Nee, dat kan niet. Als je Noor wordt, dan verlies je automatisch je Nederlandse nationaliteit. Omgekeerd geldt dat ook voor Noren die de Nederlandse nationaliteit zouden willen aanvragen. Die verliezen dan automatisch de Noorsequote:Op maandag 12 mei 2008 03:03 schreef Bora-Bora het volgende:
Vraagje: kun je je NL nationaliteit behouden, als je een Noor wordt?
Hè, sjammer! (ook voor je ouders!*quote:Op maandag 12 mei 2008 11:07 schreef Musje456 het volgende:
[..]
Nee, dat kan niet. Als je Noor wordt, dan verlies je automatisch je Nederlandse nationaliteit. Omgekeerd geldt dat ook voor Noren die de Nederlandse nationaliteit zouden willen aanvragen. Die verliezen dan automatisch de Noorse
Mijn ouders accepteren het inmiddels, en snappen het ook wel. Ik geloof dat mijn mams er het nog het moeilijkst mee heeft, al zegt ze het niet zo direct (misschien omdat ze de redenen snapt?!) Lieve opmerking trouwensquote:Op maandag 12 mei 2008 23:08 schreef Bora-Bora het volgende:
[..]
Hè, sjammer! (ook voor je ouders!*)
*mbt wat je eerder vertelde
Dat vraag ik me dus ook af.quote:Op dinsdag 13 mei 2008 09:49 schreef Keksi het volgende:
Waarom vraag je eigenlijk een noors staatsburgerschap aan? Heb je niet dezelfde rechten als een Noor behalve dat je niet voor het Storetinget mag stemmen (en of je dat nou wat uitmaakt??)?
Nee, ik moet ieder x jaar een verblijfsvergunning aanvragen. Als je werkt is dat gratis, maar ik zat dit keer net tussen twwe banen in en hoppa: 350 euro! Ook is een paspoorst aanvragen goedkoper (ja, het kost hetzelfde, maar een Noors paspoort is dan wel 10 jaar geldig ipv 5. Het gedoe met naar ambassades reizen of consulaten is ook iets... Ik heb er al zoveel uren aan besteed, en uren bij de lokale politie gezeten... ben dat vreselijk zatquote:Op dinsdag 13 mei 2008 09:49 schreef Keksi het volgende:
Waarom vraag je eigenlijk een noors staatsburgerschap aan? Heb je niet dezelfde rechten als een Noor behalve dat je niet voor het Storetinget mag stemmen (en of je dat nou wat uitmaakt??)?
Lukt je wel... voor Nederlanders is her makkelijker om Noors te leren. Zeker als je Duits en Engels kent. Gewoon doen: je hebt een extra hulp thuisquote:Op woensdag 14 mei 2008 19:37 schreef Sabinee het volgende:
Mijn moeder is Noorse, wat mij dus een halve Noor maakt
Ik kan zelf helaas geen Noors, versta het wel maar spreken gaat moeilijk/nietIk wil het wel erg graag leren, volgend jaar waarschijnlijk als minor bij mijn studie kiezen.
Mijn moeder spreekt perfect Nederlands, je hoort geen verschil met een "native" Nederlander.
Ik kreeg een brief van 'skatteetaten', dat mijn werkvergunning geeindigd was, en dat al ik geen nieuwe had aangevraagd ze me als buitenlands wonende beschouwde... Ik ben uitgeschreven in Nederland en ingeschreven in Noorwegen. Hoe weet jij dat je geen gezeik meer krijgt met de authoriteiten? Ik kreeg dat dus al enkele maanden nadat mijn opholdstillatelse afliep, zonder dat er rare dingen gebeurd waren. En deels zeg ik ook: ja... ik wil wel invloed uitoefenen (al is het maar een enkele stem) op de politiek hier. Ik kan nog stemmen in Nederland, maar snap nog maar weinig over wat daar echt leeft. Ik lees, maar leef niet meer mee... en ja hier welquote:Op woensdag 14 mei 2008 22:41 schreef Fogel het volgende:
[..]
Dat vraag ik me dus ook af.
Ik woon sinds 2000 in Noorwegen en het heeft wat mij betreft echt absoluut geen nut om Noor te worden (behalve stemrecht voor Stortinget en geen gezeik meer met UDI).
Ik werk al 8 jaar hier en mag toch iedere keer betalen. Meen dat ik de vorige keer 1100 kroon kwijt was voor een vernieuwing. Als je de EØS tillatelse neemt, hoef je maar eens in de 5 jaar in de rij te staan... als je een andere vorm van verblijsvergunning aanvraagt ieder jaar totdat je (na 3 jaar) een bosettingstillatelse aan kan vragen.quote:Op donderdag 15 mei 2008 23:18 schreef Musje456 het volgende:
[..]
Nee, ik moet ieder x jaar een verblijfsvergunning aanvragen. Als je werkt is dat gratis, maar ik zat dit keer net tussen twwe banen in en hoppa: 350 euro! Ook is een paspoorst aanvragen goedkoper (ja, het kost hetzelfde, maar een Noors paspoort is dan wel 10 jaar geldig ipv 5. Het gedoe met naar ambassades reizen of consulaten is ook iets... Ik heb er al zoveel uren aan besteed, en uren bij de lokale politie gezeten... ben dat vreselijk zat
Gewoon op tijd een nieuwe aanvragen, heb je daar geen last van.quote:Op donderdag 15 mei 2008 23:27 schreef Musje456 het volgende:
[..]
Ik kreeg een brief van 'skatteetaten', dat mijn werkvergunning geeindigd was, en dat al ik geen nieuwe had aangevraagd ze me als buitenlands wonende beschouwde...
Hetzelfde!quote:Op zaterdag 17 mei 2008 00:46 schreef Musje456 het volgende:
17e mei: Nationale feestdag hier. Ik wens alle Neder-Noren dan ook een hele fijne dag
Yak... nee, die waarschuwing hoef ik niet: ik vind de Noorse pølse niet te etenquote:Op zaterdag 17 mei 2008 08:18 schreef Fogel het volgende:
[..]
Hetzelfde!
Niet teveel hotdogs en ijs eten
Vraagje hier: als Nederlander met werk hoef je niet te betalen voor een werkvergunning. Het bedrag wat jij noemt komt me onbekend voor (en ik woon hier een jaar korter dan jij). Wat voor tillatelse heb jij het dan over? En waarom een woonvergunning als je een werkvergunning kan krijgen: veel verschil is er niet... Ik ben getrouwd en moet voor beiden hetzelfde betalen, om dat ik geen baan heb (en voorheen was dat ook zo, zelfs al had ik een partner die me kon onderhouden). Niks veranderde... ik ben en blijf buitenlandse: getrouwd of niet, eigen huis of niet... het verschil is een baan...quote:Op donderdag 15 mei 2008 23:31 schreef Fogel het volgende:
[..]
Ik werk al 8 jaar hier en mag toch iedere keer betalen. Meen dat ik de vorige keer 1100 kroon kwijt was voor een vernieuwing. Als je de EØS tillatelse neemt, hoef je maar eens in de 5 jaar in de rij te staan... als je een andere vorm van verblijsvergunning aanvraagt ieder jaar totdat je (na 3 jaar) een bosettingstillatelse aan kan vragen.
Ja, het is irritant om in een slecht geventileerd hok te zitten wachten op slome baliemedewerkers, maar ach, daar kom ik wel doorheen. Heb nu de 3e aanvraag voor familiegjenforening gedaan dus hierna nog 1 keer voor de permanente en dan alleen nog maar af en toe een stempel halen bij de normale politie ipv de afdeling voor vreemdelingen. Een half uurtje per een of twee jaar kan ik wel missen en is geen reden om een andere nationaliteit aan te gaan vragen.
Maargoed, zijn persoonlijke keuzes.
quote:Ikraftsetting av forskrift om endring i utlendingsforskriften § 197 a om behandlingsgebyr
Arbeids- og inkluderingsdepartementet har vedtatt en endring i forskrift 21. desember 1990 nr. 1028 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsforskriften) § 197 a om gebyr for søknader etter utlendingsloven.
Utlendingsforskriften § 197 a første ledd fastslår i dag at det skal betales et gebyr på kr 1 100 for behandling av søknad om oppholdstillatelse, arbeidstillatelse eller bosettingstillatelse eller fornyelse av slik tillatelse. Ved søknad om gruppearbeidstillatelse betales et gebyr på kr 1 100.
Endringen øker gebyret for behandling av første gangs søknad om arbeids-/oppholdstillatelse i familiegjenforeningsøyemed fra kr 1 100 til kr 3 000 kroner, samt gebyret for behandling av søknad om bosettingstillatelse fra kr 1 100 til kr 1 600.
Endringen trer i kraft 1. juni 2007.
Klopt wel: nu moest ik 3000 kronen betalen (ca 350 euro) en heb een jaar verlenging gehad. Volgend jaar kost het me 1100 kronen en het jaar daarna weer. Na drie jaar kost het me niks meer. Als je werk hebt kost het je niks en heb je vijf jaar verlenging. Noors staatsburgerschap is voor mij goedkoper + dat ik binnen een kortere tijd van alle politiebezoeken af ben die elke keer uren kosten.quote:Op donderdag 29 mei 2008 23:00 schreef Fogel het volgende:
Deze keer heb ik een verlenging op basis van "Familieinnvandring", de volgende wordt een "bosettingstillatelse".
Dit zijn de juiste prijzen per 1 juni, daarna zijn er volgens mij geen verhogingen meer geweest:
[..]
Jammer trouwens dat je de moeite niet neemt om dingen te vertalen: Dit is een Nederlands forum. Ik tracht dingen in het Nederlands te houden om het duidelijk te houden voor anderen. Jij begrijpt Noors: ik ook, maar om een Noorse tekst te plaatsen hier vind ik niet eerlijk. Ik gebruik soms ook Noorse woorden, maar hou teksten Nederlands, zodat mensen om een verklaring kunnen vragen.quote:Op donderdag 29 mei 2008 23:00 schreef Fogel het volgende:
Deze keer heb ik een verlenging op basis van "Familieinnvandring", de volgende wordt een "bosettingstillatelse".
Dit zijn de juiste prijzen per 1 juni, daarna zijn er volgens mij geen verhogingen meer geweest:
[..]
Als tegecounter en ouder dan jij bent: Ja, ool ik voelde me erg thuis in Noorwegen, vanaf het begin. Ok, sommige dingen zijn even anders, maar in zijn algemeenheid valt het erg mee. Ik ben enigskind, en heb nog steeds beiden ouders in leven, maar voel me wel bezorgd, want wat als er iets gebeurd? Hoe snel kan je terug zijn, hoe dingen te regelen? Mijn paps is erg nuchter en heeft enkele dingen klaar staan, maar mijn mams is niet erg bezig met dat soort dingen (en zij is ouder). Zonder meer is dit een keuze, maar geen gemakkelijke. Ik neem het zoals het komt (ta ting på sparken).quote:Op zondag 1 juni 2008 10:58 schreef MevrouwLili het volgende:
Ik ben van augustus tot nu op uitwisseling geweest in Oslo. Dat beviel me zo goed dat ik erover denk om ergens in de toekomst me daar definitief te vestigen. Ik heb een vriend daar in Noorwegen, had een leuk bijbaantje bij mijn studie die nog even voortduurt, spreek de taal vloeiend, ik mm-mm in al mijn gesprekken en voel me echt thuis daar. Nu ben ik noodgedwongen weer in NL omdat het slecht gaat met mijn moeder. Maar ik kan toch echt niet meer aarden hier. Ben 23, heb een zus van 20, en vorig jaar is mijn vader overleden, en binnenkort zal mijn moeder ook overlijden (beide kanker, we zijn dus nogal onfortuinlijk).
Emigratie zou dus betekenen dat ik haar volledig alleen laat. Na alles wat er is gebeurd, is dat nogal heftig. Maar hier blijven voor haar, is ook geen oplossing. Hoe hebben jullie dat familiegedoe aangepakt? Ik wordt echt heen en weer gesleept tussen egoïsme enfamiliegedoe.
Verder ben ik nieuwsgierig hoe jullie tot het besluit zijn gekomend aar te gaan wonen. Na vakanties, of ook zo'n uitwisseling? Hoe reageerde jullie familie? Wat voor dingen liepen jullie tegenaan?
Overigens, ik voelde me van dag 1 erg thuis in Oslo,behalve op 17 mei. We waren op een begraafplaats waar ze heel serieus zware liederen en uiteraard Ja vi elsker aan het zingen waren bij Ibsen, Wegeland en Bjørnson. Daar merkte ik toch wel dat ik als Hollandsche daar echt veel te nuchter voor bent. Liedjes zingen bij figuren die al 200 jaar dood zijn.... En ik wist niet dat die Noren vlaggen zó series namen. Ik begreep ook niet echt wat er nou zó geweldig fijn was aan die dag: iedereen in bunad en pak, naar lopende kindertjes kijken. Als je eigen grut niet meedoet, kan ik dus niet begrijpen dat je jaar in jaar uit de moeite neemt je helemaal in dat pak te hijsen. Volgens mij moet je daarvoor toch wel daar opgegroeid zijn.
Ik vergeleek het met onze nationaaldag: koninginnedag. Ik vroeg al aan mijn vriend waar de poppodia waren. Hij keek me raar aan...
Hoe zien jullie 17 mei?
Wat een aparte bedoening indd!quote:Op zondag 1 juni 2008 10:58 schreef MevrouwLili het volgende:
Overigens, ik voelde me van dag 1 erg thuis in Oslo,behalve op 17 mei. We waren op een begraafplaats waar ze heel serieus zware liederen en uiteraard Ja vi elsker aan het zingen waren bij Ibsen, Wegeland en Bjørnson. Daar merkte ik toch wel dat ik als Hollandsche daar echt veel te nuchter voor bent. Liedjes zingen bij figuren die al 200 jaar dood zijn.... En ik wist niet dat die Noren vlaggen zó series namen. Ik begreep ook niet echt wat er nou zó geweldig fijn was aan die dag: iedereen in bunad en pak, naar lopende kindertjes kijken. Als je eigen grut niet meedoet, kan ik dus niet begrijpen dat je jaar in jaar uit de moeite neemt je helemaal in dat pak te hijsen. Volgens mij moet je daarvoor toch wel daar opgegroeid zijn.
Ik vergeleek het met onze nationaaldag: koninginnedag. Ik vroeg al aan mijn vriend waar de poppodia waren. Hij keek me raar aan...
Hoe zien jullie 17 mei?
Een zeer verkorte uitleg met wat plaatjes staat hierquote:Op dinsdag 3 juni 2008 13:23 schreef Bora-Bora het volgende:
[..]
Wat een aparte bedoening indd!
Hebben jullie daar een plaatje van, van hoe ze zich dan kleden enzo?
Wat is precies de functie van de 17e mei? Is dat de nationale feestdag waarbij ze het verleden "glorifiëren"?
Ahaa, okee, bedankt!quote:Op dinsdag 3 juni 2008 13:58 schreef Fogel het volgende:
[..]
Een zeer verkorte uitleg met wat plaatjes staat hier
Je geeft opnieuw een link op zijn noors...quote:Op dinsdag 3 juni 2008 14:06 schreef Fogel het volgende:
En voor een uitgebreide fotoserie van de 'bunader' (traditionele kleding uit de verschillende districten) kan je hier terecht: http://www.norskebunader.no/katalog.html
De 17e mei vieren de Noren de onafhankelijksdsdag. Noorwegen heeft lang onder de vlag van Denemarken en zweden geleefd. Pas in 1914 werden ze onafhankelijkquote:Op dinsdag 3 juni 2008 13:23 schreef Bora-Bora het volgende:
[..]
Wat een aparte bedoening indd!
Hebben jullie daar een plaatje van, van hoe ze zich dan kleden enzo?
Wat is precies de functie van de 17e mei? Is dat de nationale feestdag waarbij ze het verleden "glorifiëren"?
Waar maak je je toch druk over? Het gaat om de plaatjes, en de knop om naar de volgende pagina te komen heet 'next'... Als je zin hebt om de specificaties van alle bunader in Noorwegen te gaan vertalen, moet je dat vooral doen, maar ik vrees dat ongeveer 0 mensen het gaan lezen.quote:Op woensdag 4 juni 2008 03:48 schreef Musje456 het volgende:
[..]
Je geeft opnieuw een link op zijn noors...![]()
Hoe kan je verwachten dat nerderlanders dit begrijpen? Die kijken naar de plaatjes en ok, leuke kleren...
Draag jij een bunad (Traditionele kledendract) de 17e? Zo ja: wat voor en waarom. Zo nee, waarom niet. Wat doe jij op de 17e mei+
17 mei 1814 werd Noorwegen onafhankelijk van Denemarken, maar hetzelfde jaar nog, na een korte oorlog met Zweden, werd de Zweedse koning ook de koning van Noorwegen.quote:Op woensdag 4 juni 2008 03:54 schreef Musje456 het volgende:
[..]
De 17e mei vieren de Noren de onafhankelijksdsdag. Noorwegen heeft lang onder de vlag van Denemarken en zweden geleefd. Pas in 1914 werden ze onafhankelijk
Sorry hoor, maar wat kan jij miepen! Als iemand een nederlandse vertaling wilt hebben dan wikipedia 't en druk op Nederlands aan de linkerkant.quote:Op woensdag 4 juni 2008 03:48 schreef Musje456 het volgende:
[..]
Je geeft opnieuw een link op zijn noors...![]()
Hoe kan je verwachten dat nerderlanders dit begrijpen? Die kijken naar de plaatjes en ok, leuke kleren...
Zolang ik kan praten zeg ik dat ik niet in Nederland wil wonen. Dan is het erg makkelijk om te vertrekken als je vriendin in een ander land woontquote:Op woensdag 4 juni 2008 12:44 schreef MevrouwLili het volgende:
Had het al eerder gevraagd, maar ben erg benieuwd, dus vraag het nog een keer: hoe zijn jullie op het idee gekomen om te emigreren? Was het een ideaal, gewenste levensstijl, geld, werkgelegenheid, liefde...?
En waaom doe jij het dan niet? Zo moeilijk is het blijkbaar niet zoals je zegt. Wie miept nu?quote:Op woensdag 4 juni 2008 10:15 schreef Keksi het volgende:
[..]
Sorry hoor, maar wat kan jij miepen! Als iemand een nederlandse vertaling wilt hebben dan wikipedia 't en druk op Nederlands aan de linkerkant.
Weet 't, geen nuttige inbreng maar links mogen hier in alle talen.
In mijn geval was het liefde maar later het niet opgeven wat ik bereikt had... vaste baan, het leren van de taal en tot slot: een nieuwe liefde met wie ik uiteidelijk getrouwd hebquote:Op woensdag 4 juni 2008 12:44 schreef MevrouwLili het volgende:
Tja, als je bunads écht wil begrijpen zul je je ook moeten verdiepen in de Noorse topografie, cultuurgeschiedenis en regioverschillen. Dus dat de link in het Noors is, doet er echt geen drol toe. Is alleen leuke illustratie zou ik zeggen.
Had het al eerder gevraagd, maar ben erg benieuwd, dus vraag het nog een keer: hoe zijn jullie op het idee gekomen om te emigreren? Was het een ideaal, gewenste levensstijl, geld, werkgelegenheid, liefde...?
En als je vriendin wel in Nederland woonde. Woon je trouwens in Noorwegen?quote:Op woensdag 4 juni 2008 13:00 schreef Fogel het volgende:
[..]
Zolang ik kan praten zeg ik dat ik niet in Nederland wil wonen. Dan is het erg makkelijk om te vertrekken als je vriendin in een ander land woont
Ik woon al 8 jaar in Noorwegen en heb het prima naar mijn zin en wil niet terug naar Nederland. Voor mijn gevoel hebben mijn kinderen het hier ook beter (veel meer plek en veel minder criminaliteit dan Nederland zijn twee hoofdredenen).quote:Op donderdag 5 juni 2008 01:33 schreef Musje456 het volgende:
[..]
En als je vriendin wel in Nederland woonde. Woon je trouwens in Noorwegen?
Wat wil je zelf dan (buiten dat je wil samen zijn). Wil je liever in Noorwegen wonen of in Nederland?
Jeetje, als je dan bedenkt dat het in NL nog meevalt, vergeleken met andere landen ^^, dan zal het in Noorwegen zeker prettig zijn om te wonen, wat dat betreft!quote:Op donderdag 5 juni 2008 09:25 schreef Fogel het volgende:
Ik woon al 8 jaar in Noorwegen en heb het prima naar mijn zin en wil niet terug naar Nederland. Voor mijn gevoel hebben mijn kinderen het hier ook beter (veel meer plek en veel minder criminaliteit dan Nederland zijn twee hoofdredenen).
Volgens mij werkt photobucket hier niet. Een goed alternatief is www.tinypic.com.quote:Op vrijdag 6 juni 2008 01:39 schreef Musje456 het volgende:
Laat maar. Ik wilde een foto plaatsen maar heb geen zin meer om die naar photobucket up te loaden, want via mijn hyves pakt het hiet niet. Sorry...
Ik voel me niks speciaals op 17 mei (en ook niet op 30 april).quote:Op donderdag 5 juni 2008 16:38 schreef Bora-Bora het volgende:
Voor jouw kinderen is dat natuurlijk een heel ander verhaal, aangezien ze ermee opgroeien,
maar voel jij die dag ook als iets speciaals, na al die jaren dat je daar nu woont?
Dankquote:Op vrijdag 6 juni 2008 09:44 schreef Fogel het volgende:
[..]
Volgens mij werkt photobucket hier niet. Een goed alternatief is www.tinypic.com.
Vind alle links dan maar.. wikipedia geeft de vertaling Nederlands Noorse(of omgekeerd) namelijk vaker niet dan wel... (en ik hoop dat je bekend bent met alle fouten in Wikipedia?!) Nee, dit was dus inderdaad geen nuttige inbreng... Misschien kan je volgende keer de link meegeven als je voelt dat die juist is, want zoals je zegt: links mogenquote:Op woensdag 4 juni 2008 10:15 schreef Keksi het volgende:
[..]
Sorry hoor, maar wat kan jij miepen! Als iemand een nederlandse vertaling wilt hebben dan wikipedia 't en druk op Nederlands aan de linkerkant.
Weet 't, geen nuttige inbreng maar links mogen hier in alle talen.
De enige die er zich druk over maakt dat ik wat Noorse text heb gequote ben jij. De informatie was bedoeld voor jou, en aangezien je Noors kan, zie ik (nog steeds) het probleem niet.quote:Op woensdag 18 juni 2008 01:23 schreef Musje456 het volgende:
Fogel: jij gaf als eerste een Noorse tekst... we zitten op een Nederlandse site (lees zelf alles nog maar eens terug over het hoe en waarom)
Inderdaad, bedankt. Ik hoop dat jij je ook goed thuis voelt in Skien.quote:Alles is relatief blijkbaar... Elke plek heeft wel wat. Blijkbaar zit jij nu op de juiste plek voor jou en je kinderen... Daar ben ik blij om
http://www.liveleak.com/view?i=663_1212616080quote:Op woensdag 18 juni 2008 17:59 schreef MevrouwLili het volgende:
Ik moet zeggen dat ik Oslo als 'grote' stad reuze mee vond vallen, maar daar moet ik wel bij zeggen dat ik uit Rotterdam kom. Ik vond het daar juist gemoedelijk en niet zo extreem druk als in Rotterdam. Voor mij zelfs ietwat dorps. En het is gewoon een feit dat elke stad die een station heeft, junks kent. De een wat meer dan de ander, maar ik voelde me in Oslo erg veilig. Maar, dat werd wel minder en minder naarmate de zomer kwam (en dus de bussen oostblokkers). Wat een vervuiling van de stad... stikzonde, al dat straatvuil op toeristenvisum. En die Noren zijn een heel makkelijk doelwit, want ze zijn erg naief tegenover diefstal, zakkenrollers en bedelaars.
Bedankt! Ik heb er meteen even op gekeken. Zo'n half jaar in het buitenland is natuurlijk ook een mooie reden om een nieuwe sport te proberen .quote:Op donderdag 19 juni 2008 21:21 schreef MevrouwLili het volgende:
Leuk zeg! Ik ben net terug van 10 maanden Oslo, en dat was veel te kort, heb het erg naar mijn zin gehad.
Noors leer je inderdaad op de uni, maar dat gaat erg traag (zitten namelijk altijd mensen in de klas die al slechts engels spreken). Ga idd op een club/sport, dan gaat het erg snel. Idrett qwebsite geeft veel info. Is dezelfde organisatie die ook de studentenhuizen regelt. Als je op de Noorse site kijtk staat daar veel meer info. Het is wel Noors, maar met wat fantasie kom je daar wel uit. Lidmaatschap kost 650 NOK voor een student per semester, zo'n 80 euro. En dan heb je toegang tot vrijwel alles, ook zogenaamde drop-inn courses.
Mooi zo, ik was al bang dat ik zonder enige vorm van OV moest rondreizen...quote:Als student kun je met je bewijs van inschrijving een maandkaart kopen voor 430 NOK. Die geldt in alle openbaar vervoer binnen de stadsgrenzen en dat is vrijwel altijd genoeg.
Hier heb ik wel iets over gelezen. Zijn dat ook studenten die de hutten onderhouden? Of gaat dat weer via de Uni? Ik ben nooit zo'n wandelaar geweest, maar als ik in Noorwegen zit moet ik me er maar aan overgeven. Binnenkort maar eens goede schoenen aanschaffen.quote:Nog wat tips: een DNT-lidmaatschap. DNT is een organisatie die een groot aantal hutjes (hytte) heeft in de bossen ten noorden van Oslo. Ik ben heel vaak met een groepje studenten naar zo'n hutje geweest: wandelend of skiend erheen, wijn en eten mee (daar liggen dekens, kookgerei etc)... Enorm gezellig. Lidmaatschap kost zo'n 280 NOK dacht ik, en dan kun je dus gratis gebruik maken van die hutjes, zoveel je wil.
Betaalbaar bier, dat gaat nog een probleem wordenquote:Verder speelt er elke zondagavond een vreselijk leuk bandje in Blå (betekent blauw). Het is een beetje een folk/jazz/gypsy/rockbandje. Gratis toegang, betaalbaar bier en enorm veel sfeer en leuke mensen. Ze heten Frank Znort Quartet, een echt aanrader.
Ik weet niet of het nog steeds zo is, maar een paar jaar geleden hadden ze iedere maandagavond een Open Mic night bij Route 66 / Palladium (weet nog steeds niet welke van de twee de officiele naam is...). Ligt in Kirkegate, aan Karl Johansgt. (niet te verwarren met Kirkeveien, die voornamelijk door Majorstuen loopt).quote:Op vrijdag 20 juni 2008 10:21 schreef Gwyarek het volgende:
Betaalbaar bier, dat gaat nog een probleem wordenIn ieder geval alvast een tentje, bedankt!
Ben nu echt de inschrijving aan het afronden. Heb mij van de week aangemeld voor de Student Housing. Weet jij toevallig of je van tevoren een vaste kamer krijgt? Volgens mij las ik ook, dat je er bij aankomst een kan uitzoeken
Weet nu zo 1-2-3 geen vragen meer, maar als ik ze nog heb dan hoor je het wel.
Maar die tasjes uit de supermarkt zijn nou net superhandig als afvalzakken! Ze passen bijvoorbeeld precies in de blauwe rechthoekige afvalemmers van de IKEAquote:Op vrijdag 20 juni 2008 19:41 schreef MevrouwLili het volgende:
Als je vantevoren zelf wat Noors wil leren, dan is er een cursus ergens op het net, Teach Yourself, met wat mp3's ook. Ik heb het bekeken (mijn zus wil Noors leren) en het ziet er echt prima uit. Kun je in elk geval nee bedanken voor een tasje in het Noors (Noren houden erg van tasjes kopen...)
*kick*quote:Op dinsdag 24 juni 2008 14:23 schreef FoxHunter. het volgende:
Ik heb familie wonen in Arendal (ca. 20 familieleden) en Oslo (5 familieleden). Een oom van mij is hier op jonge leeftijd heen verhuisd en woont er inmiddels al meer dan 40 jaar.
Nu loop ik hier (Arendal) stage en woon ik bij de familie in, erg leuk. Hiervoor een half jaar in Zweden gewoond (minor-studie voor de HBO opleiding die ik volg), dat maakte het voor mij ook stukken makkelijker om de Noorse taal op te pakken, die ik nu best goed beheers. Zowel op werk, vrije tijd en met de familie spreek ik alleen Noors.
Over een maandje weer terug naar NL, en wanneer ik mijn studie over een jaar heb afgerond is de kans erg groot dat ik hier terugkom! Het bevalt mij erg goed
Het thema is om georganiseerd te gaan emigreren naar een klein dorp ergens op een afgelegen plek?quote:Op zondag 10 augustus 2008 17:03 schreef MewBie het volgende:
Volgende maand naar de infodag over emigreren naar Noorwegen
Neuh, meer de algemene zaken als onroerend goed, kosten, belastingen, werken, etc. Dat soort dingen die bij een emigratie komen kijken.quote:Op zondag 10 augustus 2008 17:36 schreef Fogel het volgende:
[..]
Het thema is om georganiseerd te gaan emigreren naar een klein dorp ergens op een afgelegen plek?
De vacatures die zei hebben zijn ook helemaal niks voor mijquote:Op zondag 10 augustus 2008 19:31 schreef Fogel het volgende:
Deze infodag neem ik aan?
http://norsk.nl/infodag/
Geen enkele van de plekken die ze 'aanbeiden' op hun frontpage zou ik willen wonen. Ja, het is er misschien mooi, maar dat weegt niet op tegen het feit dat je enkele uren rijden van de bewoonde wereld af bent. Kan je beter in of dichtbij een stad gaan wonen en een vakantiehuis in een van die dorpjes kopen...
Maar dat is natuurlijk mijn mening
quote:Op zaterdag 9 augustus 2008 13:18 schreef RyanDunn het volgende:
Inderdaad, mensen klagen zo zwaar over de boetes, dat het zo duur is etc in Nederland, pff Noorwegen was zoveel erger ! En dat je 30 dagen de gevangenis in moet als je 20+ km te hard rijdt
En wat vind je van deze:quote:
Indrukwekkende maatregelen indd!!quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 20:04 schreef Fogel het volgende:
[..]
En wat vind je van deze:
0,78 promille (0,2 is max hier, 0,5 of 0,8 in NL), boete 18 maanden rijontzegging en opnieuw examen doen om het rijbewijs terug te krijgen, daarnaast 30.000 NOK boete betalen en 21 dagen voorwaardelijke celstraf met een proefperiode van 2 jaar.
Kortom: don't drink and drive!
Klinkt wel aannemelijk inderdaad.quote:Op woensdag 13 augustus 2008 11:15 schreef Fogel het volgende:
Geen idee waarom de maatregelen zo extreem streng zijn en de boetes extreem hoog. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat je de politie bijna nooit ziet, en dat de kans om gepakt te worden daardoor erg klein is. De redenatie zal vast zo zijn dat mensen met een kleine pakkans en lage beotes de overtreding sneller zullen maken dan met een klein kans en hele hoge boetes, of hoge pakkans met kleine boetes. Aangezien er niet genoeg volk in dit land is om politie te worden om de pakkans te vergroten, moeten de boetes omhoog. Maar, dat is dus een aanname van me.
Van alle landen op die kaart is Noorwegen de op 1 na veiligste, net voor Zweden. Nederland is het veiligste land. Toch leukquote:Op woensdag 13 augustus 2008 11:15 schreef Fogel het volgende:
Het aantal verkeersongelukken met dodelijke afloop is relatief laag in Noorwegen, zie deze kaart: http://ec.europa.eu/trans(...)ory/doc/gis_eu25.pdf
Lijkt me idd niet iets dat je vaak fout doet. 3700 euro boete en na anderhalf jaar je rijbewijs opnieuw moeten halen, dat hakt er wel in.quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 20:04 schreef Fogel het volgende:
[..]
En wat vind je van deze:
0,78 promille (0,2 is max hier, 0,5 of 0,8 in NL), boete 18 maanden rijontzegging en opnieuw examen doen om het rijbewijs terug te krijgen, daarnaast 30.000 NOK boete betalen en 21 dagen voorwaardelijke celstraf met een proefperiode van 2 jaar.
Kortom: don't drink and drive!
Wil je eerst de studie doen in Nederland en dan verkassen, of een deel of misschien zelfs de hele studie in Noorwegen doen?quote:Op maandag 16 maart 2009 13:18 schreef HairyArsedIrishman het volgende:
Op dit moment zit ik in 5 Vwo.
Ik ben me al aan het oriënteren voor mijn studie.
Waarschijnlijk ga ik iets doen in de Internationale rechten of betrekkingen.
En daarbij heb ik ook altijd naar het buitenland willen vertrekken.
Dus is die studie voor mij een uitgelezen kans om eens rond te kijken in Noorwegen.
Zou weinig problemen op moeten leveren.quote:Hoe moeilijk is het om Noors te leren?
Ik heb begrepen dat het voor Nederlanders geen probleem hoeft te zijn, aangezien Noors ook een Germaanse taal is.
Nou ben ik niet opgevoed in het Nederlands (Limburgers hè) maar mijn Nederlands is gewoon zoals deze hoort te zijn. Verder spreek ik Duits en Engels. Is Noors voor mij te doen?
Als je geen 'getinte' huid hebt zal jij er weinig last van hebben.quote:Verder het hele integratievraagstuk (een eind terug ook al besproken). Ik ben geen xenofoob of racist maar ik weet hoe het er in Engeland, Zweden en bepaalde delen van Nederland aan toe gaat. Kan ik dat ook in Noorwegen verwachten?
Om de lotto te winnen? Net zo veel/weinig als alle anderen die een lot hebben...quote:En hoeveel kans heb ik met een universitaire studie in Noorwegen?
Het eerste jaar is verplicht in Nederland. In dat jaar zou ik dan graag hier een cursus Noors volgen zodat ik het 2e jaar daarnaartoe kan gaan. En mocht het me bevallen dat ik daar dan blijf...quote:Op maandag 16 maart 2009 14:25 schreef Fogel het volgende:
Wil je eerst de studie doen in Nederland en dan verkassen, of een deel of misschien zelfs de hele studie in Noorwegen doen?
Mooi.quote:Zou weinig problemen op moeten leveren.
Ik had mijn probleem verkeerd verwoord denk ik.quote:Als je geen 'getinte' huid hebt zal jij er weinig last van hebben.
3 woorden vergeten. Sorry. Ik had iets te snel getypt.quote:Om de lotto te winnen? Net zo veel/weinig als alle anderen die een lot hebben...
Wat bedoel je?
Hier hebben ze ook domme regels, maar waarschijnlijk iets rechtvaardiger als wat je beschrijft. Indien er twee gelijk gequalificeerde mensen zijn voor een vacature en een ervan is een man en de ander vrouw of iemand met een 'andere achtergrond', dan heeft de man helaas pech. Indien de man een betere CV heeft en er dus geen sprake is van gelijkwaardigheid, hebben de andere pech (en als ik jou goed begrijp is dat niet het geval in Nederland en zou een formeel gezien minder geschikt persoon de baan krijgen)quote:Op maandag 16 maart 2009 14:38 schreef HairyArsedIrishman het volgende:
...
Een van de redenen dat ik hier vertrek is de ongelooflijke ellende in Nederland wat betreft de multiculturele samenleving.
Door mensen als Hirsch Ballin, Vogelaar (Goddank is ze weg) en Ter Horst is er zo ontzettend veel onredelijkheid in dit land. Er worden bepaalde blanke kandidaten voor politiechef afgewezen vanwege het feit dat ze blank zijn. Er moesten namelijk meer vrouwen en kleurlingen in de top komen.
Dit soort achterlijke regeltjes tref je hier overal.
Ik wil straks niet aankomen in Oslo of Bergen en het gevoel hebben alsof ik in Ankarra ben beland.
De voorkeur gaat uit naar mensen die (vloeiend) Noors spreken, nationaliteit maakt niet veel uit. Cijfers daarintegen zijn wel heel belangrijk, hoe hoger hoe beter.quote:Ik bedoelde te vragen hoeveel kans ik heb op een baan straks in Noorwegen na mijn studie.
Geven mensen daar de voorkeur aan Noren zelf?
Is er een gezonde arbeidsmarkt in Noorwegen?
Zoiets gebeurde laatst bij de politietop.quote:Op maandag 16 maart 2009 14:48 schreef Fogel het volgende:
Hier hebben ze ook domme regels, maar waarschijnlijk iets rechtvaardiger als wat je beschrijft. Indien er twee gelijk gequalificeerde mensen zijn voor een vacature en een ervan is een man en de ander vrouw of iemand met een 'andere achtergrond', dan heeft de man helaas pech. Indien de man een betere CV heeft en er dus geen sprake is van gelijkwaardigheid, hebben de andere pech (en als ik jou goed begrijp is dat niet het geval in Nederland en zou een formeel gezien minder geschikt persoon de baan krijgen)
quote:De voorkeur gaat uit naar mensen die (vloeiend) Noors spreken, nationaliteit maakt niet veel uit. Cijfers daarintegen zijn wel heel belangrijk, hoe hoger hoe beter.
Ik kan weinig zeggen over de arbeidsmarkt over 5-6 jaar, mijn kristallen bol is kapot op het moment heeft Noorwegen net als de rest van de wereld een beetje last van de economische problemen. Dat zal tegen de tijd dat je klaar bent vast wel weer veranderd zijn.
Zover ik het heb begrepen is dat inderdaad aan de orde. En ja, dat is een soort van positieve discriminatie, en nee, ik vind het ook geen goed concept. Maargoed, ik kan er weinig aan veranderen, heb geen stemrecht hier (niet dat die ene stem zoveel helpt, maar je snapt mijn punt neem ik aan wel).quote:Op maandag 16 maart 2009 15:00 schreef HairyArsedIrishman het volgende:
Maar is dat in Noorwegen ook zo qua gelijke kwalificatie?
Dus als er een Noor solliciteert naar een bepaalde baan, kan deze afgewezen worden omdat een vrouw of immigrant met vrijwel hetzelfde CV voorrang krijgt?
Ik snap dat dus echt niet. Hier is het vaak zo dat er sprake is van 'positieve discriminatie'.
Dat is toch puur racisme en seksisme?
Op het moment zit het een beetje in een dal, maar er is desondanks altijd behoefte aan ervaren volk. Zal eens op software testing vacatures gaan letten. Let wel dat heel veel vacatures niet eens gepubliceerd worden, dus als je echt op zoek gaat, gooi er dan zeker ook open sollicitaties tegenaan.quote:Op maandag 16 maart 2009 15:07 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Hoe is op het moment eigenlijk de werkgelegenheid binnen de IT in Noorwegen? Ik hen 10 jaar ervaring als software tester, spreek vloeiend Engels, en redelijk Duits, en zou uiteraard Noors gaan leren zodra we serieus zouden plannen om te gaan. Eerst wil ik eens op vakantie naar Noorwegen natuurlijk, het land even zelf zien! Maar wat info over hoe de arbeidsmarkt in Noorwegen reageert op de laatste ontwikkelingen zou fijn zijn
Als vacatures niet gepubliceerd worden, hoe komen de mensen dan aan werk? Gaat dat vooral door kliekjes waar ze inzitten?quote:Op maandag 16 maart 2009 23:53 schreef Fogel het volgende:
[..]
Op het moment zit het een beetje in een dal, maar er is desondanks altijd behoefte aan ervaren volk. Zal eens op software testing vacatures gaan letten. Let wel dat heel veel vacatures niet eens gepubliceerd worden, dus als je echt op zoek gaat, gooi er dan zeker ook open sollicitaties tegenaan.
Onder andere, Noorwegen is een klein land (qua bevolking - ca 4.5 miljoen mensen slechts). Of er worden W&S bureaus ingezet die zelf op zoek gaan en direct mensen benaderen.quote:Op dinsdag 17 maart 2009 00:27 schreef Light het volgende:
[..]
Als vacatures niet gepubliceerd worden, hoe komen de mensen dan aan werk? Gaat dat vooral door kliekjes waar ze inzitten?
Moet zo'n vergunning aanvragen, zo'n toeristvergunning? Ik zit hier nu al 2 maanden voor stage (zonder loon of toestanden) zonder vergunning... oepsie... Dacht dat dat niet hoefde. Al is het wel handig, zo'n 5 jaar geldige vergunning, want ik ga in mei naar huis en wil in de zomer hier weer komen werken, eventueel studeren in september.quote:Op zondag 29 maart 2009 17:02 schreef Fogel het volgende:
Als EU burger mag je 3 maanden in Noorwegen werken zonder werk- en verblijfsvergunning. Zo'n vergunning (5 jaar geldig) is zo aangevraagd, is eigenlijk maar een formaliteit (er vanuitgaande dat je geen zware crimineel bent oid).
In de bosbouw is Norse Skog een zeer grote speler (http://www.norskeskog.com/), verder ken ik niets in die richting.
Je kan 8 maanden werken en 4 reizen, maar dan zal je uiteindelijk geen permanente verblijfsvergunning aan kunnen vragen (maar dat kan toch al niet op basis van een EU werk- en verblijfsvergunning) want daar is de eis dat je in totaal maximaal 7 maanden weg bent geweest de laatste 3 jaar.
Op www.norsk.nl staat vrij veel informatie met betrekking tot emigreren, en misschien ook voor jou relevante vacatures.
Weet niet helemaal wat je met toeristenvergunning bedoeld, neem voor de zekerheid voor jouw situatie even contact op met UDI (of misschien vind je het antwoord al op de site).quote:Op dinsdag 31 maart 2009 15:22 schreef MevrouwLili het volgende:
[..]
Moet zo'n vergunning aanvragen, zo'n toeristvergunning? Ik zit hier nu al 2 maanden voor stage (zonder loon of toestanden) zonder vergunning... oepsie... Dacht dat dat niet hoefde. Al is het wel handig, zo'n 5 jaar geldige vergunning, want ik ga in mei naar huis en wil in de zomer hier weer komen werken, eventueel studeren in september.
Weet je toevallig ook hoe lang je weg moet zijn geweest om weer voor 3 maanden terug te mogen komen?
Bankrekening en dus personnummer heb ik, heb al eerder hier een jaar gestudeerd en heb die rekening aangehouden. Toen had ik een verblijfsvergunning vanwege die studie, maar is nu verlopen. Nu doe ik een onbetaalde stage in het Vikingskipshuset (dus ook geen skattekort gedoe enzo). Denk dat ik inderdaad de UDI maar eens kontakt, wil wel alles netjes regelen, wil hier later gaan wonen bijquote:Op dinsdag 31 maart 2009 15:50 schreef Fogel het volgende:
[..]
Weet niet helemaal wat je met toeristenvergunning bedoeld, neem voor de zekerheid voor jouw situatie even contact op met UDI (of misschien vind je het antwoord al op de site).
Ik weet niet of studenten een andere of misschien zelfs helemaal geen vergunning nodig hebben. Maar als je hier komt werken is het wel handig om een personnr (die krijg je als het goed is samen met je vergunning) te hebben zodat je een bankrekening kan openen.
Ze komen je pas na ca een jaar ophalen als je illegaal bent.quote:Op dinsdag 31 maart 2009 15:59 schreef MevrouwLili het volgende:
[..]
Bankrekening en dus personnummer heb ik, heb al eerder hier een jaar gestudeerd en heb die rekening aangehouden. Toen had ik een verblijfsvergunning vanwege die studie, maar is nu verlopen. Nu doe ik een onbetaalde stage in het Vikingskipshuset (dus ook geen skattekort gedoe enzo). Denk dat ik inderdaad de UDI maar eens kontakt, wil wel alles netjes regelen, wil hier later gaan wonen bijdus dan wil ik niet dat ik een 'verleden' heb...
Hoi Fogel,quote:Op zondag 2 augustus 2009 21:54 schreef Fogel het volgende:
Je kan zelfs al gaan voordat je een oppholdstillatelse hebt aangevraagd, de eerste 3 maanden ben je vrij om te zijn en werken waar je wil binnen de EØS. Reserveer gerust een hele dag om bij UDI in de rij te staan, je moet zelfs al in de rij staan om een nummer te mogen pakken om in de rij te staan...
Als je de taal echt vloeiend spreek zou het een stuk makkelijker moeten zijn om aan een baan te komen. Probeer het eerst bij de stagebedrijf en lukt het daar niet, of wil je daar niet, kan je de banensites af. Als je nu alvast solliciteerd vanuit Nederland is het niet ongewoon dat je eventuele toekomstige arbeidsgever je ticket naar Oslo betaald, scheelt je alweer wat kosten en mocht het die baan niet worden heb je in ieder geval je vriend ook weer even gezien.
Verzekeringen in Nederland kan je nu alvast een brief sturen dat je van plan bent om te emigreren maar dat je de exacte datum niet weet, en dat je nu alvast graag informatie wil over de uitschrijvingsprocedure.
Over uitschrijven gesproken, je moet je bij de gemeente uitschrijven uit het bevolkingsregister en in Noorwegen moet je je inschrijven bij het Folkeregister. Zonder personnummer kan je weinig hier (abonnementen afsluiten, bankrekening openen, verzekeren, etc etc), maar aangezien je al meteen bij iemand in gaat wonen heb je daar minder last van neem ik aan.
Nee zoiets begreep ik al.. inschrijven is wel handig. Maar dat doet NAV dus voor je als je bij hun alles regelt? Hoef je dan niet naar de lokale politie? En wat bedoel je met een bevestigde kopie van paspoort?quote:Op maandag 3 augustus 2009 13:30 schreef Fogel het volgende:
Je kan je bij NAV registreren als werkzoekende, dan krijg je ook een zgn D-nummer toegekend (een tijdelijk persoonnummer) en wordt je automatisch ingeschreven. Nergens ingeschreven staan is in ieder geval niet handig...
Neem een bevestigde kopi van je paspoort mee (kan je onder andere bij de politie of zelfs bij een bank laten maken) en ga naar je dichtsbijzijnde NAV kantoor, kunnen ze je daar verder helpen met wat nu relevant is voor je (werk en registrering).
NAV Jobbservice Bergen
Olav Kyrres gate 22
5014 Bergen
55 57 48 30
[ afbeelding ]
Met een D-nummer kan je een bankrekening aanvragen, maar verwacht wel dat ze gaan zeuren dat het "geen echt fødselsnummer is".
Dat kreeg ik ook steeds te horen, als ik vertelde dat ik uit NL kwam. "Ooh ja daar en daar zit een hele kolonie Hollanders". Had sterk de neiging me te excuseren. Maargoed, ik begin in elk geval; geen caming ofzoquote:Op maandag 3 augustus 2009 13:59 schreef Fogel het volgende:
Het wordt hier nu trouwens wel erg druk met Nederlanders... ksssst, scheer jullie weg, zoek een ander land uit en laat me met rust
quote:What happens after I have been in Norway for three months (or six months as a job seeker)? It is a requirement that you leave Norway after you have been here for three (or six) months. However, there is no requirement as to how long you must stay out of Norway. You may enter Norway again at will, and stay for another three or six months. However, it is important to realise that if you reside in Norway for more than six months you must apply for a residence permit and register with the Population Register.
Het probleem ligt hem in de 87.500,- NOK en een certificaat van een test dat ik noors spreek en schrijf op een geadvanceerd level. (Al is er voor het geld nog wel een oplossing te bedenken in de vorm van helpende ouders oid) Beiden heb ik (nog) niet. Ik zou supergraag al nu willen starten, maar ik voldoe niet aan de eisen, iig niet zoals ze bij de BiU opgesteld staan.quote:Waarom maak je niet gewoon je bachelor dit jaar al af, het studiejaar begint deze maand en informaticastudies hebben meer dan plek genoeg? Of in ieder geval zolang je nog geen werk hebt gewoon de colleges bijwonen al ben je geen student, kan je vast wennen voor volgend jaar.
Ik heb mijn HAVO diploma bij me, ja. Maarre, basisschool om een briefje te halenquote:Op maandag 3 augustus 2009 14:36 schreef Pyttpytt het volgende:
Heb je ook middelbare school papieren? Kan zijn dat je die nodig hebt. Ik heb me aangemeld voor een master in Oslo (helaas niet aangenomen), en daarbij vroegen ze bewijs dat ik 7 jaar Engels heb gehad in NL, ook al was de master in het Noors. Dus ik naar mijn basisschool om een briefje te halen. Dat middelbare school diploma wilden ze hebben (moesten ze hebben zelfs) omdat ze mij anders geen generell studiekompetanse konden toekennen. Kortom, alleen een bachelor was niet genoeg, ik moest aantonen dat ik daarvoor ook een deugdelijke opleiding had gehad.
Check bij UiB of je je als "privatist" in mag schrijven voor een vak (1 vak, niet een hele studie) wat in het Engels gegeven wordt. Heb je eenmaal een studiebewijs, mag je alles officieel bijwonen (maar geen examen doen als je je niet opgegeven hebt voor dat vak). Een studentenbewijs kan ook nooit kwaad, krijg je "overal" korting mee.quote:Op maandag 3 augustus 2009 14:37 schreef andreasje het volgende:
[..]
Het probleem ligt hem in de 87.500,- NOK en een certificaat van een test dat ik noors spreek en schrijf op een geadvanceerd level. (Al is er voor het geld nog wel een oplossing te bedenken in de vorm van helpende ouders oid) Beiden heb ik (nog) niet. Ik zou supergraag al nu willen starten, maar ik voldoe niet aan de eisen, iig niet zoals ze bij de BiU opgesteld staan.
En het bijwonen van colleges.. dat mag gewoon als je niet ingeschreven staatWant dat zou ik dan zeker wel doen namelijk.
Ze moesten bewijs hebben dat ik 7 jaar Engels heb gehad. 6 op het VWO, en 2 op de basisschool. Heel ernstig ja...quote:Op maandag 3 augustus 2009 14:39 schreef andreasje het volgende:
[..]
Ik heb mijn HAVO diploma bij me, ja. Maarre, basisschool om een briefje te halenIk heb toevallig mn basisschool rapporten bij me maar daar gaan ze weinig wijs uit worden
![]()
En niet aangenomen, ouch. Wat voor master was het als ik vragen mag? En gaven ze ook een reden waarom je er niet in kwam?
quote:Op maandag 3 augustus 2009 14:54 schreef Pyttpytt het volgende:
[..]
Ze moesten bewijs hebben dat ik 7 jaar Engels heb gehad. 6 op het VWO, en 2 op de basisschool. Heel ernstig ja...
Kunstgeschiedenis. Erg veel competitie daar en met een gemiddelde onder een C wordt je niet aangenomen. En ja het is ook maar de vraag hoe ze onze cijfers omrekenen naar het a--c-systeem. Maargoed, heel jammer in elk geval. Nu kijken of ik hier mijn master doe (totaal geen zin in eigenlijk) of dat ik daar wat vakken ga doen om dat gemiddelde op te krikken (zo slecht is mijn lijst overigens ook niet, maar echt net niet goed genoeg). Dat laatste betekent wel minstens nog 3 jaar studeren en ben het nu wel een beetje zat na 6 jaar (vertraging wegens persoonlijke omstandigheden). Dilemma dus...
Als je van plan bent om misschien een phd te halen, zorg er dan voor dat je gemiddelde van de hele bachelor minimaal een C is en bij de master minimaal een B, anders kan je het meteen vergeten om een phd mogen te doen hier.quote:Op maandag 3 augustus 2009 14:57 schreef andreasje het volgende:
[..]
Aii ja. Het is wel herkenbaar. Ik ben al 26 en heb pas 2 jaar bachelor achter de rug, en de vraag is nog maar hoeveel van de 2 jaar ik hier mag overnemen. En ik wil ook mijn master. PhD weet ik nog niet. Dus ik ben iig een laatbloeiermaar beter laat als nooit zeg ik dan maar.
Ik hoop dat je er iig uitkomt! Bedenk wel dat ook al ben je er zat mee, het heeft invloed op de rest van je leven.
Ik ben zekerste weten niet van plan te lamballen. Op dit moment pak ik ook alles aan. En zo ga ik het ook brengen bij NAV wanneer ik bij ze inschrijf, als ze iets voor me hebben al is het wat hamburgertjes flippen dan ben ik er niet vies van om dit te doen. Inkomen is goed, en het zal me alleen maar helpen bij het integratie proces en taal leren. En het is ook 'vies' en 'dom' werk maar ik ben niet te trots om zoiets aan te pakken. Zou het dommer vinden om 5 maanden te gaan lamballen zonder inkomen.quote:Op maandag 3 augustus 2009 15:05 schreef Fogel het volgende:
Werk in de IT zonder voltooide opleiding zal niet makkelijk zijn om te vinden momenteel, en al helemaal niet als je geen/weinig Noors kan.
Als het punt is om in ieder geval wat te doen hebben ipv een maand of 5 te lamballen terwijl je wacht op toelating bij de uib, zou je kunnen overwegen om bv hamburgers te gaan flippen bij de mcdonalds, of een krantenwijk pakken (tip: koop goede regenkleding... herfst in Bergen is nat), of bij een hotel als portier werken. "Vies" of "dom" (sorry voor het stigmatiseren) werk is nog steeds voldoende voorhanden, juist omdat niemand het aan wil pakken. En als overbrugging is het altijd beter om in ieder geval iets te doen te hebben en daar ook nog eens wat geld voor te krijgen ipv helemaal niets doen. De tijd die je overhebt kan je goed besteden aan het leren van de taal.
Thnx for the tipquote:Als je van plan bent om misschien een phd te halen, zorg er dan voor dat je gemiddelde van de hele bachelor minimaal een C is en bij de master minimaal een B, anders kan je het meteen vergeten om een phd mogen te doen hier.
quote:Op maandag 3 augustus 2009 15:09 schreef andreasje het volgende:
[..]
Ik ben zekerste weten niet van plan te lamballen. Op dit moment pak ik ook alles aan. En zo ga ik het ook brengen bij NAV wanneer ik bij ze inschrijf, als ze iets voor me hebben al is het wat hamburgertjes flippen dan ben ik er niet vies van om dit te doen. Inkomen is goed, en het zal me alleen maar helpen bij het integratie proces en taal leren. En het is ook 'vies' en 'dom' werk maar ik ben niet te trots om zoiets aan te pakken. Zou het dommer vinden om 5 maanden te gaan lamballen zonder inkomen.
Zou niets uit moeten maken.quote:Op maandag 3 augustus 2009 15:12 schreef andreasje het volgende:
Ik neem aan dat je geen EØS tillatelse kunt krijgen als je werk van laag kaliber hebt? Of maakt dat niet uit?
Een bachelor in kunstgeschiedenis? Ik heb geen idee waar dat toegepast zou kunnen worden en weet daardoor dus ook niet hoe de markt is. Je zei dat je al stage gelopen had in Oslo, neem contact op met die lui en ze kunnen je vast een paar goede pointers geven, en met veel mazzel hebben ze zelfs werk voor je.quote:Op maandag 3 augustus 2009 15:12 schreef Pyttpytt het volgende:
Fogel jij zit vast in een andere sector dan ik, maar weet jij hoe groot de kansen zijn op de arbeidsmarkt met alleen een bachelor?
Het is namelijk niet zo dat ik het studeren even zat ben, maar daarbij ook wat persoonlijke zooi (verwerken van dood van mijn beide ouders en val alles wat erbij komt kijken). Ben nu dus vooral ook met mezelf bezig en dat combineert lastig met studeren. Ben dus ook aan het overwegen om gewoon aan het werk te gaan en wel zien of ik nog zin heb in een master achteraf.
Hmm dan lijkt me dat het verstandigste. Nu werk zoeken, zsm iets aannemen.. EØS dinges aanvragen en dan daarmee gelijk ook gebakken zitten voor de periode dat ik moet studeren. Ik laat wel weten hoe het bij de NAV gingquote:
Kan het zeker aanraden. De cultuur, taal en omgeving is geweldig hier.quote:Op maandag 7 september 2009 17:01 schreef Zeroku het volgende:
Mij lijkt het echt heel vet om in Noorwegen te wonen. Veel vrije ruimte, die fjordenen de taal
. Misschien eerst maar eens een paar keer verkennend op vakantie gaan de komende jaren.
Ik zou je een fjord-tour aanraden, maar 'k heb geen idee of die er nog wel zijn in deze tijd van het jaar. Beetje kort dag enzoquote:Op zondag 13 december 2009 15:19 schreef Jimbo het volgende:
nog leuke mensen in Bergen ?zit op vakantie daar nu en wil wel weten waar alle toffe dingen zijn en zulks
geen idee wat het is ;P Als er maar bier isquote:Op zondag 13 december 2009 16:09 schreef Light het volgende:
[..]
Ik zou je een fjord-tour aanraden, maar 'k heb geen idee of die er nog wel zijn in deze tijd van het jaar. Beetje kort dag enzo
Bier, hmm.. Denk dat je daarvoor naar een kroeg moet, maar die weet ik niet. Een pinautomaat is ook handig, kun je geld pinnen om dat bier te betalenquote:Op zondag 13 december 2009 16:33 schreef Jimbo het volgende:
[..]
geen idee wat het is ;P Als er maar bier is
Gewoon je credit card achter de bar leggen en aan het eind van de avond eens kijken hoe erg de schade van die avond isquote:Op zondag 13 december 2009 16:39 schreef Light het volgende:
[..]
Bier, hmm.. Denk dat je daarvoor naar een kroeg moet, maar die weet ik niet. Een pinautomaat is ook handig, kun je geld pinnen om dat bier te betalen
Zo officieel dat je ook al een permanente verblijfsvergunning hebt?quote:Op woensdag 16 december 2009 18:14 schreef Pyttpytt het volgende:
Vanaf morgen ben ik officiéel een Nedernoor, Oslo wordt mijn nieuwe thuis!
Die dingen zijn toch afgeschaft?quote:Op woensdag 16 december 2009 21:39 schreef Fogel het volgende:
[..]
Zo officieel dat je ook al een permanente verblijfsvergunning hebt?
quote:Op zondag 1 november 2009 08:36 schreef andreasje het volgende:
Overigens tip voor mensen die hier al wonen of gaan wonen:
Verblijfsvergunningen worden niet meer uitgegeven, je wordt nu simpelweg permanent geregistreerd vanwege veranderingen in EøS. Dit is zeer goed nieuws! Betekend niet meer elke 5 jaar in de rij staan, of betalen als je via familie binnenkomt.
Details.quote:Op woensdag 16 december 2009 22:25 schreef Light het volgende:
[..]
Die dingen zijn toch afgeschaft?
[..]
Ligt nogal aan de context waarin je het wil gaan gebruiken hoe het vertaald moet worden... wil je letterlijk hout gaan buigen, is het een type hout, of is het een uitdrukking voor iets?quote:Op woensdag 16 december 2009 18:46 schreef dnn- het volgende:
Wie kan mij helpen om wat in het Noors te vertalen? VIa pm :p
Het gaat om deze kreet: " Bending wood "
Don't ask me why![]()
Ik heb mij dus niet eens uitgeschreven bij de verzekering, alleen bij de gemeente. Maar ze waren er als de kippen bij om mij uit te schrijven per 18-12 (ben 17-12 hierheen gekomen). Dikke pech ook dus. Nu heb ik mij nu voor 3 maanden bij Ooms verzekerd, om me daarmee te registreren en een verblijfsvergunning aan te vragen, en zodra ik die heb kan ik mij daar weer uitschrijven en ook het overige premiegeld terug krijgen. Dan ben ik dus met terugwerkende kracht vanaf 17-12 mee in de folketrygden. De verzekering heb ik dus alleen als papiertje nodig, niet om verzekerd te zijn dus. Vaaaaag, maargoed, het gaat goedkomen, en hoef dus niet accuut te trouwenquote:Op dinsdag 5 januari 2010 11:03 schreef andreasje het volgende:
@pyttpytt Ik wist van te voren dat ziektekostenverzekering een probleem zou vormen, dus ik heb simpelweg mijn ziektekosten verzekering niet afgesloten toen ik naar Noorwegen verhuisde, in plaats daarvan liet ik CZ er zelf achter komen dat ik niet meer in NL woon.. prima mijn premie doorbetaald totdat ze zelf mijn ziektekosten verzekering afsloten 3 maanden na ik vertrokken was.. toen had ik mezelf echter al weten te registreren in noorwegen en was ik automatisch verzekerd in het noorse systeem. Ik begrijp je probleem nu, en ik weet precies wat je bedoeld met ik word van hort naar her gestuurd. Ik had hetzelfde probleem voor ik een baan vond, niemand weet precies waar je heen moet of ze sturen je gewoon willekeurig naar een ander om zo van je af te zijn. Ik wens je heel veel succes in ieder geval, en welkom in Noorwegen!
Dankjewelquote:Op dinsdag 5 januari 2010 11:36 schreef Fogel het volgende:
Als ik jou was zou ik contact opnemen met een hogeschool voor kunst. (bv http://www.khio.no/ )
Het goedkoopste bier in de (vaak pauper) kroeg betaal je ca 30NOK per halve liter voor, normale prijs ligt tussen de 50-60NOK. Voor speciaalbier (denk aan Westmalle triple en dergelijke) zit je al snel aan de 80-120 NOK.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 13:50 schreef AMDB het volgende:
Trouwens een vraagje aan jullie, die waarschijnlijk al door veel mensen gevraagd is maar die voor mij als student natuurlijk van levensbelang is: Wat kost het bier?
En dan wil ik natuurlijk kroegprijzen, winkelprijzen en eenheid weten. En of er ook veel prijsverschil bestaat tussen A/B-merken.
Alvast bedankt
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik woon niet direct in Bergen, maar in Eidsvåg, Åsane. Sinds afgelopen juni :-) Maar ik werk dagelijks in Bergen Kino dus kom er met regelmaatquote:Op dinsdag 5 januari 2010 12:53 schreef ArcticBlizzard het volgende:
@ Andreasje
Hoe lang woon je al in Bergen en waar ongeveer? Ik mis de skillingsboller van Baker Bruns, thuis nooit echt gelukt om ze te maken.
Mensen uit Bergen zijn altijd wel een beetje frapant, die komen ook uit Bergen en dat Bergen toevallig in Noorwegen ligt, daar kunnen zij ook niets aan doen
Om hier nog even op terug te komen: ik mocht niet eens tax-free winkelen op Flesland toen ik naar Oslo vloogquote:Op dinsdag 5 januari 2010 12:53 schreef ArcticBlizzard het volgende:
Mensen uit Bergen zijn altijd wel een beetje frapant, die komen ook uit Bergen en dat Bergen toevallig in Noorwegen ligt, daar kunnen zij ook niets aan doen
Dan kan je beter in het TRV Noorwegen topic reageren, dit topic is bedoeld voor mensen die in Noorwegen wonen of willen gaan wonenquote:Op zondag 10 januari 2010 16:28 schreef Erasmo het volgende:
TVP, heb plannen om eind dit jaar een bezoekje aan de Noordkaap te brengen
Tja, je verkoopt ook geen kaas door te vertellen dat ie lekker is, maar een gore nasmaak heeft. Das een kwestie van vantevoren proeven. Dat hebben de terugkeerders denk ik te weinig gedaan, van tevoren even goed kijken waar je heen gaat en kijken of je dat leven wel aankan. Een klein dorp in NO is even wat anders dan een dorp in NL...quote:Op zondag 14 februari 2010 22:33 schreef Fogel het volgende:
Vandaag op het TV2 nieuws: Nederlanders die terugkeren uit Noorwegen. Ca 10% kan er blijkbaar niet tegen om hier te wonen en een paar van de mensen die met hun half verdrietige hoofd in de media waren zeiden dat ze (de "wervers") veel meer focus zouden moeten hebben op de negatieve ervaringen.
Duh, die wervers verdienen geld aan iedere Nederlander die ze geholpen hebben om te verhuizen, het is gewoon een business en dat laat je natuurlijk van de beste kant zien.
Als mensen zelf niet in kunnen zien dat er weinig te doen is in een dorp wat 3 uur rijden bij een kleine stad vandaan ligt, tja, dat kan je de werver niet kwalijk nemen.
quote:Op vrijdag 19 februari 2010 11:56 schreef AMDB het volgende:
Study Abroad plek is binnen, vanaf september ga ik dus 5 maanden in Molde wonen
Je officiele "thuisplek" zal dan wel Zweden zijn, en dat kan natuurlijk problemen opleveren als je een periode "op de bank moet". Ook qua loon zou het wel eens beroerd uit kunnen pakken, met een Zweeds inkomen in Noorwegen moeten overleven is vragen om problemen.quote:Op vrijdag 19 februari 2010 13:50 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Als ik eens monsterboard, valt me op dat veel banen binnen mijn IT specialisme, lopen via een Zweedse IT dienstverlener (die hier ook actief is, begint met een S). Kennelijk hebben ze wel opdrachten, maar geen kantoor in Oslo...raar.
Als je gaat emigreren, kun je natuurlijk zelf bepalen waar je gaat wonen. Je kunt ook in (of vlakbij) Oslo gaan wonen. Of in Sel, maar dan moet je niet zeuren dat de bewoonde wereld wat verder weg is.quote:Op maandag 15 februari 2010 15:48 schreef FP128 het volgende:
Je kan toch weten dat verhuizen naar Noorwegen inhoudt dat je in veel afgelegen gebieden gaat
wonen waar de natuur boven alles staat en je dus kan weten dat de kleinschaligheid van Nederland
daarin geen rol meer speelt,en lange afstanden naar een grote stad vrij normaal is.![]()
Thanks , maar ze trapte er niet in. Ze verstond niet eens wat ik zeiquote:Op maandag 1 maart 2010 19:10 schreef Pyttpytt het volgende:
Det du egentlig ikke vet, er at jeg snakker flytende norsk.
Dèh duu egentlih (g als in great) iekkuh weht, er at jij (betekent ik dus) snakker flietundeh norsk.
Ben niet zo goed in fonetisch schrift, maar hoop dat dit duidelijk is haha.
Voor zover je bijna 4,5 miljoen mensen over 1 kam kunt scheren: ja, ze zijn vrij gesloten. Ik merk wel erg verschil tussen contact met vreemden die zeg maar viavia kennissen zijn. Die zijn niet zo erg gesloten, maar als je Noren ontmoet zonder dat je een link met ze hebt, dan is het lastig contact leggen. In de colleges zit iedereen bijvoorbeeld braaf op een eigen bankje, en pas als het vol raakt, wordt er naast elkaar gezeten. Maar, als je ze dan wat beter leert kennen, zijn ze erg vriendelijk. Ik moet wel zeggen dat, ondanks dat ze wat gereserveerd zijn, ik me vaak welkom voel en Noren erg behulpzaam zijn.quote:Op dinsdag 2 maart 2010 21:52 schreef Gordon__Gekko het volgende:
Kan iemand mij iets meer vertellen over het karakter van de Noren? Zijn ze bijvoorbeeld, net zoals de Finnen erg gesloten en individualistisch?
Alvast bedankt.
Ik heb mijn middelbare school en basisschool (quote:Op zondag 14 maart 2010 12:32 schreef andreasje het volgende:
Mensen,
Ik vroeg me af of iemand me kan helpen met een klein probleem omtrent mijn applicatie aan UiB hier. Ik heb alle papieren klaar, basisschool, middelbare school en propedeuse certificaat allemaal officieel naar noors laten vertalen, maar ze vragen nog steeds om bewijs dat ik 7+ jaar engels gehad heb. Terwijl toch duidelijk op deze documenten engels vermeld staat. Iemand dit zelfde probleem gehad? Zo ja hoor ik graag tips hoe je did opgelost heb!
Ik doe ook geen bunad aan oid. Kleed me netjes, maar ik overdrijf daarin ook niet. Het is niet mijn feestje, en uit respect wil ik mijn spijkerbroek wel thuis laten, maar ik ga me ook niet overdreven opdirken of me in een bunad steken. 17 mei is de enige dag dat ik me enorm buitenlands en echt níet thuis voel in Oslo.quote:Op maandag 10 mei 2010 19:39 schreef Fogel het volgende:
Als buitenlander kan je je beter gewoon net kleden ipv in een bunad rond te lopen.
Over het algemeen zie je meer vrouwen lopen in een bunad dan mannen. Totaal gezien zal nog niet de helft van de aanwezigen in een bunad rondlopen, maar wel is iedereen op zijn "paasbest" gekleed.quote:Op dinsdag 11 mei 2010 00:38 schreef mahlah het volgende:
Bedankt tappetoe. Ik denk dat ik Fogel's advies maar gewoon opneem. Ik heb geen idee hoeveel mensen daar werkelijk rondlopen in zo'n pak. Het leek me een goed idee als ik die dag met veel mensen zou omgaan om er een beetje hetzelfde uit te zien. Maar misschien maar gewoon mijn (zwarte) pak aandoen ... zwarte pantalon, overhemd, stropdas en jasje
Trouwens Heimen verhuurt niet meer.
Nee, dat is helemaal duidelijkquote:Op vrijdag 11 juni 2010 17:38 schreef Fogel het volgende:
De gouden tip is: als je een extreem goedkope vakantie wil, kan je beter niet naar Oslo gaan
Ende reden om dat niet te doen? Je wil in de stad wonen of is 15km in de winter al een problematische afstand?quote:Op donderdag 1 juli 2010 14:11 schreef Fogel het volgende:
Zou ik daarintegen een kilometer of 15 naar het zuiden gaan, had ik een groter vrijstaand huis kunnen kopen voor minder dan dat bedrag.
Ik wil in het fatsoenlijke deel van de stad wonen. Bijkomend voordeel is dat de winter per jaar minimaal een maand korter is (ik woon op ipv achter een heuvel)quote:Op donderdag 1 juli 2010 14:57 schreef Captain_Fabulous het volgende:
[..]
Ende reden om dat niet te doen? Je wil in de stad wonen of is 15km in de winter al een problematische afstand?
Dilema.... Kiezen tussen Noorwegen en IJsland....quote:Op donderdag 23 september 2010 22:55 schreef Fogel het volgende:
Noorwegen heeft steunbetuigingen nodig in dit topic
Stuur een mod weg (dobbelsteen beslist)
Tip: eerst openingspost lezen aldaar!
quote:Op zondag 26 september 2010 19:48 schreef KarinJ. het volgende:
Bij mij mogen Nederlanders alleen komen logeren als ze KAAS meenemen :-), als je dat vacuüm laat inpakken dan blijft t lang goed want i.d.d. de kaas is maar matig hier.
http://germiyankaas.web-log.nl/quote:Op zondag 26 september 2010 16:35 schreef Pyttpytt het volgende:
Fogel, en andere Neder-Noren...
Weten jullie of er ergens in Noorwegen fatsoenlijke Nederlandse (oude) kaas te koop is? Of eventueel andere Nederlandse lekkernijen? Voor veel NL'se dingen zijn prima Noorse alternatieven, maar die kaas hier... blegh. Zo smakeloos...
quote:Op zondag 26 september 2010 22:35 schreef WammesWaggel het volgende:
[..]
http://germiyankaas.web-log.nl/
Deze site is dan een inkoppertje, je kent ze misschien wel uit Ik Vertrek.
De prijzen beginnen te wennen, ondertussen geleerd wat vrij betaalbaar is en het is steeds makkelijker de 'koopjes' te vindenquote:Op donderdag 23 september 2010 22:55 schreef Fogel het volgende:
AMDB: inmiddels al aan het leven (en de prijzen) in Molde gewend?
Volgens mij was het 40% gift en 60% lening, wat ik hier van de studenten te horen krijg.quote:Op donderdag 14 oktober 2010 19:23 schreef Fogel het volgende:
Certificaten en diplomas zijn nooit een nadeel
Er is variatie in de hogescholen en universiteiten, net als in Nederland. Een IT bachelor van een hogeschool is meer op hands-on programmeren gericht en een bachelor van de uni meer op theorie, het is maar wat je wil. Die 80kNOK per jaar is vrij krap, maar te doen, maar hou er rekening mee dat een deel van die 80k een lening is, als ik het goed herinner is het ongeveer de helft wat je krijgt en de andere helft lening (maar met erg gunstige voorwaarden). Maargoed, dan ben je wel weer 3 jaar en -240.000 kroon verder. Is ook een keuze.
Wat voor opleiding heb je nu?
1 2 3 4 5 6 7 | eksamensdata Etter kontroll av inntekt og formue Stipend kr 0 kr 35 600 kr 35 600 Reisestipend kr 0 kr 0 kr 0 Lån kr 89 000 kr 53 400 kr 53 400 Sum kr 89 000 kr 89 000 kr 89 000 |
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |