Wie maakt er een mooie OP?quote:Hier en daar duiken er af en toe topics op over wijn hier in CUL.
Laten we proberen om al deze topics te bundelen in het grote wijntopic.
Vraag je je af wat voor wijn bijv. bij welk gerecht zou passen of wil je ons mee laten beleven in een prachtige fles rode wijn waar je gisteravond van genoten hebt...plaats het hier.
Voor de Fok!kers die werkelijk niets van wijn weten maar er maar al te graag iets over willen leren, hierbij een wiki link over wijn
Verder zijn er Fok!kers onder ons met een behoorlijke kennis van wijn die je graag wegwijs maken en je aan de hand nemen op de ontdekkingstocht door de wondere wereld van wijn.
Maar natuurlijk valt er nog zo veel meer te genieten met wijn uit alle uithoeken van de wereld
Kortom, wijnliefhebbers verenig u en barst maar los..
En ik denk dat hij spot on is....geen "fruit bomb" Sauvignon Blanc zoals ik die ken uit de Marlborough Regio maar een wjin die je direkt raakt met de rake smaak van tomatenblad en paprika...kortom een heerlijke "kruidige" Sauv.quote:"An excellent example of Sauvignon Blanc form the Awatere Valley in a good vintage. Strong mineral, tomato leaf and green capsicum flavours contrast with a hint of exotic passion fruit. This vibrant wine is underpinned with juicy acidity"
Interessant, even onthouden. Ik lees dat Awatere een sub-region van the Malborough regio is. Ik ben alleen bang, dat die wijnen moeilijk te vinden zullen zijn hier.quote:Op zaterdag 26 november 2011 08:54 schreef rechtsedirecte het volgende:
En ik denk dat hij spot on is....geen "fruit bomb" Sauvignon Blanc zoals ik die ken uit de Marlborough Regio maar een wjin die je direkt raakt met de rake smaak van tomatenblad en paprika...kortom een heerlijke "kruidige" Sauv.
dit bedoel ik dus...voor deze leuke verzoeken zoals die van Maisan is dit forum voor bedoeltquote:
Hartstikke tof!quote:
Ga je richtingen geven, niet die en die fles van dat jaar,.quote:Op maandag 28 november 2011 22:50 schreef Miasan het volgende:
[..]
Hartstikke tof!
Ik zal het menu op een rijtje zetten en dan stuur ik je een PM.
Heb je hem ook al geproefd?quote:Op maandag 5 december 2011 12:17 schreef nielsgeode het volgende:
Nu bij de Lidl een échte aanrader: Chateau Chevalier de Rauzan-Gassies 2007. De tweede wijn van een 2e cru Margaux (dat is dus de tweede wijn van Chateau Rauzan-Gaussies) voor slechts 14,99 de fles (H)
Ik heb 18 flessen ingeslagen
Ik heb hier in het vorige topic al eens over gepost.quote:Grove Mill Grand Reserve Riesling 2010
Ik geloof dat Piet een beetje druk is dus als er andere mensen zijn die ook een poging willen wagen hoor ik het graag.quote:Op maandag 28 november 2011 21:04 schreef Miasan het volgende:
Voor een kerstdiner van een vereniging ben ik op zoek naar goede wijncombinaties met ons menu... is er iemand hier die mij via PM wil helpen hiermee?Ik wil het menu namelijk niet op internet zetten, want het moet geheim blijven.
Ga je er alleen me koken, of ook het restant van de wijn bij het gerecht zelf opdrinken? En wat noem je niet te duur?quote:Op woensdag 7 december 2011 09:26 schreef FigureBirdStars het volgende:
Waar moet ik opletten bij het uitzoeken van een wijn voor een rode wijn saus? Iemand aanraders, liefst niet te duur?
De rest drink ik op, maar niet perse bij het gerecht zelf. Het gaat mij er echt om om een goede saus te maken. Liefst minder dan 10 euro.quote:Op woensdag 7 december 2011 09:27 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Ga je er alleen me koken, of ook het restant van de wijn bij het gerecht zelf opdrinken? En wat noem je niet te duur?
Je hebt inmiddels een antwoordquote:Op maandag 5 december 2011 20:24 schreef Miasan het volgende:
[..]
Ik geloof dat Piet een beetje druk is dus als er andere mensen zijn die ook een poging willen wagen hoor ik het graag.![]()
La Mingaquote:Op zaterdag 26 november 2011 18:10 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Een Carmenere. Welke Carmenere dat dan wordt zien we te zijner tijd wel.
Je koopt 18 flessen a 15 euro zonder te proeven?quote:Op donderdag 8 december 2011 13:43 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Ik zelf niet maar een betrouwbare bron wel
Ja. Maar ik weet precies wat ik kan verwachten en ik weet precies wat ik lekker vindt dus dat gaat goed in dit specifieke geval. Dat doe ik natuurlijk niet zomaar.quote:Op donderdag 8 december 2011 13:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je koopt 18 flessen a 15 euro zonder te proeven?
Mhh, ik zou echt eerst 1 fles kopen, open trekken, laten luchten en dan proeven voordat ik 270 euro uitgeef aan wijn van de Lidl.quote:Op donderdag 8 december 2011 13:45 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Ja. Maar ik weet precies wat ik kan verwachten en ik weet precies wat ik lekker vindt dus dat gaat goed in dit specifieke geval. Dat doe ik natuurlijk niet zomaar.
Het is op advies van de verkoper de Nuevo Mundo Carmenere geworden.quote:
Binnenkort laat ik weten hoe t isquote:Op donderdag 8 december 2011 13:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Mhh, ik zou echt eerst 1 fles kopen, open trekken, laten luchten en dan proeven voordat ik 270 euro uitgeef aan wijn van de Lidl.
Dit dus, die zelf uitgeroepen "super-tuscan's' van de Lidl waren echt 10 euro te duur. 15 euro voor een sangiovese-merlot of syrah blend van een coöperatie gaat helemaal nergens over. De priorat van 4,99 is daarentegen weer niet gek.quote:Op donderdag 8 december 2011 13:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Mhh, ik zou echt eerst 1 fles kopen, open trekken, laten luchten en dan proeven voordat ik 270 euro uitgeef aan wijn van de Lidl.
Koop een paar doosjes van verschillende rode wijnen van Antinoriquote:Op zondag 18 december 2011 16:53 schreef Erasmo het volgende:
De wijnstelling in mijn kelder begint weer angstwekkend leeg te raken dus ik ben op zoek naar wat aardig geprijsde wijnen om af te rijpen. Probleem is dat ik niet bedreven ben in het selecteren van wijnen die alleen maar lekkerder worden, heeft iemand hier nog suggesties?
de echte liefhebbers weten juist de pareltjes bij de Lidl te ontdekken...dat ene doosje voor een spotprijs wat juist een prachtwijn blijkt te zijn.quote:Op zondag 18 december 2011 18:48 schreef Quantic het volgende:
Ik vind erg jammer dat het in dit topic bijna alleen maar over lidl wijnen gaat.. Ik had wel wat meer liefhebbers verwacht die op zoek zijn naar die pareltjes ipv die massa troep
En helaas heb ik meer teleurstellingen van 50-60 euro de fles bij de slijter dan van 10-15 euro de fles bij de Aldiquote:Op zondag 18 december 2011 18:54 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
de echte liefhebbers weten juist de pareltjes bij de Lidl te ontdekken...dat ene doosje voor een spotprijs wat juist een prachtwijn blijkt te zijn.
Een dure fles van 50 euro bij de slijter halen is niet zo moeilijk, het kaf van het koren weten te scheiden wel...
Ik hoop dat het potentiele ondertussen is uitgekomen is en deze Riesling 6 jaar later alleen maar beter is geworden.quote:Medium/dry Riesling with plenty of weight and concentration. Lemon, lime and mineral salts. Soft-textured. Has potential.
Ik weet niet of je een droge Riesling ook kan bewaren maar de tijd zal het leren.quote:Dry Riesling with a strong, almost salty mineral influence. Fairly austere at this stage although the wine’s acidity is perfectly in balance with alcohol. Harmonious and integrated wine that lacks a little flavour.
ik heb het hier ook nog nooit bij de slijter zien liggen Piet, alhoewel ik daar niet al te veel kom en ik 90% van mijn wijn online koopquote:Op maandag 19 december 2011 19:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Wat mij verbaasde in NZ dat niemand schuimwijn maakte van Riesling, terwijl het nu juist zo lekker is van Riesling.
Ik durf het bijna niet te vragen, maar ben je nu al bij remarkable langgewenst?quote:Op maandag 19 december 2011 19:36 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
ik heb het hier ook nog nooit bij de slijter zien liggen Piet, alhoewel ik daar niet al te veel kom en ik 90% van mijn wijn online koop
Lekker spul is dat inderdaad.quote:Op maandag 19 december 2011 19:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Wat mij verbaasde in NZ dat niemand schuimwijn maakte van Riesling, terwijl het nu juist zo lekker is van Riesling.
ja, toevallig afgelopen zondag maar ze waren gesloten....quote:Op maandag 19 december 2011 19:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik durf het bijna niet te vragen, maar ben je nu al bij remarkable langgewenst?
Darnquote:Op maandag 19 december 2011 21:11 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
ja, toevallig afgelopen zondag maar ze waren gesloten....
Bedankt voor de tip, heb een doos Barolo aangeschaft. Op het etiket staat ook dat je de wijn nog 10 jaar kan na rijpen, voor het eerst dat ik dat op een fles zie staan maar dat mag van mij wel vakerquote:Op zondag 18 december 2011 18:18 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Koop een paar doosjes van verschillende rode wijnen van Antinori
http://www.deliwijn.nl/deliwijn-producenten/antinori.html
Val je je zeker geen buil aan.
Ik koop zelf altijd de kerstwijnen van de aldi (Barolo, Chianti Classico), zitten zo tussen de 9 en 20 euro, koop dan daar een paar doosjes van.
Laat me raden, jij bent zeker van mening dat de kwaliteit evenredig is aan de prijs?quote:Op zondag 18 december 2011 18:48 schreef Quantic het volgende:
Ik vind erg jammer dat het in dit topic bijna alleen maar over lidl wijnen gaat.. Ik had wel wat meer liefhebbers verwacht die op zoek zijn naar die pareltjes ipv die massa troep
Nee hoor helemaal niet, maar ik bestel zelf mijn wijnen uit Italie en Spanje door te zoeken naar mooie wijngaarden en daar ter plekke wat op te kopen. We hebben het hier over flessen tussen de 10 en 20 euro. Ik had gewoon gehoopt dat er wat meer mensen zijn die dat doen of via andere plekken aan mooie wijnen komen ipv dat ze de lidl ingaan en hier en daar een paar partijen kistjes mee rausenquote:Op maandag 19 december 2011 22:16 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Bedankt voor de tip, heb een doos Barolo aangeschaft. Op het etiket staat ook dat je de wijn nog 10 jaar kan na rijpen, voor het eerst dat ik dat op een fles zie staan maar dat mag van mij wel vakerChianti Classico stond er helaas niet, maar Chateau La Baronnie en Vacqueyras zijn ook wel interessant als ik een beetje rondkijk op het internet.
[..]
Laat me raden, jij bent zeker van mening dat de kwaliteit evenredig is aan de prijs?
ik koop zoals eerder gezegd bijna al mijn wijn via het internet, en dan voornamelijk NZ'se wijn.quote:Op maandag 19 december 2011 23:15 schreef Quantic het volgende:
[..]
Nee hoor helemaal niet, maar ik bestel zelf mijn wijnen uit Italie en Spanje door te zoeken naar mooie wijngaarden en daar ter plekke wat op te kopen. We hebben het hier over flessen tussen de 10 en 20 euro. Ik had gewoon gehoopt dat er wat meer mensen zijn die dat doen of via andere plekken aan mooie wijnen komen ipv dat ze de lidl ingaan en hier en daar een paar partijen kistjes mee rausen
Parels kan je opvissen in elk water zullen we maar zeggen. Wij kopen zowel wijnen van >75 euro bij wijnhandelaren als van 3 euro bij de Lidl of AH. En niet iedereen kan/wil veel geld en moeite steken in het kopen van een bepaalde wijn, dus dan is die aanraden op een vraag hier in het topic compleet zinloos.quote:Op zondag 18 december 2011 18:48 schreef Quantic het volgende:
Ik vind erg jammer dat het in dit topic bijna alleen maar over lidl wijnen gaat.. Ik had wel wat meer liefhebbers verwacht die op zoek zijn naar die pareltjes ipv die massa troep
Zalm --> Witte Bordeauxquote:Op vrijdag 23 december 2011 12:10 schreef minilot het volgende:
Spoed-advies nodig van wijnkenners!
Wat voor soort wijnen moet ik eens gaan zoeken bij gerechten met de volgende smaken:
- Wilde zalm + ei + kappertjes + zure room + rode ui (voorgerecht)
- Grove mosterd, room, uien, knoflook (soepje)
Dessertwijn:
- Pure chocolade, chili, gember, sinaasappel
Ik ga over twee uur boodschappen doen. Help!![]()
#wijnn00b
Kom je nog bij een speciale supermarkt/slijterijketen in de buurt, of zoek je meer generiek advies?quote:Op vrijdag 23 december 2011 12:10 schreef minilot het volgende:
Spoed-advies nodig van wijnkenners!
Wat voor soort wijnen moet ik eens gaan zoeken bij gerechten met de volgende smaken:
- Wilde zalm + ei + kappertjes + zure room + rode ui (voorgerecht)
- Grove mosterd, room, uien, knoflook (soepje)
Dessertwijn:
- Pure chocolade, chili, gember, sinaasappel
Ik ga over twee uur boodschappen doen. Help!![]()
#wijnn00b
Ik kan overal nog naartoe vanmiddag, dus dat scheelt. Ik wip sowieso langs ene Hanos en een Sligro.quote:Op vrijdag 23 december 2011 12:34 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Kom je nog bij een speciale supermarkt/slijterijketen in de buurt, of zoek je meer generiek advies?
Champagne. Een uitstekende suggestie.quote:Op vrijdag 23 december 2011 12:34 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Kom je nog bij een speciale supermarkt/slijterijketen in de buurt, of zoek je meer generiek advies?
Ik zou bij de vis denken aan een Chenin-blanc, of een Champagne om het lekker feestelijk te maken.
Bij de soep kan een Riesling mooi.
Dessert zou ik idd denken aan een Banyuls, of de Nederburg dessert-wijn die de AH op dit moment voert.
Ik had er even bij moeten vermelden.. Een half uur eerder is er al een aperetiefje van wildham met een meloen-bellini (cava + zoete puree van honingmeloen). Niet meteen daarna weer bubbels dusquote:
Een mooie Cava zou ook mooi gaan bij de wat vettere zalm schiet me ineens te binnen.quote:
Schenk je die bubbels ook bij die wildham?quote:Op vrijdag 23 december 2011 12:42 schreef minilot het volgende:
[..]
Ik had er even bij moeten vermelden.. Een half uur eerder is er al een aperetiefje van wildham met een meloen-bellini (cava + zoete puree van honingmeloen). Niet meteen daarna weer bubbels dus
Yup, dat zeg ik, bij de wildham hoort een meloenbellini en die bestaat uit cava en meloenquote:Op vrijdag 23 december 2011 12:43 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Schenk je die bubbels ook bij die wildham?
Het kon toch ook zijn dat je iets roods drinkt bij die ham, en bubbels in de bellini verwerkt?quote:Op vrijdag 23 december 2011 12:44 schreef minilot het volgende:
[..]
Yup, dat zeg ik, bij de wildham hoort een meloenbellini en die bestaat uit cava en meloen
Dat doe ik regelmatig. Met een paar vrienden die ook liefhebbers zijn ga ik naar een bepaalde streek in Frankrijk, zoek daar een paar goede wijnboeren op en bezoek goede lokale restaurants. En in dit topic vraag ik om tips. Binnenkort dus naar Loire, en dan meer specifiek in de buurt van Chinon.quote:Op maandag 19 december 2011 23:15 schreef Quantic het volgende:
Nee hoor helemaal niet, maar ik bestel zelf mijn wijnen uit Italie en Spanje door te zoeken naar mooie wijngaarden en daar ter plekke wat op te kopen. We hebben het hier over flessen tussen de 10 en 20 euro. Ik had gewoon gehoopt dat er wat meer mensen zijn die dat doen of via andere plekken aan mooie wijnen komen ipv dat ze de lidl ingaan en hier en daar een paar partijen kistjes mee rausen
Bij de wilde zalm een chablis of puligny montrachet, mooi fris, zuren die combineren met de zure room en redelijk wat kracht om tegen de vette zalm op te boxenquote:Op vrijdag 23 december 2011 12:10 schreef minilot het volgende:
Spoed-advies nodig van wijnkenners!
Wat voor soort wijnen moet ik eens gaan zoeken bij gerechten met de volgende smaken:
- Wilde zalm + ei + kappertjes + zure room + rode ui (voorgerecht)
- Grove mosterd, room, uien, knoflook (soepje)
Dessertwijn:
- Pure chocolade, chili, gember, sinaasappel
Ik ga over twee uur boodschappen doen. Help!![]()
#wijnn00b
quote:Recioto: Ook gemaakt in Valpolicella met de druiven Corvina, Corvinone en Rondinella. Ook hier worden de druiven gelegd op rieten matten. De wetgeving schrijft voor dat recioto precies 1 maand na de amarone geperst mag worden, en dus edele rot ( botrytis ) plaatsvindt, wat het zoetere karakter van deze volle rode wijn bepaald. Recioto en amarone zijn uniek in geur en smaak en met niets vergelijkbaar.
De barolo van de Makro is ook gewoon slecht, kan ook niet voor 8 euro...quote:Op vrijdag 23 december 2011 20:12 schreef Perrin het volgende:
Had van de week bij de Makro hun Barolo geproefd, die was me wat te eikenhoutig. In plaats daarvan maar een Rioja genomen.
Morgen bij het voorgerecht (krab/kreeftcocktail) een Sancerre uit 2008 en bij het hoofdgerecht (hert in portsaus) een Rioja reserva uit 2006.
dat gaat een feestje wordenquote:Op vrijdag 23 december 2011 20:05 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb drie flessen Barolo uit 2002 uit de kelder gehaald voor het kerstdiner, vooraf een Rieslingsekt, bij hoofdgerecht de Barolo en bij dessert waarschijnlijk een madeira of een vin santo.
De elegante robijnen kleur, beetje stroperig.. Maar wel reteduurquote:Op vrijdag 23 december 2011 22:49 schreef komrad het volgende:
[..]
dat gaat een feestje worden
enne: de geur als je de brunello decanteert
Baroloquote:
Makro ;-) zit ook in Groningen :-)quote:Op vrijdag 30 december 2011 18:31 schreef 3Dino het volgende:
Waarom kan ik hier in Groningen nergens rode lambrusco wijn vinden? Heb bij o.a. bij de AH en de jumbo goed zitten kijken, niet kunnen vinden. Iemand tips waar dit te vinden is (niet al te duur, dus niet bij de slijterij maar bij de supermarkt)?
ook heel erg naarquote:Op vrijdag 30 december 2011 19:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Barolo
Hij was heerlijk, de gasten waren zeer onder de indruk.
Dat bedoel ik ja ;-)quote:Op vrijdag 30 december 2011 20:38 schreef Z het volgende:
[..]
Dessertwijn ja, erg lekker bij de Stilton.
Heb helaas niet zo'n pasje daarvoorquote:Op vrijdag 30 december 2011 20:24 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Makro ;-) zit ook in Groningen :-)
Well... the lack of flavour has disappeared over 6 year of storage...quote:Dry Riesling with a strong, almost salty mineral influence. Fairly austere at this stage although the wine’s acidity is perfectly in balance with alcohol. Harmonious and integrated wine that lacks a little flavour.
Nee hoor. Niets clichéquote:Op zaterdag 7 januari 2012 08:32 schreef rechtsedirecte het volgende:
Ik drink op dit moment een Riesling die alle cliches over het bewaren van witte wijn omver haalt..een droge Riesling uit 2006 van Amisfield
Mee eens. Een goede riesling kan jaren liggen. En ook een goede witte burgundy (chardonnay) kan best wel wat jaartjes hebben. Maar dan heb je het ook niet over "bloemige" wijntjes. De viooltjes en lavendel van een californische chardonnay zullen na een paar jaar wel verweekt zijn, maar zelfs uit californie komen uitzonderingen: Mayacamas maakt erg lekkere bewaar chardonnays (ik heb nog 1 uit 2003 liggen).quote:Niet mee eens? graag jullie onderbouwde argumenten en suggesties...dit is een topic om van elkaar te leren en samen van wijn te genieten
Of hij nog drinkbaar is ligt vooral aan hoe hij bewaard is.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 16:09 schreef Meursault het volgende:
Kan iemand mij vertellen of deze wijn nog drinkbaar is?
Volnay 1er Cru - 1990
Les Robardelles
Appellation Controlée
Mis en bouteille a propriété a Volnay
Pierre Schwab
Négociant a Beaune, Cote-D'Or, France
_________________________
Ik heb de fles gekregen en daarbij werd gezegd dat niet zeker was of 'ie nog drinkbaar is.
Voor zover ik kan vinden is de druivensoort dus Pinot Noir. Ik ga er eigenlijk vanuit dat de fles wel goed bewaard is geweest, maar zelfs dan vermoed ik dat de fles gewoon te oud is.
Is er iemand die er iets over kan zeggen of me eventueel door kan verwijzen?
Mijn boek zegt 8 tot 20 jaar, snel opdrinken dus.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 16:09 schreef Meursault het volgende:
Kan iemand mij vertellen of deze wijn nog drinkbaar is?
Volnay 1er Cru - 1990
Les Robardelles
Appellation Controlée
Mis en bouteille a propriété a Volnay
Pierre Schwab
Négociant a Beaune, Cote-D'Or, France
_________________________
Ik heb de fles gekregen en daarbij werd gezegd dat niet zeker was of 'ie nog drinkbaar is.
Voor zover ik kan vinden is de druivensoort dus Pinot Noir. Ik ga er eigenlijk vanuit dat de fles wel goed bewaard is geweest, maar zelfs dan vermoed ik dat de fles gewoon te oud is.
Is er iemand die er iets over kan zeggen of me eventueel door kan verwijzen?
ik zou zeggen, mocht je er een NZ'se Pinot tegenkomen kijk dan of hij uit Central Otago komt,dan kan er weinig mis gaanquote:Op maandag 23 januari 2012 16:09 schreef Z het volgende:
Ik was niet zo'n pinotdrinker, zonder echt een reden. Dus heb ik laats vier pinots gekocht die me wel overtuigd hebben:
• Domaine Jacques Tissot (Jura)
• Domaine de Châtenoy (Loire)
• Sebastiani (Californië)
• Louis Jadot (Bourgandië)
Alle vier heb ik ze op 1 dag gedronken (op een uit de hand gelopen borrel, bijna de hele wijnvoorraad is er doorheen gegaan) en ze ontlopen elkaar weinig, de Amerikaan was wat fruitiger en zoeter dan de drie Franse pinots. Hebben jullie misschien nog wat pinot-tips voor me om te proberen?
Heb in NZ uitstekende werkelijk voortreffelijke wijnen gedronken, maar helaas is het geen wat hier vooral geïmporteerd wordt goedkope supermarkt plurre die men veel te duur in het schap heeft staan.quote:Op zondag 29 januari 2012 17:29 schreef Z het volgende:
Het aanbod NZ wijn valt tegen (de laatste tijd). NZ is z'n goede naam een beetje kwijt hier vermoed ik.
bronquote:Last week an article appeared in Harpers Wine and Spirits on the back of a press release outlining how wines from the Rueda region in Spain were poised to take market share away from New Zealand Sauvignon Blanc in the UK.
The original press release was distributed by a UK agent, Clink Wines, who have a number of brands from the Rueda region on their books. The release itself was scathing towards Marlborough Sauvignon Blanc – outlining the issues of quality relating to bulk commoditisation of New Zealand wine and a price point that was no longer offering value to the consumer due to the strong NZ dollar (or more pertinently, a weak British Pound). Both are contentious points that would have been received with umbrage by many producers here in New Zealand.
But these were not the points that rankled us. The one that got us more than a little grumpy was the claim that these wines have a lower carbon footprint than New Zealand wines.
Back in 2006 when we started working on carbon assessments of wine there was a term being widely used – you might remember it – “food miles”.
This term was based on the concept that it would be better to buy products manufactured closer to home as they would have a lower impact on the climate by being responsible for less carbon from transport. Given that New Zealand is about as far away as you can get from the UK, products from here were given the automatic status of “food miles whipping boy”.
A simplistic concept at best, it galvanised all manner of people in New Zealand to really look at whether New Zealand produce was carbon competitive. A ground breaking study was undertaken by Caroline Saunders and her team at Lincoln University to comparatively look at the life cycle carbon impacts of New Zealand products. This study, along with work undertaken by NZTE quickly dispelled the simplistic concept and introduced a wider audience to more robust terms such as cradle to grave and life cycle assessment.
Last week we asked for clarification of the carbon claim made in the press release – but nothing as yet has been forthcoming. We have found no public disclosures on the carbon footprint of Rueda wines and can only assume that the comment was based on the ill conceived idea that because Rueda is closer to London than Marlborough, its wines will have a lower carbon footprint.
Without a transparent study to compare against neither can we claim that Marlborough wines have a lower carbon footprint than those from Rueda, what we do know though is the following:
It is highly likely that wine freighted to London from Rueda is by road and cross channel ferry. This has a larger carbon footprint than wine freighted by road and sea freight ex Nelson from Marlborough, due to container shipping being a very carbon efficient form of transportation.
