abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_100760987


The King of Pop

Drie acts overschaduwen de geschiedenis van de popmuziek: Elvis Presley, the Beatles, en Michael Jackson. Elk was ook het slachtoffer van beroemdheid van ongekende proporties, tragedie, en een vroegtijdige dood. John Lennon werd vermoord op veertigjarige leeftijd, Elvis 'left the building' toen hij 42 was, en Michael verliet de wereld toen hij 50 was. Feit was dat Jackson het voorbeeld was van de paradox van extreme beroemdheid: een extreem getalenteerde zinger, danser en songwriter waarvan de proportie talent enkel geëvenaard werd door de zijn eigen eenzaamheid. Fraai detail is dat Michael de drie iconen van de popcultuur samenbracht: hij trouwde met de dochter van Elvis en was eigenaar van de Beatlescatalogus.

Jeugd


Michael Jackson kwam te wereld op 29 augustus van het jaar 1958 in het kleine dorpje Gary, te Indiana. Hij was de zevende van de negen kinderen van Joseph en Katherine. Joseph staat bekend als een wrede vader, welke Michael in zijn jonge jaren soms letterlijk het podium optrapte. Dit zal later grote gevolgen hebben voor Michael zijn persoonlijkheid.
Al vanaf jonge leeftijd was Michael een geboren entertainer. Hij deed al snel mee aan de act van zijn broers Jermaine, Marlon, Tito en Jackie. Samen traden ze op als 'Jackson Brothers', welke al snel 'the Jackson 5' werd. De groep trad in de jaren 1966 - 1968 op bij lokale gelegenheden, waarna ze onder platencontract kwamen bij Motown. Onder de hoede van Motown scoorden ze vijf opvolgende nummer-1 hits tussen 1969 en 1970. De familie verhuisde datzelfde jaar naar Encino, California. Met die verhuizing viel de beslissing dat Michael solo ging optreden. Een legende was geboren.

Carrièreloop

Al snel werd Jackson een wereldwijde tienerster, en daarmee was de jeugd van Jackson tot een halt gekomen, en had plaats gemaakt voor werk. Samen met de bekende producer Quincy Jones lanceerde Jackson 'Off The Wall'. Hiermee was Jackson nu 'officieel' een volwassen ster, waarna de duetten met supersterren, ongeëvenaarde verkoopcijfers en chartrecords snel volgden. En de grootste hit moest nog komen.

Thriller

Ondanks dat hij toen nog als een middelmatige songwriter gezien werd, was het de hit 'Thriller' - gecomponeerd door de Britse hitmaker Rod Temperton - die voorgoed zijn en onze wereld veranderde.
Jackson had zich al goed genesteld in de geschiedenis van dans, muziek en videoclips met de hits 'Billie Jean' en 'Beat It', maar met 'Thriller' veranderde alles. De première van de veertien minuten durende mini-film die hoorde bij 'Thriller' was een wereldwijd televisiespektakel, welke Jackson zijn beroemdheid en inkomsten tot historische hoogten bracht. De door perfectie gedreven concerttours versterkte dit effect alleen maar, waarna Jackson door recent overleden Elizabeth Taylor, een goede vriendin van Michael, tot de 'King of Pop' werd gekroond. Een titel waar weinig aan twijfelen.

Verdere levensloop

Hoewel Jackson zijn succes in de jaren '80 alleen geëvenaard werd door Elvis in de jaren '50, of door the Beatles in de jaren '60, herwon Jackson nooit de artistieke hoogte en waardering van zijn werk zoals hij deze behaalde onder hoede van Quincy Jones. De laatste vijftien jaren van zijn leven werden een opvolging van verdiende awards en prijzen, waaronder twee keer (!) een vermelding in de Rock and Roll Hall of Fame. Een keer voor zijn werk bij the Jackson 5, en een keer voor zijn werk als soloartiest. Maar helaas was dit niet het enige wat de laatste paar jaren van Jackson zijn leven overschaduwde. Lauw ontvangen albums, ziekte, twee desastreuze huwelijken en de bekende rechtszaken maakten ook deel uit van de beeldvorming.
De rechtszaken welke Jackson beschuldigde van kindermisbruik luidden het begin in van een oneindig paparazzicircus en afbraak van de persoon die wij kennen als een van de beste entertainers ter wereld.
Gekweld door eenzaamheid en geobsedeerd door materiële consumptie werd Jackson zijn talent al snel vergezeld met toenemend bizar persoonlijk gedrag.

