Zilver kan opraken ja. Komt dat door elektrische auto's? Beats me...quote:Op vrijdag 28 mei 2010 09:45 schreef td123td het volgende:
Ik zat laatst met iemand te praten die vertelden dat zilver op kan raken omdat het in elektrische auto,s verwerkt word, is dit waar?
Hebben jullie ervaringen in het beleggen van zilver? en wat kan je het beste kopen?
Bijna alles kan opraken, maar als iets duurder wordt dan wordt er harder gezocht naar vervangers. Die meestal ook wel gevonden worden. Of er wordt meer gerecycled omdat dat dat economisch haalbaarder wordt.quote:Op vrijdag 28 mei 2010 09:45 schreef td123td het volgende:
Ik zat laatst met iemand te praten die vertelden dat zilver op kan raken omdat het in elektrische auto,s verwerkt word, is dit waar?
Hebben jullie ervaringen in het beleggen van zilver? en wat kan je het beste kopen?
Bij het eerder genoemde Bullionvault kan je fysiek zilver kopen. Blijft bij hun in de bullion vault (in Zwitserland, dus vrij safe) liggen, maar is wel fysiek gealloceerd. Geen virtueel / papier zilver dus.quote:Op maandag 28 maart 2011 12:57 schreef VGAverzekering het volgende:
Trouwens, op welke beurs kan je zilver kopen? Ik zie geen mogelijkheid via Binckbank om edelmetalen te kopen of ben ik gek
Oh, dus ik kan mijn 500 nespresso cups wel wegpleuren?quote:Op maandag 28 maart 2011 22:41 schreef LXIV het volgende:
Als je in koffie of koper handelt ga je dat toch ook niet ergens in een haven opslaan!
Zolang je het zelf kunt opdrinken is het prima. Maar waarom zou je 10 ton koffie gaan opslaan? En wat is het verschil nu met zilver?quote:Op maandag 28 maart 2011 22:44 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Oh, dus ik kan mijn 500 nespresso cups wel wegpleuren?
De zin is dat alleen bij fysieke allocatie ooit zal blijken dat zilver schaars is geworden.quote:Op maandag 28 maart 2011 22:50 schreef LXIV het volgende:
[..]
Zolang je het zelf kunt opdrinken is het prima. Maar waarom zou je 10 ton koffie gaan opslaan? En wat is het verschil nu met zilver?
Dan kun je beter gewoon munten gaan verzamelen als belegging. Dat is dan nog leuk als je er van houdt en het kan allemaal belastingvrij. Maar om nu een paar honderd kilo zilver in een kluis in Zwitserland te laten leggen, de zin ontgaat me.
So what? Dan kun je beter nu een derivaat op zilver mee pakken.quote:Op dinsdag 29 maart 2011 00:35 schreef Poekieman het volgende:
[..]
De zin is dat alleen bij fysieke allocatie ooit zal blijken dat zilver schaars is geworden.
Als iedereen dat deed zou nooit blijken dat zilver schaars was en zou de prijs altijd te laag blijven.quote:Op dinsdag 29 maart 2011 00:40 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
So what? Dan kun je beter nu een derivaat op zilver mee pakken.
Maar dat beetje zilver dat jij weglegt heeft toch geen enkele invloed op het geheel! En zeker al niet genoeg om de extra kosten goed te maken.quote:Op dinsdag 29 maart 2011 00:43 schreef Poekieman het volgende:
[..]
Als iedereen dat deed zou nooit blijken dat zilver schaars was en zou de prijs altijd te laag blijven.
een kgquote:Op dinsdag 29 maart 2011 09:12 schreef magik7777 het volgende:
Wat heb je ervoor betaald als ik vragen mag?
En niet belangrijk, hoe zwaar weegt het? Je hebt baren in zoveel afmetingen en gewichten....
Een perfect moment om te verkopen nu!quote:Op dinsdag 29 maart 2011 08:59 schreef seasushi het volgende:
Oef. Wat levert een baar zilver op het moment eigenlijk op? (laat ik er nou een hebben liggen)
Dat hij gaat barsten is zo goed als zeker. Maar wanneer blijft de grote vraag! Ik zou best willen shorten, maar voor hetzelfde geld gaat hij nog eerst een keertje over de kop voordat de koers zuidwaarts gaat. Je weet het niet.quote:Op dinsdag 29 maart 2011 10:19 schreef antfukker het volgende:
Het feit dat goud/zilver/koper/<willekeurig edelmetaal> zo duur is, is dat er ook aandacht voor is. Het begon met goud en elk mak lam loopt achter de groep aan om er in te investeren. Ik vraag me af wanneer deze bubbel zal gaan barsten
En speculatie, tegenwoordig bij alles wat waarde heeft en verhandeld wordt ook een grote factorquote:Op dinsdag 29 maart 2011 10:31 schreef magik7777 het volgende:
Het feit dat zilver zo duur is, is gewoon een kwestie van vraag en aanbod.
De waardestijging van zilver van de afgelopen jaren heeft nauwelijks te maken met een toegenomen vraag vanuit de industrie, maar alles met speculatie.quote:Op dinsdag 29 maart 2011 10:31 schreef magik7777 het volgende:
Het feit dat zilver zo duur is, is gewoon een kwestie van vraag en aanbod.
Als de vraag hoog is (en dat zal ie voorlopig nog wel blijven) gezien de vele toepassingen van zilver, en het aanbod laag (zilvermijnen raken uitgeput) Goud is grotendeels een luxe artikel, terwijl zilver industrieel steeds belangrijker word.
Bubbel barsten?, goud en zilver kun je niet bijmaken, er is maar een beperkte hoeveelheid van aanwezig op deze aardbol. Geld daarentegen kun je gewoon bijdrukken, en de inflatie is net zo hoog of hoger als de spaarrente, dus niet echt een lekkere manier om te investeren. Goud en zilver word al jaren duurder en duurder. En dat is echt niet vanwege de "aandacht"
Maar als mensen daar anders over denken prima...
Die moet je eens op logaritmische schaal zetten, ik vind er nog behoorlijk wat afgronden in zitten. 2004, 2006, 2008, -25% vind ik toch wel een forse dalingquote:Op woensdag 16 maart 2011 16:31 schreef magik7777 het volgende:
Welke crashes???
[ afbeelding ]
Waarom zijn er zoveel mensen zo sceptisch over zilver? Omdat het minder mooi en waardevol is dan goud? Ik zie het als een betere investering dan goud.
Je kunt natuurlijk wel stellen dat de stijging nu veel geleidelijker is gegaan. En dat er ook meer justifiable redenen zijn om in Zilver te beleggen gezien het gebrek aan andere opties.quote:Op dinsdag 29 maart 2011 12:34 schreef LXIV het volgende:
Een van de grootste crashes ooit was op zilver:
[ afbeelding ]
Zo'n spike als in 1983 hebben we nooit meer gezien, maar nu komt er weer een aan:
[ afbeelding ]
Nota bene dat de prijs nu alweer boven de 35 staat! Nog lang niet op de piekprijs, zeker niet als je de inflatie ook meeneemt. Dan zou zilver op 200? oid moeten komen? Maar toen waren er 2 gekke miljardairs die besloten hadden de wereld zilvervoorraad op te kopen. Maar wie weet komt er nu weer zo'n figuur!
Beweren dat zilver historisch goedkoop is, is niet waar dus. Als het 20 jaar lang, van 1985 tot 2005 zo'n beetje rond de 5 dollar/ounce schommelt, en dan opeens in zes jaar tijd 700% stijgt, dan noem ik dat gerust een bubble. Maar het kan nog naar de 70 hoor, dat zul je mij niet horen ontkennen.
Die zilver posities die in Januari zo ontzettend in het rood stonden.. Ik heb ze nog steeds!quote:Op dinsdag 29 maart 2011 15:09 schreef LXIV het volgende:
Ik zou nog even wachten met shorten. Je kunt er veel aan verdienen, maar ook heel veel aan verliezen. Afwachten kost niks, je loopt hooguit iets mis.
Het probleem van nu kopen is inderdaad dat je opeens een 3 maand een flinke afzwakking ziet. Dat probleem had ik zelf ook. Ik kocht in Januari en plots had ik een enorm verlies er op staan binnen een maand tijd. Gelukkig is alles weer goed gekomen en tikt het nu bijna de 40 aan maar het had niet veel gescheeld of ik had ze verkocht.quote:Op dinsdag 5 april 2011 22:24 schreef RedFever007 het volgende:
Ik zit dit (zilver) nu een tijdje te volgen, vandaar even tvp![]()
Vraag mij wel af of dit nu wel het moment is om te kopen. Is de kans aanwezig (uiteraard is die aanwezig maar hoe groot) dat de zilverhandel compleet inzakt binnen afzienbare tijd (binnen een half jaar bijv) ? Anders is nu nog wat geld investeren in wat munten wellicht geen gek ideeAnders is wachten wellicht beter. Over het algemeen zijn de meeste mensen/kenners volgens mij van mening dat zilver nog veel zal stijgen dus is een investering gerechtvaardigd.
wellicht praat ik hier dikke onzin, zou kunnen aangezien ik ook maar n00b ben
Ik schrok al, dacht even dat je je wilde haren had afgeschud. Het is even wennen hoor, een SE die langer dan een minuut posities aanhoudt zijn we niet gewend.quote:Op dinsdag 5 april 2011 23:56 schreef sitting_elfling het volgende:
Zou ik dit nog een keer doen? Ik denk het niet, zeker niet met de proportie waar mee ik er in zit.
Ik heb alleen wel enorme mazzel gehad met Goud en Zilver. Zoals ik al eerder zei, ik was echt dagen away om het te verkopen en nu heb ik op beide, met name zilver, een enorme winst staan. Ik zal het een volgende keer alleen niet weer zo aanpakken omdat het op het slechtste moment m'n porto 20% naar beneden trok.quote:Op woensdag 6 april 2011 00:24 schreef Mendeljev het volgende:
[..]
Ik schrok al, dacht even dat je je wilde haren had afgeschud. Het is even wennen hoor, een SE die langer dan een minuut posities aanhoudt zijn we niet gewend.
Om heel eerlijk te zijn slaan bedragen van 80 dollar op dit moment naar mijn mening echt nergens op. Wat je vaak ziet bij ronde getallen is dat de verkoopdruk 'eventjes' toeneemt en het daardoor wat langer kan duren voordat de markt verder omhoog gaat maar aan prijzen van 80 dollar denk ik nog lang niet. Laten we straks eerst maar de 50 halen.quote:Op woensdag 6 april 2011 08:29 schreef Blandigan het volgende:
Needless to say, mijn zilver heb ik ook nog steeds. Ik lees dat veel mensen 40 dollar belachelijk hoog vinden en al loeren op een short kans. En deze magische grens zal zilver zeer waarschijnlijk even omlaag trekken, wellicht zelfs to 37 dollar.
Maar naar mijn stellige overtuiging is het een bull markt die doorloopt tot in ieder geval 2013.
Ik denk (nu) aan bedragen van 80 dollar/t.ounce rond eind 2013 maar de tijd zal het leren.
Schijnt trouwens ook een van de moeilijkste zaken te zijn, om te blijven zitten in een bull markt. Na bepaalde tijd en als de winst aardig oploopt onstaat de neiging om te verkopen.
Betrap mezelf er ook op terwijl ik toch zo stellig overtuigd ben van verdere stijging.........
Zet je die nog online?quote:Op woensdag 6 april 2011 01:05 schreef sitting_elfling het volgende:
Macroeconomic factors show significance in the American Stock Markets and can be used in reproducible trading models
Ik stuur hem je wel door als hij af is.quote:
Ik word het zo langzamerhand gewend voor gek te worden versleten. Dat was al zo toen ik zilver op 24 dollar kocht.....quote:Op woensdag 6 april 2011 09:10 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Om heel eerlijk te zijn slaan bedragen van 80 dollar op dit moment naar mijn mening echt nergens op.
Vergeet niet dat de lange termijn goud/zilver verhouding ook nog steeds uit balans isquote:Op woensdag 6 april 2011 13:21 schreef sitting_elfling het volgende:
Zilver nadert de 40! Ik denk dat hij voor dit weekend de 40 al wel heeft gehaald. Ik blijf het gekke speculatie vinden, en aller minst een safe haven, maar je hoort mij niet klagen.
[..]
Ik stuur hem je wel door als hij af is.
Hehe. De verhouding is inderdaad enigszins uit balans en ik zie dat nog wel een poosje zo blijven. Ik zit dan ook long in goud en zilver.quote:Op woensdag 6 april 2011 19:08 schreef Qwerty911 het volgende:
[..]
Vergeet niet dat de lange termijn goud/zilver verhouding ook nog steeds uit balans is
Interessante plaatjes.quote:Op maandag 4 april 2011 23:59 schreef superpiet het volgende:
Als we dit plaatje mogen geloven
[ afbeelding ]
is het nog lang geen bubbel.
vergelijking met nasdaq, dan zou de blowofftop nog niet zijn begonnen
[ afbeelding ]
Nou, je moet het natuurlijk hebben van de mensen die er juist wél in geloven. De mensen die er totaal niet in geloven hebben nooit zilver gehad en dus ook niks te verkopen!quote:Op woensdag 6 april 2011 16:32 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Ik word het zo langzamerhand gewend voor gek te worden versleten. Dat was al zo toen ik zilver op 24 dollar kocht.....
Prima hoor, ik koop elke dip, dus zolang er maar genoeg mensen totaal niet in geloven zit ik goed.
Och, dat ligt meer aan die magische 40 denk ik. Na een paar weken is iedereen hier weer aan gewend. Ik vraag me eerder af of een 'crash' van zilver gepaard zal gaan met een 'crash' van aandelen. Dus moet ik dadelijk short-zilver long-aandelen of short-zilver en neutraal-aandelen?quote:Op vrijdag 8 april 2011 20:05 schreef Snotnuis het volgende:
De $40 bereikt. Want me wel opvalt is dat je steeds meer vragen op internet ziet of dit het moment is om zilver te verkopen, dit is meestal geen goed teken.
Dat kwam ook wel goed uit. Had sinds vandaag m'n leverage positie verhoogd op Zilver en direct 10% extra op weten te pakken.Ik verwacht komende dagen toch wat issues. Met name omdat ik zoveel nieuws berichten over Zilver zie terug komen, hoogste piek in 30 jaar blabla. Kleine terugval zou ik niet raar vinden.quote:
Als Zilver de 135 raakt hoef ik een poos niet meer te tradenquote:Op vrijdag 8 april 2011 22:44 schreef Mendeljev het volgende:
Als ik even snel het verschil in CPI check tussen 1980 en 2011 dan zit daar een factor 2.85 inflatie tussen. Om het het oude prijsniveau van $50 te evenaren moet zilver dus de $142 raken. Laten we aannemen dat de markten onvoorspelbaar zijn en oude records verbroken kunnen worden. Als we dan een nieuw maximaal prijsrecord vaststellen die ruim hoger ligt op $200 dan kun je op $135 beginnen te shorten met 50% margin. Je zit dan 5% onder het oude record en een stijging tot over de 200 overleef je dan ook. Op het moment dat de daling inzet bouw je leverage op door meer contracten te kopen. Ik houd niet snel van een gokje maar als dergelijke prijsniveaus gehaald worden wil ik best even mijn principes opzij zetten..
Klopt, maar aan de andere kant is de rally begonnen vanaf $10 (of $5 voor sommige) en is er al een stijging van 300% achter de rug, een extra stijging van 240% vanaf dit punt en we zitten al op het beoogde niveau. Neem daarbij mee dat er een tendens is om fysiek zilver aan te schaffen waardoor de liquiditeitskrimp in het voordeel van de bull werkt. Als puntje bij paaltje komt dan roepen mensen op $150 dat de weg naar $300 ook open staat, het is daarom goed om ver van te voren je strategie klaar te hebben zodat je niet beinvloed wordt door de publieke opinie.quote:Op vrijdag 8 april 2011 23:18 schreef sitting_elfling het volgende:
Als Zilver de 135 raakt hoef ik een poos niet meer te tradenMaar we hebben het echt over waarden die ik niet snel op de borden zie staan. Ik bedoel, ik ben al lang blij als we 50 halen
. Dan gooi ik dan de leverage wel weer omhoog.
Dat zal wellicht een hele korte termijn worden.quote:Op zaterdag 9 april 2011 15:47 schreef BrillieSmurf het volgende:
Interessant topic. Ik heb nog niet alles gelezen maar denk er zelf aan om Turbo's te bellegen in zilver voor de korte termijn.
En wellicht ook niet ..quote:Op zaterdag 9 april 2011 16:19 schreef Opa2012 het volgende:
[..]
Dat zal wellicht een hele korte termijn worden.
dat klopt ja, je raakt het een erg minimaal laagje zilver kwijt, maar wanneer je het gewoon vacuüm verpakt of even insmeert met vaseline gebeurt er niks meequote:Op donderdag 17 maart 2011 22:13 schreef Snotnuis het volgende:
Het vervelende aan fysiek zilver vind ik dat het oxideerd. Ik wil geen staven of munten met lelijke plekken. Ik ben niet zo goed met schijkunde maar denk als je dit met trucjes weer schoonmaakt dat je wat zilver kwijt ben.
Ik hoop ook op de $50. Ik weet dat het niet hoort maar ik ben jaloers op degene die long zijn vanaf $30 zoals SE en Blandigan dus nu ben ik long vanaf $40 in de hoop winst mee te pikken. Eigenlijk niet fundamenteel maar gewoon trade the trend hoe belachelijk steil die er ook uitziet. ik hoop dat ik niet de bagholder ben.quote:Op vrijdag 8 april 2011 23:18 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Als Zilver de 135 raakt hoef ik een poos niet meer te tradenMaar we hebben het echt over waarden die ik niet snel op de borden zie staan. Ik bedoel, ik ben al lang blij als we 50 halen
. Dan gooi ik dan de leverage wel weer omhoog.
Hoe is in 40 instappen per definitie anders dan instappen bij 30? De kans van 30 naar 40 was kleiner dan de kans van 40 naar 50? Misschien wel maar zal vast niet zo veel zijn toch?quote:Op donderdag 14 april 2011 23:11 schreef LXIV het volgende:
Dat je nu nog in durft te stappen! Als ik nu zou moeten zou ik ook long gaan, maar ik wacht wel op de draai.
Die Blandigan heeft helemaal een waanzinnige hoeveelheid zilver gekocht. Zat 'ie wel goed mee. Ik stond te kijken toen hij vertelde 200 contracten te hebben afgesloten en de hoeveelheid zilver die dit representeerde!!
Nee, dat maakt volgens mij in principe niet zoveel uit.quote:Op donderdag 14 april 2011 23:37 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Hoe is in 40 instappen per definitie anders dan instappen bij 30? De kans van 30 naar 40 was kleiner dan de kans van 40 naar 50? Misschien wel maar zal vast niet zo veel zijn toch?
Dan maakt het toch ook niet zo veel uit of je nu instapt of bij 30 of 50?quote:Op donderdag 14 april 2011 23:38 schreef LXIV het volgende:
[..]
Nee, dat maakt volgens mij in principe niet zoveel uit.
Dat is ook de voornaamste reden dat alle assets stijgen. Eigenlijk daalt valuta gewoon.quote:Op vrijdag 15 april 2011 16:21 schreef Sokz het volgende:
*VS inflatieverwachting 12-maanden apr +4,6%
Zal ook wel niet tegen zilver werken.
Zoek eerst de actuele zilverprijs in Euro op, bijvoorbeeld op Kitco.com, en noteer hoeveel een troy ounce (31.103g) waard is. Bijna alle grote beleggingsmunten (American Eagles, Oostenrijkse Philharmoniker, Canadese Maple Leaf) bevatten die hoeveelheid zilver. Kijk ook wat een kilo zilver kost. Alles wat je méér betaalt dan die prijzen (aan winstopslag van de verkoper, btw en verzending e.d.) is in principe verlies.quote:Op woensdag 20 april 2011 02:13 schreef intellectuele_user het volgende:
Ik wil fysiek zilver kopen (munten), heb dit nooit eerder gedaan en weet dus niet welk soort munten ik moet kopen en waar... iemand die mij kan helpen?
Maar de komende tijd blijft het stijgenquote:Op vrijdag 22 april 2011 23:21 schreef Lucas15 het volgende:
Zilver zal wel een keer flink moeten gaan dalen!
zolang het een verzekering tegen de mondiale schuldenlast zal het blijven stijgenquote:Op zaterdag 23 april 2011 21:12 schreef fedsingularity het volgende:
Tja als er al 90% bulls zijn wie zijn dan de toekomstige kopers? Op zich is het een waarschuwing maar het kan nog best een stuk hoger.
quote:Op zaterdag 23 april 2011 22:10 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
zolang het een verzekering tegen de mondiale schuldenlast zal het blijven stijgen
Het stijgt omdat het in een stijgende trend zit. Op zilver valt natuurlijk veel meer te verliezen dit jaar dan op cash. (Ook veel meer te winnen natuurlijk). Maar verzekeren doe je om risico af te dekken. Dat doe je echt niet wanneer je nu op zilver gaat speculeren.quote:Op zaterdag 23 april 2011 22:10 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
zolang het een verzekering tegen de mondiale schuldenlast zal het blijven stijgen
Het pobleem zit hem niet in de schuldenaar versus de schuld eiser, maar het feit dat de rente ook vergoed moet worden. En zoals we weten is er bij fractioneel bankieren op moment X nooit genoeg geld aanwezig om de schuld + rente ineens te betalen. Geld wordt schaars bij een monotaire paniek. Ik zou dan toch graag iets fysieks bezitten om zodoende dat schaarse geld aan me te binden..quote:En die 'mondiale' schuldenlast bestaat helemaal niet. Voor iedere schuldenaar is een schuldeiser. Netto is het nul.
Netto is 0 totdat het dat niet meer is. En dat is wat er staat te gebeuren. De schulden zijn zo hoog opgelopen dat ze niet meer afbetaald kunnen worden. De crediteur moet ze dan (voor een (groot) deel) afschrijven, et voila, niet meer 0.quote:Op zaterdag 23 april 2011 22:16 schreef LXIV het volgende:
[..]
[..]
Het stijgt omdat het in een stijgende trend zit. Op zilver valt natuurlijk veel meer te verliezen dit jaar dan op cash. (Ook veel meer te winnen natuurlijk). Maar verzekeren doe je om risico af te dekken. Dat doe je echt niet wanneer je nu op zilver gaat speculeren.
5 jaar geleden misschien, als je een paar duizend zilveren guldens kocht ja.
En die 'mondiale' schuldenlast bestaat helemaal niet. Voor iedere schuldenaar is een schuldeiser. Netto is het nul.
Dank voor je reactie.quote:
Ik verwacht dat je die zeer gemakkelijk kunt verkopen...zeker tot een spotprijs van ¤12.000quote:Op zondag 24 april 2011 13:08 schreef intellectuele_user het volgende:
[..]
Dank voor je reactie.
Wat vinden jullie van deze prijs voor Canadese Maple Leaf munten:
100x 1 troy ounce zilver Maple Leaf = ¤3.959
Ik beschik nu over 0 fysiek zilver. Stel, ik koop Canadese Maple Leaf munten, kan ik dan wel een koper vinden wanneer ik mijn zilver wil verkopen?
We zitten al weer op 48, dus wie weet had je met je turbo's nooit die, op de 50$ winst kunnen pakkenquote:Op maandag 25 april 2011 13:34 schreef Omniej het volgende:
Bah bah wat baal ik hiervan zeg.
Sinds mijn turbo's long zijn uitgestopt, is de boel als een raket omhoog gegaan... Net iets te vroeg geweest. 't Is verleidelijk om nu alsnog wat mee te pikken, maar ik zal maar wachten op de omkering.
En dan vinden de zilverbugs het zo vreemd dat de marginverplichtingen omhoog gaan en zien daar allerlei complotachtige oorzaken (lees: neerwaartse prijsmanipulerende maatregelen) in.quote:Op maandag 25 april 2011 20:52 schreef fedsingularity het volgende:
Wat een dagcandle op zilver vandaag! een dikke 8,5% tussen hoog en laag en per saldo onveranderd. Dat zilver volatiel is wisten we al een tijdje maar het zou me niet verbazen als we iets van een correctie gaan zien binnenkort.
Schuld moet je toch op enig moment kunnen omzetten naar cash wil je er wat aan hebben.quote:Op zaterdag 23 april 2011 22:16 schreef LXIV het volgende:
En die 'mondiale' schuldenlast bestaat helemaal niet. Voor iedere schuldenaar is een schuldeiser. Netto is het nul.
Ik dacht dat het een 'schuldencrisis' was omdat er te ruimhartig geld was verstrekt, ook aan mensen/organisaties/landen die dit eigenlijk helemaal niet terug kunnen betalen. Omdat ze te weinig inkomsten hebben. Niet om het schuldenbedrag an sich.quote:Op dinsdag 26 april 2011 21:01 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Schuld moet je toch op enig moment kunnen omzetten naar cash wil je er wat aan hebben.
En juist die cash is het probleem. Er zijn nogal wat meer schulden uitgegeven dan er cash voorhanden is, en daarom wordt een deel van de schulden vrij slecht terugbetaald.
De huidige crisis wordt ook wel 'schuldencrisis' genoemd, en dat is niet voor niets.
En cash an sich is ergens ook maar weer een schuld. Je zult het toch op enig moment tegen iets tastbaars moeten omzetten wil je er wat aan hebben.
Cash kan je namelijk - en dat lijken mensen wel eens te vergeten - niet eten.
De dag voordat de opties op zilver en goud aflopen worden de prijzen bijna altijd met grof geweld omlaag geduwd. Vandaag was weer zo'n option expiration day, zie voor de overige dates van dit jaar dit artikeltje.quote:Op maandag 25 april 2011 20:52 schreef fedsingularity het volgende:
Wat een dagcandle op zilver vandaag! een dikke 8,5% tussen hoog en laag en per saldo onveranderd. Dat zilver volatiel is wisten we al een tijdje maar het zou me niet verbazen als we iets van een correctie gaan zien binnenkort.
Prima zoals je weet heb ik daar geen problemen meequote:Op dinsdag 26 april 2011 21:13 schreef dvr het volgende:
En S_E, voor goudbezitters is dit alleen maar mooi. Zilver is een kleinere markt waarin eerder schaarste optreedt dan in goud. Maar zodra diezelfde schaarste in goud optreedt, en daarvoor is niet veel nieuwe economische en monetaire ellende nodig, dan gaat goud met net zo'n parabooltje de lucht in als zilver nu. Zilver is goud's voorland!
De fundamentals van goud zijn geldontwaarding en schuldgroei.quote:Op dinsdag 26 april 2011 21:54 schreef piepeloi55 het volgende:
@DVR
Zilver is explosief aan het stijgen en zou best nog eens of meerdere keren over de kop kunnen gaan, niemand die dat weet. Maar met een stijging in deze vorm is het in 99 van de 100 gevallen wachten dat het mis gaat en flink crashed. Ben je dan niet bang dat ook de perceptie t.o.v. goud (die een geleidelijkere stijging heeft gehad) veranderd en massaal verkocht word?
Nee, in het geheel niet, want grote en zeker langdurige dalingen in edelmetalen zijn in mijn visie echt uitgesloten. Dat komt pas over vele jaren, als de economie uit de crisis opkrabbelt en er zich weer levensvatbare, rendabele beleggingsmogelijkheden aandienen.quote:Op dinsdag 26 april 2011 21:54 schreef piepeloi55 het volgende:
Zilver is explosief aan het stijgen en zou best nog eens of meerdere keren over de kop kunnen gaan, niemand die dat weet. Maar met een stijging in deze vorm is het in 99 van de 100 gevallen wachten dat het mis gaat en flink crashed. Ben je dan niet bang dat ook de perceptie t.o.v. goud (die een geleidelijkere stijging heeft gehad) veranderd en massaal verkocht word?
Ik vroeg dat namelijk omdat we een tijdje terug een discussie hadden wat de goud en zilverprijs zouden kunnen gaan doen bij een nieuwe recessie/hervatting van de crisis met een mogelijke vlucht naar liquiditiet, waarna naar jouw inzien de weg naar hyperinflatie door massale QE e.d. open lag. Goud zou volgens jou dan redelijk blijven liggen tijdens die korte crash mede vanwege zijn sterke monetaire eigenschappen. Maar voor zilver zag je wel kans om flink onderuit te knallen zoals ook bij de vorige crash is gebeurd, aangezien zilver meer commodity-eigenschappen heeft.quote:Op woensdag 27 april 2011 02:21 schreef dvr het volgende:
Nee, in het geheel niet, want grote en zeker langdurige dalingen in edelmetalen zijn in mijn visie echt uitgesloten. Dat komt pas over vele jaren, als de economie uit de crisis opkrabbelt en er zich weer levensvatbare, rendabele beleggingsmogelijkheden aandienen.
....
Tijdens de afgelopen 'vlucht naar liquiditeit' was goud behoorlijk liquide.quote:Op woensdag 27 april 2011 13:49 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Ik vroeg dat namelijk omdat we een tijdje terug een discussie hadden wat de goud en zilverprijs zouden kunnen gaan doen bij een nieuwe recessie/hervatting van de crisis met een mogelijke vlucht naar liquiditiet, waarna naar jouw inzien de weg naar hyperinflatie door massale QE e.d. open lag. Goud zou volgens jou dan redelijk blijven liggen tijdens die korte crash mede vanwege zijn sterke monetaire eigenschappen. Maar voor zilver zag je wel kans om flink onderuit te knallen zoals ook bij de vorige crash is gebeurd, aangezien zilver meer commodity-eigenschappen heeft.
In het licht van de recente explosieve stijgingen zou een dergelijk daling in zilver (logischerwijs) gigantisch moeten zijn en zodoende ook de perceptie van andere (edel)metalen moeten raken. Ik begrijp nu dat je visie iets is bijgesteld en in die visie de vlucht naar o.a. edelmetalen meteen begint bij de volgende 'crash' wat het geheel beter kloppend maakt IMO. Niet dat ik het eens ben met die visie maar dat wist je al.
Stel zilver verdubbeld zich nog eens en wie weet nog eens waarna het gaat dalen (en bij 99 van 100 gevallen daalt het na zon stijging flink) om wat voor reden dan ook. Je moet dan wel erg naief zijn om te denken dat het dan ook niet de perceptie van goud als veilige haven/store of value zal raken of in ieder geval zal laten wankelen. Ik hanteer een andere visie, maar DVR maakt het verhaal tenminste kloppend door te stellen dat er geen crash meer gaat komen in de commoditymarkt als geheel totdat de problemen opgelost zullen zijn in de wereldwijde economie. Jij geeft daarentegen IMO tegenstijdigheden aan.quote:Op woensdag 27 april 2011 13:55 schreef GoudIsEcht het volgende:
Tijdens de afgelopen 'vlucht naar liquiditeit' was goud behoorlijk liquide.
Los daarvan trekt zilver goud nu ook niet echt omhoog (goud loopt afgezet tegen alle commodities en zeker tegen olie nagenoeg altijd achter) en een dipje in zilver zal hoe dan ook een dipje in de grondstof zilver blijven.
De monetaire fundamentals voor goud gaan de komende tijd niet zo drastisch afwijken van de afgelopen tien jaar, en dus gaat goud verder blijven stijgen.
Nee hoor, is niet tegenstrijdig.quote:Op woensdag 27 april 2011 14:07 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Stel zilver verdubbeld zich nog eens en wie weet nog eens waarna het gaat dalen (en bij 99 van 100 gevallen daalt het na zon stijging flink) om wat voor reden dan ook. Je moet dan wel erg naief zijn om te denken dat het dan ook niet de perceptie van goud als veilige haven/store of value zal raken of in ieder geval zal laten wankelen. Ik hanteer een andere visie, maar DVR maakt het verhaal tenminste kloppend door te stellen dat er geen crash meer gaat komen in de commoditymarkt als geheel totdat de problemen opgelost zullen zijn in de wereldwijde economie. Jij geeft daarentegen IMO tegenstijdigheden aan.
Klopt, en de voornaamste redenen daarvoor zijn ten eerste dat ik toen nog niet wist dat zilver een lange monetaire geschiedenis en traditie in China heeft, en ten tweede dat zilver zijn rol van 'poor man's gold' met steeds meer verve lijkt te gaan spelen, en dat zodoende de hedgefunctie tegen monetaire calamiteiten aan belang wint ten opzichte van zijn utilitaire (industriële) waarde.quote:Op woensdag 27 april 2011 13:49 schreef piepeloi55 het volgende:
Ik vroeg dat namelijk omdat we een tijdje terug een discussie hadden wat de goud en zilverprijs zouden kunnen gaan doen bij een nieuwe recessie/hervatting van de crisis met een mogelijke vlucht naar liquiditiet, waarna naar jouw inzien de weg naar hyperinflatie door massale QE e.d. open lag. Goud zou volgens jou dan redelijk blijven liggen tijdens die korte crash mede vanwege zijn sterke monetaire eigenschappen. Maar voor zilver zag je wel kans om flink onderuit te knallen zoals ook bij de vorige crash is gebeurd, aangezien zilver meer commodity-eigenschappen heeft.
'Meteen' is een groot woord, het kan zijn dat de liquidaties van alles wat geld waard is in dat geval ook tot dumpen van goud (en zilver) leiden, maar tegelijkertijd zullen degenen die geld hebben daarvoor een zekere bestemming zoeken, omdat banktegoeden, obligaties e.d. juist in crisistijd snel steeds riskanter worden. Die eerste beweging kan de tweede best een poosje (enkele weken) overstemmen, maar dan nog zal goud veel minder dan andere asset classes dalen en de beweging omhoog zal uiteindelijk vele malen krachtiger zijn, omdat er steeds meer geld een veilig heenkomen gaat zoeken. Het is een zichzelf versterkende spiraal.quote:Ik begrijp nu dat je visie iets is bijgesteld en in die visie de vlucht naar o.a. edelmetalen meteen begint bij de volgende 'crash' wat het geheel beter kloppend maakt IMO. Niet dat ik het eens ben met die visie maar dat wist je al
Nee, "geen crash meer in edelmetalen", die ik niet als commodities maar als monetaire instrumenten zie (iig goud, en in deze tijden in mindere mate ook zilver, platina en palladium).quote:Op woensdag 27 april 2011 14:07 schreef piepeloi55 het volgende:
Ik hanteer een andere visie, maar DVR maakt het verhaal tenminste kloppend door te stellen dat er geen crash meer gaat komen in de commoditymarkt als geheel totdat de problemen opgelost zullen zijn in de wereldwijde economie.
Goud en Zilver zullen ook mee crashen wanneer de commodities bubble knapt. En die zal knappen net zoals vorige keer met de hypotheken bubble.quote:Op donderdag 28 april 2011 12:36 schreef SeLang het volgende:
Ik verwacht dat zilver en goud gewoon mee crashen als het commodity complex crasht, ondanks de goddelijke eigenschappen die eraan worden toegedicht.
De goud liefhebbers op dit forum zijn een soort buy&hold beleggers en dat zijn niet degenen die de prijs sturen. De meerderheid van de "beleggers" zijn gewoon momentumtraders die het hazenpad kiezen op het moment dat de prijs iets te lang de verkeerde kant op gaat. De groei van goud en zilver ETF's en allerlei derivaten zoals turbos e.d. zegt wat dat betreft genoeg. Verder zijn goud en zilver gewoon één van de componenten in een massale leveraged speculatie op commodities en dat gaat gewoon keihard in reverse als er weer eens deleveraged moet worden. Een voorproefje zag je in 2008.
Een deerlijke vergissing! :-)quote:Op donderdag 28 april 2011 12:36 schreef SeLang het volgende:
De goud liefhebbers op dit forum zijn een soort buy&hold beleggers en dat zijn niet degenen die de prijs sturen. De meerderheid van de "beleggers" zijn gewoon momentumtraders die het hazenpad kiezen op het moment dat de prijs iets te lang de verkeerde kant op gaat. De groei van goud en zilver ETF's en allerlei derivaten zoals turbos e.d. zegt wat dat betreft genoeg. Verder zijn goud en zilver gewoon één van de componenten in een massale leveraged speculatie op commodities en dat gaat gewoon keihard in reverse als er weer eens deleveraged moet worden. Een voorproefje zag je in 2008.
Ja, op termijn wel. Naarmate meer grote beleggers (fondsen maar ook centrale banken e.d.) in goud stappen en het fysiek in hun eigen kluis leggen zal er met goud hetzelfde gebeuren als nu met zilver. Maar goud is een veel grotere markt, dus daar gaat meer tijd overheen.quote:Op donderdag 28 april 2011 15:39 schreef JimmyJames het volgende:
@dvr als ik je verhaal goed heb begrepen verwacht je bij goud net zo'n prijsontwikkeling als bij zilver de laatste weken?
Dat de prijs nog een jaar of 1 a 2 blijft stijgen betwijfel ik omdat ik de beurs al eerder een opdonder zie krijgen. En wanneer dat gebeurt gaan zilver en goud gewoon mee naar beneden zoals gebeurde met vorige crisis.quote:Op donderdag 28 april 2011 15:30 schreef dvr het volgende:
edited to add:
PS: Zero Hedge heeft net een uitstekend artikel geplaatst dat mijn dillemma beschrijft. Conclusie van de schrijver: we gaan nu ofwel op korte termijn een klap omlaag krijgen (als idd. een grote partij aan het manipuleren was) of de prijs blijft nog een jaar of twee bestendig stijgen.
http://www.zerohedge.com/(...)anigans-or-real-deal
Het verschil is dat in 2000 een in de economie geinvesteerde dollar nog een positief rendement kon opleveren. En dat in 2000 de Amerikaanse overheid nog probleemloos honderden, nee duizenden miljarden van de wereld kon bijlenen.quote:Op donderdag 28 april 2011 15:50 schreef SeLang het volgende:
@dvr
Met alle respect, maar dit zijn precies het type bubble verhalen zoals ik die nog ken van 2000!
Ik beschouw ZeroHedge als een entertainment site, niet als een serieuze bron (ondanks interessante linkjes hier en daar)quote:Op donderdag 28 april 2011 15:53 schreef sitting_elfling het volgende:
ZH heeft inderdaad leuke artikelen over zilver maar er zit me soms een toch te hoog alu-hoedje gehalte aan.
Het had je de vorige keer moeten opvallen dat goud veel minder zakte (en veel sneller herstelde) dan bv aandelen, en dat waar de goudvraag destijds nog voornamelijk door de sieradenindustrie bepaald werd, hij nu in handen is van beleggers die bovendien in steeds grotere getalen voor fysiek langetermijnsbezit kiezen.quote:Op donderdag 28 april 2011 15:53 schreef sitting_elfling het volgende:
En wanneer dat gebeurt gaan zilver en goud gewoon mee naar beneden zoals gebeurde met vorige crisis.
We zijn het volgens mij voor zo'n 90% met elkaar eens. Alleen verschillen we radicaal over hoe "the endgame" eruit ziet.quote:Op donderdag 28 april 2011 16:14 schreef dvr het volgende:
Ik denk dat het antwoord voor de hand ligt: Bernanke blijft geld drukken want de andere optie is geen keus.
Misschien begrijp ik het niet helemaal hoor. Maar wat geeft jou het idee dat er geld "vrijkomt" als de beurzen zouden instorten? Ik denk namelijk dat er per saldo helemaal niets vrijkomt.quote:Op donderdag 28 april 2011 16:23 schreef dvr het volgende:
Wanneer de beurzen instorten en er dus enorme hoeveelheden bezit geliquideerd worden, zal het vrijkomende geld een nieuwe bestemming moeten vinden.
Durf je het dan in goud te steken op een prijsniveau dat een veelvoud is van de gemiddelde koopkracht die het had ten tijde van de goudstandaard?quote:Op donderdag 28 april 2011 16:23 schreef dvr het volgende:
Wanneer de beurzen instorten en er dus enorme hoeveelheden bezit geliquideerd worden, zal het vrijkomende geld een nieuwe bestemming moeten vinden. Zou jij het nog in staatsschuld durven steken zoals destijds gebeurde, terwijl overheden nu al wereldwijd op zwart zaad zitten? Of het op een rekening zetten bij een bank die miljarden op zijn portfolio moet afschrijven?
Helemaal correct. Tegenover elke $ die "vrijkomt" vloeit er een andere $ "in". Er komt helemaal niets "vrij".quote:Op donderdag 28 april 2011 16:31 schreef Asfyxia het volgende:
[..]
Misschien begrijp ik het niet helemaal hoor. Maar wat geeft jou het idee dat er geld "vrijkomt" als de beurzen zouden instorten? Ik denk namelijk dat er per saldo helemaal niets vrijkomt.
Die bezittingen worden in dergelijke situaties verkocht om liquide en solvabel te blijven en niet om van asset te wijzigen omdat je die prefereerd boven een andere. In een extreme vlucht naar liquiditeit zal daarom zelfs de beste assets verkocht worden om het hoofd boven water te kunnen houden, wat de kans aannemelijk maakt dat ook goud en zilver flink verkocht gaan worden gezien de omvang van de problemen en daarmee crash. De potentiele daling is nu zelfs groter dan eerder omdat de metalen hoger gewaardeerd staan en een stuk meer beleggers/speculanten in het bezit ervan zijn. Een liquiditeitsvlucht/forsere daling zal juist door die toegetreden beleggers en speculanten daarom ook altijd in een crash eindigen en daarmee de perceptie van veilige haven in een vroeg stadium van neergang doorprikken. Wat dan rest is pure paniek.quote:Op donderdag 28 april 2011 16:23 schreef dvr het volgende:
Het had je de vorige keer moeten opvallen dat goud veel minder zakte (en veel sneller herstelde) dan bv aandelen, en dat waar de goudvraag destijds nog voornamelijk door de sieradenindustrie bepaald werd, hij nu in handen is van beleggers die bovendien in steeds grotere getalen voor fysiek langetermijnsbezit kiezen.
Wanneer de beurzen instorten en er dus enorme hoeveelheden bezit geliquideerd worden, zal het vrijkomende geld een nieuwe bestemming moeten vinden. Zou jij het nog in staatsschuld durven steken zoals destijds gebeurde, terwijl overheden nu al wereldwijd op zwart zaad zitten? Of het op een rekening zetten bij een bank die miljarden op zijn portfolio moet afschrijven? Of steek je dan toch maar liever een redelijk percentage in goud en zilver, die al tijden lang onvermurwbaar aan een opmars bezig zijn en die al eeuwen de naam hebben een veilige haven te zijn in tijden van financiële crisis?
Op het moment dat beurzen instorten moeten mensen die dat eigenlijk niet van plan waren vanwege de omstandigheden (nieuwe informatie, dalende trend, margeverplichtingen, paniek) hun aandelen verkopen. Ze komen dan met geld te zitten waarvoor een nieuwe bestemming gevonden moet worden. Dat er ook kopers tegenover staan doet niet ter zake; die doen hun aankoopbeslissing weloverwogen en de bron van hun aankoop kan een banktegoed zijn geweest, maar ook bezittingen die ze verzilverd hebben zoals obligaties, andere aandelen, vastgoed of zelfs goud. Maar het punt is dat een groep beleggers ineens door omstandigheden gedwongen wordt de allocatie van zijn bezit te herzien.quote:Op donderdag 28 april 2011 16:31 schreef Asfyxia het volgende:
Misschien begrijp ik het niet helemaal hoor. Maar wat geeft jou het idee dat er geld "vrijkomt" als de beurzen zouden instorten? Ik denk namelijk dat er per saldo helemaal niets vrijkomt.
Sure! Zonder enig probleem (die goudstandaard vervalste goud's koopkracht overigens alleen maar).quote:Op donderdag 28 april 2011 16:42 schreef SeLang het volgende:
Durf je het dan in goud te steken op een prijsniveau dat een veelvoud is van de gemiddelde koopkracht die het had ten tijde van de goudstandaard?
Ja, die riedel ken ik, maar ik meen de goudmarkt toch beter te kennen, en te weten dat het goud, zoals dat heet, in steeds 'firmer hands' terechtkomt. Fysieke ETFs zijn ondanks de hogere kosten als kool gegroeid, centrale banken laten hun goud letterlijk voor geen goud meer los, institutionele beleggers beginnen schoorvoetend in te stappen, en de conjunctuurgevoelige sieradenindustrie en de speculanten die daar op meeliftten worden steeds minder relevant voor de prijsvorming. Veel meer mensen zijn zich bewust van goud als beleggingsmogelijkheid en als safe haven, en goud heeft sinds de laatste crisis een fantastisch trackrecord opgebouwd. Kortom, als er nu weer een banken- en/of beurscrisis optreedt, zijn er veel meer mensen dan de vorige keer die een deel van hun bezit in goud veilig zullen willen stellen, of dat al gedaan hebben en eraan vasthouden. En zoals ik al vaak gezegd heb, kan het dan best nog een duwtje omlaag krijgen, maar dat zal maar een klein en kortdurend duwtje zijn. Ten opzichte van de vorige crisis, waarin die daling ook al erg meeviel, zijn alle fundamentals voor goud als safe-haven belegging alleen maar sterker en beter geworden.quote:Op donderdag 28 april 2011 17:15 schreef piepeloi55 het volgende:
De potentiele daling is nu zelfs groter dan eerder omdat de metalen hoger gewaardeerd staan en een stuk meer beleggers/speculanten in het bezit ervan zijn.
Uitgesloten, echt. Goudbeleggers weten goed wat ze doen en zijn op zo'n scenario juist voorbereid. Sterker, sommigen houden zelfs nog cash aan om specifiek op dat moment goud bij te kunnen kopen. Het is maar net hoe snel je de crash verwacht en hoe zwaar je de tijdelijke deflationaire dip inschat.quote:Een liquiditeitsvlucht/forsere daling zal juist door die toegetreden beleggers en speculanten daarom ook altijd in een crash eindigen en daarmee de perceptie van veilige haven in een vroeg stadium van neergang doorprikken.
quote:De enige reden waarom goud en vrijwel alle andere assets zo snel herstelt zijn bij de vorige crash, komt door de omvang van de monetaire en fiscale stimuleringen.
Nee... Op de dag na zo'n crash of bankencrisis zijn de flappentappen dicht. Maar diezelfde avond nog zullen regeringsleiders overal ter wereld verkondigen (terwijl op de achtergrond het geratel van geldpersen in overdrive te horen valt) dat de banktegoeden volledig gegarandeerd zijn en dat men zijn spaargeld binnen een week desgewenst zal kunnen ophalen. Diezelfde nacht nog worden de flappentappen bijgevuld, met een opnamelimiet van ¤100/dag per rekeninghouder, en gedurende de week worden de banken genationaliseerd en hun balansen en kluizen met versgeperst geld aangevuld. Regeringen hebben geen andere keuze; als ze dat niet zouden doen, breekt meteen de pleuris uit. Als Rutte op TV verschijnt en zegt 'Beste mensen, uw banksaldo is helaas verdwenen en ook uw spaargeld is niet meer opvraagbaar', dan wordt nog voor het journaal voorbij is het Binnenhof afgebroken en worden de supermarkten leeggeplunderd. Dat zullen ze nooit laten gebeuren.quote:De volgende vlucht word denk ik dus naar CASH en voor de particulieren met name contante cash als duidelijk word in welke situatie we zitten en zelfs (de vrees is dat) de banken (mogelijk?) niet meer of maar deels gered kunnen worden.
Dat gaat niet gebeuren omdat de landen die de grondstoffen hebben en de landen die ze gebruiken verschillende belangen hebben. Bovendien zal dergelijk ingrijpen dramatische gevolgen hebben voor de langere termijn omdat investereerders afschrikken van dergelijk ingrijpen. Zie bijv Venezuela. Het helpt ff maar daarna zijn de repercussies des te erger.quote:Op zaterdag 30 april 2011 14:00 schreef sitting_elfling het volgende:
Zou in theorie een centrale bank/overheid eigenlijk het recht kunnen hebben om de grondstoffen markt stil te laten leggen omdat de prijzen anders als een gek stijgen? In de trend van; we hebben een crisis, vanaf nu tot dat de crisis over is houden we gewoon een vaste prijs aan voor deze commodities anders creëert het teveel sociale onrust?
Mja, het is ook niet een realistisch voorbeeld, maar ik probeerde het me alleen even te visualiseren als komende financiële crash, de crash aller crashes zal worden. Ik weet zeker dat de overheden en centrale banken gezamenlijk wel iets uit hun hoge toverhoed zullen halen wat wij nu niet verwachtten. Dus in de lijn van, prijzen vastzetten voor een poosje, handelen verbieden, en ga zo maar door.quote:Op zaterdag 30 april 2011 14:07 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Dat gaat niet gebeuren omdat de landen die de grondstoffen hebben en de landen die ze gebruiken verschillende belangen hebben. Bovendien zal dergelijk ingrijpen dramatische gevolgen hebben voor de langere termijn omdat investereerders afschrikken van dergelijk ingrijpen. Zie bijv Venezuela. Het helpt ff maar daarna zijn de repercussies des te erger.
Dat zou wat zijn. Eerst zelf die markten opdrijven door zero interest rate en toestaan dat banken >40x leveraged zijn met TBTF overheidsgarantie en als dat dan ("verrassing!") de moeder aller bubbles opblaast in grondstoffen dan ga je ingrijpen in de betreffende grondstoffen marktenquote:Op zaterdag 30 april 2011 14:00 schreef sitting_elfling het volgende:
Zou in theorie een centrale bank/overheid eigenlijk het recht kunnen hebben om de grondstoffen markt stil te laten leggen omdat de prijzen anders als een gek stijgen? In de trend van; we hebben een crisis, vanaf nu tot dat de crisis over is houden we gewoon een vaste prijs aan voor deze commodities anders creëert het teveel sociale onrust?
Maar wat als je in een hyper inflatie spiraal komt te zitten? Amerika dondert in elkaar, China huizenbubble barst en de shit gaat daar dan ook goed los. Brood is elke week duurder, we zitten nu al op historisch hoge werkloosheid cijfers in Amerika. Opstand?quote:Op zaterdag 30 april 2011 14:55 schreef SeLang het volgende:
Btw: als de overheid prijzen gaat vastzetten dan leidt dat altijd problemen in de echte economie. Als prijzen bijvoorbeeld heel hard stijgen dan komt er (met enige vertraging) vanzelf meer productie of men stapt over op alternatieven. Uiteindelijk komt de markt dan weer in balans. Als de overheid echter prijzen vastzet dan neem je het incentive weg om productie op te voeren of om naar alternatieven te zoeken en dat leidt gegarandeerd tot tekorten. Dat was bijvoorbeeld mooi te zien in de Sovjet Unie, waar je continue een tekort had aan bepaalde goederen.
Omgekeerd werkt het trouwens ook zo. Een overheid die prijzen vastpint op een te hoog niveau leidt tot overproductie. Dat hebben we vaak kunnen zien in de landbouw ("melkplas", "boterberg").
Ik kijk graag naar auctioneers/antiek-programmas (vooral de engelse) en daar zie je regelmatig antieke voorwerpen met een kleine gouden (maar ook zilver) aanbrengsel terugkomen. Die brengen de laatste tijd recordprijzen op. Met dat laatste heb je inderdaad gelijk gehad. Mijn oog was gevallen op een mooi gaaf en gemerkt zilveren dienblad en bijhorende theeset met melk en suikerkannetjes. Daar vroegen ze echter veel te veel voor, het was dan wel een handelaar aangezien zijn aanbod flink afwijkt van de overige 'kraampjes'. Verder niets bijzonders tegengekomen veel kleding en speelgoed.quote:Op zaterdag 30 april 2011 12:36 schreef SeLang het volgende:
Probleem is alleen dat de zilverwaarde van zilveren voorwerpen meestal heel laag is en mensen die een zilveren theelepeltje hebben nu gelijk denken dat het een enorm waardevolle asset is geworden. Maar wie weet heb je succes.
Die gouden ring casht ze wel zelf. Maar zonder dollen, een goede relatie is natuurlijk veel meer waard.quote:En als de bubble nog even doorloopt dan wordt het natuurlijk rendabel om een ruzie te initiëren met je vriendin zodat ze haar gouden/ zilveren verlovingsring kwaad in je gezicht smijt ---> cashen. Ik zou geen dag meer wachten...
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ten eerste is dat nogal vergezocht omdat je dan eerst ofwel daadwerkelijke tekorten moet creëren door vernietiging van productiecapaciteit (zie Weimar, Zimbabwe, Joegoslavië, etc), ofwel een transmissie mechanisme moet hebben om veel geld in handen van het volk te krijgen (zie Weimar). Nu gebeurt precies het omgekeerde: het volk wordt gesqueezed door hogere prijzen want we krijgen niet massaal enorme loonsverhogingen. En er is eerder sprake overschot dan tekort aan productiecapaciteit in de economie. Daarom zie je de marges ook dalen.quote:Op zaterdag 30 april 2011 15:04 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Maar wat als je in een hyper inflatie spiraal komt te zitten?
Niemand weet hoe de dominos precies gaan vallen maar het zal vooral ieder voor zich worden. En als het echt helemaal instort dan moet je vooral wapens hebben en voorraden voedsel. New Orleans na Katrina was een mooi voorbeeld.quote:Amerika dondert in elkaar, China huizenbubble barst en de shit gaat daar dan ook goed los. Brood is elke week duurder, we zitten nu al op historisch hoge werkloosheid cijfers in Amerika. Opstand?
Ik probeer het alleen maar af te zetten als komende crisis de grootste in meer dan honderd jaar zal zijn, en in die zin enorm politieke veranderingen teweeg kan brengen. Burgeroorlog, meer op nationalisme, etc.
Waar zal het kantel punt zijn dat het volk het helemaal heeft gehad met de gevestigde orde?
Dit viel me ook vies tegen. Er waren zelfs mensen die hun kerstpakket te koop aanboden inclusief het wintervoedsel dat daarbij hoort.quote:Op zaterdag 30 april 2011 15:20 schreef piepeloi55 het volgende:
Verder niets bijzonders tegengekomen veel kleding en speelgoed.
Ik ben bang dat de bubble ons ook heeft aangegegrepen, waar gaat het heen.quote:Op zaterdag 30 april 2011 17:33 schreef Mendeljev het volgende:
Anyway, het doet me deugd dat je ook met dezelfde intenties ging!![]()
Hoeveel turbo's/speeders zullen er reeds uitgestopt zijnquote:Op maandag 2 mei 2011 00:38 schreef sitting_elfling het volgende:
Zo de tievus! Zie die daling in Zilver dan ff!
Echt over fucking manipulatie gesprokenquote:Op maandag 2 mei 2011 00:45 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Hoeveel turbo's/speeders zullen er reeds uitgestopt zijn
Ik zie de futures net* ook van -4,xxx naar -6,xxx springen. Damnquote:Op maandag 2 mei 2011 00:47 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Echt over fucking manipulatie gesprokenZo even -10% in 30 minuten tijd. En ja, er zullen een shitload aan stops zijn gebroken en een boel mensen zijn nu gewoon vrij dikke winst straks kwijt bij Binck!
Zonde!
Ik voel de stoplosses daar gewoon kraken, het lijkt dan gewoon op 1 grote sell of die dwars door alles heen sjokt.quote:Op maandag 2 mei 2011 00:48 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Ik zie de futures net* ook van -4,xxx naar -6,xxx springen. Damn
*CME 10 min. vertraging
Dan nu de vraag natuurlijk, instappenquote:Op maandag 2 mei 2011 01:00 schreef tjoptjop het volgende:
Die stoplosses accumuleren, zou prima die glitch kunnen verklaren.
http://www.theaustralian.(...)frg91o-1226048209232quote:The metal fell 12 per cent in just 11 minutes when the fall was at its most severe.
Wat een onzin. Als zilver in no time 10% tot 20% oploopt zijn het de fundamentals, als het 10% zakt is het manipulatie.quote:Op maandag 2 mei 2011 00:47 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Echt over fucking manipulatie gesprokenZo even -10% in 30 minuten tijd. En ja, er zullen een shitload aan stops zijn gebroken en een boel mensen zijn nu gewoon vrij dikke winst straks kwijt bij Binck!
Zonde!
Durf jij een berekening te maken van de koopkracht dollares destijds en nu?quote:Op donderdag 28 april 2011 16:42 schreef SeLang het volgende:
[..]
Durf je het dan in goud te steken op een prijsniveau dat een veelvoud is van de gemiddelde koopkracht die het had ten tijde van de goudstandaard?
Zilver is een sideshow. Is hier al wel eens uitgelegd volgens mij. Gaan ze nog wel even mee blijven spelen.quote:Op maandag 2 mei 2011 00:47 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Echt over fucking manipulatie gesprokenZo even -10% in 30 minuten tijd. En ja, er zullen een shitload aan stops zijn gebroken en een boel mensen zijn nu gewoon vrij dikke winst straks kwijt bij Binck!
Zonde!
Goud als "store of value"quote:Op maandag 2 mei 2011 09:45 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Durf jij een berekening te maken van de koopkracht dollares destijds en nu?
Wat ben jij een stumperd zeg, zilver is het poor mans gold en heeft meer potentieel dan goud wat overigens ook een goede belegging is daar niet van. En die run is heel goed verklaarbaar, geld word niks meer waard. Het is logisch dat iets dat hard omhoog gaat ook fors corrigeerd. De bodem komt dan hoger te liggen wat de trend bevestigd mensen laat zien dat het fundamenteel is. The precious zilver heeft jouw goud gewoon gepowned, niets om je voor te schamen ook jij hebt toch een beetje winst?quote:Op maandag 2 mei 2011 09:48 schreef GoudIsEcht het volgende:
Zilver is een sideshow. Is hier al wel eens uitgelegd volgens mij. Gaan ze nog wel even mee blijven spelen.
Overigens was de plotselingen run omhoog net zo min 'verklaarbaar' als deze 'correctie'.
Maar goed, er gaat nog veel gehuild worden in zilverland...
Och ja, noem me maar een stumperd om je punt te maken.quote:Op maandag 2 mei 2011 12:42 schreef Baltazar69 het volgende:
[..]
Wat ben jij een stumperd zeg, zilver is het poor mans gold en heeft meer potentieel dan goud wat overigens ook een goede belegging is daar niet van. En die run is heel goed verklaarbaar, geld word niks meer waard. Het is logisch dat iets dat hard omhoog gaat ook fors corrigeerd. De bodem komt dan hoger te liggen wat de trend bevestigd mensen laat zien dat het fundamenteel is. The precious zilver heeft jouw goud gewoon gepowned, niets om je voor te schamen ook jij hebt toch een beetje winst?
Zilver heeft veel meer potentieel, er is minder van en word ook nog eens opgebruikt! Misschien word het tijd dat je jouw goud gaat omruilen voor zilver inplaats van jaloers en zielig te doen.![]()
Ik zou zeggen BUY THE DIP!!
Meneertje know it all, als het je niet bekend is outperformed zilver goud in elke bullmarkt voor edelmetalen. Dat komt door de status van the poor mans gold en ook zilver heeft een monetaire geschiedenis net als goud als je dat nog niet wist. Goud en zilver zijn verweven met elkaar, maar als jij dat weigert in te zien zou ik zeggen blijf vooral zitten in goud. De zilver-goud ratio was over de 60 aan het begin van deze rally. Het is bekend dat op de piek van de bullmarkt die ratio rond de 15 is en nu staat die rond de 33. Dat betekent dat je goud nog met een factor 2 kunt outperformen door in zilver te beleggen.quote:Op maandag 2 mei 2011 12:55 schreef GoudIsEcht het volgende:
Dan maak ik mijn punt ook nog een keer: op de lange termijn gaat goud zilver 'outshinen'.
In de tussentijd kan zilver best nog een stuk omhoog, en als dat gebeurt zal ik er niemand om benijden.
Goud minder waard aan het worden is, in welke wereld leef jij? Het lijkt wel of je je ontheven hebt aan de zwaartekracht misschien word het tijd dat je je dan eens omdraait zodat je de koers juist ziet. En dat mensen hun zilver niet inruilen voor geld is juist bullish! Goud in sieraden enzo daarentegen word nu massaal verkocht wat de prijs deels drukt. Misschien ook een van de redenen dat zilver nu outperformed.quote:Zie je mensen al hun bestekjes inruilen voor cash? Zolang dat niet gebeurt ga ik niet mee in de spectakelverhalen.
Dat goud minder waard aan het worden is spreek ik overigens niet tegen.
Goud en zilver hebben inderdaad beide een monetaire geschiedenis. In die geschiedenis was zilver altijd meer geld (muntjes; net als koper) en goud meer waarde-opslag voor de rijken.quote:Op maandag 2 mei 2011 13:38 schreef Baltazar69 het volgende:
[..]
Meneertje know it all, als het je niet bekend is outperformed zilver goud in elke bullmarkt voor edelmetalen. Dat komt door de status van the poor mans gold en ook zilver heeft een monetaire geschiedenis net als goud als je dat nog niet wist. Goud en zilver zijn verweven met elkaar, maar als jij dat weigert in te zien zou ik zeggen blijf vooral zitten in goud. De zilver-goud ratio was over de 60 aan het begin van deze rally. Het is bekend dat op de piek van de bullmarkt die ratio rond de 15 is en nu staat die rond de 33. Dat betekent dat je goud nog met een factor 2 kunt outperformen door in zilver te beleggen.
Maarja, dan had je forum zilverforum.be moeten heten niet waar? De worst die je eet is de mond die je praat. Tijd om los te komen uit je parallele universumpje.
[..]
Goud minder waard aan het worden is, in welke wereld leef jij? Het lijkt wel of je je ontheven hebt aan de zwaartekracht misschien word het tijd dat je je dan eens omdraait zodat je de koers juist ziet. En dat mensen hun zilver niet inruilen voor geld is juist bullish! Goud in sieraden enzo daarentegen word nu massaal verkocht wat de prijs deels drukt. Misschien ook een van de redenen dat zilver nu outperformed.
Zilver en goud zijn al een paar honderd jaar extreem politiek (daarvoor ook, maar de middelen zijn de laatste tijd vooral veranderd). Deze 'bullmarkt' is daarom niet zomaar een willekeurige andere 'bullmarkt' in edelmetalen. Er is zeker de laatste eeuw veel meer spanning onder de oppervlakte geweest (bijna continu) dan in die paar piek tot uiting kwam.quote:Op maandag 2 mei 2011 14:08 schreef Baltazar69 het volgende:
Die verhalen over shorts met grootbanken geloof ik ook niet, dat is de wereld ingebracht door mensen die ook geloven dat Obama voortkomt uit E.T. en denken dat de bilderberggroep de wereld aanstuurt op een mensenafslachting. Die shorts zijn gewoon hedgen van grote zilvermijnen of belanghebbende die lopen bij die grootbanken.
Dat goud zilver nog gaat outperformen lijkt me sterk, afgezien van maandelijkse koersen. Misschien is het dan toch tijd om je wat beter te verdiepen in de rol van zilver en het gedrag ten opzichte van goud in de bullmarkt. Ik zie goud zilver pas weer outperformen tijdens een crashje in aandelenland of als de bullmarkt voorbij is.
Welvaart wordt met technologie en arbeid gecreëerd. Een goudstandaard beperkt dat niet. Wat een goudstandaard wel beperkt is geldcreatie en daarmee leningen, en zo zorgt het voor een deflationaire omgeving. Daar houden we inderdaad niet zo van.quote:Op maandag 2 mei 2011 15:06 schreef Baltazar69 het volgende:
Ik weet nog zo net niet of goud een vernieuwde officiele monetaire rol gaat krijgen. Een vorm van goudstandaard is een berperking voor de welvaart die gecreerd kan worden dus dat zie ik niet gebeuren. En als de politiek erover beslist waar je zo op hamert zal dat nooit gebeuren. Je verkondigd dus dingen die niet te staven zijn met elkaar. En al zou dat komen dan moet uiteraard JIJ weten dat ten tijden van een goudstandaard of een vorm daarvan de goud/zilver ratio kleiner is dan zonder.
Ik heb het gevoel dat je angstig bent dat zilver goud gaat outperformen en dat niet jouw geliefde goud in de grote spotlight staat, maar zilver. En daar leid je forumpje onder. Dus kom alstublieft eens los van je zakenlijke belangen. Als je in zilver had geinvesteerd 10 jaar geleden was je rendement veel beter,wat mijn gelijk bevestigd!
Inderdaad, geld wordt aan de lopende band bijgedrukt, verliest elk jaar zijn waarde en is daarom een supergoede waardeopslag.quote:Op maandag 2 mei 2011 15:10 schreef Baltazar69 het volgende:
Ohja, je argument van waardeopslag vind ik onzin. Dat kan net zogoed in geld zijn of in huizen of desnoods in en goed gespreide aandelen portefeuille.
Het draait om de waardering en die is ondanks de stigingen van goud en zilver laag omdat er nog een grote toestroom gaat komen door de angst die heerst over de huidige problematiek. goud en zilver is meer een angstbarometer dan waarde opslag.
Dan is het maar net wat je monetair noemt. In ieder geval is 'de markt' bezig de waarde-opslagfunctie van goud opnieuw te waarderen (middels opwaartse prijs).quote:Op maandag 2 mei 2011 15:23 schreef Baltazar69 het volgende:
Goud is nu ook een losse reserve in feite, dus dan veranderd er niets monetairs aan. Tsja dan zijn we het eens. Goud en zilver is met die losse reserve een angstbarometer die de prijs bepaald en die angst die gaat nog toenemen samen met de inflatie!
Met het opslaan van waarde in geld bedoelde ik inflatiegecorrigeerde obligaties of met een rente die de inflatie corrigeerd e.d. niet cash in het handje. En aandelen gaan echt niet dalen met hyperinflatie. En je argumenten dat je je teveel met zilver moet slepen slaan nergens op want er zijn grote partijen die dat fysiek voor je bewaren. Alsof uberhaupt iemand voor tonnen/miljoenen goud of zilver thuis gaat bewaren, laat staan dat de bakker goud en zilver in baren gaat aannemen en wisselgeldterug heeft in zilver of goud.
Maarja wij gaan zien hier....
Je bedoelt goud.quote:Op maandag 2 mei 2011 15:54 schreef Verbodsbord het volgende:
Zilver is wel flink gestegen zeg de laatste jaren
Jaar of wat terug stond het op 250 euro ofzo, nu al rond de duizend
Maar waarom zou je zo graag een kilo hebben. Een gouden munt is toch ook prima? Of kan de 'gemiddelde man' enkel blij zijn als ie veel kan tillen..?quote:Op maandag 2 mei 2011 15:45 schreef Baltazar69 het volgende:
Goud is gewoon veel te duur voor de gemiddelde man. wil je een kilo baar ben je al snel 35.000 kwijt. Voor minder dan 1300 heb je ook een kilo zilver. Dat is voor de gewone man veel toegankelijker, vandaar the poor mans gold. Naar zilver kan dus potentieel veel meer geld toestromen en dat terwijl zilver schaarser is! Hierdoor outperformed zilver goud bij elke edelmetalen rally.
Goud is meer een elite hebbedingetje wat meestal wel als eerste opgemerkt word en inderdaad omdat het dan nog goedkoop is en symbool staat voor alle edelmetalen. Maar als het hele feestje echt gaat beginnen is het toch zilver dat je moet hebben.
Nee, ik zeg zilver dus ik bedoel zilver.quote:Op maandag 2 mei 2011 15:59 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Je bedoelt goud.
Maar zilver is ook flink gestegen. Ik heb zelf het meeste van mijn zilver al een tijd terug verkocht en omgezet in goud. Ik mis daarmee de huidige spike. Altijd jammer, maar ik vond destijds te speculatief (en vind dat nog steeds).
Maar goudisecht wilt dat we het alleen over goud hebben en goud kopen want dat is goed voor hem en zijn forumpje. En tja hij zegt het zelf al hij heeft de zilverstijgingen gemist dan zou ik ook jaloers worden als ik vlak ervoor mijn zilver had verkocht.quote:Op maandag 2 mei 2011 16:23 schreef Verbodsbord het volgende:
Nee, ik zeg zilver dus ik bedoel zilver.
Goud zit onderhand boven de 20000 euro per kilo.(ook flink gestegen ja, maar ik had het toch echt over zilver)
lijkt het op ja.quote:Op maandag 2 mei 2011 16:32 schreef Baltazar69 het volgende:
[..]
Maar goudisecht wilt dat we het alleen over goud hebben en goud kopen want dat is goed voor hem en zijn forumpje. En tja hij zegt het zelf al hij heeft de zilverstijgingen gemist dan zou ik ook jaloers worden als ik vlak ervoor mijn zilver had verkocht.
Ja vast en erg grappig.quote:Op maandag 2 mei 2011 16:32 schreef Baltazar69 het volgende:
[..]
Maar goudisecht wilt dat we het alleen over goud hebben en goud kopen want dat is goed voor hem en zijn forumpje. En tja hij zegt het zelf al hij heeft de zilverstijgingen gemist dan zou ik ook jaloers worden als ik vlak ervoor mijn zilver had verkocht.
Ik heb zijn stijl van discussieren niet echt hoog zitten maar als we dan toch inhoudelijk ingaan op je verwijten dan moet ik toch concluderen dat je aan het verkeerde eind trekt aangezien de goldbugs niet geinteresseerd zijn in rendementen maar goud zien als een monetaire grondstof. Jij aan de andere kant meent je gelijk te halen door koersbewegingen (wat al een merkwaardig uitgangspunt is) maar maakt geen indruk op mensen die goud zien als een waardebelegging op het moment dat valuta degradeert in waarde. Als mensen dat willen geloven is dat prima maar in deze discussie heb je toch echt de verkeerde sparringspartner uitgekozen.quote:Op maandag 2 mei 2011 16:32 schreef Baltazar69 het volgende:
Maar goudisecht wilt dat we het alleen over goud hebben en goud kopen want dat is goed voor hem en zijn forumpje. En tja hij zegt het zelf al hij heeft de zilverstijgingen gemist dan zou ik ook jaloers worden als ik vlak ervoor mijn zilver had verkocht.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ain't nothing to it but to do it.
Greece
Je window of opportunity is dan wel erg beperkt vind je niet? Je moet dan zowel het begin als het eind van de recessie kunnen timen voor de juiste in- en uitstapmomenten en daarnaast moet je zeker weten dat er enorme inflatie optreedt. Daar bovenop kies je voor een metaal dat vele malen meer gedolven wordt dan goud waardoor prijsfluctuaties aan het eind van de rally kunnen versterken door een verschil in vraag (je stelt immers dat zilver veel meer gaat stijgen dan goud).quote:Op maandag 2 mei 2011 17:25 schreef Baltazar69 het volgende:
op het einde van de rally en als de fundamentels van de economie herstelt zijn gaat goud en zilver ook weer dalen hoor.
Je maakt je wel weer sterk hoor, door mij een idioot te noemen.quote:Op maandag 2 mei 2011 17:25 schreef Baltazar69 het volgende:
Dan heb je me een beetje verkeerd begrepen beste meneer. zowel zilver als goud zie ik als goede beleggingen maar ik zie zilver goud outperformen en kies daarom voor zilver. dat is namelijk omdat ik grotere inflatie zie aankomen en daarmee een vlucht naar edelmetalen en de angst van toekomstige uitspattingen van zeepbellen en ook daarmee een vlucht naar edelmetalen. Omdat goud best duur is zie ik de gewone man sneller naar zilver vluchten wat de prijs sneller zal opdrijven dan goud en dat zien we nu goed gebeuren de laatste maanden. platina zie ik ook als een eventuele vluchthaven, maar is ook heeft enorm grote commodity-eigenschappen. Ik weet dan ook niet wat platina gaat doen als die zeepbellen uiteenspatten en blijf er daarom vanaf.
het verschil is dat ik goud en zilver niet zie als waardeopslag wat andere geloven als die idioot goudisecht maar als een angstbarometer. op het einde van de rally en als de fundamentels van de economie herstelt zijn gaat goud en zilver ook weer dalen hoor.
Let een beetje op je woorden!quote:Op maandag 2 mei 2011 17:25 schreef Baltazar69 het volgende:
Dan heb je me een beetje verkeerd begrepen beste meneer. zowel zilver als goud zie ik als goede beleggingen maar ik zie zilver goud outperformen en kies daarom voor zilver. dat is namelijk omdat ik grotere inflatie zie aankomen en daarmee een vlucht naar edelmetalen en de angst van toekomstige uitspattingen van zeepbellen en ook daarmee een vlucht naar edelmetalen. Omdat goud best duur is zie ik de gewone man sneller naar zilver vluchten wat de prijs sneller zal opdrijven dan goud en dat zien we nu goed gebeuren de laatste maanden. platina zie ik ook als een eventuele vluchthaven, maar is ook heeft enorm grote commodity-eigenschappen. Ik weet dan ook niet wat platina gaat doen als die zeepbellen uiteenspatten en blijf er daarom vanaf.
het verschil is dat ik goud en zilver niet zie als waardeopslag wat andere geloven als die idioot goudisecht maar als een angstbarometer. op het einde van de rally en als de fundamentels van de economie herstelt zijn gaat goud en zilver ook weer dalen hoor.
Zo klein is die window niet. het is geen recessie van een jaar eerder een depressie van een decennia wat ons staat te wachten waarbij de echte vlucht naar edelemetalen begint als de grote zeepbellen uiteenspatten. En als een hedge voor inflatie zijn naar mijn weten edelmetalen de beste optie, zie de geschiedenisboeken maar erop na.quote:Op maandag 2 mei 2011 17:33 schreef Mendeljev het volgende:
Je window of opportunity is dan wel erg beperkt vind je niet? Je moet dan zowel het begin als het eind van de recessie kunnen timen voor de juiste in- en uitstapmomenten en daarnaast moet je zeker weten dat er enorme inflatie optreedt. Daar bovenop kies je voor een metaal dat vele malen meer gedolven wordt dan goud waardoor prijsfluctuaties aan het eind van de rally kunnen versterken door een verschil in vraag (je stelt immers dat zilver veel meer gaat stijgen dan goud).
Zijn er echt geen andere mogelijkheden om jezelf te hedgen tegen inflatie? Rentenieren bijvoorbeeld?
De gemiddelde man is geen sloeber zoals je die voor ogen hebt ik heb het dan ook niet over de bijstandtrekker. De gemiddelde man heeft ook spaargeld of een beleggingskapitaaltje. Het zijn niet alleen de bobos die iets bezitten, wat dacht je van de middenklasse?quote:Op maandag 2 mei 2011 17:35 schreef GoudIsEcht het volgende:
Je maakt je wel weer sterk hoor, door mij een idioot te noemen.
De 'gewone man' gaat het in een 'grotere inflatie' al best moeilijk krijgen om zijn tank vol te gooien en brood op tafel te zetten. Die gaat echt niet met sloten geld naar welke markt dan ook. Edelmetaal blijft een markt voor mensen met een redelijke surplus-waarde, en die hoeven zich geen breuk te sjouwen aan zilver.
En die gaan dan allemaal zilverbaren kopen aan flink stijgende prijzen en daar ook nog eens 19% btw op betalen?quote:Op maandag 2 mei 2011 17:42 schreef Baltazar69 het volgende:
[..]
De gemiddelde man is geen sloeber zoals je die voor ogen hebt ik heb het dan ook niet over de bijstandtrekker. De gemiddelde man heeft ook spaargeld of een beleggingskapitaaltje. Het zijn niet alleen de bobos die iets bezitten, wat dacht je van de middenklasse?
Die echte elite bobos waar je het over hebt hebben vaak hun kapitaaltje trouwens zitten in bedrijven en vastgoed die kunnen ze niet 1 2 3 verkopen en omruilen voor goud of zilver vooral niet in het huidige klimaat. De kapitaalsvlucht van de middenklasse zou ik niet onderschatten als die komt!
Huh chinezen en indiers met hun salarisje van 3000 dollar per jaar? Ik dacht dat je net zei dat alleen de rijkere mensen belegden in goud en zilver als de bubbles barsten?quote:Op maandag 2 mei 2011 17:49 schreef GoudIsEcht het volgende:
En die gaan dan allemaal zilverbaren kopen aan flink stijgende prijzen en daar ook nog eens 19% btw op betalen?
Als je EUR 50k in zilver wil zetten moet je toch flink tillen, laat staan bij grotere bedragen.
Chinezen en Indiërs kopen toch ook liever goud dan zilver.
Al was het maar om aan te geven wat 'de gemiddelde man' daar doet.quote:Op maandag 2 mei 2011 17:50 schreef Baltazar69 het volgende:
[..]
Huh chinezen en indiers met hun salarisje van 3000 dollar per jaar? Ik dacht dat je net zei dat alleen de rijkere mensen belegden in goud en zilver als de bubbles barsten?
Zeker maar dat zijn dan pas de echte sloebers nietwaar? Ik bedoel ze zijn op en top gefinancierd en bij minste of geringste zijn ze alles kwijt. Maar naast deze groep heb je een nog grotere groep die wel wat van waarde heeft.quote:Op maandag 2 mei 2011 17:52 schreef GoudIsEcht het volgende:
Al was het maar om aan te geven wat 'de gemiddelde man' daar doet.
Het gaat trouwens om mensen met een netto-waarde. Misschien bedoelen we hetzelfde, maar sommige mensen die rijk lijken hebben alles geleend (leasebakkie en een dikke hypotheek). Die hebben lang niet altijd zoveel centjes meer over, zeker niet als het levensonderhoud ook nog gaat oplopen.
Daar gaat het ook om, en we verschillen inderdaad niet zo heel erg van mening.quote:Op maandag 2 mei 2011 17:57 schreef Baltazar69 het volgende:
Maar laten we de discussie over goud en zilver maar stoppen, aangezien we toch zelfde belangen hebben. Ik ben vast en zeker van mening dat je winst gaat maken met je goud maar dat zilver rendementvoller zal uitpakken. En wat maakt het uit dat je goud minder hard zal stijgen, zolang je maar winst maakt en inflatie corrigeerd toch?
Oftewel dat je kapitaaltje overleeft en vermeerderd.
Ook vandaag de dag kan je nog investeren hè. Ook in de toekomst kan je spijt krijgen.quote:Op maandag 2 mei 2011 19:23 schreef 08gnoT. het volgende:
Ik zie net de zilverprijsgrafiek weer, wat heb ik een spijt dat ik 2 jaar geleden, toen ik op het punt stond te investeren, niet doorgezet hebDan had ik nu gratis een ton extra gehad.
Tja, maar ik ben bang voor het jarentachtigdipeffect en procentueel stijgt het veel minder snel nu. Daarom heeft goud me ook nooit aangesproken, voor 1000 euro heb je een paar gram en het duurt veel langer voor die paar gram een duidelijke winst hebben.quote:Op maandag 2 mei 2011 19:44 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Ook vandaag de dag kan je nog investeren hè. Ook in de toekomst kan je spijt krijgen.
Wellicht was je destijds ook al bang?quote:Op maandag 2 mei 2011 19:49 schreef 08gnoT. het volgende:
[..]
Tja, maar ik ben bang voor het jarentachtigdipeffect en procentueel stijgt het veel minder snel nu. Daarom heeft goud me ook nooit aangesproken, voor 1000 euro heb je een paar gram en het duurt veel langer voor die paar gram een duidelijke winst hebben.
Wellicht ga ik er alsnog spijt van krijgen ja, maar ik zie zilver niet opnieuw verzesvoudigen op korte termijn.
Zeker dat ik bang was. Zo rijk ben ik nu ook weer niet, en ik had de stap ook alleen genomen als ik in de toekomst had kunnen kijken. Anders had ik m'n spaargeld voor een studie er dus nooit ingestoken, wat ik ook niet gedaan hebquote:Op maandag 2 mei 2011 19:51 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Wellicht was je destijds ook al bang?
Als je alleen in dingen wil investeren die procentueel sneller stijgen dan goud zou je het nog wel eens lastig kunnen krijgen. Zo heel slecht heeft goud het de afgelopen jaren ook weer niet gedaan.
Misschien verklaart dat de plus op de beurzenquote:Op maandag 2 mei 2011 09:02 schreef SeLang het volgende:
Ik heb wel een verklaring voor die dip. Er zijn denk ik een paar tradebots met spraak interpretatie over de zeik gegaan door deze pijnlijke verspreking:
Hence die ton extra dus niet 'gratis' zou zijnquote:Op maandag 2 mei 2011 19:49 schreef 08gnoT. het volgende:
[..]
Tja, maar ik ben bang voor het jarentachtigdipeffect en procentueel stijgt het veel minder snel nu. Daarom heeft goud me ook nooit aangesproken, voor 1000 euro heb je een paar gram en het duurt veel langer voor die paar gram een duidelijke winst hebben.
Wellicht ga ik er alsnog spijt van krijgen ja, maar ik zie zilver niet opnieuw verzesvoudigen op korte termijn.
20k * 6 = een gratis ton in mijn simpele economische belevenisquote:Op maandag 2 mei 2011 19:56 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Hence die ton extra dus niet 'gratis' zou zijn
Voor voorzichtigheid valt zeker wat te zeggen. Vergeet daarbij niet dat een spaarrekening (= lening aan een bank) aanhouden ook een beslissing is, en ook niet geheel zonder risico.quote:Op maandag 2 mei 2011 19:53 schreef 08gnoT. het volgende:
[..]
Zeker dat ik bang was. Zo rijk ben ik nu ook weer niet, en ik had de stap ook alleen genomen als ik in de toekomst had kunnen kijken. Anders had ik m'n spaargeld voor een studie er dus nooit ingestoken, wat ik ook niet gedaan heb
Ja toen met de kennis van nu, maar laten we dat soort praat maar aan die smurf overlaten die er als eerste mee kwam.quote:Op maandag 2 mei 2011 19:57 schreef 08gnoT. het volgende:
[..]
20k * 6 = een gratis ton in mijn simpele economische belevenis
Captain hindsight to the rescuequote:Op maandag 2 mei 2011 19:57 schreef 08gnoT. het volgende:
[..]
20k * 6 = een gratis ton in mijn simpele economische belevenis
quote:Op maandag 2 mei 2011 19:59 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Ja toen met de kennis van nu, maar laten we dat soort praat maar aan die smurf overlaten die er als eerste mee kwam.
Iedere beslissing kent risico, en in die zin had je destijds niet risicovrij kunnen investeren. Die ton was dan ook tegen de kosten van wat risico gegaan, een kostenpost die jij niet wilde maken.
Precies, en da's de reden dat ik het niet gedaan hebquote:Op maandag 2 mei 2011 20:00 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Captain hindsight to the rescue. Het is gratis als het risicoloos is, dat is zilver geenszins
Aha zie hier nu precies wat ik bedoel met ´poor mens´ thinking betreft goud versus zilver! Als de massale instroom komt dan zal die net zo denken!quote:Op maandag 2 mei 2011 19:49 schreef 08gnoT. het volgende:
Daarom heeft goud me ook nooit aangesproken, voor 1000 euro heb je een paar gram en het duurt veel langer voor die paar gram een duidelijke winst hebben.
Net zoals het gros van de mensen die niet tot het selecte groepje van ervaren beleggers behoren. Mensen als ik doorzien het beursverloop niet zo goed als jullie, of durven geen risico's te nemen. In mijn geval beide, en ik zie mezelf ook niet alsnog instappen mocht de trend doorzetten. De kans - in mijn ogen - was twee jaar geleden toen een ounce op 8 dollar stond, nu is die voorbij.quote:Op maandag 2 mei 2011 20:10 schreef Baltazar69 het volgende:
[..]
Aha zie hier nu precies wat ik bedoel met ´poor mens´ thinking betreft goud versus zilver! Als de massale instroom komt dan zal die net zo denken!
Ik snap mensen sowieso niet die waarde hechten aan een stuk materiaal wat geen donder doet. Het keert niks uit, het neemt ruimte in, het is alleen een stuk materiaal waar je niks mee kunt. Ik vind het zelf niet eens mooi.quote:Op maandag 2 mei 2011 20:21 schreef Baltazar69 het volgende:
Enige trieste is dat dit soort figuren enkele jaren geleden zilver waarschijnlijk te duur vonden maar als zilver over een tijd richting zijn top gaat en elke dag vele procenten stijgt toch massaal instapt uit angst de boot te missen.
Geld 'doet ook niets'. Daar gaat het ook niet om. Als je graag aan productiviteit van het een of ander wil rekenen moet je dat vooral doen, maar er zijn ook mensen die wat ze verdienen met hun productiviteit graag veilig opslaan voor later.quote:Op maandag 2 mei 2011 20:35 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Ik snap mensen sowieso niet die waarde hechten aan een stuk materiaal wat geen donder doet. Het keert niks uit, het neemt ruimte in, het is alleen een stuk materiaal waar je niks mee kunt. Ik vind het zelf niet eens mooi.
Maar daar hoor je mij verder niet over klagen hoor, ik geef alleen aan dat ik verder van de goud en zilver markt relatief weinig snap. Ik ben zo'n toeter die meegaat op de trend, maar een goud en silver believer ben ik zeker niet. En al die verhalen van manipulatie, geen manipulatie, dit en dat, ik weet het niet hoor.
Zaken waar de factor 'wat de gek er voor geeft' de hoofdmoot speelt neem ik sowieso niet al te serieus. Een bedrijf wat solide winst maakt heeft dat natuurlijk ook maar daar is het kleiner in vergelijking met goud en zilver. En zaken zoals vraag/aanbod relateren op goud en zilver heeft mijn inziens niet zo veel zin. Die verhoudingen lopen soms enorm scheef en soms zit daar een enorme lag in van heb ik jou daar.quote:Op maandag 2 mei 2011 20:44 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Geld 'doet ook niets'. Daar gaat het ook niet om. Als je graag aan productiviteit van het een of ander wil rekenen moet je dat vooral doen, maar er zijn ook mensen die wat ze verdienen met hun productiviteit graag veilig opslaan voor later.
Die mensen hebben juist geen zin hun hoofd te breken over de managementwissel van bedrijf a in marktomstandigheid x, de leverage van bedrijf b bij overname y, of de 'trend' van currency z.
Geld (papier/digits) 'doet' niets, maar vervult wel een functie, mensen kunnen het gebruiken voor transacties. Goud vervult in die zin ook een functie: het opslaan van waarde. Dat doet het overigens al een paar duizend jaar (in meer of mindere mate).
(Zilver doet dat volgens sommigen ook. Dat is natuurlijk niet onmogelijk, maar ik betwijfel of 'de markt' dat structureel zo zal gaan zien.)
Je kan je afvragen of 'de gek' niet degene is met cash op z'n spaarrekening.quote:Op maandag 2 mei 2011 20:57 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Zaken waar de factor 'wat de gek er voor geeft' de hoofdmoot speelt neem ik sowieso niet al te serieus. Een bedrijf wat solide winst maakt heeft dat natuurlijk ook maar daar is het kleiner in vergelijking met goud en zilver. En zaken zoals vraag/aanbod relateren op goud en zilver heeft mijn inziens niet zo veel zin. Die verhoudingen lopen soms enorm scheef en soms zit daar een enorme lag in van heb ik jou daar.
Maar zoals gezegd, ik zit er niet zo mee want ik zit zelf continu long in zilver en goud maar verkoop elke dag de zaakjes wel weer.
Hoezo gek? Er zijn genoeg mensen die mij gek verklaren omdat ik bijna overal in stap met de hoogst maximale leverage. Waarom een zilver baar kopen als je genoeg centen kunt verdienen met ritjes van 40 naar 42.. 44 naar 49 .. en van 48 naar 42 wat betreft zilver? Besides die posities kosten geld, ik heb liever iets zo kort mogelijk in de porto.quote:Op maandag 2 mei 2011 21:23 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Je kan je afvragen of 'de gek' niet degene is met cash op z'n spaarrekening.
En centrale banken die goud aanhouden; ook gek?
'Rich investors buy physical gold by the tonne'... ook gek?
Er zijn in elk geval redelijk wat flink vermogende gekken op deze wereld.
Soms is het misschien beter om gek te zijn dan zo 'normaal' als jij, we zullen gaan zien.
Overigens vermoed ik dat jij vooral long papieren beloftes bent, maar voor het moment maakt dat nog niet zoveel uit.
Er valt wat te zeggen voor het papierspel. De reden dat mensen je voor gek verklaren is het risico. Misschien heb je een redelijk ook voor het spelletje, wie weet verlies je ook genoeg. Ik denk dat je met het spul fysiek in je handje in elk geval een stuk minder risico loopt en goed zit op de trend.quote:Op maandag 2 mei 2011 21:29 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Hoezo gek? Er zijn genoeg mensen die mij gek verklaren omdat ik bijna overal in stap met de hoogst maximale leverage. Waarom een zilver baar kopen als je genoeg centen kunt verdienen met ritjes van 40 naar 42.. 44 naar 49 .. en van 48 naar 42 wat betreft zilver? Besides die posities kosten geld, ik heb liever iets zo kort mogelijk in de porto.
Continu wachten tot iets moet gebeuren schiet nou eenmaal niet erg op..
En jij blijft maar roepen van deflatie en massale uitvlucht uit bubbels naar cash.quote:Op dinsdag 3 mei 2011 15:32 schreef piepeloi55 het volgende:
Een zilverbug en goudbug die steggelen welk van de 2 elkaar zal gaan outperformen.![]()
Nee hoor, ik ben pas dead wrong als die bubbles nooit barsten of de afloop van dat barsten inflatoir word. Tot nog toe zijn die bubbles niet gebarsten en is het dus nog te vroeg om te oordelen, net als het te vroeg is om jouw visie af te schrijven.quote:Op dinsdag 3 mei 2011 15:36 schreef GoudIsEcht het volgende:
En jij blijft maar roepen van deflatie en massale uitvlucht uit bubbels naar cash.
Vooralsnog ben je dead wrong.
Nou goed, durf je er nog een tijdshorizon bij te noemen dan?quote:Op dinsdag 3 mei 2011 15:38 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Nee hoor, ik ben pas dead wrong als die bubbles nooit barsten of de afloop van dat barsten inflatoir word. Tot nog toe zijn die bubbles niet gebarsten en is het dus nog te vroeg om te oordelen, net als het te vroeg is om jouw visie af te schrijven.
Dat is iets dat niemand precies kan weten. Maar als je ziet dat er vanaf 2013 word aangestuurd op defaults van Europese landen en het wegslaan van risicovol kapitaal in het bankwezen zou ik zeggen tussen nu en 5 jaar. Niemand weet hoe en wanneer precies, ook ik niet dus het blijft een indicatie.quote:Op dinsdag 3 mei 2011 15:39 schreef GoudIsEcht het volgende:
Nou goed, durf je er nog een tijdshorizon bij te noemen dan?
Die is nu bezig. Geld wordt gedrukt en goudprijzen lopen op. Wie weet ga je binnen twee jaar wel akkoord met mijn visie...quote:Op dinsdag 3 mei 2011 15:42 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Dat is iets dat niemand precies kan weten. Maar als je ziet dat er vanaf 2013 word aangestuurd op defaults van Europese landen en het wegslaan van risicovol kapitaal in het bankwezen zou ik zeggen tussen nu en 5 jaar. Niemand weet hoe en wanneer precies, ook ik niet dus het blijft een indicatie.
Maar wanneer zie je jouw visie gebeuren?
Maar in welke tijdspanne komt die torenhoge prijsinflatie dan?quote:Op dinsdag 3 mei 2011 15:45 schreef GoudIsEcht het volgende:
Die is nu bezig. Geld wordt gedrukt en goudprijzen lopen op. Wie weet ga je binnen twee jaar wel akkoord met mijn visie...
Torenhoge prijsinflatie is niet primair voor mijn verhaal. Primair is de herwaardering voor goud als waarde-reserve.quote:Op dinsdag 3 mei 2011 15:46 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Maar in welke tijdspanne komt die torenhoge prijsinflatie dan?
Daar draait je hele verhaal immers op. Datgene wat nu bezig is ben ik het mee eens, alleen zie ik het als oppompen van bubbles. Een andere naam bij het beestje.
Ik vind dat een groot onderdeel van jouw verhaal, sterker nog de essentie. Zonder die prijsinflatie is jouw visie bij het knappen van "de bubbles" exact hetzelfde als mijn visie met als enige verschil dat goud een nieuwe ''officiele'' monetaire functie krijgt en daarmee mogelijk blijvend hoog gewaardeerd word. Persoonlijk geloof ik daar niet in, door de welvaartsbeperkingen die een nieuwe monetaire functie van goud met zich meebrengt. Daarnaast kun je je afvragen of er in een deflatoire markt wel uberhaupt naar goud gevlucht word. Ik denk van niet en wel omdat goud te boek staat als waardevast en ook neerwaartse kanten kent terwijl bij deflatie cash vermeerderd en je daar logischerwijs meer assets/goederen/diensten (waaronder goud) gekocht mee kunnen worden. Cash is dan de logische vluchthaven.quote:Op dinsdag 3 mei 2011 16:04 schreef GoudIsEcht het volgende:
Torenhoge prijsinflatie is niet primair voor mijn verhaal. Primair is de herwaardering voor goud als waarde-reserve.
Ik verwacht dat de 'reserve-functie' van de dollar gaat veranderen. Wereldhandel zal niet meer enkel in dollares verlopen. Bovendien gaat schuld veel minder een waarde-opslag blijken.quote:Op dinsdag 3 mei 2011 18:10 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Ik vind dat een groot onderdeel van jouw verhaal, sterker nog de essentie. Zonder die prijsinflatie is jouw visie bij het knappen van "de bubbles" exact hetzelfde als mijn visie met als enige verschil dat goud een nieuwe ''officiele'' monetaire functie krijgt en daarmee mogelijk blijvend hoog gewaardeerd word. Persoonlijk geloof ik daar niet in, door de welvaartsbeperkingen die een nieuwe monetaire functie van goud met zich meebrengt. Daarnaast kun je je afvragen of er in een deflatoire markt wel uberhaupt naar goud gevlucht word. Ik denk van niet en wel omdat goud te boek staat als waardevast en ook neerwaartse kanten kent terwijl bij deflatie cash vermeerderd en je daar logischerwijs meer assets/goederen/diensten (waaronder goud) gekocht mee kunnen worden. Cash is dan de logische vluchthaven.
Die prijsinflatie vormt dus eigenlijk weldegelijk de essentie van je verhaal, maar wanneer zie je die dan komen?
De primaire drive is dat de dollar het einde van zijn tijdlijn heeft bereikt en 'andere machten dan het Westen' (Olierijke landen, het Oosten) niet dat ook zien (al een tijd).quote:Op dinsdag 3 mei 2011 18:23 schreef piepeloi55 het volgende:
Ik snap je visie, maar mij ontgaat de logica nu even. Dus even paar vraagjes zodat ik het duidelijk voor ogen zie.
Waarom zouden mensen niet meer in cash sparen als die niet in koopkracht fors verliest? En geloof je nu wel of niet dat er hoge prijsinflatie gaat komen en zoja welke tijdspanne?
Lol, ik heb echt medelijden met degene die nu een long positie bezitten. Zilver is echt te gevaarlijk geworden om in te handelen..quote:
Zilver is ook een grondstof, ondanks wat tegenwoordig beweerd wordt.quote:Op dinsdag 3 mei 2011 20:33 schreef Lucas15 het volgende:
[..]
Lol, ik heb echt medelijden met degene die nu een long positie bezitten. Zilver is echt te gevaarlijk geworden om in te handelen..
Ja dus? Ik zeg toch ook niet dat het geen "grondstof" is. Ik mag toch zeggen dat het gevaarlijk is?quote:Op dinsdag 3 mei 2011 20:37 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Zilver is ook een grondstof, ondanks wat tegenwoordig beweerd wordt.
En toch denk ik dat na 2 keer deze 'spoeling' in het orderboek. Er een boel mensen zilver laten vallen omdat ze 2 keer genakt zijn op hun stoploss binnen een week tijd.quote:Op dinsdag 3 mei 2011 23:53 schreef Baltazar69 het volgende:
zilver een grondstof, hoe kun je zo blind zijn dat je zilver een grondstof noemt. zilver heeft een zééér lange monetaire geschiedenis net als goud. goud is voor de elite zilver is voor de gewone man. waarom al die zilveren muntjes vroeger waar men mee betaalde? he? wat haalde de spaanse armada uit peru om mee te betalen en te behandelen als een vaste currency, dat was geen goud!!! en dan heb ik het niet eens over de chinezen!!! ik word een beetje boos van je simpele conclusies en die wat de zilver bezitter nu uitlacht voor wat korte dalingen moet beseffen wie laatst lacht lacht het beste. hoe harder de daling hoe harder de stijging en geen vervlogen liefde!!
Niet zo emotioneel bij betrokken zijn man, dat vertroebeld alleen maar je blik.quote:Op dinsdag 3 mei 2011 23:53 schreef Baltazar69 het volgende:
zilver een grondstof, hoe kun je zo blind zijn dat je zilver een grondstof noemt. zilver heeft een zééér lange monetaire geschiedenis net als goud. goud is voor de elite zilver is voor de gewone man. waarom al die zilveren muntjes vroeger waar men mee betaalde? he? wat haalde de spaanse armada uit peru om mee te betalen en te behandelen als een vaste currency, dat was geen goud!!! en dan heb ik het niet eens over de chinezen!!! ik word een beetje boos van je simpele conclusies en die wat de zilver bezitter nu uitlacht voor wat korte dalingen moet beseffen wie laatst lacht lacht het beste. hoe harder de daling hoe harder de stijging en geen vervlogen liefde!!
Klopt, het zal ook nog wel verder stijgen hoor. Dit is vooral een shakeout van speculanten. De 'sterke handjes' (mensen die er in geloven) blijven houden. Andere grondstoffen zullen overigens ook nog wel verder stijgen verwacht ik.quote:Op dinsdag 3 mei 2011 20:49 schreef piepeloi55 het volgende:
Ik zou de zilverbugs nog niet te snel afschrijven. Deze daling kan in een week weer rechtgetrokken zijn en misschien zelfs met nieuwe pieken. Ooit is het zover, maar het is nog te vroeg om te zeggen of ooit nu is.
Ha, zoals opgemerkt: niet zo happen joh. Ik blijf bij mijn verwachting dat zilver uiteindelijk een grondstof gaat blijken, maar zit je nu natuurlijk ook een beetje te plagen.quote:Op dinsdag 3 mei 2011 23:53 schreef Baltazar69 het volgende:
zilver een grondstof, hoe kun je zo blind zijn dat je zilver een grondstof noemt. zilver heeft een zééér lange monetaire geschiedenis net als goud. goud is voor de elite zilver is voor de gewone man. waarom al die zilveren muntjes vroeger waar men mee betaalde? he? wat haalde de spaanse armada uit peru om mee te betalen en te behandelen als een vaste currency, dat was geen goud!!! en dan heb ik het niet eens over de chinezen!!! ik word een beetje boos van je simpele conclusies en die wat de zilver bezitter nu uitlacht voor wat korte dalingen moet beseffen wie laatst lacht lacht het beste. hoe harder de daling hoe harder de stijging en geen vervlogen liefde!!
Hoge beta?quote:Op donderdag 5 mei 2011 14:47 schreef SeLang het volgende:
Als het in een paar dagen van $20 naar $50 kan, dan kan het ook in een paar dagen van $50 naar $20
Totaal niet spannend, gewoon een gevalletje hoge beta
Iets wat heel beweeglijk is, is dat meestal naar beide kanten.quote:
In optie theorie is de delta de mate waarin een optie met de waardeverandering van de onderliggende waarde meeloopt. Dat is dus weer iets anders.quote:
Het is nog meer dan het dubbele van drie jaar geleden...quote:Op vrijdag 6 mei 2011 09:23 schreef SeLang het volgende:
[ afbeelding ]
Sorry, ik kon het niet laten...
Gemeten in geld waar je nu nog maar de helft van drie jaar geleden mee koopt...quote:Op vrijdag 6 mei 2011 12:19 schreef Asfyxia het volgende:
[..]
Het is nog meer dan het dubbele van drie jaar geleden...
euhmmm....ben eigenlijk niet zo van het 'told you so', maar kan het deze keer niet latenquote:
Waar woon jij dan? In Zimbabwe?quote:Op vrijdag 6 mei 2011 12:25 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Gemeten in geld waar je nu nog maar de helft van drie jaar geleden mee koopt...
Ook in Nederland koop je er nog maar half zoveel zilver voor (was een beetje om aan te geven dat je de wereld door verschillende brillen kan bekijken. Wie weet schakelt men ooit nog over op goud).quote:
Oh. Half zoveel zilver. Ja duhhuhh, dat zei ik al.quote:Op vrijdag 6 mei 2011 15:19 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Ook in Nederland koop je er nog maar half zoveel zilver voor.
Dat blijft voorlopig wel zo, denk ik.quote:Andere prijzen zijn een stuk minder gestegen. We gaan zien of dat zo blijft.
Vergeet niet dat -50% (dag 1) veel meer verlies is dan +50% (dag 2) erna. Rekenfout die veel mensen maken met dit soort zaken (en nee, zeg niet dat jij die nu maaktquote:
Best veel waarde voor zo'n stukje bedrukt papier als jer er over nadenkt.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 15:22 schreef Leonidas82 het volgende:Best veel geld voor een kleine tube zilveren muntjes als je er over nadenkt.
Waarvandaan? Ik zie wel genoeg sites die fysiek zilver verkopen, maar ik weet niet welke betrouwbaar zijn. En de meeste verkopen echt ver boven de beurswaarde.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 14:52 schreef Leonidas82 het volgende:
Vandaag 10 ounce zilveren munten ingezocht voor 419 euro incl. Gisteren stond de prijs nog op 370 euro. Tis een gokje, maar gezien de huidige ontwikkelingen denk ik dat de prijs miss nog gaat zaken naar 39,00 per ounce maar verder alleen nog maar gaat stijgen. Dus denk dat dit een prima investering (op lange termijn) is.
Mocht de prijs weer flink gaan zakken, ga ik bij kopen
Maar wat is nu eigenlijk beter: fysiek (dus echt zelf bezitten) kopen of toch speculeren? Ik hoor hier namelijk wisselende verhalen over.
Ik heb gisteren nog 12 liter pastasaus gekocht om te profiteren van de huidige deflatie in pastasausquote:Op dinsdag 10 mei 2011 16:55 schreef xenobinol het volgende:
Je kan ook gewoon blikvoer inslaan, dat kost weinig maar kan heel veel opleveren in tijden van hongersnood. Beleg ook even in wat flesjes bronwater.... altijd handig om te ruilen zodra er geen water meer uit de kraan komt![]()
Kijk.... dat zijn nog eens fijne investeringenquote:Op dinsdag 10 mei 2011 17:11 schreef SeLang het volgende:
Ik heb gisteren nog 12 liter pastasaus gekocht om te profiteren van de huidige deflatie in pastasaus.
Er zit op fysiek altijd een kleine premium, maar op zilver zit ook nog eens hoppakee 19% beeteewee (in Duitsland een lager percentage).quote:Op dinsdag 10 mei 2011 17:01 schreef 08gnoT. het volgende:
[..]
Waarvandaan? Ik zie wel genoeg sites die fysiek zilver verkopen, maar ik weet niet welke betrouwbaar zijn. En de meeste verkopen echt ver boven de beurswaarde.
Gewoon nieuwsgierigheid hoor, ik denk dat ik toch weer niks ga kopen.
ik heb de handel ingekocht op www.koopgoud.nl Lijkt mij een solide en betrouwbare partij. Voor 10 zilveren munten (maple leafs) kost 450 euro incl btwt en vervoerskost. De waarde ligt nu op 419 incl 19% dus dat is conform de waarde op de beurs.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 17:01 schreef 08gnoT. het volgende:
[..]
Waarvandaan? Ik zie wel genoeg sites die fysiek zilver verkopen, maar ik weet niet welke betrouwbaar zijn. En de meeste verkopen echt ver boven de beurswaarde.
Gewoon nieuwsgierigheid hoor, ik denk dat ik toch weer niks ga kopen.
Je kan er zo mee naar de bakker?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 17:54 schreef Leonidas82 het volgende:
[..]
en wereldwijd geaccepteerd als betaalmiddel.
Je kan in Duitsland kopen, daar betaal je maar 7% btw op munten. gold.de is een goede vergelijkingssite voor Duitse webshops.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 17:01 schreef 08gnoT. het volgende:
[..]
Waarvandaan? Ik zie wel genoeg sites die fysiek zilver verkopen, maar ik weet niet welke betrouwbaar zijn. En de meeste verkopen echt ver boven de beurswaarde.
Gewoon nieuwsgierigheid hoor, ik denk dat ik toch weer niks ga kopen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |