wel lekkerder vind...de rand is weliswaar meer gebakken maar het midden minder, wel gesmolten. Ik heb het idee dat de smaken nu wat minder intens zijn dan bakken zonder het alu bakje.
De asbak zal minimaal effect hebben omdat die niet in het midden van de deksel zit en de lage hoogte van de asbak ook niet de warmte zal leiden naar de rand...maar goed als je de oldskool pizza bakker hebt van bestron (dld9016) kan hij er zo in!
Zo heb ik het gedaan:
Grote ovenschalen van alu bij de action halen, 2 stuks voor 1 euro. Het randje eraf knippen en de schaal plat tikken met een hamer. Dan om bijvoorbeeld een rol plakband tikken van ongeveer 16cm diagonaal en 4cm hoog. Gaatje in het midden maken en in je deksel schroeven.
Succes ermee en we horen het wel als je het erin hebt toch? :Y


P1000460

P1000451

P1000455

Volgende stap is morgen een 50% "00" + 50% basic bloem deegje maken met alleen zuurdesem en 4 dagen in de koelkast.

@ pizzaliesje:
Ja, op de hoogste stand van het oventje wordt je steen inderdaad weer mooi schoon. Dat wist ik ook niet omdat ik het al een x had geprobeerd maar dat lukte dus niet omdat het 1e oventje wat ik heb de 400c niet haalt en dan niet schoon brand. En die van jou haalt volgens mij ook die 400c! ^O^ :s)

[ Bericht 11% gewijzigd door bobbee op 26-05-2012 21:05:55 ]
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
pi_112046523
Voor de gene met een Ferrari...

Vorige week geprobeerd een Cinnemon broodje te maken. Billetje deeg...suiker...beetje boter...weer dichtstoppen aan de bovenkant..iets lagere temperatuur en gaan..

Ging prima tottttdat er een klein gaatje in het deeg/broodje ontstond en er boter op de steen kwam...een klein beetje werd wat meer en voor ik het weet was het een plek van een cm of 8.

Door het vet is de steen simpelweg verpest. Wel nog proberen te schuren etc maar niets hielp want op de plek waar het vet zat verband het deeg. Ook de steen al omgedraaid maar ook dat hielp niet echt. En tot overmaat van ramp zag ik gister een barst ontstaan..

Inmiddels een nieuwe besteld bij importeur ....

moraal van het verhaal...na ja ik hoef het nog geen eens te zeggen haha
pi_112054978
Nu heb ik ook dat de korst niet echt bruin wordt (ik heb een G3 Ferrari Napoli). De kost aan de onderkant wordt goed/lekker krokant, maar aan de bovenkant dus niet bruin genoeg. Ik kan niet zo'n bakje in het midden maken, omdat bij deze oven het bovenste element de vorm van een hoefijzer heeft.

Volgens de beschrijving moet je hem op stand 2,5 zetten en als ie warm is, twee minuten de klep open, zodat het element weer aanslaat en dan de pizza in 5 minuten bakken. De oven kan tot stand 3 (iets verder zelfs). Hoe heet hebben jullie hem meestal staan? Iemand tips? Misschien de oven hoger zetten als de pizza erin gaat? Hoewel dat als je meerdere achter elkaar wil bakken, misschien niet zo handig is?
pi_112057915
Ik heb ook een ferrari oven. Ik verwarm op 2,5 voor, dan open zetten tot het bovenste spiraal weer gaat branden. Ik leg de pizza op de steen en doe over het gedeelte waar vulling ligt aluminium folie. Bij mij worden ze bruin (goed bruin) in ongeveer 5 minuten.
pi_112081207
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 mei 2012 11:10 schreef kloink het volgende:
Voor de gene met een Ferrari...

Vorige week geprobeerd een Cinnemon broodje te maken. Billetje deeg...suiker...beetje boter...weer dichtstoppen aan de bovenkant..iets lagere temperatuur en gaan..

Ging prima tottttdat er een klein gaatje in het deeg/broodje ontstond en er boter op de steen kwam...een klein beetje werd wat meer en voor ik het weet was het een plek van een cm of 8.

Door het vet is de steen simpelweg verpest. Wel nog proberen te schuren etc maar niets hielp want op de plek waar het vet zat verband het deeg. Ook de steen al omgedraaid maar ook dat hielp niet echt. En tot overmaat van ramp zag ik gister een barst ontstaan..

Inmiddels een nieuwe besteld bij importeur ....

moraal van het verhaal...na ja ik hoef het nog geen eens te zeggen haha
Wat kost die steen los dan?
Bij mij is de steen ook smerig geworden, maar ja. Hij doet het nog :)
pi_112081743
Overigens erg interessant, die modificaties. Ik heb het nieuwere model van de G3, dus met een inkeping in de spiraal.
De modificatie die ik dus zou moeten doen is een platte ronde plaat monteren over de inkeping heen.

Iemand ook ideeën om de thermostaat hoger te zetten?
Oh wacht eens, dat staat volgens mij bij de tweede link die je geeft. Zo zou het er dan uit moeten zien als ik de kap eraf haal? Vanmiddag ff proberen denk.

[ Bericht 22% gewijzigd door Basic_ op 27-05-2012 10:31:59 ]
  maandag 28 mei 2012 @ 20:19:53 #68
374892 bobbee
Bob's House
pi_112138814
@kloink
Zo,dat is zeker balen. ben ook wel benieuwd wat zo'n steen nieuw kost. in duitsland kun je geglazuurde stenen oid kopen. dan heb je dat niet.
www.tomishop.de/pizzaofen(...)illstein-p310-2.html
bij de bestron heb ik ook nog een anti aanbakpan erbij. daar maak ik weleens een focaccia in maar al die broodjes bakken eigenlijk veels te hard....

@sjanette
dat van de alu folie heb ik ook gezien. schijnt ook te werken alleen plakt er dan nog weleens wat topping aan de folie.

@basic
is het gelukt met de thermostaat? let op dat je hem niet teveel opvoert. niet meer dan en kwartslag. anders kan de thermostaat het begeven. ik heb berichten gelezen waardoor iemand zijn pizza bakker hierdoor is kapot gegaan.
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
pi_112142352
@bobbee
Ik leg de folie niet plat op de pizza, maar als een soort van omgekeerde schaal. Dan kan je de folie er zo van af halen.
pi_112160671
quote:
1s.gif Op maandag 28 mei 2012 20:19 schreef bobbee het volgende:

@basic
is het gelukt met de thermostaat? let op dat je hem niet teveel opvoert. niet meer dan en kwartslag. anders kan de thermostaat het begeven. ik heb berichten gelezen waardoor iemand zijn pizza bakker hierdoor is kapot gegaan.
Nee, ik keek even snel en volgens mij zijn de plaatjes die hij heeft bijgevoegd voor een ander model.
Het is gewoon ontzettend belangrijk dat de bovenste spiraal blijft aanstaan, anders worden de randen ruk. Eergister weer gemerkt... :(
pi_112167915
Daarom heb ik de bovenverwarming losgekoppeld van de thermostaat. Hij brandt nu doorlopend. Dat scheelt ook weer in de aanlooptijd om hem gloeiend te krijgen.
  dinsdag 29 mei 2012 @ 21:33:59 #72
374892 bobbee
Bob's House
pi_112189724
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 mei 2012 11:44 schreef Basic_ het volgende:

[..]

Nee, ik keek even snel en volgens mij zijn de plaatjes die hij heeft bijgevoegd voor een ander model.
Het is gewoon ontzettend belangrijk dat de bovenste spiraal blijft aanstaan, anders worden de randen ruk. Eergister weer gemerkt... :(
Het is inderdaad een ander model maar zou wel hetzelfde qua thermostaat moetne zijn....Ik ga die van mij ook binnenkort aanpakken. Zal dan wel even wat foto's maken....
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
pi_112198359
quote:
zo heb ik het gedaan:
Grote ovenschalen van alu bij de action halen, 2 stuks voor 1 euro. Het randje eraf knippen en de schaal plat tikken met een hamer. Dan om bijvoorbeeld een rol plakband tikken van ongeveer 16cm diagonaal en 4cm hoog. Gaatje in het midden maken en in je deksel schroeven.
Succes ermee en we horen het wel als je het erin hebt toch? :Y

Absoluut. Als ik een dezer dagen tijd heb. Zal waarschijnlijk pas van het weekend zijn.
  woensdag 30 mei 2012 @ 10:15:47 #74
130803 Gripper
Get a grip
pi_112205401
Er staan 2 bakjes deeg in de koelkast voor vanavond, gisteravond gemaakt.
Straks de in 2 stukken gebrokken pizzasteen maar weer eens opstoken. (Ik heb m pas op de BBQ doormidden gebrand, zo'n simpele ronde van Cadac, gemaakt voor een skottelbraai)

Iemand nog tips voor een stevige steen die vuur-proof is?
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  † In Memoriam † woensdag 30 mei 2012 @ 11:47:11 #75
91830 MaximusTG
pi_112218954
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 mei 2012 14:41 schreef Milan7 het volgende:
Daarom heb ik de bovenverwarming losgekoppeld van de thermostaat. Hij brandt nu doorlopend. Dat scheelt ook weer in de aanlooptijd om hem gloeiend te krijgen.
Moet je die nog doorlussen of alleen loskoppelen? Heb geen plaatje van hoe het onder de kap eruit ziet... :)
  † In Memoriam † woensdag 30 mei 2012 @ 15:51:30 #77
91830 MaximusTG
pi_112219573
Zo'n verwarmingselement heeft gewoon twee aansluitingen, aan elke kant komt een van de polen uit het stopcontact zeg maar, om het circuit dicht te maken. Een van de twee aansluiting loopt via een schakelaar die op basis van temperatuur het circuit open en dicht doet (de thermostaat). Als je dat stukje in het circuit overslaat dan is ie altijd aan als je de stekker erin doet.
pi_112224522
Met behulp van een aantal vlakstekkers en hittebestendige draad de bovenste gloeispiraal verbonden aan de 230 volt ingang van de thermostaat. Er is daarvoor overigens heel weinig ruimte in de Ferrari Napoli. Had het liever met een tuinelschakelaar gedaan want nu moet ik de stekker eruit trekken als ik te lang moet wachten om met bakken te beginnen. Intussen zit er wel een barst in de steen. Ik zit nu te dubben tussen de normale chamotte of de geglazuurde cordieriet steen.
pi_112243279
Bij mij zit er ook al een barst in. En ik heb nog niets gedaan. Als ik hem doorverbind wil ik inderdaad nog wel een schakelaar daarvoor maken.

Dus to do lijstje:

- plat cirkelplaatje over het naar binnen lopende plaatje
- aluminium taartbakken in bovenkant en onderkant
- loskoppelen van bovenste hitte element van de thermostaat en direct op de stroombron met een aan/uit schakelaar

Daar gaat een zondagmiddag of wel langer ;-)
  † In Memoriam † woensdag 30 mei 2012 @ 23:38:20 #80
91830 MaximusTG
pi_112245786
Ik snap alleen niet wat het nut is van de taartbak in de bodem (op verhogen efficientie na dan). De steen wordt juist vaak al heet genoeg, en het zijn juist de eigenschappen van zo'n steen dat de warmte uniform verdeeld wordt.
Ipv die bak in de bovenkant ga ik kijken of ik ergens een stuk rond staal kan vinden. Daar een paar gaatjes in en dan zet ik die gewoon vast met wat ijzerdraad. Helemaal over het element heen, zodat je daar ook een uniform element hebt in feite. Maar zal nog wel even duren voor het zover is.
  donderdag 31 mei 2012 @ 12:12:34 #81
374892 bobbee
Bob's House
pi_112258168
Bedoel je dat je de metalen plaat over het hele element heen plaatst? Lijkt mij dat je dan geen stralingswarmte meer op de rand krijgt...en dus geen krokante korst in een zo kort mogelijke tijd. Maar goed, proberen kan nooit kwaad. Misschien pakt het juist heel goed uit.

Er wordt nu geëxperimenteerd met vezel vulling in de deksel. Zodoende verlies je minder warmte via de deksel. Ik denk dat dat belangrijker is, dat je zo minimaal warmte verlies hebt via de deksel. Maar dat blijft moeilijk omdat je de deksel moet openen als je de pizza erin doet. Dat mag max. 3 sec duren. F1 pitstop...






"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  donderdag 31 mei 2012 @ 12:19:35 #82
374892 bobbee
Bob's House
pi_112258451
Hmmmm, bij nader inzien toch niet zo'n goexd idee....

http://www.gezondheidsraa(...)te-keramische-vezels

http://www.arboonline.nl/(...)evaarlijke%20stoffen

Dan maar geen donkere korst. ;)
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  donderdag 31 mei 2012 @ 13:24:52 #83
130803 Gripper
Get a grip
pi_112260933
Niks te merken van die gebroken steen, als je de 2 helften maar goed tegen elkaar aan legt dan zakt de pizza er ook niet tussendoor. :)

Deze laatste was een kleintje, met het laatste restje deeg. In een gewone oven van max 260 graden, viel me niks tegen! bauernschinken, rode ui, champ, mozz, tomaat. En aan het einde rucola en verse peper eroverheen.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_112264728
Haha @ bobbee. Ik ben sowieso terughoudend om dat soort chemische stoffen te gebruiken.

En tsja MaixmusTG, het blijft inderdaad het belangrijkste om de bovenste spiraal continu aan te hebben en de warmte vanaf die spiraal goed op de pizza-rand over te brengen. Folie in de onderkant is niet perse nodig...

Tenzij een hitte expert hier zegt van wel :)

De oven zo aanpassen dat de steen kan draaien gaat me wel ver. Ik weet niet of ik dat ervoor over heb.
pi_112290579
quote:
0s.gif Op donderdag 31 mei 2012 12:19 schreef bobbee het volgende:
Hmmmm, bij nader inzien toch niet zo'n goexd idee....

http://www.gezondheidsraa(...)te-keramische-vezels

http://www.arboonline.nl/(...)evaarlijke%20stoffen

Dan maar geen donkere korst. ;)
Maar die vuurvaste vezels, zou daarvan een gevaarlijke concentratie in je bestron circuleren? En dat die dan neerslaan op je pizza? Het gaat allemaal om de dosis. Ik weet het ook niet, maar ik denk dat het meevalt. Zit ook nog die alu-meuk omheen. En het verlies aan warmte bij opendoen? De meeste warmte zit in de steen en de stralingswarmte is instant. Hoe lang zou het duren voordat het kleine volume lucht na sluiting van het deksel weer op temperatuur is? Bovendien heeft de bestron ventilatiegaten. Die ga je ook niet afsluiten. Zou je hem echt hermetisch kunnen afsluiten, dan krijg je denk ik aparte fenomenen. Zeer hoge luchtdruk, extreme temperaturen. Soort snelkookbestron of een fragmentatiebom. Interesting...
  vrijdag 1 juni 2012 @ 00:03:47 #86
374892 bobbee
Bob's House
pi_112292344
Ik denk inderdaad ook dat het wel meevalt met het risico als het in de ovendeksel is verwerkt. Er staat dat het alleen schadelijk is bij inademen en het wordt trouwens ook verwerkt in de nieuwe normale ovens....

Of het verlies aan warmte te verwaarlozen is bij het openen van de deksel?
Hou maar eens een infrarood thermometer op je steen en zie hoe snel je temperatuur daalt als de deksel open staat! Opwarmen duurt ongeveer 12 tot 15 minuten van een koude oven dus tel uit je winst als je de deksel zo kort mogelijk open houdt.
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
pi_112293670
Accoord. Maar meet je dan de temperatuur van de steen, of van de lucht vlak boven de steen? De convectie doet natuurlijk ook haar werk. De steen blijft echt wel even heet, hoor. Althans, dat is mijn idee. Zelfs al zou je hem onder water dompelen. Een vaste massa geleidt niet zo best aan de lucht. Maar misschien heb je wel gelijk, ik heb niet zo'n thermometer.

Misschien gaat de afkoeling door het relatief grote temperatuurverschil met de lucht wel heel hard. Net zoals je met de haardtang een gloeiend kooltje uit het vuur haalt. Het gloeien stopt dan ook welhaast onmiddelijk.
  † In Memoriam † vrijdag 1 juni 2012 @ 00:53:56 #88
91830 MaximusTG
pi_112294035
Precies, die steen is echt het probleem niet. Die wordt niet voor niets vaak eerst afgekoeld met een natte lap in een houtoven. Want daar moet je naar kijken.
Een houtoven bestaat uit een bodem van vuurvaste stenen, met daarboven een koepel van vuurvaste stenen. Maar daar houdt het natuurlijk niet op. Er zit een hele massa achter. Hoe die precies is opgebouwd is nu niet interessant, maar wat wel interessant is, is dat een houtoven uren op temperatuur blijft, zelfs uren nadat het vuur uit is. Zo veel warmtecapaciteit heeft zo'n oven. Bij broodbakken wordt al het vuur uit de oven gehaald, maar bij pizza bakken blijft er brandend hout in de oven. Directe stralingswarmte en convectie.
Bij de vele pizzaoventjes, zit er onder- en bovenin een element. De steen wordt heet genoeg. Maar de bovenkant, mist gewoon stralingswarmte/warmtecapaciteit of de straling komt niet op de goede plek. Van die keramische vezels zou idd helpen om de warmtecapaciteit te verhogen. Het blijft behelpen natuurlijk. Ik suggereer een metalen plaat, over de volledige diameter, strak tegen het element. Je moet dan wel langer voorverwamen. maar in theorie zou die dan net zo warm als het element moeten worden. Dus krijg je veel uniformere stralingswarmte.
pi_112294115
Held. Jij kan het altijd zo mooi omschrijven.

In the meantime zal ik eerst wat met alufolie experimenteren. En niet middels een hoedje. Het is vooral stralingswarmte waarop deze oventjes draaien, met name als het gaat om de bruiningvan de rand. Veredelde broodroosters. Maar voor straling wil alufolie wel eens helpen. Post dit weekend het resultaat nog wel.

[ Bericht 78% gewijzigd door Yvesss op 01-06-2012 01:13:54 ]
  † In Memoriam † vrijdag 1 juni 2012 @ 01:33:29 #90
91830 MaximusTG
pi_112294772
Haha, bedankt ;). Weet je, het zijn leuke dingen hoor, die oventjes, maar om in zo'n kleine ruimte een hoge uniforme temperatuur te halen is gewoon heel moeilijk. Dat mn pizza niet in 90 seconden klaar is kan ik wel mee leven, als ik maar wel een uniform gebruinde korst heb en niet spierwit aan de ene kant en zwart op sommige plekken heb.
Belangrijk blijft ook gewoon bij pizza om goed deeg te hebben, daar voorzichtig mee om te gaan, en ze niet te vol te leggen.
En mooi rond natuurlijk, die kunst van het deeg bewerken blijf ik toch ook heel mooi vinden; zoals bij deze pizza een tijdje terug (BBQ chicken);

pi_112294876
Dat laatste. Dat is eigenlijk het eerste. Zondig ik gemakshalve ook vaak mee, hoor. Maar vaak wordt de bodem gecamoufleerd met toppings. Die bodem is inderdaad goed, ja.

En Heston Blumenthal bakte er letterlijk ook geen reet van op zijn weber met de föhn van zijn vrouw als aanjager. Uiteindelijk doet hij het met een loeihete omgekeerde koekepan als steen onder de gril. Oftewel het concept Ferrari/Bestron.

En dan nog iets: Ik zie dat je deeg vrij levendig is. Ik maak vaak porties voor in de vriezer, dat kan er weken liggen. Maar zo levendig als die eerste foto is het dan zeker niet. Het deeg bederft niet, maar de gistactiviteit degradeert wel in zekere mate.

[ Bericht 33% gewijzigd door Yvesss op 01-06-2012 01:52:00 ]
  † In Memoriam † vrijdag 1 juni 2012 @ 01:51:06 #92
91830 MaximusTG
pi_112294984
Alsjeblieft, begin niet over Heston Blumenthal. Die kan echt geen pizza bakken :P. Ook niet op zn omgekeerde koekenpan.
pi_112295011
Wat dan weer wél waar is, is dat op webers goede resultaten zijn te boeken. Een hele aparte tak van sport. Check youtube. Jou kennende heb je dat allang gedaan.

Eigenlijk ook weer niet. Op youtube kom ik alleen maar meuk tegen. Van die Amerikanen die een deegflap in de bbq gooien rijkelijk belegd met toppings. Dat is geen pizza, maar een broodje. Kan ook lekker zijn.

[ Bericht 40% gewijzigd door Yvesss op 01-06-2012 02:04:39 ]
pi_112314410
Mijn eerste zelfgemaakte pizza. Moet later nog de oven in maar ik ben bang dat ik er teveel opgekwakt heb. Laag tomatensaus, champignons, pepertjes, salami en gerookte ham, olijven en een paar plakje knoflook, mozarella en blauwe schimmel kaas en vers geknipte kruiden(rozemarijn en tijm) en wat potjes kruid.
Als dat maar goed gaat :|W
Iedereen is een kutlultrut
Muizen? Kleine harige opdonders met een kaas fixatie., en Lucie Ball die gillend op een tafel staat in een oudbollige tv serie. En een vaste PI is KUT !!!! NIET doen
pi_112314706
Zelfgemaakt? Je deeg ziet er nogal prefab uit eerlijk gezegd...
pi_112314823
ZOMG! Ja, 'beetje' teveel ja.

Saus had je met wrsch 1/5 van de hoeveelheid wel klaar kunnen zijn.. idem voor de mozarella, etc. :@

Maar eet smakelijk... :)

Ik had wat last van m'n knie net na 't hardlopen, dus even moeten koelen. Dat doe ik nu met een zakje pizzasaus :') dus morgen maar pizza eten :+
Ja doei.
pi_112314824
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juni 2012 17:38 schreef NutKees het volgende:
Zelfgemaakt? Je deeg ziet er nogal prefab uit eerlijk gezegd...
Ja dat wel, oh mag dat niet ;)
Iedereen is een kutlultrut
Muizen? Kleine harige opdonders met een kaas fixatie., en Lucie Ball die gillend op een tafel staat in een oudbollige tv serie. En een vaste PI is KUT !!!! NIET doen
pi_112314904
:@ :N!

Nou ja, niet mogen, niet mogen.. maar dit topic gaat eigenlijk nog meer over het maken van het perfecte deeg voor de perfecte bodem en korst dan om het beleg ervan ;) dus dan is 't wel het leukste als je ook zelf je deeg maakt enzo ;) :P
Ja doei.
pi_112314967
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juni 2012 17:42 schreef motorbloempje het volgende:
:@ :N!

Nou ja, niet mogen, niet mogen.. maar dit topic gaat eigenlijk nog meer over het maken van het perfecte deeg voor de perfecte bodem en korst dan om het beleg ervan ;) dus dan is 't wel het leukste als je ook zelf je deeg maakt enzo ;) :P
Volgende keer probeer ik dat ook wel. Lijkt me wel wat dat ronddraaien en het tegen het plafond plakken :Y) En ik haal er wat vanaf voordat ie de oven in gaat btw
Iedereen is een kutlultrut
Muizen? Kleine harige opdonders met een kaas fixatie., en Lucie Ball die gillend op een tafel staat in een oudbollige tv serie. En een vaste PI is KUT !!!! NIET doen
pi_112315166
Pizzadeeg voor morgen is ook weer klaar :9
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')