Voorbeeld van de eenzaamheid die Michael zijn leven grotendeels tekende

Michael zijn werk voor goede doelen en de mensheid werd permanent overschaduwd door zijn controversiële obsessie met jeugd. Velen zijn het er over eens dat deze obsessie voort kwam uit eenzaamheid in zijn eigen jeugd.

"Have you seen my Childhood?
I'm searching for the world that I come from
'Cause I've been looking around
In the lost and found of my heart...
No one understands me
They view it as such strange eccentricities...
'Cause I keep kidding around
Like a child, but pardon me...

People say I'm not okay
'Cause I love such elementary things.
It's been my fate to compensate,
for the Childhood
I've never known.
Before you judge me, try hard to love me.
The painful youth I've had
Have you seen my Childhood..
"
Michael Jackson - Childhood



Maar dit was niet het enige wat de wereld opviel aan Jackson. Zijn veranderende uiterlijk is de obsessie van de roddelmedia, met bijbehorende bizarre geruchten. Jackson maakt een parodie op alle roddels met zijn videoclip van het nummer 'Leave Me Alone':


Spijtig voor Jackson werd hij pas na zijn dood in het gelijk gesteld. Zijn autopsierapport stelt dat Jackson lijdt aan de huidziekte Vitiligo, wat zijn steeds blekere huid verklaart. Jackson heeft dus niet zelf zijn huid gebleekt, zoals velen altijd beweerden. Grappig detail is dat de plakband die Jackson op zijn vingers plakte tijdens concerten, een van de kenmerken van de typerende kledingstijl van Jackson, resultaat is van Vitiligo. Dit deed hij om het te verhullen.

Ook vaak gehoord is dat Jackson pedofiel zou zijn. Jackson nodigde af en toe kinderen uit op de boerderij op zijn landgoed Neverland. In 1993 werd hij ervan beschuldigd een 13-jarige jongen, Jordan Chandler, die meerdere keren op Neverland was geweest, te hebben lastiggevallen. Hoewel Jackson de beschuldigingen ontkende, slaagde hij er niet in om zijn aangetast imago te herstellen. Inmiddels kunnen we met zekerheid stellen dat Jackson Jordan nooit heeft lastiggevallen. Jordan zelf verklaarde in de media, enkele dagen na Jackson zijn dood, dat hij moest liegen van zijn vader, en dat zijn vader alleen maar geld wou zien van Jackson. Enkele weken later pleegt Evan Chandler, de vader van Jordan, zelfmoord.
Ook was er een soortgelijke rechtszaak, maar hiervoor is Jackson op alle fronten vrijgesproken.

Jackson was ook omstreden door zijn uitspraken in de documentaire 'Living with Michael Jackson' van Martin Bashir. Door alle roddels omtrent Jackson besloot hij dat hij eenmalig een journalist hem voor lange tijd wil laten volgen en hem te interviewen. Op afraden van Uri Geller, welke een tijd een goede vriend is geweest van Michael, laat hij deze documentaire niet doen door gerespecteerd journalist Louis Theroux. In plaats daarvan adviseert Geller aan Michael om met Bashir in zee te gaan. Na het verschijnen van de documentaire heeft. Michael verteld in deze documentaire over de onschuld van het delen van het bed met een jongen. Na het verschijnen van de uiterst kritische documentaire kwam Jackson met 'Living with Michael Jackson, Take Two', waarin dezelfde beelden te zien zijn, alleen dan opgenomen met de camera van de crew van Jackson. Hieruit blijkt dat Bashir selectief te werk is gegaan met het uitkiezen van de beelden, en de volgorde van uitspraken. Na het verschijnen van de documentaire heeft Michael de vriendschap met Geller verbroken.

Hieronder een berucht gedeelte uit de documentaire van Bashir, Michael kreeg veel kritiek te verduren omdat hij de hand van de jongen vasthoud (vanaf 01.00)


Maar de documentaire laat ons ook de speelse kant van Michael zien, het resultaat van de jeugd die hij nooit had:


Jackson brak ooit zijn neus tijdens een repetitie en heeft deze toen laten opereren. Hij werd zo onzeker van het resultaat van zijn neus dat hij besloot het vaker te laten opereren, totdat het uiteindelijk de vorm aannam die het bij zijn dood had. Ook is Jackson ooit opgenomen voor de behandeling van een verslaving aan pijnstillers. Jackson zijn haar vatte ooit vlam tijdens de opname van een commercial voor Pepsi, waarna langdurige behandeling volgde. Gedurende deze behandeling is hij verslaafd geraakt aan pijnstillers, waar hij ook over zong, niet wetend dat het uiteindelijk zijn einde zou betekenen:

"Trust in me
Just in me
Put all your trust in me
You're doin' morphine

(...)

Relax
This won't hurt you
Before I put it in
Close your eyes and count to ten
Don't cry
I won't convert you
There's no need to dismay
Close your eyes and drift away

Demerol
Demerol
Oh God he's taking demerol
Demerol
Demerol
Oh God he's taking demerol
"
Michael Jackson - Morphine

Dood


De dood van Jackson sloeg in als een bom. Het internet ging bijna plat. Google zijn nieuwsgedeelte werkte niet meer door de hoeveelheid 'Michael Jackson' zoekopdrachten, het aantal Michael Jackson-gerelateerde Tweets op Twitter was 5000 per minuut gedurende de hele dag; Twitter was zelfs zo overbelast dat sommige gebruikers niet op hun account konden komen. Maar dat was niet alles, Wikipedia lag er een tijd uit en mensen gingen wereldwijd de straat op om te rouwen door het verlies van the King of Pop. Gigantische menigtes vormden zich in Hollywood, straattribunes verschenen van Parijs tot Moskou tot Karachi. In Japan stond de minister van defensie stil bij zijn dood. Een stille tocht met kaarsen werd gehouden in Beijing. De wereld was allemaal in gedachten bij Michael Jackson.


Toch gelooft niet iedereen dat Michael daadwerkelijk dood was. De site Michaeljacksonhoaxforum.com is totaal toegewijd aan de complottheorieën die er heersen rond de dood van Michael, heeft elke dag meer dan een miljoen hits. Ook zijn er mensen die geloven dat Michael vermoord is, maar niet door dokter Conrad Murray. Opzienbarend is dat zus LaToya Jackson hier ook in gelooft, zoals zij bijvoorbeeld nader toelichtte bij een uitzending van Jensen enige tijd geleden.

De held, het icoon, de freak, de dader, het slachtoffer
Michael Jackson is veel meer dan de ziekte, chirurgie, en rechtzaken. Michael Jackson is een fantastisch getalenteerde zanger, danser, zakenman, songwriter, videomaker en live-performer. Naast een entertainer was hij vooral een perfectionist. Als mens was hij eerder een imperfectionist, omdat hij niet een normaal leven kon en wilde lijden. Hij was ook een goed mens, niemand gaf zoveel aan goede doelen als hij. Als icoon heeft Jackson iets gedaan wat weinig anderen is gelukt, met zijn muziek en persoonlijkheid heeft hij de grenzen tussen rassen, afkomsten, genre, leeftijd, kleur, mannen en vrouwen doen vervagen. Een opzienbarend succes voor een verlegen jongen die nooit is opgegroeid. Het was de roem die hem maakte, en de roem die hem brak.
Hoewel het uiteindelijk zijn dood in juni 2009 was die de wereld opschudde, is het Jackson zijn muziek welke de wereld zal opschudden voor nog vele generaties.


Michael Jackson is vijftig jaar geworden.



[hr]Video's[hr]
Best of album

Jackson 5



Off The Wall



Thriller



Bad



Dangerous



HIStory



Invincible



Michael (postuum)



Bekijk deze YouTube-video
Bekijk deze YouTube-video

Overig mooi materiaal



Vorige topics
10|11|12|13|14|15|16|17|18|19|20|21|22|23|24|25|26|27|28|29|30|31|32|33|34|35|36|37|38|39|40|41|42|43|44|
45|46|47|48|49|50|51|52|53|54|55|56|57|58|59|60|61|62|63|64|65|66|67|68|69|70|70|71|72|73|74|75|76|77|78|
79|80|81|82|83|84|85|86|87|88|89|90|91|92|93|94|95|96|97|98|99|100|101|102|103|104|105|106|107

[ Bericht 5% gewijzigd door MetBas op 15-08-2011 15:26:31 ]
pi_100761000
Jongens...
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_100761028
quote:
10s.gif Op maandag 15 augustus 2011 15:13 schreef DeRakker. het volgende:
Jongens...
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
:')

The legend never dies ;)
A man said to the universe: 'Sir, I exist.'
'However', replied the universe. 'This fact has not created in me a sense of obligation.'
pi_100761075
quote:
10s.gif Op maandag 15 augustus 2011 15:13 schreef DeRakker. het volgende:
Jongens...
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Heulemaal niet! Follow the yellow brick road!11!1!!

* MetBas rent
pi_100761104
quote:
0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 15:14 schreef MetBas het volgende:

[..]

Heulemaal niet! Follow the yellow brick road!11!1!!

* MetBas rent
U Speed Demon.
A man said to the universe: 'Sir, I exist.'
'However', replied the universe. 'This fact has not created in me a sense of obligation.'
pi_100761119
quote:
14s.gif Op maandag 15 augustus 2011 15:13 schreef Zapato het volgende:

[..]

:')

The legend never dies ;)
Maar de persoon wel :o :D
pi_100761121
quote:
0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 15:14 schreef MetBas het volgende:

[..]

Heulemaal niet! Follow the yellow brick road!11!1!!

* MetBas rent
Hij wordt al bijna 53.

[ Bericht 0% gewijzigd door DrDentz op 15-08-2011 15:29:50 ]
standaarddrinker
pi_100761579
Oh, ik heb ook even de vrijheid genomen om de OP aan te passen. :+ Maar ik weet niet zeker of wel ieder feitje wat er staat klopt. Maar volgens mij klopt 't wel aardig zo.

[ Bericht 24% gewijzigd door MetBas op 15-08-2011 15:45:19 ]
pi_100767825
quote:
0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 15:27 schreef MetBas het volgende:
Oh, ik heb ook even de vrijheid genomen om de OP aan te passen. :+ Maar ik weet niet zeker of wel ieder feitje wat er staat klopt. Maar volgens mij klopt 't wel aardig zo.
Ik moest scrollen als een gek ;( :'( :(

:P
Op woensdag 21 maart 2012 19:42 schreef Drassss het volgende:
Ben ik de enige die steeds Sideboobie leest ipv van Sideshowbobbie
  maandag 15 augustus 2011 @ 19:39:37 #10
279726 Robijn48
Music was my first love
pi_100772687
Wauw, dit is geen OP meer, maar een boekwerk _O_

Ik zie dat een zekere user na zijn vuilspuierij hier nu een topic geopend heeft.
Gehaald uit een tabloid krant. Iemand die nu in de bak zit :')
Tja. Deze user kan het maar niet los laten. Hij moet zichzelf eens afvragen waarom dat zo is. De internetheld :')
Leef en Laten Leven
pi_100794941
Misschien is het door het late tijdstip dat ik het niet zie, maar wanneer precies in dat filmpje moet hij gniffelen dan? :P
pi_100794948
standaarddrinker
pi_100794972
HAHA nu zie ik het. :D Mooi filmpje. Volgens mij was Michael sowieso ook helemaal niet zo bezig met illegale kopieën van zijn muziek.
  dinsdag 16 augustus 2011 @ 11:32:15 #15
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_100799469
Brief van Weitzman, gasten zitten er mooi bovenop:


"We were especially disappointed with the announcement that the band KISS and guitarist Gene Simmons were added as one of the acts to perform"
Haters everywhere but I don't really care.
pi_100799547
Moet die OP echt zo kutlang, je bent 5 seconden aan het scrollen voor je bij het daadwerkelijke topic komt.
Op vrijdag 18 maart 2011 01:26 [b]schreef Ezio het volgende:[/b]Ik ga nu wel. Kijk uit waar je je staart steekt!
Groetjes, Ezio.
pi_100799658
quote:
:o

quote:
0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 19:39 schreef Robijn48 het volgende:
Wauw, dit is geen OP meer, maar een boekwerk _O_

Ik zie dat een zekere user na zijn vuilspuierij hier nu een topic geopend heeft.
Gehaald uit een tabloid krant. Iemand die nu in de bak zit :')
Tja. Deze user kan het maar niet los laten. Hij moet zichzelf eens afvragen waarom dat zo is. De internetheld :')
En waar heb jij t in godsnaam over?
A man said to the universe: 'Sir, I exist.'
'However', replied the universe. 'This fact has not created in me a sense of obligation.'
  dinsdag 16 augustus 2011 @ 12:13:37 #18
279726 Robijn48
Music was my first love
pi_100800808
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 11:32 schreef matthijst het volgende:
Brief van Weitzman, gasten zitten er mooi bovenop:
[ afbeelding ]

"We were especially disappointed with the announcement that the band KISS and guitarist Gene Simmons were added as one of the acts to perform"
Onbegrijpelijk, dat ze die Gene Simmons aan het lijstje toegevoegd hebben :N Kan me trouwens ook niet voorstellen dat Michael zo gek op Kiss zou zijn geweest- zoals Katherine zegt- heb hem er nooit over gehoord?
Ze zitten er zeker bovenop, goed zo, ben benieuwd of het nog effect zal hebben. Ziet er wel naar uit dat deze tribute/charity door zal gaan.
Leef en Laten Leven
  dinsdag 16 augustus 2011 @ 12:15:29 #19
279726 Robijn48
Music was my first love
pi_100800874
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 11:38 schreef Zapato het volgende:

[..]

:o

[..]

En waar heb jij t in godsnaam over?
Waar heb jij last van, kan je deze vraag niet normaal stellen :? :{w
Lees het laatste deel van het vorige topic maar.
Leef en Laten Leven
pi_100800928
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 12:13 schreef Robijn48 het volgende:

[..]

Onbegrijpelijk, dat ze die Gene Simmons aan het lijstje toegevoegd hebben :N Kan me trouwens ook niet voorstellen dat Michael zo gek op Kiss zou zijn geweest- zoals Katherine zegt- heb hem er nooit over gehoord?
Ze zitten er zeker bovenop, goed zo, ben benieuwd of het nog effect zal hebben. Ziet er wel naar uit dat deze tribute/charity door zal gaan.
Als MJ Kiss kon waarderen was het puur vanwege de show en eht entertainmentgehalte vermoed ik. Niet de muziek. :')

quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 12:15 schreef Robijn48 het volgende:

[..]

Waar heb jij last van, kan je deze vraag niet normaal stellen :? :{w
Lees het laatste deel van het vorige topic maar.
Sry, vroeg me ernstig af waar je t over had. Zal ff teruglezen.

Edit: aha. Njah, viel wel mee toch ;)

[ Bericht 1% gewijzigd door Zapato op 16-08-2011 12:22:51 ]
A man said to the universe: 'Sir, I exist.'
'However', replied the universe. 'This fact has not created in me a sense of obligation.'
  dinsdag 16 augustus 2011 @ 12:20:54 #21
279726 Robijn48
Music was my first love
pi_100801083
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 12:17 schreef Zapato het volgende:

[..]

Als MJ Kiss kon waarderen was het puur vanwege de show en eht entertainmentgehalte vermoed ik. Niet de muziek vermoed ik. :')

[..]

Sry, vroeg me ernstig af waar je t over had. Zal ff teruglezen.

Edit: aha. Njah, viel wel mee toch ;)
Denk ik ook, wat je over Kiss zegt.
De reacties vallen mij erg mee ja :) Niet de TS.
Leef en Laten Leven
pi_100801220
Covertje van Stevie Wonder:


Briljant.
A man said to the universe: 'Sir, I exist.'
'However', replied the universe. 'This fact has not created in me a sense of obligation.'
  dinsdag 16 augustus 2011 @ 12:29:50 #23
279726 Robijn48
Music was my first love
pi_100801471
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 12:23 schreef Zapato het volgende:
Covertje van Stevie Wonder:


Briljant.
Prachtig ja....zucht O+
Leef en Laten Leven
pi_100801624
En Stevie en Babyface ( :') ) coveren ook terug natuurlijk:


Misschien nog wel beter dan het origineel
A man said to the universe: 'Sir, I exist.'
'However', replied the universe. 'This fact has not created in me a sense of obligation.'
  dinsdag 16 augustus 2011 @ 17:10:55 #25
33350 Janena
To boldly go where no one has
pi_100812716
Gene Simmons, blegh......Onbegrijpelijk dat ze zo'n loser willen laten optreden!
Wat een fiasco, ik vind het goed dat de Estate er bovenop zit.

Doet me denken aan dit filmpje

Live now. Make now always the most precious time. Now will never come again. JL Picard
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')