Spain has an electricity emissions factor almost double New Zealand’s.
Spain has a glass recycling rate that is lower than New Zealand’s.
Marlborough produces some of the best white wines in the world at almost twice the cropping levels of the Rueda regions vineyards – probably giving better economies of scale in terms of carbon allocation in the vineyard.
The region is significantly warmer than Marlborough due to its continental climate – again there will probably be a greater amount of energy and HFC’s required for refrigeration of must, juice and wine.
It is also worth pointing out, without any irony intended, that shipping wine in bulk and bottling in the UK reduces the carbon footprint of New Zealand wines still further.
We have to hold our hands up and say these are only the most likely scenarios as we see them. Without the primary data it’s necessarily all supposition.
After all, the wines might be container shipped out of Corruna to Tilbury, the wineries might have their own small scale renewable energy plants, they might purchase extremely lightweight glass from an efficient European supplier and their agrochemical and fertiliser regimes might be less than New Zealand’s due to the high soil lime content and warmer weather, thus negating the vineyard economies of scale. Their wineries may even be primitive affairs and not use refrigeration at all, preferring to blow away the confected fruit characters of more traditional cool climate wine styles. All of these are possible and could be calculated (and compared), if the numbers came with the claims...
All we are asking is that marketing claims, like the ones put out in the press release, are based on robust studies and not misguided assumption – otherwise it is just marketing “greenwash” – something that DEFRA and the ASA are very strict on policing in the UK.
Niet verkeerd, niet mijn favo, maar niets mis mee.quote:Op woensdag 1 februari 2012 00:01 schreef hemarookworst het volgende:
Zie een fles Henkell Trocken liggen, goed spul?
heerlijk, opa ligt amper koud onder de grond of we zullen hem even ten gelde makenquote:Op woensdag 29 februari 2012 16:04 schreef chriztiaan het volgende:
En of ze wellicht wat waard zijn?
Haha nee zo is het niet helemaal, daar is al zo'n 5 jaar sprake van, dit kwam alleen nu pas weer uit dozen gehaald.quote:Op woensdag 29 februari 2012 18:26 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
heerlijk, opa ligt amper koud onder de grond of we zullen hem even ten gelde maken
En hoe waren die bewaard? Op zolder en staand in de doos?quote:Op woensdag 29 februari 2012 19:11 schreef chriztiaan het volgende:
[..]
Haha nee zo is het niet helemaal, daar is al zo'n 5 jaar sprake van, dit kwam alleen nu pas weer uit dozen gehaald.
Maar bedankt iig!
Nee, liggend in een houten doosje in de kelder. Maar die uit 1995 dus maar snel openmakenquote:Op woensdag 29 februari 2012 19:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En hoe waren die bewaard? Op zolder en staand in de doos?
Cellartracker is meestal erg random over hoelang een wijn bewaard kan blijven, maar de 2000 heeft het advies om op te drinken voor 2010, maar met een koele kelder denk ik dat een 1995 St Emilion het nog net kan trekken tot 2012. Dus gewoon dit weekend wat kaas kopen en open trekken met die fles (en fotoboek erbij van opa)quote:Op woensdag 29 februari 2012 19:38 schreef chriztiaan het volgende:
[..]
Nee, liggend in een houten doosje in de kelder. Maar die uit 1995 dus maar snel openmaken
Ziet er goed uit en die heet ook terras. Toepasselijk en een uitstekende prijs ook. Maar mijn ervaring is dat op Koninginnedag voornamelijk wit en rosé wordt gedronken. Daarvoor nog aanraders in die prijsklasse?quote:Op donderdag 15 maart 2012 15:36 schreef Z het volgende:
http://www.tonovermars.nl(...)chateau-pesquie.html
Witte vacquerasquote:Op donderdag 15 maart 2012 17:00 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Ziet er goed uit en die heet ook terras. Toepasselijk en een uitstekende prijs ook. Maar mijn ervaring is dat op Koninginnedag voornamelijk wit en rosé wordt gedronken. Daarvoor nog aanraders in die prijsklasse?
Er is een hoop rose-troep en er is heel erg lekkere frisse, ligt fruitige, droge rose te krijgen. Ik zit graag buiten/terrasje/in het park met zo'n fles in de koeler naaste me.quote:Op donderdag 15 maart 2012 20:12 schreef Z het volgende:
Over dat slobberen had ik even heengelezen. Van rosé hou in niet. Hetzelfde huis heeft ook lekkere wit, maar die zijn wat duurder meen ik. Voor 7,50 moet je toch een lekkere Pinot Grigio kunnen kopen.
Ik stem voor. Mits het maar niet te elitair wordt. De bespreking dan.quote:Op donderdag 3 mei 2012 13:15 schreef Z het volgende:
Of we kiezen een regio/wijn/druif en drinken daar een fles uit en bespreken dat.
Ik had dit weekend ook een riesling, een j.j. prum auslese uit 2004 (Mozel). Redelijk zoet, maar ook genoeg zuren om het aangenaam te houden. Weinig bloemetjes, veel mineralen. Ik had 3 jaar geleden 2 flessen gekocht en 1 direct opgedronken en 1 bewaard. Alleen ben ik vergeten hoe hij toen smaaktequote:Op donderdag 3 mei 2012 13:27 schreef UIO_AMS het volgende:
Had trouwens op Koninginnedag een Riesling 2005 van Charles Schleret (Türckheim, Elzas) als gastendrank. Beviel erg goed.
De doelgroep is denk ik te klein. Er zijn natuurlijk zat Fok!ers in het CUL forum die wijn drinken, maar die het zien als een drankje bij het eten en dus niet zo snel hier zullen posten. Vraag me af hoe snel het espresso/koffie topic loopt.quote:Op donderdag 3 mei 2012 12:01 schreef Z het volgende:
Genoeg.
Het is een lastig topic om levende te houden. Wat zouden we kunnen verzinnen om daar wat aan te doen?
lijkt me een prima plan, alleen moet de fles dan wel in een Nederlandse winkel te koop zijn zodat mensen deze ook zelf kunnen kopenquote:Op donderdag 3 mei 2012 13:15 schreef Z het volgende:
Of we kiezen een regio/wijn/druif en drinken daar een fles uit en bespreken dat.
Lidl heeft weer een nieuwe aanbieding zag ik net:quote:Op donderdag 15 maart 2012 08:48 schreef fruityloop het volgende:
De Lidl in Nederland heeft binnenkort deze Chevalier de Rauzan-Gassies 2007 voor ¤15. Niet het beste jaar, maar links en rechts lees je ook dat na >10 jaar liggen deze nog wel es verrassend uit de hoek zou kunnen komen. In het kader van onze wijnkelder aanvullen met wat bewaarwijnen, zou dit een leuke zijn als experiment?
[ link | afbeelding ]
Dat zal wel weer zo'n coöperatie wijn zijn, maar toch, we konden hem wel eens even proberen voor die prijs..quote:Op dinsdag 8 mei 2012 14:13 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Lidl heeft weer een nieuwe aanbieding zag ik net:
http://www.lidl.nl/cps/rde/xchg/lidl_nl/hs.xsl/index_29917.htm
Oh en ze hebben nu ook spotgoedkope slobbercider
Een goede Brunello blijft 1 van mijn favorietenquote:Op zaterdag 12 mei 2012 01:00 schreef HAL9000S het volgende:
Morgen een speciale gelegenheid dus ik ga deze open trekken:
[ afbeelding ]
een aantal jaren geleden gekocht in Montalcino tijdens een vakantie, ik wilde eigenlijk tot 2013 wachten maar dat half jaartje boeit niet zo veel denk ik2003 was een slecht brunello jaar, ik weet het, maar dit schijnt wel echt de 2003 flagship te zijn.
Dat probleem heb ik ook altijd als ik op vakantie wijnen koopquote:Op zaterdag 12 mei 2012 01:13 schreef HAL9000S het volgende:
Deze hebben we geproefd tijdens in een brunello proeverij in Montalcino, kaasplankje erbij met truffelhoning, geweldig. Je hoopt altijd een stukje entourage mee te nemen met zo'n fles wijn maar dat valt vaak toch tegen. Hopelijk is deze nog steeds zo lekker als een aantal jaren geleden toen ik daar in het zonnetje zat te genieten.
Ik vind wijnen bij de Lidl meestal een teleurstelling.quote:Op dinsdag 8 mei 2012 14:13 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Lidl heeft weer een nieuwe aanbieding zag ik net:
http://www.lidl.nl/cps/rde/xchg/lidl_nl/hs.xsl/index_29917.htm
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |