abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † donderdag 17 mei 2012 @ 15:30:21 #1
91830 MaximusTG
pi_111666555


Vervolg op:
[Pizza] Zelf pizza maken voor beginner?
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #2
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #5
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #7
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #8
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #9
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #10
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #11
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #12
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #13

(ook interessant, maar oud:)
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza)

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!

Deeg:
SPOILER: Recept 1
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER: Recept 2
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Saus:

Je kan op veel verschillende manieren een saus maken; hieronder staat een recept voor een saus die gekookt wordt, maar je kan het ook zo simpel houden als het pureren van goede Italiaanse tomaten en ze op smaak te brengen met wat oregano, zout en peper. Zie bv de link naar de website van Varasano voor een goede (alhoewel iets omslachtige) methode.
Mocht je wat meer haast hebben, dan smaakt bv een Heinz Tomato Frito ook erg lekker als pizzasaus. Over het algemeen kan je echter wel stellen dat er maar weinig saus op de pizza nodig is.

SPOILER: Saus
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Bakken:
SPOILER: bakken
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Handige links over pizza maken
Jeff Varasano's Internet best pizza recipe
Pizzamaking.com

Twee pizzastenen:
http://pizzastein.com/
Jamie Oliver steen op fonq.nl

Filmpje over deeg opbollen


Filmpjes over deeg vormen



Een aantal mooie foto's uit het vorige topic

emmyemmy:


motorbloempje:


firefly90:


Yvesss:


MaximusTG:


Bortecinem:


pizzaaddict:


bobbee:


[ Bericht 4% gewijzigd door MaximusTG op 18-05-2012 09:29:07 ]
pi_111673736
quote:
0s.gif Op donderdag 17 mei 2012 09:29 schreef MaximusTG het volgende:
Nope. De beste tomaten die je hier in de supermarkt kan krijgen zijn eigenlijk die uit blik. En die zijn al verhit. Als je verse tomaten gebruikt kan je wel een saus koken.
Ik vind de smaak wel goed van Heinz pastasaus, niet heel zwaar. Dat is natuurlijk ook persoonlijk.
Frito is inderdaad goed. Ik probeerde het eerst met gezeefde tomaten, maar dat moet je nog even koken omdat het wel zuur is als het net uit het pak komt en het is erg dik.

quote:
0s.gif Op woensdag 16 mei 2012 17:21 schreef LieLie het volgende:

[..]

Begrijp ik het nou niet goed of zeg je dat je geen voorgegaarde kipfilet mag kopen maar wel heinz pastasaus op de pizza mag doen? :D
En over de voorgegaarde kip: dat zit er toch geen vocht meer in en wordt het erg droog?
Ik vind pastasaus dan weer iets anders, omdat je zelf qua bewerkingstijd vaak niet op kan tegen voorgemaakt voedsel. Als het goed spul is tenminste, in die van Heinz zit geen rommel in de vorm van smaakversterkers en conserveringsmiddelen naar mijn weten.
pi_111673803
Kant en klare saus is vooral heel zout ;(
Maargoed, heb die Heinzshit nooit van dichtbij bekeken. Hoeft ook niet; zelf maken is kleine moeite... :)
Ja doei.
pi_111673951
0,3 gram sodium per 100 gram.

Voedingscentrum zegt erover:

quote:
Soms zetten fabrikanten een bewering op het etiket. Die beweringen zijn wettelijk vastgelegd:

Verlaagd natrium: minder dan 25% zout in vergelijking met het oorspronkelijke product;
Laag natrium- of zoutgehalte: minder dan 0,3 gram zout of 0,12 gram natrium per 100 gram;
Zeer laag natrium- of zoutgehalte: minder dan 0,1 gram zout of 0,04 gram per 100 gram;
Zoutvrij: minder dan 0,0125 gram zout of 0,005 gram per 100 gram.
pi_111687576
Morgen weer pizza maken, deeg staat in de koelkast, ben benieuwd
zal foto's maken
  † In Memoriam † vrijdag 18 mei 2012 @ 09:36:05 #6
91830 MaximusTG
pi_111695795
quote:
0s.gif Op donderdag 17 mei 2012 18:42 schreef Basic_ het volgende:
0,3 gram sodium per 100 gram.

Voedingscentrum zegt erover:

[..]

Dus valt het niet onder zoutarm.. sodium=natrium. En 0,3 g natrium is ongeveer 0,75 gram zout.
pi_111702857
quote:
0s.gif Op maandag 14 mei 2012 17:31 schreef MaximusTG het volgende:
@Sarabi

Ja, doe ik heel vaak :). Kan met of zonder beleg. Wel altijd met saus doen, ander rijst de pizza in het midden teveel in de oven. Bak em tot ie uitgerezen is in de oven, en net begint te bruinen. Hij moet al wel 'hard' zijn bij de rand, anders zakt ie in als je em eruit haalt.
Werkt perfect. Direct vanuit de diepvries de oven in op wat bakpapier. Temperatuur dan niet op max zetten natuurlijk. Graad of 180, zoiets.
Bedankt voor de uitleg!
Ik heb net de bodems gemaakt en wil ze morgenavond gebruiken, is het dan ook slim om ze in te vriezen of kan ik ze beter op een andere manier bewaren?
  † In Memoriam † vrijdag 18 mei 2012 @ 14:44:26 #8
91830 MaximusTG
pi_111704109
Kan je gewoon doen natuurlijk, maar als je ze toch morgen al gebruikt lijkt het mij dat de koelkast praktischer is?
pi_111704592
Klinkt inderdaad een stuk praktischer :Y
pi_111710077
Ik laat mijn deeg wel eens 2-3 dagen in de koelkast liggen. En misschien is het een kwestie van smaak, maar dan vind ik het nog lekkerder.
pi_111710362
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 mei 2012 09:36 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dus valt het niet onder zoutarm.. sodium=natrium. En 0,3 g natrium is ongeveer 0,75 gram zout.
Maar ook niet weer te lullig met zout. Zout trekt de tomatensaus wel omhoog. En hoeveel tomatensaus doe je op de pizza? De standaard 2 tot 3 afgestreken eetlepels toch? En hoe vaak eet je pizza? Kortom, te verwaarlozen. Zout kan de tomatensaus net over het flauwe randje helpen. Gebruiken naar believen.
pi_111713613
En daar istie hoor, smaakte goed; mozarella, gorgonzola, ui, champignons.

Ietwat ovaal, maar ben wel trots op de rand, dik en luchtig ^O^

alleen volgende keer weer "droge" mozarella.

pi_111716730
Lijkt me zeer geslaagd. Zelf ben ik meer van de marginale rand, maar dat is gewoon persoonlijk. Had jij ook zo kunnen doen als je dat wilde. Pluspuntjes voor deze pizza.
  vrijdag 18 mei 2012 @ 20:11:24 #14
11170 jerney
catlady 4life
pi_111717119
Binnenkort ook maar eens zelf pizza maken. :)
Heeft iemand toevallig een goed recept zonder kaas (I know, it's madness :P)?
Waarschijnlijk ga ik er wel een sojakaasje aan wagen, maar je weet nooit...
pi_111717393
Volgens mij de pizza bianca: http://www.pizzamaking.com/forum/index.php?topic=1464.0
Kun je ook nog wel wat vis opgooien. Denk dat alle seafood pizza's goed gaan zonder kaas.
  vrijdag 18 mei 2012 @ 20:22:39 #16
11170 jerney
catlady 4life
pi_111717647
quote:
10s.gif Op vrijdag 18 mei 2012 20:17 schreef Yvesss het volgende:
Volgens mij de pizza bianca: http://www.pizzamaking.com/forum/index.php?topic=1464.0
Kun je ook nog wel wat vis opgooien. Denk dat alle seafood pizza's goed gaan zonder kaas.
Thanks :D
Lijkt me alleen toch wel een beetje... Erg minimalistisch :P
Hmmm vis is een goed idee. Met rode ui en knoflook ofzo. Sowieso... alles met knoflook. O+

Maar een vegan pizza wil ik ook wel eens proberen. :)
pi_111717858
Maar remember..... Hoe minimalistischer, hoe lekkerder. 5 ingrediënten is genoeg. Kaas valt al af voor je, daar komt iets creme fraiche-achtigs voor in de plaats. Evt. met knoflook, nog maar 3 keuzes over. Makkelijker dan je denkt, hoor. Gewoon doen.
pi_111724900
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 mei 2012 20:11 schreef jerney het volgende:
Binnenkort ook maar eens zelf pizza maken. :)
Heeft iemand toevallig een goed recept zonder kaas (I know, it's madness :P)?
Waarschijnlijk ga ik er wel een sojakaasje aan wagen, maar je weet nooit...
Flammenkuchen!
marinara?
  zaterdag 19 mei 2012 @ 08:13:49 #19
11170 jerney
catlady 4life
pi_111732897
quote:
10s.gif Op vrijdag 18 mei 2012 20:27 schreef Yvesss het volgende:
Maar remember..... Hoe minimalistischer, hoe lekkerder. 5 ingrediënten is genoeg. Kaas valt al af voor je, daar komt iets creme fraiche-achtigs voor in de plaats. Evt. met knoflook, nog maar 3 keuzes over. Makkelijker dan je denkt, hoor. Gewoon doen.
Ik hoef inderdaad ook niet zo'n volgestampte pizza, maar heb toch wel behoefte aan iets van saus. Pizza's met creme fraiche, daar was ik dol op(flammkuchen ja :D). Maar dat zou nu dus ook een veganistische variant moeten worden. ;) Zou ik op zich wel eens willen proberen. En dan meteen met sojakaas, knoflook, ui en champignons. 5! O+
  zaterdag 19 mei 2012 @ 23:34:49 #20
374892 bobbee
Bob's House
pi_111763830

Ik versta er geen ruk van maar alleen al door het beeld een zeer goede les....check ook hoe je het deeg ziet groeien in de oven. Supermooi!

Ik dacht jullie dit ook wel leuk zouden vinden om te zien...

Hij begint bij 2:20 met het maken van de pizza...

[ Bericht 4% gewijzigd door bobbee op 19-05-2012 23:42:25 ]
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  zondag 20 mei 2012 @ 12:32:46 #21
375003 El-a-Menthol
menthol madness
pi_111776850
Vraagje, is een "pizza-steen" (niet perse deze) handig?

Als je een bakplaat hebt, is het überhaupt nog handig?
Overbodig "weer-iets-in-de-keuken" gadget (ben minimalist een beetje)?
"Trying is the first step towards failure"
"All normal people love meat. ... You don't win friends with salad."
"If God didn't want us to eat animals, why did he make them out of meat?"
(Homer J. Simpson)
  † In Memoriam † zondag 20 mei 2012 @ 12:46:06 #22
91830 MaximusTG
pi_111777211
Nee, zo'n steen is echt veeeeeeeeeeeeel beter dan bakken op een bakplaat.
  zondag 20 mei 2012 @ 12:58:23 #23
375003 El-a-Menthol
menthol madness
pi_111777600
Oke bedankt!
Niet dat ik je niet geloof of zo, maar wil graag kook processen begrijpen, dus... waarom is dat zo?
Beter vasthouden van warmte? By the way mijn oven gaat tot 250 graden Celsius.
"Trying is the first step towards failure"
"All normal people love meat. ... You don't win friends with salad."
"If God didn't want us to eat animals, why did he make them out of meat?"
(Homer J. Simpson)
  † In Memoriam † zondag 20 mei 2012 @ 13:20:08 #24
91830 MaximusTG
pi_111778368
Ja, je verhoogt de warmtecapaciteit van je oven. Als je niet zo'n steen hebt, en je doet je pizza op de (ook meeverwarmde) bakplaat, dan zal die in vergelijking tot de steen veel meer afkoelen. Ook onttrekt de steen vocht uit de bodem van de pizza, waardoor je een lekkerdere korst krijgt.
  zondag 20 mei 2012 @ 13:31:58 #25
375003 El-a-Menthol
menthol madness
pi_111778783
Bedankt voor je goed onderbouwen antwoord!
"Trying is the first step towards failure"
"All normal people love meat. ... You don't win friends with salad."
"If God didn't want us to eat animals, why did he make them out of meat?"
(Homer J. Simpson)
pi_111783313
Ik maak mijn pizza's in een speciaal pizza-oventje (kost iets meer dan 100 euro - er zijn verschillende merken - ik heb een Ferrari;-)). Daar zit een steen in en het oventje wordt heter dan een gewone oven. Is snel voorverwarmd en een pizza is in minder dan 5 minuten klaar. Voor wie regelmatig pizza's maakt is het dus een aanrader.

Ik gebruik een recept met zuurdesem van een man die er jaren onderzoek naar heeft gedaan (Joe Varrasano - het linkje daarnaar staat al in een eerder bericht). Een enigszins begrijpelijke uitwerking daarvan is gemaakt door Vittorio van Vivalafocaccia.com. Ik heb een vertaling gemaakt.
Liesje kookt het
  zondag 20 mei 2012 @ 15:23:37 #27
375003 El-a-Menthol
menthol madness
pi_111783605
Klinkt heel goed maar haat om veel grote apparaten hebben.
Maar als hij echt 300 graden en meer haalt is het ongetwijfeld beter.
Zit er ook over te denken bij volgende verhuizing magnetron weg te doen en alleen oven te houden.
Misschien dat ik toch zo iets koop en dan goed verstop ergens in een donker hoekje.
"Trying is the first step towards failure"
"All normal people love meat. ... You don't win friends with salad."
"If God didn't want us to eat animals, why did he make them out of meat?"
(Homer J. Simpson)
  † In Memoriam † zondag 20 mei 2012 @ 15:41:59 #28
91830 MaximusTG
pi_111784408
Dat is de afweging die je moet maken ja.. Je kan ook prima resultaten behalen in een oven die tot 250 graden gaat, zeker met zo'n steen. Maar zo'n oventje zorgt wel voor een krokantere bodem. Hoewel ik nog steeds niet tevreden ben over de bruining van de buitenste rand. Dat komt ook door de beperkingen in warmtecapaciteit van zo'n klein oventje. De foto van mijn pizza in de OP is bijvoorbeeld in de gewone oven gemaakt, op een zelfde steen als jij hier eerder postte.

Het recept in mijn PDF met zuurdesem in mn signature en in de OP is ook die van Varasano. Aangevuld met een alleen gist versie, en een zelfde-dag recept.

@pizzaliesje, je zegt op je blog "Gebruik liefst bloem van harde tarwe, Vittorio beveelt tipo 00 aan ". Maar besef wel dat tipo 00 juist niet van harde tarwe is. Farina di grano tenero (=zacht). Je wil een bloem met een hoog eiwit-gehalte.
pi_111786366
@El-a-Menthol Ja het oventje wordt flink heet. 450 graden volgens het boekje. Ik geloof dat niet helemaal, maar wel warmer dan een gewone oven. Ik gebruik het zo vaak, dat het oventje zelden in een kast verdwijnt;-)

@MaximusTG Ik ken het verschil tussen harde en zachte tarwe. Ik dacht dat tipo 00 alleen iets zei over de malingsgraad en niet over de soort tarwe. Heb momenteel alleen zachte tarwe in huis, dus kan het niet verifieren (op aantal sites zie ik wel melding van harde tipo 00). Ik gebruik de laatste tijd vaak meel van de molen en hier in Nederland is dat nu eenmaal (vrijwel) standaard zachte tarwe.

Een tijdje geleden heb ik een proeverij gedaan (voor de rubriek 'Iedereen kan koken'). Daar testten we ook 3 types deeg (snel, langzaam en heel langzaam deeg) en de zuurdesemvariant (het heel langzame deeg) won het van de andere twee. Maar dat er meerdere wegen naar Rome leiden moge duidelijk zijn;-)
Liesje kookt het
  † In Memoriam † zondag 20 mei 2012 @ 16:32:15 #30
91830 MaximusTG
pi_111786658
Dat klopt, alleen in de context van pizzadeeg wordt vrijwel altijd 'Farina di grano tenero tipo 00' bedoeld.
  zondag 20 mei 2012 @ 16:43:24 #31
375003 El-a-Menthol
menthol madness
pi_111787167
quote:
0s.gif Op zondag 20 mei 2012 16:26 schreef pizzaliesje het volgende:
@Ja het oventje wordt flink heet. 450 graden volgens het boekje. Ik geloof dat niet helemaal, maar wel warmer dan een gewone oven. Ik gebruik het zo vaak, dat het oventje zelden in een kast verdwijnt;-)
Hi hi, jij eet vast vaak pizza :P
Eh... laat maar, je gebruikersnaam verraad al genoeg zo.
Mooie van een pizza is wel dat verschrikkelijk veel verschillende dingen erop gewoon werken.
Hoeft niet de allerbeste combinatie te zijn, maar is zelden vies.
En dat oventje, zelfs als hij "maar" 350/400 graden haalt...
"Trying is the first step towards failure"
"All normal people love meat. ... You don't win friends with salad."
"If God didn't want us to eat animals, why did he make them out of meat?"
(Homer J. Simpson)
  zondag 20 mei 2012 @ 19:51:38 #32
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_111796469
quote:
0s.gif Op woensdag 16 mei 2012 02:34 schreef Spartagek het volgende:
Kipfilet in de lengte doorsnijden, zodat je ongeveer 1cm dikke plakken hebt
( wel de adertjes en 'rotzooi' erafhalen, maar dat is persoonlijk )
Op de snijplank kruiden met peper, zout en evt paprika en knoflookpoeder en dan in de koekenpan bakken.
niet te hoog, middelvuur en in het geval van olie, niet teveel laten bewegen.
dan is het met 5 a 10 minuten wel gaar hoor.

dan even in een bbqsausje laten rusten

4 el water
3 el ketchup ( heinz smoked bbq is ook lekker als basis )
3 el bruine suiker
2 el azijn
1 el citroensap
2 el Worcestershire
1 tl zout
1 tl mosterdpoeder
1 tl chili poeder

Daarna meebakken op de pizza ... smullen hoor
Het was heel lekker!! Heb de saus als saus op de pizza gebruikt en verder belegd met mais, rode ui, puntpaprika en kaas. :Y)
  † In Memoriam † maandag 21 mei 2012 @ 18:05:32 #33
91830 MaximusTG
pi_111839429
Pizzanieuws!!!: Beatrix krijgt eigen pizza

:+

Denk dat ik morgen maar weer eens een deegje maak, deze keer met zuurdesem :). Voor een lekker zomerse pizza!
  † In Memoriam † dinsdag 22 mei 2012 @ 17:11:24 #34
91830 MaximusTG
pi_111883226
Gisteravond al een deegje gemaakt, met desem en klein beetje normale gist. Had iets langer buiten de koelkast mogen rijzen (had niet meer tijd), maar smaakte erg goed:



Tomatensaus, salami, champignons, mozzarella en basilicum.
  dinsdag 22 mei 2012 @ 17:18:27 #35
374892 bobbee
Bob's House
pi_111883517
Hallo,

vraagje:
ik heb 2 pizza oventjes. 2x de Bestron DLD9016. 1 ervan is van voor de EU regeling.
Nou wordt dat ene oventje dus 100x heter dan de andere (!), zo heet dat de bodem vrijwel direct begint te roken als ik de pizza erin leg. |:(
Ik bak in het oventje met de lagere temp. de pizza's door eerst op te warmen op stand 1 1/2 en dan als de pizza erin gaat naar stand 3. :Y)
Maar hoe bakken jullie de pizza in de oventjes die veel heter worden....?
Warm je op, op stand 1 en dan bakken op stand 2 ofzo? Iemand een tip hiervoor?

Thanks! ^O^
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  † In Memoriam † dinsdag 22 mei 2012 @ 17:28:53 #36
91830 MaximusTG
pi_111883961
Ja, dat is inderdaad een probleem. Liefst zou ik ook iets van een steen bovenin, achter het element hebben, om daar warmte op te slaan. Dan zou het nl. nog nut hebben op hele hoge temperatuur voor te verwarmen.
Wat je nu dus het beste kan doen is lager voorverwarmen, en dan tijdens het bakken op max zetten, en eventueel overschakelen naar alleen bovenwarmte.
Mocht het dan nog te heet zijn, kan je overwegen met een natte doek over de steen heen te gaan. Doe ik ook wel eens. Wel op eigen risico, theoretisch zou de steen dan kunnen barsten. Maar dat is nl. wel hoe ze het in een houtoven doen. Heel heet stoken, vuur aan de kant, as wegvegen, natte doek erover.
Sommigen gooien er dan als test wat bloem op. Als die niet meteen zwart wordt kan de pizza erop.
  dinsdag 22 mei 2012 @ 18:17:36 #37
374892 bobbee
Bob's House
pi_111885919
Hmmm, dus die hoge temperatuur is eigenlijk niet echt handig....terwijl ik op de duitse, italiaanse en franse forums vaak zie dat ze juist die oventjes met die hoge temperatuur willen hebben?

(Ik heb trouwens de DLD9016 met 1 knop. Dus niet afzonderlijk te regelen boven en onder warmte.)


Ik denk dat ik beter kan voorverwarmen op 1 1/2 en dan ook bakken op 1 1/2. Anders gaat het echt te hard. Dat ding wordt zo loeiheet. Binnenkort komt mijn ionfrarood temp. metertje binnen uit hongkong.
15,- euro incl verzenden! Dan kan ik het goed opmeten.

In ieder geval weer bedankt!
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  † In Memoriam † dinsdag 22 mei 2012 @ 21:02:31 #38
91830 MaximusTG
pi_111895835
Tja, nou ja, je wil in feite wel een hele hete oven, alleen zit in dit soort oventje alle thermische massa (de steen) onder de bodem. Op het moment dat je de oven open doet koelt de bovenkant alweer flink af. Dan gaat de pizza erop, deksel dicht. Steen is nog loeiheet natuurlijk.
Misschien is het dan inderdaad voor een oventje met maar een schakelaar handig om de steen met een natte doek af te koelen vlak voor je de pizza er op doet..
En dan zorgen dat het bovenste element vol aan staat als de pizza erin zit.
  dinsdag 22 mei 2012 @ 22:01:10 #39
374892 bobbee
Bob's House
pi_111901152
Met die andere oven gaat het overigens prima met een goed resultaat. Bakken duurt 7 a 8 minuten. Dus wat langer maar ja, wel een lekker pizza. En waarom dan die ombouw van het nieuwe type oventje met ventilator erop etc...? Die wordt dan toch ook super heet? Hoe bak je daar je pizza op? Met welke stand/tijd etc? Of is die anders?

[ Bericht 3% gewijzigd door bobbee op 22-05-2012 22:30:16 ]
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  † In Memoriam † woensdag 23 mei 2012 @ 08:52:29 #40
91830 MaximusTG
pi_111914334
Ja, die wordt ook superheet idd, maar dat is een kwestie van de goede stand vinden om in op te warmen; Door de ventilator slaat de thermostaat helemaal niet meer af als je de draaiknop (bij dit model zit er een traploze knop) hoger dan ik denk ongeveer 40% zet. Dus iets daaronder voorverwarmen. Dan pizza erop, stand op vol aan en op alleen bovenwarmte. Maar dat is vaak dan nog niet genoeg om de rand mooi te bruinen (in de tijd die je hebt voor de onderkant te ver is). Het is het inherente nadeel aan een kleine oven; Je hebt geen bulk thermische massa om de temperatuur te stabiliseren.
Erg jammer, want de onderkant wordt namelijk altijd het lekkerste in de Bestron. Krokant, licht gebrand. Zal binnenkort nog eens een echt kleine pizza erin bakken, waarbij de buitenste rand van de pizza net onder het bovenste element valt. Kijken of dat uitmaakt.
pi_111930766
Ik heb een Ferrari G3. Volgens gebruiksaanwijzing verwarm ik hem voor op stand 2,5 (van 3). Voordat de pizza erin gaat, gaat de klep een minuut of 2 open. De steen koelt dan iets en het verwarmingselement bovenin wordt weer roodgloeiend. Ik heb eigenlijk nog geen klachten gehad over de manier waarop dat gaat.
Liesje kookt het
  † In Memoriam † woensdag 23 mei 2012 @ 16:27:49 #42
91830 MaximusTG
pi_111931571
Euhm, tja, ik heb de foto's op je blog gezien, en dat noem ik toch ook niet echt een bruine rand, of wel dan?
Misschien dat het dus scheelt als de rand precies onder het element ligt (een kleinere pizza dus). Zal ook eens experimenteren met aluminiumfolie achter het bovenste element. Hoewel dat nu ook al reflecterend is, dus dat weet ik ook niet.
En anders.. toch maar weer eens op de BBQ doen!
  woensdag 23 mei 2012 @ 22:52:11 #43
374892 bobbee
Bob's House
pi_111951079
Ik ben wel weer een stapje verder. Ik heb een infrarood thermometer (max 380c) kunnen lenen van de buren en dit is het resultaat:

Oven die heter wordt:
Stand 1 - 240 celsius
Stand 2 - 320 c
Stand 2 1/2 - 370 c
Stand 3 - boven de 400 c

De "normale" oven:
Stand 1 - 135 c
Stand 2 - 222 c
Stand 3 - 325 c (dit is dus de max voor deze oven)

Er zit dus nogal wat verschil in de oventjes! De ideale baktemperatuur is 360 tot 380 ° C. Misschien is er wat mis met de weerstand van het oventje die minder warm wordt of het is normaal, dan kan ik de standen knop nog wat aanpassen...ik ga ze binnenkort even doormeten om te kijken of de weerstanden nog goed zijn.

Inderdaad wordt de rand van de pizza niet goed bruin zoals je zegt. En nu begrijp ook waarom er op de duitse en franse forums een taartvorm in de deksel wordt gemonteerd die de warmte naar buiten stuurt! Ik ben vandaag aan het zoeken geweest in de stad naar een 16x4 aluminium taartvorm maar heb die nog niet kunnen vinden....zie hier wat voorbeelden mochten die nog niet bekend zijn:




Ik denk dat dit echt wel wat verbetering moet geven.

Resultaat:
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  † In Memoriam † woensdag 23 mei 2012 @ 22:57:17 #44
91830 MaximusTG
pi_111951485
Heel interessant! Dat is precies wat ik bedoelde :). Grappig dat er dus al mensen zijn die al zoiets in elkaar gezet hebben. Linkje naar betreffende forum?
  woensdag 23 mei 2012 @ 23:27:21 #45
374892 bobbee
Bob's House
pi_111953331
Ja, het leeft echt heel erg in frankrijk en italie! Ze doen er van alles aan om een goed resultaat te boeken. Ze dekken dus ook de kromming af in de deksel die naar het midden loopt bij de versie's die geen ronde weerstand hebben. Die zijn meer geschikt voor diepvries pizza's.



Hier de link via google translate :P
http://translate.google.n(...)on-sujet_28563_1.htm

En hier italiaans forum:
http://www.profumidalforn(...)?f=41&t=199&start=10

Youtube:
dubbele 600 w weerstand in de deksel (heel creatief!)

En extreme modding:



Die mr-sub-zer o is echt een "pizza oven modding freak"! _O_
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  donderdag 24 mei 2012 @ 07:52:49 #46
374892 bobbee
Bob's House
pi_111958262
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2012 16:09 schreef pizzaliesje het volgende:
Ik heb een Ferrari G3. Volgens gebruiksaanwijzing verwarm ik hem voor op stand 2,5 (van 3). Voordat de pizza erin gaat, gaat de klep een minuut of 2 open. De steen koelt dan iets en het verwarmingselement bovenin wordt weer roodgloeiend. Ik heb eigenlijk nog geen klachten gehad over de manier waarop dat gaat.
Hoi, de pizza's uit de oventjes zijn zeker lekker maar wil je het echt goed doen dan zijn er nog al wat aanpassingen te doen... een hele belangrijke is de weerstand in de deksel. die loopt een stukje naar binnen bij de ferarri oven en nieuwere bestrons enz. en is meer geschikt voor diepvries pizza. Daarom heb ik het oudere type gezocht. Dat ontwerp is nog gebasseerd op het originele italiaanse oventje.
[img]nsa22.casimages.com/img/2012/01/24/120124095119426431.jpg[/img]
Ook wil je korstrand goed bruin hebben, van buiten knapperig en van binnen zacht,verend. Dit zijn een aantal punten die dus aan te passen zijn. Als de oven eenmaal warm is zou hij boven in de deksel meer moeten verhitten omdat de steen veel meer warmte vasthoudt en je zo een ongelijke verdeling krijgt voor het bakken zoals maximus aangeeft. Kortom, ik ga ermee aan de slag om de aanpassingen door te voeren! Eerst opzoek naar een alu taartvorm van 16x4cm voor in de deksel...
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  † In Memoriam † donderdag 24 mei 2012 @ 11:33:52 #47
91830 MaximusTG
pi_111963751
Nou, dat die nieuwe oventje geschikt zouden zijn voor diepvriespizza vind ik persoonlijk een beetje onzin. Waarschijnlijk bedoelen ze dat die nieuwere oventjes minder warm worden. Dat klopt ja, omdat ze de maximale temperatuur voor dit soort ovens begrensd hebben. Maar dat kan je omzeilen door de thermostaat te modden of voor de gek te houden (zoals ik ook heb gedaan) met een ventilatortje. Mijn oventje wordt echt gloeiend heet, anders zou ie zichzelf ook niet kunnen schoonbranden. Alleen die warmteverdeling, dat blijft lastig.

Ben even langs de Blokker geweest, en heb wat van die aluminium serveerschalen gehaald. Die ertussen geknutseld, en zag ook een rvs asbakje dat ik middenin het element heb gemaakt. Het nadeel aan dit model (de DLD9070) is dat die geen bout in het midden heeft. Heb em dus met ijzerdraad vastgemaakt. Als het nu blijkt te werken dan ga ik eens kijken of het ook mooier kan.

Foto:

  donderdag 24 mei 2012 @ 11:49:33 #48
374892 bobbee
Bob's House
pi_111964407
Na wat research is het nieuwe type spiraal meer aangepast voor diepvriespizza. het bakken moet daarbij ook mer in het midden van de pizza plaats vinden. het heeft ook niet te maken met de temperatuur van de oven. puur de straling van de warmte.
Ik ga zo ook even naar de blokker! hopelijk hebben ze de juiste maat.
Met die asbak ga je het effect niet bereiken....

[ Bericht 7% gewijzigd door bobbee op 24-05-2012 12:52:49 ]
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
pi_111965580
Hahaha, ik smul van alle nerdigheid en gehack om betere pizza's te krijgen ^O^ :D
Mijn leem-oven staat nog steeds op de planning, maar nu op de wat langere termijn
  donderdag 24 mei 2012 @ 13:51:17 #50
374892 bobbee
Bob's House
pi_111969101
Leem oven...! ben benieuwd! En waarom op de langere termijn? Heb je de spullen wel al? is ook wel aardig nerderig hoor... :) Maar wel uber-cool 8-)

Ik heb een alu bakje gemaakt van zo'n schaal. ga het zo maar even uitproberen....

edit: ik heb een pizza gebakken op stand 2 1/2. Dat is dus 320 graden. En het resultaat mag er zijn! 3 minuten in de oven en de bodem was krokanter en de korst rand goed gebruind en knapperig met een zachte doorbakken middenkern. Overigens had ik even wat brooddeeg gebruikt omdat ik dat altijd in de koelkast heb staan en ik had de pizza iets te klein gemaakt waardoor het randje van het alu bakje in de korst kwam. Dus even geen foto, ik ga ook geen nieuwe maken anders moet ik die ook weer opeten.... :s)
Als ik de infrarood thermometer heb ga ik bakken op 370/380 graden, dat moet de perfecte temp zijn voor deze oventjes en met de modificatie. Bakken zou dan 90 a 120 seconden moeten duren....




[ Bericht 40% gewijzigd door bobbee op 24-05-2012 15:34:19 ]
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')