Is dit wel zo? Houderschap onderscheidt zich van bezit doordat je niet voor jezelf houdt. Sommige geaccepteerde constructies zijn er toch wel degelijk op gericht dat iemand houder kan worden met de bedoeling om misschien later eigenaar te worden. Je zou kunnen zeggen dat een verkoper die iets uitstalt, accepteert dat mensen zichzelf houder van de zaak kunnen maken. Vergelijk bijvoorbeeld een meubelstuk dat ik een dagje op proef meeneem.quote:Op zondag 5 juli 2009 03:29 schreef Argento het volgende:
Maar dan weer terug naar de vraag, op grond van welke rechtsverhouding wordt je houder? Wat duidelijk is, is dat je in ieder geval de toestemming van de winkelier hebt. Sterker nog, het is zelfbediening dus het is eenvoudigweg de bedoeling dat je zelf de spullen uit het schap pakt en in je wagentje legt. Probleem is dat je niet voor de winkelier houdt. Het is immers de bedoeling dat je binnen niet al te lange tijd tot eigenaar 'promoveert'. Dat is immers de enige reden om het produkt uit het schap te pakken: je wilt eigenaar worden van het produkt. Dat verhoudt zich slecht tot de aard van houderschap. Houderschap onderscheidt zich primair van bezit doordat de rechtsverhouding die voorafgaand aan houderschap er op ziet dat de (feitelijke macht over de) betrokken zaak in beginsel op enig moment in de toekomst teruggaat naar de eigenaar.
Het is alweer lang geleden, maar als er een overeenkomst is en er vindt bezitsoverdracht plaats door een beschikkingsbevoegde, dan vindt op dat moment toch ook eigendomsoverdracht plaats?quote:Daarom vraag ik mij af waarom het in het karretje leggen van het produkt niet gewoon een bezitshandeling is. De winkelier draagt zijn bezit over door het produkt als zodanig in de schappen ter beschikking te stellen aan zijn klanten (3:114) en door het produkt te pakken en in je karretje te leggen, pleeg je een bezitshandeling in de zin van 3:113 en ben je vanaf dat moment dus niet eigenaar of houder maar bezitter.
Dat wordt toch aangenomen kan ik mij herinneren uit de fameuze rode Serie Burgerlijk Recht (Rechtshandeling en overeenkomst). Jij hebt 'm ook wel in de boekenkast staan, toch?quote:Op zondag 5 juli 2009 10:43 schreef Leonoor het volgende:
Ik was gisteravond wijntjes aan het drinken met een collega toen het supermarktprobleem zijdelings tersprake kwam. Hij vroeg zich af of een cassiere wel bevoegd is om namens de Albert Heijn overeenkomsten aan te gaan. Maar dat terzijde.
Hé Leo, hoe staat het leven in Den Bosch? Ik ga hopelijk ergens dit jaar een huisje in Utrecht aanschaffen!quote:Op zondag 5 juli 2009 10:43 schreef Leonoor het volgende:
Ik was gisteravond wijntjes aan het drinken met een collega toen het supermarktprobleem zijdelings tersprake kwam. Hij vroeg zich af of een cassiere wel bevoegd is om namens de Albert Heijn overeenkomsten aan te gaan. Maar dat terzijde.
[/quote]quote:Op zondag 5 juli 2009 11:38 schreef The_Duce het volgende:
[..]
Dat wordt toch aangenomen kan ik mij herinneren uit de fameuze rode Serie Burgerlijk Recht (Rechtshandeling en overeenkomst). Jij hebt 'm ook wel in de boekenkast staan, toch?
Eh, de koper is hier toch de wederpartij en niet meneer Heijn?quote:Op zondag 5 juli 2009 12:09 schreef Leonoor het volgende:
Mja, wij nemen dat wel aan, maar mogen we dat wel aannemen? En straks moet dat arme kind instaan voor het bestaan en de omvang van haar volmacht, spreekt meneer Heijn haar aan, kan ze gelijk de WSNP in. Ook zo sneu!
De cassière vertegenwoordigt 'meneer Heijn' en sluit daarmee - namens 'meneer Heijn' - de overeenkomst met de koper. Om met de woorden van mevrouw Boon te spreken: 'te vertegenwoordiger valt ertussenuit'.quote:Op zondag 5 juli 2009 13:12 schreef Dr_Strangelove het volgende:
[..]
Eh, de koper is hier toch de wederpartij en niet meneer Heijn?
Ik bedoel dat de cassiere voor het bestaan en de omvang van de volmacht instaat jegens de wederpartij en dus niet jegens de heer Heijn. Zie 3:70. Als de verkoopster haar volmacht overschrijdt en het winkelpand aan de kassa verkoopt, valt er voor meneer Heijn in beginsel weinig om aan te spreken, aangezien meneer Heijn niet gebonden is (3:60 jo 3:66) aan die overschrijding. Mocht meneer Heijn dat toch zijn op grond van zijn toedoen (3:61 lid 1), dan zal de cassiere later op grond van contractuele aansprakelijkheid of op grond van onrechtmatige daad aangepakt kunnen worden, maar niet vanwege het moeten instaan van de volmacht jegens de heer Heijn.quote:Op zondag 5 juli 2009 13:26 schreef The_Duce het volgende:
[..]
De cassière vertegenwoordigt 'meneer Heijn' en sluit daarmee - namens 'meneer Heijn' - de overeenkomst met de koper. Om met de woorden van mevrouw Boon te spreken: 'te vertegenwoordiger valt ertussenuit'.
Slak zout jezus wat een gemiemel, uiteraard bedoel ik dat maar op zondag zit er een grens aan mijn juridische inzet, if you don't mind.quote:Op zondag 5 juli 2009 13:32 schreef Dr_Strangelove het volgende:
[..]
Ik bedoel dat de cassiere voor het bestaan en de omvang van de volmacht instaat jegens de wederpartij en dus niet jegens de heer Heijn. Zie 3:70. Als de verkoopster haar volmacht overschrijdt en het winkelpand aan de kassa verkoopt, valt er voor meneer Heijn in beginsel weinig om aan te spreken, aangezien meneer Heijn niet gebonden is (3:60 jo 3:66) aan die overschrijding. Mocht meneer Heijn dat toch zijn op grond van zijn toedoen (3:61 lid 1), dan zal de cassiere later op grond van contractuele aansprakelijkheid of op grond van onrechtmatige daad aangepakt kunnen worden, maar niet vanwege het moeten instaan van de volmacht jegens de heer Heijn.
quote:Op zondag 5 juli 2009 13:55 schreef Leonoor het volgende:
[..]
Slak zout jezus wat een gemiemel, uiteraard bedoel ik dat maar op zondag zit er een grens aan mijn juridische inzet, if you don't mind.
Niet per definitie. Het is mijn stelling dat het in het karretje leggen van het produkt geen aanvaardingshandeling is, omdat geen der partijen die handeling als zodanig opvat. Op grond van de uitleg die partijen over en weer aan hun gedragingen en handelingen mogen geven, zodat betekenen dat inderdaad geen sprake is van een aanvaardingshandeling omdat partijen in de praktijk er zondermeer vanuit gaan dat het produkt zonder enig voorbehoud weer teruggezet mag worden. Ergo, partijen gaan er zelf ook vanuit dat dan nog geen sprake is van een overeenkomst, dus kennelijk beschouwen zij het in het karretje leggen van het produkt niet als aanvaardingshandeling.quote:Op zondag 5 juli 2009 10:13 schreef Dr_Strangelove het volgende:
Het is alweer lang geleden, maar als er een overeenkomst is en er vindt bezitsoverdracht plaats door een beschikkingsbevoegde, dan vindt op dat moment toch ook eigendomsoverdracht plaats?
Mee eens, maar in geval van het op proef meenemen van het meubelstuk, is wel degelijk sprake van een voorafgaande rechtsverhouding. Er bestaat immers wilsovereenstemming tussen partijen dat jij het meubelstuk een dagje op proef meeneemt. Zo niet, dan zijn er twee andere mogelijkheden: De winkelier doet aangifte van diefstal of de winkelier kijkt raar op als jij een dag later het meubelstuk terugbrengt en vraag op welke gronden jij de ovk wil vernietigen of ontbinden.quote:Op zondag 5 juli 2009 10:13 schreef Dr_Strangelove het volgende:
[..]
Is dit wel zo? Houderschap onderscheidt zich van bezit doordat je niet voor jezelf houdt. Sommige geaccepteerde constructies zijn er toch wel degelijk op gericht dat iemand houder kan worden met de bedoeling om misschien later eigenaar te worden. Je zou kunnen zeggen dat een verkoper die iets uitstalt, accepteert dat mensen zichzelf houder van de zaak kunnen maken. Vergelijk bijvoorbeeld een meubelstuk dat ik een dagje op proef meeneem.
Een eigendomsvoorbehoud laat de verkrijger wel vrij om de zaak te vervreemden binnen zijn normale bedrijfsuitoefening.quote:Op zondag 5 juli 2009 13:26 schreef Dr_Strangelove het volgende:
Zoals ik al eerder zei is de beschikkingsbevoegdheid van de supermarkt weliswaar een probleem (vanwege het waarschijnlijke eigendomsvoorbehoud dat op producten ligt), maar als we daar gemakshalve overheen kijken lijkt dit me verder wel een sluitend verhaal.
Zelfs bij een overdracht onder eigendomsvoorbehoud word je geen bezitter maar houder totdat het product afbetaald is. Toch? Als het naar verkeersopvattingen niet zo is dat het aanbod reeds geaccepteerd wordt door het product te pakken, lijkt het me ook niet logisch om dat als een een bezitsdaad naar verkeersopvatting of uiterlijk feit te zien.quote:Op zondag 5 juli 2009 14:52 schreef Argento het volgende:
[..]
Niet per definitie. Het is mijn stelling dat het in het karretje leggen van het produkt geen aanvaardingshandeling is, omdat geen der partijen die handeling als zodanig opvat. Op grond van de uitleg die partijen over en weer aan hun gedragingen en handelingen mogen geven, zodat betekenen dat inderdaad geen sprake is van een aanvaardingshandeling omdat partijen in de praktijk er zondermeer vanuit gaan dat het produkt zonder enig voorbehoud weer teruggezet mag worden. Ergo, partijen gaan er zelf ook vanuit dat dan nog geen sprake is van een overeenkomst, dus kennelijk beschouwen zij het in het karretje leggen van het produkt niet als aanvaardingshandeling.
Je zou misschien ns de proef op de som kunnen nemen en op zaterdagochtend een supermarkt binnen gaan en aan willekeurige winkelende mensen gaan vragen of zij het produkt in hun karretje hebben gekocht of gaan kopen. Ik vermoed dat de meesten zullen antwoorden dat zij het gaan kopen. Maar goed, zeker weten doe ik dat niet. Ik kan alleen voor mezelf spreken en ik ervaar die handeling niet als een aanvaardingshandeling en volgens mij de AH ook niet.
Zonder overeenkomst (titel) kan geen sprake zijn van een geldige overdracht, dus is de klant ofwel houder, ofwel bezitter.
Nounou, een échte jurist blijft altijd scherp hè?quote:Op zondag 5 juli 2009 13:55 schreef Leonoor het volgende:
Slak zout jezus wat een gemiemel, uiteraard bedoel ik dat maar op zondag zit er een grens aan mijn juridische inzet, if you don't mind.
En in een supermarkt is er de stilzwijgende overeenstemming dat jij het product zonder eigenaar of bezitter te worden in je karretje mag leggen.quote:Op zondag 5 juli 2009 14:57 schreef Argento het volgende:
[..]
Mee eens, maar in geval van het op proef meenemen van het meubelstuk, is wel degelijk sprake van een voorafgaande rechtsverhouding. Er bestaat immers wilsovereenstemming tussen partijen dat jij het meubelstuk een dagje op proef meeneemt.
En hetzelfde kan voor de supermarktsituatie gelden. Alleen in plaats van in je huis houd je het product even in je karretje totdat je uiteindelijk beslist.quote:Zo niet, dan zijn er twee andere mogelijkheden: De winkelier doet aangifte van diefstal of de winkelier kijkt raar op als jij een dag later het meubelstuk terugbrengt en vraag op welke gronden jij de ovk wil vernietigen of ontbinden.
Waarom niet? Ik denk dat de meesten mensen de spullen in 'hun' karretje (want dat ze van dat karretje slechts houder zijn, dat staat afdoende vast) ten opzichte van andere klanten toch echt als hun spullen beschouwen. Naar verkeersopvattingen zou je m.i. best kunnen zeggen dat de betreffende klant voor zichzelf houdt en zichzelf dus bezitter acht. Dat geen sprake kán zijn van een inbezitneming, heeft m.i. dan ook een meer juridisch technische reden, omdat er in dat geval geen bezitsverschaffing ex. artikel 3:90 kan plaatsvinden en als dat zo is, hoe kan de sprake zijn van een voltooide eigendomsoverdracht ex. artikel 3:84?quote:Op zondag 5 juli 2009 15:14 schreef Dr_Strangelove het volgende:
[..]
Zelfs bij een overdracht onder eigendomsvoorbehoud word je geen bezitter maar houder totdat het product afbetaald is. Toch? Als het naar verkeersopvattingen niet zo is dat het aanbod reeds geaccepteerd wordt door het product te pakken, lijkt het me ook niet logisch om dat als een een bezitsdaad naar verkeersopvatting of uiterlijk feit te zien.
Je suggereert dat ik me tot eigenaar kan maken door hardop uit te roepen dat ik het aanbod onvoorwaardelijk accepteer. Maar zoiets hardop uitroepen maakt mij niet tot eigenaar, het leidt er slechts toe dat de koopovereenkomst is gesloten. Van levering is nog helemaal geen sprake, dat gebeurt immers pas bij de kassa. Daarna ben ik pas eigenaar.quote:Ik ben met je eens dat de overeenkomst nog niet tot stand komt door het product in je karretje te leggen (zie hierboven), maar in jouw theorie kun je jezelf wel degeldijk tot eigenaar maken terwijl je nog niet bij de kassa bent, indien je op een andere manier wel het aanbod accepteert (bijvoorbeeld door hardop te roepen dat je het aanbod onvoorwaardelijk accepteert) en dat lijkt me onaanvaardbaar.
klopt. Ik denk ook dat je daar gelijk in hebt en dat die wilsovereenstemming voldoende grondslag is voor een houderschapsrelatie.quote:Op zondag 5 juli 2009 15:19 schreef Dr_Strangelove het volgende:
[..]
En in een supermarkt is er de stilzwijgende overeenstemming dat jij het product zonder eigenaar of bezitter te worden in je karretje mag leggen.
Daarom zei ik ook in jouw theorie.quote:Op zondag 5 juli 2009 18:55 schreef Argento het volgende:
Je suggereert dat ik me tot eigenaar kan maken door hardop uit te roepen dat ik het aanbod onvoorwaardelijk accepteer. Maar zoiets hardop uitroepen maakt mij niet tot eigenaar, het leidt er slechts toe dat de koopovereenkomst is gesloten. Van levering is nog helemaal geen sprake, dat gebeurt immers pas bij de kassa. Daarna ben ik pas eigenaar.
Ja, zie mijn post van 15:06 uquote:Op zondag 5 juli 2009 20:51 schreef Dr_Strangelove het volgende:
[..]
Daarom zei ik ook in jouw theorie.
Het duimen heeft geholpenquote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |