Wie maakt er een mooie OP?quote:Hier en daar duiken er af en toe topics op over wijn hier in CUL.
Laten we proberen om al deze topics te bundelen in het grote wijntopic.
Vraag je je af wat voor wijn bijv. bij welk gerecht zou passen of wil je ons mee laten beleven in een prachtige fles rode wijn waar je gisteravond van genoten hebt...plaats het hier.
Voor de Fok!kers die werkelijk niets van wijn weten maar er maar al te graag iets over willen leren, hierbij een wiki link over wijn
Verder zijn er Fok!kers onder ons met een behoorlijke kennis van wijn die je graag wegwijs maken en je aan de hand nemen op de ontdekkingstocht door de wondere wereld van wijn.
Maar natuurlijk valt er nog zo veel meer te genieten met wijn uit alle uithoeken van de wereld
Kortom, wijnliefhebbers verenig u en barst maar los..
En ik denk dat hij spot on is....geen "fruit bomb" Sauvignon Blanc zoals ik die ken uit de Marlborough Regio maar een wjin die je direkt raakt met de rake smaak van tomatenblad en paprika...kortom een heerlijke "kruidige" Sauv.quote:"An excellent example of Sauvignon Blanc form the Awatere Valley in a good vintage. Strong mineral, tomato leaf and green capsicum flavours contrast with a hint of exotic passion fruit. This vibrant wine is underpinned with juicy acidity"
Interessant, even onthouden. Ik lees dat Awatere een sub-region van the Malborough regio is. Ik ben alleen bang, dat die wijnen moeilijk te vinden zullen zijn hier.quote:Op zaterdag 26 november 2011 08:54 schreef rechtsedirecte het volgende:
En ik denk dat hij spot on is....geen "fruit bomb" Sauvignon Blanc zoals ik die ken uit de Marlborough Regio maar een wjin die je direkt raakt met de rake smaak van tomatenblad en paprika...kortom een heerlijke "kruidige" Sauv.
dit bedoel ik dus...voor deze leuke verzoeken zoals die van Maisan is dit forum voor bedoeltquote:
Hartstikke tof!quote:
Ga je richtingen geven, niet die en die fles van dat jaar,.quote:Op maandag 28 november 2011 22:50 schreef Miasan het volgende:
[..]
Hartstikke tof!
Ik zal het menu op een rijtje zetten en dan stuur ik je een PM.
Heb je hem ook al geproefd?quote:Op maandag 5 december 2011 12:17 schreef nielsgeode het volgende:
Nu bij de Lidl een échte aanrader: Chateau Chevalier de Rauzan-Gassies 2007. De tweede wijn van een 2e cru Margaux (dat is dus de tweede wijn van Chateau Rauzan-Gaussies) voor slechts 14,99 de fles (H)
Ik heb 18 flessen ingeslagen
Ik heb hier in het vorige topic al eens over gepost.quote:Grove Mill Grand Reserve Riesling 2010
Ik geloof dat Piet een beetje druk is dus als er andere mensen zijn die ook een poging willen wagen hoor ik het graag.quote:Op maandag 28 november 2011 21:04 schreef Miasan het volgende:
Voor een kerstdiner van een vereniging ben ik op zoek naar goede wijncombinaties met ons menu... is er iemand hier die mij via PM wil helpen hiermee?Ik wil het menu namelijk niet op internet zetten, want het moet geheim blijven.
Ga je er alleen me koken, of ook het restant van de wijn bij het gerecht zelf opdrinken? En wat noem je niet te duur?quote:Op woensdag 7 december 2011 09:26 schreef FigureBirdStars het volgende:
Waar moet ik opletten bij het uitzoeken van een wijn voor een rode wijn saus? Iemand aanraders, liefst niet te duur?
De rest drink ik op, maar niet perse bij het gerecht zelf. Het gaat mij er echt om om een goede saus te maken. Liefst minder dan 10 euro.quote:Op woensdag 7 december 2011 09:27 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Ga je er alleen me koken, of ook het restant van de wijn bij het gerecht zelf opdrinken? En wat noem je niet te duur?
Je hebt inmiddels een antwoordquote:Op maandag 5 december 2011 20:24 schreef Miasan het volgende:
[..]
Ik geloof dat Piet een beetje druk is dus als er andere mensen zijn die ook een poging willen wagen hoor ik het graag.![]()
La Mingaquote:Op zaterdag 26 november 2011 18:10 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Een Carmenere. Welke Carmenere dat dan wordt zien we te zijner tijd wel.
Je koopt 18 flessen a 15 euro zonder te proeven?quote:Op donderdag 8 december 2011 13:43 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Ik zelf niet maar een betrouwbare bron wel
Ja. Maar ik weet precies wat ik kan verwachten en ik weet precies wat ik lekker vindt dus dat gaat goed in dit specifieke geval. Dat doe ik natuurlijk niet zomaar.quote:Op donderdag 8 december 2011 13:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je koopt 18 flessen a 15 euro zonder te proeven?
Mhh, ik zou echt eerst 1 fles kopen, open trekken, laten luchten en dan proeven voordat ik 270 euro uitgeef aan wijn van de Lidl.quote:Op donderdag 8 december 2011 13:45 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Ja. Maar ik weet precies wat ik kan verwachten en ik weet precies wat ik lekker vindt dus dat gaat goed in dit specifieke geval. Dat doe ik natuurlijk niet zomaar.
Het is op advies van de verkoper de Nuevo Mundo Carmenere geworden.quote:
Binnenkort laat ik weten hoe t isquote:Op donderdag 8 december 2011 13:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Mhh, ik zou echt eerst 1 fles kopen, open trekken, laten luchten en dan proeven voordat ik 270 euro uitgeef aan wijn van de Lidl.
Dit dus, die zelf uitgeroepen "super-tuscan's' van de Lidl waren echt 10 euro te duur. 15 euro voor een sangiovese-merlot of syrah blend van een coöperatie gaat helemaal nergens over. De priorat van 4,99 is daarentegen weer niet gek.quote:Op donderdag 8 december 2011 13:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Mhh, ik zou echt eerst 1 fles kopen, open trekken, laten luchten en dan proeven voordat ik 270 euro uitgeef aan wijn van de Lidl.
Koop een paar doosjes van verschillende rode wijnen van Antinoriquote:Op zondag 18 december 2011 16:53 schreef Erasmo het volgende:
De wijnstelling in mijn kelder begint weer angstwekkend leeg te raken dus ik ben op zoek naar wat aardig geprijsde wijnen om af te rijpen. Probleem is dat ik niet bedreven ben in het selecteren van wijnen die alleen maar lekkerder worden, heeft iemand hier nog suggesties?
de echte liefhebbers weten juist de pareltjes bij de Lidl te ontdekken...dat ene doosje voor een spotprijs wat juist een prachtwijn blijkt te zijn.quote:Op zondag 18 december 2011 18:48 schreef Quantic het volgende:
Ik vind erg jammer dat het in dit topic bijna alleen maar over lidl wijnen gaat.. Ik had wel wat meer liefhebbers verwacht die op zoek zijn naar die pareltjes ipv die massa troep
En helaas heb ik meer teleurstellingen van 50-60 euro de fles bij de slijter dan van 10-15 euro de fles bij de Aldiquote:Op zondag 18 december 2011 18:54 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
de echte liefhebbers weten juist de pareltjes bij de Lidl te ontdekken...dat ene doosje voor een spotprijs wat juist een prachtwijn blijkt te zijn.
Een dure fles van 50 euro bij de slijter halen is niet zo moeilijk, het kaf van het koren weten te scheiden wel...
Ik hoop dat het potentiele ondertussen is uitgekomen is en deze Riesling 6 jaar later alleen maar beter is geworden.quote:Medium/dry Riesling with plenty of weight and concentration. Lemon, lime and mineral salts. Soft-textured. Has potential.
Ik weet niet of je een droge Riesling ook kan bewaren maar de tijd zal het leren.quote:Dry Riesling with a strong, almost salty mineral influence. Fairly austere at this stage although the wine’s acidity is perfectly in balance with alcohol. Harmonious and integrated wine that lacks a little flavour.
ik heb het hier ook nog nooit bij de slijter zien liggen Piet, alhoewel ik daar niet al te veel kom en ik 90% van mijn wijn online koopquote:Op maandag 19 december 2011 19:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Wat mij verbaasde in NZ dat niemand schuimwijn maakte van Riesling, terwijl het nu juist zo lekker is van Riesling.
Ik durf het bijna niet te vragen, maar ben je nu al bij remarkable langgewenst?quote:Op maandag 19 december 2011 19:36 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
ik heb het hier ook nog nooit bij de slijter zien liggen Piet, alhoewel ik daar niet al te veel kom en ik 90% van mijn wijn online koop
Lekker spul is dat inderdaad.quote:Op maandag 19 december 2011 19:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Wat mij verbaasde in NZ dat niemand schuimwijn maakte van Riesling, terwijl het nu juist zo lekker is van Riesling.
ja, toevallig afgelopen zondag maar ze waren gesloten....quote:Op maandag 19 december 2011 19:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik durf het bijna niet te vragen, maar ben je nu al bij remarkable langgewenst?
Darnquote:Op maandag 19 december 2011 21:11 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
ja, toevallig afgelopen zondag maar ze waren gesloten....
Bedankt voor de tip, heb een doos Barolo aangeschaft. Op het etiket staat ook dat je de wijn nog 10 jaar kan na rijpen, voor het eerst dat ik dat op een fles zie staan maar dat mag van mij wel vakerquote:Op zondag 18 december 2011 18:18 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Koop een paar doosjes van verschillende rode wijnen van Antinori
http://www.deliwijn.nl/deliwijn-producenten/antinori.html
Val je je zeker geen buil aan.
Ik koop zelf altijd de kerstwijnen van de aldi (Barolo, Chianti Classico), zitten zo tussen de 9 en 20 euro, koop dan daar een paar doosjes van.
Laat me raden, jij bent zeker van mening dat de kwaliteit evenredig is aan de prijs?quote:Op zondag 18 december 2011 18:48 schreef Quantic het volgende:
Ik vind erg jammer dat het in dit topic bijna alleen maar over lidl wijnen gaat.. Ik had wel wat meer liefhebbers verwacht die op zoek zijn naar die pareltjes ipv die massa troep
Nee hoor helemaal niet, maar ik bestel zelf mijn wijnen uit Italie en Spanje door te zoeken naar mooie wijngaarden en daar ter plekke wat op te kopen. We hebben het hier over flessen tussen de 10 en 20 euro. Ik had gewoon gehoopt dat er wat meer mensen zijn die dat doen of via andere plekken aan mooie wijnen komen ipv dat ze de lidl ingaan en hier en daar een paar partijen kistjes mee rausenquote:Op maandag 19 december 2011 22:16 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Bedankt voor de tip, heb een doos Barolo aangeschaft. Op het etiket staat ook dat je de wijn nog 10 jaar kan na rijpen, voor het eerst dat ik dat op een fles zie staan maar dat mag van mij wel vakerChianti Classico stond er helaas niet, maar Chateau La Baronnie en Vacqueyras zijn ook wel interessant als ik een beetje rondkijk op het internet.
[..]
Laat me raden, jij bent zeker van mening dat de kwaliteit evenredig is aan de prijs?
ik koop zoals eerder gezegd bijna al mijn wijn via het internet, en dan voornamelijk NZ'se wijn.quote:Op maandag 19 december 2011 23:15 schreef Quantic het volgende:
[..]
Nee hoor helemaal niet, maar ik bestel zelf mijn wijnen uit Italie en Spanje door te zoeken naar mooie wijngaarden en daar ter plekke wat op te kopen. We hebben het hier over flessen tussen de 10 en 20 euro. Ik had gewoon gehoopt dat er wat meer mensen zijn die dat doen of via andere plekken aan mooie wijnen komen ipv dat ze de lidl ingaan en hier en daar een paar partijen kistjes mee rausen
Parels kan je opvissen in elk water zullen we maar zeggen. Wij kopen zowel wijnen van >75 euro bij wijnhandelaren als van 3 euro bij de Lidl of AH. En niet iedereen kan/wil veel geld en moeite steken in het kopen van een bepaalde wijn, dus dan is die aanraden op een vraag hier in het topic compleet zinloos.quote:Op zondag 18 december 2011 18:48 schreef Quantic het volgende:
Ik vind erg jammer dat het in dit topic bijna alleen maar over lidl wijnen gaat.. Ik had wel wat meer liefhebbers verwacht die op zoek zijn naar die pareltjes ipv die massa troep
Zalm --> Witte Bordeauxquote:Op vrijdag 23 december 2011 12:10 schreef minilot het volgende:
Spoed-advies nodig van wijnkenners!
Wat voor soort wijnen moet ik eens gaan zoeken bij gerechten met de volgende smaken:
- Wilde zalm + ei + kappertjes + zure room + rode ui (voorgerecht)
- Grove mosterd, room, uien, knoflook (soepje)
Dessertwijn:
- Pure chocolade, chili, gember, sinaasappel
Ik ga over twee uur boodschappen doen. Help!![]()
#wijnn00b
Kom je nog bij een speciale supermarkt/slijterijketen in de buurt, of zoek je meer generiek advies?quote:Op vrijdag 23 december 2011 12:10 schreef minilot het volgende:
Spoed-advies nodig van wijnkenners!
Wat voor soort wijnen moet ik eens gaan zoeken bij gerechten met de volgende smaken:
- Wilde zalm + ei + kappertjes + zure room + rode ui (voorgerecht)
- Grove mosterd, room, uien, knoflook (soepje)
Dessertwijn:
- Pure chocolade, chili, gember, sinaasappel
Ik ga over twee uur boodschappen doen. Help!![]()
#wijnn00b
Ik kan overal nog naartoe vanmiddag, dus dat scheelt. Ik wip sowieso langs ene Hanos en een Sligro.quote:Op vrijdag 23 december 2011 12:34 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Kom je nog bij een speciale supermarkt/slijterijketen in de buurt, of zoek je meer generiek advies?
Champagne. Een uitstekende suggestie.quote:Op vrijdag 23 december 2011 12:34 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Kom je nog bij een speciale supermarkt/slijterijketen in de buurt, of zoek je meer generiek advies?
Ik zou bij de vis denken aan een Chenin-blanc, of een Champagne om het lekker feestelijk te maken.
Bij de soep kan een Riesling mooi.
Dessert zou ik idd denken aan een Banyuls, of de Nederburg dessert-wijn die de AH op dit moment voert.
Ik had er even bij moeten vermelden.. Een half uur eerder is er al een aperetiefje van wildham met een meloen-bellini (cava + zoete puree van honingmeloen). Niet meteen daarna weer bubbels dusquote:
Een mooie Cava zou ook mooi gaan bij de wat vettere zalm schiet me ineens te binnen.quote:
Schenk je die bubbels ook bij die wildham?quote:Op vrijdag 23 december 2011 12:42 schreef minilot het volgende:
[..]
Ik had er even bij moeten vermelden.. Een half uur eerder is er al een aperetiefje van wildham met een meloen-bellini (cava + zoete puree van honingmeloen). Niet meteen daarna weer bubbels dus
Yup, dat zeg ik, bij de wildham hoort een meloenbellini en die bestaat uit cava en meloenquote:Op vrijdag 23 december 2011 12:43 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Schenk je die bubbels ook bij die wildham?
Het kon toch ook zijn dat je iets roods drinkt bij die ham, en bubbels in de bellini verwerkt?quote:Op vrijdag 23 december 2011 12:44 schreef minilot het volgende:
[..]
Yup, dat zeg ik, bij de wildham hoort een meloenbellini en die bestaat uit cava en meloen
Dat doe ik regelmatig. Met een paar vrienden die ook liefhebbers zijn ga ik naar een bepaalde streek in Frankrijk, zoek daar een paar goede wijnboeren op en bezoek goede lokale restaurants. En in dit topic vraag ik om tips. Binnenkort dus naar Loire, en dan meer specifiek in de buurt van Chinon.quote:Op maandag 19 december 2011 23:15 schreef Quantic het volgende:
Nee hoor helemaal niet, maar ik bestel zelf mijn wijnen uit Italie en Spanje door te zoeken naar mooie wijngaarden en daar ter plekke wat op te kopen. We hebben het hier over flessen tussen de 10 en 20 euro. Ik had gewoon gehoopt dat er wat meer mensen zijn die dat doen of via andere plekken aan mooie wijnen komen ipv dat ze de lidl ingaan en hier en daar een paar partijen kistjes mee rausen
Bij de wilde zalm een chablis of puligny montrachet, mooi fris, zuren die combineren met de zure room en redelijk wat kracht om tegen de vette zalm op te boxenquote:Op vrijdag 23 december 2011 12:10 schreef minilot het volgende:
Spoed-advies nodig van wijnkenners!
Wat voor soort wijnen moet ik eens gaan zoeken bij gerechten met de volgende smaken:
- Wilde zalm + ei + kappertjes + zure room + rode ui (voorgerecht)
- Grove mosterd, room, uien, knoflook (soepje)
Dessertwijn:
- Pure chocolade, chili, gember, sinaasappel
Ik ga over twee uur boodschappen doen. Help!![]()
#wijnn00b
quote:Recioto: Ook gemaakt in Valpolicella met de druiven Corvina, Corvinone en Rondinella. Ook hier worden de druiven gelegd op rieten matten. De wetgeving schrijft voor dat recioto precies 1 maand na de amarone geperst mag worden, en dus edele rot ( botrytis ) plaatsvindt, wat het zoetere karakter van deze volle rode wijn bepaald. Recioto en amarone zijn uniek in geur en smaak en met niets vergelijkbaar.
De barolo van de Makro is ook gewoon slecht, kan ook niet voor 8 euro...quote:Op vrijdag 23 december 2011 20:12 schreef Perrin het volgende:
Had van de week bij de Makro hun Barolo geproefd, die was me wat te eikenhoutig. In plaats daarvan maar een Rioja genomen.
Morgen bij het voorgerecht (krab/kreeftcocktail) een Sancerre uit 2008 en bij het hoofdgerecht (hert in portsaus) een Rioja reserva uit 2006.
dat gaat een feestje wordenquote:Op vrijdag 23 december 2011 20:05 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb drie flessen Barolo uit 2002 uit de kelder gehaald voor het kerstdiner, vooraf een Rieslingsekt, bij hoofdgerecht de Barolo en bij dessert waarschijnlijk een madeira of een vin santo.
De elegante robijnen kleur, beetje stroperig.. Maar wel reteduurquote:Op vrijdag 23 december 2011 22:49 schreef komrad het volgende:
[..]
dat gaat een feestje worden
enne: de geur als je de brunello decanteert
Baroloquote:
Makro ;-) zit ook in Groningen :-)quote:Op vrijdag 30 december 2011 18:31 schreef 3Dino het volgende:
Waarom kan ik hier in Groningen nergens rode lambrusco wijn vinden? Heb bij o.a. bij de AH en de jumbo goed zitten kijken, niet kunnen vinden. Iemand tips waar dit te vinden is (niet al te duur, dus niet bij de slijterij maar bij de supermarkt)?
ook heel erg naarquote:Op vrijdag 30 december 2011 19:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Barolo
Hij was heerlijk, de gasten waren zeer onder de indruk.
Dat bedoel ik ja ;-)quote:Op vrijdag 30 december 2011 20:38 schreef Z het volgende:
[..]
Dessertwijn ja, erg lekker bij de Stilton.
Heb helaas niet zo'n pasje daarvoorquote:Op vrijdag 30 december 2011 20:24 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Makro ;-) zit ook in Groningen :-)
Well... the lack of flavour has disappeared over 6 year of storage...quote:Dry Riesling with a strong, almost salty mineral influence. Fairly austere at this stage although the wine’s acidity is perfectly in balance with alcohol. Harmonious and integrated wine that lacks a little flavour.
Nee hoor. Niets clichéquote:Op zaterdag 7 januari 2012 08:32 schreef rechtsedirecte het volgende:
Ik drink op dit moment een Riesling die alle cliches over het bewaren van witte wijn omver haalt..een droge Riesling uit 2006 van Amisfield
Mee eens. Een goede riesling kan jaren liggen. En ook een goede witte burgundy (chardonnay) kan best wel wat jaartjes hebben. Maar dan heb je het ook niet over "bloemige" wijntjes. De viooltjes en lavendel van een californische chardonnay zullen na een paar jaar wel verweekt zijn, maar zelfs uit californie komen uitzonderingen: Mayacamas maakt erg lekkere bewaar chardonnays (ik heb nog 1 uit 2003 liggen).quote:Niet mee eens? graag jullie onderbouwde argumenten en suggesties...dit is een topic om van elkaar te leren en samen van wijn te genieten
Of hij nog drinkbaar is ligt vooral aan hoe hij bewaard is.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 16:09 schreef Meursault het volgende:
Kan iemand mij vertellen of deze wijn nog drinkbaar is?
Volnay 1er Cru - 1990
Les Robardelles
Appellation Controlée
Mis en bouteille a propriété a Volnay
Pierre Schwab
Négociant a Beaune, Cote-D'Or, France
_________________________
Ik heb de fles gekregen en daarbij werd gezegd dat niet zeker was of 'ie nog drinkbaar is.
Voor zover ik kan vinden is de druivensoort dus Pinot Noir. Ik ga er eigenlijk vanuit dat de fles wel goed bewaard is geweest, maar zelfs dan vermoed ik dat de fles gewoon te oud is.
Is er iemand die er iets over kan zeggen of me eventueel door kan verwijzen?
Mijn boek zegt 8 tot 20 jaar, snel opdrinken dus.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 16:09 schreef Meursault het volgende:
Kan iemand mij vertellen of deze wijn nog drinkbaar is?
Volnay 1er Cru - 1990
Les Robardelles
Appellation Controlée
Mis en bouteille a propriété a Volnay
Pierre Schwab
Négociant a Beaune, Cote-D'Or, France
_________________________
Ik heb de fles gekregen en daarbij werd gezegd dat niet zeker was of 'ie nog drinkbaar is.
Voor zover ik kan vinden is de druivensoort dus Pinot Noir. Ik ga er eigenlijk vanuit dat de fles wel goed bewaard is geweest, maar zelfs dan vermoed ik dat de fles gewoon te oud is.
Is er iemand die er iets over kan zeggen of me eventueel door kan verwijzen?
ik zou zeggen, mocht je er een NZ'se Pinot tegenkomen kijk dan of hij uit Central Otago komt,dan kan er weinig mis gaanquote:Op maandag 23 januari 2012 16:09 schreef Z het volgende:
Ik was niet zo'n pinotdrinker, zonder echt een reden. Dus heb ik laats vier pinots gekocht die me wel overtuigd hebben:
• Domaine Jacques Tissot (Jura)
• Domaine de Châtenoy (Loire)
• Sebastiani (Californië)
• Louis Jadot (Bourgandië)
Alle vier heb ik ze op 1 dag gedronken (op een uit de hand gelopen borrel, bijna de hele wijnvoorraad is er doorheen gegaan) en ze ontlopen elkaar weinig, de Amerikaan was wat fruitiger en zoeter dan de drie Franse pinots. Hebben jullie misschien nog wat pinot-tips voor me om te proberen?
Heb in NZ uitstekende werkelijk voortreffelijke wijnen gedronken, maar helaas is het geen wat hier vooral geïmporteerd wordt goedkope supermarkt plurre die men veel te duur in het schap heeft staan.quote:Op zondag 29 januari 2012 17:29 schreef Z het volgende:
Het aanbod NZ wijn valt tegen (de laatste tijd). NZ is z'n goede naam een beetje kwijt hier vermoed ik.
bronquote:Last week an article appeared in Harpers Wine and Spirits on the back of a press release outlining how wines from the Rueda region in Spain were poised to take market share away from New Zealand Sauvignon Blanc in the UK.
The original press release was distributed by a UK agent, Clink Wines, who have a number of brands from the Rueda region on their books. The release itself was scathing towards Marlborough Sauvignon Blanc – outlining the issues of quality relating to bulk commoditisation of New Zealand wine and a price point that was no longer offering value to the consumer due to the strong NZ dollar (or more pertinently, a weak British Pound). Both are contentious points that would have been received with umbrage by many producers here in New Zealand.
But these were not the points that rankled us. The one that got us more than a little grumpy was the claim that these wines have a lower carbon footprint than New Zealand wines.
Back in 2006 when we started working on carbon assessments of wine there was a term being widely used – you might remember it – “food miles”.
This term was based on the concept that it would be better to buy products manufactured closer to home as they would have a lower impact on the climate by being responsible for less carbon from transport. Given that New Zealand is about as far away as you can get from the UK, products from here were given the automatic status of “food miles whipping boy”.
A simplistic concept at best, it galvanised all manner of people in New Zealand to really look at whether New Zealand produce was carbon competitive. A ground breaking study was undertaken by Caroline Saunders and her team at Lincoln University to comparatively look at the life cycle carbon impacts of New Zealand products. This study, along with work undertaken by NZTE quickly dispelled the simplistic concept and introduced a wider audience to more robust terms such as cradle to grave and life cycle assessment.
Last week we asked for clarification of the carbon claim made in the press release – but nothing as yet has been forthcoming. We have found no public disclosures on the carbon footprint of Rueda wines and can only assume that the comment was based on the ill conceived idea that because Rueda is closer to London than Marlborough, its wines will have a lower carbon footprint.
Without a transparent study to compare against neither can we claim that Marlborough wines have a lower carbon footprint than those from Rueda, what we do know though is the following:
It is highly likely that wine freighted to London from Rueda is by road and cross channel ferry. This has a larger carbon footprint than wine freighted by road and sea freight ex Nelson from Marlborough, due to container shipping being a very carbon efficient form of transportation.
Spain has an electricity emissions factor almost double New Zealand’s.
Spain has a glass recycling rate that is lower than New Zealand’s.
Marlborough produces some of the best white wines in the world at almost twice the cropping levels of the Rueda regions vineyards – probably giving better economies of scale in terms of carbon allocation in the vineyard.
The region is significantly warmer than Marlborough due to its continental climate – again there will probably be a greater amount of energy and HFC’s required for refrigeration of must, juice and wine.
It is also worth pointing out, without any irony intended, that shipping wine in bulk and bottling in the UK reduces the carbon footprint of New Zealand wines still further.
We have to hold our hands up and say these are only the most likely scenarios as we see them. Without the primary data it’s necessarily all supposition.
After all, the wines might be container shipped out of Corruna to Tilbury, the wineries might have their own small scale renewable energy plants, they might purchase extremely lightweight glass from an efficient European supplier and their agrochemical and fertiliser regimes might be less than New Zealand’s due to the high soil lime content and warmer weather, thus negating the vineyard economies of scale. Their wineries may even be primitive affairs and not use refrigeration at all, preferring to blow away the confected fruit characters of more traditional cool climate wine styles. All of these are possible and could be calculated (and compared), if the numbers came with the claims...
All we are asking is that marketing claims, like the ones put out in the press release, are based on robust studies and not misguided assumption – otherwise it is just marketing “greenwash” – something that DEFRA and the ASA are very strict on policing in the UK.
Niet verkeerd, niet mijn favo, maar niets mis mee.quote:Op woensdag 1 februari 2012 00:01 schreef hemarookworst het volgende:
Zie een fles Henkell Trocken liggen, goed spul?
heerlijk, opa ligt amper koud onder de grond of we zullen hem even ten gelde makenquote:Op woensdag 29 februari 2012 16:04 schreef chriztiaan het volgende:
En of ze wellicht wat waard zijn?
Haha nee zo is het niet helemaal, daar is al zo'n 5 jaar sprake van, dit kwam alleen nu pas weer uit dozen gehaald.quote:Op woensdag 29 februari 2012 18:26 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
heerlijk, opa ligt amper koud onder de grond of we zullen hem even ten gelde maken
En hoe waren die bewaard? Op zolder en staand in de doos?quote:Op woensdag 29 februari 2012 19:11 schreef chriztiaan het volgende:
[..]
Haha nee zo is het niet helemaal, daar is al zo'n 5 jaar sprake van, dit kwam alleen nu pas weer uit dozen gehaald.
Maar bedankt iig!
Nee, liggend in een houten doosje in de kelder. Maar die uit 1995 dus maar snel openmakenquote:Op woensdag 29 februari 2012 19:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En hoe waren die bewaard? Op zolder en staand in de doos?
Cellartracker is meestal erg random over hoelang een wijn bewaard kan blijven, maar de 2000 heeft het advies om op te drinken voor 2010, maar met een koele kelder denk ik dat een 1995 St Emilion het nog net kan trekken tot 2012. Dus gewoon dit weekend wat kaas kopen en open trekken met die fles (en fotoboek erbij van opa)quote:Op woensdag 29 februari 2012 19:38 schreef chriztiaan het volgende:
[..]
Nee, liggend in een houten doosje in de kelder. Maar die uit 1995 dus maar snel openmaken
Ziet er goed uit en die heet ook terras. Toepasselijk en een uitstekende prijs ook. Maar mijn ervaring is dat op Koninginnedag voornamelijk wit en rosé wordt gedronken. Daarvoor nog aanraders in die prijsklasse?quote:Op donderdag 15 maart 2012 15:36 schreef Z het volgende:
http://www.tonovermars.nl(...)chateau-pesquie.html
Witte vacquerasquote:Op donderdag 15 maart 2012 17:00 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Ziet er goed uit en die heet ook terras. Toepasselijk en een uitstekende prijs ook. Maar mijn ervaring is dat op Koninginnedag voornamelijk wit en rosé wordt gedronken. Daarvoor nog aanraders in die prijsklasse?
Er is een hoop rose-troep en er is heel erg lekkere frisse, ligt fruitige, droge rose te krijgen. Ik zit graag buiten/terrasje/in het park met zo'n fles in de koeler naaste me.quote:Op donderdag 15 maart 2012 20:12 schreef Z het volgende:
Over dat slobberen had ik even heengelezen. Van rosé hou in niet. Hetzelfde huis heeft ook lekkere wit, maar die zijn wat duurder meen ik. Voor 7,50 moet je toch een lekkere Pinot Grigio kunnen kopen.
Ik stem voor. Mits het maar niet te elitair wordt. De bespreking dan.quote:Op donderdag 3 mei 2012 13:15 schreef Z het volgende:
Of we kiezen een regio/wijn/druif en drinken daar een fles uit en bespreken dat.
Ik had dit weekend ook een riesling, een j.j. prum auslese uit 2004 (Mozel). Redelijk zoet, maar ook genoeg zuren om het aangenaam te houden. Weinig bloemetjes, veel mineralen. Ik had 3 jaar geleden 2 flessen gekocht en 1 direct opgedronken en 1 bewaard. Alleen ben ik vergeten hoe hij toen smaaktequote:Op donderdag 3 mei 2012 13:27 schreef UIO_AMS het volgende:
Had trouwens op Koninginnedag een Riesling 2005 van Charles Schleret (Türckheim, Elzas) als gastendrank. Beviel erg goed.
De doelgroep is denk ik te klein. Er zijn natuurlijk zat Fok!ers in het CUL forum die wijn drinken, maar die het zien als een drankje bij het eten en dus niet zo snel hier zullen posten. Vraag me af hoe snel het espresso/koffie topic loopt.quote:Op donderdag 3 mei 2012 12:01 schreef Z het volgende:
Genoeg.
Het is een lastig topic om levende te houden. Wat zouden we kunnen verzinnen om daar wat aan te doen?
lijkt me een prima plan, alleen moet de fles dan wel in een Nederlandse winkel te koop zijn zodat mensen deze ook zelf kunnen kopenquote:Op donderdag 3 mei 2012 13:15 schreef Z het volgende:
Of we kiezen een regio/wijn/druif en drinken daar een fles uit en bespreken dat.
Lidl heeft weer een nieuwe aanbieding zag ik net:quote:Op donderdag 15 maart 2012 08:48 schreef fruityloop het volgende:
De Lidl in Nederland heeft binnenkort deze Chevalier de Rauzan-Gassies 2007 voor ¤15. Niet het beste jaar, maar links en rechts lees je ook dat na >10 jaar liggen deze nog wel es verrassend uit de hoek zou kunnen komen. In het kader van onze wijnkelder aanvullen met wat bewaarwijnen, zou dit een leuke zijn als experiment?
[ link | afbeelding ]
Dat zal wel weer zo'n coöperatie wijn zijn, maar toch, we konden hem wel eens even proberen voor die prijs..quote:Op dinsdag 8 mei 2012 14:13 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Lidl heeft weer een nieuwe aanbieding zag ik net:
http://www.lidl.nl/cps/rde/xchg/lidl_nl/hs.xsl/index_29917.htm
Oh en ze hebben nu ook spotgoedkope slobbercider
Een goede Brunello blijft 1 van mijn favorietenquote:Op zaterdag 12 mei 2012 01:00 schreef HAL9000S het volgende:
Morgen een speciale gelegenheid dus ik ga deze open trekken:
[ afbeelding ]
een aantal jaren geleden gekocht in Montalcino tijdens een vakantie, ik wilde eigenlijk tot 2013 wachten maar dat half jaartje boeit niet zo veel denk ik2003 was een slecht brunello jaar, ik weet het, maar dit schijnt wel echt de 2003 flagship te zijn.
Dat probleem heb ik ook altijd als ik op vakantie wijnen koopquote:Op zaterdag 12 mei 2012 01:13 schreef HAL9000S het volgende:
Deze hebben we geproefd tijdens in een brunello proeverij in Montalcino, kaasplankje erbij met truffelhoning, geweldig. Je hoopt altijd een stukje entourage mee te nemen met zo'n fles wijn maar dat valt vaak toch tegen. Hopelijk is deze nog steeds zo lekker als een aantal jaren geleden toen ik daar in het zonnetje zat te genieten.
Ik vind wijnen bij de Lidl meestal een teleurstelling.quote:Op dinsdag 8 mei 2012 14:13 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Lidl heeft weer een nieuwe aanbieding zag ik net:
http://www.lidl.nl/cps/rde/xchg/lidl_nl/hs.xsl/index_29917.htm
Ik heb een paar Brunello's uit 2003 gehad en ik denk dat veel mensen dat jaar onderschatten. Ik zou hem wel morgen en niet over een paar jaar opdrinken, want een bewaarjaar is het niet zo.quote:Op zaterdag 12 mei 2012 01:00 schreef HAL9000S het volgende:
2003 was een slecht brunello jaar, ik weet het, maar dit schijnt wel echt de 2003 flagship te zijn.
Je kan bij de AH eens kijken naar de Château Coulon, dat is een leuke Franse wijn in je prijsklasse. Een geinige Italiaanse is de Moncaro Sangiovese, ook rood, en 4 euro meen ik. Uit Spanje zou je de Berberana Rioja Reserva kunnen bekijken voor 8,99, die is ook nog wel es in de aanbieding.quote:Op woensdag 23 mei 2012 14:01 schreef maffemaniak het volgende:
Hallo,
Ik ben een wijndrinker, maar wil niet te veel uitgeven maar wel goede wijnen drinken. Zo haal ik wijnen vaak in de aanbieding. Mijn favoriete aanbieding is eens per zoveel weken bij de albert heijn: Hardey's Crest. De rode wijn. Dan is hij 2 halen, 1 betalen. Dan betaal je 4 euro ipv 8 euro per fles.
Zijn er mensen met meer van dit soort tips?
Leuk idee!quote:Op vrijdag 4 mei 2012 15:33 schreef Ferdii het volgende:
[..]
lijkt me een prima plan, alleen moet de fles dan wel in een Nederlandse winkel te koop zijn zodat mensen deze ook zelf kunnen kopenDrempel voor internet is toch vaak wat hoger
Voorbeeld zou dan bv worden, zoek een rode Rhone, te koop in nederland tussen de 5-10 euro? ( weet niet wat de gemiddelde persoon hier uitgeeft aan wijnen) en beoordeel deze...
en dan een soort van beoordelingsformuliertje bv:
naam/wijnhuis + foto van etiket:
regio/streek: etc
prijs
druif:
kleur:
geur:
smaak:
afdronk:
cijfer: (schaal 1 op 10)
zoiets
Misschien is het ook leuk om een OP te maken met een soort van woordenboek, zodat de drempel voor beginnende wijndrinkers iets lager is om hier te posten en veel mensen er nog wat van kunnen lerenVoorbeelden kunnen bijvoorbeeld zijn druivenrassen, met iets van een smaakherkenning, delen van vinificatie proces, termen als DOCG, AOC/AC, grand cru/premier cru, maar ook bijvoorbeeld bekende wijn namen als Barolo, Brunello, Amarone, Ripasso + wat hier dan zo speciaal aan is.
Zo kunnen we van elkaar nog wat leren en is de drempel voor vragen minder hoog
Laat maar even weten wat jullie van het idee vinden en mocht je een term willen uitleggen post hier maar dan zal ik het verzamelen voor in de OP
Een lekkere sappige pinotage rosé uit Zuid Afrika? Daar is het nu het weer wel voor..quote:Op donderdag 24 mei 2012 07:38 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
Leuk idee!
Dit weekend lijkt mij ideaal om te beginnenIemand een wijnsuggestie?
Bij de AH is meerdere malen per jaar de Berberana Red Dragon in de aanbieding, vaak 2 halen 1 betalen. Kost 5 euro de fles, dus dan heb je hem voor 2,50. Erg lekkere wijn, ik haal vaak 1 of 2 dozen bij zo'n aanbieding.quote:Op woensdag 23 mei 2012 14:01 schreef maffemaniak het volgende:
Hallo,
Ik ben een wijndrinker, maar wil niet te veel uitgeven maar wel goede wijnen drinken. Zo haal ik wijnen vaak in de aanbieding. Mijn favoriete aanbieding is eens per zoveel weken bij de albert heijn: Hardey's Crest. De rode wijn. Dan is hij 2 halen, 1 betalen. Dan betaal je 4 euro ipv 8 euro per fles.
Zijn er mensen met meer van dit soort tips?
en wat zijn op dit moment DE tips voor zomerwijntjes??quote:Op donderdag 24 mei 2012 08:21 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Een lekkere sappige pinotage rosé uit Zuid Afrika? Daar is het nu het weer wel voor..
Gall en Gall:quote:Op donderdag 24 mei 2012 09:32 schreef Barreltje het volgende:
[..]
en wat zijn op dit moment DE tips voor zomerwijntjes??![]()
(graag bij AH of Gall&gall verkrijgbaar)
ohh.. en budget zo rond de 5 eur per fles![]()
quote:Op donderdag 24 mei 2012 09:36 schreef bear87 het volgende:
[..]
Gall en Gall:
Meia Pipa (wit)
Argento: Pinot Grigio.
Lancers rosé uiteraard. Goed gekoeld, met een miniem bubbeltje, jummie.quote:Op donderdag 24 mei 2012 09:32 schreef Barreltje het volgende:
[..]
en wat zijn op dit moment DE tips voor zomerwijntjes??![]()
(graag bij AH of Gall&gall verkrijgbaar)
ohh.. en budget zo rond de 5 eur per fles![]()
Wij hadden eergisteren bij de BBQ de laatste van onze 2009 Hauck portugieser rosé 2009, en die was erg lekker.quote:Op vrijdag 6 juli 2012 07:55 schreef rechtsedirecte het volgende:
toch maar even een schopje om te proberen om dit topic in zijn oude glorie te herstellen... want kom op mensen, er moet toch iemand zijn die tijdens dit warme weer een mooie fles wit heeft open getrokken..?
toch vreemd dat in een wijnland zoals Nieuw Zeeland rose niet echt voet aan de grond heeft gekregenquote:Op vrijdag 6 juli 2012 08:30 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Wij hadden eergisteren bij de BBQ de laatste van onze 2009 Hauck portugieser rosé 2009, en die was erg lekker.
[ afbeelding ]
en de ondermaatste rommel sturen we gewoon in bulk naar Europa om in de schappen als prijsknaller te belandenquote:Op vrijdag 6 juli 2012 10:04 schreef Z het volgende:
Het succes van rosé in Nederland is vooral te danken aan succesvolle marketing, eigenlijk net zoals bij Beaujolais Primeur. Ik vind het ook bijna nooit lekker, alleen als de wijn echt als een rosé gemaakt is en dan smaakt hij eigenlijk vaak als een goede witte wijn. In NZ hebben ze gewoon goede smaak!
hier in ieder geval wat info over de wijnen van het eilandquote:Op vrijdag 6 juli 2012 10:48 schreef Ferdii het volgende:
Heeft iemand hier ervaring met wijnen van pico? ( eiland van Azoren, Portugal) ga daar over week Of 3 naar toe. Zijn wijngaarden daar die op unesco erfgoed lijst staan.
Erg benieuwd of het te drinken is
Dat zijn zo te lezen meer "fortified" wijnen, zoals sherry/madeira etc?quote:Op vrijdag 6 juli 2012 10:58 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
hier in ieder geval wat info over de wijnen van het eiland
http://www.intowine.com/p(...)res-islands?page=0,1
Ik had er nog nooit van gehoord maar 'google is your friend'
Dat werkt wel hoor, we hadden laatst ook nog een languedoc met een aantal van die druiven..quote:Op dinsdag 10 juli 2012 23:11 schreef rechtsedirecte het volgende:
iemand ervaring met dit type wijn?
http://www.winesale.co.nz(...)012&utm_medium=email
ben sowieso een Syrah fan dus ik denk dat het wel goed zit maar hoor toch graag jullie ervaringen
Toch worden er wel goede wijnen gemaakt in de VS. Helaas ook veel te veel troep.quote:Op zondag 23 september 2012 10:13 schreef rechtsedirecte het volgende:
Laatste tijd weinig wijn gedronken, op vakantie geweest in de USA maar kan niet echt zeggen dat ik onder de indruk was de de Amerikaanse wijnen.
Eerste echte voorjaarsdag hier dus lekker op thuis buiten in het zonnetje gezeten en daarbij een "oude" Riesling uit de kast gehaald.
Whitehaven (Marlborough) Riesling 2005
7 jaar was het wachten zeker waard...... deze Riesling is prachtig op leeftijd gekomen.
Ik geloof je direct.quote:Op zondag 23 september 2012 10:20 schreef rechtsedirecte het volgende:
Piet, ik heb bewust alleen maar Amerikaanse wijnen gedronken (When in Rome....) maar ik kreeg de indruk dat de meeste restaurants inderdaad alleen maar bulk schenken.
IK denk dat ik 2 keer een fles heb gehad waarvan ik echt onder de indruk was
sowieso kan ik niet echt zeggen dat ze me hebben verwend met culinaire hoogstandjes..... gemiddelde maaltijd in een restaurant had een hoog 80's retro gehaltequote:Op zondag 23 september 2012 10:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik geloof je direct.
Nu is de amerikaan in doorsnee ook niet echt een drinker en waardeerder van de betere wijn.
Ik moet zeggen, dat mijn verwachtingen van NZ en dan spec het Zuideiland niet geweldig hoog waren, maar werd zeer positief verrast.quote:Op zondag 23 september 2012 10:39 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
sowieso kan ik niet echt zeggen dat ze hebben verwendt met culinaire hoogstandjes..... gemiddelde maaltijd in een restaurant had een hoog 80's retro gehalte
Proberen.quote:Op zondag 23 september 2012 13:30 schreef kaputwiehund het volgende:
Ik kwam bij het opruimen van de zolder nog 2 flessen wijn tegen die ik ooit eens op de wintersport gekocht heb. (Lagrein van Muri Gries 2007). Zouden die nog een beetje te hachelen zijn. Zolder heeft een gemiddelde temperatuur van 30 graden in de zomer.
Ganzelever!quote:Op maandag 19 november 2012 17:11 schreef Z het volgende:
Ik was laatst op een proeverij waar, als je ook wat kocht, je mee mocht doen met een 'tombola'. Een tafel vol met ingepakt flessen met enkele bijzondere exemplaren (zelfs een Petrus). Je mocht dan 1 fles pakken. Ik had niets bijzonders maar een meisje uit ons gezelfschap pakte er een Chateau D'Yquem 2008 tussenuit!
Wat kunnen we daar het best bij eten Piet? Ganzelever en blauwe kaas?
Om hierop terug te komen, prima vakantie daar gehad en 6 flessen mee terug genomen waarvan 4 verdejo's en 2 rode blends. Had niet verwacht dat dit zulke goede verjedo's zouden zijn. Vol van smaak, fruitig zoals een goede rueda en daarbij heerlijk donkere afdronk van het vulkanische terroir.quote:Op vrijdag 6 juli 2012 10:48 schreef Ferdii het volgende:
Heeft iemand hier ervaring met wijnen van pico? ( eiland van Azoren, Portugal) ga daar over week Of 3 naar toe. Zijn wijngaarden daar die op unesco erfgoed lijst staan.
Erg benieuwd of het te drinken is
nu je het toch over champangne hebt Uniekhoorn..quote:Op zaterdag 29 december 2012 22:59 schreef uniekhoorn het volgende:
O&N, deze prossecco http://www.mibuwijnen.nl/(...)ecco-garganega-.html
Tja.. gewoon omdat ie gratizzzzzzzzzzzz was
Champagne vind ik niet zo lekker dus dit zal wel werken
bedankt Piet...bevestiging van datgene wat ik al vermoeddequote:Op zaterdag 29 december 2012 23:26 schreef Pietverdriet het volgende:
Neem een lekkere droge cava of Riesling Sekt. Veel smaakvoller dan dat veel te dure zure bocht.
Heb veel schuimwijnproeverijen gedaan, iedere keer dezelfde resultaten, als je dubbelblind gaat proeven vinden mensen echte dure champagnes niet lekker.quote:Op zaterdag 29 december 2012 23:30 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
bedankt Piet...bevestiging van datgene wat ik al vermoedde
Ik geeft je groot gelijk wat betreft de champies, veel te duur voor hetgeen wat je krijgt. Als je dan toch de mineralen van de champagne wilt pak dan een cremant de Bourgogne, ben je een derde van de champagneprijs kwijt en kwalitatief een betere wijn.quote:Op zaterdag 29 december 2012 23:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heb veel schuimwijnproeverijen gedaan, iedere keer dezelfde resultaten, als je dubbelblind gaat proeven vinden mensen echte dure champagnes niet lekker.
Ze vinden cavas en rieslingsekt veel lekkerder.
Bij die Cava is het ook nog eens leuk te proeven en te vergelijken.quote:Op zondag 30 december 2012 16:37 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Ik geeft je groot gelijk wat betreft de champies, veel te duur voor hetgeen wat je krijgt. Als je dan toch de mineralen van de champagne wilt pak dan een cremant de Bourgogne, ben je een derde van de champagneprijs kwijt en kwalitatief een betere wijn.
Bij Cavas zit ook een groot verschil in kwaliteit. Enige hoe je hier achter komt is proeven en vergelijken
Zelf open ik dit jaar een cremant de Loire rosé, heerlijk droog en licht fruitige afdronk
Toch ben ik van mening dat je prijs kwaliteit gezien je bubbels beter ergens anders vandaan kan halenquote:Op woensdag 2 januari 2013 17:46 schreef Z het volgende:
Ik ben het maar deels met de champagneklachten eens. Die gaan vooral op voor de grote huizen imho. Ik heb een aantal flessen van kleinere huizen meegenomen uit de Champagne, heerlijk en betaalbaar. Niet zo goedkoop als een Cava, het blijft champagne ...
Zo is ook de prijs van cognac opgedreven omdat het in de VS hip werd.quote:Op woensdag 2 januari 2013 17:49 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Toch ben ik van mening dat je prijs kwaliteit gezien je bubbels beter ergens anders vandaan kan halenZeker van de grote huizen als Moët. De rommel wordt niet met liefde gemaakt, maar is gewoon massa productie met een flink potje voor reclamedoeleinden
Er zit nou eenmaal een dikke marge op de naam Champagne. Iets wat andere streken veel minder kennen.
Zo ook mijn zwager, die was daar eerder op vakantie en had voor de kerst een erg lekkere onbekende meegenomen direct bij de cave vandaan. Maar mij maak je eigenlijk net zo blij met een goede prosecco of cavaquote:Op woensdag 2 januari 2013 17:46 schreef Z het volgende:
Ik ben het maar deels met de champagneklachten eens. Die gaan vooral op voor de grote huizen imho. Ik heb een aantal flessen van kleinere huizen meegenomen uit de Champagne, heerlijk en betaalbaar. Niet zo goedkoop als een Cava, het blijft champagne ...
Dank voor de info, Z!quote:Op zondag 6 januari 2013 20:05 schreef Z het volgende:
Dat kan aan een hoop zaken liggen maar belangrijke redenen waarom een Chateauneuf du Pape dertig euro kost. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de opbrengst per hectare, die ligt bij duurdere wijven vaak fors lager, druiven krijgen zo een meer intense smaak. Daarnaast houtrijping, houten vaten zijn duur en wijn een tijd laten liggen ook. Daarnaast kan de ligging van de wijngaard de prijs opdrijven, de grond kan bepaalde invloeden hebben op de smaak en een unieke grond maakt wijn aantrekkelijk (vraag/aanbod). En niet te vergeten marketing, dat kan de prijs oko nog wel eens opdrijven.
https://www.wijnbeurs.nl/(...)p%E9rieur::2170.htmlquote:Op zondag 20 januari 2013 21:19 schreef Erasmo het volgende:
Hoeft niet Europees te zijn, heb weer wat lege stellingen in de kelder die weer gevuld mogen worden voor de lange termijn.
We zullen nooit echt vrienden worden met onze buren.....quote:The Australian wine industry has hit out at New Zealand's sauvignon blanc, with one Aussie wine-maker labelling popular Kiwi sav "the McDonald's of wines".
Wine Australia last month called for Aussie wine drinkers to "ditch that Sav Blanc from across the Tasman in favour of a top local drop" for Australia Day, while a Sydney Morning Herald article over the weekend featured several winemakers rallying against New Zealand's hugely popular product.
James Agnew, who has a family-run vineyard in NSW's Hunter Valley and is the former chair of the NSW Wine Strategy, told the paper New Zealand's savs are "the McDonald's of wines".
"You can go all over the world but a Big Mac is still a Big Mac," he said.
Sampling a glass of Australia's top selling white wine, an Oyster Bay sauvignon blanc, Hunter Valley wine-maker Bruce Tyrrell told SMH's Rick Feneley it tasted of "passionfruit ... body odour ... cat's pee ... lantana".
Stuart Gregor, from Liquid Ideas PR agency, used to promote Marlborough's Montana and Stoneleigh wines, but now describes Kiwi sav as a "one trick pony", while others in the Australian wine industry interviewed by the SMH labelled New Zealand's savs as "one-dimensional" and "generic".
Their comments, however, may just be sour grapes.
In 2009, New Zealand sauvignon blanc overtook chardonnay as the top selling white wine in Australia, with Kiwi sav now accounting for 39 percent of the white wine sold across the Tasman.
Of the 20 top-selling sauvignon blancs, 17 are from New Zealand, while only three are Australian.
To counter the Kiwi invasion, Wine Australia last year launched Aussie Wine Month, urging Australians to opt for local brands for the month of April.
New Zealand Wine chief executive Philip Gregan is confident Australians will continue to enjoy Kiwi savs.
"New Zealand sauvignon blanc has been incredibly successful over the past two decades. It's been successful because it is very good and it is very distinctive."
Mr Gregan said the negative comments from within the Australian wine industry in the SMH article were "unfortunate".
"That's not the response that we have from most people in the trade in Australia, consumers in Australia and anywhere else. The wine is appreciated for what it is, and it is very, very good," he said.
"I don't know what motivates people - perhaps it is commercial jealousy, I don't know."
Mr Gregan believed demand would continue to grow, not just in Australia, but in newer markets such as China and parts of continental Europe.
"Demand for New Zealand sauvignon blanc continues to grow around the world, that's the reality of the situation," he said.
"We haven't seen anything to indicate that the love affair with Marlborough sauvignon blanc is declining in any way."
In zo'n grote parfumfles zeker. Nee, cognac is sowieso al te duur voor wat ze leveren, en zeker die designershit. Puur marketing.quote:Op vrijdag 5 april 2013 18:57 schreef Erasmo het volgende:
Ok geen wijn maar ik kan redelijk goedkoop aan een fles Hine Mariage kopen... Doen?
hier langzamerhand weer aan het rondkijken op het internet voor wit voor de komende zomermaanden.quote:Op dinsdag 10 september 2013 22:22 schreef Ferdii het volgende:
Nee, ben nogveel aan het genieten met wit, heb een verassende wit gevonden, combi van 55% sauv blanc, 30% vionier en 15% gewutztraminerheerlijke wijn
Rood komt in november/december wel weer
Je hebt nog steeds een adresje te gaanquote:Op dinsdag 10 september 2013 22:23 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
hier langzamerhand weer aan het rondkijken op het internet voor wit voor de komende zomermaanden.
Maar op dit moment wordt de NZ'se internetmarkt gebombardeerd met goedkope Franse (rode) wijnen
hahaha, dat is waar Piet, maar dat lijkt er wel niet van te komen!quote:Op dinsdag 10 september 2013 22:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je hebt nog steeds een adresje te gaan
Ik gun het deze kleine wijnboer erg, vandaar, hij maakt heerlijke wijn en is geen grote industriele producentquote:Op dinsdag 10 september 2013 22:33 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
hahaha, dat is waar Piet, maar dat lijkt er wel niet van te komen!
Er wordt ongetwijfeld goede wijn gemaakt in Frankrijk, maar ook heel veel baggerquote:Op dinsdag 10 september 2013 22:32 schreef rechtsedirecte het volgende:
voorbeeldje van wat er hier, vanuit Frankrijk op de markt gezet wordt:
http://www.blackmarket.co.nz/c/37/New-Releases/
IDD,quote:Op woensdag 11 september 2013 20:19 schreef rechtsedirecte het volgende:
tussen de regels doorlezend zeg jij: "dat zou ik zelf niet bestellen"?
dat vermoeden had ik al een beetje....quote:
Generiek zeggen dat franse wijn lekker is, is onzinquote:Op woensdag 11 september 2013 21:47 schreef Z het volgende:
Omdat ze lekker zijn. Tenminste, als ze geen rommel naar NZ gestuurd hebben.
Generiek zeggen dat dat niet zo is, is ook onzin.quote:Op woensdag 11 september 2013 22:28 schreef Pietverdriet het volgende:
Generiek zeggen dat franse wijn lekker is, is o
Inderdaad! Bramito koopt alleen Spaans.quote:Op woensdag 11 september 2013 21:29 schreef Pietverdriet het volgende:
Maar waarom zou je Franse wijnen kopen als bij jou om de hoek uitstekende wijnen worden gemaakt?
En toch sta je er van te kijken hoeveel mensen dat bocht kopen omdat ze dat nou eenmaal lekker vindenquote:Op woensdag 11 september 2013 22:40 schreef Z het volgende:
[..]
Generiek zeggen dat dat niet zo is, is ook onzin.
En Chenet is geen wijn.
Het weer. Te nat en te koud in de lente en begin zomer. Ze zijn daardoor ook bijna een maand later met oogsten.quote:
Ach, hoe slecht een regio/land ook is, er is altijd wel wat goeds te vinden. Ik hou niet van California wine, maar als ik een Mt Veeder zie, dan zeg ik geen nee. Het hangt er ook maar van af wat er geimporteerd wordt. De Nieuw Zeeland wijnen die ik hier (USA) vind zijn bijna allemaal bocht, maar dat zegt generiek natuurlijk niets over NZ wijnen.quote:Op zondag 9 maart 2014 13:54 schreef Ferdii het volgende:
Typisch roepen dat je zuid Afrikanen niks vind, maar dan toch een zuid Afrikaanse rosé inslaan
Aaldering zou ik zeker even langs gaan, die hebben een niet hout gelagerde Pinotage (Lady M) die echt helemaal geweldig is.quote:Op donderdag 6 maart 2014 21:46 schreef Blik het volgende:
Ik ga naar Zuid-Afrika in april
Nog suggesties voor goede wijnhuizen die we moeten bezoeken, wijnen die we moeten proeven/drinken?
Groot Constantia in de buurt van Kaapstad is de oudste wijngaard van Zuid Afrika. Je kunt daar een rondleiding doen.quote:Op donderdag 6 maart 2014 21:46 schreef Blik het volgende:
Ik ga naar Zuid-Afrika in april
Nog suggesties voor goede wijnhuizen die we moeten bezoeken, wijnen die we moeten proeven/drinken?
Wij hebben recent een lekkere Pinot Noir uit Transsylvanië (Roemenië) gekocht, telt dat als verrassend?quote:Op zondag 9 maart 2014 23:10 schreef Ferdii het volgende:
Iemand hier nog verassingen gedronken uit niet bekende wijngebieden?ik vind vaak de verassing uit een totAal onbekend wijnland/regio vele maken leuker dan een bekende wijn streek
Bv. heerlijke wijn gedronken van pico. (Eilandje van de Azoren) mooie donkere verdejos met een donker terroir en zacht tropisch fruit. Goddelijke combi
Ook nog steeds op zoek naar degelijke wijn uit landen als Brazilië, Turkije of andere landen uit Afrika dan zuid Afrika
Thanks, we zitten ook 2 nachten in Stellenbosch in het Lovane Wine Estate.quote:Op maandag 10 maart 2014 10:38 schreef utrecht1970 het volgende:
[..]
Groot Constantia in de buurt van Kaapstad is de oudste wijngaard van Zuid Afrika. Je kunt daar een rondleiding doen.
Stellenbosch is een mooit gebied met mooie wijngaarden. Je kunt een fiets huren en wat boerderijen afgaan. In stellenbosch zelf kun je bij de bergkelder een rondleiding krijgen
Pinotage is natuurlijk de zuid afrikaanse wijn, met een lekkere braai met vlees, is dit een ideale combi
Die zit op een paar km afstand van onze overnachtingsplek, dus daar gaan we zeker even langsquote:Op zondag 9 maart 2014 22:21 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Aaldering zou ik zeker even langs gaan, die hebben een niet hout gelagerde Pinotage (Lady M) die echt helemaal geweldig is.Is een Nederlander die na zijn fortuin te hebben gemaakt in Nederland met een horeca-groothandel, nu daar met wijn maken is begonnen een paar jaar geleden. Voor wat het waard is, zijn wijnen worden ook geschonken bij de Lindenhof (**) in Giethoorn.
Meer info por favor.quote:Op maandag 10 maart 2014 09:54 schreef Z het volgende:
Alicante! Rood, niet te veel alcohol (max 13%) en erg lekker. En van mij totaal onbekende druiven.
Ik vind het vaak een hit or miss met dat soort natural wines, zelfs van de zelfde wijnboer. Ik heb goede wijnen gehad van Jean Bourdy (Frankrijk) of Frank Cornelisson (Italy), maar ook een paar witte/rose waarvan ik niet wist of het appel-cider of wijn was (een Nieuw Zeelandse wijn waarvan de naam me ontschoten is)quote:Op maandag 17 maart 2014 19:54 schreef Z het volgende:
These are wines made from organic grapes, fermented with native yeasts, with zero to minimal levels of SO2 added prior to bottling.
Ziet er goed uit, helaas net iets te ver weg voor mij. Ik koop af en toe bij Chambers street wines met goed bio-wijnen (als het niet te warm is om te versturen, ik woon in Florida) en bij Garagiste, een "mailing list" met obscure wijnen, soms erg goed, maar soms...quote:Op maandag 17 maart 2014 22:02 schreef Z het volgende:
Ik koop bio wijnen meestal bij Vleck, dat is een autoriteit op dat gebied. Kwaliteit is constant bij de producenten die hij verkoopt. Bij de uber bio-boeren, die alles de vrije loop laten gaan, is kwaliteit niet te garanderen.
http://vleck.nl/
Furst von Metternich heeft naast zijn voortreffelijke Riesling Sekt ook een chardonnay sekt, bij trinkgut en bij een paar supermarkten deze week in de aanbieding voor 5,95quote:Op maandag 14 april 2014 18:37 schreef Bayswater het volgende:
Feestdagen komen er weer aan, ben eigenlijk op zoek naar goede Chardonays. Iemand tips?
De rode worden weer de Luis Felipe Edwards Carmenere Gran Reserva en de Barolo Fontanafredda.
Dan moet ik hem toevallig tegenkomen want kan hem zo snel niet vinden in Nederlandse winkels online.quote:Op maandag 14 april 2014 18:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Furst von Metternich heeft naast zijn voortreffelijke Riesling Sekt ook een chardonnay sekt, bij trinkgut en bij een paar supermarkten deze week in de aanbieding voor 5,95
Goed te drinken!
Dat wist ik niet. Dat onderschrijft het bijzondere assortiment van Vleck. Als ik wat anders uit Allicante tegenkom, post ik het hier.quote:Op maandag 14 april 2014 22:59 schreef Bramito het volgende:
[..]
3200 flessen? Daar moet je dan ook net tegenaan lopen.
Eentje voor warm weer (weersvoorspelling is goed), fruitig, fris een klein beetje droog en mag niet in de buurt komen van Sauvignon Blanc.quote:Op maandag 14 april 2014 23:08 schreef Ferdii het volgende:
Chardonnay is zoveel mee mogelijk. Van erg droog mineralig tot aan vol vet en rokerig. Wat voor iets zoek je? Moet het ergens bij passen?
Al een tijdje, Barolo's en andere mooie italianen en heb chateau tulipe de la garde als huiswijn.quote:Op woensdag 20 augustus 2014 21:58 schreef rechtsedirecte het volgende:
iemand al bezig met het aanleggen voor een mooie "rode" wintercollectie?
Maar die leg je aan voor "later" en niet voor de winter.quote:Op woensdag 17 september 2014 15:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Al een tijdje, Barolo's en andere mooie italianen en heb chateau tulipe de la garde als huiswijn.
Wil je veel boter en hout? Haal dan Bernardus chardonnay, te koop bij diverse groothandelsquote:Op woensdag 17 september 2014 15:28 schreef jack4ya het volgende:
Ik zoek een 'bombastische boterige/romige wijn'...
sorry voor de liederlijke omschrijving, maar wellicht helpt het.
Groothandel of supermarkt (landelijk) en niet al te gek.
Verder nog de Mount Riley Sauvignon Blanc en de Ormond Chardonnay, iemand een idee, welke bekende groothandel? (vermoed ik).
Tipje van mij: Nugan Chardonnay bij de G&G voor 5,... ownee, inmiddels 6.
En een bekende denk ik de Mount Vernon en Clearwater Coves en Whales tales.
Toevallig vorige week aantal ripasso gekochtquote:Op woensdag 20 augustus 2014 21:58 schreef rechtsedirecte het volgende:
iemand al bezig met het aanleggen voor een mooie "rode" wintercollectie?
Jaa! Lekker! Die ken ik...quote:Op woensdag 17 september 2014 23:05 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Wil je veel boter en hout? Haal dan Bernardus chardonnay, te koop bij diverse groothandels
Ik zou de 300 euro aan wijn uitgeven, koop je toch 10 mooie flessen voor.quote:Op woensdag 7 januari 2015 19:57 schreef stavromulabeta het volgende:
Zo, gezien de datum laatste post is er niet veel wijn tijdens de feestdagen gedronken![]()
Heeft er iemand ervaring met le nez du vin?
[ afbeelding ]
Ik probeer me momenteel te overtuigen dat 300 euro voor zo'n doos een betere investering is dan 20 flessen mooie wijn+een collectie geurmonsters uit de AGF-afdeling van de supermarkt..
Maar het lukt me nog niet helemaal om rationele argumenten te bedenken.
Dit ja, kan je wel wat moois van halenquote:Op woensdag 7 januari 2015 20:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik zou de 300 euro aan wijn uitgeven, koop je toch 10 mooie flessen voor.
minimaal 15 flessen zelfs. Noem me een pauper, maar voor mij is er genoeg moois te ondekken rond de 15 en 20 euroquote:Op woensdag 7 januari 2015 20:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik zou de 300 euro aan wijn uitgeven, koop je toch 10 mooie flessen voor.
Ergens zie ik wel een waarde in zo'n set, maar voor de gemiddelde wijndrinker is het onzin. Uit een online review over deze setquote:Op woensdag 7 januari 2015 19:57 schreef stavromulabeta het volgende:
Maar het lukt me nog niet helemaal om rationele argumenten te bedenken.
Als je dat belangrijk vindt, direct de set kopen. Anders gewoon 10 goede flessen kopen, pak wat fruit/leer/tabak/etc en vergelijk met een paar open glazen, veel ruiken en aantekeningen maken. Bij voorkeur met een paar gelijkgestemde/proefde anderen. (dat zou ik doenquote:You can only find strawberry in maybe three or four grape varietals, but raspberry is in almost every red wine. If you think it’s strawberry and it’s really raspberry, you could be making a huge mistake.
Ooit eens op een oud baantje er aan mogen snuffelen. Leuk maar ik was toen niet erg bezig met wijn proeven. Denk dat ik er nu wel wat meer aan zou hebben aangezien ik erg slecht ben in geuren te herkennen (ik werk zelf in een slijterij).quote:Op woensdag 7 januari 2015 19:57 schreef stavromulabeta het volgende:
Zo, gezien de datum laatste post is er niet veel wijn tijdens de feestdagen gedronken![]()
Heeft er iemand ervaring met le nez du vin?
[ afbeelding ]
Ik probeer me momenteel te overtuigen dat 300 euro voor zo'n doos een betere investering is dan 20 flessen mooie wijn+een collectie geurmonsters uit de AGF-afdeling van de supermarkt..
Maar het lukt me nog niet helemaal om rationele argumenten te bedenken.
Dat doe ik al met enige regelmaat met whiskyproeven. Bij wijn is het meestal tot 1 ander beperkt, die het ook liever drinkt dan analyseerd. Dus het echte wijnproeven is meestal aan mijzelf voorbehouden.quote:Op woensdag 7 januari 2015 20:24 schreef devzero het volgende:
[..]
Ergens zie ik wel een waarde in zo'n set, maar voor de gemiddelde wijndrinker is het onzin. Uit een online review over deze set
[..]
Als je dat belangrijk vindt, direct de set kopen. Anders gewoon 10 goede flessen kopen, pak wat fruit/leer/tabak/etc en vergelijk met een paar open glazen, veel ruiken en aantekeningen maken. Bij voorkeur met een paar gelijkgestemde/proefde anderen. (dat zou ik doen)
Jij bent dus zo'n persoon die het verschil tussen aardbeien en frambozen in een wijn niet zou herkennen. Geeft niet, we kunnen niet allemaal experts zijn.quote:Op woensdag 7 januari 2015 21:01 schreef Z het volgende:
Ik heb weleens aan die flesjes geroken, is heel leuk en leerzaam maar wat heb je er aan? Ik zou lekker voor 300 euro wijn kopen.
Update: Ik heb hem toch maar gekocht. Tot nu toe ben ik er erg blij mee. Ik merk wel dat ik de meeste geuren wel ken (nou ja, op haagdoorn of zwartebessenknoppen na), maar dat het me wel help met het blind associëren van geuren zonder er een echt stuk fruit/chocola/geroosterde walnoot naast te zien. Ofwel: een erg leuk speeltje voor mensen met teveel geld, zoals ikquote:Op woensdag 7 januari 2015 19:57 schreef stavromulabeta het volgende:
Zo, gezien de datum laatste post is er niet veel wijn tijdens de feestdagen gedronken![]()
Heeft er iemand ervaring met le nez du vin?
[ afbeelding ]
Ik probeer me momenteel te overtuigen dat 300 euro voor zo'n doos een betere investering is dan 20 flessen mooie wijn+een collectie geurmonsters uit de AGF-afdeling van de supermarkt..
Maar het lukt me nog niet helemaal om rationele argumenten te bedenken.
Interessant. Ben over een paar weken in Alicante. Zal eens rondkijken daar.quote:
Weet je zeker dat dat niets met je ex te maken heeft?quote:Op maandag 30 maart 2015 16:45 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Interessant. Ben over een paar weken in Alicante. Zal eens rondkijken daar.
De vader van mijn Spaanse ex verbouwde daar in de buurt zijn wijnen (ik vond het niet echt geweldig spul), dus mij benieuwen..
Ik vond het toen al bocht. Misschien daarom ex?quote:Op maandag 30 maart 2015 16:46 schreef Z het volgende:
Weet je zeker dat dat niets met je ex te maken heeft?
Een Sticky zoals jullie in NZ dat noemen dus.quote:Op maandag 17 augustus 2015 11:56 schreef rechtsedirecte het volgende:
Omdat aanpassen op mijn mobiel lastig gaat...
Mondillo 2014 Nina – Late Harvest Riesling
"…delicate and finely concentrated with subtly luscious aromas of lime fruit, white and yellow florals, honeysuckle and nuances of savoury apple… sweet to taste…elegant and fine core of limes, marmalade, honey…beautifully gentle, sweet late harvest Riesling. Serve as an aperitif, with fruit desserts and soft cheeses over the next 5+ years.”
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |