abonnement Unibet Coolblue
pi_189951217
Ziet eruit als een interessante kit! Dan lekker bij het recept houden inderdaad ^O^

De Lambicus heb ik richting afgelopen zomer ook gebruikt voor mijn frambozen weizen (hoofdvergisting weizen gist). Door de framboos en brett bleef er weinig meer over van het weizen karakter, maar hij had een lekker doordrinkbaar zuurtje. Lang niet vervelend!

White Labs California Ale, juistem mooie standaard cleane gist.
Mocht je nog een keer experimenteren met Brett moet je de volgende keer eens een fruitige Belgische gist te proberen. Deze creëren flink wat esters die Brett vervolgens omzet in "funk". Flinke smaakbeleving
pi_191182265
Eergisteren mijn Easybrew 30 plus binnengekregen.
Morgen een schoonmaakrondje en dan wil ik van 't weekend een robijnrode Irish Red en een diepdonkerzwarte Imperial Milkstout gaan brouwen.

Beide met Bramling Cross en Fuggle.
Als gist S-04

Eerste brouw in een jaar tijd }:|
Zin aan *O*
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  donderdag 13 februari 2020 @ 15:36:18 #203
486544 RealistAtheist
Realistische Atheist
pi_191489080
Naar aanleiding van mijn aangemaakte topic CUL / Klein beetje schimmel op kurk bewaarbier hierheen verwezen. Ik zal even herhalen wat er in de openingspost stond.

Hallo medefokkers,

Ik heb een aantal bewaarbieren liggen (de oudste vanaf 2016) ze liggen in een kleine kelder. Maar laatst zag ik een klein beetje schimmel op de kurken zitten. Ik heb vochtvangers in de ruimte staan, maar blijkbaar is het toch nog net iets te vochtig.

Weet iemand in hoeverre dit kwaad kan? Ik kan daar niet zo heel veel over vinden. Ik vind wel artikelen over 'kurk' in wijn waarbij de kurk is gaan schimmelen en de wijn daardoor verpest is maar dit heeft vaak te maken met foute schoonmaakprocessen van de fles (met chloor) waardoor de hele kurk aangetast wordt. Maar ik weet niet of de schimmels op mijn kurken door de hele kurk zitten. Ik kan ze er zo af wrijven met een doek en dan ziet de kurk zelf er onaangetast uit.

Ik ga binnenkort (volgend weekend) even een fles open maken om te zien of de kurk verder nog goed is. Maar misschien dat hier mensen zijn die hier meer over weten. Als de kurk/bier verder niet aangetast is ben ik van plan om de flessen vanaf nu wel in gesealde zakjes te bewaren met een zakje silicakorrels erbij in tegen vocht, zou dit beter zijn?

Als iemand hier meer van weet of tips heeft dan zijn die van harte welkom. ^O^


Zijn er hier gebruikers die hier ervaring mee hebben? En die een oplossing weten? Alvast bedankt!
pi_192327160
quote:
14s.gif Op donderdag 14 november 2019 23:36 schreef devzero het volgende:

[..]

Het is een Full grain "sour belgian" kit. En de aanbevolen tijd was 6 maanden, maar ik kan altijd een beetje aftappen na 3 maanden en proeven
[..]

Dat is wel handig om te weten. Zo duur zijn die slangen enzo ook niet
[..]

Dat was een aanbeveling van het recept
[..]

Voor de hoofdvergisting heb ik zowel een standaard White Labs California Ale gist en een Brettanomyces Lambicus voor brett. Die Lambicus ga ik ook voor de navergisting gebruiken.
Klein schopje. Was toch wel ongeduldig, dus vandaag gebotteld. Ik laat het nog zeker een maand of zo op de fles liggen, maar had wel al wat geproefd. Lekker fris en maar een beetje zuur. Met maar 4 maanden fermenteren was dat ook wel te verwachten en misschien laat ik het volgende keer wat langer zitten. Voor nu heb ik een prima zomerbiertje.
pi_192327203
quote:
0s.gif Op donderdag 13 februari 2020 15:36 schreef RealistAtheist het volgende:
Ik heb een aantal bewaarbieren liggen (de oudste vanaf 2016) ze liggen in een kleine kelder. Maar laatst zag ik een klein beetje schimmel op de kurken zitten. Ik heb vochtvangers in de ruimte staan, maar blijkbaar is het toch nog net iets te vochtig.
Als het alleen aan de buitenkant van de kurk zit, dan zou ik het gewoon met een beetje desinfecteeroplossing als starsan ver vanaf wrijven.
  maandag 6 april 2020 @ 20:58:53 #206
486544 RealistAtheist
Realistische Atheist
pi_192484982
quote:
14s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 21:26 schreef devzero het volgende:

[..]

Als het alleen aan de buitenkant van de kurk zit, dan zou ik het gewoon met een beetje desinfecteeroplossing als starsan ver vanaf wrijven.
Ik heb onlangs 1 geprobeerd, en die was supermooi gerijpt. Dus het zal wel los lopen idd. Beetje schoonvegen en het zit wel goed. Goed idee inderdaad om daar een beetje desinfecteermiddel voor te gebruiken.
pi_192905119
Heb eindelijk een Brew Monkeys startpakketje gekregen dus binnenkort maar eens een IPAtje brouwen!
"Ik heb nog met hem gekoerst"
pi_192905190
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 mei 2020 11:53 schreef ThePlaneteer het volgende:
Heb eindelijk een Brew Monkeys startpakketje gekregen dus binnenkort maar eens een IPAtje brouwen!
Leuk! Succes :D
pi_193022537
Door verveling in deze coronatijd heb ik inmiddels 6 bieren op fles zitten nu :') Wat moet ik nu met al dit bier behalve weggeven aan vrienden
Een saison, berliner weisse met framboos, gose met jasmijn, gember en citroengras, en drie single hop ipa's (Amarillo, Citra en Huell Melon)
  vrijdag 8 mei 2020 @ 22:11:12 #210
217702 Lonaa
Honger!
pi_193022589
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 mei 2020 22:08 schreef T-Force het volgende:
Door verveling in deze coronatijd heb ik inmiddels 6 bieren op fles zitten nu :') Wat moet ik nu met al dit bier behalve weggeven aan vrienden
Een saison, berliner weisse met framboos, gose met jasmijn, gember en citroengras, en drie single hop ipa's (Amarillo, Citra en Huell Melon)
wat van de berliner weisse en gose aan mij geven.
Sterkheidsbaas van alles.
  Moderator vrijdag 8 mei 2020 @ 22:41:45 #211
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_193023104
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 mei 2020 22:08 schreef T-Force het volgende:
Door verveling in deze coronatijd heb ik inmiddels 6 bieren op fles zitten nu :') Wat moet ik nu met al dit bier behalve weggeven aan vrienden
Een saison, berliner weisse met framboos, gose met jasmijn, gember en citroengras, en drie single hop ipa's (Amarillo, Citra en Huell Melon)
Ik kom er juist minder aan toe, merk dat ik eerder ga klussen enzo. Heb een whiskeyvaatje liggen nu om een BA te maken. Toch maar eens gaan doen
  Moderator maandag 11 mei 2020 @ 14:16:51 #212
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_193065325
Twee dagen achter elkaar gebrouwen. Eens kijken of dat drauflassen een beetje werkt :P
In totaal zo'n 50 liter, maar heb maar een brouwcapaciteit van ongeveer 30. Het eerste brouwsel (sterk blond) staat al lekker te borrelen.
pi_193074432
quote:
0s.gif Op maandag 11 mei 2020 14:16 schreef noodgang het volgende:
Twee dagen achter elkaar gebrouwen. Eens kijken of dat drauflassen een beetje werkt :P
In totaal zo'n 50 liter, maar heb maar een brouwcapaciteit van ongeveer 30. Het eerste brouwsel (sterk blond) staat al lekker te borrelen.
Eigenlijk is je eerste brouwsel dan één grote giststarter voor het tweede portie.
Lekker erin laten klateren, zodat de gist weer zuurstof heeft om nog een paar keer te verdubbelen.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_193077693
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 mei 2020 22:08 schreef T-Force het volgende:
Door verveling in deze coronatijd heb ik inmiddels 6 bieren op fles zitten nu :') Wat moet ik nu met al dit bier behalve weggeven aan vrienden
Een saison, berliner weisse met framboos, gose met jasmijn, gember en citroengras, en drie single hop ipa's (Amarillo, Citra en Huell Melon)
Handgel van maken ;)

Lekker aan het experimenteren! Gose staat nog steeds op mijn todolijst.

Ik fermenteer tegenwoordig in soda kegs. 3 Fusten met elk 15 liter passen perfect in m'n gistkast. Elke keer een splitbatch met andere gisten/toevoegingen.
  dinsdag 12 mei 2020 @ 10:19:10 #215
423121 Fretwork
Acte d'éloquence
pi_193079252
Zo'n brewshop pakketje, kan je dat een beetje in je woonkamer laten gisten? Of gaat dat teveel stinken?
Stilaan weer op topniveau na z'n dikke jaren als fietsende hamburger
pi_193080552
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 mei 2020 10:19 schreef Fretwork het volgende:
Zo'n brewshop pakketje, kan je dat een beetje in je woonkamer laten gisten? Of gaat dat teveel stinken?
Als dat geen saison of een lager hoeft te zijn wil dat prima om mee te beginnen ^O^
  Moderator vrijdag 22 mei 2020 @ 13:54:15 #217
45833 crew  Fogel
pi_193256613
Gister een RIS gemaakt, kwam op 1.114 als OG, een prima begin dus. Lui als ik ben gewoon 3 zakjes US-05 erin gemikt en het staat nu lekker te pruttelen.
25 liter batch, 16 kilo mout en 225 gram hop.
Uit ervaring weet ik dat het een maand of 6 na het gisten echt goed op dronk is, maar de vorige keer was mijn fust al bijna leeg tegen die tijd...
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_193300015
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 mei 2020 13:54 schreef Fogel het volgende:
Gister een RIS gemaakt, kwam op 1.114 als OG, een prima begin dus. Lui als ik ben gewoon 3 zakjes US-05 erin gemikt en het staat nu lekker te pruttelen.
25 liter batch, 16 kilo mout en 225 gram hop.
Uit ervaring weet ik dat het een maand of 6 na het gisten echt goed op dronk is, maar de vorige keer was mijn fust al bijna leeg tegen die tijd...
Komt US-05 ver genoeg met zo'n OG? Wil er binnenkort nog weer een brouwen, maar dan met Nottingham
pi_198622472
Maar weer eens wat leven in deze brouwerij brengen.

De Easybrew maar weer eens klaargezet en gevuld met 25 liter water.



Het te brouwen bier werd een Smash Pilsmout/Citra.

5 Kilo pilsmout geschroot.



Maischen op 65o voor een uurtje.
Pomp aan voor circulatie.



Na het lichten van de moutkorf, er nog een liter of 5 heet water overheen gegooid.



Daarna door naar het koken.
Bij begin koken ging er 25 gram Citra in de hopspider.





Zo'n 10 minuten voor eind koken ging daar nog 25 gram bij.
Dan gaat ook meteen de spiraalkoeler erin.



Na het koelen het wort in het gistvat.
Als gist heb ik US-05 gebruikt.

Die gaat in de gistkist (oude vriezer),



die aangestuurd wordt door een Inkbird.



[ Bericht 20% gewijzigd door marc0871 op 21-03-2021 19:01:00 ]
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_198622672
Lekker bezig ^O^

Wij hebben al een paar maanden niet meer thuis gebrouwen.
Ondertussen zijn we bezig met nieuwe recepten, in ieder geval een NEIPA.
Dus hopelijk in april weer aan de slag.
pi_198622787
quote:
0s.gif Op zondag 21 maart 2021 18:30 schreef Sarabi het volgende:
Lekker bezig ^O^

Wij hebben al een paar maanden niet meer thuis gebrouwen.
Ondertussen zijn we bezig met nieuwe recepten, in ieder geval een NEIPA.
Dus hopelijk in april weer aan de slag.
Jullie hebben het ook best druk gehad met huurbrouwen en de 'on-tours'.

[ Bericht 85% gewijzigd door marc0871 op 21-03-2021 18:49:00 ]
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  Moderator zondag 21 maart 2021 @ 18:47:41 #222
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_198622988
Goed bezig! Hier ook al veel te lang niet gebrouwen. Misschien deze week maar eens een recept gaan samenstellen met spul wat ik nog in huis heb. Wel weer zij in een brouwsessie!
pi_198623068
quote:
1s.gif Op zondag 21 maart 2021 18:47 schreef noodgang het volgende:
Goed bezig! Hier ook al veel te lang niet gebrouwen. Misschien deze week maar eens een recept gaan samenstellen met spul wat ik nog in huis heb. Wel weer zij in een brouwsessie!
Mja, bij mij was het ook alweer veel te lang geleden.
Daarom maar weer even een back to basic SMaSH.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_198626505
Shit, foutje :o
Ik zat met Cascade in mijn hoofd met de hop.
Citra heeft veel meer Alfazuur.
15 gram was genoeg geweest voor het bitter :+
Dat wordt waarschinlijk wel een bitterbommetje :X
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_198788156
Net even een monster genomen.
Vrij licht van kleur en nog wat troebel.
De geur is fris en wat bitterig citrus (Citra geeft pompelmoes, dus dat kan kloppen).

SG is gezakt van 1.047 tot nagenoeg 1.000.
Wat dus zo'n 5,5% zou moeten geven.
Nogal droog, dus.
Ondanks dat, valt het bitter me nog niet eens tegen.
Oh, het is er wel, en door het droge komt ie ook best scherp door, maar het is geen al te erg samentrekkend bitter.

De smaak. Ja. Ik vind hem nog een beetje vlak. Bijna waterig.
Maar dat heb ik al eerder gehad en dat is goedgekomen.
De pompelmoes van de Citra komt redelijk door. Niet echt een smaakbom, maar aanwezig.

Niet helemaal wat ik verwacht had, maar ik ben nog niet ongerust.
Tussen net uit de hoofdveristing en twee weken op fles is werelden van verschil.
Kan best nog een lekker dorstlessertje worden.

[ Bericht 2% gewijzigd door marc0871 op 01-04-2021 00:20:51 ]
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')