abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_179422602
Het vierde topic alweer over het zelf brouwen van bier. :Y)





Deel 1: CUL / Eigen bier brouwen
Deel 2: CUL / Eigen bier brouwen #2
Deel 4: CUL / Eigen bier brouwen #3

Externe links:

http://www.hobbybrouwen.nl/

---

Laatste post:

quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2018 14:45 schreef marc0871 het volgende:
Op naar het volgende deel.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_179423500
En daarom brouwen wij het hier.

Gisteren het eerste flesje van mijn laatste Blonde opengemaakt.
Tikje bitterig, een zoetje van de mout, de grapefruit van de aromahop en een hintje muffigheid van de gist.
Carbonisatie valt wat tegen, ondanks 8 gram per liter bottelsuiker.
Al met al zeker niet ontevreden.

Tijdens het Pinksterweekend ben ik lekker aan het brouwen geweest.
Er staan nu een 3de batch van mijn Stout en een eerste poging tot een Weizen te vergisten.
Bij elkaar zo'n 40 liter bier.

De Weizen bestaat uit 50% tarwemout, 45% pilsmout en 5% munich dark.
Als hop heb ik Styrian Goldings gebruik (alleen bitterhop. De kruidnagel en de banaan moeten de smaakmakers zijn).
De gist is de WB-06 van Fermentis.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_179428476
quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2018 15:26 schreef marc0871 het volgende:
Als hop heb ik Styrian Goldings gebruik (alleen bitterhop. De kruidnagel en de banaan moeten de smaakmakers zijn).

Hoeveel hop op hoeveel liter?
pi_179428914
quote:
99s.gif Op zondag 27 mei 2018 18:39 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Hoeveel hop op hoeveel liter?
Er zit niet zo veel alfazuur in (3,5%), dus het was nog aardig wat; 40 gram voor 20 liter.
Brouwhulp kwam net boven de 22 IBU uit.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_179482052
Dat is wel het fijne aan weizens brouwen, weinig hopkosten :P. Wel wat lastiger filterem.

Heb nu een saaz single hop pale ale klaar om te drinken, daar gaat toch een hoop meer in. Smaakt al wel erg goed na 1,5 week.superfruitig en zacht.

Deze week meteen eenzelfde nieuwe batch maken met deze keer wat saaz dryhoppen 👍🏻
The smell of piss is so strong it smells like decent bacon
pi_179485395
Hier staat veel 's zomers spul te gisten, eigenlijk achterlijke timing maarja door het weer krijg ik zin saisons te brouwen.

Er staat een weizen met hibiscus na te gisten op fles. Een saison met spelt en ongemoute tarwe met 3711, Brett B en Brett C. net in het vat. Een cider met Brett C ook net in het vat. Hopelijk is de nazomer goed :+

Heeft iemand van jullie trouwens wel eens "ziek" bier gehad? Heb nog een saison staan met WLP670, zit ook Brett in, en die is ziek geworden. Van dat hele snotterige/slijmerige bier, trekt echt draden als je het inschenkt. Ik weet dat dat gewoon geduld is tot het weggegist is maar godsamme het is al 2 maanden snot
pi_180265873
quote:
0s.gif Op woensdag 30 mei 2018 09:37 schreef Saind het volgende:
Hier staat veel 's zomers spul te gisten, eigenlijk achterlijke timing maarja door het weer krijg ik zin saisons te brouwen.

Er staat een weizen met hibiscus na te gisten op fles. Een saison met spelt en ongemoute tarwe met 3711, Brett B en Brett C. net in het vat. Een cider met Brett C ook net in het vat. Hopelijk is de nazomer goed :+

Heeft iemand van jullie trouwens wel eens "ziek" bier gehad? Heb nog een saison staan met WLP670, zit ook Brett in, en die is ziek geworden. Van dat hele snotterige/slijmerige bier, trekt echt draden als je het inschenkt. Ik weet dat dat gewoon geduld is tot het weggegist is maar godsamme het is al 2 maanden snot
Veel meer dan wat Kaam heb ik er nog niet in gehad.
Maar ik gooi er dan ook geen wilde gist in :+. Ik ben niet zo van die funky smaken in bier.

Even een update van mijn laatste brouwsels;

De Stout is eigenlijk nog te jong om er wat van te zeggen.
Smaken van koffie, chocolade, hintje zwarte bes en er begint wat droppigs aan te komen.
Hij is nog wat zoetig van de bottelsuiker en er zit nog een wat ruige moutbitterheid aan.
Die laten we nog een paar weken staan. Komt wel goed.

De Weizen was uit het gistvat wat wrangig zuur.
Door de tarwemout had ik wel wat zurigheid verwacht, dus dat verbaasde me niet.
De kruidnageltoets is er niet in gekomen. Hintje banaan wel.

Nu, na ruim een week op de fles, is het wrangige er wel vanaf en word hij friszuur.
Ik vind hem nu al lekker :9 Lekker fris.

Zaterdag staat er een Irish Red Ale op het programma.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_180267293
Heeft er hier eigenlijk nog iemand meegedaan met het onk?
Onze stout heeft 79/100 gescoord.
pi_180270134
Netjes.

Wat waren de punten en de op- en aanmerkingen op het juryrapport?
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_181135196
Vandaag de Irish Red Ale gebotteld en een SMaSH Pale Ale met Cascade in de gistkist gezet (Ik gebruik een oude vrieskist met een Inkbird en een verwarmingsbuis als klimaatkast).

De Weizen ging veel te hard en staat op de nominatie om nog eens te brouwen.
De Stout begint inmiddels ook te slinken en wordt nog elke week lekkerder.
De harde moutbitterheid is een stuk zachter geworden.
Smaken van koffie, pure chocolade, een klein dropje en een karamellige zoetheid.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_181587908
Ah super! Wist niet dat hier een topic over Bier Brouwen was .. 8)7

Zal me vast aanmelden! Ik ben in bezit van een GrainFather, Ispindel (moet nog inregelen) en twee fermentatiekasten (koelkasten). Ook ben ik experimenteel bezig met hop planten dat best goed gaat.

Momenteel bezig met Winter/Christmas bier wat voor mij nog nieuw is. Normaal brouw ik meestal een IPA.
pi_181588114
quote:
0s.gif Op donderdag 5 juli 2018 21:37 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Veel meer dan wat Kaam heb ik er nog niet in gehad.
Maar ik gooi er dan ook geen wilde gist in :+. Ik ben niet zo van die funky smaken in bier.

Even een update van mijn laatste brouwsels;

De Stout is eigenlijk nog te jong om er wat van te zeggen.
Smaken van koffie, chocolade, hintje zwarte bes en er begint wat droppigs aan te komen.
Hij is nog wat zoetig van de bottelsuiker en er zit nog een wat ruige moutbitterheid aan.
Die laten we nog een paar weken staan. Komt wel goed.

De Weizen was uit het gistvat wat wrangig zuur.
Door de tarwemout had ik wel wat zurigheid verwacht, dus dat verbaasde me niet.
De kruidnageltoets is er niet in gekomen. Hintje banaan wel.

Nu, na ruim een week op de fles, is het wrangige er wel vanaf en word hij friszuur.
Ik vind hem nu al lekker :9 Lekker fris.

Zaterdag staat er een Irish Red Ale op het programma.
Hoelang duurde het dat je Stout beter was? Hoorde dat best lang kan duren, half jaar ofzo?

[ Bericht 0% gewijzigd door Watashiwa op 31-08-2018 00:56:02 ]
pi_181588211


[ Bericht 100% gewijzigd door Watashiwa op 31-08-2018 00:55:37 ]
pi_181588240
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 00:44 schreef Watashiwa het volgende:

[..]

Hoelang duurde het dat je Stout beter was? Hoorde dat best lang kan duren, half jaar ofzo!
Mja, zoveel geduld heb ik (nog) niet. Hij is alweer op :@
Maar na ruim 8 weken op de fles, werd hij nog steeds beter.
Na een week of 6 was de meeste harde moutbitterheid er wel vanaf.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_181588305
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 00:57 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Mja, zoveel geduld heb ik (nog) niet. Hij is alweer op :@
Maar na ruim 8 weken op de fles, werd hij nog steeds beter.
Na een week of 6 was de meeste harde moutbitterheid er wel vanaf.
Dat is dan weer het nadeel van het homebrewen Helaas gebruiken we geen filters zoals in de brouwerijen! Het is voor ons niet echt mogelijk om lang te bewaren (smaak althans)!
pi_181847868
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 00:57 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Mja, zoveel geduld heb ik (nog) niet. Hij is alweer op :@
Maar na ruim 8 weken op de fles, werd hij nog steeds beter.
Na een week of 6 was de meeste harde moutbitterheid er wel vanaf.
Voor een stout/porter leg ik meestal wel een aantal flessen op zij waar ik niet aan mag komen. Meeste bier zal zich niet echt verder ontwikkelen na 8 weken, maar ik had een porter die na 6 maanden een stuk beter was.

Niet dat ik meer geduld heb, want had graag nog eens geproefd na een jaar :D
pi_181849276
quote:
14s.gif Op dinsdag 11 september 2018 22:35 schreef devzero het volgende:

[..]

Voor een stout/porter leg ik meestal wel een aantal flessen op zij waar ik niet aan mag komen. Meeste bier zal zich niet echt verder ontwikkelen na 8 weken, maar ik had een porter die na 6 maanden een stuk beter was.

Niet dat ik meer geduld heb, want had graag nog eens geproefd na een jaar :D
Mja, dat ben ik ook elke keer weer van plan.
Maar dan ben ik weer niet op tijd geweest met mijn volgende batch en heb ik toch zin in bier.
En dan sneuvelen ze weer.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_181849312
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 september 2018 23:22 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Mja, dat ben ik ook elke keer weer van plan.
Maar dan ben ik weer niet op tijd geweest met mijn volgende batch en heb ik toch zin in bier.
En dan sneuvelen ze weer.
Een heel bekend probleem ja. En ik heb maar beperkte ruimte om flessen te laten rusten, dus het is niet dat ik te veel kan maken.
pi_181849634
quote:
14s.gif Op dinsdag 11 september 2018 23:24 schreef devzero het volgende:

[..]

Een heel bekend probleem ja. En ik heb maar beperkte ruimte om flessen te laten rusten, dus het is niet dat ik te veel kan maken.
Het is dat ik die laatste Stout een dag na een Weizen heb gebrouwen, anders had die die 8 weken al niet gehaald.

Ik brouw 20 liter per keer. Doe ik ruim 4, hooguit 5 weken mee.
Voor het mooie zou ik eigenlijk elke 3 weken moeten brouwen. Dan is het weer goed tegen de tijd dat de vorige op begint te raken.
Meestal duurt het langer, dus ik moet tussendoor wel eens wat kopen.
Ik ga pas kopen als ik niks meer heb.
Deze en aankomende week heb ik vakantie, dus ik ga proberen een beetje vooruit te brouwen, voor als de Pale Ale die ik net gebotteld heb weer op is.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_181850981
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 september 2018 23:42 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Het is dat ik die laatste Stout een dag na een Weizen heb gebrouwen, anders had die die 8 weken al niet gehaald.

Ik brouw 20 liter per keer. Doe ik ruim 4, hooguit 5 weken mee.
Voor het mooie zou ik eigenlijk elke 3 weken moeten brouwen. Dan is het weer goed tegen de tijd dat de vorige op begint te raken.
Meestal duurt het langer, dus ik moet tussendoor wel eens wat kopen.
Ik ga pas kopen als ik niks meer heb.
Deze en aankomende week heb ik vakantie, dus ik ga proberen een beetje vooruit te brouwen, voor als de Pale Ale die ik net gebotteld heb weer op is.
Af en toe een IPA of weizen er tussen door? Redelijk makkelijk te brouwen en je hebt wat op voorraad. 20 liter is redelijk standaard, maar misschien iets meer brouwen?

Doe je op fles of keg?
pi_181854105
over keggen gesproken

Ik kan m'n fusten niet gekoeld wegzetten, de tap koelt. Zouden jullie dan alsnog force carbonaten of suiker in het fust gooien voor hergisting?
Heb echt net voor het eerst een fust trouwens, omdat ik het bottelen ziek ben, dus nog niet uitgeprobeerd.

[ Bericht 24% gewijzigd door #ANONIEM op 12-09-2018 10:14:15 ]
pi_181854263
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 juli 2018 00:21 schreef marc0871 het volgende:
Netjes.

Wat waren de punten en de op- en aanmerkingen op het juryrapport?
Oops hier nooit meer op gereageerd

De minpunten waren weinig co2 en schuim(stabiliteit).
Mocht meer body hebben/complex zijn.

Pluspunten
De (gebrande) smaak.
Goed in balans.


Aangezien het brouwen echt fout ging (het paste op een gegeven moment niet meer in de ketel)
Waren we erg blij nog met het commentaar en de punten.

Volgende keer doen we zeker weer mee. Nog een keer met de Stout, maar dan beter :)
En met nog wel wat andere biertjes denk ik.
pi_181854435
Klinkt goed! Hopelijk als wij onderweg weer zijn ook dat soort dingen doen en wat meer involved met de CAMRA zijn. Zijn al wel leden, maar vooral voor de bierfestivals en informatie nu...

Die verhuizing schiet maar niet op, en we hadden uiteindelijk nog wel 3 of 4 nieuwe ladingen kunnen brouwen :') :r
Ja doei.
pi_181854516
Hier gaat het brouwen juist iets te snel :D

Net een batch weizen gebotteld. Komend weekend de weizen ipa bottelen.
En dan er staat een corona kloon te gisten.

En dan staat er nog een duvel triple hop kloon, dark ipa, kasteel route kloon op de planning de komende weken :D
pi_181854536
En kijken wat we met onze eigen hop kunnen dit jaar....ziet er ook al goed uit
pi_181854695
Zoveel zullen we in de toekomst ook niet gaan brouwen, want het moet ook wel op komen enzo, en als eckte FOK!kers hebben we natuurlijk niet zoveel vrienden ;( :+

Nu ja, straks met verhuizen gaan we wel een introductieborrel doen in onze nieuwe cul-de-sac en gaan daarvoor een speciaal biertje brouwen hebben we al bedacht O+ dus wie weet krijgen we dan wat 'vaste klanten' die we als excuus kunnen gebruiken om meer te brouwen 8-)
Ja doei.
pi_181854723
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 11:01 schreef motorbloempje het volgende:
Zoveel zullen we in de toekomst ook niet gaan brouwen, want het moet ook wel op komen enzo, en als eckte FOK!kers hebben we natuurlijk niet zoveel vrienden ;( :+


Wij ook niet hoor :D en toch gaat het te snel op
  Moderator woensdag 12 september 2018 @ 11:06:16 #28
45833 crew  Fogel
pi_181854788
Ik heb vorige week een krat bier aan mijn buurman gegeven in ruil voor dat hij mijn auto heeft gewassen 8-)

Heb teveel bier in huis, kan en wil niet alles zelf opdrinken. Brouw meestal twee batches achter elkaar en dat een of twee keer per maand.

Qua opslag geen probleem, heb nu enkele dozen/kratten met RIS en quads die staan te rijpen en genoeg lichter bier om ‘nu’ te drinken.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_181854876
We proberen wat te minderen met bier drinken. Kwaliteit/kwantiteit dat soort dingen :@ :') al lukt het niet altijd. :@

Zit er aan te denken om te kijken of ik als we verhuisd zijn een soort van clubje op kunnen richten met wat thuisbrouwers voor uitwisselen en samen brouwen enzo.
Ja doei.
pi_181854978
Wij hebben zo'n 10 man vrienden/familie die proeven (en soms in untappd punten geven)
Maar de rest van de 3 kratjes zijn meestal voor ons.
pi_181856976
quote:
5s.gif Op woensdag 12 september 2018 01:46 schreef devzero het volgende:

[..]

Af en toe een IPA of weizen er tussen door? Redelijk makkelijk te brouwen en je hebt wat op voorraad. 20 liter is redelijk standaard, maar misschien iets meer brouwen?

Doe je op fles of keg?
Vooralsnog op fles.
Ik vind 300/350 euro om te beginnen met keggen toch wel een bak geld.

IPA vind ik maar af en toe lekker. De weizen beviel wel heel erg goed, dus die gaat wel een keer op herhaling.

Tja, naast het werk, de boodschappen, het huishouden en een stukje mantelzorg, hou ik niet altijd tijd en zin over.
Als ik dan tijd heb, moet het weer ook nog meewerken (buitenbrouwerij).

quote:
1s.gif Op woensdag 12 september 2018 10:25 schreef Sarabi het volgende:

[..]

Oops hier nooit meer op gereageerd

De minpunten waren weinig co2 en schuim(stabiliteit).
Mocht meer body hebben/complex zijn.

Pluspunten
De (gebrande) smaak.
Goed in balans.

Aangezien het brouwen echt fout ging (het paste op een gegeven moment niet meer in de ketel)
Waren we erg blij nog met het commentaar en de punten.

Volgende keer doen we zeker weer mee. Nog een keer met de Stout, maar dan beter :)
En met nog wel wat andere biertjes denk ik.
Schuimstabiliteit is met veel gebrande mouten toch al een dingetje.
Co2 is op te lossen met wat meer bottelsuiker.
Niet te veel, want Stout is niet echt een koolzuurrijke stijl.

Voor de body zou je wat hoger kunnen maischen. 67 graden geeft al wat meer onvergistbare suikers.
Of 65 en wat langer 72 graden.
Voor de gelaagdheid/complexiteit kan je wat meer verschillende soorten mouten gebruiken, oplopend in EBC. Cara- en bisquitmouten e.d.
Je zou ook met havervlokken en lactose kunnen werken, om een wat dikker mondgevoel te krijgen.
En geef het wat tijd. Mijn stout werd na 8 weken op fles ook nog steeds lekkerder.

Bekend probleem.
6,5 Kilo mout voor 20 liter, zware, volmout Stout was eigenlijk net wat te veel, voor mijn 25 liter pannetje.
Daar heb ik maar een 36 liter pan voor bij gekocht.

[ Bericht 1% gewijzigd door marc0871 op 12-09-2018 13:03:55 ]
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  woensdag 12 september 2018 @ 13:05:25 #32
303802 nogeenoudebekende
The future is shit...
pi_181857114
Dit staat toch wel al een tijdje op m'n bucketlist. Hoeveel tijd gaat er gemiddeld inzitten?
And so is the past
pi_181857223
quote:
7s.gif Op woensdag 12 september 2018 13:05 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Dit staat toch wel al een tijdje op m'n bucketlist. Hoeveel tijd gaat er gemiddeld inzitten?
Je moet er toch wel een volle middag voor uit trekken, van vlam onder de pan, tot in het gistvat en alles weer schoon.
Maar de meeste tijd gaat zitten in wachten tot de volgende stap.
En uiteraard het grote wachten totdat de vergisting klaar is en nog minstens zo lang voor je het kan drinken.
Reken op een week of 4/5 van brouwdag tot drinken.

Kijk eens op hobbybrouwen en hun forum.

[ Bericht 12% gewijzigd door marc0871 op 12-09-2018 13:21:16 ]
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_181857514
Het body probleem kwam vooral omdat het hele maischen fout ging :D We wilden toch te veel in een te kleine ketel idd.
In 3 jaar tijd hebben we nog geen batch gehad waarbij zo veel fout ging als bij deze.
Maarja kennelijk was ie nog steeds behoorlijk oke.
  woensdag 12 september 2018 @ 13:26:39 #35
303802 nogeenoudebekende
The future is shit...
pi_181857546
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 13:11 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Je moet er toch wel een volle middag voor uit trekken, van vlam onder de pan, tot in het gistvat en alles weer schoon.
Maar de meeste tijd gaat zitten in wachten tot de volgende stap.
En uiteraard het grote wachten totdat de vergisting klaar is en nog minstens zo lang voor je het kan drinken.
Reken op een week of 4/5 van brouwdag tot drinken.

Kijk eens op hobbybrouwen en hun forum.
Dat valt op zich best wel mee. Ik ben nu de wiki voor blikbrouwen aan het lezen.

Kan ik trouwens als ik het goed schoonmaak e.d. Spullen zoals gistvaten en waterslot gebruiken waar eerder wijn in is gemaakt of is het beter om het nieuw te halen ivm contaminatie?
And so is the past
pi_181858013
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 13:25 schreef Sarabi het volgende:
Het body probleem kwam vooral omdat het hele maischen fout ging :D We wilden toch te veel in een te kleine ketel idd.
In 3 jaar tijd hebben we nog geen batch gehad waarbij zo veel fout ging als bij deze.
Maarja kennelijk was ie nog steeds behoorlijk oke.
^O^
quote:
14s.gif Op woensdag 12 september 2018 13:26 schreef nogeenoudebekende het volgende:

[..]

Dat valt op zich best wel mee. Ik ben nu de wiki voor blikbrouwen aan het lezen.

Kan ik trouwens als ik het goed schoonmaak e.d. Spullen zoals gistvaten en waterslot gebruiken waar eerder wijn in is gemaakt of is het beter om het nieuw te halen ivm contaminatie?
Mja, blikbrouwen is leuk om mee te beginnen.
Je leert iig wat er gebeurt tijdens de gisting.
Qua 'brouwen' is het niet veel meer dan siroop verwarmen en in een emmer, opgeloste suiker, water en gist erbij en 2 weken wegzetten.
Dat gaf mij niet echt de voldoening en ben na 2 batches overgestapt op volmout. Veel leuker :s)
Maar als opstapje zeker bruikbaar ^O^

Ik denk dat je die 2 hobby's beter gescheiden houdt. Koop nieuw.
Koop gistvaten met een schroefdeksel ivm luchtdicht.
Voor het bottelen is een extra emmer wel fijn, om het van het gist af over te hevelen.
Koop daarvoor een automatische hevel en neem er meteen een bottelpijpje met stop bij.
Voor het kroonkurken raad ik een tafelmodel kroonkurkapparaat aan. Kijk eens voor het model Lisa.
Voor het ontsmetten iets als puro san of starsan. Vergeet het spuitflesje niet ;)

https://www.brouwmarkt.nl/
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_182392330
Zaterdag een IPA gebrouwen met Cascade uit eigen tuin. Heel erg benieuwd hoe dat gaat uitpakken.

Gelezen dat die Amerikaanse hoppen lang niet zo citrusachtig zijn op eigen bodem. Eerst zien dan geloven. Het waterslot ruikt goed iig



[ Bericht 18% gewijzigd door ikheetmartijn op 08-10-2018 18:58:38 ]
pi_182415550
quote:
1s.gif Op maandag 8 oktober 2018 15:40 schreef ikheetmartijn het volgende:
Zaterdag een IPA gebrouwen met Cascade uit eigen tuin. Heel erg benieuwd hoe dat gaat uitpakken.

Gelezen dat die Amerikaanse hoppen lang niet zo citrusachtig zijn op eigen bodem. Eerst zien dan geloven. Het waterslot ruikt goed iig

[ link | afbeelding ]
Cool!

Wij hebben afgelopen weekend onze hop geoogst ergens de komende weken ook een ipa van brouwen
pi_182426330
Mooi proces hè? Ik keek graag dagelijks naar hoe m'n bellen erbij hingen, dat is bijna een gemis nu! ;)

Die kleine van mij heeft me nog even geholpen met het plukken van de 1,3kg. Hij was er helaas na 10 bellen wel weer klaar mee (het moet geen werk worden).

Ik hield na drogen zo'n 300 gram over.

85 gram daarvan zit in deze 28 liter IPA. Samen met 20gr Magnum bitterhop, 50 gram Amarillo en straks 100 gram Mosaic koudhop.

[ Bericht 0% gewijzigd door ikheetmartijn op 10-10-2018 11:08:47 ]
pi_182426848
Plukken deed ik samen met mijn man. Is wel een werkje.

Na het drogen hielden we ongeveer 300gr Cascade over en 100gr Magnum
pi_182427264
Ja best wel he?

Ik vond nog wilde hop (800gr gedroogd) . Vrij aromatisch, maar alfazuren? Zeg het maar.
Mooi voor een "bij-elkaar-raapsel" biertje, maar niet echt reproduceerbaar.
pi_182427590
Vrienden hadden wilde hop voor ons maar dat durfde ik nog niet aan :D

Ben benieuwd wat het bij jou gaat worden
pi_182427610
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 10:05 schreef ikheetmartijn het volgende:
Ja best wel he?

Ik vond nog wilde hop (800gr gedroogd) . Vrij aromatisch, maar alfazuren? Zeg het maar.
Mooi voor een "bij-elkaar-raapsel" biertje, maar niet echt reproduceerbaar.
Gewoon alleen gebruiken om te whirlpoolen, maakt het allemaal niet zo uit.
pi_182427829
Precies, mijn idee. Alleen de aroma's pakken, niet de bitterheid.

Voor nu eerst nog druk bezig om de parameters van m'n nieuwe EasyBrew 50 een beetje onder de knie te krijgen ^O^
pi_182428071
Ik heb de wilde hop dit jaar in een soort Saison met alle restjes Brett die ik had gegooid. Geloof 5 strains Brett, lading speltmout bij de pilsmout en nu half jaartje ofzo in secondary. Denk niet dat de hop erg door gaat komen en dat is maar goed ook want het rook precies als knoflook
pi_182428162
Eigenlijk rijp voor een mooi lambiek projectje dus. Eikenhouten vaatje aanschaffen... ;)

Maar dat van die saison is wel een erg goed idee! Vorig jaar 1 saison gebrouwen. Had ook een kleine dryhop. Hoofdvergisting met een saison gist, nagisting (en hergisting op fles) met een brett. Die beviel heel erg goed.

Body zou ik wel een tikkeltje dikker willen, maar is erg lastig natuurlijk omdat die brett alles opvreet. Nog niet in verdiept in hoe ik dit eventueel zou kunnen oplossen.
pi_182428330
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 10:53 schreef ikheetmartijn het volgende:
Eigenlijk rijp voor een mooi lambiek projectje dus. Eikenhouten vaatje aanschaffen... ;)

Maar dat van die saison is wel een erg goed idee! Vorig jaar 1 saison gebrouwen. Had ook een kleine dryhop. Hoofdvergisting met een saison gist, nagisting (en hergisting op fles) met een brett. Die beviel heel erg goed.

Body zou ik wel een tikkeltje dikker willen, maar is erg lastig natuurlijk omdat die brett alles opvreet. Nog niet in verdiept in hoe ik dit eventueel zou kunnen oplossen.
Haver erin werkte voor mij
Iig m'n Saison met wlp670 en haver is best dik.
pi_182428490
Goeie tip. Ga ik eens mee spelen in Brouwhulp
pi_182433184
Om nog een beetje leven in de brouwerij te houden hier;

Wat is jullie tot nu toe best gebrouwen bier en waarom?

Bij mij is dat op dit moment een IPA waar ik erg tevreden over ben. Op dit moment staat v2 te pruttelen. V1 was zacht, lekker fris, subtiel bitter, geen esters, lekker veel smaak met z'n 6,5% maar niet alcoholisch en verschrikkelijk (positief) hoppig. Gevaarlijk lekker.

Het was het eerste bier op fust en samen met een paar vrienden is hij er heel erg rap door gegaan.
pi_182439806
Een Pale Ale van Pils, Munich Light en Cascade hop.
Een uurtje gemaischt op 63 graden.
Vergist met US-05 op 20 graden.
Gistte door van 1.050 naar 1.002. Behoorlijk droog, dus.
Dat was goed te merken in de bitterheid

Die was dus veel te snel op.

Het volgende brouwsel was een variatie; Pale Ale ipv Pils en een maisch op 65 graden.
Die was wat evenwichtiger qua bitterheid en moutigheid.
1.050 > 1.007.
Heel anders, maar bijna net zo lekker.

Ook deze was snel weg.

De droge, bittere variant wint nipt.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')