abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_182971536
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 15:47 schreef ikheetmartijn het volgende:
Om nog een beetje leven in de brouwerij te houden hier;

Wat is jullie tot nu toe best gebrouwen bier en waarom?

Bij mij is dat op dit moment een IPA waar ik erg tevreden over ben. Op dit moment staat v2 te pruttelen. V1 was zacht, lekker fris, subtiel bitter, geen esters, lekker veel smaak met z'n 6,5% maar niet alcoholisch en verschrikkelijk (positief) hoppig. Gevaarlijk lekker.

Het was het eerste bier op fust en samen met een paar vrienden is hij er heel erg rap door gegaan.
Hier ook IPA! Collega's en vrienden waren zeer enthousiast! 3 batches van 20 liter waren dan ook zeer snel op!

Voor de winter een Special Porter gemaakt en hoe langer in fles beter het wordt (nu drie maanden). Voortreffelijk :)

Aankomend brouwsels ga ik een Irish Red Ale maken op verzoek met honing met daarna gelijk in de maak een Witbier Special (met Cristal Malt) ! Kijken hoe dat gaat :P
  dinsdag 6 november 2018 @ 10:20:19 #52
162870 motorbloempje
Dr. SJW voor jou...
pi_182973679
Er staan er hier eindelijk weer twee te fermenteren. Niet verhuisd nog, maar moesten toch maar een beetje aan de slag.

Een NEIPA en een California Common :9
Bovenstaande is mijn mening, ook wanneer er niet expliciet 'ik vind' of soortgelijk in de post vermeld staat. En gelukkig zijn alle meningen hier welkom, dus dat is fijn. Toch? Liefs.
pi_182973749
Ik denk toch onze 2 batches van een weizen ipa :9

Of de session ipa, stout of quatruple
  Moderator dinsdag 6 november 2018 @ 10:47:31 #54
45833 crew  Fogel
pi_182974081
registreer om deze reclame te verbergen
Een vriend van me vroeg of ik wilde proberen om Brewdog's Elvis Juice na te maken. Challenge accepted. Gelukkig heeft BD hun recepten vrijgegeven, dus dat maakt het al een stuk makkelijker.
Heb het origineel geproefd, vind het maar niks. De boel ongeveer zoals het recept gebrouwen en het resultaat is een bier wat ik zelf niks vind.
Maargoed, gelukkig was het voor een vriend, dus hij mag het opdrinken :D (en hij was zeer te spreken over mijn bier, maar hij is dan ook een fan van Elvis Juice).

Leuk om een keer geprobeerd te hebben met dryhopping en grapefruitschil marineren in vodka enzo, maar niet voor herhaling vatbaar.

In de categorie bier waar ik wel over te spreken ben: een tripel met wat rooksmaak, gebrouwen van water uit een "heilige bron" aan het pelgrimspad wat in Trondheim uitkomt.
Had eerst een testbatch met kraanwater gemaakt om het smaakprofiel te testen (want er zit vrij veel in wat niet in het reinheitsgebot1) voorkomt :P) en was zeer tevreden.
Daarna nog een keer met het bronwater en het smaakt precies hetzelfde. Prima dus.

1) Siroop, steranijs, kaneel, veenbes, zoethout, sinaasappelschil, koriander. En dat alles uiteraard in zeer minimale hoeveelheden.

De testbatch heb ik op vat staan, die met echt "heilig water" heb ik gebotteld en van etiketten voorzien (kutwerk om die vast te plakken).
Verder nog een blond en een kerstbier gemaakt en op vat gedaan.

Qua kerstbier: ben lid van een facebookgroep voor een bierkerstkalender. 24 brouwers leveren ieder een krat met bier in, en je krijgt dan totaal 24 verschillende (incl je eigen) brouwsels terug. Perfecte kerstkalender! Ben erg benieuwd wat de bijdrages van de anderen zijn.
I'm surrounded by morons!
TRV 2017: Frankrijk, Duitsland, Duitsland, Zweden, Nederland, Japan, Duitsland
TRV 2018: Belgie, UK, UK, Nederland, UK
TRV plannen 2019: Zuid-Korea, Ierland, Ierland, Letland, Litouwen, USA, Ierland, Nederland
pi_182974124
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 november 2018 10:47 schreef Fogel het volgende:

Qua kerstbier: ben lid van een facebookgroep voor een bierkerstkalender. 24 brouwers leveren ieder een krat met bier in, en je krijgt dan totaal 24 verschillende (incl je eigen) brouwsels terug. Perfecte kerstkalender! Ben erg benieuwd wat de bijdrages van de anderen zijn.
Dat is gaaf :D
pi_183033976
De 2e eigen recept IPA vond ook gretig aftrek met 2 herfstbbq’s 😂

Op dit moment een 30 liter kerstbier met kaneel, steranijs en nootmuskaat aan het gisten.

Morgen voor de derde keer m’n IPA brouwen, maar dan met de buurman.

Daarna staan dit jaar nog een Orval en een Chouffe benadering in de planning. Beide de eerste keer dat ik ze probeer.

En ondertussen zit ik alweer te fantaseren over m’n eerste milkstout en een Zuster Agatha benadering.

Wat een vervelende hobby toch ook
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
pi_183034469
registreer om deze reclame te verbergen
Milkstout staat ook hoog op onze lijst :9
  vrijdag 9 november 2018 @ 10:08:37 #58
162870 motorbloempje
Dr. SJW voor jou...
pi_183037708
Gisteren de mooie mosaics bij de NEIPA geflikkerd voor een paar dagen dry hoppen, zondag bottelen. Wat ruikt hij al lekker, beter valt het niet tegen O+
Bovenstaande is mijn mening, ook wanneer er niet expliciet 'ik vind' of soortgelijk in de post vermeld staat. En gelukkig zijn alle meningen hier welkom, dus dat is fijn. Toch? Liefs.
pi_183051255
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 10:08 schreef motorbloempje het volgende:
Gisteren de mooie mosaics bij de NEIPA geflikkerd voor een paar dagen dry hoppen, zondag bottelen. Wat ruikt hij al lekker, beter valt het niet tegen O+
succes!

Oxidatie schijnt aardig hardnekkig te zijn bij dit biertype
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
  zondag 11 november 2018 @ 16:31:21 #60
162870 motorbloempje
Dr. SJW voor jou...
pi_183080489
Gravity ook. Denk dat de grains toch echt wel voorbij hun beste tijd zijn ;( 6.3% est, nu met meten 3.6%, dus niet genoeg goede suikers -O-

Hij is ook bitterder dan ik had gehoopt. Hij ruikt heerlijk, maar denk dat dit een privebatch wordt, en dan zodra we verhuisd zijn, hopelijk snel, een nieuwe batch brouwen, nog een keer proberen met verser spul.
Bovenstaande is mijn mening, ook wanneer er niet expliciet 'ik vind' of soortgelijk in de post vermeld staat. En gelukkig zijn alle meningen hier welkom, dus dat is fijn. Toch? Liefs.
pi_183095030
Dat is een best verschil inderdaad, jammer! Te grof geschroot?

M'n eerste IPA was ook veel te bitter dan verwacht. Tegenwoordig gooi ik de hops er pas in na terugkoelen onder de 80 graden. Dan pakt hij alleen de aroma's en nauwelijks bitterheid.
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
  maandag 12 november 2018 @ 10:39:45 #62
162870 motorbloempje
Dr. SJW voor jou...
pi_183096512
Denk dat een beetje de hopzakken uitknijpen wat te enthousiast gegaan is ook. Het is een leerschool!
Bovenstaande is mijn mening, ook wanneer er niet expliciet 'ik vind' of soortgelijk in de post vermeld staat. En gelukkig zijn alle meningen hier welkom, dus dat is fijn. Toch? Liefs.
pi_183283559
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 10:08 schreef motorbloempje het volgende:
Gisteren de mooie mosaics bij de NEIPA geflikkerd voor een paar dagen dry hoppen, zondag bottelen. Wat ruikt hij al lekker, beter valt het niet tegen O+
Al geproefd?
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
  woensdag 21 november 2018 @ 17:04:41 #64
162870 motorbloempje
Dr. SJW voor jou...
pi_183287170
quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2018 13:43 schreef ikheetmartijn het volgende:

[..]

Al geproefd?
Ja, hij is veel te bitter om een NEIPA te kunnen zijn helaas. 4.1%ABV gemeten. Hij is wel lekker overigens, gebotteld nu, en over een weekje of 2 maar eens echt proberen.

Hij heet dan ook NEIFA. New England Indian Fail Ale.
Bovenstaande is mijn mening, ook wanneer er niet expliciet 'ik vind' of soortgelijk in de post vermeld staat. En gelukkig zijn alle meningen hier welkom, dus dat is fijn. Toch? Liefs.
pi_183287187
quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2018 17:04 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Hij heet dan ook NEIFA. New England Indian Fail Ale.
:D awww

Hier is de IPA met eigen hop goed gelukt :9 bitter maar toch ook fris. Drinkt iets te makkelijk door.
pi_183294974
quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2018 17:04 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Ja, hij is veel te bitter om een NEIPA te kunnen zijn helaas. 4.1%ABV gemeten. Hij is wel lekker overigens, gebotteld nu, en over een weekje of 2 maar eens echt proberen.

Hij heet dan ook NEIFA. New England Indian Fail Ale.
Jammer dat hij je iets tegenstaat. Hoe ga je het anders doen de volgende keer? Wil je het recept delen?
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
  woensdag 21 november 2018 @ 23:37:48 #67
162870 motorbloempje
Dr. SJW voor jou...
pi_183296158
Zie hierboven, pilsner malt wrsch te oud en te enthousiast de hopszakken uitgeknepen na de boil.
Bovenstaande is mijn mening, ook wanneer er niet expliciet 'ik vind' of soortgelijk in de post vermeld staat. En gelukkig zijn alle meningen hier welkom, dus dat is fijn. Toch? Liefs.
pi_183298746
Te hoge bitterheid kan niet aan oude mout of het uitknijpen van hopzakken liggen ;)

Eerder aan je hopgiften (dus soort, hoeveelheid, tijdstip en temperatuur). Vandaar dat ik benieuwd ben naar het recept
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
pi_183299109
quote:
14s.gif Op woensdag 21 november 2018 23:37 schreef motorbloempje het volgende:
Zie hierboven, pilsner malt wrsch te oud en te enthousiast de hopszakken uitgeknepen na de boil.
Dat is allebei niet echt een ding

In principe zou je mout zo oud kunnen zijn dat je wat amylase activiteit verliest maar dan hebben we het wel over jaren in vochtige omstandigheden bewaren
pi_183299220
Wij hebben ooit mout uit het gulden tijdperk gebruikt, dat werd geen lekker bier
pi_183299826
Dit is wel een leuke pagina met smaakafwijkingen:
https://www.brouw-bier.nl/praktijk/afwijkingen.aspx
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
  donderdag 22 november 2018 @ 10:27:55 #72
162870 motorbloempje
Dr. SJW voor jou...
pi_183300133
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 10:07 schreef ikheetmartijn het volgende:
Dit is wel een leuke pagina met smaakafwijkingen:
https://www.brouw-bier.nl/praktijk/afwijkingen.aspx
Eens kijken later :)

Er is aardig wat te verbeteren aan 't recept, volgens onze calculaties en Beersmith zou hij ontzettend niet bitter moeten zijn en zat hij ver links in het groen, wat betekent dat hij net de juiste, grenzend aan te weinig bitter, had moeten hebben. En alcoholomzet is ook 2% af. Onze vorige 3 brews waren allemaal exact wat we wilden hebben, dus zeer vervelend dit. Kan nu geen recepten delen want ben op werk, maar zal later wel even op je PM antwoorden.
Bovenstaande is mijn mening, ook wanneer er niet expliciet 'ik vind' of soortgelijk in de post vermeld staat. En gelukkig zijn alle meningen hier welkom, dus dat is fijn. Toch? Liefs.
pi_183300346
Ik ben benieuwd!

Dat is wel herkenbaar. Heb nu net zo'n EasyBrew en heb m'n volume en SG nog niet 100% onder controle.

Zo'n afwijking kan aan van alles liggen; anders geschroot, misschien tarwe / havervlokken gebruikt en wat filter problemen, misschien kanaalvorming tijdens het spoelen, zeg het maar.
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
pi_183300501
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 10:27 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Eens kijken later :)

Er is aardig wat te verbeteren aan 't recept, volgens onze calculaties en Beersmith zou hij ontzettend niet bitter moeten zijn en zat hij ver links in het groen, wat betekent dat hij net de juiste, grenzend aan te weinig bitter, had moeten hebben. En alcoholomzet is ook 2% af. Onze vorige 3 brews waren allemaal exact wat we wilden hebben, dus zeer vervelend dit. Kan nu geen recepten delen want ben op werk, maar zal later wel even op je PM antwoorden.
Hoe was je dryhop schema

Dat is bij NEIPA belangrijker dan je zou denken. Oxidatie en onhandig dryhoppen zijn eigenlijk de dingen die het meest mis gaan
  donderdag 22 november 2018 @ 10:58:53 #75
162870 motorbloempje
Dr. SJW voor jou...
pi_183300533
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 10:57 schreef Saind het volgende:

[..]

Hoe was je dryhop schema

Dat is bij NEIPA belangrijker dan je zou denken. Oxidatie en onhandig dryhoppen zijn eigenlijk de dingen die het meest mis gaan
Hij was voordat we begonnen met de dryhop ook al bitterder dan gehoopt. Hebben 4 dagen gedryhopt met de mosaic nadat hij goed tot rust was gekomen. Ben niet erg blij met de 'theeballen' die we hebben voor het dryhoppen, want die laten ook nog eens best veel door :') dus daar ga ik ook even kritisch naar kijken.

Filteren jullie je bier nog tijdens het bottelen trouwens ergens doorheen de fles in ofzo voor als er wat meer spul in zit dan gehoopt?
Bovenstaande is mijn mening, ook wanneer er niet expliciet 'ik vind' of soortgelijk in de post vermeld staat. En gelukkig zijn alle meningen hier welkom, dus dat is fijn. Toch? Liefs.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')