Even je quote uit dat topic:quote:Op zaterdag 4 juli 2009 11:58 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Hier dacht ik laatst ook over (en er was een topic over: Goedkoopste actie AH ).
Ik houd het in ieder geval op een impliciete voorwaardelijk aanbod van de supermarkt.
Wellicht dat je boodschappen in je karretje doen gezien kan worden als een handeling welk als doel heeft het aangaan van onderhandelingen (in een supermarkt zijn de prijzen vast, maar op de markt kun je vaak nog wel onderhandelen). Op het moment dat jij "onderhandelt" (het product gaat langs de kassa-bliep-dinges) komt waarschijnlijk de overeenkomst tot stand. De leveringshandeling volgt dan heel snel.
Op veel andere briljantere ideeën kan ik niet echt komen.
Om verder te gaan op dingen die ons bezighouden: Gister riep ik tijdens een kantoor-bbq dat de hamburgers non-conform waren omdat ze uit elkaar vielen.
De advertentie geldt niet voor bepaalde zaken zoals dat éne flesje brandbier dat op 15 juni 2009 om 11:59:02.592 gevuld werd, maar voor algemene zaken. Je hele betoog daar is dus onjuist.quote:Op dinsdag 23 juni 2009 18:21 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Het ging niet om een specifieke termijn, maar om iets anders. Hier heb je de letterlijke essentie:
"Een advertentie waarin een bepaalde zaak voor een bepaalde prijs te koop wordt aangeboden, leent zich in beginsel er niet toe door eventuele gegadigden anders te worden opgevat dan als een uitnodiging om in onderhandeling te treden".
Enfin, we dwalen af.
Ik ben je overigens een beetje kwijt: je hebt het eerst over de AH zelf, en dan over een folder. Waar gaat het nu precies om?
Ik zou niet willen doen alsof ik mijn vakje burgerlijk recht al heb gehaald (wordt wel in de her in augustus), maar een vraag kan ik wel beantwoorden denk ikquote:Op zaterdag 4 juli 2009 11:31 schreef Argento het volgende:
(...)
Kijk dit houdt mij nou bezig bij het boodschappen doen....
In mijn silverslag lees ik dat pas wanneer de aanvaarding de aanbieder heeft, de overeenkomst (=titel) tot stand komt. In dit geval dus moeten de boodschapjes eerst de kassiere bereikt hebben.quote:is voldaan aan de vereisten van aanbod en aanvaarding op het moment dat je het produkt uit het schap pakt en in je karretje legt?
Ah ja, je hebt gelijk. Ik heb het bepaalbaarheidsvereiste zelf wel genoemd, maar er dan ook niet bij stilgestaan dat het hier niet om concreet bepaalbare goederen gaatquote:Op zaterdag 4 juli 2009 12:02 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Even je quote uit dat topic:
[..]
De advertentie geldt niet voor bepaalde zaken zoals dat éne flesje brandbier dat op 15 juni 2009 om 11:59:02.592 gevuld werd, maar voor algemene zaken. Je hele betoog daar is dus onjuist.
Het 'antwoord' op dat topic is dat als ik jou een onherroepelijk aanbod doe, ik je best later nog een beter aanbod kan doen. Je kunt me aan mijn oorspronkelijke aanbod houden, dat is je recht, maar slim is het niet.
Dan zou het antwoord anders kunnen zijn wanneer de baas of een vakkenvuller een artikel in jouw boodschappenkar ziet liggen. Zeker als het aangebroken is, zal hij dat op mogen vatten als een verklaring dat je het product wilt kopen.quote:Op zaterdag 4 juli 2009 14:00 schreef Leonoor het volgende:
Ik ben het met RobertoCarlos eens (voor wat betreft het bereiken van de aanbieder dan, niet voor wat betreft het halen van Burgerlijk Recht).
Onmiddelijk houderschap.quote:Op zaterdag 4 juli 2009 13:56 schreef Argento het volgende:
Ok, dus als we het er min of meer over eens kunnen zijn dat de overeenkomst en de nakoming van de daaruit voortvloeiende leverings- en betalingsverplichtingen pas bij de kassa een feit zijn, want is dan de goederenrechtelijke verhouding tot mijzelf en de produkten die ik in mijn karretje heb liggen, nog voordat ik bij de kassa ben?
Heb ik bijvoorbeeld een sterkere goederenrechtelijke aanspraak op een produkt in mijn karretje dan een willekeurige andere klant? Zo ja, op grond waarvan?
Kan, maar dan is bij de kassa dus sprake van een levering brevi manu?quote:Op zaterdag 4 juli 2009 14:10 schreef GlowMouse het volgende:
Onmiddelijk houderschap.
Als je iets zwaars in je karretje laat staan wel jaquote:Op zaterdag 4 juli 2009 14:15 schreef Argento het volgende:
[..]
Kan, maar dan is bij de kassa dus sprake van een levering brevi manu?
ik had zo'n laag punt dat ik van mijn stoel afviel, nou had ik wel verwacht dat ik het niet ging halen, maar 2 punten lager dan de eerste poging is wel overdreven slechtquote:Op vrijdag 3 juli 2009 15:45 schreef Dr_Strangelove het volgende:
Europees Gemeenschapsrecht is vroeger dan verwacht nagekeken. Het drukt m'n gemiddelde maar ik heb 'm wel weer gehaald.
Aardappel en hmmmz ook succesvol?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ik zeg altijd maar zo, met drie wielen heb je nog geen auto.
Je zou dan nog kunnen redeneren dat de vakkenvuller of zelfs de baas, niet de verkoper is. De winkel is zo ingericht dat je de overeenkomst bij de kassiere (of kassier natuurlijk..) afsluit. De baas of vakkenvuller hebben op dat moment geen rol/ hoedanigheid als verkoper. Maar hoe je dat juridisch mooi moet vertalen...quote:Op zaterdag 4 juli 2009 14:10 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Dan zou het antwoord anders kunnen zijn wanneer de baas of een vakkenvuller een artikel in jouw boodschappenkar ziet liggen. Zeker als het aangebroken is, zal hij dat op mogen vatten als een verklaring dat je het product wilt kopen.
quote:Op zaterdag 4 juli 2009 14:26 schreef aardappel het volgende:
[..]
ik had zo'n laag punt dat ik van mijn stoel afviel, nou had ik wel verwacht dat ik het niet ging halen, maar 2 punten lager dan de eerste poging is wel overdreven slechtEn toch vind ik het ergens wel een 'mooi' cijfer. Ik bedoel, wie heeft dat nou ooit gehaald? En dan vooral die half erbijSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Tú estás dura y yo me veo cabrón en el espejo
Neuh, dat denk ik niet. Juist omdat mensen in een supermarkt bekend zijn met het feit dat het enkele feit dat iets in je mandje (karretje) ligt nog niet definitief betekent dat je het ook wil gaan aanschaffen. Ik wissel vaak echt nog 23890 keer van gedachte (ja! ik ben een vrouw! en ja! mijn wekelijkse boodschappenrondje duurt rustig een uur!). Pas als je het bij de kassa aanbiedt ter betaling geef je aan dat je het aanbod aanvaardt, althans, voor mij.quote:Op zaterdag 4 juli 2009 14:10 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Dan zou het antwoord anders kunnen zijn wanneer de baas of een vakkenvuller een artikel in jouw boodschappenkar ziet liggen. Zeker als het aangebroken is, zal hij dat op mogen vatten als een verklaring dat je het product wilt kopen.
[..]
Onmiddelijk houderschap.
Maar wel top dat je zo gretig bentquote:Op zaterdag 4 juli 2009 15:04 schreef Florian_ het volgende:
@ RobertoCarlos, bedankt voor je uitgebreide uitleg. Nog maar even wachten met Gezondheidsrecht dan. Ik had al een heel lijstje gemaakt met keuzevakken die ik graag zou willen volgen, ik heb echter wat minder gelet op de mate waarin het daadwerkelijk mogelijk is.
Gezond hoor. Zijn die nog niet beschimmeld...?quote:Op zaterdag 4 juli 2009 15:29 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Maar wel top dat je zo gretig bent
En nu ga ik ff mijn aardbeitjes bij wijze van ontbijt eten die ik een week geleden bij de Aldi heb gekocht.
quote:Op zaterdag 4 juli 2009 14:41 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
En toch vind ik het ergens wel een 'mooi' cijfer. Ik bedoel, wie heeft dat nou ooit gehaald? En dan vooral die half erbij
Maakt niet uit. Als ik bij de kassa van houder tot eigenaar promoveer, dan is het een levering brevi manu. In dat geval is het scannen en doorschuiven van het artikel ook geen leveringshandeling, maar slechts een handeling die noodzakelijk is voor het opmaken van de nota.quote:Op zaterdag 4 juli 2009 14:17 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Als je iets zwaars in je karretje laat staan wel ja
Nee joh, die zijn besproeid met prima chemicaliën.quote:Op zaterdag 4 juli 2009 15:36 schreef Leonoor het volgende:
[..]
Gezond hoor. Zijn die nog niet beschimmeld...?
quote:Op zaterdag 4 juli 2009 17:05 schreef Argento het volgende:
probleem is ook dat houderschap iets van een rechtsverhouding vereist
Daar hoef je je niet druk om te maken als je wat in een winkel kooptquote:Op zaterdag 4 juli 2009 22:03 schreef Dr_Strangelove het volgende:
Is de AH wel beschikkingsbevoegd? Die producten zijn waarschijnlijk onder een eigendomsvoorbehoud aan de Appie geleverd toch?
Maar dan zou bij optie 1 de koper toch eigenaar worden? Aangezien er een geldige overdracht heeft plaatsgevonden.quote:Op zaterdag 4 juli 2009 23:45 schreef The_Duce het volgende:
Wat een fantastische discussie. Om even Argento bij te vallen. Er is zeker wel sprake van een rechtsverhouding. Vergelijk artikel 3:111.
Mijns inziens zijn er twee opties. In de winkel doet de verkoper een aanbod. Door het product te pakken wordt de koper bezitter krachtens overdracht (levering, beschikkingsbevoegd, titel). Dat pas later - aan de kassa - wordt betaald, doet hier niets aan af. Eventueel kun je spreken van voorwaardelijke eigendom (onder opsch. vw van betaling).
Tweede optie is houder van het product tot aan de kassa. Daar sluit de koper de overeenkomst en wordt aan de wederzijdse verbintenissen voldaan waarmee de eigendom overgaat.
Tijdens de voorlichting voor de studie heb ik in Groningen hier ooit een uitleg over gekregen. De hoogleraar at in de rij voor de kassa van het restaurant zijn soep al op. Vervolgens rekende hij af. Ofwel, optie 1.
klopt, maar als jij zonder voorafgaande rechtsverhouding een zaak voor de eigenaar gaat houden (dus zonder dat daar iets van wilsovereenstemming aan ten grondslag ligt) ben je -naar de uiterlijke verschijningsvorm- eerder bezitter te kwader trouw. Het volgt, afgezien van het zojuist genoemde 3:111, niet heel expliciet uit de wet, maar om houderschap van bezit te kwader trouw te onderscheiden, is m.i. die voorafgaande wilsovereenstemming nodig.quote:Op zaterdag 4 juli 2009 21:59 schreef GlowMouse het volgende:
[..]Of je houder bent volgt toch uit de feitelijke situatie?
Het lost overigens niets op: als iemand wat uit je karretje pakt, kun je als houder niet revindiceren.
In deze benadering valt aanvaardingshandeling dus samen met leveringshandeling.quote:Op zaterdag 4 juli 2009 23:45 schreef The_Duce het volgende:
Mijns inziens zijn er twee opties. In de winkel doet de verkoper een aanbod. Door het product te pakken wordt de koper bezitter krachtens overdracht (levering, beschikkingsbevoegd, titel). Dat pas later - aan de kassa - wordt betaald, doet hier niets aan af. Eventueel kun je spreken van voorwaardelijke eigendom (onder opsch. vw van betaling).
Maar dan weer terug naar de vraag, op grond van welke rechtsverhouding wordt je houder? Wat duidelijk is, is dat je in ieder geval de toestemming van de winkelier hebt. Sterker nog, het is zelfbediening dus het is eenvoudigweg de bedoeling dat je zelf de spullen uit het schap pakt en in je wagentje legt. Probleem is dat je niet voor de winkelier houdt. Het is immers de bedoeling dat je binnen niet al te lange tijd tot eigenaar 'promoveert'. Dat is immers de enige reden om het produkt uit het schap te pakken: je wilt eigenaar worden van het produkt. Dat verhoudt zich slecht tot de aard van houderschap. Houderschap onderscheidt zich primair van bezit doordat de rechtsverhouding die voorafgaand aan houderschap er op ziet dat de (feitelijke macht over de) betrokken zaak in beginsel op enig moment in de toekomst teruggaat naar de eigenaar.quote:Tweede optie is houder van het product tot aan de kassa. Daar sluit de koper de overeenkomst en wordt aan de wederzijdse verbintenissen voldaan waarmee de eigendom overgaat.
Dat bedoelde ik dus in mijn eerdere post met de suggestie dat het gewoon om bezit gaat. (Ik had ff geen zin om dat verder uit te werken.) Corpus en animus en zo, wat steeds verandert als je de Lion-bars toch maar terug legt in het schap, kun je dan mooi toepassen.quote:Op zondag 5 juli 2009 03:29 schreef Argento het volgende:
Daarom vraag ik mij af waarom het in het karretje leggen van het produkt niet gewoon een bezitshandeling is. De winkelier draagt zijn bezit over door het produkt als zodanig in de schappen ter beschikking te stellen aan zijn klanten (3:114) en door het produkt te pakken en in je karretje te leggen, pleeg je een bezitshandeling in de zin van 3:113 en ben je vanaf dat moment dus niet eigenaar of houder maar bezitter.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |