quote:
Op woensdag 12 september 2018 01:46 schreef devzero het volgende:[..]
Af en toe een IPA of weizen er tussen door? Redelijk makkelijk te brouwen en je hebt wat op voorraad. 20 liter is redelijk standaard, maar misschien iets meer brouwen?
Doe je op fles of keg?
Vooralsnog op fles.
Ik vind 300/350 euro om te beginnen met keggen toch wel een bak geld.
IPA vind ik maar af en toe lekker. De weizen beviel wel heel erg goed, dus die gaat wel een keer op herhaling.
Tja, naast het werk, de boodschappen, het huishouden en een stukje mantelzorg, hou ik niet altijd tijd en zin over.
Als ik dan tijd heb, moet het weer ook nog meewerken (buitenbrouwerij).
quote:
Op woensdag 12 september 2018 10:25 schreef Sarabi het volgende:[..]
Oops hier nooit meer op gereageerd
De minpunten waren weinig co2 en schuim(stabiliteit).
Mocht meer body hebben/complex zijn.
Pluspunten
De (gebrande) smaak.
Goed in balans.
Aangezien het brouwen echt fout ging (het paste op een gegeven moment niet meer in de ketel)
Waren we erg blij nog met het commentaar en de punten.
Volgende keer doen we zeker weer mee. Nog een keer met de Stout, maar dan beter
En met nog wel wat andere biertjes denk ik.
Schuimstabiliteit is met veel gebrande mouten toch al een dingetje.
Co2 is op te lossen met wat meer bottelsuiker.
Niet te veel, want Stout is niet echt een koolzuurrijke stijl.
Voor de body zou je wat hoger kunnen maischen. 67 graden geeft al wat meer onvergistbare suikers.
Of 65 en wat langer 72 graden.
Voor de gelaagdheid/complexiteit kan je wat meer verschillende soorten mouten gebruiken, oplopend in EBC. Cara- en bisquitmouten e.d.
Je zou ook met havervlokken en lactose kunnen werken, om een wat dikker mondgevoel te krijgen.
En geef het wat tijd. Mijn stout werd na 8 weken op fles ook nog steeds lekkerder.
Bekend probleem.
6,5 Kilo mout voor 20 liter, zware, volmout Stout was eigenlijk net wat te veel, voor mijn 25 liter pannetje.
Daar heb ik maar een 36 liter pan voor bij gekocht.
[ Bericht 1% gewijzigd door marc0871 op 12-09-2018 13:03:55 ]
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.