quote:Op donderdag 6 januari 2011 18:20 schreef Lily1987 het volgende:
Wat ik me afvraag...ze gaan richting nieuwe verkiezingen. Maar heeft dat nut? Wat zijn de huidige peilingen in zowel Vlaanderen als Wallonië? Gaan de mogelijke winnaars van die verkiezingen er wel samen uitkomen?
quote:Op donderdag 6 januari 2011 18:21 schreef SaintOfKillers het volgende:
[..]
Degenen die niet met elkaar overweg kunnen, gaan nog groter worden en sterker staan.
quote:Op donderdag 6 januari 2011 18:27 schreef Morendo het volgende:
[..]
Ik voel een splitsing aankomen....
quote:Op donderdag 6 januari 2011 18:30 schreef du_ke het volgende:
[..]
Dan moeten ze het eens worden over de voorwaarden waaronder dit moet gebeuren
Daar was ik dus ook al bang voor. Dus N-VA groot aan Vlaamse zijde?quote:Op donderdag 6 januari 2011 18:21 schreef SaintOfKillers het volgende:
[..]
Degenen die niet met elkaar overweg kunnen, gaan nog groter worden en sterker staan.
Splitsen zal niet gebeuren, maar confederale staten met financiële verantwoordelijkheid voor de deelstaten zijn er binnen de EU genoeg, daar zal niemand (externs) iets op tegen hebben.quote:Op donderdag 6 januari 2011 18:57 schreef Lily1987 het volgende:
Maar als men het over splitsen gaat hebben, zullen wel eerst de omliggende landen en de EU zich ermee gaan bemoeien dus zover is het nog lang niet.
Staten zijn soeverein, die bemoeien zich niet met interne zaken van andere staten. Hetzelfde geldt voor de EU hoor. Geen onzin verkopen.quote:Op donderdag 6 januari 2011 18:57 schreef Lily1987 het volgende:
[..]
Maar als men het over splitsen gaat hebben, zullen wel eerst de omliggende landen en de EU zich ermee gaan bemoeien dus zover is het nog lang niet.
Natuurlijk willen ze geen splitsing. Maar hoe lang kunnen ze zich deze "eenheid" nog veroorloven?quote:Op donderdag 6 januari 2011 19:02 schreef noruas_ het volgende:
een splitsing betekent alleen maar meer getouwtrek en nog moeilijkere onderhandelingen, het is de grootste nachtmerrie van de franstaligen. hoe kan iemand denken dat die daar ooit mee akkoord zullen gaan? ik zie nog eerder weer een nieuwe noodregering komen.
Alles hangt af van hoe de splitsing zal verlopen. Als Vlaanderen en Wallonië in gezamenlijk overleg uit elkaar gaan, kan de buitenwereld daar uiteraard weinig aan veranderen. Als Vlaanderen zichzelf afscheurt en de onafhankelijkheid uitroept, ligt dat helemaal anders. Dan zal je de erkenning van zoveel mogelijk andere landen moeten bekomen, en dat zal in sommige gevallen toch wat moeilijker liggen. .quote:Op donderdag 6 januari 2011 19:14 schreef Bittereinder het volgende:
[..]
Staten zijn soeverein, die bemoeien zich niet met interne zaken van andere staten. Hetzelfde geldt voor de EU hoor. Geen onzin verkopen.
Nou ik vraag me af of dat wel onzin is. Ik zie Nederland zich daar zeker wel mee bemoeien. Er liggen veel belangen van ons daar. En de EU...je hebt te maken met het Europees Centrum dat in België ligt dus ook die zullen zeker niet stil zitten.quote:Op donderdag 6 januari 2011 19:14 schreef Bittereinder het volgende:
[..]
Staten zijn soeverein, die bemoeien zich niet met interne zaken van andere staten. Hetzelfde geldt voor de EU hoor. Geen onzin verkopen.
Volgens mij ligt de schuld meer bij de de Vlamingen. Vooral De Wever met zijn eis dat Brussel bij Vlaanderen moet.quote:Op donderdag 6 januari 2011 22:18 schreef Morendo het volgende:
Conclusie tot dusverre: Franstaligen zijn de hoofdschuldigen aan de huidige impasse?
Confederalisme is juist een zéér vergaande vorm van Federalisme. No way, dat de Walen dat steunen.quote:Op donderdag 6 januari 2011 22:39 schreef twaalf het volgende:
confederalisme van Wallonië.
Politici zijn de hoofdschuldigen.quote:Op donderdag 6 januari 2011 22:18 schreef Morendo het volgende:
Conclusie tot dusverre: Franstaligen zijn de hoofdschuldigen aan de huidige impasse?
Sorry, ik had even de termen omgedraaid. Mijn fout.quote:Op donderdag 6 januari 2011 22:47 schreef Morendo het volgende:
[..]
Confederalisme is juist een zéér vergaande vorm van Federalisme. No way, dat de Walen dat steunen.
De Duitstaligen ? Waarover spreken we eigenlijk, er wonen in België een veelvoud van mensen die het Italiaans of het Arabisch of Turks als moeder- en gebruikstaal hebben dan de Duitstaligen hoor ... We spreken over 74.000 mensen in de Duitstalige gemeenschap. Die een eigen parlement met 25 leden en een eigen regering hebben ... Dat zoiets mogelijk is, daar zit al een deel van de kern van het probleem !quote:Op donderdag 6 januari 2011 22:20 schreef Morendo het volgende:
Over een eventuele splitsing: wat moet er dan met Brussel gebeuren en met de Duitstaligen?
Het grote verschil is natuurlijk dat de Duitstaligen hun eigen grondgebied hebben en daar al eeuwen wonen.quote:Op donderdag 6 januari 2011 23:08 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
De Duitstaligen ? Waarover spreken we eigenlijk, er wonen in België een veelvoud van mensen die het Italiaans of het Arabisch of Turks als moeder- en gebruikstaal hebben dan de Duitstaligen hoor ... We spreken over 74.000 mensen in de Duitstalige gemeenschap. Die een eigen parlement met 25 leden en een eigen regering hebben ... Dat zoiets mogelijk is, daar zit al een deel van de kern van het probleem !
De schuld ligt volgens mij voor het allergrootste deel bij de vorige generaties politici die de boel maar wat hebben laten aanmodderen. Zoals Verhofstadt plat op de buik ging voor elke Waals eis in ruil voor macht, of de bejaarde Vlaamse 'staatsmannen' die afgelopen zondag op RTL zaten te kakken op BDW.quote:Op donderdag 6 januari 2011 22:18 schreef Morendo het volgende:
Conclusie tot dusverre: Franstaligen zijn de hoofdschuldigen aan de huidige impasse?
Te begrijpen? De Wever heeft het zelf al geprobeerd en als hij een probleem had met Vandelanotte had hij dat toch meteen kunnen aangeven?quote:Op vrijdag 7 januari 2011 07:35 schreef Beregd het volgende:
Die kiezen gewoon de Waalse kant, dat is duidelijk. Niet dat dat veel invloed heeft, maar goed.
In Ter Zake werd gisteren duidelijkdat de wever vooral problemen had met de "formule vandelanotte" en het liefst allemaal zelf oplost. Te begrijpen ook, de manier waarop vdl werd aangesteld, zonder NVA te raadplegen.
De enige reële optie lijkt me om daar te stoppen met splitsen. Opdelen zou te gek zijn en je kunt van Vlaanderen noch Wallonië verlangen er afstand van te doen.quote:Op donderdag 6 januari 2011 22:20 schreef Morendo het volgende:
Over een eventuele splitsing: wat moet er dan met Brussel gebeuren
Dat kunnen de Duitstaligen maar het beste zelf beslissen.quote:en met de Duitstaligen?
Wat voor status heeft dat gebied dan? Het lijkt me wel handig wanneer ze een volwaardig bestuur hebben en de mogelijkheid tot belastingheffing. Brussel zou de weg van Monaco op kunnen, maar dat is weer een eigen staat.quote:Op vrijdag 7 januari 2011 10:25 schreef Pandorado het volgende:
De enige reële optie lijkt me om daar te stoppen met splitsen. Opdelen zou te gek zijn en je kunt van Vlaanderen noch Wallonië verlangen er afstand van te doen.
Het was eerder dat alle partijen werden geraadpleegd over de nieuwe formule, behalve de NVA; Dat dat hen niet zinde, hebben ze toch meteen laten blijken.quote:Op vrijdag 7 januari 2011 10:16 schreef De_Hertog het volgende:
[..]
Te begrijpen? De Wever heeft het zelf al geprobeerd en als hij een probleem had met Vandelanotte had hij dat toch meteen kunnen aangeven?
Het compromis heeft mijns inziens dit land kapot gemaakt, niet alleen het communautaire compromis met stommiteiten als faciliteiten en het grondwettelijk blokkeren van de Vlaamse meerderheid, maar ook gewoon het feit dat men met gigantisch veel partijen een regering moet vormen. Dit maakt een duidelijk beleid onmogelijk aangezien iedereen, meestal 6-7 partijen, wat moeten hebben. Erg veel nut om te gaan stemmen (al doe ik het elke keer en met overtuiging) zie ik dan ook niet.quote:Op vrijdag 7 januari 2011 10:07 schreef pagadder het volgende:
[..]
De schuld ligt volgens mij voor het allergrootste deel bij de vorige generaties politici die de boel maar wat hebben laten aanmodderen. Zoals Verhofstadt plat op de buik ging voor elke Waals eis in ruil voor macht, of de bejaarde Vlaamse 'staatsmannen' die afgelopen zondag op RTL zaten te kakken op BDW.
Neequote:Op donderdag 6 januari 2011 22:18 schreef Morendo het volgende:
Conclusie tot dusverre: Franstaligen zijn de hoofdschuldigen aan de huidige impasse?
De manier waarop de Waalse politici alle initiatieven - op al dan niet subtiele wijze - de grond in boren en tegelijkertijd alle initiatief van zich afschuiven, vind ik nochtans weerzinwekkend. Hun Waals pact lijkt belangrijker dan een potentieel akkoord.quote:Op zaterdag 8 januari 2011 13:55 schreef Cherna het volgende:
Dan is het makkelijk om de Walen de schuld te geven van de impasse als je al weet dat zij van tevoren het belang zouden uitsluiten
Ik zeg ook niet dat de Waal zuiver is. Maar feit blijft dat het N VA staat voor confederatie en autonomie iets dat zij propageren waar nu juist de Waal erg tegen is. Neem daarbij ook de media die er nog een schepje bovenop doet en dan wordt een akkoord wel heel erg moeilijk. Want laten we eerlijk zijn: de burger kent de inhoud van nota's niet, maar gaat puur af op verkiezingsprogramma,s en media. En inderdaad het gaat slecht met Wallonië maar is dat ook niet het geval geweest met Vlaanderen.quote:Op zaterdag 8 januari 2011 14:13 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
De manier waarop de Waalse politici alle initiatieven - op al dan niet subtiele wijze - de grond in boren en tegelijkertijd alle initiatief van zich afschuiven, vind ik nochtans weerzinwekkend. Hun Waals pact lijkt belangrijker dan een potentieel akkoord.
De nota De Wever werd een na amper een uur afgeschoten omdat Wallonië afhankelijk van de simulaties honderd tot vier honderd miljoen euro zou moeten zien te vinden - het was dus de schuld van De Wever.
De nota Van de Lanotte zou de Vlaamse overheid jaren lang drie miljard euro kosten... en het is weer de schuld van De Wever
En de nota di Rupo ? Ah ja juist, er was geen nota di Rupo
En ook hun voortdurende vuilspuierij over de Vlaamse partijen in de Waalse pers doet me afvragen als ze wel ooit tot een akkoord willen komen? Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de Vlaamse partijen het dan toch heel wat beschaafder houden.
Ja, die doen het enkel in buitenlandse kranten.quote:Op zaterdag 8 januari 2011 14:13 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
De manier waarop de Waalse politici alle initiatieven - op al dan niet subtiele wijze - de grond in boren en tegelijkertijd alle initiatief van zich afschuiven, vind ik nochtans weerzinwekkend. Hun Waals pact lijkt belangrijker dan een potentieel akkoord.
De nota De Wever werd een na amper een uur afgeschoten omdat Wallonië afhankelijk van de simulaties honderd tot vier honderd miljoen euro zou moeten zien te vinden - het was dus de schuld van De Wever.
De nota Van de Lanotte zou de Vlaamse overheid jaren lang drie miljard euro kosten... en het is weer de schuld van De Wever
En de nota di Rupo ? Ah ja juist, er was geen nota di Rupo
En ook hun voortdurende vuilspuierij over de Vlaamse partijen in de Waalse pers doet me afvragen als ze wel ooit tot een akkoord willen komen? Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de Vlaamse partijen het dan toch heel wat beschaafder houden.
Ben je helemaal ... Ik verhuis persoonlijk nog liever naar Wallonië dan in "Nederland" te moeten wonen ...quote:Op zaterdag 8 januari 2011 23:09 schreef Morendo het volgende:
Wat lijken de Nederlanders, in vergelijking met Walen, dan opeens redelijk hé? Laten we gewoon fuseren, maken we Maaskantje de nieuwe hoofdstad.
Dat beslissen wij wel voor jou. Vlaanderen wordt een vazalstaat van Nederland.quote:Op zondag 9 januari 2011 00:26 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Ben je helemaal ... Ik verhuis persoonlijk nog liever naar Wallonië dan in "Nederland" te moeten wonen ...
quote:Op zondag 9 januari 2011 12:31 schreef Bittereinder het volgende:
en hopelijk leert men de Vlaming dan eens beschaafd Nederlands spreken.
^^
Wijvennijd.quote:Op dinsdag 11 januari 2011 11:03 schreef Bittereinder het volgende:
http://www.nieuwsblad.be/(...)leid=DMF20110110_035
:-)
quote:Gisteravond kende het protestevenement 'Solidariteit maakt een cultuur groot' in de Brusselse KVS een groot succes. De zaal van 700 man was niet alleen uitverkocht, honderden België-fanaten dienden telefonisch of aan de deur ook nog eens geweigerd te worden.
Op het podium liet Arno zich goed gaan. "Mijn grootmoeder had dikkere tetten dan Bart De Wever", 'grapte' hij. Daarna hief de rockzanger secondenlang zijn middelvinger op. Op het eind van zijn voorstelling moesten ook 'De Morgen' en 'Het Laatste Nieuws' eraan geloven. Aan die kranten toonde hij zijn achterste.
Voor de Franstalige komiek Philippe Geluck was de avond meer dan geslaagd. "Enkele dagen geleden was er in Tunesië de Jasmijnrevolutie. Bij ons is nu de 'mosselen-friet-revolutie' bezig", klonk het. "Wat de artiesten en de Vlaamse intellectuelen nu doen, daar wacht ik al maanden op. Eindelijk zeggen ze: 'we willen geen nationalisme'. En ik ben er zeker van dat duizenden Vlamingen morgen hetzelfde gaan zeggen." (svm)
http://www.hln.be/hln/nl/(...)-Bart-De-Wever.dhtml
En juist dankzij dat soort arrogantie zit een deel van ons volk in Vlaanderen in plaats van Nederland.quote:Op zondag 9 januari 2011 01:02 schreef waht het volgende:
[..]
Dat beslissen wij wel voor jou. Vlaanderen wordt een vazalstaat van Nederland.
Mijn Frans is helaas schrikbarend. Maar begrijp ik nu dat zelfs bij deze betoging de taalgroepen vooral weer elkaar de schuld van de impasse geven?quote:Op zondag 23 januari 2011 20:46 schreef pagadder het volgende:
[ afbeelding ]
Dit was zowat de teneur op de betoging.
Er waren ook enkele Vlaamse nestbevuilers aanwezig op de betoging die in de N-VA de bron van alle kwaad zagen.quote:Op zondag 23 januari 2011 21:17 schreef Pandorado het volgende:
[..]
Mijn Frans is helaas schrikbarend. Maar begrijp ik nu dat zelfs bij deze betoging de taalgroepen vooral weer elkaar de schuld van de impasse geven?
Nee, dat zal de regeringsvorming bespoedigen
Tegen de muur ermee .quote:Op zondag 23 januari 2011 21:37 schreef pagadder het volgende:
[..]
Er waren ook enkele Vlaamse nestbevuilers aanwezig op de betoging die in de N-VA de bron van alle kwaad zagen.
Maar de Walen mogen wel wat eisen? Ook al is dat de status quo.quote:Op zondag 23 januari 2011 21:17 schreef SaintOfKillers het volgende:
Dat Vlamingen bescheiden moeten zijn met hun regionaal taaltje en dat ze dus niets te eisen hebben.
Er was ook weer een calimero-toespraak gisteren van BDW,quote:Op zondag 23 januari 2011 21:37 schreef pagadder het volgende:
[..]
Er waren ook enkele Vlaamse nestbevuilers aanwezig op de betoging die in de N-VA de bron van alle kwaad zagen.
Best grappig eigenlijk. De Vlaams-nationalisten klagen altijd over de schijndemocratie België, maar hebben blijkbaar zelf weinig respect voor afwijkende democratische meningen in Vlaanderen zelf.quote:Op zondag 23 januari 2011 21:37 schreef pagadder het volgende:
[..]
Er waren ook enkele Vlaamse nestbevuilers aanwezig op de betoging die in de N-VA de bron van alle kwaad zagen.
Goed plan. Zal de N-VA dan vanaf nu ook elke Belgische subsidie weigeren?quote:Op zaterdag 22 januari 2011 22:09 schreef pagadder het volgende:
[..]
Dan zeggen die 'artiesten' iets over de N-VA.
Met deze actie hebben ze het tegendeel bereikt van wat ze wilden.
Ik neem verder ook aan dat al deze Vlaamse artiesten ook voortaan weigeren in Vlaanderen te wonen en weigeren Vlaamse subsidies aan te nemen.
En die echte belgen zoals Geluck en Poelvoorde beheersen het Nederlands goed zeg.
Ik denk het wel, maar pfoe.. hoe bereken je zoiets?quote:Op woensdag 26 januari 2011 20:57 schreef phpmystyle het volgende:
Is Vlaanderen rendabelen om bij Nederland aan te sluiten?
Hun nationale inkomen met die van ons vergelijken, kijken hoeveel werklozen zij hebben. Zoiets. Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee.quote:Op woensdag 26 januari 2011 21:48 schreef Ugjerke het volgende:
[..]
Ik denk het wel, maar pfoe.. hoe bereken je zoiets?
Weliswaar al een onderzoek van twee jaar terug , maar toch :quote:Op woensdag 26 januari 2011 20:57 schreef phpmystyle het volgende:
Is Vlaanderen rendabelen om bij Nederland aan te sluiten?
quote:Vlaanderen rijkste regio ter wereld
Met het overschot van 780 miljoen euro is Vlaanderen één van de twee rijkste regio's ter wereld. Naast Vlaanderen is alleen de Oostenrijkse deelstaat Oberösterreich schuldenvrij. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
Kerst 2008
Tussen 1999 en 2007 is de Vlaamse schuld weggesmolten van 6,6 miljard euro tot 238 miljoen, zo blijkt uit het jaarlijkse 'Rapport Van Mechelen' over de toestand van de Vlaamse financiën. Begrotingsminister Dirk Van Mechelen (Open Vld) onderhandelt nu met de banken om ook die laatste schuld in 2008 vervroegd terug te betalen. "Dan is Vlaanderen met kerst 2008 volledig schuldenvrij", zegt Van Mechelen. "En met geld dat je niet meer moet uitgeven aan intresten, kan je iets anders doen."
Vetpotten verdelen
Van Mechelen kan volgend jaar dus geld opzijzetten, als appeltje voor de dorst. 250 miljoen gaat naar het Zorgfonds, een spaarpotje voor de vergrijzing, en het Toekomstfonds, de 'oorlogskas' van Vlaanderen. Een deel van de Vlaamse vetpotten - 612 miljoen - vloeit in 2008 naar de gemeenten. Zij krijgen 100 euro per inwoner om hun schuld te verlagen, áls ze de gemeentebelastingen niet verhogen. En in 2009 - niet toevallig een verkiezingsjaar - krijgen ook alle Vlamingen een korting van 200 euro op hun belastingen. (bf)
quote:Alleen Noren hebben het even goed als Vlamingen
Van onze redactrice
Isabel Albers
BRUSSEL -- Wie wil verhuizen naar een land waar je langer leeft, beter opgeleide mensen ontmoet en een hogere levensstandaard hebt, is eraan voor de moeite. Nergens ter wereld is het beter dan in Vlaanderen. Alleen Noorwegen evenaart ons.
Het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) had het in juli al berekend: België is het op drie na welvarendste land ter wereld, na Noorwegen, Zweden en Canada. In het Human Development Report analyseert UNDP de politieke, sociale en economische ontwikkeling in 173 landen. Om de welvaartsgraad te achterhalen, meet die hoe lang en gezond we leven. Ook het kennisniveau, uitgedrukt door de graad van geletterdheid bij volwassenen en de scholingsgraad, wordt gemeten. Ten slotte maakt ook de levensstandaard deel uit van de welvaartsgraad, uitgedrukt door het bruto binnenlands product per hoofd.
De Vlaamse Administratie Planning en Statistiek paste al die parameters toe op de gegevens voor Vlaanderen. En jawel, doordat in Vlaanderen een hogere levensverwachting is dan in de rest van België, prijken we netjes op nummer één: we zijn de welvarendste regio ter wereld, samen met Noorwegen.
De berekening werd opgemerkt door minister-president Patrick Dewael en die stuurde prompt een bericht rond met de melding dat hij ,,zeer verheugd'' is over dit resultaat. Dewael deed nochtans in zijn septemberverklaring een oproep waarin hij een Vlaanderen vroeg ,,met minder zelfgenoegzaamheid en egoïsme''. Hij refereerde aan een enquête waaruit bleek dat de Vlaamse werknemers minder dan Waalse, Franse, Duitse of Ierse bereid zijn om in te gaan op loonmatiging, als ze daarmee jobs in hun eigen sector kunnen behouden. ,,We mogen niet vergeten dat je welvaart moet verdienen'', zei hij er nog bij.
En als je "de mensen" bezig hoort, lijken ze in een hel op aarde te leven. Hoe hoger de welvaart, hoe meer er gezeurd wordt. En als je er op wijst dat alles waarover ze zeuren eigenlijk luxeproblemen zijn, worden ze bijna hysterisch, want "dat moeten ze toch allemaal niet pikken"quote:Op woensdag 26 januari 2011 22:11 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Weliswaar al een onderzoek van twee jaar terug , maar toch :
[..]
[..]
De criteria van het UNDP voor welvaart zijn wel gedeeltelijk ook politiek ingegeven. Ze sluiten dus helemaal niet per se aan bij wat mensen nou echt belangrijk vinden in hun leven.quote:Op donderdag 27 januari 2011 10:09 schreef SaintOfKillers het volgende:
[..]
En als je "de mensen" bezig hoort, lijken ze in een hel op aarde te leven. Hoe hoger de welvaart, hoe meer er gezeurd wordt. En als je er op wijst dat alles waarover ze zeuren eigenlijk luxeproblemen zijn, worden ze bijna hysterisch, want "dat moeten ze toch allemaal niet pikken"
In plaats van beiden de gebeten hond te spelen, zouden ze zich beter eerst als volwassenen gedragen.quote:Op donderdag 27 januari 2011 09:57 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
En uit de Franstalige reacties op de nieuwste mislukking blijkt nu waar het echt om gaat. Ze pleiten ervoor om het eens zonder NVA te proberen. En de fout ligt geenzinds aan hun kant.
Bij de NVA klinkt dan weer dat ze zelfs niet eens deftig voorstellen hebben kunnen doen , het was op voorhand altijd al een non aan Franstalige kant als een voorstel vanuit Nva kant uit leek te komen ...
Maar dat is toch eigenlijk het failliet van de democratie, als je de mensen net zo lang opnieuw laat stemmen tot er een uitslag is die de politici een beetje aanstaat.quote:Op donderdag 27 januari 2011 12:00 schreef Beregd het volgende:
Ik denk dat de onderhandelingen hier gewoon eindigen en dat we naar een periode van vuilspuiterij en verkiezingen gaan.
De kans dat een dergelijke uitslag werkbaarder zal zijn lijkt toch klein.quote:Op donderdag 27 januari 2011 12:21 schreef Igen het volgende:
[..]
Maar dat is toch eigenlijk het failliet van de democratie, als je de mensen net zo lang opnieuw laat stemmen tot er een uitslag is die de politici een beetje aanstaat.
En er moet nogal wat geïnvesteerd worden in hun infrastructuur. Hoewel zij dat misschien over onze ziekenhuizen denken.quote:Op woensdag 26 januari 2011 21:53 schreef phpmystyle het volgende:
[..]
Hun nationale inkomen met die van ons vergelijken, kijken hoeveel werklozen zij hebben. Zoiets. Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee.
Nou inderdaad . Belgen, kunnen jullie je politici niet eens een beetje opvoeden?quote:Op donderdag 27 januari 2011 12:24 schreef Reya het volgende:
[..]
De kans dat een dergelijke uitslag werkbaarder zal zijn lijkt toch klein.
Maar is er in zekere zin een complementariteit van beide kanten?quote:Op donderdag 27 januari 2011 18:35 schreef Ugjerke het volgende:
[..]
En er moet nogal wat geïnvesteerd worden in hun infrastructuur. Hoewel zij dat misschien over onze ziekenhuizen denken.
quote:Op donderdag 27 januari 2011 18:35 schreef Ugjerke het volgende:
[..]
En er moet nogal wat geïnvesteerd worden in hun infrastructuur. Hoewel zij dat misschien over onze ziekenhuizen denken.
Vlaanderen en Nederland zijn absoluut niet complementair. Essentiele systemen zoals de sociale zekerheid, het onderwijs, ... zijn totaal anders geregeld dan in Nederland. Voeg Vlaanderen bij Nederland en je hebt binnen de kortste keren dezelfde problemen als je nu met Wallonië hebt ...quote:Op donderdag 27 januari 2011 18:46 schreef phpmystyle het volgende:
[..]
Maar is er in zekere zin een complementariteit van beide kanten?
Niet als je na een overgangsperiode naar een eenheidsstaat gaat. Niet dat er dan geen enkel probleem kan komen. Maar niet dezelfde als nu met Vlaanderen en Wallonië.quote:Op donderdag 27 januari 2011 19:10 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
[..]
Vlaanderen en Nederland zijn absoluut niet complementair. Essentiele systemen zoals de sociale zekerheid, het onderwijs, ... zijn totaal anders geregeld dan in Nederland. Voeg Vlaanderen bij Nederland en je hebt binnen de kortste keren dezelfde problemen als je nu met Wallonië hebt ...
Het probleem is dat de Vlaamse gezondheidszorg en onderwijs gewoon financieel niet te combineren zullen zijn met bv het Nederlandse wegennet in een zogenoemde 'eenheidsstaat' ...quote:Op donderdag 27 januari 2011 19:46 schreef Ugjerke het volgende:
[..]
Niet als je na een overgangsperiode naar een eenheidsstaat gaat. Niet dat er dan geen enkel probleem kan komen. Maar niet dezelfde als nu met Vlaanderen en Wallonië.
Hoezo niet? Het kost tijd, maar het is niet alsof wij niet op jullie systeem of jullie op ons systeem over kunnen gaan.quote:Op donderdag 27 januari 2011 20:06 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Het probleem is dat de Vlaamse gezondheidszorg en onderwijs gewoon financieel niet te combineren zullen zijn met bv het Nederlandse wegennet in een zogenoemde 'eenheidsstaat' ...
Los van het feit dat als ze Vlaanderen bij Nederland voegen ik uit principe zelfs nog liever naar Wallonië verhuis ... Niemand zit hier op Nederland te wachten hoor ...
Maar waarom zou je zoiets doen wanneer het voor geen van beiden nodig is? Het lijkt op een antwoord zoeken voor een vraag die niemand stelt.quote:Op donderdag 27 januari 2011 21:08 schreef Ugjerke het volgende:
En je moet het niet zien alsof Nederland Vlaanderen opslokt. Als zoiets gebeurt zou er een nieuw land moeten ontstaan. Geen 'Hollands' Nederland. Geen 'Vlaams' Nederland.. Maar een Laag Land waar beiden in kunnen leven. Zo ver staan we cultureel gezien ook weer niet van elkaar. Zeker niet de zuidelijke provincies. Of zie ik iets gigantisch over het hoofd?
quote:Op donderdag 27 januari 2011 21:25 schreef SaintOfKillers het volgende:
[..]
Maar waarom zou je zoiets doen wanneer het voor geen van beiden nodig is? Het lijkt op een antwoord zoeken voor een vraag die niemand stelt.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Op maandag 29 april 2013 16:56 schreef Moira. het volgende:
Ug, je bent af en toe een (leuke) mafkees, maar ook een wijs man.
Waar staan eigenlijk de Brusselaars cultureel gezien?quote:Op donderdag 27 januari 2011 21:25 schreef SaintOfKillers het volgende:
[..]
Verder zijn de culturele verschillen tussen Vlamingen en Nederlanders even groot als tussen Vlamingen en Walen
De meeste sluiten cultureel nogal dicht aan bij Noord-Afrika , eigenlijk ...quote:Op donderdag 27 januari 2011 21:55 schreef Igen het volgende:
[..]
Waar staan eigenlijk de Brusselaars cultureel gezien?
Als toerist merk je wel dat het handig is om in Brussel Frans te kunnen. Nederlands was niet altijd succesvol. Maar wellicht verschilt het per stadsdeel, dat weet ik niet. (Of ze hadden door dat ik een Nederlander was en liepen me te plagen )quote:Op donderdag 27 januari 2011 23:52 schreef Igen het volgende:
Nou, dat sluit dan alvast prachtig aan bij de grote steden van Nederland. En qua mopperen over de hoeveelheid buitenlanders zijn Vlaanderen en NL volgens mij ook wel aardig compatibel.
M.a.w. dat was natuurlijk niet hoe ik mijn vraag bedoelde.
In Brussel kom je met Nederlands bitter weinig ver hoor ... Vaak weigeren ze het zelfs doodgewoon te spreken , als ze het al kennen ...quote:Op vrijdag 28 januari 2011 00:00 schreef Ugjerke het volgende:
[..]
Als toerist merk je wel dat het handig is om in Brussel Frans te kunnen. Nederlands was niet altijd succesvol. Maar wellicht verschilt het per stadsdeel, dat weet ik niet. (Of ze hadden door dat ik een Nederlander was en liepen me te plagen )
quote:"De begrafenis van Marie-Rose Morel, onbegrijpelijk in Wallonië", staat te lezen op de website van de RTBF, die de uitvaart ook als een journaalitem bracht. De Franstalige openbare omroep begrijpt al die aandacht voor "een ster van extreemrechts" niet.
"Sinds haar ziekte uitbrak, werkte ze bewust aan haar imago van moedige vrouw door in de media haar pijnlijke strijd tegen kanker breed uit te smeren", klinkt het in het artikel.
"Op haar website hield ze ook een dagboek bij over het verloop van haar ziekte, waarin ze de racistische standpunten van haar partij steeds bleef ondersteunen", luidt het verder. De Vlaamse media krijgen ook een veeg uit de pan. "De publieke omroep bood haar regelmatig een forum. In het noorden van het land wordt Vlaams Belang al lang beschouwd als een partij als alle andere."
Volgens de RTBF was Morel "een zuivere xenofobe, in tegenstelling tot Bart De Wever (N-VA)". "Gisteren in Antwerpen leek dat allemaal vergeten. Vlaanderen hield een eerbetoon aan iemand die de Vlaamse media "een heldin van de strijd tegen kanker" noemden. Zonder erbij te vermelden dat die kanker waarschijnlijk geleid heeft tot meer aandacht voor haar extreemrechtse ideeën in de media", luidt de conclusie.
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/110213_MorelRTBF
http://www.deredactie.be/(...)ps_2eNiveau/1.962490
Dat waren net de dingen waar ik het niet mee eens was, ik denk dat Morel door haar ziekte een ander perspectief kreeg, waardoor het "apartere" gedachtengoed opzij werd geschoven wegens irrelevant.quote:Op zondag 13 februari 2011 17:49 schreef zuiderbuur het volgende:
Ik vraag me eigenlijk af of Morel en Vanhecke nog veel tijd en aandacht konden of wilden besteden aan vreemdelingenkwesties in de laatste maanden.
Dat is ongeveer wat ik ook zei.quote:Op vrijdag 28 januari 2011 00:16 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
In Brussel kom je met Nederlands bitter weinig ver hoor ... Vaak weigeren ze het zelfs doodgewoon te spreken , als ze het al kennen ...
Terwijl er over het algemeen voorzichtig positief wordt gereageerd op de nieuwe informatiepoging, en het mandaat van Reynders is verlengd, legt De Wever de weg reeds vrij voor een nieuw "nee" van Vlaamse kant. Nu schoothondje CD&V nog even overtuigen en een nieuwe mislukking is geboren.quote:De Wever niet blij met aanpak Reynders
N-VA-onderhandelaar Bart De Wever blijft hopen dat nieuwe verkiezingen te vermijden vallen. Maar de informatie-opdracht van Reynders kent wat hem betreft 'een ongelukkige start'.
De Wever zei dat in een interview op Canvas. Dat Reynders vanavond op een persconferentie voorstelde om naar 'een Belgisch model met vier' te gaan, bevalt De Wever niet. 'Onderhandelingen voer je niet op een persconferentie'.
Ook kritiek op de N-VA door SP.A-voorzitster Caroline Gennez en PS-vicepremier Laurette Onkelinx schoten bij de N-VA-voorman in het verkeerde keelgat. 'Er zijn vandaag veel redenen om pessimistisch te zijn, maar ik wil de komende twee weken het nodige doen om te kijken wat nog mogelijk is', luidde het.
Volledige artikel op standaard.be
zowel spa (Gennez zei gistren dat reynders nog niks ha gedaan), Groen! en de PS waren toch ook helemaal niet zo positief.quote:Op woensdag 16 februari 2011 23:47 schreef LinkseFrieseVegetarier het volgende:
Bart De Wever laat nog eens zien wat we allang weten: de N-VA wil helemaal geen regering.
[..]
Terwijl er over het algemeen voorzichtig positief wordt gereageerd op de nieuwe informatiepoging,
Dat lijkt me niet bepaald in lijn met onze democratische normen.quote:Op vrijdag 18 februari 2011 19:17 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Kunnen we het niet omvormen tot 1 groot washington DC geregeerd vanuit de EU.
Ehm , de PS schoot afgelopen week minstens even hard op Reynders als De Wever hoor ...quote:Op woensdag 16 februari 2011 23:47 schreef LinkseFrieseVegetarier het volgende:
Bart De Wever laat nog eens zien wat we allang weten: de N-VA wil helemaal geen regering.
[..]
Terwijl er over het algemeen voorzichtig positief wordt gereageerd op de nieuwe informatiepoging, en het mandaat van Reynders is verlengd, legt De Wever de weg reeds vrij voor een nieuw "nee" van Vlaamse kant. Nu schoothondje CD&V nog even overtuigen en een nieuwe mislukking is geboren.
Ik snap niet hoe Vlamingen consequent de Franstaligen kunnen blijven betichten onderhandelingen te blokkeren, terwijl het overduidelijk juist de Franstaligen zijn die bereid zijn tot verregaande concessies (getuige de nota-Vande Lanotte) en het de N-VA is die steeds de stekker uit de informatiepoging trekt.
Een van de vele beesluiten van heel deze crisis is dat de koning nog veel te veel macht heeft.quote:Op zondag 20 februari 2011 22:08 schreef Reya het volgende:
Reynders op een dergelijke opdracht zettenlijkt me ook niet van bijzonder politiek inzicht getuigen.
Is het dit soms?quote:Op zaterdag 19 februari 2011 12:12 schreef zuiderbuur het volgende:
In "De Morgen" stond vandaag, naar aanleiding van het verlies van het rijbewijs van Prins Laurent, een stuk over diens reputatie bij Brussels Airlines. Jammer genoeg kan ik er niet naar linken, maar er wordt geen fraai beeld geschetst. Met een "economy ticket" plaats nemen in "business class", weigeren te betalen voor extra's,... Blijkbaar was het vroeger zo, toen Sabena nog bestond, dat er allerlei privileges voor prinses weggelegd waren, en doet het pijn om dat tot het verleden te rekenen.
Geen wereldschokkend nieuws, ik ben gewoon verbaasd dat het koningshuis, dat bij ons toch erg onder vuur ligt, zich met zulke nodeloze zaken in de schijnwerpers wil brengen.
Idd, de koning heeft ook wel gevoel voor humor. Eerst reynders, nu beke...quote:Op woensdag 2 maart 2011 18:20 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
Ah , de Tsjeven gaan eens laten zien hoe het moet !
quote:
En uit dezelfde peiling :quote:N-VA en De Wever verankeren leiderspositie
Als het vandaag verkiezingen zouden zijn, dan wordt de N-VA met de vingers in de neus de grootste partij in Vlaanderen. Dat blijkt uit een peiling van de VRT en De Standaard. De SP.A zakt intussen naar een dieptepunt.
De N-VA kwam vorig jaar als grote verkiezingsoverwinnaar uit de stembus met 28,2 procent van de stemmen. In deze peiling doet de partij er nog een schepje bovenop en scoort ze 31,5 procent, en dat ondanks het feit dat de regeringsonderhandelingen al maanden aanslepen.
SP.A en Vlaams Belang verliezen
CD&V blijft met 18,2 procent de op een na grootste partij. Dat is een heel lichte vooruitgang van 0,6 procent tegenover de verkiezingen van juni 2010.
Open VLD was de vorige peiling nog een van de verliezers met 12,4 procent, maar schopt het nu tot derde partij met 14 procent. De partij evenaart daarmee haar verkiezingsresultaat én springt elegant over de SP.A, die bij deze peiling in het kamp van de verliezers zit.
Bij de verkiezingen haalde de SP.A nog 14,9 procent, bij de vorige peiling steeg dat percentage tot 16,5, nu zakken de socialisten weg tot 13,2 procent (-1,7 procent). Het koninklijk bemiddelaarschap van Johan Vande Lanotte leverde zijn partij dus geen bonus op.
Wat de SP.A verliest, wint Groen!. De partij boekt daardoor een mooi resultaat van 8,8 procent, een winst van 1,7 procent.
Verlies is er opnieuw voor Vlaams Belang en LDD. Vlaams Belang duikt met 10,4 procent 2,2 procent onder zijn verkiezingsresultaat. LDD verliest bijna 1 procent en strandt op 2,8 procent, ruim onder de kiesdrempel.
Nieuwe verkiezingen, zelfde resultaat?
Slechts 17 procent van de ondervraagden zou zijn stem vandaag aan een andere partij geven dan bij de verkiezingen in 2010. Dat is opmerkelijk weinig. Nieuwe verkiezingen zouden dus de huidige politieke impasse meer dan waarschijnlijk niet kunnen doorbreken. De N-VA en Bart De Wever maken immers een heel grote kans om opnieuw als grote overwinnaar uit de bus te komen.
De N-VA beschikt over zeer trouwe kiezers: 88 procent van de mensen die in 2010 hun stem aan de N-VA gaven, zou dat ook vandaag doen. Bovendien blijkt de partij nog een enorm potentieel te hebben, bij kiezers over alle partijgrenzen heen. Waar de partij voorheen vooral stemmen ronselde bij (centrum)rechtse kiezers, wordt ze nu ook steeds populairder bij de SP.A. Wie dacht dat de N-VA een eendagsvlieg is, is eraan voor de moeite.
quote:Populariteit Bart De Wever blijft toenemen
vr 18/03/2011 - 18:00 N-VA-voorzitter Bart De Wever blijft de populairste politicus in Vlaanderen. Dat blijkt uit de peiling van de VRT en De Standaard. Bijna de helft van de ondervraagden (49%) kan zich inbeelden op hem te stemmen.
bron: nu.nlquote:'Belgische koning weigert verkiezingen'
Uitgegeven: 5 mei 2011 09:33
Laatst gewijzigd: 5 mei 2011 09:48
BRUSSEL - De Belgische koning Albert II weigert een besluit te tekenen om nieuwe verkiezingen mogelijk te maken. Hij zou bang zijn dat een stembusgang de politieke verhoudingen in het land verder op scherp zet.
© ANP
De Belgische journalisten Steven Samyn (De Morgen) en Martin Buxant (La Libre Belgique) schrijven dat in het boek 'Koning zonder land', dat donderdag zowel in het Nederlands als het Frans is verschenen.
De koning zou zijn standpunt al in oktober vorig jaar hebben duidelijk gemaakt aan diverse partijleiders. Inmiddels is er nog steeds geen regering en de onderhandelingen lijken muurvast te zitten.
De Vlaams-nationalistische N-VA, de grootste partij in België, dreigde enkele weken terug de formatietafel te verlaten als er eind april geen uitzicht op een akkoord zou zijn, maar ze heeft dat dreigement niet uitgevoerd.
Staatshervorming
De kabinetsformatie duurt al sinds 13 juni vorig jaar. De besprekingen draaien rond een staatshervorming, die bevoegdheden moet overhevelen van de federale regering naar de gewesten Vlaanderen en Wallonië.
Dat is vooral een wens van de Vlaamse partijen, de N-VA voorop. De Franstaligen liggen dwars, omdat ze bang zijn voor een verdere verarming van Wallonië en het overwegend Franstalige Brussel.
Overigens lijkt er op dit moment geen meerderheid te bestaan in het Belgische parlement voor het houden van nieuwe verkiezingen. Uit peilingen blijkt dat die tot min of meer dezelfde uitslag zouden leiden.
Al bewijst dit voorval toch wel dat de koning eigenlijk nog altijd meer macht heeft dan ze vaak voorstellen ...quote:Op donderdag 5 mei 2011 11:37 schreef Beregd het volgende:
Ik ook niet.
Al dient de koning geen mening te hebben.
Desalniettemin heb ik de koning dan toch nog iets hoger zitten dan die nitwits die al een jaar rond een tafel zitten te niksen.quote:Op donderdag 5 mei 2011 11:37 schreef Beregd het volgende:
Ik ook niet.
Al dient de koning geen mening te hebben.
een mening hebben is wat anders dan macht hebben.quote:Op donderdag 5 mei 2011 18:07 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Al bewijst dit voorval toch wel dat de koning eigenlijk nog altijd meer macht heeft dan ze vaak voorstellen ...
Van nu.nlquote:Elio di Rupo benoemd tot formateur in België
Uitgegeven: 16 mei 2011 20:17
Laatst gewijzigd: 16 mei 2011 20:35
BRUSSEL - De Belgische koning Albert II heeft Elio Di Rupo van de Waalse socialistische partij PS benoemd tot formateur.
© ANP
Dat heeft het koninklijk paleis in Brussel maandag bekendgemaakt.
Met de benoeming van Di Rupo lijkt een einde aan de politieke impasse in België in zicht. Het land zit sinds april vorig jaar zonder regering.
De toenmalige premier Yves Leterme diende zijn ontslag in, omdat er geen geen akkoord werd bereikt over splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde ('BHV'), de enige tweetalige kieskring in het land. Op 13 juni 2010 waren er verkiezingen.
Akkoord
De grote winnaars waren de Waalse PS en de Vlaams-nationalistische N-VA. Omdat een akkoord over 'BHV' uitbleef, zat de formatie bijna een jaar lang muurvast.
Het is nog niet bekend of de onderhandelende partijen nu wel een besluit hebben genomen over Brussel-Halle-Vilvoorde.
© ANP
Vorige week bij de zevende dag zaten ze al te tellen, nu weer niks, maanden verder, dan komen de volgende verkiezingen in zicht (gemeente volgens mij). En niemand in aanloop daarnaartoe veel gaat inleveren dus dikke kans dat er dan ook landelijke verkiezingen zijn.quote:Op maandag 23 mei 2011 07:20 schreef Reya het volgende:
Kom gerust over vier maanden terug, dan is er vast wel eens een keer iets gebeurd.
Als het onderhandelen al bijna dan een jaar duurt komen er inderdaad vanzelf weer een keer verkiezingen in zicht.. De volgende gemeente- en provincieraadsverkiezingen zijn in oktober 2012.quote:Op maandag 23 mei 2011 18:32 schreef Igen het volgende:
Wanneer zijn die gemeenteraadsverkiezingen dan? Ik dacht dat de vorige federale verkiezingen zo mooi waren omdat eindelijk eens onderhandeld kon worden zonder de volgende verkiezingen op een ander niveau in zicht. Of duurt het intussen alweer zó lang...
Het was toen ook al duidelijk dat het geen daadwerkelijke verlaging was maar alleen een soort waarschuwing. Nu is het wel een verlaging, dat is zeker niet hetzelfde, al is het inderdaad de vraag wat het effect is.quote:Op maandag 23 mei 2011 20:11 schreef Reya het volgende:
Tsja, in januari deed S&P hetzelfde, en daar was wel de nodige commotie om, maar veel deed het de onderhandelingen niet opschieten. Sterker nog, begin deze maand beweerde men nog dat de soep eigenlijk toch niet zo heet gegeten zou worden. Wellicht dat een daadwerkelijke verlaging iets meer losmaakt, maar zelfs dat aanschouw ik met enige scepsis.
Dat klopt niet; in beide gevallen zijn de vooruitzichten (dus niet de beoordeling zelf) gewijzigd van 'stabiel' naar 'negatief'.quote:Op maandag 23 mei 2011 20:15 schreef De_Hertog het volgende:
[..]
Het was toen ook al duidelijk dat het geen daadwerkelijke verlaging was maar alleen een soort waarschuwing. Nu is het wel een verlaging, dat is zeker niet hetzelfde, al is het inderdaad de vraag wat het effect is.
Je hebt gelijk, ik had twee berichten door elkaar gelezen blijkbaar. Excuses.quote:Op maandag 23 mei 2011 20:46 schreef Reya het volgende:
[..]
Dat klopt niet; in beide gevallen zijn de vooruitzichten (dus niet de beoordeling zelf) gewijzigd van 'stabiel' naar 'negatief'.
Belgen. .quote:Metro Brussel bewaart vrede met Engelstalige muziek
AMSTERDAM - In de metrostations van de Belgische hoofdstad Brussel is voortaan geen Nederlandstalige of Franstalige muziek meer te horen.
Om de lieve vrede tussen landgenoten uit beide taalgebieden te bewaren, draait het Brusselse vervoersbedrijf alleen nog nummers in het Engels, Spaans of Italiaans.
Een experiment met Franstalige liedjes leverde onlangs tientallen klachten van reizigers op. Dat meldt de regionale nieuwssite Brusselnieuws.be.
“In april van dit jaar hebben we een experiment gedaan, waarbij we een Franstalig nummer uit de internationale hitparade hebben gespeeld. En toen kwamen er tientallen klachtenbrieven van Nederlandstalige klanten”, aldus MIVB-woordvoerster An Van Hamme.
http://www.nu.nl/opmerkel(...)lstalige-muziek.html
In Brussel-Noord worden de oproepberichten eerst in het Nederlands omgeroepen en dan in het Frans.quote:
Of dat in de trein Leeuwarden - Den Haag over de hele route alleen in het Fries wordt omgeroepen. Dat zou echt niemand pikken. Gelukkig geldt bij ons Fries als minderwaardig en is het dus allemaal niet zo'n probleem.quote:Op woensdag 25 mei 2011 17:31 schreef pagadder het volgende:
[..]
Nederlanders zullen het toch ook niet waarderen, mocht er in een trein die van Leeuwarden naar Amsterdam rijdt altijd in het Fries en Nederlands omgeroepen worden.
Voor mij - als Nederlander - is het volstrekt logisch dat je in een land met twee gelijkwaardige talen dingen zo organiseert. Het is de enige eerlijke mogelijkheid.quote:Taalkwesties -en zeker als het Nederlands-Frans- betreft liggen hier extreem gevoelig en ik kan me er aan ergeren als buitenlanders -zeker Nederlanders- dat niet altijd snappen.
Berichtgeving in de trein is wel weer van een andere orde dan muziek op metrostations, he.quote:Op woensdag 25 mei 2011 17:31 schreef pagadder het volgende:
[..]
In Brussel-Noord worden de oproepberichten eerst in het Nederlands omgeroepen en dan in het Frans.
In Brussel-Zuid is het eerst Frans en dan Nederlands.
In Brussel-Centraal is het in een even jaar eerst in het Nederlands, dan in het Frans, in een oneven jaar eerst Frans, dan Nederlands.
Als je in Antwerpen de IC pakt richting Charleroi, dan worden de omroepberichten eerst in het Nederlands omgeroepen, rijdt de trein Brussel binnen eerst Nederlands dan Frans. Als de trein Brussel-Zuid verlaat in het Frans, dan het Nederlands. Vervolgens rijdt de trein een paar kilometer in Vlaanderen, is het weer alleen Nederlands. Tot slot rijdt de trein Wallonië binnen en is het alleen Frans.
Absurd? Een Belgenmop? In Nederlandse ogen wel, ook zo voor de rest van de wereld waarschijnlijk, maar het is de enige juiste oplossing. Ik hoef het als Vlaming niet te pikken dat omroepers in een trein die in Vlaanderen rijdt Frans gebruiken. (Tenzij het de Beneluxtrein is).
Nederlanders zullen het toch ook niet waarderen, mocht er in een trein die van Leeuwarden naar Amsterdam rijdt altijd in het Fries en Nederlands omgeroepen worden.
Taalkwesties -en zeker als het Nederlands-Frans- betreft liggen hier extreem gevoelig en ik kan me er aan ergeren als buitenlanders -zeker Nederlanders- dat niet altijd snappen.
Die ingenieurs hebben hun diploma zeker bij een pak waspoeder gekregen?quote:Opschudding in Wallonië. Letterlijk ook, voor wie zich aan het onderwerp van de controverse waagt: tussen de Luikse gemeenten Braives en Hannut is de Romeinse steenweg heraangelegd met een hele reeks vernauwingen. Een filmpje op Youtube klaagt de toestand aan.
Op de weg zijn 250 paaltjes geplaatst, allen op een twintigtal vernauwende eilandjes, omringd door een bos van verkeersborden, en dat over een afstand van slechts vijf kilometer. In een filmpje dat op meerdere sites opduikt, wordt de situatie aangeklaagd. Ook op de weg zelf is tegenstand te merken: op een betonblok is 'Vous???? êtes fous!!' gespoten.
Volgens Le Soir zou Waals minister van Openbare Werken Benoît Lutgen (CDH) geprobeerd hebben om het filmpje van het net te halen. Zijn naam wordt nadrukkelijk genoemd als initiatiefnemer van de wegenwerken, terwijl de minister zelf niet rechtstreeks betrokken is. Lutgen zou zelfs gevraagd hebben om zijn naam te laten vallen uit de titel van het filmpje, of anders zou hij gerechtelijke stappen ondernemen. De video werd daarom van Youtube gehaald, maar is er intussen weer opgezet.
De Waalse Overheidsdienst is alleszins niet van plan om iets te veranderen aan de weg. De werken, die 300.000 euro hebben gekost, kwamen er na overleg met de betrokken gemeenschappen en de politie.
'We wilden de weg verbreden zodat vrachtwagens elkaar kunnen kruisen, want voordien was hij begrensd door bomen', aldus woordvoerdster Laurence Zanchetta. 'We wilden ook vermijden dat het een gewone rechte weg bleef die mensen aanzet om snel te rijden. Deze werken waren dus een noodzaak.'
'Wie aandachtig blijft, zal geen problemen hebben', luidt het nog.
http://destandaard.be/art(...)elid=DMF20110601_082
Haha, waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan?quote:Op woensdag 1 juni 2011 17:23 schreef pagadder het volgende:
[..]
Die ingenieurs hebben hun diploma zeker bij een pak waspoeder gekregen?
Maargoed. De aannemer kan nu tenminste zijn villa in Zuid-Frankrijk kopen.
Achterlijke oplossing. maar dat ze hier in de uitvoering ook een paar ton aan verspijkerd hebben wil ik best geloven hoor. Zeker als er een nieuw laagje asfalt bij in zat.quote:Op woensdag 1 juni 2011 17:23 schreef pagadder het volgende:
[..]
Die ingenieurs hebben hun diploma zeker bij een pak waspoeder gekregen?
Maargoed. De aannemer kan nu tenminste zijn villa in Zuid-Frankrijk kopen.
quote:Regeringsoverleg België wordt in het Frans gevoerd
De onderhandelingen over de vorming van een regering in België verlopen in het Frans, de taal van de minderheid. 'Dat is toch niet normaal?', aldus de leider van de grootste Belgische partij, Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA.
De Wever zei dat vandaag naar aanleiding van kritiek van Franstalige politici op zijn partijgenoot Vic Van Aelst. Die had onlangs gesteld dat de Franstaligen geen greintje respect hebben voor de Vlamingen. Ook deed Van Aelst zijn beklag over het gebrekkige Nederlands van Franstalige toppolitici als de Belgische vicepremier Joëlle Milquet en regeringsformateur Elio Di Rupo.
Volgens De Wever zitten er veel waarheden in de kern van het betoog van Van Aelst: 'Of kent u nog andere landen waar men in de hoofdstad geen respect heeft voor de taal die de meerderheid van dat land spreekt'
Bron: Het Parool
Ik was onlangs al vrij verbaasd dat deze advocaat, mij eigenlijk enkel bekend als verdediger van Els Clottemans, nu in de politiek is gegaan.quote:
Bizarre, geldverslindende maatregelen. In Nederland kom je dit trouwens ook genoeg tegen, alleen minder extreem. Wegversmallingen zijn nergens goed voor. Je moet op de rem afhankelijk van de vraag of er tegenliggers aankomen; niet op basis van je eigen snelheid. Drempels zijn in zo'n geval veel effectiever.quote:Op woensdag 1 juni 2011 17:23 schreef pagadder het volgende:
Die ingenieurs hebben hun diploma zeker bij een pak waspoeder gekregen?
Maargoed. De aannemer kan nu tenminste zijn villa in Zuid-Frankrijk kopen.
quote:Op woensdag 1 juni 2011 17:23 schreef pagadder het volgende:
[..]
Die ingenieurs hebben hun diploma zeker bij een pak waspoeder gekregen?
Maargoed. De aannemer kan nu tenminste zijn villa in Zuid-Frankrijk kopen.
quote:
Veel minder extreem ook weer niet: http://www.trouw.nl/tr/nl(...)-harder-rijden.dhtmlquote:Op donderdag 2 juni 2011 18:20 schreef Boldface het volgende:
[..]
Bizarre, geldverslindende maatregelen. In Nederland kom je dit trouwens ook genoeg tegen, alleen minder extreem.
Zeeuws-Vlaanderen, dat is bijna Belgiequote:Op donderdag 9 juni 2011 18:07 schreef De_Hertog het volgende:
[..]
Veel minder extreem ook weer niet: http://www.trouw.nl/tr/nl(...)-harder-rijden.dhtml
algmene stemplicht ftwquote:Opvallend is ook dat 10 procent van de N-VA-kiezers voor een terugkeer naar het unitaire België opteert
Een opvallend laag percentage is overigens voor onafhankelijkheid. Dat niet alle N-Va-aanhangers daadwerkelijk separatisme voorstaan, is publiek geheim, maar zeventien procent is gewoon bijzonder laag.quote:Op vrijdag 10 juni 2011 17:42 schreef Beregd het volgende:
Belangrijkste conclusie is dus dat verkiezingen compleet nutteloos zijn.
het strafste nieuws van de dag vond ik toch in dit artikel:
http://www.deredactie.be/(...)0_profiel_NVAkiezers
[..]
algmene stemplicht ftw
Als de formatie in dit tempo doorgaat, wordt Leterme nog de langstzittende premier die België ooit heeft gekend...quote:Op maandag 13 juni 2011 11:22 schreef zuiderbuur het volgende:
En de verkiezingen van zondag 13 juni 2010 zijn nu echt een jaar geleden!
Dit wordt ook opgemerkt door de internationale pers, zie bijvoorbeeld BBC
Als je dat artikel leest, denk je inderdaad terug aan een aantal opmerkelijke dingen:
Leterme is bijna langer ontslagnemend premier dan "echte premier" geweest, onze regering van lopende zaak heeft wel het voorzitterschap van de EU eind 2010 op zich genomen, en heeft militaire acties tegen Libië ondersteund. Er staat ook een overzichtje van de "formateurs", "pre-formateurs", "verduidelijkers", "onderhandelaars",.... die we ondertussen hebben gehad.
Jaja, te zien is dat transparantie nu hoog in het vaandel staat.quote:
Het zal op zijn best kantje boord zijn, denk ik. Vermoedelijk kunnen buiten de N-VA alle partijen hier tot op zekere hoogte wel mee leven, maar de N-VA raapt toch een betrekkelijk magere oogst. Wellicht is de Wever nog wel bereid hierover te praten (maar waar zou dat tot moeten leiden...?), maar het lijkt me toch zeer onwaarschijnlijk dat hij hier sans réserves mee instemt.quote:Op maandag 4 juli 2011 20:50 schreef rubbereend het volgende:
Ik heb geen idee maar toen ik de punten op teletekst las vond ik het nog niet zo'n gek compromis
Het vermoeden is dat N-VA dat vanmiddag toch gaat doen.quote:Op dinsdag 5 juli 2011 07:58 schreef vryko het volgende:
Zo op het eerste zicht zal geen enkele partij het nog aandurven om hierop neen te zeggen
Het is dus neen. Persconferentie is bezig, met de gebruikelijke arrogantie.quote:Op donderdag 7 juli 2011 12:07 schreef SaintOfKillers het volgende:
[..]
Het vermoeden is dat N-VA dat vanmiddag toch gaat doen.
Ik ben het wel eens met het eerste argument van Bartje. Belgen worden al excessief belast en nu gaan ze zelfs nog aan spaargeld en beleggingen zitten. Men bespaart niet, men gaat gewoon meer inkomsten zoeken.quote:Op donderdag 7 juli 2011 14:10 schreef Beregd het volgende:
[..]
Het is dus neen. Persconferentie is bezig, met de gebruikelijke arrogantie.
Handig, zo aan politiek doen, als alles wat afwijkt van je eigen mening absoluut onaanvaardbaar is, wat is dan de bestaansreden van je partij?
En dat wordt vervolgens weer in communautaire termen geïnterpreteerd: Vlamingen hebben een hoger gemiddeld spaarsaldo dan Franstaligen.quote:Op donderdag 7 juli 2011 14:14 schreef SaintOfKillers het volgende:
[..]
Ik ben het wel eens met het eerste argument van Bartje. Belgen worden al excessief belast en nu gaan ze zelfs nog aan spaargeld en beleggingen zitten. Men bespaart niet, men gaat gewoon meer inkomsten zoeken.
Het verbaasde mij daarom des te meer, dat net de liberalen het eerst ja zeiden.quote:Op donderdag 7 juli 2011 14:14 schreef SaintOfKillers het volgende:
[..]
Ik ben het wel eens met het eerste argument van Bartje. Belgen worden al excessief belast en nu gaan ze zelfs nog aan spaargeld en beleggingen zitten. Men bespaart niet, men gaat gewoon meer inkomsten zoeken.
door nee te zeggen neem Nva volgens mij de grootste verantwoordelijkheid die ze kunnen nemen:quote:Op donderdag 7 juli 2011 16:52 schreef rubbereend het volgende:
NVA dus nee, dus alles voor niks neem ik aan.
Ik vraag mij af wanneer de Franstaligen eens water bij de wijn zullen doen. Misschien moet Di Rupo volgende keer maar een nota schrijven die 95% slaagkans heeft i.p.v zijn prullaria nu waarvan hij zichzelf maar 5-10% slaagkans gaf (waarvan Caroline Gennez afgelopen zondag al in Le Soir heeft toegeven dat ze Di Rupo raad heeft gegeven om N-VA uit de onderhandelignente duwen).quote:Ze zullen toch eens moeten beseffen dat dit slechts de visie is van maar 1/5de van het land, en als ze willen regeren (wat ik betwijfel), water bij de wijn gaan moeten doen.
Mochten er nu verkiezingen gehouden worden, zou het me niet verbazen mocht de N-VA rond de 40% schommelen.quote:Op maandag 11 juli 2011 23:06 schreef rubbereend het volgende:
En de N-VA is gestegen in de polls als ik het goed begrijp?
Di Rupo zal ook wel stijgen nog verder van een oplossingquote:Op maandag 11 juli 2011 23:15 schreef pagadder het volgende:
[..]
Mochten er nu verkiezingen gehouden worden, zou het me niet verbazen mocht de N-VA rond de 40% schommelen.
mwah dat dachten ze ook van de PVV en die kregen nog 3 zetels meer dan de peilingenquote:Op maandag 11 juli 2011 23:18 schreef Bittereinder het volgende:
Waarschijnlijk wel, maar de 'recente cijfers' zijn een momentopname van de gebeurtenissen van afgelopen week. Uiteraard wordt er dan nog net ietsje "extremer" gestemd.
Het is nog wat wachten op wat meer wetenschappelijk onderbouwde peilingen die kranten i.s.m onderzoeksbureau's houden.
In Noord-België dan... Da's dus grofweg 20% in geheel België. Haalt dus niets uit.quote:Op maandag 11 juli 2011 23:15 schreef pagadder het volgende:
[..]
Mochten er nu verkiezingen gehouden worden, zou het me niet verbazen mocht de N-VA rond de 40% schommelen.
Deze week de laatste nationale feestdag die op de 21ste juli valt ?quote:
De kiezers beschermen tegen de enorme belastingdruk, seriously? Het programma en de beslissingen van de Vlaamse regering, waar de N-VA nog steeds deel uitmaakt, al eens nagegaan? .quote:Op donderdag 7 juli 2011 21:47 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
door nee te zeggen neem Nva volgens mij de grootste verantwoordelijkheid die ze kunnen nemen:
hun kiezers beschermen tegen de enorme belastingdruk die die nota zal veroorzaken...
ook op wereldeconomisch vlak is deze nota net wat geen enkel ratingbureau/economische commissie wilde lezen => nog een grotere dip in onze kredietwaardigheid => verdere inflatie...
net door te weigeren, hypothekeren ze onze toekomst niet... een partij met een langetermijnvisie (eindelijk) me dunkt. beter nee zeggen dan verder bouwen aan de krottenwijkconstructie die België op dit ogenblik is op socio-economisch niveau (laat staan communautair)
Dit klinkt alvast hoopgevend; er wordt nog immer onderhandeld over de methode van onderhandelen, en ondertussen is de klaarblijkelijke hoofdrolspeler nergens te vinden.quote:Vanmorgen zouden formateur Elio Di Rupo (PS) en de zeven onderhandelingspartijen plus CD&V opnieuw aan tafel zitten. Di Rupo hoopte CD&V over de streep te trekken om aan de regeringsonderhandelingen mee te doen. Belga meldt dinsdagochtend echter dat CD&V-voorzitter Beke niet kwam opdagen op de vergadering.
Laatste misschien niet, maar ik geef ze nog drie jaar.quote:Op dinsdag 19 juli 2011 00:20 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Deze week de laatste nationale feestdag die op de 21ste juli valt ?
Tijd om die poppenkast af te schaffen.quote:Koning Albert II laat donderdag op de nationale feestdag het traditionele 'Feest in de Warande' links liggen. De vorst beperkt zich tot het openingsconcert woensdag, het Te Deum en het militaire defilé. Dat meldt het paleis in een persbericht, waarmee het meteen de geruchten bevestigt die al een tijdje de ronde doen in de media. Prins Laurent wordt zoals verwacht voor geen enkele officiële viering aangekondigd.
Er werd al enkele dagen gespeculeerd over het koninklijke programma voor de nationale feestdag, die grondig overschaduwd wordt door de aanhoudende politieke impasse.
Er wordt gesproken van 'stil protest' van de vorst of zelfs 'een koning in staking'. In dat opzicht blijft het ook uitkijken naar de traditionele toespraak die woensdagmiddag in de ether gaat.
Laurent nergens welkom
Prins Laurent lijkt op geen enkele officiële festiviteit ter ere van 21 juli nog welkom. Sinds de aanvaring met zijn vader over de omstreden Congoreis blijven de relaties onderkoeld. Officiële optredens worden tot het minimum beperkt, zo blijkt ook uit het verdwijnen van zijn agenda van de koninklijke website. Aan enkele kranten liet de prins verstaan dat hij donderdagavond wel naar de Brusselse Marollenwijk trekt voor het traditionele volksfeest.
Kroonprins Filip en prinses Mathilde zijn de enigen die de hele officiële agenda afwerken. Samen met prinses Astrid en prins Lorenz -maar dus zonder het vorstenpaar- trekken zij in de namiddag naar het 'Feest in de Warande'. Met hun tweetjes zullen ze tot slot ook het vuurwerk op het Paleizenplein gaan bewonderen.
Uitkijken naar toespraak om 13u
De traditionele 21 juli-toespraak van de koning, die vandaag om 13 uur al wordt uitgezonden op VRT, VTM, RTBF en RTL, werd gisteren kort na de middag wél opgenomen. Het kabinet van de koning wachtte tot het allerlaatste moment om de tekst definitief af te werken, om nog te kunnen verwijzen naar een eventuele doorbraak in de regeringsonderhandelingen. De tekst moest ook nog de zegen krijgen van premier Leterme, die alle publieke uitspraken van de koning moet 'dekken'.
De toespraak van dit jaar wordt delicater dan ooit. De koning kan de aanslepende politieke crisis onmogelijk negeren maar mag in geen geval partij kiezen. Verwacht wordt dat hij het bij een zeer omfloerste en vage passe partout-oproep tot verzoening zal houden.
http://destandaard.be/art(...)elid=DMF20110720_026
quote:Op woensdag 20 juli 2011 11:17 schreef Heero87 het volgende:
Ondertusssen slagen Wouter Beke en de CD&V er weer eens in zich stevig voor schut te zetten. Gisteren zeggen ze nog toe om vandaag met de andere zeven partijen te vergaderen, maar uiteindelijk komt Beke gewoon niet opdagen. Teruggefloten door Kris Peeters waarschijnlijk. .
Ik denk dat er geen wijze is waarop CD&V nog een smadelijke nederlaag bij nieuwe verkiezingen - ongeacht op welk niveau weet te voorkomen - bezijdens een vette vis binnenhalen bij succesvolle regeringsonderhandelingen. Dat laatste zijn ze echter al vier jaar vruchteloos aan het proberen.quote:Op woensdag 20 juli 2011 12:27 schreef Heero87 het volgende:
Bij CD&V schijnen ze niet echt door te hebben dat bij nieuwe verkiezingen wellicht zij het grootste slachtoffer zullen worden na het dramatische parcours van het voorbije anderhalf jaar.
Of misschien beseffen ze dat net wel, maar heeft minister-president Kris Peeters dat ervoor over, zolang zijn Vlaamse regering maar geen nieuwe onpopulaire maatregelen moet nemen?
toen hij zijn vuisten opeens baldequote:Op woensdag 20 juli 2011 13:09 schreef SaintOfKillers het volgende:
Ik dacht een paar keer dat hij ging vloeken
Dat weet ik zo niet. Het gros van de Vlaamse harde kern is bij de vorige verkiezingen wellicht al overgestapt naar de N-VA. Die kiezers komen nu niet terug als de CD&V het been even stijf zou houden. Het origineel doet het altijd beter dan de kopie.quote:Op woensdag 20 juli 2011 23:00 schreef pagadder het volgende:
De Tsjeven zeggen 'ja' aan Di Rupo:
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/110720_Beke
Dit zal ze wel stemmen kosten.
quote:Op zaterdag 13 augustus 2011 20:50 schreef zuiderbuur het volgende:
In "De Morgen" stond vrijdag een artikel over de kennis van economie onder parlements-en senaatsleden en binnen de regering in België. Zo is de minister van economie, Van Quickenborne, een jurist van opleidingen.
Een beetje vreemd was de quiz met 5 economievragen voor Belgische politici, waarbij Bruno Tobback de staatsschuld slecht bij benadering kon schetsen... in Belgische frank?
Ik vind dit zelf ook eerder iets ludieks dan iets om hem keihard mee te veroordelen.... maar het is wel zo dat de staatsschuld (zowel van België als van bv de USA) tegenwoordig vaak vermeld wordt. De netto Belgische schuld is ongeveer 335 miljard euro (zijn gok van 250 miljard euro is zeker van de juiste orde, maar toch een erg ruwe benadering)quote:Op zondag 14 augustus 2011 14:02 schreef Beregd het volgende:
Ik snap de kritiek niet zo, het is toch logisch dat je de staatschuld maar "bij benadering" weet, exact weten is toch wel erg moeilijk?
Ik denk dat er bij de MR wel meer zijn die het FDF een belemmering vinden, maar het is een feit dat MR het FDF nodig heeft in Brussel. Zonder hen verliezen ze een pak stemmen. Daardoor kan het FDF zeggen wat ze willen. De MR zal ze er nooit of weinig voor terugfluiten.quote:Op zaterdag 20 augustus 2011 16:51 schreef zuiderbuur het volgende:
Link
Opmerkelijk : Jean-Marie Bogaert (MR), schepen (of dus wethouder) in het Waalse Lobbes heeft een bezoek gebracht aan Brugge, waar de schepen van toerisme lid is van het Vlaams-nationalistische N-VA... en ook Jean-Marie Bogaert heet. De twee zijn blijkbaar inderdaad familie.
Bovendien zou de Waalse Jean-Marie het FDF een belemmering binnen zijn MR vinden.
En de stemmen uit Vlaanderen, niet te vergetenquote:Op zaterdag 20 augustus 2011 17:47 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
Het probleem van de MR is dat ze enkel politiek meespelen door het FDF , neem de FDF stemmen uit Brussel weg bij hen en ze zijn een duidelijk kleinere partij dan de PS ...
quote:AALST - De burgemeester van Aalst, Ilse Uyttersprot (CD&V), heeft gisteren tevergeefs geprobeerd een gênant vakantiefilmpje van het internet te halen. Daarin is te zien hoe ze in het openbaar de liefde bedrijft.
De bezoekers van de Nederlandse videosite Skoften.net konden sinds oktober vorig jaar het clipje Mama en papa op vakantie bekijken: een koppeltje vrijt op een toren van een kasteel. Ze denken dat niemand hen in de gaten heeft, terwijl toeristen met een camera op hen inzoomen.
Pas gisteren werd het geval van openbare zedenschennis een internethit. Een Belgische surfer had de vrijende vrouw geïdentificeerd als de Aalsterse burgemeester Ilse Uyttersprot. Eén melding op de berichtendienst Twitter deed de rest van het werk. Terwijl Uyttersprot zich in stilzwijgen hulde, werd de torenpoeper –een verwijzing naar de bospoeper uit de tv-serie Van vlees en bloed– een populaire zoekterm op het net.
Dringend verzoek
‘Er is iemand die als één man achter de burgemeester blijft staan', twitterde radiomaker Koen Fillet. Ivan De Vadder, politiek journalist van de VRT, schreef dan weer: ‘Onderzoek naar zedenfeiten in Hotel Stayen, zegt DSO (De Standaard Online, nvdr). Ligt dat in Aalst?' Daarmee verwees hij naar de ophef over het vrijende koppel tijdens Sint-Truiden–Lokeren.
Gisteren in de late middag haalde Skoften.net ‘op dringend verzoek' het filmpje offline. Tegenover onze krant bevestigt de redactie dat ze die vraag had gekregen, zonder namen te noemen. Maar het filmpje was al op andere sites opgedoken.
Waarnemend burgemeester van Aalst en partijgenoot Bart Van Lysebeth (CD&V) vindt het ‘merkwaardig' dat de video nu pas opduikt. ‘Dit dateert van vier jaar geleden en is uitsluitend in de privésfeer te situeren. Ik stel vast dat de paparazzi nu ook toeslaan in Vlaanderen.'
Op het kabinet van Uyttersprot viel te horen dat de burgemeester er indertijd van overtuigd was dat niemand anders op die plaats was. ‘De beelden zijn gemaakt op een afgelegen plaats', klonk het daar. ‘De situatie heeft geen enkele invloed op haar engagement in de stad. We maken er ons niet druk om.'
Iets over zessen gisteravond doorbrak Ilse Uyttersprot, met vakantie op Kreta, haar stilzwijgen met een bericht op haar Facebookprofiel: ‘Dit behoort tot mijn privé met mijn toenmalige verloofde en is meer dan vier jaar oud. Niet relevant dus... en zeker niet politiek relevant. Aan iedereen die me sms'jes vol steun verstuurde: bedankt!'
Geen toeval
Aan regionale zender TV Oost zei Uyttersprot dat ‘het geen toeval is dat het filmpje op dit moment op het internet circuleert'. Volgens haar werd het met kwade bedoelingen gelekt.
Ex-echtgenoot Frank van Impe –níet de man die in het filmpje te zien was– betreurt vooral dat de hetze hun twee zoontjes treft. ‘Daar kan ik absoluut niet mee lachen.'
http://nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=5C3EDFMR
Het probleem met De Gucht is dat hij eigenlijk altijd doodgewoon gelijk heeft ...quote:Op maandag 22 augustus 2011 20:32 schreef Reya het volgende:
Ondertussen laat Karel de Gucht zich weer eens diplomatiek uit.
Politiek lijkt me dan evident de verkeerde carrière.quote:Op woensdag 24 augustus 2011 18:05 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Het probleem met De Gucht is dat hij eigenlijk altijd doodgewoon gelijk heeft ...
Di Rupo van de Franstalige socialisten is nog steeds formateur. Zijn nota van 4 juli is door de Vlaamse en Franstalige groenen, socialisten, christen/centrum-democraten en liberalen aanvaard als uitgangspunt voor onderhandelingen. De grootste partij N-VA heeft geweigerd. De onderhandelingen zijn hervat op 16 augustus. Zie ookquote:Op zondag 4 september 2011 20:27 schreef rubbereend het volgende:
Ik heb het even niet meer gevolgd maar hoe staat het ervoor?
Die zijn er eigenlijk toch al geweest ? Je hebt het weliswaar iets kortere maar even diepgaande "Spraakmakers" gehad op Canvas, en je hebt drie seizoenen lang "Nooitgedacht" gehad. Waarin Rik Torfs een klein uur lang een gesprek had met telkens één gast over diverse thema's ...quote:Op zondag 4 september 2011 21:00 schreef zuiderbuur het volgende:
Ondertussen gaan stemmen op om ook een Vlaamse versie van "Zomergasten" te maken.
Ik denk eerder dat de N-VA slapend rijk aan het worden is. De traditionele Vlaamse partijen maken er een rotzooi van en het is slechts een kwestie van weken eer zij veel te veel Vlaamse toegevingen gaan doen in ruil voor een Phyrrusoverwinning.quote:Op vrijdag 9 september 2011 07:54 schreef du_ke het volgende:
Als ik het zo van een afstandje volg is de N-VA haar hand ernstig aan het overspelen. Dan krijg je uiteindelijk niets voor elkaar.
quote:Meer dan een kwart van de N-VA-kiezers wil partijvoorzitter Bart De Wever mee aan de onderhandelingstafel om de Vlaamse belangen te verdedigen. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau ANT Research bij 1.405 Vlamingen in opdracht van Het Laatste Nieuws.
Bart De Wever staat nu al twee maanden aan de zijlijn toe te kijken op de regeringsonderhandelingen en dat is niet naar de zin van veel van zijn kiezers. Toch kan hij over het algemeen nog op veel steun rekenen.
Van de Vlaamse kiezers vindt 46 procent dat De Wever zich met recht en reden terugtrok uit de onderhandelingen, een relatief beperkte daling tegenover de 54 procent van juli. De daling is vooral te wijten aan scepsis bij de eigen achterban.
Nog maar 65 procent van de N-VA-kiezers is het eens met de strategie om aan de kant te gaan staan. Liefst 27 procent van de N-VA-aanhang is het uitdrukkelijk niét eens met die tactiek en had De Wever liever aan de onderhandelingstafel gezien.
Op dit ogenblik zou 39 procent van de Vlamingen volgens de peiling niettemin op N-VA stemmen mocht het tot vervroegde verkiezingen komen, slechts een procentje minder dan begin juli het geval was. (belga/jv)
http://www.hln.be/hln/nl/(...)-mee-aan-tafel.dhtml
De Belgische bevolking in opstand, daar zal volk naar komen kijken.quote:Op vrijdag 9 september 2011 03:16 schreef einzeinz het volgende:
Indien dit niet meer lukt voorspel ik een opstand van de bevolking en uiteindelijk over enkele jaren een splitsing van het land!
Hou je bek ! De enige miserie ligt bij die oude royal Brusselaars , niet perse bij de Walen. Leg jij me dan eens uit hoe en wat je zou splitsen mr de flamingant .quote:Op zondag 11 september 2011 02:21 schreef einzeinz het volgende:
Morgen onderhandelen ze voort, weer een dag vol miserie!
En Waalse partijen die wat vuurtjes gaan stoken en daarna de bevolking oproepen tot kalmte!
SPLITSEN NU!!!
Als je BHV splitst, dan blijven die Brusselaars en Walen op Vlaamse grond azen. Dat weet jij ook!quote:Op zondag 11 september 2011 05:12 schreef BramKVO het volgende:
[..]
Hou je bek ! De enige miserie ligt bij die oude royal Brusselaars , niet perse bij de Walen. Leg jij me dan eens uit hoe en wat je zou splitsen mr de flamingant .
Na 15 maanden zeggen dat het sneller moet.quote:Koning Albert: formatie moet sneller
***************************************
` De Belgische koning Albert heeft de
onderhandelaars in de kabinetsformatie,
die nu al 15 maanden duurt,opgeroepen
meer haast te maken.Er zit nog wel wat
beweging in het proces,maar er is nog
nauwelijks gesproken over belangrijke
sociaal-economische onderwerpen.
Het grote struikelblok is nog steeds de
kwestie Brussel-Halle-Vilvoorde.Dat is
een tweetalig kiesdistrict,dat volgens
de Vlamingen moet worden gesplitst.
Steeds meer Franstalige Belgen gaan in
de Vlaamse dorpen rond Brussel wonen,
maar stemmen bij verkiezingen doorgaans
op Franstalige politici.Na splitsing
van het kiesdistrict kan dat niet meer.
Dat op zich is niet het probleem. Na de splitsing zullen zij nog steeds op Franstalige politici kunnen stemmen, maar dan niet op die uit Brussel.quote:Op maandag 12 september 2011 23:19 schreef Arcee het volgende:
Steeds meer Franstalige Belgen gaan in
de Vlaamse dorpen rond Brussel wonen,
maar stemmen bij verkiezingen doorgaans
op Franstalige politici.Na splitsing
van het kiesdistrict kan dat niet meer.
Het tekent de wanhoop in België. De koning heeft laatst in een tv-toespraak bijna letterlijk van woede met de vuist op tafel geslagen.quote:Op maandag 12 september 2011 23:19 schreef Arcee het volgende:
Na 15 maanden zeggen dat het sneller moet.
Je overschat het belang van BHV; BHV is in feite niet meer dan de proloog van een heel epos aan geïntegreerde economische en communautaire tegenstellingen. Het komt dan ook vooral vaak terug als symbolisch dossier; zo liet Open VLD de vorige regering hoegenaamd vallen over BHV, maar wordt deze stap in feite beschouwd als gegeven uit frustratie met het gebrek aan sociaal-economische hervormingen.quote:Op dinsdag 13 september 2011 11:03 schreef Elfletterig het volgende:
Ik vraag het me al een tijdje af, maar als je ziet dat ze na 15 maanden nog steeds vooral aan het steggelen zijn over BHV in plaats van belangrijke sociaal-economische vraagstukken, zegt dat toch wel iets over de staat van het land.
Dit!quote:Op dinsdag 13 september 2011 11:03 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
Het tekent de wanhoop in België. De koning heeft laatst in een tv-toespraak bijna letterlijk van woede met de vuist op tafel geslagen.
Ik vraag het me al een tijdje af, maar als je ziet dat ze na 15 maanden nog steeds vooral aan het steggelen zijn over BHV in plaats van belangrijke sociaal-economische vraagstukken, zegt dat toch wel iets over de staat van het land.
Het land België lijkt me echt ten dode opgeschreven. Vlamingen en Walen kunnen kennelijk die BHV-kwestie niet laten rusten, cq. effectief oplossen en schaden daarmee hun landsbelang. Ze zitten al bijna anderhalf jaar met een demissionair kabinet en zelfs al wordt 'BHV' opgelost, dan nog zijn de belangen van Vlamingen en Walen heel anders.
Ik vraag me af hoe lang ze nog aanmodderen.
quote:Premier Leterme wordt adjunct-topman van OESO
AP
di 13/09/2011 - 22:01 Eind dit jaar zou premier Yves Leterme (CD&V) een van de adjuncten worden van de secretaris-generaal van de OESO. Dat is een economisch samenwerkingsverband van vooral Westerse industrielanden.
lees ook
Langer ontslagnemend premier dan premier
Er werd al een tijdje gespeculeerd over een internationale topfunctie voor Leterme, maar binnenkort wordt hij voorgedragen als adjunct-secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. De premier heeft dat vanavond bevestigd aan de VRT-redactie.
AP
Als de benoeming goedgekeurd wordt door de lidstaten van de OESO, zal Leterme er eind dit jaar verantwoordelijk worden voor sociaal beleid, onderwijs, gezondheid, werkgelegenheid, KMO's en regionale ontwikkeling.
Leterme zou dus een van de drie adjuncten worden van de Mexicaan Angel Gurria (boven links), die sinds 2006 secretaris-generaal is van de internationale economische organisatie.
http://www.deredactie.be/(...)/110913_Leterme_Oeso
Ik moest lachenquote:Op dinsdag 13 september 2011 22:51 schreef pagadder het volgende:
[..]
De ratten verlaten het schip. De laatste doet het licht uit.
Guy Vanhengel is bij de liberalen (OpenVLD)?quote:Op woensdag 14 september 2011 00:37 schreef einzeinz het volgende:
Het is al nr. 3
Inge Vervotte
Guy Vanhengel
Yves Leterme
Man, man, de CD&V verliest haar kopmannen. Wie zal nog overschieten?
Te vaak om nog geloofwaardig te zijn.quote:Op woensdag 14 september 2011 11:05 schreef Reya het volgende:
Hoe vaak hebben we nu al de termen 'cruciale fase' en 'cruciale dag' voorbij horen komen?
De onafhankelijkheidsoorlog van NL begon dat ook niet bij de Franstaligen?quote:Op woensdag 14 september 2011 12:13 schreef Elfletterig het volgende:
DiRupo schijnt te hebben gezegd dat de formatiebesprekingen muurvast zitten. De koning is al teruggeroepen naar België. Grote kans dat DiRupo vandaag of morgen bij de koning komt melden dat de gesprekken zijn mislukt. De koning zal dan wel weer woedend met z'n vuist op tafel blazen en zo onderhand moet er ook wel stoom uit z'n oren komen.
Ik vraag me eigenlijk af wat erger is: door wanbeleid financieel failliet gaan, zoals Griekenland, of een politieke patstelling die al meer dan een jaar duurt en krampachtig één land willen blijven terwijl je dat eigenlijk allang niet meer bent, zoals België.
Nou... Volgens mij wordt alles op een goudschaaltje gewogen. Dus als je gaat bezuinigen op iets waar het ene gewest meer profijt van heeft dan het andere, dan heb je meteen weer een conflict.quote:Op woensdag 14 september 2011 15:14 schreef Hexagon het volgende:
Nee maar het lijkt me dat ze op deelterreinen zoals bezuinigingen toch wel aan meerderheden kunnen komen?
Het overgrote deel van de federale begroting bestaat uit uitgaven aan sociale zekerheid en dotaties aan gewesten. Beiden vormen nu juist het hart van het communautaire conflict.quote:Op woensdag 14 september 2011 15:14 schreef Hexagon het volgende:
Nee maar het lijkt me dat ze op deelterreinen zoals bezuinigingen toch wel aan meerderheden kunnen komen?
LOLquote:
Maar de NVA heeft wel degelijk - zoals te verwachten - kritiek op bijvoorbeeld het voorstel dat men in de zes faciliteitengemeenten rond Brussel nog steeds zou kunnen stemmen op de Brusselse lijsten. Daarmee is het idee van "très grande Bruxelles" de kop in gedrukt, maar wordt tegelijkertijd bevestigd dat die 6 gemeenten dan weer zo goed als Brussels zijn...quote:Op donderdag 15 september 2011 16:56 schreef SaintOfKillers het volgende:
Het zal wel een degelijk akkoord zijn, want zelfs de N-VA kan het niet volledig de grond inboren, aangezien de grootste toegevingen van Franstalige kant kwamen (MR en FDF)
Alle goede elementen zijn volgens hen uiteraard een gevolg van "de druk van de N-VA".
Het FDF denkt er uiteraard heel anders over:quote:Op donderdag 15 september 2011 16:56 schreef SaintOfKillers het volgende:
Het zal wel een degelijk akkoord zijn, want zelfs de N-VA kan het niet volledig de grond inboren, aangezien de grootste toegevingen van Franstalige kant kwamen (MR en FDF)
Alle goede elementen zijn volgens hen uiteraard een gevolg van "de druk van de N-VA".
http://www.standaard.be/a(...)elid=DMF20110915_086quote:FDF: 'Een akkoord van bedriegers'
FDF verwerpt akkoord
Olivier Maingain is niet mals voor het akkoord over de splitsing van BHV. Het is een 'accord des tricheurs' omdat de rechten van de Franstaligen werden opgeofferd. FDF slaat de deur voorlopig niet dicht bij de MR maar maakt er een vertrouwenskwestie van.
'Dit akkoord versterkt diegenen die ervan uitgaan dat de taalgrens uiteindelijk ook een staatsgrens wordt', stelt Maingain fors. 'Dit akkoord is erg schadelijk voor Brussel.'
Maingain stelt vastberaden dat het 'minimum minimorum' voor de drie niet-benoemde burgemeesters niet bereikt is. Vlaanderen blijft immers bevoegd voor de benoeming ervan. Bovendien spot men door de niet-benoeming ervan met de rechten van de kiezer. Toch zal FDF in 2012 opnieuw dezelfde drie figuren naar voor schuiven als kandidaat-burgemeester, zegt Maingain.
Ook de splitsing van de kieskring BHV kent in zijn ogen geen genade. De onderhandelaars respecteren de democratische beginselen niet, vindt hij. Maingain haalt er het Europese mensenrechtenverdrag bij om zijn gelijk te staven.
Voorstellen
Maingain maakt er een vertrouwenskwestie bij de MR van. Hij heeft drie voorstellen voor de partij. Een ervan gaat over de metropolitane gemeenschap (waarvan alle gemeenten van de oude provincie Brabant deel zullen uitmaken), die meer moet worden dan louter een 'praatbarak'. Hij noemt ook het terugdringen van de bevoegdheden die de rechten van de Franstaligen zouden beknotten. Daarnaast moet Brussel als enige de volledige zeggenschap krijgen over haar instellingen.
'We durven te geloven dat de MR die voorstellen ter harte zal nemen', rondt Maingain de persconferentie af. Ruimte voor vragen van journlisten is er niet.
MR neemt akte van het standpunt van FDF-voorzitter Olivier Maingain maar reageert er voorlopig niet op, meldt RTBF kort nadien. Het blijft voorlopig onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de samenwerking van FDF en MR.
Uitgebreid bureau MR onderschrijft akkoord
Het uitgebreid bureau van de Franstalige liberalen van de MR heeft eerder op de dag wel al zijn steun uitgesproken voor het akkoord dat formateur Elio Di Rupo bereikt heeft met de acht onderhandelende partijen.
De partij bevestigt ook haar vertrouwen in voorzitter Charles Michel voor het voortzetten van de onderhandelingen om tot een staatshervorming en de vorming van een nieuwe federale regering te komen. Dat stelt de partij in een persbericht.
Het was voorzitter Michel zelf die het uitgebreid bureau bijeen had geroepen. Hij legde er het akkoord over BHV, het stemrecht voor Belgen in het buitenland en de hervorming van de Senaat voor.
Of elk kartel de afgelopen jaren.quote:Op donderdag 15 september 2011 17:49 schreef Krantenman het volgende:
[..]
Het FDF denkt er uiteraard heel anders over:
[..]
http://www.standaard.be/a(...)elid=DMF20110915_086
Maar goed, dat de MR en de FDF uit elkaar zullen gaan, was al meer mensen duidelijk. Dat is al net zo'n kansloos verhaal als CD&V en N-VA.
quote:In het vereenvoudigde Brussel zijn voortaan nog slechts volgende overheden actief: het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Brusselse agglomeratie, 19 gemeenten, 19 0CMW's, 6 politiezones (voortaan wel gecoördineerd door het Gewest), de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap, - even ademhalen - de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Franse Gemeenschapscommissie, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, de federale Staat en een dienstdoend vicegouverneur, in afwachting van een nieuwe volwaardige vicegouverneur. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat in Brussel 41 ministers of schepenen bevoegd zijn voor cultuur. Er zijn vier maatschappijen voor openbaar vervoer actief en, sinds het 'Brusselakkoord', nog slechts 16,5 openbare vastgoedmaatschappijen. De Brusselse politici waren gisteren terecht fier op hun modelstaat.
Brussel is natuurlijk het Walhalla voor de Vlamingen. Waar elders kan je minister worden met 796 stemmen? In Brussel wordt je hiermee Vlaams Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Financiën, Begroting, Openbaar Ambt en Externe Betrekkingen (Jean-Luc Vanraes, nvdr). Deze baan mag je dan cumuleren met de taken van Voorzitter van het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), belast met Onderwijs, Vorming, Begroting & Communicatie; en Lid van het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, belast met Gezondheidsbeleid, Financiën, Begroting en Externe Betrekkingen. Het zijn dergelijke stemmenkanonnen die het nieuwe Brusselakkoord hebben onderhandeld. Om een nieuwe, van irritatie getuigende, mail te vermijden van de woordvoerster van Guy Vanhengel benadruk ik graag dat hij bij dezelfde verkiezingen 'wereldrecordhouder Vlaamse stemmen' werd met het cijfer 5.179. Neen, niet bij de gemeenteraadsverkiezingen van Bachten de Kupe, bij de verkiezingen voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaande uit 19 dichtbevolkte gemeenten.