quote:
Hoeveel hop op hoeveel liter?quote:Op zondag 27 mei 2018 15:26 schreef marc0871 het volgende:
Als hop heb ik Styrian Goldings gebruik (alleen bitterhop. De kruidnagel en de banaan moeten de smaakmakers zijn).
Er zit niet zo veel alfazuur in (3,5%), dus het was nog aardig wat; 40 gram voor 20 liter.quote:
Veel meer dan wat Kaam heb ik er nog niet in gehad.quote:Op woensdag 30 mei 2018 09:37 schreef Saind het volgende:
Hier staat veel 's zomers spul te gisten, eigenlijk achterlijke timing maarja door het weer krijg ik zin saisons te brouwen.
Er staat een weizen met hibiscus na te gisten op fles. Een saison met spelt en ongemoute tarwe met 3711, Brett B en Brett C. net in het vat. Een cider met Brett C ook net in het vat. Hopelijk is de nazomer goed
Heeft iemand van jullie trouwens wel eens "ziek" bier gehad? Heb nog een saison staan met WLP670, zit ook Brett in, en die is ziek geworden. Van dat hele snotterige/slijmerige bier, trekt echt draden als je het inschenkt. Ik weet dat dat gewoon geduld is tot het weggegist is maar godsamme het is al 2 maanden snot
Hoelang duurde het dat je Stout beter was? Hoorde dat best lang kan duren, half jaar ofzo?quote:Op donderdag 5 juli 2018 21:37 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Veel meer dan wat Kaam heb ik er nog niet in gehad.
Maar ik gooi er dan ook geen wilde gist in . Ik ben niet zo van die funky smaken in bier.
Even een update van mijn laatste brouwsels;
De Stout is eigenlijk nog te jong om er wat van te zeggen.
Smaken van koffie, chocolade, hintje zwarte bes en er begint wat droppigs aan te komen.
Hij is nog wat zoetig van de bottelsuiker en er zit nog een wat ruige moutbitterheid aan.
Die laten we nog een paar weken staan. Komt wel goed.
De Weizen was uit het gistvat wat wrangig zuur.
Door de tarwemout had ik wel wat zurigheid verwacht, dus dat verbaasde me niet.
De kruidnageltoets is er niet in gekomen. Hintje banaan wel.
Nu, na ruim een week op de fles, is het wrangige er wel vanaf en word hij friszuur.
Ik vind hem nu al lekker Lekker fris.
Zaterdag staat er een Irish Red Ale op het programma.
Mja, zoveel geduld heb ik (nog) niet. Hij is alweer opquote:Op vrijdag 31 augustus 2018 00:44 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Hoelang duurde het dat je Stout beter was? Hoorde dat best lang kan duren, half jaar ofzo!
Dat is dan weer het nadeel van het homebrewen Helaas gebruiken we geen filters zoals in de brouwerijen! Het is voor ons niet echt mogelijk om lang te bewaren (smaak althans)!quote:Op vrijdag 31 augustus 2018 00:57 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Mja, zoveel geduld heb ik (nog) niet. Hij is alweer op
Maar na ruim 8 weken op de fles, werd hij nog steeds beter.
Na een week of 6 was de meeste harde moutbitterheid er wel vanaf.
Voor een stout/porter leg ik meestal wel een aantal flessen op zij waar ik niet aan mag komen. Meeste bier zal zich niet echt verder ontwikkelen na 8 weken, maar ik had een porter die na 6 maanden een stuk beter was.quote:Op vrijdag 31 augustus 2018 00:57 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Mja, zoveel geduld heb ik (nog) niet. Hij is alweer op
Maar na ruim 8 weken op de fles, werd hij nog steeds beter.
Na een week of 6 was de meeste harde moutbitterheid er wel vanaf.
Mja, dat ben ik ook elke keer weer van plan.quote:Op dinsdag 11 september 2018 22:35 schreef devzero het volgende:
[..]
Voor een stout/porter leg ik meestal wel een aantal flessen op zij waar ik niet aan mag komen. Meeste bier zal zich niet echt verder ontwikkelen na 8 weken, maar ik had een porter die na 6 maanden een stuk beter was.
Niet dat ik meer geduld heb, want had graag nog eens geproefd na een jaar
Een heel bekend probleem ja. En ik heb maar beperkte ruimte om flessen te laten rusten, dus het is niet dat ik te veel kan maken.quote:Op dinsdag 11 september 2018 23:22 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Mja, dat ben ik ook elke keer weer van plan.
Maar dan ben ik weer niet op tijd geweest met mijn volgende batch en heb ik toch zin in bier.
En dan sneuvelen ze weer.
Het is dat ik die laatste Stout een dag na een Weizen heb gebrouwen, anders had die die 8 weken al niet gehaald.quote:Op dinsdag 11 september 2018 23:24 schreef devzero het volgende:
[..]
Een heel bekend probleem ja. En ik heb maar beperkte ruimte om flessen te laten rusten, dus het is niet dat ik te veel kan maken.
Af en toe een IPA of weizen er tussen door? Redelijk makkelijk te brouwen en je hebt wat op voorraad. 20 liter is redelijk standaard, maar misschien iets meer brouwen?quote:Op dinsdag 11 september 2018 23:42 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Het is dat ik die laatste Stout een dag na een Weizen heb gebrouwen, anders had die die 8 weken al niet gehaald.
Ik brouw 20 liter per keer. Doe ik ruim 4, hooguit 5 weken mee.
Voor het mooie zou ik eigenlijk elke 3 weken moeten brouwen. Dan is het weer goed tegen de tijd dat de vorige op begint te raken.
Meestal duurt het langer, dus ik moet tussendoor wel eens wat kopen.
Ik ga pas kopen als ik niks meer heb.
Deze en aankomende week heb ik vakantie, dus ik ga proberen een beetje vooruit te brouwen, voor als de Pale Ale die ik net gebotteld heb weer op is.
Oops hier nooit meer op gereageerdquote:Op vrijdag 6 juli 2018 00:21 schreef marc0871 het volgende:
Netjes.
Wat waren de punten en de op- en aanmerkingen op het juryrapport?
Wij ook niet hoor en toch gaat het te snel opquote:Op woensdag 12 september 2018 11:01 schreef motorbloempje het volgende:
Zoveel zullen we in de toekomst ook niet gaan brouwen, want het moet ook wel op komen enzo, en als eckte FOK!kers hebben we natuurlijk niet zoveel vrienden
Vooralsnog op fles.quote:Op woensdag 12 september 2018 01:46 schreef devzero het volgende:
[..]
Af en toe een IPA of weizen er tussen door? Redelijk makkelijk te brouwen en je hebt wat op voorraad. 20 liter is redelijk standaard, maar misschien iets meer brouwen?
Doe je op fles of keg?
Schuimstabiliteit is met veel gebrande mouten toch al een dingetje.quote:Op woensdag 12 september 2018 10:25 schreef Sarabi het volgende:
[..]
Oops hier nooit meer op gereageerd
De minpunten waren weinig co2 en schuim(stabiliteit).
Mocht meer body hebben/complex zijn.
Pluspunten
De (gebrande) smaak.
Goed in balans.
Aangezien het brouwen echt fout ging (het paste op een gegeven moment niet meer in de ketel)
Waren we erg blij nog met het commentaar en de punten.
Volgende keer doen we zeker weer mee. Nog een keer met de Stout, maar dan beter
En met nog wel wat andere biertjes denk ik.
Je moet er toch wel een volle middag voor uit trekken, van vlam onder de pan, tot in het gistvat en alles weer schoon.quote:Op woensdag 12 september 2018 13:05 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Dit staat toch wel al een tijdje op m'n bucketlist. Hoeveel tijd gaat er gemiddeld inzitten?
Dat valt op zich best wel mee. Ik ben nu de wiki voor blikbrouwen aan het lezen.quote:Op woensdag 12 september 2018 13:11 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Je moet er toch wel een volle middag voor uit trekken, van vlam onder de pan, tot in het gistvat en alles weer schoon.
Maar de meeste tijd gaat zitten in wachten tot de volgende stap.
En uiteraard het grote wachten totdat de vergisting klaar is en nog minstens zo lang voor je het kan drinken.
Reken op een week of 4/5 van brouwdag tot drinken.
Kijk eens op hobbybrouwen en hun forum.
quote:Op woensdag 12 september 2018 13:25 schreef Sarabi het volgende:
Het body probleem kwam vooral omdat het hele maischen fout ging We wilden toch te veel in een te kleine ketel idd.
In 3 jaar tijd hebben we nog geen batch gehad waarbij zo veel fout ging als bij deze.
Maarja kennelijk was ie nog steeds behoorlijk oke.
Mja, blikbrouwen is leuk om mee te beginnen.quote:Op woensdag 12 september 2018 13:26 schreef nogeenoudebekende het volgende:
[..]
Dat valt op zich best wel mee. Ik ben nu de wiki voor blikbrouwen aan het lezen.
Kan ik trouwens als ik het goed schoonmaak e.d. Spullen zoals gistvaten en waterslot gebruiken waar eerder wijn in is gemaakt of is het beter om het nieuw te halen ivm contaminatie?
Cool!quote:Op maandag 8 oktober 2018 15:40 schreef ikheetmartijn het volgende:
Zaterdag een IPA gebrouwen met Cascade uit eigen tuin. Heel erg benieuwd hoe dat gaat uitpakken.
Gelezen dat die Amerikaanse hoppen lang niet zo citrusachtig zijn op eigen bodem. Eerst zien dan geloven. Het waterslot ruikt goed iig
[ link | afbeelding ]
Gewoon alleen gebruiken om te whirlpoolen, maakt het allemaal niet zo uit.quote:Op woensdag 10 oktober 2018 10:05 schreef ikheetmartijn het volgende:
Ja best wel he?
Ik vond nog wilde hop (800gr gedroogd) . Vrij aromatisch, maar alfazuren? Zeg het maar.
Mooi voor een "bij-elkaar-raapsel" biertje, maar niet echt reproduceerbaar.
Haver erin werkte voor mijquote:Op woensdag 10 oktober 2018 10:53 schreef ikheetmartijn het volgende:
Eigenlijk rijp voor een mooi lambiek projectje dus. Eikenhouten vaatje aanschaffen...
Maar dat van die saison is wel een erg goed idee! Vorig jaar 1 saison gebrouwen. Had ook een kleine dryhop. Hoofdvergisting met een saison gist, nagisting (en hergisting op fles) met een brett. Die beviel heel erg goed.
Body zou ik wel een tikkeltje dikker willen, maar is erg lastig natuurlijk omdat die brett alles opvreet. Nog niet in verdiept in hoe ik dit eventueel zou kunnen oplossen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |