abonnement Unibet Coolblue
pi_183331962
quote:
Dat zou een mooie brouwplek worden! Niet verkeerd
pi_183632602
Aangezien het weer het niet toeliet om mijn gebruikelijke 20 liter buiten te brouwen, heb ik 10 liter SMaSH Pale Ale Cascade binnen op het fornuis gebrouwen.
Veel meer trekt het fornuis niet.

Begonnen met 9 liter water van 68 graden.
Na toevoegen van 2,250 kg Pale mout, was de temperatuur gezakt naar 66 graden.
Onder regelmatig roeren, heb ik dat ruim een uur aangehouden. (Tussentijds de temperatuur nog een keer op peil gebracht).
Daarna gaan filteren en gespoeld met nog 5 liter water van 80 graden.
Daarna gaan koken. Iets meer dan een uur.
De eerste 12,5 gram cascade heb ik bij begin koken toegevoegd.
De tweede gift was wederom 12,5 gram, op 10 minuten voor het eind.
Toen ook de spiraalkoeler in het wort gezet, om te steriliseren.
Na het koken de ingaande slang aan de keukenkraan gezet en de temperatuur teruggebracht naar zo'n 25 graden.
Daarna het wort in het gistvat laten lopen en US-05 er overheen gestrooid.
Daarna het vat in de gistkist (oude vrieskist met Inkbird en verwarmingsbuis) gezet, om terug te koelen naar 20 graden.
Daar zal het de eerste 2 weken staan, voordat ik de eerste meting ga uitvoeren.
Start SG was 1.050. Naar verwachting.
Het wachten is weer begonnen.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_183645257
Net mijn Irish Red Ale klaar en kunnen proeven afgelopen weekend! Heerlijk! Alweer 10 flesjes opgemaakt, gaat snel! _O-

Woensdag de Weizenbock bottelen! B:)B
pi_183645547
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 november 2018 20:51 schreef ikheetmartijn het volgende:
Zo eens even een starter maken voor zondag.
White Labs WLP510 Bastogne Belgian Ale opschalen naar 1,5 liter voor 30 liter Chouffe.

Dit wordt de 2e keer dat ik een starter ga maken (luie korrelgistgebruiker, en al wel op 23 brouwsels zitten).

Nog tips?
Kan je geen korrelgist gebruiken?
pi_183646909
Stukje over mijn Irish Red op hobbybrouwen

quote:
Mijn Irish Red.

Ik had hem uit de gistkist gehaald en op de tafel gezet, waar ik hem de volgende dag zou bottelen.
Dat werd een dag later, door omstandigheden.
Tot mijn grote schrik lag het waterslot op het deksel.
En, je raadt het al, lichte oxidatiesmaak.
Alsnog gebotteld en weggezet.

Na een week heb ik eens een flesje opengemaakt, om te kijken of er al wat koolzuur op zat.
Viel tegen. Net als de smaak.
Het leek alsof de oxidatiesmaak erger was geworden.

Ik had er al 2 maanden niet meer naar omgekeken, maar ik wilde toch nog eens proeven, voordat ik zou besluiten om de flesjes leeg te gieten voor een volgende batch.
Wonder boven wonder was de oxidatiesmaak weggezakt en wordt hij bijna volledig overstemt door de fruitigheid. Bijna.
Zonder dat zweempje oxidatie, zou het een erg smakelijk biertje zijn.
Het is merkbaar, maar het is niet meer zo storend dat ik het weg ga gooien.
Sterker; ik heb er de afgelopen 2 weken al een krat van op.

Mooie, rode kleur. Zou nog een tintje donkerder mogen.
Fruitig; licht Cassis, met een lichte citrus ondertoon. Klein zweempje gebrandheid van het handje Gebrande Gerst. Iets carameligs van de Munich Dark. Jammer van de oxidatie.
Fijne carbonatie. Niet te veel, net niet te weinig.
Schuimkraag blijft niet erg lang staan, maar daar geef ik de oxidatie maar de schuld van. Wel constant een filmpje.
Ga ik nog een keer proberen.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_183651125
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2018 19:08 schreef marc0871 het volgende:
Stukje over mijn Irish Red op hobbybrouwen

[..]

Leuk stuk! Was het ook niet zurig geworden?

Ik had honing erbij gedaan om te proberen! Uiteraard zal de smaak van honing steeds minder worden met de dagen, maar smaakt heerlijk! Vrienden vonden het geslaagd!
pi_183651542
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2018 22:04 schreef Watashiwa het volgende:

[..]

Leuk stuk! Was het ook niet zurig geworden?

Ik had honing erbij gedaan om te proberen! Uiteraard zal de smaak van honing steeds minder worden met de dagen, maar smaakt heerlijk! Vrienden vonden het geslaagd!
Nee, Eerder wat caramel zoetigs.
Verder is er in de vergisting ook niets fout gegaan.
Alleen dat het vat een tijdje open heeft gestaan.
Toch iig een deel van de laatste 2 dagen.

Verder kan ik mij helemaal vinden in de beschrijving in de BKG (Bier Keurmeesters Gilde) gids

quote:
Irish Red Ale
Algemene kenmerken
Een
Irish Red Ale is een zoetig/geroosterd amber tot koperkleurig Iers biertype van hoge (soms lage) gisting met 4,0 tot
5,2 Vol% alcohol
.
Uiterlijke kenmerken
Amber tot (rood)koperkleurig
. Helder
. Romige, glasplakkende
schuimkraag.
Het koolzuurgehalte is gemiddeld.
Geurassociaties
Laag tot gemiddeld mout aroma, vaak karamel, soms ook geroosterd of toffee-achtig. Soms licht fruitig, licht hoppig. Kan
een weinig diacetyl bevatten, verder vrij schoon (vooral de ondergistende versie).
Smaak
Karamelmoutige zoetigheid, soms ook licht geroosterd of toffee-achtig. Lage hopbitterheid, normaal geen hopsmaak
(licht Engels indien wel aanwezig). Licht fruitig. Medium moutbitterheid door geroosterde mout, wat de totale bitterheidsindruk kan verhogen.
Basissmaak
De basissmaak is bitter, zoetig, soms iets zoutig
.
Body
De body is dun tot medium.
Mondgevoel
Aangenaam ‘glad’ mondgevoel; plakkerig, soms metaalachtig. Medium vergistingsgraad. De koolzuurprikkeling is gemiddeld. Licht alcohol warmend bij de sterkere versies.
Nasmaak
Droog tot zoetig. Schoon (vooral in geval van ondergisting). Fruitig, bitterig, soms zeer (mout)bitter.
Opmerkingen
Irish Red Ale kan diacetyl bevatten. Wordt soms ook ondergistend gebrouwen.
Technische kenmerken
Begin SG
1036 – 1048
SVG 75 – 85%
Alcoholpercentage
4,0 – 5,2 Vol%
Kleur 25 – 40 EBC
Bitterheid
20 – 30 EBU
Koolzuurgehalte
4,4 – 5,2 gr/ltr
Voorbeelden
Murphy’s, Guinness, Kilkenny, Beamish Red
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_183652062
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2018 22:24 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Nee, Eerder wat caramel zoetigs.
Verder is er in de vergisting ook niets fout gegaan.
Alleen dat het vat een tijdje open heeft gestaan.
Toch iig een deel van de laatste 2 dagen.

Verder kan ik mij helemaal vinden in de beschrijving in de BKG (Bier Keurmeesters Gilde) gids

[..]

Ik denk ook om even wat langer te laten staan, de schuimkraag is nog niet goed genoeg en mag wat minder zoet!

De laatste paar brouwsels met cold crash gedaan, goed merkbaar verschil maar het duurt dan wel wat langer tot bier goed is (zeker met donkere bieren) in de fles.
pi_183652598
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2018 22:53 schreef Watashiwa het volgende:

[..]

Ik denk ook om even wat langer te laten staan, de schuimkraag is nog niet goed genoeg en mag wat minder zoet!

De laatste paar brouwsels met cold crash gedaan, goed merkbaar verschil maar het duurt dan wel wat langer tot bier goed is (zeker met donkere bieren) in de fles.
Ik doe geen cold crash.
Ik laat het 3 weken staan. Dan is het zo goed als helder.
Na bottelen heeft het minstens 2 weken nodig, om een redelijke schuimkraag te hebben.
Bij een stout heeft het wel eens 4 weken geduurd, voordat er meer dan een halve centimeter bleef staan.
Veel donkere mout werkt dan ook schuimnegatief, heb ik mij laten vertellen.
Is nog goed gekomen. Uiteindelijk zat er een mooie bruine schuimkraag op, die maar langzaam inzakte.
Behoorlijk glasplakkend ook.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_183652919
Moet ook eerlijk toegeven dat cold crash best handig is als je het bottelen wil uitstellen

Maar dan moet je na het bottelen meer geduld hebben :{
pi_183653058
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2018 23:37 schreef Watashiwa het volgende:
Moet ook eerlijk toegeven dat cold crash best handig is als je het bottelen wil uitstellen

Maar dan moet je na het bottelen meer geduld hebben :{
Tja, bier brouw je dan ook met water, mout, hop, gist en veel geduld.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_183653207
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2018 23:45 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Tja, bier brouw je dan ook met water, mout, hop, gist en veel geduld.
Dat laatste mag best met uitroepteken ;)

Ga je meedoen aan de Brand wedstrijd (winterbier)? Wel erg kort allemaal, winterbier kan zeker gisten voor 5 maanden en kwamen hier in november mee ;(
pi_183656740
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2018 17:56 schreef Watashiwa het volgende:

[..]

Kan je geen korrelgist gebruiken?
Niet als je de echte Chouffe gist wil.
pi_183660948
quote:
0s.gif Op zondag 9 december 2018 22:53 schreef marc0871 het volgende:
Aangezien het weer het niet toeliet om mijn gebruikelijke 20 liter buiten te brouwen, heb ik 10 liter SMaSH Pale Ale Cascade binnen op het fornuis gebrouwen.
Veel meer trekt het fornuis niet.

Begonnen met 9 liter water van 68 graden.
Na toevoegen van 2,250 kg Pale mout, was de temperatuur gezakt naar 66 graden.
Onder regelmatig roeren, heb ik dat ruim een uur aangehouden. (Tussentijds de temperatuur nog een keer op peil gebracht).
Daarna gaan filteren en gespoeld met nog 5 liter water van 80 graden.
Daarna gaan koken. Iets meer dan een uur.
De eerste 12,5 gram cascade heb ik bij begin koken toegevoegd.
De tweede gift was wederom 12,5 gram, op 10 minuten voor het eind.
Toen ook de spiraalkoeler in het wort gezet, om te steriliseren.
Na het koken de ingaande slang aan de keukenkraan gezet en de temperatuur teruggebracht naar zo'n 25 graden.
Daarna het wort in het gistvat laten lopen en US-05 er overheen gestrooid.
Daarna het vat in de gistkist (oude vrieskist met Inkbird en verwarmingsbuis) gezet, om terug te koelen naar 20 graden.
Daar zal het de eerste 2 weken staan, voordat ik de eerste meting ga uitvoeren.
Start SG was 1.050. Naar verwachting.
Het wachten is weer begonnen.
Klinkt goed Marc. Nog aardig beschaafd met de Cascade gestrooid.

Wil hier ook nog wat meer van dat soort kleinere experimentjes opzetten.Verschillende smash bieren (hop en mout) zodat ik ze naast elkaar kan proeven en beter kan leren onderscheiden.

Het probleem is hier alleen dat mijn brouwdagen schaars zijn en het dan gelijk "groots en exotisch" moet ;)
pi_183670073
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2018 23:57 schreef Watashiwa het volgende:

[..]

Dat laatste mag best met uitroepteken ;)

Ga je meedoen aan de Brand wedstrijd (winterbier)? Wel erg kort allemaal, winterbier kan zeker gisten voor 5 maanden en kwamen hier in november mee ;(
Nope. Die stijl ligt me niet. Heb ik niets mee.
Misschien dat ik, als het hier wat rustiger wordt, eens een poging ga wagen bij het ONK met een Stout en/of een Sterke Blonde/Tripel.
Misschien nog die Irish Red ook, als de herkansing goed uitpakt.

quote:
0s.gif Op dinsdag 11 december 2018 14:29 schreef ikheetmartijn het volgende:

[..]

Klinkt goed Marc. Nog aardig beschaafd met de Cascade gestrooid.

Wil hier ook nog wat meer van dat soort kleinere experimentjes opzetten.Verschillende smash bieren (hop en mout) zodat ik ze naast elkaar kan proeven en beter kan leren onderscheiden.

Het probleem is hier alleen dat mijn brouwdagen schaars zijn en het dan gelijk "groots en exotisch" moet ;)
Mja, ik ben niet zo van de hopbommen.
Ik hou meer van evenwicht in een bier.
Een batch van 20 liter met 2X 25 gram was al eens lekker.

Om aan mijn 'behoefte' te kunnen voldoen, zou ik elke maand een keer 20 liter moeten brouwen.
De vorige brouwdag was alweer 3 maanden geleden.
De afgelopen 2 geplande brouwdagen heb ik moeten afblazen, door onverwacht bezoek en een daagje ziekenhuis voor mijn vader.
De rest van de tijd zat het weer niet mee, had ik het druk met het huishouden en het werk en een stukje mantelzorg naar mijn vader.
Vandaar nu de 'noodgreep' op het fornuis binnen.
Dus ja; schaarste in brouwdagen. Ken ik.

Tja, exotisch; mijn meest complexe bier tot nu toe, is een zware, volmout Stout van zo'n 8,5%, met lactose en havervlokken.
IPA's, fruitbieren, wilde/Brett vergistingen en zure bieren laat ik nog maar even voor wat het is.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_183670100
Wij gaan wel mee doen met de wedstrijd van Brand. Geen ervaring met Winterbier maar we gaan het zien :)

En verder moeten we gaan beslissen met welke bieren we bij het ONK mee gaan doen. Sowieso weer de stout.
  Moderator dinsdag 11 december 2018 @ 22:42:42 #117
45833 crew  Fogel
pi_183671968
Ben nu de giststarter aan het maken voor mijn Brewdog AB:04 clone.
Een dikke RIS van 15%.
In het weekend ga ik die brouwen, 16kg mout voor een batch van 25l :X
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_183675814
Wat voor gist ga je gebruiken Fogel?
  Moderator woensdag 12 december 2018 @ 08:43:16 #119
45833 crew  Fogel
pi_183675852
quote:
0s.gif Op woensdag 12 december 2018 08:40 schreef ikheetmartijn het volgende:
Wat voor gist ga je gebruiken Fogel?
WLP001
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_183676088
quote:
1s.gif Op woensdag 12 december 2018 08:43 schreef Fogel het volgende:

[..]

WLP001
Alcohol Tolerance:
High (10 - 15%)

Pittig! Die berekende 15% is inclusief hergisting op de fles?
  Moderator woensdag 12 december 2018 @ 09:12:51 #121
45833 crew  Fogel
pi_183676170
quote:
0s.gif Op woensdag 12 december 2018 09:06 schreef ikheetmartijn het volgende:

[..]

Alcohol Tolerance:
High (10 - 15%)

Pittig! Die berekende 15% is inclusief hergisting op de fles?
Ja, maar ik heb dit gist nog nooit gebruikt. Misschien moet ik er ook nog ec1118 bijgooien voor de ‘laatste meters’.

De wpl starter begint nu in ieder geval een mooie schuimlaag te krijgen.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_183677038
Misschien wel inderdaad. Zou zonde zijn als je geen koolzuur op de fles krijgt met zo'n mooi bier.
pi_183690350
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 december 2018 22:42 schreef Fogel het volgende:
Ben nu de giststarter aan het maken voor mijn Brewdog AB:04 clone.
Een dikke RIS van 15%.
In het weekend ga ik die brouwen, 16kg mout voor een batch van 25l :X
Poehee.
Daar kan je straks op kauwen.

Inmaischen met 45 liter water? Zit je al onder de 3:1.
Filteren zonder spoelen. Anders moet je wel heel veel water afkoken.
Kan je er misschien nog een keer water bij gooien voor een 'normale' Stout.
Er blijven vast genoeg suikers over ;)

quote:
1s.gif Op woensdag 12 december 2018 09:12 schreef Fogel het volgende:
ec1118
Mja, Champagnegist was ook het eerste waar ik aan dacht.
Anders word het lastig om 15% te halen.
Zeker voor hergisting op de fles
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  Moderator woensdag 12 december 2018 @ 23:03:30 #124
45833 crew  Fogel
pi_183693442
Ik maisch dubbel, dat scheelt al het een en ander aan water.
Een ‘slap aftreksel’ van maisch 2 kan inderdaad een idee zijn, maar het duurt een poos voordat de eerste batch klaar is. Heb de mout in twee delen, eerste 8kg ‘licht’ (pale ale) en de volgende 8 zwaar en donker speciaalmout. Kunnen beiden op zich wel gespoeld worden en uitdruipen voor later. Al is het maar voor een giststarter.

Ik maak er vast weer knekkebrød of gewoon brood van, zonde om zoveel smaak weg te gooien in ieder geval.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_183733424
Ach zo.
Ja, dat scheelt.
Kan je nog wat spoelen ook, om weer genoeg volume te hebben voor ronde 2.
Die je dan ook weer kan (moet) spoelen, om aan je kookvolume te komen.
Mja, blijven er toch al minder suikers achter.

Zondag geven ze redelijk weer op, vooralsnog.
Tijd zit zowaar ook eens mee. Vanmiddag al wat dingetjes kunnen doen en ik verwacht geen gekkigheden.
Kijken of het wil lukken om het vuur buiten nog eens onder het pannetje te krijgen, voor 20 liter Stout.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  Moderator vrijdag 14 december 2018 @ 23:24:38 #126
45833 crew  Fogel
pi_183736196
Voor mij is de voorspelling voor zondag een kater en -10 :+
Maar ik brouw binnen, dus dat maakt niet uit.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
  Moderator zondag 16 december 2018 @ 18:32:14 #127
45833 crew  Fogel
pi_183769418
OG is een mooie 1.110 geworden, doel was 1.113, maar ach.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_183780797
Netjes. Succes met de gisting en hergisting.

Hier zondag het laatste bier van het jaar gebrouwen. Een tripel (m'n 2e in 26 brouwsels).
1.078. Wordt zo'n 8,5% -> 8,9% op fles.
pi_183792142
Hier was het mistig en waterkoud.
Niet echt ideaal voor een buitenbrouwerij.
Weer niks }:| -O-

quote:
0s.gif Op zondag 16 december 2018 18:32 schreef Fogel het volgende:
OG is een mooie 1.110 geworden, doel was 1.113, maar ach.
Netjes.
Daar zullen nog wel een paar maandjes overheen gaan, voordat die op dronk komt.

quote:
0s.gif Op maandag 17 december 2018 10:47 schreef ikheetmartijn het volgende:
Netjes. Succes met de gisting en hergisting.

Hier zondag het laatste bier van het jaar gebrouwen. Een tripel (m'n 2e in 26 brouwsels).
1.078. Wordt zo'n 8,5% -> 8,9% op fles.
Ook lekker B:)B
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_184020771
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 december 2018 22:42 schreef Fogel het volgende:
Ben nu de giststarter aan het maken voor mijn Brewdog AB:04 clone.
Een dikke RIS van 15%.
In het weekend ga ik die brouwen, 16kg mout voor een batch van 25l :X
:D

Kan je niet anders gewoon veel suiker toevoegen? haha

Wat is je verwachting qua eind SG?

Ben benieuwd :P

[ Bericht 2% gewijzigd door Watashiwa op 28-12-2018 01:17:05 ]
pi_184021071
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 december 2018 21:32 schreef Sarabi het volgende:
Wij gaan wel mee doen met de wedstrijd van Brand. Geen ervaring met Winterbier maar we gaan het zien :)

En verder moeten we gaan beslissen met welke bieren we bij het ONK mee gaan doen. Sowieso weer de stout.
Wil graag ook meedoen voor de ONK wedstrijd (eerste keer) met mijn befaamde IPA en Porter bier! Maar ik kan online niet vinden wanneer dat begint. Iemand idee?
pi_184040143
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2018 01:27 schreef Watashiwa het volgende:

[..]

Wil graag ook meedoen voor de ONK wedstrijd (eerste keer) met mijn befaamde IPA en Porter bier! Maar ik kan online niet vinden wanneer dat begint. Iemand idee?
De site voor het ONK2019 komt pas ergens in januari online.
Maar wat ik begreep, is de prijsuitreiking op 15 juni.
Bieren inleveren voor 23 april of 4 mei.

https://www.hobbybrouwen.(...)284.0/topicseen.html
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_184040641
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2018 01:11 schreef Watashiwa het volgende:

[..]

:D

Kan je niet anders gewoon veel suiker toevoegen? haha

Wat is je verwachting qua eind SG?

Ben benieuwd :P
Suiker? Voor zo'n vol bier?
Suiker geeft 'lege' alcohol, waardoor je de body teniet doet.
Lijkt me niet dat dat de bedoeling is.

Eind SG? Zou me verbazen als die onder de 1.030 gaat eindigen.

[edit]
Ah, laag gemaischt (63).
Komt ie vast wat lager uit.
Het recept zegt 1.018

[ Bericht 5% gewijzigd door marc0871 op 28-12-2018 23:03:08 ]
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_184112967
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2018 20:35 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Suiker? Voor zo'n vol bier?
Suiker geeft 'lege' alcohol, waardoor je de body teniet doet.
Lijkt me niet dat dat de bedoeling is.

Eind SG? Zou me verbazen als die onder de 1.030 gaat eindigen.

[edit]
Ah, laag gemaischt (63).
Komt ie vast wat lager uit.
Het recept zegt 1.018
Als hobbybrouwer geef ik je groot gelijk, maar 'grote' brouwerijen doen niets anders (qua kostenbesparing en meeste mensen proeven het verschil niet eens).

Spannend! hopen dat het gist ervan houdt... :)
pi_184140983
Afgelopen zondag de laatste brouw van het jaar gehouden; een Irish red.

3500 gr Pils,
500 gr Red,
200 gr Munich Dark,
70 gr Black.

Uurtje gemaischt op 64 graden.

Uurtje gekookt.
25 en 17 gr East Kent Goldings @6,5 Alpha.

Na koken kwam ik uit op een kleine 20 liter van 1,050
Blijkbaar is er iets heel goed gegaan tijdens de maisch. Hoger dan de verwachtte 1.043

Staat nu te vergisten op 18 graden, met S-04.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  Moderator donderdag 24 januari 2019 @ 23:32:04 #136
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_184604279
Morgen mn Easybrew 30 maar eens uitproberen! Een Saison om het apparaat in te wijden
  Moderator vrijdag 25 januari 2019 @ 10:33:08 #137
45833 crew  Fogel
pi_184608873
De RIS is op 1.024 gestagneerd. Heb het in een vat geheveld en heb er suikerwater bijgedaan, maar verwacht eigenlijk dat het gist te dood is om nog koolzuur te produceren. Indien dat het geval is dwing ik de CO2 er gewoon in (vandaar op vat en niet in een fles).
vers, zonder koolzuur en warm smaakt het al heel erg goed, dus ben erg benieuwd hoe dit verder ontwikkelt.

Heb gister 150kg mout besteld, dus voorlopig hoef ik niet meer naar de brouwwinkel.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_184689529
quote:
0s.gif Op donderdag 24 januari 2019 23:32 schreef noodgang het volgende:
Morgen mn Easybrew 30 maar eens uitproberen! Een Saison om het apparaat in te wijden
Heb de 50, bevalt me erg goed!
  Moderator dinsdag 29 januari 2019 @ 11:21:24 #139
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_184689604
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 11:17 schreef ikheetmartijn het volgende:

[..]

Heb de 50, bevalt me erg goed!
Topapparaat idd! Ik moet alleen nog wat spelen met het kookverlies enzo :P
Ik hield veel meer over dan volgens mn recept de bedoeling was. Het paste amper in mn gistvat. Wat lager SG dan gepland ook, waarschijnlijk daardoor. Staat nu te gisten, ik ben benieuwd of het een lekker biertje wordt.

Wel echt een genot dat gebruikersgemak van die automatische brouwketel :D
pi_184689741
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 11:21 schreef noodgang het volgende:

[..]

Topapparaat idd! Ik moet alleen nog wat spelen met het kookverlies enzo :P
Ik hield veel meer over dan volgens mn recept de bedoeling was. Het paste amper in mn gistvat. Wat lager SG dan gepland ook, waarschijnlijk daardoor. Staat nu te gisten, ik ben benieuwd of het een lekker biertje wordt.

Wel echt een genot dat gebruikersgemak van die automatische brouwketel :D
Herkenbaar. Heb hem nu redelijk onder controle. Volume en OG komen nu telkens aardig goed uit.

Laatst voor het eerst pH aangepast, waardoor ik ook heter kon spoelen (bij de juiste pH schijn je niet/minder tannines/looistoffen uit je bostel te spoelen met heter water). Dit leverde mij een verbetering van 8 punten op. Dan vond ik nogal wat op een berekend OG van 1050, nu 1058.
pi_184689778
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 januari 2019 10:33 schreef Fogel het volgende:
De RIS is op 1.024 gestagneerd. Heb het in een vat geheveld en heb er suikerwater bijgedaan, maar verwacht eigenlijk dat het gist te dood is om nog koolzuur te produceren. Indien dat het geval is dwing ik de CO2 er gewoon in (vandaar op vat en niet in een fles).
vers, zonder koolzuur en warm smaakt het al heel erg goed, dus ben erg benieuwd hoe dit verder ontwikkelt.

Heb gister 150kg mout besteld, dus voorlopig hoef ik niet meer naar de brouwwinkel.
Je zou ze nog een week op 22/23 graden weg kunnen zetten?
Maar 1024 lijkt me niet heel gek, wat was je OG?
pi_184689983
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 11:21 schreef noodgang het volgende:

[..]

Topapparaat idd! Ik moet alleen nog wat spelen met het kookverlies enzo :P
Ik hield veel meer over dan volgens m'n recept de bedoeling was.
Wacht staat me nog iets bij dat de 30 versie de maatvoering pas begint te rekenen VANAF het kraantje.

Dus dat zou eventueel een 2,5 litertje verschil kunnen verklaren. Even opmeten of dat bij jou ook het geval is.
  Moderator dinsdag 29 januari 2019 @ 11:54:44 #143
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_184690085
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 11:46 schreef ikheetmartijn het volgende:

[..]

Wacht staat me nog iets bij dat de 30 versie de maatvoering pas begint te rekenen VANAF het kraantje.

Dus dat zou eventueel een 2,5 litertje verschil kunnen verklaren. Even opmeten of dat bij jou ook het geval is.
:D Ja dat had ik ook gelezen, daarom vooraf zelf maar afgemeten. Denk dat ik de instellingen in Brouwhulp maar even moet gaan controleren, begon voor 23 liter al met meer dan 23 liter maischwater (en daarna dus nog spoelwater, weet zo even niet meer hoeveel).
Misschien even binnenkort een test doen met enkel water en meten hoeveel liter er in een uur verdampt.
pi_184690135
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 11:54 schreef noodgang het volgende:

[..]

Misschien even binnenkort een test doen met enkel water en meten hoeveel liter er in een uur verdampt.
Dat heb ik ook eerst gedaan inderdaad. Ik brouwde eerst op m'n gasstel met een "Menno" pan onder de afzuigkap. Nou past een EB50 met uitgeschoven moutkorf niet meer onder m'n afzuigkap. Het droop van m'n muren tijdens de test...dus vanaf nu maar in de garage
pi_185270855
En weer een maand verder. Deze maand gebrouwen;

- Een Orval benadering. Ik ga geen bottle conditioning met Brett doen, maar doe dit op het vat na de hoofdvergisting. Dit laat ik 4 maand staan. Erg benieuwd want het is een van m'n favo bieren.

- Een experiment met spontane vergisting. 20 liter batch gebrouwen. Gesplit, in 2 open Curver bakken en een nacht buiten laten afkoelen. Daarna op 4x5 liter glas gezet. Dit ga ik een jaar wegzetten. Benieuwd of er een mooie pellicle op komt, of er schimmel op gaat groeien, of dat er een zuurtje in komt...spannend!

Aankomende maand staat er een Russian Imperial Oatmeal Milk Stout op het programma 8-)
M'n RIS-en pakken altijd aardig fijn uit, kijken wat de toevoeging van haver en lactose gaat doen!
pi_186172488
Ik brouw ook sinds kort, wel vrij actief, maar moet nog veel leren.
Een prima gelukte Tripel, tikje mislukte SMASH IPA, uitstekend gelukte Brown Ale, en een Saison in het vat die momenteel ranzig smaakt verder wil ik binnenkort iets gaan proberen met Kveik gist.

Heb wat flesjes Inspector Norse van Van Moll gekocht om daar het gist van op te kweken. Iemand ervaring met het opkweken van Kveik? Ik lees van allerlei dingen over het underpitchen van de Kveik.
Mijn idee was om een Imperial Brut IPA te maken (met amylase enzymen)
  Moderator vrijdag 12 april 2019 @ 14:06:59 #147
45833 crew  Fogel
pi_186173651
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 11:31 schreef ikheetmartijn het volgende:

[..]

Je zou ze nog een week op 22/23 graden weg kunnen zetten?
Maar 1024 lijkt me niet heel gek, wat was je OG?
1.110.
Hij smaakt prima overigens!

De komende weken ga ik saison, blond, iets chimay-achtigs en wit brouwen. Zomerbier.

Heb momenteel een split-batch staan met iets chimayachtigs en eikensnippers, een met Amerikaanse eik en de ander met Franse eik. Ben benieuwd hoeveel smaakverschil erin zit.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_186173684
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 april 2019 12:36 schreef T-Force het volgende:
Ik brouw ook sinds kort, wel vrij actief, maar moet nog veel leren.
Een prima gelukte Tripel, tikje mislukte SMASH IPA, uitstekend gelukte Brown Ale, en een Saison in het vat die momenteel ranzig smaakt verder wil ik binnenkort iets gaan proberen met Kveik gist.

Heb wat flesjes Inspector Norse van Van Moll gekocht om daar het gist van op te kweken. Iemand ervaring met het opkweken van Kveik? Ik lees van allerlei dingen over het underpitchen van de Kveik.
Mijn idee was om een Imperial Brut IPA te maken (met amylase enzymen)
Moet je voor brut IPA niet per definitie champagnegist gebruiken ipv kveik?
pi_186176592
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 april 2019 14:09 schreef Saind het volgende:
Moet je voor brut IPA niet per definitie champagnegist gebruiken ipv kveik?
Eigenlijk wel, maar gezien de eigenschappen van Kveik denk ik dat dit ook best moet lukken. Kveik vergist namelijk best ver door, zeker als ik ook nog amylase enzymen toe ga voegen. Mocht het niet lukken, is het een niet zo geslaagd experiment, maar ben ik wel wat wijzer geworden :)
pi_186176779
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 april 2019 17:19 schreef T-Force het volgende:

[..]

Eigenlijk wel, maar gezien de eigenschappen van Kveik denk ik dat dit ook best moet lukken. Kveik vergist namelijk best ver door, zeker als ik ook nog amylase enzymen toe ga voegen. Mocht het niet lukken, is het een niet zo geslaagd experiment, maar ben ik wel wat wijzer geworden :)
Ja niet dat het een slecht idee is, maar als het commercieel bier was zou ik kwaad worden want een brut IPA is het niet ;)
Maar kveik gaat niet mega droog ook, zouden die enzymen veel uitmaken daarin?

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 12-04-2019 17:29:21 ]
pi_186176973
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 april 2019 17:28 schreef Saind het volgende:
Ja niet dat het een slecht idee is, maar als het commercieel bier was zou ik kwaad worden want een brut IPA is het niet ;)
Maar kveik gaat niet mega droog ook, zouden die enzymen veel uitmaken daarin?
In alle recepten die ik kan vinden lees ik niets over champagnegisten, er worden diverse soorten gist gebruikt, in combinatie met 'Amyloglucosidase enzymen' om het bier zo droog mogelijk te maken. Volgens mij is dat ook eigenlijk het enige kenmerk van een Brut IPA, dat er zo goed als geen restsuikers meer in zitten.
pi_186365073
In het kader van kveik iig, dit weekend 2 bier gebrouwen.
Gisteren een IPA met Motueka, Citra en Cascade en 50 gram bloedsinaasappelschil, SG 1,048

Nu een Imperial IPA aan het brouwen. Bijna klaar met koken op 1,100 SG, Centennial, Amarillo en Magnum op iets van 150 IBU. Allebei vergist met Voss kveik. Ben zeer benieuwd
pi_186370428
quote:
0s.gif Op maandag 22 april 2019 17:29 schreef Saind het volgende:
In het kader van kveik iig, dit weekend 2 bier gebrouwen.
Gisteren een IPA met Motueka, Citra en Cascade en 50 gram bloedsinaasappelschil, SG 1,048

Nu een Imperial IPA aan het brouwen. Bijna klaar met koken op 1,100 SG, Centennial, Amarillo en Magnum op iets van 150 IBU. Allebei vergist met Voss kveik. Ben zeer benieuwd
Vette shit! Is het ook een volledige kveik cultuur of een isolated strain die je commercieel kunt bestellen?
pi_186370717
quote:
0s.gif Op maandag 22 april 2019 21:45 schreef T-Force het volgende:

[..]

Vette shit! Is het ook een volledige kveik cultuur of een isolated strain die je commercieel kunt bestellen?
Het is een volledige cultuur die ik tweedehands heb. Het is de Voss strain, toch wel de bekendste denk ik, opgekweekt uit een fles bier van van Moll die die gist weer hebben gekregen van Haandbryggeriet in Noorwegen
pi_186371146
quote:
0s.gif Op maandag 22 april 2019 21:55 schreef Saind het volgende:

[..]

Het is een volledige cultuur die ik tweedehands heb. Het is de Voss strain, toch wel de bekendste denk ik, opgekweekt uit een fles bier van van Moll die die gist weer hebben gekregen van Haandbryggeriet in Noorwegen
Die gist uit de flesjes Inspector Norse van VM/Haandbryggeriet schijnt geen volledige cultuur te zijn, maar de sigmund's voss strain. Onder andere te koop via The Yeast Bay. Ik had namelijk precies hetzelfde idee in m'n hoofd om te gaan doen, maar uiteindelijk toch via facebook originele volledige culturen gekocht :)
pi_186371210
quote:
0s.gif Op maandag 22 april 2019 22:12 schreef T-Force het volgende:

[..]

Die gist uit de flesjes Inspector Norse van VM/Haandbryggeriet schijnt geen volledige cultuur te zijn, maar de sigmund's voss strain. Onder andere te koop via The Yeast Bay. Ik had namelijk precies hetzelfde idee in m'n hoofd om te gaan doen, maar uiteindelijk toch via facebook originele volledige culturen gekocht :)
Ik heb me eerlijk gezegd amper ingelezen

Wat is 't verschil tussen Voss en een hele cultuur? Ik dacht dat die Voss strain ook gewoon een cultuur was gevangen door die Garshol en toen verder verspreid.
En gekocht via zo'n Noorse kveik groep? Zit ik ook in maar had geen zin in dat gezeik om particulier gist op te laten sturen voor veel geld uit Noorwegen, maar als er echt een groot verschil is moet ik dat toch eens doen dan

[ Bericht 9% gewijzigd door #ANONIEM op 22-04-2019 22:16:07 ]
pi_186371679
quote:
0s.gif Op maandag 22 april 2019 22:15 schreef Saind het volgende:

[..]

Ik heb me eerlijk gezegd amper ingelezen

Wat is 't verschil tussen Voss en een hele cultuur? Ik dacht dat die Voss strain ook gewoon een cultuur was gevangen door die Garshol en toen verder verspreid.
En gekocht via zo'n Noorse kveik groep? Zit ik ook in maar had geen zin in dat gezeik om particulier gist op te laten sturen voor veel geld uit Noorwegen, maar als er echt een groot verschil is moet ik dat toch eens doen dan
Voor zover ik begrepen heb, maar ben ook nog nieuw met kveik, bestaan de originele kveiksoorten uit meerdere strains per cultuur. Voss zou uit drie soorten bestaan en de sigmund's voss is één isolated strain van de originele drie. Daar kun je prima mee brouwen, maar zal nog altijd minder potent zijn dan de originele cultuur.

Mocht je wel originele culturen willen kopen ken ik iemand die er een paar te koop heeft en ze voor 5 euro, inclusief verzendkosten, wil versturen vanuit Nederland.

Deze soorten heeft hij:
#1 Gjernes (Gedroogd)
#5 Hornindal
#6 Lærdal
#9 Ebbegarden
#10 Framgarden (Gedroogd)
#16 Simonaitis
#17 Midtbust (Gedroogd)
#41 Skare
Juggernaut Neipa blend (Mainiacal Yeast) (Gedroogd)
Sigmund Voss (The Yeast Bay)

#1 is dus de originele Voss cultuur

Hier kun je de hele lijst met culturen checken:
http://www.garshol.priv.no/download/farmhouse/kveik.html
pi_186372008
quote:
0s.gif Op maandag 22 april 2019 22:36 schreef T-Force het volgende:

[..]

Voor zover ik begrepen heb, maar ben ook nog nieuw met kveik, bestaan de originele kveiksoorten uit meerdere strains per cultuur. Voss zou uit drie soorten bestaan en de sigmund's voss is één isolated strain van de originele drie. Daar kun je prima mee brouwen, maar zal nog altijd minder potent zijn dan de originele cultuur.

Mocht je wel originele culturen willen kopen ken ik iemand die er een paar te koop heeft en ze voor 5 euro, inclusief verzendkosten, wil versturen vanuit Nederland.

Deze soorten heeft hij:
#1 Gjernes (Gedroogd)
#5 Hornindal
#6 Lærdal
#9 Ebbegarden
#10 Framgarden (Gedroogd)
#16 Simonaitis
#17 Midtbust (Gedroogd)
#41 Skare
Juggernaut Neipa blend (Mainiacal Yeast) (Gedroogd)
Sigmund Voss (The Yeast Bay)

#1 is dus de originele Voss cultuur

Hier kun je de hele lijst met culturen checken:
http://www.garshol.priv.no/download/farmhouse/kveik.html
Wie verkoopt ze? Mag in DM
Goeie connectie dat!
  Moderator maandag 22 april 2019 @ 23:41:00 #159
45833 crew  Fogel
pi_186373078
Ik snap de hele kveik-hype niet...
Maar mocht iemand op zoek zijn naar wat speciaals... ik woon in Noorwegen en het is geen probleem om aan kveik te komen.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_186373108
quote:
1s.gif Op maandag 22 april 2019 23:41 schreef Fogel het volgende:
Ik snap de hele kveik-hype niet...
Maar mocht iemand op zoek zijn naar wat speciaals... ik woon in Noorwegen en het is geen probleem om aan kveik te komen.
Heb het nu gedaan omdat ik haast heb. En wat ik er van hoor is het in ieder geval erg snel
pi_186386190
quote:
1s.gif Op maandag 22 april 2019 23:41 schreef Fogel het volgende:
Ik snap de hele kveik-hype niet...
Maar mocht iemand op zoek zijn naar wat speciaals... ik woon in Noorwegen en het is geen probleem om aan kveik te komen.
Nouja, het is supersnel, echt een oeroud principe. Vind het best wel charmant eigenlijk.
Maar vooral het snelle aspect is echt waanzinnig vind ik zelf. Na 4 dagen helemaal uitvergist zijn en gelijk kunnen bottelen? Dan na 3 dagen het bier al in bijna volle glorie kunnen proeven? Wát een waanzin!
pi_186386373
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2019 20:46 schreef T-Force het volgende:

[..]

Nouja, het is supersnel, echt een oeroud principe. Vind het best wel charmant eigenlijk.
Maar vooral het snelle aspect is echt waanzinnig vind ik zelf. Na 4 dagen helemaal uitvergist zijn en gelijk kunnen bottelen? Dan na 3 dagen het bier al in bijna volle glorie kunnen proeven? Wát een waanzin!
https://streamable.com/5geyp

De eerste is gisteren gebrouwen, en die tweede eergisteren. Die stond gisteren net zo hard te bubbelen. Denk dat ik donderdag of vrijdag kan bottelen _O-
Alhoewel, nog even dryhoppen denk ik

[ Bericht 9% gewijzigd door #ANONIEM op 23-04-2019 20:56:34 ]
  Moderator woensdag 24 april 2019 @ 08:36:12 #163
45833 crew  Fogel
pi_186392498
Mja, ik heb nooit zo’n haast :D
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
  Moderator woensdag 1 mei 2019 @ 15:13:46 #164
45833 crew  Fogel
pi_186541463
Aangezien ik zoveel mogelijk met vaten ipv flessen werk tegenwoordig, ben nu bezig met http://raspberrypints.com/.
Voorlopig voor de koelkast binnen met 4 vaten, maar ben ook bezig met een buitentap.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_186551072
2 Weken geleden ook mijn eerste vaatjes gekocht.
Ik was het na de laatste keer bottelen zat om 60+ flesjes schoon te moeten maken, 60+ flesjes te vullen en 60+ flesjes van een kroonkurk te moeten voorzien.

Bij mijn volgende bier gaan er 10 flesjes voor de bewaar en weggeef vol.
De rest gaat in een keg.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_186645417
Ga je geen spijt van krijgen
pi_186679849
Gisteren is mijn BrewZilla 65L binnen gekomen. Komende zondag voor het eerst mee brouwen.
Gaat een RIS worden, die we drieweg gaan splitten in de vaten. Eentje normaal, eentje laten we rusten op eikensnippers in peated whiskey, eentje gaan we iets doen met cacao nibs :)
Vergisten doen we met Gjernes Kveik!
pi_187063821
En? Is het wat die BrewZilla?
pi_187150834
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 14:17 schreef ikheetmartijn het volgende:
En? Is het wat die BrewZilla?
Zeker! Alleen kregen we nog niet een hele goede efficiency. Sowieso even wennen, van potten en pannen, waarbij we een efficiency van 80+% haalden, naar nu met de Brewzilla, een efficiency van 65%. Misschien toch meer roeren tijdens het maischen. Of het ligt aan de dubbele maisch i.v.m. de hoge SG. Het eerstvolgende bier wordt weer een 'normale' maisch, dus dan zullen we het weten :)
pi_187151944
quote:
0s.gif Op woensdag 29 mei 2019 13:04 schreef T-Force het volgende:

[..]

Zeker! Alleen kregen we nog niet een hele goede efficiency. Sowieso even wennen, van potten en pannen, waarbij we een efficiency van 80+% haalden, naar nu met de Brewzilla, een efficiency van 65%. Misschien toch meer roeren tijdens het maischen. Of het ligt aan de dubbele maisch i.v.m. de hoge SG. Het eerstvolgende bier wordt weer een 'normale' maisch, dus dan zullen we het weten :)
80+ met pannen? Vind ik knap man, ik kom zelden boven de 75.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 29-05-2019 14:23:29 ]
pi_187292104
Mijn eerste ervaring met kveik is nog niet super. Had #1, Gjernes gebruikt, maar de RIS is van 1.095 naar 1.036 gegaan en is daar gestaakt. Mierzoet dus. Qua smaak voor de rest echt waanzinnig, maargoed. Heb al geprobeerd suiker toe te voegen om het geheel wat aan te wakkeren, nieuwe Gjernes gepitcht, een andere variant kveik gepitcht, maar niets mocht baten.

Iemand een idee hoe ik hem eventueel nog lager krijg, want dit is echt veel te zoet.
pi_187296129
quote:
0s.gif Op donderdag 6 juni 2019 18:38 schreef T-Force het volgende:
Mijn eerste ervaring met kveik is nog niet super. Had #1, Gjernes gebruikt, maar de RIS is van 1.095 naar 1.036 gegaan en is daar gestaakt. Mierzoet dus. Qua smaak voor de rest echt waanzinnig, maargoed. Heb al geprobeerd suiker toe te voegen om het geheel wat aan te wakkeren, nieuwe Gjernes gepitcht, een andere variant kveik gepitcht, maar niets mocht baten.

Iemand een idee hoe ik hem eventueel nog lager krijg, want dit is echt veel te zoet.
Gistvoeding gebruikt? wel nodig
pi_187296869
quote:
0s.gif Op donderdag 6 juni 2019 18:38 schreef T-Force het volgende:
Mijn eerste ervaring met kveik is nog niet super. Had #1, Gjernes gebruikt, maar de RIS is van 1.095 naar 1.036 gegaan en is daar gestaakt. Mierzoet dus. Qua smaak voor de rest echt waanzinnig, maargoed. Heb al geprobeerd suiker toe te voegen om het geheel wat aan te wakkeren, nieuwe Gjernes gepitcht, een andere variant kveik gepitcht, maar niets mocht baten.

Iemand een idee hoe ik hem eventueel nog lager krijg, want dit is echt veel te zoet.
Nog geen 8%. Niet al te hoog.
Een RIS heeft veel donkere mouten, wat de vergistingsgraad kan beïnvloeden.
Maar dit is alsnog te laag.

Hoe heb je gemeten?
Met een hydrometer of een refractometer?
Als met refractometer; heb je gecorrigeerd voor de alcohol?
Hoeveel gist heb je toegevoegd? Droog? Vloeibaar? Starter?
voor hoeveel liter?
Hoe lang staat het nu?

quote:
0s.gif Op donderdag 6 juni 2019 22:01 schreef Saind het volgende:

[..]

Gistvoeding gebruikt? wel nodig
Iig als je nog een keer gist pitcht.
De eerste gist heeft de voedingsstoffen in het wort al verbruikt voor de deling.
De nieuwe gist heeft dan niets meer om op te delen.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_187298596
quote:
0s.gif Op donderdag 6 juni 2019 22:24 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Nog geen 8%. Niet al te hoog.
Een RIS heeft veel donkere mouten, wat de vergistingsgraad kan beïnvloeden.
Maar dit is alsnog te laag.

Hoe heb je gemeten?
Met een hydrometer of een refractometer? Hydrometer
Als met refractometer; heb je gecorrigeerd voor de alcohol?
Hoeveel gist heb je toegevoegd? Droog? Vloeibaar? Starter? Heb een starter gemaakt met Gjernes kveik, 300 ml starter op 55 liter, werd me aangeraden in de kveik-facebook groep.
voor hoeveel liter?
Hoe lang staat het nu? Kveik zou in 4 dagen uitvergist zijn, inmiddels staat het al bijna een maand geloof ik
[..]

Iig als je nog een keer gist pitcht.
De eerste gist heeft de voedingsstoffen in het wort al verbruikt voor de deling.
De nieuwe gist heeft dan niets meer om op te delen. Gistvoeding is gebruikt bij beide keren dat ik opnieuw gist heb gepitcht
Heb voor de rest dit recept gevolgd:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_187347748
Mijn eerste batch witbier heeft gelijk succes bij de dames! Witbier met Spelt mout en Vlierbloesem doet het em..

Alleen jammer van de iets donkere kleur van bier, denk dat het komt door aanbranding bodem (was toen bezig met testen valse bodem in de Grainfather)! Volgende keer iets beter :)
pi_187347803
Ook trouwens net 2 nieuw Brew Buckets (SS) aangeschaft! Wat zijn die dingen duur zeg, hopen op duidelijk verschil!
pi_187347878
quote:
0s.gif Op donderdag 6 juni 2019 22:24 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Nog geen 8%. Niet al te hoog.
Een RIS heeft veel donkere mouten, wat de vergistingsgraad kan beïnvloeden.
Maar dit is alsnog te laag.

Hoe heb je gemeten?

[quote]0s.gif Op donderdag 6 juni 2019 23:13

Wat is de vergistingsgraad van de gist? Donkere mouten heeft inderdaad weinig suikers/enzymen. Wellicht nog te redden met wat suiker bij te voegen? Beinvloed smaak, ja dat wel, maar als je perse de eind SG wil halen..

T-Force het volgende:


[..]

Heb voor de rest dit recept gevolgd:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wat is de vergistingsgraad van de gist? Donkere mouten heeft inderdaad weinig suikers/enzymen. Wellicht nog te redden met wat suiker bij te voegen? Beinvloed smaak, ja dat wel, maar als je perse de eind SG wil halen
pi_187347894
*apart :? ! dubbel bericht! mag verwijderd worden *

[ Bericht 93% gewijzigd door Watashiwa op 10-06-2019 01:46:02 ]
pi_187347932
*apart :? ! dubbel bericht! mag verwijderd worden *
pi_187347975
quote:
0s.gif Op donderdag 6 juni 2019 18:38 schreef T-Force het volgende:
Mijn eerste ervaring met kveik is nog niet super. Had #1, Gjernes gebruikt, maar de RIS is van 1.095 naar 1.036 gegaan en is daar gestaakt. Mierzoet dus. Qua smaak voor de rest echt waanzinnig, maargoed. Heb al geprobeerd suiker toe te voegen om het geheel wat aan te wakkeren, nieuwe Gjernes gepitcht, een andere variant kveik gepitcht, maar niets mocht baten.

Iemand een idee hoe ik hem eventueel nog lager krijg, want dit is echt veel te zoet.
Hmm sorry! deze bericht had ik nog niet gelezen!

Tja geduld hebben doet vaak wonderen! wacht paar maanden of meer! zet temperatuur wat licht hoger?
pi_187348270
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2019 01:55 schreef Watashiwa het volgende:

[..]

Hmm sorry! deze bericht had ik nog niet gelezen!

Tja geduld hebben doet vaak wonderen! wacht paar maanden of meer! zet temperatuur wat licht hoger?
Mja, voor een gist waarmee je binnen een week al zou moeten kunnen bottelen en het staat al een maand, zal het er niet beter op worden als je het nog 'een paar maanden' op de gistkoek laat staan.

Aan T-Force; weet je zeker dat ze een starter van 300ml aangeraden hebben?
Met een 'normale' gist is een starter van 2 liter namelijk niet ongewoon.
Of gaat het hier om een afgegoten starter? Alleen de slurrie?

Ik heb alleen nog maar met korrelgisten gewerkt en nog nooit een starter gemaakt. Laat staan met een Kveik.
Mijn vragen waren meer om informatie te krijgen voor brouwers die er meer ervaring mee hebben.

Het enige wat ik kan bedenken, is dat je misschien toch te weinig gist hebt gepitcht, ivm een relatief kleine starter.
Voor zover ik gelezen heb, zou Kveik een hoge alcoholtolerantie (tot 16%) en vergistingsgraad (75 tot 88%) moeten hebben, dus daar zou het niet aan moeten liggen.
Dan verwacht je toch rond 1.020 of nog lager.
67 Graden is nou ook weer niet zo hoog, dat je vreselijk veel onvergistbare suikers krijgt.

Verder weet ik het ook niet.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_187348341
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2019 03:05 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Mja, voor een gist waarmee je binnen een week al zou moeten kunnen bottelen en het staat al een maand, zal het er niet beter op worden als je het nog 'een paar maanden' op de gistkoek laat staan.

Aan T-Force; weet je zeker dat ze een starter van 300ml aangeraden hebben?
Met een 'normale' gist is een starter van 2 liter namelijk niet ongewoon.
Of gaat het hier om een afgegoten starter? Alleen de slurrie?

Ik heb alleen nog maar met korrelgisten gewerkt en nog nooit een starter gemaakt. Laat staan met een Kveik.
Mijn vragen waren meer om informatie te krijgen voor brouwers die er meer ervaring mee hebben.

Het enige wat ik kan bedenken, is dat je misschien toch te weinig gist hebt gepitcht, ivm een relatief kleine starter.
Voor zover ik gelezen heb, zou Kveik een hoge alcoholtolerantie (tot 16%) en vergistingsgraad (75 tot 88%) moeten hebben, dus daar zou het niet aan moeten liggen.
Dan verwacht je toch rond 1.020 of nog lager.
67 Graden is nou ook weer niet zo hoog, dat je vreselijk veel onvergistbare suikers krijgt.

Verder weet ik het ook niet.
Haha...nee dat bedoelde ik niet! ik had een 'collega' bij Gilde met zelfde probleem en moest zijn eind SG halen en had dus voor 'derde' keer overgeheveld naar ander vat en dit dus laten staan voor paar maanden! Probleem was opgelost! Had dat even moeten vermelden. Of dit een goede oplossing is dat terzijde..

Maar een RIS met 8.5% is toch prima? Wat zijn we moeilijk aan het doen?

[ Bericht 2% gewijzigd door Watashiwa op 10-06-2019 03:29:41 ]
pi_187366035
Zeg, kan het kwaad als er iers mos in je vergistingstank zit?

Gisteren weer een brouwdag gehad, maar met pottenkijkers, doet geen wonderen voor de concentratie :')
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
pi_187406182
Goed topic! :7
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_187449019
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 juni 2019 08:26 schreef robuust89 het volgende:
Zeg, kan het kwaad als er iers mos in je vergistingstank zit?

Gisteren weer een brouwdag gehad, maar met pottenkijkers, doet geen wonderen voor de concentratie :')
Iers mors gebruik je om de eiwitten te laten klonteren voordat je gaat overhevelen. Lijkt me niet lekker in je vergisting.

Ken dat als mensen meekijken, bier proeven enzo (niet goed tijdens het brouwen haha o|O )
pi_187498811
Aankomend weekend marathon brouwen w/

- Orval benadering bottelen
- Weizen Brett Framboos brouwen
- Bockbier bottelen
- Citra IPA met citroenschil brouwen

Wort een lang dagje
pi_187626722
quote:
0s.gif Op woensdag 19 juni 2019 10:27 schreef ikheetmartijn het volgende:
Aankomend weekend marathon brouwen w/

- Orval benadering bottelen
- Weizen Brett Framboos brouwen
- Bockbier bottelen
- Citra IPA met citroenschil brouwen

Wort een lang dagje
zo! hallo! :o

Ist gelukt?

Denk dat het brouwen voor mij tot een halt is geroepen met het warm weer en met vakanties, op naar september..
pi_187629642
quote:
0s.gif Op donderdag 27 juni 2019 04:59 schreef Watashiwa het volgende:

[..]

zo! hallo! :o

Ist gelukt?
Ja hoor ;) Het was wel een lange zit.

De 40 liter Orval in Orval, cider en champagneflessen gedrukt. Deze ruikt en proeft zeer belovend.

De Bock, m'n eerste ondergister, was mooi uitvergist. Goed moutig karakter. Deze mag in de kelder z'n werk verder doen.

De 40 liter Brett Weizen gebrouwen zonder dichtslippende filters gelukkig (rijsthuls). Deze staat niet in m'n gistkast, dus die ging als een malle de laatste paar dagen. Schijnt dat brett de esters en fenolen aanpakt en omzet naar funk, dus daar gaan we dan ook maar vanuit.

De 35 Citra IPA staat mooi te pruttelen in m'n Fermentasaurus in m'n vergistingskast. Dikke krauzenlaag en door m'n waterslot geknald. Deze gaat over een week of 2 op m'n soda kegs.

Nog 5 liter van de IPA gepakt en apart in een fles gedaan met wat resterende brett. Erg benieuwd hoe dat gaat uitpakken.

Succesvol dagje
pi_187712179
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2019 03:05 schreef marc0871 het volgende:
Mja, voor een gist waarmee je binnen een week al zou moeten kunnen bottelen en het staat al een maand, zal het er niet beter op worden als je het nog 'een paar maanden' op de gistkoek laat staan.

Aan T-Force; weet je zeker dat ze een starter van 300ml aangeraden hebben?
Met een 'normale' gist is een starter van 2 liter namelijk niet ongewoon.
Of gaat het hier om een afgegoten starter? Alleen de slurrie?

Ik heb alleen nog maar met korrelgisten gewerkt en nog nooit een starter gemaakt. Laat staan met een Kveik.
Mijn vragen waren meer om informatie te krijgen voor brouwers die er meer ervaring mee hebben.

Het enige wat ik kan bedenken, is dat je misschien toch te weinig gist hebt gepitcht, ivm een relatief kleine starter.
Voor zover ik gelezen heb, zou Kveik een hoge alcoholtolerantie (tot 16%) en vergistingsgraad (75 tot 88%) moeten hebben, dus daar zou het niet aan moeten liggen.
Dan verwacht je toch rond 1.020 of nog lager.
67 Graden is nou ook weer niet zo hoog, dat je vreselijk veel onvergistbare suikers krijgt.

Verder weet ik het ook niet.
Tijdens mijn reis is er weer het een en ander gebeurd. Ik dacht, ik zet de klimaatkasten uit en kijk na de reis wel verder, maar op de een of andere vage manier heeft een lagere temperatuur geholpen. Normaal gesproken wordt kveik vergist op temperaturen van rond de 35-40 graden, maar na 2 dagen op kamertemperatuur begonnen de vaten weer te bubbelen.
Uiteindelijk zijn ze geëindigd op 1020, wat helemaal prima is voor een RIS. Inmiddels 3 verschillende batches gebotteld. Een normale, eentje heeft gelegen op houtsnippers die in Ardbeg 10y whiskey hebben gelegen voor 2 weken, en eentje die heeft gelegen op cocoa nibs. Heb er toch vertrouwen in :)

En toen ik terug kwam van mijn reis kwam ik erachter dat mijn brouwmaat samen met m'n vriendin 3 soorten bier hebben gebrouwen O+
Een sterk blond (gebaseerd op het Beerze Brave recept) met jalapeno pepers in het gistvat, en twee sterkere varianten met verschillende doseringen zelfgemaakt peperextract van moeilijk pittige pepers uit Nepal })
pi_187719749
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juli 2019 10:15 schreef T-Force het volgende:

[..]

Tijdens mijn reis is er weer het een en ander gebeurd. Ik dacht, ik zet de klimaatkasten uit en kijk na de reis wel verder, maar op de een of andere vage manier heeft een lagere temperatuur geholpen. Normaal gesproken wordt kveik vergist op temperaturen van rond de 35-40 graden, maar na 2 dagen op kamertemperatuur begonnen de vaten weer te bubbelen.
Uiteindelijk zijn ze geëindigd op 1020, wat helemaal prima is voor een RIS. Inmiddels 3 verschillende batches gebotteld. Een normale, eentje heeft gelegen op houtsnippers die in Ardbeg 10y whiskey hebben gelegen voor 2 weken, en eentje die heeft gelegen op cocoa nibs. Heb er toch vertrouwen in :)

En toen ik terug kwam van mijn reis kwam ik erachter dat mijn brouwmaat samen met m'n vriendin 3 soorten bier hebben gebrouwen O+
Een sterk blond (gebaseerd op het Beerze Brave recept) met jalapeno pepers in het gistvat, en twee sterkere varianten met verschillende doseringen zelfgemaakt peperextract van moeilijk pittige pepers uit Nepal })
Kijk, dat zijn de berichten ^O^
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_187888153
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 december 2018 21:32 schreef Sarabi het volgende:


En verder moeten we gaan beslissen met welke bieren we bij het ONK mee gaan doen. Sowieso weer de stout.
We hebben uiteindelijk met onze mango/peper ipa gewonnen in de vrije klasse *O* geheel onverwacht maar wel erg gaaf
pi_187888540
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juli 2019 19:53 schreef Sarabi het volgende:

[..]

We hebben uiteindelijk met onze mango/peper ipa gewonnen in de vrije klasse *O* geheel onverwacht maar wel erg gaaf
Gefeliciteerd *O*
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_189185877
Vanmiddag mijn eerste bier in een keg afgevuld; Een simpele SMaSH met Pils en Cascade.
Als gist heb ik de BE-256 gebruikt, bij gebrek aan US-05.
I.p.v. een soort Pale Ale is het nu dus iets van een Belgische Blonde geworden.

Na het afvullen, de keg via de tapaansluiting op 2 bar gezet.
Nog 2 keer ontlucht voor de eventueel aanwezige zuurstof.
Daarna in mijn gistkist gezet en afgekoeld naar 5 graden.

Net de druk teruggebracht naar 0,6 bar en een glas gevuld.
Fijne schuimkop, maar nog erg weinig koolzuur in het bier.
Het bier is ook nog niet erg lekker, maar ik verwacht dat dat met tijd nog wel opknapt.
Ik denk nog wat 'flesziek'.

Hoe lang moet ik het nog op 2 bar @ 5 graden laten staan, voordat ik koolzuur in het bier heb?
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_189192035
Ik heb hem op 1 bar staan bij 6 graden. Dat is mijn carbonisatie en tap druk. Na een kleine week is hij dan verzadigd en prima tapbaar.

Je kan hem inderdaad terugkoelen, op 2 bar zetten en dan gaan "walsen". Doe dit walsen dan net zolang totdat je niet meer hoort dat hij co2 opneemt.
pi_189395179
Morgen weer wat brouwen na een paar maanden rust, kan niet wachten!
Wordt een hazelnoot porter van 5-6% met zelfgemaakt hazelnoot extract en een heel klein beetje lactose.
We gaan ook voor het eerst aan de gang met cold en hot steeping. Zojuist de roasted barley in koud water weggezet tot morgen en alle cara-mouten in water van 65 graden weggezet, over een uurtje halen we de granen eruit. Morgen voegen we alles toe in de laatste 5min van de kook. Benieuwd naar het resultaat!
pi_189460708
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 oktober 2019 12:46 schreef T-Force het volgende:
Morgen weer wat brouwen na een paar maanden rust, kan niet wachten!
Wordt een hazelnoot porter van 5-6% met zelfgemaakt hazelnoot extract en een heel klein beetje lactose.
We gaan ook voor het eerst aan de gang met cold en hot steeping. Zojuist de roasted barley in koud water weggezet tot morgen en alle cara-mouten in water van 65 graden weggezet, over een uurtje halen we de granen eruit. Morgen voegen we alles toe in de laatste 5min van de kook. Benieuwd naar het resultaat!
Klinkt goed. Niet bang dat de hazelnootolie te schuimnegatief zal zijn?
pi_189932368
quote:
0s.gif Op donderdag 27 juni 2019 11:41 schreef ikheetmartijn het volgende:

[..]

Ja hoor ;) Het was wel een lange zit.

De 40 liter Orval in Orval, cider en champagneflessen gedrukt. Deze ruikt en proeft zeer belovend.

De Bock, m'n eerste ondergister, was mooi uitvergist. Goed moutig karakter. Deze mag in de kelder z'n werk verder doen.

De 40 liter Brett Weizen gebrouwen zonder dichtslippende filters gelukkig (rijsthuls). Deze staat niet in m'n gistkast, dus die ging als een malle de laatste paar dagen. Schijnt dat brett de esters en fenolen aanpakt en omzet naar funk, dus daar gaan we dan ook maar vanuit.

De 35 Citra IPA staat mooi te pruttelen in m'n Fermentasaurus in m'n vergistingskast. Dikke krauzenlaag en door m'n waterslot geknald. Deze gaat over een week of 2 op m'n soda kegs.

Nog 5 liter van de IPA gepakt en apart in een fles gedaan met wat resterende brett. Erg benieuwd hoe dat gaat uitpakken.

Succesvol dagje
Ik heb afgelopen weekend een ale gemaakt met brett en dit weekend voor de 2de fermenter voeg ik wat extra brett toe (samen met een halve kilo rozijn voor voeding) en die laat ik dan iets van 5 of 6 maanden staan. Alleen is dit mijn eerste keer brouwen met wilde gisten, dus ik weet eigenlijk niet wat ik moet verwachten. Heb je nog tips waar ik voor moet oppassen/uitkijken?
pi_189934635
quote:
14s.gif Op woensdag 13 november 2019 23:53 schreef devzero het volgende:

[..]

Ik heb afgelopen weekend een ale gemaakt met brett en dit weekend voor de 2de fermenter voeg ik wat extra brett toe (samen met een halve kilo rozijn voor voeding) en die laat ik dan iets van 5 of 6 maanden staan. Alleen is dit mijn eerste keer brouwen met wilde gisten, dus ik weet eigenlijk niet wat ik moet verwachten. Heb je nog tips waar ik voor moet oppassen/uitkijken?
Mijn ervaring is dat met zo'n 2 maanden de funk er in komt van de brett. 5 a 6 Maanden kan prima, maar met 2 a 3 maanden heb je ook al een lekker brett biertje!

Verder heb ik al m'n plastic/siliconen materiaal (slangen, afvulpijp, bottelemmer, vergistingsvat, kraantjes, watersloten, hevel) dubbel. Een set voor saccharomyces een set voor brettanomyces. Dit om besmetting te voorkomen.

Extra voeding is op zich niet nodig aangezien er met een standaard bovengister (zolang het geen diastaticus is) nog genoeg restsuikers over zijn voor brett, maar rozijnen, een leuk idee!

edit: Ah ik zie nu dat je voor de hoofd en navergisting brett hebt gebruikt. Extra brett toevoegen was dan ook niet nodig geweest. Voor de hoofdvergisting zou ik de volgende keer een lekker fruitigige bovengister pakken (WLP510 bijv).

Welke brett had je gekocht?

[ Bericht 1% gewijzigd door ikheetmartijn op 14-11-2019 09:46:11 ]
pi_189947601
quote:
0s.gif Op donderdag 14 november 2019 09:33 schreef ikheetmartijn het volgende:

[..]

Mijn ervaring is dat met zo'n 2 maanden de funk er in komt van de brett. 5 a 6 Maanden kan prima, maar met 2 a 3 maanden heb je ook al een lekker brett biertje!
Het is een Full grain "sour belgian" kit. En de aanbevolen tijd was 6 maanden, maar ik kan altijd een beetje aftappen na 3 maanden en proeven

quote:
Verder heb ik al m'n plastic/siliconen materiaal (slangen, afvulpijp, bottelemmer, vergistingsvat, kraantjes, watersloten, hevel) dubbel. Een set voor saccharomyces een set voor brettanomyces. Dit om besmetting te voorkomen.
Dat is wel handig om te weten. Zo duur zijn die slangen enzo ook niet

quote:
Extra voeding is op zich niet nodig aangezien er met een standaard bovengister (zolang het geen diastaticus is) nog genoeg restsuikers over zijn voor brett, maar rozijnen, een leuk idee!
Dat was een aanbeveling van het recept

quote:
edit: Ah ik zie nu dat je voor de hoofd en navergisting brett hebt gebruikt. Extra brett toevoegen was dan ook niet nodig geweest. Voor de hoofdvergisting zou ik de volgende keer een lekker fruitigige bovengister pakken (WLP510 bijv).

Welke brett had je gekocht?
Voor de hoofdvergisting heb ik zowel een standaard White Labs California Ale gist en een Brettanomyces Lambicus voor brett. Die Lambicus ga ik ook voor de navergisting gebruiken.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')