quote:
Hoeveel hop op hoeveel liter?quote:Op zondag 27 mei 2018 15:26 schreef marc0871 het volgende:
Als hop heb ik Styrian Goldings gebruik (alleen bitterhop. De kruidnagel en de banaan moeten de smaakmakers zijn).
Er zit niet zo veel alfazuur in (3,5%), dus het was nog aardig wat; 40 gram voor 20 liter.quote:
Veel meer dan wat Kaam heb ik er nog niet in gehad.quote:Op woensdag 30 mei 2018 09:37 schreef Saind het volgende:
Hier staat veel 's zomers spul te gisten, eigenlijk achterlijke timing maarja door het weer krijg ik zin saisons te brouwen.
Er staat een weizen met hibiscus na te gisten op fles. Een saison met spelt en ongemoute tarwe met 3711, Brett B en Brett C. net in het vat. Een cider met Brett C ook net in het vat. Hopelijk is de nazomer goed
Heeft iemand van jullie trouwens wel eens "ziek" bier gehad? Heb nog een saison staan met WLP670, zit ook Brett in, en die is ziek geworden. Van dat hele snotterige/slijmerige bier, trekt echt draden als je het inschenkt. Ik weet dat dat gewoon geduld is tot het weggegist is maar godsamme het is al 2 maanden snot
Hoelang duurde het dat je Stout beter was? Hoorde dat best lang kan duren, half jaar ofzo?quote:Op donderdag 5 juli 2018 21:37 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Veel meer dan wat Kaam heb ik er nog niet in gehad.
Maar ik gooi er dan ook geen wilde gist in . Ik ben niet zo van die funky smaken in bier.
Even een update van mijn laatste brouwsels;
De Stout is eigenlijk nog te jong om er wat van te zeggen.
Smaken van koffie, chocolade, hintje zwarte bes en er begint wat droppigs aan te komen.
Hij is nog wat zoetig van de bottelsuiker en er zit nog een wat ruige moutbitterheid aan.
Die laten we nog een paar weken staan. Komt wel goed.
De Weizen was uit het gistvat wat wrangig zuur.
Door de tarwemout had ik wel wat zurigheid verwacht, dus dat verbaasde me niet.
De kruidnageltoets is er niet in gekomen. Hintje banaan wel.
Nu, na ruim een week op de fles, is het wrangige er wel vanaf en word hij friszuur.
Ik vind hem nu al lekker Lekker fris.
Zaterdag staat er een Irish Red Ale op het programma.
Mja, zoveel geduld heb ik (nog) niet. Hij is alweer opquote:Op vrijdag 31 augustus 2018 00:44 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Hoelang duurde het dat je Stout beter was? Hoorde dat best lang kan duren, half jaar ofzo!
Dat is dan weer het nadeel van het homebrewen Helaas gebruiken we geen filters zoals in de brouwerijen! Het is voor ons niet echt mogelijk om lang te bewaren (smaak althans)!quote:Op vrijdag 31 augustus 2018 00:57 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Mja, zoveel geduld heb ik (nog) niet. Hij is alweer op
Maar na ruim 8 weken op de fles, werd hij nog steeds beter.
Na een week of 6 was de meeste harde moutbitterheid er wel vanaf.
Voor een stout/porter leg ik meestal wel een aantal flessen op zij waar ik niet aan mag komen. Meeste bier zal zich niet echt verder ontwikkelen na 8 weken, maar ik had een porter die na 6 maanden een stuk beter was.quote:Op vrijdag 31 augustus 2018 00:57 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Mja, zoveel geduld heb ik (nog) niet. Hij is alweer op
Maar na ruim 8 weken op de fles, werd hij nog steeds beter.
Na een week of 6 was de meeste harde moutbitterheid er wel vanaf.
Mja, dat ben ik ook elke keer weer van plan.quote:Op dinsdag 11 september 2018 22:35 schreef devzero het volgende:
[..]
Voor een stout/porter leg ik meestal wel een aantal flessen op zij waar ik niet aan mag komen. Meeste bier zal zich niet echt verder ontwikkelen na 8 weken, maar ik had een porter die na 6 maanden een stuk beter was.
Niet dat ik meer geduld heb, want had graag nog eens geproefd na een jaar
Een heel bekend probleem ja. En ik heb maar beperkte ruimte om flessen te laten rusten, dus het is niet dat ik te veel kan maken.quote:Op dinsdag 11 september 2018 23:22 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Mja, dat ben ik ook elke keer weer van plan.
Maar dan ben ik weer niet op tijd geweest met mijn volgende batch en heb ik toch zin in bier.
En dan sneuvelen ze weer.
Het is dat ik die laatste Stout een dag na een Weizen heb gebrouwen, anders had die die 8 weken al niet gehaald.quote:Op dinsdag 11 september 2018 23:24 schreef devzero het volgende:
[..]
Een heel bekend probleem ja. En ik heb maar beperkte ruimte om flessen te laten rusten, dus het is niet dat ik te veel kan maken.
Af en toe een IPA of weizen er tussen door? Redelijk makkelijk te brouwen en je hebt wat op voorraad. 20 liter is redelijk standaard, maar misschien iets meer brouwen?quote:Op dinsdag 11 september 2018 23:42 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Het is dat ik die laatste Stout een dag na een Weizen heb gebrouwen, anders had die die 8 weken al niet gehaald.
Ik brouw 20 liter per keer. Doe ik ruim 4, hooguit 5 weken mee.
Voor het mooie zou ik eigenlijk elke 3 weken moeten brouwen. Dan is het weer goed tegen de tijd dat de vorige op begint te raken.
Meestal duurt het langer, dus ik moet tussendoor wel eens wat kopen.
Ik ga pas kopen als ik niks meer heb.
Deze en aankomende week heb ik vakantie, dus ik ga proberen een beetje vooruit te brouwen, voor als de Pale Ale die ik net gebotteld heb weer op is.
Oops hier nooit meer op gereageerdquote:Op vrijdag 6 juli 2018 00:21 schreef marc0871 het volgende:
Netjes.
Wat waren de punten en de op- en aanmerkingen op het juryrapport?
Wij ook niet hoor en toch gaat het te snel opquote:Op woensdag 12 september 2018 11:01 schreef motorbloempje het volgende:
Zoveel zullen we in de toekomst ook niet gaan brouwen, want het moet ook wel op komen enzo, en als eckte FOK!kers hebben we natuurlijk niet zoveel vrienden
Vooralsnog op fles.quote:Op woensdag 12 september 2018 01:46 schreef devzero het volgende:
[..]
Af en toe een IPA of weizen er tussen door? Redelijk makkelijk te brouwen en je hebt wat op voorraad. 20 liter is redelijk standaard, maar misschien iets meer brouwen?
Doe je op fles of keg?
Schuimstabiliteit is met veel gebrande mouten toch al een dingetje.quote:Op woensdag 12 september 2018 10:25 schreef Sarabi het volgende:
[..]
Oops hier nooit meer op gereageerd
De minpunten waren weinig co2 en schuim(stabiliteit).
Mocht meer body hebben/complex zijn.
Pluspunten
De (gebrande) smaak.
Goed in balans.
Aangezien het brouwen echt fout ging (het paste op een gegeven moment niet meer in de ketel)
Waren we erg blij nog met het commentaar en de punten.
Volgende keer doen we zeker weer mee. Nog een keer met de Stout, maar dan beter
En met nog wel wat andere biertjes denk ik.
Je moet er toch wel een volle middag voor uit trekken, van vlam onder de pan, tot in het gistvat en alles weer schoon.quote:Op woensdag 12 september 2018 13:05 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Dit staat toch wel al een tijdje op m'n bucketlist. Hoeveel tijd gaat er gemiddeld inzitten?
Dat valt op zich best wel mee. Ik ben nu de wiki voor blikbrouwen aan het lezen.quote:Op woensdag 12 september 2018 13:11 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Je moet er toch wel een volle middag voor uit trekken, van vlam onder de pan, tot in het gistvat en alles weer schoon.
Maar de meeste tijd gaat zitten in wachten tot de volgende stap.
En uiteraard het grote wachten totdat de vergisting klaar is en nog minstens zo lang voor je het kan drinken.
Reken op een week of 4/5 van brouwdag tot drinken.
Kijk eens op hobbybrouwen en hun forum.
quote:Op woensdag 12 september 2018 13:25 schreef Sarabi het volgende:
Het body probleem kwam vooral omdat het hele maischen fout ging We wilden toch te veel in een te kleine ketel idd.
In 3 jaar tijd hebben we nog geen batch gehad waarbij zo veel fout ging als bij deze.
Maarja kennelijk was ie nog steeds behoorlijk oke.
Mja, blikbrouwen is leuk om mee te beginnen.quote:Op woensdag 12 september 2018 13:26 schreef nogeenoudebekende het volgende:
[..]
Dat valt op zich best wel mee. Ik ben nu de wiki voor blikbrouwen aan het lezen.
Kan ik trouwens als ik het goed schoonmaak e.d. Spullen zoals gistvaten en waterslot gebruiken waar eerder wijn in is gemaakt of is het beter om het nieuw te halen ivm contaminatie?
Cool!quote:Op maandag 8 oktober 2018 15:40 schreef ikheetmartijn het volgende:
Zaterdag een IPA gebrouwen met Cascade uit eigen tuin. Heel erg benieuwd hoe dat gaat uitpakken.
Gelezen dat die Amerikaanse hoppen lang niet zo citrusachtig zijn op eigen bodem. Eerst zien dan geloven. Het waterslot ruikt goed iig
[ link | afbeelding ]
Gewoon alleen gebruiken om te whirlpoolen, maakt het allemaal niet zo uit.quote:Op woensdag 10 oktober 2018 10:05 schreef ikheetmartijn het volgende:
Ja best wel he?
Ik vond nog wilde hop (800gr gedroogd) . Vrij aromatisch, maar alfazuren? Zeg het maar.
Mooi voor een "bij-elkaar-raapsel" biertje, maar niet echt reproduceerbaar.
Haver erin werkte voor mijquote:Op woensdag 10 oktober 2018 10:53 schreef ikheetmartijn het volgende:
Eigenlijk rijp voor een mooi lambiek projectje dus. Eikenhouten vaatje aanschaffen...
Maar dat van die saison is wel een erg goed idee! Vorig jaar 1 saison gebrouwen. Had ook een kleine dryhop. Hoofdvergisting met een saison gist, nagisting (en hergisting op fles) met een brett. Die beviel heel erg goed.
Body zou ik wel een tikkeltje dikker willen, maar is erg lastig natuurlijk omdat die brett alles opvreet. Nog niet in verdiept in hoe ik dit eventueel zou kunnen oplossen.
Hier ook IPA! Collega's en vrienden waren zeer enthousiast! 3 batches van 20 liter waren dan ook zeer snel op!quote:Op woensdag 10 oktober 2018 15:47 schreef ikheetmartijn het volgende:
Om nog een beetje leven in de brouwerij te houden hier;
Wat is jullie tot nu toe best gebrouwen bier en waarom?
Bij mij is dat op dit moment een IPA waar ik erg tevreden over ben. Op dit moment staat v2 te pruttelen. V1 was zacht, lekker fris, subtiel bitter, geen esters, lekker veel smaak met z'n 6,5% maar niet alcoholisch en verschrikkelijk (positief) hoppig. Gevaarlijk lekker.
Het was het eerste bier op fust en samen met een paar vrienden is hij er heel erg rap door gegaan.
Dat is gaafquote:Op dinsdag 6 november 2018 10:47 schreef Fogel het volgende:
Qua kerstbier: ben lid van een facebookgroep voor een bierkerstkalender. 24 brouwers leveren ieder een krat met bier in, en je krijgt dan totaal 24 verschillende (incl je eigen) brouwsels terug. Perfecte kerstkalender! Ben erg benieuwd wat de bijdrages van de anderen zijn.
succes!quote:Op vrijdag 9 november 2018 10:08 schreef motorbloempje het volgende:
Gisteren de mooie mosaics bij de NEIPA geflikkerd voor een paar dagen dry hoppen, zondag bottelen. Wat ruikt hij al lekker, beter valt het niet tegen
Al geproefd?quote:Op vrijdag 9 november 2018 10:08 schreef motorbloempje het volgende:
Gisteren de mooie mosaics bij de NEIPA geflikkerd voor een paar dagen dry hoppen, zondag bottelen. Wat ruikt hij al lekker, beter valt het niet tegen
Ja, hij is veel te bitter om een NEIPA te kunnen zijn helaas. 4.1%ABV gemeten. Hij is wel lekker overigens, gebotteld nu, en over een weekje of 2 maar eens echt proberen.quote:
awwwquote:Op woensdag 21 november 2018 17:04 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Hij heet dan ook NEIFA. New England Indian Fail Ale.
Jammer dat hij je iets tegenstaat. Hoe ga je het anders doen de volgende keer? Wil je het recept delen?quote:Op woensdag 21 november 2018 17:04 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Ja, hij is veel te bitter om een NEIPA te kunnen zijn helaas. 4.1%ABV gemeten. Hij is wel lekker overigens, gebotteld nu, en over een weekje of 2 maar eens echt proberen.
Hij heet dan ook NEIFA. New England Indian Fail Ale.
Dat is allebei niet echt een dingquote:Op woensdag 21 november 2018 23:37 schreef motorbloempje het volgende:
Zie hierboven, pilsner malt wrsch te oud en te enthousiast de hopszakken uitgeknepen na de boil.
Eens kijken laterquote:Op donderdag 22 november 2018 10:07 schreef ikheetmartijn het volgende:
Dit is wel een leuke pagina met smaakafwijkingen:
https://www.brouw-bier.nl/praktijk/afwijkingen.aspx
Hoe was je dryhop schemaquote:Op donderdag 22 november 2018 10:27 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Eens kijken later
Er is aardig wat te verbeteren aan 't recept, volgens onze calculaties en Beersmith zou hij ontzettend niet bitter moeten zijn en zat hij ver links in het groen, wat betekent dat hij net de juiste, grenzend aan te weinig bitter, had moeten hebben. En alcoholomzet is ook 2% af. Onze vorige 3 brews waren allemaal exact wat we wilden hebben, dus zeer vervelend dit. Kan nu geen recepten delen want ben op werk, maar zal later wel even op je PM antwoorden.
Hij was voordat we begonnen met de dryhop ook al bitterder dan gehoopt. Hebben 4 dagen gedryhopt met de mosaic nadat hij goed tot rust was gekomen. Ben niet erg blij met de 'theeballen' die we hebben voor het dryhoppen, want die laten ook nog eens best veel door dus daar ga ik ook even kritisch naar kijken.quote:Op donderdag 22 november 2018 10:57 schreef Saind het volgende:
[..]
Hoe was je dryhop schema
Dat is bij NEIPA belangrijker dan je zou denken. Oxidatie en onhandig dryhoppen zijn eigenlijk de dingen die het meest mis gaan
Best dryhoppen tijdens primary en secondary. Niet te lang, en goed purgen met CO2 voor iedere keer dat je de boel opent. Ik ben gaan keggen juist vanwege dit soort bieren. Bottelen eventueel met beergun vanuit fust na force carbonatenquote:Op donderdag 22 november 2018 10:58 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Hij was voordat we begonnen met de dryhop ook al bitterder dan gehoopt. Hebben 4 dagen gedryhopt met de mosaic nadat hij goed tot rust was gekomen. Ben niet erg blij met de 'theeballen' die we hebben voor het dryhoppen, want die laten ook nog eens best veel door dus daar ga ik ook even kritisch naar kijken.
Filteren jullie je bier nog tijdens het bottelen trouwens ergens doorheen de fles in ofzo voor als er wat meer spul in zit dan gehoopt?
Dan zou ik niet teveel verwachten van je homebrew NEIPA. Je moet zuurstof echt heel laag houden, dat lukt gewoon niet zonder op z'n minst spul om te keggenquote:Op donderdag 22 november 2018 11:04 schreef motorbloempje het volgende:
Ja, dat doen/hebben we dus allemaal niet aan equipment, het is allemaal erg simpel zonder al te veel poespas.
Interessantquote:Op donderdag 22 november 2018 10:07 schreef ikheetmartijn het volgende:
Dit is wel een leuke pagina met smaakafwijkingen:
https://www.brouw-bier.nl/praktijk/afwijkingen.aspx
Wij gebruiken simpele hopzakjes, zijn ook niet duur en als je echt wil kan je ze hergebruiken.quote:Op donderdag 22 november 2018 10:58 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Hij was voordat we begonnen met de dryhop ook al bitterder dan gehoopt. Hebben 4 dagen gedryhopt met de mosaic nadat hij goed tot rust was gekomen. Ben niet erg blij met de 'theeballen' die we hebben voor het dryhoppen, want die laten ook nog eens best veel door dus daar ga ik ook even kritisch naar kijken.
Filteren jullie je bier nog tijdens het bottelen trouwens ergens doorheen de fles in ofzo voor als er wat meer spul in zit dan gehoopt?
Hebben voor tijdens de boil idd hopzakken, maar voor dry-hoppen dachten we dat zo'n theebal wel wat handiger zou zijn, maar daar ben ik niet van overtuigd geraakt na 2 gebruiken (De California Common (UnCommon, heet 'ie) is ook gedryhopped nu, gaan we zondag bottelen)... dus misschien gewoon ook daar maar onze zakjes gebruiken!quote:Op donderdag 22 november 2018 11:23 schreef Sarabi het volgende:
[..]
Wij gebruiken simpele hopzakjes, zijn ook niet duur en als je echt wil kan je ze hergebruiken.
Verder filteren we het niet meer tijdens het bottelen.
Nee, ik wil geen oxidatie riskeren.quote:Op donderdag 22 november 2018 10:58 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Filteren jullie je bier nog tijdens het bottelen trouwens ergens doorheen de fles in ofzo voor als er wat meer spul in zit dan gehoopt?
Dan gok ik dat je "whirlpool" of "vlamuit" hopgift had.quote:Op donderdag 22 november 2018 10:58 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Hij was voordat we begonnen met de dryhop ook al bitterder dan gehoopt.
Ik wil binnenkort m'n Fermentasaurus eens gebruiken met drukset. Kan ik mooi natuurlijk carboniseren en daarna zuurstofloos keggen. Ideaal voor dit soort bieren iddquote:Op donderdag 22 november 2018 11:00 schreef Saind het volgende:
[..]
Ik ben gaan keggen juist vanwege dit soort bieren. Bottelen eventueel met beergun vanuit fust na force carbonaten
https://www.aliexpress.co(...)9f-9733-f910a498eee7quote:Op donderdag 22 november 2018 11:24 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Hebben voor tijdens de boil idd hopzakken, maar voor dry-hoppen dachten we dat zo'n theebal wel wat handiger zou zijn, maar daar ben ik niet van overtuigd geraakt na 2 gebruiken (De California Common (UnCommon, heet 'ie) is ook gedryhopped nu, gaan we zondag bottelen)... dus misschien gewoon ook daar maar onze zakjes gebruiken!
Zo'n fermentasaurus past niet echt in m'n appartementje maar zou er graag een hebben, ideale dingen voor dit zulk werkquote:Op donderdag 22 november 2018 11:48 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Ik wil binnenkort m'n Fermentasaurus eens gebruiken met drukset. Kan ik mooi natuurlijk carboniseren en daarna zuurstofloos keggen. Ideaal voor dit soort bieren idd
Ah, nice! Thanks!quote:Op donderdag 22 november 2018 13:12 schreef Saind het volgende:
[..]
https://www.aliexpress.co(...)9f-9733-f910a498eee7
Ik gebruik gewoon hopzakjes voor dryhoppen, maar gooi er een hoop knikkers (wel eerst even koken ) bij zodat het zakje niet blijft drijvenquote:Op donderdag 22 november 2018 11:24 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Hebben voor tijdens de boil idd hopzakken, maar voor dry-hoppen dachten we dat zo'n theebal wel wat handiger zou zijn, maar daar ben ik niet van overtuigd geraakt na 2 gebruiken (De California Common (UnCommon, heet 'ie) is ook gedryhopped nu, gaan we zondag bottelen)... dus misschien gewoon ook daar maar onze zakjes gebruiken!
Ik ook Altijd handje knikkers onderin de bak star san liggenquote:Op donderdag 22 november 2018 13:16 schreef noodgang het volgende:
[..]
Ik gebruik gewoon hopzakjes, maar gooi er een hoop knikkers (wel eerst even koken ) bij zodat het zakje niet blijft drijven
Misschien hebben ze wel van die glazen 'stenen' bij een aquariumwinkel ofzo? Die lijken me ook prima te gebruikenquote:Op donderdag 22 november 2018 13:19 schreef motorbloempje het volgende:
Toch jammer dat ik al die knikkers van vroeger heb weggeflikkerd. En heb ze hier (engeland) nooit gezien maar dat komt misschien ook omdat ik niet in kinderspeelgoedwinkels kom
Zal ze vast wel online kunnen krijgen.
Ja, zat ik ook al aan te denken, van die 'sierdingen'quote:Op donderdag 22 november 2018 13:22 schreef noodgang het volgende:
[..]
Misschien hebben ze wel van die glazen 'stenen' bij een aquariumwinkel ofzo? Die lijken me ook prima te gebruiken
We hebben de optie om, later als we groot zijn, de utility room en de study een te maken, of van de study een steriele betegelde ruimte te maken met deur ofzo:quote:Op vrijdag 23 november 2018 10:53 schreef ikheetmartijn het volgende:
Tis hier ook een hele voorbereiding. Voorheen in de keuken, met de EasyBrew nu in de garage (past niet onder afzuigkap). Bus uit de garage, spullen van zolder naar de garage. Goed voor de conditie dat bierbrouwen...
Hier ook het plan om de bijkeuken/berging op te knappen, betegelen, isoleren, elektra omgooien en een vaste brouwopstelling te maken. Hopelijk in de zomer ergens.
Kan je geen korrelgist gebruiken?quote:Op vrijdag 23 november 2018 20:51 schreef ikheetmartijn het volgende:
Zo eens even een starter maken voor zondag.
White Labs WLP510 Bastogne Belgian Ale opschalen naar 1,5 liter voor 30 liter Chouffe.
Dit wordt de 2e keer dat ik een starter ga maken (luie korrelgistgebruiker, en al wel op 23 brouwsels zitten).
Nog tips?
quote:Mijn Irish Red.
Ik had hem uit de gistkist gehaald en op de tafel gezet, waar ik hem de volgende dag zou bottelen.
Dat werd een dag later, door omstandigheden.
Tot mijn grote schrik lag het waterslot op het deksel.
En, je raadt het al, lichte oxidatiesmaak.
Alsnog gebotteld en weggezet.
Na een week heb ik eens een flesje opengemaakt, om te kijken of er al wat koolzuur op zat.
Viel tegen. Net als de smaak.
Het leek alsof de oxidatiesmaak erger was geworden.
Ik had er al 2 maanden niet meer naar omgekeken, maar ik wilde toch nog eens proeven, voordat ik zou besluiten om de flesjes leeg te gieten voor een volgende batch.
Wonder boven wonder was de oxidatiesmaak weggezakt en wordt hij bijna volledig overstemt door de fruitigheid. Bijna.
Zonder dat zweempje oxidatie, zou het een erg smakelijk biertje zijn.
Het is merkbaar, maar het is niet meer zo storend dat ik het weg ga gooien.
Sterker; ik heb er de afgelopen 2 weken al een krat van op.
Mooie, rode kleur. Zou nog een tintje donkerder mogen.
Fruitig; licht Cassis, met een lichte citrus ondertoon. Klein zweempje gebrandheid van het handje Gebrande Gerst. Iets carameligs van de Munich Dark. Jammer van de oxidatie.
Fijne carbonatie. Niet te veel, net niet te weinig.
Schuimkraag blijft niet erg lang staan, maar daar geef ik de oxidatie maar de schuld van. Wel constant een filmpje.
Ga ik nog een keer proberen.
Leuk stuk! Was het ook niet zurig geworden?quote:Op maandag 10 december 2018 19:08 schreef marc0871 het volgende:
Stukje over mijn Irish Red op hobbybrouwen
[..]
Nee, Eerder wat caramel zoetigs.quote:Op maandag 10 december 2018 22:04 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Leuk stuk! Was het ook niet zurig geworden?
Ik had honing erbij gedaan om te proberen! Uiteraard zal de smaak van honing steeds minder worden met de dagen, maar smaakt heerlijk! Vrienden vonden het geslaagd!
quote:Irish Red Ale
Algemene kenmerken
Een
Irish Red Ale is een zoetig/geroosterd amber tot koperkleurig Iers biertype van hoge (soms lage) gisting met 4,0 tot
5,2 Vol% alcohol
.
Uiterlijke kenmerken
Amber tot (rood)koperkleurig
. Helder
. Romige, glasplakkende
schuimkraag.
Het koolzuurgehalte is gemiddeld.
Geurassociaties
Laag tot gemiddeld mout aroma, vaak karamel, soms ook geroosterd of toffee-achtig. Soms licht fruitig, licht hoppig. Kan
een weinig diacetyl bevatten, verder vrij schoon (vooral de ondergistende versie).
Smaak
Karamelmoutige zoetigheid, soms ook licht geroosterd of toffee-achtig. Lage hopbitterheid, normaal geen hopsmaak
(licht Engels indien wel aanwezig). Licht fruitig. Medium moutbitterheid door geroosterde mout, wat de totale bitterheidsindruk kan verhogen.
Basissmaak
De basissmaak is bitter, zoetig, soms iets zoutig
.
Body
De body is dun tot medium.
Mondgevoel
Aangenaam ‘glad’ mondgevoel; plakkerig, soms metaalachtig. Medium vergistingsgraad. De koolzuurprikkeling is gemiddeld. Licht alcohol warmend bij de sterkere versies.
Nasmaak
Droog tot zoetig. Schoon (vooral in geval van ondergisting). Fruitig, bitterig, soms zeer (mout)bitter.
Opmerkingen
Irish Red Ale kan diacetyl bevatten. Wordt soms ook ondergistend gebrouwen.
Technische kenmerken
Begin SG
1036 – 1048
SVG 75 – 85%
Alcoholpercentage
4,0 – 5,2 Vol%
Kleur 25 – 40 EBC
Bitterheid
20 – 30 EBU
Koolzuurgehalte
4,4 – 5,2 gr/ltr
Voorbeelden
Murphy’s, Guinness, Kilkenny, Beamish Red
Ik denk ook om even wat langer te laten staan, de schuimkraag is nog niet goed genoeg en mag wat minder zoet!quote:Op maandag 10 december 2018 22:24 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Nee, Eerder wat caramel zoetigs.
Verder is er in de vergisting ook niets fout gegaan.
Alleen dat het vat een tijdje open heeft gestaan.
Toch iig een deel van de laatste 2 dagen.
Verder kan ik mij helemaal vinden in de beschrijving in de BKG (Bier Keurmeesters Gilde) gids
[..]
Ik doe geen cold crash.quote:Op maandag 10 december 2018 22:53 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Ik denk ook om even wat langer te laten staan, de schuimkraag is nog niet goed genoeg en mag wat minder zoet!
De laatste paar brouwsels met cold crash gedaan, goed merkbaar verschil maar het duurt dan wel wat langer tot bier goed is (zeker met donkere bieren) in de fles.
Tja, bier brouw je dan ook met water, mout, hop, gist en veel geduld.quote:Op maandag 10 december 2018 23:37 schreef Watashiwa het volgende:
Moet ook eerlijk toegeven dat cold crash best handig is als je het bottelen wil uitstellen
Maar dan moet je na het bottelen meer geduld hebben
Dat laatste mag best met uitroeptekenquote:Op maandag 10 december 2018 23:45 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Tja, bier brouw je dan ook met water, mout, hop, gist en veel geduld.
Niet als je de echte Chouffe gist wil.quote:Op maandag 10 december 2018 17:56 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Kan je geen korrelgist gebruiken?
Klinkt goed Marc. Nog aardig beschaafd met de Cascade gestrooid.quote:Op zondag 9 december 2018 22:53 schreef marc0871 het volgende:
Aangezien het weer het niet toeliet om mijn gebruikelijke 20 liter buiten te brouwen, heb ik 10 liter SMaSH Pale Ale Cascade binnen op het fornuis gebrouwen.
Veel meer trekt het fornuis niet.
Begonnen met 9 liter water van 68 graden.
Na toevoegen van 2,250 kg Pale mout, was de temperatuur gezakt naar 66 graden.
Onder regelmatig roeren, heb ik dat ruim een uur aangehouden. (Tussentijds de temperatuur nog een keer op peil gebracht).
Daarna gaan filteren en gespoeld met nog 5 liter water van 80 graden.
Daarna gaan koken. Iets meer dan een uur.
De eerste 12,5 gram cascade heb ik bij begin koken toegevoegd.
De tweede gift was wederom 12,5 gram, op 10 minuten voor het eind.
Toen ook de spiraalkoeler in het wort gezet, om te steriliseren.
Na het koken de ingaande slang aan de keukenkraan gezet en de temperatuur teruggebracht naar zo'n 25 graden.
Daarna het wort in het gistvat laten lopen en US-05 er overheen gestrooid.
Daarna het vat in de gistkist (oude vrieskist met Inkbird en verwarmingsbuis) gezet, om terug te koelen naar 20 graden.
Daar zal het de eerste 2 weken staan, voordat ik de eerste meting ga uitvoeren.
Start SG was 1.050. Naar verwachting.
Het wachten is weer begonnen.
Nope. Die stijl ligt me niet. Heb ik niets mee.quote:Op maandag 10 december 2018 23:57 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Dat laatste mag best met uitroepteken
Ga je meedoen aan de Brand wedstrijd (winterbier)? Wel erg kort allemaal, winterbier kan zeker gisten voor 5 maanden en kwamen hier in november mee
Mja, ik ben niet zo van de hopbommen.quote:Op dinsdag 11 december 2018 14:29 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Klinkt goed Marc. Nog aardig beschaafd met de Cascade gestrooid.
Wil hier ook nog wat meer van dat soort kleinere experimentjes opzetten.Verschillende smash bieren (hop en mout) zodat ik ze naast elkaar kan proeven en beter kan leren onderscheiden.
Het probleem is hier alleen dat mijn brouwdagen schaars zijn en het dan gelijk "groots en exotisch" moet
WLP001quote:Op woensdag 12 december 2018 08:40 schreef ikheetmartijn het volgende:
Wat voor gist ga je gebruiken Fogel?
Alcohol Tolerance:quote:
Ja, maar ik heb dit gist nog nooit gebruikt. Misschien moet ik er ook nog ec1118 bijgooien voor de ‘laatste meters’.quote:Op woensdag 12 december 2018 09:06 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Alcohol Tolerance:
High (10 - 15%)
Pittig! Die berekende 15% is inclusief hergisting op de fles?
Poehee.quote:Op dinsdag 11 december 2018 22:42 schreef Fogel het volgende:
Ben nu de giststarter aan het maken voor mijn Brewdog AB:04 clone.
Een dikke RIS van 15%.
In het weekend ga ik die brouwen, 16kg mout voor een batch van 25l
Mja, Champagnegist was ook het eerste waar ik aan dacht.quote:
Netjes.quote:Op zondag 16 december 2018 18:32 schreef Fogel het volgende:
OG is een mooie 1.110 geworden, doel was 1.113, maar ach.
Ook lekkerquote:Op maandag 17 december 2018 10:47 schreef ikheetmartijn het volgende:
Netjes. Succes met de gisting en hergisting.
Hier zondag het laatste bier van het jaar gebrouwen. Een tripel (m'n 2e in 26 brouwsels).
1.078. Wordt zo'n 8,5% -> 8,9% op fles.
quote:Op dinsdag 11 december 2018 22:42 schreef Fogel het volgende:
Ben nu de giststarter aan het maken voor mijn Brewdog AB:04 clone.
Een dikke RIS van 15%.
In het weekend ga ik die brouwen, 16kg mout voor een batch van 25l
Wil graag ook meedoen voor de ONK wedstrijd (eerste keer) met mijn befaamde IPA en Porter bier! Maar ik kan online niet vinden wanneer dat begint. Iemand idee?quote:Op dinsdag 11 december 2018 21:32 schreef Sarabi het volgende:
Wij gaan wel mee doen met de wedstrijd van Brand. Geen ervaring met Winterbier maar we gaan het zien
En verder moeten we gaan beslissen met welke bieren we bij het ONK mee gaan doen. Sowieso weer de stout.
De site voor het ONK2019 komt pas ergens in januari online.quote:Op vrijdag 28 december 2018 01:27 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Wil graag ook meedoen voor de ONK wedstrijd (eerste keer) met mijn befaamde IPA en Porter bier! Maar ik kan online niet vinden wanneer dat begint. Iemand idee?
Suiker? Voor zo'n vol bier?quote:Op vrijdag 28 december 2018 01:11 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Kan je niet anders gewoon veel suiker toevoegen? haha
Wat is je verwachting qua eind SG?
Ben benieuwd
Als hobbybrouwer geef ik je groot gelijk, maar 'grote' brouwerijen doen niets anders (qua kostenbesparing en meeste mensen proeven het verschil niet eens).quote:Op vrijdag 28 december 2018 20:35 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Suiker? Voor zo'n vol bier?
Suiker geeft 'lege' alcohol, waardoor je de body teniet doet.
Lijkt me niet dat dat de bedoeling is.
Eind SG? Zou me verbazen als die onder de 1.030 gaat eindigen.
[edit]
Ah, laag gemaischt (63).
Komt ie vast wat lager uit.
Het recept zegt 1.018
Heb de 50, bevalt me erg goed!quote:Op donderdag 24 januari 2019 23:32 schreef noodgang het volgende:
Morgen mn Easybrew 30 maar eens uitproberen! Een Saison om het apparaat in te wijden
Topapparaat idd! Ik moet alleen nog wat spelen met het kookverlies enzoquote:Op dinsdag 29 januari 2019 11:17 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Heb de 50, bevalt me erg goed!
Herkenbaar. Heb hem nu redelijk onder controle. Volume en OG komen nu telkens aardig goed uit.quote:Op dinsdag 29 januari 2019 11:21 schreef noodgang het volgende:
[..]
Topapparaat idd! Ik moet alleen nog wat spelen met het kookverlies enzo
Ik hield veel meer over dan volgens mn recept de bedoeling was. Het paste amper in mn gistvat. Wat lager SG dan gepland ook, waarschijnlijk daardoor. Staat nu te gisten, ik ben benieuwd of het een lekker biertje wordt.
Wel echt een genot dat gebruikersgemak van die automatische brouwketel
Je zou ze nog een week op 22/23 graden weg kunnen zetten?quote:Op vrijdag 25 januari 2019 10:33 schreef Fogel het volgende:
De RIS is op 1.024 gestagneerd. Heb het in een vat geheveld en heb er suikerwater bijgedaan, maar verwacht eigenlijk dat het gist te dood is om nog koolzuur te produceren. Indien dat het geval is dwing ik de CO2 er gewoon in (vandaar op vat en niet in een fles).
vers, zonder koolzuur en warm smaakt het al heel erg goed, dus ben erg benieuwd hoe dit verder ontwikkelt.
Heb gister 150kg mout besteld, dus voorlopig hoef ik niet meer naar de brouwwinkel.
Wacht staat me nog iets bij dat de 30 versie de maatvoering pas begint te rekenen VANAF het kraantje.quote:Op dinsdag 29 januari 2019 11:21 schreef noodgang het volgende:
[..]
Topapparaat idd! Ik moet alleen nog wat spelen met het kookverlies enzo
Ik hield veel meer over dan volgens m'n recept de bedoeling was.
Ja dat had ik ook gelezen, daarom vooraf zelf maar afgemeten. Denk dat ik de instellingen in Brouwhulp maar even moet gaan controleren, begon voor 23 liter al met meer dan 23 liter maischwater (en daarna dus nog spoelwater, weet zo even niet meer hoeveel).quote:Op dinsdag 29 januari 2019 11:46 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Wacht staat me nog iets bij dat de 30 versie de maatvoering pas begint te rekenen VANAF het kraantje.
Dus dat zou eventueel een 2,5 litertje verschil kunnen verklaren. Even opmeten of dat bij jou ook het geval is.
Dat heb ik ook eerst gedaan inderdaad. Ik brouwde eerst op m'n gasstel met een "Menno" pan onder de afzuigkap. Nou past een EB50 met uitgeschoven moutkorf niet meer onder m'n afzuigkap. Het droop van m'n muren tijdens de test...dus vanaf nu maar in de garagequote:Op dinsdag 29 januari 2019 11:54 schreef noodgang het volgende:
[..]
Misschien even binnenkort een test doen met enkel water en meten hoeveel liter er in een uur verdampt.
1.110.quote:Op dinsdag 29 januari 2019 11:31 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Je zou ze nog een week op 22/23 graden weg kunnen zetten?
Maar 1024 lijkt me niet heel gek, wat was je OG?
Moet je voor brut IPA niet per definitie champagnegist gebruiken ipv kveik?quote:Op vrijdag 12 april 2019 12:36 schreef T-Force het volgende:
Ik brouw ook sinds kort, wel vrij actief, maar moet nog veel leren.
Een prima gelukte Tripel, tikje mislukte SMASH IPA, uitstekend gelukte Brown Ale, en een Saison in het vat die momenteel ranzig smaakt verder wil ik binnenkort iets gaan proberen met Kveik gist.
Heb wat flesjes Inspector Norse van Van Moll gekocht om daar het gist van op te kweken. Iemand ervaring met het opkweken van Kveik? Ik lees van allerlei dingen over het underpitchen van de Kveik.
Mijn idee was om een Imperial Brut IPA te maken (met amylase enzymen)
Eigenlijk wel, maar gezien de eigenschappen van Kveik denk ik dat dit ook best moet lukken. Kveik vergist namelijk best ver door, zeker als ik ook nog amylase enzymen toe ga voegen. Mocht het niet lukken, is het een niet zo geslaagd experiment, maar ben ik wel wat wijzer gewordenquote:Op vrijdag 12 april 2019 14:09 schreef Saind het volgende:
Moet je voor brut IPA niet per definitie champagnegist gebruiken ipv kveik?
Ja niet dat het een slecht idee is, maar als het commercieel bier was zou ik kwaad worden want een brut IPA is het nietquote:Op vrijdag 12 april 2019 17:19 schreef T-Force het volgende:
[..]
Eigenlijk wel, maar gezien de eigenschappen van Kveik denk ik dat dit ook best moet lukken. Kveik vergist namelijk best ver door, zeker als ik ook nog amylase enzymen toe ga voegen. Mocht het niet lukken, is het een niet zo geslaagd experiment, maar ben ik wel wat wijzer geworden
In alle recepten die ik kan vinden lees ik niets over champagnegisten, er worden diverse soorten gist gebruikt, in combinatie met 'Amyloglucosidase enzymen' om het bier zo droog mogelijk te maken. Volgens mij is dat ook eigenlijk het enige kenmerk van een Brut IPA, dat er zo goed als geen restsuikers meer in zitten.quote:Op vrijdag 12 april 2019 17:28 schreef Saind het volgende:
Ja niet dat het een slecht idee is, maar als het commercieel bier was zou ik kwaad worden want een brut IPA is het niet
Maar kveik gaat niet mega droog ook, zouden die enzymen veel uitmaken daarin?
Vette shit! Is het ook een volledige kveik cultuur of een isolated strain die je commercieel kunt bestellen?quote:Op maandag 22 april 2019 17:29 schreef Saind het volgende:
In het kader van kveik iig, dit weekend 2 bier gebrouwen.
Gisteren een IPA met Motueka, Citra en Cascade en 50 gram bloedsinaasappelschil, SG 1,048
Nu een Imperial IPA aan het brouwen. Bijna klaar met koken op 1,100 SG, Centennial, Amarillo en Magnum op iets van 150 IBU. Allebei vergist met Voss kveik. Ben zeer benieuwd
Het is een volledige cultuur die ik tweedehands heb. Het is de Voss strain, toch wel de bekendste denk ik, opgekweekt uit een fles bier van van Moll die die gist weer hebben gekregen van Haandbryggeriet in Noorwegenquote:Op maandag 22 april 2019 21:45 schreef T-Force het volgende:
[..]
Vette shit! Is het ook een volledige kveik cultuur of een isolated strain die je commercieel kunt bestellen?
Die gist uit de flesjes Inspector Norse van VM/Haandbryggeriet schijnt geen volledige cultuur te zijn, maar de sigmund's voss strain. Onder andere te koop via The Yeast Bay. Ik had namelijk precies hetzelfde idee in m'n hoofd om te gaan doen, maar uiteindelijk toch via facebook originele volledige culturen gekochtquote:Op maandag 22 april 2019 21:55 schreef Saind het volgende:
[..]
Het is een volledige cultuur die ik tweedehands heb. Het is de Voss strain, toch wel de bekendste denk ik, opgekweekt uit een fles bier van van Moll die die gist weer hebben gekregen van Haandbryggeriet in Noorwegen
Ik heb me eerlijk gezegd amper ingelezenquote:Op maandag 22 april 2019 22:12 schreef T-Force het volgende:
[..]
Die gist uit de flesjes Inspector Norse van VM/Haandbryggeriet schijnt geen volledige cultuur te zijn, maar de sigmund's voss strain. Onder andere te koop via The Yeast Bay. Ik had namelijk precies hetzelfde idee in m'n hoofd om te gaan doen, maar uiteindelijk toch via facebook originele volledige culturen gekocht
Voor zover ik begrepen heb, maar ben ook nog nieuw met kveik, bestaan de originele kveiksoorten uit meerdere strains per cultuur. Voss zou uit drie soorten bestaan en de sigmund's voss is één isolated strain van de originele drie. Daar kun je prima mee brouwen, maar zal nog altijd minder potent zijn dan de originele cultuur.quote:Op maandag 22 april 2019 22:15 schreef Saind het volgende:
[..]
Ik heb me eerlijk gezegd amper ingelezen
Wat is 't verschil tussen Voss en een hele cultuur? Ik dacht dat die Voss strain ook gewoon een cultuur was gevangen door die Garshol en toen verder verspreid.
En gekocht via zo'n Noorse kveik groep? Zit ik ook in maar had geen zin in dat gezeik om particulier gist op te laten sturen voor veel geld uit Noorwegen, maar als er echt een groot verschil is moet ik dat toch eens doen dan
Wie verkoopt ze? Mag in DMquote:Op maandag 22 april 2019 22:36 schreef T-Force het volgende:
[..]
Voor zover ik begrepen heb, maar ben ook nog nieuw met kveik, bestaan de originele kveiksoorten uit meerdere strains per cultuur. Voss zou uit drie soorten bestaan en de sigmund's voss is één isolated strain van de originele drie. Daar kun je prima mee brouwen, maar zal nog altijd minder potent zijn dan de originele cultuur.
Mocht je wel originele culturen willen kopen ken ik iemand die er een paar te koop heeft en ze voor 5 euro, inclusief verzendkosten, wil versturen vanuit Nederland.
Deze soorten heeft hij:
#1 Gjernes (Gedroogd)
#5 Hornindal
#6 Lærdal
#9 Ebbegarden
#10 Framgarden (Gedroogd)
#16 Simonaitis
#17 Midtbust (Gedroogd)
#41 Skare
Juggernaut Neipa blend (Mainiacal Yeast) (Gedroogd)
Sigmund Voss (The Yeast Bay)
#1 is dus de originele Voss cultuur
Hier kun je de hele lijst met culturen checken:
http://www.garshol.priv.no/download/farmhouse/kveik.html
Heb het nu gedaan omdat ik haast heb. En wat ik er van hoor is het in ieder geval erg snelquote:Op maandag 22 april 2019 23:41 schreef Fogel het volgende:
Ik snap de hele kveik-hype niet...
Maar mocht iemand op zoek zijn naar wat speciaals... ik woon in Noorwegen en het is geen probleem om aan kveik te komen.
Nouja, het is supersnel, echt een oeroud principe. Vind het best wel charmant eigenlijk.quote:Op maandag 22 april 2019 23:41 schreef Fogel het volgende:
Ik snap de hele kveik-hype niet...
Maar mocht iemand op zoek zijn naar wat speciaals... ik woon in Noorwegen en het is geen probleem om aan kveik te komen.
https://streamable.com/5geypquote:Op dinsdag 23 april 2019 20:46 schreef T-Force het volgende:
[..]
Nouja, het is supersnel, echt een oeroud principe. Vind het best wel charmant eigenlijk.
Maar vooral het snelle aspect is echt waanzinnig vind ik zelf. Na 4 dagen helemaal uitvergist zijn en gelijk kunnen bottelen? Dan na 3 dagen het bier al in bijna volle glorie kunnen proeven? Wát een waanzin!
Zeker! Alleen kregen we nog niet een hele goede efficiency. Sowieso even wennen, van potten en pannen, waarbij we een efficiency van 80+% haalden, naar nu met de Brewzilla, een efficiency van 65%. Misschien toch meer roeren tijdens het maischen. Of het ligt aan de dubbele maisch i.v.m. de hoge SG. Het eerstvolgende bier wordt weer een 'normale' maisch, dus dan zullen we het wetenquote:
80+ met pannen? Vind ik knap man, ik kom zelden boven de 75.quote:Op woensdag 29 mei 2019 13:04 schreef T-Force het volgende:
[..]
Zeker! Alleen kregen we nog niet een hele goede efficiency. Sowieso even wennen, van potten en pannen, waarbij we een efficiency van 80+% haalden, naar nu met de Brewzilla, een efficiency van 65%. Misschien toch meer roeren tijdens het maischen. Of het ligt aan de dubbele maisch i.v.m. de hoge SG. Het eerstvolgende bier wordt weer een 'normale' maisch, dus dan zullen we het weten
Gistvoeding gebruikt? wel nodigquote:Op donderdag 6 juni 2019 18:38 schreef T-Force het volgende:
Mijn eerste ervaring met kveik is nog niet super. Had #1, Gjernes gebruikt, maar de RIS is van 1.095 naar 1.036 gegaan en is daar gestaakt. Mierzoet dus. Qua smaak voor de rest echt waanzinnig, maargoed. Heb al geprobeerd suiker toe te voegen om het geheel wat aan te wakkeren, nieuwe Gjernes gepitcht, een andere variant kveik gepitcht, maar niets mocht baten.
Iemand een idee hoe ik hem eventueel nog lager krijg, want dit is echt veel te zoet.
Nog geen 8%. Niet al te hoog.quote:Op donderdag 6 juni 2019 18:38 schreef T-Force het volgende:
Mijn eerste ervaring met kveik is nog niet super. Had #1, Gjernes gebruikt, maar de RIS is van 1.095 naar 1.036 gegaan en is daar gestaakt. Mierzoet dus. Qua smaak voor de rest echt waanzinnig, maargoed. Heb al geprobeerd suiker toe te voegen om het geheel wat aan te wakkeren, nieuwe Gjernes gepitcht, een andere variant kveik gepitcht, maar niets mocht baten.
Iemand een idee hoe ik hem eventueel nog lager krijg, want dit is echt veel te zoet.
Iig als je nog een keer gist pitcht.quote:
Heb voor de rest dit recept gevolgd:quote:Op donderdag 6 juni 2019 22:24 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Nog geen 8%. Niet al te hoog.
Een RIS heeft veel donkere mouten, wat de vergistingsgraad kan beïnvloeden.
Maar dit is alsnog te laag.
Hoe heb je gemeten?
Met een hydrometer of een refractometer? Hydrometer
Als met refractometer; heb je gecorrigeerd voor de alcohol?
Hoeveel gist heb je toegevoegd? Droog? Vloeibaar? Starter? Heb een starter gemaakt met Gjernes kveik, 300 ml starter op 55 liter, werd me aangeraden in de kveik-facebook groep.
voor hoeveel liter?
Hoe lang staat het nu? Kveik zou in 4 dagen uitvergist zijn, inmiddels staat het al bijna een maand geloof ik
[..]
Iig als je nog een keer gist pitcht.
De eerste gist heeft de voedingsstoffen in het wort al verbruikt voor de deling.
De nieuwe gist heeft dan niets meer om op te delen. Gistvoeding is gebruikt bij beide keren dat ik opnieuw gist heb gepitcht
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op donderdag 6 juni 2019 22:24 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Nog geen 8%. Niet al te hoog.
Een RIS heeft veel donkere mouten, wat de vergistingsgraad kan beïnvloeden.
Maar dit is alsnog te laag.
Hoe heb je gemeten?
[quote] Op donderdag 6 juni 2019 23:13
Wat is de vergistingsgraad van de gist? Donkere mouten heeft inderdaad weinig suikers/enzymen. Wellicht nog te redden met wat suiker bij te voegen? Beinvloed smaak, ja dat wel, maar als je perse de eind SG wil halen..
T-Force het volgende:
[..]
Heb voor de rest dit recept gevolgd:Wat is de vergistingsgraad van de gist? Donkere mouten heeft inderdaad weinig suikers/enzymen. Wellicht nog te redden met wat suiker bij te voegen? Beinvloed smaak, ja dat wel, maar als je perse de eind SG wil halenSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Hmm sorry! deze bericht had ik nog niet gelezen!quote:Op donderdag 6 juni 2019 18:38 schreef T-Force het volgende:
Mijn eerste ervaring met kveik is nog niet super. Had #1, Gjernes gebruikt, maar de RIS is van 1.095 naar 1.036 gegaan en is daar gestaakt. Mierzoet dus. Qua smaak voor de rest echt waanzinnig, maargoed. Heb al geprobeerd suiker toe te voegen om het geheel wat aan te wakkeren, nieuwe Gjernes gepitcht, een andere variant kveik gepitcht, maar niets mocht baten.
Iemand een idee hoe ik hem eventueel nog lager krijg, want dit is echt veel te zoet.
Mja, voor een gist waarmee je binnen een week al zou moeten kunnen bottelen en het staat al een maand, zal het er niet beter op worden als je het nog 'een paar maanden' op de gistkoek laat staan.quote:Op maandag 10 juni 2019 01:55 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Hmm sorry! deze bericht had ik nog niet gelezen!
Tja geduld hebben doet vaak wonderen! wacht paar maanden of meer! zet temperatuur wat licht hoger?
Haha...nee dat bedoelde ik niet! ik had een 'collega' bij Gilde met zelfde probleem en moest zijn eind SG halen en had dus voor 'derde' keer overgeheveld naar ander vat en dit dus laten staan voor paar maanden! Probleem was opgelost! Had dat even moeten vermelden. Of dit een goede oplossing is dat terzijde..quote:Op maandag 10 juni 2019 03:05 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Mja, voor een gist waarmee je binnen een week al zou moeten kunnen bottelen en het staat al een maand, zal het er niet beter op worden als je het nog 'een paar maanden' op de gistkoek laat staan.
Aan T-Force; weet je zeker dat ze een starter van 300ml aangeraden hebben?
Met een 'normale' gist is een starter van 2 liter namelijk niet ongewoon.
Of gaat het hier om een afgegoten starter? Alleen de slurrie?
Ik heb alleen nog maar met korrelgisten gewerkt en nog nooit een starter gemaakt. Laat staan met een Kveik.
Mijn vragen waren meer om informatie te krijgen voor brouwers die er meer ervaring mee hebben.
Het enige wat ik kan bedenken, is dat je misschien toch te weinig gist hebt gepitcht, ivm een relatief kleine starter.
Voor zover ik gelezen heb, zou Kveik een hoge alcoholtolerantie (tot 16%) en vergistingsgraad (75 tot 88%) moeten hebben, dus daar zou het niet aan moeten liggen.
Dan verwacht je toch rond 1.020 of nog lager.
67 Graden is nou ook weer niet zo hoog, dat je vreselijk veel onvergistbare suikers krijgt.
Verder weet ik het ook niet.
Iers mors gebruik je om de eiwitten te laten klonteren voordat je gaat overhevelen. Lijkt me niet lekker in je vergisting.quote:Op dinsdag 11 juni 2019 08:26 schreef robuust89 het volgende:
Zeg, kan het kwaad als er iers mos in je vergistingstank zit?
Gisteren weer een brouwdag gehad, maar met pottenkijkers, doet geen wonderen voor de concentratie
zo! hallo!quote:Op woensdag 19 juni 2019 10:27 schreef ikheetmartijn het volgende:
Aankomend weekend marathon brouwen
- Orval benadering bottelen
- Weizen Brett Framboos brouwen
- Bockbier bottelen
- Citra IPA met citroenschil brouwen
Wort een lang dagje
Ja hoor Het was wel een lange zit.quote:
Tijdens mijn reis is er weer het een en ander gebeurd. Ik dacht, ik zet de klimaatkasten uit en kijk na de reis wel verder, maar op de een of andere vage manier heeft een lagere temperatuur geholpen. Normaal gesproken wordt kveik vergist op temperaturen van rond de 35-40 graden, maar na 2 dagen op kamertemperatuur begonnen de vaten weer te bubbelen.quote:Op maandag 10 juni 2019 03:05 schreef marc0871 het volgende:
Mja, voor een gist waarmee je binnen een week al zou moeten kunnen bottelen en het staat al een maand, zal het er niet beter op worden als je het nog 'een paar maanden' op de gistkoek laat staan.
Aan T-Force; weet je zeker dat ze een starter van 300ml aangeraden hebben?
Met een 'normale' gist is een starter van 2 liter namelijk niet ongewoon.
Of gaat het hier om een afgegoten starter? Alleen de slurrie?
Ik heb alleen nog maar met korrelgisten gewerkt en nog nooit een starter gemaakt. Laat staan met een Kveik.
Mijn vragen waren meer om informatie te krijgen voor brouwers die er meer ervaring mee hebben.
Het enige wat ik kan bedenken, is dat je misschien toch te weinig gist hebt gepitcht, ivm een relatief kleine starter.
Voor zover ik gelezen heb, zou Kveik een hoge alcoholtolerantie (tot 16%) en vergistingsgraad (75 tot 88%) moeten hebben, dus daar zou het niet aan moeten liggen.
Dan verwacht je toch rond 1.020 of nog lager.
67 Graden is nou ook weer niet zo hoog, dat je vreselijk veel onvergistbare suikers krijgt.
Verder weet ik het ook niet.
Kijk, dat zijn de berichtenquote:Op dinsdag 2 juli 2019 10:15 schreef T-Force het volgende:
[..]
Tijdens mijn reis is er weer het een en ander gebeurd. Ik dacht, ik zet de klimaatkasten uit en kijk na de reis wel verder, maar op de een of andere vage manier heeft een lagere temperatuur geholpen. Normaal gesproken wordt kveik vergist op temperaturen van rond de 35-40 graden, maar na 2 dagen op kamertemperatuur begonnen de vaten weer te bubbelen.
Uiteindelijk zijn ze geëindigd op 1020, wat helemaal prima is voor een RIS. Inmiddels 3 verschillende batches gebotteld. Een normale, eentje heeft gelegen op houtsnippers die in Ardbeg 10y whiskey hebben gelegen voor 2 weken, en eentje die heeft gelegen op cocoa nibs. Heb er toch vertrouwen in
En toen ik terug kwam van mijn reis kwam ik erachter dat mijn brouwmaat samen met m'n vriendin 3 soorten bier hebben gebrouwen
Een sterk blond (gebaseerd op het Beerze Brave recept) met jalapeno pepers in het gistvat, en twee sterkere varianten met verschillende doseringen zelfgemaakt peperextract van moeilijk pittige pepers uit Nepal
We hebben uiteindelijk met onze mango/peper ipa gewonnen in de vrije klasse geheel onverwacht maar wel erg gaafquote:Op dinsdag 11 december 2018 21:32 schreef Sarabi het volgende:
En verder moeten we gaan beslissen met welke bieren we bij het ONK mee gaan doen. Sowieso weer de stout.
Gefeliciteerdquote:Op vrijdag 12 juli 2019 19:53 schreef Sarabi het volgende:
[..]
We hebben uiteindelijk met onze mango/peper ipa gewonnen in de vrije klasse geheel onverwacht maar wel erg gaaf
Klinkt goed. Niet bang dat de hazelnootolie te schuimnegatief zal zijn?quote:Op zaterdag 12 oktober 2019 12:46 schreef T-Force het volgende:
Morgen weer wat brouwen na een paar maanden rust, kan niet wachten!
Wordt een hazelnoot porter van 5-6% met zelfgemaakt hazelnoot extract en een heel klein beetje lactose.
We gaan ook voor het eerst aan de gang met cold en hot steeping. Zojuist de roasted barley in koud water weggezet tot morgen en alle cara-mouten in water van 65 graden weggezet, over een uurtje halen we de granen eruit. Morgen voegen we alles toe in de laatste 5min van de kook. Benieuwd naar het resultaat!
Ik heb afgelopen weekend een ale gemaakt met brett en dit weekend voor de 2de fermenter voeg ik wat extra brett toe (samen met een halve kilo rozijn voor voeding) en die laat ik dan iets van 5 of 6 maanden staan. Alleen is dit mijn eerste keer brouwen met wilde gisten, dus ik weet eigenlijk niet wat ik moet verwachten. Heb je nog tips waar ik voor moet oppassen/uitkijken?quote:Op donderdag 27 juni 2019 11:41 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Ja hoor Het was wel een lange zit.
De 40 liter Orval in Orval, cider en champagneflessen gedrukt. Deze ruikt en proeft zeer belovend.
De Bock, m'n eerste ondergister, was mooi uitvergist. Goed moutig karakter. Deze mag in de kelder z'n werk verder doen.
De 40 liter Brett Weizen gebrouwen zonder dichtslippende filters gelukkig (rijsthuls). Deze staat niet in m'n gistkast, dus die ging als een malle de laatste paar dagen. Schijnt dat brett de esters en fenolen aanpakt en omzet naar funk, dus daar gaan we dan ook maar vanuit.
De 35 Citra IPA staat mooi te pruttelen in m'n Fermentasaurus in m'n vergistingskast. Dikke krauzenlaag en door m'n waterslot geknald. Deze gaat over een week of 2 op m'n soda kegs.
Nog 5 liter van de IPA gepakt en apart in een fles gedaan met wat resterende brett. Erg benieuwd hoe dat gaat uitpakken.
Succesvol dagje
Mijn ervaring is dat met zo'n 2 maanden de funk er in komt van de brett. 5 a 6 Maanden kan prima, maar met 2 a 3 maanden heb je ook al een lekker brett biertje!quote:Op woensdag 13 november 2019 23:53 schreef devzero het volgende:
[..]
Ik heb afgelopen weekend een ale gemaakt met brett en dit weekend voor de 2de fermenter voeg ik wat extra brett toe (samen met een halve kilo rozijn voor voeding) en die laat ik dan iets van 5 of 6 maanden staan. Alleen is dit mijn eerste keer brouwen met wilde gisten, dus ik weet eigenlijk niet wat ik moet verwachten. Heb je nog tips waar ik voor moet oppassen/uitkijken?
Het is een Full grain "sour belgian" kit. En de aanbevolen tijd was 6 maanden, maar ik kan altijd een beetje aftappen na 3 maanden en proevenquote:Op donderdag 14 november 2019 09:33 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Mijn ervaring is dat met zo'n 2 maanden de funk er in komt van de brett. 5 a 6 Maanden kan prima, maar met 2 a 3 maanden heb je ook al een lekker brett biertje!
Dat is wel handig om te weten. Zo duur zijn die slangen enzo ook nietquote:Verder heb ik al m'n plastic/siliconen materiaal (slangen, afvulpijp, bottelemmer, vergistingsvat, kraantjes, watersloten, hevel) dubbel. Een set voor saccharomyces een set voor brettanomyces. Dit om besmetting te voorkomen.
Dat was een aanbeveling van het receptquote:Extra voeding is op zich niet nodig aangezien er met een standaard bovengister (zolang het geen diastaticus is) nog genoeg restsuikers over zijn voor brett, maar rozijnen, een leuk idee!
Voor de hoofdvergisting heb ik zowel een standaard White Labs California Ale gist en een Brettanomyces Lambicus voor brett. Die Lambicus ga ik ook voor de navergisting gebruiken.quote:edit: Ah ik zie nu dat je voor de hoofd en navergisting brett hebt gebruikt. Extra brett toevoegen was dan ook niet nodig geweest. Voor de hoofdvergisting zou ik de volgende keer een lekker fruitigige bovengister pakken (WLP510 bijv).
Welke brett had je gekocht?
Klein schopje. Was toch wel ongeduldig, dus vandaag gebotteld. Ik laat het nog zeker een maand of zo op de fles liggen, maar had wel al wat geproefd. Lekker fris en maar een beetje zuur. Met maar 4 maanden fermenteren was dat ook wel te verwachten en misschien laat ik het volgende keer wat langer zitten. Voor nu heb ik een prima zomerbiertje.quote:Op donderdag 14 november 2019 23:36 schreef devzero het volgende:
[..]
Het is een Full grain "sour belgian" kit. En de aanbevolen tijd was 6 maanden, maar ik kan altijd een beetje aftappen na 3 maanden en proeven
[..]
Dat is wel handig om te weten. Zo duur zijn die slangen enzo ook niet
[..]
Dat was een aanbeveling van het recept
[..]
Voor de hoofdvergisting heb ik zowel een standaard White Labs California Ale gist en een Brettanomyces Lambicus voor brett. Die Lambicus ga ik ook voor de navergisting gebruiken.
Als het alleen aan de buitenkant van de kurk zit, dan zou ik het gewoon met een beetje desinfecteeroplossing als starsan ver vanaf wrijven.quote:Op donderdag 13 februari 2020 15:36 schreef RealistAtheist het volgende:
Ik heb een aantal bewaarbieren liggen (de oudste vanaf 2016) ze liggen in een kleine kelder. Maar laatst zag ik een klein beetje schimmel op de kurken zitten. Ik heb vochtvangers in de ruimte staan, maar blijkbaar is het toch nog net iets te vochtig.
Ik heb onlangs 1 geprobeerd, en die was supermooi gerijpt. Dus het zal wel los lopen idd. Beetje schoonvegen en het zit wel goed. Goed idee inderdaad om daar een beetje desinfecteermiddel voor te gebruiken.quote:Op zaterdag 28 maart 2020 21:26 schreef devzero het volgende:
[..]
Als het alleen aan de buitenkant van de kurk zit, dan zou ik het gewoon met een beetje desinfecteeroplossing als starsan ver vanaf wrijven.
Leuk! Succesquote:Op zaterdag 2 mei 2020 11:53 schreef ThePlaneteer het volgende:
Heb eindelijk een Brew Monkeys startpakketje gekregen dus binnenkort maar eens een IPAtje brouwen!
wat van de berliner weisse en gose aan mij geven.quote:Op vrijdag 8 mei 2020 22:08 schreef T-Force het volgende:
Door verveling in deze coronatijd heb ik inmiddels 6 bieren op fles zitten nu Wat moet ik nu met al dit bier behalve weggeven aan vrienden
Een saison, berliner weisse met framboos, gose met jasmijn, gember en citroengras, en drie single hop ipa's (Amarillo, Citra en Huell Melon)
Ik kom er juist minder aan toe, merk dat ik eerder ga klussen enzo. Heb een whiskeyvaatje liggen nu om een BA te maken. Toch maar eens gaan doenquote:Op vrijdag 8 mei 2020 22:08 schreef T-Force het volgende:
Door verveling in deze coronatijd heb ik inmiddels 6 bieren op fles zitten nu Wat moet ik nu met al dit bier behalve weggeven aan vrienden
Een saison, berliner weisse met framboos, gose met jasmijn, gember en citroengras, en drie single hop ipa's (Amarillo, Citra en Huell Melon)
Eigenlijk is je eerste brouwsel dan één grote giststarter voor het tweede portie.quote:Op maandag 11 mei 2020 14:16 schreef noodgang het volgende:
Twee dagen achter elkaar gebrouwen. Eens kijken of dat drauflassen een beetje werkt
In totaal zo'n 50 liter, maar heb maar een brouwcapaciteit van ongeveer 30. Het eerste brouwsel (sterk blond) staat al lekker te borrelen.
Handgel van makenquote:Op vrijdag 8 mei 2020 22:08 schreef T-Force het volgende:
Door verveling in deze coronatijd heb ik inmiddels 6 bieren op fles zitten nu Wat moet ik nu met al dit bier behalve weggeven aan vrienden
Een saison, berliner weisse met framboos, gose met jasmijn, gember en citroengras, en drie single hop ipa's (Amarillo, Citra en Huell Melon)
Als dat geen saison of een lager hoeft te zijn wil dat prima om mee te beginnenquote:Op dinsdag 12 mei 2020 10:19 schreef Fretwork het volgende:
Zo'n brewshop pakketje, kan je dat een beetje in je woonkamer laten gisten? Of gaat dat teveel stinken?
Komt US-05 ver genoeg met zo'n OG? Wil er binnenkort nog weer een brouwen, maar dan met Nottinghamquote:Op vrijdag 22 mei 2020 13:54 schreef Fogel het volgende:
Gister een RIS gemaakt, kwam op 1.114 als OG, een prima begin dus. Lui als ik ben gewoon 3 zakjes US-05 erin gemikt en het staat nu lekker te pruttelen.
25 liter batch, 16 kilo mout en 225 gram hop.
Uit ervaring weet ik dat het een maand of 6 na het gisten echt goed op dronk is, maar de vorige keer was mijn fust al bijna leeg tegen die tijd...
Jullie hebben het ook best druk gehad met huurbrouwen en de 'on-tours'.quote:Op zondag 21 maart 2021 18:30 schreef Sarabi het volgende:
Lekker bezig
Wij hebben al een paar maanden niet meer thuis gebrouwen.
Ondertussen zijn we bezig met nieuwe recepten, in ieder geval een NEIPA.
Dus hopelijk in april weer aan de slag.
Mja, bij mij was het ook alweer veel te lang geleden.quote:Op zondag 21 maart 2021 18:47 schreef noodgang het volgende:
Goed bezig! Hier ook al veel te lang niet gebrouwen. Misschien deze week maar eens een recept gaan samenstellen met spul wat ik nog in huis heb. Wel weer zij in een brouwsessie!
Kun je niet nog een drooghop doen om wat meer een smaakbommetje te krijgen? Citra kun je er nog prima opgooien lijkt mequote:Op donderdag 1 april 2021 00:14 schreef marc0871 het volgende:
Net even een monster genomen.
Vrij licht van kleur en nog wat troebel.
De geur is fris en wat bitterig citrus (Citra geeft pompelmoes, dus dat kan kloppen).
SG is gezakt van 1.047 tot nagenoeg 1.000.
Wat dus zo'n 5,5% zou moeten geven.
Nogal droog, dus.
Ondanks dat, valt het bitter me nog niet eens tegen.
Oh, het is er wel, en door het droge komt ie ook best scherp door, maar het is geen al te erg samentrekkend bitter.
De smaak. Ja. Ik vind hem nog een beetje vlak. Bijna waterig.
Maar dat heb ik al eerder gehad en dat is goedgekomen.
De pompelmoes van de Citra komt redelijk door. Niet echt een smaakbom, maar aanwezig.
Niet helemaal wat ik verwacht had, maar ik ben nog niet ongerust.
Tussen net uit de hoofdveristing en twee weken op fles is werelden van verschil.
Kan best nog een lekker dorstlessertje worden.
Zou ik zomaar kunnen doen.quote:Op donderdag 1 april 2021 00:23 schreef noodgang het volgende:
[..]
Kun je niet nog een drooghop doen om wat meer een smaakbommetje te krijgen? Citra kun je er nog prima opgooien lijkt me
Sow, da's alweer 10 maanden geleden.quote:Op vrijdag 22 mei 2020 13:54 schreef Fogel het volgende:
Gister een RIS gemaakt, kwam op 1.114 als OG, een prima begin dus. Lui als ik ben gewoon 3 zakjes US-05 erin gemikt en het staat nu lekker te pruttelen.
25 liter batch, 16 kilo mout en 225 gram hop.
Uit ervaring weet ik dat het een maand of 6 na het gisten echt goed op dronk is, maar de vorige keer was mijn fust al bijna leeg tegen die tijd...
Gewoon ervoor zorgen dat je genoeg hebt, meer dan je kan drinken, dan blijft het staan. Heb in de kerstvakantie weer die RIS gebrouwen, tegen de tijd dat die van mei 2020 op is, is die kerstbatch mooi gerijpt.quote:Op donderdag 1 april 2021 12:28 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Sow, da's alweer 10 maanden geleden.
Dat zou het bij mij niet redden.
Maar mijn stout werd na bijna 3 maanden ook nog steeds lekkerder.
Maar toen was hij alweer op
quote:Op donderdag 1 april 2021 13:02 schreef Fogel het volgende:
[..]
Gewoon ervoor zorgen dat je genoeg hebt, meer dan je kan drinken, dan blijft het staan. Heb in de kerstvakantie weer die RIS gebrouwen, tegen de tijd dat die van mei 2020 op is, is die kerstbatch mooi gerijpt.
Slim, hier gaat het drinken toch meestal net iets sneller dan het brouwenquote:Op donderdag 1 april 2021 13:02 schreef Fogel het volgende:
[..]
Gewoon ervoor zorgen dat je genoeg hebt, meer dan je kan drinken, dan blijft het staan. Heb in de kerstvakantie weer die RIS gebrouwen, tegen de tijd dat die van mei 2020 op is, is die kerstbatch mooi gerijpt.
Deden ze ook iets met auto's? zie faillissement.quote:Op woensdag 26 januari 2022 20:48 schreef noodgang het volgende:
RIP Braumarkt
https://www.faillissement(...)2/braumarkt-b-v.aspx
Ik heb wel veel bij de webwinkel van Brouwland besteld. Tot ongenoegen van de PostNL medewerker die met 25kg zakken mout in z'n busje rond moest toerenquote:Op woensdag 26 januari 2022 20:56 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Deden ze ook iets met auto's? zie faillissement.
Wel lastig, Almere was al niet om de hoek maar de alternatieven zijn nog veel verder.
Die 25 kg zakken met bijbehorend posttarief was voor mij de reden om eens per jaar een rit naar Almere te maken, bij voorkeur in combinatie met een andere bestemming.quote:Op woensdag 26 januari 2022 22:10 schreef noodgang het volgende:
[..]
Ik heb wel veel bij de webwinkel van Brouwland besteld. Tot ongenoegen van de PostNL medewerker die met 25kg zakken mout in z'n busje rond moest toeren
Ja jammer, was redelijk vlakbij mijn huis. Nu wat langer touren met de auto om spullen aan te schaffen. Maar goed, hun voorraad was ook steeds leger aan het worden .quote:Op woensdag 26 januari 2022 20:48 schreef noodgang het volgende:
RIP Braumarkt
https://www.faillissement(...)2/braumarkt-b-v.aspx
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |