abonnement Unibet Coolblue
pi_186176973
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 april 2019 17:28 schreef Saind het volgende:
Ja niet dat het een slecht idee is, maar als het commercieel bier was zou ik kwaad worden want een brut IPA is het niet ;)
Maar kveik gaat niet mega droog ook, zouden die enzymen veel uitmaken daarin?
In alle recepten die ik kan vinden lees ik niets over champagnegisten, er worden diverse soorten gist gebruikt, in combinatie met 'Amyloglucosidase enzymen' om het bier zo droog mogelijk te maken. Volgens mij is dat ook eigenlijk het enige kenmerk van een Brut IPA, dat er zo goed als geen restsuikers meer in zitten.
pi_186365073
In het kader van kveik iig, dit weekend 2 bier gebrouwen.
Gisteren een IPA met Motueka, Citra en Cascade en 50 gram bloedsinaasappelschil, SG 1,048

Nu een Imperial IPA aan het brouwen. Bijna klaar met koken op 1,100 SG, Centennial, Amarillo en Magnum op iets van 150 IBU. Allebei vergist met Voss kveik. Ben zeer benieuwd
pi_186370428
quote:
0s.gif Op maandag 22 april 2019 17:29 schreef Saind het volgende:
In het kader van kveik iig, dit weekend 2 bier gebrouwen.
Gisteren een IPA met Motueka, Citra en Cascade en 50 gram bloedsinaasappelschil, SG 1,048

Nu een Imperial IPA aan het brouwen. Bijna klaar met koken op 1,100 SG, Centennial, Amarillo en Magnum op iets van 150 IBU. Allebei vergist met Voss kveik. Ben zeer benieuwd
Vette shit! Is het ook een volledige kveik cultuur of een isolated strain die je commercieel kunt bestellen?
pi_186370717
quote:
0s.gif Op maandag 22 april 2019 21:45 schreef T-Force het volgende:

[..]

Vette shit! Is het ook een volledige kveik cultuur of een isolated strain die je commercieel kunt bestellen?
Het is een volledige cultuur die ik tweedehands heb. Het is de Voss strain, toch wel de bekendste denk ik, opgekweekt uit een fles bier van van Moll die die gist weer hebben gekregen van Haandbryggeriet in Noorwegen
pi_186371146
quote:
0s.gif Op maandag 22 april 2019 21:55 schreef Saind het volgende:

[..]

Het is een volledige cultuur die ik tweedehands heb. Het is de Voss strain, toch wel de bekendste denk ik, opgekweekt uit een fles bier van van Moll die die gist weer hebben gekregen van Haandbryggeriet in Noorwegen
Die gist uit de flesjes Inspector Norse van VM/Haandbryggeriet schijnt geen volledige cultuur te zijn, maar de sigmund's voss strain. Onder andere te koop via The Yeast Bay. Ik had namelijk precies hetzelfde idee in m'n hoofd om te gaan doen, maar uiteindelijk toch via facebook originele volledige culturen gekocht :)
pi_186371210
quote:
0s.gif Op maandag 22 april 2019 22:12 schreef T-Force het volgende:

[..]

Die gist uit de flesjes Inspector Norse van VM/Haandbryggeriet schijnt geen volledige cultuur te zijn, maar de sigmund's voss strain. Onder andere te koop via The Yeast Bay. Ik had namelijk precies hetzelfde idee in m'n hoofd om te gaan doen, maar uiteindelijk toch via facebook originele volledige culturen gekocht :)
Ik heb me eerlijk gezegd amper ingelezen

Wat is 't verschil tussen Voss en een hele cultuur? Ik dacht dat die Voss strain ook gewoon een cultuur was gevangen door die Garshol en toen verder verspreid.
En gekocht via zo'n Noorse kveik groep? Zit ik ook in maar had geen zin in dat gezeik om particulier gist op te laten sturen voor veel geld uit Noorwegen, maar als er echt een groot verschil is moet ik dat toch eens doen dan

[ Bericht 9% gewijzigd door #ANONIEM op 22-04-2019 22:16:07 ]
pi_186371679
quote:
0s.gif Op maandag 22 april 2019 22:15 schreef Saind het volgende:

[..]

Ik heb me eerlijk gezegd amper ingelezen

Wat is 't verschil tussen Voss en een hele cultuur? Ik dacht dat die Voss strain ook gewoon een cultuur was gevangen door die Garshol en toen verder verspreid.
En gekocht via zo'n Noorse kveik groep? Zit ik ook in maar had geen zin in dat gezeik om particulier gist op te laten sturen voor veel geld uit Noorwegen, maar als er echt een groot verschil is moet ik dat toch eens doen dan
Voor zover ik begrepen heb, maar ben ook nog nieuw met kveik, bestaan de originele kveiksoorten uit meerdere strains per cultuur. Voss zou uit drie soorten bestaan en de sigmund's voss is één isolated strain van de originele drie. Daar kun je prima mee brouwen, maar zal nog altijd minder potent zijn dan de originele cultuur.

Mocht je wel originele culturen willen kopen ken ik iemand die er een paar te koop heeft en ze voor 5 euro, inclusief verzendkosten, wil versturen vanuit Nederland.

Deze soorten heeft hij:
#1 Gjernes (Gedroogd)
#5 Hornindal
#6 Lærdal
#9 Ebbegarden
#10 Framgarden (Gedroogd)
#16 Simonaitis
#17 Midtbust (Gedroogd)
#41 Skare
Juggernaut Neipa blend (Mainiacal Yeast) (Gedroogd)
Sigmund Voss (The Yeast Bay)

#1 is dus de originele Voss cultuur

Hier kun je de hele lijst met culturen checken:
http://www.garshol.priv.no/download/farmhouse/kveik.html
pi_186372008
quote:
0s.gif Op maandag 22 april 2019 22:36 schreef T-Force het volgende:

[..]

Voor zover ik begrepen heb, maar ben ook nog nieuw met kveik, bestaan de originele kveiksoorten uit meerdere strains per cultuur. Voss zou uit drie soorten bestaan en de sigmund's voss is één isolated strain van de originele drie. Daar kun je prima mee brouwen, maar zal nog altijd minder potent zijn dan de originele cultuur.

Mocht je wel originele culturen willen kopen ken ik iemand die er een paar te koop heeft en ze voor 5 euro, inclusief verzendkosten, wil versturen vanuit Nederland.

Deze soorten heeft hij:
#1 Gjernes (Gedroogd)
#5 Hornindal
#6 Lærdal
#9 Ebbegarden
#10 Framgarden (Gedroogd)
#16 Simonaitis
#17 Midtbust (Gedroogd)
#41 Skare
Juggernaut Neipa blend (Mainiacal Yeast) (Gedroogd)
Sigmund Voss (The Yeast Bay)

#1 is dus de originele Voss cultuur

Hier kun je de hele lijst met culturen checken:
http://www.garshol.priv.no/download/farmhouse/kveik.html
Wie verkoopt ze? Mag in DM
Goeie connectie dat!
  Moderator maandag 22 april 2019 @ 23:41:00 #159
45833 crew  Fogel
pi_186373078
Ik snap de hele kveik-hype niet...
Maar mocht iemand op zoek zijn naar wat speciaals... ik woon in Noorwegen en het is geen probleem om aan kveik te komen.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_186373108
quote:
1s.gif Op maandag 22 april 2019 23:41 schreef Fogel het volgende:
Ik snap de hele kveik-hype niet...
Maar mocht iemand op zoek zijn naar wat speciaals... ik woon in Noorwegen en het is geen probleem om aan kveik te komen.
Heb het nu gedaan omdat ik haast heb. En wat ik er van hoor is het in ieder geval erg snel
pi_186386190
quote:
1s.gif Op maandag 22 april 2019 23:41 schreef Fogel het volgende:
Ik snap de hele kveik-hype niet...
Maar mocht iemand op zoek zijn naar wat speciaals... ik woon in Noorwegen en het is geen probleem om aan kveik te komen.
Nouja, het is supersnel, echt een oeroud principe. Vind het best wel charmant eigenlijk.
Maar vooral het snelle aspect is echt waanzinnig vind ik zelf. Na 4 dagen helemaal uitvergist zijn en gelijk kunnen bottelen? Dan na 3 dagen het bier al in bijna volle glorie kunnen proeven? Wát een waanzin!
pi_186386373
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2019 20:46 schreef T-Force het volgende:

[..]

Nouja, het is supersnel, echt een oeroud principe. Vind het best wel charmant eigenlijk.
Maar vooral het snelle aspect is echt waanzinnig vind ik zelf. Na 4 dagen helemaal uitvergist zijn en gelijk kunnen bottelen? Dan na 3 dagen het bier al in bijna volle glorie kunnen proeven? Wát een waanzin!
https://streamable.com/5geyp

De eerste is gisteren gebrouwen, en die tweede eergisteren. Die stond gisteren net zo hard te bubbelen. Denk dat ik donderdag of vrijdag kan bottelen _O-
Alhoewel, nog even dryhoppen denk ik

[ Bericht 9% gewijzigd door #ANONIEM op 23-04-2019 20:56:34 ]
  Moderator woensdag 24 april 2019 @ 08:36:12 #163
45833 crew  Fogel
pi_186392498
Mja, ik heb nooit zo’n haast :D
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
  Moderator woensdag 1 mei 2019 @ 15:13:46 #164
45833 crew  Fogel
pi_186541463
Aangezien ik zoveel mogelijk met vaten ipv flessen werk tegenwoordig, ben nu bezig met http://raspberrypints.com/.
Voorlopig voor de koelkast binnen met 4 vaten, maar ben ook bezig met een buitentap.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_186551072
2 Weken geleden ook mijn eerste vaatjes gekocht.
Ik was het na de laatste keer bottelen zat om 60+ flesjes schoon te moeten maken, 60+ flesjes te vullen en 60+ flesjes van een kroonkurk te moeten voorzien.

Bij mijn volgende bier gaan er 10 flesjes voor de bewaar en weggeef vol.
De rest gaat in een keg.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_186645417
Ga je geen spijt van krijgen
pi_186679849
Gisteren is mijn BrewZilla 65L binnen gekomen. Komende zondag voor het eerst mee brouwen.
Gaat een RIS worden, die we drieweg gaan splitten in de vaten. Eentje normaal, eentje laten we rusten op eikensnippers in peated whiskey, eentje gaan we iets doen met cacao nibs :)
Vergisten doen we met Gjernes Kveik!
pi_187063821
En? Is het wat die BrewZilla?
pi_187150834
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 14:17 schreef ikheetmartijn het volgende:
En? Is het wat die BrewZilla?
Zeker! Alleen kregen we nog niet een hele goede efficiency. Sowieso even wennen, van potten en pannen, waarbij we een efficiency van 80+% haalden, naar nu met de Brewzilla, een efficiency van 65%. Misschien toch meer roeren tijdens het maischen. Of het ligt aan de dubbele maisch i.v.m. de hoge SG. Het eerstvolgende bier wordt weer een 'normale' maisch, dus dan zullen we het weten :)
pi_187151944
quote:
0s.gif Op woensdag 29 mei 2019 13:04 schreef T-Force het volgende:

[..]

Zeker! Alleen kregen we nog niet een hele goede efficiency. Sowieso even wennen, van potten en pannen, waarbij we een efficiency van 80+% haalden, naar nu met de Brewzilla, een efficiency van 65%. Misschien toch meer roeren tijdens het maischen. Of het ligt aan de dubbele maisch i.v.m. de hoge SG. Het eerstvolgende bier wordt weer een 'normale' maisch, dus dan zullen we het weten :)
80+ met pannen? Vind ik knap man, ik kom zelden boven de 75.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 29-05-2019 14:23:29 ]
pi_187292104
Mijn eerste ervaring met kveik is nog niet super. Had #1, Gjernes gebruikt, maar de RIS is van 1.095 naar 1.036 gegaan en is daar gestaakt. Mierzoet dus. Qua smaak voor de rest echt waanzinnig, maargoed. Heb al geprobeerd suiker toe te voegen om het geheel wat aan te wakkeren, nieuwe Gjernes gepitcht, een andere variant kveik gepitcht, maar niets mocht baten.

Iemand een idee hoe ik hem eventueel nog lager krijg, want dit is echt veel te zoet.
pi_187296129
quote:
0s.gif Op donderdag 6 juni 2019 18:38 schreef T-Force het volgende:
Mijn eerste ervaring met kveik is nog niet super. Had #1, Gjernes gebruikt, maar de RIS is van 1.095 naar 1.036 gegaan en is daar gestaakt. Mierzoet dus. Qua smaak voor de rest echt waanzinnig, maargoed. Heb al geprobeerd suiker toe te voegen om het geheel wat aan te wakkeren, nieuwe Gjernes gepitcht, een andere variant kveik gepitcht, maar niets mocht baten.

Iemand een idee hoe ik hem eventueel nog lager krijg, want dit is echt veel te zoet.
Gistvoeding gebruikt? wel nodig
pi_187296869
quote:
0s.gif Op donderdag 6 juni 2019 18:38 schreef T-Force het volgende:
Mijn eerste ervaring met kveik is nog niet super. Had #1, Gjernes gebruikt, maar de RIS is van 1.095 naar 1.036 gegaan en is daar gestaakt. Mierzoet dus. Qua smaak voor de rest echt waanzinnig, maargoed. Heb al geprobeerd suiker toe te voegen om het geheel wat aan te wakkeren, nieuwe Gjernes gepitcht, een andere variant kveik gepitcht, maar niets mocht baten.

Iemand een idee hoe ik hem eventueel nog lager krijg, want dit is echt veel te zoet.
Nog geen 8%. Niet al te hoog.
Een RIS heeft veel donkere mouten, wat de vergistingsgraad kan beïnvloeden.
Maar dit is alsnog te laag.

Hoe heb je gemeten?
Met een hydrometer of een refractometer?
Als met refractometer; heb je gecorrigeerd voor de alcohol?
Hoeveel gist heb je toegevoegd? Droog? Vloeibaar? Starter?
voor hoeveel liter?
Hoe lang staat het nu?

quote:
0s.gif Op donderdag 6 juni 2019 22:01 schreef Saind het volgende:

[..]

Gistvoeding gebruikt? wel nodig
Iig als je nog een keer gist pitcht.
De eerste gist heeft de voedingsstoffen in het wort al verbruikt voor de deling.
De nieuwe gist heeft dan niets meer om op te delen.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_187298596
quote:
0s.gif Op donderdag 6 juni 2019 22:24 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Nog geen 8%. Niet al te hoog.
Een RIS heeft veel donkere mouten, wat de vergistingsgraad kan beïnvloeden.
Maar dit is alsnog te laag.

Hoe heb je gemeten?
Met een hydrometer of een refractometer? Hydrometer
Als met refractometer; heb je gecorrigeerd voor de alcohol?
Hoeveel gist heb je toegevoegd? Droog? Vloeibaar? Starter? Heb een starter gemaakt met Gjernes kveik, 300 ml starter op 55 liter, werd me aangeraden in de kveik-facebook groep.
voor hoeveel liter?
Hoe lang staat het nu? Kveik zou in 4 dagen uitvergist zijn, inmiddels staat het al bijna een maand geloof ik
[..]

Iig als je nog een keer gist pitcht.
De eerste gist heeft de voedingsstoffen in het wort al verbruikt voor de deling.
De nieuwe gist heeft dan niets meer om op te delen. Gistvoeding is gebruikt bij beide keren dat ik opnieuw gist heb gepitcht
Heb voor de rest dit recept gevolgd:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_187347748
Mijn eerste batch witbier heeft gelijk succes bij de dames! Witbier met Spelt mout en Vlierbloesem doet het em..

Alleen jammer van de iets donkere kleur van bier, denk dat het komt door aanbranding bodem (was toen bezig met testen valse bodem in de Grainfather)! Volgende keer iets beter :)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')