aanwasquote:Op vrijdag 3 juli 2009 20:17 schreef Florian_ het volgende:
Tvp.
WIl je mij bij Leiden zetten, GlowMouse?
Hoe vond je de casus? als je in Nijmegen studeert tenminste...quote:Op vrijdag 3 juli 2009 20:21 schreef Rucebo het volgende:
Nu nog wachten op de uitslag van de Oefenrechtbank, maar dat zal nog wel even duren...
Ik zit in Maastrichtquote:Op vrijdag 3 juli 2009 21:14 schreef Thisbe het volgende:
[..]
Hoe vond je de casus? als je in Nijmegen studeert tenminste...
we duimen mee!quote:Op vrijdag 3 juli 2009 20:18 schreef Addict89 het volgende:
Zit nog te wachten op 1 cijfer, en dan is de bachelor binnen.
Thisbe!quote:Op vrijdag 3 juli 2009 21:14 schreef Thisbe het volgende:
[..]
Hoe vond je de casus? als je in Nijmegen studeert tenminste...
Tuurlijk. Het eerste wat je als groentje moet weten is dat de studiegidsen en roosters pas echt zo half augustus klaar zijn. Er staat nu wel wat, maar het is in feite een rommeltje en men kan ook nog niet al te veel inplannen. Dus datgene wat er staat is niet alleen onvolledig, maar ook nog niet zeker, alhoewel het al wel leuk is om alvast te snuffelenquote:Op vrijdag 3 juli 2009 20:37 schreef Florian_ het volgende:
RobertoCarlos kun jij mij opheldering geven over het vak Gezondheidsrecht? Ik zou dit graag willen volgen, maar het vak staat niet bij de keuzevakken in de e-gids ('09 - '10). Daarnaast staat bij ingangseis 'Bachelor Nederlands Recht'. Dit betekent dat je het pas kunt volgen na afronding van je bachelor? Het is een beetje onduidelijk allemaal.
had de eerste keer een 4.5 dus dat feest gaat niet doorquote:Op vrijdag 3 juli 2009 17:16 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Had je de eeste keer ook een 5? Want dan kun je een verlengd mondeling aanvragen
Als je 2x een 5 haalt voor een vak in één collegejaar dan krijg je nog een extra kans in de vorm van een mondeling tentamen. Je kunt dan hoogstens een 6 halen, en eerstejaars zijn uitgesloten.quote:
Zo! Idd zeg: hoezo pakje boter...quote:Op vrijdag 3 juli 2009 23:33 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Als je 2x een 5 haalt voor een vak in één collegejaar dan krijg je nog een extra kans in de vorm van een mondeling tentamen. Je kunt dan hoogstens een 6 halen, en eerstejaars zijn uitgesloten.
Ja, op de UvT krijg je tenminste makkelijk je diploma![]()
Waar deed jij ook al weer rechten? Ik zie je niet in de OP staan...quote:
Het onderwijsprogramma gaat trouwens (weer) volledig veranderen, dus vanaf 10 juli weet je meer..... zie hier: http://law.leidenuniv.nl/(...)rwijsprogrammas.htmlquote:Op vrijdag 3 juli 2009 20:37 schreef Florian_ het volgende:
RobertoCarlos kun jij mij opheldering geven over het vak Gezondheidsrecht? Ik zou dit graag willen volgen, maar het vak staat niet bij de keuzevakken in de e-gids ('09 - '10). Daarnaast staat bij ingangseis 'Bachelor Nederlands Recht'. Dit betekent dat je het pas kunt volgen na afronding van je bachelor? Het is een beetje onduidelijk allemaal.
Wat doe je me aan? Ik ben al zo'n nerd dat ik me continue met dit soort onzinnige vraagstukken bezig houdt, is het eindelijk weekend en zonnig en wil ik naar de markt en de AH, kom je met deze vraagquote:Op zaterdag 4 juli 2009 11:31 schreef Argento het volgende:
Hier dacht ik laatst ook over (en er was een topic over: Goedkoopste actie AH ).quote:
Even je quote uit dat topic:quote:Op zaterdag 4 juli 2009 11:58 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Hier dacht ik laatst ook over (en er was een topic over: Goedkoopste actie AH ).
Ik houd het in ieder geval op een impliciete voorwaardelijk aanbod van de supermarkt.
Wellicht dat je boodschappen in je karretje doen gezien kan worden als een handeling welk als doel heeft het aangaan van onderhandelingen (in een supermarkt zijn de prijzen vast, maar op de markt kun je vaak nog wel onderhandelen). Op het moment dat jij "onderhandelt" (het product gaat langs de kassa-bliep-dinges) komt waarschijnlijk de overeenkomst tot stand. De leveringshandeling volgt dan heel snel.
Op veel andere briljantere ideeën kan ik niet echt komen.
Om verder te gaan op dingen die ons bezighouden: Gister riep ik tijdens een kantoor-bbq dat de hamburgers non-conform waren omdat ze uit elkaar vielen.
De advertentie geldt niet voor bepaalde zaken zoals dat éne flesje brandbier dat op 15 juni 2009 om 11:59:02.592 gevuld werd, maar voor algemene zaken. Je hele betoog daar is dus onjuist.quote:Op dinsdag 23 juni 2009 18:21 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Het ging niet om een specifieke termijn, maar om iets anders. Hier heb je de letterlijke essentie:
"Een advertentie waarin een bepaalde zaak voor een bepaalde prijs te koop wordt aangeboden, leent zich in beginsel er niet toe door eventuele gegadigden anders te worden opgevat dan als een uitnodiging om in onderhandeling te treden".
Enfin, we dwalen af.
Ik ben je overigens een beetje kwijt: je hebt het eerst over de AH zelf, en dan over een folder. Waar gaat het nu precies om?
Ik zou niet willen doen alsof ik mijn vakje burgerlijk recht al heb gehaald (wordt wel in de her in augustus), maar een vraag kan ik wel beantwoorden denk ikquote:Op zaterdag 4 juli 2009 11:31 schreef Argento het volgende:
(...)
Kijk dit houdt mij nou bezig bij het boodschappen doen....
In mijn silverslag lees ik dat pas wanneer de aanvaarding de aanbieder heeft, de overeenkomst (=titel) tot stand komt. In dit geval dus moeten de boodschapjes eerst de kassiere bereikt hebben.quote:is voldaan aan de vereisten van aanbod en aanvaarding op het moment dat je het produkt uit het schap pakt en in je karretje legt?
Ah ja, je hebt gelijk. Ik heb het bepaalbaarheidsvereiste zelf wel genoemd, maar er dan ook niet bij stilgestaan dat het hier niet om concreet bepaalbare goederen gaatquote:Op zaterdag 4 juli 2009 12:02 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Even je quote uit dat topic:
[..]
De advertentie geldt niet voor bepaalde zaken zoals dat éne flesje brandbier dat op 15 juni 2009 om 11:59:02.592 gevuld werd, maar voor algemene zaken. Je hele betoog daar is dus onjuist.
Het 'antwoord' op dat topic is dat als ik jou een onherroepelijk aanbod doe, ik je best later nog een beter aanbod kan doen. Je kunt me aan mijn oorspronkelijke aanbod houden, dat is je recht, maar slim is het niet.
Dan zou het antwoord anders kunnen zijn wanneer de baas of een vakkenvuller een artikel in jouw boodschappenkar ziet liggen. Zeker als het aangebroken is, zal hij dat op mogen vatten als een verklaring dat je het product wilt kopen.quote:Op zaterdag 4 juli 2009 14:00 schreef Leonoor het volgende:
Ik ben het met RobertoCarlos eens (voor wat betreft het bereiken van de aanbieder dan, niet voor wat betreft het halen van Burgerlijk Recht).
Onmiddelijk houderschap.quote:Op zaterdag 4 juli 2009 13:56 schreef Argento het volgende:
Ok, dus als we het er min of meer over eens kunnen zijn dat de overeenkomst en de nakoming van de daaruit voortvloeiende leverings- en betalingsverplichtingen pas bij de kassa een feit zijn, want is dan de goederenrechtelijke verhouding tot mijzelf en de produkten die ik in mijn karretje heb liggen, nog voordat ik bij de kassa ben?
Heb ik bijvoorbeeld een sterkere goederenrechtelijke aanspraak op een produkt in mijn karretje dan een willekeurige andere klant? Zo ja, op grond waarvan?
Kan, maar dan is bij de kassa dus sprake van een levering brevi manu?quote:Op zaterdag 4 juli 2009 14:10 schreef GlowMouse het volgende:
Onmiddelijk houderschap.
Als je iets zwaars in je karretje laat staan wel jaquote:Op zaterdag 4 juli 2009 14:15 schreef Argento het volgende:
[..]
Kan, maar dan is bij de kassa dus sprake van een levering brevi manu?
ik had zo'n laag punt dat ik van mijn stoel afviel, nou had ik wel verwacht dat ik het niet ging halen, maar 2 punten lager dan de eerste poging is wel overdreven slechtquote:Op vrijdag 3 juli 2009 15:45 schreef Dr_Strangelove het volgende:
Europees Gemeenschapsrecht is vroeger dan verwacht nagekeken. Het drukt m'n gemiddelde maar ik heb 'm wel weer gehaald.
Aardappel en hmmmz ook succesvol?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ik zeg altijd maar zo, met drie wielen heb je nog geen auto.
Je zou dan nog kunnen redeneren dat de vakkenvuller of zelfs de baas, niet de verkoper is. De winkel is zo ingericht dat je de overeenkomst bij de kassiere (of kassier natuurlijk..) afsluit. De baas of vakkenvuller hebben op dat moment geen rol/ hoedanigheid als verkoper. Maar hoe je dat juridisch mooi moet vertalen...quote:Op zaterdag 4 juli 2009 14:10 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Dan zou het antwoord anders kunnen zijn wanneer de baas of een vakkenvuller een artikel in jouw boodschappenkar ziet liggen. Zeker als het aangebroken is, zal hij dat op mogen vatten als een verklaring dat je het product wilt kopen.
quote:Op zaterdag 4 juli 2009 14:26 schreef aardappel het volgende:
[..]
ik had zo'n laag punt dat ik van mijn stoel afviel, nou had ik wel verwacht dat ik het niet ging halen, maar 2 punten lager dan de eerste poging is wel overdreven slechtEn toch vind ik het ergens wel een 'mooi' cijfer. Ik bedoel, wie heeft dat nou ooit gehaald? En dan vooral die half erbijSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Tú estás dura y yo me veo cabrón en el espejo
Neuh, dat denk ik niet. Juist omdat mensen in een supermarkt bekend zijn met het feit dat het enkele feit dat iets in je mandje (karretje) ligt nog niet definitief betekent dat je het ook wil gaan aanschaffen. Ik wissel vaak echt nog 23890 keer van gedachte (ja! ik ben een vrouw! en ja! mijn wekelijkse boodschappenrondje duurt rustig een uur!). Pas als je het bij de kassa aanbiedt ter betaling geef je aan dat je het aanbod aanvaardt, althans, voor mij.quote:Op zaterdag 4 juli 2009 14:10 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Dan zou het antwoord anders kunnen zijn wanneer de baas of een vakkenvuller een artikel in jouw boodschappenkar ziet liggen. Zeker als het aangebroken is, zal hij dat op mogen vatten als een verklaring dat je het product wilt kopen.
[..]
Onmiddelijk houderschap.
Maar wel top dat je zo gretig bentquote:Op zaterdag 4 juli 2009 15:04 schreef Florian_ het volgende:
@ RobertoCarlos, bedankt voor je uitgebreide uitleg. Nog maar even wachten met Gezondheidsrecht dan. Ik had al een heel lijstje gemaakt met keuzevakken die ik graag zou willen volgen, ik heb echter wat minder gelet op de mate waarin het daadwerkelijk mogelijk is.
Gezond hoor. Zijn die nog niet beschimmeld...?quote:Op zaterdag 4 juli 2009 15:29 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Maar wel top dat je zo gretig bent
En nu ga ik ff mijn aardbeitjes bij wijze van ontbijt eten die ik een week geleden bij de Aldi heb gekocht.
quote:Op zaterdag 4 juli 2009 14:41 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
En toch vind ik het ergens wel een 'mooi' cijfer. Ik bedoel, wie heeft dat nou ooit gehaald? En dan vooral die half erbij
Maakt niet uit. Als ik bij de kassa van houder tot eigenaar promoveer, dan is het een levering brevi manu. In dat geval is het scannen en doorschuiven van het artikel ook geen leveringshandeling, maar slechts een handeling die noodzakelijk is voor het opmaken van de nota.quote:Op zaterdag 4 juli 2009 14:17 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Als je iets zwaars in je karretje laat staan wel ja
Nee joh, die zijn besproeid met prima chemicaliën.quote:Op zaterdag 4 juli 2009 15:36 schreef Leonoor het volgende:
[..]
Gezond hoor. Zijn die nog niet beschimmeld...?
quote:Op zaterdag 4 juli 2009 17:05 schreef Argento het volgende:
probleem is ook dat houderschap iets van een rechtsverhouding vereist
Daar hoef je je niet druk om te maken als je wat in een winkel kooptquote:Op zaterdag 4 juli 2009 22:03 schreef Dr_Strangelove het volgende:
Is de AH wel beschikkingsbevoegd? Die producten zijn waarschijnlijk onder een eigendomsvoorbehoud aan de Appie geleverd toch?
Maar dan zou bij optie 1 de koper toch eigenaar worden? Aangezien er een geldige overdracht heeft plaatsgevonden.quote:Op zaterdag 4 juli 2009 23:45 schreef The_Duce het volgende:
Wat een fantastische discussie. Om even Argento bij te vallen. Er is zeker wel sprake van een rechtsverhouding. Vergelijk artikel 3:111.
Mijns inziens zijn er twee opties. In de winkel doet de verkoper een aanbod. Door het product te pakken wordt de koper bezitter krachtens overdracht (levering, beschikkingsbevoegd, titel). Dat pas later - aan de kassa - wordt betaald, doet hier niets aan af. Eventueel kun je spreken van voorwaardelijke eigendom (onder opsch. vw van betaling).
Tweede optie is houder van het product tot aan de kassa. Daar sluit de koper de overeenkomst en wordt aan de wederzijdse verbintenissen voldaan waarmee de eigendom overgaat.
Tijdens de voorlichting voor de studie heb ik in Groningen hier ooit een uitleg over gekregen. De hoogleraar at in de rij voor de kassa van het restaurant zijn soep al op. Vervolgens rekende hij af. Ofwel, optie 1.
klopt, maar als jij zonder voorafgaande rechtsverhouding een zaak voor de eigenaar gaat houden (dus zonder dat daar iets van wilsovereenstemming aan ten grondslag ligt) ben je -naar de uiterlijke verschijningsvorm- eerder bezitter te kwader trouw. Het volgt, afgezien van het zojuist genoemde 3:111, niet heel expliciet uit de wet, maar om houderschap van bezit te kwader trouw te onderscheiden, is m.i. die voorafgaande wilsovereenstemming nodig.quote:Op zaterdag 4 juli 2009 21:59 schreef GlowMouse het volgende:
[..]Of je houder bent volgt toch uit de feitelijke situatie?
Het lost overigens niets op: als iemand wat uit je karretje pakt, kun je als houder niet revindiceren.
In deze benadering valt aanvaardingshandeling dus samen met leveringshandeling.quote:Op zaterdag 4 juli 2009 23:45 schreef The_Duce het volgende:
Mijns inziens zijn er twee opties. In de winkel doet de verkoper een aanbod. Door het product te pakken wordt de koper bezitter krachtens overdracht (levering, beschikkingsbevoegd, titel). Dat pas later - aan de kassa - wordt betaald, doet hier niets aan af. Eventueel kun je spreken van voorwaardelijke eigendom (onder opsch. vw van betaling).
Maar dan weer terug naar de vraag, op grond van welke rechtsverhouding wordt je houder? Wat duidelijk is, is dat je in ieder geval de toestemming van de winkelier hebt. Sterker nog, het is zelfbediening dus het is eenvoudigweg de bedoeling dat je zelf de spullen uit het schap pakt en in je wagentje legt. Probleem is dat je niet voor de winkelier houdt. Het is immers de bedoeling dat je binnen niet al te lange tijd tot eigenaar 'promoveert'. Dat is immers de enige reden om het produkt uit het schap te pakken: je wilt eigenaar worden van het produkt. Dat verhoudt zich slecht tot de aard van houderschap. Houderschap onderscheidt zich primair van bezit doordat de rechtsverhouding die voorafgaand aan houderschap er op ziet dat de (feitelijke macht over de) betrokken zaak in beginsel op enig moment in de toekomst teruggaat naar de eigenaar.quote:Tweede optie is houder van het product tot aan de kassa. Daar sluit de koper de overeenkomst en wordt aan de wederzijdse verbintenissen voldaan waarmee de eigendom overgaat.
Dat bedoelde ik dus in mijn eerdere post met de suggestie dat het gewoon om bezit gaat. (Ik had ff geen zin om dat verder uit te werken.) Corpus en animus en zo, wat steeds verandert als je de Lion-bars toch maar terug legt in het schap, kun je dan mooi toepassen.quote:Op zondag 5 juli 2009 03:29 schreef Argento het volgende:
Daarom vraag ik mij af waarom het in het karretje leggen van het produkt niet gewoon een bezitshandeling is. De winkelier draagt zijn bezit over door het produkt als zodanig in de schappen ter beschikking te stellen aan zijn klanten (3:114) en door het produkt te pakken en in je karretje te leggen, pleeg je een bezitshandeling in de zin van 3:113 en ben je vanaf dat moment dus niet eigenaar of houder maar bezitter.
Is dit wel zo? Houderschap onderscheidt zich van bezit doordat je niet voor jezelf houdt. Sommige geaccepteerde constructies zijn er toch wel degelijk op gericht dat iemand houder kan worden met de bedoeling om misschien later eigenaar te worden. Je zou kunnen zeggen dat een verkoper die iets uitstalt, accepteert dat mensen zichzelf houder van de zaak kunnen maken. Vergelijk bijvoorbeeld een meubelstuk dat ik een dagje op proef meeneem.quote:Op zondag 5 juli 2009 03:29 schreef Argento het volgende:
Maar dan weer terug naar de vraag, op grond van welke rechtsverhouding wordt je houder? Wat duidelijk is, is dat je in ieder geval de toestemming van de winkelier hebt. Sterker nog, het is zelfbediening dus het is eenvoudigweg de bedoeling dat je zelf de spullen uit het schap pakt en in je wagentje legt. Probleem is dat je niet voor de winkelier houdt. Het is immers de bedoeling dat je binnen niet al te lange tijd tot eigenaar 'promoveert'. Dat is immers de enige reden om het produkt uit het schap te pakken: je wilt eigenaar worden van het produkt. Dat verhoudt zich slecht tot de aard van houderschap. Houderschap onderscheidt zich primair van bezit doordat de rechtsverhouding die voorafgaand aan houderschap er op ziet dat de (feitelijke macht over de) betrokken zaak in beginsel op enig moment in de toekomst teruggaat naar de eigenaar.
Het is alweer lang geleden, maar als er een overeenkomst is en er vindt bezitsoverdracht plaats door een beschikkingsbevoegde, dan vindt op dat moment toch ook eigendomsoverdracht plaats?quote:Daarom vraag ik mij af waarom het in het karretje leggen van het produkt niet gewoon een bezitshandeling is. De winkelier draagt zijn bezit over door het produkt als zodanig in de schappen ter beschikking te stellen aan zijn klanten (3:114) en door het produkt te pakken en in je karretje te leggen, pleeg je een bezitshandeling in de zin van 3:113 en ben je vanaf dat moment dus niet eigenaar of houder maar bezitter.
Dat wordt toch aangenomen kan ik mij herinneren uit de fameuze rode Serie Burgerlijk Recht (Rechtshandeling en overeenkomst). Jij hebt 'm ook wel in de boekenkast staan, toch?quote:Op zondag 5 juli 2009 10:43 schreef Leonoor het volgende:
Ik was gisteravond wijntjes aan het drinken met een collega toen het supermarktprobleem zijdelings tersprake kwam. Hij vroeg zich af of een cassiere wel bevoegd is om namens de Albert Heijn overeenkomsten aan te gaan. Maar dat terzijde.
Hé Leo, hoe staat het leven in Den Bosch? Ik ga hopelijk ergens dit jaar een huisje in Utrecht aanschaffen!quote:Op zondag 5 juli 2009 10:43 schreef Leonoor het volgende:
Ik was gisteravond wijntjes aan het drinken met een collega toen het supermarktprobleem zijdelings tersprake kwam. Hij vroeg zich af of een cassiere wel bevoegd is om namens de Albert Heijn overeenkomsten aan te gaan. Maar dat terzijde.
[/quote]quote:Op zondag 5 juli 2009 11:38 schreef The_Duce het volgende:
[..]
Dat wordt toch aangenomen kan ik mij herinneren uit de fameuze rode Serie Burgerlijk Recht (Rechtshandeling en overeenkomst). Jij hebt 'm ook wel in de boekenkast staan, toch?
Eh, de koper is hier toch de wederpartij en niet meneer Heijn?quote:Op zondag 5 juli 2009 12:09 schreef Leonoor het volgende:
Mja, wij nemen dat wel aan, maar mogen we dat wel aannemen? En straks moet dat arme kind instaan voor het bestaan en de omvang van haar volmacht, spreekt meneer Heijn haar aan, kan ze gelijk de WSNP in. Ook zo sneu!
De cassičre vertegenwoordigt 'meneer Heijn' en sluit daarmee - namens 'meneer Heijn' - de overeenkomst met de koper. Om met de woorden van mevrouw Boon te spreken: 'te vertegenwoordiger valt ertussenuit'.quote:Op zondag 5 juli 2009 13:12 schreef Dr_Strangelove het volgende:
[..]
Eh, de koper is hier toch de wederpartij en niet meneer Heijn?
Ik bedoel dat de cassiere voor het bestaan en de omvang van de volmacht instaat jegens de wederpartij en dus niet jegens de heer Heijn. Zie 3:70. Als de verkoopster haar volmacht overschrijdt en het winkelpand aan de kassa verkoopt, valt er voor meneer Heijn in beginsel weinig om aan te spreken, aangezien meneer Heijn niet gebonden is (3:60 jo 3:66) aan die overschrijding. Mocht meneer Heijn dat toch zijn op grond van zijn toedoen (3:61 lid 1), dan zal de cassiere later op grond van contractuele aansprakelijkheid of op grond van onrechtmatige daad aangepakt kunnen worden, maar niet vanwege het moeten instaan van de volmacht jegens de heer Heijn.quote:Op zondag 5 juli 2009 13:26 schreef The_Duce het volgende:
[..]
De cassičre vertegenwoordigt 'meneer Heijn' en sluit daarmee - namens 'meneer Heijn' - de overeenkomst met de koper. Om met de woorden van mevrouw Boon te spreken: 'te vertegenwoordiger valt ertussenuit'.
Slak zout jezus wat een gemiemel, uiteraard bedoel ik dat maar op zondag zit er een grens aan mijn juridische inzet, if you don't mind.quote:Op zondag 5 juli 2009 13:32 schreef Dr_Strangelove het volgende:
[..]
Ik bedoel dat de cassiere voor het bestaan en de omvang van de volmacht instaat jegens de wederpartij en dus niet jegens de heer Heijn. Zie 3:70. Als de verkoopster haar volmacht overschrijdt en het winkelpand aan de kassa verkoopt, valt er voor meneer Heijn in beginsel weinig om aan te spreken, aangezien meneer Heijn niet gebonden is (3:60 jo 3:66) aan die overschrijding. Mocht meneer Heijn dat toch zijn op grond van zijn toedoen (3:61 lid 1), dan zal de cassiere later op grond van contractuele aansprakelijkheid of op grond van onrechtmatige daad aangepakt kunnen worden, maar niet vanwege het moeten instaan van de volmacht jegens de heer Heijn.
quote:Op zondag 5 juli 2009 13:55 schreef Leonoor het volgende:
[..]
Slak zout jezus wat een gemiemel, uiteraard bedoel ik dat maar op zondag zit er een grens aan mijn juridische inzet, if you don't mind.
Niet per definitie. Het is mijn stelling dat het in het karretje leggen van het produkt geen aanvaardingshandeling is, omdat geen der partijen die handeling als zodanig opvat. Op grond van de uitleg die partijen over en weer aan hun gedragingen en handelingen mogen geven, zodat betekenen dat inderdaad geen sprake is van een aanvaardingshandeling omdat partijen in de praktijk er zondermeer vanuit gaan dat het produkt zonder enig voorbehoud weer teruggezet mag worden. Ergo, partijen gaan er zelf ook vanuit dat dan nog geen sprake is van een overeenkomst, dus kennelijk beschouwen zij het in het karretje leggen van het produkt niet als aanvaardingshandeling.quote:Op zondag 5 juli 2009 10:13 schreef Dr_Strangelove het volgende:
Het is alweer lang geleden, maar als er een overeenkomst is en er vindt bezitsoverdracht plaats door een beschikkingsbevoegde, dan vindt op dat moment toch ook eigendomsoverdracht plaats?
Mee eens, maar in geval van het op proef meenemen van het meubelstuk, is wel degelijk sprake van een voorafgaande rechtsverhouding. Er bestaat immers wilsovereenstemming tussen partijen dat jij het meubelstuk een dagje op proef meeneemt. Zo niet, dan zijn er twee andere mogelijkheden: De winkelier doet aangifte van diefstal of de winkelier kijkt raar op als jij een dag later het meubelstuk terugbrengt en vraag op welke gronden jij de ovk wil vernietigen of ontbinden.quote:Op zondag 5 juli 2009 10:13 schreef Dr_Strangelove het volgende:
[..]
Is dit wel zo? Houderschap onderscheidt zich van bezit doordat je niet voor jezelf houdt. Sommige geaccepteerde constructies zijn er toch wel degelijk op gericht dat iemand houder kan worden met de bedoeling om misschien later eigenaar te worden. Je zou kunnen zeggen dat een verkoper die iets uitstalt, accepteert dat mensen zichzelf houder van de zaak kunnen maken. Vergelijk bijvoorbeeld een meubelstuk dat ik een dagje op proef meeneem.
Een eigendomsvoorbehoud laat de verkrijger wel vrij om de zaak te vervreemden binnen zijn normale bedrijfsuitoefening.quote:Op zondag 5 juli 2009 13:26 schreef Dr_Strangelove het volgende:
Zoals ik al eerder zei is de beschikkingsbevoegdheid van de supermarkt weliswaar een probleem (vanwege het waarschijnlijke eigendomsvoorbehoud dat op producten ligt), maar als we daar gemakshalve overheen kijken lijkt dit me verder wel een sluitend verhaal.
Zelfs bij een overdracht onder eigendomsvoorbehoud word je geen bezitter maar houder totdat het product afbetaald is. Toch? Als het naar verkeersopvattingen niet zo is dat het aanbod reeds geaccepteerd wordt door het product te pakken, lijkt het me ook niet logisch om dat als een een bezitsdaad naar verkeersopvatting of uiterlijk feit te zien.quote:Op zondag 5 juli 2009 14:52 schreef Argento het volgende:
[..]
Niet per definitie. Het is mijn stelling dat het in het karretje leggen van het produkt geen aanvaardingshandeling is, omdat geen der partijen die handeling als zodanig opvat. Op grond van de uitleg die partijen over en weer aan hun gedragingen en handelingen mogen geven, zodat betekenen dat inderdaad geen sprake is van een aanvaardingshandeling omdat partijen in de praktijk er zondermeer vanuit gaan dat het produkt zonder enig voorbehoud weer teruggezet mag worden. Ergo, partijen gaan er zelf ook vanuit dat dan nog geen sprake is van een overeenkomst, dus kennelijk beschouwen zij het in het karretje leggen van het produkt niet als aanvaardingshandeling.
Je zou misschien ns de proef op de som kunnen nemen en op zaterdagochtend een supermarkt binnen gaan en aan willekeurige winkelende mensen gaan vragen of zij het produkt in hun karretje hebben gekocht of gaan kopen. Ik vermoed dat de meesten zullen antwoorden dat zij het gaan kopen. Maar goed, zeker weten doe ik dat niet. Ik kan alleen voor mezelf spreken en ik ervaar die handeling niet als een aanvaardingshandeling en volgens mij de AH ook niet.
Zonder overeenkomst (titel) kan geen sprake zijn van een geldige overdracht, dus is de klant ofwel houder, ofwel bezitter.
Nounou, een échte jurist blijft altijd scherp hč?quote:Op zondag 5 juli 2009 13:55 schreef Leonoor het volgende:
Slak zout jezus wat een gemiemel, uiteraard bedoel ik dat maar op zondag zit er een grens aan mijn juridische inzet, if you don't mind.
En in een supermarkt is er de stilzwijgende overeenstemming dat jij het product zonder eigenaar of bezitter te worden in je karretje mag leggen.quote:Op zondag 5 juli 2009 14:57 schreef Argento het volgende:
[..]
Mee eens, maar in geval van het op proef meenemen van het meubelstuk, is wel degelijk sprake van een voorafgaande rechtsverhouding. Er bestaat immers wilsovereenstemming tussen partijen dat jij het meubelstuk een dagje op proef meeneemt.
En hetzelfde kan voor de supermarktsituatie gelden. Alleen in plaats van in je huis houd je het product even in je karretje totdat je uiteindelijk beslist.quote:Zo niet, dan zijn er twee andere mogelijkheden: De winkelier doet aangifte van diefstal of de winkelier kijkt raar op als jij een dag later het meubelstuk terugbrengt en vraag op welke gronden jij de ovk wil vernietigen of ontbinden.
Waarom niet? Ik denk dat de meesten mensen de spullen in 'hun' karretje (want dat ze van dat karretje slechts houder zijn, dat staat afdoende vast) ten opzichte van andere klanten toch echt als hun spullen beschouwen. Naar verkeersopvattingen zou je m.i. best kunnen zeggen dat de betreffende klant voor zichzelf houdt en zichzelf dus bezitter acht. Dat geen sprake kán zijn van een inbezitneming, heeft m.i. dan ook een meer juridisch technische reden, omdat er in dat geval geen bezitsverschaffing ex. artikel 3:90 kan plaatsvinden en als dat zo is, hoe kan de sprake zijn van een voltooide eigendomsoverdracht ex. artikel 3:84?quote:Op zondag 5 juli 2009 15:14 schreef Dr_Strangelove het volgende:
[..]
Zelfs bij een overdracht onder eigendomsvoorbehoud word je geen bezitter maar houder totdat het product afbetaald is. Toch? Als het naar verkeersopvattingen niet zo is dat het aanbod reeds geaccepteerd wordt door het product te pakken, lijkt het me ook niet logisch om dat als een een bezitsdaad naar verkeersopvatting of uiterlijk feit te zien.
Je suggereert dat ik me tot eigenaar kan maken door hardop uit te roepen dat ik het aanbod onvoorwaardelijk accepteer. Maar zoiets hardop uitroepen maakt mij niet tot eigenaar, het leidt er slechts toe dat de koopovereenkomst is gesloten. Van levering is nog helemaal geen sprake, dat gebeurt immers pas bij de kassa. Daarna ben ik pas eigenaar.quote:Ik ben met je eens dat de overeenkomst nog niet tot stand komt door het product in je karretje te leggen (zie hierboven), maar in jouw theorie kun je jezelf wel degeldijk tot eigenaar maken terwijl je nog niet bij de kassa bent, indien je op een andere manier wel het aanbod accepteert (bijvoorbeeld door hardop te roepen dat je het aanbod onvoorwaardelijk accepteert) en dat lijkt me onaanvaardbaar.
klopt. Ik denk ook dat je daar gelijk in hebt en dat die wilsovereenstemming voldoende grondslag is voor een houderschapsrelatie.quote:Op zondag 5 juli 2009 15:19 schreef Dr_Strangelove het volgende:
[..]
En in een supermarkt is er de stilzwijgende overeenstemming dat jij het product zonder eigenaar of bezitter te worden in je karretje mag leggen.
Daarom zei ik ook in jouw theorie.quote:Op zondag 5 juli 2009 18:55 schreef Argento het volgende:
Je suggereert dat ik me tot eigenaar kan maken door hardop uit te roepen dat ik het aanbod onvoorwaardelijk accepteer. Maar zoiets hardop uitroepen maakt mij niet tot eigenaar, het leidt er slechts toe dat de koopovereenkomst is gesloten. Van levering is nog helemaal geen sprake, dat gebeurt immers pas bij de kassa. Daarna ben ik pas eigenaar.
Ja, zie mijn post van 15:06 uquote:Op zondag 5 juli 2009 20:51 schreef Dr_Strangelove het volgende:
[..]
Daarom zei ik ook in jouw theorie.
Het duimen heeft geholpenquote:
Wat mij betreft niet, want ik vind het bah.quote:Op dinsdag 7 juli 2009 18:37 schreef N.i.c.k het volgende:
In aansluiting op de TT: Mag ik vanuit de straatkant door het raam mijn eigen huis in pissen ?
no shit Sherlock.quote:Op dinsdag 7 juli 2009 19:14 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Wat mij betreft niet, want ik vind het bah.![]()
En de TT is niet van toepassing, want hier is het 'enkele' feit dat je op straat pist de overtreding an sich al (aangenomen dat er een APV is die dat verbied enzo), niet het feit dat je in een huis pist. Dus het arrest van het A-paard is hier niet relevant.
Pfff, niet zo serieus zeg...quote:Op dinsdag 7 juli 2009 22:55 schreef N.i.c.k het volgende:
[..](zwaarmoedig, beetje beledigd verhaal...)
Eens. En het werkt ook nog steeds niet helemaalquote:Op woensdag 8 juli 2009 01:39 schreef KirkLazarus het volgende:
Dat nieuwe SAP Student Lifecycle Management dat de debielen in Maastricht nu hebben doorgevoerd heeft de meest verrotte interface die ik ooit heb mogen aanschouwen.
Moge u alle devote verontschuldigingen aanvaarden die ik u zal kunnen bieden heerschap Carlos.quote:Op woensdag 8 juli 2009 09:58 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Pfff, niet zo serieus zeg...Volgens mij snap je de vraag (en mijn antwoord) zelf ook niet helemaal, maar goed: suc6
Gefeliciteerd.quote:Op woensdag 8 juli 2009 16:22 schreef Steve het volgende:
7.5 voor mijn her verbintenissenrecht B. Woei!Eerste halfjaar binnen.
SAP is altijd kutquote:Op woensdag 8 juli 2009 01:39 schreef KirkLazarus het volgende:
Dat nieuwe SAP Student Lifecycle Management dat de debielen in Maastricht nu hebben doorgevoerd heeft de meest verrotte interface die ik ooit heb mogen aanschouwen.
Kijk, dat klinkt alweer een stuk beterquote:Op woensdag 8 juli 2009 13:50 schreef N.i.c.k het volgende:
[..]
Moge u alle devote verontschuldigingen aanvaarden die ik u zal kunnen bieden heerschap Carlos.
Well done.quote:Op vrijdag 10 juli 2009 17:44 schreef Marloes het volgende:
Handels en rechtspersonenrecht afgerond met een 8
Hierzo.quote:Op maandag 13 juli 2009 15:19 schreef RockGod--- het volgende:
Vanaf 31 augustus studeer ik rechten in Maastricht. Wie nog meer ?
Dat concept levert altijd zo heerlijk veel onbegrip op bij mensen. "Ja maar, hij is nog van mij hoor, want je hebt nog niet betaald!" "Uh, we hebben een overeenkomst en je hebt aan mij geleverd, boeiend dat ik nog niet betaald heb, MIJN!".quote:Op vrijdag 17 juli 2009 15:27 schreef GlowMouse het volgende:
Het supermarktverhaal bloedt een beetje dood zo. Tijd voor een nieuwe wending. Het is ons juristen bekend dat het moment van levering en het moment van betaling niet samen hoeven te vallen. Heeft al eens iemand geprobeerd om al schreeuwend 'ik kom morgen betalen' de supermarkt uit te rennen met boodschappen in de hand?
quote:108 Teletekst vr 17 jul
***************************************
Regeling voor schokschade verruimd
***************************************
` De moeder van de vermoorde Nadia van
der Ven kan de schade die zij door de
moord lijdt,verhalen op de dader.De
rechtbank in Arnhem heeft dat bepaald.
De uitspraak kan grote gevolgen hebben
voor andere nabestaanden na een moord.
Nadia werd in 2002 vermoord door haar
huisbaas.Haar moeder kon haar baan niet
meer aan en ging er fors in inkomen op
achteruit.Dat geld kan ze nu verhalen
op de moordenaar,die 20 jaar uitzit.
Zo'n regeling bestond al voor mensen
die ooggetuige zijn van een moord.Door
de nieuwe uitspraak kunnen nabestaanden
die geen ooggetuige waren ook claimen
dat ze schokschade hebben geleden.
***************************************
Moet jij nou jurist worden met je teletekst als bron?quote:Op vrijdag 17 juli 2009 22:21 schreef Dr_Strangelove het volgende:
Voor de UvT-ers die Verbintenissen B afgelopen semester hebben gevolgd misschien wel leuk.
[..]
quote:Hij [deskundige] komt daarin kort samengevat tot de conclusie dat bij [eiseres] sprake is van een ernstige psychiatrische ziekte die volgens DSM-IV geclassificeerd moet worden als: Posttraumatische stressstoornis, chronisch 309.81, depressieve stoornis, ernstig 296.23 en paniekstoornis zonder agorafobie 300.21 en dat er tussen deze ziekte en de confrontatie met de gruwelijke omstandigheden waaronder de moord op haar dochter heeft plaatsgevonden een rechtstreeks verband bestaat.
Dan roep je erachteraan dat je jurist bentquote:Op vrijdag 17 juli 2009 17:05 schreef Leonoor het volgende:
[..]
In de supermarkt zou ik het liever niet doen, image-matig zeg maar. Ik zie al voor me hoe ik door een onwetende beveiliger word getackeled en voor het oog van de samenleving word afgevoerd.
Hehe, Balls of Steel is echt geweldig.... en dan vooral the annoying devil!!quote:Op zaterdag 18 juli 2009 01:18 schreef GlowMouse het volgende:
Dan roep je erachteraan dat je jurist bentZoek maar eens op Urban Sprinting op Youtube, kom je filmpjes tegen als
Het lijkt er een beetje op alsof met het causale verband de relativiteit wordt ingevuld. Omdat er een causaal verband is (condicio sine qua non), is de moord ook onrechtmatig jegens de moeder. Kennelijk strekt de norm 'u zult niet doden' ook tot de bescherming van de belangen van de nabestaanden.quote:Op zaterdag 18 juli 2009 01:18 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Moet jij nou jurist worden met je teletekst als bron?
LJN: BJ2940
Cruciaal is dit stukje
eigendomsvoorbehoud!quote:Op vrijdag 17 juli 2009 17:05 schreef Leonoor het volgende:
[..]
Dat concept levert altijd zo heerlijk veel onbegrip op bij mensen. "Ja maar, hij is nog van mij hoor, want je hebt nog niet betaald!" "Uh, we hebben een overeenkomst en je hebt aan mij geleverd, boeiend dat ik nog niet betaald heb, MIJN!".
Moet dat wel duidelijk zijn gemaakt vantevoren.quote:
Slecht excuus, maar ik werk deze weken extra veel, zodat ik extra vrije uren opbouw voor de tentamenperiode(s).quote:Op zaterdag 18 juli 2009 01:18 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Moet jij nou jurist worden met je teletekst als bron?
LJN: BJ2940
Leer je alvast mensen kennen. Da's altijd leuk lijkt mij, toch?quote:Op zondag 19 juli 2009 15:02 schreef aaipod het volgende:
En misschien een laterejaars die me kan vertellen of het introkamp de moeite waard is? Het kost maar 40 euro en we gaan schijnbaar 3 dagen naar Appelscha. Wel 3 en half uur fietsen volgens de planning![]()
gewoon naar je examencommissie dunkt me.quote:Op dinsdag 21 juli 2009 14:03 schreef Cortax het volgende:
er staat wel een lullig formuliertje op nestor, maar waar die heen moet?
Ah, dat klinkt al aardig bestuursrechtelijk!quote:Op dinsdag 21 juli 2009 15:21 schreef Verlicht het volgende:
Meld! 'Rechtsgeleerdheid' & Recht en Bestuur in Groningen. Jaar 1.
Netjes!quote:Op dinsdag 21 juli 2009 17:59 schreef Dr_Strangelove het volgende:
Dat is landelijk zo gekozen volgens mij.
Vandaag de laatste uitslag eindelijk binnen, Rechtsfilosofie B ook binnengetikt (en met een 8,5 zelfs m'n hoogste cijfer).
Omschrijving: 'De Bachelor Recht en Bestuur leidt op tot bestuurskundige met een bijzondere kennis van het staats- en bestuursrecht.'quote:Op dinsdag 21 juli 2009 15:59 schreef Argento het volgende:
[..]
Ah, dat klinkt al aardig bestuursrechtelijk!
Ik vind het 'geiler' klinken.quote:Op dinsdag 21 juli 2009 16:56 schreef Cortax het volgende:
achterlijk dat nederlands recht in groningen nu rechtsgeleerdheid heet, klinkt voor geen meter
Klopt, volgens mij helemaal hetzelfde, behalve misschien het laatste vak, je zal voor Recht en Bestuur Elementair Bestuurskunde moeten doen, en voor Nederlands recht Elementair Belastingrecht (hoewel die laatste ook nog in een later stadium van je studie mag gedaan worden). Geluk voor jou dat belastingrecht een makkelijk vak is en beide vakken niet zoveel uren hebben, en daarnaast ook nog maar twee andere vakkenquote:Op dinsdag 21 juli 2009 18:48 schreef Verlicht het volgende:
[..]
In mijn eerste jaar heb ik amper extra studielast vanwege het vrijwel identieke programma. I
Tja, ze zitten erg op de lijn van 'vaardigheden aanleren'... alsof dat niet al een vereiste is voordat je naar de uni ging...quote:Op dinsdag 21 juli 2009 15:42 schreef Florian_ het volgende:
In Leiden krijg je komend studiejaar het vak: Schrijfvaardigheid: juridisch betoog, terwijl je vorig studiejaar nog kon kiezen uit een aantal gebonden keuzevakken. Matig.
Ja ik zag inderdaad dat Romeins Recht er niet meer bij stond. Leek me erg interessant, maar ik had ook al verhalen gehoord dat het leuker klinkt dan het daadwerkelijk is. Dat schrijfvaardigheden aanleren is voor mij persoonlijk een beetje onzinnig, aangezien ik al een hbo opleiding heb afgerond die deels op die stof inhaakt.quote:Op dinsdag 21 juli 2009 19:29 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Tja, ze zitten erg op de lijn van 'vaardigheden aanleren'... alsof dat niet al een vereiste is voordat je naar de uni ging...
Aan de andere kant hoef je nu geen Romeins Recht te doen en ik kan je verzekeren dat dat een verlichting isHet vak is interessant op zich, maar gaat gelijk al behoorlijk diep in op burgerlijk recht zonder dat je het inleidende vak Burgerlijk Recht hebt gehad.
Over welke studie heb je het? Van Rechten zit ik pas in mijn P, ben net begonnen weet je..quote:Op dinsdag 21 juli 2009 19:51 schreef Florian_ het volgende:
[..]
[quote]RC welke keuzevakken heb jij gekozen gedurende je studie?
Ik doe de master..quote:En in het hoeveelste jaar van Politicologie zit je?
Ja weet ik. Maar ik vroeg me af of je naast je normale 'rooster' nog extra keuzevakken ernaast deed.quote:Op dinsdag 21 juli 2009 20:06 schreef RobertoCarlos het volgende:
Over welke studie heb je het? Van Rechten zit ik pas in mijn P, ben net begonnen weet je..![]()
quote:Op dinsdag 21 juli 2009 22:03 schreef Florian_ het volgende:
[..]
[quote]Maar ik vroeg me af of je naast je normale 'rooster' nog extra keuzevakken ernaast deed.
Yep.quote:En een master valt wel goed te doen naast de studie rechten toch?
Ik twijfelde heel erg tussen bovenstaande twee, zo kan het natuurlijk ook.quote:Op dinsdag 21 juli 2009 15:21 schreef Verlicht het volgende:
Meld! 'Rechtsgeleerdheid' & Recht en Bestuur in Groningen. Jaar 1.
quote:Op woensdag 22 juli 2009 12:49 schreef moemoe het volgende:
[..]
Ik twijfelde heel erg tussen bovenstaande twee, zo kan het natuurlijk ook.
Ingeschreven voor Rechtsgeleerdheid, na een half jaar kan ik eventueel nog switchen naar Recht en Bestuur.
En in Groningen heb je geen gezeik met bindende adviezen.quote:Op dinsdag 21 juli 2009 18:58 schreef Cortax het volgende:
[..]
Klopt, volgens mij helemaal hetzelfde, behalve misschien het laatste vak, je zal voor Recht en Bestuur Elementair Bestuurskunde moeten doen, en voor Nederlands recht Elementair Belastingrecht (hoewel die laatste ook nog in een later stadium van je studie mag gedaan worden). Geluk voor jou dat belastingrecht een makkelijk vak is en beide vakken niet zoveel uren hebben, en daarnaast ook nog maar twee andere vakken
Arbeidsrecht en aansprakelijkheidsrecht zou je kunnen combineren in een algemene master Nederlands recht richting privaatrecht. Strafrecht is echt volledig de andere kant op. Ik weet niet of je heb ueberhaupt alle drie met elkaar kunt en mag combineren eigenlijk?quote:Op donderdag 23 juli 2009 00:08 schreef Dr_Strangelove het volgende:
Ik kan concluderen dat mijn interesse (qua rechten dan) bij Strafrecht, Aansprakelijkheidsrecht en Arbeidsrecht ligt. Wat zou dan de beste Masterkeuze zijn? Een vrij programma met van alles wat? Of kun je toch beter een van die bovenstaande richtingen kiezen?
Keuzevakken waren ook niet all that, hoorquote:Op dinsdag 21 juli 2009 15:42 schreef Florian_ het volgende:
In Leiden krijg je komend studiejaar het vak: Schrijfvaardigheid: juridisch betoog, terwijl je vorig studiejaar nog kon kiezen uit een aantal gebonden keuzevakken. Matig.
Wel ervaring, de UU doet iets vergelijkbaars in het eerste jaar. Ik vond het wel prettig eigenlijk.quote:Op donderdag 23 juli 2009 22:13 schreef -Trinity- het volgende:
[..]
Keuzevakken waren ook niet all that, hoor.
Ik heb mijn P gehaald (ik ben dit topic echt láng kwijt geweest) en nu stond er in de brief die ik daaromtrent heb ontvangen dat er volgend jaar speciale werkgroepen zijn voor mensen die hun P in het eerste jaar hebben gehaald, waardoor ze 'hun nominale werktempo' hoog kunnen houden. Dat zou wel inhouden dat ik niet in dezelfde werkgroep terecht kom als een paar vriendinnen, plus ik vraag me af wat nou echt de meerwaarde van die werkgroepen is.. Iemand ervaring (vast niet)?
Google is your friend! Ik kwam zelf uit bij de JFV Groningen. Zij organiseren de boekenverkoop en kunnen je wellicht wat meer vertellen over de data.quote:Op zaterdag 25 juli 2009 13:34 schreef Fems het volgende:
...Weet iemand hier hoe het zit met boeken bestellen etc. Of ik dat al moet doen of gewoon over me heen moet laten komen? ...
De boeken kan je inderdaad bestellen als je lid wordt van de JFV, hier kan je al je boeken met 10% korting kopen, maar sommige boeken kan je ook wel bij een tweedehandswinkel halen. de boekenlijst vind je op www.rug.nl/ocasys/quote:Op zaterdag 25 juli 2009 13:34 schreef Fems het volgende:
Hoi!
Na lang wikken en wegen heb ik maar besloten om internationaal en europees recht te gaan studeren in Groningen. (uitgeloot voor internationale betrekkingen en internationale organisatie en had 2 2e keuzes, dus moest nog weer kiezen)
Alleen, omdat ik me zo laat heb ingeschreven zal het nog wel even duren voordat ik informatie van de RuG opgestuurd krijg. Weet iemand hier hoe het zit met boeken bestellen etc. Of ik dat al moet doen of gewoon over me heen moet laten komen? Aangezien mensen die farmacie gaan doen ze bv. voor 1 augustus besteld moeten hebben!
Welkom dan in het goede maar nu even wat rustige topic.quote:
Ja, en wederom geen pink ladies editionquote:Op donderdag 6 augustus 2009 19:24 schreef Steve het volgende:
De Kluwer is geel dit jaar.Lekker vrolijk.
()
Hmmmm, ik wilde me het geld eigenlijk besparen maar ik heb zo'n zin om stickertjes te plakken.quote:Op donderdag 6 augustus 2009 19:24 schreef Steve het volgende:
De Kluwer is geel dit jaar.Lekker vrolijk.
()
Bespaarsuggestie: je mag mijn stickertjes wel plakken!quote:Op donderdag 6 augustus 2009 23:31 schreef KirkLazarus het volgende:
[..]
Hmmmm, ik wilde me het geld eigenlijk besparen maar ik heb zo'n zin om stickertjes te plakken.
()
En de veelgebruikte tabjes alvast wat verstevigen.quote:Op vrijdag 7 augustus 2009 19:47 schreef KirkLazarus het volgende:
Ik plak die stickertjes altijd zo ver terug dat de tekst juist zichtbaar is, maar je hebt ook van die mensen die ze heel ver hebben uitsteken en waar ze na een week gebruik al met halve pagina eruit scheuren
Dat is mooi klote.quote:Op vrijdag 7 augustus 2009 20:21 schreef cinnamongirl het volgende:
Ik ga dit jaar geen nieuwe bundels kopen. Ik weet helaas nog niet of ik door mag gaan met de Master, ik moet nog 2 hertentamens maken einde deze maand en als ik die haal mis ik nog 3 ECTS. Dat wordt dus een beroep op de hardheidsclausule, want zonder die punten mag ik simpelweg niet verder.
quote:Op vrijdag 7 augustus 2009 22:45 schreef Marloes het volgende:
Ik kan niet zonder stickertjes!! En dan met name de gekleurde stickertjes die erg handig zijn bij tentamens
Mijn wetboek is altijd een discobundel, alle vijf de kleuren evenveel en overalquote:Op zaterdag 8 augustus 2009 00:02 schreef Marloes het volgende:
Ik hoorde van een vriendin dat ze geen leuke gekleurde plakkertjes mogen gebruiken in Groningen (mijn favo is de roze en oranje) ben ik even blij dat ik in Utrecht studeer
dat mag wel, je mag er alleen niet op schrijven.quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 00:02 schreef Marloes het volgende:
Ik hoorde van een vriendin dat ze geen leuke gekleurde plakkertjes mogen gebruiken in Groningen (mijn favo is de roze en oranje) ben ik even blij dat ik in Utrecht studeer
Dat heb ik vorig jaar gedaan. Ondernemings- en faillissementrecht en Goederenrecht vond ik echt leuk, had ook tutoren die het een beetje leuk brachten (respectievelijk Hamers en Rammeloo) en de stof was ook eenvoudiger dan gemiddeld.quote:Op maandag 10 augustus 2009 22:01 schreef Gauner het volgende:
Nog drie weekjes en dan is het weer beginnen met een nieuw jaar.
Begin met Inleiding ondernemingsrecht, goederenrecht en oefenrechtbank II. Ben benieuwd, lijken
me persoonlijk niet de meest spectaculaire blokken.![]()
Studeer in Maastricht, ga nu naar derde jaar, kan in de OP als TS zin heeft.
Mijn vermoedens over IOR worden dus helaas bevestigd bij dezequote:Op maandag 10 augustus 2009 23:30 schreef Dr_Strangelove het volgende:
Inleding Ondernemingsrecht vond ik inderdaad niet echt het leukste vak. Gelukkig had Maharbal een goede samenvatting voor me.
De Oefenrechtbak heb ik ook nog niet gedaan. Maar Goederenrecht is toch wel een aardig en relevant vak. Kijk maar eens een paar pagina's terug naar de discussie over wanneer je nu eigenlijk eigenaar wordt tijdens het boodschappen doen.
Dat viel eigenlijk best tegen. Maar als je Rammeloo hebt dan valt er wel altijd iets te lachen. Die man kan ouwehoeren als de beste.quote:Op maandag 10 augustus 2009 23:52 schreef Gauner het volgende:
Blok wat ik nu ga krijgen gaat er dieper op in.
Twijfel trouwens of ik dit jaar weer nieuwe Kluwers ga halen, had afgelopen jaar net zo goed die van het jaar ervoor kunnen gebruiken. En scheelt toch snel 50 euro, of wat kosten die krengen?quote:Op donderdag 6 augustus 2009 19:24 schreef Steve het volgende:
De Kluwer is geel dit jaar.Lekker vrolijk.
()
Ken hem niet eerlijk gezegd, heb vorig jaar bij vermogensrecht Ellen Hardy als tutor gehad. Vind ik een zeer sympathieke vrouw met heldere uitleg op vragen.quote:Op maandag 10 augustus 2009 23:56 schreef KirkLazarus het volgende:
Zit inderdaad in Mestreech.
[..]
Dat viel eigenlijk best tegen. Maar als je Rammeloo hebt dan valt er wel altijd iets te lachen. Die man kan ouwehoeren als de beste.
Ik zit in Tilburg.quote:Op maandag 10 augustus 2009 23:52 schreef Gauner het volgende:
[..]
Mijn vermoedens over IOR worden dus helaas bevestigd bij deze
Goederenrecht heb ik vorig jaar al gehad bij Vermogensrecht, dat bestond uit goedenrecht en verbintenissenrecht. Eigenaar, bezitter, houder, (on)middelijk houder.. weet er helaas alles van.![]()
Blok wat ik nu ga krijgen gaat er dieper op in.
Beiden trouwens ook Maastricht?
Aanmelden voor het vak is pas @ 13 augustus en het enrollen op blackboard lukt hier wel gewoon.quote:Op dinsdag 11 augustus 2009 09:32 schreef Dr_Strangelove het volgende:
[..]
Ik zit in Tilburg.
Ik kan me trouwens niet op Blackboard inschrijven voor Onderneimings- en Insolventierecht. Zijn ze die zooi aan het updaten of ben ik de enige UvT-er met dat probleem?
Inloggen in de studiegids, en dan deze url openen:quote:Op dinsdag 11 augustus 2009 09:32 schreef Dr_Strangelove het volgende:
[..]
Ik zit in Tilburg.
Ik kan me trouwens niet op Blackboard inschrijven voor Onderneimings- en Insolventierecht. Zijn ze die zooi aan het updaten of ben ik de enige UvT-er met dat probleem?
Als je de topics van de afgelopen zomers in deze reeks terugleest vind je allerhande argumenten voor en tegen de Vermande. Ik geloof - maar heb de Vermande nooit gebruikt - dat de Vermande voornamelijk een beperktere index heeft en niet, of nauwelijks, doet aan verwijzingen naar andere artikelen. Pin me er niet op vast, wellicht zijn er switchers hier die je meer kunnen vertellen.quote:Op dinsdag 11 augustus 2009 12:53 schreef fulco- het volgende:
Hoewel de meerderheid in dit topic de Kluwer collegebundel lijkt te gaan gebruiken, ben ik van plan om dit jaar eens de Vermande te gaan proberen. Mijn ogen houden namelijk niet zo van het lichtgele van het Kluwer papier. Daarnaast valt de stevigheid mij tegen. Daarnaast is de indeling van de Vermande ook wat handiger wat betreft mijn vakkenpaket/rooster van komend jaar. Wat is er tegen mijn argumenten in te brengen?
Staat ie er met een foto in? Nog een extra reden om de Kluwer niet te kiezenquote:Op dinsdag 11 augustus 2009 14:33 schreef Dr_Strangelove het volgende:
En die Spong staat nog wel in de gids die je dit jaar bij de Kluwer krijgt.
Ik zou willen dat ze wat meer van die videocolleges op de UvT zouden doen.quote:Op dinsdag 11 augustus 2009 20:43 schreef Maharbal het volgende:
Ik heb maar 6 uren college per week welke ik allemaal via videocolleges kan gaan bekijken, hetgeen ik ook ga doen. Het is eigenlijk de bedoeling dat ik slechts 1x per week in in de banken zit (voor een werkgroep en om toch nog een beetje contact te houden met de uni).
Oorspronkelijk zijn ze alleen beschikbaar voor deeltijdstudenten. Voorheen (en nu) kwam ik via via aan de links voor die dingen, zodoende kon ik ze bekijken.quote:Op dinsdag 11 augustus 2009 22:04 schreef Cortax het volgende:
hier in groningen nemen ze ook alles op, maar niks is beschikbaar voor gewone studenten. ik doe dan twee studies en zelfs dan mag ik ze nog niet zien. alleen als je doodziek bent ofzo, beetje waardeloos geregeld.
Er zijn een paar zaken in het nieuwe rooster veranderd, zo is RR naar het 2e jaar gegaan ipv belastingrecht dat nu dus naar het 1e jaar is het gegaan. Als het goed is heb je daar een mail van gekregen, maar het staat hier ook nog eens: http://media.leidenuniv.n(...)e%208juli09.doc.pdf.quote:Op woensdag 12 augustus 2009 16:32 schreef xxiessiexx het volgende:
Ik heb even een vraagje met betrekking tot het tweede studiejaar op de Uni Leiden (Notarieel Recht). Ik heb hier een link ( http://studiegids.leidenu(...)-recht1/2009-2010#p2 ) waar de vakken staan die ik in het tweede jaar moet volgen, maar daartussen staat ook Romeins Recht, wat we in het eerste jaar al gehad hebben. Klopt dit lijstje wel of weet iemand de juiste link?
Ah oké! Bedankt.quote:Op woensdag 12 augustus 2009 16:58 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Er zijn een paar zaken in het nieuwe rooster veranderd, zo is RR naar het 2e jaar gegaan ipv belastingrecht dat nu dus naar het 1e jaar is het gegaan. Als het goed is heb je daar een mail van gekregen, maar het staat hier ook nog eens: http://media.leidenuniv.n(...)e%208juli09.doc.pdf.
Maar het staat eigenlijk ook al bij al "Let Op" in jouw eigen link....![]()
Oftewel: jij moet dus gewoon belastingrecht doen...
Tja, in dat geval moet je toch nog RR voor je Propedeuse doen ...quote:Op woensdag 12 augustus 2009 17:08 schreef xxiessiexx het volgende:
[..]
Ah oké! Bedankt.
Helaas moet ik RR ook nog doen, want dat heb ik in het eerste jaar niet gehaald. En daar was ik niet helemaal alleen in
Ah jij moet het ook overdoen?quote:Op woensdag 12 augustus 2009 17:28 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Tja, in dat geval moet je toch nog RR voor je Propedeuse doen ...
En het verhogen van het rendement was idd de reden dat ze RR en belastingrecht nu hebben omgedraaid. Ze zijn er kennelijk nu ook achter dat het mss wat logischer is om eerst Inleiding Burgerlijk Recht te geven voordat Zwalve de privaatrechtelijke (historische) diepte in gaat. Op zich wel goed dat ze het nu corrigeren, maar ook ik heb daar nu niets aan.
Ik hoop maar dat ze de zwaarte van Romeins Recht idd zo houden zoals het nu is en dat Zwalve niet ineens denkt dat hij het nog even moeilijker kan gaan maken, omdat het nu toch voor 2e-jaars is......
Klopt. Wel alle werkgroepen (lees: extra colleges) en hoorcolleges gevolgd, maar ik heb het tentamen niet goed genoeg kunnen voorbereiden om het vak te halen en heb het dus maar niet gedaan..quote:Op woensdag 12 augustus 2009 17:37 schreef xxiessiexx het volgende:
[..]
Ah jij moet het ook overdoen?
Maar inderdaad, Inleiding Burgerlijk Recht voor Romeins Recht is een betere zet. Ik vond de werkgroepen en hoorcolleges RR leuk, maar dat tentamen viel me echt tegen.
Da's wel jammer dan... Prota is echt vervelend om te leren.quote:Op woensdag 12 augustus 2009 20:48 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Klopt. Wel alle werkgroepen (lees: extra colleges) en hoorcolleges gevolgd, maar ik heb het tentamen niet goed genoeg kunnen voorbereiden om het vak te halen en heb het dus maar niet gedaan..
Gefeliquote:Op vrijdag 14 augustus 2009 16:18 schreef taxhaven het volgende:
Zin in het nieuwe jaar![]()
Stage lopen bij een big four kantoor
Ik kreeg gisteren eindelijk een mailtje dat de herinschrijving rond was. Gedoe...quote:Op vrijdag 14 augustus 2009 16:36 schreef Gauner het volgende:
Heb ook zin in het nieuwe jaar, vind het alleen slecht geregeld hoe het zit met de inschrijving (via Studielink).
Kan nog steeds nergens vinden of het nu goed zit of niet, ook mijn cijfers van de laatste drie blokken zijn nog niet bijgewerkt.![]()
Zit in Maastricht, nog meer mensen dit probleem?
Ik heb niet eens zin in m'n eerste, laat staan m'n tweede volgend jaar (mits dat plan nog doorgaat met die plannen van Plasterkquote:Op dinsdag 18 augustus 2009 14:58 schreef Smash-it het volgende:
Heb het topic ook weer gevonden!
Beginnen al bijna weer aan de UvA, tweede deel van mijn tweede master. Het wordt weer tijd voor scriptieperikelen. Dat was het enige minpuntje aan mijn 'ik-ga-leuk-een-tweede-master-doen'-plan. Nóg een scriptie schrijven.
Die tweede moet je hebben, die heeft witter papierquote:Op dinsdag 18 augustus 2009 17:56 schreef Eva4Evah het volgende:
En oja, ik moet een keuze maken tussen:
Kluwer Collegebundel 2009/2010
Prijs:¤47.95 Leden-prijs:¤43.15 -
en
Verzameling NL Wetgeving 2009/2010
Prijs:¤47.50 Leden-prijs:¤42.75
Iemand enig idee welke ik moet kiezen en waarom?
Okee... dus eigenlijk is het wel handig om te bestellen... hmmmm.quote:Op dinsdag 18 augustus 2009 17:57 schreef GlowMouse het volgende:
Boom Basics zijn hele beperkte boekjes waar de basis in staat. Niet geschikt om uit te studeren, wel om snel een overzicht te hebben. Er schijnen mensen hun tentamens mee te halen (ipv het boek te bestuderen), maar de meesten(?) doen het zonder.
Haha, en wat is nou het echte verschil?quote:Op dinsdag 18 augustus 2009 17:58 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Die tweede moet je hebben, die heeft witter papier
De wetteksten zijn natuurlijk hetzelfde. Het verschil zit hem in het aantal bundels (de tweede bestaat uit drie delen, de eerste uit twee dikkere), de verwijzingen in de tekst zelf en de kwaliteit van het register (sommigen beweren dat die van de eerste beter zijn).quote:Op dinsdag 18 augustus 2009 18:01 schreef Eva4Evah het volgende:
[..]
Haha, en wat is nou het echte verschil?
Juist, en die mensen hebben gelijkquote:Op dinsdag 18 augustus 2009 18:06 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
De wetteksten zijn natuurlijk hetzelfde. Het verschil zit hem in het aantal bundels (de tweede bestaat uit drie delen, de eerste uit twee dikkere), de verwijzingen in de tekst zelf en de kwaliteit van het register (sommigen beweren dat die van de eerste beter zijn).
Ik heb ze nooit gebruikt of gekocht. Ik weet wel dat mensen ze soms kochten vlak voor tentamen, als noodgreep, maar dat kan altijd nog natuurlijk.quote:Op dinsdag 18 augustus 2009 18:12 schreef Eva4Evah het volgende:
Okee en hebben jullie die Boom basics bestelt? Ik bedoel is het wel gewoon handig om te hebben, bestellen de meeste mensen ze?
Ik heb ze gekocht, eentje voor de helft doorgelezen en toen nooit meer gebruikt.quote:Op dinsdag 18 augustus 2009 18:00 schreef Eva4Evah het volgende:
Okee... dus eigenlijk is het wel handig om te bestellen... hmmmm.
Zit wat in, maar probleem is dat mijn aantekeningen tussen mijn taken staan, niet los op aparte blaadjes. Maar vind het aan de ene kant eigenlijk wel jammer om ze weg te gooien ja.quote:Op dinsdag 18 augustus 2009 23:44 schreef GlowMouse het volgende:
[ afbeelding ]
Voor aantekeningenNetjes met tabbladen per vak gesorteerd. Kun je ze nog inkijken of uitlenen. Ik heb er 2 volgekregen
Ik denk dat ik voor de Kluwer gaquote:Op dinsdag 18 augustus 2009 22:24 schreef Steve het volgende:
Voor welke wettenbundel ga je nu?![]()
Ik vind die Boom Basics soms best handig.Alles staat er kort en vaak wat schematisch ingegeven, dus je moet het echt een beetje zien als een beknopte samenvatting. Handig om dingen die een beetje zijn weggezakt terug te halen. Maar het lijkt me niet nodig om voor elk rechtsgebied zo'n boekje te gaan kopen.
Ik zeg altijd Boem Basics, moeten ze maar met engels beginnenquote:Op woensdag 19 augustus 2009 16:31 schreef Pool het volgende:
Hoe spreken jullie die BB's trouwens uit?
Ik ken mensen die het volledig op z'n Engels zeggen: "Boem Basics" dus.
Terwijl Boom gewoon voor de Nederlandse uitgeverij Boom Juridische uitgevers staat.
Ja, het is ook meerquote:Op woensdag 19 augustus 2009 18:54 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Ik zeg altijd Boem Basics, moeten ze maar met engels beginnen![]()
(ook al is dat![]()
)
Ik 'boom', als in de uitgeverquote:Op woensdag 19 augustus 2009 16:31 schreef Pool het volgende:
Hoe spreken jullie die BB's trouwens uit?
Wil ook m'n master fiscaal recht, mits Plasterk geen roet in het eten gooit.quote:
quote:Op woensdag 19 augustus 2009 17:57 schreef Eva4Evah het volgende:
[..]
Ik denk dat ik voor de Kluwer ga
Ja. Met een stage kun je studiepunten verdienen, je moet wel sowieso een keuzeblok lopen om er voldoende te halen.quote:Op vrijdag 21 augustus 2009 17:57 schreef Gauner het volgende:
Vraagje voor alle rechtenstudenten uit Maastricht:
Ik ga nu naar mijn derde jaar en wil dit jaar graag een meeloopstage gaan doen (bij de politie).
Wanneer heb ik hier de mogelijkheid voor? Is dit in periode 3 t/m 6? (hier staat in het jaarprogramma namelijk dat in deze periode keuzeblokken worden aangeboden, valt een stage hier onder?)
Alvast bedankt!
Heb ik ook, zal wel beide een uurtje zijn ofzo...quote:Op vrijdag 21 augustus 2009 23:45 schreef Gauner het volgende:
Net nieuwe rooster gezien, klopt alleen iets niet. Heb college voor Inleiding Faillissementsrecht en Goederenrecht op hetzelfde tijdstip.
Maar dat keuzeblok kan dan ook na je stage toch? Aangezien stage maar 2 maanden max. duurt en je keuzeblokken hebt van blok 3 t/m 6.quote:Op maandag 24 augustus 2009 18:59 schreef Rucebo het volgende:
[..]
Ja. Met een stage kun je studiepunten verdienen, je moet wel sowieso een keuzeblok lopen om er voldoende te halen.
[..]
Heb ik ook, zal wel beide een uurtje zijn ofzo...
Ja, dat kan ervoor of erna, dat kun je zelf indelen.quote:Op maandag 24 augustus 2009 19:23 schreef Gauner het volgende:
[..]
Maar dat keuzeblok kan dan ook na je stage toch? Aangezien stage maar 2 maanden max. duurt en je keuzeblokken hebt van blok 3 t/m 6.
Had mailtje gestuurd en antwoord gekregen dat we (je gaat ook derde jaar?) op dat tijdstip of college hebben van GR óf IO&F, dus dat is dan weer mooi.
Heb best lekker rooster trouwens.
Wil wel een stage gaan doen denk ik, ook al is het niet verplicht. Jij?quote:Op maandag 24 augustus 2009 19:48 schreef Rucebo het volgende:
[..]
Ja, dat kan ervoor of erna, dat kun je zelf indelen.
Ik doe ook derde jaar Nederlands recht ja.
Ik wil ook een stage gaan lopenquote:Op maandag 24 augustus 2009 19:52 schreef Gauner het volgende:
[..]
Wil wel een stage gaan doen denk ik, ook al is het niet verplicht. Jij?
Twijfel of ik nieuwe wettenbundels moet gaan kopen, heb die van vorig jaar en zien er nog
goed uit. Of er nu zoveel veranderd is?
Feli!quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 13:07 schreef xxiessiexx het volgende:
Gisteren mijn cijfer voor Inleiding Burgerlijk Recht binnen gekregen, heb het gehaald!Sluit met 55 studiepunten mijn eerste jaar af, waar ik heel blij mee ben
Wat gaan we waar doen?quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 17:19 schreef Eva4Evah het volgende:
Ooooh volgende week begint het ook écht voor mij!Heb er zin in!
Bijna in 1 jaar de P, klasse!quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 13:07 schreef xxiessiexx het volgende:
[quote]Gisteren mijn cijfer voor Inleiding Burgerlijk Recht binnen gekregen, heb het gehaald!Sluit met 55 studiepunten mijn eerste jaar af, waar ik heel blij mee ben
![]()
Ik weet niet of je echt zelf ook graag bij de uitreiking aanwezig wilt zijn: als dat niet per se zo is dan kun je mss iets regelen dat je je P gewoon ergens afhaalt. Ik weet dat dat bij andere studies iig wel kan.quote:Op maandag 24 augustus 2009 19:23 schreef -Trinity- het volgende:
Weet iemand uit Leiden tot hoe laat de opening van het facultair jaar en de uitreiking van de propedeusebullen ongeveer gaat duren volgende week woensdag? Begint om 14u.. (Moet om 17u werken, vandaar)
'Gewoon' rechtsgeleerdheid aan de universiteit Utrechtquote:Op dinsdag 25 augustus 2009 17:37 schreef Dr_Strangelove het volgende:
[..]
Feli!
[..]
Wat gaan we waar doen?
Nederlands Recht ga je doen. Dat klinkt toch veel beter?quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 17:47 schreef Eva4Evah het volgende:
[..]
'Gewoon' rechtsgeleerdheid aan de universiteit UtrechtHoef pas na 1,5 jaar een richting te kiezen, ben zeer benieuwd naar alle vakken
Yeah! UU! Ben benieuwd hoe je het gaat vinden..quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 17:47 schreef Eva4Evah het volgende:
'Gewoon' rechtsgeleerdheid aan de universiteit UtrechtHoef pas na 1,5 jaar een richting te kiezen, ben zeer benieuwd naar alle vakken
Haha ja dat is niet zo moeilijk radenquote:Op dinsdag 25 augustus 2009 17:43 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Bijna in 1 jaar de P, klasse!![]()
![]()
Ik kan al raden welk vak van 5 punten je nog moet doen
Thanks!quote:
Die wilde ik graag doen, maar da's niet geluktquote:Op dinsdag 25 augustus 2009 18:32 schreef xxiessiexx het volgende:
[..]
Haha ja dat is niet zo moeilijk radenHad jij Inleiding BR gehaald?
Zo, doe maar duur, twee studiesquote:Op dinsdag 25 augustus 2009 21:14 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Die wilde ik graag doen, maar da's niet gelukt.....vind ik wel jammer want het is een leuk vak.
Maar ach, ik heb dit jaar 35 puntjes gehaald en het is mijn tweede studie, dus ik ben best tevreden
Ach, er valt nog genoeg te doen ook zonder ingangseis of via de vakken die ik wel heb. En er zijn ook 3e jaarsvakken waar geen ingangseis voor is. Mijn tempo zal natuurlijk vanwege die andere studiequote:Op dinsdag 25 augustus 2009 23:38 schreef xxiessiexx het volgende:
[..]
Zo, doe maar duur, twee studiesMaar kan jij wel de vakken van het tweede jaar volgen dan? Ik had vier vakken niet kunnen volgen als ik Inleiding BR niet gehaald had..
Maar doe jij Rechtsgeleerdheid of wat anders? Weet namelijk niet of er bij Rechtsgeleerdheid ook zoveel vakken zijn met die ingangseisquote:Op dinsdag 25 augustus 2009 23:49 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Ach, er valt nog genoeg te doen ook zonder ingangseis of via de vakken die ik wel heb. En er zijn ook 3e jaarsvakken waar geen ingangseis voor is. Mijn tempo zal natuurlijk vanwege die andere studieper saldo wel langzamer zijn, dus ik ga jou niet bijhouden dat zie ik nu al wel.
Ik doe Rechtsgeleerdheid. Ik heb ff zit kijken bij Notarieel Recht en idd zeg, daar is het programma veel strakker gestroomlijnd en bouwt elk vak wel voort op een vak van een voorgaand jaar. Is best een groot verschil met RGH. Op zich wel logisch eigenlijk aangezien RGH een veel algemenere opleiding is dan NR en je dus van elk rechtsgebied iets leert ipv je steeds meer specialiseert zoals bij NR.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 00:32 schreef xxiessiexx het volgende:
[..]
Maar doe jij Rechtsgeleerdheid of wat anders? Weet namelijk niet of er bij Rechtsgeleerdheid ook zoveel vakken zijn met die ingangseis
Zodra je om die reden colleges wil gaan skippen, is het vooral broodnodig om op kamers te gaan.quote:Op donderdag 27 augustus 2009 15:11 schreef Gauner het volgende:
Heb komende woensdag openingscollege van Oefenrechtbank II, daar gaan ze in anderhalf uur
vertellen hoe het blok gaat lopen en kun je eventueel vragen stellen. Het is alleen minder dat het tot
20.00u duurt en ik dus pas om half 10 thuis ben.![]()
Is het de moeite waard of is het niet broodnodig?
Normaal skip ik nooit colleges, hoelaat ze ook zijn. Echter probleem is nu dat ik die avond ook andere verplichtingen heb. En de sheets komen online, vandaar.quote:Op donderdag 27 augustus 2009 15:21 schreef Pool het volgende:
[..]
Zodra je om die reden colleges wil gaan skippen, is het vooral broodnodig om op kamers te gaan.
Ik heb nog nooit een cent betaald voor jurisprudentie.quote:In drie delen het overzicht dat je nodig hebt tijdens colleges, werkgroepen en je tentamens. Geen zware kost, zo'n deeltje past makkelijk in je tas. Bovendien krijg je 1 jaar gratis toegang tot online jurisprudentie.
quote:Op vrijdag 28 augustus 2009 13:20 schreef TiMPiN het volgende:
Kan ik in de OP bij de UvA?En zo weer naar 't vondelpark, Intreeweek
Succes daar. Benieuwd of Peter Tak nog steeds het openingscollege doet:quote:Op zaterdag 29 augustus 2009 12:31 schreef Smart_ass het volgende:
Ik ga dinsdag beginnen in Nijmegen.
Dat zeiden ze ook in Leiden vorig jaar jaquote:Op zaterdag 29 augustus 2009 15:51 schreef Argento het volgende:
Succes daar. Benieuwd of Peter Tak nog steeds het openingscollege doet:
"Kijk nog maar ns goed naar de persoon rechts van je en de persoon links van je. Die zijn volgend jaar gestopt." (of iets met die strekking).
Die had Professor Randall Lesaffer ook in zijn openingspraatje voor de eerstejaars zitten: "1/3 haalt het eerste jaar niet, dus of uw linkerbuurman/vrouw of uw rechterbuurman/vrouw zal volgend jaar niet meer naast u zitten."quote:Op zaterdag 29 augustus 2009 15:51 schreef Argento het volgende:
[..]
Succes daar. Benieuwd of Peter Tak nog steeds het openingscollege doet:
"Kijk nog maar ns goed naar de persoon rechts van je en de persoon links van je. Die zijn volgend jaar gestopt." (of iets met die strekking).
Goh, verrassend.quote:Op zaterdag 29 augustus 2009 15:51 schreef Argento het volgende:
[..]
Succes daar. Benieuwd of Peter Tak nog steeds het openingscollege doet:
"Kijk nog maar ns goed naar de persoon rechts van je en de persoon links van je. Die zijn volgend jaar gestopt." (of iets met die strekking).
quote:Op zaterdag 29 augustus 2009 17:10 schreef Igen het volgende:
[..]
bijvoorbeeld de NS verkoopt ook treinkaartjes die 'alleen vandaag geldig' zijn. Als je die niet gebruikt dan kun je achteraf ook geen geld terug krijgen.
quote:Op zaterdag 29 augustus 2009 17:10 schreef Igen het volgende:
[..]
Maar dat gaat alleen over overeenkomsten met particulieren, en niet voor bedrijven? O ja, de 'gebruiker' is de gebruiker van de algemene voorwaarden, dus de verkoper.
Maar hoe zit het dan met de NS, die verkopen ook treinkaartjes die 'alleen vandaag geldig' zijn. Als je die niet gebruikt dan kun je achteraf ook geen geld terug krijgen.
En in Utrecht zeggen ze het ookquote:Op zaterdag 29 augustus 2009 15:53 schreef -Trinity- het volgende:
[..]
Dat zeiden ze ook in Leiden vorig jaar ja.
Ik denk dat dit een verkeerd uitgangspunt is. Het gaat wel degelijk om de eigendom van het muntje. Het voorbeeld van zelfgeperste muntjes gaat niet op. Waardepapier en bankbiljetten kun je ook zelf persen en kunnen ook gewoon object van eigendom zijn, hoewel de intrinsieke waarde van die dingen nog minder is dan van onze muntjes. Texeira de Mattos staat hieraan niet in de weg trouwens.quote:Op zaterdag 29 augustus 2009 17:10 schreef GlowMouse het volgende:
De supermarkt hebben we nu wel gehad, tijd voor een festival. En dan meer specifiek de muntjes. Door een muntje te kopen, koop je het recht op een drankje. Het gaat immers niet om het stukje plastic dat je koopt; de organisator zal geen zelfgeperste muntjes accepteren.
Maar na afloop van het festival kun je je recht niet meer uitoefenen. Heb je daarom recht op je geld terug? ontleend aan Pasje met 'krediet' van een failliet bedrijf
Wacht, die analogie is erg grappig, maar gaat niet zonder meer op.quote:Op zaterdag 29 augustus 2009 18:31 schreef Dr_Strangelove het volgende:
[..]
Ik denk dat dit een verkeerd uitgangspunt is. Het gaat wel degelijk om de eigendom van het muntje. Het voorbeeld van zelfgeperste muntjes gaat niet op. Waardepapier en bankbiljetten kun je ook zelf persen en kunnen ook gewoon object van eigendom zijn, hoewel de intrinsieke waarde van die dingen nog minder is dan van onze muntjes. Texeira de Mattos staat hieraan niet in de weg trouwens.
Door een muntje te kopen word je niet meer dan eigenaar van het muntje. De organisator heeft een duidelijk aanbod gedaan, namelijk dat je je muntje op die dag kunt inruilen tegen een drankje, net zoals een winkelier me het aanbod kan doen dat ik een oude fiets alleen op maandag 31/08 kan omruilen voor een koekoeksklok. Als ik op basis van dat laatste aanbod een oude fiets koop en niet op maandag omruil dan heb ik gewoon vette pech en kan ik naar mijn koekoeksklok fluiten.
Hebben we het dan wel over een algemene voorwaarde? In het door jou geschetste geval lijkt me de voorwaarde dat je binnen een bepaalde periode (de duur van het festival) je recht op een drankje moet inroepen als je zon muntje hebt gekocht, eerder de kern van de overeenkomst. Ik wijs hierop in het licht van 6:231a BW. Dan ligt het mbt de onredelijk bezwarendheid (als dat goed Nederlands is tenminste) nogal anders.quote:Op zaterdag 29 augustus 2009 17:10 schreef GlowMouse het volgende:
Bij een overeenkomst tussen een gebruiker en een wederpartij, natuurlijk persoon, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, wordt als onredelijk bezwarend aangemerkt een in de algemene voorwaarden voorkomend beding dat een wettelijke verjarings- of vervaltermijn waarbinnen de wederpartij enig recht moet geldend maken, tot een verjarings- onderscheidenlijk vervaltermijn van minder dan een jaar verkort.
Nee, de kern is dat je een muntje koopt.quote:Op zaterdag 29 augustus 2009 21:30 schreef GlowMouse het volgende:
De kern is dus slechts dat je een drankje koopt.
En zie ook p. 50 van die zelfde MvT:quote:g. De algemene verjaringstermijn voor rechtsvorderingen bedraagt in het nieuwe B.W. twintig jaren (artikel 3.11.20); daarnaast kennen de artikelen 3.11.11-13a voor een aantal bijzondere gevallen kortere termijnen. Ook bui-ten titel 3.11 komen hier en daar korte termijnen voor, bijv. in de artikelen 7.1.3.5 lid 2 en 7.1.4.2b, zoals luidend in het wetsontwerp tot vaststelling van titel 7.1, en in artikel 7.12.11 lid 2. Van de termijn van artikel 7.1.3.5 (twee ja-ren) kan blijkens artikel 7.1.1.4a in geval van consumenten koop niet ten na-dele van de koper worden afgeweken. Voor de andere genoemde termijnen geldt een zodanig voorschrift niet, zodat in beginsel niets aan een contractu-ele verkorting daarvan in de weg staat; ook bij algemene voorwaarden kan dit geschieden, hoezeer zo'n verkorting ook ten nadele van de schuldeiser kan strekken (vgl. Asser-Rutten I, p. 468). Ter bescherming van de consument-schuldeiser wordt daarom onder g voorgesteld een verkorting van een wettelijke termijn tot beneden een be-paald minimum onder alle omstandigheden te verbieden. Gekozen is hierbij voor de termijn van een jaar, naar ons oordeel het minimum dat de schuldei-ser nodig heeft om zich op zijn positie te beraden en eventueel rechtsmaat-regelen voor te bereiden. Men bedenke hierbij dat alvorens komt vast te staan of de gebruiker zijn aansprakelijkheid definitief erkent of afwijst, veelal reeds enige tijd zal zijn heengegaan met discussies tussen partijen over de feitelijke aspecten van het geschil. In deze periode kan de schuldeiser welis-waarzonodig de verjaringstermijn door een schriftelijke aanmaning krach-tens artikel 3.11.17 stuiten (overigens niet de vervaltermijn waarvan hieron-der nog sprake zal zijn), maar hierop zal hij veelal niet verdacht zijn, terwijl voorts mogelijk is dat de verhouding tot de wederpartij daartoe nog in het geheel geen aanleiding geeft; men denke aan het geval dat deze een onjuist gerepareerde zaak weer voor herstel terugneemt, hetwelk evenwel naar la-ter blijkt de gebreken niet verhelpt. Eerder in deze memorie (bij de artikelen 3-4 onder 7) is reeds opgemerkt dat aan het opnemen van een beding in het onderhavige artikel nimmer in die zin een reflexwerking mag worden verbonden dat een daardoor niet ge-troffen beding gemakkelijker de toetsing aan artikel 2 lid 2 onder a zou door-staan. In het onderhavige geval geldt dit in bijzonder sterke mate. De geko-zen minimumtermijn is, naar de aard van artikel 3, zeer kort. Menigmaal zal een verkorting tot een termijn die juist een jaar of iets langer bedraagt, als onredelijk bezwarend in de zin van artikel 2 lid 2 onder a kunnen worden be-schouwd, in het bijzonder wanneer de rechtsvordering zonder dien aan de algemene verjaringstermijn van twintig jaren zou zijn onderworpen en er voor de consument aanzienlijke belangen in het spel zijn; men denke bijv. aan het rechtsverkeer in registergoederen. Een verkorting van de verjaringstermijn in die zin van deze bepaling is me-de gegeven wanneer voor de aanvang van de termijn een vroeger tijstip wordt gekozen dan uit de wet voortvloeit. De strekking van de bepaling brengt mee dat de verkorting van een ter-mijn die volgens de wet reeds minder dan een jaar bedraagt, steeds een on-redelijk bezwarend beding oplevert. De bepaling heeft mede betrekking op verkorting van wettelijke vervalter-mijnen. Al het hierboven opgemerkte is ook daarop van toepassing; de noodzaak van bescherming is hier zelfs nog groter daar de loop van verval-termijnen niet kan worden verlengd of, bijv. in het kader van een lopende onderhandeling, kan worden gestuit, en een vervaltermijn bovendien ambtshalve door de rechter moet worden toegepast. Opmerking verdient nog het volgende. Blijkens de formulering van de slotzinsnede van de bepaling heeft zij betrekking op bedingen die een wette-lijke verjaringstermijn omzetten in een kortere verjaringstermijn (of een wet-telijke vervaltermijn in een kortere vervaltermijn). Zij ziet derhalve niet op contractuele vervalbedingen die geen verkorting van een wettelijke verval-termijn opleveren, ook al hebben zulke bedingen (die immers tot het teniet gaan, na de gestelde termijn, van het recht van de wederpartij leiden) tevens consequenties voor de verjaringstermijn. Of dergelijke bedingen al dan niet geoorloofd zijn, valt niet in het algemeen te zeggen. Derhalve is daarvoor een bepaling in artikel 4 opgenomen; men zie artikel 4 onder h. Door die be-paling worden eveneens bestreken bedingen die betrekking hebben op ge-vallen waarin de wet het verval van rechten aan een door een partij binnen een «redelijke» of «korte» termijn of «binnen bekwame tijd» te verrichten handeling verbindt (bijv. de artikelen 6.1.8.Men 7.1.3.5 lid 1), dan wel een partij de bevoegdheid geeft de wederpartij zo'n «redelijke termijn» te stellen, bij niet-inachtneming waarvan deze haar rechten niet meer kan uitoefenen (bijv. de artikelen 3.3.8 lid 4, 6.1.8.13 lid 1 en 6.2.3.13)
Als ik het goed begrijp strekt het door jou aangehaalde punt van de zwarte lijst dus slechts tot de verkorting van wettelijke verjarings- en vervaltermijnen, waarbij je dat 'wettelijke' dus heel smal moet opvatten.quote:h. In artikel 3 onder g is een bepaling opgenomen betreffende verkorting van wettelijke verjarings- of vervaltermijnen waarbinnen de wederpartij enig recht moet geldend maken: dergelijke termijnen mogen niet tot verjarings-c.q. vervaltermijnen van minder dan een jaar worden verkort. Hierdoor wordt evenwel het probleem van een te snel verlies van contractuele rech-ten slechts zeer ten dele geregeld. Aangenomen mag worden dat contractu-ele rechten als waarom het hier gaat, in de praktijk vaak en, zo een lange ter-mijn van toepassing is, zelfs meestal ruimschoots voor het verstrijken van de wettelijke verjaringstermijn teniet plegen te gaan, en wel door twee oor-zaken (uiteraard afgezien van het geval dat zij worden verwezenlijkt): het verstrijken van een contractuele vervaltermijn en rechtsverwerking. Tweede Kamer, zitting 1981, 16983, nrs. 1-3 50
Contractuele vervaltermijnen die geen afwijking van een wettelijke verval-termijn opleveren worden niet door artikel 3 onder g bestreken; men zie de-ze memorie bij dat artikel.
Je koopt natuurlijk niet alleen een muntje. Je koopt een subjectief vermogensrecht: een recht dat inhoudt dat je met dat muntje bij bepaalde dranktoko's, onder allerlei andere voorwaarden, een drankje kunt verkrijgen.quote:Op zaterdag 29 augustus 2009 22:10 schreef Argento het volgende:
[..]
Nee, de kern is dat je een muntje koopt.
Het kopen van een drankje lijkt me een andere overeenkomst. Dat je daarvoor met dat muntje betaalt, doet daar niks aan af.
Mja, want volgens mij staat op die muntjes inderdaad altijd iets in de trant van, dit muntje blijft eigendom van, etcetc. Dus. Maar het is zaterdagavond dus ik ga er nu niet dieper over nadenkenquote:Op zaterdag 29 augustus 2009 22:13 schreef Pool het volgende:
[..]
Je koopt natuurlijk niet alleen een muntje. Je koopt een subjectief vermogensrecht: een recht dat inhoudt dat je met dat muntje bij bepaalde dranktoko's, onder allerlei andere voorwaarden, een drankje kunt verkrijgen.
(even los van de vraag of je dan spreekt over de 'koop' van het vermogensrecht cf. art. 7:47 jo. 7:1 BW of dat je de overeenkomst als iets anders dan koop moet kwalificeren)
Gelijk heb je.quote:Op zaterdag 29 augustus 2009 22:24 schreef Leonoor het volgende:
Maar het is zaterdagavond dus ik ga er nu niet dieper over nadenken.
Hetzelfde geldt toch voor prepaid telefoonminuten? Je koopt zon bonnetje en waardeert je beltegoed op. Vervolgens kun je bellen. Helemaal prima. Het is nog niet zo lang geleden dat dat aan een termijn was gebonden. Twee maanden ofzo. Als je gedurende die twee maanden je beltegoed niet had opgebruikt, was je het nog resterende beltegoed gewoon kwijt. Nu is dat niet meer zo, maar het staat me niet bij dat dat niet meer zo is omdat dat juridisch niet zo mogen.quote:Op zaterdag 29 augustus 2009 22:13 schreef Pool het volgende:
[..]
Je koopt natuurlijk niet alleen een muntje. Je koopt een subjectief vermogensrecht: een recht dat inhoudt dat je met dat muntje bij bepaalde dranktoko's, onder allerlei andere voorwaarden, een drankje kunt verkrijgen.
(even los van de vraag of je dan spreekt over de 'koop' van het vermogensrecht cf. art. 7:47 jo. 7:1 BW of dat je de overeenkomst als iets anders dan koop moet kwalificeren)
oh ok, als dat zo is, dan koop je dus inderdaad geen muntje.quote:Op zaterdag 29 augustus 2009 22:24 schreef Leonoor het volgende:
[..]
Mja, want volgens mij staat op die muntjes inderdaad altijd iets in de trant van, dit muntje blijft eigendom van, etcetc.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |